Εμπλοκή με την πληρωμή για εφημερίες στο Ε.Σ.Υ.

Share

Νέα εμπλοκή στην αποπληρωμή δεδουλευμένων γιατρών του ΕΣΥ, λόγω του «παγωμένου» από την ίδια την κυβέρνηση νέου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών, σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα. Μετά τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και των κέντρων υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και οι γιατροί του Τζανείου κινδυνεύουν να μην πληρωθούν για εφημερίες που δούλεψαν τους προηγούμενους μήνες.

Η πρώτη εμπλοκή δημιουργήθηκε όταν η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το «Αγία Σοφία» και τα κέντρα υγείας της Αττικής επέστρεψε αθεώρητα τα σχετικά εντάλματα πληρωμής για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, επικαλούμενη τον νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο για το νέο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Σύμφωνα με αυτόν, η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Ο ανώτερος χρόνος συνεχούς εργασίας είναι 12 ώρες (είτε επτά ώρες τακτικού ωραρίου ακολουθούμενες από πέντε ώρες ενεργής εφημερίες, είτε 12 ώρες ενεργής εφημερίας). Ωστόσο ο νόμος αυτός με τον οποίο αντιδρούσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί «πάγωσε» με εντολή του υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αφού η σωστή εφαρμογή του απαιτούσε ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος για το Τζάνειο Νοσοκομείο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επίσης αρνήθηκε να εγκρίνει την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών για τον μήνα Ιούνιο. Αντίθετα, έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στο νοσοκομείο, ζητώντας από κάθε γιατρό να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι ξεπέρασε με δική του ευθύνη το 48ωρο εβδομαδιαίας εργασίας. Ομως, μία τέτοια δήλωση σαφώς αφήνει ακάλυπτο νομικά τον γιατρό σε περίπτωση ιατρικού λάθους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των γιατρών το πρωί της Δευτέρας 23 Ιουλίου –και πριν καταγραφεί το δεύτερο περιστατικό άρνησης έγκρισης ενταλμάτων– δεσμεύθηκε ότι έως τις δέκα Αυγούστου, θα έχει βρεθεί λύση για το πρόβλημα, και παρέπεμψε η ίδια το θέμα σε κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Την ίδια στιγμή, απλήρωτοι εδώ και μήνες παραμένουν πολλοί επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν μεγάλα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και η θητεία των οποίων έχει ξεπεράσει –με παρατάσεις της διοίκησης– τους 24 μήνες. Το υπουργείο Υγείας φαίνεται να αδυνατεί να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις των επικουρικών (γιατρών και λοιπού προσωπικού) που υπερβαίνουν το 24μηνο. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και πέντε μήνες δεν εγκρίνονται οι αποζημιώσεις των επικουρικών γιατρών στη Χίο και στη Χαλκίδα, ενώ πρόβλημα έχει προκύψει με τους επικουρικούς των νοσοκομείων του Πειραιά, των Ιωαννίνων και του Αγρινίου.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.kathimerini.gr/978171/article/epikairothta/ellada/emplokh-me-thn-plhrwmh-gia-efhmeries-sto-esy

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ Εμπλοκή με την πληρωμή για εφημερίες στο Ε.Σ.Υ.