Από κόσκινο ξανά οι λίστες χειρουργείων! Τι θα αλλάξει ο Κικίλιας

Share

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Από κόσκινο περνούν ξανά οι λίστες χειρουργείων.

Τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών για να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο, επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο που σήμερα εφαρμόζονται και ελέγχονται οι λίστες χειρουργείων, καθώς διαπιστώθηκε και από τη νυν ηγεσία ότι η σειρά προτεραιότητας καταστρατηγείται συστηματικά από ορισμένους γιατρούς με το…αζημίωτο φυσικά.

 

Οι λίστες χειρουργείων δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να μπει ένα τέλος στα «γρηγορόσημα» και τα φακελάκια, αλλά στην πράξη διάφοροι …λειτουργοί του Ιπποκράτη έβρισκαν πάντα έναν τρόπο να τις ξεπερνούν, επικαλούμενοι επείγοντα περιστατικά.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε επίσης να κάνει κάποιες τροποποιήσεις για να τηρείται ο νόμος, αλλά στην πράξη δεν ωφέλησαν. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Διορθώσεις στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία! Νέοι έλεγχοι»

 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μέσα στις πρώτες οδηγίες που αναμένεται να δώσει στους νέους Διοικητές των Νοσοκομείων είναι να βελτιωθεί άμεσα το σύστημα της προτεραιότητας για εισαγωγή στα χειρουργεία.

Εσωτερική ομάδα ελέγχου στα χειρουργεία
Γι αυτό και δημιουργείται με διαδικασίες εξπρές, ειδική εσωτερική ομάδα ελέγχου τήρησης της λίστας χειρουργείου. Άλλωστε σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε σε μεγάλα νοσοκομεία με εντολή του Βασίλη Κικίλια, διαπιστώθηκε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν πραγματοποιούσαν απολύτως κανέναν έλεγχο για το αν τηρούνταν η σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία.

 

Η εσωτερική ομάδα ελέγχου θα πραγματοποιεί ακόμη και επιτόπιο έλεγχο στα περιστατικά που παρουσιάζονται ως επείγοντα, για να διαπιστώνεται εάν είναι πλασματικά ή όχι. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται βέβαια και η μείωση του φαινομένου με τα φακελάκια.

Σε δεύτερη φάση εφαρμογής του σχεδίου ελέγχου από την εσωτερική ομάδα, θα επιβάλλονται και αυστηρές ποινές στους γιατρούς.

Στο πλαίσιο πάντως των αλλαγών αναμένεται να εφαρμοσθούν με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, ειδικά κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον, κάτι που εφαρμόζεται και στο εξωτερικό.

 

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας προτίθεται να αξιοποιήσει και τις σύγχρονες τεχνολογίες, λένε πηγές του HealthReport.gr για να ελέγξει πως γίνονται οι εισαγωγές κάποιων ασθενών στα χειρουργεία με διαδικασίες εξπρές.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΣΥ-ΟΕΝΓΕ Από κόσκινο ξανά οι λίστες χειρουργείων! Τι θα αλλάξει ο Κικίλιας