Νέο σύστημα ελέγχου της διανομής φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας

Share

Νέο σύστημα ελέγχου της διανομής φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας

\r\n

Το νέο σύστημα 24ωρης παρακολούθησης των φαρμακευτικών προϊόντων, με το οποίο ο ΕΟΦ είναι πλέον σε θέση να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα διανομής φαρμάκων, παρουσίασαν την Τρίτη 7 Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας.

Ο ΕΟΦ με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία. Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) το μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που την επικολλούν. Παράλληλα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή. Τέλος δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

\r\n \r\n


Μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ελέγχεται η νομιμότητα κάθε φαρμάκου

Με αυτή τη διαδικασία πλέον ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων.

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, που δυστυχώς ήταν συχνό φαινόμενο. Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο αλλά και παρακολουθεί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.

Σαλμάς: Η Ελλάδα από ουραγός, παράδειγμα προς μίμηση

«Η Ελλάδα από ουραγός σε θέματα μηχανογράφησης και ελέγχου στο φάρμακο, καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες, στον τρόπο που παρακολουθείται πλέον η διαδρομή του κάθε κουτιού φαρμάκου» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς. Είμαστε αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Φαινόμενα διπλής χρέωσης φαρμάκων και ταινίες γνησιότητας ελεύθερες, θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Τούντας, δήλωσε:

«Σήμερα πραγματικά, όπως είπε ο υπουργός, είναι μια ιστορική μέρα για το φάρμακο στην Ελλάδα. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρχει καμία παράνομη χρήση ταινίας γνησιότητας, να ξέρουμε τα φάρμακα από τις εταιρείες, τις αποθήκες και τα φαρμακεία που καταναλώνονται, να παρακολουθούμε τις ελλείψεις και να παρεμβαίνουμε άμεσα.

Ένα έργο πολύ σημαντικό που το σκεφτήκαμε και το σχεδιάσαμε το τελευταίο διάστημα στον ΕΟΦ και χάρη στον Αναπληρωτή Υπουργό κ Σαλμά, στη συντονιστική του και τη δυναμική του παρέμβαση στο να επιλύσουμε τεχνικά θέματα με την ΗΔΙΚΑ, μπορέσαμε και το φέραμε αυτό το έργο σήμερα σε πραγματοποιήσιμη πλέον φάση. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σαλμά για την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή του στο σημαντικό αυτό ιστορικό έργο, τους συνεργάτες μας στον ΕΟΦ, τον κ. Στασινόπουλο και τον κ. Κουκοβίνο καθώς και την ΗΔΙΚΑ, τον κ. Χάλαρη και τους συνεργάτες του, που συνέβαλαν στο να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τις δύο αυτές δημόσιες υπηρεσίες και να προσφέρουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο στον ελληνικό λαό» .

\r\n

 

\r\n

ΠΗΓΗ:iatrikostypos.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΦ Νέο σύστημα ελέγχου της διανομής φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας