ΕΟΦ

Πολιτική φαρμάκου: Όλα γύρω αλλάζουν και όλα ίδια μένουν…αν δεν χειροτερέψουν

Εννέα χρόνια επίσημης οικονομικής κρίσης στη χώρα και ακόμα τα γενόσημα παρουσιάζουν διείσδυση μόλις 25% (όταν η υπόλοιπη ΕΕ έχει 60%-80%), και ακόμα ψάχνουμε νέα πολιτική τιμολόγησης του φαρμάκου. Το νέο είναι ότι με κάθε τρόπο τιμωρούμε την καινοτομία και το επιχειρείν! Ο λόγος για το νέο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας που περιμένουμε να κατατεθεί από την επόμενη εβδομάδα και να αλλάξει για άλλη μια φορά το τοπίο στο Φάρμακο.
Η φιλοσοφία (concept θα το έλεγαν οι Αγγλοσάξωνες) είναι σταθερά η ίδια: Η χώρα είναι σε πτώχευση, το φάρμακο κοινωνικό αγαθό, κι αφού δεν μπορεί να το πληρώσει η Πολιτεία, ας μοιραστούν το κόστος οι πολίτες και η πλούσια Φαρμακοβιομηχανία. Ως εδώ, μπορούμε να πούμε ...καλά!

Αυτό που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια με αυτήν την φιλοσοφία, είναι να πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους 1,8 δις ευρώ ετησίως για τα φάρμακά τους, η Πολιτεία 2 δισ. (παρά κάτι...) και η Φαρμακοβιομηχανία 1 με 1,2 δισ. ευρώ με την μορφή υποχρεωτικών εκπτώσεων και clawback.

Που τι σημαίνει clawback; Σημαίνει βάζω εγώ το κράτος έναν κλειστό προϋπολογισμό για το Φάρμακο, και την όποια υπέρβαση (που γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει καθώς ο προϋπολογισμός μου δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών), θα την πληρώσει υποχρεωτικά η Φαρμακοβιομηχανία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Φαρμακοβιομηχανία πρέπει να κάνει και κάτι ακόμα για μένα το πτωχευμένο κράτος: Πρέπει να ρίξει τις τιμές των φαρμάκων της πιο χαμηλά από κάθε άλλη χώρα, πρέπει να πληρώνει ειδικό χαράτσι για κάθε νέο φάρμακο που θέλει να μπει στη θετική μου λίστα, και πρέπει ενδεχομένως να πληρώνει κι ένα ακόμα χαράτσι αν είναι μια ακμάζουσα, κερδοφόρα επιχείρηση!

Το νέο νομοσχέδιο
Κι ενώ οι άνθρωποι της Φαρμακοβιομηχανίας πίστευαν ότι τα έχουν δει όλα, τώρα είδαν και άκουσαν κάτι ακόμα: Ίσως στο νέο νομοσχέδιο, η νέες οδηγίες τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα να προβλέπουν να λαμβάνονται υπόψη όχι οι 3 φθηνότερες τιμές της ΕΕ αλλά οι 2 ή -ακόμα χειρότερα η 1. Αυτό θα σήμαινε μια καταστροφή αλλά όχι για τους λόγους που μπορεί να καταλάβει κάποιος με μια πρώτη ανάγνωση. Η ελληνική αγορά είναι μικρή για τις μεγάλες πολυεθνικές και η όποια "χασούρα" σε αυτό το μικρό κομματάκι γης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ελάχιστα τις αγγίζει.

Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα μας αποτελεί χώρα - αναφοράς για την τιμολόγηση τουλάχιστον 30 χωρών παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 13 είναι στη κεντρική και νότια Αμερική. Και όχι μόνον αυτό, ακόμα και οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν την Ελλάδα χώρα αναφοράς για την δική τους τιμολόγηση. Αυτό, αλλάζει εντελώς το τοπίο και κάνει την κατάσταση... Άγρια Δύση. Δε νομίζετε;

Η πρόταση της Φαρμακοβιομηχανίας
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η PIF έχει προτείνει στην ηγεσία του ΥΥΚΑ να μην μειωθούν οι 3 χώρες από το μέσο όρο των οποίων παίρνουμε τιμή. Επίσης έχει προτείνει να μην δημιουργηθούν νέοι μικρότεροι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία μέχρι τουλάχιστον να δούμε τα ισχύοντα μέτρα πως λειτουργούν... Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι εκπλήξεις μπορεί να μας επιφυλάσσει το νέο νομοσχέδιο.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

ΕΟΦ: καμπανάκι για σκευάσματα μέσω Internet

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Έρχονται τα πρώτα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα! Που δόθηκαν οι άδειες

Το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, άναψε το υπουργείο Εμπορίου.

Ήδη δοθήκαν οι πρώτες δυο άδειες, η μια στην εταιρεία ΒΙΟΜΕΚΑΝ Α.Ε΅, με έδρα τη Λάρισα και η δεύτερη στη ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ με έδρα την Κόρινθο.

Την ίδια στιγμή άλλες 12 εταιρείες έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης και εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

Όπως διευκρινίστηκε από τους υπουργούς Υγείας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι άδειες που λαμβάνουν αφορούσαν σε πρώτη φάση την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Θα ακολουθήσει αδειοδότηση παραγωγής τελικού προϊόντος, το οποίο εκτιμάται ότι θα διατεθεί στους Έλληνες ασθενείς σε 1,5 χρόνο. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, περιλαμβάνονται και ελληνικών συμφερόντων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Έτοιμες Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείας για παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης μετά την υπουργική απόφαση!

Η άδεια έχει 5ετή διάρκεια και θα γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος προκειμένου να επικαιροποιηθεί. Μάλιστα υπολογίζεται πως η συνολική επένδυση αγγίζει τα 185 εκατομμυρίων ευρώ,ενώ θα δημιουργηθούν 770 θέσεις εργασίας.

Πως θα χορηγούνται τα σκευάσματα

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε πως η χορήγησή τους γίνεται με βάση απόφαση του ΕΟΦ, με σκοπό την ευχερή και οικονομικά προσιτή πρόσβαση των ασθενών ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν μητρώα ασθενών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τη θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό ειδική επιτροπή του ΕΟΦ, διαμορφώνει ήδη το πλαίσιο χορήγησης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως τις ενδείξεις, τις ιατρικές ειδικότητες που θα τα χορηγούν, τις φαρμακευτικές μορφές και άλλα.

Πάντως αναμένεται η χορήγησή τους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως συμβαίνει σήμερα σε φάρμακα που χορηγούνται με ειδικούς όρους (οπιούχα).

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

"Κίτρινη κάρτα" στα φάρμακα 19-23 Νοεμβρίου - Εβδομάδα φαρμακοεπαγρύπνισης

Φέτος είναι αφιερωμένη στις δηλώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών σε παιδιά και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού

Την 3η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ξεκίνησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Η εκστρατεία φαρμακοεπαγρύπνησης, αποτελεί μέρος μιας εβδομάδας ενημέρωσης που εμπλέκει 32 αρχές φαρμάκων στην Ε.Ε.,τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές από κοινού θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των αναφορών τυχόν παρενεργειών φαρμάκων σε βρέφη και παιδιά, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Πέρυσι, στην Ελλάδα, οι παιδιατρικές αναφορές αποτέλεσαν μόλις το 14% των αναφορών για πιθανολογούμενες παρενέργειες, επίσης γνωστές σαν αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών.

Παρόλο που τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, παρενέργειες μπορεί να συμβούν.

Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που σχετίζονται με όλα τα φάρμακα να γίνονται κατανοητοί και να γνωστοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς, καθώς επίσης και στους γονείς και τους φροντιστές των ασθενών, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ή περιμένουν μωρό.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλλουν από πονοκέφαλο ή πόνο στομάχου, συμπτώματα γρίπης ή απλά αδιαθεσία.

Με τη δήλωση των ανεπιθύμητων ενεργειών, βοηθούμε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να παρακολουθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων στην αγορά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθεί μελλοντική βλάβη.

Αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΕΟΦ, βασίζονται στην αναφορά των πιθανών παρενεργειών, ώστε να σιγουρευτούν ότι τα φάρμακα στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, όλα τα συστήματα αναφοράς πάσχουν από ελλιπή αναφορά - για αυτό είναι σημαντική αυτή η εκστρατεία, τόσο για να ευαισθητοποιήσει, όσο και για να βοηθήσει στην ενίσχυση του συστήματος.

Αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού συμπίπτει με την εβδομάδα ενημέρωσης και οι δύο εκστρατείες έχουν σκοπό να προωθήσουν τη διεθνή σύμπνοια και να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών.

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από το Uppsala Monitoring Centre, το Κέντρο που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πρόγραμμα διεθνούς παρακολούθησης των φαρμάκων, το οποίο έχει αναπτύξει εκστρατεία με κινούμενα σχέδια, ώστε να ενθαρρύνεται η αναφορά. Την υποστήριξή τους έχουν επίσης δηλώσει, μια σειρά οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενώσεις ασθενών όπως η EURORDIS, μία μη-κυβερνητική συμμαχία ενώσεων ασθενών που εκπροσωπεί ενώσεις ασθενών με σπάνιες παθήσεις από 70 χώρες.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας τυχόν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς.

Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr
Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Καινούριες ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στην αγορά

Με το ... σταγονόμετρο τα φάρμακα στα φαρμακεία

Ελλείψεις σε 64 φάρμακα σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες καταγράφει ο ΕΟΦ, που σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα περί ελλείψεων φαρμάκων, συνολικά, καταγράφει ελλείψεις σε 82 ιδιοσκευάσματα.

Το τελευταίο 20ήμερο έχουν προστεθεί στις ελλείψεις αυτές ένα κυτταροστατικό φάρμακο που περιέχει την ουσία κυτταραβίνη, τα εμβόλια ηπατίτιδας Α ενηλίκων και παιδιών, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, και εννέα φάρμακα που την προμήθειά τους αναλαμβάνει το ΙΦΕΤ, όπως η μιτομυκίνη (κυτταροτοξικό αντιβιοτικό), βουσουλφάνη (χημειοθεραπεία), ετιλεφρίνη (καρδιοτονωτικό), διμεθινδένη (αντιισταμινικό), αμφοτερικίνη Β (κατά των λοιμώξεων), φλουορεσκεΐνη (οφθαλμικό διαγνωστικό), εφεδρίνη, πενικιλλίνη και κυκλοσπορίνη.

Από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική αγορά, λείπουν 37 ιδιοσκευάσματα, που περιέχουν νιφεδιπίνη, αλοπεριδόλη, τρικλοσάν, χλωμιπραμίνη, μεσαλαζίνη, μουπιροσίνη, λυοφιλοποιημένα βακτήρια, κλοτριμαζόλη, σετριμίδη, δομπεριδόνη, σιπροφλοξασίνη, κλινδαμυκίνη, αμπικιλλίνη, διγοξίνη, φουσιδικό οξύ, ασβέστιο, νιμοδιπίνη, περμεθρίνη, μεφεναμικό οξύ, μεσαλαζίνη, αντιτετανικός ορός, μεβενδαζολη, δικλοφενάκη κλπ.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία δεν φαίνεται να αλλάζουν, αφού για μήνες λείπουν ανθρώπινη λευκωματίνη, ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη πλάσματος, σικατρακούριο, κεφταζιδίμη, πιπερακιλίνη, οντασετρόνη, παράγων Von Willebrand, ζολενδρονικό οξύ κλπ.

Τέλος από τον τομέα των εμβολίων, οι ελλείψεις αφορούν τα εμβόλια:

Διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και Αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β,
Ηπατίτιδας Α παίδων
Ηπατίτιδας Α ενηλίκων
Ηπατίτιδας Β ενηλίκων
Διφθερίτιδας, τετάνου
Μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A,C,W135 & Y
Πνευμονιόκοκκου
Ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμoβλογιάς
Ανεμoβλογιάς.
Επάρκεια
Πάντως οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας και με πολλά άλλα φάρμακα που θεωρούνται βασικά για την αντιμετώπιση σοβαρών και χρονίων παθήσεων, για το οποία δεν έχει δηλωθεί επίσημα έλλειψη, ενώ από τις αρχές του χρόνου, ο ΕΟΦ έχει δηλώσει ότι συνολικά στην διετία που πέρασε έχουν αποσυρθεί περίπου 200 φάρμακα.

Εντούτοις, από τα 7.800 ιδιοσκευάσματα που διατηρούν άδεια κυκλοφορίας σήμερα, τα περίπου 2.500 είναι πρωτότυπα με προστασία πατέντας και τα 4.700 γενόσημα. Από αυτά όμως, στην πραγματικότητα, παρουσιάζουν πωλήσεις μόλις τα 5.000 σκευάσματα, εκ των οποίων περίπου 1800 είναι τα πρωτότυπα εντός πατέντας και τα 2700 είναι γενόσημα.

Ολόκληρος ο κατάλογος των ελλείψεων επισυνάπτεται εδώ

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνα ομοιοπαθητικά φάρμακα! Ποια είναι τα ύποπτα

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για επικίνδυνα ομοιοπαθητικά φάρμακα

 

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων NEUROVEEN, RESPITROL, THYROVEEV & COMPULSIN.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Αρχής των Η.Π.Α. (FDA), τα συγκεκριμένα προϊόντα κυκλοφορούν στις Η.Π.Α. ως ομοιοπαθητικά φάρμακα, ενώ ο υπεύθυνος κυκλοφορίας (εταιρεία ΗelloLife) ανακαλεί παρτίδες τους σε παγκόσμια κλίμακα λόγω μικροβιακής επιμόλυνσης.

Με αφορμή την παραπάνω ενημέρωση, παρόλο που δεν έχουν εκδοθεί άδειες κυκλοφορίας ομοιοπαθητικού φαρμάκου, δεν αποκλείεται να έχουν διακινηθεί στη χώρα μας π.χ. μέσω διαδικτύου.
Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΦ: Εντείνει τις πιέσεις για το υπό δημιουργία Μητρώο Ιατροτεχνολογικών

Αντιδρούν οι προμηθευτές με επιστολή τους προς τη διοίκηση του Οργανισμού

Σταθερή πορεία για την δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων τηρεί ο ΕΟΦ, ανεξάρτητα από την κατάρτιση του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Μητρώου «Eudamed».

Αιτία της επιμονής του Οργανισμού για κατάρτιση του νέου αυτού Μητρώου, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι του κλάδου των ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων και παρά την ύπαρξη του αντίστοιχου μητρώου του ΕΚΑΠΤΥ, είναι σύμφωνα με την πρόεδρο του Οργανισμού καθ. Κατερίνα Αντωνίου, το γεγονός ότι το Eudamed θα περιλαμβάνει τους κατασκευαστές, εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους και εισαγωγείς, όχι όμως και τους διανομείς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, "η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα «Eudamed» αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τους Νέους Κανονισμούς (ΕΕ) 745/2017 & (ΕΕ) 746/2017 και περιλαμβάνει ηλεκτρονικό σύστημα για την καταχώριση των Κατασκευαστών, Εξουσιοδοτημένων Αντιπροσώπων και Εισαγωγέων, όχι όμως για την καταχώριση των Διανομέων.

Οι ανωτέρω Κανονισμοί ορίζουν ότι «Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρούν ή να θεσπίζουν εθνικές διατάξεις για την καταχώριση των διανομέων τεχνολογικών προϊόντων που έχουν διατεθεί στην αγορά στο έδαφός τους».

Σύμφωνα με τον Ν.1316/1983 άρθρο 27.4 "Για τη δημιουργία μητρώου και αρχείου ελέγχου και διακίνησης των προϊόντων της αρμοδιότητας του, ο ΕΟΦ συγκροτεί μηχανογραφικό σύστημα. Κάθε Βιομηχανική και Εμπορική επιχείρηση έχει υποχρέωση να παρέχει στον ΕΟΦ όλα τα ζητούμενα στοιχεία και τις απαιτούμενες διευκολύνσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος".

Η κάθε Αρμόδια Αρχή και συγκεκριμένα ο ΕΟΦ οφείλει να διαθέτει Μητρώο για την καταχώριση των οικονομικών φορέων και των αντίστοιχων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά στο έδαφός της, για τους σκοπούς της εποπτείας της αγοράς.

Τονίζεται ότι κατά τον σχεδιασμό της Eudamed, η Επιτροπή λαμβάνει δεόντως υπόψη τη συμβατότητα των εθνικών βάσεων δεδομένων και των εθνικών δικτυακών διεπαφών, ώστε να επιτρέπεται η εισαγωγή και εξαγωγή των δεδομένων (Άρθρο 33.3. του Καν.(ΕΕ) 745/2017)".

Παράλληλη λειτουργία
Έτσι, η πρόεδρος του ΕΟΦ επισημαίνει πως βάσει των παραπάνω, "καθίσταται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων δεν προϋποθέτει την κατάργηση των εθνικών βάσεων δεδομένων, αντιθέτως θα λειτουργεί παράλληλα με τα εθνικά συστήματα, μέσω της εισαγωγής και εξαγωγής των δεδομένων".

Οι επιχειρήσεις
Στο μεταξύ, ο ΣΕΙΒ με επιστολή του προς τη διοίκηση του Οργανισμού, εμφανίζεται διατεθειμένος να παράσχει όλες τις πληροφορίες που έχουν ζητηθεί από τον ΕΟΦ σχετικά με τα στοιχεία των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και τα προϊόντα που η κάθε μία διακινεί στη χώρα υπό οποιοδήποτε καθεστώς (κατασκευαστή, αντιπροσώπου, εισαγωγέα ή διανομέα).

Επισημαίνει όμως ότι τα συνοδευτικά στοιχεία με τις πιστοποιήσεις των υλικών κλπ τηρούνται από τις μητρικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερο να αντλούνται τα στοιχεία αυτά από τη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα που δημιουργείται και η οποία θα επικαιροποιείται ανάλογα με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται κάθε φορά.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου, επισημαίνουν ότι για κάθε μία καταχώρηση στο νέο μητρώο, απαιτείται τουλάχιστον μισή ώρα, προκειμένου να αναγραφούν τα στοιχεία που ζητούνται, ενώ για κάθε ένα προϊόν πρέπει προηγουμένως να γίνει αναζήτηση του συνόλου των εγγράφων που πρέπει να προστεθούν στον κάθε κωδικό που θα ανοίγεται για κάθε προϊόν ξεχωριστά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν εδώ, ότι το ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πολλά περισσότερα από 500.000 προϊοντα.

Πρόκειται δηλαδή για μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία, με εξαιρετικά αυξημένο κόστος, η οποία θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με νέο προσωπικό, τη στιγμή που ακόμη η αγορά δεν έχει ανακάμψει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Πολλοί μάλιστα διερωτώνται ποιος αξιολόγησε τον βαθμό γραφειοκρατίας, την αδυναμία ελέγχου-επαλήθευσης, την αξία χρήσης μιας τέτοιας καταχώρησης και του κόστους της και προτείνουν την αναμονή για ολοκλήρωση της βάσης Eudamed και στη συνέχεια την αναζήτηση από τους διανομείς των στοιχείων τους, μαζί με τον μοναδικό κωδικό UDI-DI για τα προϊόντα που διανέμουν. Επισημαίνουν ότι αυτός είναι ένας εύκολος, απλός, επαληθεύσιμος τρόπος, χωρίς περιττή και άχρηστη γραφειοκρατία. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Το Brexit θα επηρεάσει 39 φάρμακα

Ο ΕΜΑ αναθεώρησε τον αριθμό των κεντρικά εγκεκριμένων φαρμάκων (ΚΓΠ) που πιθανόν να εμφανίζουν πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναθεώρησε τον αριθμό των κεντρικά εγκεκριμένων φαρμάκων (ΚΓΠ) που πιθανόν να εμφανίζουν πρόβλημα στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω του brexit, από 108 σε 39 (25 φάρμακα για τον άνθρωπο και 14 κτηνιατρικά σκευάσματα).

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η EMA κατέβαλε συντονισμένη προσπάθεια να προσεγγίσει τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας των 108 κεντρικά εγκεκριμένων φαρμάκων για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων για τους ασθενείς", δήλωσε ο Noël Wathion, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της EMA. "Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων και, όσον αφορά τα υπόλοιπα 39 φάρμακα, θέλουμε να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στους κατόχους αδειών κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών να εντείνουν τον προγραμματισμό τους τώρα για την προστασία των ασθενών και των ζώων από μη- προμήθεια."

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας για περισσότερα από τα μισά από τα 108 φάρμακα είτε έλαβαν μέτρα για τη μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας τους σε μια χώρα της ΕΕ των 27, άλλαξαν το ειδικευμένο πρόσωπο για φαρμακοεπαγρύπνηση (QPPV), μετέφεραν τον κύριο φάκελο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης (PSMF) και τη σύναψη συμβάσεων ή προχώρησαν σε μετεγκατάσταση ορισμένων εγκαταστάσεων της παραγωγής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας, το QPPV, το PSMF καθώς και ορισμένα τμήματα της παραγωγής πρέπει να εδρεύουν στην Ευρώπη, προκειμένου να μπορεί να διατίθεται το φάρμακο στην ΕΕ.

Ο ΕΜΑ βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις με τις επιστημονικές επιτροπές σχετικά με πιθανές θεραπευτικές εναλλακτικές λύσεις στις οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι ασθενείς εάν είναι απαραίτητο.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

"Λερναία Ύδρα" η φαρμακευτική δαπάνη - Ήδη 500 εκ. τον Ιούλιο στα νοσοκομεία

Σοβαρές καθυστερήσεις στην απόδοση από διαρθρωτικά μέτρα

Σε πλήρη εκτροχιασμό οδηγείται η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, με αποτέλεσμα τον έντονο προβληματισμό όχι μόνο από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα κληθεί να καταβάλλει αυξημένο clawback στο τέλος του έτους, αλλά και από το κυβερνητικό επιτελείο, που διαπιστώνει ότι η δαπάνη εκτινάσσεται από τις νέες θεραπείες, τις οποίες δεν μπορεί να στερήσει από τον πληθυσμό.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, επιβεβαιώθηκε ότι η υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φθάνει τελικά τα 291 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία, ήδη το πρώτο επτάμηνο του έτους η φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε στα 498 εκ. ευρώ, όταν ολόκληρος ο προϋπολογισμός του έτους έχει καθοριστεί στα 550 εκ. ευρώ. Έτσι, μέχρι τον Ιούλιο, η υπέρβαση ήταν ήδη 180 εκ. ευρώ κινούμενη με ρυθμούς της τάξης του 55% και πλέον, κάθε μήνα.

Τα ποσά αυτά οδηγούν σε επιστροφές από πλευράς της φαρμακοβιομηχανίας της τάξης του 1,3 - 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς (αθροίζοντας rebate και clawback), όμως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι επιστροφές αυτές δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Στο μεταξύ όμως, λύση δεν διαφαίνεται -άμεσα τουλάχιστον- ούτε από τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το "κλείδωμά" τους μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή τα φίλτρα που προωθούνται τώρα τελευταία, μέσω των φύλλων οδηγιών των φαρμάκων, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το τελευταίο θέμα, συζητήθηκε και αυτή τη φορά στην Επιτροπή, καθώς η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή έχει ήδη "ανοίξει" και οι φαρμακευτικές μπορούν να "ανεβάζουν" τους περιορισμούς χορήγησης των φαρμάκων τους (θεραπεία για πόσο χρόνο, τι φύλο αφορά, ποιοί είναι οι περιορισμοί συγχορήγησης με άλλα φάρμακα κλπ).

Κοινή διαπίστωση, ήταν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι χρονοβόρα και ότι το μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιανουάριο - Φεβρουάριο.

Έτσι, ως μοναδική λύση προκρίνεται από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου, η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Καθώς το μέτρο προβλέπεται για το 2019 και μετά, ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ο τρόπος εφαρμογής των κλειστών προϋπολογισμών, ευελπιστώντας ότι στο μεταξύ, η ενεργοποίηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και η επέκταση των οικονομικών συμφωνιών μεταξύ κράτους - φαρμακευτικών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα βοηθήσουν συνολικά, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τους ασθενείς, συμβάλλοντας όμως καθοριστικά στον περιορισμό των υπερβάσεων.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

Στα 8,3 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Ανάγκη για περαιτέρω διαφάνεια για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, σημειώνει μελέτη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Γιάννη Υφαντόπουλου

Τα ευρωπαϊκά φαρμακευτικά συστήματα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τόσο της επιτυχίας όσο και των αποτυχιών των φαρμακευτικών πολιτικών.

Ήδη πριν από την κρίση, το ελληνικό σύστημα υγείας παρουσίαζε πληθώρα διαρθρωτικών αδυναμιών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η μακροχρόνια κατασπατάληση πόρων έχει αντικατασταθεί από σοβαρή υποχρηματοδότηση και το ήδη υποβαθμισμένο σύστημα δημόσιας υγείας έχει υποστεί περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας.

Η υποχρηματοδότηση και οι αυξανόμενες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες εισάγουν ένα σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων, το οποίο κατανέμεται μεταξύ των ασθενών που μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να καλύψουν στις ανάγκες περίθαλψής τους και των οικονομικά ευάλωτων που έχουν πρόσβαση μόνο στις απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες από το σοβαρά περιορισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια με στόχο να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και μετατοπίζοντας μέρος του κόστους στους ασθενείς.

Η HTA θεωρείται μια μοναδική ευκαιρία για την κάλυψη τόσο των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού όσο και των οικονομικών περιορισμών του δημόσιου προϋπολογισμού. Η νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα εισήγαγε μια διαδικασία HTA με βάση μια επιτροπή και όχι ένα ανεξάρτητο όργανο. Η επιτυχία του νέου ρυθμιστικού πλαισίου είναι πολύ νωρίς για να κριθεί. Παρόλα αυτά, το νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα κεντρικοποιημένο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνολική διεθνής εμπειρία. Η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στους στόχους ενός διαφανούς, δίκαιου και βιώσιμου συστήματος υγείας και χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις στη μεταρρύθμιση για την επίτευξη αυτών των μακροπρόθεσμων κοινωνικών και οικονομικών στόχων, ιδίως όσον αφορά έναν αυτόνομο και αποτελεσματικό μηχανισμό HTA.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας του ΕΚΠΑ Γιάννη Υφαντοπουλου, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Value in Health για λογαριασμό της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακοοικονομικών (ISPOR).

Η μελέτη, κάνει μια σύντομη αναφορά στο σύστημα υγείας και σημειώνει ότι κατά την έναρξη της κρίσης, οι συνολικές τρέχουσες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα ήταν από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ποσοστό του ΑΕΠ (δηλαδή 9,5%), το οποίο χρηματοδοτήθηκε κυρίως μέσω δημόσιων προγραμμάτων (που υπολογίζεται σε 68,5% συνολικές δαπάνες για την υγεία).

Τα χρόνια προβλήματα και η αποτυχία περιορισμού της αύξησης των δαπανών για την υγεία που προηγήθηκε της κρίσης, έθεσαν τον τομέα της υγείας υπό πίεση για βαθιά μεταρρύθμιση και στο επίκεντρο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού του κόστους, οι συνολικές τρέχουσες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 34,5% (από 22,5 σε 14,7 δισ. ευρώ) μεταξύ του 2009 και του 2015 και το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης μειώθηκε στο 59,1%.

Το ελληνικό σύστημα υγείας παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο των μοντέλων υγείας της Κεντρικής Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μείγμα δημόσιων συμβάσεων και δημόσιας αποζημίωσης, παράλληλα με το ΕΣΥ, σε συνδυασμό με έναν υπερανεπτυγμένο ιδιωτικό τομέα. Εξακολουθεί να λείπει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας όπως έχει προταθεί και εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο ιδιωτικός τομέας αποτελείται από κερδοσκοπικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατρούς, που χρηματοδοτείται κυρίως από πληρωμές εκτός τσέπης, ενώ η ιδιωτική ασφάλιση είναι μόνο συμπληρωματική προς την κοινωνική ασφάλιση υγείας.

Στο πλαίσιο των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ που καλύπτει πλέον το 98% του ελληνικού ασφαλισμένου πληθυσμού με ένα πακέτο τυποποιημένων παροχών. Ο ΕΟΠΥΥ ενεργεί ως μοναδικός αγοραστής φαρμακευτικών, περιπατητικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών τόσο από το δημόσιο, όσο και από τους προμηθευτές υγειονομικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα.
Μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων έχουν εφαρμοστεί στον ελληνικό τομέα υγείας τα τελευταία χρόνια με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του περιορισμού του κόστους, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες περιλαμβάνουν:

υποχρεωτική καθημερινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων (2010),
μείωση της αμοιβής και περιορισμοί προσλήψεων προσωπικού (2010),
κεντρικές προμήθειες (2010),
μείωση των δικαιωμάτων (2011-2012),
αύξηση του κόστους χρήσης των υπηρεσιών υγείας (2011),
εισαγωγή ενός συστήματος νοσοκομειακών πληρωμών μέσω ΚΕΝ (2011),
υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) για όλες τις ιατρικές δραστηριότητες (2012),
διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και λογιστικής κοστολόγησης (2012), και
αναδιάρθρωση της ΠΦΥ και υπαγωγή της στο ΕΣΥ (2014),
αποκέντρωση της ΠΦΥ μέσω ενός συστήματος υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας δύο επιπέδων (2017).
Φαρμακευτική πολιτική
Οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000. Στη δεκαετία του 2000, η Ελλάδα υιοθέτησε επεκτατικές φαρμακευτικές πολιτικές με περιορισμένο δημοσιονομικό έλεγχο, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών. Συγκεκριμένα, η συσσωρευμένη αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα μεταξύ 2000 και 2007 ήταν τριπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ (δηλ. 146% έναντι 58% στην ΕΕ), καθιστώντας έτσι έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φαρμάκων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια προς το τέλος της δεκαετίας του 2000.

Η Ελλάδα συνδέθηκε με τον υψηλότερο μέσο όρο ετήσιας φαρμακευτικής ανάπτυξης ανά κάτοικο σε πραγματικούς όρους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ πριν από την κρίση που εκτιμήθηκε σε 11% (2,3% ήταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ) και επίσης με τη μεγαλύτερη αρνητική ανάπτυξη κατά 6,5% ήταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ) κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μεταξύ του 2009 και του 2015, οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα μειώθηκαν από 2,6% σε 2,1% ως μερίδιο του ΑΕΠ (από 6,1 σε 3,8 δισ. ευρώ). Οι περισσότερες χώρες, ιδίως αυτές που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής (όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία), συνδέονται με μια προσπάθεια περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρότειναν την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος φαρμακευτικών πολιτικών ελέγχου του κόστους με στόχο τη μείωση του μεριδίου των φαρμακευτικών δαπανών στο ΑΕΠ σε λιγότερο από 1% μέχρι το έτος 2014.

Ελλείψει αυτών των πολιτικών, η μελέτη εκτιμά ότι οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες θα είχαν φτάσει στο επίπεδο των 8,3 δισ. ευρώ ως το 2016. Ωστόσο, η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων όπως ο έλεγχος των τιμών, η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, τα rebates και clawbacks και οι πολιτικές ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κράτησαν τις δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες στο επίπεδο του 1,95 δισ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Έρχεται νέο πλαφόν για τη συνταγογράφηση γενοσήμων δια χειρός Π. Πολάκη! Τι προβλέπεται ανά περιφέρεια και ειδικότητα

Ξεκινά «νέο πλαφόν» στη συνταγογράφηση φαρμάκων!


Τα νέα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων,για κάθε γιατρό ξεχωριστά ανάλογα και με την ειδικότητά του ανά περιφερειακή ενότητα και ανά μήνα, ορίζει με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς

Να σημειωθεί ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει καθηλωμένη στο 20%, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις μας προς την τρόικα θα πρέπει άμεσα το ποσοστό να φθάσει τουλάχιστον στο 40%.

Κίνητρα πάντως είχαν επεξεργασθεί και στο παρελθόν από το υπουργείο υγείας για την προώθηση των γενοσήμων, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστούν ποτέ. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας»

Τι προβλέπεται

Αναλυτικότερα με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, ορίζονται τα ελάχιστα μηνιαία ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, σε όγκο και συσκευασίες, ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης. Η διαδικασία συνδέεται με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε ασθενούς

Παράλληλα τίθενται ελάχιστοι ποσοστιαίοι – ανά μήνα – στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης.

Σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως οι ανταγωνιστές της σεροτονίνης χορηγούμενους για τη ναυτία, τα ποσοστά – στόχοι αγγίζουν το 100% (97,46% έως 99,13%).

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέος συναγερμός στον ΕΟΦ για φάρμακα που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες! Όλες οι πληροφορίες

Σε νέο συναγερμό ο ΕΟΦ αφού διαπιστώθηκε πως και άλλη εταιρεία παρήγαγε φάρμακα που περιείχαν καρκινογόνες ουσίες.

Ειδικότερα με έκτακτη ενημέρωσή του ο ΕΟΦ, πληροφορεί πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη διαπίστωσε πως και άλλη εταιρεία παρήγαγε την ουσία η οποία περιείχε το καρκινογόνο στοιχείο NDMA. Πρόκειται για δεύτερη εταιρεία την Zhejiang Tianyu.

 

Όπως γνωστοποίησε ο ΕΟΦ, στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης φαρμάκων που περιέχουν βαλσαρτάνη, ο EMA έχει πληροφορηθεί ότι χαμηλά επίπεδα Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνης (NDMA) έχουν ανιχνευθεί στη δραστική ουσία βαλσαρτάνη που παρασκευάζεται από μια δεύτερη εταιρεία, την Zhejiang Tianyu.

Το NDMA ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στους ανθρώπους (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει αποτελεσμάτων εργαστηριακών ελέγχων.

Τα επίπεδα του NDMA που ανιχνεύθηκαν σε παρτίδες βαλσαρτάνης από την Zhejiang Tianyu είναι πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στη δραστική ουσία από τη Zhejiang Huahai, η οποία προκάλεσε την ανάκληση αρκετών φαρμάκων που περιέχουν τη βαλσαρτάνη τον Ιούλιο του 2018. Δείτε ΕΔΩ τι είχε γίνει τότε γνωστό: «ΕΟΦ: Ανακαλούνται φάρμακα για την πίεση!”

Ο EMA συνεργάζεται στενά με τους διεθνείς εταίρους για να εξετάσει τον αντίκτυπο του NDMA που ανιχνεύθηκε στη βαλσαρτάνη από την Zhejiang Tianyu και θα επικοινωνήσει επιπλέον πληροφορίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Ωστόσο διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ασθενείς. Οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν οποιαδήποτε φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

Τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΦ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν φαρμακευτικά προϊόντα που επηρεάζονται και κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ελλείψεις σε αντιπηκτικά, αγχολυτικά και κάποια εμβόλια

Δωρεάν φάρμακα

Έγγραφο του ΕΟΦ από τις 27/7 πιστοποιεί ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο υπάρχει έλλειψη στην ελληνική αγορά σε 56 φαρμακευτικά σκευάσματα και 7 εμβόλια και 11 σκευάσματα δικαιοδοσίας ΙΦΕΤ. Στη λίστα αυτή ωστόσο δεν αναδεικνύεται η έλλειψη που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί σε αντιπηκτικά, αντιαρρυθμικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα.


Φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες τον Αύγουστο είναι συνήθως κλειστές και καθώς κάποια από τα φάρμακα αυτά λείπουν εδώ και 6μηνο, η κατάσταση κορυφώνεται.

Σημαντικό είναι εξάλλου το πρόβλημα και με τα αγχολυτικά που δεν τα έχουν μόνο αντικαταθλιπτική δράση, και για τα οποία επίσης οι ελλείψεις είναι μεγάλες . Και την ώρα που η ζήτηση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, η έλλειψή τους μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία για κάποιους πάσχοντες.

Οι παράλληλες εξαγωγές, νόμιμες καθόλα, είναι φυσικό να έρχονται να "κουμπώσουν με τα κάθε λογής προβλήματα παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων, και να γιγαντώνουν το πρόβλημα των ελλείψεων στην χώρα μας. Αφού οι κυβερνώντες επέλεξαν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που να οι παράλληλες εξαγωγές να είναι όχι μόνο ελκυστικές αλλά και ...μονόδρομος για κάποιους, ας κάνουν τουλάχιστον κάτι να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.

ΠΗΓΗ:http://iatropedia.gr/

 

ΕΟΦ- αλλαγές στην ισχύουσα Εγκύκλιο αναφορικά με τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Τι αλλάζει στις επιστημονικές εκδηλώσεις και τις ημερίδες από 1η Αυγούστου! Νέα εγκύκλιος ΕΟΦ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης αλλά και η χορηγίες για επιστημονικές εκδηλώσεις και ημερίδες.


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με νέα εγκύκλιό του τροποποιεί τον τρόπο που θα διοργανώνονται, θα δηλώνονται αλλά και θα επιχορηγούνται οι επιστημονικές εκδηλώσεις και οι ημερίδες.

Ειδικότερα ορίζονται νέες ημερομηνίες που θα μπορούν να δηλώνονται διάφορες εκδηλώσεις στον ΕΟΦ από επιστημονικές εταιρείες, ορίζονται νέα ποσά για χορηγίες ενώ μεταξύ άλλων δε θα επιτρέπεται πλέον η υπέρβαση 25% στο κόστος μιας εκδήλωσης.

 

Πάντως σύντομα δε θα αλλάξουν μόνο αυτές οι παράμετροι για επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά όλος ο τρόπος διοργάνωσης των ιατρικών συνεδρίων. Δείτε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές: «Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες και τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει προαναγγείλει τις συγκεκριμένες αλλαγές, προτίθεται να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Φθινόπωρο με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Δείτε παρακάτω τι προβλέπουν οι αλλαγές που κάνει ο ΕΟΦ από 1η Αυγούστου στις επιστημονικές εκδηλώσεις:
«Ενημέρωση για αλλαγές στην ισχύουσα Εγκύκλιο αναφορικά με τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις

-Οι εν λόγω αλλαγές θα ισχύσουν από 1-8-2018

-Αιτήματα Τροποποίησης/Ακύρωσης Επιστημονικών Εκδηλώσεων, θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον επιστ. φορέα/ εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, το αργότερο 10 ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία της επιστ. εκδήλωσης. Στο πεδίο με τα σχόλια θα πρέπει να αναφέρεται σε τι αφορά η τροποποίηση του αιτήματος.

 

Οι τροποποιήσεις των επιστημονικών εκδηλώσεων από τους επιστ. φορείς / εταιρείες θα πρέπει να γίνονται εγκαίρως, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή συμμετοχή των ΕΥ σε αυτές.

-Αναφορικά με αιτήματα συμμετοχών ΕΥ, οι ίδιες οι εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ έχουν την δυνατότητα ακύρωσης όλου αιτήματος ή μεμονωμένης συμμετοχής ΕΥ/ αντικατάστασης/ τροποποίησης στοιχείων / προσθήκης εξαίρεσης , το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

-Καταργείται ο χρονικός περιορισμός αρχικής υποβολής αιτημάτων διοργάνωσης εκδήλωσης των μηνών Ιαν-Απρ-Ιουλ-Οκτ και διατηρείται αυστηρά ο περιορισμός υποβολής τουλάχιστον των 2μηνών πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

-Αναφορικά με την κατάθεση απολογιστικών στοιχείων επιστημονικών εκδηλώσεων 2017 που εκκρεμούν να απολογισθούν, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 10/9/2018 για αυτό το σκοπό.

 

-Γενικότερα, τα απολογιστικά στοιχεία διοργάνωσης εκδήλωσης & αιτημάτων συμμετοχών ΕΥ θα κατατίθενται εντός του τρέχοντος έτους του συνεδρίου και μέχρι 1/6/ του επόμενου έτους.

-Αναφορικά με τις χορηγίες για
Ημερίδες: ανέρχονται σε χορηγία έως 5.000€, ανά εταιρεία/χορηγό και για
Επιστημονικές εκδηλώσεις >8 ωρών: σε χορηγία έως 15.000€, ανά εταιρεία/χορηγό.

-Προϋπολογιστικά και Απολογιστικά στα αιτήματα διοργάνωσης εκδήλωσης θα δηλώνονται μόνο τα συνολικά ποσά των προϋπολογισμών & απολογισμών και τα αντίστοιχα ποσά χορηγιών.

-Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε υποβολή αιτήματος διοργάνωσης εκδήλωσης/ συμμετοχής ΕΥ / απολογιστικών στοιχείων γίνεται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την σχετική εγκύκλιο.

Ως εκ τούτου, τυχόν ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και κατάθεσης έντυπου εγγράφου στο πρωτόκολλο του ΕΟΦ δεν αξιολογείται και δεν λαμβάνεται υπόψη.
oΕγκύκλιος: 3.Κανονισμοί: δεν ισχύει το περιθώριο υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 25%». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σε όλη τη Γερμανία τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Μείον 43 φάρμακα στην αγορά - Διαγραφές λόγω ασύμφορης κυκλοφορίας

Διορθώσεις στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με τη γενική ανατιμολόγηση Μαΐου, ύστερα από εξέταση των ενστάσεων - Εθελοντικές μειώσεις στις τιμές 5 σκευασμάτων

Νέο τροποποιητικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας, αφού προηγουμένως εξέτασε τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των μειώσεων του Δελτίου της γενικής ανακοστολόγησης του Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών, οι φαρμακευτικές είχαν υποβάλλει περισσότερες από 200 ενστάσεις, ζητώντας διόρθωση τιμής. Εντούτοις, από την επεξεργασία των στοιχείων, τελικά εγκρίθηκαν μόλις 10 από αυτές, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν.

Οι περισσότερες ενστάσεις, αφορούσαν πολύ χαμηλές τιμές, που προέκυψαν μετά τις τελευταίες υποχρεωτικές μειώσεις, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης ή σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από την φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.

Αυτές οι ενστάσεις που εγκρίθηκαν, αφορούσαν λόγους δημόσιας υγείας, καθώς επρόκειτο για φάρμακα που κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις προχώρησαν ως είχαν, γιατί δεν θα γινόταν δεκτή από την Τρόικα οποιαδήποτε αλλαγή βάσει των παραπάνω διατάξεων.

Τελικά το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας να ζητήσουν τη διαγραφή των προϊόντων από το δελτίο τιμών, για οικονομικούς λόγους, καθώς η τιμή τους ήταν ασύμφορη πλέον και δημιουργούσαν ζημιές στις επιχειρήσεις. Βέβαια, ευελπιστώντας σε μια διόρθωση τιμής στο μέλλον, οι φαρμακευτικές δεν ζήτησαν την απόσυρση των φαρμάκων, αλλά μόνο τη διαγραφή, όμως και πάλι, στην παρούσα φάση, 43 φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και θα πρέπει να προστεθούν κι αυτά στα υπόλοιπα που έχουν ήδη απομακρυνθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, έπρεπε και αυτή τη φορά να εφαρμοστεί η νομοθεσία ως προς το σκέλος των μειώσεων, καθώς κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν έγινε εφικτή η αλλαγή της. Τώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι οι επιθυμητές αλλαγές θα γίνουν μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, προκειμένου να ξεκινήσει η αγορά να αποκαθίσταται, όμως και πάλι εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς η επιτήρηση δεν πρόκειται να αρθεί.

Με τα δεδομένα αυτά, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, περιλαμβάνει πλέον 7879 ιδιοσκευάσματα, έναντι του Δελτίου της γενικής ανακοστολόγησης του Ιουνίου, το οποίο περιελάμβανε 7922 ιδιοσκευάσματα.
Ισχύει από σήμερα για τη βιομηχανία, τα νοσοκομεία και το χονδρεμπόριο, ενώ στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από 27 Ιουλίου.

Στο νέο αυτό δελτίο τιμών, συμπεριλαμβάνονται και εθελοντικές μειώσεις τιμών σε 5 ιδιοσκευάσματα, ύστερα από σχετικά αιτήματα των φαρμακευτικών που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους, και για τα οποία εκδόθηκαν δύο δελτία τιμών φαρμάκων (εδώ και εδώ).

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων επισυνάπτεται εδώ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Κοινό μέτωπο εννέα χωρών για πιο φθηνά φάρμακα

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Στο κόκκινο οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα μας

Στο «κόκκινο» είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα μας, ακόμη και αναντικατάστατων σκευασμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τουλάχιστον 48 σκευάσματα, 5 εμβόλια και 12 μοναδικά φάρμακα, έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων.

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες, για τα περισσότερα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου!

Για τα 12 σκευάσματα, τα οποία διατίθενται στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας), ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις υπάρχει «πρόβλημα παραγωγής» και για τα υπόλοιπα «δεν υπάρχει διαθέσιμο στο εξωτερικό».

Για τα υπόλοιπα, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η έλλειψη οφείλεται στη διαθεσιμότητα από τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποκατάσταση της αγοράς.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια, έλλειψη παρουσιάζουν τα εμβόλια έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και Αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β, καθώς και τα εμβόλια έναντι ηπατίτιδα Β ενηλίκων, εμβόλιο έναντι ηπατίτιδα A ενηλίκων, εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A,C,W135 & Y.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Αλλάζει η διαμονή και η διατροφή των γιατρών στα ιατρικά συνέδρια του εξωτερικού! Νέα εγκύκλιος ΕΟΦ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αλλαγές στη διαμονή και τη διατροφή των γιατρών που πηγαίνουν στα ιατρικά συνέδρια του εξωτερικού φέρνει εγκύκλιος του ΕΟΦ.

 

Ειδικότερα ανοίγει την «κάνουλα» ο ΕΟΦ για τα έξοδα των γιατρών στα ιατρικά συνέδρια του εξωτερικού και κάνει πιο ελαστικά τα χρηματικά όρια τόσο για τα ξενοδοχεία όσο και για τη διατροφή που καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Και αυτό διότι εδώ και καιρό υπήρχε αίτημα από τη φαρμακοβιομηχανία να αυξηθούν τα χρηματικά όρια, αφού είχε παρατηρηθεί ότι πολλές φορές δεν μπορούσαν ούτε να καλυφθούν τα έξοδα των γιατρών σε μεγάλα καταξιωμένα συνέδρια εξαιτίας των περιορισμών.

 

Είναι άλλωστε γνωστό πως σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι τιμές των ξενοδοχείων εκτοξεύονται όταν διενεργούνται μεγάλα ιατρικά συνέδρια.

Οι νέες τιμές ξενοδοχείων και διατροφής
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΦ πλέον το κόστος φιλοξενίας (διαμονή – διατροφή) των Επαγγελματιών Υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις/επιτροπές του Εξωτερικού, καθορίζεται σε:

150 € το ανώτερο κόστος διατροφής με πρωινό, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και
400 € το ανώτερο κόστος διαμονής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

 

Στην Ελλάδα πάντως τα συνέδρια θα είναι πλέον με άλλους όρους καθώς έρχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιορίζει άρδην τον αριθμό τους αλλά και τους διοργανωτές. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Ποιοι θα μπορούν να διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια μετά τις αλλαγές του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες»

Το νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να φθάσει με καθυστέρηση στη Βουλή λόγω και των προαπαιτούμενων που είχαν επείγοντα χαρακτήρα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Δεκέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΦ