Η μεγάλη φορολογία γιγάντωσε την παραοικονομία, πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
Η υψηλή φοροδιαφυγή, τα αίτια της και οι τρόποι αντιμετώπισης της βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του 14ου Athens Tax Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. "Η εξοντωτική φορολογία είναι υπεύθυνη για την υψηλή φοροδιαφυγή. Είναι απαραίτητο να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές" το κύριο μήνυμα του forum.
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΣ - https://emea.gr/
Στις ομιλίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Στέφανος Μήτσιος, Επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, Επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της Εrnst & Young Ελλάδος.
Όπως συζητήθηκε στο συνέδριο, η παραοικονομία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία μέσω των εξοντωτικών φόρων (από τους υψηλότερους στην Ευρώπη) διαιωνίζει αυτήν την κατάσταση.
Από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015 . Για το διάστημα 2004-2015, η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την έκταση της παραοικονομίας. Αυτό δεν είναι τυχαίο, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2016 στην έκτη υψηλότερη θέση ως προς τη μέση συνολική φορολογική επιβάρυνση μιας τετραμελούς οικογένειας, με ποσοστό 38,2% του εισοδήματος, έναντι 28,6% μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.
Στις άμεσες συνέπειες του φαινομένου της παραοικονομίας, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων για τη δημοσιονομική πολιτική και το κοινωνικό κράτος, πρέπει να προσθέσει κανείς τη μείωση της εμπιστοσύνης στο φορολογικό σύστημα, το υψηλότερο κόστος για το κράτος και τις επιχειρήσεις, τη στρέβλωση του ανταγωνισμού, τους κινδύνους για τους καταναλωτές, αλλά και την αυξημένη πιθανότητα για εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Πλην των υψηλών φορολογικών συντελεστών, οι ομιλητές ανέδειξαν ως βασικές αιτίες της έξαρσης της παραοικονομίας στη χώρα μας τη σχετική ευκολία και της φοροδιαφυγής, δεδομένου του χαμηλού κινδύνου ανίχνευσης και της μη επιβολής σημαντικών κυρώσεων, τη δυσκολία συμμόρφωσης με το φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο και την επικρατούσα φορολογική ηθική και κουλτούρα που απορρέει και από τη δυσαρέσκεια ως προς τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, λύσεις που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχουν, αν ξεκινήσουμε από τη σωστή βάση. Βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με την ΕΥ, είναι:
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ανταποδοτικότητα φορολογικού συστήματος.
Η Εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος και καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Η Απλοποίηση διαδικασιών για την προώθηση της συμμόρφωσης και τη διευκόλυνση φορολογουμένων.
Η Κατάρτιση και εκπαίδευση των υπαλλήλων της Φορολογικής Διοίκησης και καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.
Η Αλλαγή φορολογικής παιδείας και κουλτούρας.
Σύμφωνα με τους ομιλητές της ΕΥ, η χρήση της τεχνολογίας από τις φορολογικές αρχές, σε συνδυασμό με το ενισχυμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, αναμένεται να ακολουθήσει παγκοσμίως τα εξής βήματα:
Ηλεκτρονική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων.
Ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων και λογιστικών βιβλίων.
Ηλεκτρονική υποβολή λοιπών στοιχείων και διασταύρωση στοιχείων και με πληροφορίες από άλλες χώρες.
Διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικά υποβληθέντων στοιχείων.
Υπολογισμός και καταλογισμός φόρων από τις φορολογικές αρχές, χωρίς την ανάγκη υποβολής δηλώσεων από τους φορολογούμενους.
ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/
Ανησυχεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στην Ε.Ε.
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
Την ανησυχία τους για ενδεχόμενους κινδύνους στη δημόσια υγεία λόγω της επιφυλακτικότητας του κοινού προς τον εμβολιασμό, εκφράζουν οι ευρωβουλευτές. Ζητούν παράλληλα μεγαλύτερη διαφάνεια κατά την παραγωγή των εμβολίων και καλούν τα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού εμβόλια προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.
Συγκεκριμένα, σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατυπώνει τη θέση, ότι η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, την περίοδο 2008-2015 σημειώθηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Ειδικότερα, όσον αφορά την ιλαρά, από τις αρχές του 2016 έχουν αναφερθεί 57 θάνατοι στην ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, τα επιδημιολογικά δεδομένα στα κράτη μέλη δείχνουν σημαντικά κενά όσον αφορά την αποδοχή των εμβολίων και χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης από εκείνα που απαιτούνται για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας, με αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες να παρατηρούνται σοβαρά κρούσματα ιλαράς. Αν και, όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, ακολουθείται αυστηρή διαδικασία πολλών σταδίων για την παραγωγή εμβολίων (αυστηροί έλεγχοι μέσω δοκιμών πολλαπλών σταδίων, προεπιλογή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τακτική επαναξιολόγηση).
Για τον λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επικροτούν την επικείμενη δρομολόγηση κοινής δράσης, συγχρηματοδοτούμενης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υγεία, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά ζητούν από την Επιτροπή να διευκολύνει την κατάρτιση ενός καλύτερα ευθυγραμμισμένου χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ωστόσο, στο ψήφισμα αναδεικνύεται η ανάγκη να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών αξιολόγησης των εμβολίων και να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα για πιθανές παρενέργειές, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό.
Μάλιστα, τονίζεται ότι οι ερευνητές πρέπει να δηλώνουν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων και προτείνουν αυτοί που έρχονται αντιμέτωποι με σύγκρουση συμφερόντων να απομακρύνονται από τις επιτροπές αξιολόγησης. Επίσης, ζητείται η άρση της εμπιστευτικότητας όσον αφορά τις διαβουλεύσεις της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ευρωβουλευτές στο κόστος του εμβολιασμού. Χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητο» το γεγονός ότι το κόστος ενός πλήρους πακέτου εμβολιασμού για ένα παιδί αυξήθηκε με συντελεστή 68 το 2014 σε σύγκριση με το 2001 και στηρίζουν τη συμφωνία, η οποία παρέχει ένα πλαίσιο για την από κοινού προμήθεια εμβολίων των κρατών μελών που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
Να σημειωθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018 μια πρωτοβουλία σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση των νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, την περίοδο 2008-2015 σημειώθηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, εξαιρουμένης της γρίπης, ενώ ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ιλαρά είναι μια σοβαρή ασθένεια και από τις αρχές του 2016 έχουν αναφερθεί 57 θάνατοι στην ΕΕ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (5.224), στην Ιταλία (4.978), στην Ελλάδα (1.398) και στην Γερμανία (906) κατά την περίοδο 1 Φεβρουαρίου 2017-31 Ιανουαρίου 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 έχουν αναφερθεί επτά θάνατοι σε τέσσερις χώρες: τη Ρουμανία (3), την Ιταλία (2), την Ελλάδα (1) και τη Γαλλία (1).
ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/
Ιλαρά: Ξεπέρασε τα 2.500 κρούσματα - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία & Ρουμανία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
Στο κόκκινο στην κυριολεξία βρίσκεται η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 2.500.
Πρόκειται συγκεκριμένα για 2.591 κρούσματα, με τα 91 να έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι τεράστιος, κατατάσσει την Ελλάδα πολύ ψηλά και ειδικότερα στην 3η θέση σε όλη την Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί και αυτή από την επιδημία, με χιλιάδες θανάτους μάλιστα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (European Centre of Disease Prevention and Control, ECDC), οι «πρωταθλήτριες» χώρες με βάση τα κρούσματα της ιλαράς από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018, είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα (4.012, 1.773, 1.095 κρούσματα ιλαράς, αντίστοιχα).
Επιπλέον, οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ιταλία, καθώς σε αυτές τις δύο χώρες τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/
Κοινωνική φοβία: Οι πιο χρήσιμες συμβουλές
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
Αν αγχώνεστε στις κοινωνικές περιστάσεις, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεστε!
Αν πάσχετε από κοινωνική φοβία (social anxiety), τότε η καθημερινότητά σας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι περίεργη, μερικές φορές σας είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσετε—ή ακόμα και να βγείτε από το σπίτι, τις πολύ άσχημες μέρες. Και μόνο στην σκέψη ότι θα χρειαστεί να βρεθείτε σε έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους, το μυαλό σας αρχίζει να κατεβάζει την μια κακή σκέψη μετά την άλλη.
Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ζωή σας.
Μην καθυστερείτε
Αν έχετε ήδη αρκετές ευθύνες στο κεφάλι σας, το στρες σας ήδη θα βρίσκεται σε μεγάλο επίπεδο. Σταματήστε να απασχολείτε το μυαλό σας με περιττές σκέψεις και να αγχώνεστε περισσότερο, και ξεκινήστε να κάνετε τις δουλειές σας.
Διαλέξτε από πριν τι θα φορέσετε
Μερικές φορές, η κοινωνική φοβία έχει να κάνει με το πώς πιστεύουμε ότι μας βλέπει ο κόσμος. Και επειδή δεν έχουμε πάντα την άνεση να προσέχουμε την εμφάνισή μας. Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσετε, για να έχετε μια ανησυχία λιγότερη στο μυαλό σας.
Κάντε λίγη προετοιμασία
Είτε πηγαίνετε στην δουλειά, είτε για ποτό με φίλους, ένας τέλειος τρόπος να μην αισθανθείτε ποτέ σαν να μην έχετε κάτι να πείτε είναι να ξέρετε από πριν για τι θα συζητήσετε ή με τι έχετε να ασχοληθείτε. Λίγη μελέτη πάνω στο θέμα από πριν, και όλα θα πάνε καλά. Γενικότερα, η ζωή με κοινωνική φοβία χρειάζεται πάντα καλή προετοιμασία, και μπορεί να είναι 100% διαχειρίσιμη.
Διαλέξτε εσείς τον τόπο συνάντησης
Όπως είναι λογικό, υπάρχουν ορισμένα μέρη στα οποία δεν αισθάνεστε άνετα. Συνεπώς, όταν είναι να βρεθείτε με κάποιον γνωστό σας (ή αν είναι να βγείτε ραντεβού), είναι καλή ιδέα να επιλέξετε εσείς τον τόπο συνάντησης και να τον προτείνετε.
Ελάτε στην ώρα σας
Αν μπορείτε, και πέντε λεπτά νωρίτερα. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο να τσεκάρετε ότι όλα είναι εντάξει, να παραγγείλετε, να πάρετε μια ανάσα και να περιμένετε. Αρκεί να μην φτάσετε υπερβολικά νωρίς, και βρεθείτε ξαφνικά με πολύ ελεύθερο χρόνο στα χέρια σας, που θα οδηγήσει σίγουρα σε αχρειάστες σκέψεις.
Στείλτε ένα μήνυμα σε έναν φίλο σας
Τι θα ήμασταν χωρίς τους φίλους μας; Σίγουρα πολύ πιο αγχωμένοι. Ένα μήνυμα εκείνες τις στιγμές που αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας μπορεί να μας σώσει την ημέρα. Ενημερώστε το άτομο από πριν, ώστε να έχει το νου του, για να σας απαντήσει γρήγορα.
Απασχολήστε το μυαλό σας όταν είστε στα μέσα
Όλοι μας ξέρουμε πως η αναμονή σε δημόσιους χώρους, όπως τα μέσα μεταφοράς (ή οι ουρές στις τράπεζες) μπορούν να γίνουν ανυπόφορες. Και εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή να βγάλετε το κινητό σας και να έχετε πρόχειρο ένα παιχνίδι που θα σας απασχολήσει, χωρίς να σας βάλει σε σκέψεις.
Βγείτε έξω με παρέα
Αν αισθάνεστε άβολα και ανυπεράσπιστοι να βρίσκεστε έξω μόνοι σας, τότε φροντίστε να έχετε μαζί σας παρέα, ειδικά όταν πηγαίνετε σε ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει.
Σταθείτε… στο ύψος σας
Καλώς ή κακώς, η σωστή στάση του σώματος δεν βοηθάει μόνο στο να λειτουργεί σωστά η σπονδυλική μας στήλη. Βοηθάει και στο να αισθανόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση, και αυτό αντανακλάται στην συμπεριφορά μας.
Κάντε εξάσκηση στην κουβεντούλα
Και ποιος δεν απεχθάνεται την κουβεντούλα; Θα πείτε για τον καιρό, για ό,τι συμβαίνει στην επικαιρότητα, μα στην πραγματικότητα δεν θα λέτε τίποτα. Για ένα άτομο που, ούτως ή άλλως, δυσκολεύεται να επικοινωνήσει χαλαρά, αυτό είναι κόλαση. Συνεπώς, χρειάζεστε εξάσκηση μόνοι σας. Ναι, είναι κουραστικό. Ναι, θα σας βοηθήσει πολύ.
ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/
Τρεις άξονες για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
Συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά με το νέο Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ
Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Εθνικό Φορέα Τουρισμού Υγείας, Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, πραγματοποίησε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κοντουρά με το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη, για τον καθορισμό του νέου θεσμικού πλαισίου και την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδος και ειδικότερα του Ιατρικού Τουρισμού.
Στην συνάντηση ήταν παρόντες επίσης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αγγελική Χονδροματίδου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Πέτρος Μαμαλάκης, μέλη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ και Τομεάρχες, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Κλινικής Genesis, Κωνσταντίνος Πάντος, o Πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster κ. Νικόλαος Κουβελάς, ο Πρόεδρος του ΙQ Dermatology Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης ο Πρόεδρος Euroconsultants κ. Πάρις Κοκορότσικος, καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνικών Θεραπευτηρίων και Ιατρικών Ομίλων, Υγεία, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Euromedica, που μετέχουν στην ΕΛΙΤΟΥΡ.
Η Υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά καλωσόρισε τα νέα μέλη εκφράζοντας την ικανοποίησή της που το Υπουργείο Τουρισμού έχει αρωγό στην εθνική προσπάθεια για την οικοδόμηση του νέου αναπτυσσόμενου τομέα του Τουρισμού στην Ελλάδα, του Τουρισμού Υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού, «έναν Φορέα δυναμικό, με εξωστρέφεια και εσωστρέφεια», όπως είπε, και ζήτησε από τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ την συνεργασία και την κατάθεση της επιστημονικής τους εμπειρίας και εξειδίκευσης από τον χώρο της Υγείας για τον καθορισμό τριών, κατ αρχήν, αξόνων στην χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής του Τουρισμού Υγείας: τον προσδιορισμό των προδιαγραφών και συστημάτων πιστοποίησης βάσει των διεθνών κανονισμών που ισχύουν στην παγκόσμια αγορά, την επιλογή των Τομέων ειδικοτήτων υπηρεσιών Υγείας και Ευεξίας που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας στο εξωτερικό, στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την ποιότητα και το κόστος των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και την από κοινού επιλογή των διεθνών αγορών και χωρών στις οποίες η Ελλάδα θα αποταθεί για την προσέλκυση Τουριστών Υγείας.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε την αξία του Εθνικού Προϊόντος Τουρισμού που αποτελεί, όπως είπε, ο Τουρισμός Υγείας, και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με το Υπουργείο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό Υγείας, μέσω και της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ σε διεθνείς και ομογενειακές αγορές, αλλά και μεμονωμένα, από ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, των οποίων, όπως είπε, η επιστημονική τους δεινότητα, φήμη και επιτυχία προσελκύουν ήδη εντυπωσιακό αριθμό Τουριστών Υγείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Εξωσωματική, την Οδοντιατρική και την Κοσμητική Ιατρική.
«Η φήμη της Ελλάδος ως παγκόσμιος Ιατρικός Τουριστικός προορισμός, που ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, ανέβασε την χώρα αρκετές θέσεις σε ανταγωνιστικότητα με βάση και τα επίσημα στοιχεία στους παγκόσμιους χάρτες, θα πολλαπλασιαστεί με την συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία, και την συγκεκριμένη στόχευση για βελτιστοποίηση του Προϊόντος Τουρισμού Υγείας, και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Και ήρθε όντως η στιγμή για να καθοριστεί Εθνικά, Ποιο είναι το Προϊόν, Πώς Πιστοποιείται και Πού απευθύνεται στο εξωτερικό».
«Αποτελεί και για το Δ.Σ. και τα μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ, και όλων των παραγόντων που μέχρι τώρα έχουν εργαστεί για την ανάδειξη της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Χάρτη Ταξιδιωτικής Ιατρικής, χαρά και τιμή η συνεργασία με την Υπουργό κ. Κουντουρά για την περεταίρω καθιέρωση της χώρας ως Παγκόσμιο Ταξιδιωτικό Προορισμός Υγείας, την Υπουργό που με τον πολιτικό της ρόλο τιμά το Υπουργείο αυτό» , υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Πατούλης.
ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/
Ισόβια στον αγγειοχειρουργό για τη δολοφονία της 36χρονης μεσίτριας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/
Ένα γράμμα για την Πέλλα από μια παιδίατρο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Άρθρα - απόψεις
- Δημιουργήθηκε στις 20 Απρίλιος 2018
Θα ήθελα να είμαι σαν την Πελαγία. Θα ήθελα να μπορώ να ασκώ την ιατρική με τέτοια ικανότητα, ευαισθησία και ευσυνειδησία. Να μπορώ να δουλεύω ακούραστα, χαμογελαστά κι αγόγγυστα όση δουλειά κι αν έχω να κάνω και να υποδέχομαι κάθε παιδί και την οικογένειά του σαν να είναι το πρώτο της ημέρας. Να δείχνω την ίδια φροντίδα, προσοχή κι επιμέλεια σε κάθε περιστατικό, όποιος κι αν είναι ο λόγος προσέλευσης του. Να κάνω το μικρό ασθενή μου να με αγαπάει, έτσι όπως ανεπιφύλακτα χαρίζουν τα μικρά παιδιά την αγάπη τους, απλά και μόνο με την κλινική μου εξέταση. Να εξηγώ με απέραντη υπομονή στους γονείς τι συμβαίνει με την υγεία του παιδιού τους, να τους καθησυχάζω όταν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, να τους αφυπνιζω χωρίς να τους αναστατώνω όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Να οργανώνω τη θεραπευτική μου προσέγγιση με προτεραιότητα στη σωστή άσκηση της ιατρικής, στη μικρότερη ταλαιπωρία του παιδιού και στην ανακούφιση της οικογένειας με αυτή τη σειρά και μην λαμβάνοντας καθόλου υπόψη την προσωπική μου διευκόλυνση. Να μην περιορίζομαι στις ατελείωτες ώρες εργασίας μου στο νοσοκομείο αλλά να το κάνω και στον ελεύθερο χρόνο μου για αυτούς που είναι έξω από το σύστημα υγείας. Να μην φοβάμαι να αναλάβω ασθενείς με δύσκολες χρόνιες ασθένειες και να τις στέλνω στο επόμενο νοσοκομείο μόνο και μόνο επειδή είναι “δύσκολες” και απαιτητικές. Να είμαι ο άνθρωπος αυτών των παιδιών στο Ρέθυμνο, αυτός που και ξέρει και μελετά και δεν τα χάνει σε μια αναποδιά της αρρώστιας και συνεργάζεται με τους ειδικούς που τα παρακολουθούν ώστε να έχουν την καλύτερη φροντίδα με τη μικρότερη ταλαιπωρία.
Θα ήθελα να είμαι σαν την Πέλλα στην εφημερία.
Να μην τα χάνω μπροστά στο περιστατικό όποιο κι αν είναι αυτό. Να είμαι ορθή, γρήγορη και αποτελεσματική χωρίς φωνές και φασαρίες και να τα κάνω όλα να φαίνονται εύκολα, να ρέουν απρόσκοπτα. Να μην αφήνω το ζόρι του περιστατικού να επηρεάσει στο ελάχιστο τις ιατρικές μου ενέργειες. Να επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει κούραση, φόβο, άγχος μόνο όταν όλα έχουν τακτοποιηθεί. Να μην μεταδίδω ένταση κι εκνευρισμό ούτε στον ασθενή και την οικογένειά του, ούτε στους συνεργάτες μου. Να βρίσκω πάντα το χρόνο και να εκμεταλλεύομαι κάθε αφορμή να μεταδώσω αυτά που ξέρω στους νεότερους, στους ειδικευόμενους. Και να είμαι πάντα εκεί να λύσω τις απορίες, να αποσοβήσω εντάσεις, να αναλάβω την ευθύνη του περιστατικού.
Πολύ θα επιθυμούσα να έμοιαζα στην Πελαγία στην επιθυμία για διαρκή επιμόρφωση, για επιστημονική αρτιότητα, για απόκτηση καινούριων γνώσεων και δεξιοτήτων, για συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις και αλλαγές της παιδιατρικής ώστε να εφαρμόζω πάντα την ιατρική lege artis. Μα πιο πολύ θα ήθελα να είχα τη δύναμη της. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός, την κατάληξη ενός υγιούς παιδιού στα χέρια μου,παρ’ όλες τις προσπάθειες μου να μπορούσα να “ξανακολυμπήσω στα βαθια.” Να ξανακάνω τα ίδια ακριβώς πράγματα που ξέρω να κάνω και να σώσω άλλα παιδιά που βρέθηκαν σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους. Να μην τρομάξω, να μη λουφάξω, να μην αποσυρθώ στα πιο εύκολα, στα πιο ανώδυνα, στα μετόπισθεν.
Ευτυχώς ήρθαν μια εισαγγελέας κι τρεις δικαστές να μου εξηγήσουν την πλάνη μου και τον άτοπο θαυμασμό μου και να διδάξουν και σε αυτή και σε μένα και σε όλους τους παιδιάτρους τι σημαίνει σωστή ιατρική:
Aρχικά κατάλαβα ότι όταν ένα παιδί εξεταστεί για δεύτερη φορά, οφείλω να κάνω εξετάσεις, όταν παρατείνονται τα συμπτώματα και οι εξετάσεις μπορούν να θεωρηθούν “ντεμί” πρέπει να το μεταφέρω σε εντατική μονάδα προληπτικά μήπως συμβεί κάτι απρόβλεπτο.
Ξέχασα να ρωτήσω τι θα γίνει όταν καλυφθούν τα 6-7 κρεβάτια της εντατικής παίδων στο Ηράκλειο…
Μετά μου διευκρίνισαν ότι όλα είναι θέμα υγρών. Με έμαθαν να τα υπολογίζω και να τα χορηγώ και μου έδειξαν ότι ένα παιδί μπορεί να πεθάνει σε λίγες ώρες από αφυδάτωση μέσα στο νοσοκομείο ακόμα κι αν παίρνει ενδοφλέβια υγρά, ακόμα κι αν έχει μόνο μια ελαφρά αυξημένη ουρία, ακόμα κι όταν κρεατινίνη κάλιο νάτριο είναι απολύτως φυσιολογικά, ακόμα κι όταν το παιδί έχει ουρήσει μέσα στην ημέρα και έχει ούρα στην κύστη του. Μπερδεύτηκα λίγο γιατί τα υγρά που υπολόγισαν ήταν λίγο λιγότερα από όσα πήρε το παιδί που πέθανε, πως εξηγείται αυτό; Ίσως εννοούσαν ότι έπρεπε να δοθούν όλα μαζί κι όχι στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, αλλά πάλι αυτό δεν θα προκαλούσε θάνατο από υπερφόρτωση; Μπα, αυτοί ξέρουν.
Αυτούς θα θαυμάζω κι αυτούς θα συμβουλεύομαι από δω και μπρος.
Θα ασκώ την ιατρική με βάση τον αριθμό προελεύσεων του ασθενούς και τις επιθυμίες των γονιών του, θα κάνω εξετάσεις τουλάχιστον δυο φορές για να έχω δυνατότητα σύγκρισης, μια ακτινογραφία για παν ενδεχόμενο, και ότι άλλο μου ζητηθεί.
Αν κάποιος θέλει να εισαχθεί στο νοσοκομείο, θα το κάνω για όσο διάστημα ευχαριστεί τον ασθενή και την οικογένεια. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα ράντζα, για την περίπτωση που δεν επαρκούν οι κανονικές κλίνες.
Βέβαια η τρίτη προσέλευση δεν θα επιβάλλει εισαγωγή αλλά διακομιδή στο Ηράκλειο.
Έτσι θα πορεύομαι και δεν χρειάζεται να παρακολουθώ τις εξελίξεις γιατί τα παλιά κλασσικά συγγράμματα τα λένε όλα και οι εξελίξεις των τελευταίων 15-20 χρόνων (βλέπε ποσοτική CRP, StrepTest) είναι επισφαλείς και με βάζουν σε μπελάδες.
Άλλωστε, ήμουν κι εγώ μια ύποπτη…
Είμαι ένοχη. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα
Όλγα Γραφάκου,
Διευθύντρια Παιδιατρικής,
Κ.Υ. Σπηλίου
ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Λ. Κων. Γιαννακόπουλος μιλά για την ΠΦΥ και τις παραπομπές (βίντεο).
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΙΣΛ
- Δημιουργήθηκε στις 19 Απρίλιος 2018