ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ

Χιλιάδες στην ουρά για ένα χειρουργείο

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

 


Ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο στις 6 Ιουνίου για τη διενέργεια τριπλού bypass, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει δυόμισι μήνες πριν με τον διευθυντή της θωρακοχειρουργικής κλινικής, τον οποίο είχε επισκεφθεί στα απογευματινά ιατρεία. Αφού έγινε η εισαγωγή, ο ασθενής έλαβε αυθημερόν εξιτήριο λόγω υπερπληρότητας. Τελικά εισήχθη στην κλινική στις 23 Ιουνίου όπου και παρέμεινε επί 33 ημέρες, χωρίς όμως να υποβληθεί σε επέμβαση, παρότι δεν είχε εμφανίσει επιπλοκές που να δικαιολογούσαν την καθυστέρηση.

Ολο αυτό το διάστημα ουδέποτε ενημερώθηκε για τους λόγους της μακροχρόνιας παραμονής του στην κλινική, ούτε για το πότε θα γινόταν η επέμβαση. Στις 25 Ιουλίου έλαβε εξιτήριο μετά αίτηση των συγγενών του. Ο ασθενής τελικά υποβλήθηκε σε εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τον ίδιο.

Αν και ακραίο το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη το 2016 σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας, δεν είναι μεμονωμένο και σαφώς καταδεικνύει έλλειμμα διαφανούς οργάνωσης στον προγραμματισμό των χειρουργείων σε πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα άλλωστε με τους επιθεωρητές Υγείας που ερεύνησαν τη σχετική καταγγελία (το πόρισμα παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας πριν από τρεις μήνες), στο νοσοκομείο «δεν λειτουργούσε οργανωμένο σύστημα και διαδικασία εισαγωγής των ασθενών και δεν τηρούνταν επίσημα κατάσταση αναμονής ασθενών προς εισαγωγή».

Το νέο σύστημα

Από τον Μάρτιο του 2017, το υπουργείο Υγείας προωθεί ένα νέο σύστημα οργάνωσης των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με την εφαρμογή της λίστας χειρουργείου για τα τακτικά περιστατικά και την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του κάθε νοσοκομείου για δημόσιο έλεγχο. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο σκοπός είναι η προτεραιότητα για τα χειρουργεία να διαμορφώνεται αποκλειστικά και μόνο από την κατάσταση της υγείας του κάθε ασθενούς και όχι από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε τον γιατρό του, εάν δηλαδή είναι γνωστός του ή εξετάσθηκε στο απογευματινό ιατρείο και όχι κατά την πρωινή τακτική λειτουργία του νοσοκομείου, ή ακόμα και εάν ενεργοποίησε «γρηγορόσημο».

Δέκα μήνες μετά, η λίστα χειρουργείου έχει επιτελέσει τον σκοπό της; Μάλλον όχι. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» χειρουργός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, «το ερώτημα είναι εάν η λίστα έγινε για τη διευκόλυνση των γιατρών ή των αρρώστων. Εάν έγινε για τους γιατρούς, τότε ας την αφήσουν όπως είναι... Εάν έγινε όμως για τους αρρώστους τότε θέλει τροποποιήσεις».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε χειρουργός κατατάσσει την περίπτωση του κάθε ασθενούς σε μία εκ των πέντε κατηγοριών «προτεραιότητας» χειρουργικών επεμβάσεων με βάση τα συμπτώματα, την εξέλιξη της νόσου, τη δυσλειτουργία που αυτή προκαλεί και την εκτιμώμενη δυνατότητα αναμονής. Εάν ένα περιστατικό μπει στην κατηγορία «1» τότε το χειρουργείο πρέπει να γίνει εντός δύο εβδομάδων, εάν χαρακτηριστεί κατηγορίας «5» μπορεί να γίνει εντός έξι μηνών. Με βάση την κατηγοριοποίηση συντάσσεται από υπάλληλο η λίστα χειρουργείου, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Ο ασθενής λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό, με βάση τον οποίο μπορεί να «ελέγχει» εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας.

Ομως σε μεγάλα νοσοκομεία η διαδικασία δεν ακολουθείται. Ειδικά εάν αυτά «φιλοξενούν» πανεπιστημιακές κλινικές. Οπως ανέφερε στην «Κ» χειρουργός μεγάλου νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου, «δεν έχει αλλάξει κάτι. Συνήθως, ο διευθυντής γιατρός συνεχίζει να φτιάχνει το πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων με βάση το πώς προσέγγισε την κλινική ο ασθενής. Απλώς έρχεται σε συνεννόηση με τον διοικητή ώστε να συντάσσεται ένας κατάλογος-λίστα για να μην υπάρξει πρόβλημα εάν γίνει έλεγχος από το υπουργείο».

«Θα πρέπει να μιλήσουν όλα τα νοσοκομεία και όλες οι κλινικές την ίδια γλώσσα για να μπορεί να εφαρμοστεί η λίστα», τονίζει στην «Κ» άλλος χειρουργός νοσοκομείου της Αθήνας και διευκρινίζει ότι «δεν γίνεται η εγχείρηση κήλης να χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς μιας χειρουργικής κλινικής ως κατηγορίας “1” και να διενεργείται σε δύο εβδομάδες και από μία άλλη χειρουργική κλινική –ακόμα και του ίδιου νοσοκομείου– η ίδια επέμβαση να χαρακτηρίζεται ως κατηγορίας “5” και να περιμένει τέσσερις-πέντε-έξι μήνες. Πρέπει να γίνει μία ταξινόμηση κοινή από το υπουργείο και να ακολουθείται από όλους».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η Επιτροπή Χειρουργείου συνεδριάζει τακτικά, αλλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις αρμοδιότητες που της έχει αναθέσει το υπουργείο Υγείας. Μέσα σε αυτές και η λίστα χειρουργείου. Ειδικά σε μεγάλα νοσοκομεία ο όγκος των χειρουργείων είναι μεγάλος, οπότε χρειάζεται σωστή μηχανοργάνωση και καλύτερη στελέχωση ώστε να γίνεται καλύτερη ενημέρωση των ασθενών και έλεγχος της διαδικασίας».

Ελλιπής ενημέρωση

Λανθασμένη εφαρμογή της λίστας σε πολλά νοσοκομεία έχει διαπιστώσει και το υπουργείο Υγείας. Στην πρόσφατη αξιολόγηση των διοικητών διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου ότι συχνά ο ασθενής δεν γνωρίζει πού πρέπει να απευθυνθεί για να λάβει την ημερομηνία διεξαγωγής της χειρουργικής επέμβασης, σε πολλά νοσοκομεία αναρτάται το πρόγραμμα χειρουργείων και όχι η λίστα (τηρείται ανά τμήμα με όλα τα περιστατικά που έχουν προγραμματιστεί), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστός έλεγχος της σειράς προτεραιότητας, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι η «κατηγοριοποίηση» των περιστατικών από τους χειρουργούς δεν είναι σωστή.

«Νυστέρι» στις παραφωνίες από το υπουργείο Υγείας

«Διορθωτικές κινήσεις» για τη λίστα χειρουργείου ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία στοιχεία για τις χειρουργικές επεμβάσεις για κάθε γιατρό ξεχωριστά. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γεν. γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, «έχουμε στείλει ερωτηματολόγιο στα νοσοκομεία, όπου ζητάμε αναλυτικά στοιχεία ανά κλινική και ανά χειρουργό για τον αριθμό των επεμβάσεων που διενεργούνται και τον χρόνο αναμονής των ασθενών. Τα στοιχεία αυτά θα τα αναζητήσουμε τέλος Μαρτίου και από εκεί θα βγάλουμε συμπεράσματα σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται η διαδικασία. Οπου δούμε προβλήματα, θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τους διοικητές. Επιπλέον, ετοιμάζουμε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταχώριση των στοιχείων της λίστας (διάγνωση, κατηγοριοποίηση, ημερομηνία κλινικής εκτίμησης, προγραμματισμός κ.ά.) που θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και όλα τα νοσοκομεία. Ενδεχομένως και εντός του μήνα αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή».

Το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία 501.155 χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι 381.096 ήταν προγραμματισμένες. Οι περισσότερες επεμβάσεις αφορούν τη γενική χειρουργική, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά περιστατικά και μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικά. Τα νοσοκομεία με τις περισσότερες επεμβάσεις ήταν το «Γ. Γεννηματάς», το «Παπαγεωργίου», το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάκειο», και το ΚΑΤ. Ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια των λεγόμενων «ψυχρών» χειρουργείων συνήθως δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σε περίπου 25 χειρουργικά τμήματα νοσοκομείων μπορεί να φτάσει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Προβληματισμός για το σύστημα αξιολόγησης γιατρών στο ΕΣΥ – Μία χαρακτηριστική περίπτωση

Προβληματισμός για το σύστημα αξιολόγησης γιατρών στο ΕΣΥ – Μία χαρακτηριστική περίπτωση

Ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των νοσοκομειακών γιατρών, εγείρουν μία σειρά από περιστατικά που περιγράφουν “μάχιμοι” γιατροί του ΕΣΥ.

Το σύστημα δίνει το δικαίωμα στη γενική συνέλευση των συναδέλφων του υπό κρίση γιατρού, να ανατρέψει ακόμη και αποφάσεις που έχουν λάβει για αυτόν οι προϊστάμενοί του!

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση χειρουργού, ο οποίος κρίθηκε πρόσφατα, προκειμένου να παραμείνει ή να αποχωρήσει από μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής.

Ο εν λόγω χειρουργός υπηρετούσε επί μία πενταετία στο νοσηλευτικό ίδρυμα και έπρεπε να αξιολογηθεί για την απόδοσή του κατά τον χρόνο εργασίας του.

Ο συντονιστής διευθυντής του τμήματος, η διευθύντρια του τομέα και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας έβαλαν χαμηλή βαθμολογία στα τρία από τα πέντε έτη προϋπηρεσίας του.

Ο γιατρός έκανε ένσταση κατά της βαθμολογίας και ακολούθησε νέα, σύμφωνα με την οποία “...μετά την πλήρη αιτιολόγηση των χαμηλών βαθμολογιών του ιατρού από τους αξιολογητές του και με βάση τα κατατεθέντα έγγραφα, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της αξιολόγησης”...

Με αυτά τα δεδομένα, η ένσταση απορρίφθηκε, αλλά ο γιατρός ζήτησε να αξιολογηθεί εκ νέου, καθώς βρισκόταν σε διαμάχη με συνάδελφό του, ο οποίος τον είχε κρίνει αρνητικά.

Συνέλευση
Ο διευθυντής του τμήματος, που είχε ψηφίσει αρνητικά στην αξιολόγηση του υπό κρίση γιατρού, ενέδωσε και το θέμα πήγε στη γενική συνέλευση, όπου έγινε ονομαστική ψηφοφορία μεταξύ των παρόντων γιατρών.

Αν και οι περισσότεροι από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου δεν συμμετείχαν στη συνέλευση, ο γιατρός κατόρθωσε να πάρει την πλειοψηφία των παρόντων και να παραμείνει τελικά ως επιμελητής στο νοσοκομείο...

Πηγές του Iatronet αναφέρουν πως το καθεστώς αξιολόγησης είναι προβληματικό και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσουν να νοσοκομεία να κρατήσουν το καλύτερο δυνατό ιατρικό δυναμικό.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Τα δημόσια νοσοκομεία αγοράζουν σήμερα σε τιμές εποχών πιράνχας

Της Νικολέτας Ντάμπου

Πολλές φορές έχω γράψει για τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων ότι ήταν κακομαθημένες και ένοιωθαν την ισχυρή κάλυψη του εκάστοτε υπουργού Υγείας . Δεν ενδιαφέρθηκαν αρκετοί απ’ αυτούς για την αποτελεσματικότητα του νοσοκομείου που διοικούσαν και τα οικονομικά του αλλά μόνο για την διατήρηση της θέσης τους.
Μοναδικό κριτήριο επιλογής και παραμονής τους ήταν το πόσοι ‘’ κολλητοί ‘’ εξυπηρετήθηκαν , άλλοι σαν ασθενείς και άλλοι ως προμηθευτές.

Ακόμη και στην κρίση των 8 ετών τίποτα δεν έχει αλλάξει . Ο ν. 4517/ 2018 διαιωνίζει τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν από το 2010 και συνεχώς ανανεώνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου με διαγωνισμό του 2011 ,( διαβάστε εδώ) η σύμβαση συνεχίζονταν μέχρι τον προηγούμενο μήνα . Και αυτό σταμάτησε όχι γιατί ήθελαν να κάνουν οικονομία αλλά είχαν την ‘’εμμονή ‘’ να φύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία και να διοριστούν νέοι δημόσιοι υπάλληλοι . Αν δεν υπήρχε αυτή η ‘’εμμονή’’ , ο Ευαγγελισμός με τον ν. 4517/2018 θα νομιμοποιούνταν να συνεχίζει την σύμβαση που είχε υπογράψει πριν 7 χρόνια με σχεδόν τριπλάσιες τιμές από τις σημερινές .

Το ίδιο μπορούν να κάνουν όμως και άλλα νοσοκομεία είτε σε υπηρεσίες είτε σε υλικά . Να συνεχίζουν να τα προμηθεύονται σε 3πλάσιες τιμές και 10πλάσιες τιμές λόγω ‘’’ δημόσιου συμφέροντος ‘’ . Αντί να κάνουν οικονομία θα συνεχίζουν το καθεστώς ανομίας που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια προμηθευόμενοι υλικά κακής και μέτριας ποιότητας σε πολύ υψηλές τιμές . Δυστυχώς το πάρτυ είναι διαχρονικό απλά σήμερα γίνεται πιο ακριβό αφού αγοράζουν τα νοσοκομεία σήμερα σε τιμές εποχών πιράνχας . Πρέπει να ζήσουν και αυτά …! 

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Βράζουν οι επικουρικοί γιατροί για μισθούς και συμβάσεις! Τι ετοιμάζουν

Γράφει: Μαρία Γλένη


Στον αέρα νοιώθουν ότι βρίσκονται οι επικουρικοί γιατροί των Νοσοκομείων καθώς οι θέσεις τους παραμένουν επισφαλείς.


Άλλωστε το τελευταίο διάστημα οι επικουρικοί γιατροί έχουν περάσει μεγάλη ταλαιπωρία αν σκεφτεί κανείς ότι ενώ εργάζονται κανονικά στα νοσοκομεία με πλήρες ωράριο και υποχρεώσεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε ούτε τις αποδοχές τους, καθώς θεωρούσε ότι παράτυπα είχαν γίνει παραταθεί οι συμβάσεις τους.

Χρειάστηκε να πιέσουν οι συνδικαλιστές με κάθε μέσο και να γίνουν και κινητοποιήσεις για να πληρωθούν. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι έχει συμβεί: «Επικουρικοί γιατροί με …ημερομηνία λήξεως! Πότε αποχωρούν από το ΕΣΥ»

 

Ωστόσο τα προβλήματα του κλάδου δε σταματούν εδώ καθώς αναμένεται και η λήξη των συμβάσεων τους επομένως θα βρεθούν εν μία νυκτί εκτός ΕΣΥ.

Γι αυτό και η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση με όλους τους επικουρικούς γιατρούς την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 6.00μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (Δώμα) με θέμα τα προβλήματα των επικουρικών γιατρών.

 

Ο κλάδος μέσω των συνδικαλιστικών Ενώσεων ζητά τη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μέχρι στιγμής προσλήψεις δε γίνονται και λόγω περιορισμών του μνημονίου. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία

Γράφει: Μαρία Γλένη


Δραστικές μειώσεις στους μισθούς τους είδαν τα τελευταία χρόνια οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι μειώσεις από το 2010 έως και το 2017 έφθασαν με τις φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και το 55%.

Σύμφωνα με την Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, τα χρόνια κρίσης ο κλάδος έχει υποστεί σημαντική μείωση του μισθού, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερα...

ΟΕΝΓΕ- Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Πιλοτικά το νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών στο ΕΣΥ

Νέο σύστημα κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δημόσια νοσοκομεία το αμέσως επόμενο διάστημα! Το νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) είναι βασισμένο σε συγκεκριμένα DRG και μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του στο ΕΣΥ.

Ήδη το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε νέες Κωδικοποιήσεις οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση στην ιατρική κοινότητα με ευθύνη της ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. Μετά την καθολική εφαρμογή του Συ.Κ.Ν.Υ. θα καθοριστούν τα πεδία εφαρμογής των νέων Κωδικοποιήσεων και ο βαθμός αντικατάστασης των παλαιοτέρων.

Η συγκεκριμένη Κωδικοποίηση θα τροποποιείται και θα συμπληρώνεται μελλοντικά με βάσει νεότερα ιατρικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων στο ΕΣΥ! Τι μέτρα ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Εξελίξεις φαίνεται ότι φέρνει η επιστροφή πρώην γιατρών του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στο ΕΣΥ μετά από δικαστική απόφαση.


Άλλο έναν πονοκέφαλο αποκτά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την επιστροφή πρώην γιατρών του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στο ΕΣΥ και μάλιστα με ανοικτά ιατρεία, όπως προβλέπεται σε σχετική δικαστική απόφαση.

Πρόκειται για 290 γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ οι οποίοι υποχρεώθηκαν με τον νόμο Άδωνι Γεωργιάδη να επιλέξουν μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, νόμος που επανήλθε και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο οι 290 γιατροί δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επιστρέφουν τόσο με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, όσο και με αποζημίωση από το σύστημα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση»


Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας
Η ανατροπή αυτή δημιούργησε εκ νέου, γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο ΕΣΥ, καθώς υπάρχουν οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους για να ενταχθούν πλήρως στο δημόσιο, οι νοσοκομειακοί που δεν επιτρέπεται να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, οι πανεπιστημιακοί που έχουν ιδιωτικά ιατρεία και εκτός των άλλων και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ που προσλαμβάνονται με δίχρονες συμβάσεις.

Η πολυπλοκότητα αυτή, που επιχειρήθηκε να εξοβελισθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, στην πράξη ισχύει ακόμη και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό.

 

Να σημειωθεί ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποχρεώνει με νόμο τους γιατρούς του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιατρεία τους έως το τέλος του 2018 εάν θέλουν να μείνουν στο ΕΣΥ, όπως εξάλλου είχε πράξει και ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ήταν υπουργός Υγείας. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Νέα παράταση έως τέλος του 2018 για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία! Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο»

Όμως προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αναστάτωση στο ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- λένε πηγές του HealthReport.gr– προτίθεται να προσβάλει τη δικαστική απόφαση ασκώντας έφεση, ώστε να μην επιστρέψουν τουλάχιστον με ανοικτά ιατρεία οι 290 γιατροί που είχαν απομακρυνθεί.

 

Το γεγονός αυτό ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου αντίδραση από την πλευρά των πρώην γιατρών του ΠΕΔΥ, οι οποίοι θέλουν να υλοποιηθεί η δικαστική απόφαση και να προχωρήσει και η καταβολή των αποζημιώσεων που φθάνει τα 24.000 ευρώ ανά γιατρό.

Με τον τρόπο αυτό ωστόσο συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος στο ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, με τους γιατρούς να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου, λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων και συμφερόντων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, για να μην απολυθούν επικουρικοί γιατροί από το ΕΣΥ

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, για να μην απολυθούν επικουρικοί γιατροί από το ΕΣΥ

Πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η Ομοσπονδία ζητεί να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός από το ΕΣΥ της χώρας μας, να τεθεί τέλος στην εργασιακή ομηρία τους και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Σε συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία επεσήμανε ακόμη τα εξής:

Ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι 2.100.
Από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει 31/12/18) μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων ως μη νόμιμη. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για τον μήνα Δεκέμβριο.
Κατά κοινή ομολογία οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500 χιλιάδες. Ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

Η έλλειψη προσωπικού το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το ΕΣΥ

Έλλειψη προσωπικού, γραφειοκρατία και ελλιπής προϋπολογισμός, αποτελούν τα «αγκάθια» για το ΕΣΥ, σύμφωνα με τις ίδιες τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από έρευνα που εκπόνησε, στο πλαίσιο μεταπτυχιακής του, εργασίας ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

Η έρευνα η οποία βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτηματολόγιο 158 (74 πρώην και 84 νυν) διοικητές ελληνικών νοσοκομείων και παρουσιάστηκε στο 3ο Περιφερειακό Ιατρικό Συνέδριο Exploring Novel Medical Frontiers, κατέδειξε ότι:

Το εμπόδιο, με το μεγαλύτερο αθροιστικό ποσοστό (97,47%) είναι η έλλειψη προσωπικού του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρικού. Ένα ποσοστό 76% θεωρεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως το πιο σημαντικό εμπόδιο στην κατηγορία «Εξωτερικό περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο» και ένα ποσοστό 53% την έλλειψη προσωπικού από την κατηγορία «Νοσοκομεία και εμπόδια εντός».

Στο ερώτημα ποιό από τα 25 καθημερινά εμπόδια, που μπορεί να συναντήσει ο διοικητής νοσοκομείου ασκώντας διοίκηση θεωρεί ως πιο σημαντικό, 96, εκ των 158 διοικητών, απάντησαν «η γραφειοκρατία» και 93, εκ των 158, απάντησαν «ο μη ικανοποιητικός ελλιπής προϋπολογισμός».

Στο ερώτημα, σχετικά με το «σε ποια επίπεδα διοίκησης ή λειτουργιών του νοσοκομείου εντόπισαν τα περισσότερα εμπόδια», οι διοικητές απάντησαν, σε ποσοστό 56%, ότι στο λειτουργικό επίπεδο του νοσοκομείου εντοπίζουν τα περισσότερα εμπόδια, σε ποσοστό 37% εντοπίζουν τα περισσότερα εμπόδια στη διάσταση λειτουργίας του νοσοκομείου, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου και σε ποσοστό 34% εντόπισαν τα περισσότερα εμπόδια στη διαχείριση του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές δαπάνες, το 56,33% αθροιστικά διαφωνεί με τη διατύπωση ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, ένα ποσοστό 52,5% αθροιστικά συμφωνεί με το ότι ο ασθενής πρέπει να καταβάλει έστω ένα μικρό ποσοστό κατά την επίσκεψή του στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου και ένα ποσοστό 53,8% αθροιστικά συμφωνεί ότι η αύξηση του ορίου δαπανών των νοσοκομείων θα βελτιώσει αντίστοιχα την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Τα νοσοκομεία γερνούν και αδειάζουν

Φυντανίδου Ελενα - ΤΟ ΒΗΜΑ

Η φυγή των ειδικευόμενων γιατρών στο εξωτερικό και η προκήρυξη θέσεων επιμελητών με το σταγονόμετρο οι βασικότεροι λόγοι


Τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν μία κόπωση ανάλογη με τα χρόνια λειτουργίας τους, τόσο ως προς το έμψυχο όσο και ως προς το άψυχο υλικό

Στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας 35 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία επιβαρύνονται σοβαρά από την απουσία οργανωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν εξελίσσονται, δεν ανανεώνονται. Τουναντίον. Παρουσιάζουν μια κόπωση ανάλογη με τα χρόνια λειτουργίας τους, τόσο ως προς το έμψυχο όσο και ως προς το άψυχο υλικό. Πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι μπήκαν ως νέο αίμα στο ΕΣΥ τη δεκαετία του '80 και εκπαιδεύτηκαν δίπλα σε καταξιωμένους συναδέλφους τους, πρόκειται εντός της προσεχούς τριετίας να αποχωρήσουν από τα νοσοκομεία, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους στις νεότερες γενιές. Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι: οι προκηρύξεις με το σταγονόμετρο θέσεων επιμελητών και η φυγή των ειδικευομένων στο εξωτερικό. Τα ελληνικά νοσοκομεία «στέκονται στα πόδια τους» με επικουρικό ιατρικό και λοιπό προσωπικό, οι συμβάσεις των οποίων δεν υπερβαίνουν τη διετία. Με άλλα λόγια, οι επικουρικοί ιατροί και νοσηλευτές απολύονται τη στιγμή που αρχίζουν να αποκτούν κάποια εμπειρία και αντικαθίστανται από άλλους, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το σύνολο των τμημάτων των νοσοκομείων και δη για τις ειδικές μονάδες.

Ελλείψεις προσωπικού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλη Βλασταράκο, σήμερα έχει υπολογιστεί ότι λείπουν από τα νοσοκομεία 6.500 μόνιμοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών, οι οποίοι σε πολλές περιφέρειες δεν καλύπτουν ούτε το 30% των θέσεων. Οπως αναφέρει, σε ειδικότητες που παλαιότερα υπήρχαν αναμονές ετών, όπως είναι η αναισθησιολογία, η βιοπαθολογία, η νευροχειρουργική, σήμερα το ενδιαφέρον είναι μικρό στα ελληνικά νοσοκομεία. «Πολλοί νέοι ιατροί, μετά την αποφοίτησή τους, φεύγουν στη Γερμανία, στις σκανδιναβικές χώρες κ.λπ. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: διευρύνουν τη γνώση τους και αμείβονται καλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα. Στη δε χώρα μας, τον τελευταίο καιρό γίνονται προσλήψεις κυρίως επικουρικού προσωπικού. Η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόβλημα. Οταν δεν υπάρχει συνέχεια, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ασφαλής περίθαλψη. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος στελέχωσης των νοσοκομείων πριν είναι πολύ αργά. Το προσωπικό αποχωρεί λόγω συνταξιοδοτήσεων χωρίς να αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα στο μέλλον να καταστεί δυσχερής η ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων» τονίζει.

«Οταν δημιουργήθηκε το ΕΣΥ, εξασφαλίστηκε η είσοδος αλλά όχι η ανανέωση των ιατρών»θυμάται ο καρδιολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συντονιστής διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου Στέφανος Φούσας και προσθέτει: «Χηρεύουν διευθυντικές θέσεις, δεν προκηρύσσονται νέες, με αποτέλεσμα να μην έρχονται ιατροί από το εξωτερικό σε θέση διευθυντού, όπως συνέβαινε παλαιότερα, και να μην μπορούν να μεταλαμπαδευτούν οι γνώσεις στους νεότερους συναδέλφους. Ποιος ιατρός με 15 χρόνια εργασίας σε νοσοκομεία του εξωτερικού θα έλθει στην Ελλάδα σε θέση επιμελητή Β';».

Σήμερα, το 60%-70% των ιατρών που υπηρετούν στα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες, δηλαδή σε θέση συντονιστή διευθυντή και διευθυντή. «Αυτό σημαίνει ότι σε τρία, το πολύ τέσσερα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των ιατρών θα φύγει από το ΕΣΥ λόγω ηλικίας» σημειώνει.

Με τις παραπάνω διαπιστώσεις συμφωνεί και ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ.Βλάσης Πυργάκης. «Το ΕΣΥ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γερνάει. Δεν ανανεώνεται λόγω του μειωμένου αριθμού θέσεων επιμελητών Β' που προκηρύσσονται ετησίως, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών είναι πολύ υψηλός. Επίσης, άλλο πρόβλημα είναι ότι έχει πολλούς στρατηγούς και λίγους στρατιώτες, δηλαδή πολλούς διευθυντές και λίγους επιμελητές Β'. Οταν χωρίς κρίση, μόνο με τη συμπλήρωση κάποιων χρόνων υπηρεσίας στα νοσοκομεία και με μια διαδικασία-παρωδία ονομάζονται κάποιοι διευθυντές, πρακτικά χωρίς αξιολόγηση, το ΕΣΥ οδηγείται σε λίμνασμα». Θεωρεί επίσης ότι η μη προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών και η τηρούμενη διαδικασία ορισμού «προσωρινά υπευθύνων», οι οποίοι έχουν την επιστημονική ευθύνη διαφόρων τμημάτων, δεν προάγει την αξιοκρατία αλλά το κομματικό κράτος.

Εχουν φύγει 14.000 νέοι ιατροί

Την απαισιοδοξία του δεν κρύβει ο διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος. «Υπάρχει μία μη έγκαιρα διαπιστωμένη διάσταση του προβλήματος της δημόσιας περίθαλψης στην Ελλάδα και αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την προσέλευση του νέου επιστημονικού στελεχιακού δυναμικού. Η ηλικιακή κατανομή του ιατρικού προσωπικού οδηγεί το ΕΣΥ με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνισή του και είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να επαναστελεχώσει σωστά τα νοσοκομεία και τις μονάδες του ΕΣΥ» επισημαίνει. Ο κ. Φιλόπουλος μιλά για τη συνέχεια που πρέπει υπάρχει στις κλινικές προκειμένου να μεταδίδεται από τους γηραιότερους και μεγαλύτερους στην ιεραρχία στους νεότερους. «Αυτό έχει διακοπεί βίαια τα τελευταία με τη μη πρόσληψη νέων γιατρών. Ετσι, κινδυνεύει να εμφανιστεί το φαινόμενο της ασυνέχειας και της υποβαθμισμένης στελέχωσης των κλινικών, γεγονός που θα οδηγήσει εξ αντικειμένου στον μαρασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αν μάλιστα σκεφτεί κάποιος ότι το ικανότερο κομμάτι των νέων ιατρών - περισσότεροι από 14.000 - έχει φύγει στο εξωτερικό λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων, καταλαβαίνει τη διάσταση του προβλήματος».

Ανυπαρξία εκπαίδευσης

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην ανυπαρξία συνεχιζόμενης εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων σε θέματα ογκολογίας. Αυτό, σημειώνει, δημιουργεί σειρά προβλημάτων - από την κακή αντιμετώπιση του ασθενούς ως την υπερκατανάλωση διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 3.635 ειδικευόμενοι και 7.480 ειδικευμένοι ιατροί έφυγαν από νοσοκομεία της Αθήνας για το εξωτερικό. Ειδικότερα το 2017, από την αρχή του χρόνου, 253 ειδικευόμενοι και 636 ειδικευμένοι ιατροί ζήτησαν πιστοποιητικά για το εξωτερικό από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, το 2016 δόθηκαν 1.168 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Από αυτά τα 306 αφορούσαν ανειδίκευτους ιατρούς και τα 862 ειδικευμένους.

Κάτι αλλάζει στην ακτινοθεραπεία

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ειδικότητες, στην ακτινοθεραπεία κάτι φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ογκολογικού - Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Γιώργο Πισσάκα, «ειδικά στην ακτινοθεραπεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ΕΣΥ αναγεννάται. Ημασταν στα τάρταρα ως ειδικότητα. Δεν υπήρχε εξοπλισμός και κατά συνέπεια δεν δινόταν η δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι νέοι ιατροί στις νεότερες τεχνικές. Υστερα από πολύ καιρό, το τελευταίο τρίμηνο έχουμε στο νοσοκομείο τρεις ειδικευόμενους». Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία διετία έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία δεκαπέντε καινούργια μηχανήματα μέσω των ΕΣΠΑ και της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ηδη λειτουργούν τα πέντε. Τα υπόλοιπα θα τεθούν σε λειτουργία εντός του έτους. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη δεκαπέντε ειδικευμένων ακτινοθεραπευτών ογκολόγων. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Από τον Μάρτιο ξεκινούν οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Από τον Μάρτιο ξεκινούν οι αλλαγές στα νοσοκομεία

Σε εφαρμογή αρχίζουν σταδιακά να μπαίνουν οι νέοι "κανόνες” όσον αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Μέχρι το Μάρτιο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (e-referrals), το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι ουσιαστικά θα αποτελούν το πρώτο σημείο "επαφής” των ασθενών με το δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Ο Μάρτιος εξάλλου θα είναι ο μήνας των αλλαγών για το σύστημα Υγείας, καθώς υποχρεωτικά θα γίνει εγγραφή όλων των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ. ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς”). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλ. εγγεγραμμένους πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι τοπικές μονάδες που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές είναι περίπου δέκα, όμως στο πλάνο του υπουργείου είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο να έχουν τεθεί σε λειτουργία περισσότερες από 100 μονάδες. Ο σχεδιασμός αυτός περιγράφεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, όπου σημειώνεται όμως πως στόχος είναι ο αριθμός αυτός να έχει επιτευχθεί μέχρι το Μάιο.

Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το μοντέλο του οικογενειακού γιατρού, έχοντας ζητήσει συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα, αλλά και κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης με οικογενειακούς γιατρούς (ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών, με χρονική διάρκεια ενός έτους και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης της σύμβασης έως δύο φορές).

Οι ειδικότητες των ιατρών που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό είναι γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής. Η πρόσκληση για τη στελέχωση των τοπικών μονάδων Υγείας αφορά σε 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής γατρικής– παθολογίας καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Με μορφή χιονοστιβάδας οι απομακρύνσεις διοικητών και αναπληρωτών από τα Νοσοκομεία

Μορφή «χιονοστιβάδας» λαμβάνουν οι απομακρύνσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών από τα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την πρόωρη λήξη θητείας του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείο Λαμίας, Ζυγούρη Παναγιώτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, σήμερα ανακοινώθηκε και η πρόωρη λήξη θητείας του Αναπληρωτή Διοικητή του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ – ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ Ε.Ε.Σ», Δριμή Δημητρίου.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ο διορισμός του κ. Θεοδώρου Βασιλείου, Πτυχιούχου Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Καρόλου Πράγας (Τσεχίας), ως Αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν.Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ. πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με τριετή θητεία.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview, θα ακολουθήσουν και άλλες απομακρύνσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών σε νοσοκομεία της Αττικής.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στον ορισμό μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), το οποίο πλέον απαρτίζουν:

1.Καρακατσιανόπουλος Κωνσταντίνος , Μηχανολόγος Μηχανικός, με αναπληρωτή του τον Κυριαζή Θανάση, Ιατρό Αναισθησιολόγο.

Μυλωνάς Μιλτιάδης, Πτυχιούχος ΤΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων, με αναπληρωτή του τον Χριστακάκη Σταύρο, Δικηγόρο.
Νιάκας Βασίλειος , Ιατρός Χειρούργος, με αναπληρωτή του τον Μπουγκά Αλέξανδρο του Μάρκου,Ειδικ. Γενικής Χειρουργικής.
4.Φράγκου Καλλιόπη, κλάδου ΠΕ Διοικητικού με βαθμό Α ́, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Υποστήριξης, με αναπληρωτή της τον Χριστοφιλόπουλο Μαυροειδή, κλάδου ΠΕ Διοικητικού με βαθμό Γ ́, Προϊστάμενο της Δ/νσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών του Υπουργείου Υγείας.

5.Παπανικολάου Σπυρίδωνας , Γενικός Χειρουργός, με αναπληρωτή του τον Μπαχτή Κωνσταντίνο ,Αναισθησιολόγο, αμφότεροι Ιατροί –Διευθυντές ΕΣΥ που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ, ως αιρετοί εκπρόσωποι όλων των υπηρετούντων ιατρών Ε.Σ.Υ. στο Ε.Κ.Α.Β. (μονίμων και επί θητεία).

6.Παπαδήμας Σταύρος, με αναπληρωτή του τον Δεβελόγλου Πρόδρομο του Συμεών, αμφότεροι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, ως αιρετοί εκπρόσωποι όλων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ (πλην των ιατρών).

Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίστηκε ο κ. Καρακατσιανόπουλος Κωνσταντίνος, με αντιπροέδρους τους Μυλωνά Μιλτιάδη και ΝιάκαΒασίλειο, από τους οποίους ο Μυλωνάς Μιλτιάδης διορίζεται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η θητεία των ανωτέρω διοριζομένων είναι διετής.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΟΕΝΓΕ: Με απόλυση απειλούνται 1.000 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ - Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου

ΟΕΝΓΕ: Με απόλυση απειλούνται 1.000 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ - Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου

Με απόλυση απειλούνται περίπου 1.000 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ της χώρας μας, εξαιτίας της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προειδοποιεί με απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία προκηρύσσει επίσης για την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με την απόφαση εγκρίνεται η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της, για τους επικουρικούς γιατρούς με το σκεπτικό της «συγγνωστής πλάνης» και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 164, άρθρο 7, παράγραφος 2 στην οποία αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που η άκυρη σύμβαση εκτελέσθηκε εν όλω ή εν μέρει, καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά».

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1000 συνάδελφοι πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους στις 31/12/2018.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί. Καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης τη στιγμή που μεγαλώνει, μέρα με τη μέρα, η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι πρόκληση από τη μία «να αναγνωρίζει» «το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί», «τη στήριξη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας» και από την άλλη να τους «ανταμείβει» παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας.

Μοναδική λύση η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη να γίνονται οι συνάδελφοι επικουρικοί μπαλάκι μεταξύ της κυβέρνησης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31/01/2018.

Θα εκδοθεί απεργιακό υλικό, αφίσα και ανακοίνωση.

Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα. Η ημερομηνία και το μέρος θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες".                             

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Στην Αγρια Δύση των νοσοκομείων

Φυντανίδου Ελενα - TO BHMA

Επιθέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, κλοπές προσωπικών αντικειμένων, διακίνηση ναρκωτικών και ανεπαρκής φύλαξη είναι καθημερινά φαινόμενα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας


Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων είναι απροστάτευτο, καθώς σπανίζει το προσωπικό ασφαλείας

Τον περασμένο Ιούλιο, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του χειρουργικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, συνέβη μια αποτρόπαια πράξη: αστυνομικός επιτέθηκε σε ειδικευόμενη ιατρό με χειροδικίες και ύβρεις διότι δεν διέκοψε την παροχή πρώτων βοηθειών προς τον τραυματία τροχαίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία. Οπως καταγγέλλουν ιατροί και εργαζόμενοι, ο αστυνομικός εξαφανίστηκε αμέσως μετά το συμβάν και, παρότι έχουν παρέλθει έξι μήνες, δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία του στη διοίκηση του νοσοκομείου από τα αρμόδια υπουργεία.

Το χειρότερο όμως συνέβη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νοσοκομείο της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ένας νέος άνδρας απείλησε με όπλο τους εργαστηριακούς υπαλλήλους όταν εκείνοι προσπαθούσαν να κάνουν αξονική τομογραφία στον πατέρα του. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η ένταση προκλήθηκε επειδή κατά τη μεταφορά του ασθενούς στο μηχάνημα εκείνος πόνεσε.

Ενα ακόμη περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έλαβε καταγγελία ιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου για άσκηση βίας από ασθενή στα επείγοντα παθολογικά ιατρεία σε ημέρα γενικής εφημερίας.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο χρόνο είχαν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά ξυλοδαρμού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από συγγενείς ασθενών στα Νοσοκομεία της Νάξου, του «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, της Αμαλιάδας και της Σύρου. Και οι τέσσερις αφορούσαν περιπτώσεις που είτε «δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο βάρδιας» ή «δεν άντεχαν να περιμένουν άλλο» μέχρι να εξεταστούν.

«Τα γεγονότα αυτά είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα σε πολλά νοσοκομεία» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, οι οποίοι ζήτησαν από τη διοίκηση του Λαϊκού να προχωρήσει η διαδικασία διαλεύκανσης του συμβάντος και να προστατεύσει το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα.

Αύξηση των περιστατικών βίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλη Γιαννάκο, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και είναι πιο σοβαρά. «Ελλείψει κονδυλίων και προσωπικού για φύλαξη, ιδίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, η νοσηλεία και η εργασία στα νοσοκομεία δεν είναι ιδιαιτέρως ασφαλείς. Επεισόδια, ξυλοδαρμοί, σοβαροί τραυματισμοί, φωτιές, διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση» αναφέρει. Προσθέτει επίσης ότι είναι πια συχνές οι κλοπές τόσο αντικειμένων εργαζομένων από τα αποδυτήρια όσο και αυτοκινήτων από τους χώρους στάθμευσης. «Στο πάρκινγκ του ΑΧΕΠΑ έχουν καταγραφεί καταστροφές αυτοκινήτων. Σπάνε τα τζάμια και τα ανοίγουν ανενόχλητοι. Πολλά τμήματα, όπου υπάρχουν μηχανήματα και υλικά, δεν διαθέτουν πόρτες ασφαλείας, ενώ δεν υπάρχουν κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η άποψη του αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλία Σιώρα είναι ότι για την κατάσταση που επικρατεί ευθύνονται οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η απουσία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το σύνολο των περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

«Η μεγάλη ευθύνη ανήκει διαχρονικά στην Πολιτεία» προσθέτει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Πάνος Παπανικολάου. «Η πλειοψηφία του κόσμου συμπαρίσταται στον τιτάνιο αγώνα που δίνουμε καθημερινά όλοι όσοι εργαζόμαστε στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, η Πολιτεία δεν υποστηρίζει το έργο μας. Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αποσείοντας δικές της ευθύνες» προσθέτει.

Στην ημερήσια διάταξη οι κλοπές

Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τα μεγάλα νοσοκομεία διαθέτουν αυτήν την εποχή σε κάθε βάρδια μόνο δύο άτομα σεκιούριτι και το καλοκαίρι, με τις άδειες, ένα άτομο. Επίσης, υπάρχουν μικρότερα νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας στα νησιά που δεν έχουν καθόλου φύλαξη. «Γι' αυτό παρατηρούνται κλοπές και πολλές επιθέσεις σε προσωπικό. Οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς "πληρώνουν" τις ελλείψεις και τις αναμονές» σχολιάζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» οι κλοπές από τις κλινικές και τα αποδυτήρια για το προσωπικό είναι στην ημερήσια διάταξη. Επίσης, πριν από λίγους μήνες ένας τοξικομανής εισήχθη στον χώρο των χειρουργείων και απέσπασε χρήματα και κάρτες μέσα από τα αποδυτήρια για το προσωπικό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στις χειρουργικές αίθουσες.

«Ξέφραγο αμπέλι» το «Δρομοκαΐτειο»

Σοβαρές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στον τομέα της φύλαξης παρατηρούνται και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου εκτός από τους ψυχιατρικούς ασθενείς κυκλοφορούν και πολλοί τοξικομανείς. «Εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ασθενών που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, η κατάσταση εκεί είναι χειρότερη. Οι κλοπές, οι απειλές και οι επιθέσεις στους εργαζομένους είναι καθημερινό φαινόμενο» λέει ο κ. Γιαννάκος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει δύο περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο στο «Δρομοκαΐτειο». «Τοξικομανής, που είχε έρθει στο νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία, έκοψε τους ιμάντες από το κρεβάτι που ήταν καθηλωμένος και έφυγε. Γύρισε πίσω κρυφά και έκανε διακίνηση ναρκωτικών». Και το δεύτερο περιστατικό αφορά επίσης τοξικομανή που νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο. «Εφυγε από το νοσηλευτικό τμήμα και γύρισε πίσω στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου με αιχμηρό αντικείμενο κυνηγώντας να σκοτώσει ασθενείς και προσωπικό» επισημαίνει. Να σημειωθεί ότι το «Δρομοκαΐτειο» διαθέτει μόνο 11 εργαζόμενους για τη φύλαξη ενός χώρου 400 στρεμμάτων, στον οποίο υπάρχουν περισσότερα από 30 κτίρια, πολλά από αυτά εγκαταλελειμμένα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Λαϊκό Νοσοκομείο: Γιατρός δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενή

Ασθενής που νοσηλευόταν ήδη σε κλινική του νοσοκομείου επιτέθηκε σε επικουρικό γιατρό επειδή «καθυστέρησε» να εξετάσει τον αδελφό του στα Επείγοντα!
Σε «επιδημία» εξελίσσονται τα περιστατικά βίας στα εφημερεύοντα νοσοκομεία από συνοδούς ασθενών σε βάρος γιατρών. Μετά την επίθεση γονέα εναντίον παιδιάτρου στο νοσοκομείο Κατερίνης, στην εκπνοή του περασμένου έτους, ένα νέο συμβάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

 

Το νέο συμβάν άσκησης βίας εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο Λαϊκό, στη διάρκεια της εφημερίας του.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην ΕΙΝΑΠ, ασθενής που νοσηλευόταν ήδη σε κλινική του νοσοκομείου επιτέθηκε σε επικουρικό γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός είχε εξετάσει στα Επείγοντα τον αδελφό του νοσηλευόμενου όταν δέχθηκε την επίθεση από τον νεαρό ασθενή ο οποίος του «χρέωσε» καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μέσα στα Επείγοντα.
«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έλαβε καταγγελία συναδέλφου με αρ. πρωτοκόλλου 490/11-1-18 για άσκηση βίας από ασθενή στα επείγοντα παθολογικά ιατρεία, σε ημέρα γενικής εφημερίας. Τα γεγονότα αυτά είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα σε πολλά νοσοκομεία» αναφέρει σε επιστολή της προς τη διοίκηση του νοσοκομείου η ΕΙΝΑΠ, και ζητεί «την άμεση διερεύνηση του συμβάντος καθώς και την προστασία του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού, από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν».

http://www.protothema.gr/greece/article/749541/laiko-nosokomeio-giatros-dehthike-epithesi-apo-sunodo-astheni/

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 

ΑΓ. ΘΩΜΑ 17-ΓΟΥΔΗ ΤΗΛ:2132061086

                                                               ΑΘΗΝΑ 6/11/2017

                                                                         ΑΡ. ΠΡΩΤ: 9

 

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε ο Επικουρικός Ιατρός κ.Σ.Β κατά τη διάρκεια της εφημερίας της 10/1/2018, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση στον εν λόγω συνάδελφο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανάλογων περιστατικών βίας κατά των Λειτουργών της Υγείας στο χώρο των Δημόσιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία πληθαίνουν επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δηλώνουμε δε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Α «ΛΑΪΚΟ» θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους συμπολίτες μας, όπως ακριβώς επιτάσσει η ιστορία του Νοσοκομείου μας, που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα και αξιολογότερα της χώρας, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στην εργασιακή μας καθημερινότητα λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης καθώς και άλλων σημαντικών προβλημάτων απόρροια των μνημονιακών προϋπολογισμών και της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας.

Κλείνοντας καλούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό και παράλληλα να εντείνει τις ενέργειές της για την επαρκή και ουσιαστική φύλαξη όλων των χώρων του Νοσοκομείου μας προκειμένου να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους ανάλογα περιστατικά βίας κατά των εργαζομένων.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΩΝΗ ΖΟΥΓΚΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Πως θα εντάσσονται οι γιατροί στον κλάδο του ΕΣΥ μετά την τροποποίηση της υπουργικής απόφαση

Σε τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό της διαδικασίας ένταξης στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ των ιατρών που υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. και διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής, προχώρησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση,

Για την ένταξη στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ. είναι απαραίτητα εκτός από την αίτηση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Φωτοαντίγραφο του πτυχίου. Σε περίπτωση πτυχίου πανεπιστημίου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται και φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασης. Σε περίπτωση πτυχίων από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται φωτοαντίγραφο του ξενόγλωσσου πτυχίου, φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασης και φωτοαντίγραφο της απόφασης ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ.

β. Φωτοαντίγραφο της απόφασης άδειας ή βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

γ. Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού γενικής ιατρικής

δ. Φωτοαντίγραφο βεβαίωσης εγγραφής σε Ιατρικό Σύλλογο της επικράτειας

ε. Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο/η κάτοχος είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος χώρας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

στ. Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή νόμιμης απαλλαγής, οι οποίες εκδίδονται από το Τμήμα Ιατρών υπόχρεων και επί θητεία υπηρεσίας υπαίθρου της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων Ν.Π. του Υπουργείου Υγείας.

ζ. Πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών το οποίο χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Δ.Υ.Πε. και από το οποίο θα προκύπτει ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν περιλαμβάνεται στον υπηρεσιακό φάκελο του προς ένταξη ιατρού, ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται από την γραμματεία της Δ.Υ.ΠΕ προκειμένου να το προσκομίσει το αργότερο μέχρι την ημερομηνία αποστολής των δικαιολογητικών στο συμβούλιο (30-11-2017).

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΟΕΝΓΕ- Απεργία στις 12 Ιανουαρίου

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Πλεόνασμα 340 εκ. ευρώ στα νοσοκομεία λόγω πληρωμών του ΕΟΠΥΥ

Πάνω από 800 εκ. ευρώ θα πληρώσει φέτος ο ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ

Καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, αναμένεται να φέρουν με το κλείσιμο του 2017 τα νοσοκομεία, βάσει αναγωγής του υπουργείου Υγείας από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πλεόνασμα αυτό έρχεται σε συνέχεια καθαρού ταμειακού πλεονάσματος 35 εκατ. ευρώ το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρού ταμειακού ελλείμματος το 2015.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά και ειδικά νοσοκομεία με περισσότερα από 800 εκ. ευρώ το 2018, ενώ για το 2017 διέθεσε 744,7 εκ. ευρώ, για το 2016 περίπου 576, 31 εκ. ευρώ, και το 2015 μόλις 143,4 εκ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της θεαματικής αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, του μοντέλου χρηστής διοίκησης που εφάρμοσαν οι διοικητές οι οποίοι τοποθετήθηκαν αξιοκρατικά, των στοχευμένων παρεμβάσεων στο σύστημα προμηθειών, της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, της εξοικονόμησης πόρων από την απομάκρυνση των εργολάβων από την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη των νοσοκομείων.

Πρόσθεσε ότι προχωρεί στο επόμενο διάστημα η κεντρικοποίηση των προμηθειών, γεγονός που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, ενώ αξιοποιείται κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εθνικούς πόρους, το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών, δωρεές όπως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του αγωγού φυσικού αερίου TAP και άλλες.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, επανέρχονται στην ενεργό δράση τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και ανασχεδιάζεται το σύστημα αεροδιακομιδών, εγκαθίσταται καινούριος, υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (γραμμικοί επιταχυντές, cyber knife, pet/ct, baby κυκλοτρόνια παραγωγής ραδιοφαρμάκων, ψηφιακά ακτινολογικά συγκροτήματα κ.λπ.) στα νοσοκομεία και στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατασκευάζονται 2 νέα νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν. Κομοτηνής, επισκευάζονται παλαιωμένες κτιριακές υποδομές, συνεχίζει η ενίσχυση του συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Εργασίας, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) απέδωσαν για πρώτη φορά το 2017 στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το 100% των εισφορών που εισέπραξαν για λογαριασμό του, οι οποίες ανήλθαν σε 4,77 δισ. ευρώ.
Στο 100% θα αποδίδονται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι εισφορές που εισπράττονται για λογαριασμό του και το 2018, οι οποίες σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κοινωνικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων με γεωγραφικές ανισότητες

Πέννυ Μπουλούτζα, Καθημερινή

Ένας κάτοικος του Λεκανοπεδίου Αττικής, εάν χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρό, έχει πολύ περισσότερες επιλογές σε σχέση με κάποιον που ζει σε πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, ο αριθμός των γιατρών που αντιστοιχούν ανά 1.000 κατοίκους στην Αττική είναι σχεδόν τριπλάσιος με τον αντίστοιχο της Δυτικής Μακεδονίας. Το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων στην Ελλάδα καταγράφεται στον νομό Τρικάλων, και το πιο αραιό στην Ευρυτανία, ενώ Θεσσαλία και Ήπειρος έχουν την… τιμητική τους όσον αφορά τα διαγνωστικά κέντρα.

Δεκαετίες άναρχης ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και απουσία ουσιαστικών κινήτρων για την παραμονή ιατρικού προσωπικού σε αγροτικές περιοχές, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων με μεγάλες γεωγραφικές ανισότητες στην κατανομή σημείων παροχής υπηρεσιών Υγείας και ακολούθως στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Με βάση τις δύο πρόσφατες εκθέσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους Ιατρικούς Συλλόγους γιατρών και τον μόνιμο πληθυσμό στην Ελλάδα, στη χώρα μας, αρχές του 2017, αντιστοιχούσαν 6,6 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, με μεγάλες αποκλίσεις ανά περιφέρεια.

Ετσι στην Αττική αντιστοιχούσαν 9,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, δηλαδή μακράν περισσότεροι σε σχέση με όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Στη δεύτερη θέση είναι η Ηπειρος με 6,6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους και ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης με 6,2. Τους λιγότερους γιατρούς σε σχέση με τον πληθυσμό έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (2,9 ανά 1.000 κατοίκους), Νοτίου Αιγαίου (3,3) και η Δυτική Μακεδονία (3,5).

Τα ιδιωτικά ιατρεία

Σύμφωνα με τον «Ατλαντα Υγείας» του υπουργείου, στην Ελλάδα λειτουργούν 24.500 ιδιωτικά ιατρεία, που αναλογούν σε 2,25 ανά 1.000 κατοίκους. Στον νομό Αττικής λειτουργούν 2,98 ιδιωτικά ιατρεία ανά 1.000 κατοίκους, έναντι μόλις 0,91 στην Ευρυτανία. Λιγότερα από ένα ιατρεία ανά 1.000 κατοίκους καταγράφονται σε Σάμο και Φλώρινα.

Στη Θεσσαλία και την Ηπειρο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός διαγνωστικών κέντρων σε σχέση πάντα με τους μόνιμους κατοίκους. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 0,24 διαγνωστικά κέντρα ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που κυμαίνεται από 0,39 στα Ιωάννινα σε μόλις 0,04 στη Φωκίδα. Το πιο πυκνό δίκτυο ιδιωτικών φαρμακείων παρατηρείται στον νομό Τρικάλων, όπου αντιστοιχούν 1,24 φαρμακεία ανά 1.000 κατοίκους, και το πιο αραιό στην Ευρυτανία όπου αντιστοιχούν 0,30 φαρμακεία.

Συνολικά στην Ελλάδα στο τέλος του 2016 ήταν εγγεγραμμένοι στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σχεδόν 71.000 γιατροί, ενώ για πρώτη χρονιά την τελευταία εξαετία της κρίσης και παρά το συνεχιζόμενο brain drain, ο συγκεκριμένος αριθμός παρουσίασε αύξηση. Οι «δημοφιλέστερες» ειδικότητες είναι η παθολογία, η παιδιατρική, η βιοπαθολογία, η καρδιολογία, η μαιευτική-γυναικολογία και η γενική ιατρική, οι οποίες αποτελούν περίπου το 27% του ιατρικού δυναμικού της χώρας· σημειώνεται ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη γενική ιατρική περιλαμβάνεται μία ομάδα γιατρών και ειδικοτήτων όπως οι γενικοί γιατροί, οι γιατροί κοινωνικής ιατρικής και οι αγροτικοί γιατροί.

Μπορεί ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα να αυξήθηκε αλλά στο ΕΣΥ το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών παραμένει έντονο στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα δε με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 8.500.

Η νησιωτική χώρα έχει σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, κυρίως παιδιάτρους. Το παράδειγμα της Κω, όπου επί χρόνια και παρά τις συνεχείς προκηρύξεις ουδείς ενδιαφέρεται να καλύψει τη θέση παιδιάτρου, είναι ενδεικτικό. «Σε νησιά και γενικά σε μη στελεχωμένες μονάδες όπου προκηρύσσεται μόνο μία θέση, οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται. Αλλωστε ποιος θέλει να κρατάει μόνος του ένα τμήμα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι στο πόδι συνεχώς 30 ημέρες τον μήνα;» τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας –κυρίως λόγω του brain drain που έχει στερήσει στη χώρα τα χρόνια της κρίσης περισσότερους από 18.000 νέους γιατρούς– υπάρχουν πλέον ελάχιστοι ειδικευόμενοι. «Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού σε κάποια νοσοκομεία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει, «όμως το πρόβλημα πλέον “ακουμπάει” και τα νοσοκομεία του κέντρου, κυρίως σε ειδικότητες όπως της αναισθησιολογίας, σε εργαστηριακές ειδικότητες και σε εξειδικευμένες χειρουργικές ειδικότητες όπως ουρολογία, θωρακοχειρουργική, καρδιοχειρουργική, ΩΡΛ».

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν προκριθεί τα χρόνια της κρίσης λόγω και του «παγώματος» των μόνιμων προσλήψεων, δεν φαίνεται να «συγκινούν» ούτε τους ειδικευμένους γιατρούς. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη έλλειψη ενδιαφέροντος από γιατρούς για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας με διετείς συμβάσεις: προκηρύχθηκαν 956 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων και 239 θέσεις παιδιάτρων και οι υποψήφιοι που έκαναν αίτηση ήταν μόλις 364 και 219 αντίστοιχα. Για 27 θέσεις παιδιάτρων σε 13 μεγάλα νησιά του Αιγαίου δηλώθηκαν μόλις 12 αιτήσεις όταν σε αυτά τα νησιά είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι των 100 παιδιάτρων.

Πολλές αιτήσεις

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου η προκήρυξη μόνιμων θέσεων πάντα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τους γιατρούς. «Οταν προκηρύσσεται μία μόνιμη θέση οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Παραδείγματος χάριν, για μία θέση νευροχειρουργού μπορεί να υποβληθούν και 20 αιτήσεις, για μία θέση παθολόγου φτάνουν τις 100». Μία μόνιμη θέση στο ΕΣΥ δελεάζει και Ελληνες γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει. «Εχουμε υπολογίσει με βάση τις αιτήσεις που γίνονται για μόνιμες θέσεις ότι περισσότεροι από 2.000 γιατροί που είναι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό θα ήθελαν να επιστρέψουν. Γνωρίζουν σαφώς ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί σε σχέση με το εξωτερικό αλλά η προοπτική να χτίσουν τη ζωή τους σε μία μόνιμη βάση είναι σημαντική», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.

Ελλιπής εξυπηρέτηση σε αγροτικές περιοχές

Η άνιση κατανομή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα επισημαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των συστημάτων Υγείας «Ελλάδα – Προφίλ Υγείας 2017».

Όπως αναφέρεται «οι υγειονομικές εγκαταστάσεις το προσωπικό και ο ιατρικός εξοπλισμός είναι άνισα κατανεμημένα στη χώρα, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στις αστικές περιοχές και ελλιπή εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών, γεγονός που συμβάλλει σε υψηλό επίπεδο μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη. Για παράδειγμα, ο αριθμός των νοσοκομειακών κλινών οξείας νοσηλείας το 2015 (360 ανά 100.000 κατοίκους) δεν είναι μόνο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (418), αλλά καταδεικνύει επίσης τριπλάσια διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των κλινών της Περιφέρειας Αττικής και των αγροτικών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδας».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ελλάδα η αυτοαναφερόμενη μη ικανοποιούμενη ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω κόστους ή απόστασης ή χρόνου αναμονής ανέρχεται στο 12,3% (ποσοστό όσων αναφέρουν ότι δεν έλαβαν φροντίδα ενώ είχαν ανάγκη) και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Εσθονία.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ