ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ

Επικουρικοί χωρίς μισθό και εφημερίες! Γιατί εντείνεται το πρόβλημα. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς το μισθό τους αλλά και τις εφημερίες παραμένουν εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί


Το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό αναδεικνύει εκ νέου η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), δεδομένου ότι η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αφού καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ενταλμάτων πληρωμής που επιστρέφονται αθεώρητα των επικουρικών γιατρών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν πληρωθεί ούτε τον Οκτώβριο.

 

Περίπου 500 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στις πληρωμές, καθώς εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση και θεωρείται μη νόμιμο από το ελεγκτικό συνέδριο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση καθώς δεν βρίσκει λύσεις παρότι είχε δεσμευτεί σχετικά. Διαβάστε ΕΔΩ τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: «Θεσμική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για να πληρωθούν οι επικουρικοί! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

 

Το θέμα σχετίζεται με τους επικουρικούς γιατρούς με τα ταμεία από όπου πληρώνονται καθώς αμείβονται από «ίδια έσοδα» δηλαδή από την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, και δεν «επιβαρύνουν» τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί φοβούνται πως μετά τις εφημερίες που μένουν απλήρωτες, αντίστοιχα θα συμβεί και για τους μισθούς αφού όπως τονίζουν: «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη έγκριση της πληρωμής όχι μόνο των εφημεριών αλλά και της τακτικής μισθοδοσίας».

Ένα βήμα πριν την έξοδο όσοι πληρώνονται με ΕΣΠΑ

Τα προβλήματα επιδεινώνονται και με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

γιατροί ΠΕΔΥ

Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων.

«Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.
Συμπέρασμα: είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1200 από τους 2100 συνολικά επικουρικούς συναδέλφους» προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ.

 

Γι αυτό και ο κλάδος έχει προκηρύξει στάση εργασίας 11.00 με 15.00 στις 23/11/2017 και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στις 12:00. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Η απορρύθμιση της εφημεριακής λειτουργίας του ΕΣΥ φέρει ονοματεπώνυμο: “Υπουργείο Υγείας”

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά τις ατυχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΤοΜΥ – όπως αποδείχθηκε από την αδυναμία στελέχωσης της – και όχι μόνον), ήρθε τώρα να απορρυθμίσει και το εφημεριακό καθεστώς στα νοσοκομεία Δευτεροβάθμιας / Τριτοβάθμιας Υγείας.

Συγκεκριμένα, με τον πρόσφατα αιφνιδιαστικά ψηφισθέντα νόμο απο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί “Εναρμόνισης του Ελληνικού Δικαίου με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών” γίνεται “προσπάθεια εισαγωγής κανόνων προστασίας κατά της επαγγελματικής εξουθένωσης των ιατρών”.

Η Ευρωπαϊκή οδηγία πράγματι προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον εργασιακό χρόνο των ιατρών προφυλάσσοντας τους απο πολύωρη εργασιακή παραμονή στο στρεσσογόνο περιβάλλον του νοσοκομείου, που μπορεί να έχει σαν συνέπεια επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και έκθεση των ασθενών τους σε κίνδυνο λόγω της ιατρικής υπερκόπωσης. Θεσπίζεται έτσι προβλεπόμενη εβδομαδιαία ιατρική απασχόληση 48 ωρών, η οποία δύναται να επεκταθεί μέχρι το μέγιστο στις 60 ώρες εβδομαδιαίως με προαπαιτούμενη την ενυπόγραφη δήλωση-συναίνεση του ιατρού (opt-out).

Η υγιής αυτή νομοθετική πρόβλεψη στα ευρωπαϊκά κράτη βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας (κυρίως) των (νέων) ιατρών πχ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το σπουδαιότερο: αύξησε την ασφάλεια των ασθενών. Οδήγησε όμως ταυτόχρονα και σε ανάγκη αύξησης των θέσεων ειδικευομένων ιατρών κατά περίπου 25%. Πολλοί απο τους Έλληνες ειδικευόμενους που υπηρετούν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία και αλλού οφείλουν την πρόσληψη τους στον ευεργετικό αυτόν νόμο.

Η Ελλάδα όμως αποτελεί από μόνη της μία ξεχωριστή υπόθεση. Το Ελληνικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται από την “κανονικότητα” σε στελέχωση, καθηκοντολόγιο, θεσμική θωράκιση και πολλά άλλα δεδομένα χαρακτηριστικά, που απαντώνται στα συστήματα Υγείας των Ευρωπαϊκών χωρών.

Στην χώρα μας, αναντίρρητα οι ειδικευόμενοι (κατά κύριο λόγο) ιατροί είναι εκτεθειμένοι σε εργασιακό burn-out, ενώ απο την άλλη μεριά οι ειδικευμένοι ακροβατούν οριακά σε ένα εφημεριακό καθεστώς, που περιλαμβάνει ενεργείς, μεικτές και εφημερίες ετοιμότητας (όπως ονομάζονται οι νομοθετικά κατοχυρωμένες εφημερίας κάλυψης του νοσοκομείου με φυσική παρουσία ή μη).

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος εισάγει μία νέα εφημεριακή πραγματικότητα στα Ελληνικά νοσοκομεία χωρίς να φροντίζει για “δίχτυ προστασίας” στην εργασιακή υπόσταση του ιατρικού προσωπικού απο π.χ. στελεχιακά κενά και μειώσεις αμοιβών, που θα προκύψουν εάν αυτός εφαρμοσθεί ώς έχει.

Ας δούμε με ρεαλιστικούς όρους τις επιπτώσεις εφαρμογής του εφημεριακού 48ώρου (ή του διευρυμένου – με συναίνεση- 60ώρου) σε μία τυπική Παθολογική κλινική τριτοβάθμιου νοσοκομείου με ευθύνη γενικής εφημερίας ανά τετραήμερο (περίπου 20 εισαγωγές κατά μέσο όρο) με οριακά επαρκή στελεχιακή κάλυψη απο 6 ειδικευμένους και 8 ειδικευόμενους ιατρούς:

α) για τους ειδικευόμενους ιατρούς το εφημεριακό έργο θα μειωθεί μεν ανα ημέρα εφημερίας κατά 50-70% αλλά θα επεκταθεί απο 6,5 ημέρες σε 12,5 ημέρες μεσοσταθμικά ανά μήνα, ενώ οι εφημεριακές αμοιβές θα μειωθούν απο 25% έως 60%, ενώ θα χρειασθεί να προσληφθούν επιπλέον ειδικευόμενοι σε ποσοστό 13% – 35% των υπηρετούντων για να καλυφθούν ολοκληρωτικά οι ανάγκες.

β) για τους ειδικευμένους το εφημεριακό έργο θα επεκταθεί απο 6 εργάσιμες σε 10-12 εργάσιμες ανά μήνα, ενώ οι εφημεριακές αμοιβές θα μειωθούν απο 20% έως 50% ανάλογα με το βαθμό του opt-out.

Οι δυσλειτουργίες που θα συμβούν σε άλλες κλινικές με τυχόν ανεπαρκή στελέχωση λόγω ελλείψεως ειδικευομένων (αλλά και ειδικευμένων) – εικόνα πλέον συνηθέστατη στις κλινικές του ΕΣΥ – θα είναι τέτοιες που το εφημεριακό τους σύστημα θα είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί (επιπρόσθετα απο την σημαντική οικονομική απώλεια των ιατρών τους).

Η κρίσιμη αυτή απορρύθμιση της εφημεριακής λειτουργίας των νοσοκομείων θα είναι αδύνατον να αποφευχθεί, καθόσον στο ψηφισθέν νομοσχέδιο α) δεν προβλέπεται αύξηση της ωριαίας εφημεριακής αμοιβής – ή ορθότερα η ενσωμάτωση των εφημεριακών αμοιβών στο μισθό, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις Ευρωπαϊκές χώρες (– αντίθετα πιθανολογείται και η κατάργηση της αμοιβής για εφημερίες ετοιμότητας καθότι θα αμείβεται μόνον η ενεργός παρουσία στο νοσοκομειακό χώρο) και β) δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα πως θα βρεθεί το επιπρόσθετο ιατρικό προσωπικό για να καλυφθούν οι αναδυόμενες ελλείψεις(κυρίως σε νέους ειδικευόμενους ιατρούς που μεταναστεύουν μαζικά για άλλες θελκτικότερες εργασιακά χώρες), ώστε τελικά να εναρμονισθούμε με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί απο τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας αν έγιναν προσομοιώσεις εφαρμογής του νόμου σε πραγματικά δεδομένων κλινικών του ΕΣΥ, για να τεκμηριωθεί το εφικτό ή όχι εφαρμογής του νόμου. Εάν δεν προϋπήρξε τέτοια ενδελεχής προεργασία (όπερ και το πιθανότερο, όπως συνάγεται απο την επιφανειακή συνοδεύουσα αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου) τότε πρόκειται περί ενός επιπολαίου κατασκευάσματος. Αν όμως είχε γίνει η απαραίτητη προπαρασκευή, τότε η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων πιθανόν να αποκρύπτει δευτερότερους στόχους παρέμβασης στις αμοιβές των ιατρών.

Είναι ακατανόητη η σπουδή του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος (ενώ το θέμα με την πρόσφατη του μορφή βρισκόταν στην πολιτική ατζέντα τουλάχιστον επι ενάμισυ χρόνο) στη ψήφιση του σχετικού νομου χωρίς να γίνει η απαραίτητη ζύμωση με την ιατρική κοινότητα (ιατρικοί σύλλογοι, ιατρικές υπηρεσίες νοσοκομείων, συνδικαλιστικά όργανα). Η δρομολόγηση, όπως έγινε, είναι σίγουρο ότι α) θα δημιουργήσει τελικά επιδείνωση τόσο στην διαχείριση τόσο των οικονομικών δεδομένων, όσο και του επαγγελματικού χρόνου των 25000 ιατρών του ΕΣΥ και (περιττή) αναστάτωση στην οικογενειακή τους ζωή, με τελικό θύτη τον παραλήπτη των υπηρεσιών του δηλ. τον ασθενή και β) δημιουργεί υποψίες οτι οι μειώσεις των εφημεριακών αμοιβών των (δήθεν υψηλόμισθων) ιατρών αποτελούν ανομολόγητο στόχο των σχεδιαστών της “αριστερής” οικονομικής πολιτικής, ώστε να βρεθεί άλλη μία πηγή “γεμίσματος του σεντουκιού” για να μπορεί να γίνεται στο τέλος του οικονομικού έτους λαϊκίστικη αναδιανεμητική πολιτική τύπου “χαρτζιλικιού”, με δεδομένη την ανυπαρξία ουσιαστικής γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης και κατα συνέπεια μηδενικής αύξησης του γενικού πλούτου.

Στο δύσκολο puzzle του αρμονικού συνταιριάσματος της μείωσης των εργασιακών ωρών της Ευρωπαϊκής επιταγής με τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει:

να γίνει ανακαθορισμός των εφημεριακών αμοιβών ανα ειδικότητα, νοσοκομείο και περιοχή και ενσωμάτωση τους στο μισθό. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθότι η ρύθμιση αυτή συνάδει με την εφαρμογή του συνολικού πακέτου της Ευρωπαϊκής οδηγίας περί αναπροσαρμογής εργασιακών ωραρίων.
να γίνει καταγραφή των πραγματικών ιατρικών αναγκών πληθυσμού ανα Υγειονομική Περιφέρεια (Υγειονομικός Χάρτης Αναγκών) και να καθορισθούν οι πραγματικές ανάγκες λειτουργίας μονάδων και επαρκούς και σταθερής στελέχωσης τους (απαραίτητο εργαλείο: η αξιολόγηση)
να καθιερωθούν νέες θέσεις στα νοσοκομεία (όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο) “short term appointments”, που θα απευθύνονται σε νέους ιατρούς , που θα καλύπτουν εφημεριακά κενά (κυρίως σε θέσεις ειδικευομένων, των οποίων η προσέλευση συνεχώς μειώνεται)
να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συνολικών αμοιβών των υπηρετούντων ιατρών, καθότι αυτό θα ευνοήσει φαινόμενα παραοικονομίας και μείωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κάτω απο την επιφάνεια της “φιλοϊατρικής” ρητορικής της αποδείχθηκε όχι μόνον ανεπαρκής στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων αλλά και ότι φαίνεται ότι συνεχίζεται η τακτική του «ψηφίζω χωρίς να το εννοώ» προφανώς πιεζόμενη από τις χρονικές και οικονομικές συγκυρίες για μεταρρυθμίσεις που όφειλαν να έχουν κάνει, αλλά δεν έκαναν!

 

Γράφει ο Χάρης Λυδάκης, Παθολόγος,

Διευθυντής Β΄ Παθολογικής κλινικής Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου

http://www.endospolis.gr

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Στον «αέρα» ακόμη επικουρικοί και συμβασιούχοι των νοσοκομείων! Πότε φεύγουν από το ΕΣΥ

Γράφει: Μαρία Γλένη


Στον αέρα είναι ακόμη τόσο οι επικουρικοί, γιατροί και προσωπικό, που εργάζονται στα νοσοκομεία όσο και εκείνοι που έχουν σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ

 

Σταδιακά και ανά ομάδες φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τα δημόσια νοσοκομεία όσοι είναι επικουρικοί γιατροί ή επικουρικό προσωπικό αλλά και οι συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το θέμα της πληρωμής του επικουρικού προσωπικού καθώς πολλοί πάρεδροι του ελεγκτικού συνεδρίου δεν εγκρίνουν τους μισθούς τους επειδή έχουν ξεπεράσει οι συμβάσεις τους τους 24 μήνες.

 

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι θα δώσει θεσμική λύση, οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι είναι σε αναστάτωση. Διαβάστε ΕΔΩ τι λύση έχει δηλώσει ότι θα δώσει ο υπουργός Υγείας: «Θεσμική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής για να πληρωθούν οι επικουρικοί! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

Δεν είναι τυχαίο ότι το Σωματείο των Εργαζομένων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας του Ευαγγελισμού, καλεί σε σύσκεψη όλους όσοι εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό ειδικοτήτων (γιατροί, διοικητικοί, νοσηλευτές, παραϊατρικό κλπ) αλλά και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

 

Κατά το Σωματείο των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ απολύονται στο α΄ δίμηνο του 2018 και οι επικουρικοί απολύονται σταδιακά από αρχές έως τέλος του ’18 και παράλληλα, «κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι καθώς ήδη σε πολλά νοσοκομεία οι πάρεδροι δεν εγκρίνουν τα εντάλματα».

Ο κλάδος θα συμμετάσχει στην Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 23/11 (11 – λήξη πρωινής βάρδιας) αλλά και στη συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας με αιχμή την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

Τι λέει η ΟΕΝΓΕ

Στο θέμα αναφέρεται λεπτομερώς και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών ( ΟΕΝΓΕ) η οποία εξηγεί μεταξύ άλλων: “To ένα μετά το άλλο επιστρέφονται αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.
Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Οι επίτροποι αφού επικαλούνται τους αντεργατικούς νόμους, κρίνουν ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των συναδέλφων επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».

 

Η ΟΕΝΓΕ συμπεραίνει: “Είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1200 από τους 2100 συνολικά επικουρικούς συναδέλφους”! 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τον χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Είναι απορίας άξιο να δούμε πως και που θα εφαρμοστεί το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών καθώς η υποστελέχωση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Διαβάστε τι αναφέρουν τα επίμαχα άρθρα 3, 4 και 5:

Ωράριο και διάρκεια εργασίας (άρθρα 6, 7, 16 και 22 παρ. 1 της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ)

1. Το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00.
2. Το τακτικό ωράριο των ιατρών των υπηρετούντων στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή και καθορίζεται, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 4, τις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 5, την παρ. 3 του άρθρου 8 και την παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115).
3. Η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες εργασίας με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις (4) μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών. Στον υπολογισμό του μέσου όρου δεν προσμετρώνται ή παραμένουν ουδέτερες η ετήσια άδεια και οι άδειες ασθενείας.
4.α) Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών.

Τηρουμένων των γενικών αρχών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των ιατρών, η υπέρβαση του 48ωρου γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε εφημερίες των νοσοκομείων ή μονάδων Π.Φ.Υ., εφόσον:

αα) ο ιατρός συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής και

ββ) ο ιατρός δεν υφίσταται καμία επίπτωση, αν δεν δεχτεί να εκτελέσει την εργασία αυτή. Η συναίνεση του ιατρού είναι ειδική, δίδεται εγγράφως, φέρει ακριβή ημερομηνία και υπογραφή, φυλάσσεται στο φάκελό του και μπορεί να ανακαλείται ελεύθερα.

β) Ο Διοικητής του νοσοκομείου, καθώς και ο Διοικη τής της Υ.ΠΕ. για τις μονάδες Π.Φ.Υ. υποχρεούνται να τηρούν και ενημερώνουν αρχείο για όλους τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς, που παρέχουν εργασία καθ’ υπέρβαση του 48ωρου. Το αρχείο είναι στη διάθεση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μπορεί να απαγορεύει ή περιορίζει τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των ιατρών. Το νοσοκομείο και η Δ.Υ.ΠΕ. υπο χρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα
στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση ή την άρση της συναίνεσης των ιατρών.

γ) Η υπέρβαση του 48ωρου τίθεται για μια τριετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Σ.Υ..

5. Η ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών των προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τεσσάρων (4) εβδομάδων.

Άρθρο 4

Συμμετοχή στις εφημερίες
1. Η συμμετοχή όλων των ιατρών και οδοντιάτρων στο πρόγραμμα εφημεριών είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από βαθμό ή βαθμίδα, και μπορεί να λάβει τη μορφή της ενεργής εφημερίας, της εφημερίας ετοιμότητας και της μικτής εφημερίας, λογίζεται δε ως απασχόληση πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου και αμείβεται. Ομοίως, επιτρέπεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών
των φαρμακοποιών, χημικών, βιοχημικών, κλινικών χημικών, βιολόγων, φυσικών νοσοκομείων – ακτινοφυσικών, ψυχολόγων που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Οι ειδικευόμενοι ιατροί διενεργούν μόνον ενεργές εφημερίες.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται και εξειδικεύεται ο αριθμός των ιατρών και των λοιπών επαγγελματιών, που συμμετέχουν στις εφημερίες, καθώς και η κατανομή των εφημεριών, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υγειονομικής περιφέρειας, νοσοκομείου ή μονάδας Π.Φ.Υ..

4. Όλα τα τμήματα ή κλινικές των νοσοκομείων εφημερεύουν καθημερινά και καταρτίζουν μηνιαία προγράμματα εφημερίας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από εισήγηση του ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ., ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας των Δ.Υ.ΠΕ. που λειτουργούν και εφημερεύουν σε 24ωρη βάση.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζεται και εξειδικεύεται ο χρόνος και ο τρόπος οργάνωσης των εφημεριών μονάδων Π.Φ.Υ., πέραν του τακτικού ωραρίου.

6. Οι ώρες εφημερίας διακρίνονται σε ώρες καθημερινές, καθημερινές νυκτερινές, καθημερινές νυκτερινές προς αργία, Σαββάτου, Σαββάτου νυκτερινές, Κυριακής ή αργίας, Κυριακής ή αργίας νυκτερινές.

Άρθρο 5

Οργάνωση του χρόνου εργασίας (άρθρα 3, 4, 5 και 17 παρ. 2, 3 και 4 της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ)

1.α) Καθιερώνεται, κατά κανόνα ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας. Ως δώδεκα (12) ώρες συνεχούς εργασίας νοούνται:

αα) οι επτά (7) ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από πέντε (5) ώρες ενεργής εφημερίας,

αβ) οι δώδεκα (12) ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις νυχτερινές ώρες με παρουσίαστο χώρο εργασίας,

αγ) οι δώδεκα (12) ώρες συνεχούς απασχόλησης κατά το Σάββατο, Κυριακή ή αργία με πα-
ρουσία στο χώρο εργασίας. Η συνεχής ή διακεκομμένη απασχόληση εντός του χώρου εργασίας και μετά από κλήση κατά τις εφημερίες ετοιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το μέγιστο όριο των δώδεκα (12) ωρών.

β) Η ημερήσια ανάπαυση των ιατρών είναι υποχρεωτική και διάρκειας δώδεκα (12) συνεχόμενων ωρών ανά εικοσιτετράωρο. Η εβδομαδιαία ανάπαυση των ιατρών είναι σαράντα οκτώ (48) ώρες. Το διάλειμμα πέραν των έξι (6) ωρών εργασίας ορίζεται σε δεκαπέντε (15) λεπτά.

2. Επιτρέπεται παρέκκλιση από τις διατάξεις της παραγράφου 1 για λόγους λειτουργίας της υπηρεσίας και Τεύχος Α’ 172/16.11.2017 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 3447 συνέχειας της φροντίδας υγείας. Αν μειώνεται ή χάνεται ο χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης, παρέχεται αμέσως μετά
ισοδύναμη συνεχής περίοδος ημερήσιας αντισταθμιστικής ανάπαυσης έως δώδεκα (12) ώρες. Αν μειώνεται ή χάνεται ο χρόνος εβδομαδιαίας ανάπαυσης, χορηγείται αντισταθμιστική καθημερινή ημέρα ανάπαυσης μέσα στις δύο (2) επόμενες εβδομάδες για κάθε ενεργή εφημερία Σαββάτου ή Κυριακής ή αργίας.

3. Για τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων και των φορέων Π.Φ.Υ. των Δ.Υ.ΠΕ. όλης της χώρας σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών, με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, συστηματοποιούνται και εξειδικεύονται οι εφημερίες κατά υγειονομικές περιφέρειες, τμήματα ή κλινικές, εργαστήρια, Τ.Ε.Π., μονάδες και κατά ειδικότητες και καθορίζεται ο αριθμός, ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των εφημεριών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Διαβάστε εδώ όλο το ΦΕΚ n4488_16-11-2017_xronos-ergasias

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη
πηγή. iatropedia.gr

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Στροφή των Ελλήνων στα Απογευματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων! Πόσοι τα επισκέπτονται

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με την ελπίδα ότι θα πληρώσουν λιγότερα φαίνεται ότι καταφεύγουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων οι Έλληνες ασθενείς.


Αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όπου οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν τον γιατρό που θα τους εξετάσεις, με μία βασική όμως λεπτομέρεια: θα τον πληρώσουν από την τσέπη τους.

Γι αυτό άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το απόγευμα το ΕΣΥ γίνεται ιδιωτικό! Με τους συνδικαλιστές μάλιστα να διαμαρτύρονται ακριβώς γι αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των νοσοκομείων όταν δέχονται τις διαμαρτυρίες των ασθενών που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και για εξετάσεις, απαντούν πως μετά τις δύο τα νοσοκομεία γίνονται…ιδιωτικά.

 

Παρ’ αυτά όλο και περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να τα προτιμούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τις Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας, τα τελευταία δύο χρόνια (από το 2014 έως και το 2016) καταγράφηκε αύξηση στις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των 24 μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας που κυμάνθηκε στο 16,13%.

Συγκεκριμένα ενώ το 2014 είχαν πάει για να εξετασθούν με χρήματα από την τσέπη τους σε γιατρών των απογευματινών ιατρείων 174.334 ασθενείς, το 2015 αυξήθηκαν σε 189.345 για να φθάσουν το 2016 τους 202.458 ασθενείς.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, επανασχεδιάζει τα απογευματινά ιατρεία προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά.

Ειδικότερα με στόχο να διατηρηθούν τα απογευματινά ιατρεία και να αυξηθούν και τα έσοδα για τα νοσοκομεία, οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι δεν αποκλείεται άμεσα να υπάρξει μείωση των τιμών, ώστε οι ασθενείς να τα προτιμούν σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι σχεδιάζεται αλλά και πόσο πληρώνουν σήμερα οι ασθενείς το απόγευμα: «Απογευματινά ιατρεία Νοσοκομείων: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας! Όλες οι τιμές για γιατρούς –εξετάσεις»

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να μειώσει τις τιμές. Φάνηκε ξεκάθαρα πως οι ασθενείς ίσως και να επέλεγαν να πηγαίνουν στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, αφού με την τελευταία μείωση των τιμών που έγινε επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, η κίνηση αυξήθηκε ραγδαία. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επιπλέον κονδύλι για εφημερίες σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΠΕΔΥ

Επιπλέον κονδύλι για εφημερίες σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΠΕΔΥ

Αυξημένο κατά 9,48 εκατομμύρια ευρώ, είναι το συμπληρωματικό κονδύλι για εφημερίες που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας.
Δημοσίευση: 17 Νοεμβρίου 2017Καραγιώργος ΔημήτρηςΓράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Επιπλέον κονδύλι για εφημερίες σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΠΕΔΥ
Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι αναθεωρημένοι πίνακες με το επιπλέον κονδύλι 9.481.762 ευρώ για εφημερίες γιατρών και λοιπού προσωπικού σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ για το 2017.
Οι πίνακες διαμορφώνονται, ανά κατηγορία και Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ως εξής:
Για τους γιατρούς, διατίθεται επιπλέον κονδύλι 1.729.561 ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται ανά ΥΠΕ σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Ψυχολόγοι
Για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, φυσικούς νοσοκομείων, ακτινοφυσικούς και κτηνιάτρους, διατίθενται 511.665,25 ευρώ και το σύνολο διαμορφώνεται ως εξής:
1η ΥΠΕ Αττικής: 3.700.000 ευρώ.
2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου: 1.852.962 ευρώ.
3η ΥΠΕ Μακεδονίας: 583.331 ευρώ.
4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης: 1.000.925 ευρώ.
5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 650.173 ευρώ.
6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας:1.653.560 ευρώ.
7η ΥΠΕ Κρήτης: 811.752 ευρώ.
ΠΕΔΥ
Για το μόνιμο και το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) διατίθενται επιπλέον 717.144 ευρώ, με τα συνολικά κονδύλια να διαμορφώνονται ως εξής:
1η ΥΠΕ Αττικής: 500.224 ευρώ.
2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου: 1.364.243 ευρώ.
3η ΥΠΕ Μακεδονίας: 850.382 ευρώ.
4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης: 1.500.000 ευρώ.
5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 1.147.380 ευρώ.
6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 1.600.738 ευρώ.
7η ΥΠΕ Κρήτης: 383.138 ευρώ.
Προσωπικό
Για το μόνιμο και το προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου των νοσοκομείων, διατίθενται επιπλέον 6.523.391,75 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ανά ΥΠΕ ως εξής:
1η ΥΠΕ Αττικής: 16.422.000 ευρώ.
2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου: 11.979.038 ευρώ.
3η ΥΠΕ Μακεδονίας: 5.702.834 ευρώ.
4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης: 9.180.000 ευρώ.
5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 6.022.782 ευρώ.
6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 13.363.000 ευρώ.
7η ΥΠΕ Κρήτης: 5.112.700 ευρώ. 

 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

«Ξεκλειδώνουν» τα χειρουργεία το απόγευμα στα νοσοκομεία! Τι εξετάζει το υπ.Υγείας

Εισηγήσεις να ανοίξουν και το απόγευμα τα χειρουργεία στα νοσοκομεία δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, πολλά στελέχη εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανάψει το πράσινο φως ώστε οι χειρουργοί να εργάζονται και το απόγευμα και με το αζημίωτο φυσικά.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο είχε τεθεί ξανά στο τραπέζι σε πολλές περιπτώσεις και στο παρελθόν αλλά σκόνταφτε στον τρόπο αμοιβής των γιατρών και του προσωπικού.

 

Υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr επισημαίνουν ότι η πολιτική ηγεσία δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς αποτελεί και έναν τρόπο να χτυπηθεί στη ρίζα του το φακελάκι στις χειρουργικές ειδικότητες.

Βέβαια αγκάθι αποτελεί το γεγονός πως αν υλοποιηθεί με τον τρόπο που σήμερα γίνονται τα απογευματινά ιατρεία, οι ασθενείς θα χρειαστεί να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως μέσα στις εισηγήσεις είναι να αξιοποιηθούν και πόροι των ίδιων των νοσοκομείων όταν αυτοί προκύψουν με καλύτερη διαχείριση, προκειμένου να πληρώνονται οι γιατροί και να μην επιβαρύνονται οι πάσχοντες.

 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το θέμα συζητείται ευρέως δεδομένου ότι οι λίστες χειρουργείων απέτυχαν, αφού οι επιτήδειοι εφευρίσκουν διάφορα κόλπα για να παρακάμπτουν την προτεραιότητα και τη σειρά των ασθενών. Σκοπός βέβαια να φθάσει στην τσέπη τους το περιβόητο φακελάκι.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ο νέος νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών

Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί αν δεν γίνουν προσλήψεις, παραδέχεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, προδιαγράφοντας έτσι ότι δεν θα υπάρξουν άμεσες θεαματικές αλλαγές τόσο στην εργασιακή κατάσταση των γιατρών όσο και στην παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς, καθώς οι ελλείψεις συνολικά του προσωπικού αποτελούν βασική αιτία για την υποβαθμισμένη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η «Εφ.Συν.» είχε μια εξαντλητική συνομιλία με τον Γιώργο Γιαννόπουλο για τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών.

● Τι θα βελτιωθεί σε εργασιακό επίπεδο για τους γιατρούς με τον νέο νόμο;

Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους γιατρούς. Η βασική αλλαγή με την εφαρμογή της Οδηγίας είναι το 48ωρο.

Θεσπίζουμε -και θέλουμε να γίνει κανόνας στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων- ότι δεν επιτρέπεται να δουλεύει κανείς πάνω από 12 συνεχόμενες ώρες.

Αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι κάποιος γιατρός που η εφημερία του αρχίζει στις τρεις το μεσημέρι θα αντικατασταθεί από άλλον γιατρό στις οκτώ το βράδυ, δεδομένου ότι θα έχει δουλέψει και το πρωί.

Είναι μία αρκετά ευνοϊκή ρύθμιση που παρουσιάστηκε εντελώς διαστρεβλωμένα από την Ομοσπονδία, η οποία μας έκανε καταγγελία.

Δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να φαίνεται ότι είναι στο νοσοκομείο 17 ή 24 ώρες συνεχόμενες.

● Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών λένε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις ελαστικοποιούνται πιο πολύ οι εργασιακές σχέσεις. Τι απαντάτε;

Είναι μία απόλυτη στρέβλωση της πραγματικότητας. Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι το ωράριο είναι σταθερό πρωινό, 8–3, πενθήμερο και οποιαδήποτε επιπλέον υπερωριακή εργασία, η οποία ξεκινάει μετά τις τρεις το μεσημέρι ή τα Σαββατοκύριακα πρέπει να μην υπερβαίνει αθροιστικά μαζί με τις ώρες της πρωινής εργασίας τις 48 ώρες την εβδομάδα. Δεν υπάρχει καμία ελαστικότητα σ’ αυτό.

● Λένε ότι θεσμοθετώντας τις 48 ώρες ως μέγιστο επιτρεπτό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο θα τους βάλετε να εφημερεύουν όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα. Τι απαντάτε;

Στην πράξη ο υπολογισμός του μέσου όρου με βάση αναφοράς το τετράμηνο προβλέπεται γενικώς σε αυτή την Οδηγία και αφορά επαγγέλματα τα οποία έχουν εποχική διακύμανση.

Στους γιατρούς δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Τα προγράμματα εφημερίας καταρτίζονται σε μηνιαία βάση. Βγαίνει σε κάθε τμήμα το πρόγραμμα εφημερίας του μήνα, το οποίο θα πρέπει να είναι καταρτισμένο έτσι ώστε κάθε γιατρός να εργάζεται τόσες ώρες όσες προβλέπονται από τον νόμο.

Εάν παίρναμε το ακραίο παράδειγμα το οποίο λέει η Ομοσπονδία, θα έπρεπε μετά από ένα μήνα συνεχούς εργασίας 12 ωρών ο γιατρός να κάθεται τρεις μήνες για ανάπαυση. Είναι εντελώς φανταστικό το σενάριο αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

• Στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα εφημερίας για μετά τις 6 Νοεμβρίου λόγω ελλείψεως γιατρών. Με δεδομένες τις ελλείψεις, με τις νέες ρυθμίσεις τι θα βελτιωθεί σε αυτό το νοσοκομείο -αλλά και στα περισσότερα περιφερειακά- τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς;

Για να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός θα πρέπει να υπάρξει μία ελάχιστη επαρκής στελέχωση των τμημάτων, ειδικά εκείνων που χρειάζεται να εφημερεύουν ενεργά κάθε μέρα.

Με το σημερινό καθεστώς δεν γίνεται να εφαρμοστεί ο νόμος. Διότι ο κανόνας είναι 17 ώρες ή 24 ώρες ενεργού εφημερίας.

Οταν είναι δύο γιατροί επιφορτισμένοι να βγάλουν το πρόγραμμα του μήνα, το ερώτημα δεν είναι αν μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι ο νόμος, είναι να αρθεί το απαράδεκτο φαινόμενο που ισχύει σήμερα.

Για να μην έχουμε πάνω από 12 ώρες συνεχούς εργασίας και να αντικαθίσταται ο γιατρός που εφημερεύει ενεργά, θέλουμε δύο γιατρούς εκεί που έχουμε έναν. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αυτονόητα η πρόσληψη γιατρών.

• Επομένως, με δεδομένες τις ελλείψεις, τι θα ισχύσει: οι 48 ώρες ή οι 60 ώρες που προβλέπει το «opt out»;

Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει από τις Υγειονομικές Περιφέρειες καταγραφή των τμημάτων εκείνων που λόγω επαρκούς στελέχωσης είναι σε θέση να καταρτίζουν τα προγράμματα εφημερίας τους σύμφωνα με την Οδηγία.

Ταυτόχρονα η καταγραφή αυτή θα δείξει και τα τμήματα εκείνα που λόγω ελλιπούς στελέχωσης δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν την οδηγία. Δεν είναι η Οδηγία το πρόβλημα, είναι η υποστελέχωση που δημιουργεί το πρόβλημα.

• Ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας, σε δήλωσή του προειδοποιεί: «Η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί προκειμένου να ισχύσει ο υπό ψήφιση νόμος πρέπει να εισαγάγει ένα εφημεριακό πρότυπο ορθολογικής εφημέρευσης των γιατρών, αποτρέποντας φαινόμενα εργασιακής εξουθένωσης. Πρέπει να παρέχει εχέγγυα πως η εφαρμογή της Οδηγίας δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των νοσοκομείων και τον ρυθμό εργασίας των γιατρών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις πενιχρές αποδοχές που προέρχονται από την επίπονη εφημεριακή εργασία». Τι απαντάτε σε αυτούς τους φόβους;

Με την έναρξη εφαρμογής του νόμου θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να έχει μια αποτυπωμένη εικόνα σε ποια τμήματα μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί η Οδηγία και να καταρτιστούν τα προγράμματα σύμφωνα με αυτήν και ποια τμήματα είναι τόσο υποστελεχωμένα που εκεί θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις ενίσχυσης σε προσωπικό.

Η πιο ακριβής διατύπωση είναι ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γενικευμένα.

• Ωστόσο, στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, το παραδέχεστε και ο ίδιος. Η υποστελέχωση, λέτε, εκ των πραγμάτων θα έχει αποτέλεσμα να συνεχίσουν οι γιατροί να εφημερεύουν στο κόκκινο, όπως εφημέρευαν. Αυτό λένε και οι συνδικαλιστικές ενώσεις που βλέπουν διαχρονικά ως μοναδική λύση τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στην Πάτρα η Παθολογική Κλινική έχει 30 γιατρούς, εκεί δεν μπορεί να εφαρμοστεί; Στο Αίγιο όμως, που είναι τρεις παθολόγοι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Οι τρεις παθολόγοι υποφέρουν και σήμερα δεν μπορείς να τους πεις εκεί που είστε ένας θα πάτε δύο, αλλά αν ήταν έξι, θα μπορούσαν να είναι δύο στην ίδια μέρα.

Η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει ανάγκες. Εμείς αφήνουμε τη δυνατότητα να υπάρχει παρέκκλιση, να καταρτίζονται προγράμματα 17 και 24 ωρών, διότι το επιτρέπει η Οδηγία αυτό.

Λέει ότι αν κρίνεται πως υπάρχει ανάγκη στη συνέχιση της φροντίδας του ασθενούς ο γιατρός να δουλέψει και πάνω από 12 ώρες και να μείνει όλο το 24ωρο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στην ουσία θα μπορούν τα τμήματα να κρατήσουν τα προγράμματα εφημερίας όπως τα έχουν.

• Αρα έρχεστε στα λόγια τους. Αφού δεν επαρκεί το προσωπικό, πώς θα δουλεύει 48 ώρες την εβδομάδα;

Μπορεί και κάποιο πολύ καλά στελεχωμένο τμήμα να κρατήσει το 17ωρο και το 24ωρο. Μπορεί ο γιατρός, αν θέλει, αντί να έρθει δύο φορές στο νοσοκομείο να έρθει μία, να κάνει τις ίδιες ώρες μία φορά.

• Προβλέπετε προσλήψεις. Πόσες θα είναι αυτές; Θα είναι μόνιμο προσωπικό;

Θα καταγράψουμε τις ελλείψεις και στη συνέχεια θα κάνουμε στοχευμένες προκηρύξεις. Δεν είναι το αποκλειστικό μας κριτήριο πώς θα εφαρμόσουμε την Οδηγία. Θα γίνει προσπάθεια να είναι μόνιμο.

Αλλά επειδή έχουμε και οργανισμούς οι οποίοι δεν προβλέπουν επαρκή αριθμό δυστυχώς –έχουμε οργανισμούς που προβλέπουν δύο ή τρεις γιατρούς σε τμήματα αιχμής– εκεί αναγκαστικά μέχρι να τροποποιήσουμε τους οργανισμούς θα πρέπει να στοχεύσουμε σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ακόμα, με τη μαζική προκήρυξη 500 θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τη λειτουργία τους ως αυτοτελών τμημάτων με δικό τους πρόγραμμα εφημερίας θα ελαφρυνθεί το έργο των κλινικών που έφτιαχναν ενισχυμένα προγράμματα εφημερίας γιατί είχαν και την ευθύνη στα ΤΕΠ. Τώρα θα βοηθούν τα ΤΕΠ.

Οι γιατροί που έχουν προσληφθεί ή δρομολογούνται οι προσλήψεις τους είναι 2.000, πέραν των επικουρικών -800 γιατροί των οποίων οι θέσεις προκηρύχθηκαν τον Ιούνιο πέρυσι και ολοκληρώνεται η διαδικασία κρίσης και τοποθέτησής τους, κι άλλες προκηρύξεις που έχουν γίνει, ακόμα δύο δέσμες προκηρύξεων οι οποίες θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, μία για τα ΤΕΠ 500 ατόμων και περίπου ακόμα 500 άτομα που θα στελεχώσουν αυτά τα τμήματα των νοσοκομείων που είναι πολύ υποστελεχωμένα και κάποιες ειδικότητες που έχουν σχέση με την πρωτοβάθμια.

• Πότε θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις; Κρίνετε ότι επαρκούν;

Αλλάξαμε με τον νέο νόμο τη διαδικασία κρίσης των γιατρών. Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο να έχουμε προκηρύξεις οι οποίες έγιναν τον Ιούνιο του 2016 και έχουμε Νοέμβριο του 2017 και έχουμε ακόμα κρίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Με τον νέο νόμο κάνουμε τη διαδικασία πιο αντικειμενική και πιο γρήγορη. Θέλουμε κι ελπίζουμε να καταφέρουμε από τη στιγμή της προκήρυξης μέχρι τη στιγμή ανάληψης υπηρεσίας να μην ξεπερνάμε τους τέσσερις μήνες.

Τώρα διορίζουμε γιατρούς που κρίθηκαν από τις προκηρύξεις εκατοντάδων θέσεων που έγιναν για την εφαρμογή του 3754 επί Αβραμόπουλου.

• Με τις νέες ρυθμίσεις η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης και δεν λογίζεται ως χρόνος εργασίας. Λένε οι γιατροί ότι με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία των κλινικών, ότι ειδικά στην περιφέρεια λόγω της υποστελέχωσης μπορεί να γίνει κατάχρηση και ζητούν προσλήψεις γιατρών. Δεν είναι αυτό μια αρνητική ανατροπή σε βάρος των γιατρών;

Η εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ο γιατρός είναι εκτός χώρου εργασίας και πρέπει να εμφανιστεί στον χώρο εργασίας εφόσον κληθεί. Δεν λογίζεται ως χρόνος ανάπαυσης.

Οταν λέμε ότι δεν θεωρείται χρόνος εργασίας εννοούμε ότι δεν θεωρείται αντισταθμίσιμος χρόνος εργασίας, δηλαδή δεν μπορεί να διεκδικήσει ρεπό ένας γιατρός ο οποίος θα είναι 12 ώρες στο σπίτι του.

Θα λογίζεται ως χρόνος ετοιμότητας και θα αμείβεται σαν υπερεργασία. Επίσης οι ώρες που θα είναι κάποιος σε ετοιμότητα και έρθει και παράσχει τις υπηρεσίες του στον χώρο εργασίας θα προσμετρώνται ως χρόνος που πρέπει να αντισταθμιστεί.

• Η υπερεργασία που αναφέρετε θα είναι όμως με ακόμα μικρότερη αμοιβή. Επιπλέον, με ποιον τρόπο θα μετράτε τον χρόνο που θα βρίσκεται κάποιος στο νοσοκομείο στην εφημερία ετοιμότητας;

Ναι, με μικρότερη αμοιβή, είναι το 40% της ενεργού εφημερίας. Δεν έχουμε βρει ακριβώς τον τρόπο πώς θα υπολογίζεται αυτό. Είναι τεχνική λεπτομέρεια.

Ισως ζητήσουμε να γράφει ο γιατρός ότι ήρθε την τάδε ώρα και έφυγε την τάδε ώρα. Θα δούμε. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι και τόσο πρακτικά εφαρμόσιμο. Μπορεί να βρούμε μία άλλη φόρμουλα.

• Πώς αισθανθήκατε προχθές όταν βρεθήκατε αντιμέτωπος με διαδηλωτές – ανάμεσά τους και παλιοί σύντροφοί σας με τους οποίους παλιότερα διαδηλώνατε για τα αιτήματα τα οποία τώρα αναιρούνται με τη νομοθετική πρωτοβουλία σας;

Προφανώς όταν βρεθώ με παλιούς συντρόφους οι οποίοι λένε ότι έχω εγκαταλείψει τις αρχές και τους στόχους που διεκδικούσαμε μαζί τα παλιά χρόνια είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το σκεφτώ και να δω πού έχουν δίκιο και πού έχουν άδικο.

Και εκεί που έχουν δίκιο θα πρέπει οπωσδήποτε να το πάρω υπόψη μου και να το σκεφτώ πολύ σοβαρά σαν μια δικαιολογημένη κριτική.

Ομως, όσον αφορά ειδικά την πρόσφατη συνάντηση, θεωρώ ότι ήταν μία καταγγελτική παρουσία η οποία στηριζόταν σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Δεν είχε τα γενικά χαρακτηριστικά μιας κριτικής. Στο συγκεκριμένο θέμα θεωρώ απόλυτα ότι αυτό που κάνουμε τώρα ως υπουργείο είναι η συνέχεια αυτού που διεκδικούσαμε τότε.

Συντάκτης:
Ντάνι Βέργου
https://www.efsyn.gr/arthro/o-neos-nomos-den-mporei-na-efarmostei-den-ginoyn-proslipseis-giatron

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των ασθενών στα νοσοκομεία το 2018! Οι τέσσερις μεγάλες αλλαγές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μια ομπρέλα προστασίας για τους ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, επιχειρεί να απλώσει το υπουργείο Υγείας.

 

Οι αλλαγές που θα επέλθουν βέβαια στο ΕΣΥ το 2018, δε σχετίζονται άμεσα με την ενίσχυση του προσωπικού, αλλά αναμένεται να βελτιώσουν το σύστημα προστασίας των ασθενών.

Τα τέσσερα σημεία που αλλάζουν στο ΕΣΥ με το νέο έτος

1.Γραφεία Προστασίας των Ασθενών

Μέσα στο 2018 αναμένεται να λειτουργήσουν πλήρως γραφεία υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία για να διεκδικούν οι ασθενείς την αξιοπρεπή φροντίδα τους, χωρίς συναλλαγές.

Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια του υπουργείου υγείας να καταπολεμήσει εκτός των άλλων το φαινόμενο με τα φακελάκια. Βέβαια μέσα από τα γραφεία αυτά σχεδιάζεται και η βελτίωση της επικοινωνίας των ασθενών με το σύστημα.

 

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα γραφεία ασθενών και παραπόνων είχε επιχειρηθεί να συσταθούν και πριν από περίπου 15 χρόνια επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, αλλά η προσπάθεια ναυάγησε καθώς οι ασθενείς κυρίως από φόβο δεν κατήγγειλαν τους επίορκους γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ όλες τις παραμέτρους των γραφείων προστασίας και πως θα λειτουργούν: «Έρχονται τα Γραφεία Προστασίας των Ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ! Πως θα λειτουργούν»

2.Ειδικό Γραφείο Ιατρικών Λαθών

Ένα νέο σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, αναμένεται να δημιουργηθεί το 2018 εντός του ΕΣΥ. Στόχος θα είναι όχι να αναζητηθούν ευθύνες αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής των λαθών.

 

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας. Δείτε ΕΔΩ πως θα σχεδιαστεί το ειδικό γραφείο: «Έρχεται ειδικό σύστημα καταγραφής για τα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας»

3.Εξυπηρέτηση εξπρές για τα επείγοντα!

Με το νέο έτος τα νοσοκομεία, τουλάχιστον τα μεγάλα, θα υποδέχονται τα περιστατικά που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση στα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).


Τα ΤΕΠ θα λειτουργούν αυτοτελώς προκειμένου τα επείγοντα περιστατικά να μην καθυστερούν και να παρέχεται άμεσα η φροντίδα στους πάσχοντες. Δείτε ΕΔΩ: «Πως θα λειτουργούν τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών! Όλες οι πληροφορίες»

4.Νοσοκομεία με ηλεκτρονικούς φακέλους

Κάθε ασφαλισμένος με τη δική του σελίδα στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν πυρετωδώς όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει η σελίδα του πολίτη αλλά και ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς, ώστε το νέο αυτό εγχείρημα να τεθεί σε ισχύ τη νέα χρονιά.

Εξάλλου πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας είναι μαζί με την λειτουργία των ΤΟΜΥ ο κάθε ασφαλισμένος να έχει στη διάθεσή του μια δική του σελίδα με πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά και φαρμακευτικά δεδομένα που θα προκύπτουν και από τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία.

 

Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον δικό του ιατρικό φάκελο που θα περιέχεται στη «σελίδα του Πολίτη».

Με κωδικό που θα του αποστέλλεται θα μπορεί να βλέπει τον ιατρικό του φάκελο με όλα τα δεδομένα του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα ορίζει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι στον δικό του ιατρικό φάκελο. Θα μπορεί να βλέπει ποιος μπήκε στο σύστημα και διάβασε το φάκελό του, ενώ ο ίδιος θα είναι που θα ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης του είτε μέσω μηνύματος στο κινητό είτε μέσω mail κλπ.

 

Στην προσωπική σελίδα του κάθε ασφαλισμένου θα καταγράφονται τα φάρμακα που έχει πάρει, οι νοσηλείες αλλά και οι εξετάσεις που έχει κάνει ώστε να διευκολύνεται στη συνέχεια η όποια θεραπεία χρειαστεί, αφού θα υπάρχει πλήρες ιατρικό ιστορικό. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Καίτη Αποστολίδου: Τα νοσοκομεία δεν έχουν προϋπολογισμό για χημειοθεραπευτικά φάρμακα

heimotherapia-parenergeies

Στη ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο iatropedia η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), αποκάλυψε ότι στο πανεπιστημιακό της Πάτρας λείπουν 5 τουλάχιστον χημειοθεραπευτικά φάρμακα ενώ την περασμένη εβδομάδα στο Αττικόν ματαιώθηκαν θεραπείες για τον ίδιο λόγο.


Οι προϋπολογισμοί στέρεψαν στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι ορατές και να 'χτυπούν" την πιο ευαίσθητη ομάδα χρονίως και σοβαρά πασχόντων, τα άτομα με καρκίνο.

Όπως μας είπε η κ. Αποστολίδου το πρόβλημα το συναντάμε κάθε χρόνο μετά το καλοκαίρι οπότε οι προϋπολογισμοί γίνεται σαφές ότι δεν επαρκούν για τη νοσηλεία όλων των σοβαρά πασχόντων που έχουν ανάγκη από ακριβές αλλά σωτήριες θεραπείες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ εξέφρασε τους φόβους της για το τι θα συμβεί με τις φαρμακοβιομηχανίες που ίσως ακολουθήσουν την Roche. Και έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές να συνεργαστούν και να βρουν τρόπους ώστε να μην λείψουν θεραπείες από τους Έλληνες ασθενείς με καρκίνο. Τόνισε μάλιστα ότι με την έλλειψη συστήματος ΗΤΑ στην χώρα μας, και την υιοθέτηση άλλων μέτρων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, θα υπάρξουν φάρμακα που θα φτάσουν στη χώρα μας μετά από 2 -3 χρόνια!

Νοσοκομείο Λαμίας

Η κ. Αποστολίδου μας ενημέρωσε επίσης ότι κλείνει το Ογκολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο Λαμίας μετά την μετάθεση του ενός και μοναδικού ογκολόγου στα Ιωάννινα. Και κατήγγειλε την κατάσταση στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Λ. Αλεξάνδρας όπου δεν υπάρχουν καρέκλες για να κάτσουν όσοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν αλλά ούτε και τουαλέτα ενώ η αναμονή φτάνει πολλές φορές τις 5 ώρες! Ομοίως στη Μονάδα ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" δεν υπάρχουν γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης αλλά πηγαίνουν κάθε πρωί γιατροί από τον "Αγιο Σάββα" που λείπουν από τις θέσεις τους...

Τέλος, για τα φάρμακα που λαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η κ. Αποστολίδου είπε ότι από την ΕΛΛΟΚ έχουν κάνει αίτημα στον ΕΟΠΥΥ να συνεργαστεί με τα ΕΛΤΑ ώστε να στέλνονται κάποια φάρμακα σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας αλλά διαβλέπει μια δυστοκία καθώς πρέπει να γίνει επίσημος διαγωνισμός με όλους τους κούριερ και ο ΕΟΠΥΥ δεν προχωρά μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

Παρακολουθήστε παρακάτω την συνέντευξη:

 

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Παραδίδονται νέοι στόχοι στους Διοικητές των Νοσοκομείων για το 2018! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέους στόχους θα πρέπει να υλοποιήσουν για το 2018 οι Διοικητές των Νοσοκομείων αφού θα λάβουν νέα λίστα από τον υπουργό Υγείας.


Άλλωστε το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να τους αποστείλει εντός των ημερών (πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου) λίστα με στόχους που θα πρέπει να τηρηθούν το νέο έτος.

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί καλά καλά η αξιολόγηση των Διοικητών για το έτος 2017, το υπουργείο Υγείας εκδίδει νέους στόχους τους οποίους θα πρέπει να υλοποιήσουν μέσα στο 2018.

 

Πρόκειται άλλωστε για το σχετικό νόμο περί στοχοθεσίας και σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, εντός των ημέρων θα πρέπει να έχουν καθορισθεί οι στόχοι για κάθε φορέα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι λεπτομέρειες και οι στρατηγικοί στόχοι θα πρέπει να δοθούν στα νοσοκομεία από τον υπουργό Υγείας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ η απόφαση για τους στόχους των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων εκδίδεται από τους Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων για τον τομέα αρμοδιότητάς τους έως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

 

Εκτός των άλλων οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τους σφικτούς προϋπολογισμούς οι οποίοι μάλιστα και τη νέα χρονικά θα είναι περαιτέρω μειωμένοι. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τα κουρέματα για το 2018: «Και νέο κούρεμα στις δαπάνες των νοσοκομείων για το 2018! Όλες οι πληροφορίες»

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μειωμένοι αυτοί προϋπολογισμοί έχουν κάνει τους υπευθύνους των νοσοκομείων να κόβουν ακόμη και απαραίτητες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Ενδεικτικά για τα κομμένα χειρουργεία διαβάστε ΕΔΩ: «Χειρουργεία τέλος στο Λαϊκό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018! Γιατί μπλόκαρε το νοσοκομείο»

 

Γι αυτό άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν διέψευσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) ούτε το γεγονός πως υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες έγγραφες και προφορικές πιέσεις από διοικητές νοσοκομείων για αναβολή επεμβάσεων και γενικά ιατρικών πράξεων ως τον 1/2018 λόγω οικονομικής στενότητας στις λειτουργικές δαπάνες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΟΕΝΓΕ- Κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 9/11

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πόσες ώρες θα εργάζονται οι ειδικευόμενοι με το νέο ωράριο στο ΕΣΥ! Αναλυτικά παραδείγματα

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Πολύ περισσότερες ώρες αλλά με λιγότερα χρήματα αναμένεται να εργάζονται ειδικά οι ειδικευόμενοι γιατροί στο ΕΣΥ.

 

Οι φόβοι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εστιάζονται στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων εκτός των άλλων θα καταστρατηγούν το ωράριο των ειδικευόμενων ιατρών στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, με το νέο καθεστώς οι ειδικευόμενοι ενώ σήμερα εργάζονται 241,5 ώρες το μήνα και έχουν δικαίωμα για επτά ρεπό, με το νομοσχέδιο θα εργάζονται 249 ώρες και θα έχουν δικαίωμα το πολύ μέχρι τρία ρεπό. Διαβάστε ΕΔΩ τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές στο ωράριο των γιατρών: «Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

 

Αυτό όμως που αναμένεται να καταστρατηγηθεί πλήρως ειδικά για τους νέους γιατρούς είναι τα 12ωρα.
Όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, καθιερώνεται ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας.

Και ως 12ωρη εργασία νοούνται οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από 5 ώρες ενεργής εφημερίας. Στις περιπτώσεις αυτές άτυπα οι ειδικευόμενοι γιατροί θα καλούνται να καλύψουν και τις ανάγκες τα απογεύματα, ειδικά στις περιπτώσεις όπου το ιατρικό προσωπικό είναι λιγοστό.

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Εκτός αυτού ο ορισμός των εφημεριών ετοιμότητας αφήνει περιθώρια να γίνεται ανεξέλεγκτος ο αριθμός τους. Άλλωστε πλέον οι εφημερίες ετοιμότητας δε θα συνυπολογίζονται στο χρόνο εργασίας παρότι θα αμείβονται όπως σήμερα με το 1/3 της ενεργούς εφημερίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που αλλάζει το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.


Ειδικότερα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές- όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας στους γιατρούς- αλλά και για να εναρμονιστούμε με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, προωθείται με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ γεγονός που αντανακλά βέβαια και στις εφημερίες.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε ανακοινωθεί από το υπ. υγείας: Αλλάζει το ωράριο και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ! Τι φέρνει νομοσχέδιο του υπ.Υγείας

Μέσα στις ρυθμίσεις που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο είναι ότι πλέον οι εφημερίες ετοιμότητας δε θα συνυπολογίζονται στο χρόνο εργασίας παρότι θα αμείβονται όπως σήμερα με το 1/3 της ενεργούς εφημερίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο αριθμό εφημεριών ετοιμότητας (από το σπίτι) ειδικά στα υποστελεχωμένα τμήματα.

Διαβάστε ΕΔΩ μια ενδεικτική περίπτωση: «Γιατρός για όλες τις δουλειές στο Ναύπλιο! Δείτε τις οδηγίες για το πως καλύπτονται οι εφημερίες»

Με βάση τις ρυθμίσεις, καθιερώνεται ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας.

Ως 12ωρη εργασία νοούνται:

α) οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,

β) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες με παρουσία στο χώρο εργασίας,

γ) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης κατά το Σάββατο, Κυριακή ή Αργία με παρουσία στο χώρο εργασίας,

δ) η συνεχής ή διακεκομμένη απασχόληση εντός του χώρου εργασίας και μετά από κλήση κατά τις εφημερίες ετοιμότητας η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά το μέγιστο όριο των 12 ωρών.

Προβλέπεται το ανώτατο όριο εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες (τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας) με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις μήνες.

Όμως αυτό που προκαλεί επίσης τριγμούς στον ιατρικό κόσμο είναι η ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση της δυνατότητας «εθελούσιας εξαίρεσης» (opt-out) από το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως. Έτσι ο γιατρός θα μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες με τη συγκατάθεσή του και με ανώτατο όριο τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών, με το νέο καθεστώς οι ειδικευόμενοι ενώ σήμερα εργάζονται 241,5 ώρες το μήνα και έχουν δικαίωμα για επτά ρεπό, με το νομοσχέδιο θα εργάζονται 249 ώρες και θα έχουν δικαίωμα το πολύ μέχρι τρία ρεπό. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΟΕΝΓΕ: αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://ygeianet.gr/

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλνουν στα τάρταρα ΕΣΥ & ΕΟΠΥΥ - Μείον 576 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλνουν στα τάρταρα ΕΣΥ & ΕΟΠΥΥ - Μείον 576 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους

Μερικές εκατοντάδες λιγότερα εκατομμύρια θα λάβουν εφέτος τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ, όπως σχολιάζει σχετικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν είναι δύο δεν είναι δέκα, δεν είναι εκατό. Είναι 576 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι, γεγονός που σημαίνει πως πολύ νωρίς τα νοσοκομεία θα στεγνώσουν από αναγκαία υλικά. Που σημαίνει, πως κάτι πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι ασθενείς.
Έτσι, 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα λάβουν τα Νοσοκομεία του χρόνου σε σχέση με εφέτος και 226 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα λάβει του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ. Στο σύνολο, 576 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα δοθούν στη Δημόσια Υγεία του χρόνου.
Και όπως τονίζει εμφατικά η ΠΟΕΔΗΝ, «κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέτει ζήτημα τα πρωτογενή πλεονάσματα να καταλήξουν στη Δημόσια Υγεία». Και συνεχίζει η Ομοσπονδία:
«Κατά τον Αν. Υπουργό Υγείας φταίνε οι Νοσηλευτές που πλέκουν και οι γιατροί που τα παίρνουν και όχι τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπερκάλυψη του στόχου που τέθηκε στον προϋπολογισμό του έτους 2017 για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πανηγυρίζουν για την υπερκάλυψη των μνημονιακών στόχων. Ποιοι; Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια. Η υπερκάλυψη του στόχου επιτεύχθηκε από την υπερφορολόγηση, αλλά και την μείωση των δαπανών για την Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς, ψηφοθηρικούς λόγους χρησιμοποιει το μόχθο, το δικαίωμα στην Δωρεάν Παροχή καλής ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, ως υποτίθεται κοινωνικό μέρισμα. Θα μοιράσει ένα πιάτο φαγητό στους πολίτες που έγιναν φτωχοί από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα χρόνια των Μνημονίων και τις περικοπές στην Υγεία.
Και όμως.
Κανένα πολιτικό κόμμα δεν θέτει ζήτημα να συμπληρωθούν τα χρήματα στη Δημόσια Υγεία από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή είναι η πρότασή μας.
Κάθε χρόνος που έρχεται η κατάσταση γίνεται χειρότερη στη Δημόσια Υγεία, τα Νοσοκομεία. Με 200 εκατομμύρια ευρώ από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να προσληφθούν 10.000 μόνιμοι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία και όχι να έχουμε εξαγγελίες τηλεπροσλήψεων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι για το χάλι της Δημόσιας Υγείας ευθύνονται οι Νοσηλευτές που πλέκουν και οι γιατροί που τα παίρνουν».
«Αλήθεια ακούσατε ένα ευχαριστώ από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για τους Επαγγελματίες Υγείας που δίνουν τη ζωή τους για να κρατήσουν όσο όρθια γίνεται τα Νοσοκομεία;» ρωτά με οργή η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας πως η απάντηση, θα δοθεί στη Νάουσα, όπου το Καραβάνι της Υγείας θα βρίσκεται εκεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Η Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας θα εκκινήσει από το Νοσοκομείο της Νάουσας 8:30 το πρωί.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Με άδεια ταμεία και κενά ράφια τα δημόσια νοσοκομεία

νοσοκομεια-ελλειψεις

Κάθε χρόνο τα ίδια. Οι προϋπολογισμοί δεν επαρκούν και τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να προμηθευτούν τα βασικά από το φθινόπωρο και μετά... Αυτήν την εποχή κάποιοι διοικητές έχουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα: Από την μια πλευρά οι διευθυντές κλινικών που ζητούν υλικά και από την άλλη η ηγεσία του ΥΥΚΑ που τους υποχρεώνει να τα βγάλουν πέρα χωρίς να παραπονούνται!
Ο προγραμματισμός για νέες χειρουργικές επεμβάσεις στο ΓΠΝ Λαϊκό θα ξαναρχίσουν τον Φεβρουάριο ενώ οι χημειοθεραπείες στο ΓΠΝ Αττικόν θα διεξάγονται όταν βρίσκεται κονδύλι!

Το τρέχον έτος τα δημόσια νοσοκομεία έλαβαν 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2016, δηλαδή 1,156 δισ. ευρώ και τώρα ζούμε τις συνέπειες που άλλωστε θα έρχονταν ακόμα κι αν δεν είχαν μειώσει κι άλλο τους προϋπολογισμούς. Το ίδιο συνέβη πέρσι, πρόπερσι και πάει λέγοντας...

Ρεπορτάζ

Το iatropedia έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες δύο ρεπορτάζ για τους βηματοδότες που μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Όλο και περισσότερα νοσοκομεία ανακοινώνουν ότι αναβάλλουν τακτικά χειρουργεία και η κατάσταση "βαραίνει" ακόμα περισσότερο με την στάση που τηρεί η ηγεσία που πιέζει τους διοικητές να τα βγάλουν πέρα χωρίς χρήματα και υλικά...

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι λείπουν και χημειοθεραπευτικά φάρμακα από τα οποία όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, κρέμεται κυριολεκτικά η ζωή ανθρώπων.

Στο «Αττικόν» τους τελευταίους δύο μήνες αναβάλλονται προγραμματισμένες θεραπείες και οι ασθενείς στέλνονται σε άλλα ιδρύματα ή τους λένε να περιμένουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εξάλλου, όπως κατήγγειλε προ ημερών η ΠΟΕΔΗΝ δίνοντας στη δημοσιότητα και έγγραφο, στο «Λαϊκό» η διοίκηση έδωσε εντολή στους διευθυντές των χειρουργικών κλινικών ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι αν θέλουν να μπουν στη λίστα αναμονής, το χειρουργείο τους θα γίνει από Φεβρουάριο του 2018, και μάλιστα πρέπει να υπογράψουν ότι συμφωνούν με αυτό! Ωστόσο, ο διοικητής του υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προκύπτει λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών…

Νίκαια

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» και στο Αιμοδυναμικό τμήμα οι γιατροί έχουν ενημερώσει επισήμως τη διοίκηση από τα μέσα του περασμένου μήνα πως δεν έχουν υλικά να διενεργήσουν στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές ή να τοποθετήσουν προσωρινούς βηματοδότες.

Και πάει λέγοντας καθώς δεν έχουμε καν αγγίξει καν τα στοιχεία που μας έρχονται από την περιφέρεια που "καίνε" και "πονούν".

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Και νέο κούρεμα στις δαπάνες των νοσοκομείων για το 2018! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Επιπλέον μειωμένες θα είναι οι δαπάνες των νοσοκομείων για το 2018.


Με ακόμη πιο περιορισμένα κονδύλια φαίνεται πως θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα τα δημόσια νοσοκομεία για το 2018, καθώς όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων τα χρήματα που θα δοθούν στο ΕΣΥ θα είναι για άλλη μία φορά κουρεμένα και μάλιστα περισσότερο από το 2017.

Είναι ενδεικτικό πως ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δεν διέψευσε πως στον νέο προϋπολογισμό του 2018 πιθανότατα η χρηματοδότηση να είναι περαιτέρω μειωμένη κατά 250 – 300 εκ.ευρώ.

 

Με βάση τα όσα μεταφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε και πως ισχύουν οι αποκαλύψεις ότι στα νοσοκομεία κόβονται ιατρικές πράξεις και χειρουργεία λόγω έλλειψης χρημάτων. Διαβάστε ΕΔΩ μία χαρακτηριστική περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου που κόβει ιατρικές πράξεις στους ασθενείς και αποκάλυψε το HealthReport.gr: “Άγριο κούρεμα δαπανών στα νοσοκομεία με εντολή δανειστών! Κόβονται ιατρικές πράξεις! Έγγραφο φωτιά”

Βέβαια αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Και στο Λαϊκό Νοσοκομείο σε ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, τα χειρουργεία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 καθώς οι ουρές των ασθενών καθημερινά αυξάνονται. Δείτε ΕΔΩ σχετικά: «Χειρουργεία τέλος στο Λαϊκό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018! Γιατί μπλόκαρε το νοσοκομείο»

 

Γι αυτό άλλωστε και ο υπουργός Υγείας δεν διέψευσε ούτε το γεγονός πως υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες έγγραφες και προφορικές πιέσεις από διοικητές νοσοκομείων για αναβολή επεμβάσεων και γενικά ιατρικών πράξεων ως τον 1/2018 λόγω οικονομικής στενότητας στις λειτουργικές δαπάνες.

Όπως φαίνεται πάντως η ηγεσία του υπουργείου υγείας προτίθεται να καλύψει τις …τρύπες στο ΕΣΥ με μικροποσά που θα δίνει και στο νέο έτος όταν οι προϋπολογισμοί θα τελειώνουν. Κάτι που άλλωστε έγινε και φέτος.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους νοσοκομειακούς γιατρούς, φέτος δόθηκαν συμπληρωματικές αυξήσεις για τα αντίστοιχα όρια αγορών του 2017 πριν λίγες μέρες (συνολικά 118 εκ ευρώ), και θα ξαναδοθούν και άλλα ως 31/12 αν χρειαστεί. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ανησυχία στους επικουρικούς γιατρούς για πληρωμές και εφημερίες! Τι θα γίνει με τις παρατάσεις των συμβάσεων

Γράφει: Μαρία Γλένη


Αγωνία επικρατεί στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην εγκριθούν από το ελεγκτικό συνέδριο οι παρατάσεις στις συμβάσεις.

 

Η φημολογία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη όπου επικουρικοί νοσηλευτές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, δεν μπόρεσαν να πληρωθούν υπερωρίες καθώς κρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο ότι η σύμβασή τους είχε ξεπεράσει τους 24 μήνες και συνεπώς δεν δικαιούνταν να πληρωθούν επιπλέον.

Στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικρατεί προβληματισμός καθώς μεγάλο μέρος του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία έχει συμβάσεις που έχουν παραταθεί. Άλλωστε και πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δίνει το δικαίωμα να γίνονται τριετής συμβάσεις και φυσικά γιατροί και εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά εφημερίες και υπερωρίες.

 

Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση σε συνεργασία με το Ελεγκτικό συνέδριο ώστε να μη διακοπούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού και να συνεχισθεί κανονικά η εργασία τους στο ΕΣΥ.

Πάντως πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επικουρικοί γιατροί που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ αφού το σχετικό πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και είναι αμφίβολο πως θα πληρωθούν. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Στον αέρα οι επικουρικοί γιατροί των νοσοκομείων! Τι θα γίνει το 2018»

Να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πληρώνεται μέσω ΕΣΠΑ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πλήγμα στα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ το νέο ιατρικό μισθολόγιο

Πλήγμα στα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ το νέο ιατρικό μισθολόγιο

Πανηγυρικά καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για «μικρές αλλά σημαντικές αυξήσεις» στις αμοιβές των γιατρών με το νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Σύμφωνα με στοιχεία μισθοδοσίας που συνέλεξε η ΟΕΝΓΕ, οι μειώσεις στις καθαρές τακτικές αποδοχές είναι από 30-40 ευρώ τον μήνα για τους Επιμελητές Β, 50-60 ευρώ για τους Επιμελητές Α, ενώ οι Διευθυντές χάνουν 80-90 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται πως οι μειώσεις προέρχονται από την ένταξη του επιδόματος βιβλιοθήκης στο βασικό μισθό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν αφορολόγητο, καθώς κι από την αύξηση των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΠΥ από 4% σε 4,5%. Οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/17 και οι κρατήσεις θα γίνονται σε μία ή περισσότερες δόσεις.

“Επιβεβαιώνεται ότι κανείς κλάδος δεν εξαιρείται από την ολομέτωπη επίθεση Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου. Επιβεβαιώνεται ότι η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θέλει φτηνούς εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα. Δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία” υπογραμμίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τον κλάδο για το νέο πλήγμα που θα δεχτούν τα εισοδήματά του, προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία τον περασμένο Απρίλιο, υπό τη νέα της ηγεσία.

 

ΟΕΝΓΕ: Έρχεται και νέο “κούρεμα”

Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά, στο μεταξύ, πως οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών θα “ψαλιδιστούν” περαιτέρω με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, μνημονιακό μέτρο που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2018 αν δεν πιαστεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με αφορμή όλες αυτές τις νέες αυτές περικοπές κι εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μειώσεις του 2012, η ΕΓ της Ομοσπονδίας προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 1 Νοέμβρη και ώρες 11:00-15:00. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στις 12:00 το μεσημέρι.

“Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών που είχαμε και την επαναφορά τους στα επίπεδα προ κρίσης και μνημονίων” τονίζει.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ