ΕΟΦ

Ελλείψεις σε αντιπηκτικά, αγχολυτικά και κάποια εμβόλια

Δωρεάν φάρμακα

Έγγραφο του ΕΟΦ από τις 27/7 πιστοποιεί ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο υπάρχει έλλειψη στην ελληνική αγορά σε 56 φαρμακευτικά σκευάσματα και 7 εμβόλια και 11 σκευάσματα δικαιοδοσίας ΙΦΕΤ. Στη λίστα αυτή ωστόσο δεν αναδεικνύεται η έλλειψη που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί σε αντιπηκτικά, αντιαρρυθμικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα.


Φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες τον Αύγουστο είναι συνήθως κλειστές και καθώς κάποια από τα φάρμακα αυτά λείπουν εδώ και 6μηνο, η κατάσταση κορυφώνεται.

Σημαντικό είναι εξάλλου το πρόβλημα και με τα αγχολυτικά που δεν τα έχουν μόνο αντικαταθλιπτική δράση, και για τα οποία επίσης οι ελλείψεις είναι μεγάλες . Και την ώρα που η ζήτηση των αντικαταθλιπτικών έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, η έλλειψή τους μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία για κάποιους πάσχοντες.

Οι παράλληλες εξαγωγές, νόμιμες καθόλα, είναι φυσικό να έρχονται να "κουμπώσουν με τα κάθε λογής προβλήματα παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων, και να γιγαντώνουν το πρόβλημα των ελλείψεων στην χώρα μας. Αφού οι κυβερνώντες επέλεξαν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που να οι παράλληλες εξαγωγές να είναι όχι μόνο ελκυστικές αλλά και ...μονόδρομος για κάποιους, ας κάνουν τουλάχιστον κάτι να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις.

ΠΗΓΗ:http://iatropedia.gr/

 

ΕΟΦ- αλλαγές στην ισχύουσα Εγκύκλιο αναφορικά με τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Τι αλλάζει στις επιστημονικές εκδηλώσεις και τις ημερίδες από 1η Αυγούστου! Νέα εγκύκλιος ΕΟΦ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης αλλά και η χορηγίες για επιστημονικές εκδηλώσεις και ημερίδες.


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με νέα εγκύκλιό του τροποποιεί τον τρόπο που θα διοργανώνονται, θα δηλώνονται αλλά και θα επιχορηγούνται οι επιστημονικές εκδηλώσεις και οι ημερίδες.

Ειδικότερα ορίζονται νέες ημερομηνίες που θα μπορούν να δηλώνονται διάφορες εκδηλώσεις στον ΕΟΦ από επιστημονικές εταιρείες, ορίζονται νέα ποσά για χορηγίες ενώ μεταξύ άλλων δε θα επιτρέπεται πλέον η υπέρβαση 25% στο κόστος μιας εκδήλωσης.

 

Πάντως σύντομα δε θα αλλάξουν μόνο αυτές οι παράμετροι για επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά όλος ο τρόπος διοργάνωσης των ιατρικών συνεδρίων. Δείτε ΕΔΩ όλες τις αλλαγές: «Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες και τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει προαναγγείλει τις συγκεκριμένες αλλαγές, προτίθεται να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Φθινόπωρο με καθυστέρηση αρκετών μηνών.

Δείτε παρακάτω τι προβλέπουν οι αλλαγές που κάνει ο ΕΟΦ από 1η Αυγούστου στις επιστημονικές εκδηλώσεις:
«Ενημέρωση για αλλαγές στην ισχύουσα Εγκύκλιο αναφορικά με τις Επιστημονικές Εκδηλώσεις

-Οι εν λόγω αλλαγές θα ισχύσουν από 1-8-2018

-Αιτήματα Τροποποίησης/Ακύρωσης Επιστημονικών Εκδηλώσεων, θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον επιστ. φορέα/ εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, το αργότερο 10 ημερολογιακές ημέρες πριν την ημερομηνία της επιστ. εκδήλωσης. Στο πεδίο με τα σχόλια θα πρέπει να αναφέρεται σε τι αφορά η τροποποίηση του αιτήματος.

 

Οι τροποποιήσεις των επιστημονικών εκδηλώσεων από τους επιστ. φορείς / εταιρείες θα πρέπει να γίνονται εγκαίρως, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή συμμετοχή των ΕΥ σε αυτές.

-Αναφορικά με αιτήματα συμμετοχών ΕΥ, οι ίδιες οι εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ έχουν την δυνατότητα ακύρωσης όλου αιτήματος ή μεμονωμένης συμμετοχής ΕΥ/ αντικατάστασης/ τροποποίησης στοιχείων / προσθήκης εξαίρεσης , το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

-Καταργείται ο χρονικός περιορισμός αρχικής υποβολής αιτημάτων διοργάνωσης εκδήλωσης των μηνών Ιαν-Απρ-Ιουλ-Οκτ και διατηρείται αυστηρά ο περιορισμός υποβολής τουλάχιστον των 2μηνών πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

-Αναφορικά με την κατάθεση απολογιστικών στοιχείων επιστημονικών εκδηλώσεων 2017 που εκκρεμούν να απολογισθούν, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 10/9/2018 για αυτό το σκοπό.

 

-Γενικότερα, τα απολογιστικά στοιχεία διοργάνωσης εκδήλωσης & αιτημάτων συμμετοχών ΕΥ θα κατατίθενται εντός του τρέχοντος έτους του συνεδρίου και μέχρι 1/6/ του επόμενου έτους.

-Αναφορικά με τις χορηγίες για
Ημερίδες: ανέρχονται σε χορηγία έως 5.000€, ανά εταιρεία/χορηγό και για
Επιστημονικές εκδηλώσεις >8 ωρών: σε χορηγία έως 15.000€, ανά εταιρεία/χορηγό.

-Προϋπολογιστικά και Απολογιστικά στα αιτήματα διοργάνωσης εκδήλωσης θα δηλώνονται μόνο τα συνολικά ποσά των προϋπολογισμών & απολογισμών και τα αντίστοιχα ποσά χορηγιών.

-Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε υποβολή αιτήματος διοργάνωσης εκδήλωσης/ συμμετοχής ΕΥ / απολογιστικών στοιχείων γίνεται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την σχετική εγκύκλιο.

Ως εκ τούτου, τυχόν ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και κατάθεσης έντυπου εγγράφου στο πρωτόκολλο του ΕΟΦ δεν αξιολογείται και δεν λαμβάνεται υπόψη.
oΕγκύκλιος: 3.Κανονισμοί: δεν ισχύει το περιθώριο υπέρβασης του προϋπολογισμού κατά 25%». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σε όλη τη Γερμανία τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Μείον 43 φάρμακα στην αγορά - Διαγραφές λόγω ασύμφορης κυκλοφορίας

Διορθώσεις στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με τη γενική ανατιμολόγηση Μαΐου, ύστερα από εξέταση των ενστάσεων - Εθελοντικές μειώσεις στις τιμές 5 σκευασμάτων

Νέο τροποποιητικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας, αφού προηγουμένως εξέτασε τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των μειώσεων του Δελτίου της γενικής ανακοστολόγησης του Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών, οι φαρμακευτικές είχαν υποβάλλει περισσότερες από 200 ενστάσεις, ζητώντας διόρθωση τιμής. Εντούτοις, από την επεξεργασία των στοιχείων, τελικά εγκρίθηκαν μόλις 10 από αυτές, ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν.

Οι περισσότερες ενστάσεις, αφορούσαν πολύ χαμηλές τιμές, που προέκυψαν μετά τις τελευταίες υποχρεωτικές μειώσεις, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές να διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης ή σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από την φθηνότερη τιμή της Ευρώπης.

Αυτές οι ενστάσεις που εγκρίθηκαν, αφορούσαν λόγους δημόσιας υγείας, καθώς επρόκειτο για φάρμακα που κινδύνευαν να αποσυρθούν από την αγορά χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις προχώρησαν ως είχαν, γιατί δεν θα γινόταν δεκτή από την Τρόικα οποιαδήποτε αλλαγή βάσει των παραπάνω διατάξεων.

Τελικά το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοχοι των αδειών κυκλοφορίας να ζητήσουν τη διαγραφή των προϊόντων από το δελτίο τιμών, για οικονομικούς λόγους, καθώς η τιμή τους ήταν ασύμφορη πλέον και δημιουργούσαν ζημιές στις επιχειρήσεις. Βέβαια, ευελπιστώντας σε μια διόρθωση τιμής στο μέλλον, οι φαρμακευτικές δεν ζήτησαν την απόσυρση των φαρμάκων, αλλά μόνο τη διαγραφή, όμως και πάλι, στην παρούσα φάση, 43 φάρμακα δεν θα κυκλοφορούν πλέον στην αγορά και θα πρέπει να προστεθούν κι αυτά στα υπόλοιπα που έχουν ήδη απομακρυνθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, έπρεπε και αυτή τη φορά να εφαρμοστεί η νομοθεσία ως προς το σκέλος των μειώσεων, καθώς κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δεν έγινε εφικτή η αλλαγή της. Τώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι οι επιθυμητές αλλαγές θα γίνουν μετά την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, προκειμένου να ξεκινήσει η αγορά να αποκαθίσταται, όμως και πάλι εμφανίζεται συγκρατημένη, καθώς η επιτήρηση δεν πρόκειται να αρθεί.

Με τα δεδομένα αυτά, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, περιλαμβάνει πλέον 7879 ιδιοσκευάσματα, έναντι του Δελτίου της γενικής ανακοστολόγησης του Ιουνίου, το οποίο περιελάμβανε 7922 ιδιοσκευάσματα.
Ισχύει από σήμερα για τη βιομηχανία, τα νοσοκομεία και το χονδρεμπόριο, ενώ στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από 27 Ιουλίου.

Στο νέο αυτό δελτίο τιμών, συμπεριλαμβάνονται και εθελοντικές μειώσεις τιμών σε 5 ιδιοσκευάσματα, ύστερα από σχετικά αιτήματα των φαρμακευτικών που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους, και για τα οποία εκδόθηκαν δύο δελτία τιμών φαρμάκων (εδώ και εδώ).

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων επισυνάπτεται εδώ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Κοινό μέτωπο εννέα χωρών για πιο φθηνά φάρμακα

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Στο κόκκινο οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα μας

Στο «κόκκινο» είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στη χώρα μας, ακόμη και αναντικατάστατων σκευασμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τουλάχιστον 48 σκευάσματα, 5 εμβόλια και 12 μοναδικά φάρμακα, έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων.

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρίες, για τα περισσότερα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου!

Για τα 12 σκευάσματα, τα οποία διατίθενται στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας), ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις υπάρχει «πρόβλημα παραγωγής» και για τα υπόλοιπα «δεν υπάρχει διαθέσιμο στο εξωτερικό».

Για τα υπόλοιπα, ο ΕΟΦ αναφέρει ότι η έλλειψη οφείλεται στη διαθεσιμότητα από τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποκατάσταση της αγοράς.

Σε ότι αφορά τα εμβόλια, έλλειψη παρουσιάζουν τα εμβόλια έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και Αιμόφιλου της ινφλουένζας τύπου β, καθώς και τα εμβόλια έναντι ηπατίτιδα Β ενηλίκων, εμβόλιο έναντι ηπατίτιδα A ενηλίκων, εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδων A,C,W135 & Y.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Αλλάζει η διαμονή και η διατροφή των γιατρών στα ιατρικά συνέδρια του εξωτερικού! Νέα εγκύκλιος ΕΟΦ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αλλαγές στη διαμονή και τη διατροφή των γιατρών που πηγαίνουν στα ιατρικά συνέδρια του εξωτερικού φέρνει εγκύκλιος του ΕΟΦ.

 

Ειδικότερα ανοίγει την «κάνουλα» ο ΕΟΦ για τα έξοδα των γιατρών στα ιατρικά συνέδρια του εξωτερικού και κάνει πιο ελαστικά τα χρηματικά όρια τόσο για τα ξενοδοχεία όσο και για τη διατροφή που καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Και αυτό διότι εδώ και καιρό υπήρχε αίτημα από τη φαρμακοβιομηχανία να αυξηθούν τα χρηματικά όρια, αφού είχε παρατηρηθεί ότι πολλές φορές δεν μπορούσαν ούτε να καλυφθούν τα έξοδα των γιατρών σε μεγάλα καταξιωμένα συνέδρια εξαιτίας των περιορισμών.

 

Είναι άλλωστε γνωστό πως σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι τιμές των ξενοδοχείων εκτοξεύονται όταν διενεργούνται μεγάλα ιατρικά συνέδρια.

Οι νέες τιμές ξενοδοχείων και διατροφής
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΦ πλέον το κόστος φιλοξενίας (διαμονή – διατροφή) των Επαγγελματιών Υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις/επιτροπές του Εξωτερικού, καθορίζεται σε:

150 € το ανώτερο κόστος διατροφής με πρωινό, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και
400 € το ανώτερο κόστος διαμονής, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

 

Στην Ελλάδα πάντως τα συνέδρια θα είναι πλέον με άλλους όρους καθώς έρχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιορίζει άρδην τον αριθμό τους αλλά και τους διοργανωτές. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Ποιοι θα μπορούν να διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια μετά τις αλλαγές του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες»

Το νομοσχέδιο πάντως αναμένεται να φθάσει με καθυστέρηση στη Βουλή λόγω και των προαπαιτούμενων που είχαν επείγοντα χαρακτήρα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι αλλάζει με την νέα εγκύκλιο για τα συνέδρια

Διευκρινίσεις, απλουστεύσεις αλλά και τιμές… με ΦΠΑ, περιέχονται στην νέα επικαιροποιημένη εγκύκλιο του ΕΟΦ για τα συνέδρια.

Σε ισχύ έχει τεθεί ήδη από τις 26 Μαρτίου η νέα επικαιροποιημένη εγκύκλιος του ΕΟΦ (εδώ) σχετικά με τις επιστημονικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Επιστήμονες Υγείας και ειδικά οι γιατροί και οι οποίες χορηγούνται από φαρμακευτικές και λοιπές εταιρείες αρμοδιότητας του οργανισμού.
Επί της ουσίας η νέα εγκύκλιο προσπαθεί να καλύψει κενά από «γκρίζες ζώνες» για τις οποίες οι εταιρείες ζητούσαν περαιτέρω διευκρινίσεις από το οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα με βάση την νέα εγκύκλιο δίνονται αρχικά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή στα διεθνή συνέδρια που οργανώνονται εντός Ελλάδος.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «για συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες ή Φορείς (χωρίς Ελληνική Επιστημονική εταιρεία-φορέα ως συνδιοργανωτή) δεν απαιτείται υποβολή αιτήματος διοργάνωσης εκδήλωσης, προς επικύρωση από τον ΕΟΦ, όπως γίνεται για την διοργάνωση Επιστημονικών Εκδηλώσεων Εξωτερικού. Η κάλυψη των εξόδων των εν λόγω συνεδρίων γίνεται από τον ξένο επιστημονικό φορέα. Οι εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ που ενδιαφέρονται να επιχορηγήσουν συμμετοχές ΕΥ ή/και να δηλώσουν τυχόν χορηγίες με stands, σε Διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα που διοργανώνεται αποκλειστικά από επιστημονικό φορέα του Εξωτερικού, θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αντίστοιχες συμμετοχές των ΕΥ ή/και χορηγίες σε αυτό, με τις διαδικασίες «Αίτημα Συμμετοχής ΕΥ» σε συνέδρια Εξωτερικού, ή/και «Γνωστοποίηση Χορηγίας Διεθνούς Εκδήλωσης». Για τις συγκεκριμένες χορηγίες με stands δεν θα κατατίθενται απολογιστικά στοιχεία. Αναφορικά με τις συμμετοχές ΕΥ και τα όρια / περιορισμούς στα εν λόγω συνέδρια, ισχύει ότι και για τα Εσωτερικού»

Μια ακόμη προσθήκη αρκετά ενδιαφέρουσα είναι ότι «Αιτήματα για διοργάνωση Κτηνιατρικών εκδηλώσεων με συμμετοχή ΕΥ σε αυτές δεν υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τον αριθμό εκδηλώσεων, αριθμό συμμετοχών ΕΥ ή χρονικό περιορισμό».

Ακόμη γίνεται πιο συγκεκριμένη η διαδικασία της ηλεκτρονική υποβολή η οποία πλέον περιγράφεται βήμα βήμα.

Σχετικά με το κόστος φιλοξενίας, οι προβλεπόμενες πλέον τιμές περιέχουν και ΦΠΑ. Δηλαδή το κόστος φιλοξενίας (διαμονή - διατροφή) των Επαγγελματιών Υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια του Εξωτερικού, αλλάζει σε: 100 ευρώ ως ανώτερο κόστος διατροφής με πρωινό, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ( από 70 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και το ανώτερο κόστος διαμονής 300 ευρώ με ΦΠΑ (από 250 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) .

Χρονικά Όρια

Επίσης υπάρχουν αλλαγές και στα χρονικά όρια των υποβολών. Όπως αναφέρεται:
«Το αργότερο δέκα ημερολογιακές ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ, στοιχεία αναφορικά με συμμετοχές Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις και σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εσωτερικού - Εξωτερικού.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων συμμετοχών ΕΥ γίνεται μηνιαίως καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία στην πλατφόρμα:
• Ονοματεπώνυμο Ε.Υ. & ΑΜΚΑ
• Ειδικότητα
• Φορέας εργασίας & εκπαιδευτική άδεια
• Κόστος ανά Επαγγελματία Υγείας
• Τυχόν «εξαίρεση», σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ισχύουσα εγκύκλιο
• Θέμα – Τόπος - Χρόνος – Διοργανωτής – Επιστημονικός φορέας της εκδήλωσης & link με το επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης».

Η προηγούμενη παράγραφος αντικαθιστά την παρακάτω:
«Δύο μήνες πριν την έναρξη της εκδήλωσης και όχι νωρίτερα από οκτώ μήνες, υποβάλλονται μηνιαίως, ηλεκτρονικά, από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ, στοιχεία αναφορικά με συμμετοχές Επαγγελματιών υγείας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού - Εξωτερικού και σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εσωτερικού – Εξωτερικού».

Απολογισμός
Ακόμη στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι απολογιστικά ενημερώνεται από την εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, η βάση δεδομένων του ΕΟΦ, με τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις συμμετοχές ΕΥ σε επιστημονικές εκδηλώσεις και επιτροπές Εσωτερικού - Εξωτερικού και το τελικό κόστος, εντός οκτώ μηνών μετά το πέρας της εκδήλωσης και όχι δύο που ήταν μέχρι σήμερα.

Συμμετοχή σε «Συμβουλευτικές Επιτροπές»
Τέλος απλουστεύεται σε ένα βαθμό και η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων σε συμβουλευτικές επιτροπές καθώς η εγκύκλιος προβλέπει ότι «κάθε Εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, δύναται να καταθέτει απεριόριστο αριθμό αιτήσεων συμμετοχών Εμπειρογνωμόνων για Επιτροπές στο Εξωτερικό. Κάθε Εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, δύναται να καταθέτει αιτήσεις για δύο συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων ανά θεραπευτική κατηγορία ετησίως, με ανώτατο ετήσιο (ημερολογιακό) όριο είκοσι, για εγκεκριμένα ή υπό έρευνα φάρμακα και θεραπείες, για το Εσωτερικό. Ο αριθμός ανά αποστολή δεν θα υπερβαίνει τους δέκα εμπειρογνώμονες και έκαστος εμπειρογνώμων μπορεί να συμμετάσχει έως δύο φορές ετησίως, ανά εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, για το Εσωτερικό».

Από τη συγκεκριμένη παράγραφο έχει αφαιρεθεί το κάτωθι «.. και τρεις εμπειρογνώμονες, με έκαστο εμπειρογνώμονα να μπορεί να συμμετάσχει έως δύο φορές ετησίως ανά εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, για το Εξωτερικό».

Επίσης σχετικά με την ακύρωση - αντικατάσταση συμμετοχής ΕΥ αυτή είναι δυνατή αν δηλωθεί στη βάση δεδομένων το αργότερο 10 ημερολογιακές ημέρες (από 7 ημέρες που ήταν) πριν την έναρξη του συνεδρίου/επιτροπής, χωρίς να προσμετρείται η συμμετοχή του ΕΥ που ακυρώνεται. Εάν η ακύρωση γίνει σε λιγότερο από 10 ημερολογιακές ημέρες, η αντικατάσταση δεν είναι δυνατή και η συμμετοχή του ΕΥ προσμετρείται. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Επίσημα σε έλλειψη 216 φάρμακα - Τα 10 είναι εμβόλια και τα 13 εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ

Επίσημα σε έλλειψη 216 φάρμακα - Τα 10 είναι εμβόλια και τα 13 εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των ελλείψεων είναι διαρκές, με τα σκευάσματα που λείπουν να εναλλάσσονται.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Επίσημα σε έλλειψη 216 φάρμακα - Τα 10 είναι εμβόλια και τα 13 εισάγονταν μέσω ΙΦΕΤ
Στα 216 ανέρχονται τα φάρμακα που λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.

Από αυτά, τα 55 είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 10 είναι εμβόλια, τα 13 εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και τα 138 έχουν πάψει να κυκλοφορούν.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για ελλείψεις εκατοντάδων σκευασμάτων.

Η αίσθηση του κλάδου είναι πως, τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των ελλείψεων είναι διαρκές, με τα σκευάσματα που λείπουν να εναλλάσσονται.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος δημοσιοποίησε πρόσφατα κατάλογο με 57 φάρμακα που λείπουν.

Για το θέμα έχει γίνει τον περασμένο Μάρτιο καταγγελία στον ΕΟΦ και από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), το προεδρείο του οποίου επιρρίπτει ευθύνες στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος, η διοίκηση του ΕΟΦ πραγματοποιεί από τις 23 Μαρτίου διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους φαρμακευτικών επιχειρήσεων και φαρμακαποθηκών.

Έγγραφο
Οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται συνεχώς για ελλείψεις, με πιο χαρακτηριστικό πρόσφατο έγγραφο που τους απέστειλε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την έλλειψη συγκεκριμένου σκευάσματος (παρατίθεται πιο κάτω).

Καταγγέλλουν πως οι πολίτες υποβάλλονται σε ταλαιπωρία, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουν όλα τους τα φάρμακα με μία επίσκεψη στο φαρμακείο.

Κάνουν λόγο και για κίνδυνο για την υγεία των ασθενών, καθώς η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

«Θολά» κίνητρα για τα γενόσημα

«Θολά» κίνητρα για τα γενόσημα

Σπαζοκεφαλιά αποδεικνύεται η θέσπιση των κατάλληλων κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, με την τελευταία κατεύθυνση της Αριστοτέλους να έχει προκαλέσει πονοκεφάλους πριν καλά – καλά επισημοποιηθεί.

Σε πρώτο επίπεδο, το Υπουργείο Υγείας στρέφεται «στην πηγή», δηλαδή στον ασθενή, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα γενόσημα. Όπως είχε αναφέρει και ο Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής, εξετάζεται μια ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ελάχιστη ή και μηδενική οικονομική επιβάρυνση του πολίτη όταν επιλέγει γενόσημο, τα οποία αναμένεται να έχουν ίδιες τιμές ανά κατηγορία.

Διαβάστε επίσης: Εξετάζονται κίνητρα για τα γενόσημα μέσω της συμμετοχής των ασθενών
Ωστόσο, η στρατηγική φαίνεται πως είναι πιο σύνθετη. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Αριστοτέλους εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης της μείωσης ή μηδενισμού της συμμετοχής των ασθενών που επιλέγουν γενόσημα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό αυτό θα αναλάβουν να καλύψουν οι εταιρίες που τα παράγουν. Ως αντάλλαγμα, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να εξετάζει την απαλλαγή των εταιριών γενοσήμων από το clawback!

Η εξαίρεση από τη συμμετοχή στην υπέρβαση της δαπάνης αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, στηριζόμενη αφενός στην προστιθέμενη αξία του κλάδου και αφετέρου στη συνεισφορά των γενοσήμων στην εξοικονόμηση. Ο δρόμος, όμως, που φαίνεται να επιλέγει η Αριστοτέλους ενδέχεται να κρύβει παγίδες, όπως προειδοποιούν στελέχη της αγοράς.

Οι «παγίδες»

Το βασικό ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με το ποσό του clawback που αντιστοιχούσε στις εταιρίες των γενοσήμων που θα απαλλαγούν από την καταβολή της υπέρβασης. Το ενδεχόμενο ανακατανομής τους μεταξύ των υπόλοιπων ΚΑΚ προκαλεί «εφιάλτες» στις φαρμακευτικές εταιρίες των πρωτοτύπων, στελέχη των οποίων κάνουν λόγο για άδικο και προβληματικό μέτρο.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για νομικά κενά και προβλήματα αν ένα τέτοιο κίνητρο θεσπιστεί. Αν η συζήτηση αφορά και στη συνεισφορά στην εξοικονόμηση των οικονομικότερων θεραπειών, τι θα ισχύσει για οff patent φάρμακα, που δεν έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση από τα γενόσημα τους; Επιπροσθέτως, τι θα γίνει αν μια εταιρεία αποφασίσει να μειώσει την τιμή του off patent σκευάσματος στο ίδιο επίπεδο με το γενόσημο του;

Το θέμα δεν έχει φιξαριστεί ούτε έχει τεθεί επισήμως, αλλά το ενδεχόμενο και μόνο προκαλεί «τρικυμία» στις εταιρίες. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) φέρεται να έχει στείλει επιστολή στην Αριστοτέλους για το θέμα, σχεδιάζοντας πιθανές αντίδρασης αν τελικά η συνταγή αυτή επιλεγεί.

Πάντως, στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είναι η επανεξιολόγηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, επανεξετάζοντας όρια και μίγμα, μετά την εξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τόσο τα κίνητρα για τη βελτίωση της διείσδυσης των γενοσήμων όσο και η διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να λάβουν τη σφραγίδα έγκρισης των θεσμών…

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Γενόσημα: 0% συμμετοχή ασθενών - Πλήρης επιβάρυνση των φαρμακευτικών

Επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου ζητά ο ΣΦΕΕ
 

Ταραχή επικρατεί στη φαρμακοβιομηχανία, βλέποντας το clawback να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη από το σχεδιασμό για ελάφρυνση των ασθενών από συμμετοχή στα φάρμακα, εφόσον επιλέγουν γενόσημο.

 Η συζήτηση των τελευταίων ημερών, φαίνεται να καταλήγει σε ένα μοντέλο, όπου οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν καθόλου συμμετοχή εάν προτιμούν να πάρουν το γενόσημο της θεραπευτικής κατηγορίας για την πάθησή τους.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι τα γενόσημα θα γίνουν πιο ελκυστικά για τους ασθενείς, οπότε οι ίδιοι θα προτιμούν αυτή τη λύση, αντί της χρέωσης της διαφοράς στο ... τεφτέρι του φαρμακοποιού.

Ποιός θα πληρώνει τελικά αυτή τη διαφορά όμως;

Η πρόταση δείχνει τις φαρμακευτικές. Οι οποίες όμως, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτές που πωλούν τα γενόσημα και τις άλλες που πωλούν πρωτότυπα, με ή χωρίς προστασία πατέντας.

Η επιστροφή της διαφοράς θα γίνεται μέσω clawback. Οι μεν εταιρίες γενοσήμων θα δεχθούν μια ελάφρυνση στο clawback που πληρώνουν, επειδή τα γενόσημα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων, αποτελούν όμως μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι δε εταιρίες πρωτοτύπων, θα επιβαρυνθούν με το πρόσθετο clawback που θα προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία. Όσο για τις εταιρίες που πωλούν και τις δύο κατηγορίες φαρμάκων (πρωτότυπα και γενόσημα), σ΄ αυτές η επιβάρυνση θα αποτελεί θέμα εσωτερικών υπολογισμών...

Τώρα βέβαια, η επιβάρυνση των ασθενών έχει φθάσει περίπου στο ένα δις ευρώ, με το ποσοστό συμμετοχής να κυμαίνεται γύρω στο 30% κατά μέσο όρο. Πριν την καθιέρωση πληρωμής της διαφοράς από την λιανική τιμή του φθηνότερου γενοσήμου, που οι ασθενείς ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνο την καθιερωμένη συμμετοχή (0%, 10% και 25%) κατά περίπτωση, ο μέσος όρος συμμετοχής ήταν 15%.

Συνεπώς, η συζήτηση για μείωση της συμμετοχής, αφορά τουλάχιστον τα 600 εκατ. ευρώ που αφορούν τη διαφορά τιμής και την ήδη υφιστάμενη χρήση των γενοσήμων, με το σημερινό μείγμα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην αγορά.

Δεδομένου ότι ήδη οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας για το 2017 φαίνεται να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ, η επόμενη μέρα με την ανάληψη και της συμμετοχής των ασθενών, φαντάζει για τις φαρμακευτικές, εφιαλτική...

Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του ΣΦΕΕ να ζητά επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με την σχετική επιστολή:
1. Clawback
Το clawback του 2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ (όταν η τελευταία εκτίμηση του ΕΟΠΥΥ ήταν 460 εκατ. ευρώ), ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. ευρώ .Αυξήθηκε δηλαδή συνολικά το clawback κατά 37 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το rebate ανήλθε στα 415 εκατ. ευρώ για το 2017, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. ευρώ . Παράλληλα, τον Ιανουάριο του 2018 το clawback ανήλθε στα 53,3 εκατ. ευρώ δηλαδή 17,4 εκατ. ευρώ πάνω από τον Ιανουάριο του 2017.
Στο σημείο αυτό, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως είναι προφανές ότι κανένας μηχανισμός συγκράτησης της δαπάνης δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα.

2. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Το κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών τον Ιανουάριο του 2018 ανήλθε στο ποσό των 18 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ το 2017 ήταν 165 εκατ. ευρώ.
Πλέον, η κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας έχει περάσει εξ' ολοκλήρου στην φαρμακοβιομηχανία, και η συνεχής αύξηση του ποσού, όταν ο αριθμός των ανασφάλιστων μειώνεται, καταδεικνύει την αποτυχία ελέγχου.

3. Κίνητρα για την διείσδυση των γενοσήμων
Για ακόμα μία φορά, προτάθηκαν μέτρα που μετακυλύουν το κόστος στις υπόλοιπες εταιρείες μέσω επιπρόσθετου clawback. Ως προς τα προτεινόμενα κίνητρα, αποτελούν άλλη μια «ελληνική πρωτοτυπία», καθώς αντί να στοχεύουν σε κίνητρα προς τους ιατρούς που συνταγογραφούν και στους φαρμακοποιούς, απλά επιλέγουν να μετακυλήσουν άδικα ένα κόστος στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ενόψει και της ολοκλήρωσης του Προγράμματος θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα τα εξής:
Α) Άμεση εφαρμογή μέτρων για τον έλεγχο της σπατάλης
Β) Άμεση αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατ. ευρώ ή θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια
Γ) Αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 200 εκατ. ευρώ.
Δ) Θέσπιση ανώτατου βιώσιμου ορίου στο clawback στη λογική της συνυπευθυνότητας, όπως ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ε) Θέσπιση ουσιαστικών και αποδοτικών πολιτικών ώστε να βοηθήσουν την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

IQVIA: Φάρμακα κάτω των 5 ευρώ καλύπτουν το 56% της εξωνοσοκομειακής αγοράς

Το σύστημα αποζημιώνει το 90% των πρωτοτύπων και το 70% των off patent και γενοσήμων από πλευράς τεμαχίων

Στα 3,67 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι έκλεισε η συνολική φαρμακευτική δαπάνη το 2017 (εξαιρουμένων των φαρμάκων του ν.3816), με μείωση της τάξης του 1% σε αξίες και αύξηση της τάξης του 2% σε όγκο πωληθέντων φαρμάκων.

Από τη συνολική αγορά, παρατηρήθηκε αύξηση 0,4% στα πρωτότυπα φάρμακα από πλευράς όγκου, ενώ στα γενόσημα, η αύξηση ήταν της τάξης του 6,3%, η οποία όμως συνοδεύτηκε από μείωση 4,5% σε αξίες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έκθεση της εταιρίας μελετών IQVIA (π. IMS) για λογαριασμό του ΣΦΕΕ, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά, στο 12μηνο του 2017, τα πρωτότυπα με πατέντα προστατευόμενη ή μη, απορρόφησαν το 62% της αγοράς σε αξίες (31,7% με προστασία πατέντας και 29,9% off patent) και τα γενόσημα το 21% της αγοράς. Από πλευράς όγκου, τα πρωτότυπα υπό προστασία πατέντας απορρόφησαν το 9,2% της αγοράς, τα εκτός πατέντας πρωτότυπα το 36,7% και τα γενόσημα το 31,4%.

H συνολική λιανική αγορά υπολογίζεται σε 3,67 δισ. ευρώ το 2017, έναντι 3,69 δισ. ευρώ το 2016. Από αυτά, τα πρωτότυπα αυξήθηκαν από τα 2,89 δισ. ευρώ στα 2,9 δισ. ευρώ το 2017 και τα γενόσημα μειώθηκαν σε 0,65 δισ. ευρώ από 0,67 δισ. ευρώ το 2016.

Επιπλέον, από τα 3,67 δισ. ευρώ τα 3,35 δισ. ευρώ αφορούν φάρμακα που αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό σύστημα και μόλις 0,32 δισ. ευρώ αφορούν φάρμακα που δεν αποζημιώνονται.

Από πλευράς προστασίας πατέντας, επί του συνόλου των 3,67 δισ. ευρώ πωλήσεων λιανικής, το 1,1 δισ. ευρώ αφορά φάρμακα εντός πατέντας, το 1,04 δισ. ευρώ φάρμακα εκτός πατέντας, το 0,83 δισ. ευρώ γενόσημα και 0,71 δισ. ευρώ, λοιπά μη κατατασσόμενα.

Απώλειες από υποκατάσταση
Από τις μειώσεις τιμών που εφαρμόσθηκαν για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που αποζημιώνονται, θα έπρεπε να έχει υπάρξει μια εξοικονόμηση που αναμενόταν να φθάνει τα 185 εκ. ευρώ. Όμως τελικά η εξοικονόμηση περιορίστηκε μόλις στα 15 εκ. ευρώ, καθώς οι μειώσεις τιμών "εξανεμίστηκαν" από την αύξηση του όγκου κατά 78 εκ. ευρώ και την αλλαγή του μίγματος των θεραπευτικών σχημάτων ή αλλιώς την υποκατάσταση, που κόστισε 92 εκ. ευρώ.

Θεραπευτικές κατηγορίες

Το 67% των φαρμάκων που αποζημιώνονται αφορούν φάρμακα του καρδιαγγειακού, πεπτικού συστήματος, νευρολογικά και των αιματολογικά φάρμακα. Εξαιρώντας όμως τα καρδιολογικά και νευρολογικά φάρμακα, το τελευταίο 12μηνο, παρατηρήθηκε αύξηση στην αξία των πωληθέντων φαρμάκων από τις πρώτες πέντε ATC1 κατηγορίες (προστίθενται φάρμακα κατά των λοιμώξεων και του αναπνευστικού). Επιπλέον, ποσοστό μείωσης της τάξης του 31% στις συνολικές μειώσεις τιμών από το 2009 και μετά, αποδίδεται στις κατηγορίες των νευρολογικών και καρδιολογικών φαρμάκων.

Από το σύνολο της αξίας των αποζημιούμενων φαρμάκων, τα πρωτότυπα αποζημιώνονται σε ποσοστό 91%, τα off patent σε ποσοστό 78% και τα γενόσημα σε ποσοστό 82%. Αντίστοιχα, από πλευράς τεμαχίων, αποζημιώνεται το 90% των πρωτοτύπων και το 70% των off patent και γενοσήμων.

Κόστος και μερίδιο αγοράς

Βάσει τιμής, τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ, αποτελούν το 56% της αποζημιούμενης αγοράς, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 26,1% αυτά που κοστίζουν από 5-10 ευρώ, με ποσοστό 6,4% αυτά των 10-15 ευρώ, με 3,4% αυτά των 15-20 ευρώ, με 3,6% τα φάρμακα των 20-25 ευρώ.
Τα φάρμακα μέχρι 10 ευρώ, αποτελούν το 91% των πωλήσεων των γενοσήμων και το 80% των πρωτοτύπων.
Σε ότι αφορά τις θεραπευτικές κατηγορίες, πρώτα παραμένουν τα καρδιολογικά με 24,2%, ακολουθούν τα φάρμακα του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού με 18,2%, τα νευρολογικά με 14,4%, τα αιματολογικά με 10,3%. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες καλύπτουν το 67% της αγοράς, ενώ ακολουθούν με 9% τα φάρμακα κατά των λοιμώξεων, με 7,4% τα φάρμακα του αναπνευστικού, με 4,4% φάρμακα του μυοσκελετικού, με 3,2% διαγνωστικοί παράγοντες, με 2,7% ορμόνες και φάρμακα του ουροποιητικού, με 1,8% αντινεοπλασματικά και ανοσοτροποποιητικά, από 1,4% ορμόνες και φάρμακα αισθητηρίων οργάνων και με 1,1% τα δερματολογικά.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες τα γενόσημα ξεπερνούν τους μνημονιακούς στόχους - Πίνακες

Η Πολιτεία επεξεργάζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο πολίτης που θα επιλέγει γενόσημο θα έχει μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή.

Σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες τα γενόσημα ξεπερνούν τους μνημονιακούς στόχους - Πίνακες

Μόλις ένα στα τρία φάρμακα που χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς είναι γενόσημα.

Παρά την ελαφρά βελτίωση, η χώρα μας έχει τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης γενοσήμων φαρμάκων, με μόλις 33,2% έναντι μέσου όρου 66,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “18”.

Το ποσοστό αυτό πλησιάζει στον μνημονιακό στόχο του 40% που είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά απέχει σημαντικά από τον στόχο 60% για τον Δεκέμβριο του 2018, ο οποίος είχε συμφωνηθεί με τους “θεσμούς”. Τα ποσοστά αναφέρονται σε όγκο πωλήσεων, δηλαδή σε συσκευασίες.

Ενδεικτικό της απόστασης είναι το στοιχείο πως στην Ιταλία η διείσδυση των γενοσήμων είναι 44%, στην Πορτογαλία 50,3% και στην Ισπανία 51,1%.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες και μάλιστα αρκετά εμπορικές, στις οποίες τα γενόσημα έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι πως το 47% των φαρμάκων που χορηγούνται σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Alzheimer είναι γενόσημα.

Πάνω από τον μνημονιακό στόχο είναι η διείσδυση των γενοσήμων στα φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (43%), ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται στα αντιψυχωσικά (40%) και στους αποκλειστές αδρενεργικών υποδοχέων (35%).

Κάτω από τον συνολικό μέσο όρο βρίσκεται η θεραπευτική κατηγορία των αντικαταθλιπτικών (29%).

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, η Ελλάδα έχει μεν τη χαμηλότερη διείσδυση των γενοσήμων, αλλά την υψηλότερων φαρμάκων εκτός πατέντας (34,2%), τα οποία έχουν σημαντικά χαμηλές τιμές (50% της τιμής των πρωτοτύπων).

 

Η χώρα μας είναι, ωστόσο, πρώτη σε διείσδυση πρωτοτύπων (on patent) φαρμάκων με ποσοστό 9,9%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 6,5%.

Οι ειδικοί του ΙΟΒΕ σημειώνουν πως η διείσδυση σε όγκο των πρωτοτύπων φαρμάκων δικαιολογείται από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές τους έναντι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,88 ευρώ ανά μονάδα έναντι 1,94 ευρώ).

H διείσδυση των μη προστατευμένων φαρμακευτικών προϊόντων (off patent και γενοσήμων) στην Ελλάδα ανέρχεται συνολικά στο 67,4% (34,2% και 33,2%, αντίστοιχα). Τα off patent διατίθενται περισσότερο στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (19,8%).

Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ τονίζουν πως η διείσδυση σε όγκο των μη προστατευμένων φαρμάκων (off patent και γενοσήμων) δικαιολογείται για τα μεν “off patent” από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές τους έναντι των ευρωπαϊκών χωρών (0,25 ευρώ ανά μονάδα, έναντι 0,31 ευρώ) και για τα γενόσημα από τις σχετικά υψηλότερες τιμές τους έναντι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,18 ευρώ ανά μονάδα έναντι 0,12 ευρώ).

Συμμετοχή


Αναφερόμενος στο θέμα των γενοσήμων, ο υπουργός Υγείας ανέδειξε την ανάγκη ανακούφισης των ασθενών όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο κόστος των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, η συμμετοχή των ασθενών ξεπερνά μεσοσταθμικά το 25% του συνολικού κόστους αγοράς φαρμάκου.

Η Πολιτεία – είπε – σε συνεννόηση με τη φαρμακοβιομηχανία και τους “θεσμούς” επεξεργάζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο πολίτης που θα επιλέγει γενόσημο θα έχει μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

 

Τρόικα: Πρώτος στόχος τώρα τα γενόσημα εκτός νοσοκομείων

Υπέρογκη η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Τα γενόσημα και ευρύτερη χρήση τους από ασθενείς εκτός νοσοκομείου, είναι το κεντρικό θέμα που θα συζητήσει σήμερα αντιπροσωπεία του υπουργείου Υγείας με τα στελέχη της Τρόικας, καθώς η κουλτούρα χρήσης πρωτοτύπων φαρμάκων επιβαρύνει δυσανάλογα τις τσέπες των ασθενών.

Ήδη η συμμετοχή των ασθενών για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη ξεπερνά οριακά το 30% μεσοσταθμικά, όταν μέχρι τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης περιοριζόταν μεσοσταθμικά στο 15%. Οι ασθενείς "χρεώνονται" σε ετήσια βάση, άμεσες πληρωμές της τάξης του ενός δισ. ευρώ παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα και κυρίως στα γενόσημα. Έτσι, εκτιμήσεις από τις καταβολές του ΕΟΠΥΥ υπολογίζουν πως το 50% των συνταγών αλλάζουν προς το φάρμακο αναφοράς στο φαρμακείο, ενώ με τη χρήση γενοσήμων, η ιδιωτική συμμετοχή θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό.

Ειδικότερα, παράγοντες της αγοράς φαρμάκου επισημαίνουν πως η αλλαγή στο φαρμακείο εξασφαλίζει ρευστότητα στους φαρμακοποιούς και μεγαλύτερο κέρδος, με αποτέλεσμα να μην προτιμώνται τα γενόσημα τελικά. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Αναλυτικότερα, ως το 2015 το ποσοστό των εκτελούμενων συνταγών με γενόσημα δεν ξεπερνούσε το 25% σε ετήσια βάση, ενώ το 2016 κυμάνθηκε γύρω στο 27,22%-27,56%. Από αυτά, τουλάχιστον το 12,22%-13,78% των συνταγών, τελικά άλλαξαν προς το φάρμακο αναφοράς. Αν η υποκατάσταση αυτή είχε αποφευχθεί, θα μειωνόταν αισθητά το ποσό ιδιωτικής συμμετοχής που καταβάλλουν οι ασθενείς για να πάρουν το φάρμακό τους, αφού θα μπορούσε να έχει παραλειφθεί η διαφορά τιμής από το γενόσημο μέχρι το πρωτότυπο σκεύασμα αναφοράς.

Στοιχεία του ΕΟΦ, αναφέρουν ότι η συνταγογράφηση γενοσήμων από τους γιατρούς ξεκινά από το 46,9% για να καταλήξει στην παραλαβή από το φαρμακείο μόλις του 25%. Στα νοσοκομεία, ενώ ο στόχος για χρήση γενοσήμων είναι 50%, σήμερα, η χρήση ξεπερνά το 80% σε τεμάχια, όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις αξίες, καθώς στα νοσοκομεία είναι το σημείο που γίνεται η μεγαλύτερη χρήση των ακριβών θεραπευτικών σχημάτων για τις σοβαρές παθήσεις. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA, κατά το 2017, τα γενόσημα παρέμειναν καθηλωμένα στο 20% του όγκου και στο 18% των αξιών της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1% σε σχέση με το 2016. Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κινήθηκε αυξητικά κατά περίπου 6% όσον αφορά στον όγκο, και γι αυτό και η συνολική αγορά φαρμάκου σημείωσε άνοδο σε τεμάχια. Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Η συζήτηση για ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων έρχεται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεδομένης της πίεσης που έχει προκαλέσει η χωρίς όριο μείωση τιμών με την τελευταία γενική ανακοστολόγηση, εξαιτίας της οποίας, είναι εμφανής ο κίνδυνος ελλείψεων από την αγορά φθηνών φαρμάκων με τα οποία εξασφαλίζεται η ρύθμιση μεγάλου όγκου χρονίως πασχόντων. Στην περίπτωση απομάκρυνσης των φαρμάκων αυτών, υπολογίζεται η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι και 700 εκ. ευρώ, καθώς η υποκατάσταση μπορεί να γίνει με φάρμακα που έχουν από πενταπλάσια μέχρι και 100πλάσια τιμή από αυτήν των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα.

To υπουργείο Υγείας
Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσουν στην τρόικα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων και τα οποία αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα κατά τη φετινή χρονιά, με στόχο την αποσυμπίεση των νοικοκυριών από πρόσθετες επιβαρύνσεις για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Μεταξύ των μέτρων που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση κινήτρων για τους φαρμακοποιούς (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag εδώ), καθώς και η ταχεία ένταξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προκειμένου στα θεραπευτικά σχήματα πρώτης γραμμής να προτιμώνται τα γενόσημα και να ακολουθούν στη συνέχεια οι νεώτερες και ακριβότερες θεραπείες.

Επίσης θα παρουσιαστεί και το νέο νομικό πλαίσιο για την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας και τα βήματα που ξεκινούν να γίνονται σταδιακά προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε παράλληλα να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση του κάθε θεραπευτικού σχήματος σε σύγκριση με το κόστος και την αποτελεσματικότητα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Επίπεδα ρεκόρ «χτύπησε» η συμμετοχή των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη

Αυξημένες κατά 106 εκατ. ευρώ ήταν οι καταβολές των Ελλήνων πολιτών το 2017 προκειμένου να καλύψουν τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης η οποία διατείνεται ότι εξασφαλίζει φάρμακα για κάθε Έλληνα πολίτη δεν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, με βάση το οποίο το 2017 πληρώσαμε από την τσέπης μας 866 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε τη συμμετοχή μας στα φάρμακα από 760 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ το 2012 ήταν 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (συμπεριλαμβανομένου της εκτιμώμενης συμμετοχής των ασθενών) διαμορφώθηκε πέρυσι στα περίπου 3,7 δισ. ευρώ το 2017 παραμένοντας κοντά στα επίπεδα του 2012, αναδεικνύοντας την πραγματική ανάγκη των Ελλήνων ασθενών για φαρμακευτική κάλυψη. Ωστόσο, η σημαντική μείωση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά -32% την περίοδο 2012-2017 είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση στον ιδιωτικό τομέα, όπου παρατηρείται 50% αύξηση στην εκτιμώμενη συμμετοχή των ασθενών και σημαντική αύξηση 220% στη συμμετοχή της βιομηχανίας την ίδια περίοδο.

Για το 2017, η συμμετοχή των ασθενών και της βιομηχανίας έφτασε στο 50% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ η οποία επεξεργάστηκε στοιχεία της αγοράς αλλά και του ΕΟΠΥΥ, από τα συνολικά 3.686 εκατ. ευρώ της δαπάνης, τα 1.945 εκατ. ευρώ αποτελούν την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, τα 875 εκατ. ευρώ είναι το clawback και rebate ήτοι η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας και στα 866 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συμμετοχή των ασθενών.

Τα στοιχεία της συνολικής ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή ασθενών και βιομηχανίας, είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2016, όταν η κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ ήταν επίσης 1.945 εκατ. ευρώ, ενώ η βιομηχανία είχε συνεισφέρει με 751 εκατ. ευρώ και οι ασθενείς με 760 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το 2012, που η συνολική δαπάνη ήταν στα 3.752 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε τα 2.880 εκατ. ευρώ, η βιομηχανία μόλις τα 272 εκατ. ευρώ και οι ασθενείς τα 600 εκατ. ευρώ.

Από το 2012 μέχρι σήμερα εισήλθαν στην αγορά δεκάδες νέα και ακριβά σκευάσματα τα οποία δεν μπορεί τελικά να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ με τον ψαλιδισμένο του προϋπολογισμό και όλο το βάρος μεταφέρθηκε σε ασθενείς και φαρμακευτικές.

Κατά κεφαλήν δαπάνη

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα συγκρυτικά στοχιεία της μελέτης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα στην Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία, από 430 ευρώ ανά κάτοικο το 2009 στα 181 ευρώ το 2015. Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 22 χωρών από 289 ευρώ το 2009 διαμορφώθηκε στα 292 ευρώ το 2015, δηλαδή περισσότερο από 100 υψηλότερα έναντι της Ελλάδας, ενώ στις Νότιες χώρες (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) διαμορφώθηκε στα 242 ευρώ.

Η δημόσια δαπάνη για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015 έναντι 2% το 2009, έχοντας πλέον προσεγγίσει το μέσο όρο της ΕΕ22 και των Νοτίων Χωρών.

Νοσοκομειακή δαπάνη

Η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθορίστηκε στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018 μειωμένη κατά -30% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ . ευρώ), πριν την επιβολή κλειστού προϋπολογισμού. Η μείωση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είχε ως αποτέλεσμα τη μετακύλιση στη βιομηχανία (σε νοσοκομειακό επίπεδο η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική), με τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate), όπου για το 2016 έφτασε τα 260 εκατ . ευρώ και για το 2017 εκτιμάται στα 320 εκατ. ευρώ (35% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης) .

Δαπάνες υγείας

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, το 2016, η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 14,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 8,5 δισ. ευρώ αποτελούν δημόσια χρηματοδότηση. Την περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής παρατηρείται σημαντική μείωση της συνολικής χρηματοδότησης κατά -32,4%, με μεγαλύτερη όμως υποχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης κατά -42,5%.

Η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 1.357 ευρώ το 2016 έναντι 2.027 ευρώ το 2009, ενώ πλέον υπολείπεται κατά 909 ευρώ από το μέσο όρο των Νοτίων Χωρών . Η δημόσια κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας υποχώρησε στην Ελλάδα κατά -43,2% μεταξύ 2009 και 2016, όπου και διαμορφώθηκε στα 789 ευρώ, έναντι αύξησης κατά 19,9% στην ΕΕ23 και ηπιότερης κάμψης στις Νότιες Χώρες κατά -2,4% την ίδια περίοδο . 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Αιφνίδια «εισβολή» ελεγκτών στον ΕΟΦ για την υπόθεση Novartis! Αποκλειστικές πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αιφνίδιο έλεγχο στα γραφεία του ΕΟΦ πραγματοποίησε ομάδα ελεγκτών για την υπόθεση Novartis χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.


Φύλλο και φτερό έκανε ομάδα ελεγκτών τα γραφεία του ΕΟΦ, προκειμένου να βρει στοιχεία για την υπόθεση Novartis που έχει προκαλέσει αναταραχές στο πολιτικό σκηνικό, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα χθες Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κι ενώ είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis, ομάδα ελεγκτών έχοντας και το πράσινο φως των δικαστικών αρχών, πέρασε την πύλη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στη Λεωφόρο Μεσογείων γύρω στις 10:30 το πρωί.

 

Οι ελεγκτές είχαν εντολή, λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο HealthReport.gr, να κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα αρχεία και τους υπολογιστές των στελεχών του Οργανισμού.

Στόχος να βρεθούν τα ηλεκτρονικά αρχεία από την επίμαχη περίοδο που εξετάζεται για τη Novartis, δεδομένου ότι η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, είχε καταγγείλει πρόσφατα ότι χάθηκαν στοιχεία, μέσα από τον ΕΟΦ, γεγονός στο οποίο και απέδωσε την καθυστέρηση στις έρευνες.

Σύμφωνα με την κ. Παπασπύρου χάθηκαν έγγραφα που υπήρχαν στο Υπουργείο Υγείας και τα ηλεκτρονικά e-mail του ΕΟΦ από τα τέλη του 2011 μέχρι και το 2012.

Εκτός γραφείων οι εργαζόμενοι για τον έλεγχο
Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι το κλιμάκιο των ελεγκτών, κατά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη χθες στον ΕΟΦ, ήλεγξε όλους τους υπολογιστές που βρίσκονταν στα κρίσιμα τμήματα, απομακρύνοντας μάλιστα τους εργαζόμενους από τα γραφεία τους, όπως μεταφέρουν μάρτυρες στο HealthReport.gr.

 

Μάλιστα εξονυχιστικός έλεγχος έγινε στο τμήμα μηχανογράφησης, καθώς αναζητούνται έγγραφα και ειδικά email που αντηλλάγησαν την επίμαχη περίοδο μεταξύ ΕΟΦ και υπουργείου Υγείας, τονίζουν πληροφορίες.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν στο HealthReport.gr ότι οι ελεγκτές έμειναν για ώρες στο γραφείο της Προέδρου του ΕΟΦ Κατερίνας Αντωνίου, εξετάζοντας λεπτομερώς διάφορα στοιχεία και έγγραφα.

Το κλιμάκιο αποχώρησε αργά το απόγευμα γύρω στις 17:00, τονίζουν οι πληροφορίες.
Η υπόθεση Novartis πάντως αναμένεται να είναι η αρχή του φακέλου «φάρμακα» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, καθώς σκοπεύει για πολιτικούς λόγους να συνεχίσει την έρευνα και να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα. Διαβάστε ΕΔΩ τις πληροφορίες του HealthReport.gr: «Τι έρχεται μετά τη Novartis! Νέος φάκελος «φωτιά»

Γι αυτό άλλωστε όπως σημειώνουν οι πηγές του HealthReport.gr, οι ελεγκτές κατά την επίσκεψη τους στον ΕΟΦ πήραν έγγραφα και για άλλες υποθέσεις που διερευνώνται… 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

240 ευρώ στην Αγγλία, 550 ευρώ στην Ελλάδα!

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

ΕΟΦ: Στα 92 δις. ευρώ η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη 2000-2016

Ξεπέρασαν τα 280 δισ. ευρώ οι δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία τα προηγούμενα 17 χρόνια με το 1/3 αυτών να αφορά στο φάρμακο.

Άπειρες είναι οι αναφορές το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις δαπάνες υγείας των προηγούμενων ετών, προκαλώντας πραγματική ζάλη στον απλό Έλληνα που προσπαθεί να χωρέσει στη λογική του τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ξοδευτεί για την περίθαλψή του. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν αποτέλεσε ποτέ πρότυπο μετρήσεων ή μη αμφισβητήσιμων στοιχείων. Όμως παρόλ’ αυτά υπάρχουν επίσημες μετρήσεις και υπολογισμοί, τόσο για τη συνολική δαπάνη, ιδιωτική και κρατική όσο και για τις ειδικές δαπάνες για φάρμακα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, την κρίσιμη περίοδο 2000-2016, φαίνεται πως είτε ως κράτος είτε από την τσέπη μας, ξοδέψαμε συνολικά 281 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 92 δισ. ευρώ μόνο για φάρμακα.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το προαναφερθέν διάστημα συνολικά η Ελλάδα ξόδεψε για την υγεία των πολιτών περί τα 281 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα στοιχεία χρόνο με το χρόνο αναθεωρούνται εμφανίζοντας κάποιες μεταβολές, όμως αυτές δεν είναι τόσο ακραίες ώστε να υπάρξει δραματική διαφοροποίηση πάνω από τα επίπεδα αυτά.

Με βάση επίσης την ΕΛΣΤΑΤ η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στα περίπου 176 δισ. ευρώ ή τα 2/3 της συνολικής δαπάνης. Κοινώς από την τσέπη μας το προηγούμενο διάστημα πληρώσαμε το 33% των συνολικών δαπανών για την υγεία ή 105 δισ. ευρώ. Φαίνεται λοιπόν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών καλύπτονταν πάντα από το δημόσιο σε ποσοστό που ανά έτος κυμαίνονταν από 55% έως 68%. Μάλιστα την κρίσιμη τετραετία 2007-2010 η δαπάνη για την υγεία έφτασε στα 86 δισ. ευρώ δηλαδή όσο το 1/3 της δαπάνης στα 16 χρόνια. Αντίστοιχα και η δημόσια δαπάνη προσέγγισε τα 58 δισ. ευρώ ήταν επίσης το 1/3 της συνολικής δημόσια δαπάνης στην 16ετία. Είναι δε και η περίοδος όπου η δημόσια δαπάνη φτάνει σε μέσο όρο το ρεκόρ στη συμμετοχή στη συνολική δαπάνη, δηλαδή στο 68%.

Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που και το ελληνικό ΑΕΠ έχοντας πετύχει ρεκόρ απόδοσης μέχρι το 2008-2009, δικαιολογεί σε ένα βαθμό και αντίστοιχες υγειονομικές δαπάνες. Συνολικά και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ την περίοδο 2000-2016 φτάνει στα 3,23 τρισ. ευρώ. Με βάση λοιπόν το συνολικό αυτό ποσό, αν μας επιτραπεί να «αθροίσουμε» τα 16 έτη της ελληνικής οικονομίας, οι συνολικές δαπάνες υγείας αντιστοιχούν στο 8,7%. Κι αυτό διότι υπήρξαν μεν χρονιές που η δαπάνη έφτασε κοντά στο 10% αλλά αυτές ήταν ελάχιστες.
Αντίστοιχα δε η δημόσια δαπάνη της 16ετίας αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ για το σύνολο των ετών. Και πάλι το ποσοστό αυτό δεν είναι θα έλεγε κανείς ακραίο. Συνολικά θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι οι δαπάνες δεν ήταν χαμηλές σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά όχι και τόσο υψηλές ώστε να δικαιολογούν τις εκτιμήσεις ότι επιβάρυναν δραματικά το ελληνικό χρέος και μάλιστα περισσότερο από άλλους τομείς.

Φαρμακευτική δαπάνη
Ειδικότερα τώρα σχετικά με τις δαπάνες για φάρμακα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΟΦ, φαίνεται ότι από το 2000 μέχρι και το 2016 καταγράφεται συνολικός τζίρος σε φάρμακα και σχετικά σκευάσματα σήμανσης ΕΟΦ στα περίπου 97 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 20 δισ. ευρώ αφορούν φάρμακα νοσοκομειακά ή σκευάσματα που διακινούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα σκευάσματα που διακινούνται μέσω φαρμακείων και φαρμακαποθηκών.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΦ προσδιορίζει ότι σκευάσματα αξίας 4,2 δισ. ευρώ αφορούν σε παράλληλες εξαγωγές τα έτη 2008-2016, δηλαδή περίπου το 10% των πωλήσεων σε αξία από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες τα έτη αυτά. Υπολογίζεται λοιπόν ότι στην περίοδο της 16ετίας η αξία των νόμιμων παράλληλων εξαγωγών προσέγγισε τουλάχιστον τα 5-6 δισ. ευρώ κι έτσι η εσωτερική αγορά φαρμάκου μπορεί να υπολογιστεί στα περίπου 92 δισ. ευρώ.

Με βάση τώρα τα στοιχεία για τη δημόσια δαπάνη, βλέπουμε ότι το σύνολο των καταβολών του δημοσίου για εξωνοσοκομεικά φάρμακα ήταν της τάξης των 49 δισ. ευρώ για το διάστημα των 16 ετών. Το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί την κάλυψη των φαρμάκων που διακινούνταν από τα φαρμακεία αλλά και το σύνολο των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχει επίσης και ένα μέρος των νοσοκομειακών φαρμάκων τα οποία περιέχονται στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ή χορηγούνταν από τις ιδιωτικές κλινικές και τα οποία δεν προσδιορίζονται από τον ΕΟΦ ώστε να προσδιοριστεί και η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη γι αυτά. Ας υποθέσουμε όμως ότι η κάλυψη στα φάρμακα από το ελληνικό δημόσιο είναι της τάξης των 60 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ αφορούν στη συμμετοχή των ασθενών, τα ΜΗΣΥΦΑ και την αρνητική λίστα ενώ πάνω από 3,5 δισ. ευρώ έχει εισφέρει η φαρμακοβιομηχανία λόγω clawback και rebate αλλά και λόγω της εξόφλησής της με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία είτε κουρεύτηκαν είτε ρευστοποιήθηκαν με απώλειες.
Συνδυάζοντας τώρα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΟΦ διαπιστώνουμε ότι το φάρμακο αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα περί το 1/3 των συνολικών δαπανών για την υγεία όπως και επίσης και το 1/3 της δημόσια δαπάνης.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΟΦ: Επικίνδυνα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν κατακλύσει την αγορά

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός επικίνδυνων φαρμακευτικών προϊόντων που διαφημίζονται και διακινούνται στη χώρα μας ενώ δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή! Στη σχετική λίστα προστέθηκε ακόμη ένα προϊόν το οποίο διαφημίζεται ως αντιμυκητιακό φάρμακο αλλά και προϊόντα για απώλεια βάρους κ.α.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ε.Ο.Φ., μέσω της ιστοσελίδας www.eu-meds.net/gr διακινούνται αντίγραφα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, (προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία, για απώλεια βάρους κλπ), με ξενόγλωσση συσκευασία και χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Παράλληλα, μέσω ιστοσελίδων, διαφημίζεται και διακινείται, ως αντιμυκητιακό φάρμακο, το προϊόν Onycosolve, χωρίς να διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου στη χώρα μας.

Eφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθουν στη κατοχή τους τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνεται δε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις Διευθύνσεις των Ρυθμιστικών Αρχών των κρατών μελών (Heads of Medicines Authorities – ΗΜΑ), προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων MAXILLIUM, ULTIM8, GOBILOR και BAMBOO-X. Τα συγκεκριμένα προϊόντα διακινήθηκαν ως συμπληρώματα διατροφής μέσω διαδικτύου, ενώ δεν αποκλείεται η πώλησή τους και από καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής/φυτοθεραπείας. Κατά συνέπεια, είναι πιθανή η διάθεσή τους, δια των ίδιων οδών, και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε από την Αρμόδια Αρχή της Ισπανίας, τα συγκεκριμένα προϊόντα περιέχουν τις μη δηλωθείσες φαρμακευτικές ουσίες ταδαλαφίλη (MAXILLIUM), σιλδεναφίλη (GOBILOR, BAMBOO-X) και συνδυασμό των δύο (ULTIM8). Η ταδαλαφίλη και η σιλδεναφίλη συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Συνεπώς, κατά τη χρήση των ανωτέρω μη εγκεκριμένων προϊόντων, ενέχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΦ