ΣΗΣ

ΟΕΝΓΕ: Σε 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 24 Σεπτέμβρη

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, ενάντια στο αναπτυξιακό – αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, προχώρησε η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών), διαμαρτυρόμενη για τις «αντιδραστικές αλλαγές».

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, ενάντια στο αναπτυξιακό – αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, προχώρησε η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών). Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι:


Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στο απεργιακό δικαίωμα.

Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να έχει απαρτία και να μπορεί να προκηρύξει απεργία, η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδιώκει να βάλει νέα εμπόδια στην συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το νομοσχέδιο:
– Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας».

– Υλοποιεί τη μνημονιακή δέσμευση, που από κοινού ψήφισαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, για τη θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου». Δηλαδή το φακέλωμα των εργαζομένων για να γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός ο έλεγχος των σωματείων από τους κρατικούς μηχανισμούς και την εργοδοσία.

– Δίνει αρμοδιότητες «ανώτατου άρχοντα» στον Υπουργό Εργασίας για να παρεμβαίνει όποτε θελήσει. Δηλαδή ο Βρούτσης θα είναι πάνω από τα καταστατικά των Ενώσεων, τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, των συλλογικών μας οργάνων. Θα μας φακελώνει όπως θέλει, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όποτε θέλει.

Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε για «εκδημοκρατισμό» ούτε για «διευκόλυνση», όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Αλλά για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες.

Μας θέλουν αποξενωμένους μεταξύ μας, τον καθένα μόνο του. Χωρίς συμμετοχή στη δράση και στις συλλογικές διαδικασίες. Θέλουν η ζωντανή συζήτηση, η ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση των αιτημάτων μας και την οργάνωση των κινητοποιήσεων να αντικατασταθεί από το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτή είναι η ουσία των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εντάσσει τις παραπάνω αλλαγές στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που δίνει νέα προκλητικά προνόμια στους «επενδυτές», αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, προϋποθέτει την ισοπέδωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι προάγγελος της κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος μας!

Δε θα τους επιτρέψουμε να μας βάλουν στο χέρι!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΠΑΡΩΝ.

ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Οδηγίες συνταγογράφησης ναρκωτικών φαρμάκων

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η περιπέτεια μιας συνταγογράφησης στη Λήμνο

Η 25χρονη Ελπίδα μόλις πριν από ένα μήνα είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο. Μετά από έξι δύσκολα χρόνια συνεχούς μελέτης αποφάσισε να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια ολιγοήμερων διακοπών στο χωριό της γιαγιάς της, της Κυρά Κατίνας, στη Λήμνο.

Το νησί αυτό πάντα την γέμιζε ενέργεια και ήταν η καλύτερη ανάπαυλα πριν έρθει ο επόμενος Σεπτέμβρης, που θα έβγαινε στο στίβο της αγοράς εργασίας. Ο καιρός της περνούσε όμορφα με πολλά μπάνια και καφέδες με φίλους.

Ένα απόγευμα ενώ καθόταν στη βεράντα του σπιτιού και αγνάντευε το πέλαγος άκουσε τη γιαγιά της να μιλάει συνωμοτικά με δύο γειτόνισσες. Το θέμα της φάνηκε αρκετά γελοίο. Συζητούσαν πως θα καταφέρουν να γράψουν τα φάρμακά του μήνα. Ευτυχώς για τη γιαγιά, αν εξαιρέσουμε ένα χαπάκι για την πίεση, κατά τα άλλα ήταν βράχος. Παρόλα αυτά όμως, έστω και αυτά τα λίγα χάπια, έπρεπε να γραφτούν από γιατρό. Η Ελπίδα ειλικρινά δεν καταλάβαινε για ποιο λόγο έπρεπε να γίνει τόση συζήτηση για κάτι τόσο απλό. Αποφασίζοντας να ξεπληρώσει έστω και με αυτόν τον τρόπο τη φιλοξενία της γιαγιάς της υποσχέθηκε πως αύριο πρωί πρωί θα την πάει να γράψει τα φάρμακα στο γιατρό. Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβε για ποιο λόγο η γιαγιά και οι φίλες της ρίξαν ένα κρυφό γελάκι η μία στην άλλη. Δεν ήξερε που έμπλεκε.

Την επομένη πρωί-πρωί ετοίμασε το αυτοκίνητο και ξεκίνησε μαζί με τη γιαγιά για να πάνε στο αγροτικό ιατρείο του χωριού. Φθάνοντας βρήκε μόνο μία κλειστή πόρτα πέραν του ότι αν δεν υπήρχε μία χιλιόχρονη ταμπέλα να γράφει ιατρείο δεν θα έχει καταλάβει ότι εδώ θα εργαζόταν ιατρός. Μία γριούλα που στεκόταν παραπέρα τους φώναξε:

«τι ψάχνεις κοπέλα μου; Ο γιατρός ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα. Τον άλλο μήνα πάλι.»

Αμέσως η Ελπίδα τα έβαλε με τον εαυτό της. Φυσικό ήταν. Συνέχεια ακούμε στην τηλεόραση για το ότι δεν υπάρχουν ιατροι στην επαρχία. Το χωριό της θα αποτελούσε εξαίρεση;

Φόρτωσε πάλι τη γιαγιά και πήγαν στο επόμενο χωριό. Τζίφος και εκεί. Μία άλλη γριούλα, από αυτές που συνήθως στέκονται έξω από τα αγροτικά ιατρεία, την ενημέρωσε πάλι πως για αυτόν το μήνα έχει περάσει ο γιατρός.

Η Ελπίδα μας όμως δεν πτοήθηκε. Είχε ακούσει πώς λίγο πιο πέρα στο Μούδρο υπήρχε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο. Το έλεγε και η λέξη. Πολυδύναμο, άρα είχε πολλές δυνάμεις. Εκεί θα κατάφερνε να γράψει η γιαγιά της τα φάρμακα.

Σε λίγη ώρα είχε φτάσει έξω από το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Μούδρου. Αμέσως η διάθεση της άλλαξε. Στον προαύλιο χώρο υπήρχε μία κυρία που φρόντιζε την καθαριότητα. Μπαίνοντας στο κυρίως κτίριο διέκρινε μία νοσηλεύτρια, ενώ στο βάθος υπήρχε και ένας υπάλληλος που στεκόταν μπροστά σε έναν υπολογιστή. Επιτέλους λίγος πολιτισμός. Εδώ θα λυνόταν το πρόβλημα. Μόλις όμως είπε τι ήθελε, αμέσως την ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει γιατρός και ότι έρχεται σποραδικά μία αγροτικός ιατρός μόνο για να κάνει συνταγογράφηση. Κεραμίδα στο κεφάλι. Δηλαδή σε όλη την ανατολική Λήμνο δεν μπορούσε κανείς να γράψει τα φάρμακα του. Ας μη συζητάμε το πώς ένιωθε η Ελπίδα.

Επειδή όμως δεν της έλειπε το τσαγανό ξεκίνησε μία και δύο να κατέβει στη Μύρινα. Θα κατέβαινε στην πρωτεύουσα θα πήγαινε στο ΙΚΑ και επιτέλους θα τελείωνε αυτή η περιπέτεια. Πόσο χαζή ένιωθε. Έπρεπε να το είχε κάνει εξαρχής. Τέλος πάντων. Θα έκανε και την εκδρομή στη Μύρινα.

Κατά τις 11:00 έφτασε στο πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ Λήμνου. Τα χτυπήματα συνέχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο. Η μόνη κυρία, η οποία εργαζόταν ως υπάλληλος εκεί, την ενημέρωσε πως η γιατρός βρίσκεται εδώ και μήνες σε άδεια και δεν μπορεί ούτε εκεί να γίνει συνταγογράφηση.

Η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται απελπιστική. Δεν είχε δύναμη ούτε να διαμαρτυρηθεί. Θα πήγαινε στο νοσοκομείο της Λήμνου να τα γράψει να τελειώνει.

Η ενημέρωση που είχε από την κατά τα άλλα πολύ ευγενική κυρία στην είσοδο του νοσοκομείου, ήταν πως η συνταγογράφηση γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και κατόπιν ραντεβού. Εκείνη η μέρα ήταν Τρίτη αλλά δυστυχώς είχαν κλείσει όλα τα ραντεβού. Το επόμενο διαθέσιμο ήταν μετά από 10 μέρες.

Μαζεύοντας και την τελευταία απογοήτευση η Ελπίδα πήρε τη γιαγιά και βγήκαν στην αυλή του νοσοκομείου. Πραγματικά δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι στην Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα, στο όγδοο μεγαλύτερο νησί της χώρας, δεν μπορούσε να γράψει η γιαγιά της τα φάρμακά της.

Το πρόσωπό της πρέπει να πρόδιδε άτομο που έχει χάσει το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του και κάπως έτσι πρέπει να εξηγείται ότι ξαφνικά ένιωσε ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο και κάποιον να τη ρωτάει αν αισθάνεται καλά. Γυρίζοντας διέκρινε έναν μεσήλικα και παρόλο που δεν τον γνώριζε, με δύο γραμμές του εξήγησε τι Γολγοθά τραβούσε από το πρωί.

Εκείνος της ζήτησε ευγενικά να τον ακολουθήσει. Δεν είπε κάτι παραπάνω αλλά ένιωσε πως ίσως να υπάρχει ένα μικρό φως στην άκρη του τούνελ. Ήταν και αυτό το αβίαστο χαμόγελο που έβγαινε από το πρόσωπό του που την έκαναν να τον εμπιστευτεί. Μπήκαν όλοι μαζί σε ένα γραφείο στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Ζήτησε το βιβλιάριο της γιαγιάς και άρχισε να πληκτρολογεί τα φάρμακα. Σε δύο λεπτά της έδινε στα χέρια τις συνταγές. Η Ελπίδα είχε μείνει κυριολεκτικά άφωνη. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει πως αυτός που μόλις είχε συναντήσει ήταν κάποιος ιατρός του νοσοκομείου. Το ίδιο ξαφνικά όπως εμφανίστηκε, το ίδιο βιαστικά έφυγε χαρίζοντας σε αυτήν και την γιαγιά της ένα τελευταίο χαμόγελο. Δεν είχε προλάβει ούτε το όνομά του να ρωτήσει.

Για λίγο η Ελπίδα τα είχε χαμένα.

Τώρα καταλάβαινε κυριολεκτικά τι σημαίνει στην πράξη ότι το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και στέκεται στα πόδια του χάρη στην φιλότιμη προσπάθεια κάποιων λειτουργών της.

Υστερόγραφο: Τα πρόσωπα της ιστορίας είναι όλα φανταστικά, οι καταστάσεις όμως είναι απολύτως πραγματικές.

Θωμάς Λούκας
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Και τα φάρμακα χωρίς συνταγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Τι μελετά το υπ.Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ακόμη και τα φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ, αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να καταγράφονται ακόμα και όσα αγοράζουν οι ασθενείς με χρήματα από την τσέπη τους.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πρόεδρος της επιτροπής HTA του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση και την ασφαλιστική αποζημίωση των φαρμάκων, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ), το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) να ενσωματώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της συνταγογράφησης από τον φαρμακοποιό, ώστε στη συνέχεια να εγγράφονται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.

 

Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ.Κούβελα να υπάρχει πλήρης γνώση των φαρμάκων που αγοράζει αλλά και καταναλώνει ο ασθενής προκειμένου να μπορεί να παρακολουθηθεί καλύτερη η υγεία του όταν χρειασθεί.

Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι οι Έλληνες ασθενείς αγοράζουν κατά δεκάδες τα ΜΗΣΥΦΑ, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορεί να ελεγχθεί και η φαρμακευτική τους θεραπεία. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ: «Στα ύψη οι πωλήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα στην κρίση! Πόσες συσκευασίες ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται»

Βέβαια η συζήτηση για πλήρη ένταξη και των ΜΗΣΥΦΑ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καθώς σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί στον υπουργό Υγείας επισήμως από τους φαρμακοποιούς.
Σε συνάντηση που είχε ο κλάδος με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η πολυφαρμακία.

 

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έθεσε στον υπουργό Υγείας επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει διάταξη για τον έλεγχο της πολυφαρμακίας η οποία θα γίνει μέσω της Συνταγογράφησης των ΜΗΣΥΦΑ και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πώς το διασυνοριακό σύστημα “PreXcription” θα αναγνωρίζει συνταγές φαρμάκων σε όλες τις γλώσσες

Στόχος είναι να δημιουργηθεί υποδομή για τουλάχιστον 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Πώς το διασυνοριακό σύστημα “PreXcription” θα αναγνωρίζει συνταγές φαρμάκων σε όλες τις γλώσσες
Ένα καινοτόμο σύστημα αναγνώρισης συνταγών φαρμάκων σε όλες τις γλώσσες, προωθείται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ολοκληρωμένη διασυνοριακή λύση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ηλεκτρονικής εκτέλεσης (e – dispensation), η οποία βασίζεται στα ιατρικά λεξικά και πιθανή διασύνδεση με τη βάση δεδομένων EU – SPOR (Substance, Product, Organization and Referential master data database).

Για παράδειγμα, όταν ένας γιατρός εκδίδει συνταγή στην Ουκρανία με το κυριλλικό αλφάβητο, ο ασθενής θα μπορεί να παίρνει φάρμακα σε ένα φαρμακείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, χωρίς πρόβλημα με την αναγνωρισιμότητα της συνταγής, τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων ή την ομοιότητα των ονομάτων.

Το ίδιο σύστημα θα επιτρέπει την αποζημίωση του φαρμάκου απευθείας από το ασφαλιστικό Ταμείο του ασθενούς.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί υποδομή για τουλάχιστον 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Σε πρώτη φάση, η κοινοπραξία PreXcription αναμένεται να προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή του συστήματος, ενώ στην τελική φάση τα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Θα θεσπιστούν μέτρα ασφάλειας, καθώς στο σύστημα αναμένεται να συνδεθεί ένας μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων και θα πραγματοποιείται ένας τεράστιος αριθμός διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ των κρατών – μελών.

Το σύστημα θα διασφαλίζει τη σωστή χορήγηση φαρμάκων σε οποιαδήποτε χώρα και τη βιώσιμη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Πυλώνες
Το έργο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην εφαρμογή πληροφοριακού συστήματος (φαρμακεία, νοσοκομεία, δημόσιες δομές Υγείας και ασθενείς. Στην προετοιμασία μίας βάσης δεδομένων. Στην πιλοτική εφαρμογή.

Στην Κοινοπραξία συμμετέχουν εταιρείες και φορείς από την Τουρκία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία και την Ελβετία.

Από την Ελλάδα, συμμετέχουν στην Κοινοπραξία η εταιρεία Ergobyte Πληροφορική, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογών Πληροφορικής στην Υγεία (ΕΕΜΕΠΥ), το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε πρόταση για συμμετοχή στο εγχείρημα που υποβλήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Φαρμακοποιοί χαμένοι στην …ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Δείτε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν

Σοβαρές δυσκολίες στην εκτέλεση των συνταγών αλλά και του καθημερινού τους έργου αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί, καθώς φαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e – ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.

Οι φαρμακοποιοί καθημερινά φαίνεται ότι μπλέκουν στα «δίχτυα» του ψηφιακού συστήματος, το οποίο παρουσιάζει δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στην εκτέλεση των συνταγών και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Έτσι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σταχυολογώντας μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην καθημερινή του εργασία, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Και βέβαια προβλήματα στη συνταγογράφηση φαρμάκων υπάρχουν και για τους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Συνταγογράφηση φαρμάκων: Συνεχίζεται το μπάχαλο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για γιατρούς και φαρμακοποιούς! Όλα τα προβλήματα»

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πάντως επισημαίνει μια σειρά θεμάτων που έχουν ανακύψει προσφάτως ή παραμένουν ανεπίλυτα από την έναρξη λειτουργίας του e – ΔΑΠΥ παροχών. Ειδικότερα:

1. Χρονοβόρα διαδικασία κατά την εκτέλεση των άυλων barcodes, που είναι σε βάρος και των ασφαλισμένων που περιμένουν μέχρι και 45 λεπτά για να εκτελεσθεί η γνωμάτευση.

2. Ο ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώνει εγκαίρως τους παρόχους για κάθε αλλαγή στο σύστημα του e-ΔΑΠΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αιφνιδιασμός και σύγχυση όπως πχ στην εφαρμογή χρήσης του άυλου κουπονιού, στις αλλαγές των τιμών αποζημίωσης κ.α. Για παράδειγμα, τα ποσοστά συμμετοχής για τις ταινίες και τους σκαρφιστήρες για ασθενείς με ΣΔ τύπου 2 με αντιδιαβητική αγωγή, άλλαξαν 3 φορές εντός του Ιανουαρίου 2019, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, γεγονός που προκάλεσε στους ασθενείς, σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών.

 

3. Η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του e- ΔΑΠΥ σχετικά με την ενσωμάτωση των διατάξεων του ισχύοντος ΕΚΠΥ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τους παρόχους με περικοπές. Δυστυχώς όμως, είναι παρά πολλά τα παραδείγματα των περικοπών για τέτοιες περιπτώσεις.

4. Η υποχρεωτικότητα της θεώρησης των γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, δυστυχώς κατά την άποψη των υπηρεσιών δεν έχει καμία ισχύ. Επομένως θεωρημένες γνωματεύσεις μπορούν να περικοπούν, κάτι που δεν συμβαίνει – και ορθώς – με τις θεωρημένες συνταγές φαρμάκων.

 

5. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που για υποβολές της Σύμβασης Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής επειδή ο συνταγογράφος ιατρός βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δεν εκκαθαρίζονται με αποτέλεσμα σε συναδέλφους φαρμακοποιούς που έχουν εκτελέσει έστω και μια γνωμάτευση των ιατρών που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες να καθυστερεί η πληρωμή τους εδώ και αρκετούς μήνες.

6. Η ενεργοποίηση της διασύνδεσης του e-ΔΑΠΥ με τα λογισμικά των φαρμακείων μέσω του APIόπως ακριβώς ισχύει για τις συνταγές φαρμάκων – δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να καταχωρούμε τις γνωματεύσεις του e-ΔΑΠΥ δύο φορές, μια κατά την εκτέλεση της στο σύστημα του e-ΔΑΠΥ και μια στο πρόγραμμα του φαρμακείου μας.

7. Για ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων οι τιμές αποζημίωσης είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από τις τιμές αγοράς αυτών των προϊόντων. Επομένως είναι αδύνατη έως απαγορευτική, η χορήγηση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία μας στον ασφαλισμένο.
Θα πρέπει να επιτραπεί η νόμιμη είσπραξη της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή αποζημίωσης και στην λιανική τιμή. Το αποτέλεσμα της επιμονής μέχρι σήμερα, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, για την μη είσπραξη της διαφοράς αυτής, οδηγεί τους ασφαλισμένους σε αδυναμία να προμηθευτούν τέτοιου είδους προϊόντα όπως γάλατα, προϊόντα κοιλιοκάκης κτλ. μέσω του ΕΟΠΥΥ.

 

8. Σύμφωνα με το νόμο 4472/2017 ο ΕΟΠΥΥ έχει υποχρέωση παροχής Bonus για τα φαρμακεία που έχουν επιτύχει τον στόχο τους ως προς τα ποσοστά διείσδυσης των γενοσήμων. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός οφείλει στους φαρμακοποιούς για τα έτη 2017, 2018 και το α΄ τρίμηνο του 2019, ποσό που ανέρχεται σε περίπου 7.700.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν αποδοθεί μόνο 1.680.000 ευρώ.
Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη για την απόδοση του ποσού αυτού στους δικαιούχους φαρμακοποιούς, διότι θεωρούμε παράλογο ενώ εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ το rebate και το 0,8%, να μην αποδίδει το bonus στα φαρμακεία που έχουν επιτύχει τους στόχους διείσδυσης γενοσήμων.

9. Τέλος σοβαρό ζήτημα είναι και τα κριτήρια ελέγχου των φαρμακείων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία ελέγχου. Είναι αναγκαίο να μας ενημερώσετε για τον τρόπο ελέγχου και πώς θα εφαρμοστούν τα κριτήρια αυτά.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Συνταγογράφηση φαρμάκων: Συνεχίζεται το μπάχαλο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για γιατρούς και φαρμακοποιούς! Όλα τα προβλήματα

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεγονός που ταλαιπωρεί τόσο γιατρούς και φαρμακοποιούς όσο βέβαια και τους ασθενείς.

Και αυτό διότι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εμφανίζει σοβαρά κενά ως προς την κάλυψη όλων των ασθενειών, ενώ από την άλλη χιλιάδες γιατροί και ασθενείς σε όλη τη χώρα βασανίζονται από το κουρεμένο πλαφόν που άρχισε να εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες.

 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό και κωμικοτραγικό ταυτόχρονα ότι ενώ από τη λίστα με τις προς κάλυψη ασθένειες απουσιάζουν βασικά νοσήματα, προβλέπεται η φαρμακευτική κάλυψη για ατύχημα με …διαστημόπλοιο. Διαβάστε ΕΔΩ το πιο απίστευτο θέμα: «Νέοι κόφτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για απλά φάρμακα! Αλλά κάλυψη για τρακάρισμα με… διαστημόπλοιο»

Πάντως καθημερινά η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται δέκτης αμέτρητων διαμαρτυριών από γιατρούς, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει ενσωματώσει βασικές ασθένειες στο σύστημα όπως το απλό ημιπάρεση, ενώ από την άλλη το χρηματικό όριο είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Ταλαιπωρία ασθενών για ένα φάρμακο
Το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που γίνεται μέσα από συγκεκριμένο χρηματικό όριο που έχει τεθεί ανά γιατρό και ειδικότητα, είναι όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, πολύ μικρότερο σε σχέση με πραγματικές ανάγκες για την κάλυψη των πασχόντων. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να μην μπορούν να εκδώσουν συνταγές με τα απαιτούμενα φάρμακα και οι ασθενείς να τρέχουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να εντοπίσουν κάποιον που να μην έχει κλείσει το πλαφόν του.

 

Συνέπεια όμως είναι πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται ακόμη και να αλλάξουν τα φάρμακά τους, επειδή ο γιατρός τους δεν μπορεί να τους τα γράψει.

Ταλαιπωρία και για τους φαρμακοποιούς
Βάσανο αποτελεί όμως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τους φαρμακοποιούς οι οποίοι εκτελούν τις συνταγές.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αριθμεί όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί με το e-ΔΑΠΥ.

Μεταξύ αυτών είναι:

1. Χρονοβόρα διαδικασία κατά την εκτέλεση των άυλων barcodes, που είναι σε
βάρος και των ασφαλισμένων που περιμένουν μέχρι και 45 λεπτά για να
εκτελεσθεί η γνωμάτευση.

 

2. Ο ΕΟΠΥΥ δεν ενημερώνει εγκαίρως τους παρόχους για κάθε αλλαγή στο
σύστημα του e-ΔΑΠΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αιφνιδιασμός και σύγχυση όπως
πχ στην εφαρμογή χρήσης του άυλου κουπονιού, στις αλλαγές των τιμών
αποζημίωσης κ.α

3. Η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων
του e- ΔΑΠΥ σχετικά με την ενσωμάτωση των διατάξεων του ισχύοντος
ΕΚΠΥ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνει τους παρόχους με περικοπές. Δυστυχώς
όμως, είναι παρά πολλά τα παραδείγματα των περικοπών για τέτοιες περιπτώσεις.

4. Η υποχρεωτικότητα της θεώρησης των γνωματεύσεων από ελεγκτή ιατρό
εκτός των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη, δυστυχώς κατά την άποψη των
υπηρεσιών δεν έχει καμία ισχύ. Επομένως θεωρημένες γνωματεύσεις μπορούν να
περικοπούν, κάτι που δεν συμβαίνει – και ορθώς – με τις θεωρημένες συνταγές
φαρμάκων.

 

5. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων που για υποβολές της Σύμβασης
Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής επειδή ο συνταγογράφος ιατρός βρίσκεται
σε διαδικασία ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δεν εκκαθαρίζονται με
αποτέλεσμα σε συναδέλφους φαρμακοποιούς που έχουν εκτελέσει έστω και μια γνωμάτευση των ιατρών που εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες να καθυστερεί η
πληρωμή τους εδώ και αρκετούς μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ειδική ομάδα στελεχών του υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ, έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί επιχειρώντας να προχωρήσουν σταδιακά στην επίλυσή τους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Συνταγογράφηση βραχνάς για γιατρούς και ασθενείς από το μειωμένο πλαφόν! Τα μηνύματα στους γιατρούς και τα πρόστιμα

Σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και στη θεραπευτική τους κάλυψη, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα από το κουρεμένο πλαφόν στη συνταγογράφηση που άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο (2018).

Το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης που αποτελεί το όριο συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς της χώρας, ξεκίνησε να εφαρμόζεται ιδιαιτέρως αυστηρά το τελευταίο διάστημα, οπότε και εμφανίζονται συστηματικά στον υπολογιστή των ιατρών μηνύματα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι ξεπέρασαν το πλαφόν.

Η ανησυχία είναι έντονη στον ιατρικό κόσμο δεδομένου ότι πλέον απειλούνται με υψηλά πρόστιμα μετά και το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Πρόστιμα φωτιά και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για γιατρούς που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο»


Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα όρια που δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται, θα ελέγχονται κάθε μήνα δειγματοληπτικά με βάση τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί, τον αριθμό συγκεκριμένων σκευασμάτων αλλά μεταξύ άλλων και αν προέρχονται από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.

Βέβαια το ιδιαιτέρως χαμηλό πλαφόν που έχει ορισθεί για κάθε ειδικότητα κάνει τους περισσότερους γιατρούς να κινούνται στο όριο αφού διαφορετικά δεν μπορούν να καλύψουν τους ασθενείς τους.

Ωστόσο το πρώτο βήμα είναι, στην περίπτωση που συχνά παραβλέπουν τα μηνύματα που φθάνουν στον υπολογιστή τους από το σύστημα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους, να κληθούν κάποια στιγμή για απολογία στον ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Νέοι κόφτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για απλά φάρμακα! Αλλά κάλυψη για τρακάρισμα με… διαστημόπλοιο

Ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς συνεχίζει να είναι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα, καθώς οι κόφτες που έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργείς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να επισκέπτονται ξανά και ξανά το γιατρό τους για να λαμβάνουν τα απαραίτητα φάρμακά τους, αφού στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί κόφτες που δεν επιτρέπουν την έκδοση νέας συνταγής εάν δεν έχει παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι οι πάσχοντες υπόκεινται σε μία νέα διαδικασία βασανισμού και επισκέψεων στους γιατρούς για να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δημοσιοποίησε ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Αντιπρόεδρος Β΄ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ.)

 

«Η κατάσταση με την e-syntagografisis γίνεται απελπιστική για το γιατρό και τον ασθενή» ανάφερε χαρακτηριστικά. “Ο αστείος ηλεκτρονικός κόφτης δεν επιτρέπει την επαναληψη αγωγής στις 3/4 που ο ασθενής έκλεισε- βρήκε ραντεβού με τον γιατρό του για να γράψει την μηνιαία αγωγή του (σε τρίμηνη συνταγή), ενώ οι προηγούμενες αγωγές μηνός (σε συνταγές μηνός) είχαν συνταγογραφηθεί από άλλους γιατρούς στις 11/2 και στις 8/3…. Το αποτέλεσμα ο ασθενής πρέπει να ξαναέρθει στο γιατρό και να ξαναπληρώσει (τα υπόλοιπα φάρμακα της χρόνιας αγωγής του συνταγογραφήθηκαν σήμερα…) για να συνταγογραφήσει αυτό το σκεύασμα μετά από 10 ημέρες…»

Όλα αυτά βέβαια γίνονται στο πλαίσιο των γενικότερων κουρεμάτων που εφαρμόζει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλή τη φαρμακευτική δαπάνη που συχνά πυκνά ξεφεύγει από τα όρια. Αποτέλεσμα όμως είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ για τα νέο όρια και το πλαφόν: «Μπλόκο στα φάρμακα των ασθενών από το πλαφόν στη συνταγογράφηση! Διαμαρτυρίες Ιατρικών Συλλόγων σε ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ»

 

Από την άλλη όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα …κωμικοτραγικά που εντοπίζει κανείς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κάλυψη για τρακάρισμα με …διαστημόπλοιο
Κατά τα άλλα φαίνεται το υπουργείο Υγείας είναι …γαλαντόμο με όσους θα έχουν την ατυχία να συγκρουστούν με διαστημόπλοιο, όχι όμως με όσους πάθουν ημιπάρεση.

Και δεν πρόκειται για αστείο. Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προβλέπεται αποζημίωση και φαρμακευτική κάλυψη για όσους συγκρουστούν με διαστημόπλοιο. Επειδή ακριβώς προφανώς στη χώρα μας …πάνε κι έρχονται τα διαστημόπλοια καθημερινά στους δρόμους!

 

Όμως από την άλλη αν κανείς αναζητήσει κωδικό για να καλύψει μία περίπτωση ημιπάρεσης, δεν θα βρει πουθενά το σχετικό πλαίσιο αφού δεν φαίνεται να προβλέπεται. Συνέπεια είναι οι γιατροί να αναγκάζονται να εφευρίσκουν πατέντες για να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα αξιοποιώντας άλλους κωδικούς ασθενειών.

«Στην λίστα ICD 10 έχει “ατύχημα σε διαστημικό περίπατο” αλλά δεν έχει “ημιπάρεση» αναφέρει ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου.
Αναρτά μάλιστα και τη σχετική φωτογραφία για το πλαίσιο κάλυψης του …διαστημόπλοιου!

 

Βέβαια οι συγκεκριμένες κωμικοτραγικές ρυθμίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι το ICD 10 που είναι ουσιαστικά η “βιβλιοθήκη” των ασθενειών η οποία ενσωματώθηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχει ληφθεί από άλλες χώρες όπως Αυστραλία και η μετάφραση που φαίνεται πως έχει γίνει προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρα μας.

 

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Και οι ανασφάλιστοι πολίτες σε ιδιώτες γιατρούς για φάρμακα και παραπεμπτικά εξετάσεων! Όλες οι λεπτομέρειες

Συνταγές για τα φάρμακά τους αλλά και παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις θα μπορούν να πλέον και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να «γράφουν» σε ιδιώτες γιατρούς, σύμφωνα με ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή υπήρχε μόνο σε δημόσιες μονάδες υγείας όπου πήγαιναν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας για να εξυπηρετηθούν.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο 104 του νέου νόμου: «Οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας».

 

Ωστόσο για τις εξετάσεις τους και τις όποιες θεραπευτικές πράξεις θα πρέπει να αναζητούν δημόσια μονάδα (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, πρώην Μονάδες ΠΕΔΥ) για να τις εκτελέσουν, αφού δεν αποζημιώνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Ήδη πάντως η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει «ανοίξει» την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία εισέρχονται οι πιστοποιημένοι γιατροί για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις και σε ανασφάλιστους πλέον.

Και για Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς
Η νέα ρύθμιση πάντως που θα διευκολύνει τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και για να αποκτήσουν Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

 

Πλέον θα μπορούν να αποκτούν τον δικό τους ατομικό φάκελο υγείας και από ιδιώτες γιατρούς, αφού σύμφωνα με το ίδιο άρθρο ο ιδιώτης οικογενειακός γιατρός (Παθολόγος, Γενικός Γιατρός και Παιδίατρος) θα μπορεί να τους δημιουργεί και τον ηλεκτρονικό τους φάκελο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Πως θα αποκτήσετε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αν δεν βρείτε οικογενειακό γιατρό!»
Βέβαια βασική λεπτομέρεια στη ρύθμιση αυτή είναι ότι την επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό θα πρέπει να την πληρώνουν από την τσέπη τους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πώς θα αντικατασταθούν τα έντυπα βιβλιάρια Υγείας από τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

Η κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων υγείας ασφαλισμένων, συνταξιούχων και προστατευόμενων μελών, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία με αριθμό 2022/49 6.3.2019 του Υπουργείου Εργασίας, θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
Η επέκταση του υπάρχοντος ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα, που δεν είναι άλλη από την δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ΑΗΦΥ. Μια ατομική ηλεκτρονική πλατφόρμα, διασυνδεδεμένη με την ΗΔΙΚΑ, στην οποία θα καταχωρούνται πλέον όλα τα δεδομένα υγείας του συνόλου του πληθυσμού.

Η κατάργηση των βιβλιαρίων αναμένεται να γίνει “αναίμακτα”, καθώς στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην τρέχουσα συνταγογράφηση, παρά μόνο στην περίπτωση των ακριβών φαρμάκων. Οπότε η κατάργησή τους θα φέρει επί εξοικονόμηση επί της ουσίας, στα ταμεία του κράτους εξαιτίας της κατάργησης της χρήσης χαρτιού και των εξόδων εκτύπωσης.

Πώς θα τεθούν σε λειτουργία οι Ατομικοί Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Ασθενών (ΑΗΦΥ)

Ο ΑΗΦΥ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, όταν και εφόσον ο υπό ανάπτυξη θεσμός του οικογενειακού γιατρού και η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργήσει σε πανελλαδικό επίπεδο.Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος, όπως προβλέπει η τροπολογία, ενεργοποιείται και καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό ή από άλλους πιστοποιημένους χρήστες του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, οδοντίατρους κ.α.), ενώ το περιεχόμενό του θα είναι ενιαίο σε εθνικό επίπεδο και υποχρεωτικό.

Ως προς το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ, θα υπάρχει ενιαίος τρόπος κατάρτισης, ταυτοποίησης του ατόμου και πρόσβασης στις ιατρικές πληροφορίες, ενώ οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που παρακολουθούν τον εκάστοτε κάτοχο ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ, θα έχουν την ευθύνη να καταχωρούν όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από κάθε εξέταση, επίσκεψη, θεραπεία, νοσηλεία και αποκατάσταση του. Ο ΑΗΦΥ είναι υποχρεωτικός, ενώ το περιεχόμενο τηρείται ισοβίως, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και κάτω από τη νομοθεσία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα έχει μόνο ο κάτοχός του, ή ο εκάστοτε οικογενειακός/θεράπων ιατρός κατά τη νοσηλεία ή επίσκεψη σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας και μόνο μετά από συναίνεση του ατόμου. Στην τροπολογία υπάρχει επίσης πρόβλεψη για ενημέρωση του κατόχου του ΑΗΦΥ, με SMS ή e-mails, εάν και όταν οποιοσδήποτε επιχειρεί είσοδο στον ατομικό φάκελό του.

Ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ΑΗΦΥ

Η μεταφορά της ευθύνης των ΑΗΦΥ 10 εκατ. ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΗΔΙΚΑ πριν από λίγο καιρό, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας. 'Οπως κατήγγειλαν από κοινού, η ΗΔΙΚΑ είναι μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία που συνεργάζεται και με άλλες ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής και οι οποίες απλώς ελέγχονται από την κυβέρνηση. Συνεπώς το γεγονός ότι αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες διαχειρίζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας όλου του ελληνικού πληθυσμού, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία και την ασφάλεια τους, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: τι σχεδιάζει το υπουργείο

Επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία επιχειρεί το υπουργείο Υγείας.

Η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει ποιος είναι ο καταλληλότερος αλλά και οικονομικότερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο νοσοκομειακό περιβάλλον, τόσο για τους εσωτερικούς (νοσηλευόμενους) ασθενείς όσο και για τους εξωτερικούς.

Όπως φαίνεται, προκρίνεται η διασύνδεση των πληροφοριακών υποσυστημάτων κάθε νοσοκομείου με τον κεντρικό
μηχανισμό του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, μέσω μηχανισμών διαλειτουργικότητας (ePrescription API services).

Αυτός ο τρόπος θεωρείται πιο εύχρηστος και φιλικός προς τους χρήστες ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας έχει και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα όπως:

Δυνατότητα χρήσης των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και των κανόνων της ηλεκτρονικής υνταγογράφησης με ενιαίο τρόπο σε εθνικό επίπεδο.
Αυτόματη διασύνδεση με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Παρακολούθηση της διάθεσης φαρμάκων - ίδιως ορισμένων κατηγοριών, όπως τα αντιβιοτικά - από τα νοσοκομεία.
Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων.
Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της... θεωρίας. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι «μια ολοκληρωμένη ανάλυση τόσο του υφιστάμενου καθεστώτος λειτουργίας των υπηρεσιών συνταγογραφίας στα νοσοκομεία, όσο και της δυνατότητας ενσωμάτωσης του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ώστε να διαπιστωθεί πόσο εφικτό είναι το εγχείρημα.

Όπως συνηθίζεται, αναμένεται να οριστεί ειδική τριμελής επιτροπή η οποία θα αναλάβει να αναλύσει και αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και μια δεύτερη τριμελής επιτροπή για να παραλάβει τη σχετική ανάλυση. Σύμφωνα με το υπουργείο θα πρέπει να αναλυθούν 10 βασικές παράμετροι του εγχειρήματος, ενώ το κόστος δεν μπορεί να υπερβεί τις 24.800 ευρώ.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Μπέρδεμα με τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

Σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από την αποστολή εγγράφου του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία ζητείται και η χειρόγραφη συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά βιβλιάρια. Τι ισχύει;

Παρά τις διαβεβαίωσεις, τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες της πολιτείας για κατάργηση του βιβλιαρίου και την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας συνταγογράφησης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έστειλε εγκύκλιο, ζητώντας και τη χειρόγραφη συνταγογράφηση στα ασφαλιστικά βιβλιάρια, όπως αναφέρει ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ, Π. Παπανικολάου. Παράλληλα, η μη συμμόρφωση επισύρει κυρώσεις. Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις ΥΠΕ, στα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, στο Υπουργείο Άμυνας (στρατιωτικά νοσοκομεία) και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


Η απάντηση ΕΟΠΥΥ

Η αποστολή της εγκυκλίου δεν διαψεύδεται από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, πηγές του Οργανισμού αναφέρουν στο Virus πως η αποστολη του εγγραφου συνιστά κατ’ουσίαν αυτόματη διαδικασία. Όπως υποστηρίζουν, δε, η ημερομηνία που απεστάλη, στις 28 Ιανουαρίου, προηγήθηκε την ενεργοποίηση της διαδικασίας κατάργησης της χειρόγραφης συνταγογράφησης, στην οποια αναφέρονταν οι ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων. Ως εκ τούτου, η εγκύκλιος θα αντικατασταθεί με μια νεότερη η οποια και θα την καταργεί…

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Τάκης Γεωργακόπουλος στο healthview.gr: Βιβλιάρια ασθενείας μέχρι την ψηφιακή “γεφύρωση” όλων των φαρμακείων

Του Βασίλη Βενιζέλου
Healthview.gr

Την έκπληξή του για την έκταση της δημοσιότητας, την οποία έλαβε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να παραταθεί η χρήση των βιβλιαρίων ασθενείας από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, εκφράζει με έμφαση το βράδυ της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου στο healthview.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος εξηγεί στο healthview.gr ότι, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, υπό τον γενικό γραμματέα Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και του ΕΟΠΥΥ, αποφασίσθηκε ότι ο Οργανισμός υποχρεούται να συνεχίσει να εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα 128/2001 για τη χρήση των βιβλιαρίων ασθενείας από τους ασφαλισμένους του, έως ότου “γεφυρωθούν” ψηφιακά όλα τα φαρμακεία, παντός τύπου, της χώρας μας.

“Το προεδρικό διάταγμα 128/2001 εφαρμόζεται μέχρι… να καταργηθεί”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τάκης Γεωργακόπουλος και αναφέρει ακόμη ότι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι να επισπευσθεί η “γεφύρωση” όλων των φαρμακείων της χώρας μας, για την πιστή και άμεση παρακολούθηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, μέχρι να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, θα αφήσουμε να χάσουμε την μπάλα με την εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης…”.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παραπεμπτικά για εξετάσεις και από τις μαίες! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας

Και επισήμως θα έχουν πλέον το δικαίωμα οι μαίες να χορηγούν παραπεμπτικά σε ασθενείς μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως προβλέπει ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια οι μαίες είχαν τη δυνατότητα να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ, αλλά λόγω του νέου συστήματος τις ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ είχαν αποκλεισθεί. Μία δυνατότητα που διευκόλυνε ιδιαίτερα τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών όπου μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμος γυναικολόγος.

 

Στο παρελθόν πάντως αντίστοιχη ρύθμιση που επιχειρήθηκε να προωθηθεί από τον υπουργό Υγείας είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε συμβεί: “Όταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές”

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι πλέον οι μαίες και οι μαιευτές που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα έχουν δικαίωμα παροχής παραπεμπτικών σε ασφαλισμένους του Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). Διευκρινίζεται πάντως ότι η εκτέλεση των παραπεμπτικών πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τι πρέπει να κάνουν οι μαίες
Οι μαίες για να μπορούν να χορηγούν παραπεμπτικά για εξετάσεις θα πρέπει να εγγραφούν στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ.

Ακολουθούν όλες οι οδηγίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:

Υποχρεώσεις μαιών – μαιευτών ως προς την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

«1. Οι μαίες – μαιευτές υποχρεούνται να γράφονται ως χρήστες του Σ.Η.Σ. που διαχειρίζεται ο Φορέας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης – ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται ειδικότερα στις παρ. 2 έως 9.

 

2. Κατά την εγγραφή τους οι μαίες-μαιευτές δηλώνουν τα εξής:
α) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο,
β) αριθμό άδειας/βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος και ημερομηνία έναρξης επαγγέλματος,
γ) ιδιότητα μαίας –μαιευτή,
δ) ΑΜΚΑ,
ε) αριθμό μητρώου στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκουν και ημερομηνία εγγραφής σ’ αυτόν,
στ) σύλλογο μαιών, στον οποίο ανήκουν,
ζ) αριθμό φορολογικού μητρώου,
η) αριθμό αστυνομικής ταυτότητας ή αριθμό διαβατηρίου για τους αλλοδαπές-πούς μαίες –μαιευτές,
θ) στοιχεία διεύθυνσης εργασίας,
ι) κωδικό υγειονομικής μονάδας.

 

Οι μαίες – μαιευτές που είναι εγγεγραμμένοι ως χρήστες του Σ.Η.Σ. ταυτοποιούνται κατά την είσοδό τους στο σύστημα με τη χρήση στοιχείων ταυτοποίησης. Η εγγραφή και η ταυτοποίηση είναι απαραίτητη για την ηλεκτρονική καταχώριση παραπεμπτικών σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόντα.

3. Οι μαίες –μαιευτές, αφού προβούν στην ταυτοποίηση του ασθενούς με την επίδειξη βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά. Στα παραπεμπτικά οι μαίες –ευτές καταχωρίζουν το είδος της εξέτασης που επιβάλλεται να εκτελεστεί.

 

Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να εισάγουν με ελεύθερο κείμενο την αιτία παραπομπής του ασφαλισμένου στο αντίστοιχο πεδίο, όπου κρίνεται απαραίτητο, ή να επιλέξουν τη διάγνωση, χρησιμοποιώντας διεθνή πρότυπα κωδικοποιήσεων (ΙCD). Στη συνέχεια, εισάγουν τις εξετάσεις από τον κατάλογο εγκεκριμένων πράξεων, από το τιμολόγιο ιατρικών πράξεων και εξετάσεων ή/και τον κανονισμό παροχών.

4. Το παραπεμπτικό που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά περιέχει στοιχεία της μαίας –μαιευτή που το καταχώρισε, την ημερομηνία καταχώρισης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής τους. Κάθε παραπεμπτικό που καταχωρίζεται ηλεκτρονικά χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό κωδικό αριθμό, ο οποίος εμφανίζεται και με την μορφή γραμμωτού κώδικα (barcode).

5. Μετά την επιβεβαίωση της ολοκληρωμένης και επιτυχούς ηλεκτρονικής καταχώρισης του παραπεμπτικού, οι μαίες-μαιευτές εκτυπώνουν αντίγραφο του παραπεμπτικού που καταχωρίστηκε, το υπογράφουν και το παραδίδουν στον ασθενή, ο οποίος το παραδίδει στη δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών υγείας που θα εκτελέσει το εν λόγω παραπεμπτικό αντίστοιχα.

 

6. Η εκτέλεση των παραπεμπτικών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις προθεσμίες, οι οποίες προβλέπονται στον Κανονισμό του εκάστοτε Φ.Κ.Α.

7. Οι μαίες –μαιευτές μπορούν να ακυρώσουν παραπεμπτικό που έχουν καταχωρίσει, αν τούτο δεν έχει εκτελεστεί.

8. Οι μαίες –μαιευτές έχουν τη δυνατότητα επισκόπησης των παραπεμπτικών που έχουν καταχωρίσει ηλεκτρονικά οι ίδιοι.

9. Οι μαίες –μαιευτές υποχρεούνται να διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την εγγραφή, την ταυτοποίηση και τη σύνδεσή τους στο Σ.Η.Σ., καθώς και για την επεξεργασία, την καταχώριση και την εκτύπωση των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Γενόσημα στο 60% της αγοράς ως τον Μάρτιο

Στόχο γενοσήμων στο 60% της εξωνοσοκομειακής αγοράς μέσα στο Μάρτιο, εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών που θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση, δημιουργία προφίλ συνταγογράφησης γιατρών, διευκόλυνση των αναθέσεων αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας σε εξωτερικούς αξιολογητές και ρυθμίσεις για την προέγκριση φαρμάκων υψηλού κόστους, προβλέπονται στις διατάξεις περί της φαρμακευτικής νομοθεσίας, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας και τιμολόγηση

Ξεκινώντας από τους εξωτερικούς αξιολογητές οι οποίοι αποδείχθηκαν δυσεύρετοι, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να επιτρέψει τον ορισμό μόνο ενός αξιολογητή, αλλά και να άρει τον περιορισμό της παροχής συμβουλών από τον αξιολογητή προς τρίτους, προκειμένου για την ανάθεση της αξιολόγησης.

Δείκτες Ελέγχου Συνταγογράφησης ΕΟΠΥΥ

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών και πλαφόν συνταγογράφησης με απόφαση του υπουργού Υγείας, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Στην απόφαση μπορεί ο προϋπολογισμός, οι στόχοι, οι περιορισμοί, οι προϋποθέσεις και τα μέτρα να διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύει και τα χαρακτηριστικά και παθήσεις αυτών, τη γεωγραφική περιοχή και τα δημογραφικά δεδομένα της, το μήνα του έτους (εποχικότητα), τις τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, την εισαγωγή νέων φαρμάκων (πρωτοτύπων ή γενοσήμων) στο θετικό κατάλογο συνταγογράφησης και τέλος την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους.
Επίσης, δύναται η συνταγογράφηση των φαρμάκων να συνδέεται με την πάθηση του ασθενούς, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το International Classification of Disease.
Τα όρια προσδιορίζονται από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών των προηγούμενων ετών σε ολόκληρη την Επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.
Τα όρια ανά ειδικότητα ιατρού, περιοχή και μήνα του έτους περιλαμβάνονται σε αναλυτικούς πίνακες στην οικεία υπουργική απόφαση. Τα παραπάνω όρια αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τα όρια αυτά ενσωματώνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το σύστημα ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερήσια βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών.

Γενόσημα
Επιπλέον, με την ίδια διαδικασία, καθορίζονται οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες.
Οι στόχοι προσδιορίζονται με τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης των προηγούμενων ετών με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.

Τα όρια ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης περιλαμβάνονται σε αναλυτικούς πίνακες στην οικεία υπουργική απόφαση.

Οι στόχοι αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι στόχοι αυτοί ενσωματώνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το σύστημα ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για το ποσοστό της συνταγογράφησης γενοσήμων στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχει συνταγογραφήσει και το μέσο ποσοστό του στόχου συνταγογράφησης γενοσήμων που έχει επιτευχθεί.

Για τον υπολογισμό του στόχου ανά θεραπευτική κατηγορία, λαμβάνεται υπόψη ότι σύμφωνα με τους υφιστάμενους στόχους το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων για εξωτερικούς ασθενείς πρέπει να αυξηθεί κατ' όγκο στο 60% έως το Μάρτιο του 2018.

Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση συνταγών να ακολουθούν την διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46, παρ. β' του ν. 4316/2014. Στις ανωτέρω διατάξεις υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους και έχουν λιανική τιμή ή διαμορφώνουν λιανική τιμή μέσω έκπτωσης προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής, περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.

Εξαιρέσεις
Από την εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου όπως μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς για τη θεραπεία και αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμίες., σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω των επιτροπών του.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μπορεί να εξαιρούνται και επιπλέον κατηγορίες ασθενών, ιατρών, καθώς και περιοχές της χώρας που έχουν περιορισμένο αριθμό ιατρών ειδικότητας, μετά από σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να εξαιρούνται και μεμονωμένοι ασθενείς (μοναδικά ΑΜΚΑ) που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν τη λήψη δαπανηρών θεραπειών. Σε αυτή τη περίπτωση τα αιτήματα εξετάζονται από την αρμόδια Ειδική Επταμελή Επιτροπή της οικ. 12449/7.2.2014 (Β'256) απόφασης του Υπουργού Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εκδίδονται πρωτόκολλα συνταγογράφησης, η τήρηση των οποίων καθίσταται υποχρεωτική για την αποζημίωση των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων και ενσωματώνονται στο σύστημα της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.. Η ως άνω επιτροπή για την ανάπτυξη των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και αναγκών κάλυψης σε νόσους και νοσηλείες, καθώς επίσης και οικονομικά κριτήρια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση στον προϋπολογισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου βάσει της τιμής αποζημίωσης, όπως εκάστοτε καθορίζεται.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται μέγιστο όριο παράκαμψης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε μηνιαία βάση.

Για τους ιατρούς που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια σε ποσοστό άνω του 20%, πραγματοποιείται σταδιακά έλεγχος της συνταγογράφησης τους από την Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η οποία αποτελείται από 13 μέλη, ιατρούς και φαρμακοποιούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ορίζει και τη διαδικασία λειτουργίας της, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Σε περίπτωση που από τα διαθέσιμα στην επιτροπή στοιχεία δεν αιτιολογείται η υπέρβαση των ορίων οι ιατροί καλούνται από την Διεύθυνση Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις που να δικαιολογούν την υπέρβαση. Οι εξηγήσεις υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου, στο οποίο υποχρεωτικά αναφέρεται το ποσοστό τις υπέρβασης.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:
α) Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01% έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000
ευρώ.
β) Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01 %, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έως 6 μήνες. Κατά της απόφασης αυτής ο ιατρός δύναται να ασκήσει προσφυγή, μέσα σε 30 ημέρες ενώπιον του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας, καθώς και σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, δεν αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης επιβολής κυρώσεων.

Για την αξιολόγηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των ιατρών της Επικράτειας οι ιατροί ταξινομούνται σύμφωνα με την ειδικότητα τους και την περιοχή που συνταγογραφούν. Η αξιολόγηση της συνταγογράφησης γίνεται σε μηνιαία βάση λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
α. Ο «αριθμός των συνταγών» που εκδίδονται από τον ιατρό.
β. Το «μέσο πλήθος συνταγών ανά ασφαλισμένο» σε σχέση με αυτό της ειδικότητα του ιατρού που συνταγογραφεί.
γ. Η «μέση δαπάνη» ανά συνταγή σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί.
δ. Το «ποσοστό συνταγογράφησης νέων δραστικών ουσιών» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του ιατρού που συνταγογραφεί.
ε. Το «ποσοστό συνταγογράφησης ανά θεραπευτική ομάδα (ATC4)» για τις πρώτες 10 που συνταγογραφεί σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
στ. Το «ποσοστό συνταγογράφησης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
ζ. Το «ποσοστό εμβαλλαγίων εκτέλεσης ανά φαρμακευτική εταιρεία» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
η. Το «ποσοστό δαπάνης των πέντε περισσότερο δαπανηρών ασφαλισμένων ως προς το σύνολο της δαπάνης συνταγογράφησης» σε σχέση με αυτό της ειδικότητας του.
θ. Το «ποσοστό συνταγών εκτέλεσης ανά φαρμακείο» σε σχέση με αυτό του συνόλου των ιατρών.

Έλεγχος συνταγών στα φαρμακεία
Οι συνταγές θα ελέγχονται πλέον και στα φαρμακεία, και για τον σκοπό αυτό προσδιορίστηκαν δείκτες αξιολόγησης όπως οι παρακάτω:

α. Ποσοστό συνταγών εκτέλεσης συγκεκριμένου ιατρού στο φαρμακείο.
β. Ποσοστό εμβαλλαγίων εκτέλεσης ανά φαρμακευτική εταιρεία.
γ. Ποσοστό γενοσήμων
δ. Δαπάνη στον Οργανισμό για κάθε ιδιωτικό φαρμακείο.
ε. Μέσο αριθμός συνταγών ανά δικαιούχο.
στ. Μέση ποσότητα ανά δικαιούχο (σε κουτιά ανά ασφαλισμένο).
ζ. Μέση δαπάνη ανά δικαιούχο.
η. Μέση δαπάνη ανά συνταγή.
θ. Ποσοστό δαπάνης σε on-patent.
ι. Ποσοστό δαπάνης του πρώτου συνταγογράφου ιατρού.
ια. Ποσοστό δαπάνης από τον πρώτο δικαιούχο σε κατανάλωση.
ιβ. Ποσοστό δαπάνης σε πρώτη φαρμακευτική εταιρεία.
ιγ. Ποσοστό off-patent προς άθροισμα γενοσήμων και off- patent.

Σε έλεγχο της συνταγογράφησης υποβάλλονται τα ιδιωτικά φαρμακεία, εάν ένα από τα κριτήρια βρίσκεται στο υψηλότερο 0,1 % ποσοστό επί του συνόλου τιμών που λαμβάνονται από όλα τα φαρμακεία για κάθε κριτήριο χωριστά.
Ο έλεγχος του συνόλου των εκτελεσθέντων συνταγών διενεργείται στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Φαρμάκου. Αν κριθεί αναγκαίο διενεργείται και επιτόπιος έλεγχος σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΥ.
Μετά την διαπίστωση της παράβασης, την ακρόαση και τις έγγραφες εξηγήσεις, ο φαρμακοποιός μπορεί αν προσφύγει στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ εντός 30 ημερών.
Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις οικονομικής ζημίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να αποφασίσει την αναστολή της μεταξύ του φαρμακοποιού και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμβασης για όσο διάστημα διαρκεί ο έλεγχος. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, παρακρατείται από οποιονδήποτε από τους επόμενους λογαριασμούς συνταγών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του φαρμακοποιού και, αν δεν υποβληθεί νεότερος, το ποσό εισπράττεται με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης

Για την αποζημίωση φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και φαρμάκων υψηλού κόστους για τα οποία υπάρχει απόφαση του δ.σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ότι προεγκρίνονται, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης, αποφασίζει το δ.σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ύστερα από γνώμη 3 ιατρών ειδικότητας σχετικής με τη νόσο για την οποία συνταγογραφείται το φάρμακο.
Σε περιπτώσεις κατεπείγουσας αιτιολογημένης ανάγκης (άμεσος κίνδυνος για τη ζωή ή για πρόκληση ανήκεστης βλάβης στην υγεία του ασθενή) να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς φάρμακα υψηλού κόστους σοβαρών ασθενειών και φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ο πιστοποιημένος θεράπων ιατρός υποβάλλει ηλεκτρονικά στο ΣΗΠ το αίτημα με ένδειξη «Κατεπείγουσα χορήγηση», καθώς και έντυπο συναίνεσης του ασθενή.

Το φάρμακο χορηγείται άμεσα από το φαρμακείο του νοσηλευτικού ιδρύματος και το σχετικό αίτημα εγκρίνεται ή απορρίπτεσαι εκ των υστέρων κατά την προπεριγραφείσα διαδικασία και σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος το φάρμακο δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συγκροτούνται επιτροπές που εξετάζουν αιτήματα και αποφαίνονται για την αναγκαιότητα αποζημίωσης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από 5 τουλάχιστον ιατρούς ειδικότητας σχετικής με την υπογονιμότητα και για τα δύο φύλα, και τα μέλη τους έχουν τριετή θητεία. Με την απόφαση για τη συγκρότηση κάθε επιτροπής ορίζεται ως πρόεδρος αυτής ένα από τα τακτικά μέλη της και γραμματέας ένας υπάλληλος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας εξειδικεύονται ο αριθμός και οι αρμοδιότητες των επιτροπών αυτών, ο αριθμός των μελών από τα οποία αποτελούνται, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία τους. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πρόστιμα φωτιά και αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση για γιατρούς που δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα! Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Πρόστιμα φωτιά αλλά ακόμη και αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα στο άρθρο που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα χρηματικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται και μπορούν να φθάσουν ακόμη και σε αποκλεισμό από το σύστημα συνταγογράφησης ανεξάρτητα εάν ένας γιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι.

 

Σύντομα μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και αυστηροί έλεγχοι καθώς κάθε μήνα προστίθενται για νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης στο ηλεκτρονικό σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση! Ξεκινούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι»

Τα νέα όρια που δε θα πρέπει να ξεπερνιούνται θα ελέγχονται κάθε μήνα δειγματοληπτικά με βάση τον αριθμό των συνταγών που εκδίδουν οι γιατροί, τον αριθμό συγκεκριμένων σκευασμάτων αλλά μεταξύ άλλων και αν προέρχονται από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη συνταγογράφηση
Όπως προβλέπεται στο άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου:

Με απόφαση του υπουργού υγείας καθορίζεται μέγιστο όριο παράκαμψης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε μηνιαία βάση. Σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που προβλέπονται σε ποσοστό άνω του 10%, ο γιατρός καλείται από τη διεύθυνση φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφηση του δίνοντας έγγραφες εξηγήσεις.

 

Η εξήγηση υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις ως εξής:

1. Σε ποσοστό απόκλισης από 10.01% έως 20% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης στις παραβάσεις.

 

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 2 μήνες μέχρι 6 μήνες.

2.Σε ποσοστό απόκλισης από 20.01% έως 30% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης εντός του ανώτερου εύρος ποσοστών, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από 6 μήνες μέχρι 12 μήνες.

3.Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 30.01% επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο κάθε φορά με συντελεστή ίσο με τον αύξοντα αριθμό της επανάληψης της παράβασης.

 

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από το ανωτέρω ποσοστό, επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και ως προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, οριστική καταγγελία της σύμβασης και οριστικός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ή ως προς τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς οριστικός αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται στο πολυνομοσχέδιο ότι για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του ιατρικού κόσμου, οι γιατροί ταξινομούνται σύμφωνα με την ειδικότητά τους και την περιοχή που συνταγογραφούν.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τέλος οι ανεξέλεγκτες συνταγές φαρμάκων ανά 10 ημέρες! Τι αλλάζει

Νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμάκων βάζει το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται τις επόμενες ημέρες να βάλει φρένο στις συνεχόμενες συνταγές που μπορεί να εκδίδουν κάποιοι γιατροί σε βάρος βέβαια της φαρμακευτικής δαπάνης και του συστήματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr εντός των ημερών θα ενσωματωθεί ένας νέος κωδικός στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα απαγορεύει στους γιατρούς να εκδίδουν πολύ νωρίτερα από ότι το απαιτεί η θεραπεία, νέες συνταγές.

 

Για παράδειγμα σε μία μηνιαία θεραπεία διάρκειας έως ενός μηνός, δε θα μπορεί να εκδοθεί νέα συνταγή στις 10 ημέρες. Και αυτό διότι παρατηρήθηκε ότι πολλοί ασθενείς παίρνουν νωρίτερα δεύτερη συσκευασία φαρμάκων, ενίοτε για να αποφεύγουν την ταλαιπωρία, αλλά η συνήθεια αυτή αυξάνει τη δαπάνη, καθώς πολλές φορές η θεραπεία δεν απαιτεί πάντα τη συνέχιση της λήψης φαρμάκων.

Στις περιπτώσεις αυτές το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα «κλειδώνει» τους κωδικούς και δεν θα μπορεί να εκδοθεί νέα συνταγή φαρμάκων. Πάντως ήδη το υπουργείο Υγείας έχει βάλει φραγμούς στα φάρμακα, ώστε να μην εκδίδονται ανεξέλεγκτα συνταγές ειδικά όταν οι ασθενείς δεν χρειάζονται τις φαρμακευτικές θεραπείες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές που μπαίνουν σε εφαρμογή: «Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες»

 

Νέοι φραγμοί σε συνταγές φαρμάκων
Ταυτόχρονα όπως λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται νέα κλειδιά για την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μην ξεπερνιούνται οι φραγμοί που έχουν τεθεί στη συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί γιατροί όταν το σύστημα τους απαγορεύει να συνταγογραφήσουν, είτε λόγω της ειδικότητας τους είτε λόγω υπέρβασης μηνός στα φάρμακα που έχουν γραφεί, εφευρίσκουν κόλπα τεχνικής φύσεως που συνήθως σχετίζονται με την ασθένεια, ώστε να ξεπερνούν τους φραγμούς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Προς ώρας η μελέτη που γίνεται με ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά τους επόμενους μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση! Ξεκινούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι

 

Με αυστηρούς κανόνες και οδηγίες θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι γιατροί όλης της χώρας τη συνταγογράφηση για τους ασθενείς αλλά και για όλες τις ασθένειες, αφού σύντομα θα έχουν δημιουργηθεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για κάθε πάθηση.

 

Σιγά σιγά όλες οι παθήσεις θα καλύπτονται φαρμακευτικά με συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί και οι οποίες εφαρμόζονται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

 

Καθημερινά προστίθενται και νέοι κανόνες (πρωτόκολλα) συνταγογράφησης φαρμάκων που αποτελούν το βασικό κλειδί για τον έλεγχο των κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Διαβάστε ΕΔΩ «Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες»

Μάλιστα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα ενταχθούν στο σύστημα τέσσερα νέα πρωτόκολλα που θα αφορούν στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, στην Οστεοπόρωση, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στη νόσο του Πάρκινσον και στην Επιληψία, ενώ συνολικά υπάρχουν σήμερα 55 φαρμακευτικά πρωτόκολλα.

Κούρεμα στα συνταγές φαρμάκων
Στόχος να περιορισθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται καθημερινά και εκτοξεύουν τη φαρμακευτική δαπάνη, ενίοτε και άσκοπα.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των συνταγών έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια αφού εκδίδονται περίπου 6 με 6,5 εκατ. συνταγές το μήνα, ενώ η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει συνολικά 1,945 δις ευρώ για φάρμακα των ασφαλισμένων.

 

Ήδη σήμερα εφαρμόζονται πρωτόκολλα συνταγογράφησης μεταξύ άλλων για:

Αιματολογικά Νοσήματα, Αναπνευστικά Νοσήματα, Αρτηριακή Υπέρταση, Γαστρεντερολογικά Νοσήματα, Σακχαρώδη Διαβήτη, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, ψωρίαση, ρευματολογικά νοσήματα κ.α.
Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα φθάσουν τα 70.

Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ενταθούν οι έλεγχοι στο σύστημα συνταγογράφησης καθώς έχει διαπιστωθεί πως ακόμη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, εφαρμόζονται με «χαλαρότητα».
Ταυτόχρονα αναζητούνται τυχόν «τρικ» που μπορεί να χρησιμοποιούνται ώστε να αποφεύγονται οι κανόνες στη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

 

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται παρατυπίες στις συνταγές φαρμάκων ή αξιοποίηση άλλων νοσημάτων για να χορηγηθούν συγκεκριμένα φάρμακα, προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους γιατρούς.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο από σήμερα


Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνεχίζει και ανανεώνεται

https://www.farmakeutikoskosmos.gr/

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνεχίζει και ανανεώνεται με νέα ή με αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσφέροντας στους γιατρούς κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση παθήσεων και για τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και εξασφαλίζοντας παράλληλα στους ασθενείς ότι τηρούνται οι αρχές της καλής ιατρικής πρακτικής σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές πρακτικές.

Σήμερα, Δευτέρα 14/01/2019, αναρτάται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το θεραπευτικό πρωτόκολλο για την "Καρδιακή Ανεπάρκεια".

Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αναθεωρηθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο της Δυσλιπιδαιμίας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων η πιο αποδοτική διαχείριση των πόρων για την υγεία αλλά και η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των ασθενών, μέσω της ταχύτερης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΣΗΣ