ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ

Χρήματα για φάρμακα και αναλώσιμα τέλος στα νοσοκομεία! Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Τελειώνουν τα χρήματα των νοσοκομείων καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Ειδικότερα οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομείων Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σημειώνουν ότι οι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία φέτος είναι εξαιρετικά μειωμένοι με αποτέλεσμα να μην επαρκούν μέχρι τέλος του έτους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι: «το τελευταίο 10% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων έχει πιστωθεί και τα κονδύλια φτάνουν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη».

 

Γεγονός που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οικονομικά φάρμακα και αναλώσιμα υλικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Διοικητές των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων αγοράζουν με το σταγονόμετρο το υγειονομικο υλικό, με συνέπεια το προσωπικό να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Εξάλλου δεν είναι και λίγες οι φορές που αναγκάζονται να προχωρούν σε “εσωτερικό δανεισμό” από κλινική σε κλινική ενίοτε και από άλλο νοσοκομείο.

Πάντως τη φετινή χρονιά μειωμένοι ήταν οι προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία από την αρχή για τα φάρμακα των ασθενών. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα ποσά: «Κουρεύονται κι άλλο τα χρήματα για φάρμακα στα νοσοκομεία! Όλοι οι κίνδυνοι»

 

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προχωρήσει την τελευταία στιγμή σε έκτακτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σε μορφή χιονοστιβάδας οι απολύσεις γιατρών του ΕΣΥ λόγω ποινής από το Πειθαρχικό

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι απολύσεις ιατρών ΕΣΥ στους οποίους επιβλήθηκε ποινή οριστικής παύσης από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ. Μόνο σήμερα δημοσιεύθηκαν στην Διαύγεια τρεις περιπτώσεις ιατρών δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι απομακρύνθηκαν οριστικά από το ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ είδαν:

– Μία ιατρός ρευματολόγος που υπηρετούσε στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης και για την οποία εκκρεμούσε απόφαση οριστικής παύσης από τον Ιούλιο του 2016.

 

– Ένας ιατρός ΩΡΛ επιμελητής Β΄ στο νοσοκομείο Χαλκδίας για τον οποίο εκκρεμούσε απόφαση οριστικής παύσης από τον Απρίλιο του 2017.

 

– Ένας ιατρός γενικής ιατρικής, επιμελητής Α΄ στο Περιφερειακό Ιατρείο Μοχού αρμοδιότητας 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης για τον οποίο εκκρεμούσε οριστική απόφαση παύσης από τον Νοέμβριο του 2016.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Με εφημερίες στα νοσοκομεία αναφοράς άμεσα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ακόμη και εφημερίες θα πρέπει να κάνουν στα νοσοκομεία αναφοράς οι γιατροί των Κέντρων Υγείας.


Με βάση τον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας που κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), οι γιατροί που είναι με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Κέντρα Υγείας μπορούν να «συμμετέχουν στην τακτική λειτουργία του, αντίστοιχου με την ειδικότητά τους, τμήματος του νοσοκομείου αναφοράς ή άλλου νοσοκομείου ή Κ.Υ. της οικείας Δ.Υ.Πε. και στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματος αυτού, καθώς και στα απογευματινά ιατρεία όπου αυτά λειτουργούν».

Πρόκειται για μία ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και αναμένεται να εφαρμοσθεί άμεσα, όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Η ρύθμιση αυτή φυσικά δεν έγινε τυχαία, αλλά προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία.
Όσο πλησιάζει όμως η μέρα εφαρμογής, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι στα κάγκελα, δεδομένου ότι τα Κέντρα Υγείας από όπου και θα μεταφέρονται οι γιατροί για εφημερίες στα νοσοκομεία, παρουσιάζουν ήδη ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

 

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα σε απόφασή της μετά από συνέλευση: «Οι συνάδελφοι των Κ.Υ., που στενάζουν από ελλείψεις σε προσωπικό θα εφημερεύουν και στο νοσοκομείο αναφοράς.

Σαν αντάλλαγμα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία προκειμένου να τονωθούν οι εισπράξεις των νοσοκομείων από τους ασθενείς-πελάτες. Κατά τα άλλα, έχει το θράσος η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι μεροληπτεί υπέρ της χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας».
Δείτε ΕΔΩ τι ακριβώς προβλέπεται: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ρυθμίσεις οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που θα κάνουν εφημερίες στα νοσοκομεία αναφοράς, θα μπορούν να κάνουν απογευματινά ιατρεία με αμοιβή ώστε να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ θα έχουν συμμετοχή και στα χειρουργεία ανάλογα με την ειδικότητα τους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σκανδαλώδεις αυθαιρεσίες από γιατρούς του ΕΣΥ

Σκανδαλώδεις αυθαιρεσίες από γιατρούς του ΕΣΥ

Τελικά στην Ελλάδα μάλλον δίκιο έχουν όσοι λένε πως «ό,τι δηλώσεις είσαι». Σήμερα, αποκαλύπτουμε δύο περιστατικά, στα οποία εμπλέκονται γιατροί και στελέχη του ΕΣΥ, οι οποίοι παρανόμως «πλασάρουν» στη μία περίπτωση προληπτικές υπηρεσίες στους πολίτες και στην άλλη, εκπαίδευση σε άλλους γιατρούς χωρίς καμία πιστοποίηση και μάλιστα με την ανοχή των αρμόδιων αρχών!

Το πρώτο περιστατικό αφορά το κέντρο υγείας της Τήνου. Εκεί λοιπόν η διοίκησή του, με επικεφαλής την κα Βαλεντίνα Γαβριελάτου (ξεναγός με σπουδές αγγλικής φιλολογίας), οργάνωσε προληπτικές εξετάσεις υπερήχων μέσα στον Αύγουστο. Μόνο που τις εξετάσεις θα πραγματοποιούσε παρανόμως ειδικευόμενος (ούτε καν ακτινολογίας), αλλά γενικής ιατρικής!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι δυστυχώς αληθινό. Αντιγράφω από την επίσημη ανακοίνωση της κας Γαβριελάτου, όπως αναδημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου:

«Στο Κέντρο Υγείας Τήνου από 21/8 έως 25/8 θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι εξετάσεις -υπέρηχοι:

1) Υπέρηχος ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος – σπλήνας

2) Νεφρών – κύστης – (και προστάτη για άνδρες)

3) Θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

4) Μαστών

5) οσχέου

6) προληπτικού ελέγχου για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Τους υπερήχους θα πραγματοποιήσει ο κος Βασίλης Στούκας, ειδ/νος Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν Νίκαιας Πειραιά υπό την εποπτεία του κου Ιωάννη Διακομανωλη, Διευθυντή Ακτινολογικού Τμήματος του Γ.Ν Θήρας.

Για ραντεβού καλέστε 2283360000».

Στην ανακοίνωση βλέπετε μία κρίσιμη λεπτομέρεια: Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνταν υπό την εποπτεία του διευθυντή ακτινολογίας του νοσοκομείου Θήρας (προφανώς εξ αποστάσεως), αλλά χωρίς το κέντρο υγείας Τήνου και το νοσοκομείο Θήρας να διαθέτουν σύστημα PACS για την αξιόπιστη μεταφορά και διαχείριση ιατρικών εικόνων.

Όπως και να έχει, η κείμενη ιατρική νομοθεσία και ιατρική δεοντολογία απαγορεύει τη διενέργεια υπερήχων από ειδικευόμενο… γενικής ιατρικής, έστω και υπό την… εξ αποστάσεως εποπτεία ειδικευμένου ακτινολόγου. Πρόκειται για μια καραμπινάτη παρανομία, η οποία προήλθε μάλλον από την ανάγκη των ανθρώπων, που την οργάνωσαν, να δείξουν στους ανυποψίαστους Κυκλαδίτες ότι προσφέρουν έργο στην τοπική κοινωνία.

Βέβαια, θα μου πει κάποιος. Και τι να κάνουμε, αφού η Τήνος δεν διαθέτει ακτινολόγο; Οι εκεί άνθρωποι εκ των ενόντων προσπαθούν να καλύψουν τα υφιστάμενα κενά. Αναρωτιέμαι όμως ποιος θα φέρει ευθύνη αν οι προληπτικές εξετάσεις χάσουν κάποιο κρίσιμο, ύποπτο εύρημα; Ποιος φέρει ευθύνη για μια λάθος διάγνωση;

Οι κανόνες δεν έχουν μπει τυχαία. Ούτε για συντεχνιακούς λόγους προστασίας των συμφερόντων των ακτινολόγων. Τα υφιστάμενα κενά σε ακτινολόγους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για αυθαιρεσίες, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν ζωές.

Τελικά, οι εξετάσεις δεν έγιναν. Υπήρξε παρέμβαση μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και κυρίως από τον κ. Αθ. Χαλαζονίτη, διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος και διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Ο τελευταίος επικοινώνησε με την οικεία 2η ΥΠΕ, η οποία δεν είχε ιδέα για την όλη πρωτοβουλία και όταν η διοίκησή της ενημερώθηκε, έγινε άμεση παρέμβαση προς τη διοίκηση του κέντρου υγείας Τήνου, ώστε να μη γίνουν οι προληπτικές εξετάσεις.

Δεν θέλω να αδικήσω την κα Γαβριελάτου. Τόσο γνώριζε, τόσο έπραξε. Και προφανώς, επιδίωξε να προσφέρει στους κατοίκους του νησιού, χωρίς να γνωρίζει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το βιογραφικό της δείχνει έναν άνθρωπο με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς.

Επίσης, ο διευθυντής ακτινολογικού της Σαντορίνης προφανώς και εκείνος ήθελε να δείξει τον ευρύτερο ρόλο, που μπορεί να παίξει το νοσοκομείο Σαντορίνης στην περιοχή. Διάλεξε όμως λάθος τρόπο, νομίζοντας βέβαια ότι οι εξετάσεις θα γίνουν χωρίς να πάρει είδηση κανείς. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για την ποιότητα στην υγεία;

Μου μετέφεραν ότι έχει «καλές σχέσεις» με τον κ. Παύλο Πολάκη. Είτε αληθεύει είτε όχι, δεν καθιστώ τον κ. Πολάκη υπεύθυνο για ανεύθυνες πράξεις άλλων. Αναμένω όμως από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να εγγυηθεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια των πολιτών, εκδίδοντας μία εγκύκλιο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Αλλιώς πως μπορεί να προστατευτούν οι πολίτες;

Περισσότερα...

Α. Τσίπρας: Μέτρα για το brain drain της χώρας και προσλήψεις στο ΕΣΥ

"Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις" η προαγωγή επενδύσεων στην καινοτομία και η ΠΦΥ
Ανάσχεση του φαινομένου brain drain και μέσω μιας πρωτοβουλίας που τιτλοφορείται "Μένω Ελλάδα, Επιστρέφω" για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, επιχειρεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι "καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα.

Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.

Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%.

Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκατ. ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος «ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ»".

Σε ότι αφορά τον τομέα υγείας, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρύθμιση για καθολική πρόσβαση των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα. Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου 1,5 εκατ. πολίτες νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία.

Επανέλαβε το χαρακτηρισμό "εμβληματική μεταρρύθμιση" για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λέγοντας ότι "το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπει την δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας".

Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ, δήλωσε: "Παράλληλα δίνουμε μεγάλο αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό, που βρήκαμε στο ΕΣΥ.
Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Οι 2.500 είναι μόνιμο προσωπικό.
Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στελέχωση με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα". 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ένταξη των γιατρών χωρίς ειδικότητα στο ΕΣΥ ως Γενικοί Γιατροί! Όλη η διαδικασία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Έως και 30-09-2017 μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι γιατροί χωρίς ειδικότητα που όμως έχουν πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής, για ένταξή τους στο ΕΣΥ.

 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Δ.Υ.Πε., για την ένταξή τους στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ.

Η ρύθμιση αφορά τους γιατρούς που υπηρετούν στις Μονάδες του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής.

Πάντως η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους Γενικούς Γιατρούς που κατέχουν τη σχετική ειδικότητα. Διαβάστε ΕΔΩ τι υποστηρίζουν: «Στα χαρακώματα οι Γενικοί Γιατροί με τους γιατρούς του ΠΕΔΥ χωρίς ειδικότητα! Τι ζητούν από τον υπ.Υγείας»

Όλα τα δικαιολογητικά

Η υπουργική απόφαση καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια της ένταξής τους στο ΕΣΥ. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τι προβλέπει:

Άρθρο 1

«Ιατροί χωρίς ειδικότητα οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22 του ΠΔ 84/1986 (Α΄31), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 9 του ΠΔ 38/2004 (Α΄35), και το άρθρο 30 του ΠΔ 38/2010 (Α΄78) και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4461/ 2017 (ήτοι στις 28-03-2017) υπηρετούν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση έως και 30-09-2017 στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Δ.Υ.Πε., για την ένταξή τους στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ. λόγω κεκτημένου δικαιώματος.

 

Η αίτηση συμπληρώνεται σε ειδικό έντυπο το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr) και των Δ.Υ.Πε.

Άρθρο 2
Για την ένταξη στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ. είναι απαραίτητα εκτός από την αίτηση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Φωτοαντίγραφο του πτυχίου. Σε περίπτωση πτυχίου πανεπιστημίου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται και φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασης.

Σε περίπτωση πτυχίων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται φωτοαντίγραφο του ξενόγλωσσου πτυχίου, φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασης και φωτοαντίγραφο της απόφασης ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ.

β. Φωτοαντίγραφο της απόφασης άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

γ. Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού γενικής ιατρικής

 

δ. Φωτοαντίγραφο βεβαίωσης εγγραφής σε Ιατρικό Σύλλογο της επικράτειας ε. Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο/η κάτοχος είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος χώρας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

στ. Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή νόμιμης απαλλαγής, οι οποίες εκδίδονται από το Τμήμα Ιατρών υπόχρεων και επί θητεία υπηρεσίας υπαίθρου της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων Ν.Π. του Υπουργείου Υγείας.

ζ. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών το οποίο χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Δ.Υ.Πε. και από το οποίο θα προκύπτει ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας

Η αίτηση των υποψηφίων με τα παραπάνω δικαιολογητικά, αποστέλλονται στους εισηγητές με ευθύνη της γραμματείας της οικείας Δ.Υ.Πε. το αργότερο μέχρι 15-10-2017.

 

Σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν περιλαμβάνεται στον υπηρεσιακό φάκελο του προς ένταξη ιατρού, ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται από την γραμματεία της Δ.Υ.ΠΕ προκειμένου να το προσκομίσει το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αποστολής των δικαιολογητικών στους εισηγητές (15-10-2017).

Άρθρο 3

Αρμόδιο για την αξιολόγηση των προς ένταξη ιατρών είναι το συμβούλιο αξιολόγησης του άρθρου 22 του ν.4461/2017 (Α΄38). Η συνέλευση που αποτελεί το συμβούλιο αξιολόγησης, συγκαλείται από το Διοικητή της οικείας Υ.Πε. ή το νόμιμο αναπληρωτή του.

Οι εισηγητές υποχρεούνται να καταθέσουν στη γραμματεία της οικείας Δ.Υ.Πε. την εισήγησή τους έως 31-10-2017. Η Γραμματεία μέσα σε πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες επιδίδει τις εισηγήσεις στους υποψηφίους ιατρούς, οι οποίοι δικαιούνται να υποβάλλουν ένσταση μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την επίδοση.

 

Εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι 31-12-2017, συγκαλείται το συμβούλιο το οποίο αποφασίζει αιτιολογημένα αφού λάβει υπόψη τις εισηγήσεις, τις ενστάσεις και τις απαντήσεις των εισηγητών, την ένταξη ή μη των υποψηφίων και την κατάταξή τους σε βαθμό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του
άρθρου 25 του ν.4461/2017 (Α 38).

Άρθρο 4

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου εκδίδεται από το Διοικητή της οικείας ΥΠΕ, διαπιστωτική πράξη ένταξης και κατάταξης στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ με την οποία οι θέσεις που κατέχουν οι καταταγέντες ιατροί, μετατρέπονται αυτοδίκαια σε οργανικές θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, λόγω κεκτημένου δικαιώματος.
Η διαπιστωτική πράξη ένταξης και κατάταξης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».Δήμητρα Ευθυμιάδου 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

7 χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι έφυγαν από το ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια

7 χιλιάδες μόνιμοι εργαζόμενοι έφυγαν από το ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων για τον αριθμό των μονίμων υπαλλήλων- γιατροί και διοικητικό προσωπικό- που έφυγαν από το ΕΣΥ τα τελευταία δύο χρόνια, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχωρήσεων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, από 69.223 υπαλλήλους που υπηρετούσαν στα δημόσια νοσοκομεία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πλέον ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 62.150 (μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό).

Είναι χαρακτηριστικό, πως από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Ιουλίου έφυγαν 1.103 μόνιμοι υπάλληλοι και ιατροί του ΕΣΥ, εκ των οποίων 705 με σύνταξη, 194 με παραίτηση και άλλοι 204 με αποχώρηση, όπως δείχνει το πληροφοριακό σύστημα ESYNET. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ το 2015 οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ανέρχονταν σε 35.677, σήμερα ξεπερνούν τις 40 χιλ. (35% των οργανικών θέσεων είναι κενές), παρά τις εξαγγελίες του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για προσλήψεις στο χώρο της περίθαλψης. Η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας (Διδυμότειχο, Φλώρινα, Νάουσα, Λευκάδα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Χαλκιδική), καθώς και σε αρκετά νησιά φαίνεται να είναι οριακή, με τις αποχωρήσεις των μόνιμων υπαλλήλων να θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των μονάδων.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει την καταγραφή ελλείψεων και στα κέντρα Υγείας. Από 5.215 υπαλλήλους που υπηρετούσαν το 2015 σήμερα έχουν μείνει περίπου 4 χιλ., ενώ στις μονάδες Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ) από 4.126 εργαζόμενους το 2015 πλέον υπηρετούν 3.100. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, στα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η μόνη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού που έγινε αφορούσε 1.660 θέσεις. Επίσης προσλήφθηκαν 900 διοικητικοί υπάλληλοι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το έτος 1998, 300 μόνιμοι ιατροί εκ των οποίων οι 200 από παλαιές προκηρύξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και 186 διασώστες του ΕΚΑΒ, πάλι από προηγούμενους διαγωνισμούς.

Όσον αφορά την προκήρυξη για τη στελέχη των Τοπικών Μονάδων (ΤΟΜΥ), η προθεσμία της οποίας μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Υγείας εκπνέει σήμερα, αφορά μεν στην πρόσληψη 2.868 ατόμων -γιατρών, επαγγελματιών Υγείας και διοικητικού προσωπικού-, εντούτοις η προκήρυξη αφορά συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης), οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του τετραετούς προγράμματος χρηματοδότησης από πόρους ΕΣΠΑ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει ακόμη λόγο για πάνω από 850 χιλ. ρεπό που οφείλονται στους νοσηλευτές, επίσης λόγω της έλλειψης προσωπικού, καθώς για 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο ένας νοσηλευτής.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Δικαίωση γιατρών για τις περικοπές του Β΄ Μνημονίου! (Upd)

Δικαίωση γιατρών για τις περικοπές του Β΄ Μνημονίου! (Upd)

Έναν πρώτο λόγο να αισιοδοξούν για την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι αποδοχές τους το 2012, έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και της ΠΦΥ. Όπως αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο, οι διατάξεις του β΄ μνημονίου (Ν.4093/2012) εξαιτίας των οποίων το ιατρικό μισθολόγιο μειώθηκε κατά 40% μέσα σε μία ημέρα, είναι αντισυνταγματικές!

Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει περίπου 50 γιατροί του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) με σύμβαση ΠΑΑ αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι με το νόμο 4238/2014 μεταφέρθηκαν σε θέσεις που συστάθηκαν στις ΔΥΠε της χώρας, με την ίδια εργασιακή σχέση.

Με βάση την προαναφερόμενη απόφαση, οι προσφεύγοντες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μισθολογικά με όσα ορίζει ο σχετικός νόμος του 2003, χωρίς τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά το β΄μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας υποχρεώνεται να καταβάλλει αναδρομικά τα ποσά από τις επιβληθείσες περικοπές και τους νόμιμους τόκους υπερημερίας!

“Η πρωτόδικη αυτή απόφαση για τους συναδέλφους είναι αναμφισβήτητα μια εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση” λέει στο Virus, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Εξάλλου, για τις περικοπές στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ του Ν.4093/2012 εκκρεμεί από το 2015 προσφυγή της ΟΕΝΓΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το τελευταίο έχει αναβάλλει τη συνεδρίασή του πολλές φορές μέχρι σήμερα. Καθώς, μάλιστα υπάρχει θετική νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ επί ανάλογων υποθέσεων για περικοπές άλλων ειδικών μισθολογίων, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν βάσιμους λόγους να ελπίζουν σε μια ευνοϊκή έκβαση.

Για την κ. Ρέτζιου, πάντως, ακόμη κι αν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ των νοσοκομειακών γιατρών, ο κλάδος δεν μπορεί να επαναπαυθεί. “Η νομική δικαίωση δεν αρκεί. Χρειάζεται επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στις πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που σαρώνουν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων” τονίζει. “Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους! Απαιτούμε την πλήρη ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί οι αποδοχές μας κατά τη διάρκεια της κρίσης” καταλήγει.

Στο μεταξύ, το Πρωτοδικείο έκρινε, επιπλέον, ότι ο επίμαχος νόμος του 2012 παραβιάζει τη συνταγματική αρχή για την προστασία της εργασίας, δίνοντας το “πράσινο φως” για τη μισθολογική ένταξη των γιατρών του ΠΕΔΥ – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία με το νόμο Γεωργιάδη για να παραμείνουν στο σύστημα- στο μισθολόγιο του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, αποφάνθηκε ότι οι αποδοχές που πρέπει να καταβάλλονται στους γιατρούς του ΠΕΔΥ είναι αυτές των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ (χωρίς τις περικοπές του Ν.4093/2012), καθώς επίσης κι ότι ο υπολογισμός του χρονοεπιδόματος των γιατρών ήταν μη νόμιμος. Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε ότι όλοι οι γιατροί ΠΑΑ έπρεπε να λαμβάνουν τον μισθό των γιατρών ΕΣΥ από 18.11.2014 κι όχι από τη χρονική στιγμή της -καθυστερημένης- ένταξής τους στο ΠΕΔΥ.

Στη βάση των προαναφερόμενων αναγνωρίζονται μισθολογικές διαφορές από το 2015, οι οποίες αναδρομικά για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ανέρχονται σε ποσά που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Θα πρέπει, βεβαίως, να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για κάποια τελεδίσικη απόφαση, αφού δίνεται να προσβληθεί και να καταπέσει όταν οδηγηθεί σε ανώτερα δικαστήρια.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Έρχονται οι προσλήψεις γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και μετακινήσεις προσωπικού! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στην προκήρυξη των θέσεων ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αναμένεται να προσχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Πρόκειται για τις 465 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέφθηκαν και σε νομοσχέδιο (σ.σ.: αυτό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας) και με τις οποίες θα στελεχωθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που θα δημιουργηθούν σταδιακά σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ήδη όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ γίνονται οι απαραίτητες καταγραφές ώστε να διαπιστωθεί σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά σε ειδικότητες γιατρών που μπορούν να στελεχώσουν τα Επείγοντα.

Επίσης βασικό κριτήριο για τη δημιουργία θέσεων ειδικευμένων γιατρών αποτελεί το μέγεθος ενός νοσοκομείου, οι ανάγκες του, η δυναμικότητα του σε κλίνες καθώς και η κίνηση που παρουσιάζει κατά τις εφημερίες.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως ήδη γίνονται και οι σχετικές συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για την προκήρυξη των θέσεων των 465 ειδικευμένων γιατρών.

Πάντως για τη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αναμένεται να υπάρξει και μετακίνηση προσωπικού με βάση τις ανάγκες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Ξεκινά η κινητικότητα γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία! Όλες οι ρυθμίσεις»

Πάντως με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας επιδιώκεται η ανακατανομή του προσωπικού με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ. Γι αυτό θα υπάρξουν και συγκεκριμένα κριτήρια για τη μετακίνηση των εργαζομένων και στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχονται νέοι στόχοι για τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ για το 2018! Οι νέες εντολές του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέους στόχους θα πρέπει να βάλουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων και για το 2018.

 

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί καλά καλά η αξιολόγηση των Διοικητών για το έτος 2017, θα πρέπει να εκδώσουν νέους στόχους τους οποίους θα κληθούν να υλοποιήσουν μέσα στο 2018.

Πρόκειται άλλωστε για το σχετικό νόμο περί στοχοθεσίας και σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, μέχρι τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχουν καθορισθεί οι στόχοι για κάθε φορέα ξεχωριστά.

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι λεπτομέρειες και οι στρατηγικοί στόχοι θα πρέπει να δοθούν στα νοσοκομεία από τον υπουργό Υγείας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ η απόφαση για τους στόχους των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων εκδίδεται από τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων για τον τομέα αρμοδιότητάς τους έως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ όμως ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των Διοικητών των Νοσοκομείων για τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2017.

 

Η αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση έγινε μάλιστα μέσα στον Αύγουστο με τους Διοικητές των Νοσοκομείων να καλούνται να απαντήσουν οι ίδιοι τι υλοποίησαν από τους στόχους που τους είχαν δοθεί. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr με όλες τις λεπτομέρειες της αξιολόγησης: «Αυγουστιάτικο crash test για τους Διοικητές των Νοσοκομείων! Ξεκίνησε η αυτοαξιολόγησή τους»

Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ήδη υπάρχει εικόνα και βαθμολόγηση για κάθε Διοικητή ξεχωριστά και ειδικά για αυτούς της Αττικής.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως αρκετοί έχουν πάρει …κακό βαθμό, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην κακή διαχείριση των οικονομικών των νοσοκομείων τους και στη μη εξόφληση των υποχρεώσεων τη στιγμή όμως που υπάρχουν τα κονδύλια. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ιατρικό μισθολόγιο και ωράριο - Η τελική έξοδος των γιατρών από τη χώρα

Δραματικές περικοπές στις αμοιβές και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας από την ελαστικοποίηση
Την πόρτα εξόδου, όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά συνολικά από τη χώρα, βλέπουν τελευταία οι νέοι γιατροί, με τις αλλαγές στις αμοιβές, αλλά και το ωράριο εφημεριών και την αμοιβή τους, καθώς οι προοπτικές διόρθωσης της κατάστασης αφήνονται για το απώτερο μέλλον.

Οι απώλειες εισοδήματος μόνο από το ιατρικό μισθολόγιο κυμαίνονται μεταξύ 800-1000 ευρώ το χρόνο ανάλογα με τη βαθμίδα του κάθε γιατρού, ενώ με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, οι απώλειες από τις εφημερίες κυμαίνονται μεταξύ 35% - 65% (μετά την αφαίρεση των φόρων που υπολογίζονται στο 37%), πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερεργασία και η δραστική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας που δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν.

Η μείωση του εισοδήματος, αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς μέχρι στιγμής, τα στοιχεία Ιουλίου δείχνουν ότι έχουν καταβληθεί 95 εκ. ευρώ λιγότερα απ΄ ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς από τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολάου, η απώλειες εφαρμόζονται τμηματικά. Με την κατάργηση του (ως τώρα αφορολόγητου) επιδόματος βιβλιοθήκης και χωρίς υπολογισμό της μείωσης του γενικού αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα, κάθε γιατρός, (ανάλογα με την βαθμίδα), χάνει 800 - 1100 ευρώ ανά έτος.

Και αυτό παρά τη νομοτεχνική βελτίωση που αύξησε το νοσοκομειακό επίδομα του Διευθυντή στα 340 ευρώ από 250 ευρώ του αρχικού νομοσχεδίου, και αντίστοιχα για τις λοιπές βαθμίδες.

Γιατί η αύξηση της φορολογίας δεν καλύπτεται από την παραπάνω ρύθμιση, αφού η βελτιωμένη κλίμακα επιδομάτων, δίνει 1080 ευρώ μεικτά ή 700 καθαρά, όμως οι απώλειες είναι 1000 ευρώ κατ΄ έτος.

Η πρόβλεψη του υπουργείου Υγείας ήταν ότι η διαφορά θα καλυφθεί από προβλεπόμενη 6% αύξηση στο ωρομίσθιο της εφημερίας.

Όμως αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου, η νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προβλέπει τα εξής:
Μέχρι σήμερα, ο ειδικευόμενος, πραγματοποιεί 7 εφημερίες ανά μήνα (συνήθως 5 καθημερινές και 2 τα Σαββατοκύριακα). Γι΄ αυτές, η αμοιβή είναι 480 ευρώ, καθαρά, το μήνα. Οι παραπάνω εφημερίες, αντιμετωπίζονται ως πρόσθετες εφημερίες.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει ωρομίσθιο ειδικευομένου 4,48 ευρώ μεικτά δηλαδή 2,8 ευρώ καθαρά (οι κρατήσεις στις εφημερίες είναι περίπου 37%).

Οι εφημερίες θα πληρώνονται ως γενικά αθροίσματα ωρών και όχι όπως μέχρι τώρα, ως καθημερινές – νύχτες – αργίες κλπ.
Με τα προβλεπόμενα, ο κάθε γιατρός αν δεν υπογράψει opt out θα εφημερεύει 13 ώρες εφημερία την εβδομάδα (48 - 35 ώρες του τακτικού πρωινού ωραρίου) δηλαδή μέχρι 58,5 τον μήνα, άρα οι εφημεριακές αποδοχές θα φθάνουν το πολύ τα 164 ευρώ τον μήνα (58,5 ώρες x 2,8 ευρώ).
Αν υπογράψει δήλωση opt out αποδεχόμενος (υποτίθεται εθελοντικά και με δική του ευθύνη) να εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα, τότε θα φθάνει τις 25 ώρες εφημερία την εβδομάδα δηλαδή κατά μέγιστο 112,5 τον μήνα, άρα οι μέγιστες αποδοχές του για εφημερία θα φθάνουν τα 315 ευρώ το μήνα.

Συνολικά λοιπόν, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Ειδικευόμενος με το ισχύον νομικό καθεστώς εργάζεται 238 ώρες τον μήνα (22x7 = 154 ώρες τακτικό πρωινό ωράριο, 5 εφημερίες καθημερινές 5x17=85 ώρες και 2 εφημερίες ΣΚ – αργίες 2x24 = 48, σύνολο 287 ώρες μείον τα 7 ρεπό 7x7=49. Tελικό σύνολο 238 ώρες). Για αυτές θα αμειφθεί με τις τακτικές του αποδοχές, συν 480 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές.
Mε την κυβερνητική πρόταση για το ωράριο, ο ειδικευόμενος εφ όσον υπογράψει δήλωση opt out θα εργαστεί 60 ώρες εβδομαδιαίως x 4,5 εβδομάδες = 270 ώρες τον μήνα. Με βάση το νέο μισθολόγιο (που έχει ήδη ψηφιστεί από την Βουλή) θα αμειφθεί με τις τακτικές του αποδοχές (μειωμένες σε σχέση με σήμερα μετά την τελική φορολογική εκκαθάριση) συν το πολύ 315 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές.

Τα αντίστοιχα θα γίνονται σε όλες τις άλλες βαθμίδες, και σε όλη την χώρα (αφού καταργούνται και οι διατάξεις του ν. 3868 περί ζωνών εφημέρευσης).

Εκτός από την ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας των γιατρών (καθώς με την κυβερνητική πρόταση νόμου περί «οργάνωσης χρόνου εργασίας» σε κάποια τμήματα οι γιατροί θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε κυκλικό ωράριο, εισάγεται το ατομικό opt out, οι εφημερίες ετοιμότητας δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας κλπ, ενώ όσον αφορά το καθαρά μισθολογικό μέρος προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Υποχρεωτική επανεξέταση για 3.000 κατόχους παράτυπων τίτλων σπουδών

Διορισμένοι και σε νοσοκομεία


Βαγγέλης Τριάντης - Documento

Σε υποχρεωτική επανεξέταση καλούνται μέχρι τα τέλη του έτους χιλιάδες απόφοιτοι ιδιωτικών τεχνικών εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) με παράτυπους τίτλους σπουδών.

Πρόκειται για πάνω από 3.000 κατόχους τέτοιων πτυχίων, αρκετοί από τους οποίους κατάφεραν να διοριστούν στη συνέχεια στο δημόσιο εξαιτίας της υψηλής βαθμολογίας που είχαν συγκεντρώσει και κυρίως σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Αν και η Μαριέττα Γιαννάκου είχε ψηφίσει ως υπουργός Παιδείας το 2007 σχετικό νόμο που προέβλεπε τη διενέργεια εξετάσεων για τους αποφοίτους των σχολών αυτών, ο νόμος ουδέποτε εφαρμόστηκε. Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αντιδρά και τάσσεται κατά της επανεξέτασης, παρέχοντας στην ουσία κάλυψη στους κατόχους τέτοιων πτυχίων.

Το ιστορικό

To 2005 ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο με τα παράτυπα πτυχία, έπειτα από καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Δύο ιδιωτικά τεχνικά εκπαιδευτήρια, οι σχολές Ευρώπη και Τομή, στην Αρτα φέρονται να εξέδιδαν τίτλους σπουδών σε μαθητές τους με βαθμούς που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές τους επιδόσεις. Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια στην ουσία έδιναν σάρκα και οστά στο ελληνικό όνειρο της μεταπολίτευσης. Αυτό του διορισμού στο δημόσιο. Οι μαθητές ελάμβαναν τίτλους σπουδών με άριστα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα πτυχία αυτά προκειμένου να διοριστούν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Η άριστη βαθμολογία είχε αποτέλεσμα να λαμβάνουν 1.000 μόρια στη συνολική τους μοριοδότηση με αποτέλεσμα να υπερτερούν έναντι άλλων συνυποψηφίων τους. Εκατοντάδες κάτοχοι τέτοιων τίτλων σπουδών κατάφεραν να διοριστούν. Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2004 οι απόφοιτοι των Σχολών Ευρώπη που διορίστηκαν στο δημόσιο ανήλθαν σε 84. Από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να διερευνήσει το σκάνδαλο κάτω από το βάρος των καταγγελιών της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Αρχικά διενεργήθηκε ΕΔΕ από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων. Καθηγητές και υπάλληλοι που κλήθηκαν να καταθέσουν περιέγραψαν τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις πόρτες των συγκεκριμένων εκπαιδευτηρίων. Μαθητές δεν πήγαιναν στα μαθήματα αλλά έπαιρναν κανονικά πτυχίο, παρεμβάσεις στα γραπτά μαθητών, πιέσεις στους καθηγητές για άριστη βαθμολογία, παράνομες εγγραφές κ.τ.λ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναπληρωτή εκπαιδευτικού με την ειδικότητα θεολόγου ο οποίος προκειμένου να διοριστεί στο δημόσιο έλαβε πτυχίο από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης. Με τη μόνη διαφορά ότι ο συγκεκριμένος θεολόγος την περίοδο που φαίνεται, σύμφωνα με τον τίτλο σπουδών, να φοιτά στη Θεσσαλονίκη υπηρετούσε ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή απόφοιτης συγκεκριμένου ΤΕΕ, η οποία κατάφερε να διοριστεί στο δημόσιο αλλά παράλληλα με τη φοίτησή της στο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα απασχολούνταν εκεί και ως… εκπαιδευτικός. Με λίγα λόγια η καθηγήτρια ήταν παράλληλα και μαθήτρια στο ΤΕΕ.

Πλημμελής επιτήρηση, γνωστά θέματα και παραγραφή

Εντυπωσιακά είναι και τα όσα αναφέρει η έκθεση ελέγχου με ημερομηνία 11 Μαΐου 2011 η οποία πραγματοποιήθηκε από συγκεκριμένη εκπαιδευτικό στα δύο εκπαιδευτήρια στην Αρτα. Η εκπαιδευτικός ήταν μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε έπειτα από συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ του Ν. Αρτας προκειμένου να εκδώσει έκθεση-πρόταση αναφορικά με τη νομιμότητα των συγκεκριμένων ΤΕΕ. Η εκπαιδευτικός είχε μειοψηφήσει έναντι των άλλων δύο μελών της επιτροπής με αποτέλεσμα να εκδοθούν δύο διαφορετικά πορίσματα. Στο δικό της πόρισμα η ίδια είχε διαπιστώσει ότι για το σχολικό έτος 2002-2003 είχαν εγγραφεί στις Σχολές Ευρώπη στην Αρτα 520 μαθητές. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει στην έκθεση ελέγχου της, η χωρητικότητα του σχολείου δεν ξεπερνούσε τους 220. Με λίγα λόγια οι μαθητές ουδέποτε φοίτησαν. Σε ό,τι αφορά το ΤΕΕ Τομή η έκθεση ελέγχου αναφέρει πως γινόταν «πλημμελής επιτήρηση κατά τη διάρκεια εξέτασης των μαθητών με προφανή σκοπό να διευκολυνθούν οι μαθητές να αντιγράψουν», ενώ παράλληλα πολλοί μαθητές ήταν διπλοεγγεγραμμένοι. Φοιτούσαν δηλαδή ταυτόχρονα τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό ΤΕΕ κατά παράβαση της νομοθεσίας. Μεταξύ των διευκολύνσεων που παρείχαν στους σπουδαστές τους τα δύο ΤΕΕ ήταν και «η συστηματική αλλοίωση ή αντικατάσταση των γραπτών των μαθητών τους», ενώ οι πτυχιακές εξετάσεις ήταν απολύτως διαβλητές.

«Οι πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών και των δύο ιδιωτικών ΤΕΕ ήταν απολύτως διαβλητές, χωρίς το απαιτούμενο κύρος, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας αφού τα θέματα των εξετάσεων ήταν γνωστά στους εξεταζόμενους» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση ελέγχου.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αρτας άσκησε ποινικές διώξεις κατά 28 εκπαιδευτικών. Μεταξύ αυτών και όσοι είχαν παραπεμφθεί στο Ανώτατο Περιφερειακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Ηπείρου για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. Με το υπ’ αριθμόν 62/2012 βούλευμα οι κατηγορούμενοι εκπαιδευτικοί απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες λόγω παραγραφής. Οι κατηγορίες ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και από το 2007, που ξέσπασε το σκάνδαλο, είχε παρέλθει πενταετία.

Ο νόμος Γιαννάκου δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Το 2007 η Μαριέττα Γιαννάκου προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 3577/2007. Ο νόμος προέβλεπε ότι τα πτυχία των ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου έπειτα από ειδικές πτυχιακές εξετάσεις. Ο νόμος αφορούσε όσους αποφοίτους των σχολών αυτών έλαβαν πτυχίο κατά τα έτη 2004- 2008. Ωστόσο ο νόμος Γιαννάκου δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τόσο μέχρι το πέρας της «γαλάζιας» διακυβέρνησης το 2009 όσο και στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Σαμαρά – Βενιζέλου. Οι διάδοχοι της κ. Γιαννάκου αδιαφόρησαν παντελώς για τον συγκεκριμένο νόμο, ενώ οι απόφοιτοι των εκπαιδευτηρίων αυτών συνέχιζαν να διορίζονται στο δημόσιο λόγω της ευνοϊκής τους βαθμολόγησης.

Μάλιστα το 2011 συνέβη και κάτι το οποίο εγείρει πολλά ερωτήματα. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο μεταξύ οι άδειες των ΤΕΕ είχαν ανακληθεί, ένας εκ των τότε κατηγορουμένων τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αρτας. Παρά το γεγονός ότι ήταν εμπλεκόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση και η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ενημερωθεί σχετικά από την ΟΙΕΛΕ για την εμπλοκή του.

Το 2016 και ενώ είχαν περάσει εννέα χρόνια από την ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, δίχως αυτός να εφαρμοστεί, ψηφίστηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο ν. 4415/2016. Ο νόμος ουσιαστικά ισχυροποιούσε τον νόμο Γιαννάκου και επέκτεινε την εφαρμογή του και για τους κατόχους πτυχίων πέραν των ετών 2004-2008. Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση από τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) προς το υπουργείο Παιδείας έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν το 2015. Στο πόρισμά τους και συγκεκριμένα στις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Να μεριμνήσει (το υπουργείο Παιδείας) για την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του νόμου 3577/2007 έτσι ώστε να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό, προβλέποντας παράλληλα και τη σχετική διαδικασία».

Τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος 4485/2017. Το άρθρο 72 του νόμου ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πολιτεία για τα πτυχία αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Documento» η σχετική διαδικασία αναμένεται να υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από το ξέσπασμα του σκανδάλου το 2005 που οι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας οι απόφοιτοι των σχολών αυτών ανέρχονται σε περίπου 3.071. Από αυτούς οι 1.186 αφορούν την ειδικότητα «βοηθός νοσηλευτικής», ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς φέρονται να έχουν διοριστεί στο δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι τον Γενάρη του 2017, το υπουργείο Παιδείας κήρυξε άκυρους τους τίτλους δεκαοκτώ ιδιωτικών σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ οι απόφοιτοί τους αποκλείστηκαν από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο. Επρόκειτο για τα δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αρτα, ένα στη Βοιωτία, τρία στη Θεσσαλονίκη, ένα στις Σέρρες, ένα στην Αττική, δύο στα Τρίκαλα και επτά στη Λάρισα.

Αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά της ΟΙΕΛΕ

Στο μεταξύ πόλεμος μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και ΟΙΕΛΕ έχει ξεσπάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πριν από λίγες μέρες η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε αγωγή κατά της ΟΙΕΛΕ και προσωπικά κατά του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού. Σε αυτή γίνεται λόγος για 5.000 κατόχους τέτοιων πτυχίων που απασχολούνται σε υπηρεσίες της υγείας, καθώς επίσης και για «ψευδείς ισχυρισμούς» και «υβριστική συμπεριφορά» από την πλευρά της ΟΙΕΛΕ και ζητείται αποζημίωση 200.000 ευρώ. Το «Documento» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με το θέμα της επανεξέτασης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας όπως επίσης και για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε βάρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ό,τι αφορά την επανεξέταση των αποφοίτων των σχολών αυτών ο κ. Γιαννάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πλαστά πτυχία», ενώ υπογράμμισε ότι η ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται κατά της επανεξέτασης.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει διαγωνισμός, θα προσφύγουμε με ασφαλιστικά μέτρα κατά της υπουργικής απόφασης και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό με δικαστήρια και κινητοποιήσεις» υπογράμμισε στο «Documento» ο κ. Γιαννάκος και συμπλήρωσε: «Οσοι έχουν πλαστά πτυχία να διωχτούν από το δημόσιο, οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν έχουν».

Η αλήθεια είναι ότι τα πτυχία αρκετών αποφοίτων των εκπαιδευτηρίων αυτών δεν είναι πλαστά αλλά στην ουσία… παράτυπα. Ελάμβαναν δηλαδή βαθμολογίες που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και κατάφερναν να διορίζονται στο δημόσιο σε βάρος άλλων συνανθρώπων τους που οι βαθμολογίες τους ήταν χαμηλότερες. Η επανεξέταση των αποφοίτων κατά έναν τρόπο αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα στην ελληνική κοινωνία, ενώ ερωτήματα γεννά η στάση του συνδικαλιστικού οργάνου που εκπροσωπεί όσους έχουν διοριστεί σε υπηρεσίες υγείας. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται πλέον είναι και η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν θα συμφωνήσει δηλαδή να εφαρμοστούν όσα προέβλεπε στην ουσία ο νόμος Γιαννάκου ή θα διαφωνήσει μόνο και μόνο για μικροπολιτικούς λόγους.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης Υφυπουργός Παιδείας

«Δεν παίζουμε με τις παρανομίες»

Το 2007 επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου ψηφίστηκε ο νόμος 3577 που όριζε τη διενέργεια πτυχιακών εξετάσεων για τους κατόχους χιλιάδων παράτυπων πτυχίων που εκδόθηκαν από αρκετά ιδιωτικά ΤΕΕ των οποίων η λειτουργία κρίθηκε μη νόμιμη και στα οποία επιβλήθηκαν ποινές. Οι εξετάσεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ ούτε από την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Στην τελευταία μάλιστα κυβέρνηση υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παριστάνει ότι θέλει δήθεν να ενισχύσει την αριστεία. Ενώ λοιπόν πρόλαβε να θέσει σε διαθεσιμότητα πολλές χιλιάδες υπαλλήλους, μεταξύ αυτών και 2.000 εκπαιδευτικούς, δεν ασχολήθηκε καθόλου με όσους κατέχουν αυτά τα παράτυπα πτυχία.

Η κυβέρνησή μας, με τον πρόσφατο νόμο 4485, ρύθμισε όλες τις λεπτομέρειες και είμαστε πλέον έτοιμοι ώστε τους προσεχείς μήνες να διενεργηθούν οι εξετάσεις. Οσοι επιτύχουν θα αποκτήσουν νόμιμα πτυχία. Για όσους αποτύχουν ή δεν προσέλθουν στον διαγωνισμό ο νόμος ορίζει ότι τα πτυχία που κατέχουν είναι εξαρχής ανίσχυρα. Ας καταλάβουν όλοι ότι εμείς δεν παίζουμε με τις παρανομίες που έχουν διαπραχθεί από τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ΤΕΕ.

Μαριέττα Γιαννάκου, πρώην υπουργός Παιδείας

«Ανεπίτρεπτο να μην αντιμετωπίζονται τέτοιες υποθέσεις»

Ο νόμος 3577/2007 περιελάμβανε ειδικό άρθρο για τα ιδιωτικά ΤΕΕ. Προ αυτού, με βάση καταγγελίες που είχαν γίνει από την ΟΙΕΛΕ και είχαν επιβεβαιωθεί, είχαν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις ανάλογης βαρύτητας με το αδίκημα, για όλες τις παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας και για τα σχολικά έτη 2004-2008. Ο νόμος όριζε ότι οι μαθητές αυτών των ΤΕΕ θα ελάμβαναν έγκυρο πτυχίο ύστερα από ειδικές πτυχιακές εξετάσεις που θα διενεργούσε το υπουργείο Παιδείας. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι απόφοιτοι αυτών των ΤΕΕ διορίστηκαν σε μεγάλη έκταση στο δημόσιο με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, μεταξύ των οποίων, σημαντική συμμετοχή είχε η βαθμολογία κατά την αποφοίτηση από τα σχολεία αυτά. Κατ’ αυτό τον τρόπο πιθανόν παραμερίστηκαν παιδιά με έγκυρο πτυχίο, προς χάριν παιδιών με «χαριστική» βαθμολογία. Σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο τέτοιες υποθέσεις να μην αντιμετωπίζονται άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία και τη Δικαιοσύνη ώστε να αποτραπεί η επανάληψη αυτών των φαινομένων.

Μιχάλης Κουρουτός Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ

«Καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και ισονομίας»

Εδώ και δεκαετίες ιδιωτικοί φορείς παιδείας εκδίδουν παράνομους τίτλους, διεξάγουν μαϊμού-εξετάσεις, παραχαράσσουν βαθμολογίες. Τούτο συμβαίνει σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να έχουν λάβει απολυτήρια γυμνασίου-λυκείου, πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιστοποιήσεις άλλων επαγγελματικών προσόντων χωρίς ουσιαστικά να παρακολουθούν μαθήματα, χωρίς καν να δίνουν εξετάσεις. Η θηριώδης αυτή μηχανή εκπαιδευτικής παρανομίας όπου ξεπλένονται εκατομμύρια ευρώ καταστρατηγεί κάθε έννοια ισονομίας και αξιοκρατίας και διευρύνει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάτοχοι αυτών των παράνομων τίτλων που ήταν με άριστο βαθμό λάμβαναν τον ανώτατο αριθμό μοριοδότησης στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και καταλάμβαναν έτσι τις θέσεις των παιδιών που μόχθησαν για να πάρουν το απολυτήριό τους. Οσο για την ΠΟΕΔΗΝ, που κατέθεσε αγωγή εναντίον μας, δεν έχω να πω πολλά. Απλώς και μόνο επισημαίνω ότι στο κείμενο της αγωγής, που αποτελεί τραγέλαφο, αποκαλούν «νόμιμα» τα αμαρτωλά ιδιωτικά ΤΕΕ που εξέδιδαν τους παράνομους τίτλους (και στα οποία η πολιτεία έχει βάλει λουκέτο) και «ανύποπτους» τους μαθητές που έπαιρναν τα πτυχία τους χωρίς να παρακολουθούν μαθήματα, εργαστήρια κ.λπ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Στον αέρα προμήθειες εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία!

Στον αέρα προμήθειες εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία!

Ελπίζω να ξεκουραστήκατε στις διακοπές γιατί με την επόμενη είδηση θα σας επαναφέρω στην σκληρή πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας εμφανίζονται ότι αγόρασαν το 2016 πανάκριβα υλικά αξίας μερικών εκατ. ευρώ χωρίς τιμολόγια!

Πρόσφατα, ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας κ. Θεόδωρος Κομματάς έστειλε επείγουσα και εμπιστευτική εγκύκλιο στους διοικητές όλων των νοσοκομείων για το θέμα (δεν έχει ανέβει στην Διαύγεια). Ειδικότερα, ζητεί να καταγράψουν το ύψος των τιμολογίων και να ζητήσουν από τους προμηθευτές να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά τιμολόγια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπόθεση αφορά κατά κύριο λόγο το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και δευτερευόντως νοσοκομεία, όπως Αττικόν, και Ιπποκράτειο Αθηνών. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε εγγράφως από όλους τους προμηθευτές να εκδώσουν άμεσα τα τιμολόγια για τις προμήθειες, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Βέβαια, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Διότι οι προμήθειες αυτές είναι πέρα ως πέρα παράνομες. Ακόμη και αν εκδοθούν εκ των υστέρων τα σχετικά τιμολόγια, δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν, εφόσον δεν υπάρχει σχετική ΑΔΑ.

Γι’ αυτό και πολλοί προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί και ζητούν εγγυήσεις. Εύλογα φοβούνται ότι μπορεί να εκδώσουν τα τιμολόγια, να πληρώσουν 24% ΦΠΑ, αλλά αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος και πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση αφορά περίπου 40 προμηθευτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας, ειδικά υλικά για λαπαροσκοπικές, καρδιολογικές και γαστρεντερολογικές επεμβάσεις.

Φυσικά, γεννώνται πολλά ερωτήματα:

Τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς ή πρόκειται για εικονικές παραγγελίες;
Γιατί οι προμηθευτές συναίνεσαν στην εκτέλεση παραγγελιών χωρίς ΑΔΑ, ενώ γνώριζαν ότι είναι παράνομο;
Πώς είναι δυνατόν να εκτελέστηκαν παραγγελίες και να παραδόθηκαν υλικά μόνο με Δελτία Αποστολής χωρίς τιμολόγια;
Η πρακτική αυτή αφορά μόνο το 2016 ή επεκτείνεται και σε προηγούμενα έτη;
Ποιος έδωσε εντολή για την αγορά υλικών χωρίς τιμολόγια;
Ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας;
Η υπόθεση πλήττει καίρια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος προ μηνών πανηγύριζε για τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνησή του στα νοσοκομεία, σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι φανερό ότι, με την αγορά υλικών χωρίς τιμολόγια, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία εμφάνιζαν πλασματικά μειωμένες δαπάνες…

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr

 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η εξόφληση εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς για το τρίτο τρίμηνο

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η εξόφληση εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς για το τρίτο τρίμηνο

Ο υπολογισμός των εφημεριών από τον Ιούνιο και εντεύθεν γίνεται με τις νέες τιμές ωρομισθίου, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 8%.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η εξόφληση εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς για το τρίτο τρίμηνο
Την Παρασκευή εκταμιεύεται το ποσό για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Αυτό προκύπτει από επικοινωνία που είχε ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Δημήτρης Βαρνάβας με το υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, εάν οι υπηρεσίες των νοσοκομείων έχουν έτοιμα τα εντάλματα, μπορούν να καταβάλλουν τις εφημερίες Ιουλίου στις 13 ή 27 Σεπτεμβρίου.
Ο υπολογισμός των εφημεριών από τον Ιούνιο και εντεύθεν γίνεται με τις νέες τιμές ωρομισθίου, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 8%.
Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο με τα προαπαιτούμενα, από την 1η Ιουνίου η αποζημίωση της εφημερίας αποσυνδέεται από τον βασικό μισθό και ορίζεται συγκεκριμένο ωρομίσθιο εφημερίας ανά βαθμό και βαθμίδα, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
Συντονιστής διευθυντής και καθηγητής Πανεπιστημίου: 7,42 ευρώ.
Διευθυντής και αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου: 7,05 ευρώ.
Επιμελητής α΄ και επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου: 6,73 ευρώ.
Επιμελητής β' και λέκτορας: 5,88 ευρώ.
Ειδικευόμενος γιατρός: 4,48 ευρώ.
Με τον ίδιο νόμο, προχωρούν απρόσκοπτα οι βαθμολογικές ωριμάνσεις των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και το ότι στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο εντάσσονται και οι αγροτικοί γιατροί, με βασικό μισθό 1.161 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα αμείβονταν με το ενιαίο μισθολόγιο.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΣΥ: Εκατοντάδες προσλήψεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου

ΕΣΥ: Εκατοντάδες προσλήψεις γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη κενών και κενούμενων θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε δομές του ΕΣΥ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 25η Αυγούστου, απεύθυνε προ ημερών το Υπουργείο Υγείας.

Λόγω τεχνικού προβλήματος, όμως, η προκήρυξη είχε ορισμένα λάθη.

Σύμφωνα με την ορθή επανάληψη που εξέδωσε η Αριστοτέλους η ημερομηνία κένωσης των θέσεων για το ΚΥ ΘΕΡΜΟΥ είναι 2/2/18, για το ΠΙ ΚΟΣΚΙΝΑΣ είναι 29/9/17, για το ΠΙ ΑΕΤΟΥ είναι 3/11/16 και για το ΠΙ ΠΛΑΝΗΤΕΡΟΥ είναι η 3/1/18. Επιπλέον, ο κωδικός 529 αναφέρθηκε εκ λάθους, ως θέση σε ΠΛΟΙΟ του ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ αντί του ορθού ως θέση στο ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ. Κατά τα λοιπά η υπ’ αριθμ. Α2γ/Γ.Π.οικ.61947/10-8-2017 απόφαση προκήρυξης ισχύει ως έχει.

“Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη καταθέσει ή αποστείλει ταχυδρομικά αίτηση μέχρι και 21-8-2017 και επιθυμούν την ακύρωση ή την αντικατάσταση μίας ή και περισσοτέρων των παραπάνω θέσεων, μπορούν να το δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση που θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στη Δ/νση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. μέχρι και 25-8-2017 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας)” σημειώνει ο Υπουργός Υγείας. Διευκρινίζει, παράλληλα, πως ο υποψήφιος με την υπεύθυνη δήλωσή του δεν μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των επιλογών ή να αλλάξει τη σειρά τους, όπως αυτές είχαν κατατεθεί στην αρχική αίτησή του.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Στεγνώνουν τα ταμεία των νοσοκομείων

Με "ψίχουλα” γίνεται μέχρι στιγμής η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γ.Λ.Κ., το πρώτο εξάμηνο, νοσοκομεία, υγειονομικές περιφέρειες και μονάδες του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) έλαβαν από τον προϋπολογισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,4% της φετινής ετήσιας πρόβλεψης για 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγησης. Πέρσι, το αντίστοιχο εξάμηνο, το ποσό της επιδότησης έφτανε τα 520 εκατ. ευρώ.

Capital.gr

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 οι επιχορηγήσεις είναι μειωμένες κατά 265 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου, γεγονός που σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων έχει δημιουργήσει ένα "ντόμινο” ελλείψεων σε βασικά υλικά και αναλώσιμα και σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των μηχανημάτων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), μονάδες του ΕΣΥ αδυνατούν λόγω υποχρηματοδότησης να ανανεώσουν και να ενισχύσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές τους και πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ή είναι χαλασμένα κλιματιστικά, αξονικοί τομογράφοι, αναισθησιολογικά μηχανήματα κ.α

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο "Αττικόν”, όπου επί τρία χρόνια είναι κλειστή η μονάδα ακτινοθεραπείας λόγω μη πληρωμής των δεδουλευμένων αμοιβών των ιατρών των απογευματινών ιατρείων του. Σε ολοήμερη παύση έχουν επίσης προβεί και το ακτινολογικό εργαστήριο αλλά και η μονάδα πυρηνικής φυσικής του νοσοκομείου για τον ίδιο λόγο, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς. Σχετική ερώτηση στη Βουλή για το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι παραπάνω μονάδες κατέθεσαν πρόσφατα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου με τον αναπληρωτή τομεάρχη Ι. Φωτήλα.

Την ίδια ώρα, στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών αναφέρουν πως ούτε ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα των νοσοκομείων θα επαρκέσει φέτος. Και αυτό γιατί το σχετικό κονδύλι είναι μειωμένο κατά 40 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ (από τα οποία 492 εκατ. ευρώ πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και 57 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το 2016 αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 510 εκατ. αντιστοιχούσαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 13 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και τα 67 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ).

Το 2015 τα νοσοκομεία, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ (1,117 δισ. που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό και εντός του έτους αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ), ενώ πέρσι έλαβαν 1,156 δις ευρώ, όσα δηλαδή και φέτος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Αλλάζει το καθεστώς πειθαρχικού ελέγχου για τους πανεπιστημιακούς του ΕΣΥ

Αλλάζει το καθεστώς πειθαρχικού ελέγχου για τους πανεπιστημιακούς του ΕΣΥ

Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Υγείας περνάει ο πειθαρχικός έλεγχος της κλινικής πρακτικής των πανεπιστημιακών (μέλη ΔΕΠ ή ΕΔΙΠ και τους πανεπιστημιακούς υποτρόφους), που υπηρετούν ως γιατροί σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια και ειδικές μονάδες νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ως εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου των γιατρών ΕΣΥ, νοείται η εφαρμογή του συνολικού θεσμικού πλαισίου της πειθαρχικής ευθύνης των ιατρών ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, πειθαρχικών ποινών, διαδικασίες κλπ.

Σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ (επισυνάπτεται).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσαφηνιστεί το περίπλοκο νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, ως προς την πειθαρχική ευθύνη των πανεπιστημιακών γιατρών και η αποκατάσταση της ισότητας ως προς την αντιμετώπιση των περιστατικών ιατρικής αμέλειας, έναντι των υπολοίπων γιατρών του συστήματος. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται σχετικά: “η προτεινόμενη ρύθμιση, αντιμετωπίζει ειδικά το ζήτημα των πειθαρχικών ευθυνών των πανεπιστημιακών γιατρών και υποτρόφων, κατά την άσκηση του κλινικού τους έργου, δηλαδή για πράξεις ή παραλείψεις κατά την ενάσκηση των ιατρικών τους καθηκόντων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική διάταξη θα ισχύσει και για τις εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν εισαχθεί στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια.

Στην τροπολογία διευκρινίζεται πως η ρύθμιση θεωρείται συμβατή με την παρ. 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενόψει του γεγονότος ότι διαμορφώνεται ειδικό κανονιστικό πλαίσιο ευθυνών κατά την άσκηση των ιατρικών και όχι των ερευνητικών ή ακαδημαϊκών καθηκόντων των συγκεκριμένων προσώπων, που αποτελεί το αντικείμενο της ειδικής συνταγματικής προστασίας. “Εξάλλου, κρίνεται απαραίτητο η σχετική πειθαρχική αρμοδιότητα να ασκείται από τα ειδικά πειθαρχικά συμβούλια που κρίνουν τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς διαθέτουν τη σχετική εμπειρία και γνώση για την αντιμετώπιση των οικείων πειθαρχικών υποθέσεων” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΙΝΑΠ: Έκκληση στον υπουργό Υγείας να προστατεύσει γιατρούς και νοσοκομεία από τον αυταρχισμό

Έξαλλα έγιναν χθες τα μέλη της ΕΙΝΑΠ όταν πληροφορήθηκαν ότι ειδικευόμενη γιατρός στην Νίκαια αντιμετώπισε την αυταρχική συμπεριφορά άνδρα της Τροχαίας.

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Απέστειλαν μάλιστα για το θέμα διαμαρτυρία στον υπουργό Υγείας ζητώντας του να επέμβει με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτει ώστε να μην επαναληφθεί αντίστοιχο συμβάν.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη διαμαρτυρία της ΕΙΝΑΠ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΞΑΝΘΟ

Κοινοποίηση
: Διοικητές Νοσοκομείων

: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: ΜΜΕ ( Υγειονομικοί Συντάκτες)
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, και μετά από καταγγελία των γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας, καταδικάζει την αυταρχική συμπεριφορά αστυνόμου τους τμήματος Τροχαίας Αιγάλεω σε ειδικευόμενη γιατρό του νοσοκομείου στα ΤΕΠ. Η συνάδελφος έκανε το καθήκον της σε διάρκεια εφημερίας, παρέχοντας πρώτες βοήθειες σε θύμα τροχαίου. Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ανάρμοστες και αυταρχικές συμπεριφορές, που μας επιστρέφουν σε άλλες εποχές και ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να προστατεύσει τα νοσοκομεία από τέτοια γεγονότα.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Υπ. Υγείας: Πληρώνονται 109.000 ημέρες εφημερίας του 2017

Υπ. Υγείας: Πληρώνονται 109.000 ημέρες εφημερίας του 2017

Εγκρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κονδύλι για την καταβολή ποσών που αφορούν σε 109.000 εφημερίες για το 2017.

Πρόκειται για εφημερίες (ενεργών, μικτού τύπου και ετοιμότητας) που αφορούν σε περίπου 1.413 υπαλλήλους που ανήκουν στους κλάδους των Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Βιολόγων, Φαρμακοποιών – Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Ψυχολόγων, Φυσικών Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικών και Κτηνιάτρων.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, οι εφημερίες κατανέμονται ως εξής:
Α. Για την 1η Υ.ΠΕ Αττικής: περίπου 425 υπάλληλοι για 30.000 ημέρες εφημερίας.
Β. Για τη 2η Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου: περίπου 336 υπάλληλοι για 28.000 ημέρες
εφημερίας. Γ. Για την 3η Υ.ΠΕ Μακεδονίας: περίπου 137 υπάλληλοι για 7.000 ημέρες εφημερίας.
Δ. Για την 4η Υ.ΠΕ Μακεδονίας και Θράκης: περίπου 156 υπάλληλοι για 12.000 ημέρες εφημερίας.
Ε. Για την 5η Υ.ΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: περίπου 86 υπάλληλοι για 12.000 ημέρες εφημερίας.
ΣΤ. Για την 6η Υ.ΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: περίπου 168 υπάλληλοι για 12.000 ημέρες εφημερίας.
Ζ. Για την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης: περίπου 105 υπάλληλοι για 8.000 ημέρες εφημερίας.
Η ενεργός εφημερία γίνεται σε 16ωρη συνεχή υπηρεσία τις εργάσιμες ημέρες και 24ωρη Σάββατα, Κυριακές και αργίες.
Νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά Θεσσαλονίκης

Οι Φαρμακοποιοί – Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, Χημικοί, Βιοχημικοί, Κλινικοί Χημικοί, Βιολόγοι, Κτηνίατροι, Φυσικοί Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικοί και Ψυχολόγοι, μπορούν να πραγματοποιούν το μέγιστο οκτώ εφημερίες το μήνα, όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η πραγματοποίηση μέχρι 10 εφημερίες το μήνα σε τρεις Φαρμακοποιούς, Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Π. και Α .Κυριακού».
Νοσοκομεία Επαρχίας

Στους Φαρμακοποιούς – Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, Χημικούς, Βιοχημικούς, Κλινικούς Χημικούς, Βιολόγους, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους και Φυσικούς Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικούς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της επαρχίας επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης μέχρι 10 εφημεριών το μέγιστο κατά μήνα.
Εξαιρέσεις – Ειδικές Ρυθμίσεις

Σε όσα επαρχιακά νοσοκομεία υπηρετούν ένα ή δύο άτομα των ειδικοτήτων Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών και Βιολόγων κατά Τμήμα, επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης για εφημερίες μέχρι του ύψους των ακαθάριστων αποδοχών τους.
Σε όσους Χημικούς, Βιοχημικούς, Κλινικούς Χημικούς και Βιολόγους συμμετέχουν σε εργαστήρια Νοσοκομείων που λειτουργούν σε ομάδες μεταμόσχευσης οργάνων, ανεξάρτητα από το Τμήμα που ανήκουν επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης για ενεργείς εφημερίες μέχρι του ύψους των ακαθάριστων αποδοχών τους. Επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης μέχρι 10 εφημερίες το μήνα σε Χημικούς, Βιοχημικούς, Κλινικούς Χημικούς, Βιολόγους και Ψυχολόγους, που εργάζονται σε Τμήματα που υπηρετούν μέχρι και τρία άτομα των παραπάνω ειδικοτήτων.
Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ο μήνας έχει 31 ημέρες επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης για μία εφημερία επιπλέον των 10 την οποία θα πραγματοποιεί εκ περιτροπής το υπηρετούν προσωπικό.
Οι ειδικευόμενοι Μικροβιολόγοι γιατροί, κατά το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσης στο Βιοχημικό Εργαστήριο εφημερεύουν σε αυτό. Για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι Μικροβιολόγοι, μπορούν οι Χημικοί, Βιοχημικοί, Κλινικοί Χημικοί και Βιολόγοι του Τμήματος να πραγματοποιούν αριθμό ενεργών εφημεριών μέχρι του ύψους των ακαθάριστων αποδοχών τους.
Σε όσα Τμήματα ή Μονάδες υπηρετούν πάνω από τέσσερα άτομα των ειδικοτήτων Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών και Βιολόγων ο αριθμός των ενεργών εφημεριών που μπορούν να πραγματοποιούν κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή δεν μπορούν να είναι ανώτερες των τεσσάρων κάθε μήνα κατ’ άτομο.
Στους περιορισμούς των ημερών Σαββάτου και Κυριακής δεν συμπεριλαμβάνονται οι αργίες που συμπίπτουν με καθημερινές ημέρες.
Οι Ψυχολόγοι που υπηρετούν σε αποκεντρωμένους Ιατροπαιδαγωγικούς Σταθμούς, ξενώνες ή μονάδες αποκατάστασης και άλλες εξωνοσοκομειακές μονάδες μπορούν να υπηρετούν μέρος της εφημερίας τους ή το σύνολο της εφημερίας τους στις μονάδες τους εφόσον αυτές παραμένουν ανοικτές εκτός του ημερήσιου ωραρίου με τα υπόλοιπα εφημερεύοντα μέλη της Ιατρικής ή Ψυχιατρικής Υπηρεσίας ή με συναδέλφους Ψυχολόγους.
Σε γενικά ή ειδικά Νοσοκομεία ή Ψυχιατρικά Τμήματα ή Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, οι Ψυχολόγοι μπορούν να πραγματοποιούν ενεργό εφημερία κατά τις ημέρες της γενικής εφημερίας και κατά τις ημέρες της μη ανοικτής εφημερίας εξυπηρετώντας ανάγκες του Νοσοκομείου.
Εφημερίες μικτού τύπου και εφημερίες ετοιμότητας

Οι Φαρμακοποιοί – Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, Χημικοί, Βιοχημικοί, Κλινικοί Χημικοί, Βιολόγοι, Φυσικοί Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικοί, Ψυχολόγοι και Κτηνίατροι μπορούν να πραγματοποιούν εφημερίες μικτού τύπου και εφημερίες ετοιμότητας, όταν οι ανάγκες το επιβάλλουν.
Γενικές Ρυθμίσεις

Οι ενεργείς εφημερίες των Ψυχολόγων, Φαρμακοποιών – Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Χημικών, Βιοχημικών, Κλινικών Χημικών, Κτηνιάτρων, Βιολόγων και Φυσικών Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικών, είναι υποχρεωτικές (άρθρο 13 του Ν. 3204/2003), η δε αποζημίωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια που θέτει το άρθρο 104 του Συντάγματος. Τα ανώτατα όρια πραγματοποίησης ενεργών εφημεριών δεν εξαντλούνται υποχρεωτικά αλλά αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα Διοικητικά Συμβούλια μετά από εισήγηση προς αυτά, του Δ/ντή του Τμήματος, του Τομεάρχη και της Επιστημονικής Επιτροπής.
Για τους Ψυχολόγους, Φαρμακοποιούς – Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς, Χημικούς, Βιοχημικούς Κλινικούς Χημικούς, Βιολόγους και Φυσικούς Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικούς που υπηρετούν με απόσπαση ή τους έχει χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, η αποζημίωση για τις ενεργείς εφημερίες θα καταβάλλεται από το Νοσοκομείο στο οποίο προσφέρουν υπηρεσία.
Η ενεργός εφημερία νοείται και αποζημιώνεται, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις μόνο για το προσωπικό που παραμένει στην θέση του όλες τις ώρες που προβλέπεται πιο πάνω. Η αμοιβή της εφημερίας μικτού τύπου καθορίζεται στο 70% της ενεργού εφημερίας και η αμοιβή της εφημερίας ετοιμότητας στο 40% της ενεργού.
Ο μηνιαίος προγραμματισμός των εφημεριών (ενεργών, μικτού τύπου και ετοιμότητας) θα εγκρίνεται εκ των προτέρων από τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων και θα κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους.
Οι πίνακες του εφημερεύοντος προσωπικού θα αναρτώνται στην είσοδο των Νοσοκομείων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στο αντίστοιχο Τμήμα των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ειδικά μισθολόγια. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ

Η μισθολογική κατάταξη των ια­τρών του ΕΣΥ, των έμμισθων ειδικευόμενων ιατρών, των ιατρών των ΚΕΔΥ και των λοιπών δη­μόσιων υπηρεσιών, ηλην των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, γίνεται σε νέα κλίμακα με 16 μισθολογικά κλιμάκια (Μ.Κ.) για κάθε βαθμίδα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα άρθρα 136-140 του ν. 4472/2017 και τη σχε­τική διευκρινιστική εγκύκλιο του ανα­πληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ, Χουλιαράκη. για τη μισΟολογική εξέλι ξη αηαιτείται υπηρεσία ενός έτους στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (Μ.Κ.1) και δύο ετών σε κάθε επόμενο.

Για τη μισθολογική εξέλιξη των υπα­γόμενων στο παρόν κεφάλαιο, πλην των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, από το κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο στο αμέσως ανώτερο απαιτείται να έχει συμπληρωθεί ο καθορισμένος χρόνος υπηρεσίας στο κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Ως βάση υπολογισμού των βασικών μισθών των Μ.Κ. όλων των βαθμιδών λαμβάνεται υπόψη ο μη­νιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ.1 του συντονιστή διευθυντή, ο οποίος έχει οριστεί στο ποσό των 1.903 ευρώ. Ο βασικός μισθός των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων μέχρι το Μ.Κ. 1 δι­αμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ του ποσού των 67 ευρώ. Ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών βαθμίδων των ιατρών διαμορ­φώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοι­χου Μ.Κ. του συντονιστή διευθυντή.

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ