Νέοι κόφτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για απλά φάρμακα! Αλλά κάλυψη για τρακάρισμα με… διαστημόπλοιο

Share

Ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς συνεχίζει να είναι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα, καθώς οι κόφτες που έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργείς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να επισκέπτονται ξανά και ξανά το γιατρό τους για να λαμβάνουν τα απαραίτητα φάρμακά τους, αφού στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί κόφτες που δεν επιτρέπουν την έκδοση νέας συνταγής εάν δεν έχει παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι οι πάσχοντες υπόκεινται σε μία νέα διαδικασία βασανισμού και επισκέψεων στους γιατρούς για να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δημοσιοποίησε ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Αντιπρόεδρος Β΄ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ.)

 

«Η κατάσταση με την e-syntagografisis γίνεται απελπιστική για το γιατρό και τον ασθενή» ανάφερε χαρακτηριστικά. “Ο αστείος ηλεκτρονικός κόφτης δεν επιτρέπει την επαναληψη αγωγής στις 3/4 που ο ασθενής έκλεισε- βρήκε ραντεβού με τον γιατρό του για να γράψει την μηνιαία αγωγή του (σε τρίμηνη συνταγή), ενώ οι προηγούμενες αγωγές μηνός (σε συνταγές μηνός) είχαν συνταγογραφηθεί από άλλους γιατρούς στις 11/2 και στις 8/3…. Το αποτέλεσμα ο ασθενής πρέπει να ξαναέρθει στο γιατρό και να ξαναπληρώσει (τα υπόλοιπα φάρμακα της χρόνιας αγωγής του συνταγογραφήθηκαν σήμερα…) για να συνταγογραφήσει αυτό το σκεύασμα μετά από 10 ημέρες…»

Όλα αυτά βέβαια γίνονται στο πλαίσιο των γενικότερων κουρεμάτων που εφαρμόζει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλή τη φαρμακευτική δαπάνη που συχνά πυκνά ξεφεύγει από τα όρια. Αποτέλεσμα όμως είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ για τα νέο όρια και το πλαφόν: «Μπλόκο στα φάρμακα των ασθενών από το πλαφόν στη συνταγογράφηση! Διαμαρτυρίες Ιατρικών Συλλόγων σε ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ»

 

Από την άλλη όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα …κωμικοτραγικά που εντοπίζει κανείς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Κάλυψη για τρακάρισμα με …διαστημόπλοιο
Κατά τα άλλα φαίνεται το υπουργείο Υγείας είναι …γαλαντόμο με όσους θα έχουν την ατυχία να συγκρουστούν με διαστημόπλοιο, όχι όμως με όσους πάθουν ημιπάρεση.

Και δεν πρόκειται για αστείο. Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προβλέπεται αποζημίωση και φαρμακευτική κάλυψη για όσους συγκρουστούν με διαστημόπλοιο. Επειδή ακριβώς προφανώς στη χώρα μας …πάνε κι έρχονται τα διαστημόπλοια καθημερινά στους δρόμους!

 

Όμως από την άλλη αν κανείς αναζητήσει κωδικό για να καλύψει μία περίπτωση ημιπάρεσης, δεν θα βρει πουθενά το σχετικό πλαίσιο αφού δεν φαίνεται να προβλέπεται. Συνέπεια είναι οι γιατροί να αναγκάζονται να εφευρίσκουν πατέντες για να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα αξιοποιώντας άλλους κωδικούς ασθενειών.

«Στην λίστα ICD 10 έχει “ατύχημα σε διαστημικό περίπατο” αλλά δεν έχει “ημιπάρεση» αναφέρει ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου.
Αναρτά μάλιστα και τη σχετική φωτογραφία για το πλαίσιο κάλυψης του …διαστημόπλοιου!

 

Βέβαια οι συγκεκριμένες κωμικοτραγικές ρυθμίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι το ICD 10 που είναι ουσιαστικά η “βιβλιοθήκη” των ασθενειών η οποία ενσωματώθηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχει ληφθεί από άλλες χώρες όπως Αυστραλία και η μετάφραση που φαίνεται πως έχει γίνει προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρα μας.

 

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΣΗΣ Νέοι κόφτες στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για απλά φάρμακα! Αλλά κάλυψη για τρακάρισμα με… διαστημόπλοιο