ΣΗΣ

Μπέρδεμα με τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από την αποστολή εγγράφου του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία ζητείται και η χειρόγραφη συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά βιβλιάρια. Τι ισχύει;

Παρά τις διαβεβαίωσεις, τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες της πολιτείας για κατάργηση του βιβλιαρίου και την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας συνταγογράφησης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έστειλε εγκύκλιο, ζητώντας και τη χειρόγραφη συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά βιβλιάρια, όπως αναφέρει ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, Π. Παπανικολάου. Παράλληλα, η μη συμμόρφωση επισύρει κυρώσεις. Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις ΥΠΕ, στα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, στο Υπουργείο Άμυνας (στρατιωτικά νοσοκομεία) και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


Η απάντηση ΕΟΠΥΥ

Η αποστολή της εγκυκλίου δεν διαψεύδεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, πηγές του Οργανισμού αναφέρουν στο Virus πως η αποστολη του εγγραφου συνιστά κατ’ουσίαν αυτόματη διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν, δε, η ημερομηνία που απεστάλη, στις 28 Ιανουαρίου, προηγήθηκε την ενεργοποίηση της διαδικασίας κατάργησης της χειρόγραφης συνταγογράφησης, στην οποια αναφέρονταν οι ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων. Ως εκ τούτου, η εγκύκλιος θα αντικατασταθεί με μια νεότερη η οποια και θα την καταργεί…

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Τάκης Γεωργακόπουλος στο healthview.gr: Βιβλιάρια ασθενείας μέχρι την ψηφιακή “γεφύρωση” όλων των φαρμακείων

Του Βασίλη Βενιζέλου
Healthview.gr

Την έκπληξή του για την έκταση της δημοσιότητας, την οποία έλαβε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να παραταθεί η χρήση των βιβλιαρίων ασθενείας από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, εκφράζει με έμφαση το βράδυ της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου στο healthview.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος εξηγεί στο healthview.gr ότι, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, υπό τον γενικό γραμματέα Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και του ΕΟΠΥΥ, αποφασίσθηκε ότι ο Οργανισμός υποχρεούται να συνεχίσει να εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα 128/2001 για τη χρήση των βιβλιαρίων ασθενείας από τους ασφαλισμένους του, έως ότου “γεφυρωθούν” ψηφιακά όλα τα φαρμακεία, παντός τύπου, της χώρας μας.

“Το προεδρικό διάταγμα 128/2001 εφαρμόζεται μέχρι… να καταργηθεί”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τάκης Γεωργακόπουλος και αναφέρει ακόμη ότι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να επισπευσθεί η “γεφύρωση” όλων των φαρμακείων της χώρας μας, για την πιστή και άμεση παρακολούθηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, μέχρι να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, θα αφήσουμε να χάσουμε την μπάλα με την εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης…”.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παραπεμπτικά για εξετάσεις και από τις μαίες! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας

Και επισήμως θα έχουν πλέον το δικαίωμα οι μαίες να χορηγούν παραπεμπτικά σε ασθενείς μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως προβλέπει ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια οι μαίες είχαν τη δυνατότητα να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ, αλλά λόγω του νέου συστήματος τις ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ είχαν αποκλεισθεί. Μία δυνατότητα που διευκόλυνε ιδιαίτερα τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπου μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμος γυναικολόγος.

 

Στο παρελθόν πάντως αντίστοιχη ρύθμιση που επιχειρήθηκε να προωθηθεί από τον υπουργό Υγείας είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε συμβεί: “Όταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές”

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι πλέον οι μαίες και οι μαιευτές που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα έχουν δικαίωμα παροχής παραπεμπτικών σε ασφαλισμένους του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). Διευκρινίζεται πάντως ότι η εκτέλεση των παραπεμπτικών πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τι πρέπει να κάνουν οι μαίες
Οι μαίες για να μπορούν να χορηγούν παραπεμπτικά για εξετάσεις θα πρέπει να εγγραφούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ.

Ακολουθούν όλες οι οδηγίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

Υποχρεώσεις μαιών – μαιευτών ως προς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«1. Οι μαίες – μαιευτές υποχρεούνται να γράφονται ως χρήστες του Σ.Η.Σ. που διαχειρίζεται ο Φορέας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται ειδικότερα στις παρ. 2 έως 9.

 

2. Κατά την εγγραφή τους οι μαίες-μαιευτές δηλώνουν τα εξής:
α) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο,
β) αριθμό άδειας/βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος και ημερομηνία έναρξης επαγγέλματος,
γ) ιδιότητα μαίας –μαιευτή,
δ) ΑΜΚΑ,
ε) αριθμό μητρώου στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκουν και ημερομηνία εγγραφής σ’ αυτόν,
στ) σύλλογο μαιών, στον οποίο ανήκουν,
ζ) αριθμό φορολογικού μητρώου,
η) αριθμό αστυνομικής ταυτότητας ή αριθμό διαβατηρίου για τους αλλοδαπές-πούς μαίες –μαιευτές,
θ) στοιχεία διεύθυνσης εργασίας,
ι) κωδικό υγειονομικής μονάδας.

 

Οι μαίες – μαιευτές που είναι εγγεγραμμένοι ως χρήστες του Σ.Η.Σ. ταυτοποιούνται κατά την είσοδό τους στο σύστημα με τη χρήση στοιχείων ταυτοποίησης. Η εγγραφή και η ταυτοποίηση είναι απαραίτητη για την ηλεκτρονική καταχώριση παραπεμπτικών σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόντα.

3. Οι μαίες –μαιευτές, αφού προβούν στην ταυτοποίηση του ασθενούς με την επίδειξη βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά. Στα παραπεμπτικά οι μαίες –ευτές καταχωρίζουν το είδος της εξέτασης που επιβάλλεται να εκτελεστεί.

 

Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να εισάγουν με ελεύθερο κείμενο την αιτία παραπομπής του ασφαλισμένου στο αντίστοιχο πεδίο, όπου κρίνεται απαραίτητο, ή να επιλέξουν τη διάγνωση, χρησιμοποιώντας διεθνή πρότυπα κωδικοποιήσεων (ΙCD). Στη συνέχεια, εισάγουν τις εξετάσεις από τον κατάλογο εγκεκριμένων πράξεων, από το τιμολόγιο ιατρικών πράξεων και εξετάσεων ή/και τον κανονισμό παροχών.

4. Το παραπεμπτικό που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά περιέχει στοιχεία της μαίας –μαιευτή που το καταχώρισε, την ημερομηνία καταχώρισης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής τους. Κάθε παραπεμπτικό που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό κωδικό αριθμό, ο οποίος εμφανίζεται και με την μορφή γραμμωτού κώδικα (barcode).

5. Μετά την επιβεβαίωση της ολοκληρωμένης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης του παραπεμπτικού, οι μαίες-μαιευτές εκτυπώνουν αντίγραφο του παραπεμπτικού που καταχωρίστηκε, το υπογράφουν και το παραδίδουν στον ασθενή, ο οποίος το παραδίδει στη δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας που θα εκτελέσει το εν λόγω παραπεμπτικό αντίστοιχα.

 

6. Η εκτέλεση των παραπεμπτικών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προθεσμίες, οι οποίες προβλέπονται στον Κανονισμό του εκάστοτε Φ.Κ.Α.

7. Οι μαίες –μαιευτές μπορούν να ακυρώσουν παραπεμπτικό που έχουν καταχωρίσει, αν τούτο δεν έχει εκτελεστεί.

8. Οι μαίες –μαιευτές έχουν τη δυνατότητα επισκόπησης των παραπεμπτικών που έχουν καταχωρίσει ηλεκτρονικά οι ίδιοι.

9. Οι μαίες –μαιευτές υποχρεούνται να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την εγγραφή, την ταυτοποίηση και τη σύνδεσή τους στο Σ.Η.Σ., καθώς και για την επεξεργασία, την καταχώριση και την εκτύπωση των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Γενόσημα στο 60% της αγοράς ως τον Μάρτιο

Στόχο γενοσήμων στο 60% της εξωνοσοκομειακής αγοράς μέσα στο Μάρτιο, εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών που θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση, δημιουργία προφίλ συνταγογράφησης γιατρών, διευκόλυνση των αναθέσεων αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας σε εξωτερικούς αξιολογητές και ρυθμίσεις για την προέγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους, προβλέπονται στις διατάξεις περί της φαρμακευτικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας και τιμολόγηση

Ξεκινώντας από τους εξωτερικούς αξιολογητές οι οποίοι αποδείχθηκαν δυσεύρετοι, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να επιτρέψει τον ορισμό μόνο ενός αξιολογητή, αλλά και να άρει τον περιορισμό της παροχής συμβουλών από τον αξιολογητή προς τρίτους, προκειμένου για την ανάθεση της αξιολόγησης.

Δείκτες Ελέγχου Συνταγογράφησης ΕΟΠΥΥ

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών και πλαφόν συνταγογράφησης με απόφαση του υπουργού Υγείας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Στην απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, το μήνα του έτους (εποχικότητα), τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους.
Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.
Τα όρια προσδιορίζονται από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών των προηγούμενων ετών σε ολόκληρη την Επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.
Τα όρια ανά ειδικότητα ιατρού, περιοχή και μήνα του έτους περιλαμβάνονται σε αναλυτικούς πίνακες στην οικεία υπουργική απόφαση. Τα παραπάνω όρια αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τα όρια αυτά ενσωματώνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το σύστημα ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερήσια βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών.

Γενόσημα
Επιπλέον, με την ίδια διαδικασία, καθορίζονται οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες.
Οι στόχοι προσδιορίζονται με τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης των προηγούμενων ετών με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Τα όρια ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης περιλαμβάνονται σε αναλυτικούς πίνακες στην οικεία υπουργική απόφαση.

Οι στόχοι αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι στόχοι αυτοί ενσωματώνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το σύστημα ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει και το μέσο ποσοστό του στόχου συνταγογράφησης γενοσήμων που έχει επιτευχθεί.

Για τον υπολογισμό του στόχου ανά θεραπευτική κατηγορία, λαμβάνεται υπόψη ότι σύμφωνα με τους υφιστάμενους στόχους το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς πρέπει να αυξηθεί κατ' όγκο στο 60% έως το Μάρτιο του 2018.

Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση συνταγών να ακολουθούν την διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46, παρ. β' του ν. 4316/2014. Στις ανωτέρω διατάξεις υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους και έχουν λιανική τιμή ή διαμορφώνουν λιανική τιμή μέσω έκπτωσης προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

Εξαιρέσεις
Από την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου όπως μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς για τη θεραπεία και αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμίες., σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω των επιτροπών του.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μπορεί να εξαιρούνται και επιπλέον κατηγορίες ασθενών, ιατρών, καθώς και περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό ιατρών ειδικότητας, μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να εξαιρούνται και μεμονωμένοι ασθενείς (μοναδικά ΑΜΚΑ) που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν τη λήψη δαπανηρών θεραπειών. Σε αυτή τη περίπτωση τα αιτήματα εξετάζονται από την αρμόδια Ειδική Επταμελή Επιτροπή της οικ. 12449/7.2.2014 (Β'256) απόφασης του Υπουργού Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εκδίδονται πρωτόκολλα συνταγογράφησης, η τήρηση των οποίων καθίσταται υποχρεωτική για την αποζημίωση των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων και ενσωματώνονται στο σύστημα της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.. Η ως άνω επιτροπή για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και αναγκών κάλυψης σε νόσους και νοσηλείες, καθώς επίσης και οικονομικά κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση στον προϋπολογισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου βάσει της τιμής αποζημίωσης, όπως εκάστοτε καθορίζεται.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται μέγιστο όριο παράκαμψης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε μηνιαία βάση.

Για τους ιατρούς που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια σε ποσοστό άνω του 20%, πραγματοποιείται σταδιακά έλεγχος της συνταγογράφησης τους από την Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η οποία αποτελείται από 13 μέλη, ιατρούς και φαρμακοποιούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ορίζει και τη διαδικασία λειτουργίας της, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Σε περίπτωση που από τα διαθέσιμα στην επιτροπή στοιχεία δεν αιτιολογείται η υπέρβαση των ορίων οι ιατροί καλούνται από την Διεύθυνση Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις που να δικαιολογούν την υπέρβαση. Οι εξηγήσεις υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου, στο οποίο υποχρεωτικά αναφέρεται το ποσοστό τις υπέρβασης.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:
α) Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01% έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000
ευρώ.
β) Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01 %, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έως 6 μήνες. Κατά της απόφασης αυτής ο ιατρός δύναται να ασκήσει προσφυγή, μέσα σε 30 ημέρες ενώπιον του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας, καθώς και σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, δεν αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης επιβολής κυρώσεων.

Για την αξιολόγηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των ιατρών της Επικράτειας οι ιατροί ταξινομούνται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και την περιοχή που συνταγογραφούν. Η αξιολόγηση της συνταγογράφησης γίνεται σε μηνιαία βάση λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
α. Ο «αριθμός των συνταγών» που εκδίδονται από τον ιατρό.
β. Το «μέσο πλήθος συνταγών ανά ασφαλισμένο» σε σχέση με αυτό της ειδικότητα του ιατρού που συνταγογραφεί.
γ. Η «μέση δαπάνη» ανά συνταγή σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί.
δ. Το «ποσοστό συνταγογράφησης νέων δραστικών ουσιών» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί.
ε. Το «ποσοστό συνταγογράφησης ανά θεραπευτική ομάδα (ATC4)» για τις πρώτες 10 που συνταγογραφεί σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
στ. Το «ποσοστό συνταγογράφησης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
ζ. Το «ποσοστό εμβαλλαγίων εκτέλεσης ανά φαρμακευτική εταιρεία» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
η. Το «ποσοστό δαπάνης των πέντε περισσότερο δαπανηρών ασφαλισμένων ως προς το σύνολο της δαπάνης συνταγογράφησης» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
θ. Το «ποσοστό συνταγών εκτέλεσης ανά φαρμακείο» σε σχέση με αυτό του συνόλου των ιατρών.

Έλεγχος συνταγών στα φαρμακεία
Οι συνταγές θα ελέγχονται πλέον και στα φαρμακεία, και για τον σκοπό αυτό προσδιορίστηκαν δείκτες αξιολόγησης όπως οι παρακάτω:

α. Ποσοστό συνταγών εκτέλεσης συγκεκριμένου ιατρού στο φαρμακείο.
β. Ποσοστό εμβαλλαγίων εκτέλεσης ανά φαρμακευτική εταιρεία.
γ. Ποσοστό γενοσήμων
δ. Δαπάνη στον Οργανισμό για κάθε ιδιωτικό φαρμακείο.
ε. Μέσο αριθμός συνταγών ανά δικαιούχο.
στ. Μέση ποσότητα ανά δικαιούχο (σε κουτιά ανά ασφαλισμένο).
ζ. Μέση δαπάνη ανά δικαιούχο.
η. Μέση δαπάνη ανά συνταγή.
θ. Ποσοστό δαπάνης σε on-patent.
ι. Ποσοστό δαπάνης του πρώτου συνταγογράφου ιατρού.
ια. Ποσοστό δαπάνης από τον πρώτο δικαιούχο σε κατανάλωση.
ιβ. Ποσοστό δαπάνης σε πρώτη φαρμακευτική εταιρεία.
ιγ. Ποσοστό off-patent προς άθροισμα γενοσήμων και off- patent.

Σε έλεγχο της συνταγογράφησης υποβάλλονται τα ιδιωτικά φαρμακεία, εάν ένα από τα κριτήρια βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1 % ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλα τα φαρμακεία για κάθε κριτήριο χωριστά.
Ο έλεγχος του συνόλου των εκτελεσθέντων συνταγών διενεργείται στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Αν κριθεί αναγκαίο διενεργείται και επιτόπιος έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΥ.
Μετά την διαπίστωση της παράβασης, την ακρόαση και τις έγγραφες εξηγήσεις, ο φαρμακοποιός μπορεί αν προσφύγει στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ εντός 30 ημερών.
Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις οικονομικής ζημίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να αποφασίσει την αναστολή της μεταξύ του φαρμακοποιού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμβασης για όσο διάστημα διαρκεί ο έλεγχος. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, παρακρατείται από οποιονδήποτε από τους επόμενους λογαριασμούς συνταγών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του φαρμακοποιού και, αν δεν υποβληθεί νεότερος, το ποσό εισπράττεται με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης

Για την αποζημίωση φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και φαρμάκων υψηλού κόστους για τα οποία υπάρχει απόφαση του δ.σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ότι προεγκρίνονται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, αποφασίζει το δ.σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ύστερα από γνώμη 3 ιατρών ειδικότητας σχετικής με τη νόσο για την οποία συνταγογραφείται το φάρμακο.
Σε περιπτώσεις κατεπείγουσας αιτιολογημένης ανάγκης (άμεσος κίνδυνος για τη ζωή ή για πρόκληση ανήκεστης βλάβης στην υγεία του ασθενή) να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς φάρμακα υψηλού κόστους σοβαρών ασθενειών και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο πιστοποιημένος θεράπων ιατρός υποβάλλει ηλεκτρονικά στο ΣΗΠ το αίτημα με ένδειξη «Κατεπείγουσα χορήγηση», καθώς και έντυπο συναίνεσης του ασθενή.

Το φάρμακο χορηγείται άμεσα από το φαρμακείο του νοσηλευτικού ιδρύματος και το σχετικό αίτημα εγκρίνεται ή απορρίπτεσαι εκ των υστέρων κατά την προπεριγραφείσα διαδικασία και σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος το φάρμακο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συγκροτούνται επιτροπές που εξετάζουν αιτήματα και αποφαίνονται για την αναγκαιότητα αποζημίωσης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από 5 τουλάχιστον ιατρούς ειδικότητας σχετικής με την υπογονιμότητα και για τα δύο φύλα, και τα μέλη τους έχουν τριετή θητεία. Με την απόφαση για τη συγκρότηση κάθε επιτροπής ορίζεται ως πρόεδρος αυτής ένα από τα τακτικά μέλη της και γραμματέας ένας υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται ο αριθμός και οι αρμοδιότητες των επιτροπών αυτών, ο αριθμός των μελών από τα οποία αποτελούνται, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία τους. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πρόστιμα φωτιά και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για γιατρούς που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Πρόστιμα φωτιά αλλά ακόμη και αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα στο άρθρο που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα χρηματικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται και μπορούν να φθάσουν ακόμη και σε αποκλεισμό από το σύστημα συνταγογράφησης ανεξάρτητα εάν ένας γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

 

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και αυστηροί έλεγχοι καθώς κάθε μήνα προστίθενται για νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης στο ηλεκτρονικό σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση! Ξεκινούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι»

Τα νέα όρια που δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται θα ελέγχονται κάθε μήνα δειγματοληπτικά με βάση τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί, τον αριθμό συγκεκριμένων σκευασμάτων αλλά μεταξύ άλλων και αν προέρχονται από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη συνταγογράφηση
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου:

Με απόφαση του υπουργού υγείας καθορίζεται μέγιστο όριο παράκαμψης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται σε ποσοστό άνω του 10%, ο γιατρός καλείται από τη διεύθυνση φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφηση του δίνοντας έγγραφες εξηγήσεις.

 

Η εξήγηση υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις ως εξής:

1. Σε ποσοστό απόκλισης από 10.01% έως 20% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης στις παραβάσεις.

 

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 2 μήνες μέχρι 6 μήνες.

2.Σε ποσοστό απόκλισης από 20.01% έως 30% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 6 μήνες μέχρι 12 μήνες.

3.Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 30.01% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

 

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και ως προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, οριστική καταγγελία της σύμβασης και οριστικός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή ως προς τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς οριστικός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο ότι για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του ιατρικού κόσμου, οι γιατροί ταξινομούνται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και την περιοχή που συνταγογραφούν.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τέλος οι ανεξέλεγκτες συνταγές φαρμάκων ανά 10 ημέρες! Τι αλλάζει

Νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων βάζει το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται τις επόμενες ημέρες να βάλει φρένο στις συνεχόμενες συνταγές που μπορεί να εκδίδουν κάποιοι γιατροί σε βάρος βέβαια της φαρμακευτικής δαπάνης και του συστήματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr εντός των ημερών θα ενσωματωθεί ένας νέος κωδικός στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα απαγορεύει στους γιατρούς να εκδίδουν πολύ νωρίτερα από ότι το απαιτεί η θεραπεία, νέες συνταγές.

 

Για παράδειγμα σε μία μηνιαία θεραπεία διάρκειας έως ενός μηνός, δε θα μπορεί να εκδοθεί νέα συνταγή στις 10 ημέρες. Και αυτό διότι παρατηρήθηκε ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν νωρίτερα δεύτερη συσκευασία φαρμάκων, ενίοτε για να αποφεύγουν την ταλαιπωρία, αλλά η συνήθεια αυτή αυξάνει τη δαπάνη, καθώς πολλές φορές η θεραπεία δεν απαιτεί πάντα τη συνέχιση της λήψης φαρμάκων.

Στις περιπτώσεις αυτές το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα «κλειδώνει» τους κωδικούς και δεν θα μπορεί να εκδοθεί νέα συνταγή φαρμάκων. Πάντως ήδη το υπουργείο Υγείας έχει βάλει φραγμούς στα φάρμακα, ώστε να μην εκδίδονται ανεξέλεγκτα συνταγές ειδικά όταν οι ασθενείς δεν χρειάζονται τις φαρμακευτικές θεραπείες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που μπαίνουν σε εφαρμογή: «Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες»

 

Νέοι φραγμοί σε συνταγές φαρμάκων
Ταυτόχρονα όπως λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέα κλειδιά για την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μην ξεπερνιούνται οι φραγμοί που έχουν τεθεί στη συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί γιατροί όταν το σύστημα τους απαγορεύει να συνταγογραφήσουν, είτε λόγω της ειδικότητας τους είτε λόγω υπέρβασης μηνός στα φάρμακα που έχουν γραφεί, εφευρίσκουν κόλπα τεχνικής φύσεως που συνήθως σχετίζονται με την ασθένεια, ώστε να ξεπερνούν τους φραγμούς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Προς ώρας η μελέτη που γίνεται με ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση! Ξεκινούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι

 

Με αυστηρούς κανόνες και οδηγίες θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι γιατροί όλης της χώρας τη συνταγογράφηση για τους ασθενείς αλλά και για όλες τις ασθένειες, αφού σύντομα θα έχουν δημιουργηθεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για κάθε πάθηση.

 

Σιγά σιγά όλες οι παθήσεις θα καλύπτονται φαρμακευτικά με συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί και οι οποίες εφαρμόζονται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

 

Καθημερινά προστίθενται και νέοι κανόνες (πρωτόκολλα) συνταγογράφησης φαρμάκων που αποτελούν το βασικό κλειδί για τον έλεγχο των κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Διαβάστε ΕΔΩ «Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες»

Μάλιστα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ενταχθούν στο σύστημα τέσσερα νέα πρωτόκολλα που θα αφορούν στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, στην Οστεοπόρωση, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στη νόσο του Πάρκινσον και στην Επιληψία, ενώ συνολικά υπάρχουν σήμερα 55 φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Κούρεμα στα συνταγές φαρμάκων
Στόχος να περιορισθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται καθημερινά και εκτοξεύουν τη φαρμακευτική δαπάνη, ενίοτε και άσκοπα.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των συνταγών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια αφού εκδίδονται περίπου 6 με 6,5 εκατ. συνταγές το μήνα, ενώ η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει συνολικά 1,945 δις ευρώ για φάρμακα των ασφαλισμένων.

 

Ήδη σήμερα εφαρμόζονται πρωτόκολλα συνταγογράφησης μεταξύ άλλων για:

Αιματολογικά Νοσήματα, Αναπνευστικά Νοσήματα, Αρτηριακή Υπέρταση, Γαστρεντερολογικά Νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, ψωρίαση, ρευματολογικά νοσήματα κ.α.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα φθάσουν τα 70.

Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι στο σύστημα συνταγογράφησης καθώς έχει διαπιστωθεί πως ακόμη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, εφαρμόζονται με «χαλαρότητα».
Ταυτόχρονα αναζητούνται τυχόν «τρικ» που μπορεί να χρησιμοποιούνται ώστε να αποφεύγονται οι κανόνες στη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

 

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παρατυπίες στις συνταγές φαρμάκων ή αξιοποίηση άλλων νοσημάτων για να χορηγηθούν συγκεκριμένα φάρμακα, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους γιατρούς.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο από σήμερα


Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνεχίζει και ανανεώνεται

https://www.farmakeutikoskosmos.gr/

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνεχίζει και ανανεώνεται με νέα ή με αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσφέροντας στους γιατρούς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση παθήσεων και για τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και εξασφαλίζοντας παράλληλα στους ασθενείς ότι τηρούνται οι αρχές της καλής ιατρικής πρακτικής σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές πρακτικές.

Σήμερα, Δευτέρα 14/01/2019, αναρτάται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το θεραπευτικό πρωτόκολλο για την "Καρδιακή Ανεπάρκεια".

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αναθεωρηθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Δυσλιπιδαιμίας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων η πιο αποδοτική διαχείριση των πόρων για την υγεία αλλά και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ασθενών, μέσω της ταχύτερης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

«Ακατάλληλο» εργαλείο για τις κλινικές μελέτες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«Ακατάλληλο» εργαλείο για τις κλινικές μελέτες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και Big Data στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση κλινικών μελετών απασχόλησε το 2ο πάνελ του 7ου Clinical Research Conference.

«Όσο χρήσιμες είναι [οι τεχνολογίες], άλλο τόσο συνοδεύονται από δυσκολίες, κυρίως σε έναν πληθυσμό ογκολογικών αρρώστων που είναι ηλικιωμένος», ανέφερε η Μαρία Γαβριατοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Θεραπευτικής-Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας του ΕΚΠΑ. Όπως εξήγησε, είτε οι ασθενείς συμπληρώνουν λάθος τα πεδία.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι στο μέλλον αυτό δεν θα αποτελεί πρόβλημα, προσθέτοντας πως και τα στοιχεία και ο τρόπος αξιολόγησης, θα είναι πιο αντικειμενικά.

Παράλληλα, όμως, η κ. Γαβριατοπούλου υπογράμμισε πως γενικά είναι δύσκολη η επικοινωνία με τον άρρωστο, με εξαίρεση «παθήσεις που απειλούν τη ζωή, όπου είναι ευκολότερο να πείσεις τον ασθενή για το όφελος συμμετοχής του σε μια κλινική μελέτη».

«Οι ασθενείς είναι δύο κατηγοριών: αυτοί που υποαναφέρουν αυτά που έχουν -θεωρούν ότι δεν θα επιτύχει- και εκείνοι που κάνουν υπεραναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών. Με το tablet, όπου θα μπορούν καθημερινά να συμπληρώνουν δεδομένα, οι πληροφορίες θα είναι πιο αντικειμενικές», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα του 2018, ωστόσο, παραμένει σε σημαντικό βαθμό προσκολλημένη στο χαρτί.

«Σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας ο φάκελος είναι χειρόγραφος», υπενθύμισε η κ. Γαβριατοπούλου, προσθέτοντας πως και τα δεδομένα δεν καταγράφονται συστηματικά. «Πρέπει να εισάγονται με το ίδιο σκεπτικό και τους ίδιους κανόνες. Αν έχουμε ηλεκτρονικούς φακέλους κι δεν μπορούμε να μοιραστούμε δεδομένα με κανέναν, δεν έχει νόημα», εξήγησε.

Αλλά και τα μέχρι τώρα ψηφιακά βήματα δεν είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, ικανά να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η κ. Γαβριατοπούλου τόνισε πως δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. «Μόνο προβλήματα θα φέρει», υποστήριξε και απέτρεψε από την αξιοποίηση της. «Να μην χτίσουμε σε αυτήν, γιατί έχει πολλές ελλείψεις, με ενδεικτικότερη την απουσία των νοσοκομειακών φαρμάκων.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Δήμητρα Τσαπόγα, MSc, Scientific Lead & Head, Clinical Operations της Creative Pharma Services.

«Η ψηφιοποίηση στο κομμάτι των μελετών είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Μιλάμε για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε ένα χώρο που είναι ρυθμισμένος. Στο κομμάτι των κλινικών μελετών, ειδικά, εφαρμόζονται χρόνια αυτές οι τεχνολογίες. Τάση των τελευταίων ετών, δε, είναι η συγκατάθεση των ασθενών με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς να παρίστανται», υποστήριξε

Κατά την κ. Τσαπόγα, η συλλογή δεδομένων χρειάζεται ποιότητα. «Τα υπολογιστικά συστήματα θα πρέπει λοιπόν να είναι πιστοποιημένα, να υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος της πρόσβασης και να δίνονται κωδικοποιημένα αντίγραφα. Αν αυτά τα μεταφέρετε στα αρχεία των ασθενών, καταλαβαίνει κανείς ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην χάσουμε την ευκαιρία να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα, να τα μελετήσουμε και να μπορέσουμε να κατευθυνθούμε σε περαιτέρω κλινικές μελέτες εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη».

Εκτίμησε, δε, πως θα μπορούσε στο μέλλον η προσέλκυση ασθενών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. «Τώρα όμως δεν υπάρχει κείμενη νομοθεσία στην ΕΕ ώστε ο ασθενής να δίνει συγκατάθεση εκτός του χώρου που γίνεται η μελέτη, σε αντίθεση με τον FDA, που είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα. Ο ΕΜΑ, βέβαια, έχει θεσπίσει ομάδα εργασίας που διαβουλεύεται το θέμα», ανέφερε.

Αλλά, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός ο 536/2014, που θα εφαρμοστεί του χρόνου, επιμένει να ορίζει ότι η συγκατάθεση θα πρέπει να γίνεται εντός των κέντρων κλινικών μελετών, σημείωσε. Η κ. Τσαπόγα ξεκαθάρισε πως με την εφαρμογή του GDPR για τα προσωπικά δεδομένα, είναι ευθύνη όλων μας να γνωρίζουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Βλέπουμε περιορισμούς στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοινά μοντέλα πληροφορίας και κοινές ορολογίες για να γίνει όλη αυτή η ανταλλαγή των δεδομένων», ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Α. Κάσσης, Director – Clinical Data Management της Agilis SA. Το health care είναι ξεχωριστό από το clinical research με αποτέλεσμα η πληροφορία να μην μπορεί να έρθει με δομημένο τρόπο. Εκεί χρειάζονται λύσεις πληροφορικής, ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί ο υπολογιστής αυτή την πληροφορία», εξήγησε.

Πάντως, ανέφερε ότι 3 στους 4 ασθενείς στο μέλλον θα χρησιμοποιούν σίγουρα κάποιες από τις ψηφιακές τεχνολογίες υγείας, ενώ περιέγραψε την πλατφόρμα κλινικών μελετών της Αglilis. Η πλατφόρμα επιτρέπει τη διαχείριση κλινικών μελετών, την καταγραφή και παρακολούθηση δεδομένων και την εξαγωγή τελικών αποτελεσμάτων.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Γενικοί Γιατροί: Στα κάγκελα για τα κουρέματα στη συνταγογράφηση! Όλα τα παράδοξα

Έντονη αναστάτωση επικρατεί στους Γενικούς Ιατρούς εξαιτίας των περιορισμών στη συνταγογράφηση τόσο από το υπ. Υγείας όσο και από τον ΕΟΠΥΥ.


 

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής η εφαρμογή της Υπουργική απόφαση 3663/28.8.2018 με την οποία ορίζεται μείωση, κατά μέσο όρο, 25% των ορίων συνταγογράφησης στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, σημαίνει στην πράξη πως όλοι οι Γενικοί Ιατροί δε θα μπορούν να συνταγογραφούν καθημερινά σκευάσματα όπως (ινσουλίνες, αντιαιμοπεταλιακά, αντικαταθλιπτικά, και άλλες κατηγορίες φαρμάκων) που βρίσκονται στην θεραπευτική τους φαρέτρα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς

Πράγμα που σημάνει ότι θα πρέπει οι ασθενείς να βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση ιατρού που δεν θα έχει υπερβεί το όριο συνταγογράφησης, ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των ασθενών.

Τα νέα όρια συνταγογράφησης αναφέρουν χαρακτηριστικά είναι δραματικά μειωμένα και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, αφού η ειδικότητά μας αποτελεί τον πυλώνα της Π.Φ.Υ., και ασχολείται με την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς που συνεπάγεται πολυνοσηρότητα.

Την ίδια στιγμή όπως ισχυρίζονται τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής η εξαίρεση τους από τη συνταγογράφηση επιθεμάτων και ουροκαθητήρων δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς ενώ καθιστούν σαφές ότι η βασική ειδικότητα που θα έπρεπε να δύναται να συνταγογραφεί επιθέματα είναι η Γενική Ιατρική αλλά και πάλι εξαιρείται από τις άλλες ειδικότητες που αποτελούν τη βάση της Π.Φ.Υ.

Άλλο ένα παράδοξο που επισημαίνουν οι Γενικοί γιατροί είναι ότι το γεγονός ότι εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση των φυσικοθεραπειών αν και η ειδικότητά της Γενικής Ιατρικής έχει εκπαιδευτεί σε ορθοπεδικά περιστατικά για τρεις μήνες και σε περιστατικά με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Παράλληλα ενώ οι Γενικοί Ιατροί είχαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν καρκινικούς δείκτες για το follow up των ογκολογικών ασθενών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα παρακολούθησης, νέα δεδομένα ανατρέπουν κι αυτό το πεδίο δυνατοτήτων συνταγογράφησης. Μια τόσο ευπαθής ομάδα ασθενών θα πρέπει στην κυριολεξία να βασανίζεται αναζητώντας ογκολόγο για να πραγματοποιήσει αυτή την απλή ιατρική πράξη που έως τώρα του παρείχε η ειδικότητα μας.

Απειλούνται με ποινές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγγέλλουν οι Γενικοί Ιατροί ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι γίνονται παραλήπτες προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ λόγω μη σωστής τήρησης των κανόνων συνταγογράφησης. Τα πρόστιμα αυτά είναι πέρα για πέρα άδικα αφού αφορούν στη πλειοψηφία τους συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων άλλων ειδικοτήτων ευτελούς αξίας. Στην πραγματικότητα επιβάλλονται πρόστιμα σε συναδέλφους οι οποίοι εξυπηρέτησαν ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών αναλόγων ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η ‘Ενωση Γενικής Ιατρικής ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ιατρών εκείνων που με άνομο τρόπο χειραγωγούν τη προκλητή συνταγογράφηση, αλλά αυτό που συμβαίνει με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων στους συναδέλφους είναι άδικο.

Καταλήγοντας προτείνουν τη σύσταση μιας από κοινού επιτροπή με τον ΕΟΠΥΥ και διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από την αρχή.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τέλος οι πολλαπλές συνταγές

Τέλος οι πολλαπλές συνταγές

Τη «μέση λύση» της κατάργησης του περιορισμού του αριθμού των φαρμάκων ανά συνταγή έθεσε σε ισχύ, μέσω της ΗΔΙΚΑ, η Αριστοτέλους. Αν και στόχος του Υπουργείου Υγείας ήταν να καταργήσει συνολικά το 1 ευρώ ανά συνταγή, μια τέτοια αλλαγή θα στερούσε ένα αξιόλογο ποσό που πηγαίνει προς ΕΟΠΥΥ. Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει λοιπόν τη διασφάλιση του πόρου, αλλά και να ελαφρύνει, έστω και σε κάποιο βαθμό, το ποσό που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, η Αριστοτέλους έδωσε εντολή για την εφαρμογή της ενιαίας συνταγής.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Ανδρέας Ξανθός, στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά στην άυλη συνταγή. Βέβαια, κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί με την καταβολή άπαξ 1 ευρώ ανά συνταγή, αναμένεται να μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών, κατά 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το σύνολο των συνταγών, χάρη στο «καπέλο» του 1 ευρώ, εισέρρεαν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει εφαρμόσει τις αλλαγές τόσο για τη συνταγογράφηση όσο και για την εκτύπωση και εκτέλεση των συνταγών.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Και οι εκτός ΕΟΠΥΥ συνταγές στο πλαφόν συνταγογράφησης

Εξαιρούνται χρόνιοι ασθενείς τελικού σταδίου, εμβόλια και συνταγές φαρμάκων μετά από διαπραγμάτευση

Τεράστια αναστάτωση σε ολόκληρη την αγορά έχει φέρει η απόφαση για το πλαφόν συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα και ανά ασθενή, (βλ. ρεπορτάζ Healthmag εδώ) που σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα περιορίζει τη συνταγογράφηση τουλάχιστον κατά 20%, πέραν των περιορισμών που ήδη έχουν τεθεί (βλ. ρεπορτάζ Healthmag εδώ).

Ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη φαρμακευτική αγορά, οι υπηρεσίες του Οργανισμού εξηγούν την εφαρμογή της απόφασης βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι γιατροί θα υπόκεινται στον έλεγχο των ορίων συνταγογράφησης, όμως στις περιπτώσεις υπέρβασης, πρώτα θα καλείται ο γιατρός να αιτιολογήσει την υπέρβαση που παρατηρήθηκε και μόνο αν οι εξηγήσεις δεν χαρακτηριστούν επαρκείς, τότε θα γίνεται ο καταλογισμός του προστίμου. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί επίσης, για τους παθολόγους, οι οποίοι ως οικογενειακοί γιατροί οδηγούνται στη συνταγογράφηση φαρμάκων πολλαπλών ειδικοτήτων. Π.χ. στην περίπτωση συνταγογράφησης ψυχιατρικών, αντιδιαβητικών και νεφρολογικών φαρμάκων στον ίδιο ασθενή, που ως αποτέλεσμα έχει την αύξηση του ποσού συνταγογράφησης, ο γιατρός θα κληθεί πρώτα να αιτιολογήσει την υπέρβασή του, δεν θα αποδίδεται πρόστιμο απευθείας και εκεί μπορεί να καταθέσει στοιχεία του προφίλ του ασθενή και οι υπερβάσεις να γίνονται δεκτές.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι για την εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης:

Θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η αξία, όσο και ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται για κάθε ασθενή, βάσει του ΑΜΚΑ του.
Στον υπολογισμό του πλαφόν, θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι συνταγές που εκτελούνται για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα αν οι ασθενείς έχουν χρησιμοποιήσει τις προγραμματισμένες επισκέψεις που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ ή έχουν επισκεφτεί τον γιατρό ιδιωτικά, έχουν πληρώσει επίσκεψη και απλά γίνεται χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς ο ασθενής έχει το συγκεκριμένο δικαίωμα.
Στον προσδιορισμό της αξίας των συνταγών που αθροιζόμενα τα ποσά δίνουν το πλαφόν συνταγογράφησης, θα υπολογίζεται η αξία που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι η λιανική τιμή του φαρμάκου.
Εξαιρέσεις
Από το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν, αλλά και από το σύνολο των ασθενών προβλέπονται εξαιρέσεις οι οποίες δεν θα προσμετρώνται στο υπολογισμό του μηνιαίου πλαφόν συνταγογράφησης.

Σε ότι αφορά τους ασθενείς, εξαιρούνται οι:

Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση)
Καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς)
Ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος)
Μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων
Καρκινοπαθείς
Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία
Πάσχοντες από κυστική ίνωση
Ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.
Σε ότι αφορά τα φάρμακα, οι εξαιρέσεις αφορούν τα:

Εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους
Φάρμακα των οποίων τη χρήση έχει προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του
Φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός
Φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Τώρα φάρμακα και για τους…νεκρούς; Ποιο είναι το νέο όριο συνταγογράφησης για τους ιατροδικαστές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Τελειωμό δεν έχουν τα παράδοξα με τη συνταγογράφηση φαρμάκων


Μετά την… προετοιμασία που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τις μη κουρεμένες συντάξεις μετά τα 70 χρόνια που θα …χαθούν με φυσικό τρόπο καθότι οι συνταξιούχοι απλά θα πεθάνουν, σειρά φαίνεται πως έχουν τώρα και οι …νεκροί που μπορεί και να …χρειάζονται φάρμακα.

Αν και στον … κάτω κόσμο είναι αχρείαστα τα φαρμακευτικά σκευάσματα με εξαίρεση μόνο τη …φορμόλη, παραυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνουν το δικαίωμα στους ιατροδικαστές να συνταγογραφούν κανονικά.

 

Αυτό φαίνεται άλλωστε ξεκάθαρα στο ΦΕΚ που εκδόθηκε με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π.Πολάκη στο οποίο προσδιορίζεται το δικαίωμα των ιατροδικαστών όλης της χώρας να συνταγογραφούν με μηνιαίο όριο τα 55,7 ευρώ.
Εξαίρεση αποτελούν οι ιατροδικαστές της Αττικής, του Ηρακλείου και μεταξύ άλλων της Εύβοιας, που κάποιους μήνες το χρόνο θα πρέπει να περιορισθούν στα 50,1 ευρώ το μήνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο όριο των ιατροδικαστών είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των παθολόγων οι οποίοι δέχονται στο ιατρείο τους καθημερινά δεκάδες …ζώντες ασθενείς και στους οποίους γράφουν φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ για την απόφαση που προκάλεσε σοκ στον ιατρικό κόσμο: «Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς»

Ενδεικτικό είναι ότι ο μέσος όρος μηνιαίας συνταγογράφησης για τους παθολόγους είναι περίπου τα 36 ευρώ, χωρίς το πόσο να είναι σταθερό καθώς αλλάζει ανά μήνα και ανά νομό.

 

Πάντως οι ιατροδικαστές και σε προηγούμενη έκδοση ορίων συνταγογράφησης είχαν το δικαίωμα να γράφουν φάρμακα και μάλιστα έχοντας μεγάλα οικονομικά περιθώρια. Άγνωστο βέβαια γιατί και πως. Πάντως με βάση επίσημο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ του 2014 ο μέσος όρος της αξίας των φαρμάκων για τους ιατροδικαστές ήταν τα 5.733,76 ευρώ!

Τι λένε οι ιατροδικαστές
Ο Δρ. Γρηγόρης Λέων Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας επιβεβαιώνει στο HealthReport.gr ότι και οι ιατροδικαστές μπορούν να γράφουν φάρμακα σε ασθενείς. Όπως λέει: «Και η ιατροδικαστική είναι κανονική ειδικότητα ιατρικής και μπορούμε κανονικά να συνταγογραφούμε φάρμακα σε ασθενείς» και συμπληρώνει με χιούμορ: «είναι καλές αυτές οι περιπτώσεις γιατί καταλαβαίνει ο κόσμος ότι δεν είμαστε μόνο για τους νεκρούς«.

Ο ιατροδικαστής Αναστάσιος Θεοδωρίδης εξηγεί στο HealthReport.gr από την πλευρά του: «Ο ιατρός συνταγογραφεί φάρμακα της ειδικότητας του, ενώ για ένα οξύ περιστατικό συνταγογραφεί ο οποιοσδήποτε γιατρός. Οι ιατροδικαστές δεν έχουν οξέα περιστατικά. Ο μέσος όρος συνταγογράφησης για τους ιατροδικαστές υποθέτω βγαίνει μόνο από έναν ή δύο ιατροδικαστές οι οποίοι συνταγογραφούν, αλλά υποθέτω ότι δεν ασκούν την ιατροδικαστική«.

 

Και βέβαια ο κ.Θεοδωρίδης δεν παραλείπει να κάνει και το απαραίτητο χιούμορ: «Τώρα αν θεωρείται φάρμακο για θεραπεία η φορμόλη την οποια χρησιμοποιούν οι μάχιμοι ιατροδικαστές, τότε ναι θα επιθυμούσα να μπορώ να συνταγογραφήσω«.

Στα κάγκελα οι γιατροί με τα κουρέματα
Από την άλλη όμως ο ιατρικός κόσμος είναι ανάστατος για τις περικοπές 20% στις μηνιαίες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ασθενείς. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης μιλά για απαράδεκτη απόφαση με την οποία «Δυσχεραίνεται περαιτέρω η πρόσβαση των ασθενών στην αγωγή που έχουν ανάγκη».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση αφού η προσέγγιση έγινε με αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο τρόπο και χρησιμοποιώντας κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά.
Και όλα αυτά «χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενούς».

 

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο Ιατρικό Σύλλογο της χώρας, η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Γι αυτό και ζητά η συνταγογράφηση να γίνεται μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μπάχαλο με τα νέα όρια συνταγογράφησης των γιατρών όλης της χώρας! Δείτε τι σημαίνει για τους ασθενείς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μπάχαλο επικρατεί από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου σε όλους τους γιατρούς της χώρας καθώς κουρεύτηκε η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο όλης της χώρας το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελεί το νέο όριο συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς.

Ειδικότερα όσοι γιατροί βρέθηκαν στα ιατρεία τους το πρωί της Παρασκευής ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, καθώς αντιλήφθηκαν ότι πλέον ο μέσος όρος της τιμής των φαρμάκων που έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν περιορίσθηκε κατά πολλά ευρώ.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή των νέων ορίων συνταγογράφησης που άλλαξαν με υπουργική απόφαση στο τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ όλα τα νέα όρια συνταγογράφησης:Έρχεται νέο πλαφόν για τη συνταγογράφηση γενοσήμων δια χειρός Π. Πολάκη! Τι προβλέπεται ανά περιφέρεια και ειδικότητα

Τα περίεργα
Το παράδοξο βέβαια στην υπόθεση αυτή είναι ότι σε κάθε περιοχή το χρηματικό όριο για κάθε γιατρό ακόμη και αν είναι της ίδιας ειδικότητας, είναι διαφορετικό.

Από τα πιο περίεργα του συστήματος είναι ότι η δαπάνη αλλάζει ανάλογα το μήνα, και την περιοχή, ασχέτως εάν οι χρονίως πάσχοντες είναι συνήθως οι ίδιες σε έναν νομό. Για παράδειγμα άλλα όρια έχει ένας Παθολόγος στην Καρδίτσα τον Ιανουάριο και διαφορετικά έχει ένας Παθολόγος στη Ρόδο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει για τους ασθενείς

Την ίδια στιγμή οι ασθενείς θα πρέπει να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη καθώς το νέο σύστημα θα τους επιβάλει να πληρώνουν επίσκεψη και σε δεύτερη ειδικότητα γιατρού εάν θέλουν να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα ένας παθολόγος μπορούσε να συνταγογραφήσει και φάρμακα για την καρδιά εάν ο ασθενής διέθετε τη γνωμάτευση, πλέον δεν θα το πράττει καθώς θα ξεφεύγει από τα οικονομικά όρια που του έχουν τεθεί.

 

Συνεπώς ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει και δεύτερη ιατρική επίσκεψη για να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται. Άλλωστε οι γιατροί που ξεπερνούν τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης μετά από τρεις φορές απειλούνται με απολογία στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς και με πρόστιμα.

Παράλληλα οι ασθενείς θα χρειασθεί ακόμη και να αλλάξουν τη θεραπεία που λαμβάνουν εάν αυτή ξεπερνά τα χρηματικά όρια που έχουν τεθεί στο γιατρό τους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Άνοιξε και πάλι η συνταγογράφηση εξετάσεων Διαβήτη για τους Παθολόγους!

Γράφει: Μαρία Γλένη


Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες Παθολόγων από όλη τη χώρα, διορθώθηκε το πρόβλημα στη συνταγογράφηση εξετάσεων για το Διαβήτη

 

Χρειάσθηκε να ταλαιπωρηθούν ασθενείς και γιατροί σε όλη τη χώρα από την αιφνίδια διακοπή συνταγογράφησης εξετάσεων από τους Παθολόγους, για να λύσουν το πρόβλημα οι αρμόδιοι.

Το θέμα προέκυψε από τη Δευτέρα το πρωί οπότε και Παθολόγοι από όλη τη χώρα διαπίστωσαν ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, τους μπλόκαρε από το να χορηγού παραπεμπτικά για εξετάσεις στους ασθενείς τους με διαβήτη.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έκοψαν τις εξετάσεις για Διαβήτη στους Παθολόγους! Στα κάγκελα οι γιατροί»

 

Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αλλά και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες τους στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το πρόβλημα επιλύθηκε.

Όπως σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Από την ενημέρωση που είχαμε από τον ίδιο, τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, εντοπίσθηκε και λύθηκε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι εν λόγω εξετάσεις να καταχωρούνται πλέον κανονικά».

Σκοπιμότητες βλέπουν οι Παθολόγοι
Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος πάντως βλέπει σκοπιμότητες πίσω από την αιφνίδια διακοπή της συνταγογράφησης από τους Παθολόγους.

Όπως λένε τα μέλη της Ένωσης: «Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ομαλή άσκηση της Παθολογίας στα ιατρεία μας και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, προς όφελος της δημόσιας υγείας για την σωστή παρακολούθηση των ασθενών.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την προσπάθεια υποβάθμισης και σπίλωσης της ειδικότητάς μας στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, με τέτοιου τύπου τεχνάσματα«.Μαρία Γλένη 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

40 θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών από Ιανουάριο

Πλέγμα μέτρων με τη νέα φαρμακευτική πολιτική από το 2018-2021

Με στόχο την κατάρτιση και ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση 40 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων τους πρώτους μήνες του 2018 κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αμέσως μετά την εισαγωγή των πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ξεκινήσει η κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων ασθενών.

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά την ομιλία του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας που φέτος έχει θέμα «Συμπληρωματικότητα και συνέργειες στη φροντίδα υγείας: η υπέρβαση της “κατακερματισμένης” ιατρικής περίθαλψης».

Ο κ. Γιαννόπουλος, στην ομιλία του σημείωσε ότι στο επίπεδο της αξιολόγησης των φαρμάκων προκειμένου να αποζημιώνονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον υπουργό, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων μέχρι τη συγκρότηση του Οργανισμού ΗΤΑ, ενώ σε επίπεδο διαχείρισης και συγκράτησης των δαπανών, επιδιώκεται η βαθμιαία μείωση των rebate και clawback και η αντικατάστασή τους με μέτρα εξορθολογισμού με βάση επιστημονικά κριτήρια.

Στο επίπεδο της κυκλοφορίας των φαρμάκων, στόχος είναι μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπως ανασυγκροτήθηκε από τον περασμένο Μάιο, να καταρτισθούν 40 θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ενσωματωθούν ως υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους πρώτους μήνες του 2018. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης μητρώων ασθενών για τις 40 αυτές παθήσεις.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι τα δεδομένα των μητρώων είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διαμόρφωση φαρμακευτικής πολιτικής και η έλλειψή τους, αποτελεί σημαντικό έλλειμμα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των μέτρων, βασικά εργαλεία για τα παραπάνω είναι:

η διαμόρφωση τεκμηριωμένης πρότασης για το ύψος του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού ιγα την τριετία 2019-2012, δεδομένου ότι το σημερινό ύψος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού,
οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές που θα αφορούν στην τιμολόγηση, τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης και του ύψους της συμμετοχής του ασφαλισμένου.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, παράλληλα βρίσκονται υπό επεξεργασία ρυθμίσεις που αφορούν:

την κατάρτιση ενιαίου μητρώου φαρμάκων
την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία,
την ανάρτηση των παρακλινικών ελέγχων στα βήματα του πρωτοκόλλου κατά τη συνταγογράφηση και
τις αλλαγές στις συσκευασίες των φαρμάκων ώστε να μην διαφοροποιούνται οι συσκευασίες πρωτοτύπων και γενοσήμων, αλλά και για τις χρόνιες παθήσεις να συμπίπτουν με τις μηνιαίες θεραπείες (συσκευασίες 28 ημερών)
τις αλλαγές στη διάρκεια των συνταγών, αλλά και την κατάργηση του περιορισμού των τριών σκευασμάτων ανά συνταγή, καθώς δεν μπορεί να διαπιστωθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά ή το προφίλ του ασθενούς. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πλαστή συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι! Πως δρα το κύκλωμα

Γράφει: Μαρία Γλένη


Πάρτι με διαγνωστικές εξετάσεις φαίνεται ότι κάνουν γιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.


Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων Ελλάδος, δύο διαφορετικές ομάδες γιατρών συνταγογραφούν πλαστές διαγνωστικές εξετάσεις με ΑΜΚΑ ασθενών που παρακρατούν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η δαπάνη.

Ειδικότερα τα μέλη της Ένωσης σημειώνουν ότι μικρή μερίδα Ιατρών και του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα προχωρούν σε πλαστή συνταγογράφηση με συνέπεια όμως να εκτινάσσεται η δαπάνη και να αυξάνεται το συνολικό ποσό επιστροφής ( clawback) που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν οι επαγγελματίες όταν η δαπάνη για εξετάσεις ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό που έχει ορισθεί.

 

Ταυτόχρονα όπως καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι, οι συγκεκριμένοι Ιατροί χρησιμοποιούν το ΑΜΚΑ άσχετων ασθενών εν αγνοία τους, πλαστογραφούν μεγάλες συνταγές και τις πωλούν σε διαγνωστικά κέντρα.

«Εδώ και πέντε χρόνια τονίζεται από όλες της πλευρές ότι ο ΑΜΚΑ δεν φτάνει για να αποτρέψει την πλαστή συνταγογράφηση» τονίζεται από την Ένωση των Ακτινολόγων.

Παράλληλα όμως μία άλλη ομάδα «μεγαλύτερη και ισχυρότερη δρα στα πλαίσια της νομιμότητας αλλά προξενεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Είναι τα διάφορα Funds υγείας, που εκμεταλλευόμενα την ανυπαρξία νομικού πλαισίου για την έκδοση αδειών σκοπιμότητας, γέμισαν το λεκανοπέδιο με υποκαταστήματα, όλα εξοπλισμένα με Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της προκλητής ζήτησης και της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ» αναφέρουν οι ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγοι.

Εξετάσεις με το …στανιό και με SMS

Πάντως το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, εξετάζει και έναν άλλο τρόπο προκλητής ζήτησης εξετάσεων.

 

Διάφορα διαγνωστικά κέντρα και μονάδες αποστέλλουν ακόμη και με sms σε ασθενείς προσφορές για προληπτικές εξετάσεις ενώ από την άλλη υπάρχουν και Μονάδες που πιεστικά τηλεφωνούν σε ασφαλισμένους προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά εξετάσεων λόγω ειδικών προσφορών όπως επικαλούνται.

Πρόκειται για μία διαφημιστική τακτική που απαγορεύεται από το νόμο καθώς εκτός των άλλων θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά παρ’ αυτά το φαινόμενο συνεχίζεται εδώ και καιρό. Το θέμα είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Όταν η υγεία βγαίνει στο…παζάρι! Προσφορές με sms για εξετάσεις και ιατρικές υπηρεσίες. Ξεκινούν έλεγχοι”

Το τελευταίο διάστημα πάντως πληθαίνουν οι καταγγελίες στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ για τέτοιου είδους τακτικές γι αυτό και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου έλεγχοι. 


ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για άμεση εφαρμογή

Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση και επικαιροποίηση 20 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να εφαρμόζονται σταδιακά οι θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις οδηγίες των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και να συνταγογραφούν κατ΄ αρχήν τα φάρμακα πρώτης γραμμής και μόνο αν η θεραπεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε θα προχωρούν στη χορήγηση συνδυαστικών σχημάτων ή στη συνταγογράφηση φαρμάκων δεύτερης και τρίτης γραμμής.

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το σύστημα συνταγογράφησης, είναι η περίπτωση που ο ασθενής - συνήθως για λόγους ταχύτητας - δεν απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η θεραπεία πρώτης γραμμής έχει ήδη διανύσει σημαντικό χρόνο, χρειάζεται ενίσχυση και η όλη πορεία της θεραπείας δεν έχει καταγραφεί στο προφίλ του ασθενή, όπως αυτό εμφανίζεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για την ώρα, τα υπό κατάρτιση πρωτόκολλα, αφορούν τα εξής:

1. Υπέρταση,
2. Υπερλιπιδαιμία
3. Αντιπηκτικά
4. Στεφανιαία νόσος
5. Διαβήτης
6. Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου
7. Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού
8. Λοιπά γαστρεντερολογικά προβλήματα
9. Οστεοπόρωση
10. Καρκίνος Μαστού - Προστάτη, Παχέως εντέρου, Πνεύμονα,
11. Άνοια
12. Parkinson
13. Επιληψία
14. ΧΑΠ
15. Άσθμα
16. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
17. Ψωρίαση
18. Αιματολογικά.

Παράλληλα, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η κατάρτιση πρωτοκόλλου για τις οφθαλμολογικές παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που η θεραπεία τους είναι εξαιρετικά ακριβή, καθώς επίσης και η σύνταξη οδηγιών για τον χρόνο επιλογής αλλαγής θεραπευτικού σχήματος και η προτίμηση βιολογικών παραγόντων αντί των συμβατικών θεραπευτικών επιλογών.

Στα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα εκτός από τη σειρά χρήσης των φαρμακευτικών επιλογών των γιατρών, θα περιλαμβάνονται και τα πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων για την διάγνωση της πάθησης.

Το δεύτερο αυτό σημείο, υποδέχεται ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ιδιαίτερα θετικά, διότι με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο σύστημα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τον κάθε ασθενή, προκειμένου ο ηλεκτρονικός φάκελος να είναι πλήρης και το ιστορικό του ασθενή να παρουσιάζεται στον κλινικό γιατρό για την σωστή επιλογή της θεραπείας. Ταυτόχρονα όμως, θα δοθεί και η δυνατότητα για real time ελέγχους των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, άρα σχεδόν εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο περικοπής στην αποζημίωση εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πλήρης "ανακαίνιση" στην e - συνταγογράφηση

Οι προτάσεις υπουργείου και φορέων για την αλλαγές που θα φέρουν έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων και τη διαμόρφωση του προφίλ του ασθενή
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προωθεί η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, όσο και για τη διευκόλυνση κατάρτισης του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, που θα επιτρέψει προοπτικά την κατάρτιση μητρώων ασθενών.

Ταυτόχρονα όμως, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, αναμένεται να φέρουν και αποτελεσματικούς ελέγχους στην κατανάλωση φαρμάκων, είτε με τους περιορισμούς που προβλέπονται ήδη στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, είτε με νέες προδιαγραφές που θα τεθούν από την επικείμενη επέκταση εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Κεντρικό ζήτημα είναι η αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που περιλαμβάνονται σε κάθε συνταγή, ξεκινώντας από τα τρία φάρμακα που επιτρέπονται σήμερα, στα πέντε και στη συνέχεια στο "άνοιγμα" της συνταγής χωρίς όριο. Η λύση αυτή, θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης για τον κάθε ασθενή, αφού θα είναι πλέον εμφανείς όλες οι θεραπείες που λαμβάνει, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη συνταγογράφησης που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, αλλά και να μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν προβλήματα αλληλεπιδράσεων από τα διαφορετικά σκευάσματα που λαμβάνει ο ασθενής, εφόσον πάσχει από παραπάνω από μία πάθηση.

Στην περίπτωση χρονίου νοσήματος, θα προβλέπεται εφαρμογή η οποία θα επισημαίνει την ύπαρξη της συγκεκριμένης ασθένειας, δίπλα στον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, προκειμένου διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες να λαμβάνουν άμεσα γνώση και να προχωρούν ανάλογα στην εκτίμηση του περιστατικού, αλλά και στη χορήγηση της καταλληλότερης αγωγής.

Παράλληλα, θα είναι εμφανής πλέον η αλλαγή των θεραπευτικών σχημάτων στο ιστορικό του ασθενή, ώστε να γίνεται σαφές πότε επέρχεται αλλαγή στη θεραπεία από τα συμβατικά φαρμακευτικά σχήματα σε θεραπευτικές προσεγγίσεις νέας τεχνολογίας.

Εδώ, ο στόχος είναι να διαπιστώνεται κάθε στιγμή, ο χρόνος έναρξης της χρήσης αγωγής νέας τεχνολογίας, κατά πόσο είναι σύμφωνη η επιλογή ανάλογα με τα κριτήρια που τίθενται για την εφαρμογή της νέας αυτής θεραπευτικής αγωγής, κατά πόσο ο ασθενής είναι κατάλληλος για την αγωγή αυτή, αλλά και κατά πόσο η συγκεκριμένη αγωγή είναι σύμφωνη με τις ενδείξεις.

Οι αλλαγές στο σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν με εφαρμογές στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που σχεδιάζεται. Για την ώρα, τα θέματα αυτά, συζητούνται μεταξύ διοίκησης ΗΔΙΚΑ, υπουργείου Υγείας και συναρμόδιων επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, όμως οι τελικές αποφάσεις μένουν να ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Συνταγές 5 εκατ. ευρώ για... ειδική διατροφή από δύο γιατρούς ΕΣΥ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

 

«Επιδημία» εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί καλοπροαίρετα το γεγονός ότι οι «πρωταθλητές» γιατροί της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής προέρχονται από πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο γιατροί, διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της περιοχής, φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα!

Τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ στους πρωταθλητές της συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι γιατροί στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» –κυρίως– λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να «επιμένουν» στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος. Από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις. Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί - διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.

Εξορθολογισμός δαπανών

Από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό της δαπάνης κατά 400.000 ευρώ τον μήνα. Οπως σχολίαζαν στελέχη της αγοράς, προφανώς υπήρχαν εταιρείες-υπόγεια, που προωθούσαν προϊόντα τα οποία πιθανόν να μην έφταναν ποτέ στους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται και από τις νέες τιμές που όρισε τον περασμένο μήνα ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν έρευνας αγοράς στην Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή, που μέχρι πρόσφατα πωλούνταν στην τιμή των 11,93 ευρώ στην Ελλάδα, πλέον ύστερα από έρευνα για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πωλείται στο 1,78 ευρώ. Αλλο σκεύασμα σε σκόνη (φακελάκια), με τιμή 230 ευρώ, πλέον θα πωλείται στα 34,02 ευρώ, ενώ σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία από τα 460,48 ευρώ «έπεσε» στα 51 ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ, οι παρεμβάσεις στις τιμές των 20 πιο συχνά συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ειδικής διατροφής αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blo

gspot.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΣΗΣ