Νοσοκομειακοί γιατροί κατά πανεπιστημιακών γιατρών για το «δίπορτο» σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα! Τι άναψε φωτιές

Share

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Εδώ και χρόνια στο ΕΣΥ και από τότε που υπουργός Υγείας ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος κοντά στο 2001, ισχύει μια διαφορετική εργασιακή σχέση για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς σε σχέση με τους απλούς νοσοκομειακούς γιατρούς.


Οι πανεπιστημιακοί έχουν το δικαίωμα να ασκούν και ιδιωτικό έργο αλλά και να είναι μισθωτοί στο δημόσιο σύστημα.
Παρότι αρχικά είχε επιδιωχθεί να σταματήσει αυτή η παράλληλη απασχόληση για τους καθηγητές ιατρικής και να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, τελικώς επικράτησε η άποψη των καθηγητών: να έχουν δηλαδή το λεγόμενο δίπορτο τόσο στο ΕΣΥ όσο και στον ιδιωτικό τομέα.


Μάλιστα η διαμάχη αυτή είχε κοστίσει τη θέση στον τότε υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος απομακρύνθηκε από το κυβερνητικό σχήμα δια τηλεφώνου και ενώ ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης βρισκόταν στην Κίνα! Άλλωστε οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί στον τότε πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν πολλές.

Τελικά εφαρμόσθηκε μία …μεσοβέζικη κατάσταση η οποία στην πράξη βέβαια καταστρατηγήθηκε. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα έπρεπε όταν ασκούν ιδιωτικό έργο να κόβουν αποδείξεις στο δημόσιο νοσοκομείο όπου εργάζονται, έστω κι αν βρίσκονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Όμως οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται και έτσι ο καθένας κάνει ότι…νομίζει και ότι επιβάλει η ηθική του σχετικά με την έκδοση των αποδείξεων.

Νέα δοκιμή για το δίπορτο που έπεσε στα …βράχια
Αντίστοιχα το 2017, η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε επιδιώξει να προωθήσει ανάλογη ρύθμιση για την κατάργηση του δίπορτου των καθηγητών ιατρικής.

 

Όμως φαίνεται πως και στη περίπτωση αυτή οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν ισχυρότερες και έτσι η ρύθμιση δια χειρός Ανδρέα Ξανθού δεν πέρασε ποτέ. Δείτε ΕΔΩ τι συνέβη: «Πάγωσε» η κατάργηση του «δίπορτου» των πανεπιστημιακών σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα!»

Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα παρότι η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συχνά πυκνά ζητά από τον υπουργό Υγείας να ρυθμίσει το ζήτημα και να καταργήσει το δίπορτο των πανεπιστημιακών γιατρών. Τώρα, η συνδικαλιστική οργάνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», ζητά να καταργηθεί άμεσα καθώς φαίνεται πως στους κόλπους του ΕΣΥ δημιουργούνται συνεχώς προσκόμματα των καθηγητών με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

 

Σύμφωνα με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο οι γιατροί καταγγέλλουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ με διάφορες μεθοδεύσεις επιχειρείται να αλλοιωθεί η νομοθετημένη διαδικασία βαθμολογικής εξέλιξης των γιατρών ΕΣΥ όπως προβλέπεται από την κλαδική συμφωνία 12/2008 και τον σχετικό νόμο 3754/2009, η οποία ως τώρα εφαρμοζόταν απρόσκοπτα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, καθηγητές επιχειρούν να αναμειχθούν στη διαδικασία, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των γιατρών του ΕΣΥ.

Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ζητά να καταργηθεί «το σκανδαλώδες – όπως λέει- «δίπορτο» προς το ιδιωτικό επάγγελμα του καθηγητικού κατεστημένου».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο σύστημα για όλους, ίσα δικαιώματα, ίσες υποχρεώσεις για όλους τους γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ Νοσοκομειακοί γιατροί κατά πανεπιστημιακών γιατρών για το «δίπορτο» σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα! Τι άναψε φωτιές