ΠΟΕΔΗΝ: «Φούρνος» τα νοσοκομεία, χωρίς κλιματισμό

Share

«Καζάνι» θυμίζουν τα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Η έλλειψη πόρων έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν χαλασμένοι ή χωρίς συντήρηση οι κλιματισμοί στις νοσοκομειακές μονάδες ή ακόμη να μην υπάρχει η δυνατότητα να αγοραστούν νέα κλιματισικά μηχανήματα.

Σε πολλά νοσοκομειακά ιδρύματα έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και όταν υπάρχουν υποτυπώδεις υποδομές υφίστανται δυσχέρειες αφού κάποια για παράδειγμα κλιματιστικά δαπέδου είναι «πανάρχαια, τρέχουν νερά» και ακόμη είναι « σκουριασμένα που συνεχώς χαλάνε».

Η ομοσπονδία φοβάται ότι δεν θα είναι επαρκής η ψύξη στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα που αναμένεται «επέλαση» του καύσωνα.

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους που κάνουν δωρεές κλιματιστικά όταν έρχονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με τη ζέστη στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «έχουν κάνει δεκάδες έγγραφα προς τις Διοικήσεις από το χειμώνα επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κλιματισμό».

Γλαφυρά περιγράφονται τα προβλήματα στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Επαρχία
Είναι ενδεικτικό ότι στο Νοσοκομείο της Ρόδου εξαιτίας του χαλασμένου κεντρικού κλιματισμού «αναβάλλονται τα χειρουργεία λόγω ζέστης».

Ομοίως η χειρουργική και η παθολογική κλινική πάσχουν από καλή ψύχη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών ( Ρίου) ενώ γενικά ο κλιματισμός δεν γίνεται από κλιμαστικά σώματα.

Αντίστοιχα, στη Κώ, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματισμό, και ιδιαίτερα αισθητό είναι το πρόβλημα οι ασθενείς που περιμένουν έξω από τα ΤΕΠ.

Λόγω παλαιότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά νοσοκομείο Αιγίου, «πανάρχαια» είναι και τα κλιματιστικά δαπέδου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Με ανεμιστήρες γίνεται η ψύξη και όχι σε όλες τις κλινικές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Στο νοσοκομείο της Φλώρινας δεν έχει πραγματοποιηθεί Καμία συντήρηση στα ήδη υπάρχοντα κλιματιστικά εδώ και μια πενταετία περίπου. Είναι «σχεδόν απαγορευτική η αντικατάσταση ενός πεπαλαιωμένου και μη αποδοτικού κλιματιστικού με καινούριο» εξαιτίας της μη ύπαρξης ικανοποιητικού ποσού στους ανάλογους κωδικούς για δαπάνες συντηρήσεων και τεχνικών βελτιώσεων.

Η κατάσταση ήταν αφόρητη και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε το Σωματείο Εργαζομένων να δωρίσει στο Νοσοκομείο μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες, χωρίς βέβαια να καλυφθεί το Νοσοκομείο.

Επίσης, ανεμιστήρες φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους στο νοσοκομείο Χατζηκώστα και στο Νοσοκομείο Πρεβέζης.

Στα δε περισσότερα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου «δεν υπάρχει κλιματισμός και όπου υπάρχει είναι παλιάς τεχνολογίας και χωρίς συντήρηση».

Αθήνα-Πειραιάς
Ωστόσο, δεν είναι πρόβλημα μόνο στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά και στης Αθήνας και του Πειραιά.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι στο Νοσοκομείο της Νίκαιας «ο κεντρικός κλιματισμός δεν καλύπτει όλες τις πτέρυγες του Νοσοκομείου» καθώς δεν διαθέτουντα τακτικά ιατρεία, στη Γ’ Παθολογική. Προβλήματα έχουν ανακύψει στη Β’ παθολογική στην οποία λειτουργούν τα κλιματιστικά μόνο δύο θαλάμων από τους πέντε, στην ουρολογική κλινική δεν δουλεύουν κλιματιστικά σε δυο θαλάμους, στην παιδοχειρουργική δεν λειτουργούν σε δυο θαλάμους και στα χειρουργεία είναι χαλασμένο ένα κλιματιστικό.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, αφού «ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τις ανάγκες». Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε πτέρυγες του νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες υποφέρουν από τη ζέστη. Ακόμη, πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν, είναι παλαιά σώματα χωρίς συντήρηση.

Στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματας οι ασθενείς θα πρέπει να υπομένουν την ζέστη στους χώρους αναμονής έξω από το Ακτινολογικό εργαστήριο και τον Αξονικό Τομογράφο.

Στο Ασκληπιείο Βούλας, όπως διαμαρτύρεται η ομοσπονδία ο κεντρικός κλιματισμός παραμένει χαλασμένος από πέρυσι το Σεπτέμβρη. «Τακτικά ιατρεία, ΤΕΠ και κλινικές έχουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη». Προσωρινά εγκαταστάθηκαν μεταχειρισμένα κλιματιστικά, αλλά το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχίζει να υφίσταται.

Παρ’ ότι έγινε συντήρηση των κλιματιστικών δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ψύξης – θέρμανσης στο Νοσοκομείο.

Κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα και συχνά χαλασμένα χωρίς να αποδίδουν υπάρχουν και στο νοσοκομείο ΕΛ.Βενιζέλου.

Έντονο είναι το πρόβλημα και στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου Μεταξά, ενώ ίδια είναι οι κατάσταση στις εξωνοσοκομειακές δομές του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαϊτειου που φιλοξενούν ψυχικά πάσχοντες (ξενώνες), οι οποίοι δεν διαθέτουν κλιματισμό.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ ΠΟΕΔΗΝ: «Φούρνος» τα νοσοκομεία, χωρίς κλιματισμό