ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ

Μπλοκάρουν οι αποσπάσεις προσωπικού στα Νοσοκομεία με υπογραφή Κικίλια! Ποιοι εξαιρούνται

Μαρία Γλένη
Μπλοκάρουν οι μετακινήσεις προσωπικού στα νοσοκομεία αλλά και τους φορείς της Υγείας έπειτα από σχετική απόφαση του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ο νέος υπουργός Υγείας προχώρησε στην απόφαση αυτή καθώς εκτιμήθηκε ότι οι αλλαγές στις θέσεις του προσωπικού, έγιναν προεκλογικά κάτι που είναι παράνομο.

Με την απόφαση Κικίλια παγώνουν όλες οι μεταβολές του προσωπικού οι οποίες θα μελετηθούν και θα εξετασθούν εκ νέου το επόμενο διάστημα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την απόφαση του υπουργού Υγείας εξαιρούνται οι γιατροί που μετακινούνται για εφημερίες στα Κέντρα Υγείας λόγω καλοκαιρινής περιόδου και έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ιατρικού και νοσηλευτικού.
Παράλληλα δεν παγώνουν οι αξιολογήσεις των γιατρών αφου από την απόφαση εξαιρούνται τα συμβούλια κρίσεων και τα συμβούλια εξέλιξης των γιατρών.
Τέλος από τη διαδικασία δεν θα πληγούν τα ζευγάρια που έχουν κάνει αίτηση για συνυπηρέτηση.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Αλλαγές στην επιτροπή αξιολόγησης των Διοικητών των Νοσοκομείων λίγο πριν την κάλπη! Όλη η απόφαση

Δήμητρα Ευθυμιάδου 9 ώρες πριν
Τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες το υπουργείο Υγείας δρομολογεί αλλαγές κάθε είδους, άγνωστο βέβαια με ποια νομιμότητα αλλά και με ποιο σκεπτικό.

Είναι ενδεικτικό ότι με ημερομηνία 3.7.2019 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος εξέδωσε απόφαση, βάση της οποία αλλάζει η επιτροπή αξιολόγησης των Διοικητών και Αναπληρωτών των Νοσοκομείων.

 

Το έγγραφο τιτλοφορείται: «Τροποποίηση (7 η ) της με αριθ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ. 85701/10-11-2015 Απόφασης, με θέμα «Τροποποίηση της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών».

Η απόφαση αναφέρει ότι αλλάζει το ένα από τα πέντε πρόσωπα που συνθέτουν την επιτροπή αξιολόγησης των Διοικητών και Αναπληρωτών των Νοσοκομείων και πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Τροποποιούμε την εν θέματι αναφερόμενη Απόφαση, σε συνέχεια του ανωτέρω (9) σχετικού εγγράφου, ως προς το σημείο 5 αυτής, με αποτέλεσμα τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, να διαμορφώνονται ως ακολούθως:

1. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

2. ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.).

3. ΝΙΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

4. ΣΩΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Σύμβουλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).
5. ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ , Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω».

Ωστόσο είναι σαφές ότι πριν τις εκλογές, αξιολόγηση των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών δεν γίνεται όπως και αντίστοιχα προσλήψεις.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έσπευσε άρον άρον να παρατείνει τις συμβάσεις τους, προκειμένου να διατηρηθούν στις θέσεις τους και μετά τις εκλογές. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι ατμόσφαιρα επικρατεί στους κόλπους των Διοικητών: «Διοικητές Νοσοκομείων υπ’ ατμόν! Προς αλλαγή του τρόπου επιλογής και αξιολόγησης»

Πάντως η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί εδώ καιρό ότι θα αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των Διοικητών των Νοσοκομείων με την εισαγωγή ενιαίων κριτηρίων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Dioikites Nosokomeion

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΠΟΕΔΗΝ: «Φούρνος» τα νοσοκομεία, χωρίς κλιματισμό

«Καζάνι» θυμίζουν τα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Η έλλειψη πόρων έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν χαλασμένοι ή χωρίς συντήρηση οι κλιματισμοί στις νοσοκομειακές μονάδες ή ακόμη να μην υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν νέα κλιματισικά μηχανήματα.

Σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και όταν υπάρχουν υποτυπώδεις υποδομές υφίστανται δυσχέρειες αφού κάποια για παράδειγμα κλιματιστικά δαπέδου είναι «πανάρχαια, τρέχουν νερά» και ακόμη είναι « σκουριασμένα που συνεχώς χαλάνε».

Η ομοσπονδία φοβάται ότι δεν θα είναι επαρκής η ψύξη στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα που αναμένεται «επέλαση» του καύσωνα.

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που κάνουν δωρεές κλιματιστικά όταν έρχονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με τη ζέστη στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «έχουν κάνει δεκάδες έγγραφα προς τις Διοικήσεις από το χειμώνα επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κλιματισμό».

Γλαφυρά περιγράφονται τα προβλήματα στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Επαρχία
Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου εξαιτίας του χαλασμένου κεντρικού κλιματισμού «αναβάλλονται τα χειρουργεία λόγω ζέστης».

Ομοίως η χειρουργική και η παθολογική κλινική πάσχουν από καλή ψύχη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ( Ρίου) ενώ γενικά ο κλιματισμός δεν γίνεται από κλιμαστικά σώματα.

Αντίστοιχα, στη Κώ, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματισμό, και ιδιαίτερα αισθητό είναι το πρόβλημα οι ασθενείς που περιμένουν έξω από τα ΤΕΠ.

Λόγω παλαιότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά νοσοκομείο Αιγίου, «πανάρχαια» είναι και τα κλιματιστικά δαπέδου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Με ανεμιστήρες γίνεται η ψύξη και όχι σε όλες τις κλινικές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Στο νοσοκομείο της Φλώρινας δεν έχει πραγματοποιηθεί Καμία συντήρηση στα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά εδώ και μια πενταετία περίπου. Είναι «σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο» εξαιτίας της μη ύπαρξης ικανοποιητικού ποσού στους ανάλογους κωδικούς για δαπάνες συντηρήσεων και τεχνικών βελτιώσεων.

Η κατάσταση ήταν αφόρητη και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε το Σωματείο Εργαζομένων να δωρίσει στο Νοσοκομείο μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες, χωρίς βέβαια να καλυφθεί το Νοσοκομείο.

Επίσης, ανεμιστήρες φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους στο νοσοκομείο Χατζηκώστα και στο Νοσοκομείο Πρεβέζης.

Στα δε περισσότερα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου «δεν υπάρχει κλιματισμός και όπου υπάρχει είναι παλιάς τεχνολογίας και χωρίς συντήρηση».

Αθήνα-Πειραιάς
Ωστόσο, δεν είναι πρόβλημα μόνο στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά και στης Αθήνας και του Πειραιά.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στο Νοσοκομείο της Νίκαιας «ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες του Νοσοκομείου» καθώς δεν διαθέτουντα τακτικά ιατρεία, στη Γ’ Παθολογική. Προβλήματα έχουν ανακύψει στη Β’ παθολογική στην οποία λειτουργούν τα κλιματιστικά μόνο δύο θαλάμων από τους πέντε, στην ουρολογική κλινική δεν δουλεύουν κλιματιστικά σε δυο θαλάμους, στην παιδοχειρουργική δεν λειτουργούν σε δυο θαλάμους και στα χειρουργεία είναι χαλασμένο ένα κλιματιστικό.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, αφού «ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τις ανάγκες». Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε πτέρυγες του νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες υποφέρουν από τη ζέστη. Ακόμη, πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν, είναι παλαιά σώματα χωρίς συντήρηση.

Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματας οι ασθενείς θα πρέπει να υπομένουν την ζέστη στους χώρους αναμονής έξω από το Ακτινολογικό εργαστήριο και τον Αξονικό Τομογράφο.

Στο Ασκληπιείο Βούλας, όπως διαμαρτύρεται η ομοσπονδία ο κεντρικός κλιματισμός παραμένει χαλασμένος από πέρυσι το Σεπτέμβρη. «Τακτικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές έχουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη». Προσωρινά εγκαταστάθηκαν μεταχειρισμένα κλιματιστικά, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχίζει να υφίσταται.

Παρ’ ότι έγινε συντήρηση των κλιματιστικών δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ψύξης – θέρμανσης στο Νοσοκομείο.

Κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα και συχνά χαλασμένα χωρίς να αποδίδουν υπάρχουν και στο νοσοκομείο ΕΛ.Βενιζέλου.

Έντονο είναι το πρόβλημα και στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Μεταξά, ενώ ίδια είναι οι κατάσταση στις εξωνοσοκομειακές δομές του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειου που φιλοξενούν ψυχικά πάσχοντες (ξενώνες), οι οποίοι δεν διαθέτουν κλιματισμό.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Αύξηση στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων το 2018! Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας, παρότι οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στον γιατρό και μάλιστα με μεγάλα ποσά.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται συνεχής ανοδική πορεία στον αριθμό των συμπολιτών μας που επιλέγουν να πληρώσουν για να δουν γιατρό στο ΕΣΥ το απόγευμα, επειδή εκτός των άλλων αδυνατούν να βρουν ελεύθερο ραντεβού τις πρωινές ώρες σε νοσοκομεία όπου είναι δωρεάν.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 592.035 επισκέψεις, ενώ το 2017 568.744 και το 2016 οι επισκέψεις είχαν αγγίξει τις 539.699 σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας.

Βέβαια η άνοδος που παρατηρείται στον αριθμό των πολιτών που πηγαίνουν στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, στα απογευματινά ιατρεία δηλαδή, αποδίδεται και στο γεγονός ότι για να κλείσουν ραντεβού τις πρωινές ώρες όπου οι επισκέψεις σε γιατρούς είναι χωρίς χρέωση, υπάρχει αναμονή μηνών. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τι αναμονή απαιτείται για ένα ραντεβού: «Σε αναμονή για ραντεβού με γιατρό και στα Κέντρα Υγείας! Πόσος χρόνος απαιτείται (παραδείγματα)»

 

Την ίδια ώρα στην αύξηση του αριθμού των επισκέψεων το απόγευμα φαίνεται ότι συνέτειναν και τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στα πρώην ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας, μετά και την αποχώρηση μεγάλου αριθμού γιατρών από το δημόσιο σύστημα.

Αποχωρήσεις που επιβλήθηκαν με νόμο, καθώς επρόκειτο για γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι και τα ελεύθερα ραντεβού στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι πια δυσεύρετα.

Πάντως τα νοσοκομεία της Αθήνας κατέχουν και πάλι τα πρωτεία στα απογευματινά ιατρεία, αφού το 2018 συνολικά κατεγράφησαν 214.260 επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Ακολουθούν σε αριθμό τα νοσοκομεία της Κρήτης όπου έγιναν συνολικά 80.745 επισκέψεις την περασμένη χρονιά.

 

Και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου όπου περιλαμβάνονται τα μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά όπως το Τζάνειο και το Μεταξά, οι επισκέψεις εκτοξεύθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2018 στην Περιφέρεια του Πειραιά έγιναν 73.082 επισκέψεις, το 2017 είχαν καταγραφεί 61.277 ενώ το 2016 ήταν 59.773.

Στην Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κατά παράδοση γίνονται οι λιγότερες επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία, αφού όπως προκύπτει από τις καταγραφές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, το 2018 κατεγράφησαν 44.020, το 2017 έγιναν 44.030 και το 2016 ήταν 41.211.

Η υπόθεση πάντως των απογευματινών ιατρείων ή της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων όπως ονομάζεται πλέον ο θεσμός, έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικερδής για τους γιατρούς αλλά και τα νοσοκομεία, αν σκεφτεί κανείς τα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για να δουν γιατρό της επιλογής τους από τα οποία ένα ποσοστό κατευθύνεται και στα ταμεία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συχνά πυκνά ζητά να καταργηθεί η πληρωμή που είναι σε βάρος της τσέπης των ασθενών.

 

Σήμερα για να δει κανείς τον γιατρό της επιλογής του σε απογευματινό ιατρείο νοσοκομείου πρέπει να καταβάλει τα εξής ποσά ανάλογα με τη θέση του γιατρού:

36 € Λέκτορας – Επιμελητής Β’

48 € Επιμελητής Α’ – Επίκουρος Καθηγητής

60 € Διευθυντής – Αναπληρωτής Καθηγητής

64 € Συντονιστής Διευθυντής

72 € Καθηγητής

Να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης. Ωστόσο καλύπτουν τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.), αρκεί ο ασθενής να διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό. Διαφορετικά καταβάλει όλο το κόστος από την τσέπη του.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Επίκαιρη πρόταση για μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΙΑΝΟΥ έγινε χθες η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Σουλιώτη με τίτλο: «Τεκμηριωμένη Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα – Μία πρόταση για την Ελλάδα» από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Στην εκδήλωση μίλησαν – εκτός από το συγγραφέα – οι:

Γιάννης Μπολέτης, καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ
Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου
Πάρις Κοσμίδης, διευθυντής Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας – πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»
Τη συζήτηση συντόνισε η ιατρός Εύη Χατζηανδρέου – Δρ. Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard. Όλοι οι ομιλητές εξήραν την προσπάθεια και τόλμη του συγγραφέα να καταθέσει μία τεκμηριωμένη πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία, παραμονές των εκλογών.

Ο ίδιος ο συγγραφέας «απολογήθηκε» για το μαύρο εξώφυλλο του βιβλίου, λέγοντας ότι ήθελε να παραπέμπει σε ένα «μαύρο κουτί» της υγείας, ενώ όσο για τα κίτρινα γράμματα δεν έκρυψε ότι συνδέονται με την άλλη μεγάλη αγάπη του, την ΑΕΚ.

Στο συνεκτικό, αλλά αναλυτικό βιβλίο γίνεται μία ανάλυση των αναγκών υγείας της χώρας και στη συνέχεια κατατίθενται ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που αφορούν επίκαιρα και καυτά θέματα, όπως:

Χρηματοδοτικές δυνατότητες και επιλογές
Παροχή υπηρεσιών υγείας: σχέση δημόσιου και ιδιωτικού και προτιμήσεις των πολιτών
Πολιτική φαρμάκου και διαχείρισης των νέων τεχνολογιών υγείας
Διαδικασία λήψης αποφάσεων: αναζητώντας τη δημοκρατία στην υγεία
Ο Κυριάκος Σουλιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 20 βιβλία και περισσότερα από 90 άρθρα σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, στα πεδία της πολιτικής και της οικονομίας της υγείας, της οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, των οικονομικών ανισοτήτων κ.ά. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνω από 150 επιστημονικά συνέδρια και είναι κριτής άρθρων σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr

 

ΟΕΝΓΕ: Εξωφρενικές διατάξεις στην Υπουργική της Επείγουσας Ιατρικής

Βρίθει απαράδεκτων εξωφρενικών διατάξεων η υπουργική απόφαση για την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας πως θίγουν καίρια τόσο την περίθαλψη των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των γιατρών ΤΕΠ, ΕΚΑΒ και ΜΕΘ.

Βρίθει απαράδεκτων εξωφρενικών διατάξεων η υπουργική απόφαση για την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας πως θίγουν καίρια τόσο την περίθαλψη των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των γιατρών ΤΕΠ, ΕΚΑΒ και ΜΕΘ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ):


Η πρόσφατη υπουργική απόφαση 5/6/2019 (ΑΔΑ: ΨΨΣΨ465ΦΥΟ-Κ3Ν, ΦΕΚ: 2363 B) με τίτλο: [Τροποποίηση και αντικατάσταση του άρθρου 1 της αρ. Γ5α/Γ.Π.οικ.64845/29-8-2018 Υπουργικής απόφασης “Ονομασία, περιεχόμενο και προϋποθέσεις απόκτησης τίτλου εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας” (ΦΕΚ Β 3958)], βρίθει απαράδεκτων εξωφρενικών διατάξεων. Οι διατάξεις αυτές θίγουν καίρια τόσο την περίθαλψη των ασθενών όσο και τα δικαιώματα των γιατρών ΤΕΠ, ΕΚΑΒ και ΜΕΘ.

– Υπάρχουν σήμερα μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ. Που η κύρια ειδικότητά τους ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που προβλέπεται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του τίτλου εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Οι γιατροί αυτοί καταδικάζονται σε ισόβια βαθμολογική καθήλωση.

– Σε ισόβια βαθμολογική καθήλωση καταδικάζονται και γιατροί ΕΣΥ του ΕΚΑΒ ή των ΤΕΠ. Οι οποίοι έχουν καταλάβει θέσεις μέσω της νόμιμης διαδικασίας (προκήρυξη, αίτηση υποψηφιότητας, κρίση από το ειδικό συμβούλιο) εφ’ όσον αυτό ΔΕΝ προβλεπόταν στην προκήρυξη της θέσης για την οποία είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα. Μάλιστα τους τελευταίους μήνες (ΜΕΤΑ την έκδοση της υπουργικής απόφασης στις 29/08/18) έχουν προκηρυχθεί θέσεις στα ΤΕΠ για τις οποίες ΔΕΝ προβλέπεται ως αναγκαίο προσόν ο τίτλος της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική. Σε πολλές έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κρίσεις και αναμένονται οι διορισμοί, ενώ σε άλλες έχουν ήδη γίνει οι διορισμοί.

– Είναι πραγματικά εξωφρενικό να υποχρεώνονται στην ίδια διαδικασία (6μηνη εκπαίδευση και εξετάσεις για λήψη τίτλου εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής) ΚΑΙ οι γιατροί ΕΣΥ των ΜΕΘ οι οποίοι έχουν ήδη ΑΛΛΗ εξειδίκευση (Εντατική Θεραπεία). Και ΑΛΛΟ γνωστικό – επιστημονικό – θεραπευτικό αντικείμενο. Πλήρως διαχωρισμένο από το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής διεθνώς εδώ και 30 χρόνια.

– Καταργούνται προηγούμενες διατάξεις, που προέβλεπαν τη χορήγηση του τίτλου της εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής χωρίς εξετάσεις σε κατηγορίες γιατρών με ικανή πολυετή σχετική προϋπηρεσία και εμπειρία. Τώρα οι γιατροί αυτοί εξαναγκάζονται σε “6μηνη εκπαίδευση” για να αποκτήσουν την εξειδίκευση.

– Όλοι οι παραπάνω γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ υποχρεώνονται υπό την απειλή της ισόβιας βαθμολογικής καθήλωσης να κάνουν “6μηνη εκπαίδευση” ως υπεράριθμοι σε ΤΕΠ στα “αρμόδια εκπαιδευτικά κέντρα” τα οποία όμως προβλέπεται να είναι ΜΟΝΟ 2 (ΔΥΟ) Πανελλαδικά (Αττικό – Νίκαιας και ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο). Δηλαδή υποχρεώνονται πολλές δεκάδες γιατροί ΕΣΥ των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ και των ΜΕΘ να φύγουν για 6 μήνες από τις μονάδες τους και να … μετακομίσουν είτε σε Χαϊδάρι – Νίκαια ή στο Ηράκλειο.

– Η υπουργική απόφαση εκτός των άλλων περιλαμβάνει και απαράδεκτες φωτογραφικές ρυθμίσεις. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση εξετάσεων για λήψη τίτλου εξειδίκευσης Επείγουσας Ιατρικής ΜΟΝΟ οι γιατροί των ΤΕΠ που έχουν διοριστεί σε θέση που προκηρύχθηκε στο βαθμό του διευθυντή (ή έχουν εξελιχθεί βαθμολογικά στον βαθμό του διευθυντή) και ΟΧΙ οι γιατροί των ΤΕΠ που έχουν διοριστεί σε θέση που προκηρύχθηκε στον βαθμό επιμελητή Α’ ή επιμελητή Β’ (ή έχουν εξελιχθεί βαθμολογικά στον βαθμό του επιμελητή Α’).

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση υιοθετούνται συγκεκριμένες απόψεις που θεωρούν ότι η Επείγουσα Ιατρική θα έπρεπε να υπάγεται στην Εντατικολογία. Ενώ πρόκειται για δύο διακριτά επιστημονικά αντικείμενα. Που έχουν διαχωριστεί διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα υπονομεύεται η εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ αφού συγχέεται με την εξειδίκευση της Εντατικής Θεραπείας, κάτι που βρίσκει φυσικά τελείως αντίθετους και τους συναδέλφους μας γιατρούς ΕΣΥ των ΜΕΘ.

Απαιτούμε την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής υπουργικής απόφασης.
Απαιτούμε τη δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική. Με την πλήρη ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών. Τη στελέχωση τους και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού. Με γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

Βία στα νοσοκομεία: «Ζητάμε από το κράτος φυσική και ηθική προστασία – Δεν μας παρέχεται!», λένε οι γιατροί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


"Δεν πάει άλλο", λένε οι γιατροί όλης της χώρας, οι οποίοι μετά τον πρόσφατο ξυλοδαρμό γυναικολόγου στο Αγρίνιο, δηλώνουν αναστατωμένοι, φοβισμένοι και απροστάτευτοι απέναντι στη βία στα νοσοκομεία. Ιατρικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα ζητούν ΤΩΡΑ από το κράτος να λάβει επιτέλους μέτρα!

Το φαινόμενο με τη βία στα νοσοκομεία, απέναντι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από εξαγριωμένους ασθενείς και συνοδούς, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ την ίδια στιγμή, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιδεικνύει πρωτοφανή αναλγησία και απάθεια. Τη συζήτηση ανοίγει και πάλι, το πρόσφατο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό γυναικολόγου από σύζυγο εγκύου γυναίκας, στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Υπουργός, αλλά και αναπλητωτής Υπουργός τηρούν αμφότεροι σιγή ιχθύος και απόλυτη "ακινησία" απέναντι σε ένα πρόβλημα, που είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία και υποχρέωσή τους να αντιμετωπίσουν.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι ίδιοι οι διοικητές των νοσοκομείων δεν έχουν υπερασπιστεί ηθικά ή νομικά γιατρούς ή νοσηλευτές - θύματα βίας εντός του χώρου εργασίας τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα αυξανόμενα κρούσματα ξυλοδαρμών στα δημόσια νοσοκομεία παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα θύματα να διατυπώνουν δημόσια διαμαρτυρίες και παράπονα για τη φύλαξη των νοσοκομείων, αλλά και την ανάλγητη στάση που τηρούν οι διοικήσεις.

Δείτε - Ξυλοδαρμός γιατρού στη Νίκαια: Επιστολή στον υπουργό Υγείας έστειλαν οι γιατροί

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παράλληλα με την ταλαιπωρία των γιατρών συνυπάρχει και μια ύποπτη προσπάθεια ποινικοποίησης τους, με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τους ακόμα και με την υποψία διάπραξης ιατρικού σφάλματος. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή. Από τη μία κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητος για τους γιατρούς και από την άλλη, ατιμωρησίαγια τους θύτες τους, οι οποίοι δεν διώκονται από την πολιτεία.

Νέο περιστατικό με ξυλοδαρμό γυναικολόγου στο νοσοκομείο Αγρινίου

Το νέο περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ανάμεσα στον Ιατρικό κόσμο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κ. Μπακόπουλος, λέει ότι οι γιατροί είναι απροστάτευτοι:

«Επαναλαμβάνεται αυτό που πολλάκις οι γιατροί έχουν τονίσει, ότι δηλαδή είναι εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στον κάθε έναν που νομίζει πως μπορεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις. Η προστασία που θα έπρεπε η πολιτεία να μας παρέχει δεν υπάρχει. Η αστυνομία τώρα θα κληθεί. Αλλά κατόπιν εορτής, τι να κάνει; Να μετρήσει «πτώματα»; Η προστασία που θα έπρεπε να μας παρέχει το κράτος είναι φυσική και ηθική, αλλά δεν μας παρέχεται με κανέναν τρόπο»

Σε ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καλεί τους κοινωνικούς φορείς να πάρους θέση σ'αυτή την απαξίωση της κοινωνικής αξιοπρέπειας, όπως λένε:

"Θεωρούμε και έχουμε εισπράξει, ότι σημαντικό κίνητρο για τέτοιες συμπεριφορές αποτελεί μια «προσπάθεια» στοχοποίησης και υποβάθμισης του Νοσοκομείου,με τους εργαζόμενους να θεωρούνται οι αποκλειστικά υπεύθυνοι και να είναι οι αποδέκτες όλης της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που προκύπτει από τις δυσλειτουργίες και ελλείψεις του συστήματος. Καλούμε να σταματήσει αυτή η «προσπάθεια» από όπου και αν προέρχεται και όποιους και αν εξυπηρετεί. Ως γιατροί και εργαζόμενοι θα υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας και την αξιοπρέπεια του χώρου μας. Όμως απαιτούμε από την πολιτεία να είναι συνεπής στο καθήκον της για τη φυσική και ηθική προστασία μας. Προστασία που ξεκινά πρωτίστως με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κάλυψη των κενών και ελλείψεων και τελικά δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας".
Βία στα νοσοκομεία - ΙΣΑ: "Οι γιατροί δεν έχουν ευθύνη για την κατάρρευση και τις σοβαρές δυσλειτουργίες των νοσοκομείων"

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στις δημόσιες δομές υγείας και καλεί το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, με την αύξηση των βαρδιών του προσωπικού ασφαλείας, όπως αναφέρουν τα μέλη της.

"Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα αυξανόμενα περιστατικά βίας στις δημόσιες δομές υγείας, εναντίον του υγειονομικού προσωπικού και καλεί το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων", αναφέρει ο ΙΣΑ.

Παράλληλα τα μέλη του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, στα μέλη του ιατρικού κόσμου που δέχονται επιθέσεις από συγγενείς ασθενών, οι οποίοι τους αποδίδουν την ευθύνη, για τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία:

"Κατανοούμε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του πολίτη που έρχεται σε επαφή με τις υπηρεσίες υγείας, ωστόσο οι γιατροί του ΕΣΥ εργάζονται, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέεικαι δεν έχουν ευθύνη, για τις σοβαρές δυσλειτουργίες των νοσοκομείων".

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για τα πρωτοφανή κρούσματα βίας στα νοσοκομεία που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα .Οι δημόσιες δομές ειδικά στην περιφέρεια έχουν γίνει «ξέφραγο αμπέλι» καθώς η φύλαξη των νοσοκομείων έχει υποβαθμιστεί δραματικά από τους αποτυχημένους πειραματισμούς του Υπουργείου Υγείας. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία υπάρχουν πολιτικές ευθύνες».

Ο ΙΣΑ ζητά:
την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα δημόσια νοσοκομεία με παρουσία σε 24ωρη βάση του προσωπικού ασφαλείας στις γενικές εφημερίες για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας, στο προσωπικό και στους ασθενείς.
καλεί το Υπουργείο Υγείας, να στηρίξει το Δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Πρόταση για ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία με φόντο τις νέες τεχνολογίες

Την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα ελληνικά νοσοκομεία τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιριών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισµού και ∆ιαγνωστικών του Ελληνο- Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος στο χαιρετισμό του κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Λιακόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προτάσεις που θα καταθέσει η επιτροπή στη νέα κυβέρνηση και αφορούν στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.

Τις εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο κ. Σίµος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου.

Τις κεντρικές ομιλίες του κ. Michael Strübin, Director Digital Health, MedTech Europe και της κ. Άννας ∆ιαµαντοπούλου, πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός, Πρόεδρος, το ∆ίκτυο για την Μεταρρύθµιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη συντόνισε η κ. Ελπίδα Πάβη Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Michael Strübin παρουσίασε τις βασικές μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης αναφερόμενος στην κατάσταση από την Ευρώπη.

Η κ. Άννα ∆ιαµαντοπούλου δήλωσε ότι: “Στη νέα εποχή της ψηφιακής υγείας πρέπει να ξεπεράσουμε τα δόγματα. Την υγεία πρέπει να την κατανοήσουμε ως ένα κοινωνικό δημόσιο αγαθό και όχι σαν ένα κρατικό αγαθό. Ένα κοινωνικό αγαθό στην παραγωγή του οποίου πρέπει να συνεργάζεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ίση πρόσβαση με το ελάχιστο κόστος υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας”.

Η τέταρτη Ενότητα του συνεδρίου είχε τίτλο: “Ψηφιακή Μεταρρύθµιση στο Τοµέα της Υγείας» και συντονιστής ήταν ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος, Η.∆Ι.ΚΑ. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Michael Strübin, Director Digital Health, MedTech Europe, Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, Επιτροπή Φαρµακευτικών Εταιριών, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, Πρόεδρος, Phrma Innovation Forum (PIF) Ευάγγελος Γεωργίου, Πυρηνικός Ιατρός, Οµότιµος Καθηγητής, ∆ιευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής (ΕΙΦ), ∆ιευθυντής, Κέντρο Ιατρικής Προσοµοίωσης, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήµιο Αθηνών Γεράσιµος Λειβαδάς, Πρόεδρος, Σύνδεσµος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ)

Ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, Επιτροπή Φαρµακευτικών Εταιριών, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, Πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum (PIF) ανέφερε ότι: «Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και η στρατηγική εισόδου και εγκατάστασης νέων δεδομένων στη μετάβαση της υγείας στην ψηφιακή εποχή βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο στην Ελλάδα. Οφείλουμε να οραματιστούμε ένα σύστημα υγείας όπου οι νέες τεχνολογίες θα οδηγούν σε μεγαλύτερη αξία, λιγότερο κόστος, βελτιωμένο κοινωνικό αποτύπωμα και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πληροφορίας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και πολιτών. Υπάρχουν διεθνή παραδείγματα και εμπειρία που η χώρα μας οφείλει χωρίς συμβιβασμούς να ακολουθήσει».Ο κ. Prof. Gregory Katz, Chair of Innovation Management & Value in Health, University Paris Descartes Medical School κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε ότι: “Η επιτυχία ή η ποιότητα αντικαθίσταται πλέον από την έννοια της αξίας, η οποία συνίσταται στη βαθμονόμηση εργαλείων και υπηρεσιών ώστε να έχουμε ουσιαστικά ποιοτικά αποτελέσματα στον κλάδο της υγείας”

Στην πέμπτη ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο: “Προς µια Νέα Κουλτούρα Υγείας µε Έµφαση στο Χρήστη και τις Επιλογές του” συντονίστρια ήταν η κ. Μαίρη Γείτονα, Καθηγήτρια Οικονοµικών της Υγείας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος, Τµήµα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής, Το Ποτάµι, Ζ’ Αντιπρόεδρος Βουλής, Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος ∆ιεκδίκησης και Επικοινωνίας, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» Βύρων Kοτζαµάνης, Καθηγητής ∆ηµογραφίας, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Εµµανουήλ Παπασάββας, ∆ιοικητής, Νοσοκοµείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» & Νοσοκοµείο «Π. & Α. Κυριακού»

Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής, Το Ποτάµι, Ζ’ Αντιπρόεδρος Βουλής δήλωσε ότι: “Η νέα κουλτούρα στην υγεία με έμφαση στο χρήστη και στις επιλογές του απαιτεί ένα σύστημα με κανόνες, αλλά και με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Οι βαθμοί ελευθερίας πρέπει να είναι θεσμικοί και όχι να τους δημιουργεί ο καθένας κατά πώς τον συμφέρει.. Και να έχουν γνώμονα το κοινό καλό και όχι το καλό μιας τάξης, ένα σύστημα το οποίο θα είναι user oriented και όχι provider oriented”.

Ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Διεκδίκησης και Επικοινωνίας, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» παρουσίασε τους 10 πυλώνες της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Η έκτη ενότητα του συνεδρίου είχε θέμα: Το Σύστηµα Προµηθειών στον Κλάδο Υγείας: ∆ιαφάνεια και Αποδοτικότητα και συντονιστής ήταν ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικών Επιστηµών, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Στην ενότητα συμμετείχαν οι: Αναστασία Μπαλασοπούλου, ∆ιοικήτρια, Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», Βασίλης Οικονόµου, Βουλευτής, Επικεφαλής Τοµέα Υγείας, Νέα ∆ηµοκρατία, Σπύρος Γκίκας, Γενικός ∆ιευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GE Healthcare, Γιώργος Παππούς, Εµπειρογνώµων, Ιατρική Τεχνολογία και Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας, ∆ρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς, Director, Standards & Solutions – GS1 Association Greece

Ο κ. Βασίλης Οικονόµου, Βουλευτής, Επικεφαλής Τοµέα Υγείας, Νέα ∆ηµοκρατία, παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον κλάδο υγείας.

Οι εργασίες του 18ου HealthWorld ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση με θέμα: “Οι Εµπειρίες του Χθες, Μαθήµατα για το Αύριο” στην οποία συντονιστές ήταν οι: Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, Επιτροπή Φαρµακευτικών Εταιριών, ΕλληνοΑµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο και Θεόδωρος Λιακόπουλος, Πρόεδρος, Επιτροπή Εταιριών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισµού και ∆ιαγνωστικών, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο και συμμετείχαν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής, ΚΙΝ.ΑΛ, Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος, Νέα ∆ηµοκρατία, Mάκης Βορίδης, Βουλευτής, Νέα ∆ηµοκρατία, ΠαναγιώτηςΚουρουµπλής, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των τεσσάρων τελευταίων υπουργών υγείας, πραγματοποιήθηκε ένας πολύ έντονος και ζωντανός διάλογος σε σχέση με τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα, τις προσπάθειες που έγιναν για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις αλλά και τις αντιξοότητες.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

ΠΟΕΔΗΝ: Άγρια «προεκλογικά ρουσφέτια» στο ΕΣΥ! Παρατείνεται η θητεία 42 Διοικητών και 7 Αν. Διοικητών

Σε νέες καταγγελίες για άγρια προεκλογικά ρουσφέτια που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα.

Όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ την ημέρα προκήρυξης των εκλογών 10 Ιουνίου 2019 δημοσιεύθηκε Υπουργική Απόφαση του Αν.Υπουργού Υγείας Πολάκη που παρατείνει τη θητεία 42 Διοικητών και 7 Αν.Διοικητών που λήγει εντός της προεκλογικής ή μετεκλογικής περιόδου. Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ρουσφέτια που αφορούν τους τοποθετημένους με κομματικά κριτήρια Διοικητές και Αν.Διοικητές των Νοσοκομείων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε προηγηθεί: Παρασκήνια: Ανανεώνονται άρον άρον και οι θητείες των Διοικητών των ΥΠΕ!

 

Μάλιστα στο σημείο αυτό οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν πως όπου τελειώνει η θητεία Διοικητών κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο τα Νοσοκομεία διοικούνται από τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας.

Πάντως σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ οι Διοικητές και Αν.Διοικητές των Νοσοκομείων θα πρέπει να επιλέγονται από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης με βάση το ν.4369/2016. Η σύσταση του Μητρώου Στελεχών έπρεπε να γίνει από 13.7.2016 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί 4 χρόνια μετά.

Δείτε ΕΔΩ για ποιους διοικητές και αν. διοικητές αφορά η παράταση της θητείας

document healthreport

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Στα κάγκελα οι γιατροί του ΕΣΥ με τις νέες αποφάσεις Πολάκη για την απόκτηση ειδικότητας

Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της “απόκτησης ιατρικής ειδικότητας” ανάμεσα σε Υπουργείο Υγείας και νοσοκομειακούς γιατρούς.


Αυτή τη φορά με αφορμή νέες υπουργικές αποφάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας που φέρουν την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη και οι οποίες -καταγγέλλουν οι γιατροί- ελήφθησαν “πίσω από τις πλάτες τους” και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Κι όλα αυτά μάλιστα, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τους είχε διαβεβαιώσει, ότι πριν νομοθετήσει οποιεσδήποτε αλλαγές στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης θα ενημέρωνε την ΟΕΝΓΕ, ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις από κοινού για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των γιατρών.


Οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) δηλώνουν, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τελικά νομοθετεί για τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης με μόνο γνώμονα τις “αντιδραστικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)”, ενώ οι πρόσφατες αλλαγές που επιχειρεί να προωθήσει “υπηρετούν την προσαρμογή του συστήματος εκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας”.

ΟΕΝΓΕ: “Η εν κρυπτώ προώθηση Υπουργικών Αποφάσεων και η απαξίωση των γιατρών”
Πολύ πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας νομοθέτησε -αιφνιδιαστικά και πάλι- τις πανελλαδικές εξετάσεις 4 φορές το χρόνο σε 2 εξεταστικά κέντρα και την καθιέρωση βαθμού στον τίτλο της ειδικότητας (μέτρο το οποίο ανεστάλη τελικά μετά τις αγωνιστικές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών). Τώρα ήρθε η σειρά της “αξιολόγησης και της διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας”.


'Ετσι, με αποσπασματικές υπουργικές αποφάσεις τα εκπαιδευτικά κέντρα (τμήματα και μονάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων) κατηγοριοποιούνται σε μία σειρά ειδικότητες (γαστρεντερολογία, οφθαλμολογία, αναισθησιολογία), “με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών”, υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά “απεναντίας, υποβαθμίζουν και απαξιώνουν κλινικές και τμήματα με πολύχρονη εμπειρία, που αποδεδειγμένα έχουν αξιόλογο επιστημονικό έργο”.

Αντί δηλαδή για την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα, η κυβέρνηση προωθεί την υποβάθμιση και συρρίκνωση των εκπαιδευτικών κέντρων.

Οι γιατροί της Νίκαιας σχολιάζουν: “Η κυβέρνηση διαιωνίζει την κατηγοριοποίηση νοσοκομείων και τμημάτων σε «λινάτσες» (που θα διεκπεραιώνουν την πραγματική μάχιμη ιατρική στις πιο αντίξοες συνθήκες) και σε «κασμίρια» (που έχουν κανονίσει με τα «κονέ» τους να απαλλάσσονται από «ενοχλητικά» επείγοντα περιστατικά για να εξυπηρετούν απρόσκοπτα την ιδιωτική μεγαλοκαθηγητική πελατεία) αναγνωρίζοντας ως δήθεν «εκπαιδευτικά κέντρα» μόνο τα τελευταία”.

Ειδικευόμενοι απολύονται και στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία για εκπαίδευση
Αποκορύφωμα της “τραγελαφικής κατάστασης”, όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ, που δημιουργούν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, είναι το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες με τους ειδικευόμενους της οφθαλμολογίας, οι οποίοι απολύονται αιφνιδιαστικά από Νοσοκομεία όπου έχουν συμπληρώσει 2 ή 3 έτη ειδικότητας, και στέλνονται αναγκαστικά σε συγκεκριμένα ολιγάριθμα τμήματα (όπως Πανεπιστημιακά, Οφθαλμιατρείο Αθηνών κα) των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι “αυτονόητα δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εκπαιδεύσουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα”.

Το νοσοκομείο της Νίκαιας ήταν από τα πρώτα που επλήγησαν από αυτά τα νέα μέτρα. Ειδικευόμενοι στην γαστρεντερολογία και την οφθαλμολογία εκδιώχθηκαν στο τελευταίο έτος (4ο) της ειδικότητάς τους για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους σε άλλες δημόσιες δομές.

Οπως καταγγέλλουν οι γιατροί της Νίκαιας:

Γαστρεντερολογία. Οι εγκέφαλοι της διαπλοκής διά υπογραφής Πολάκη «κανόνισαν» οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου μας να κάνουν στην διάρκεια της ειδικότητάς τους επί 8 (οκτώ) μήνες τους σκλάβους σε πανεπιστημιακούς καθηγητάδες που ούτε καν εφημερεύουν (!) στο επίσημο πρόγραμμα εφημερευόντων νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ και που το επιστημονικό επίπεδο του δικού μας τμήματος δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα συγκριτικά με το δικό τους.
Οφθαλμολογία. Με παρόμοια μεθόδευση οι ειδικευόμενοι θα διώχνονται από το νοσοκομείο μας στο τελευταίο (4ο) έτος της ειδικότητας και θα στέλνονται όμηροι σκλάβοι στην δούλεψη συγκεκριμένων πανεπιστημιακών καθηγητάδων που ήδη διαμηνύουν «έχω άλλους 30 ειδικευόμενους, εδώ σε χειρουργείο όχι απλά δεν θα πλησιάσετε αλλά δεν το βλέπετε ούτε με κυάλια από απέναντι».
Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΟΕΝΓΕ, τα μέλη της παράταξης ΑΡΣΙ του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά, κάνουν λόγο για διαπλοκή, καθώς όπως λένε, η κυβέρνηση “κάνει τον «ντίλερ» συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων, απαξιώνει πλήρως τους νέους γιατρούς μετατρέποντάς τους σε σκλάβους των κυκλωμάτων διαπλοκής, δίνοντας το μήνυμα να μην μείνει ούτε ένας πτυχιούχος ιατρικής στην χώρα και να αναγκαστούν να φύγουν όλοι και όλες για να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό”. (...) “Το περιεχόμενο των υπουργικών αυτών αποφάσεων διαπιστωμένα συντάσσεται από το αντίστοιχο κύκλωμα, «σερβίρεται» προς το υπουργείο Υγείας μέσω του καθηγητού κ. Μάρκου προέδρου του ΚΕΣΥ και εκδίδεται μετά «αμάσητο» και «αβλεπί» σε ΦΕΚ υπουργικής απόφασης με υπογραφή Πολάκη” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της Νίκαιας.

Σύσσωμοι οι γιατροί απαιτούν από τους Υπουργούς Υγείας να προχωρήσουν άμεσα στην κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες και που δημιουργούν τεράστιο αδιέξοδο στην εκπαίδευση όχι μόνο των μελλοντικών ειδικευόμενων αλλά και των ήδη υπηρετούντων, ενώ η παράταξη της ΑΡΣΙ Νίκαιας καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

“Ούτε ΝΤΡΟΠΗ ούτε ΦΙΛΟΤΙΜΟ λοιπόν αγαπητέ κ. Πολάκη.

Άντε τώρα να γράψεις πάλι καμιά μπούρδα στο φου μπου για το τι κακό θα πάθουμε αν «βγει η σατανική δεξιά». Τι ακριβώς παραπάνω θα πάθουμε, δηλαδή;”

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Μπάχαλο σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας – Ανοργανωσιά και κόντρες λόγω ελλείψεων προσωπικού

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Στα κόκκινα εργάζονται εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας, λόγω τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

Σε πολλά και μεγάλα νοσοκομεία, όπως στα νοσοκομεία Πρέβεζας, Λευκάδας, Αμαλιάδας, Πύργου εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών, ενώ σε άλλα νοσοκομεία (π.χ. “Αγ.Ανδρέας” Πάτρας) επικρατούν αναταραχές λόγω διασύνδεσης με άλλες νοσοκομειακές μονάδες.

Η κατάσταση είναι πλέον έκρυθμη κι έχει φέρει γιατρούς και νοσηλευτές στα όριά τους, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν και ασθενείς. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, λόγω αργιών και αδειών καλοκαιριού η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ δεν βοηθούν καθόλου και οι συνενώσεις-διασυνδέσεις μεταξύ των νοσοκομείων, οι οποίες έχουν προκαλέσει πολεμικό κλίμα μεταξύ των σωματείων των εργαζομένων.

Το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να δώσει ουσιαστική λύση με προσλήψεις προσωπικού και περιορίζεται σε πυροσβεστικές παρεμβάσεις, μετακινώντας χωρίς οργάνωση προσωπικό από τη μία νοσοκομειακή δομή στην άλλη.
Στα όρια τους οι καρδιολόγοι του νοσοκομείου Πρέβεζας λόγω ελλείψεων

Σε οριακή λειτουργία βρίσκεται η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πρέβεζας, στην οποία υπηρετούν μόλις τρεις καρδιολόγοι. Από τον Δεκέμβριο του 2008 και μέχρι σήμερα, για να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν αναγκάζονται να εφημερεύουν 10 ημέρες το μήνα ο καθένας, αντί για μόλις 4, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη -ίσως ακόμη και επικίνδυνη για τους ασθενείς- όταν χρειάζεται να πάρουν τα ρεπό τους. Στις περιπτώσεις αυτές, η κάλυψη των καρδιολογικών περιστατικών του νοσοκομείου γίνεται από έναν και μόνο καρδιολόγο.

Σ 'αυτή την εκρηκτική για τους γιατρούς κατάσταση έρχονται να προστεθούν:

το γεγονός ότι δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην Πρέβεζα, με αποτέλεσμα στην καρδιολογική κλινική να συνωστίζονται πολλά περιστατικά, κάποια μάλιστα ελάσσονος σοβαρότητας.

οι καρδιολόγοι δεν έχουν βοηθούς και καλύπτουν μόνοι τους όλα τα περιστατικά
στο νοσοκομείο της Πρέβεζας διακομίζονται όλοι οι ασθενείς από το νέο νοσοκομείο Λευκάδας, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό, αλλά δεν διαθέτει προσωπικό για να εξυπηρετήσει τα περιστατικά του νησιού

Ανάλγητη, χαρακτηρίζουν οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου – τη στάση απέναντι στο πρόβλημα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Διοικητή Παν. Νικολόπουλου ο οποίος κωφεύει στο πρόβλημα, αφήνοντας τους 3 Καρδιολόγους του Νοσοκομείου Πρέβεζας στο έλεος…

Νοσοκομείο Πρέβεζας: Οι ελάχιστοι αναισθησιολόγοι καλύπτουν και το νοσοκομείο Λευκάδας

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και με τους αναισθησιολόγους του ίδιου νοσοκομείου οι οποίοι απειλούνται με «εντέλλεσθε» διότι δεν αντέχουν άλλη πίεση, προκειμένου να κάνουν επιπλέον εφημερίες.

Επίσης, στο νέο νοσοκομείο Λευκάδας, δεν γίνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα όλα τα χειρουργικά περιστατικά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

Πριν 25 ημέρες η Διοίκηση του Νοσοκομείου απέστειλε αίτημα για πρόσληψη Καρδιολόγου αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση.

"Με το ελλιπέστατο σε αριθμό υπάρχων ιατρικό προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου, η Καρδιολογική Μονάδα του Νοσοκομείου μας καλείται να καλύψει τα περιστατικά της Πρέβεζας και της Λευκάδας. Τι θα συμβεί εάν ένας γιατρός αδυνατεί να ανταποκριθεί; Τι θα συμβεί εάν κάποιος ασθενής πάθει κάτι,λόγω κόπωσης των Καρδιολόγων; Θα ρίξουμε την ευθύνη στους γιατρούς μήπως; Πόσες φορές οι Καρδιολόγοι έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν αναστολή λειτουργίας της Καρδιολογικής; Το γνωρίζουν αυτό οι Πρεβεζάνοι; Διότι έχουμε επίσης σχετικά έγγραφα στα χέρια μας", αναφέρουν οι γιατροί του νοσοκομείου Πρέβεζας σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Γ.Ν. Αμαλιάδας – Γ.Ν. Ηλείας: Διαμάχη μεταξύ των νοσοκομείων για τις εφημερίες λόγω υποστελέχωσης

Μπάχαλο με τις εφημερίες του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος επικράτησε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Γενικό Νοσκομείο Ηλείας, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν. Αμαλιάδας, καταγγέλλει τη διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας σχετικά με τις εφημερίες του τριήμερου του Αγ. Πνεύματος.

Χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

“Λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών στην τουριστική περιοχή μας ζητήσαμε για να έχει ανοικτή εφημερία το νοσοκομείο μας, την βοήθεια από Πύργο καρδιολόγου και αναισθησιολόγου. Η απάντηση που πήραμε ήταν αρνητική και αντί αυτού εντέλει τους δικούς μας ιατρούς ορθοπεδικούς να εφημερεύσουν στον Πύργο τινάζοντας στον αέρα το εφημεριακό πλάνο για άλλη μια φορά”.

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια κατόπιν πιέσεων, αποφάσισαν επιτακτικά να συνδράμουν ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας στην εφημερία του Πύργου και ιατροί της ΝΜ Πύργου στην Αμαλιάδα, αυτό υλοποιήθηκε μονομερώς, λένε οι γιατροί της Αμαλιάδας:

“Παρόλα αυτά χαιρετίζουμε την γενναία απόφαση ιατρών της μονάδας μας να συνδράμουν εφημεριακά, υπερβαίνοντας εαυτό προκειμένου να στηριχθεί η εφημερία. Υπάρχουν ιατροί που με αυταπάρνηση κάνουν 10 με 15 ανοικτές εφημερίες το μήνα”.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πειθαρχικές διώξεις, αλλά και παρεμβάσεις σε ιατρούς και προσωπικό, “με σκοπό να κάμψουν το φρόνημα, την ψυχολογία, και να διασπείρουν τη διχόνοια και την εσωστρέφεια” και καλούν τα κόμματα να τοποθετηθούν:

“Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και καλούμε τις νομαρχιακές επιτροπές των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων να μας δώσουν τις θέσεις τους για το νοσοκομείο μας την νέα περίοδο”.

Παράλληλα απαιτούν τη διάσωση του νοσοκομείου Αμαλιάδας:
αποσύνδεση από το νοσοκομείου του Πύργου.
απρόσκοπτη συνεχής και ασφαλή λειτουργία

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.: Αδυνατούν τα δημόσια νοσοκομεία να καλύψουν διαγνωστικές εξετάσεις

Η σημερινή εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων από τις δημόσιες δομές θα δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, έλλειψης μηχανημάτων και αντιδραστηρίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

naftemporiki.gr

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας. Πάλι την πληρώνουν οι ασθενείς που είτε καλούνται να πληρώσουν το 85% του κόστους , είτε να μην κάνουν καθόλου εξετάσεις που τους είναι απαραίτητες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αδυναμία του δημοσίου συστήματος να ανταπεξέλθει στην «πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ».

«Αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, που ενίσχυσαν απλόχερα, έδωσαν και δίνουν αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και έχουν αφήσει τόσες μέρες τους ασθενείς έρμαια των επιχειρηματικών ομίλων εμφανίζονται τώρα προεκλογικά ότι κόπτονται για την υγεία τους!!! Είναι υποκριτές!!!», σημειώνει.

Μάλιστα διερωτάται: Πως Θα γίνει μαγνητική τομογραφία στο «Αττικό» που είναι εδώ και 5 χρόνια χαλασμένος ο μαγνητικός τομογράφος; Πως θα γίνει αξονική τομογραφία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας όταν οι 2 αξονικοί τομογράφοι (Αγρίνιο, Μεσολόγγι) είναι σε βλάβη; Πως θα γίνουν βασικές εργαστηριακές εξετάσεις (CRP, τροπονίνη, κα) στην Νίκαια όταν ήδη δεν επαρκούν τα αντιδραστήρια για τους νοσηλευόμενους ασθενείς;

Με ποια κριτήρια ο διοικητής ή ο επιστημονικά υπεύθυνος κάθε νοσοκομείου θα αποφασίζει ποιος ασθενής θα έχει προτεραιότητα; «Η άθλια κατάσταση των επόμενων ημερών βρωμάει «κοινωνικό αυτοματισμό» και θα στρέψει ασθενείς εναντίων ασθενών και ασθενείς εναντίων υγειονομικών, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» και τονίζει πως «δεν ανεχόμαστε όμως να παίζουν φτηνά προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες υγειονομικών και ασθενών».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Ποιος σας εξέτασε στο νοσοκομείο;

Συμβαίνει συχνά πηγαίνοντας σε ένα νοσοκομείο με ένα επείγον πρόβλημα να φεύγουμε με μια διάγνωση και κάποιες εξετάσεις στα χέρια χωρίς ποτέ να σκεφτούμε ποιος ήταν ο γιατρός που μας εξέτασε και μας διαβεβαίωσε ότι δεν έχουμε τίποτε ή μας έπεισε ότι πάσχουμε από κάτι. Και βέβαια η απάντηση στο ερώτημα ποιος ήταν αυτός με την άσπρη μπλούζα που μας υποδέχτηκε στα εξωτερικά ιατρεία και ασχολήθηκε με το πρόβλημά μας σε κάθε σοβαρή χώρα θα ήταν ότι αποτελεί ευθύνη του νοσοκομείου να εξασφαλίσει ότι ήταν ο καταλληλότερος και σε κάθε περίπτωση κάποιος που είχε τα απαραίτητα προσόντα. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας αυτό δεν είναι αυτονόητο. Γιατί στο λαμπρό σύστημά μας, τις περισσότερες φορές το να υποδεχθείς κάποιον στα επείγοντα είναι μια ταπεινή, κουραστική και μη προσοδοφόρα δουλειά που δεν αρμόζει παρά στο νεότερο και χαμηλότερα στην ιεραρχία γιατρό. Σε ένα γερασμένο και μη αξιολογούμενο σύστημα υγείας μετά από κάποια χρόνια το να ασχολείται ο παλιός και έμπειρος γιατρός με όλους εκείνους που με αγωνία και πόνο απαιτούν λύση στο πρόβλημά τους είναι πολύ ταπεινωτικό και κουραστικό.

Κοίταζα την επίσημη ιστοσελίδα ενός μικρότερου νοσοκομείου της Αττικής από αυτά που εξυπηρετούν τα βορειοδυτικά προάστια και στη χειρουργική του κλινική υπήρχαν οκτώ, μάλιστα οκτώ, διευθυντές και κανένας επιμελητής. Ποιος λοιπόν θα κάνει τη λάντζα -για να χρησιμοποιήσω μια πολύ κοινή στην αργκό των γιατρών λέξη- των επειγόντων; Μα ο ειδικευόμενος. Αυτό το σε ειδικό καθεστώς είδος γιατρού που αν δεν υπήρχε, φοβάμαι ότι δεν θα λειτουργούσε τίποτε στο ΕΣΥ. Για να δούμε από πιο κοντά τι είναι ο ειδικευόμενος. Είναι κατ’ αρχήν ένας νέος γιατρός που έχει πρόσφατα πάρει το πτυχίο του. Αν είναι άνδρας και δε θέλησε να πάρει αναβολή μπορεί να έχει ασκήσει ιατρική στο στρατό, αν είναι γυναίκα είναι εντελώς άπειρη. Μπορεί βέβαια και στις δύο περιπτώσεις να έχει κάνει την υπηρεσία υπαίθρου του, το γνωστό αγροτικό όπου μαθαίνεις την ιατρική ως αυτοδίδακτος κυριολεκτικά στου συνανθρώπου σου (μην χρησιμοποιήσω άλλο όρο γιατί δεν φταίει) το κεφάλι. Είσαι αυτοδίδακτος και πιθανώς λίγο πιο επικίνδυνος από τότε που παίρνεις το πτυχίο γιατί ως ημιμαθής έχεις και λίγη έπαρση. Κάποτε έχοντας αναγκαστικά κάποια χρόνια αναμονής μέχρι να πάρεις θέση για την ειδικότητα ασκούσες την ιατρική σε ιδιωτικές κλινικές και μάλιστα και σε κάποιες που μερικοί εξ’ ημών πιστεύουν ότι λόγω ιδιωτικής ασφάλειας μπορούν να βρουν σωστή περίθαλψη και έτσι αδιαφορούν για ό,τι αφορά τη δημόσια Υγεία. Σήμερα λόγω μετανάστευσης των νέων γιατρών πολλές κλινικές δεν έχουν τον ορισμένο αριθμό ειδικευομένων και άρα οι διορισμοί γίνονται σε εβδομάδες ή το πολύ μήνες από την κατάθεση αίτησης για ειδικότητα.

Φτάνει λοιπόν σε μια κλινική ο νέος γιατρός για να κάνει ειδικότητα. Δεν είναι καρδιολόγος, θέλει να γίνει κάποτε, μετά από πέντε χρόνια. Δεν είναι παθολόγος, ούτε θα γίνει ποτέ, αυτός θέλει να γίνει γαστρεντερολόγος αλλά θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να κάνει δύο χρόνια παθολογίας. Δεν είναι χειρουργός ούτε θέλει να γίνει, θέλει να γίνει γενικός γιατρός αλλά πρέπει λίγο να περάσει από τη χειρουργική, λίγο από την παθολογία, λίγο από την καρδιολογία κ.λπ. Πήγε στην κλινική για να μάθει και το αν έμαθε θα διαπιστωθεί στις εξετάσεις που θα δώσει σε λίγα χρόνια. Μέχρι τότε μαθαίνει, δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε την πιστοποίηση να παίρνει αποφάσεις μόνος. Είναι ειδικευόμενος και όχι ειδικός.

Αυτά είναι τα επίσημα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Με το που θα διοριστεί στη θέση του τον υποδέχονται περίπου σα να είναι ο ειδικευμένος που περίμεναν. Ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής μπαίνει στο πρόγραμμα εφημεριών σε λίγες μέρες μέχρι λίγες εβδομάδες. Συνήθως φροντίζουν να ξεκινήσει εφημερίες κοντά σε κάποιο παλαιότερο ειδικευόμενο. Βέβαια κανονικά έπρεπε να βρίσκεται πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού γιατρού αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στα χαρτιά ή μάλλον ούτε στα χαρτιά. Κοιτάξτε λίγο υπερήχους, εξιτήρια, ενημερωτικά σημειώματα, συνταγές που πήρατε από κρατικά νοσοκομεία. Ή έχουν μια ανώνυμη σφραγίδα της κλινικής ή συχνότερα μια σφραγίδα που λέει ειδικευόμενος. Καμμιά φορά συνυπάρχει τυπικά και μια σφραγίδα ειδικευμένου αλλά τελευταία ούτε κι αυτή βλέπουμε.

Σας εξέτασε λοιπόν ένας ειδικευόμενος, που μπορεί τελικά να μην πάρει ποτέ ειδικότητα, που κανείς δεν έχει πιστοποιήσει επίσημα τις γνώσεις του, που κανείς τελικά δεν ελέγχει τις αποφάσεις του. Η εκ του πονηρού απάντηση είναι: “αν χρειαστεί βοήθεια εκεί είναι και ο ειδικός ας ρωτήσει”. Για να μην κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους, το δύσκολο κατ’ αρχήν είναι να καταλάβει ότι χρειάζεται βοήθεια. Πιθανόν να πιστεύει ότι δε χρειάζεται και να θέτει με τις ελλιπείς γνώσεις του σε κίνδυνο μια ζωή. Αλλά και αν χρειαστεί βοήθεια, υπάρχει αλήθεια κάποιος κοντά του. Δε θα επιχειρηματολογήσω με την ατυχή δήλωση ενός επιμελητή μου που για την εργατικότητά του το σύστημα τον άμειψε με τη θέση του συντονιστή Διευθυντή σε μεγάλο νοσοκομείο του Πειραιά. Ποτέ δεν ασχολείτο με την εφημερία κι ας ήταν το όνομά του στον κατάλογο εφημερευόντων κι ας κοιμόταν στο νοσοκομείο. Όταν ζητήθηκε η βοήθειά του από ειδικευόμενο για δύσκολο περιστατικό στη μία τα ξημερώματα απάντησε αγουροξυπνημένος ” Εγώ ότι είχα να δώσω το έδωσα. Όσο δούλεψα, δούλεψα. Να δουλέψετε εσείς τώρα. Άντε μη σε βάλω να τρέχεις γύρω γύρω στο νοσοκομείο όπως στο στρατό”. Ατυχής στα όρια του χυδαίου δήλωση που όμως δυστυχώς ίσως πιο κομψά επαναλαμβάνεται συχνότατα και σήμερα. Αλλά καλύτερα ας μιλήσουμε με γεγονότα. Ξέρετε ότι στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει ειδικευμένος παιδίατρος τη νύχτα σε γενική εφημερία; Έψαχνα πρόσφατα και με παρέπεμψαν σε μια παρατασιακή ειδικευόμενη που μόλις τελείωσε ειδικότητα και παραμένει μέχρι να έρθει ο επόμενος ειδικευόμενος. Ένα εφεύρημα του μοναδικού και ανεπανάληπτου συστήματός μας. Πάλι καλά γιατί δεν είναι εκεί κάθε μέρα. Θυμάμαι ως αγροτικός σε καρδιολογική κλινική μεγάλης όμορης στην Αθήνα πόλης, με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου εξαναγκάστηκα να εφημερεύσω το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ως ειδικευμένος και μάλιστα μόνος, για να πάνε οι επιμελητές και ο διευθυντής διακοπές. Κάπου το έχω κρατήσει αυτό το χαρτί για όποιον αμφιβάλει. Αλλά αυτά είναι πολύ σοβαρά προβλήματα και πρέπει να επανέλθουμε γιατί έχουν πολλές ακόμη πλευρές.


* Ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είναι ειδικός καρδιολόγος με εξειδίκευση και πολύχρονη θητεία στην Διοίκηση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

ΕΣΥ: Νέα μελέτη αναδεικνύει τις παθογένειες στις δομές και το έμψυχο δυναμικό

Πλεόνασμα γιατρών και έλλειμμα (εν ενεργεία) νοσηλευτών και άνισα κατανεμημένες υπηρεσίες υγείας ανά την επικράτεια είναι τα δύο χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τους αριθμούς
Την αδρή απεικόνιση του συστήματος υγείας στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τις δομές αλλά και το έμψυχο δυναμικό του, περιέχει η Μελέτη Σκοπιμότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πλεόνασμα γιατρών και έλλειμμα (εν ενεργεία) νοσηλευτών και άνισα κατανεμημένες υπηρεσίες υγείας ανά την επικράτεια είναι τα δύο χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τους αριθμούς της μελέτης.

Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη αναλογία γιατρών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Μια ανοδική πορεία, η οποία επιβραδύνθηκε μόνο μετά το 2008. Το 2014, ο αριθμός των γιατρών ήταν 625 ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 350 γιατροί. Αντίθετα από τους γιατρούς ειδικοτήτων που έχουν επίσης την υψηλότερη αναλογία στην Ελλάδα, η αναλογία των γενικών γιατρών είναι από τις χαμηλότερες με 39 γενικούς γιατρούς ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80.

Επιχειρώντας να εξηγήσουν τη δυσαναλογία μεταξύ του αριθμού των γενικών γιατρών και του αριθμού των εξειδικευμένων γιατρών οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως ευθύνεται η υπανάπτυκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η έλλειψη άρτιας εκπαίδευσης καθώς και η υψηλή κοινωνική κατάσταση που συνδέεται με το επάγγελμα του εξειδικευμένου γιατρού.

Η άνιση κατανομή των γιατρών

Η πυκνότητα των γιατρών ποικίλλει από 300 ανά 100.000 κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα σε 874 ανά 100.000 κατοίκους στην Αττική. Επισημαίνεται δε ότι αν και προσφέρθηκαν κίνητρα από το Υπουργείο Υγείας (π.χ. οικονομική υποστήριξη) σε γιατρούς για να υπηρετήσουν σε αγροτικές περιοχές της χώρας, δεν αποδείχθηκαν αρκετά για να στείλουν και να διατηρήσουν προσωπικό σ’ αυτές τις περιοχές.

Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη αναλογία εν ενεργεία νοσηλευτών στην ΕΕ: 344 ανά 100. 000 κατοίκους έναντι 864 ανά 100.000 κατοίκους που είναι στην ΕΕ και ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Αντίθετη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς: η αναλογία των ενεργών φαρμακοποιών είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (105 έναντι 85 ανά 100.000 κατοίκους) με τον αριθμό τους να αυξάνεται σταθερά.

Το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από το υπουργείο Υγείας, το «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ» και το BI-Health για τους επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ, τον Νοέμβριο του 2018 εργάζονταν στις δομές του συστήματος δημόσιας υγείας 24.636 γιατροί, εκ τνω οποίων οι 5.903 σε Κέντρα Υγείας (πλέον αποτελούν τμήμα της ΠΦΥ) και 36.550 νοσηλευτές, από τους οποίους οι 3.153 σε Κέντρα Υγείας.

Στο ΕΣΥ απασχολούνται ακόμη 262 κοινωνικοί λειτουργοί, 93 φαρμακοποιοί, 268 θεραπευτές και 491 ψυχολόγοι.

Δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές

Κατά προσέγγιση 65% των νοσοκομειακών κλινών διατίθενται από τον δημόσιο τομέα, ενώ το υπόλοιπο 35% από τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη μελέτη τα δημόσια νοσοκομεία είναι 96 και οι ιδιωτικές κλινικές είναι 168. Στην Αττική υπάρχουν επιπλέον το Ωνάσειο και δύο ψυχιατρεία, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το Δρομοκαΐτειο. Συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 266 δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Οι διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες είναι 50.395, εκ των οποίων οι 33.630 τστο ΕΣΥ και οι 16.765 σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε αυτές προστίθενται οι 127 κλίνες του Ωνασείου, οι 1.125 του ΨΝΑ (από αυτές οι 875 είναι σε εξωνοσοκομειακές δομές) και οι 588 του Δρομοκαΐτειου (από αυτές οι 205 είναι επίσης σε εξωνοσοκομειακές δομές).

Ειδικότερα, η κατανομή των Δημοσίων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών καθώς και των κλινών ανά περιφέρεια είναι η εξής:

–Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 6 Δημόσια Νοσοκομεία με 2.345 κλίνες, 11 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 869 κλίνες, και σύνολο κλινών 3.214.

– Κεντρική Μακεδονία: 11 Δημόσια Νοσοκομεία με 4.851 κλίνες, 26 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 3.270 κλίνες και σύνολο κλινών 8.121).

– Δυτική Μακεδονία: 6 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.495 κλίνες, 6 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 485 κλίνες και σύνολο κλινών 1.980)

– Ήπειρος: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.575 κλίνες, 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 30 κλίνες και σύνολο κλινών 1.605.

– Θεσσαλία: 4 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.916 κλίνες, 30 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 2.419 κλίνες, σύνολο κλινών 4.335.

– Ιόνια νησιά: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 752 κλίνες, 1 ιδιωτικό θεραπευτήριο με 42 κλίνες, σύνολο κλινών 794.

– Δυτική Ελλάδα: 1 Δημόσιο Νοσοκομείο με 380 κλίνες, 6 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 440 κλίνες και σύνολο κλινών 820.

– Κεντρική Ελλάδα: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.169 κλίνες, 3 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 168 κλίνες και σύνολο κλινών 1.337.

– Πελοπόννησος: 10 Δημόσια Νοσοκομεία με 3.265 κλίνες, 3 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 66 κλίνες, και σύνολο κλινών 3.331.

– Αττική: 29 Δημόσια Νοσοκομεία με 12.855 κλίνες, 69 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 8.324 κλίνες, σύνολο κλινών 21.179.

– Νησιά Βορείου Αιγαίου: 4 Δημόσια Νοσοκομεία με 610 κλίνες, 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 54 κλίνες, σύνολο κλινών 664.

– Νησιά Νοτίου Αιγαίου: 8 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.299 κλίνες, 1 ιδιωτικό θεραπευτήριο με 107 κλίνες, σύνολο κλινών 1.406.

–Κρήτη: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 2.265 κλίνες, 8 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 491 κλίνες,σύνολο κλινών 2.756.

ΠΗΓΗ:https://ygeiamou.gr

 

Στον πάγο οι προσλήψεις στο ΕΣΥ λόγω εθνικών εκλογών! Πόσο θα καθυστερήσουν

Στον πάγο μπαίνουν μαζί με όλες τις σχετικές αποφάσεις οι προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία. Παρά τις πολυδιαφημισμένες προσλήψεις που θα έκανε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να ορθοποδήσει το σύστημα, όπως υποστήριζε, αυτές μπαίνουν στον πάγο λόγω των εκλογών.

Ειδικότερα με περαιτέρω καθυστέρηση αναμένεται να προωθηθούν οι 902 προσλήψεις γιατρών σε μη μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ (επί θητεία) που μόλις πριν λίγες ημέρες κατανεμήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Σε ποια νοσοκομεία θα γίνουν οι προσλήψεις 902 γιατρών! Όλος ο κατάλογος»

 

Οι διαδικασίες θα καθυστερήσουν λόγω του εκλογικού νόμου που απαγορεύει κάθε είδους προώθηση νέων μέτρων ή προσλήψεων. Έτσι αν η επόμενη κυβέρνηση συνεχίσει τη διαδικασία, οι γιατροί δεν αναμένεται να φθάσουν στα νοσοκομεία πριν από το Φθινόπωρο.

Άλλωστε οι ενδιαφερόμενοι γιατροί που θα κληθούν τους επόμενους μήνες να καλύψουν τις θέσεις, θα πρέπει να περάσουν από κρίσεις στο αρμόδιο συμβούλιο.
Ταυτόχρονα κάθε νοσοκομείο και υγειονομική περιφέρεια θα πρέπει να προκηρύξει τις δικές της θέσεις όπως αυτές εγκρίθηκαν από την νυν κυβέρνηση, εφόσον δεν μπλοκαριστεί πλήρως η προκήρυξη λόγω των εθνικών εκλογών.

 

Παράλληλα άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το θέμα των 2500 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία για το 2019, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υλοποιήσει εντός του έτους. Διαβάστε Εδώ τι έχουν πει τα στελέχη της κυβέρνησης: «Έρχεται η προκήρυξη για 940 μόνιμες θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ! Πότε θα φθάσουν στα νοσοκομεία».

Οι πολιτικές εξελίξεις πάντως αναμένεται να αλλάξουν πλήρως των χάρτη της υγείας, καθώς η νέα κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό για το μέλλον του ΕΣΥ και την κατανομή του προσωπικού.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Μόλις το 27% των Ελλήνων είναι ικανοποιημένο από το σύστημα υγείας

Οι προσδοκίες των Ευρωπαίων από τα συστήματα υγείας των χωρών τους ξεχωριστά, αλλά και σύγκριση με την Ευρώπη, αποτυπώνονται σε έρευνα που έγινε σε πάνω από 7000 πολίτες από 7 χώρες και δείχνει τις τάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έρευνα διεξήχθη πρόσφατα στο διαδίκτυο, για λογαριασμό της Mutualité Française, η οποία αντιπροσωπεύει τις περισσότερες γαλλικές συμπληρωματικές ασφάλειες υγείας. Το δείγμα ήταν 7056 Ευρωπαίοι, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γαλλία (1000), Γερμανία (1012), Ελλάδα (1002), Ιταλία (1027), Πολωνία (1012), Πορτογαλία (1003) και Σουηδία (1000).

Κύρια συμπεράσματα αυτής της έρευνας ήταν τα εξής:

Η άποψη των Ευρωπαίων σχετικά με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τους είναι πολύ διαφορετική από τη μια χώρα στην άλλη. Οι Γάλλοι, οι Σουηδοί και οι Γερμανοί έχουν πολύ πιο θετική αντίληψη από τον μέσο όρο, ενώ οι Πολωνοί και ιδιαίτερα οι Έλληνες είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι και αναμένουν μεγαλύτερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βελτιωθούν τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα.

Συνολικά, η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι το σύστημα υγείας της χώρας τους ωφελεί τους περισσότερους, δηλαδή όλους ή μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γαλλία (80%), τη Σουηδία (75%) και τη Γερμανία (71%), σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία (63%) και στην Πορτογαλία (59%). Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι Πολωνοί και Έλληνες θεωρούν ότι το σύστημα υγείας τους ωφελεί μόνο μια μειονότητα πολιτών (69% στην Πολωνία, 67% στην Ελλάδα).

Αντίστοιχα, οι πολίτες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης αισθάνονται, ως επί το πλείστον, καλά προστατευμένοι από το εθνικό τους σύστημα υγείας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στη Γαλλία (85%, το 23% των οποίων θεωρεί ότι είναι «πολύ καλά προστατευμένο»), στη Γερμανία (83%) ή στη Σουηδία (73%). Από την άλλη πλευρά, μόνο μια μειοψηφία των Πολωνών (35%) και των Ελλήνων (27%) αισθάνονται ότι προστατεύονται ικανοποιητικά από το σύστημα υγείας της χώρας τους.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Γάλλοι είναι ιδιαίτερα πεπεισμένοι ότι προστατεύονται καλύτερα από το σύστημα υγείας τους σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης (77%, διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των 7 χωρών), περισσότερο απ΄ ότι οι Γερμανοί (64%). Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι: Το 50% των Πορτογάλων αισθάνεται λιγότερο προστατευμένο απ’ ό, τι αλλού και πολύ περισσότερο οι Πολωνοί (64%) και οι Έλληνες (71%).Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι πολίτες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης είναι οι πιο σίγουροι για το μέλλον του εθνικού τους συστήματος υγείας, αλλά δεν είναι πεπεισμένοι σε απόλυτους όρους. Έτσι, το 62% των Σουηδών και το 58% των Γερμανών εκφράζουν εμπιστοσύνη στο μέλλον του συστήματος υγείας τους, ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι (55%) και οι Ιταλοί (54%). Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες είναι μακράν οι πιο απαισιόδοξοι: 8 στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται το μέλλον του συστήματος υγείας τους και το 31% λένε ότι «δεν είναι καθόλου σίγουροι». Επιπλέον, η στάση απέναντι στην ΕΕ στον τομέα της υγείας επηρεάζεται σαφώς από αυτές τις διαφορετικές αντιλήψεις για τα εθνικά συστήματα υγείας. Αφενός, οι κάτοικοι των πλουσιότερων χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία), οι οποίοι είναι πιο θετικοί από τους άλλους όσον αφορά το σύστημα υγείας τους, έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να το βελτιώσουν, μέσω των αρχών της χώρας τους έναντι των αρχών της ΕΕ.

Διαμετρικά αντίθετα βρίσκονται οι Πολωνοί, Πορτογάλοι και Έλληνες, που δίνουν προτεραιότητα στην ΕΕ για παρεμβάσεις βελτίωσης της υγείας σε όλα τα κράτη μέλη (69% στην Ελλάδα, 68% στην Πορτογαλία).

 

Εναρμόνιση κοινωνικών δικαιωμάτων

Οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εναρμόνιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και οδηγίες στον τομέα της υγείας (όπως υποχρεωτικά εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους, ομαδικές αγορές φαρμάκων σε επίπεδο Ευρώπης …). Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι είναι οι πλέον πεπεισμένοι για την ανάγκη θέσπισης διαδικασίας για την εναρμόνιση των κοινωνικών δικαιωμάτων (57% στην Ελλάδα, 65% στην Πορτογαλία).

Μεταξύ άλλων τομέων, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα οικολογικά και υγειονομικά προβλήματα και η πλειοψηφία, σε όλες τις χώρες, επιθυμεί να συμμετάσχει περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περιβαλλοντικά ζητήματα (ιδίως ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας): Πορτογαλία (95%), Πολωνία (88%), Ελλάδα (87%) και Ιταλία (87%). Τα ποσοστά υπερβαίνουν το 70% σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Οι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζουν επίσης αυξημένη επαγρύπνηση όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την επαγγελματική υγεία. Μάλιστα ανησυχούν και για τη χρήση αυτών των δεδομένων, σε ποσοστό 62% -72% ανάλογα με τη χώρα. Οι Ευρωπαίοι διαχωρίζονται επίσης στο νομικό πλαίσιο αυτής της χρήσης των δεδομένων, αν και είναι γενικά ικανοποιημένοι με το επίπεδο προστασίας των δεδομένων υγείας στη χώρα τους. Από το 90% των Πορτογάλων μέχρι το 63% των Γάλλων, η πλειοψηφία σε κάθε χώρα ζητά αυξημένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Πόσες προσλήψεις έρχονται στα νοσοκομεία και πόσες συνταξιοδοτήσεις! Όλα τα στοιχεία

Αρνητικό θα είναι για άλλη μία φορά το ισοζύγιο του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς οι προσλήψεις που έχουν σχεδιαστεί δε φαίνεται ούτε στο ελάχιστο ότι μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις των γιατρών που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Άλλωστε σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ κ.α.) το 2020, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία 3000 γιατροί με συνταξιοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ μετά το 1982. Χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια, 300-350 γιατροί φεύγουν ετησίως με σύνταξη από το ΕΣΥ.

 

Το πρόβλημα έθεσαν πρόσφατα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά τη διάρκεια συνάντησης τους (ΕΙΝΑΠ).

Οι προσλήψεις στα νοσοκομεία
Οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν σε ότι αφορά στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ότι από τις 2.760 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και 2018 έχουν διοριστεί ήδη 1.800 οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν φθάσει στο σύνολο τους στα νοσοκομεία λόγω των καθυστερήσεων από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Αδειάζει το ΕΣΥ από γιατρούς! Πόσοι αποχωρούν»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της υπογράμμισε ότι άμεσα θα προκηρυχθούν 940 θέσεις γιατρών (οι 380 στην Αττική). Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί με τις προγραμματισμένες δαπάνες για το 2019, να διορισθούν κι άλλοι μόνιμοι γιατροί οι οποίοι όμως δεν αναμένεται να φθάσουν στα νοσοκομεία πριν το 2020 λόγω του χρονοβόρου συστήματος κρίσεων.

 

Η κυβέρνηση πάντως έχει ανακοινώσει ότι για τα επόμενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 νοσηλευτών το χρόνο.
Όμως οι συνδικαλιστές γιατροί της ΕΙΝΑΠ τόνισαν στον υπουργό Υγείας ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν σήμερα καθώς θα υπάρξουν 700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί ενώ και 1.000 επικουρικοί γιατροί θα έχουν αποχωρήσει από το σύστημα λόγω της λήξης των συμβάσεων τους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Άγριο ξύλο στο Νοσοκομείο Νίκαιας! Ξυλοκόπησαν ειδικευόμενο γιατρό

Τελειωμό δεν έχει η βία στα νοσοκομεία αφού άλλο ένα περιστατικό ήρθα να αμαυρώσει τον ιατρικό χώρο.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, χθες τα μεσάνυχτα 2μμ στην εφημερία του Νοσοκομείου Νίκαιας προσήλθε ασθενής τραυματισμένος από μαχαίρι. Επειδή οι γιατροί εξυπηρετούσαν άλλα περιστατικά εκνευρισμένος ειδοποίησε άλλα άτομα για να κάνουν φασαρία. Προσήλθαν περί τα 10 άτομα στην εφημερία του Νοσοκομείου και το έκαναν γυαλιά καρφιά.

 

«Έκαναν κυριολεκτικά μαύρο στο ξύλο ειδικευόμενο χειρουργό γιατρό. Τον χτυπούσαν με το κράνος, με μπουνιές, κλωτσιές κλπ. Σώθηκε επειδή έγκαιρα προσήλθε η αστυνομία. Του έσπασαν δόντια, τη μύτη και φέρει πολλαπλά τραύματα».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κλήθηκε και προσήλθε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας κος Γεωργόπουλος. «Καμία ανακοίνωση από την Διοίκηση και το εκλεκτό του Αν.Υπουργού Υγείας. Το ίδιο είχε κάνει και στο Νοσοκομείο Ερυθρός όταν μαχαίρωσαν νοσηλεύτρια» αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι

 

Το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία πάντως αρχίζει και λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δείτε ΕΔΩ τι δείχνουν τα στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: «ΠΙΣ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών στο ΕΣΥ! Τι δείχνουν τα στοιχεία»
Να σημειωθεί ότι ο ΠΙΣ έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στα νοσοκομεία κατά της βίας στα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

Αποκαλυπτικοί αριθμοί για δομές και εργαζόμενους στο ΕΣΥ

Το 65% των νοσοκομειακών κλινών διατίθενται από τον Δημόσιο τομέα, ενώ το υπόλοιπο 35% από τον ιδιωτικό
 

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν βέβαια μέχρι και το 2016, ότι στη χώρα λειτουργούν 151 ιδιωτικές κλινικές, 124 δημόσια νοσοκομεία και επίσης 5 θεραπευτήρια ειδικού σκοπού ΝΠΙΔ. Η πρόσφατη Μελέτη Σκοπιμότητας για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, έρχεται να αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα αυτά, όπως και μια σειρά άλλους αριθμούς που καταμετρούν έμψυχο δυναμικό και δομές του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη η οποία βασίζεται στα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αλλά και του Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ, BI-Health αποτυπώνουν με άλλη κατάσταση, με τα Δημόσια Νοσοκομεία να ανέρχονται στα 96 και οι ιδιωτικές κλινικές στις 168! Επιπλέον συμπληρώνεται ότι ειδικά για την Αττική υπάρχουν επίσης και το Ωνάσειο, το ΨΝΑ και το Δρομοκαΐτειο. Δηλαδή συνολικά 266 θεραπευτήρια.

Την ίδια στιγμή επίσης, ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνεται ότι οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες στη χώρα ήταν 48.887, με βάση την μελέτη οι κλίνες φτάνουν τις 50.395 (33.630 των δημοσίων νοσοκομείων και 16.765 των ιδιωτικών θεραπευτηρίων) και αυτές από ένα μικρότερο αριθμό δομών.

ΘεραπευτήριαΕιδικότερα με βάση το σχετικό πίνακα για τον αριθμό των Δημοσίων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών καθώς και των κλινών ανά περιφέρεια αναφέρονται τα εξής:
1. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 6 Δημόσια Νοσοκομεία με 2.345 κλίνες, 11 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 869 κλίνες ήτοι σύνολο κλινών 3.214
2. Κεντρική Μακεδονία: 11 Δημόσια Νοσοκομεία με 4.851 κλίνες, 26 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 3.270 κλίνες (σύνολο κλινών 8.121)
3. Δυτική Μακεδονία: 6 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.495 κλίνες, 6 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 485 κλίνες (σύνολο κλινών 1.980)
4. Ήπειρος: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.575 κλίνες, 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 30 κλίνες (σύνολο κλινών 1.605)
5. Θεσσαλία: 4 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.916 κλίνες, 30 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 2.419 κλίνες (σύνολο κλινών 4.335)
6. Ιόνια νησιά: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 752 κλίνες, 1 ιδιωτικό θεραπευτήριο με 42 κλίνες (σύνολο κλινών 794)
7. Δυτική Ελλάδα: 1 Δημόσιο Νοσοκομείο με 380 κλίνες, 6 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 440 κλίνες (σύνολο κλινών 820)
8. Κεντρική Ελλάδα: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.169 κλίνες, 3 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 168 κλίνες (σύνολο κλινών 1.337)
9. Πελοπόννησος: 10 Δημόσια Νοσοκομεία με 3.265 κλίνες, 3 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 66 κλίνες (σύνολο κλινών 3.331)
10. Αττική: 29 Δημόσια Νοσοκομεία με 12.855 κλίνες, 69 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 8.324 κλίνες (σύνολο κλινών 21.179)
11. Νησιά Βορείου Αιγαίου: 4 Δημόσια Νοσοκομεία με 610 κλίνες, 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 54 κλίνες (σύνολο κλινών 664)
12. Νησιά Νοτίου Αιγαίου: 8 Δημόσια Νοσοκομεία με 1.299 κλίνες, 1 ιδιωτικό θεραπευτήριο με 107 κλίνες (σύνολο κλινών 1.406)
13. Κρήτη: 5 Δημόσια Νοσοκομεία με 2.265 κλίνες, 8 ιδιωτικά θεραπευτήρια με 491 κλίνες (σύνολο κλινών 2.756)

Σημειώνεται επίσης ότι στην Αττική λειτουργεί το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό ΝΠΙΔ με 127 κλίνες, το ΨΝΑ με 1125 (οι 875 αφορούν σε εξωνοσοκομειακές Δομές) και το Δρομοκαϊτειο με 588 κλίνες (οι 205 αφορούν σε εξωνοσοκομειακές Δομές).
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, κατά προσέγγιση το 65% των νοσοκομειακών κλινών διατίθενται από τον Δημόσιο τομέα, ενώ το υπόλοιπο 35% ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες και σε ασφαλισμένους ασθενείς. Ο μέσος όρος Διάρκειας παραμονής στα νοσοκομεία είναι χαμηλός (4,9 ημέρες) και το ποσοστό πληρότητας φτάνει, κατά μέσο όρο, το 74%.

Κέντρα Υγείας
Επίσης και για τα Κέντρα Υγεία διαπιστώνονται διαφορές στις μετρήσεις. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 ο αριθμός των Κ.Υ. ανέρχεται στα 204, ενώ με βάση το Υπουργείο είναι 304. Η δε κατανομή έχει ως εξής:
1. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 20
2. Κεντρική Μακεδονία 47
3. Δυτική Μακεδονία 11
4. Ήπειρος 20
5. Θεσσαλία 21
6. Ιόνια νησιά 11
7. Δυτική Ελλάδα 29
8. Στερεά Ελλάδα 20
9. Πελοπόννησος 29
10. Αττική 55
11. Νησιά Βορείου Αιγαίου 10
12. Νησιά Νοτίου Αιγαίου 14
13. Κρήτη 17

Προσωπικό
Στη μελέτη επίσης αναφέρεται η διαπίστωση ότι η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη αναλογία γιατρών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Μια ανοδική πορεία, η οποία επιβραδύνθηκε μόνο μετά το 2008. Το 2014, ο αριθμός των γιατρών έφτασε τους 625 ανά 100,000 κατοίκους, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 350 γιατροί. Αντίθετα από τους γιατρούς ειδικοτήτων που έχουν επίσης την υψηλότερη
αναλογία στην Ελλάδα, η αναλογία των γενικών γιατρών είναι από τις χαμηλότερες με 39 γενικούς γιατρούς ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80.

Επισυνάπτεται δε πίνακας για το συνολικό αριθμός επιστημονικού δυναμικού (συγκεκριμένων κατηγοριών) στο Ε.Σ.Υ. με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου 2018 με βάση τα στοιχεία του Υπουργείο Υγείας, Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ, BI-Health. Στο ΕΣΥ λοιπόν φαίνεται να εργάζονται 24.636 Γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κ.Υ.), 36.550 Νοσηλευτές (3.513 σε Κ.Υ.), 262 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 93 Φαρμακοποιοί, 268 Θεραπευτές και 491 Ψυχολόγοι 491.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το 2016 εργάζονταν 23.321 γιατροί στα νοσοκομεία και 37.720 νοσηλευτές που αφορούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όμως κι έτσι τα στοιχεία δεν φαίνονται συγκρίσιμα.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Επείγουσα ανακοίνωση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για τη φορολογία των αναδρομικών

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 16 Μαϊου 2019
Α.Π:9538

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ:
ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

Μετά από καταγγελίες συναδέλφων ενημερωθήκαμε ότι το εφάπαξ χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε στους γιατρούς του ΕΣΥ (Ν.4575/2018) αναγράφεται στον κωδικό 619 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του 2018, και όχι στους κωδικούς 657-658 όπως θα έπρεπε αφού, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ν.4607/2019, δεν υπόκειται σε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά η φορολογία που καλούμαστε να πληρώσουμε.

Μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας εκδόθηκε τροποιητική απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ:13/05/2019), το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί στα γραφεία μισθοδοσίας ώστε να υποβάλλουν εκ νέου ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων.

Καλό θα ήταν οι Ενώσεις να επικοινωνήσουν με τα γραφεία μισθοδοσίας ώστε να ενημερωθούν αν έχουν λάβει γνώση της σχετικής τροποποιητικής απόφασης και αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επανυποβολής των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων. Επίσης θα πρέπει έγκαιρα να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να μην υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση πριν τη διόρθωση του λάθους.

Για πληρέστερη ενημέρωση των Ενώσεων αποστέλλουμε τη σχετική νομοθεσία και το Φ.Ε.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ