ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ

Δημόσια νοσοκομεία: Ξεκινάει επιχείρηση «καθαρά χέρια»


 

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

 

Το 1847, ο Ούγγρος γιατρός Ιγνάτιος Σέμελβαϊς καθιέρωσε στη μαιευτική κλινική του γενικού νοσοκομείου της Βιέννης τον πιο εύκολο και φθηνό τρόπο μείωσης των θανάτων από τον επιλόχειο πυρετό: το πλύσιμο των χεριών. Είχε προηγηθεί μια απλή σύγκριση στα αποτελέσματα μεταξύ δύο κλινικών: Στη μία κλινική το προσωπικό αποτελείτο από γιατρούς και φοιτητές Ιατρικής. Στην άλλη το προσωπικό ήταν μαίες. Στην κλινική με τις μαίες, το ποσοστό θνητότητας των λεχωίδων από επιλόχειο πυρετό ήταν τρεις φορές χαμηλότερο σε σχέση με την άλλη κλινική, στην οποία το ιατρικό προσωπικό συμμετείχε σε νεκροτομές και μετέφερε βακτήρια από τα εξεταζόμενα πτώματα στις μητέρες. Αν και το θέμα της καθαριότητας κατά τη φροντίδα ασθενών αναφέρεται πολύ νωρίτερα σε αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα, ο Σέμελβαϊς θεωρείται ο «πατέρας» της υγιεινής των χεριών.

Σήμερα, το μέτρο αυτό χαρακτηρίζεται ως το πλέον οικονομικό και αποδοτικό για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες «στοιχίζουν» στη χώρα μας τουλάχιστον 1.600-1.700 ζωές ετησίως. Το καλό πλύσιμο των χεριών προστατεύει και εκτός νοσοκομείου από λοιμώξεις του αναπνευστικού και από γαστρεντερίτιδες, ενώ, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, βοηθάει και στη μάχη ενάντια στην αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το καλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προλάβει περίπου το 20% των λοιμώξεων του αναπνευστικού, για τις οποίες συχνά γίνεται μη ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ανθεκτικά μικρόβια.

Αν και αυτονόητο μέτρο, η υγιεινή των χεριών είναι δύσκολη στην τήρησή της. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο την τήρηση των διαδικασιών αντισηψίας από τουλάχιστον το 85% του προσωπικού των νοσοκομείων, ποσοστό που δύσκολα πιάνουν ακόμα και τα καλά οργανωμένα ιατρικά και νοσηλευτικά τμήματα στις πιο προηγμένες υγειονομικά χώρες. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή σε τμήματα που έχουν δώσει έμφαση στην επίλυση του προβλήματος, μόλις ξεπερνά το 50%. Οπως ανέφερε στην «Κ» η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του πρώην Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) –νυν Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)–, Φλώρα Κοντοπίδου, από τα βασικότερα εμπόδια που καταγράφονται είναι η απουσία κουλτούρας στην υγιεινή των χεριών, η οποία ξεκινάει από την κορυφή της «πυραμίδας» των νοσοκομείων, τη διοίκηση και τους επικεφαλής τομέων και τμημάτων. Εμπόδιο είναι και ο τεράστιος φόρτος εργασίας εντός των ελληνικών νοσοκομείων. Ομως, όπως τονίζει η κ. Κοντοπίδου, «ο φόρτος εργασίας μπορεί να μειώσει το μέτρο, αλλά δεν το εξαφανίζει». Αλλωστε, η πλειονότητα του προσωπικού των νοσοκομείων (ποσοστό άνω του 80%), παραδέχεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου και ζητεί περισσότερη εκπαίδευση και πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους φοιτητές της Ιατρικής στη χώρα μας, μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μάθημα υγιεινής των χεριών και μόνο στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Το Γραφείο Μικροβιακής Αντοχής έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες επιχείρηση «Καθαρά χέρια» σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οπως ανέφερε η κ. Κοντοπίδου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το καλοκαίρι του 2018 και έχει ως στόχο να ενισχύσει την κουλτούρα της υγιεινής των χεριών από το προσωπικό των νοσοκομείων.

Πιλοτική εφαρμογή

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά στα 30 από τα 32 νοσοκομεία της Αττικής και σε συγκεκριμένα τμήματα των νοσοκομείων. Επιλέχθηκαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τουλάχιστον ένα παθολογικό και ένα χειρουργικό τμήμα από κάθε νοσοκομείο. Για κάθε τμήμα ορίστηκαν εργαζόμενοι ως «κλινικοί σύνδεσμοι» για την εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν ειδικά, ώστε να μεταδώσουν την κουλτούρα για την τήρηση των πέντε βημάτων στην υγιεινή των χεριών: 1ο) Πριν από την επαφή με τον ασθενή, 2ο) πριν από κάθε καθαρό ή άσηπτο χειρισμό ασθενούς (π.χ. αλλαγή φλεβικού καθετήρα), 3ο) μετά την έκθεση σε σωματικά υγρά του ασθενούς, 4ο) μετά την επαφή με τον ασθενή και 5ο) μετά την επαφή με αντικείμενα ή έπιπλα που βρίσκονται στο άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενούς (νοσηλευτικό διάγραμμα, κλινοσκεπάσματα, κομοδίνο κ.ά.). Ηδη έχουν εκπαιδευτεί 150 «εκπαιδευτές». Από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει η περίοδος ευαισθητοποίησης του προσωπικού των τμημάτων και καταγραφής της συμμόρφωσης, την οποία θα ακολουθήσει περίοδος παρεμβάσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα προς αξιολόγηση του προγράμματος αναμένονται τον Ιούνιο. Ηδη προετοιμάζεται η επέκταση του προγράμματος στα νοσοκομεία της Μακεδονίας (3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας).

Οι επισκέπτες

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά οι χειραψίες σε νοσοκομειακό περιβάλλον, σε διεθνές επίπεδο, απαγορεύονται. Και ο λόγος είναι η αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων. Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, εντός του νοσοκομείου κινούνται σε καθημερινή βάση πολλές χιλιάδες επισκεπτών και συνοδών ασθενών, αλλά και αποκλειστικοί νοσηλευτές, οι οποίοι εν δυνάμει μπορεί να μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια από τον έναν νοσηλευόμενο ασθενή στον άλλον. Η πραγματικότητα ειδικά για τα ελληνικά νοσοκομεία είναι ότι οι επισκέπτες αναλαμβάνουν πολύ μεγάλο κομμάτι της φροντίδας των ασθενών, ενώ πολλές φορές προθυμοποιούνται να βοηθήσουν και άλλους νοσηλευόμενους. «Στις οδηγίες μας προς τα νοσοκομεία συστήνουμε στους προϊσταμένους των τμημάτων να ενημερώνουν όποιον επισκέπτεται ή φροντίζει ασθενή για τα μέτρα υγιεινής των χεριών. Θα πρέπει η επίσκεψη να μη διαρκεί πολύ και να ελέγχεται ποιος μπαίνει μέσα στους θαλάμους για το ενδεχόμενο να μεταφέρει κάποια ίωση», σημειώνει η υπεύθυνη του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής Φλώρα Κοντοπίδου. Οι συνοδοί που φροντίζουν τους ασθενείς πρέπει να καθαρίζουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα τα χέρια τους πριν και μετά την επαφή με τον ασθενή και ό,τι τον περιβάλλει, αλλά και να πλένουν τα χέρια τους όταν έρχονται σε επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, μετά τη χρήση τουαλέτας και πριν από το φαγητό. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Αύξηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων το 2018! Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς

Αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας, παρότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό και μάλιστα με μεγάλα ποσά.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται συνεχής ανοδική πορεία στον αριθμό των συμπολιτών μας που επιλέγουν να πληρώσουν για να δουν γιατρό στο ΕΣΥ το απόγευμα, επειδή εκτός των άλλων αδυνατούν να βρουν ελεύθερο ραντεβού τις πρωινές ώρες σε νοσοκομεία όπου είναι δωρεάν.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 592.035 επισκέψεις, ενώ το 2017 568.744 και το 2016 οι επισκέψεις είχαν αγγίξει τις 539.699 σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας.

Βέβαια η άνοδος που παρατηρείται στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αποδίδεται και στο γεγονός ότι για να κλείσουν ραντεβού τις πρωινές ώρες όπου οι επισκέψεις σε γιατρούς είναι χωρίς χρέωση, υπάρχει αναμονή μηνών. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τι αναμονή απαιτείται για ένα ραντεβού: «Σε αναμονή για ραντεβού με γιατρό και στα Κέντρα Υγείας! Πόσος χρόνος απαιτείται (παραδείγματα)»

 

Την ίδια ώρα στην αύξηση του αριθμού των επισκέψεων το απόγευμα φαίνεται ότι συνέτειναν και τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στα πρώην ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας, μετά και την αποχώρηση μεγάλου αριθμού γιατρών από το δημόσιο σύστημα.

Αποχωρήσεις που επιβλήθηκαν με νόμο, καθώς επρόκειτο για γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι και τα ελεύθερα ραντεβού στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πια δυσεύρετα.

Πάντως τα νοσοκομεία της Αθήνας κατέχουν και πάλι τα πρωτεία στα απογευματινά ιατρεία, αφού το 2018 συνολικά κατεγράφησαν 214.260 επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ακολουθούν σε αριθμό τα νοσοκομεία της Κρήτης όπου έγιναν συνολικά 80.745 επισκέψεις την περασμένη χρονιά.

 

Και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου όπου περιλαμβάνονται τα μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά όπως το Τζάνειο και το Μεταξά, οι επισκέψεις εκτοξεύθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2018 στην Περιφέρεια του Πειραιά έγιναν 73.082 επισκέψεις, το 2017 είχαν καταγραφεί 61.277 ενώ το 2016 ήταν 59.773.

Στην Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κατά παράδοση γίνονται οι λιγότερες επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία, αφού όπως προκύπτει από τις καταγραφές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, το 2018 κατεγράφησαν 44.020, το 2017 έγιναν 44.030 και το 2016 ήταν 41.211.

Η υπόθεση πάντως των απογευματινών ιατρείων ή της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων όπως ονομάζεται πλέον ο θεσμός, έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικερδής για τους γιατρούς αλλά και τα νοσοκομεία, αν σκεφτεί κανείς τα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για να δουν γιατρό της επιλογής τους από τα οποία ένα ποσοστό κατευθύνεται και στα ταμεία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συχνά πυκνά ζητά να καταργηθεί η πληρωμή που είναι σε βάρος της τσέπης των ασθενών.

 

Σήμερα για να δει κανείς τον γιατρό της επιλογής του σε απογευματινό ιατρείο νοσοκομείου πρέπει να καταβάλει τα εξής ποσά ανάλογα με τη θέση του γιατρού:

36 € Λέκτορας – Επιμελητής Β’

48 € Επιμελητής Α’ – Επίκουρος Καθηγητής

60 € Διευθυντής – Αναπληρωτής Καθηγητής

64 € Συντονιστής Διευθυντής

72 € Καθηγητής

Να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης. Ωστόσο καλύπτουν τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.), αρκεί ο ασθενής να διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό. Διαφορετικά καταβάλει όλο το κόστος από την τσέπη του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις τιμές για επισκέψεις στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας τέτοιος σχεδιασμός.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Νομιμοποίηση προμηθειών στα νοσοκομεία με παράταση όρων ληγμένων συμβάσεων

Πληρωμή των προμηθευτών από τις πιστώσεις του 2019
Νομιμοποίηση των εξωσυμβατικών προμηθειών που πραγματοποιήθηκαν ως τις 31.1.2019 από τα νοσοκομεία, προβλέπεται σε άρθρο του ν. 4599 για τη "Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις".

Συγκεκριμένα, με τροπολογία, που αποτελεί πλέον το άρθρο 31 του παραπάνω νόμου, δίνεται παράταση στις προμήθειες αυτές από 31.10.2018, στις 31.1.2019.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η τρίμηνη παράταση δίνεται για την εξόφληση υποχρεώσεων από
• προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φαρμάκων και άλλων συναφών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών κλινικών, των πανεπιστημιακών, των νοσοκομείων Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
• την παροχή υπηρεσιών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ,
• την κάλυψη αναγκών του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και
• προμήθειες υλικών και αγαθών και παροχή υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΔΥΠΕ που διενεργήθηκαν μέχρι 31.10.2016 χωρίς την υπογραφή σύμβασης.

Ταυτόχρονα τροποποιείται η ημερομηνία του έτους αναφοράς της παρ. 9 του άρθρου 66 του ν.4316/2014, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση προμηθειών, βάσει συμβάσεων οι οποίες έχουν όμως λήξει. Οι προμηθευτές μπορούν να προμηθεύουν τα νοσοκομεία με υπογραφή του διοικητή της τοπικής ΥΠΕ, και η πληρωμή θα γίνεται από τις πιστώσεις του τρέχοντος έτους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως σημειώνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, "κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί εφοδιασμού φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, πράξεις οι οποίες αφορούν στη δυνατότητα εφοδιασμού των φορέων ΥΠΕ - ΠΕΔΥ, από τους προμηθευτές των νοσοκομείων εποπτείας κάθε ΥΠΕ με επέκταση των αντιστοίχων συμβάσεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις θα πληρώνονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών ΥΠΕ - ΠΕΔΥ έτους 2019".

Με τη διάταξη αυτή, όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων μέσω της επέκτασης νομιμοποίησης των δαπανών τους, που εξασφαλίζει την συνεχή προμήθεια και λειτουργία των φορέων αυτών.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Αδειάζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας από τις αλλαγές στις εξετάσεις ειδικότητας! Οι γκρίζες προβλέψεις

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των νοσοκομειακών γιατρών για το μέλλον των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας, καθώς εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την απόκτηση της ειδικότητας, θα αδειάσουν τις κλινικές του ΕΣΥ.

Βασική αιτία το γεγονός ότι πλέον οι εξετάσεις για την ειδικότητα θα πραγματοποιούνται μόνο σε δύο πόλεις, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ και ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής μπορεί να προέρχεται επίσης μόνο από την πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται πάντα στην έδρα του Προέδρου.

 

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι με τις αλλαγές αυτές όλοι οι νέοι γιατροί θα επιδιώκουν να ολοκληρώνουν το χρόνο εκπαίδευσής τους στις δύο πόλεις, αφήνοντας όμως χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Κάτι που επιβεβαιώνει στο HealthReport.gr και η νέα αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου.

Ήδη πάντως το ΕΣΥ έχει αδειάσει από ειδικευόμενους γιατρούς με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν και οι εφημερίες σε πολλά νοσοκομεία.
Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τον Γ.Γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Πάνο Παπανικολάου ότι ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν περίπου 9000 ειδικευόμενοι στο ΕΣΥ σήμερα ίσα που φθάνουν τις 4000. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι γίνεται στα νοσοκομεία: «Ειδικευόμενοι ούτε για…δείγμα στα νοσοκομεία! Γιατί μειώθηκε ο αριθμός τους»

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πάνω από 18.000 νέοι γιατροί. Η μετανάστευση οφείλεται κυρίως στην αναζήτηση ενός καλύτερου εργασιακού μέλλοντος.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πότε θα αυξηθούν οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης που τους δικαιώνει! Πόσα χρήματα έχασαν

Τα πάνω κάτω έφεραν και πάλι για την κυβέρνηση δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων σε όλη τη χώρα που δικαιώνουν τους γιατρούς οι οποίοι είχαν προσφύγει για τις περικοπές στους μισθούς τους.

Η νέα απόφαση αφορά στις ρυθμίσεις του νόμου 4472/2017, για τους γιατρούς του ΕΣΥ, η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές και επιδικάζει διαφορές αποδοχών για τα έτη 2017 και 2018, που κυμαίνονται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και τη βαθμίδα από 19.000 έως 24.000 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η κατάθεση αγωγών. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση: «Απόφαση βόμβα της Δικαιοσύνης δικαιώνει τους γιατρούς του ΕΣΥ για νέα αναδρομικά και αυξήσεις μισθών! Πόσα θα εισπράξουν»

 

Εκτός από αναδρομικά όμως φαίνεται πως η κυβέρνηση με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και σε αυξήσεις μισθών των νοσοκομειακών γιατρών. Άλλωστε όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων συνδέονται και με τα όσα είχε αποφασίσει το ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι οι μισθοί πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προς του 2012.

Απόφαση ΣτΕ για τους μισθούς όλων των γιατρών
Μάλιστα εντός των επόμενων μηνών οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένουν να δημοσιευθεί και η απόφαση της τριτανακοπής που είχαν κάνει στο ΣτΕ, στην οποία συμμετείχαν 8500 γιατροί του ΕΣΥ, ώστε η απόφαση για τις αυξήσεις στους μισθούς να αφορούν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο τους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη.

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Περισσότερα...

Γι’ αυτούς τους λόγους πέφτουν τα ασανσέρ στα δημόσια νοσοκομεία

Οι πτώσεις ασανσέρ είναι ένα συχνό φαινόμενα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές, ενώ σχεδόν ποτέ δεν μαθαίνουμε, ποια ήταν τα αίτια του ατυχήματος.
Τα ατυχήματα και οι σοβαρές βλάβες ανελκυστήρων σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εμφανίζονται σε αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνουν σε πολύ μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Αλεξάνδρα, το ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εχθές στο Ιπποκράτειο, όπου ένας ουρολόγος του νοσοκομείου λίγο έλειψε να ακρωτηριαστεί στο κάτω αριστερό άκρο, μετά από πτώση του ασανσέρ μεταφοράς φορείων. Θύματα δυστυχώς υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις: ασθενείς, εργαζόμενοι, (γιατροί, νοσηλευτές τραυματιοφορείς) ή επισκέπτες ασθενών.

Μια σύντομη αναδρομή στα πιο πρόσφατα περιστατικά, επιβεβαιώνει τα παραπάνω:

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Ιούλιος του 2015)
Το ασανσέρ βρέθηκε ξαφνικά από το ισόγειο στο υπόγειο του κτιρίου. Στο εσωτερικό της καμπίνας βρίσκονταν 8 άτομα, ενώ ο ένας από τους επιβάτες, μια 63χρονη γυναίκα, τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση, καθώς είχε υποστεί ρήξη χιαστού.

ΑΧΕΠΑ (Νοέμβεριος 2017)
Κόπηκε ο ιμάντας ενός ασανσέρ στο παλαιό κτίριο του νοσοκομείου με αποτέλεσμα η καμπίνα να υποχωρήσει δύο ορόφους, από το ισόγειο, στον όροφο -2. Στο ασανσέρ βρίσκονταν δύο συνοδοί, ένας τραυματιοφορέας και μια χειρίστρια ιατρικών μηχανημάτων, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά υπέστησαν ισχυρό σοκ.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ εκείνη την περίοδο: “Τα ασανσέρ και στα δύο κτίρια του ΑΧΕΠΑ έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι πανάρχαια και χαλάνε διαρκώς. Πολλές φορές ξεμένουν μεταξύ δύο ορόφων. Συχνά μένουν μέσα και ασθενείς, οι οποίοι πηγαίνουν για να χειρουργηθούν”.

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα (Οκτώβριος 2018)
Σχεδόν μονίμως χαλασμένοι και οι έξι ανελκυστήρες του νοσοκομείου, ενώ -όταν σπανίως λειτουργούσε ο ένας από τους έξι- οι ασθενείς εγκλωβίζονταν μεταξύ των ορόφων. Εκτός από τον καθημερινό κίνδυνο, ασθενείς, συνοδοί και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εκείνη την περίοδο είχαν υποστεί και ατελείωτη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ: «Ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς με τις σκάλες να κάνουν χημειοθεραπεία. Επίσης ανεβοκατεβαίνουν οι ασθενείς για προεγχειρητικό έλεγχο για τις καρδιολογικές επεμβάσεις. Αδυνατούν οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν το χειρουργικό, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Συνεχώς απεγκλωβίζονται από τα ασανσέρ ασθενείς μεταξύ των ορόφων».

Γιατί πέφτουν τα ασανσέρ στα νοσοκομεία;
Το iatropedia.gr απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτη μεγάλης γνωστής εταιρείας εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων. Ως ειδικός, μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει κληθεί στο παρελθόν να γνωμοδοτήσει σε κάποιες περιπτώσεις πτώσης ασανσέρ σε νοσοκομεία, ή να δώσει λύση μετά το συμβάν. Θέσαμε, λοιπόν, στον ειδικό - οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του- το εξής ερώτημα: : - Γιατί πέφτουν τα ασανσέρ στα νοσοκομεία;

“Εχω διαπιστώσει με τα μάτια μου, ότι από σπάνια έως ποτέ, δεν υπήρξε αστοχία υλικού. Την ευθύνη σ' αυτές τις περιπτώσεις την έχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι λόγοι δεν είναι περίπλοκοι, αλλά στην πραγματικότητα αρκετά απλοί:

Υπερβολική χρήση των ανελκυστήρων
“Τα νοσοκομεία έχουν πάρα πάρα πολύ μεγάλη κίνηση και δυστυχώς δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα από τους συντηρητές. Φανταστείτε ένα μεγάλο νοσοκομείο, όπως το ΑΧΕΠΑ ή το Ιπποκράτειο με συνολική δύναμη 600-700 κλινών και πληρότητα 100% με επισκεψιμότητα 1.000 ατόμων καθημερινά (ασθενείς, συνοδοί, έκτακτα περιστατικά στις εφημερίες). Εχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τέτοιων ατυχημάτων. Η δουλειά μας είναι επικίνδυνη και χρειάζεται σοβαρότητα. Πολλές φορές οι συντηρητές δεν κάνουν τη συντήρηση που θα ήθελαν, γιατί δεν προλαβαίνουν. Καλούνται να βάζουν μια υπογραφή χωρίς να έχουν κάνει τα απαιτούμενα”, επισημαίνει ο ειδικός.

 Μείωση των δαπανών
“Την συντήρηση των ανελκυστήρων πολύ συχνά αναλαμβάνουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά τη δουλειά. Με μηδενικό κέρδος δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει κανείς σωστά. Συνήθως οι συνάδελφοι λένε “ναι” στα χαμηλά κόστη για να πάρουν τη δουλειά στο μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά δεν κάνουν καλή συντήρηση”. Οταν η σωστή συντήρηση κοστίζει 30 χιλιάδες ευρώ και κάποιοι παίρνουν το έργο με 27 ή 25 χιλιάδες, καταλαβαίνει κανείς τι συντήρηση θα κάνουν. Καμία υπηρεσία προμηθειών δεν το λαμβάνει αυτό υπόψη. Πρέπει να δουλεύει κανείς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα”, λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συντήρησης ανελκυστήρων.

Μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει την αγανάκτησή του, καθώς όπως λέει υπάρχουν ευθύνες, γιατί αυτή η τελευταία υπόθεση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, δεν είναι και η μόνη: “Υπάρχει ευθύνη. Δεν μπορούν να πέφτουν τα ασανσέρ των νοσοκομείων έτσι. Κάποιος ευθύνεται, τα ασανσέρ δεν πέφτουν μόνα τους. 'Εχει ξαναπέσει ασανσέρ και σε άλλα νοσοκομεία”, λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Πριν από το Πάσχα η προκήρυξη για 1000 μόνιμους γιατρούς στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Πριν από το Πάσχα αναµένεται η προκήρυξη για 1.000 θέσεις µόνιµων ιατρών, η επιλογή των οποίων θα γίνει από τα Συµβούλια Κρίσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό µέσω ΑΣΕΠ.

Όπως προβλέπεται για το ιατρικό προσωπικό, οι θέσεις προς πλήρωση στο ΕΣΥ θα ανακοινωθούν από τα ίδια τα νοσοκοµεία όπου θα προσληφθούν οι γιατροί.

Προηγουμένως όμως θα προηγηθεί η καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό από τις επτά Υγειονοµικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) σε συνεργασία µε το υπουργείο, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η επιλογή των γιατρών µέσα από τα Συµβούλια Κρίσεως του κάθε νοσοκοµείου.

 

Παρότι για τις θέσεις µόνιµων γιατρών δεν θα µεσολαβήσει το ΑΣΕΠ, εκτιµάται ότι η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον χειµώνα, γεγονός βέβαια το οποίο χρησιµοποιεί η κυβέρνηση στην επιχειρηµατολογία της για να δείξει ότι οι προσλήψεις δεν αποτελούν προεκλογική φούσκα, καθώς θα ολοκληρωθούν µετά τις κάλπες.

Η συγκεκριµένη διαδικασία θα εφαρµοστεί για το σύνολο των 4.000 θέσεων µόνιµων γιατρών, που θα προσληφθούν τα επόµενα τέσσερα χρόνια.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήµερα από το δηµόσιο σύστηµα υγείας λείπουν περίπου 5.000 γιατροί, ενώ οι νοσηλευτές που απουσιάζουν φτάνουν τους 15.000, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Οµοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟΕΣΥ).

 

Από τα µεγαλύτερα προβλήµατα σε κενά παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Γι’ αυτό και η αρχή θα γίνει από τις εντατικές, ώστε να καλυφθούν άµεσα τα κενά που υπάρχουν, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι ογκολογικές κλινικές και τα τµήµατα επειγόντων περιστατικών.

Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία

Οι προσλήψεις θα δώσουν ανάσα στους νέους γιατρούς οι οποίοι θα διεκδικήσουν µια µόνιµη θέση αλλά και στα δηµόσια νοσοκοµεία, εάν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 300 γιατροί µε συνταξιοδότηση χωρίς να αντικαθίστανται.

Ενδεικτικό είναι ότι η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς το 28% των µελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούµενοι. Να σηµειωθεί ότι στη χώρα µας επισήµως υπάρχουν περίπου 70.000 γιατροί που εργάζονται είτε στον ιδιωτικό τοµέα της Υγείας είτε στον δηµόσιο.

γιατροί ΠΕΔΥ

Βέβαια δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στην αρχή της κρίσης οι γιατροί στα δηµόσια νοσοκοµεία ήταν περίπου 27.000, ενώ σήµερα υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις 8.000. Ο περιορισµός του αριθµού των γιατρών στο ΕΣΥ οφείλεται στο γεγονός της απαγόρευσης των µόνιµων προσλήψεων στο ∆ηµόσιο που είχε επιβληθεί από τους τροϊκανούς και είχε φθάσει µάλιστα ακόµη και σε µία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων προσωπικού στην Υγεία από το 2015 - Πίνακας

Η χειρότερη χρονιά για την παρούσα κυβέρνηση ήταν το 2015, όταν είχαν αποχωρήσει 2.758 εργαζόμενοι από τον χώρο της Υγείας και είχαν προσληφθεί μόλις 382.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων προσωπικού στην Υγεία από το 2015 - Πίνακας
Αρνητικά εξελίσσεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων προσωπικού στον χώρο της Υγείας.

Οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν ή συνταξιοδοτήθηκαν ανήλθαν σε 7.097 και όσοι προσλήφθηκαν ή μετακινήθηκαν από άλλον τομέα έφτασαν τους 6.343.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία έως και για τον περασμένο Οκτώβριο.

Από τη σύγκριση των δεδομένων προκύπτει μία σταθερή αποδυνάμωση στη στελέχωση της δημόσιας Υγείας, με οριακή κάλυψη των πολλών κενούμενων θέσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντικατάσταση γίνεται με προσωπικό που απασχολείται με “ελαστικές” σχέσεις εργασίας.

Η χειρότερη χρονιά για την παρούσα κυβέρνηση ήταν το 2015, όταν είχαν αποχωρήσει 2.758 εργαζόμενοι από τον χώρο της Υγείας και είχαν προσληφθεί μόλις 382.

Από το 2016, καταβάλλεται μία προσπάθεια να καλυφθεί μέρος του κενού, αλλά οι προσλήψεις και μετακινήσεις προσωπικού είναι οριακά περισσότερες από τις αποχωρήσεις.

 

Αναλογία


Το πρόβλημα επέτειναν τα διαδοχικά Μνημόνια, τα οποία είχαν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να καλύπτουν σταθερά μικρό μέρος των κενούμενων θέσεων (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις).

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την έξοδο από τα Μνημόνια και την αποκατάσταση της αναλογίας 1 πρόσληψη ανά 1 αποχώρηση. Προανήγγειλε, δε, 2.500 προσλήψεις μέσα στο 2019 και άλλες 7.500 για την επόμενη τριετία.

Από τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ προκύπτει πως οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα είναι συνολικά 565.000 άτομα, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 129.962 σε σχέση με το 2011.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνονται από 917 έως 1.260 ευρώ, με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 1.066 ευρώ.

Κενά
Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν στην Υγεία 69.223 υπάλληλοι και το 2018 το προσωπικό είχε μειωθεί σε 63.150.

Από την ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται πως οι κενές οργανικές θέσεις είναι 39.000, εκ των οποίων οι 14.000 αφορούν νοσοκομειακούς γιατρούς. Το σύνολο του προσωπικού των νοσοκομείων (πλην γιατρών) ανέρχεται σε 49.150 άτομα.

Σε 44.819 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 29.000 (κενές οι 15.819 θέσεις).

Το προσωπικό που υπηρετεί στα νοσοκομεία με “ελαστικές” εργασιακές σχέσεις εκτιμάται πως ανέρχεται σε 12.000 άτομα (επικουρικό, πρώην εργολαβικό προσωπικό).

Περίπου 4.000 υπάλληλοι νοσοκομείων είναι αποσπασμένοι ή μετακινημένοι σε άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας, υπουργείων και σε γραφεία βουλευτών. 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Έρχονται 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία! Πόσες θα γίνουν το 2019

Αθρόες προσλήψεις με έντονο άρωμα εκλογών αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο αποτελεί και τον νούμερο ένα τομέα με τον οποίο έρχονται σε επαφή καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας και λόγω της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει δέχεται έντονη κριτική από τους ασθενείς, τους συγγενείς αλλά και τους εργαζόμενους.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης το προεκλογικό δώρο της κυβέρνησης αφορά την πρόσληψη 10.000 μόνιμου προσωπικού, εκ των οποίων 4.000 γιατροί και 6.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε πρόσφατα ο υπ. Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς: «Στις 8000 οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο από τις αρχές του 2019! Πόσες θα γίνουν στην Υγεία»

Από αυτές, οι 2.500 (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019. Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν μέσω των Συμβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Στη σχετική διαδικασία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και συμβασιούχοι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας.

 

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι αυτές οι προσλήψεις είναι μέρος των 9.000 που θα πραγματοποιηθούν το 2019 και επιτυγχάνονται χάρη στην αναλογία «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», που ισχύει από φέτος.

 

Όπως ανακοίνωσε o Ανδρέας Ξανθός προτεραιότητα θα δοθεί στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές όλης της χώρας, με προτεραιότητα σε τμήματα εξειδικευμένης φροντίδας, όπως είναι οι ογκολογικές κλινικές, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια όλων των κατηγοριών, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές ψυχικής υγείας, οι μονάδες αποκατάστασης, τατα φυσικοθεραπευτήρια των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα, τα κέντρα υγείας μαζί με τα περιφερειακά τους ιατρεία και τα εργαστήριά τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι αυτό αποτελεί έναν αναπτυξιακό προγραμματισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας «που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει πρώτα από όλα τις δομές του κοινωνικού κράτους». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το ΕΣΥ υποστελεχωμένο και «ένα βήμα πριν από τη διάλυση», ενώ με 18.000 θέσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα και άλλες 5.000 προκηρυγμένες θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, «κατάφερε να πατήσει στα πόδια του το σύστημα υγείας και μπορούμε να μιλάμε από εδώ και πέρα για την ανάπτυξή του».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Εκλογές γιατρών: Βαριά ήττα για ΣΥΡΙΖΑ

Παναγιώτα Καρλατήρα - PROTOTHEMA.GR

Η γαλάζια ΔΗΚΝΙ και η ΔΗΠΑΚ που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ ενισχύθηκαν στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών - Βάφτηκε...κόκκινος ο Ευαγγελισμός και γαλάζιο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς»

Με την πρωτιά, για τρίτη συνεχή φορά τα τελευταία έξι χρόνια, της Δημοκρατικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΚΝΙ) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, την ενίσχυση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, και την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία (ΣΥΡΙΖΑ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής.

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία την περασμένη Τρίτη, για την ανάδειξη των εκπροσώπων των γιατρών στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκτός από τις αλλαγές που αποκάλυψε στη βούληση του εκλογικού σώματος, κατέγραψε όμως και μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών σε σύγκριση με άλλες εκλογές, γεγονός που αποδίδεται στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Από τους περίπου 5.700 νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία οι 4.000.

Η γαλάζια ΔΗΚΝΙ έχει αυξήσει τη δύναμή της στις τελευταίες εκλογές σε σχέση με εκείνες του 2016 όπου είχε κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση λαμβάνοντας 1.025 ψήφους έναντι 1.193 που έλαβε εφέτος. Από τη ΔΗΚΝΙ παρέρχεται και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη.

Η ΔΗΚΝΙ έλαβε συνολικά τέσσερις έδρες.

Ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση εξήλθε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με περίπου 22,7%. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 3 έδρες.

Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων. Έλαβε 3 έδρες.

Αποδυναμωμένη βγήκε από τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία, έχοντας χάσει από το 2013 περισσότερες από 250 ψήφους. Το Μέτωπο έλαβε 2 έδρες. Η ήττα έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που βίωσε η παράταξη του Μετώπου στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), και η οποία προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της, με παραιτήσεις γιατρών.

Πώς ψήφισαν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Η δυναμική παρουσία των συνδικαλιστικών στελεχών του ιατρικού σώματος αποτυπώθηκε στο αποτελεσμα των εκλογών σε κάθε νοσοκομείο.

Έτσι, βάφτηκε...κόκκινος ο Ευαγγελισμός και γαλάζιο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς». Στον Ευαγγελισμό όπου εργάζεται ο κ. Ηλίας Σιώρας η ΔΗΠΑΚ σάρωσε στις εκλογές, αφού οι γιατροί της έδωσαν 226 ψήφους σε σύνολο 390. Τριάντα ψήφοι δόθηκαν στο Μέτωπο.

Στο Γενικό Κρατικό όπου είναι παθολόγος η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η παράταξη της, ΔΗΚΝΙ, ήταν πρώτη με 166 ψήφους, ενώ στη δεύτερη θέση, με 68 ψήφους, βρέθηκε η παράταξη ΚΙΝΑΛ.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από όπου προέρχεται ένα άλλο δυνατό συνδικαλιστικό στέλεχος των γιατρών της Αττικής, ο νυν γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο νευροχειρουργός κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, η παράταξη στην οποία ανήκει, το Ενωτικό Μέτωπο για την Ανατροπή,κυριάρχησε στις εκλογικές διαδικασίες με 129 ψήφους σε σύνολο 302. Ισχυρή βάση έχει και η ΔΗΠΑΚ όπως αποδεικνύουν οι 87 ψήφοι της. Η ΔΗΚΝΙ έλαβε 66 ψήφους.

Το Μέτωπο, παρά την γενική καταπόντισή του, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, με 85 ψήφους. Ομοίως και στο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" με 29 ψήφους σε σύνολο 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο αριθμό ψήφων (1) έλαβε η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία Ανδρέας Συγγρός και Αττικόν. Στο τελευταίο νοσοκομείο τις περισσότερες ψήφους έλαβε η Ανεξάρτητη Ιατρική Συνεργασία.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

 

Βαριά η ήττα για τους γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ

Με την πρωτιά, για τρίτη συνεχή φορά τα τελευταία έξι χρόνια, της Δημοκρατικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΚΝΙ) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, την ενίσχυση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, και την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών για την Υγεία (ΣΥΡΙΖΑ) ολοκληρώθηκαν οι εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής.

Η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των εκλογών που διεξήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία την περασμένη Τρίτη, για την ανάδειξη των εκπροσώπων των γιατρών στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) εκτός από τις αλλαγές που αποκάλυψε στη βούληση του εκλογικού σώματος, κατέγραψε όμως και μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών σε σύγκριση με άλλες εκλογές, γεγονός που αποδίδεται στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Από τους περίπου 5.700 νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία οι 4.000.

Η γαλάζια ΔΗΚΝΙ έχει αυξήσει τη δύναμή της στις τελευταίες εκλογές σε σχέση με εκείνες του 2016 όπου είχε κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση λαμβάνοντας 1.025 ψήφους έναντι 1.193 που έλαβε εφέτος. Από τη ΔΗΚΝΙ παρέρχεται και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κυρία Ματίνα Παγώνη.

Η ΔΗΚΝΙ έλαβε συνολικά τέσσερις έδρες.

Ενισχυμένη από την εκλογική αναμέτρηση εξήλθε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με περίπου 22,7%. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ηλίας Σιώρας. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 3 έδρες.

Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων. Έλαβε 3 έδρες.

Αποδυναμωμένη βγήκε από τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία, έχοντας χάσει από το 2013 περισσότερες από 250 ψήφους. Το Μέτωπο έλαβε 2 έδρες. Η ήττα έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που βίωσε η παράταξη του Μετώπου στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), και η οποία προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό της, με παραιτήσεις γιατρών.

Πώς ψήφισαν οι γιατροί στα νοσοκομεία

Η δυναμική παρουσία των συνδικαλιστικών στελεχών του ιατρικού σώματος αποτυπώθηκε στο αποτελεσμα των εκλογών σε κάθε νοσοκομείο.

Έτσι, βάφτηκε…κόκκινος ο Ευαγγελισμός και γαλάζιο το Γενικό Κρατικό «Γεννηματάς». Στον Ευαγγελισμό όπου εργάζεται ο κ. Ηλίας Σιώρας η ΔΗΠΑΚ σάρωσε στις εκλογές, αφού οι γιατροί της έδωσαν 226 ψήφους σε σύνολο 390. Τριάντα ψήφοι δόθηκαν στο Μέτωπο.

Στο Γενικό Κρατικό όπου είναι παθολόγος η κυρία Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η παράταξη της, ΔΗΚΝΙ, ήταν πρώτη με 166 ψήφους, ενώ στη δεύτερη θέση, με 68 ψήφους, βρέθηκε η παράταξη ΚΙΝΑΛ.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από όπου προέρχεται ένα άλλο δυνατό συνδικαλιστικό στέλεχος των γιατρών της Αττικής, ο νυν γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, ο νευροχειρουργός κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, η παράταξη στην οποία ανήκει, το Ενωτικό Μέτωπο για την Ανατροπή,κυριάρχησε στις εκλογικές διαδικασίες με 129 ψήφους σε σύνολο 302. Ισχυρή βάση έχει και η ΔΗΠΑΚ όπως αποδεικνύουν οι 87 ψήφοι της. Η ΔΗΚΝΙ έλαβε 66 ψήφους.

Το Μέτωπο, παρά την γενική καταπόντισή του, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο, με 85 ψήφους. Ομοίως και στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” με 29 ψήφους σε σύνολο 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο αριθμό ψήφων (1) έλαβε η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία Ανδρέας Συγγρός και Αττικόν. Στο τελευταίο νοσοκομείο τις περισσότερες ψήφους έλαβε η Ανεξάρτητη Ιατρική Συνεργασία.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Αλλάζει η λειτουργία των νοσοκομείων με το πολυνομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Τι καταργείται

Πράσινο φως ακόμη και να καταργηθούν δημόσιες νοσοκομειακές Μονάδες φαίνεται ότι δίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται αυτές τις ημέρες.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο στο άρθρο 124 προβλέπει την αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, ταυτόχρονα όμως με βάση το συγκεκριμένο άρθρο φαίνεται ότι ανοίγει η πόρτα ακόμη και για κατάργηση Νοσοκομείων!

 

Ειδικότερα το άρθρο 124 αναφέρει: «Οι οργανικές μονάδες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή των ανωτέρω (σ.σ.: αναφέρεται στο νόμο της συγχώνευσης κάποιων νοσοκομείων) θα πρέπει να μπορούν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας κατά την τροποποίηση του οργανισμού του ενιαίου ΝΠΔΔ και να μπορούν να καταργηθούν/μετατραπούν όπως οποιαδήποτε μονάδα του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τις ανάγκες που είναι επιθυμητό να καλύπτονται κάθε φορά, κάνοντας χρήση της κείμενης νομοθεσίας για την τροποποίηση των οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή αίρεται η όποια τυχόν νομική δέσμευση δημιουργήθηκε από τη διάταξη της υποπαρ. ΙΖ.3 τον ν. 4254/2014 για την αναγκαστική ύπαρξη των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων (έδρας / αποκεντρωμένων) στο πλαίσιο των εν λόγω ενιαίων ΝΠΔΔ».

 

Ήδη πάντως εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ύπαρξη του συγκεκριμένου άρθρου αλλά και για την πιθανότητα να προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα με διαδικασία εξπρές στην κατάργηση κάποιων νοσοκομείων.

Άλλωστε μία σχετικά συζήτηση είχε ανοίξει και στο παρελθόν πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς κύκλους του ΕΣΥ.
Την αποσύνδεση πάντως κάποιων νοσοκομείων την είχε προαναγγείλει λίγο πολύ η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες με νομοσχέδιο “σκούπα”»

Από την άλλη όμως οι αλλαγές αυτές είναι πιθανό να φέρουν τροποποιήσεις και στις θέσεις εργασίας, γεγονός που απασχολεί δεόντως το συνδικαλιστικό κίνημα τις τελευταίες ημέρες, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να αντιδράσει σε μία τέτοια περίπτωση.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Η Αιμοδοσία… αιμορραγεί: Εισαγόμενο αίμα πάει σε ένα μόνο νοσοκομείο την ώρα που δεκάδες άλλα πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Εδώ και 14 χρόνια χρόνια υπάρχει στους Θρακομακεδόνες το υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Αλλά αντί οι μονάδες αίματος που μας χαρίζει η Ελβετία για να καλύψουμε τις ανάγκες μας να πηγαίνει εκεί, το παίρνουν στο Παίδων και το διαχειρίζονται! Αιτιολογία; Τα παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Αλλά νοσοκομειακά Κέντρα που δέχονται αυτούς τους ασθενείς υπάρχουν επίσης στον "Ευαγγελισμό", στο "Λαϊκό" και σε Νοσοκομεία όλης της χώρας...

Μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας είναι αυτό με την έλλειψη μονάδων αίματος για τις ανάγκες μεταγγιζόμενων, τραυματιών, και ατόμων που πρόκειται να χειρουργηθούν. Καθημερινά γίνεται αναζήτηση μονάδων αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες...

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μοναδικό -για ευρωπαϊκή χώρα- δεδομένο, να διατηρεί 105 σταθμούς αιμοδοσίας, όταν το Λονδίνο με 15 εκατομμύρια κατοίκους έχει μόνο 1 κέντρο αιμοδοσίας.

Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με τον οποίο επικοινώνησε το iatropedia, μας επιβεβαίωσε ότι χρειάζεται αυτοματοποίηση των αρχείων ώστε να είναι ταχεία και αποτελεσματική η αναζήτηση για αίμα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνει "συγκεντροποίηση" των αποθεμάτων σε λίγα κέντρα στην χώρα με κεντρικό έλεγχο και διαχείριση από το ΕΚΕΑ".

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Εδώ και 15 χρόνια έχει συσταθεί στους Θρακομακεδόνες το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με καλή υποδομή και το σχέδιο ήταν και παραμένει, να γίνεται εκεί ο έλεγχος όλου του διαθέσιμου αίματος. Κάτι τέτοιο θα μείωνε πολύ το κόστος, καθώς όσο πιο πολλές μονάδες ελέγχονται μαζί, τόσο πέφτει το κόστος. Κι είναι ως εκ τούτου, άλλο ένα κέντρο να διακινεί 100 μονάδες αίματος, και άλλο να διακινεί 1000.

Εξάλλου, εάν επιτευχθεί η αυτοματοποίηση των διαδικασιών καταγραφής του στοκ στα νοσοκομεία, και αρχίσουν να μαζεύονται σε λίγα κέντρα ανά την χώρα οι διαθέσιμες μονάδες, τότε θα γίνει σαφώς πιο εύκολη η ανεύρεση αίματος για τους ασθενείς.

Οι ανάγκες για αιμοδοσία

Σταθερή είναι εξάλλου η ανάγκη για τακτικές αιμοδοσίες από τους πολίτες. "Το αίμα δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. Φέρνουμε ακόμα από την Ελβετία που είναι ακόμα ένα "στραβό". Οι Ελβετοί μας το δίνουν δωρεάν αλλά πληρώνουμε την μεταφορά και τον έλεγχό του και πάντα τους χρωστάμε...", μας είπε ο καθηγητής.

Αλλά αυτό που φαίνεται στα αλήθεια περίεργο, καθώς αν μη τι άλλο δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, είναι ότι το αίμα -δωρεά από την Ελβετία όταν φτάνει στην Ελλάδα, μονοπωλείται από ένα νοσοκομείο από το οποίο δεν λείπει ποτέ, με το πρόσχημα να μην λείψει από παιδιά με Μεσογειακή Αναιμία. Και πολύ σωστό είναι αυτό το επιχείρημα αλλά οι ειδικοί αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να το παίρνει το ΕΚΕΑ και να το μοιράζει πρώτα σε αυτό το νοσοκομείο και μετά στα υπόλοιπα που το χρειάζονται επίσης για άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών σε ανάγκη;

Αιμοδοσία

Η βασική συνήθεια να ζητάμε αιμοδοσία μόνο στα νοσοκομεία, δημιουργεί για πολλούς που θα ήθελαν να δώσουν το αίμα τους, προβλήματα. Αντί λοιπόν να δραστηριοποιούνται στην Αθήνα μόνο 4 κινητές μονάδες αιμοδοσίας, θα έπρεπε δεκάδες συνεργεία να κάνουν λήψεις και να βρίσκονται συνεχώς σε Ενορίες, Δημαρχεία, πλατείες, μεγάλα εργοστάσια και άλλες δομές με πολλούς εργαζόμενους ώστε όποιος το επιθυμεί να δίνει αίμα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί.

Από το ρεπορτάζ του iatropedia προέκυψε ότι αυτά τα γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λέει ότι συμφωνεί αλλά διστάζει να πράξει ό,τι χρειάζεται... Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Έλληνες -ασθενείς και οι συγγενείς τους- αναζητούν κάθε μέρα μια μονάδα αίμα για το χειρουργείο που πρέπει να κάνουν!

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Βαριά η ήττα για τους γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του κλάδου! Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Βαριά ήττα φαίνεται, ότι υπέστη η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνητικό κόμμα, το “Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών για τη Δημόσια Υγεία” στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών.

Όπως προκύπτει από την πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, η παράταξη αποδυναμώθηκε σημαντικά με το ποσοστό του να πέφτει γύρω στο 11%.

Είχε προηγηθεί άλλη μια εκλογική ήττα των γιατρών στις πρόσφατες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου η παράταξη που πρόσκειται στον κυβερνητικό σχηματισμό, δεν κατάφερε να λάβει σημαντικό αριθμό ψήφων, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει με τη βία δύο έδρες. Δείτε εδώ τι είχε συμβεί: Άγριο «κράξιμο» γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Αν.Ξανθού! Γιατί τον κατηγορούν

Βάση των ίδιων στοιχείων, στις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών, για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) παρατηρήθηκε αυξημένη συμμετοχή εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Υπολογίζεται ότι ψήφισαν 4.500 από τους περίπου 6.000 νοσοκομειακούς γιατρούς του λεκανοπεδίου Αττικής.

 

Πάντως πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η Δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΚΝΙ), που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και στην οποία ανήκει η σημερινή πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. Το ποσοστό της «γαλάζιας» παράταξης φαίνεται να ενισχύεται κατά περίπου 2 μονάδες, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016 στις οποίες ήταν επίσης πρώτη.

Σημαντική εμφανίζεται και η ενίσχυση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών – στηρίζεται από το ΠΑΜΕ – που φαίνεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με περίπου 22%. Στις προηγούμενες εκλογές, είχε αναδειχθεί τρίτη δύναμη. Από την ΔΗΠΑΚ προέρχεται η σημερινή πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, όπως και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», μια συνεργασία αριστερών και ριζοσπαστικών ιατρικών οργανώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι τέλος της ημέρας αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2019
Α.Π:9363

ΠΡΟΣ:
· ΜΕΛΗ Γ.Σ
· ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ

Την 01/02/2019 συνεδρίασε η Ολομέλεια του ΣτΕ για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επιδομάτων Χριστουγέννων – Πάσχα - θερινής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο χρόνος έκδοσης της απόφασης η οποία και θα κρίνει οριστικά την αντισυνταγματικότητα ή όχι δεν είναι γνωστός.

Από δικηγορικά γραφεία και από ΜΜΕ καλλιεργείται ένα κλίμα «πανικού» για εξώθηση σε κατάθεση ατομικών προσφυγών, με το επιχείρημα πως οι προσφυγές αυτές πρέπει να έχουν κατατεθεί πριν την έκδοση της οριστικής σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, σε περίπτωση που η απόφαση αναφέρει πως δικαιούχοι των αναδρομικών, θα είναι μόνο όσοι/όσες έχουν ασκήσει ένδικα μέσα, όπως ήταν και το σκεπτικό προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ (π.χ. η γνωστή απόφαση 431/2018 για τις περικοπές στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο που είχαν επέλθει με τον ν. 4093/2012).

Διάφορα δικηγορικά γραφεία, προς «άγραν πελατείας», έχουν «κάνει σημαία» κάποιες πρωτόδικες αποφάσεις Ειρηνοδικείων (αφορούν λίγους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου) και μια απόφαση του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ, αποκρύπτοντας ότι όχι μόνο έχουν πολύ δρόμο για να τελεσιδικήσουν αλλά ακόμη κι αν (και όποτε) κριθούν αμετάκλητα, η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών υπόκειται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας, όπως άλλωστε συνηθίζει να λέει και αυτή η κυβέρνηση.

Άλλωστε απόδειξη για το παραπάνω, είναι η άθλια επιχειρηματολογία που επιστράτευσαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου, δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση, στην επίμαχη συνεδρίαση του ΣτΕ στη 1/2/2019, για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των επιδομάτων Χριστουγέννων - Πάσχα - θερινής άδειας.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν μνημείο απαξίωσης, των εργαζόμενων στο δημόσιο, και «κοινωνικού αυτοματισμού»!

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκαν ότι:

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό». Σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, «διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών», ότι δε θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και άρα το χρέος «δε θα είναι βιώσιμο». Ότι «η περικοπή των δώρων δε θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε τους θέτει σε αρνητική οικονομική κατάσταση».

- Οι «εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι σε χειρότερη κατάσταση και επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έπρεπε να λένε κουβέντα» (!). Προσπάθησαν, για άλλη μια φορά, να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ τους, ενοχοποιώντας τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα ενός κλάδου για τη φτώχεια του άλλου!

Η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί. Το ίδιο τροπάρι είχαμε ακούσει από τους νομικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης (του υπουργού Οικονομικών) και στις 5/10/2018 κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τριτανακοπής που είχαν υποβάλλει πρόσφατα οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων για το γνωστό θέμα των αναδρομικών από την περικοπή του 2012. Άλλωστε κάθε φορά που η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με την 431/2018 απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο του ν.4093/2012 (και άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επαναφέρει τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2012 πριν να επιβληθούν οι μειώσεις), ο υπουργός Υγείας πάντα παραπέμπει την υλοποίηση αυτής της απόφασης στο αόριστο μέλλον. Υπενθυμίζεται πως τελικά όσον αφορά το θέμα αυτό η κυβέρνηση απλά απέδειξε στην πράξη πως οι όποιες δικαστικές αποφάσεις είναι γι’ αυτήν «κενό γράμμα»: έδωσε πρόσφατα μόνο ένα μέρος των οφειλομένων αναδρομικών, λιγότερο από το 1/3, δηλαδή 2 χρόνια από τα 7, ενώ ΔΕΝ ήρε εκείνη την περικοπή στους σημερινούς μισθούς.

Με βάση όλα τα παραπάνω και αφού ζητήθηκε και σχετική νομική γνωμοδότηση, η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ στην συνεδρίασή της, 7/2/2019, κατέληξε στα ακόλουθα:

-Δεν θεωρούμε ότι είναι αδύνατον κάποιος να «δικαιωθεί» δικαστικά σε επιμέρους ζητήματα, κάτω και από την πίεση του συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε αντιμέτωποι με μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια δικηγορικών γραφείων και μέσων μαζικής ενημέρωσης να εναποθέσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας στα δικαστήρια περιμένοντας χρόνια και αυτό οφείλουμε να το αποκαλύψουμε στους συναδέλφους.

-Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κανένα συνάδελφο να καταθέσει αγωγή είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουμε με υπεύθυνο τρόπο, για τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη πικρή εμπειρία με τις αξιώσεις δικηγόρων – «δικηγορικές απαιτήσεις» (με τους οποίους συνάδελφοι είχαν υπογράψει συμφωνητικό για να προσφύγουν ενάντια στις περικοπές του ιατρικού μισθολογίου αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν είχαν καν υπογράψει τέτοια συμφωνητικά) να τους αποδοθεί μέρος του ποσού των αναδρομικών που λάβαμε κάτω από την πίεση των αγώνων μας. Να ενημερώσουμε ότι αν λάβουμε υπόψη τις χιλιάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για το θέμα των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα – επιδόματος άδειας οι αγωγές θα εκδικαστούν όχι νωρίτερα από 5 -7 χρόνια.

-Ακόμα και αν υπάρξει κάποτε θετική δικαστική απόφαση, δεν συνεπάγεται αυτόματα την επαναφορά των επιδομάτων πολύ περισσότερο την καταβολή των αναδρομικών.

-Η δικαστική διεκδίκηση δεν αφορά τον 13ο-14ο μισθό αλλά τα επιδόματα Χριστουγέννων –Πάσχα –θερινής άδειας. Το ΣτΕ έχει κρίνει ότι το 1ο Μνημόνιο (της κυβέρνησης Παπανδρέου) που περιέκοψε πάνω από 60% τον 13ο και 14ο μισθό, ήταν «συνταγματικό» και «αναγκαίο». Η κυβέρνηση Τσίπρα (που θα…«έσκιζε τα μνημόνια») όχι μόνο άφησε άθικτο όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά πρόσθεσε στις πλάτες των εργαζομένων και 3ο μνημόνιο για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων. Άρα η όποια δικαστική διεκδίκηση αφορά ποσά πολύ μικρότερα συγκριτικά με την αντίστοιχη διεκδίκηση για τα αναδρομικά των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο με τον ν. 4093/2102 μέρος των οποίων δόθηκε πρόσφατα με την αγωνιστική πίεση των νοσοκομειακών γιατρών και τις σχετικές διεκδικητικές παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων. Είναι υπερβολικά τα ποσά που απαιτούν τώρα ως «προκαταβολή» κάποια δικηγορικά γραφεία όσον αφορά το θέμα δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα άδειας γιατί το επίδικο της διεκδίκησης έστω και αν αυτή κάποτε τελεσφορήσει δεν είναι μεγάλο.

Θεωρούμε πως οι Ενώσεις – μέλη της ΟΕΝΓΕ πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά όλα τα παραπάνω δεδομένα. Να ενημερώσουν τα μέλη τους για τις προσφορές των δικηγορικών γραφείων που έχουν κατατεθεί. Σε κάθε περίπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε συναδέλφου να επιλέξει αν θα καταθέσει αγωγή και αν ναι, πιο δικηγορικό γραφείο θα επιλέξει. Υπάρχει σχετική εμπειρία από τις Ενώσεις που συντόνισαν τις ατομικές προσφυγές για το ιατρικό μισθολόγιο.

Καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας, όλους τους συναδέλφους νοσοκομειακούς γιατρούς, πιο αποφασιστικά - πιο μαχητικά - πιο μαζικά να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την ανάκτηση των μισθολογικών μας απωλειών, για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών, για την άμεση επαναφορά του μισθού μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένουμε πότε η δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει το δίκιο των αιτημάτων μας για να το διεκδικήσουμε. Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας, στη συσπείρωση στις Ενώσεις, στα σωματεία μας. Στο δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα βάζοντας στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

Το δημόσιο σύστημα υγείας μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης – Η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84

ΑΘΗΝΑ 9.84


Ο Αθήνα 9.84 επιχειρεί με τη νέα έρευνα να δώσει απαντήσεις στα σημερινά ασφυκτικά προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και τα οποία υπερτονίστηκαν μόλις ξέσπασε η επιδημία της γρίπης.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, η δυναμική επανεμφάνιση των ράντζων, ο ανεπαρκής αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε συνδυασμό με την εκκωφαντική απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταγράφονται στη σημερινή μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84.

Τη δημοσιογραφική επιμέλεια της έρευνας έχουν η Νίνα Κομνηνού και η Έλενα Μπρέγιαννη, ενώ συνεργάστηκαν οι:Καλλιόπη Ασλανίδου και ο Βίκτωρ Αντωνόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός -μέσω του σταθμού μας-επιχειρεί να εξηγήσει τι έχει πάει λάθος στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι γιατροί αρνούνται να το στηρίξουν μέσα από τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ενώ αποκαλύπτει τι πρόκειται να κάνει προκειμένου οι Τοπικές Μονάδες Υγείας να γίνουν πιο ελκυστικές για τους πολίτες.

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται δραματικά.Από τα 23 δισ. ευρώ το 2009,τώρα είναι γύρω στα 14,5 δισ. που σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη υποχώρηση σε επίπεδο κρατικής χρηματοδότησης.

Δηλαδή το κράτος υστερεί ως βασικός χρηματοδότης του συστήματος υγείας κατά 8 δις ευρώ το χρόνο, στα χρόνια της κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης. Και το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς προσεγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως τονίζουν στον Αθήνα 9.84 έγκριτοι καθηγητές Οικονομικών της υγείας, απο τα χρήματα που δαπανούν τα νοικοκυριά,υπάρχει μετατόπιση πόρων προς το φάρμακο. Ενώ το φάρμακο πριν την κρίση ήταν το πιο καλά προστατευμένο ασφαλιστικά προϊόν, δηλαδή οι πολίτες για φάρμακο έδιναν το 23% των ιδιωτικών δαπανών το 2008, ενώ από το 2015-2016 είναι γύρω στο 37%.

Υποχωρεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες που ήταν 61% πριν την κρίση και τώρα είναι 31%.

Στο γενικό πληθυσμό έχουμε γύρω στο 60-70% να κάνουν συστηματικά χρήση των υπηρεσιών υγείας, στην ηλικία άνω των 65 το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 90%.

Συμπερασματικά σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, η δημογραφική γήρανση συνδέεται με αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας.

Έχει υπολογιστεί ότι το 55-60% του ελληνικού πληθυσμού έχει ένα χρόνιο νόσημα, αλλά αυτά τα χρόνια νοσήματα απορροφούν το 70% των πόρων συνολικά.

Την ίδια ώρα δυσβάσταχτο είναι το το έμμεσο κόστος της φροντίδας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.Σύμφωνα με μελέτες, το ετήσιο κόστος ενός ατόμου με άνοια στο τρίτο στάδιο είναι γύρω στις 23.000 ευρώ το χρόνο , αντιστοιχα στο μεσαίο στάδιο είναι 16-17.000 και στο αρχικό είναι κάτω από 10.000 ευρώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

-Στο δημόσιο σύστημα Υγείας το 2009 απασχολούνταν 110.000 εργαζόμενοι. Σήμερα απασχολούνται περίπου 78-80.000 εργαζόμενοι

-Οι ελλείψεις στους γιατρούς είναι 6-6.5 χιλιάδες και οι επικουρικοί είναι 3 χιλιάδες

-ΜΕΘ – Στοιχεία υπουργείου Υγείας (Νοέμβριος 2018).

Οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ,ανέρχονται σε 552- 63 κλειστές

Το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά,

Το 2014, 475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά και

Σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Ασθενείς και γιατροί μιλούν για τις προσωπικές εμπειρίες τους στο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών περιγράφουν τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες όταν έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ ή όταν πρέπει να βρεθεί επειγόντως κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, καθηγητές Πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες επί των Οικονομικών της Υγείας μιλούν στοχευμένα για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και όσα καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο ασθενής. Και το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς προσεγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ράντζα και υπολειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στον «Ευαγγελισμό»

Με μελανά χρώματα περιγράφει τη κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, ο καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Ηλίας Σιώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε κάθε γενική εφημερία οι ασθενείς που προσέρχονται φτάνουν και τους 1.800 εκ των οποίων εισάγεται το 20%.

«Δουλεύουμε με ράντζα ακόμα και την 4η μέρα μετά την εφημερία, τονίζει, προσθέτοντας ότι εν μέσω έξαρσης γρίπης έχουμε αυξημένη προσέλευση, έχουμε και κρούσματα, έχουμε το πρόβλημα ότι στη μονάδα αυξημένης φροντίδας οκτώ κρεβάτια είναι άδεια λόγω έλλειψης προσωπικού» δηλώνει ο κ. Σιώρας.
Μείωση 35% στις δαπάνες Υγείας από το 2010

Σύμφωνα τώρα με τον αναπληρωτή καθηγητή, διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αθανάσιο Βοζίκη, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84, από το 2010 οι δαπάνες υγείας έχουν υποστεί μείωση της τάξεως του 35%, δηλ. από τα 24 δισ. ευρώ έχουν πέσει στα 15-15,5 δισ. ευρώ, ενώ -όπως επισημαίνει- πλέον έχει μεταβληθεί το μίγμα των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της “διαΝΕΟσις”, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον καθηγητή Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, με θέμα:»Η υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης».

Όπως τονίζει στο σταθμό μας ο συντονιστής καθηγητής κ. Τούντας, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία από τα ευρήματα της έρευνας είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού καθώς και η προβληματική πρόσβαση των Ελλήνων, στο φάρμακο.

Σημαντική είναι σύμφωνα με τον κ. Τούντα και η διολίσθηση της χώρας μας -ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης-στην αξιολόγηση του συστήματος Υγείας.
Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία λόγω γρίπης

Η εποχική γρίπη, καταγράφει τουλάχιστον 40 νεκρούς, αλλά και 165 σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας..

Η κατάσταση στο Αττικό νοσοκομείο είναι απελπιστική. Η έξαρση της γρίπης μας βρίσκει απροετοίμαστους, δηλώνει στον Αθήνα 9.84, ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής στο Αττικό Νοσοκομείο.

«Σήμερα έχουμε γενική εφημερία και ήδη είναι καταγεγραμμένα 45 ράντζα και αν αναλογιστούμε ότι κατά την εφημερία θα χρειαστούν νοσηλεία 200 άτομα, είναι δεδομένο ότι θα μπουν σε ράντζα» δηλώνει και προσθέτει ότι λόγω έλλειψης κρεββατιών σε ΜΕΘ, έξι άτομα είναι διασωληνωμένα σε κοινούς θαλάμους, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς περαιτέρω λοιμώξεων.

Ίδια εικόνα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με τον γιατρό Γιώργο Μαρίνο, υπεύθυνο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ιατρικό λάθος, λόγω της κόπωσης των γιατρών.


«Το Λαϊκό δέχεται σε ημέρα εφημερίας για παράδειγμα 800 ασθενείς, εισαγωγή θα γίνει το 10-15%. Σε ημέρα εφημερίας όταν ένα νοσοκομείο εξετάζει 800 ασθενείς ή ο Ευαγγελισμός 1.500. Δεν είναι ιατρική» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ένα περιστατικό πολύ σοβαρό μπορεί να μην μπει την κατάλληλη χρονική στιγμή να εξεταστεί. «Η μεγαλύτερη αγωνία που ζούμε καθημερινά σε ημέρα εφημερίας είναι πώς θα μπορέσουμε να σώσουμε έναν ασθενή, να τον βοηθήσουμε να επανέλθει» καταλήγει.

Για την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ μίλησε στον σταθμό μας ο Διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και ΓΓ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Βασίλης Μπέκος.

«Τις εντατικές πρέπει να τις φροντίσουμε ως κοινωνία. Όπως την καρδιά μας δεν πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο όταν παθαίνουμε το έμφραγμα, πρέπει να τη φροντίζουμε πάντοτε. Είναι η καρδιά των νοσοκομείων. Είναι η καρδιά ενός συστήματος» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά. «Ένα -δύο μήνες το χρόνο συζητάμε για τις εντατικές. Σε κάποια επιδημία, σε κάποιο σεισμό, σε κάποιο τροχαίο, στις φωτιές. Δεν πρέπει να έρχονται οι θεομηνίες για να θυμόμαστε ότι χρειαζόμαστε την καρδιά μας. Όπως τη δική μας καρδιά τη φροντίζουμε, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τις εντατικές»

Περισσότερα...

Μετακινήσεις εξπρές από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία για να καλυφθούν οι ανάγκες! Όλα τα προβλήματα

Με μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα δημόσια νοσοκομεία προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.Συνέπεια της… έμπνευσης αυτής είναι τα Κέντρα Υγείας να αποψιλώνονται και οι ασθενείς να περιμένουν σε ατελείωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ), αναφέροντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο αθρόων μετακινήσεων γιατρών των Κέντρων Υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι γιατροί τονίζουν πως ολόκληροι νομοί αφήνονται ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συσσωρεύονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για απλή εξέταση.

 

“Με τον τρόπο αυτό δεν πραγματοποιείται καμία αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ούτε εφαρμόζονται ορθές πρακτικές πρόληψης και μέριμνας για την υγεία των πολιτών”, επισημαίνει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Τι έγινε με τις νέες 455 θέσεις;

Πρόσφατα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως προκηρύχθηκαν 455 θέσεις μόνιμων γιατρών με διάφορες ειδικότητες, για τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως ουσιαστικά, σε κάθε Κέντρο Υγείας αγροτικού ή αστικού τύπου, αντιστοιχεί ένας γιατρός, ενώ ταυτόχρονα αποχωρούν εκατοντάδες γιατροί λόγω λήξης συμβάσεων και επιλογής του ιδιωτικού τομέα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Έρχονται νέες περικοπές στις δαπάνες του ΕΣΥ! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Σε νέες περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων αλλά και όλων των Μονάδων Υγείας το δημοσίου συστήματος υγείας, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα συγκροτήθηκε και ειδική ομάδα εργασίας με εντολή του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Γιαννόπουλου η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει νέα ψαλιδίσματα στα ήδη τσεκουρωμένα κονδύλια του ΕΣΥ και ειδικά των νοσοκομείων.

 

Η σχετική απόφαση για τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας επικαλείται ουσιαστικά το μνημόνιο αφού όπως αναφέρει: «Έχοντας υπόψη: τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Πάντως η ομάδα που συγκροτείται επισήμως συστήνεται με σκοπό την παρακολούθηση και υλοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης δαπανών (spending review) από νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και εποπτευόμενους φορείς για το έτος 2019.

 

Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να παρακολουθεί αλλά και να υλοποιεί δράσεις για την εξοικονόμηση δαπανών από τα νοσοκομεία ενώ θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που το υπουργείο Υγείας μιλά για πλεόνασμα στα νοσοκομεία τα οποία όμως δε διαθέτουν ακόμη και απλά υλικά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς ζητούσε δωρεάν πετρέλαιο από ιδιωτική εταιρεία για να ζεστάνει το νοσοκομείο. Διαβάστε τις λεπτομέρειες ΕΔΩ: «Έγινε και αυτό: Το νοσοκομείο Καστοριάς ζητά δωρεάν πετρέλαιο από εταιρεία λόγω έλλειψης κονδυλίων!»

 

Φυσικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επικαλέστηκε υπερβάλλοντα ζήλο του Διοικητή, ενώ υποστήριξε ότι τα κονδύλια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για την αγορά πετρελαίου στο συγκριμένο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Αναμονές και «γρηγορόσημο» δεν εξαλείφθηκαν από το ΕΣΥ, παρά τη λίστα χειρουργείου

Πολλές δυσλειτουργίες παρατηρούνται στην εφαρμογή της λίστας χειρουργείου, παρ' ότι καθιερώθηκε για να λύσει προβλήματα.


Οι λίστες χειρουργείου αναρτώνται δημόσια στις ιστοσελίδες όλων των νοσκομείων και με μια γρήγορα ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, η λίστα περιλαμβάνει εκατοντάδες επεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες εκκρεμούν από το 2017... Όμως, σε καμιά από τις καταχωρήσεις δεν αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία της επέμβασης.

Προφανώς κάποιοι από τους ασθενείς εμφανίζονται ακόμη καταχωρημένοι ενώ έχουν ήδη απευθυνθεί σε άλλο νοσοκομείο - πιθανώς και στον ιδιωτικό τομέα, με το αντίστοιχο κόστος - ενώ είναι επίσης φανερό ότι στην πράξη δεν μπορούν να προγραμματιστούν χειρουργεία, αφού τα επείγοντα περιστατικά είναι... άπειρα. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των επεμβάσεων που διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία είναι επείγοντα.

Σε άλλο, επίσης μεγάλο, νοσοκομείο της Αθήνας, η λίστα αναφέρει ορθοπαιδική επέμβαση κατηγορίας 1 - δηλαδή περιστατικό με γρήγορη εξέλιξη που πρέπει να χειρουργηθεί το πολύ εντός 2 εβδομάδων. Η ημερονήνια καταχώρησης του ασθενή είναι 13/3/2018 και η πιθανή ημερομήνια της επέμβασης, μόλις χθες, 5 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά!

Ένα τρίτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αττικής, έχει στη λίστα των χειρουργείων του περιστατικά που αφορούν κακοήθη νεοπλάσματα, τα οποία έχουν πρωτοεξεταστεί στις αρχές Ιανουαρίου και αναμένεται να χειρουργηθούν στα τέλη Απριλίου, δηλαδή με καθυστέρηση 4 μηνών... Πρόκειται για επεμβάσεις που ανήκουν στην κατηγορία 1 και όπως ρητά αναφέρει η σχετική νομοθεσία αφορούν περιστατικά που εξελίσσονται γρήγορα και η αναμονή επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, αλλά δείχνουν τη δυσκολία εφαρμογής της λίστας η οποία καθιερώθηκε από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο να υπάρξει διαφάνεια στον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων, να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι ασθενείς και να «χτυπηθεί» το «φακελάκι», που αφορά κατ' εξοχήν τις χειρουργικές ιατρικές ειδικότητες.

Ωστόσο, νοσοκομειακοί παράγοντες αναφέρουν πως στην πράξη, η καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων είναι διαφορετική: Τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά κάθε είδους - από ορθοπαιδικά μέχρι καρδιοχειρουργικά και νευροχειρουργικά - κατακλύζουν τις γενικές εφημερίες. Είναι περιστατικά που πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσα σε λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να «μένουν πίσω» τα τακτικά χειρουργεία.

Η καταστάση επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης προσωπικού που κρατά κλειστές δεκάδες χειρουργικές αίθουσες σε όλα τα νοσοκομεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ηλίας Σιώρας, «στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες αγγίζουν το 30% του συνόλου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό».

Το τελευταίο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί δεκάδες έμπειροι χειρουργοί - οι περισσότεροι υπηρετούσαν από την ίδρυση του ΕΣΥ - και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι μόνιμες προσλήψεις είναι αδύνατο να αναπληρώσει αυτό το δυναμικό.

Εν τω μεταξύ, νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι παρά τη λίστα χειρουργείου, δεν έχει εξαλειφθεί το λεγόμενο «γρηγορόσημο» δηλαδή η παράκαμψη της προτεραιότητας, ώστε κάποια περιστατικά να χειρουργηθούν γρηγορότερα από άλλα (πιθανως σε ορισμένες περιπτώσεις με το αζημίωτο...)

Αυτά συμβαίνει διότι δεν υπάρχει στο ΕΣΥ μηχανισμός ελέγχου και αξιολόγησης του τρόπου με τον οποίο τα περιστατικά εντάσσονται και κατηγοριοποιούνται στις λίστες χειρουργείου, ανάλογα με τη βαρύτητά τους

Ετοιμάζονται αλλαγές;
Τα προβλήματα φαίνεται πως είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας, το οποίο ελέγχει ανά τρίμηνο περίπου τις λίστες των νοσοκομειών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιτελικοί της Αριστοτέλους επεξεργάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις, με στόχο να περιοριστούν τα χειρουργεία που «βαφτίζονται» επείγοντα και να υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες για μια σειρά από επεμβάσεις και τον αποδεκτό χρόνο αναμονής τους.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Κάτω από τη βάση η περίφημη αξιολόγηση στα νοσοκομεία

ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ


ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Επρόκειτο για πρόσωπα επιλογής της κυβέρνησης, τα οποία τοποθετήθηκαν κατόπιν επιλογής του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη

Ανθρακες… ο θησαυρός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επιλογή των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν είναι μόνο ο πρώην διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Δημήτρης Μπούτος, που αποδείχθηκε ακατάλληλος για τη θέση.

Η περιβόητη αξιολόγηση, από την οποία πέρασε το υπουργείο Υγείας τα στελέχη που διόρισε ως επικεφαλής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού εκδίωξε τους περισσότερους προηγούμενους διοικητές πριν καν λήξει η θητεία τους, καθώς ήταν διορισμένοι από την προηγούμενη κυβέρνηση, φαίνεται πως δεν ήταν τόσο ενδελεχής.

Δεκάδες διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, διορισμένοι από τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, έχουν τεθεί εκτός ΕΣΥ. Πολλοί εξ αυτών παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ικανοί για το «τιμόνι» ενός νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μια αναδρομή στις αποφάσεις της Αριστοτέλους μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα αποδεικνύει ότι τα νοσοκομεία… φυλλορροούν.

Πριν από το τέλος του 2018, την πόρτα εξόδου του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) είδαν τέσσερις διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μαζί με τον Δημήτρη Μπούτο του νοσοκομείου Νίκαιας. Συγκεκριμένα, πρόωρα έληξε η θητεία του αναπληρωτή διοικητή του «Σισμανογλείου» Λαζάρου Σαρισαβίδη, ενώ το υπουργείο Υγείας αποδέχτηκε τις παραιτήσεις του διοικητή του «Σωτηρία» Πέτρου Λυριντζή και του αναπληρωτή διοικητή του διασυνδεόμενου Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου Θεόδωρου Μονοκρούσου.

Παράλληλα, διόρισε νέο διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας, αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» και αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας-Καρύστου-Κύμης.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2019, το υπουργείο Υγείας διόρισε νέα κοινή διοικήτρια στα γυναικολογικά νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου», μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Βεζυράκη, που η ίδια η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει και νέα διοικήτρια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια».

Παράλληλα, διόρισε νέα αναπληρώτρια διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας-Καρύστου-Κύμης, νέο αναπληρωτή διοικητή στον «Ευαγγελισμό», αναπληρωτή διοικητή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Εβρου και αναπληρωτή διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Με αφορμή το συμβάν με τα πλαστά πτυχία του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Νίκαιας, θα περάσουν από κόσκινο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα πιστοποιητικά όλων των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων.

Οπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Υγείας, οι περισσότερες αλλαγές στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων προέρχονται μετά από παραιτήσεις στελεχών τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι πολλοί όσοι χρησιμοποίησαν τη θέση του διοικητή για να διεκδικήσουν κάποια άλλη θέση στο δημόσιο τομέα ή για να κατέβουν υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί που αποδείχθηκαν μη κατάλληλοι για τις θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν. Στις αρχές του 2018, είχε παυτεί ο αναπληρωτής διοικητής του «Ευαγγελισμού» Χρήστος Πλιάτσικας, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν τον θεωρούσε κατάλληλο για τη θέση. Ο ίδιος είχε προσφύγει μάλιστα στη Δικαιοσύνη κατά της «καρατόμησής του».

Παράλληλα, είχε παυτεί ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Παναγιώτης Ζυγούρης, μια παραίτηση την οποία ζητούσε καιρό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καθώς τον έκρινε ακατάλληλο, αλλά ο πρώην διοικητής δεν έφευγε, με την κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας να θυμίζει… κωμωδία.
Σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο με τους παραπάνω δύο είχε εκδιωχθεί και ο αναπληρωτής διοικητής του Ερυθρού Σταυρού Δημήτρης Δριμής.

Επρόκειτο για πρόσωπα επιλογής της κυβέρνησης, τα οποία τοποθετήθηκαν κατόπιν επιλογής του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, όταν έδιωξαν μαζικά τους διοικητές που βρίσκονταν στα νοσοκομεία πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι πολλά στελέχη έχουν καταγγείλει την αξιολόγηση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας και μιλούν για αυθαίρετες αποφάσεις παύσης τους, που υποκινούνται από άλλους (όπως ιδεολογικούς) λόγους.

Από τις «καρατομήσεις» που έκαναν ιδιαίτερο «θόρυβο» ήταν και εκείνη του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Φλώρινας Νίκου Κοτοπούλη, ο οποίος παύτηκε το καλοκαίρι του 2017, μόλις ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή του. Η ετυμηγορία του υπουργείου Υγείας ήταν και τότε «διοικητική ανεπάρκεια».

Το καλοκαίρι του 2018, η Αριστοτέλους δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Δύο χρόνια δηλαδή μετά την τοποθέτηση μεγάλης φουρνιάς διοικητών, που πέρασαν από μια διαδικασία αξιολόγησης, με προσωπικές συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων. Ηταν μια διαδικασία που το υπουργείο Υγείας πρόβαλε ως αξιοκρατική και δίκαιη, ωστόσο πολλές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και πλήρως επιφανειακή, χωρίς ουσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί απ’ όσους τοποθετήθηκαν ήταν στο παρελθόν υποψήφιοι σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας περνά κάθε χρόνο από αξιολόγηση τις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες οφείλουν να παρουσιάζουν τα πεπραγμένα τους.

Μάλιστα, πέραν των οικονομικών κριτηρίων, έχουν εισαχθεί στην… εξεταστέα ύλη και ποιοτικοί στόχοι που αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μεταξύ άλλων, οι διοικητές των νοσοκομείων κρίνονται για το χρόνο αναμονής των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (να μην ξεπερνά τις 2,5 ώρες), τις λίστες για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία ενώ οι επιδόσεις τους θα κριθούν και από τα ανοιχτές ή κλειστές κλίνες ΜΕΘ αλλά και από τις αναμονές για «ψυχρά» χειρουργεία (π.χ. αρθροπλαστικές και καταρράκτης δεν πρέπει να ξεπερνούν τους έξι μήνες).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μάρτιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ