ΣΗΣ

Άνοιξε και πάλι η συνταγογράφηση εξετάσεων Διαβήτη για τους Παθολόγους!

Γράφει: Μαρία Γλένη


Μετά από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες Παθολόγων από όλη τη χώρα, διορθώθηκε το πρόβλημα στη συνταγογράφηση εξετάσεων για το Διαβήτη

 

Χρειάσθηκε να ταλαιπωρηθούν ασθενείς και γιατροί σε όλη τη χώρα από την αιφνίδια διακοπή συνταγογράφησης εξετάσεων από τους Παθολόγους, για να λύσουν το πρόβλημα οι αρμόδιοι.

Το θέμα προέκυψε από τη Δευτέρα το πρωί οπότε και Παθολόγοι από όλη τη χώρα διαπίστωσαν ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, τους μπλόκαρε από το να χορηγού παραπεμπτικά για εξετάσεις στους ασθενείς τους με διαβήτη.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έκοψαν τις εξετάσεις για Διαβήτη στους Παθολόγους! Στα κάγκελα οι γιατροί»

 

Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου αλλά και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες τους στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το πρόβλημα επιλύθηκε.

Όπως σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: «Από την ενημέρωση που είχαμε από τον ίδιο, τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, εντοπίσθηκε και λύθηκε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι εν λόγω εξετάσεις να καταχωρούνται πλέον κανονικά».

Σκοπιμότητες βλέπουν οι Παθολόγοι
Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος πάντως βλέπει σκοπιμότητες πίσω από την αιφνίδια διακοπή της συνταγογράφησης από τους Παθολόγους.

Όπως λένε τα μέλη της Ένωσης: «Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ομαλή άσκηση της Παθολογίας στα ιατρεία μας και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, προς όφελος της δημόσιας υγείας για την σωστή παρακολούθηση των ασθενών.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την προσπάθεια υποβάθμισης και σπίλωσης της ειδικότητάς μας στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, με τέτοιου τύπου τεχνάσματα«.Μαρία Γλένη 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

40 θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών από Ιανουάριο

Πλέγμα μέτρων με τη νέα φαρμακευτική πολιτική από το 2018-2021

Με στόχο την κατάρτιση και ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση 40 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων τους πρώτους μήνες του 2018 κινείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αμέσως μετά την εισαγωγή των πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα ξεκινήσει η κατάρτιση των αντίστοιχων μητρώων ασθενών.

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά την ομιλία του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας που φέτος έχει θέμα «Συμπληρωματικότητα και συνέργειες στη φροντίδα υγείας: η υπέρβαση της “κατακερματισμένης” ιατρικής περίθαλψης».

Ο κ. Γιαννόπουλος, στην ομιλία του σημείωσε ότι στο επίπεδο της αξιολόγησης των φαρμάκων προκειμένου να αποζημιώνονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον υπουργό, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων μέχρι τη συγκρότηση του Οργανισμού ΗΤΑ, ενώ σε επίπεδο διαχείρισης και συγκράτησης των δαπανών, επιδιώκεται η βαθμιαία μείωση των rebate και clawback και η αντικατάστασή τους με μέτρα εξορθολογισμού με βάση επιστημονικά κριτήρια.

Στο επίπεδο της κυκλοφορίας των φαρμάκων, στόχος είναι μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπως ανασυγκροτήθηκε από τον περασμένο Μάιο, να καταρτισθούν 40 θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ενσωματωθούν ως υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους πρώτους μήνες του 2018. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης μητρώων ασθενών για τις 40 αυτές παθήσεις.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι τα δεδομένα των μητρώων είναι απαραίτητο εργαλείο για τη διαμόρφωση φαρμακευτικής πολιτικής και η έλλειψή τους, αποτελεί σημαντικό έλλειμμα στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των μέτρων, βασικά εργαλεία για τα παραπάνω είναι:

η διαμόρφωση τεκμηριωμένης πρότασης για το ύψος του ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού ιγα την τριετία 2019-2012, δεδομένου ότι το σημερινό ύψος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού,
οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και σε συνδυασμό με θεσμικές αλλαγές που θα αφορούν στην τιμολόγηση, τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης και του ύψους της συμμετοχής του ασφαλισμένου.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, παράλληλα βρίσκονται υπό επεξεργασία ρυθμίσεις που αφορούν:

την κατάρτιση ενιαίου μητρώου φαρμάκων
την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία,
την ανάρτηση των παρακλινικών ελέγχων στα βήματα του πρωτοκόλλου κατά τη συνταγογράφηση και
τις αλλαγές στις συσκευασίες των φαρμάκων ώστε να μην διαφοροποιούνται οι συσκευασίες πρωτοτύπων και γενοσήμων, αλλά και για τις χρόνιες παθήσεις να συμπίπτουν με τις μηνιαίες θεραπείες (συσκευασίες 28 ημερών)
τις αλλαγές στη διάρκεια των συνταγών, αλλά και την κατάργηση του περιορισμού των τριών σκευασμάτων ανά συνταγή, καθώς δεν μπορεί να διαπιστωθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά ή το προφίλ του ασθενούς. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πλαστή συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι! Πως δρα το κύκλωμα

Γράφει: Μαρία Γλένη


Πάρτι με διαγνωστικές εξετάσεις φαίνεται ότι κάνουν γιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.


Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων Ελλάδος, δύο διαφορετικές ομάδες γιατρών συνταγογραφούν πλαστές διαγνωστικές εξετάσεις με ΑΜΚΑ ασθενών που παρακρατούν, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται η δαπάνη.

Ειδικότερα τα μέλη της Ένωσης σημειώνουν ότι μικρή μερίδα Ιατρών και του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα προχωρούν σε πλαστή συνταγογράφηση με συνέπεια όμως να εκτινάσσεται η δαπάνη και να αυξάνεται το συνολικό ποσό επιστροφής ( clawback) που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν οι επαγγελματίες όταν η δαπάνη για εξετάσεις ξεφεύγει από τον προϋπολογισμό που έχει ορισθεί.

 

Ταυτόχρονα όπως καταγγέλλουν οι ακτινολόγοι, οι συγκεκριμένοι Ιατροί χρησιμοποιούν το ΑΜΚΑ άσχετων ασθενών εν αγνοία τους, πλαστογραφούν μεγάλες συνταγές και τις πωλούν σε διαγνωστικά κέντρα.

«Εδώ και πέντε χρόνια τονίζεται από όλες της πλευρές ότι ο ΑΜΚΑ δεν φτάνει για να αποτρέψει την πλαστή συνταγογράφηση» τονίζεται από την Ένωση των Ακτινολόγων.

Παράλληλα όμως μία άλλη ομάδα «μεγαλύτερη και ισχυρότερη δρα στα πλαίσια της νομιμότητας αλλά προξενεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Είναι τα διάφορα Funds υγείας, που εκμεταλλευόμενα την ανυπαρξία νομικού πλαισίου για την έκδοση αδειών σκοπιμότητας, γέμισαν το λεκανοπέδιο με υποκαταστήματα, όλα εξοπλισμένα με Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της προκλητής ζήτησης και της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ» αναφέρουν οι ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγοι.

Εξετάσεις με το …στανιό και με SMS

Πάντως το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, εξετάζει και έναν άλλο τρόπο προκλητής ζήτησης εξετάσεων.

 

Διάφορα διαγνωστικά κέντρα και μονάδες αποστέλλουν ακόμη και με sms σε ασθενείς προσφορές για προληπτικές εξετάσεις ενώ από την άλλη υπάρχουν και Μονάδες που πιεστικά τηλεφωνούν σε ασφαλισμένους προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά εξετάσεων λόγω ειδικών προσφορών όπως επικαλούνται.

Πρόκειται για μία διαφημιστική τακτική που απαγορεύεται από το νόμο καθώς εκτός των άλλων θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά παρ’ αυτά το φαινόμενο συνεχίζεται εδώ και καιρό. Το θέμα είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Όταν η υγεία βγαίνει στο…παζάρι! Προσφορές με sms για εξετάσεις και ιατρικές υπηρεσίες. Ξεκινούν έλεγχοι”

Το τελευταίο διάστημα πάντως πληθαίνουν οι καταγγελίες στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ για τέτοιου είδους τακτικές γι αυτό και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου έλεγχοι. 


ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

20 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα για άμεση εφαρμογή

Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση και επικαιροποίηση 20 νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου να εφαρμόζονται σταδιακά οι θεραπευτικές επιλογές, ανάλογα με τα διαθέσιμα σκευάσματα.

Οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις οδηγίες των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και να συνταγογραφούν κατ΄ αρχήν τα φάρμακα πρώτης γραμμής και μόνο αν η θεραπεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε θα προχωρούν στη χορήγηση συνδυαστικών σχημάτων ή στη συνταγογράφηση φαρμάκων δεύτερης και τρίτης γραμμής.

Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το σύστημα συνταγογράφησης, είναι η περίπτωση που ο ασθενής - συνήθως για λόγους ταχύτητας - δεν απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα, οπότε η θεραπεία πρώτης γραμμής έχει ήδη διανύσει σημαντικό χρόνο, χρειάζεται ενίσχυση και η όλη πορεία της θεραπείας δεν έχει καταγραφεί στο προφίλ του ασθενή, όπως αυτό εμφανίζεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για την ώρα, τα υπό κατάρτιση πρωτόκολλα, αφορούν τα εξής:

1. Υπέρταση,
2. Υπερλιπιδαιμία
3. Αντιπηκτικά
4. Στεφανιαία νόσος
5. Διαβήτης
6. Φλεγμονώδη Νοσήματα Εντέρου
7. Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού
8. Λοιπά γαστρεντερολογικά προβλήματα
9. Οστεοπόρωση
10. Καρκίνος Μαστού - Προστάτη, Παχέως εντέρου, Πνεύμονα,
11. Άνοια
12. Parkinson
13. Επιληψία
14. ΧΑΠ
15. Άσθμα
16. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
17. Ψωρίαση
18. Αιματολογικά.

Παράλληλα, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει η κατάρτιση πρωτοκόλλου για τις οφθαλμολογικές παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που η θεραπεία τους είναι εξαιρετικά ακριβή, καθώς επίσης και η σύνταξη οδηγιών για τον χρόνο επιλογής αλλαγής θεραπευτικού σχήματος και η προτίμηση βιολογικών παραγόντων αντί των συμβατικών θεραπευτικών επιλογών.

Στα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα εκτός από τη σειρά χρήσης των φαρμακευτικών επιλογών των γιατρών, θα περιλαμβάνονται και τα πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων για την διάγνωση της πάθησης.

Το δεύτερο αυτό σημείο, υποδέχεται ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων ιδιαίτερα θετικά, διότι με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο σύστημα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τον κάθε ασθενή, προκειμένου ο ηλεκτρονικός φάκελος να είναι πλήρης και το ιστορικό του ασθενή να παρουσιάζεται στον κλινικό γιατρό για την σωστή επιλογή της θεραπείας. Ταυτόχρονα όμως, θα δοθεί και η δυνατότητα για real time ελέγχους των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν, άρα σχεδόν εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο περικοπής στην αποζημίωση εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πλήρης "ανακαίνιση" στην e - συνταγογράφηση

Οι προτάσεις υπουργείου και φορέων για την αλλαγές που θα φέρουν έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων και τη διαμόρφωση του προφίλ του ασθενή
Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προωθεί η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, όσο και για τη διευκόλυνση κατάρτισης του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή, που θα επιτρέψει προοπτικά την κατάρτιση μητρώων ασθενών.

Ταυτόχρονα όμως, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές, αναμένεται να φέρουν και αποτελεσματικούς ελέγχους στην κατανάλωση φαρμάκων, είτε με τους περιορισμούς που προβλέπονται ήδη στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, είτε με νέες προδιαγραφές που θα τεθούν από την επικείμενη επέκταση εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Κεντρικό ζήτημα είναι η αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που περιλαμβάνονται σε κάθε συνταγή, ξεκινώντας από τα τρία φάρμακα που επιτρέπονται σήμερα, στα πέντε και στη συνέχεια στο "άνοιγμα" της συνταγής χωρίς όριο. Η λύση αυτή, θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης για τον κάθε ασθενή, αφού θα είναι πλέον εμφανείς όλες οι θεραπείες που λαμβάνει, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη συνταγογράφησης που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα, αλλά και να μπορούν εύκολα να διαπιστωθούν προβλήματα αλληλεπιδράσεων από τα διαφορετικά σκευάσματα που λαμβάνει ο ασθενής, εφόσον πάσχει από παραπάνω από μία πάθηση.

Στην περίπτωση χρονίου νοσήματος, θα προβλέπεται εφαρμογή η οποία θα επισημαίνει την ύπαρξη της συγκεκριμένης ασθένειας, δίπλα στον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, προκειμένου διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες να λαμβάνουν άμεσα γνώση και να προχωρούν ανάλογα στην εκτίμηση του περιστατικού, αλλά και στη χορήγηση της καταλληλότερης αγωγής.

Παράλληλα, θα είναι εμφανής πλέον η αλλαγή των θεραπευτικών σχημάτων στο ιστορικό του ασθενή, ώστε να γίνεται σαφές πότε επέρχεται αλλαγή στη θεραπεία από τα συμβατικά φαρμακευτικά σχήματα σε θεραπευτικές προσεγγίσεις νέας τεχνολογίας.

Εδώ, ο στόχος είναι να διαπιστώνεται κάθε στιγμή, ο χρόνος έναρξης της χρήσης αγωγής νέας τεχνολογίας, κατά πόσο είναι σύμφωνη η επιλογή ανάλογα με τα κριτήρια που τίθενται για την εφαρμογή της νέας αυτής θεραπευτικής αγωγής, κατά πόσο ο ασθενής είναι κατάλληλος για την αγωγή αυτή, αλλά και κατά πόσο η συγκεκριμένη αγωγή είναι σύμφωνη με τις ενδείξεις.

Οι αλλαγές στο σύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν με εφαρμογές στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που σχεδιάζεται. Για την ώρα, τα θέματα αυτά, συζητούνται μεταξύ διοίκησης ΗΔΙΚΑ, υπουργείου Υγείας και συναρμόδιων επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, όμως οι τελικές αποφάσεις μένουν να ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Συνταγές 5 εκατ. ευρώ για... ειδική διατροφή από δύο γιατρούς ΕΣΥ

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

 

«Επιδημία» εντερικών νόσων φαίνεται ότι ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους ασφαλισμένους της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί καλοπροαίρετα το γεγονός ότι οι «πρωταθλητές» γιατροί της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής προέρχονται από πόλεις της συγκεκριμένης περιφέρειας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο γιατροί, διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων της περιοχής, φέρονται να έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα!

Τα αρχικά ευρήματα της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης του ΕΟΠΥΥ στους πρωταθλητές της συνταγογράφησης των σκευασμάτων ειδικής διατροφής είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι γιατροί στη συντριπτική τους πλειονότητα έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» –κυρίως– λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να «επιμένουν» στη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος. Από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την ασθένεια που αναφέρεται στις γνωματεύσεις. Μάλιστα οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματος προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί αυτοί με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και στη θέσπιση ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

Οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Το 2016 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί - διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.

Εξορθολογισμός δαπανών

Από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε σύμβαση με τις προμηθεύτριες εταιρείες των σκευασμάτων ειδικής διατροφής, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό της δαπάνης κατά 400.000 ευρώ τον μήνα. Οπως σχολίαζαν στελέχη της αγοράς, προφανώς υπήρχαν εταιρείες-υπόγεια, που προωθούσαν προϊόντα τα οποία πιθανόν να μην έφταναν ποτέ στους ασφαλισμένους.

Περαιτέρω μείωση αναμένεται και από τις νέες τιμές που όρισε τον περασμένο μήνα ο ΕΟΠΥΥ, κατόπιν έρευνας αγοράς στην Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι συμπλήρωμα διατροφής σε υγρή μορφή, που μέχρι πρόσφατα πωλούνταν στην τιμή των 11,93 ευρώ στην Ελλάδα, πλέον ύστερα από έρευνα για το τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θα πωλείται στο 1,78 ευρώ. Αλλο σκεύασμα σε σκόνη (φακελάκια), με τιμή 230 ευρώ, πλέον θα πωλείται στα 34,02 ευρώ, ενώ σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία από τα 460,48 ευρώ «έπεσε» στα 51 ευρώ!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠΥΥ, οι παρεμβάσεις στις τιμές των 20 πιο συχνά συνταγογραφούμενων σκευασμάτων ειδικής διατροφής αναμένεται να επιφέρουν εξοικονόμηση της τάξης των 22 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blo

gspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Νέοι κόφτες στη συνταγογράφηση με τη σφραγίδα του 4ου μνημονίου

Νέοι «κόφτες» στη συνταγογράφηση των ιατρών ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ για την παρακολούθηση των συνταγών φαρμάκων που χορηγούνται στους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Στόχος της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να περιορίσει φαινόμενα «ανορθολογικής» συνταγογράφησης και να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη και κυρίως ο όγκος των συνταγών που στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί από περίπου 5 εκατομμύρια συνταγές φαρμάκων τον μήνα που εκδίδονταν το 2011, σε περίπου 6 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα σήμερα.

Οι ιατροί που συνταγογραφούν θα αξιολογούνται εφεξής για το σύνολο της συνταγογραφικής τους συμπεριφοράς, από τον αριθμό των συνταγών που γράφουν συνολικά και ανά ασφαλισμένο, το μέσο κόστος των συνταγών που εκδίδουν, το πόσο γρήγορα «υιοθετούν» νέα –και σχεδόν πάντα πιο ακριβά– φάρμακα, έως και τις «προτιμήσεις τους» σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες. Η συνταγογραφική τους συμπεριφορά θα συγκρίνεται με αυτή των γιατρών της ίδιας ειδικότητας για κάθε κριτήριο ξεχωριστά και όσοι βρίσκονται στο «TOP 1%» με τις υψηλότερες επιδόσεις θα καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ να τεκμηριώσουν τη συμπεριφορά τους.

Σημειώνεται ότι η νέα διαδικασία ελέγχου προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για το 4ο μνημόνιο, και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογείται κάθε γιατρός σε μηνιαία βάση είναι τα εξής:

Ο αριθμός των συνταγών που εκδίδει.
Ο μέσος αριθμός συνταγών ανά ασφαλισμένο.
Η μέση δαπάνη ανά συνταγή.
Το ποσοστό συνταγογράφησης νέων δραστικών ουσιών.
Το ποσοστό συνταγογράφησης ανά δραστική ουσία για τις δέκα πρώτες δραστικές που συνταγογραφεί.
Το ποσοστό συνταγογράφησης ανά θεραπευτική ομάδα για τις πρώτες δέκα που συνταγογραφεί.
Το ποσοστό συνταγογράφησης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας.
Το ποσοστό των φαρμάκων που γράφει σε ασφαλισμένους ανά φαρμακευτική εταιρεία.
Το ποσοστό δαπάνης των πέντε πιο «δαπανηρών» ασφαλισμένων του.
10.Το ποσοστό συνταγών του γιατρού που εκτελούνται ανά φαρμακείο.

Ανάλογη διαδικασία ελέγχου προβλέπεται και για τα ιδιωτικά φαρμακεία τα οποία θα «παρακολουθούνται» για τη σχέση τους με συγκεκριμένους γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και το ποσοστό των γενοσήμων που διαθέτουν στους ασφαλισμένους.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Νέα όρια συνταγογράφησης για τους γιατρούς

Όρια συνταγογράφησης των γιατρών βάζει το πολυνομοσχέδιο με την εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα, τους στόχους, τους περιορισμούς, τον αριθμό των ασθενών, τα δημογραφικά δεδομένα, τα χαρακτηριστικά των παθήσεων
Συγκεκριμένα στο άρθρο 93 ορίζονται ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων κατά όγκο σε συσκευασίες. Οι στόχοι προσδιορίζονται από τα στατιστικά συνταγογραφησης προηγουμένων ετών, βάσει διαθεσιμότητας γενοσήμων και καταναλώσεις ανά θεραπευτική κατηγορία, με υπουργική απόφαση.

Τα όρια ανά γιατρό θα κοινοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ημερήσια βάση. Ο στόχος είναι η συνταγογράφηση γενοσήμων να αυξηθεί στο 60% κατ΄ όγκο ως το Μάρτιο του 2018. Στα όρια αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα εκτός πατέντας φάρμακα που έχουν λιανική τιμή ίση ή χαμηλότερη των γενοσήμων.
Από τους στόχους αυτούς εξαιρούνται ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, μεταμοσχευθέντες, ηπατοπαθείς, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ενώ προβλέπεται η προσθήκη άλλων ευπαθών ομάδων ασθενών ή μεμονωμένων ασθενών με τον ΑΜΚΑ τους, με υπουργική απόφαση.
Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων από τους γιατρούς κατά 10% καλούνται να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους, εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ εντός 10ημέρου.
Σε υπέρβαση από 10-20% προβλέπεται πρόστιμο 2.000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τις φορές της υπέρβασης. Στην τρίτη υπέρβαση προβλέπεται και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση 2-6 μηνών.
Τα αντίστοιχα ισχύουν για υπέρβαση από 20-30% με πρόστιμο 3.000 ευρώ, και αποκλεισμό 6-12 μηνών, και για υπέρβαση από 30% και πάνω πρόστιμο 5.000, και μετά την τρίτη φορά οριστική καταγγελία της σύμβασης ή οριστικό αποκλεισμό από την συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ .
Η συνταγογραφική συμπεριφορά του γιατρού θα κρίνεται από τον αριθμό των συνταγών που εκδίδει, από το μέσο πλήθος συνταγών ανά ασφαλισμένο, τη μέση δαπάνη ανά συνταγή, το ποσοστό συνταγογράφησης νέων δραστικών ουσιών, ανά δραστική ουσία ή θεραπευτική κατηγορία, το ποσοστό συνταγογράφησης εκτός ενδείξεων, το ποσοστό τεμαχίων ανά φαρμακευτική εταιρία, το ποσοστό εκτέλεσης ανά φαρμακείο και το ποσοστό δαπάνης των 5 πιο δαπανηρών ασφαλισμένων ως προς το σύνολο της δαπάνης συνταγογράφησης.
Αν υπάρχει υπέρβαση πάνω από 10% για κάθε ένα από τα παραπάνω κριτήρια, ακολουθείται η διαδικασία ελέγχου με την ακρόαση με πρόστιμα και εξαίρεση των αποκλεισμών από την συνταγογράφηση.
Αν η υπέρβαση 10% σε τρία από τα παραπάνω κριτήρια, ακολουθείται πλήρως η παραπάνω διαδικασία ελέγχου.
Ο έλεγχος αφορά και τα φαρμακεία, τα οποία ελέγχονται για τις συνταγές συγκεκριμένου γιατρού, τεμαχίων ανά φαρμακευτική εταιρία και ποσοστό γενοσήμων.
Υπέρβαση πάνω από 10% οδηγεί σε έλεγχο, ακρόαση και πρόστιμα όπως παραπάνω. Το πρόστιμο θα παρακρατείται από τον ΕΟΠΥΥ από την πληρωμή επόμενων συνταγών που έχουν εκτελεσθεί.
Οι διοικητικές κυρώσεις επιδέχονται προσφυγή στον Υπουργό Υγείας εντός 30 ημερών και ο υπουργός μπορεί να αποφασίσει αιτιολογημένα και να ακυρώσει την πράξη επιβολής κυρώσεων ολόκληρη ή μέρος αυτής, επίσης εντός 30 ημερών.
 

Μέσω ΑΜΚΑ συνταγογραφούσαν φάρμακα εν αγνοία των ασφαλισμένων

Κύκλωμα είχαν συστήσει τέσσερα άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εκτελέσεις συνταγών προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο.

THE TOC.GR

Κύκλωμα είχαν συστήσει τέσσερα άτομα τα οποία πραγματοποιούσαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εκτελέσεις συνταγών προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο.


Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εις βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, κατά περίπτωση

Η συνολική ζημία σε βάρος του Δημοσίου ξεπερνάει τις 235.000 ευρώ.

Οι εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης οδήγησαν στην διακρίβωση της παράνομης δράσης τεσσάρων (4) ατόμων, οι οποίοι, τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 έως και τα τέλη του 2016, πραγματοποιούσαν συνταγογραφήσεις φαρμάκων και εκτελέσεις των συνταγών, εν αγνοία των ασφαλισμένων, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλη οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας 50, 48, 41 (άνδρες) και 36 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια εις βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, κατά περίπτωση.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε ενδελεχής αστυνομική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, ο 41χρονος ιατρός, εν αγνοία διαφόρων ασφαλισμένων, χρησιμοποιούσε τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους και συνταγογραφούσε φάρμακα.

Στη συνέχεια οι άλλοι τρεις δράστες – φαρμακοποιοί, εκτελούσαν τις εν λόγω συνταγές στα φαρμακεία τους, εισπράττοντας παρανόμως το αναλογούν χρηματικό ποσό από τον ασφαλιστικό φορέα των ασφαλισμένων και ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε πλήθος παράνομων συνταγογραφήσεων με τη χρήση των Α .Μ.Κ.Α. (41) ασφαλισμένων, από τις οποίες προκλήθηκε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τις 235.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εργασίας των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας σκληρός δίσκος.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υπεβλήθη στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Αναλώσιμα διαβήτη μόνο με ηλεκτρονικές συνταγές από σήμερα! Όλες οι οδηγίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μόνο με ηλεκτρονικές και όχι χειρόγραφες γνωματεύσεις θα μπορούν από σήμερα 10 Απριλίου να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους οι διαβητικοί.

 

Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει σε όλους τους γιατρούς που έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν αναλώσιμα, να εγγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να μπορούν και να εκδίδουν τις σχετικές συνταγές.

Η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων είναι υποχρεωτική για τους γιατρούς από 10/04/2017 μέσω της εφαρμογής «Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ».

Ο Οργανισμός καλεί μάλιστα όσους γιατρούς δεν έχουν ήδη εγγραφεί στο ηλεκτρονικό του μητρώο να το πράξουν.

Να σημειωθεί ότι μετά τις 10 Απριλίου, ιατρικές γνωματεύσεις για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), που δεν έχουν εκδοθεί μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής, δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Χειρόγραφες γνωματεύσεις με ημερομηνία έκδοσης μέχρι και την 11/04/2017 μπορούν να εκτελεστούν το αργότερο μέχρι 30/04/2017.

Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ότι υποχρέωση Εγγραφής στο Μητρώο του Οργανισμού, έχουν όλοι οι γιατροί (επιπλέον της πιστοποίησης στο eprescription), που βάσει ειδικότητας πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

-συνταγογραφούν φάρμακα
-παραπέμπουν για διενέργεια εξετάσεων
-παραπέμπουν για νοσηλεία
-εκδίδουν ιατρικές γνωματεύσεις

Τα πρώτα προβλήματα στο σύστημα

Πάντως πριν καλά καλά ξεκινήσει το νέο σύστημα με τις ηλεκτρονικές συνταγές για τα αναλώσιμα του διαβήτη, άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα.

Μέχρι το βράδυ 9 Απριλίου, το σύστημα παρουσίαζε δυσκολίες στο να εμφανίσει την επιλογή του διαβητολογικού υλικού, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην έχουν πρόσβαση.

Σε άλλες προσπάθειες πάλι εμφανιζόταν να μην ταιριάζει η τιμή του προϊόντος με συνέπεια το σύστημα να εκδίδει αυτόματα ηλεκτρονικά μηνύματα όπως: «Ο Κωδικός Υλικού των Αναλυτικών Στοιχείων δεν περιέχει έγκυρη τιμή. Παρακαλώ επιλέξτε έναν από τη σχετική Λίστα Τιμών
Δεν μπορείτε να συνταγογραφήσετε το υλικό»

Να σημειωθεί πάντως πως ήδη τα φαρμακεία δέχονται μόνο ηλεκτρονικές συνταγές για τα αναλώσιμα του διαβήτη. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ακόμα ταλαιπωρούν γιατρούς και ασθενείς

πρωτοκολλα

Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες γιατροί είναι τα εμπόδια στην προσπάθεια να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα στους ασθενείς τους. Ενώ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν αρχίσει να εισάγονται στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ από το 2014, ακόμα υπάρχουν λάθη!


"Πως το πρωτόκολλο του ΣΔ (σακχαρώδου διαβήτη) επιτρέπει να γραφτούν στο ίδιο άτομο 4 διαφορετικές δραστικές ουσίες p.o., αντίθετα με όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες";... Αυτό αναρωτήθηκε σε ανάρτησή του στο facebook ο γγ της Επαγγελματικής Ένωσης Γενικών Γιατρών και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης.

Και ένας συνάδελφός του, του απάντησε άμεσα: "Μα ΔΕΝ λειτουργεί (ούτε αυτό ούτε της υπέρτασης) με σωστό και κλειστό τρόπο".

Το Iatropedia επικοινώνησε με τον κ. Φραγκούλη και δείτε τι μας εξήγησε:

"Η ενσωμάτωση των κατευθυντήριων οδηγιών μέσω πρωτοκόλλων στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει προβληθεί ως μέθοδος που δύναται να ανακόψει την αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης και μάλιστα της συνταγογράφησης που δεν είναι αποδοτική και που δεν βασίζεται σε τεκμήρια- "evidence based". Δυστυχώς όμως, στην εφαρμογή της, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και ανεπαρκής ακόμα και στον αποκλεισμό εξόφθαλμων αποκλίσεων από τις κατευθυντήριες οδηγίες και τις καλές πρακτικές...

Περισσότερα...

Συνταγές φαρμάκων να φάνε και οι… κότες! Πως αυξήθηκαν εν μέσω κρίσης

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς έλεγχο φαίνεται ότι είναι η συνταγογράφηση στη χώρα μας, καθώς αντί να μειώνονται οι συνταγές φαρμάκων, αυξάνονται ραγδαία.

 

Μόνο στις τιμές των φαρμάκων φαίνεται ότι εστιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας όμως ανεξέλεγκτο τον αριθμό των συνταγών.
Μπορεί εδώ και χρόνια ακόμη και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες να πιέζουν ώστε να υπάρξει έλεγχος της συνταγογράφησης, αλλά μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν…

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς (Delphi Economic Forum) που αποτελεί ουσιαστικά το «ελληνικό Νταβός», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, σήμερα στη χώρα μας με δραματικά μειωμένη τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1,945 δις ευρώ, εκτελούνται μηνιαίως 6,5 εκατομ. συνταγές φαρμάκων. Όμως πριν την κρίση οπότε και η δαπάνη άγγιζε τα 5,1 δις ευρώ, οι συνταγές ήταν μειωμένες και κυμαίνονταν στα 4,5 εκατ. το μήνα.

 

Οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν στην πράξη ότι ένα χρήσιμο εργαλείο που είναι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αξιοποιείται προς την κατεύθυνση ελέγχου της αγοράς φαρμάκων, αλλά μόνο για τον περιορισμό και το κούρεμα της δαπάνης χωρίς καμία στρατηγική ή πολιτική. Δείτε χαρακτηριστκά ΕΔΩ τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα νέα καινοτόμα φάρμακα που σχετίζεται άμεσα με την πολιτική που ακολουθείται: «Νέο φάρμακο στην Ελλάδα μετά από 2 έως 4 χρόνια! Τι υποστηρίζουν οι φαρμακευτικές για τα νέα μέτρα»

Αποτέλεσμα βέβαια είναι ενώ εκτελούνται πολλές συνταγές, ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα να μην μπορούν να τα πάρουν ή να πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή.

Πόσα πληρώνουν οι Έλληνες από την τσέπη τους

Άλλωστε οι ασθενείς ακόμη και μέσα στην κρίση πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα.
Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για κοινωνική πολιτική, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα μισά χρήματα για το κόστος των φαρμάκων τα πληρώνουν οι ασθενείς και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

 

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στο ίδιο Φόρουμ στους Δελφούς (Delphi Economic Forum) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Πασχάλης Αποστολίδης, σήμερα με βάση τις επίσημες καταγραφές το 1/4 του κόστους του φαρμάκου το πληρώνουν οι ασθενείς και άλλο 1/4 οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (claw back –rebate).

Ανάπτυξη μέσω φαρμάκων

Κι ενώ η Ελλάδα αναζητά διακαώς την ανάπτυξη και τα φάρμακα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, η πολιτεία φαίνεται ότι απλά…δεν ασχολείται. «Είμαστε τελευταίοι στα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των φαρμάκων» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημειώνοντας παράλληλα: «Μπορούμε να διπλασιάσουμε τις θέσεις εργασίας στον φαρμακευτικό κλάδο.

Να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών και να αυξήσουμε την παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια και βέβαια να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Να σημειωθεί ότι σήμερα η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει 26.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 86.000 έμμεσες.

 

Ο πρόεδρος της Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων από την πλευρά του εστίασε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται άμεσα η αγορά φαρμάκων στη χώρα μας, ώστε να μη γίνονται οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων με δραματικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους ασθενείς.

«Στο δίλλημα μεταξύ δομικών μεταρρυθμίσεων και οριζόντια μέτρα, κέρδισαν τα οριζόντια μέτρα. Πρέπει κι εμείς να βάλουμε κανένα… γκολ» είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο κ.Τρύφων.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι απαιτείται να καθορισθεί μια νέα συγκεκριμένη πολιτική για τα γενόσημα φάρμακα αλλά και να καταπολεμηθεί το «τέρας» όπως είπε του claw back που αποτελεί την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέοι κόφτες στη συνταγογράφηση από την ΗΔΙΚΑ

\r\n

\r\n

\r\n  Νέοι κόφτες στη συνταγογράφηση έθεσε σε εφαρμογή η ΗΔΙΚΑ. Οι κόφτες ενεργοποιούνται κατά την εκτέλεση συνταγής στο φαρμακείο και τη μπλοκάρουν. Οι νέοι κόφτες τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή και σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν περιορισμό εκτέλεσης μιας κατηγορίας φαρμάκων (άνοιας) -αν δεν έχουν περάσει 28 μέρες από την προηγούμενη συνταγή- και περιορισμό στις ποσότητες των γνωστών ενέσεων για τα γόνατα, σύμφωνα πάντα με τη Θετική Λίστα.
\r\n Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «από 13-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα με δραστική ουσία HYALURONATE SODIUM. Για τα εν λόγω σκευάσματα εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός της Θετικής Λίστας».
\r\n Επιπλέον, «από 19-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα κατά της άνοιας (N06D)». 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Μία συνταγή για πολλά φάρμακα! Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση

\r\n φάρμακα

\r\n

\r\n Αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr

\r\n

\r\n Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά το ενδεχόμενο άμεσα να αλλάξει ο τρόπος που συνταγογραφούν οι γιατροί και να επιτρέπεται η αναγραφή περισσότερων φαρμάκων σε σχέση με σήμερα.

\r\n

\r\n Ειδικότερα ενώ σήμερα επιτρέπονται σε μία συνταγή μόνο τρία φάρμακα να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, μελετάται να αυξηθεί σημαντικά το όριο, ώστε οι ασθενείς να μη χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με δυο και τρεις συνταγές ειδικά εάν πρόκειται για ασφαλισμένους που χρειάζονται πολλά σκευάσματα.

\r\n

\r\n φάρμακα

\r\n

\r\n Όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ελάφρυνση της διαδικασίας αλλά και των ασθενών που πρέπει να πληρώνουν συν ένα ευρώ ανά συνταγή.

\r\n

\r\n Να σημειωθεί ότι σήμερα μηνιαίως εκδίδονται από 5,5 εκατ. έως 6 εκατ. συνταγές φαρμάκων.
\r\n Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, δέχεται σχετικές εισηγήσεις, ενώ βλέπει θετικά την αλλαγή αυτή στη συνταγογράφηση.

\r\n

\r\n Αλλαγές και στα ΜΗΣΥΦΑ

\r\n

\r\n Ταυτόχρονα πάντως ετοιμάζονται αλλαγές και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

\r\n

\r\n Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει σοβαρά την πρόταση που δέχτηκε, να δίνονται συνταγές και για τα φάρμακα που σήμερα αγοράζονται απ ευθείας από το φαρμακείο χωρίς τη συμβολή του γιατρού.

\r\n

\r\n Μάλιστα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι τις συνταγές των φαρμάκων αυτών θα τις δίνουν μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι φαρμακοποιοί και όχι οι γιατροί.
\r\n Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Προς συνταγογράφηση και τα ΜΗΣΥΦΑ! Η πρόταση που εξετάζει το υπ.Υγείας»

\r\n

\r\n Η αλλαγή αυτή θα έχει στόχο να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πόσα φάρμακα συνολικά διακινούνται στην ελληνική αγορά και όχι μόνο όσα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Προς αλλαγή το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι έρχεται

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Την ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τις διαγνωστικές εξετάσεις με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

\r\n

\r\n Ειδικότερα με βάση έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπουργείου Εργασίας στο οποίο ανήκει η ΗΔΙΚΑ (η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), εξετάζουν το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ όλες τις πληροφορίες που αφορούν στις διαγνωστικές εξετάσεις και διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n Σήμερα τα στοιχεία για το ποιες εξετάσεις εκτελούνται και ποιες όχι υπάρχουν διαθέσιμα μόνο στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και καθορίζει τη συνολική δαπάνη αλλά και τα σχετικά κουρέματα.

\r\n

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Άλλωστε η συνολική δαπάνη προκύπτει στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις υποβολές από τους παρόχους (εργαστηριακούς γιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα) και τα χρήματα που διεκδικούν για εξετάσεις που πραγματοποίησαν.

\r\n

\r\n Όμως με τη διαδικασία αυτή δεν είναι σαφές ποια ακριβώς είναι η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ δεν μπορεί να καταγράψει ποιες ακριβώς εκτελέστηκαν.

\r\n

\r\n Είναι συχνό φαινόμενο εξάλλου είτε ένα παραπεμπτικό να μην υλοποιείται από την πλευρά του ασθενούς είτε να χρειάζεται αλλαγή μια εξέταση και στο τέλος να πραγματοποιείται άλλη.

\r\n

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Όπως διαπίστωσαν οι αρμόδιοι, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, αυτό το περίπλοκο και ατελές σύστημα, δημιουργεί και επιπλέον δαπάνες στα φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τι επικρατεί μάλιστα μετά τις τελευταίες αλλαγές: «Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς»

\r\n

\r\n Για παράδειγμα όταν ένας γιατρός χορηγήσει φάρμακα για το διαβήτη ισχυριζόμενος ότι ο ασθενής του κατά την τελευταία του εξέταση εμφάνισε υψηλές τιμές, η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να διασταυρωθεί επειδή δεν είναι διαθέσιμα στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των διαγνωστικών εξετάσεων και τα αποτελέσματά τους.

\r\n

\r\n Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει εξοικονόμηση της δαπάνης χωρίς να επηρεαστούν οι ασθενείς.

\r\n

\r\n Να σημειωθεί ότι σήμερα στα φάρμακα υπάρχει ένα πλήρες μηχανογραφημένο σύστημα στην ΗΔΙΚΑ το οποίο καταγράφει από τις συνταγές που δίνονται από τους γιατρούς, μέχρι αυτά που εκτελούνται τελικώς στα φαρμακεία.

\r\n

\r\n Οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στόχος είναι να προωθηθεί άμεσα η ενσωμάτωση των στοιχείων στην ΗΔΙΚΑ, ώστε τη νέα χρονιά να είναι πιο σαφής η δαπάνη για τα διαγνωστικά και να περιορισθούν τα κουρέματα (claw back) που έχει ζητήσει και η τρόικα.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

“Θέατρο του παραλόγου” με τους νέους κανόνες συνταγογράφησης εξετάσεων

\r\n

\r\n

\r\n Σειρά προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι χρήστες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (γιατροί) κατά την εφαρμογή των νέων κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, όπως το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και ICD-10.

\r\n

\r\n Είναι χαρακτηριστικό πως γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων έχουν για το ίδιο νόσημα διαφορετικό πλαφόν. Για παράδειγμα άλλου κόστους παραπεμπτικά θα μπορεί να λάβει ένας ασθενής με διαβήτη, με τη χρήση του ICD-10 e11 «διαβήτη», αν επιλέξει να αντιμετωπιστεί από ενδοκρινολόγο, άλλου από γενικό ιατρό και άλλου από παθολόγο.

\r\n

\r\n eprescription“Στην περίπτωση αυτή το σύστημα επιβραβεύει την ειδικότητα που ήταν πιο σπάταλη μέχρι τώρα και όχι τους γιατρούς που κάνουν την πιο κατάλληλη χρήση εξετάσεων για τους ασθενείς τους” τονίζει η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι γιατροί να αυξήσουν τον αριθμό των ICD-10 διαγνώσεων και συμπτωμάτων που χρησιμοποιούν για κάθε παραπεμπτικό. “Θα μπορούν έτσι να ξεγελούν το σύστημα, γράφοντας με το νόμο τις επιπλέον εξετάσεις που θέλουν: 3 η υπέρταση, 4 ο διαβήτης, 4 η ζάλη, 2 η ωχρότητα κ.ο.κ.” προσθέτει η Ένωση.

\r\n

\r\n Διαβάστε ορισμένα πρακτικά παραδείγματα από τα ευτράπελα στα οποία οδηγούν οι νέοι κανόνες:

\r\n

\r\n Η γ-GT ή η CRP χαρακτηρίζονται ως εξετάσεις που δεν δικαιολογούνται με τον κωδικό ICD-10 «κοιλιακό άλγος».
\r\n Σε νεφρολόγο δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση γενικής ούρων επί «υπερλιπιδαιμίας» ως εξέταση εκτός ειδικότητας.
\r\n “Λες και το νεφρωσικό σύνδρομο που κάνει δευτεροπαθή υπερλιπιδαιμία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αν τύχει ο ασθενής να επισκεφθεί νεφρολόγο” σχολιάζει η ΕΛΕΓΕΙΑ.

\r\n

\r\n Δεν επιτρέπεται με τη διάγνωση παρακολούθηση «υπερλιπιδαιμίας» να γίνει ο βασικός έλεγχος μετά από έναρξη στατίνης.
\r\n Η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (η βασική εξέταση για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της οστεοπόρωσης) έχει τιμή πάνω από το πλαφόν εξετάσεων για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της οστεοπόρωσης από Γενικό Γιατρό. Αντίθετα, για τον ορθοπεδικό δεν υπάρχει κόφτης που να απαγορεύει τη συνταγογράφηση της εξέτασης αν δεν έχει παρέλθει 2ετία από την προηγούμενη, όπως ορίζει ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ ή κόφτης που να απαγορεύει τη συνταγογράφηση της σε μικρές ηλικίες αν παράλληλα δεν συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως ορίζει το διαγνωστικό πρωτόκολλο.
\r\n “Μήπως οι ορθοπεδικοί δεν τηρούσαν το ελάχιστο διάστημα της διετίας στην επανάληψη και αύξησαν έτσι το δικό τους πλαφόν;” διερωτάται η ΕΛΕΓΕΙΑ.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Διαχωρισμό των παραπεπτικών ζητούν οι καρδιολόγοι από τον Ανδρέα Ξανθό

\r\n Διαχωρισμό των παραπεπτικών ζητούν οι καρδιολόγοι από τον Ανδρέα Ξανθό

\r\n

\r\n Τον διαχωρισμό των παραπεμπτικών για βιοχημικές -ορμονολογικές- αιματολογικές εξετάσεις από τα παραπεμπτικά που αφορούν απεικονιστικές εξετάσεις ζητά, με σχετικό έγγραφό της προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

\r\n

\r\n Όπως αναφέρεται, απαιτείται άμεση διευθέτηση του θέματος προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και παράλληλα να διευκολυνθούν οι γιατροί.
\r\n Ειδικότερα, οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης από τις 7/11/2016, σύμφωνα με την οποία ισχύει η συνταγογράφηση εξετάσεων με μέσο όρο ανά παραπεμπτικό ανάλογα με το ICD-10 και την ειδικότητα, δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις και αδυναμία πολλές φορές αναγραφής σημαντικών εξετάσεων για την πάθηση του ασθενούς, αφού στον μέσο όρο παραπεμπτικού λαμβάνονται υπόψη συνολικά οι εξετάσεις που γράφονται για τη συγκεκριμένη πάθηση (ICD-10) από την ειδικότητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για βιοχημικές- αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές.
\r\n Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Φώτιος Πατσουράκος, «αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος των παραπεμπτικών να είναι πολύ χαμηλός και έτσι να υπάρχει μόνιμα αδυναμία αναγραφής triplex καρδιάς, αφού αν αναγραφούν π.χ. βιοχημικές εξετάσεις αξίας 20€ και triplex καρδιάς αξίας 70€ ο μέσος όρος θα είναι 45€ και άρα ουδέποτε θα μπορεί να αναγράφει triplex καρδιάς. Έτσι, θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα η καταχώρηση της εξέτασης ως εξαίρεση, γεγονός που ενδεχομένως σε έλεγχο ο γιατρός θα αναγκάζεται σε απολογία».
\r\n Ο μέσος όρος παραπεμπτικού για την ειδικότητα της Καρδιολογίας και με διάγνωση βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς (ICD-10 I.05) είναι 52,76€, περικαρδίτιδα (I.30) 34,58€, πολυβαλβιδοπάθειες (I.08) 46,38€ και προσθετική βαλβίδα (Ζ.95) 29,30€, παθήσεις για τις οποίες είναι απαραίτητο το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα. Όμως, με τη χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% στις συγκεκριμένες παθήσεις και άρα αδυναμία αναγραφής του έγχρωμου υπερηχοκαρδιογραφήματος.
\r\n Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, για να υπάρξει άμεση λύση του προβλήματος αυτού, που φυσικά ισχύει και σε άλλες παθήσεις και ειδικότητες, όπως και άλλων προβλημάτων που έχουν ανακύψει, πρέπει να υπάρξει επίσης συνεννόηση με τις Επαγγελματικές Ενώσεις και Επιστημονικές Εταιρείες, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι γιατροί, αλλά κυρίως να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ζωή τους από την γραφειοκρατία και αδυναμία αναγραφής των εξετάσεων.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Καρδιολόγοι: Ούτε τρίπλεξ δεν μπορούμε να συνταγογραφήσουμε! Πως «κουρεύτηκαν» απλές εξετάσεις για την καρδιά

\r\n γιατροί ΠΕΔΥ

\r\n

\r\n Ακόμη και απλές για την καρδιά κουρεύτηκαν πλέον με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

\r\n

\r\n Ειδικότερα τα νέα όρια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που άρχισαν να εφαρμόζονται πριν από λίγες ημέρες θέτουν σοβαρά εμπόδια ακόμη και για απλό διαγνωστικό έλεγχο στους ασθενείς.

\r\n

\r\n Το νέο σύστημα ορίζει συγκεκριμένο όριο εξετάσεων με μέσο όρο ανά παραπεμπτικό ανάλογα με το ICD-10 και την ειδικότητα.

\r\n

\r\n Ωστόσο φαίνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις μπλοκάρουν ακόμη και απλές εξετάσεις.
\r\n Ενδεικτικό είναι πως η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος επισημαίνει πως πλέον ούτε καλά καλά ένα τρίπλεξ δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν οι καρδιολόγοι.

\r\n

\r\n Και αυτό επειδή στον μέσο όρο του κάθε παραπεμπτικού λαμβάνονται υπόψιν συνολικά οι εξετάσεις που γράφονται ανεξάρτητα αν πρόκειται για Βιοχημικές – Αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές.

\r\n

\r\n Όπως εξηγούν οι καρδιολόγοι: «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μέσος όρος των παραπεμπτικών να είναι πολύ χαμηλός και έτσι να υπάρχει μόνιμα η αδυναμία αναγραφής triplex καρδιάς αφού αν αναγραφούν π.χ βιοχημικές εξετάσεις αξίας 20€ και triplex καρδιάς αξίας 70€ ο μέσος όρος θα είναι 45€ και άρα ουδέποτε θα μπορεί να αναγράφει triplex καρδιάς και έτσι θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα η καταχώρηση της εξέτασης ως εξαίρεση, γεγονός που ενδεχομένως σε έλεγχο θα πρέπει να αναγκάζεται ο Ιατρός να απολογείται».

\r\n

\r\n Βέβαια το νέο σύστημα δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις ειδικότητες λόγω των νέων προσκομμάτων που δημιουργεί. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι κόβεται: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

\r\n

\r\n Καρδιολογικές εξετάσεις με το…σταγονόμετρο

\r\n

\r\n Η προχειρότητα με την οποία υιοθετήθηκε το σύστημα ICD-10 φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις ειδικότητες.

\r\n

\r\n Άλλωστε όπως φαίνεται υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ θέλησαν άρον άρον να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις επειδή …ξάφνου λίγο πριν το τέλος του έτους, διαπίστωσαν πως ξέφυγε η δαπάνη στις διαγνωστικές εξετάσεις. Χρειάστηκε βέβαια προηγουμένως να κρούσει το καμπανάκι η τρόικα, η οποία ζήτησε άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης.

\r\n

\r\n Σε ότι αφορά τον καρδιολογικό έλεγχο πάντως οι δυσκολίες που δημιουργούνται είναι προς ώρας ανυπέρβλητες, στην περίπτωση που δε γίνουν διορθώσεις.

\r\n

\r\n Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος πλέον δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί ούτε έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα σε σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις.

\r\n

\r\n Για παράδειγμα «ο μέσος όρος παραπεμπτικού για την ειδικότητα της Καρδιολογίας και με διάγνωση Βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς (ICD-10 I.05) είναι 52,76€, περικαρδίτιδα (I30) 34,58€, πολυβαλβιδοπάθειες (I.08) 46,38€ και προσθετική βαλβίδα (Ζ.95) 29,30€, παθήσεις για τις οποίες είναι απαραίτητο μοναδικό και σε περιοδικότητα το έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα.

\r\n

\r\n Με την χρήση του μέσου όρου υπάρχει πάντα υπέρβαση του 20% στις συγκεκριμένες παθήσεις και άρα αδυναμία αναγραφής του έγχρωμου υπερηχοκαρδιογραφήματος» επισημαίνουν οι καρδιολόγοι.

\r\n

\r\n Η Ένωση ζητά να γίνει άμεσα διαχωρισμός των παραπεμπτικών με Βιοχημικές – Ορμονολογικές – Αιματολογικές εξετάσεις από τις απεικονιστικές ώστε να μην ξεπερνιέται το όριο.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Συνταγογράφηση με μέσο όρο παραπεμπτικού

\r\n Συνταγογράφηση με μέσο όρο παραπεμπτικού

\r\n

\r\n Τον κανόνα του μέσου όρου παραπεμπτικού στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εξετάσεων, ενεργοποίησε από 7/11 η ΗΔΙΚΑ, κατ’ εφαρμογή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

\r\n

\r\n Τι σημαίνει αυτό; Για κάθε ΙCD-10 που τίθεται σε παραπεμπτικό και αντιστοιχείται με εξετάσεις που αναγράφονται, βγαίνει ο μέσος όρος που έχει συνταγογραφηθεί ανά ειδικότητα το προηγούμενο έτος για το συγκεκριμένο ICD-10 (αρχικά για τον μήνα Νοέμβριο θα υπολογιστεί με το μέσο όρο του Οκτωβρίου του 2016). Αν οι εξετάσεις που αναγράφονται δεν είναι πάνω από το 20% του μέσου όρου, η συνταγογράφηση γίνεται κανονικά. Αν υπάρχει υπέρβαση του 20%, τότε βγαίνει ειδοποίηση και ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει επαρκώς τις εξετάσεις για να προχωρήσει στη συνταγογράφηση κατ’ εξαίρεση.

\r\n

\r\n Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Γιατρών (ΠΟΣΚΕ), στην περίπτωση αυτή ο ΕΟΠΥΥ δύναται να καλέσει τον γιατρό για διευκρινήσεις.

\r\n

\r\n Δείτε οδηγίες-πληροφορίες για τους νέους κανόνες διαγνωστικών εξετάσεων που εφαρμόζονται, καθώς και για τα πακέτα εξετάσεων που επίσης ενεργοποιήθηκαν στην εφαρμογή της Η/Σ, εδώ.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Άγριο τσεκούρι στις διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει πλέον με την εφαρμογή των νέων κανόνων για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

\r\n

\r\n Με δεμένα τα χέρια είναι εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον με τους νέους περιορισμούς που άρχισαν να εφαρμόζονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς τους σε πολλές διαγνωστικές εξετάσεις.

\r\n

\r\n Οι νέοι κανόνες θέτουν φραγμούς ακόμη και σε απλές εξετάσεις με συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να είναι στον …αέρα.
\r\n Πολλοί μιλούν για απόλυτη παρακώλυση του ιατρικού έργου τη στιγμή που οι γιατροί δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους.

\r\n

\r\n Οι νέοι κανόνες με τα ICD-10 «μπλοκάρουν» το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μην επιτρέποντας στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τις εξετάσεις που κρίνουν απαραίτητες.

\r\n

\r\n Στις περισσότερες περιπτώσεις στην οθόνη του υπολογιστή τους βγαίνει ένα μήνυμα ότι πρέπει να αιτιολογήσουν την αναγραφή των εξετάσεων στους ασθενείς διότι όπως αναφέρεται ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο.

\r\n

\r\n Δείτε χαρακτηριστικά την εικόνα παρακάτω:

\r\n

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Το μήνυμα που βρίσκεται σε κόκκινο πλαίσιο, προειδοποιεί το γιατρό ότι έχει ξεφύγει από τα όρια που έχουν τεθεί.

\r\n

\r\n Σύστημα…χελώνα

\r\n

\r\n Η όλη διαδικασία με βάση τους υπολογισμούς του HealthReport.gr, διαρκεί περί τα 15 λεπτά για να μπορέσει ένας γιατρός να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, τα «παράθυρα» και τις υπόλοιπες παραπομπές ώστε να μπορέσει να συνταγογραφήσει τις εξετάσεις που χρειάζονται για έναν ασθενή. Χρόνος πολύτιμος για έναν γιατρό αλλά βέβαια και για τον ασθενή.

\r\n

\r\n Κουρεμένες εξετάσεις σε όλες τις ειδικότητες

\r\n

\r\n Με βάση τα όσα καταγγέλλουν γιατροί στο HealthReport.gr, τα μέσα επιτρεπόμενα όρια για συνταγογράφηση εξετάσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά σε πολλές κατηγορίες νόσων ή συμπτωμάτων κατά ICD-10.

\r\n

\r\n Ενδεικτικά οι γιατροί που θέλουν να συνταγογραφήσουν οστική μάζα «μπλοκάρονται» ουσιαστικά από το σύστημα καθώς ο ΕΟΠΥΥ κοστολογεί τη συγκεκριμένη εξέταση 32 ευρώ, ενώ η εξέταση κοστίζει 52 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί υποχρεωτικά να βγαίνουν εκτός επιτρεπόμενων ορίων.

\r\n

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Ωστόσο ο γιατρός μπορεί στο τέλος να συνταγογραφήσει την εξέταση, αφού όμως προηγουμένως την αιτιολογήσει, αλλά ταυτόχρονα βγαίνει μήνυμα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι έχει βγει εκτός ορίων.

\r\n

\r\n Αυτό σημαίνει όμως ότι ο γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και πρέπει να αποφεύγει και τις ακριβές (π.χ CT, MRI), καθότι με τον τρόπο αυτό θα του «ανεβάσουν» τον προσωπικό του μέσο όρο.
\r\n Εδώ ξεκινά και το πρόβλημα αφού στο τέλος οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

\r\n

\r\n Παραδείγματα

\r\n

\r\n Χαρακτηριστικές είναι ορισμένες περιπτώσεις όπου ο γιατρός δεν μπορεί τελικώς ούτε βασικές εξετάσεις της ειδικότητάς τους να συνταγογραφήσει.

\r\n

\r\n Οι πνευμονολόγοι για παράδειγμα με βάση τις καταγγελίες που φθάνουν στο HealthReport.gr, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν πλήρη διαγνωστικό έλεγχο (σπιρομέτρηση, οξυμετρία, κλπ) σε ασθενή με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική νόσο, επειδή υπερβαίνει το μέσο όρο που έχει τεθεί στο σύστημα. Στην περίπτωση που απαιτηθεί μια αξονική τομογραφία, εκτινάσσεται ο μέσος όρος.

\r\n

\r\n διαγνωστικές εξετάσεις

\r\n

\r\n Από την άλλη οι ορθοπεδικοί δυσκολεύονται να βρουν τρόπο να συνταγογραφήσουν ακόμη και φυσικοθεραπείες, ενώ οι γαστρεντερολόγοι να συνταγογραφήσουν κολονοσκόπηση.

\r\n

\r\n Πάντως φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ ασχολούνται με τους νέους κανόνες στις διαγνωστικές εξετάσεις, τα λάθη και οι παραλείψεις βρίσκονται και πάλι …πάνω πάνω στην ατζέντα τους.

\r\n

\r\n Άλλωστε τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να βγαίνουν στο φως από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν οι νέοι «κόφτες». Δείτε τι είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστούν τότε οι νέοι κανόνες: «Μπάχαλο με τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων! Στον αέρα το νέο σύστημα εξαιτίας λαθών»

\r\n

\r\n Και πάλι όμως τώρα, αρκετούς μήνες μετά, που υποτίθεται ότι το νέο σύστημα με τους κόφτες έχει υποστεί επεξεργασία, τα λάθη και τα προβλήματα δίνουν και παίρνουν.

\r\n

\r\n Όπως όλα δείχνουν η προχειρότητα διακατέχει όλο το νέο σύστημα και τους νέους κανόνες καθώς εφαρμόστηκαν και πάλι με τον φόβο της τρόικας που πρόσφατα επεσήμανε το γεγονός ότι υπάρχει υπέρβαση στη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Τρόικα ξανά με μαστίγιο για φάρμακα και διαγνωστικά! Οι νέες επιπλήξεις»

\r\n

\r\n Ωστόσο λίγο πριν το τέλος του έτους τα όποια μέτρα δεν μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά με συνέπεια να πρέπει να επιστραφούν κονδύλια (claw back) από διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΣΗΣ