ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ

Αυτοί είναι οι νέοι Υποδιοικητές των ΥΠΕ! Όλα τα ονόματα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Θέσεις αναλαμβάνουν πια και οι νέοι Υποδιοικητές των ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προχώρησε στον διορισμό των περισσότερων Υποδιοικητών.

Να σημειωθεί ότι για τους Υποδιοικητές των ΥΠΕ δεν απαιτείται έγκριση από τη Βουλή όπως συμβαίνει με τους Διοικητές. Ο διορισμός αλλά και η έγκριση των Διοικητών των ΥΠΕ είχαν προηγηθεί. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Ιδού οι νέοι Διοικητές των ΥΠΕ! Όλα τα ονόματα»

 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διόρισε τους 6 από τους 7 νέους Υποδιοικητές των ΥΠΕ με εξαίρεση εκείνον της 3ης ΥΠΕ. Υπολείπονται και άλλα ονόματα που θα αναλάβουν τη θέση του δεύτερου Υποδιοικητή, τα οποία όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, αναμένονται ακόμη και εντός της ημέρας.

Κυριαρχούν οι γιατροί
Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως τα περισσότερα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις θέσεις των Υποδιοικητών των ΥΠΕ, είναι γιατροί στο επάγγελμα με πολλούς από αυτούς να έχουν εργασθεί στο δημόσιο σύστημα.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω ποιοι αναλαμβάνουν στις θέσεις των ΥΠΕ
1η ΥΠΕ (Αττικής)

Μαρία Οικονόμου (αντικαθιστά την Χρυσάνθη Κισκίρα).
Η κ.Οικονόμου είναι Πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, ενώ θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία.

 

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου)

Περικλής Αλεβίζος (αντικαθιστά τον Αντύπα Γεωργίου)
Ο κ.Αλεβίζος είναι είναι Πτυχιούχος Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία.

3η ΥΠΕ

Παραμένουν κενές οι θέσεις των δύο Υποδιοικητών και αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα.

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης)

Ειρήνη Χατζοπούλου (αντικαθιστά τον Ηλία Θεοδωρίδη).
Η κ.Χατζοπούλου είναι πτυχιούχος Γενικής Ιατρικής του πανεπιστημίου “Carol Davila” του Βουκουρεστίου- Ρουμανία και επίσης θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία. Η νέα Υποδιοικήτρια είναι γνωστή γιατρός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά και επιστημονικά μέσα από τα όργανα των Γενικών Γιατρών.

Η νέα Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ
Η νέα Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Ειρήνη Χατζοπούλου
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)

Ηλίας Τσιαούσης (αντικαθιστά την Παρασκευή Ζάζα)
Ο κ.Τσιαούσης είναι Γενικός Γιατρος, Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης στην Βουλγαρία και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία. Είναι επίσης Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.


Ο Ηλίας Τσιαούσης
Στην 5η ΥΠΕ διορίζεται ήδη και ο δεύτερος Υποδιοικητής που είναι ο Σταύρος Παπαγεωργίου (αντικαθιστά τον Δημήτρη Δημητριάδη). Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ενώ είναι ιδιαίτερα δραστήριος πολιτικά, αφού έχει υπάρξει αντιδήμαρχος ενώ ήταν και υποψήφιος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.


Ο Σταύρος Παπαγεωργίου
Ο κ.Παπαγεωργίου είναι επίσης γνωστός στη Θεσσαλία για τον αγώνα του για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες καθώς και ο ίδιος είναι άτομο με αναπηρία. Θα είναι στην 5η ΥΠΕ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία.

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας)

1ος Υποδιοικητής: Παναγιώτης Μάλλιος (αντικαθιστά τον Δημήτρη Κωστακιώτη)
Ο κ.Μάλλιος είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Σπουδών της Ρώμης “La Sapienza” στην Ιταλία, ενώ επίσης θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία.

 

2ος Υποδιοικητής: Ιωάννης Νικόπουλος (αντικαθιστά τον Μιλτιάδη Ζαμπάρα)
Ο κ.Νικόπουλος είναι Πτυχιούχος Ιατρικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Σπουδών της Ρώμης “La Sapienza” στην Ιταλία και θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή θητεία.

7η ΥΠΕ

Και στην 7η ΥΠΕ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα ονόματα των δύο νέων Υποδιοικητών και αναμένονται άμεσα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr: Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις 208 γιατρών στα ΤΕΠ!

Διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις των γιατρών στα ΤΕΠ. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε το HealthReport.gr: Υπουργείο Υγείας: Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στα ΤΕΠ! Τι θα γίνει

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Υγείας με τους εκπροσώπους του Προεδρείου της ΟΕΝΓΕ και των υποψηφίων γιατρών στην προκήρυξη των ΤΕΠ της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ξεκαθάρισε ότι η προκήρυξη των 208 θέσεων Επιμελητών για την στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, δεν έχει ακυρωθεί.

 

Ενημέρωσε πως προέκυψαν παρατυπίες κατά τον έλεγχο νομιμότητας, την πάγια διαδικασία στην οποία υποχρεούται να προχωρήσει το Υπουργείο και με την οποία ολοκληρώνεται η επιλογή των γιατρών πριν τον διορισμό τους. Για το λόγο αυτό αναπέμφθηκαν τα πρακτικά στο Συμβούλιο που έκανε την κρίση, προκειμένου να διορθωθούν.

Καταλήγοντας τόνισε πως πρόθεση και δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα, εντός των καθορισμένων από τον νόμο προθεσμιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορισμών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Άλωση στα νοσοκομεία: Αλβανοί και Γεωργιανοί έλαβαν μαζικά ΑΜΚΑ

Αθρόες εισροές Γεωργιανών και Αλβανών για δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία προκάλεσε, όπως αποκαλύπτεται, η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 να χορηγεί ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ακόμα και ραγδαία αύξηση στις εισαγωγές γυναικών, για να γεννήσουν δωρεάν στην Ελλάδα!

Όλα ξεκίνησαν το 2016, μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα. Η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο, ώστε να αποκτήσουν ΑΚΜΑ οι αιτούντες άσυλο. Φυσικά, δεν το εκμεταλλεύτηκαν μόνο οι Σύροι – που ήταν πρόσφυγες- αλλά και Αλβανοί και Γεωργιανοί.
Healthpharma.gr

Η απόφαση έφερε την υπογραφή του τότε υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το 2019, με νέα απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, επί υπουργίας Έφης Αχτσιόγλου, το μέτρο για χορήγηση ΑΜΚΑ επεκτάθηκε και στους μετανάστες.

Το πρόβλημα εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και το ανέφεραν στη νέα πολιτική ηγεσία λίγο μετά τις εκλογές και για το λόγο αυτό ο νέος υπουργός Εργασίας ζήτησε την αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες και την αντικατάσταση του πλαισίου που ίσχυες και το οποίο “προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις”.


Γνώριζαν τα υπουργεία…

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, η Κάτια Μακρή, η διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας Παρασκευή Τσάμη, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές ενημερώνει το νέο υπουργό, Γιάννη Βρούτση για τα τεκταινόμενα και του ζητά να καταργήσει τις σχετικές διατάξεις.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα που αποκάλυψε το Star οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας παρατήρησαν αθρόα προσέλευση για έκδοση ΑΜΚΑ από δήθεν αιτούντες άσυλο Αλβανικής και Γεωργιανής υπηκοότητας οι οποίοι έμπαιναν στα νοσοκομεία. Επίσης παρατηρήθηκε αθρόα είσοδος γυναικών για δωρεάν τοκετούς σε δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, όπως αποκάλυψε το Star, σε χειρόγραφο υπηρεσιακό σημείωμα στις 20.6.2019 (λίγο πριν τις εκλογές) προς την Εφη Αχτσιόγλου η γενική διευθύντρια και οι αρμόδιοι τμηματάρχες προειδοποιούσαν πως διαφωνούν με την ρύθμιση γενίκευσης της χορήγησης ΑΜΚΑ. Τονίζοντας πως δεν είχε προηγηθεί ανταλλαγή απόψεων ούτε είχε ζητηθεί η γνώμη τους.

ΑΜΚΑ: Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης

Ερμηνευτική εγκύκλιο με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη). Θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου. Ή διεθνούς προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία. Με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».
Ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα. Στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας, στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους. Δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά.) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας (νοσοκομεία). Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Πολύ περισσότερο δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ. Για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα. Που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα.

Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Θα αφορούν, όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα. Και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ. Αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Χάνονται οι άδειες γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ πριν το 2018! Επείγουσα εγκύκλιος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Χάνονται όπως φαίνεται οι κανονικές άδειες γιατρών και εργαζομένων στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr, με εντολή των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Τι κι αν δουλεύουν υπερωρίες ή επιπλέον εφημερίες που δεν πληρώνονται. Τι κι αν τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να πάρουν ολόκληρες τις κανονικές τους άδειες λόγω έλλειψης προσωπικού. Πλέον όμως φαίνεται πως το προσωπικό του ΕΣΥ που έδειξε ευαισθησία και δεν έφυγε με άδεια για να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο δεν ανταμείβεται αλλά …τιμωρείται κιόλας.


Όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr, με εντολή των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) σε όσους οφείλονται άδειες κανονικές πριν από το 2018, αυτές χάνονται και δεν μπορεί κανείς να τις πάρει.

Να σημειωθεί ότι σε πολλούς εργαζόμενους σε δημόσιες μονάδες υγείας, οφείλεται υπόλοιπο άδειας ακόμη και από το 2015 και 2016, τις οποίες δεν είχαν λάβει λόγω αναγκών που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Και πως θα μπορούσαν άλλωστε να πάρουν ολόκληρη την άδεια όταν το δημόσιο σύστημα στηρίζεται και σε επικουρικούς οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Αποχωρούν από τα νοσοκομεία άμεσα 1100 επικουρικοί γιατροί! Χωρίς μισθό και εφημερίες επί μήνες»

Η εγκύκλιος της 2ης ΥΠΕ

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 2ης ΥΠΕ η οποία με κατ’ επείγουσα εγκύκλιό της προς όλο το προσωπικό της Κεντρικής Υπηρεσίας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, προς όλο το προσωπικό των αποκεντρωμένων μονάδων (Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών και Περιφερειακών Ιατρείων), ενημερώνει πως θα πρέπει να λάβουν έως το τέλος του 2019 όλη την υπόλοιπη άδεια του 2018 διαφορετικά αυτή θα χαθεί όπως και οι προηγούμενες.

Βέβαια ο εργατικός νόμος προβλέπει ότι όσες άδειες δεν δίνονται στους εργαζόμενους θα πρέπει να πληρώνονται, αλλά στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως έχουν παραγραφεί.

Περισσότερα...

Απόφαση Γενικού Συβουλίου ΟΕΝΓΕ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 2 Οκτωβρίου 2019
Α.Π:9771

ΠΡΟΣ:

ü ΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ
ü ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
ü ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
ü ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ

Ένα μήνα μετά τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια με την ΕΙΝΑΠ, κατά την οποία είχε δηλώσει ότι θα ξεπαγώσουν άμεσα οι προκηρύξεις των 940 θέσεων γιατρών ΕΣΥ, τίποτα ακόμα δεν έχει γίνει.

Διερωτόμαστε λοιπόν προς τι η καθυστέρηση.

Προ ημερών, περιήλθε εις γνώση μας έγγραφο του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη με θέμα «Τυποποίηση κριτηρίων μοριοδότησης», το οποίο απευθύνει προς τις Επιστημονικές Εταιρείες από τις οποίες ζητά τις προτάσεις τους «..για την τυποποίηση των δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τα κριτήρια μοριοδότησης.. και ειδικά στην ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν κριτήρια λήψης μορίων των υποψηφίων ιατρών σε κάθε ειδικότητα..». Το έγγραφο αυτό είχε προθεσμία υποβολής ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ και παρατηρήσεων μέχρι 11/9/19.

Το έγγραφο αυτό «παρέλειψε» να το στείλει στην ΟΕΝΓΕ. Φαίνεται ότι μεθοδεύεται νομοθετική αλλαγή στα κριτήρια πρόσληψης ερήμην των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών που επιθυμούν ένα αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα πρόσληψης των νέων γιατρών στο ΕΣΥ.

Το Γ.Σ της ΟΕΝΓΕ αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια αυτή του Υφυπουργού κ. Κοντοζαμάνη και ζητά να ενημερωθεί άμεσα επί του θέματος.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

ΕΣΥ: Αρχίζουν οι συνεργασίες με τους ιδιώτες - Εξετάσεις και ΜΕΘ στο επίκεντρο

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ETHNOS

Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν καινούργια μηχανήματα στο ΕΣΥ από δωρεές, τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού

Στα σκαριά είναι οι πρώτες συνεργασίες του δημοσίου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, αφού ήδη, όπως λένε πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δώσει εντολή να ξεκινήσουν και επισήμως οι συνομιλίες για τη σύμπραξη των δύο πλευρών.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Το πρώτο βήμα θα γίνει στα νοσοκομεία με τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η αφορμή δόθηκε με το Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί …όλως τυχαίως εδώ και επτά χρόνια, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στέλνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διαμήνυσε ότι θα ξεκινήσει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τις απεικονιστικές εξετάσεις σε πρώτη φάση (μαγνητικές, αξονικές κ.λπ.).

Ήδη στελέχη της κυβέρνησης, λένε αξιόπιστες πηγές του ethnos.gr, έχουν ξεκινήσει τις πρώτες συνομιλίες με μεγάλους ομίλους, αλλά και με εταιρείες που διαθέτουν μεγάλα απεικονιστικά συστήματα. Ανάλογες συνομιλίες γίνονται και μέσω ΕΟΠΥΥ.

Στόχος είναι να τοποθετηθούν σύγχρονα μηχανήματα με μίσθωση στα νοσοκομεία που σήμερα παρουσιάζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση ασθενών και να λυθεί με διαδικασίες εξπρές η καθυστέρηση που παρατηρείται, έλεγαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση για διαγνωστικές εξετάσεις εκτός νοσοκομείων, ώστε να αλλάξουν οι τιμές και να μειωθούν οι συμμετοχές των ασθενών.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως υπάρχουν μηχανήματα καινούρια στο ΕΣΥ από δωρεές, τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κλίνες εντατικής

Προχωρημένες είναι οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές για τη μίσθωση κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ όταν δεν υπάρχει κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο. Η λύση αυτή θα προκριθεί, εξηγούν στελέχη στο ethnos.gr, έως ότου προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να ανοίξουν οι κλίνες στις ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές εδώ και χρόνια.

Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δεσμευτεί ότι οι πρώτες προσλήψεις που θα γίνουν θα είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, θα αξιοποιηθεί και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ψηφίζεται άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν και οι εξπρές προσλήψεις προσωπικού.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

Παρασκήνια: ΕΣΥ όπως …NHS! Ο άνθρωπος που θα φέρει το Βρετανικό σύστημα στην Ελλάδα

Την οργάνωση που έχει το Βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας (NHS) και όχι βέβαια τα προβλήματά του, επιχειρεί να φέρει το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας.

Τον σχετικό σχεδιασμό μάλιστα κάνει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος ο οποίος έχει εργασθεί για κάποια χρόνια στην Αγγλία στο αντίστοιχο ΕΣΥ. Είναι και ο λόγος που εκλήθη όπως λένε πηγές του HealthReport.gr και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συνεισφέρει με τις ιδέες του στη βελτίωση του ελληνικού ΕΣΥ.

Τώρα αν το ελληνικό DNA αντέξει την αυστηρότητα του Βρετανικού NHS, όπου δεν χωρούν γρηγορόσημα και παρακάμψεις σε ουρές, παραμένει άλλου παππά Ευαγγέλιο…
Δ.ΕΥΘ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Νοσοκομείο Βέροιας: Τραυματισμός γιατρού από σοβάδες που έπεσαν από το ταβάνι – Τι λέει η ίδια

Iatropedia


Την δραματική κατάσταση που βρίσκονται τα περισσότερα δημόσια νοσοκομειακά κτήρια έφερε στο προσκήνιο το απίστευτο περιστατικό που συνέβη χθες στο νοσοκομείο Βέροιας.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το veriotis.gr, κομμάτια σοβάδων από το ταβάνι έπεσαν στα κεφάλια γιατρών σε μία αίθυουσα γραφείων.

Από τύχη φαίνεται πως δεν θρηνήσαμε θύματα αφού η αποκόλληση του σοβά από το ταβάνι προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό μιας γιατρού στο πόδι. Το περιστατικό συνέβη στο γραφείο των γιατρών της Μονάδας Νεφρού του Νοσοκομείου Βέροιας την ώρα μάλιστα που βρίσκονταν μέσα τρεις γιατροί. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως ένα τόσο μεγάλο κομμάτι ξεκόλλησε από το ταβάνι, θυμίζοντας σκηνές σεισμού.

Περισσότερα...

ΕΣΥ: Για διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα! Σε ποια δημόσια νοσοκομεία θα ισχύσει

Πλαφόν μπαίνει στα διαγνωστικά κέντρα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Στον ιδιωτικό τομέα, σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, θα μπορούν σύντομα να κάνουν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις οι ασθενείς που θα επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία. Τουλάχιστον αυτό σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε: «Κικίλιας: Έγιναν παρατυπίες στις προσλήψεις στα ΤΕΠ! Τι δήλωσε»

 

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο που μελετάται στην οδό Αριστοτέλους, θα ερευνηθούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία για να διαπιστωθεί σε πόσο χρόνο εξυπηρετούν τους ασθενείς για μία διαγνωστική εξέταση όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο χρόνος αναμονής είναι μεγάλος, θα συνάπτεται σύμβαση συνεργασίας με ιδιωτικά κέντρα, ώστε να μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν με παραπεμπτικό και χωρίς συμμετοχή για τις διαγνωστικές εξετάσεις τους.
Στόχος είναι να εξυπηρετούνται άμεσα οι πάσχοντες ώστε να μην καθυστερούν και οι θεραπείες τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

διαγνωστικά κέντρα

Το εγχείρημα πάντως αναμένεται να ξεκινήσει από το «Αττικόν» όπου παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού η αναμονή μπορεί να διαρκεί και μήνες.
Να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου για μία εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο θα αποτελεί και βασικό κριτήριο αξιολόγησης για τους νέους Διοικητές Νοσοκομείων, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Ήδη -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr – έχει ξεκινήσει μία πρώτη βολιδοσκόπηση για τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, ενώ επιδιώκεται μέσω διαπραγματεύσεων να επιτευχθεί η πιο συμφέρουσα τιμή για το ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Νοσοκομεία: Νέα χρηματοδοτική «ένεση» εντός του Οκτωβρίου

Δεν επαρκούν τα 54,2 εκατ. ευρώ έως τις 10 ΝοεμβρίουΜε 4 εκατ. ευρώ το μήνα, τα οποία αποτελούν την φαρμακευτική δαπάνη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χαϊδαρίου "Αττικόν", και με 4,5 εκατ. ευρώ το μήνα, τα οποία αποτελούν την φαρμακευτική δαπάνη του νοσοκομείου της Αθήνας "Λαϊκό", ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας γνωρίζει ήδη ότι η αύξηση κατά 54,2 εκατ. ευρώ στα όρια των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, την οποία αποφάσισε πολύ πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), κάθε άλλο παρά επαρκεί για το χρονικό διάστημα έως τις 10 Νοεμβρίου...

parapolitika.gr

Ο Βασίλης Κικίλιας θα υποχρεωθεί να προχωρήσει εντός του ερχομένου Οκτωβρίου σε νέα χρηματοδοτική "ένεση" προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, ενώ το clawback επί της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης έχει ήδη "χτυπήσει" επίπεδα ρεκόρ για το 2019, με αποκλειστική την ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας, άφησε το σύστημα και, συνεπώς, την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη χωρίς έλεγχο.

Τα προβλήματα με την εκτόξευση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019 κατέστησε σήμερα το πρωί γνωστά ο υπουργός Υγείας στους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας μας, με τους οποίους είχε την πρώτη επίσημη συνάντηση, στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει πρόσφατα στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ότι "δυσκολευόμαστε πολύ να 'βγάλουμε' το έτος", αλλά είχε σπεύσει επίσης να διαβεβαιώσει ότι "δεν θα εγκαταλείψουμε τα νοσοκομεία".

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Έρχεται σύστημα αξιολόγησης των κλινικών στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα νέο σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου απόδοσης των κλινικών σε όλα τα νοσοκομεία σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

 

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας φαίνεται να ετοιμάζει ήδη τα κριτήρια απόδοσης των κλινικών που σχετίζονται με την άμεση αντιμετώπιση των νοσηλευόμενων ασθενών, με την ταχύτητα λήψης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλονται, με τον χρόνο ανταπόκρισης σχετικά με την εξέτασή τους από άλλες ιατρικές ειδικότητες κ.λ.π.

Υπεύθυνοι οι Διοικητές
Υπεύθυνοι για τον έλεγχο της απόδοσης της κάθε κλινικής ξεχωριστά θα είναι οι νέοι Διοικητές των Νοσοκομείων που αναμένεται να αναλάβουν θέση τον Οκτώβριο μετά και τη σχετική προκήρυξη.

 

Στην αξιολόγηση των κλινικών – σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr – ρόλο θα παίζει και η διαχείριση των ασθενών, αφού η βαθμολόγηση των κλινικών θα γίνεται τόσο με στατιστικά δεδομένα και αποτελέσματα απόδοσης, όσο και με την άποψη των ασθενών που νοσηλεύτηκαν.

Στα πρότυπα των νοσοκομείων του εξωτερικού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα στο οποίο θα αξιολογούν και οι ασθενείς, αλλά από την άλλη θα επιβραβεύονται και οι καλύτεροι. Όπως άλλωστε σχεδιάζεται και για τους εργαζόμενους. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Έρχεται ο υπάλληλος του μήνα στα νοσοκομεία! Νέο σύστημα επιβράβευσης των εργαζομένων»

 

Στην περίπτωση των κλινικών, το σχέδιο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προβλέπει την επιβράβευση των καλύτερων τμημάτων, αφού όποια κλινική θα λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία θα ανταμείβεται.

Συγκεκριμένα οι προσλήψεις θα κατευθύνονται πρώτα στις κλινικές με τον καλύτερο βαθμό και μετά στις υπόλοιπες, όπως και οι ανανεώσεις εξοπλισμού και οι βελτίωσης των υποδομών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Έρχεται ο υπάλληλος του μήνα στα νοσοκομεία! Νέο σύστημα επιβράβευσης των εργαζομένων

Ο υπάλληλος του μήνα στα νοσοκομεία ένα νέο σύστημα επιβράβευσης αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα για πρώτη φορά στο δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται να δημιουργηθεί σύστημα επιβράβευσης του καλύτερου εργαζόμενου ανά κλινική.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνος της Κυριακής», άμεσα υιοθετείται στα δημόσια νοσοκομεία σύστημα αξιολόγησης και των εργαζομένων, ώστε κάθε μήνα να προκύπτει εκείνος που έχει την καλύτερη βαθμολογία, προκειμένου να ανταμείβεται αναλόγως.

Μέχρι στιγμής εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξασφαλισθεί ακόμη και ένα μικρό χρηματικό μπόνους για τον εργαζόμενο που θα έχει την καλύτερη βαθμολογία, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ το μόνο βέβαιον είναι ότι θα απολαμβάνει ειδικά προνόμια όπως π.χ. να συμμετέχει σε συνέδρια, να αναβαθμίζεται επαγγελματικά, να λαμβάνει μέρος σε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα έχει επίσης και τη δέουσα προβολή ως ο υπάλληλος του μήνα στα νοσοκομεία, δείγμα επιβράβευσης για την απόδοσή του.

 

Άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους του ΕΣΥ τους οποίους θεωρεί τους ήρωες της καθημερινότητάς μας. Μεταξύ αυτών θα επισπεύσει και τις διαδικασίες πρόσληψης. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Κικίλιας: Σε 5 μήνες μέσω ΑΣΕΠ και ηλεκτρονική πλατφόρμα οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία!»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά, λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ότι ήρθε ο καιρός και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ να λαμβάνουν τα εύσημα που τους αναλογούν, όταν η προσφορά τους βελτιώνει την καθημερινότητα των ασθενών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Από κόσκινο ξανά οι λίστες χειρουργείων! Τι θα αλλάξει ο Κικίλιας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Από κόσκινο περνούν ξανά οι λίστες χειρουργείων.

Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών για να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο που σήμερα εφαρμόζονται και ελέγχονται οι λίστες χειρουργείων, καθώς διαπιστώθηκε και από τη νυν ηγεσία ότι η σειρά προτεραιότητας καταστρατηγείται συστηματικά από ορισμένους γιατρούς με το…αζημίωτο φυσικά.

 

Οι λίστες χειρουργείων δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να μπει ένα τέλος στα «γρηγορόσημα» και τα φακελάκια, αλλά στην πράξη διάφοροι …λειτουργοί του Ιπποκράτη έβρισκαν πάντα έναν τρόπο να τις ξεπερνούν, επικαλούμενοι επείγοντα περιστατικά.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε επίσης να κάνει κάποιες τροποποιήσεις για να τηρείται ο νόμος, αλλά στην πράξη δεν ωφέλησαν. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Διορθώσεις στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία! Νέοι έλεγχοι»

 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μέσα στις πρώτες οδηγίες που αναμένεται να δώσει στους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων είναι να βελτιωθεί άμεσα το σύστημα της προτεραιότητας για εισαγωγή στα χειρουργεία.

Εσωτερική ομάδα ελέγχου στα χειρουργεία
Γι αυτό και δημιουργείται με διαδικασίες εξπρές, ειδική εσωτερική ομάδα ελέγχου τήρησης της λίστας χειρουργείου. Άλλωστε σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε σε μεγάλα νοσοκομεία με εντολή του Βασίλη Κικίλια, διαπιστώθηκε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν πραγματοποιούσαν απολύτως κανέναν έλεγχο για το αν τηρούνταν η σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία.

 

Η εσωτερική ομάδα ελέγχου θα πραγματοποιεί ακόμη και επιτόπιο έλεγχο στα περιστατικά που παρουσιάζονται ως επείγοντα, για να διαπιστώνεται εάν είναι πλασματικά ή όχι. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται βέβαια και η μείωση του φαινομένου με τα φακελάκια.

Σε δεύτερη φάση εφαρμογής του σχεδίου ελέγχου από την εσωτερική ομάδα, θα επιβάλλονται και αυστηρές ποινές στους γιατρούς.

Στο πλαίσιο πάντως των αλλαγών αναμένεται να εφαρμοσθούν με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, ειδικά κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον, κάτι που εφαρμόζεται και στο εξωτερικό.

 

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας προτίθεται να αξιοποιήσει και τις σύγχρονες τεχνολογίες, λένε πηγές του HealthReport.gr για να ελέγξει πως γίνονται οι εισαγωγές κάποιων ασθενών στα χειρουργεία με διαδικασίες εξπρές.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνει την «πόρτα» σε 1.100 επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά στην υπόθεση γυναικολόγου του νοσοκομείου Πολυγύρου Χαλκιδικής, ο οποίος προσέφυγε, καθώς δεν λαμβάνει το μισθό του από τις αρχές του χρόνου, αν και εργάζεται καθημερινά στο νοσοκομείο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, δεν τον δικαίωσε, με αποτέλεσμα -όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ- να κινδυνεύουν πλέον και οι 1.100 συνάδελφοί του επικουρικοί, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με παρόμοιο τρόπο.

Οι 1.100 επικουρικοί γιατροί (μεταξύ αυτών και ο γυναικολόγος του νοσοκομείου Πολυγύρου) είχαν προσληφθεί με προκήρυξη, ενώ η θητεία όλων έληξε στις 31.12.2018. Με νόμο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όμως, και καθώς οι γιατροί ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΕΣΥ κυρίως στην Περιφέρεια, τους έδωσε τη δυνατότητα να ξαναγραφτούν στους καταλόγους των επικουρικών πριν λήξει η θητεία τους. Ο γυναικολόγος του νοσοκομείου Πολυγύρου, ήταν ο μοναδικός στη λίστα που μέχρι σήμερα δεν είχε πληρωθεί μισθούς και εφημερίες.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει σήμερα, ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρει ότι είναι παράνομη η ανανέωση της θητείας του γιατρού πέραν των 24 μηνών, θέτει σε κίνδυνο όλους τους 1.100 επικουρικούς γιατρούς.

Δείτε επίσης - Απίστευτο! Υπάρχει ένας γιατρός στο ΕΣΥ που έχει να πληρωθεί από τον … Ιανουάριο!

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Εκδόθηκε απόφαση από το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου 0241/22-7-2019 η οποία ρητώς αναφέρει ότι παρανόμως ο εν λόγω γιατρός ασχολείται πέραν του 24μήνου και εάν συνεχισθεί η παράνομη σύμβασή του που είναι αυτοδικαίως άκυρη και καταβληθούν αποδοχές η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα διωχθεί πειθαρχικά. Μάλιστα αναφέρει ότι θα κοινοποιηθεί και στις Εισαγγελικές αρχές. Ως εκ τούτω κινδυνεύουν να διωχθούν και ποινικά οι εκκαθαριστές της μισθοδοσίας. Η εν λόγω απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το ν.4528/2018 άρθρο δεύτερο που καταργεί την τρίμηνη διακοπή μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων εφόσον μεσολαβεί διαγωνιστική διαδικασία. Με την κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης απολύονται 1100 Ιατροί από τα Δημόσια Νοσοκομεία και κινδυνεύουν να κλείσουν σημαντικοί τομείς ειδικά στα Περιφερειακά Δημόσια Νοσοκομεία".

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τον Υπουργό Υγείας με νομοθετική ρύθμιση να διευθετήσει αυτό το σοβαρό ζήτημα, καθώς, όπως αναφέρουν τα μέλη της: "Πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία λειτουργούν μόνο με επικουρικούς γιατρούς. Θα κινδυνέψουν ασθενείς όταν φύγουν".

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Με συμβόλαιο αποδοτικότητας οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία

Συμβόλαιο αποδοτικότητας θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι διοικήσεις θα αξιολογούνται με βάση την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια αλλά και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έμφαση στα επείγοντα περιστατικά.

Η βελτίωση της εικόνας των νοσοκομείων εξάλλου, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, την κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, και ο έλεγχος των ταμείων με τη δημοσίευση ισολογισμών έχουν τεθεί ως προτεραιότητα για την Αριστοτέλους, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ΕΣΥ δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη Διαύγεια. Σε αυτή αναφέρεται πως απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι είναι πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού.

Συνεκτιμώνται επίσης μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

Η επιλογή των νέων διοικήσεων, τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, αλλά και η συνεχής αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που προανήγγειλε ο κ. Κικίλιας έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο που έγιναν το 2015 οι αντικαταστάσεις των διοικητών από τον τέως αναπλ. Παύλο Πολάκη. Τότε η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε καταλήξει στο ότι πάνω από το 80% των διοικητών κρίθηκαν αρνητικά, με εισήγηση τη μη παραμονή τους στο σύστημα.

Και οι θεσμοί όμως είχαν "καρφώσει” τον αναπλ. υπουργό για τον τρόπο που έγινε η αντικατάσταση των παλιών διοικήσεων των νοσοκομείων και η επιλογή των νέων, αναφέροντας πως η παύση της πλειοψηφίας των τέως βασίστηκε σε μη σαφείς αιτίες, αν και οι ίδιοι προηγουμένως είχαν επιλεγεί- όπως τονίζουν οι θεσμοί- με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη νέα προκήρυξη θα είναι η εξής: Οι υγειονομικές περιφέρειες θα καταχωρήσουν τις αιτήσεις σε συγκεντρωτική ονομαστική κατάσταση και θα τις αποστέλλουν στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Η Επιτροπή θα εξετάζει τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων που θα διαβιβαστούν σε αυτήν. Στη συνέχεια θα συντάξει κατάλογο αξιολόγησης και εισηγείται στον υπουργό Υγείας, ο οποίος και διορίζει τις νέες διοικήσεις. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δεκαπέντε ημέρες και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι νέες διοικήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πλήθος δυσλειτουργιών στα νοσοκομεία, όπως έδειξε η αναφορά που ζήτησε το υπουργείο Υγείας από τις παρούσες.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, 1 στα 2 δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής σε αυτό.

Παράλληλα, 4 στα 10 νοσοκομεία απαντούν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων, 1 στα 2 δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, 8 στα 10 κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του παθολογικού τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, και 1 στα 2 σημειώνουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Απεργία ΟΕΝΓΕ: Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία στις 24/9

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την επόμενη Τρίτη (24/09/2019) προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα της χώρας, καθώς και άλλες Ομοσπονδίες, για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που φέρνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

της Διονυσίας Προκόπη - Onmed.gr

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και ειδικά στο απεργιακό δικαίωμα. Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να έχει απαρτία και να μπορεί να προκηρύξει απεργία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να βάλει νέα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:

- Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις "αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης" των συνδικάτων, "συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας".

- Υλοποιεί τη μνημονιακή δέσμευση που από κοινού ψήφισαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, για τη θέσπιση "ηλεκτρονικού μητρώου". Δηλαδή το φακέλωμα των εργαζομένων για να γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός ο έλεγχος των σωματείων από τους κρατικούς μηχανισμούς και την εργοδοσία.

- Δίνει αρμοδιότητες "ανώτατου άρχοντα" στον υπουργό Εργασίας για να παρεμβαίνει όποτε θελήσει. Δηλαδή ο Βρούτσης θα είναι πάνω από τα καταστατικά των Ενώσεων, τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, των συλλογικών μας οργάνων. Θα μας φακελώνει όπως θέλει, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όποτε θέλει.

Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε για "εκδημοκρατισμό" ούτε για "διευκόλυνση", όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες».

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να δώσουν απεργιακό «παρών» στις 24/9.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Η προκήρυξη για τις θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία - Έως την 1η Οκτωβρίου η υποβολή των αιτήσεων

Η προκήρυξη για τις θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία - Έως την 1η Οκτωβρίου η υποβολή των αιτήσεων

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 15 μέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

Η προκήρυξη για τις θέσεις διοικητών στα νοσοκομεία - Έως την 1η Οκτωβρίου η υποβολή των αιτήσεων
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και παρατίθεται πιο κάτω η προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών λήγει 15 μέρες μετά τη δημοσίευσή της, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου.

Στην προκήρυξη, που υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι είναι πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντίστοιχο ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο του εξωτερικού.

Συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση στη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων Υγείας, η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες Υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

Αίτηση με τα στοιχεία του αιτούντος και την θέση ή τις θέσεις για τις οποίες εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
Πλήρες βιογραφικό σημείωμα κατά το πρότυπο του Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος (σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή).
Υπεύθυνη δήλωση (ν. 1599/1986) περί μη ύπαρξης τελεσίδικης ποινικής καταδίκης και περί μη ύπαρξης κωλύματος διορισμού.
Δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση όποιος εργάζεται ή υπηρετεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, για το οποίο προκηρύσσεται η θέση, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του ν. 3329/2005, άρθρο 7, παρ. 7, όπως τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο ενδέκατο του ν. 4118/2013 (ΦΕΚ 32/Α’/2013).

Υπηρετούντες
Η παραπάνω διάταξη δεν ισχύει για τους υπηρετούντες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των οποίων η θητεία λήγει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για την ίδια θέση του ίδιου νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 15 μέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και λήγει με την παρέλευση της τελευταίας ημέρας και ώρα 15:00.

Εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη, τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα κατά την ίδια ώρα.

Στην περίπτωση αποστολής της αίτησης με συστημένη επιστολή ως ημερομηνία κατάθεσης λογίζεται η ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες
Προκήρυξη θέσεων διοικητών νοσοκομείων 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Στέρεψαν τα νοσοκομεία από φάρμακα!

Στέρεψαν τα νοσοκομεία από φάρμακα!

Το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο στερεύουν από φάρμακα, καθώς σώζεται ο σχετικός προϋπολογισμός! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες, δεν υπάρχει φάρμακο ούτε για δείγμα σε 4 μεγάλα νοσοκομεία: Μεταξά, Αττικόν, πανεπιστημιακό Λάρισας και νοσοκομείο Ρόδου.

Δραματική συνέπεια της εξέλιξης αυτής είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τη θεραπεία τους. Έτσι, ταλαιπωρούνται αναζητώντας λύση σε άλλο νοσοκομείο ή φυσικά στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα το ογκολογικό νοσοκομείο Μεταξά έλαβε φέτος αρχικό προϋπολογισμό για αγορές φαρμάκων ύψους 23 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός έχει ήδη εξαντληθεί, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες του νοσοκομείο υπολογίζονται σε 2,7 εκατ.

Με άλλα λόγια, οι πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου σε φάρμακα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 32,4 εκατ. (2,7 εκατ. Χ 12 μήνες), δηλαδή, περίπου 9,5 εκατ. περισσότερα από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Με άλλα λόγια, βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι 40% μικρότερος!

Το Νοσοκομείο έχει ειδοποιηθεί από την 2η ΥΠΕ, να προχωρήσει σε τροποποίηση του προϋπολογισμού του, προκειμένου να λάβει άλλες 600.000 ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του. Ακόμη, όμως και αν τα πάρει εγκαίρως καλύπτονται οι ανάγκες σε φάρμακο μόλις για 7-8 ημέρες!

 

Αττικόν

Ανάλογη εικόνα είναι και στην ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το Αττικόν, που βουλιάζει με τις ελλείψεις φαρμάκων. Ο αρχικός του προϋπολογισμός ήταν 28,9 εκατ. ευρώ και έλαβε επιπλέον 4 εκατ. στις 12 Αυγούστου 2019. Και πάλι όμως έχει εξαντληθεί και οι υπηρεσίες κάνουν «έρανο» για φάρμακα σε άλλα νοσοκομεία.

Οι μηνιαίες ανάγκες του Αττικόν για φάρμακα είναι 3,9 εκατ. και τα ογκολογικά φάρμακα αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα του νοσοκομείου. Η διοίκηση έχει επίσης ειδοποιηθεί από την 2η ΥΠΕ, να προχωρήσει σε τροποποίηση προϋπολογισμού, προκειμένου να λάβει άλλες 600.000 ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες του. Όμως, ακόμη και αν τα πάρει καλύπτονται οι ανάγκες σε φάρμακο μόλις για μια εβδομάδα…

Ο παραλογισμός

Για γέλια και για κλάματα είναι όσα συμβαίνουν με τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για φάρμακα. Ο κλειστός προϋπολογισμός για το 2019 είναι 550 εκατ. ευρώ, αλλά υπάρχει ένας αρχικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός ύψους 747 εκατ. Δηλαδή, συνολικά, για φέτος τα νοσοκομεία μπορούσαν να κάνουν παραγγελίες για φάρμακα ύψους 747 εκατ.

Όμως, το ποσό αυτό έχει ήδη εξαντληθεί και με βάση την κατανάλωση φαρμάκων του Α εξαμήνου, φαίνεται ότι οι ανάγκες θα ξεπεράσουν τα 880 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το 2018 με αρχικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 620 εκατ. ευρώ, τα νοσοκομεία τελικά προμηθεύτηκαν φάρμακα ύψους 796,2 εκατ. ευρώ.

Βλέπουμε δηλαδή ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ είχαμε εκτόξευση της κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το 2018, είχαμε αύξηση 7,9%, σε σχέση με το 2017 (796,2 εκατ. έναντι 737,9 εκατ.) και το φέτος αναμένεται να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 11,2% σε σχέση με πέρσι.

Ευθύνες για την κατάσταση φέρει προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ενώ οι αρμόδιοι έβλεπαν το τσουνάμι να έρχεται, δεν προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού, ώστε τα νοσοκομεία να μπορούν κάνουν πρόσθετες παραγγελίες. Το αρμόδιο όργανο, που θα μπορούσε να εισηγηθεί και να εγκρίνει τέτοιου είδους αλλαγές, το ΚΕΣΥΠΕ (όλες οι ΥΠΕ) είχε να συνεδριάσει από τον Απρίλιο λόγω των εκλογών!

Τι πρέπει να κάνει ο Κικίλιας

Είναι προφανές ότι ο Βασίλης Κικίλιας πρέπει να παρέμβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Άμεσα και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός, ώστε να τα νοσοκομεία να μπορούν να κάνουν παραγγελίες φαρμάκων.

Μεσοπρόθεσμα, χρειάζεται η λήψη μέτρων, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά η δαπάνη. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία πρέπει να προχωρήσουν σε κεντρική προμήθεια γενόσημων φαρμάκων. Επί Ανδρέα Λοβέρδου, είχαν γίνει διαγωνισμοί με εκπτώσεις 70-80%, αλλά δεν προχώρησαν λόγω νομικών αδυναμιών.

Ακόμη, για τα πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως ήδη γίνεται στο εξωτερικό. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα με διαφανείς κανόνες και όρους. Και όχι όπως δοκίμασε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αυθαίρετα εκπτώσεις και τοποθετώντας άσχετους, κομματικούς στα αρμόδια όργανα.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Εξέλιξη φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων ΕΣΥ

Έτος Φαρμακευτική Δαπάνη * (€) Αύξηση έναντι προηγούμενου έτους Αρχικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός (€)
2017 737.962.504 620.000.000
2018 796.196.744 +7,9% 620.000.000
2019 885.000.000** +11,2%* 747.000.000***
 

* Η δαπάνη είναι υπολογισμένη σε νοσοκομειακή τιμή φαρμάκων μείον 5% υποχρεωτικό rebate επι του τιμολογίου μείον εθελούσιες εκπτώσεις των εταιρειών

** Εκτίμηση με βάση τη δαπάνη του 1ου εξαμήνου 2019 και τη μεταβολή της δαπάνης 1ου εξαμήνου 2019 έναντι 1ου εξαμήνου 2018 (+11,2%)

*** Στον αρχικό προϋπολογισμό των €747 εκατ. προστέθηκαν €4 εκατ. για το ΑΤΤΙΚΟΝ μέσα στον Αύγουστο

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Κικίλιας: Σε 5 μήνες μέσω ΑΣΕΠ και ηλεκτρονική πλατφόρμα οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία!

HR
Με διαδικασίες εξπρές θα προσλαμβάνονται στο άμεσο μέλλον οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας είχε προϊδεάσει σχετικά στη πρώτη του Συνέντευξη Τύπου. Διαβάστε τι είπε: «Υπουργός Υγείας: Θα μειώσουμε το χρόνο για τις προσλήψεις στα Νοσοκομεία! Τι ετοιμάζει»

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Σκάι επεσήμανε ότι άμεσα θα προωθηθούν αλλαγές στις προσλήψεις στο ΕΣΥ, καθώς σήμερα ο χρόνος φθάνει ακόμη και τους 18 μήνες.

Όπως είπε, σύντομα μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί μέσω ΑΣΕΠ, η διαδικασία των προσλήψεων θα γίνεται σε πέντε μήνες.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, οι πρώτοι γιατροί και νοσηλευτές που θα προσληφθούν με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία μέσω πάντα του ΑΣΕΠ, θα διορισθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και ελλείψεις.

Τους μήνες της γρίπης περίπου 90 άτομα είναι στην αναμονή για ένα κρεβάτι εντατικής, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β.Κικίλιας θέλοντας να δείξει το πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει σήμερα στις Εντατικές. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Στα κάγκελα οι Ενώσεις των Γιατρών για τις αλλαγές στον Συνδικαλιστικό Νόμο

Σε θέσεις μάχης έχουν τεθεί οι γιατροί στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) για τις "απεργοκτόνες διατάξεις", όπως τις χαρακτηρίζουν, τις οποίες αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση στο αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δηλώνει τη σφοδρή αντίθεσή της στο αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο και ειδικότερα στον συνδικαλιστικό νόμο που αυτό περιλαμβάνει, ο οποίος, όπως αναφέρει πλήττει το "αναφαίρετο απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων".

Την ίδια στιγμή η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να συμμετέχουν σε μαζικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 17/09 στις 7:00 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΟΕΝΓΕ: Τι αλλάζει με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο

Οι διατάξεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις προβλέπουν τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), το οποίο θα τηρείται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ταυτόχρονα καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, τόσο για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όσο και για τις αποφάσεις κήρυξης απεργίας. Την ίδια στιγμή, στην κρίση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας τίθεται η κάθε απόφαση του συνδικαλιστικού σωματείου.

Η ΟΕΝΓΕ σχολιάζει τις εξελίξεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τις αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Μετά την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων που απαιτείται προκειμένου η Γενική Συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου να έχει απαρτία και να μπορεί να προκηρύξει απεργία, η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδιώκει να βάλει νέα εμπόδια στην συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:

Καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις «αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης» των συνδικάτων, «συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας».

Υλοποιεί τη μνημονιακή δέσμευση, που από κοινού ψήφισαν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, για τη θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου». Δηλαδή το φακέλωμα των εργαζομένων για να γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός ο έλεγχος των σωματείων από τους κρατικούς μηχανισμούς και την εργοδοσία.

Δίνει αρμοδιότητες «ανώτατου άρχοντα» στον Υπουργό Εργασίας για να παρεμβαίνει όποτε θελήσει. Δηλαδή ο Βρούτσης θα είναι πάνω από τα καταστατικά των Ενώσεων, τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων, των συλλογικών μας οργάνων. Θα μας φακελώνει όπως θέλει, θα μπορεί να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όποτε θέλει.

Είναι φανερό ότι δεν πρόκειται ούτε για «εκδημοκρατισμό» ούτε για «διευκόλυνση», όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση αλλά για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαδικασίες" τονίζουν οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων.

ΟΕΝΓΕ: "Μας θέλουν αποξενωμένους"

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι δεν μπορεί η ενεργητική συμμετοχή και οι ζυμώσεις των σωματείων να αντικατασταθούν με το "πάτημα ενός κουμπιού":

"Μας θέλουν αποξενωμένους μεταξύ μας, τον καθένα μόνο του, χωρίς συμμετοχή στη δράση και στις συλλογικές διαδικασίες. Θέλουν η ζωντανή συζήτηση, η ενεργητική συμμετοχή στη διαμόρφωση των αιτημάτων μας και την οργάνωση των κινητοποιήσεων να αντικατασταθεί από το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτή είναι η ουσία των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία των Γιατρών.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για "κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος τους", καθώς όπως υποστηρίζουν το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο δίνει νέα προκλητικά προνόμια στους «επενδυτές» και "αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, προϋποθέτει την ισοπέδωση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων".

"Δε θα τους επιτρέψουμε να μας βάλουν στο χέρι!", τονίζει η ΟΕΝΓΕ και καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετέχουν στο μαζικό, ενωτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 17/09 , ώρα 7:00 μμ., στα Προπύλαια, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, προκηρύσσει επιπλέον και 24ωρη απεργία.

ΠΗΓΗ:Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ