ΕΟΦ

Κατανάλωση γενοσήμων σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ

Κατανάλωση γενοσήμων σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ

Στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη από το τέλος θέση μεταξύ 27 χωρών στη διείσδυση γενοσήμων.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Κατανάλωση γενοσήμων σε Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ
Τα γενόσημα φάρμακα δεν έχουν την υψηλή διείσδυση στην ελληνική αγορά που παρατηρείται σε άλλες χώρες.
Είναι κάτι που σχετίζεται με την τιμή τους; Κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του φαρμάκου σχολίαζε πριν από μερικά χρόνια πως δεν αγοράζεις αντίγραφο, όταν με ελάχιστα παραπάνω χρήματα μπορείς να πάρεις το πρωτότυπο.
Η έρευνα του Iatronet για τις τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα, επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν. Αποκαλύπτει, δε, μία σειρά ζητημάτων, τα οποία χαρακτηρίζουν τη γενικότερη εικόνα της φαρμακευτικής αγοράς.
Η σχέση τιμής – κατανάλωσης θα μπορούσε να εξηγήσει τη χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Στη μελέτη των επιστημόνων του LSE Wouters, McKee και Καναβού, επισημαίνεται, ωστόσο, πως η ζήτηση γενοσήμων φαρμάκων δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές στην τιμή τους.
Πού αποδίδεται, τότε, η χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων στην Ελλάδα; Ας δούμε τα στοιχεία: Το 25% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι γενόσημα, τα οποία καλύπτουν το 21% της συνολικής δαπάνης του Οργανισμού για φάρμακα.
Στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη από το τέλος θέση μεταξύ 27 χωρών στη διείσδυση γενοσήμων.

Τα αντίγραφα φάρμακα στη χώρα μας καλύπτουν το 23% της αξίας του συνόλου των φαρμάκων που καταναλώνονται και το 24% των συσκευασιών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, στην οποία το ποσοστό της δαπάνης για γενόσημα είναι περίπου ίσο με τις χορηγούμενες ποσότητες. Οι παρακάτω αριθμοί είναι εύγλωττοι:
Στις ΗΠΑ, το 86% του όγκου των φαρμάκων που καταναλώνονται είναι γενόσημα. Για τον τεράστιο αυτό όγκο συσκευασιών, διατίθεται μόλις το 28% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα!
Παρόμοια είναι η είναι η κατάσταση στη Γερμανία, όπου το 81% των συσκευασιών που χορηγούνται είναι γενόσημα. Για τα φάρμακα αυτά, διατίθεται μόλις το 36% της συνολικής δαπάνης...
Οι δύο αυτές χώρες δεν παρατίθενται τυχαία. Οι μεν ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο, με την υψηλότερη διεθνώς διείσδυση γενοσήμων και η Γερμανία η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, με τη μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων στη “Γηραιά Ήπειρο”.
Ποσοστό
Ο επιστημονικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Μάρκος Ολλανδέζος συνδέει την τιμή των γενοσήμων με τη διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα, αλλά από άλλη προοπτική.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σημειώνει – τοποθετούνται σε μία περιοχή που οριοθετείται μεταξύ τιμών από 0,10 €/SU (μονάδα στοιχειώδους συσκευασίες) έως 0,17 €/SU και επίπεδα διείσδυσης από 40% έως 65%.
Το τρέχον – πραγματικό - επίπεδο τιμών των γενοσήμων στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό διείσδυσης, τέτοιο που θα επέτρεπε τη βιώσιμη κυκλοφορία τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ολλανδέζο, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, καθώς παρά το πολύ χαμηλό πραγματικό επίπεδο τιμών τους, η διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (στην πράξη χαμηλότερα από το 30% σε όγκο, λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας καθορισμού της έννοιας των γενοσήμων).
Ο επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ εκτιμά πως, υπό το πρίσμα αυτό, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνδέεται με την περαιτέρω μείωση της τιμής τους αλλά με διαρθρωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης καθώς και με κίνητρα για την προτίμηση οικονομικότερων θεραπειών.

Η εμμονή στην τιμολόγηση - αναφέρει - χωρίς άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και της αποζημίωσης, εκτός από απειλητική πλέον για τη βιωσιμότητα των γενοσήμων είναι και ατελέσφορη ως προς το στόχο της παραγωγής εξοικονομήσεων, καθώς εντείνει την υποκατάσταση των τιμολογιακά απαξιωμένων γενοσήμων από ακριβότερα νεότερα φάρμακα.
Θέση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι πως η προστασία του 10% στα γενόσημα τέθηκε για να διασφαλιστεί η κυκλοφορία μίας σειράς απαραίτητων καταξιωμένων θεραπειών, που σε αντίθετη περίπτωση θα εξαφανίζονταν άμεσα από την κυκλοφορία.
Αγκυλώσεις
Για να αυξήσει τη διείσδυση γενοσήμων, η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια: τις αγκυλώσεις του συστήματος, τη νοοτροπία γιατρών και ασθενών, αλλά και μία σειρά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως τα γενόσημα καθυστερούν να μπουν στην αγορά και – όταν αυτό συμβεί – η τιμή τους μειώνεται με βραδείς ρυθμούς.
Οι Wouters, McKee και Καναβός αναφέρονται στην περίπτωση ενός φαρμάκου για την υπέρταση, με τη δραστική ουσία ραμιπρίλη. Όταν έληξε η πατέντα του πρωτοτύπου, χρειάστηκε ένας χρόνος μέχρι να εμφανιστεί γενόσημό του στην αγορά του Ηνωμένο Βασιλείου και της Ισπανίας, δύο χρόνια στη Σουηδία και τρία στη Γαλλία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τιμή του γενοσήμου ήταν στο ένα πέμπτο της τιμής του πρωτοτύπου που έχασε την πατέντα (off – patent) και μέσα σε τρεις μήνες πήρε το 90% της αγοράς, καθώς η τιμή του “off – patent” δεν μειώθηκε.
Στην Ισπανία, αντίθετα, το γενόσημο έλαβε το 60% της τιμής του “off – patent”, με αποτέλεσμα να πάρει αργά μερίδιο στην αγορά (10% έπειτα από έναν χρόνο και 25% έπειτα από τρία χρόνια).
Στη Σουηδία, το γενόσημο έλαβε το 10% της τιμής του πρωτοτύπου και το μερίδιό του στην αγορά αυξήθηκε κατά 100%.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Στο Άμστερνταμ η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων! Τι θέση κατέλαβε η Ελλάδα

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στο Άμστερνταμ θα μεταφερθεί τελικώς η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μετά από σχετική ψηφοφορία.


Η Ελλάδα που ήταν υποψήφια δεν κατόρθωσε να περάσει στον 2ο γύρο αφού κατέλαβε στον 1ο γύρο της ψηφοφορίας την 7η θέση και δεν πέρασε στον τελικό.

Στον δεύτερο γύρο είχαν περάσει τρεις πόλεις, το Μιλάνο, το Άμστερνταμ και η Κοπεγχάγη. Το Μιλάνο και το Άμστερνταμ ήρθαν ισοπαλία στη βαθμολογία και έτσι μετά από κλήρωση την έδρα κέρδισε το Άμστερνταμ.

 

Πάντως η χώρα μας είχε προετοιμασθεί σε υψηλό επίπεδο για να διεκδικήσει την έδρα καθώς θα μεταφραζόταν σε αρκετές χιλιάδες επισκεπτών και νέων μόνιμων κατοίκων. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Μάχη της Ελλάδος για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων με πράσινο φως Μαξίμου! Έκτακτη σύσκεψη».

Να σημειωθεί ότι από το 1988 η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν στο Λονδίνο αλλά λόγω brexit μεταφέρεται. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατί είναι ακριβά τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα

Γιατί είναι ακριβά τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα

Λόγω της προστασίας που παρέχει η νομοθεσία, ένα πρωτότυπο (off – patent) σκεύασμα διατίθεται, τελικά, με τιμή χαμηλότερη από εκείνη του γενοσήμου του...
Δημοσίευση: 20 Νοεμβρίου 2017Καραγιώργος ΔημήτρηςΓράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Ρεπορτάζ - Αρθρογραφία
 111 8 Google +4 8 0 0σχόλια

Γιατί είναι ακριβά τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα
Προβληματισμό και αντιπαραθέσεις προκαλεί το καθεστώς τιμολόγησης των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα.
Οι “θεσμοί” πιέζουν για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις που τα παράγουν κάνουν λόγο για εξόντωση, ενώ το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να προστατεύσει τα εγχωρίως παραγόμενα σκευάσματα.
Πού βρίσκεται, όμως, η αλήθεια; Πρόσφατη μελέτη τριών επιστημόνων του London School of Economics (LSE) δείχνει πως οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα είναι οι δεύτερες πιο υψηλές μετά από εκείνες της Ελβετίας.
Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες Oliver Wouters, Martin McKee και ο Έλληνας Πάνος Καναβός συγκρίνουν τις τιμές γενοσήμων σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Όπως εξηγούν, πρόκειται για προϊόντα με πολύ υψηλές πωλήσεις, τα οποία αφορούν μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες.
Διαπίστωσαν πως σε τιμές εργοστασίου (ex – factory), η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση έπειτα από την Ελβετία. Ένα γενόσημο που φεύγει στη Γερμανία από το εργοστάσιο με τιμή 10 ευρώ, στην Ελλάδα έχει 22 ευρώ και στην Ελβετία 26 ευρώ.

Τις πιο χαμηλές τιμές ex-factory έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο (4 ευρώ), η Ολλανδία και η Δανία (4,5 ευρώ), η Πολωνία (6,5 ευρώ) και η Σουηδία (8 ευρώ). Στην Ελλάδα, δηλαδή, οι τιμές των γενοσήμων είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες της Ολλανδίας και της Δανίας...
Σε τιμές λιανικής, δηλαδή τιμή πώλησης από το φαρμακείο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, έπειτα από την Ελβετία και την Ιταλία. Ένα σκεύασμα που πωλείται από το γερμανικό φαρμακείο με 10 ευρώ, διατίθεται στο ελληνικό με 12 ευρώ, σε ελβετικό φαρμακείο 17 ευρώ και σε ιταλικό 12 ευρώ.
Τις πιο χαμηλές τιμές λιανικής πώλησης έχουν η Δανία και η Πολωνία (4 ευρώ) και η Σουηδία (6 ευρώ). Τα ίδια γενόσημα, δηλαδή, πωλούνται στην Ελλάδα σε τιμή διπλάσια από εκείνη της Σουηδίας.

Αν και η μελέτη δημοσιεύτηκε φέτος, τα στοιχεία αφορούν το έτος 2013. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σοβαρό αντίλογο σε σχέση με την παραπάνω κατάταξη. Το Iatronet, ωστόσο, έχει στη διάθεσή του συγκριτικά στοιχεία τιμών φαρμάκων για το 2016.
Από αυτά, προκύπτει πως η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων (προστατεύονται από πατέντα) και φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off – patent), αλλά τα ακριβότερα γενόσημα...

Ιδού πως η προκύπτει η συγκεκριμένη στρέβλωση. Όταν ένα πρωτότυπο φάρμακο χάσει την πατέντα του, η χονδρική του τιμή μειώνεται κατά 50% ή στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιλέγεται η πιο χαμηλή τιμή).
Το γενόσημο, λαμβάνει τότε το 65% της τιμής του παραπάνω φαρμάκου ή “φαρμάκου αναφοράς”.
Κάθε χρόνο, γίνονται στην Ελλάδα δύο ανατιμολογήσεις στα φάρμακα, ενώ δεν επιτρέπεται αυξήσεις τιμών. Σε κάθε ανατιμολόγηση, η μείωση στη χονδρική τιμή του γενοσήμου δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10% (προστασία).
Στην περίπτωση που – έπειτα από τους υπολογισμούς – προκύψει χαμηλότερη τιμή στο “φάρμακο αναφοράς” από το γενόσημο, δεν εφαρμόζεται η προστασία και η τιμή του γενοσήμου διαμορφώνεται στο 65% της τιμής που θα προκύψει για το “φάρμακο αναφοράς”.
Για παράδειγμα, σε ένα πρωτότυπο σκεύασμα που χάνει την προστασία του (“off – patent”) δοθεί τιμή 100 ευρώ, το γενόσημό του θα έχει τιμή 65 ευρώ.
Αν στην επόμενη ανατιμολόγηση, το “off – patent” πέσει στα 60 ευρώ, το γενόσημο θα έπρεπε να λάβει τιμή 39 ευρώ (60 ευρώ Χ 65%).
Προστασία
Λόγω της προστασίας του 10%, που παρέχει η νομοθεσία και αναφέρθηκε παραπάνω, η μείωση τις τιμής του γενοσήμου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 10% και η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 58,5 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, το πρωτότυπο φάρμακο, που έχει χάσει την πατέντα του, λαμβάνει τιμή 60 ευρώ και το γενόσημό του 58,5 ευρώ. Η τιμή τους, δηλαδή, είναι σχεδόν ίδια...
Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Η νομοθεσία επιβάλλει υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) που κυμαίνονται από 14% έως 30%, ανάλογα με τις πωλήσεις κάθε φαρμάκου.
Πωλήσεις
Με δεδομένο ότι το “off – patent” έχει υψηλότερες πωλήσεις, καθώς κυκλοφορεί στην αγορά περισσότερα χρόνια, θα βρεθεί – εκτός απροόπτου – στην υψηλή κλίμακα του rebate, δηλαδή στο 30%.
Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή διάθεσής του θα μειωθεί στα 42 ευρώ (60 ευρώ – 30%). Την ίδια ώρα, το γενόσημο, που λογικά βρίσκεται στη χαμηλή κλίμακα του rebate, θα έχει έκπτωση περίπου 20%.
Με αυτά τα δεδομένα, το πρωτότυπο (off – patent) σκεύασμα θα διατίθεται, τελικά, με τιμή χαμηλότερη από εκείνη του αντιγράφου του (42 ευρώ το πρωτότυπο, 46,8 ευρώ το γενόσημο)!
Στις παραπάνω τιμές δεν έχει υπολογιστεί η επιστροφή προς τον ΕΟΠΥΥ (clawback), η οποία συναρτάται (όπως και το rebate) με τον συνολικό όγκο πωλήσεων...

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Εκτός αγοράς 218 φάρμακα - 116 νέες ελλείψεις το τελευταίο δίμηνο

Επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΦ για τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη ή διέκοψαν την κυκλοφορία τους
Υπερδιπλασιάστηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο δίμηνο, καθώς έχουν καταγραφεί 116 νέες ελλείψεις ή διακοπές κυκλοφορίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των σκευασμάτων σε έλλειψη, σε 218.

Η καταγραφή του ΕΟΦ προέρχεται από δηλώσεις των φαρμακευτικών που τα παράγουν ή τα διακινούν στη χώρα μας ή βάσει εισαγωγών από το ΙΦΕΤ.

Από το σύνολο των παραπάνω φαρμάκων, τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί ελλείψεις σε 21 ακόμη φάρμακα, ένα εμβόλιο, ενώ έχουν ανακοινωθεί και 89 νέες διακοπές από την κυκλοφορία στη χώρα μας. Επιπλέον, το ΙΦΕΤ επεκτείνει τις εισαγωγές του σε φάρμακα που περιέχουν τις ουσίες μιδοντρίνη, φενοβαρβιτάλη, indigo carmine, ριφαμπικίνη και δεσμοπρεσίνη.

Στο μεταξύ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία σε 6 σκευάσματα που παρουσίασαν περιοδική έλλειψη εντός του 2017, καθώς και σε 3 εμβόλια, αυτό της ηπατίτιδας Α παιδιών και ενηλίκων, κατά της μηνιγγίτιδας. Τα έξι σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, αφορούν φάρμακα που περιέχουν τις ουσίες CISATRACURIUM, ACICLOVIR, FERROUS SULPHATE SESQUIHYDRATE + FOLIC ACID, PIPERACILLIN + TAZOBACTAM, METOCLOPRAMIDE HCL και AMLODIPINE.

Στις νέες ελλείψεις περιλαμβάνεται το τριπλό εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, καθώς και άλλα 21 σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες: λυοφιλοποιημένο E. COLI, σκεύασμα οιστραδιόλης σε μορφή TTS που εισάγεται μέσω του ΙΦΕΤ, κατόπιν συνταγογράφησης, ρανιτιδίνη, δύο περιεκτικότητες σε ONDANSETRON HYDROCHLORIDE DIHYDRATE, οξαλιπλατίνη, σιμβαστατίνη με φενοφιμπράτη, σκεύασμα περμεθρίνης, δύο σκευάσματα ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης, αλβουμίνη, δικλοφενάκη, σισπλατίνη, τριοξείδιο του αρσενικού (υπάρχει δυνατότητα για νοσοκομειακή παραγγελία), γκαμπαπεντίνη, τιμολόλη με δορζολαμίδη και τελμισαρτάνη.

Οι νέες διακοπές κυκλοφορίας, περιλαμβάνουν φάρμακα με τις εξής δραστικές:
πιντολόλη, λορνοξικάμη, αμπσιχιμάμπη (ανακλήθηκε η άδεια), τεμοζολομίδη (υπάρχουν όμοια), γκρανισετρόνη, ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη Α - 2Α, οξκαρβαζεπίνη, παρικαλσιτόλη, μομετασόνη, νιλουταμίδη, τινιδαζόλη, νιτρενδιπίνη, βενλαφαξίνη, ποδοφυλλοτοξίνη, δονεπρεζίλη, εβερόλιμους, ιτρακοναζόλη, latanoprost, βρομεξιδίνη υδροχλωρική, simeprevir, δοξυκυκλίνη σε σιρόπι, επιρουβικίνη, τελμισαρτάνη, εσομεπραζόλη, aliskiren, retapamulin, φιναστερίδη, ondanestron, ομεπραζόλη, φελοδιπίνη με ραμιπρίλη, alfacalcidol, σκεύασμα σιδήρου, κετοτιφένη, ενέσεις ινσουλίνης, γκαμπαπεντίνη, λεβετιρασετάμη, λαμοτριγίνη, τοπιριμάτη, στρόντιο, φαμσικλοβίρη, καλσιτονίνη σολομού, ρισπερδόνη, φεντανύλη κλπ., καθώς και το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για το οποίο μετά την έλλειψη, δηλώθηκε και διακοπή.

Ο πλήρης κατάλογος με τις ελλείψεις που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ, επισυνάπτεται εδώ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Πρωτότυπη έρευνα για τα οικιακά φάρμακα

Πρωτότυπη έρευνα για τα οικιακά φάρμακα

Δύο πρωτότυπες έρευνες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με ερωτήματα γύρω από τη διαχείριση του φαρμάκου.

Η πρώτη (ποιοτική έρευνα), εστίασε στην χαρτογράφηση των λειτουργικών πρακτικών 35 κοινωφελών φορέων που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων. Η δεύτερη (ποσοτική έρευνα), αφορούσε θέματα σχετικά με τις πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων και τη δωρεά μη ληγμένων από την κοινωνία και διενεργήθηκε από την εταιρεία PULSE RC σε πανελλαδικό δείγμα 1.310 ατόμων από το ευρύ κοινό.

Όπως προκύπτει, η ελληνική κοινωνία εν γένει φαίνεται να διαχειρίζεται σωστά το οικιακό φαρμακείο. Ωστόσο, πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικά, το 83% δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του. Ωστόσο, το 37% πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα, ενώ το 50% δεν γνωρίζει καν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων.

 

Η έρευνα αποτυπώνει, ακόμη, τη συνεισφορά των κοινωνικών φορέων, αφού παρά τις ποικίλες προκλήσεις και τυχόν οργανωσιακά ελλείμματα που αντιμετωπίζουν, φαίνεται να καλύπτουν σημαντικό όγκο φαρμακευτικών ελλείψεων των συνανθρώπων μας που στρέφονται σε αυτούς. Παρόλα αυτά, η ελληνική κοινωνία φαίνεται να μην είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ενώ υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που είναι ευαισθητοποιημένο απουσιάζει η ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρακτικές δωρεάς φαρμάκων.

 

Χαρακτηριστικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες δεν υπερβαίνει το 28%, ενώ μόλις το 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ποσοστό 28% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν δωρίζει φάρμακα, επειδή δεν γνωρίζει που να απευθυνθεί για να τα δωρίσει.

Με βάση τα προαναφερόμενα συμπεράσματα, το GIVMED, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη δικτύωση των περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων, ξεκινάει Καμπάνια Ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα που έχει να δωρίσει τα φάρμακα που δεν χρειάζεται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

 

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας εγκαινιάζεται η mobile εφαρμογή “GIVMED”, μέσω της οποίας η δωρεά φαρμάκων γίνεται εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη για οποιονδήποτε θέλει να υποστηρίξει τους χιλιάδες συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Έτοιμη η επιτροπή για τον φορέα που θα αξιολογεί και θα εγκρίνει τα νέα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες η επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για τη σύσταση φορέα Αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ).


Πρόκειται για τον φορέα που θα εγκρίνει ουσιαστικά την αποζημίωση από την κοινωνική ασφάλιση των νέων φαρμάκων που εισάγονται στη χώρα μας.
Θα αποφαίνεται δηλαδή ποια φάρμακα είναι καινοτόμα και ποια ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ήδη εδώ και εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr– προετοίμαζε και ενημερωνόταν από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για το πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος φορέας και ποια θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου.

 

Τις επόμενες ημέρες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία του φορέα, ποιοι θα συμμετέχουν αλλά και με ποιο τρόπο θα λειτουργεί.

Στην ουσία θα είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής επιτροπής Θετικής Λίστας, που θα μετεξελιχθεί σε επιτροπή αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας ενώ πολλά από τα πρόσωπα που συμμετέχουν σήμερα, αναμένεται να είναι και στο νέο φορέα.

 

Πάντως τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης αποζημίωσης για ένα φάρμακο, θα είναι κυρίως με βάση τη θεραπευτική προστιθέμενη αξία και την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

Με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές, η δημιουργία του νέου φορέα (ΗΤΑ) θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα. Μέχρι τότε το υπουργείο Υγείας κάνει διαπραγματεύσεις για τις τιμές ειδικά των ακριβών φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ για τα υποχρεωτικά παζάρια που γίνονται άρον άρον με εντολή τρόικας: “Παζάρια «εξπρές» για μειώσεις στις τιμές 22 φαρμάκων μέχρι τέλος του έτους! Όλο το παρασκήνιο”

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχος φορέας αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας υπάρχει στις περισσότερος Ευρωπαϊκές χώρες και εκτός των άλλων καθορίζει ουσιαστικά και την τελική φαρμακευτική δαπάνη, αφού στην πορεία πολλά φάρμακα κόβονται όταν κρίνεται πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αποτελεσματικότητας ή καινοτομίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Οι πρώτες αποσύρσεις καινοτόμων φαρμάκων "προ των πυλών"

Διαγραφές ετοιμάζει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, ενόσω εταιρίες έρευνας αρνούνται να φέρουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα
Εμφανείς και στους ασθενείς, πέραν της φαρμακοβιομηχανίας, γίνονται οι πρώτες επιπτώσεις από τη στρεβλή φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται, με τις πρώτες αποσύρσεις καινούριων σκευασμάτων που εγκρίθηκαν μόλις τους προηγούμενους μήνες, πήραν τιμή και κυκλοφόρησαν στις αρχές καλοκαιριού στην ελληνική αγορά.

Ήδη, ορισμένες φαρμακευτικές έχουν υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για διαγραφή σκευασμάτων τους από τον κατάλογο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.

Ταυτόχρονα, φαρμακευτικές με έδρα τις ΗΠΑ εμφανίζονται διστακτικές να φέρουν στην ελληνική αγορά δύο ή τρία φάρμακα σοβαρών παθήσεων, κυρίως αντικαρκινικά, εξαιτίας της αναδρομικής επιβολής τέλους εισόδου 25% στη θετική λίστα φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Το μέτρο έχει χαρακτηριστεί "κόλαφος" από παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας συνολικά, διότι αφενός μεν είναι δυσβάστακτο και καθιστά το κάθε καινούριο φάρμακο ασύμφορο να κυκλοφορήσει στη χώρα μας, αφετέρου δε, το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1.1.2017, με αποτέλεσμα όλα τα καινούρια φάρμακα που πήραν τιμή ως τον περασμένο Ιούνιο, να καλούνται τώρα να επιστρέψουν το ένα τέταρτο της τιμής τους στον ΕΟΠΥΥ.

Με την κατάσταση να επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των πολυεθνικών εταιριών που συνήθως φέρνουν τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, καταρρακώνονται και οι ελληνικές φαρμακευτικές, από την διακοπή συνομιλιών με τις αλλοδαπές επιχειρήσεις, για σύναψη συμφωνιών συνεργασίας για την προώθηση και πώληση των σκευασμάτων τους.

Πρόκειται ντόμινο κατάρρευσης συμφωνιών αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες με κάθε τρόπο είχαν μέχρι στιγμής θετική επίπτωση στους τζίρους όλων των φαρμακευτικών, ελληνικών και ξένων, με επίσης θετικό αποτέλεσμα στην απασχόληση υψηλού μορφωτικού επιπέδου προσωπικού στις φαρμακευτικές και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις υγείας.

Οι σχετικές αποφάσεις αποσύρσεων, αναμένονται να λάβουν "σάρκα και οστά" την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της και έχει ομαδοποιήσει τα αιτήματα, με στόχο την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, εξετάζοντας τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για το τελευταίο δελτίο τιμών που περιελάμβανε μόνο καινούρια προϊόντα (Απριλίου - Ιουνίου 2017).

Κατ΄ αρχήν πρόκειται λοιπόν για τις αποσύρσεις φαρμάκων που η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει ως διαγραφές σκευασμάτων από την αγορά, καθώς και η διόρθωση τιμών σε νέα γενόσημα που εγκρίθηκαν με το συγκεκριμένο δελτίο. Οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, συνολικά είναι κάτω των 20 σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Τιμών, και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ενιαίες τιμές στα γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας και περιεκτικότητας, μεταξύ τους. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ τον Δεκέμβριο

Οι φαρμακοβιομηχανίες υπολογίζουν πάρα πολύ στη νέα αυτή συνθήκη

Δημήτρης Μαρκόπουλος - protothema.gr


Τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγήΔεν πάει καιρός που οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών διατράνωναν τη διάθεσή τους να μετατρέψουν τους χώρους τους σε «προεκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ» προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση φαρμάκων εντός των σούπερ μάρκετ επειδή, δήθεν, θα έφερναν μεγάλες αυξήσεις στις τελικές τιμές και θα επιβάρυναν οικονομικά τους Ελληνες.

Οσο και αν οι ακραίες αυτές φωνές παραμερίστηκαν ακόμα και από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς (ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος που έχει ήδη αποδοκιμαστεί είναι τέως πρόεδρος του κλάδου), μένει να δούμε τις αντιδράσεις τους τώρα που όντως οι τιμές ανέβηκαν -παρότι στην εξουσία είναι μια αριστερή κυβέρνηση- και ο δρόμος για την πώληση σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ εντός των επόμενων μηνών δείχνει να ανοίγει.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το προηγούμενο διάστημα, τα σούπερ μάρκετ μέσα στον Δεκέμβριο θα πάρουν τη σκυτάλη για να διαθέτουν τα λεγόμενα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κάποιου είδους συνταγή. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προ ετών θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του κλάδου, ωστόσο τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Οι αντιδράσεις είναι υποτονικές, ενδεικτικές της υποκρισίας πολιτικών και συνδικαλιστών του χώρου. Πηγές αναφέρουν ότι ο ΕΟΦ κάνει τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται και η αγορά θα ανοίξει.

Η συγκεκριμένη αλλαγή εκτός των πολιτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει, καθώς όλοι θυμούνται τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμαχία που είχε αναπτυχτεί στο πρότυπο όλων όσα συνέβησαν προ ημερών και με την ομάδα οδηγών ταξί υπό τον κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο, αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην αγορά, καθώς οι βιομηχανίες θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους (ας μην ξεχνάμε ότι το φάρμακο είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τη δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία), οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα τονώσουν επίσης τους τζίρους τους, ενώ και οι καταναλωτές θα έχουν μια σημαντική εναλλακτική λύση.

Ξεκάθαρα πάντως οι φαρμακοβιομηχανίες φαίνεται να υπολογίζουν πάρα πολύ στη νέα αυτή συνθήκη που διαμορφώνεται και αναμένεται να αλλάξει τα πάντα. Τα φάρμακα που θα παρουσιαστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι περίπου 200 -με τον αριθμό τους, όμως, να αυξάνεται μελλοντικά-, τα οποία θα αφορούν χαμηλής έντασης και επικινδυνότητας παθήσεις, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, με απλές οδηγίες χρήσης. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Μεγάλη επιχείρηση της Interpol για πλαστά φάρμακα που διατίθενται μέσω διαδικτύου

drugs-online

Εκατομμύρια "πλαστά" φάρμακα κατασχέθηκαν σε μεγάλη επιχείρηση της Interpol που φέρει την κωδική ονομασία Pangea X και αφορά 3586 ηλεκτρονικά καταστήματα που λειτουργούσαν παράνομα στην ΕΕ και αλλού.
Πρόκειται για φάρμακα αξίας μεγαλύτερης των 51 εκατομμυρίων ευρώ και η παράνομη διακίνηση των οποίων οδήγησε στην σύλληψη 400 τουλάχιστον εμπλεκομένων παγκοσμίως και όχι μόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος...

Η Interpol έχει αποστείλει στην Ουγγαρία όπου έγιναν και οι περισσότερες συλλήψεις, ειδικό ιατροδικαστή κι έναν ακόμα εμπειρογνώμονα για να διεξάγουν αναλύσεις. Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι στην έρευνα συμμετέχουν αστυνομικοί από 123 χώρες ενώ τα φάρμακα που έχουν κατασχεθεί είναι παραπάνω από 25 εκατομμύρια.

Μεταξύ των φαρμάκων αυτών που κατασχέθηκαν είναι διατροφικά συμπληρώματα, αναλγητικά, φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, για την επιληψία, ακόμα και αντιψυχωτικά! Δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για αποδεδειγμένα βλαβερές, απαγορευμένες ή μη δραστικές ουσίες, είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας σε έκταση παγκόσμια και ουσιαστικά ανυπολόγιστη.

Η Ελλάδα όπου η διάθεση όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων μέσω internet απαγορεύεται, και επιπλέον και χάρη και στην ευαισθητοποίηση του κοινού ΕΟΦ-Πολιτείας-ΜΜΕ-επαγγελματιών υγείας στο θέμα, είναι από τις ελάχιστες προνομιούχες χώρες δεν έχει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα δηλητηρίασης από πλαστό φάρμακο μέσω internet.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι αρκετοί Έλληνες χρησιμοποιούν ξένα sites για να προμηθεύονται φάρμακα είτε επειδή ντρέπονται να τα ζητήσουν από το φαρμακείο είτε επειδή τα βρίσκουν σε πιο συμφέρουσες τιμές. Τα άτομα αυτά πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να σταματήσουν την λήψη αυτών των σκευασμάτων αμέσως. Η συμβουλή γιατρού εξάλλου θα ήταν πολύ χρήσιμη αν όχι απαραίτητη ενώ συμβουλές για τα φάρμακα και την ασφάλειά τους δίνουν όλοι οι πτυχιούχοι φαρμακοποιοί.

Διαβάστε εδώ την σχετική ενημέρωση από την Interpol.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Εγκύκλιος «σύγχυσης» του ΕΟΦ για τα ιατρικά συνέδρια

Εγκύκλιος «σύγχυσης» του ΕΟΦ για τα ιατρικά συνέδρια

Θολό χαρακτηρίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες το τοπίο γύρω από τα ιατρικά συνέδρια, παρά την επικαιροποιημένη εγκύκλιο που εξέδωσε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και η οποία θα αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης των δύο πλευρών σήμερα το πρωί.

Όπως αναφέρουν στο Virus παράγοντες της αγοράς, η νεότερη εγκύκλιος φαίνεται να τροποποίησε κάποια από τα σημεία για τα οποία είχαν εκφράσει προβληματισμό οι εταιρίες, αλλά βασικά «αγκάθια», που προκαλούν σύγχυση παραμένουν.

Βασικότερη θετική εξέλιξη αποτελεί, βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή στον ΕΟΦ των στοιχείων και εγγράφων από τις επιχειρήσεις. Η διαδικασία ενεργοποιείται άμεσα και για αυτό οι επικεφαλής του ΕΟΦ έχουν καλέσει σήμερα το πρωί στις 11 τους εκπροσώπους όλων των φαρμακευτικών εταιριών, για να τους παρουσιάσουν το σύστημα και να τους εξηγήσουν τη διαδικασία.

Βέβαια, κάπου εδώ αναδεικνύονται και τα αρνητικά σημεία της εγκυκλίου σύμφωνα με τις επιχειρήσεις.

«Απολογιστικά ενημερώνεται από την εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, η βάση δεδομένων του ΕΟΦ, με όλα τα ανωτέρω στοιχεία για τις εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού και το τελικό κόστος, εντός (2) δύο μηνών μετά το πέρας της εκδήλωσης», διευκρινίζει η επικαιροποιημένη εγκύκλιος.

Η λέξη «απολογιστικά» είναι, όπως όλα δείχνουν, το κλειδί, αφού καταδεικνύει πως η όλη διαδικασία δεν θα εγκρίνεται εξ αρχής, αλλά εκ των υστέρων. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, όμως, ο νόμος κάνει σαφή αναφορά για έγκριση ΕΟΦ και κάπου εδώ η σύγχυση μεγαλώνει.

Αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο ΕΟΦ κινείται πως μια αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα συνέδρια. Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «expost» ομάδας, ακολουθώντας τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Η εν λόγω ομάδα, δηλαδή, θα εγκρίνει εκ των υστέρων τα στοιχεία που υπεβλήθησαν και σε περίπτωση παρατυπιών ή ασυνέπειας θα επιβάλλει ποινές.

Η αλλαγή αυτή προτύπου σημαίνει πως οι εταιρίες θα πρέπει να βρουν το νέο βηματισμό τους, ενώ τρόπος θα πρέπει να βρεθεί για την προσαρμογή και του δικού τους κώδικα δημοσιοποίησης.

Είναι σαφές, δε, πως η ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας θα βαραίνει πλέον τις εταιρίες και τους επαγγελματίες υγείας και κατά πολύ λιγότερο τον ΕΟΦ, που θα ελέγχει εκ των υστέρων και θα επιβάλει κυρώσεις.

Ωστόσο, βασικότερη αντίφαση σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εκτιμάται ότι συνιστά η έμμεση κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ των δύο τύπων των συνεδρίων. Η εγκύκλιος δεν διαχωρίζει τα τύπου Α συνέδρια (επιστημονικά) από τα τύπου Β (προωθητικά), ακολουθώντας τη νομοθεσία ενισχύοντας τη σύγχυση. Με δεδομένη και τη διπλή άρνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων στη σχέση επαγγελματιών υγείας και φαρμακευτικών επιχειρήσεων (διαβάστε εδώ), ερωτήματα γεννούνται και για τον τρόπο προσαρμογής του Κώδικα Δημοσιοποίησης.

Συνεπώς, βασικό ερώτημα παραμένει αν η εγκύκλιος μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει ή απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου;

Να θυμίσουμε ότι στα άμεσα νομοθετικά σχέδια της Αριστοτέλους περιλαμβάνεται και η επίλυση του «γρίφου» που δημιούργησε η απόφαση της Αρχής (διαβάστε εδώ).

Η σημερινή συνάντηση ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις, αλλά τα στελέχη της αγοράς μάλλον κρατούν μικρό καλάθι. Εκτιμούν, δε, πως αν δεν δοθούν άμεσα απαντήσεις και λύσεις η επόμενη περίοδος θα είναι γκρίζα…

Επικαιροποιημένη_Εγκύκλιος_Επιστημονικές_Εκδηλώσεις

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Νέα Θετική Λίστα με έμφαση στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ

Οι γιατροί καλούνται να υποβάλλουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες με την αντίστοιχη τεκμηρίωση από τη χρήση των φαρμάκων
Νέα θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, με τα φάρμακα που πήραν τιμή μέσα στο καλοκαίρι ή που μείωσαν την τιμή τους λόγω οικειοθελούς απόφασης των εταιριών που τα διακινούν, ισχύει από σήμερα 5 Σεπτεμβρίου.

Η νέα λίστα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει το σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την έκδοσή της η αρμόδια επιτροπή, έλαβε υπόψιν της τον κατάλογο ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου, το συμπληρωματικό δελτίο τιμών φαρμάκων της 23 Αυγούστου με το οποίο μειώθηκαν οι τιμές σε 16 ιδιοσκευάσματα ύστερα από αίτημα των κατόχων άδειας κυκλοφορίας, αλλά και την προηγούμενη θετική λίστα, η οποία είχε συμπεριλάβει το δελτίο τιμών με τη γενική ανακοστολόγηση, που μείωσε τις τιμές στο σύνολο των κυκλοφορούντων φαρμάκων της αγοράς.

Στην απόφαση σημειώνεται ότι προκειμένου να εκτιμηθεί με ακρίβεια η επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ από την εφαρμογή της νέας θετικής λίστας, απαιτείται η ύπαρξη του όγκου των πωλήσεων και της Τιμής Αποζημίωσης των προϊόντων. Επισημαίνεται όμως, ότι σε κάθε περίπτωση, η φαρμακευτική δαπάνη τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ δεν επιβαρύνει πρόσθετα ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τον προϋπολογισμό αυτών των φορέων, καθότι κατά την υπέρβαση των ορίων των ετήσιων προϋπολογισμών τους, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback).

H νέα θετική λίστα, δίνει έμφαση στις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούν τα φάρμακα και στην ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνισης, με την αναφορά κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ, και την συνακόλουθη τεκμηρίωση, είτε πρόκειται για δυσανεξία σε περίπτωση υπέρβασης της ενδεικνυόμενης δόσης, είτε για ανεπιθύμητη ενέργεια για τον ίδιο λόγο, είτε σε περιορισμούς που παρατηρούν οι θεράποντες γιατροί κατά τη χρήση των σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση για την ισχύ της νέας λίστας, που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνεται ότι:

Σε περιορισμούς φαρμάκων όπου αναγράφεται «μέγιστη ανεκτή δόση» ως τέτοια ορίζεται η ημερήσια δόση του φαρμάκου σε υπέρβαση της οποίας εμφανίζεται δοσοεξαρτώμενη ανεπιθύμητη ενέργεια ή δυσανεξία, η οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται υποχρεωτικώς με αναφορά κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ.
Σε περιορισμούς φαρμάκων όπου αναγράφεται «δυσανεξία ή αντένδειξη» αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται με παράλληλη υποχρεωτική υποβολή «κίτρινης κάρτας».
Η νέα θετική λίστα επισυνάπτεται, εδώ

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ισχυρός ανταγωνισμός για την έδρα του ΕΜΑ – Διεκδικείται από 19 σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις

Ισχυρός ανταγωνισμός για την έδρα του ΕΜΑ – Διεκδικείται από 19 σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις

Ο ΕΜΑ απασχολεί 800 εργαζόμενους, οι οποίοι επιτηρούν θεσμικά μία φαρμακευτική αγορά της τάξης των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ισχυρός ανταγωνισμός για την έδρα του ΕΜΑ – Διεκδικείται από 19 σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις
Σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία θα πάψει να βρίσκεται στο Λονδίνο, εξαιτίας του Brexit.
Έως τις αρχές του μήνα, 19 πόλεις είχαν θέσει υποψηφιότητα. Εκτός από την Αθήνα, στον κατάλογο βρίσκονται το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λιλ, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.
Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ως χώρο στέγασης του ΕΜΑ το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας "Κεράνης", το οποίο είναι επταώροφο, με εμβαδόν 44.800 τετραγωνικών μέτρων.
Ανακαινίστηκε με βάση βιοκλιματικό σχεδιασμό, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις για θερμομόνωση, επιτυγχάνοντας ενεργειακή απόδοση και επιτρέποντας τη διείσδυση φυσικού φωτός στους εσωτερικούς του χώρους.
Πολύ σοβαρή είναι η υποψηφιότητα των Βρυξελλών, δεδομένου πως εκεί “χτυπάει η καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πρωτεύουσα του Βελγίου είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μία σειρά άλλων οργάνων.
Αυτό, ωστόσο, αποτελεί παράλληλα και μειονέκτημα, δεδομένου ότι στόχος της ευρωπαϊκής διοίκησης είναι να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποκέντρωση των υπηρεσιών.
Πολύ ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα της Ιρλανδίας, με το Δουβλίνο να εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα.
Η ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα προϊόντα Υγείας συμβάλλει σήμερα σημαντικά στη λειτουργία του ΕΜΑ. Ιρλανδοί συμμετέχουν σε όλες τις κύριες επιτροπές και προεδρεύουν σε πολλές από αυτές.
Η μετακίνηση της έδρας του EMA σε μία γειτονική χώρα, όπου η αγγλική είναι η κύρια γλώσσα, είναι η λιγότερο ενοχλητική επιλογή για το προσωπικό που εδρεύει στο Λονδίνο.
Οικογένειες
Το Δουβλίνο προσφέρει, επίσης, πολύ καλή διασύνδεση με το Λονδίνο, στην περίπτωση που οικογένειες εργαζομένων του ΕΜΑ αποφασίσουν να παραμείνουν στη βρετανική πρωτεύουσα για μία περίοδο μετά το Brexit.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δικαίωμα διεκδίκησης της νέα έδρας του ΕΜΑ έχουν όλα τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ένωσης.
Ο ΕΜΑ απασχολεί 800 εργαζόμενους, οι οποίοι επιτηρούν θεσμικά μία φαρμακευτική αγορά της τάξης των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δημ.Κ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΟΦ: Παράταση ως τον Οκτώβριο στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις για τα ιατρικά συνέδρια

Διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΟΦ για τη νέα διαδικασία συμμετοχής εταιριών και επαγγελματιών υγείας σε συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού
Ένα μήνα αργότερα, μετατίθεται η εφαρμογή της νέας διαδικασίας ελέγχου από τον ΕΟΦ για τη συμμετοχή των γιατρών σε επιστημονικές εκδηλώσεις και ιατρικά συνέδρια.

Η ηλεκτρονική κατάθεση θα ξεκινήσει την 1/10/2017 και η κάθε εταιρία θα πρέπει να φροντίζει για την έγκαιρη κατάθεση της αίτησης μεταξύ δύο και έξι μηνών πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τον φετινό Οκτώβριο, θα γίνουν αποδεκτά στην πλατφόρμα τα ηλεκτρονικά αιτήματα για πραγματοποίηση επιστημονικών εκδηλώσεων Εσωτερικού που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο σύστημα ελέγχου των συμμετοχών στα ιατρικά συνέδρια, βρήκε τις φαρμακευτικές σε ... θερινές διακοπές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εφαρμογή των μέτρων από την 1η Σεπτεμβίου που αρχικά είχε προγραμματίσει ο ΕΟΦ. Έτσι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από τον Οργανισμό, η οποία παράλληλα δίνει και τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν στο μεταξύ, για το νέο σύστημα και τον τρόπο με το οποίο αυτό θα λειτουργήσει.

Στις νεώτερες οδηγίες αναφέρεται ότι μία εταιρία δεν μπορεί να χορηγεί τον ίδιο επαγγελματία για περισσότερα από δύο συνέδρια εξωτερικού και δύο εσωτερικού ετησίως.

Επίσης κάθε εταιρία μπορεί να υποβάλλει αιτήσεις για μέχρι 10 συνέδρια το χρόνο στο εσωτερικό και άλλα 10 στο εξωτερικό, με τον περιορισμό των δύο συνεδρίων ανά θεραπευτική κατηγορία ή υπό έγκριση θεραπεία. Όσον αφορά τις αποστολές εμπειρογνωμόνων, αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τους τρεις εμπειρογνώμονες τη φορά, διατηρουμένου του περιορισμού των επαγγελματιών υγείας για συμμετοχή σε μέχρι δύο συνέδρια εσωτερικού και δύο εξωτερικού, ανά εταιρία.

Διευκρινίσεις
Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
"Σε ότι αφορά τις Συμμετοχές Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού:

Δύο μήνες πριν την έναρξη της εκδήλωσης και όχι νωρίτερα από έξι μήνες, υποβάλλονται μηνιαίως, ηλεκτρονικά, από εταιρίες αρμοδιότητας ΕΟΦ, στοιχεία αναφορικά με συμμετοχές Επαγγελματιών υγείας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού - Εξωτερικού και σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εσωτερικού – Εξωτερικού. Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα.
Η ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων που αφορά συμμετοχές Επαγγελματιών Υγείας σε εκδηλώσεις Εσωτερικού και συμμετοχή σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εσωτερικού θα τεθεί σε λειτουργία από 01/10/2017. Η κατάθεση στοιχείων για την κάλυψη συμμετοχών επαγγελματιών υγείας σε εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου 2017 θα γίνει μόνο απολογιστικά, σε έντυπη μορφή, με την συνήθη διαδικασία.
Για την ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων που αφορούν σε συμμετοχές Επαγγελματιών υγείας σε εκδηλώσεις Εξωτερικού και συμμετοχή σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εξωτερικού, τα νέα χρονοδιαγράμματα θα τεθούν σε ισχύ από 1/10/2017. Ως εκ τούτου, η κατάθεση στοιχείων για την κάλυψη συμμετοχών Επαγγελματιών υγείας σε εκδηλώσεις/επιτροπές Οκτωβρίου 2017 – Νοεμβρίου 2017, θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017, με την συνήθη διαδικασία.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων για ακυρώσεις – αντικαταστάσεις θα τεθεί σε λειτουργία από 01/10/2017. Έως τότε, σχετικά αιτήματα υποβάλλονται εγγράφως, μέσω γενικού πρωτοκόλλου, έως και επτά εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Η κάθε εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, δεν δύναται να επιχορηγεί την συμμετοχή του ίδιου Επαγγελματία υγείας, περισσότερο από δύο φορές ετησίως στο Εξωτερικό και δύο φορές ετησίως στο Εσωτερικό.
Η προσμέτρηση θα γίνεται όπως γινόταν μέχρι τώρα, ήτοι, σύμφωνα με την 1η συμμετοχή του Επαγγελματία υγείας και όχι ανά ημερολογιακό έτος. Συμμετοχές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί δεν μεταφέρονται στο επόμενο έτος.
Απολογιστικά ενημερώνεται από την εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, η βάση δεδομένων του ΕΟΦ, με όλα τα ανωτέρω στοιχεία για τις εκδηλώσεις Εσωτερικού - Εξωτερικού και το τελικό κόστος, εντός δύο μηνών μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Κάθε εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, δύναται να καταθέτει αιτήσεις για δύο συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων ανά θεραπευτική κατηγορία ετησίως, με ανώτατο ετήσιο (ημερολογιακό) όριο 10, για εγκεκριμένα ή υπό έρευνα φάρμακα και θεραπείες, για το Εσωτερικό και δύο συναντήσεις Εμπειρογνωμόνων ανά θεραπευτική κατηγορία ετησίως, με ανώτατο ετήσιο (ημερολογιακό) όριο 10, για εγκεκριμένα ή υπό έρευνα φάρμακα και θεραπείες, για το Εξωτερικό. Ο αριθμός ανά αποστολή δεν θα υπερβαίνει τους τρεις εμπειρογνώμονες και έκαστος εμπειρογνώμων μπορεί να συμμετάσχει έως δύο φορές ετησίως ανά εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, για το Εσωτερικό και τρεις εμπειρογνώμονες, με έκαστο εμπειρογνώμονα να μπορεί να συμμετάσχει έως δύο φορές ετησίως ανά εταιρία προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, για το Εξωτερικό.
Αναφορικά με την ηλεκτρονική κατάθεση αιτημάτων για την πραγματοποίηση Επιστημονικών Εκδηλώσεων Εσωτερικού, η ηλεκτρονική κατάθεση θα ξεκινήσει την 1/10/2017 και ο κάθε φορέας/εταιρία θα πρέπει να μεριμνά για την έγκαιρη κατάθεση της αίτησης δύο μήνες πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και όχι νωρίτερα από έξι μήνες. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τον μήνα Οκτώβριο, θα γίνουν αποδεκτά στην πλατφόρμα τα ηλεκτρονικά αιτήματα για πραγματοποίηση επιστημονικών εκδηλώσεων Εσωτερικού που θα λάβουν χώρα το μήνα Νοέμβριο 2017". 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Πρόεδρος ΕΟΦ: Τέρμα ο διαχωρισμός των ιατρικών συνεδρίων σε προωθητικά και επιστημονικά

Συνάντηση μεταξύ εκπρόσωπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας και της προέδρου του ΕΟΦ κας Αντωνίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/8 με αντικείμενο τη νέα εγκύκλιο του Οργανισμού που εξεδόθη στις 2 Αυγούστου και αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κα Αντωνίου ενημέρωσε τα στελέχη των εταιρειών ότι σύμφωνα με την αντίληψη του Οργανισμού δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των εκδηλώσεων τύπου Β προωθητικές και ΒΙ επιστημονικά φόρα που οργανώνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ κατέστησε επίσης σαφές, ότι αναμένει από τις εταιρείες να δημοσιοποιήσουν μέχρι 30-9-2017, όλες τις εκδηλώσεις και των δυο ανωτέρω τύπων, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η πρόθεση του Οργανισμού είναι να επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα.

Έτσι με τη νέα πλέον εγκύκλιο του Οργανισμού, καταργείται η διάκριση επιστημονικών και προωθητικών εκδηλώσεων, και κατά την ερμηνεία του ΕΟΦ, όλες οι εκδηλώσεις, είτε οργανώνονται από επιστημονικά σωματεία, φορείς, κρατικά νοσοκομεία, πανεπιστήμια ή ιδρύματα, είτε από φαρμακευτικές εταιρείες, θεωρούνται επιστημονικές εκδηλώσεις και κάθε δαπάνη που κάνει μία εταιρεία προκειμένου να στηρίξει τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οφείλει να τις δημοσιοποιήσει.

Στις δαπάνες προσμετρώνται και τα έξοδα που αφορούν στην προβολή συγκεκριμένων προϊόντων μέσω εκθέσεων, επιδείξεων, εντύπων, stands,αλλά και τα έξοδα οργάνωσης των εκδηλώσεων (ενοικίαση χώρου, συνεδριακό υλικό, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, φιλοξενία οργανωτών και προσκεκλημένων, εστίαση συμμετεχόντων).

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του ΕΟΦ διέπονται από τους ακόλουθους κανονισμούς:
 Εκδηλώσεις ενημέρωσης ασθενών από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ δεν επιτρέπονται σύμφωνα με τη νομοθεσία.
 Η διάρκεια του προγράμματος επιστ. εκδηλώσεων από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ μπορεί να είναι από 4 ώρες – μέχρι 3 ημέρες με τη δυνατότητα δύο διανυκτερεύσεων.
 Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων που οργανώνονται από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι σαράντα οκτώ (48) συνολικά ετησίως.

Η νέα εγκύκλιος επιβάλλει επί πλέον στις εταιρείες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία των εκδηλώσεων από 1-10-2017 προϋπολογιστικά και απολογιστικά, συμπεριλαμβανομένων και των χορηγιών.

Αντιθέτως τα Διαδικτυακά Σεμινάρια απελευθερώνονται και δεν προσμετρώνται ενώ προβλέπονται honoraria (τιμητικές αμοιβές) για τους προέδρους των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών δεσμεύτηκαν ότι θα μεταβιβάσουν τα στοιχεία στον ΕΟΦ μέχρι 31 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τα δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, ενώ επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν το νέο πλαίσιο και να επανέλθουν μετά το τέλος των διακοπών απαντώντας σε όλα τα επιμέρους σημεία.

Τέλος αναμένονται με ενδιαφέρον και η αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στη νέα εγκύκλιο, αφού οι γιατροί υποστηρίζοντας το διαχωρισμό των εκδηλώσεων σε προωθητικές και επιστημονικές, ανησυχούν μήπως η δημοσιοποίηση των στοιχείων χρησιμοποιηθεί «ανθρωποφαγικά» και αποβεί σε βάρος της φήμης των γιατρών που συμμετέχουν σε αυτά ακόμη και για επιμορφωτικούς -επιστημονικούς λόγους.

Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ: Εγκύκλιος_Επιστημονικές_Εκδηλώσεις

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Επικίνδυνα φάρμακα στο διαδίκτυο!

Επικίνδυνα φάρμακα στο διαδίκτυο!

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση δύο επικίνδυνων σκευασμάτων που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου, “εκπέμπει” ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο λόγος για το Estrogenolit RX Starter Pack 728 mg, το οποίο σύμφωνα με την επισήμανσή του χορηγείται με ιατρική συνταγή και παρουσιάζεται ως ενισχυτικό της γυναικείας σεξουαλικής δραστηριότητας. Όπως προέκυψε από τον επίσημο εργαστηριακό έλεγχο που διενεργήθηκε από τις Γερμανικές αρχές, το προϊόν περιέχει τη φαρμακευτική ουσία μεστανολόνη, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία του.

“Η μεστανολόνη έχει ανδρογόνο και αναβολική δράση και εμπίπτει στις διατάξεις της υπ’ αρ. 34912 (ΦΕΚ 3170 Β΄/30-12-2011) περί απαγορευμένων ουσιών” τονίζει ο ΕΟΦ.

Το δεύτερο σκεύασμα είναι το Αmentus Plus (κάψουλες, ημερ. λήξης: 25/01/2019 και 29/03/2019, διανομέας άγνωστος), το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία “Sibutramine”, με φαρμακευτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατά της παχυσαρκίας.

“Η συγκεκριμένη ουσία δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας. Επιπλέον, το προϊόν παρουσιάζεται ως διατροφικό με φυτικές πρώτες ύλες (συμπλήρωμα διατροφής)” αναφέρει ο ΕΟΦ, επισημαίνοντας ότι το προϊόν αυτό αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο σκεύασμα ο ΕΦΟ καλεί τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα. “Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή” καταλήγει.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Αλαλούμ με τα καινοτόμα φάρμακα που δεν έχουν μπει ακόμα στην θετική λίστα

καινοτομα

Το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει οι έκτακτες εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες -για τις περιπτώσεις που δεν έχει μπει ακόμα στην θετική λίστα το εν λόγω σκεύασμα-. Αυτό προέκυψε μετά τον τελευταίο νόμο που περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα έλευσης νέων, ακριβών φαρμάκων στη χώρα. Ο ΕΟΠΥΥ ωστόσο ενημερώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.


Όπως αναφέρουν από τον ΕΟΠΥΥ, μετά τις θεραπείες για την ηπατίτιδα C, από την Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους της Αθήνας εξετάζονται τα ραδιοφάρμακα, φάρμακα εξωτερικού που αφορούν σε ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές, και όσα αφορούν στις διατάξεις της Υ.Α. 82961 (ΦΕΚ 2219 Β’/09.09.2013) σχετικά με αποζημίωση φαρμάκων που εισάγονται με έκτακτες διαδικασίες από τον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ έως την οριστική αξιολόγηση τους από την αρμόδια επιτροπή ή τη λήξη της ενδεδειγμένης περιόδου θεραπείας.

Οι περιπτώσεις που εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους μπορούν να τροποποιηθούν με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού.

Διαβάστε εδώ σχετικό αποκλειστικό δημοσίευμα του Iatropedia.

Διαβάστε παρακάτω το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ:

eopyy

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

ΠΕΦ: Αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι για γενόσημα και μείωση του clawback!

Για αδιέξοδο στην φαρμακευτική πολιτική κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)!


 

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας οι φετινοί στόχοι της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% και της μείωσης του clawback κατά 30% είναι αδύνατο να επιτευχθούν.

Μάλιστα εκτιμάται ότι η βιομηχανία θα κληθεί να επιστρέψει σε ετήσια βάση ένα τεράστιο ποσό σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές στον Οργανισμό και στα νοσοκομεία, το οποίο πλησιάζει το 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΠΕΦ «δυστυχώς, έπειτα από μια επταετία ατυχών επιλογών και λανθασμένων κατευθύνσεων, η χώρα οδηγείται σε ένα σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης όπου τουλάχιστον το 1/3 της δαπάνης καλύπτεται από τη φαρμακοβιομηχανία. Ταυτόχρονα, η επάρκεια και ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς αποτελούν καθημερινό στοίχημα»

Είναι δεδομένο ότι το δυσβάστακτο πλέον clawback είναι, κατά βάση, αποτέλεσμα του καθορισμού του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Σημειώνεται ότι ο σημερινός τρόπος υπολογισμού του clawback του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνει άδικα τη φαρμακοβιομηχανία και με το κέρδος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Στο πλαίσιο αυτό το clawback του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την τιμή παραγωγού (ex-factory) ώστε να αντιστοιχεί στα πραγματικά έσοδα των εταιρειών, ενώ είναι απαραίτητο να τεθεί ένα απόλυτο ανώτατο όριο για το clawback π.χ. όχι πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, αναφέρουν τα μέλη της ΠΕΦ ότι «το νέο αυξημένο rebate και οι συνεχείς μονομερείς μειώσεις τιμών που – θα πρέπει να τονιστεί – επικεντρώνονται στα ήδη οικονομικά φάρμακα θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς ενώ, παράλληλα, απειλούν και τη βιωσιμότητα υγειών φαρμακευτικών επιχειρήσεων με εκατοντάδες εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό, πέραν των άλλων, εγείρει και σοβαρά νομικά θέματα, αφού το ρυθμιστικό πλαίσιο υποχρεώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε συνθήκες περιορισμένης οικονομικής ελευθερίας».

Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί είναι κατάφωρα άδικο για τα παλαιά οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα, τα οποία οδηγούνται σε έξοδο από την αγορά ακριβώς τη στιγμή που η παραμονή τους σε αυτή είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητη γιατί δημιουργούν κρίσιμες εξοικονομήσεις στο σύστημα Υγείας.

Διαβάστε ΕΔΩ τι υποστηρίζουν: Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες: Δεν είναι ακριβά τα γενόσημα! Τι υποστηρίζουν για τον πόλεμο των τιμών

Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης απαιτεί μια συνολική πολιτική που θα επιδιώκει τον έλεγχο της υπερκατανάλωσης και τον περιορισμό της αναίτιας υποκατάστασης των καταξιωμένων αποτελεσματικών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα, ενώ θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες. Και αυτό, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός συστήματος ουσιαστικών κινήτρων που θα οδηγούν στην επιλογή οικονομικών θεραπευτικών επιλογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ΠΕΦ καταθέτει σταθερά τα τελευταία προτάσεις με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, τη συγκράτηση του κόστους αλλά και τη σύνδεση της φαρμακευτικής πολιτικής με την ανάπτυξη με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται σε όρους προστιθέμενης αξίας και προσφοράς στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αναμένουμε αυτές οι προτάσεις να αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τιμολόγηση νέων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Τιμολόγηση νέων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Στο επόμενο βήμα των διαδικασιών τιμολόγησης προχώρησε ο ΕΟΦ, αναρτώντας τη λίστα με αιτήματα τιμολόγησης νέων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμακων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.).

Μετά την έκδοση ξεχωριστού καταλόγου ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης (διαβάστε εδώ), ο ΕΟΦ ανήρτησε και τη λίστα με 50 αιτήσεις ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων, που εκκρεμούσαν από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τις 30-06-2017 και τα οποία είναι πλήρη.
Ο Οργανισμός καλεί τους ΚΑΚ να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις ηλεκτρονικά.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΜΗΣΥΦΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ_ΙΟΥΝΙΟΣ 2017_ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Άλλαξε το καθεστώς στα φάρμακα χωρίς συνταγή - ελεύθερη η τιμή τους

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους από τα φαρμακεία- όπως παυσίπονα, αντιπυρετικά, ρινικά σκευάσματα, αναλγητικές κρέμες (τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα- ΜΗΣΥΦΑ).

Capital.gr

Ήδη το υπουργείο Υγείας ανέβασε στην ιστοσελίδα του τον κατάλογο με τις ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ενώ με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που αναρτήθηκε στη Διαύγεια καθορίζεται η διαδικασία της ενδεικτικής τιμολόγησης και της ανώτατης νοσοκομειακής τιμής, καθώς και ο τρόπος διάθεσής τους.

Όπως όμως διευκρινίζεται στην υπουργική απόφαση, η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής είναι μεν υποχρεωτική (όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν την άδεια κυκλοφορίας ή παράγουν τα μη συνταγογραφούμενα υποχρεούνται για τα προϊόντα που υπάρχουν στη λίστα του υπουργείου Υγείας να αναγράφουν πάνω στην συσκευασία τη φράση "Ενδεικτική Τιμή Λιανικής Πώλησης"), εντούτοις δεν είναι η υποχρεωτική η τιμή διάθεσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πραγματική τιμή πώλησης θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται- είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω- ανάλογα με την πολιτική κάθε φαρμακευτικής και τους δικαιούμενους τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ενόψει της έκδοσης της απόφασης με την οποία απελευθερώνεται και επισήμως η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για επερχόμενες αυξήσεις στη λιανική τιμή των φαρμάκων. Από την άλλη πλευρά, στελέχη από το χώρου του φαρμάκου αναφέρουν πως ο ελεύθερος πλέον ανταγωνισμός στην αγορά- και με δεδομένο πως θα αναγράφεται λιανική τιμή- μπορεί να ρίξει τις τιμές. Μένει επίσης να ξεκαθαριστεί αν οι θεσμοί θα επιμείνουν μελλοντικά στο άνοιγμα της αγοράς του φαρμάκου και στη διάθεση τους και από μεγάλες αλυσίδες λιανικής, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο.

Η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής, όπως τονίζεται στην απόφαση του Α. Ξανθού. διαμορφώνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών -μελών της Ε.Ε, όπου βρέθηκε τιμή, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, από το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη, όπου βρέθηκε τιμή. Αν το φάρμακο τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει, και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος. Τέλος αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της προηγούμενης περίπτωσης, τότε το προϊόν θα τιμολογείται με βάση την συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα στην Ελλάδα. Η συσχέτιση μπορεί να γίνεται και με όμοια συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε ότι αφορά στα σκευάσματα που διατίθενται μέσω νοσοκομείων, αυτά θα λαμβάνουν την ίδια ή κατώτερη τιμή με αυτή των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή θα είναι υποχρεωτική για την διάθεση τους και οι φαρμακευτικές θα μπορούν να τα πωλούν μόνο σε τιμή χαμηλότερη από την αναγραφόμενη και όχι παραπάνω.

Η λίστα του υπουργείου Υγείας με τις ενδεικτικές τιμές λιανικής και τις ανώτατες νοσοκομειακές θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η πρώτη εφαρμογή της συνολικής αναθεώρησης του καταλόγου ΜΗΣΥΦΑ ορίζεται το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Έρχονται 134 νέα φάρμακα

Αναρτήθηκε στον ΕΟΦ η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων
Στην τελική ευθεία για την κοστολόγηση τους βρίσκονται 134 νέα φάρμακα, μετά την ανάρτηση από τον ΕΟΦ των τελικών προτεινόμενων τιμών χθες.
Ο κατάλογος, που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει 3 λιγότερους κωδικούς, από τον αντίστοιχο που τέθηκε σε διαβούλευση και αποστέλλεται τώρα στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας και, αφού εξεταστούν από την Επιτροπή Τιμών, να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 134 σκευάσματα, από 137 (εδώ) αρχικά, 16 εξ αυτών βασίζονται σε 5 νέες δραστικές ουσίες, ενώ η πλειονότητα των αιτήσεων, αφορούν σε γενόσημα.Οι νέες δραστικές αφορούν σε σκευάσματα για την αιμορροφιλία, ένα ορφανό φάρμακο νοσοκομειακής χρήσης για το πολλαπλό μυέλωμα, μορφές καρδιολογικού φαρμάκου, φάρμακο για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και μορφές ορφανού φαρμάκου για τη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμια.

Ολόκληρος ο κατάλογος με τις τιμές των νέων φαρμάκων, επισυνάπτεται εδώ

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΦ