Δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ στα δικαστήρια για ιατρικές επιπλοκές! Γιατί κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους

Share

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στα δικαστήρια οδηγούνται το τελευταίο διάστημα δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ με την κατηγορία των ιατρικών λαθών και των ιατρικών επιπλοκών.


Η διαφορά βέβαια με το παρελθόν είναι πως πλέον κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους την αστική ευθύνη. Κάτι που άρχισε να ισχύει από τον περασμένο Ιανουάριο οπότε και εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη στην οποία προβλέπεται με …διακριτική διατύπωση, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καλούνται να καταβάλουν τις αστικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις επιπλοκών ή ιατρικών λαθών όπως είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.

Κάτι που μέχρι τότε δεν ίσχυε καθώς την αστική ευθύνη αναλαμβάνουν τα νοσοκομεία. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πληρώνουν για τις επιπλοκές των ασθενών! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

 

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο HealthReport.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, το τελευταίο διάστημα δεκάδες γιατροί βρίσκονται κατηγορούμενοι στα δικαστήρια αλλά και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πρέπει να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους για επιπλοκές σε ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ που συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας πρόσφατα, έθεσε το θέμα λεπτομερώς.

 

Στα επίμονα ερωτήματα του κλάδου για τις δικαστικές διώξεις ενάντια σε γιατρούς λόγω ιατρικών συμβαμάτων, η πολιτική ηγεσία – όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ– επανέλαβε τα ίδια ακριβώς που είχε πει για το θέμα πριν δύο μήνες και έγινε εμφανές πως τίποτα συγκεκριμένο από αυτά (πχ «μηχανισμός από εμπειρογνώμονες για προδικαστική εκτίμηση» και λοιπά) δεν έχει υλοποιηθεί αλλά ούτε καν σχεδιαστεί παρά τις από μηνών σχετικές εξαγγελίες του Υπουργού.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υπογραμμίζουν ότι ο Υπουργός επανέλαβε πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη και η «βαριά αμέλεια» για την οποία προβλέπεται -σύμφωνα με την εγκύκλιο -καταλογισμός αστικής αποζημίωσης, δεν αφορά μέχρι στιγμής περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου. Ωστόσο δεν μπόρεσε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Μάρτιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ Δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ στα δικαστήρια για ιατρικές επιπλοκές! Γιατί κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους