ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Αναδρομικά: Πότε θα δοθούν σε ένστολους, γιατρούς, καθηγητές ΑΕΙ

«Ανάσα» για τα ειδικά μισθολόγια – Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι

newsbomb.gr

Από τον ερχόμενο μήνα και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν επιστραφεί τα αναδρομικά σε χιλιάδες λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012 στις αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, αλλά να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που επιδίκασε το ΣτΕ.

Τα χρήματα θα δοθούν από το «υπερπλεόνασμα» του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Η πληρωμή των ποσών θα γίνει το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, είτε εφάπαξ τον Δεκέμβριο είτε σε τρεις μηνιαίες δόσεις, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν με τον ν. 4093/2013 στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης:

Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστεςδικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013. Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξηση των «προσωπικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν για την περίοδο από 1η-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξεκίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2013, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 75 μηνών.
Τα ποσά ανάλογα με τον βαθμό κυμαίνονται από 1.400 ευρώ ως 10.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και από 850 ευρώ ως 6.800 ευρώ για τους αποστράτους.

Ενδεικτικά, τα αναδρομικά, αναλόγως βαθμού, είναι:

 

Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά όχι από την 1η-8-2012, ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

 

Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τα πράγματα άλλαξαν πρόσφατα. Ενώ με βάση τη σχετική απόφαση του ΣτΕ οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου δεν δικαιούνταν καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έλαβε πολιτική απόφαση να δώσει και σ’ αυτούς αναδρομικά για πολλούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά γι’ αυτούς ενδέχεται να «μετρήσουν» από τον Οκτώβριο του 2014, όπως ακριβώς και για τους 4 ιατρούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιούνται από τότε να λάβουν αναδρομικά.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των ιατρών του ΕΣΥ, το ΣτΕ δικαιολόγησε την απόφασή του να μην επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των αδικηθέντων δημόσιων λειτουργών της συγκεκριμένης κατηγορίας επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και ειδικότερα «την οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και την κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Brexit και συγχωνεύσεις φέρνουν ... πονοκέφαλο, λόγω clawback

Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag

Ο τρόπος υπολογισμού του clawback εμφανίζει πλασματική ανάπτυξη και οδηγεί σε πρόσθετες χρεώσεις

Βουνό κινδυνεύει να γίνει μια λογιστική λεπτομέρεια, η οποία προκύπτει από τις αλλαγές που φέρνουν το Brexit και οι συγχωνεύσειςφαρμακευτικών εταιριών, λόγω του τρόπου υπολογισμού του clawback.

Ο λόγος, για τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν υπολογισμό της χρέωσης κατά 90% από τα πραγματικά μερίδια αγοράς και κατά 10% από το μερίδιο ανάπτυξης των εταιρειών.

Εξαιτίας του Brexit, πολλές εταιρείες που διατηρούσαν την έδρα τους στη Μ. Βρετανία, τώρα "μεταναστεύουν" σε άλλες χώρες - κυρίως στην Ιρλανδία ή την Ολλανδία. Μαζί με τη μεταφορά της έδρας όμως, μεταφέρονται και όλα τα προϊόντα της βρετανικής μητρικής στην εταιρεία υποδοχής.

Η αλλαγή κατόχου άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) όμως, ενδέχεται να ληφθεί ως ανάπτυξη και να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του μεριδίου αύξησης της αγοράς, επισημαίνουν παράγοντες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Μάλιστα ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως η αλλαγή ΚΑΚ δεν αποτελεί ανάπτυξη, καθώς:

Η μεταφορά προίόντων σε νέο ΚΑΚ δεν συνιστά ανάπτυξη μεριδίου αγοράς, αλλά μόνη αντικατάσταση του ΚΑΚ,
Είτε ο προηγούμενος είτε ο νέος ΚΑΚ, αντιπροσωπεύονται από την ίδια εταιρεία τοπικά, και αυτή καλείται να καλύψει το clawback,
Τα προϊόντα ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ίδια μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία, ενώ διατηρούν τον ευρωπαϊκό και τον τοπικό κωδικό ΕΟΦ χωρίς αλλαγή, και τέλος,
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι αλλαγές ΚΑΚ λόγω Brexit, προχωρούν χωρίς οποιεσδήποτε επιπτώσεις για τις τοπικές εταιρείες.

Εξαγορές - συγχωνεύσεις

Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται και με τις εταιρείες που προκύπτουν από εξαγορές - συγχωνεύσεις, ιδίως στις περιπτώσεις που αγοράζονται συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων.

Στις περιπτώσεις αποκτήσεων προϊοντικών πακέτων με πώληση και αλλαγή ΚΑΚ (φορέα αδείας), κοινοπραξιών και εμπορικών συνεργασιών, τύπου co‐marketing και co‐promotion, τα προϊόντα που αποκτώνται από την νέα εταιρεία, δεν αποτελούν επαύξηση των πωλήσεων τους, αλλά απόκτηση δια αγοράς προϊόντων προς περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση.

Αντίστοιχα, στους ισολογισμούς της μεταβίβασης, οι εγγραφές αφορούν το ενεργητικό και το παθητικό της απορροφούμενης εταιρείας στο ενεργητικό και παθητικό της απορρωφώσας εταιρείας και ακολουθεί προσθετική εγγραφή των πωλήσεων, η οποία αποτελεί απόκτηση (κτήση ενεργητικού) και όχι ανάπτυξη.

Με δεδομένα τα παραπάνω ζητήματα, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ρυθμιστική υπουργική απόφαση, η οποία να προβλέπει μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο να μην προσμετρώνται στο μερίδιο ανάπτυξης των εταιρειών κατά την πρώτη χρονιά μετά τον μετασχηματισμό ή τη μεταβίβαση. Τονίζουν δε, ότι διαφορετικά, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Clawback: Τελικά θα μειωθεί, θα καταργηθεί ή θα μείνει ως έχει;

clawback

Προεκλογικά το χαρακτήριζαν άδικο μέτρο και υπόσχονταν κατάργησή του. Μόλις κέρδισαν τις εκλογές είπαν ότι είναι δύσκολο να καταργηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Τελικά τους υποχρέωσαν οι δανειστές μας να υποσχεθούν εκ νέου την σταδιακή μείωση και τελικά κατάργησή του. Και τώρα, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και των υπουργών Υγείας, βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη ΔΕΘ,είπε ότι "σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία, ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε, επιτέλους, να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Δηλαδή σκοπεύουν να αυξήσουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια τη δαπάνη για την Υγεία που σήμερα παραμένει καταποντισμένη στο 5,2% του επίσης καταποντισμένου ΑΕΠ της χώρας.

Φέτος οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές θα ανέλθουν στο 1,4 δις ευρώ, αλλά όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη της ΔΕΘ, "θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών, τόσο για το νοσοκομειακό, όσο και για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Άρα θα αυξηθεί το όριο των δαπανών. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα, για πρώτη φορά θα έλεγα, που στόχο έχουν προοπτικά να πετύχουν τον έλεγχο της ζήτησης και του κόστους. Άρα θα περιορίσουν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα θα περιορίσουν και το clawback...". Και επανέλαβε τις υποσχέσεις στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας...

Ωστόσο, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης, χωρίς επαρκή διείσδυση των γενοσήμων, χωρίς ξεχωριστά κονδύλια για τους ανασφάλιστους, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του clawback. Ούτε και με την αυξημένη μέσα στο 2018 νοσοκομειακή δαπάνη μπορεί να μειωθεί. Μην ξεχνάμε ότι 30 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν σε αυτήν το 2018, δεν είναι χρήματα του κεντρικού κράτους αλλά ίδια έσοδα των νοσοκομείων.

Ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Δ/ντης ΣΦΕΕ δήλωσε στο iatropedia:
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σήμερα (€2,5 δις για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2009 - όταν ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει αυξηθεί κατά 31%. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή είναι 181 ευρώ, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ.

Είναι προφανές ότι η δαπάνη δεν επαρκεί, γιατί άλλωστε δεν έχει υπολογιστεί με μια τεκμηριωμένη μεθοδολογία, αλλά βάσει οικονομικών δεικτών που δεν σχετίζονται με το νοσολογικό φορτίο της χώρας. Η δε υπέρβαση απλώς μεταφέρεται στις επιχειρήσεις! Μόνο για το 2017 οι φαρμακευτικές εταιρίες επέστρεψαν €1,2 δις, ενώ για το 2018 αναμένεται να επιστρέψουν το ποσό των € 1,4 δις!

Ο μηχανισμός του clawback έχει αποτύχει διότι εφαρμόζεται πάνω σε ένα εσφαλμένο προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών των ασθενών, «καλύπτει» τις αστοχίες της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξει τη δαπάνη λειτουργώντας σαν δίχτυ ασφαλείας. Μόνο από το clawback, το κράτος έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές πάνω από €3 δις μέσα σε 6 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσό ξεπερνά τα €5 δις, μια επιπλέον φορολόγηση δηλαδή!

Τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Σε αυτές τις παράλογες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις, χωρίς καμία δυνατότητα πρόβλεψης και σταθερότητας και με το γενικότερο αντιεπενδυτικό περιβάλλον εξαντλείται η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 26.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα ο κλάδος και δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στην είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά και αυτό μελλοντικά θα έχει και επιπτώσεις αρνητικές στην Ελληνική παραγωγή.

Κύριο αίτημά μας αποτελεί η θέσπιση ανώτατου ποσού για την υπέρβαση (το clawback) και συνυπευθυνότητα στην καταβολή της με την Πολιτεία, που θα βοηθήσει στην διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Παράλληλα, χρειάζεται εφαρμογή μέτρων, όπως η ανάπτυξη Μητρώου Ασθενειών, η πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, που θα μειώσουν δραστικά την υπέρβαση. Τέλος, απαιτείται άμεση δημιουργία ειδικού κονδυλίου για τα φάρμακα των ανασφάλιστων, το οποίο θα προέρχεται από τα κονδύλια της πρόνοιας και εξαίρεση των εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αφού αφορούν πρόληψη και όχι θεραπεία.

ΠΗΓΗ:http://iatropedia.gr/

 

Με 3 "ταχύτητες" τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς

Βάσει των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών


https://www.star.gr/

Βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το Σ.τ.Ε. για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν, με τον ν. 4093/2013 στα ειδικά μισθολόγια, τα αναδρομικά θα δοθούν με τρεις "ταχύτητες", ως εξής:

1) Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013.

Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως και 27.902,55 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τούς επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013.

Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των "προσωπικών διαφορών" που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τους ενστόλους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξεκίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2013, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 73 μηνών μέχρι στιγμής.

2) Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν δικαιούνται αποκατάστασης των αποδοχών τους από την 1η-8-2012.

Δεν μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά από την 1η-8-2012, δηλαδή από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

3) Οι ιατροί του ΕΣΥ, δεν δικαιούνται καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία κρίθηκαν και γι' αυτούς αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 επί των βασικών μισθών και επιδομάτων τους, βάσει του ν. 4093/2012, προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093 πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του Ε.Σ.Υ. μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018 που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης. Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για πολύ μεγάλο διάστημα είναι οι 4 ιατροί που προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε.. Τα αναδρομικά αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Επιπλέον εισφορά 20% σε όσους αυτοαπασχολούμενους είναι και μισθωτοί

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Ασφαλιστικές εισφορές 20% θα πρέπει να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι για το εισόδημα το οποίο εισπράττουν από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητά τους, ακόμα και αν καταβάλλουν παράλληλα εισφορές ως μισθωτοί. Αυτό ξεκαθαρίζει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (κατ΄ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) σχετικά για τους παράλληλα απασχολούμενους (σ.σ. ως μισθωτοί και ταυτόχρονα ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων νέων επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Έτσι προσαυξάνεται κατά αντίστοιχο ποσό το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για εισφορές.

Την ίδια ώρα, θα προσαυξάνεται η σύνταξη για όσους πλήρωσαν διπλές εισφορές για διπλή απασχόληση...

1) Διπλές εισφορές για διπλή απασχόληση

Όπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο, όσοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 παρείχαν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα είχαν δραστηριότητες ως αυτοαπασχολούμενοι, για τις οποίες υπάγονταν στην ασφάλιση ενός φορέα κύριας ασφάλισης, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου πρέπει να καταβάλουν υπέρ ΕΦΚΑ ταυτόχρονα:

-Μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από την εξαρτημένη εργασία

-Ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (δηλαδή 20% επί του εισοδήματος τους).

Με άλλα λόγια, παύει να ισχύει παλαιότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση ασφαλισμένων από 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά, που ασκούσαν περισσότερες της μιας επαγγελματικές δραστηριότητες, η υποχρεωτική ασφάλιση χωρούσε σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

2) Καταργείται η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή των παράλληλα απασχολούμενων), η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) με έως 5 έτη ασφάλισης.


Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι ελάχιστες ή κατώτατες μηνιαίες εισφορές της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων υπολογίζονται επί του 70% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ/μήνα).

Δηλαδή υπολογίζονται επί των 410 ευρώ ή αλλιώς με έκπτωση 30%.

Αυτή η έκπτωση, λοιπόν στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους, δεν ισχύει για όσους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες αμείβονται –παράλληλα με την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος – ως μισθωτοί. Συνεπώς, οι ελάχιστες εισφορές τους θα υπολογίζονται κάθε μήνα επί των 586 ευρώ και όχι επί των 410 ευρώ.

3) Τι γίνεται με τις συντάξεις όσων έχουν παράλληλη απασχόληση

Η ίδια εγκύκλιος τονίζει πως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2016 ασφαλίζονταν λόγω πολλαπλής δραστηριότητας σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς, λαμβάνουν για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης τους μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2016 επιπλέον συνταξιοδοτική παροχή για κάθε έτος που έχει καταβληθεί η επιπλέον εισφορά.

Η επιπλέον συνταξιοδοτική παροχή αυτή, υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς, ενώ ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς που ασφαλίζονταν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα αλλά δεν κατέβαλαν διπλές εισφορές (δηλαδή κατέβαλλαν μόνο μία εισφορά). 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Φορο-πρόστιμα λόγω ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες

Φορο-πρόστιμα λόγω ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πρόστιμο επειδή είναι φορολογικά συνεπείς και υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για να αυξήσουν το δηλωμένο εισόδημά τους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες! Ο λόγος; Διορθώνουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν το 2017 με την ευθύνη του "λάθους" να μην ανήκει στους επαγγελματίες.

Η υποβολή των προστίμων είναι μια παρενέργεια του αρχικού σταδίου εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο υπολογισμός των εισφορών που θα κατέβαλαν οι επαγγελματίες για τη χρήση 2017 που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου (εισφορές με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος) έγινε με βάση το εισόδημα του 2015 επειδή ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν γνώριζε το εισόδημα του 2016 καθώς δεν είχαν υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις του 2017 (εισοδήματα 2016).

Εντός του 2017 υποβλήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για τη χρήση 2016. Έτσι καθόλη τη διάρκεια του 2017 οι επαγγελματίες πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015. Στις 10 Μαΐου του 2018 ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην επανεκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2017 λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα του 2016. Στην συντριπτική πλειονότητα το αποτέλεσμα της επανεκκαθάρισης ήταν πιστωτικό καθώς το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι για το 2016 ήταν μειωμένο. Το ποσό των καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζει άμεσα το ύψος του καθαρού εισοδήματος αφού οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Πολλοί ελεύθεροι προχώρησαν στην υποβολή των φετινών τους φορολογικών δηλώσεων δηλώνοντας τα αρχικά ποσά εισφορών που κατέβαλαν το 2017. Στη συνέχεια, μετά την επανεκκαθάριση των ασφαλιστικών τους εισφορών, προχώρησαν στην υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων με τις νέες μειωμένες εισφορές λόγω της έκδοσης πιστωτικού από τον ΕΦΚΑ, δήλωσαν αυξημένα καθαρά έσοδα, αλλά μαζί με τον αυξημένο φόρο εισοδήματος κλήθηκαν να πληρώσουν και πρόστιμο τροποποιητικής δήλωσης ύψους 250 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν πιστωτικό από τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 350.000.

 Παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας πλήρωνε κάθε μήνα το 2017 ασφαλιστικές εισφορές ύψους 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά 5.400 ευρώ. Με την επανεκκαθάριση προέκυπτε ότι έπρεπε να πληρώσει 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή του επιστράφηκαν 600 ευρώ. Προχώρησε το 2018 στην υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης αναπροσαρμόζοντας εκπιπτόμενες δαπάνες και εισόδημα. Συγκεκριμένα το καθαρό εισόδημά του αυξήθηκε κατά 600 ευρώ και κλήθηκε να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 132 ευρώ. Εκτός, όμως, από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος καλείται να πληρώσει και πρόστιμο 250 ευρώ για την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί η απαλλαγή από πρόστιμα εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης διαφόρων άλλων κατηγοριών φορολογούμενων, όπως είναι οι αγρότες ή οι συνταξιούχοι του δημοσίου στους οποίους έγινε φέτος λάθος από το Γενικό Λογιστήριο στον υπολογισμό των αποδοχών τους.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία «σβήνουν» τα ληξιπρόθεσμα της Κυβέρνησης

Οι εξοφλήσεις των προμηθευτών της δημόσια υγείας μαζί με τα rebate και clawback, ύψους 2,1 δις. ευρώ βγάζουν ασπροπρόσωπη την Κυβέρνηση στη δέσμευση για μείωση των ληξιπρόθεσμων σε προμηθευτές.

Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του δημοσίου, αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ, καθώς μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών και της λειτουργίας του κατάφερε να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα κατά τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ. την τελευταία τριετία. Την ίδια στιγμή και τα νοσοκομεία κατάφεραν να μειώσουν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούσαν το 1,7 δις. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ήταν 4,7 δις. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δηλαδή αποτελούσαν περί το 36% του συνόλου, ενώ σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, σε σύνολο συνολικών οφειλών 2 δις. ευρώ αποτελούν μόλις το 14% δηλαδή 281 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία όφειλαν 931 εκατ. ευρώ όταν πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υποχωρήσει στα περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, δε συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό. Αυτές οι οφειλές συμπεριλήφθησαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016, διαμορφώνοντας το ύψος των ληξιπροθέσμων αναλογικά στο τέλος του 2015 σε περίπου 1,9 δις. δις. ευρώ.

Ένα χρόνο μετά (τέλος του 2016), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ έπεσαν κάτω από το 1,3 δις ευρώ, δηλαδή, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 30% (συμπεριλαμβάνοντας πλέον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτες χώρες, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 150 εκατ. ευρώ την περίοδο εκείνη). Αντίστοιχα, στο τέλος του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν περεταίρω μείωση προσεγγίζοντας το 0,5 δις ευρώ, δηλαδή, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 75% περίπου σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015.

Στο τέλος του Α' εξαμήνου του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν περισσότερο προσεγγίζοντας τα 280 εκατ. ευρώ, δηλαδή, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 85% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, ενώ το τέλος Ιουλίου 2018, τα ληξιπρόθεσμα παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση, προσεγγίζοντας τα 260 εκατ. ευρώ και βαίνουν επίσης μειούμενα.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι η εντυπωσιακή μείωση των ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ, επηρέασε σημαντικά και τη μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι τη στιγμή που η μείωση των οφειλών προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ - όπως αναφέρθηκε - φτάνει το 85%, η αντίστοιχη μείωση των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης (πλην ΕΟΠΥΥ) δείχνει αποκλιμάκωση μόλις στο 33%. Συγκεκριμένα, η μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες που επετεύχθει από τη Γενική Κυβέρνηση ( πλην ΕΟΠΥΥ) είναι περίπου 1 δις. ευρώ

Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες που επιτεύχθηκε από τη χώρα είναι 2.680 εκατ. ευρώ με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τα 1.423 εκατ. ευρώ, ποσοστό περίπου 55%. Δηλαδή, πάνω από το μισό στόχο της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες καλύφθηκε από τον οργανισμό.
Εάν εδώ προσθέσουμε κει την αποκλιμάκωση των χρεών των νοσοκομείων, τότε σχεδόν τα 2 δις. ευρώ από τα 2,68 δις. ευρώ μείωσης των ληξιπρόθεσμων προήλθαν από τις κινήσεις στο χώρο της υγείας. Και επειδή τα τελευταία δύο χρόνια ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις προς τα νοσοκομεία της τάξης του 1,3 δις. ευρώ, τότε φαίνεται ξεκάθαρα η έμμεση συμβολή του και εδώ στην εξόφληση των προμηθευτών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, η κατακόρυφη πτώση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της (όπως η νέα διαδικασία τελικής εκκαθάρισης, μητρώο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.α.), αφού τα έσοδα από τις προβλεπόμενες πηγές, δηλαδή, από ασφαλιστικές εισφορές και κρατική επιχορήγηση, ναι μεν αυξήθηκαν, όμως η αύξηση αυτή κατευθύνθηκε κυρίως στο Δημόσιο Τομέα. Επίσης σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ταμειακό υπόλοιπο που μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια για ένα δίμηνο, ενώ αποπληρώνει τους παρόχους σε διάστημα 2-3 μηνών κι έτσι δεν παράγει νέα ληξιπρόθεσμα.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι οι μειώσει των οφειλών επιτεύχθηκαν και με την σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν των μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει κάθολου το γεγονός ότι υπήρξε ορθότερη διαχείρηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 250-260 εκατ. ευρώ.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ιδού τα 49 προαπαιτούμενα του 2018

Ιδού τα 49 προαπαιτούμενα του 2018

Από τους Δήμητρα Καδδά, Γ. Αγγέλη

Το Mνημόνιο τελείωσε, αλλά τα προαπαιτούμενα… μένουν. Τουλάχιστον 49 "μέτρα" παρέμβασης με καθαρά μνημονιακό χαρακτήρα οφείλει, σύμφωνα με τις "υπογεγραμμένες" δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση να φέρει εις πέρας πριν από το τέλος του χρόνου.

Η υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των δύο πρώτων μετα-μνημονιακών αξιολογήσεων υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια: πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο κρίσιμο τελευταίο 4μηνο του 2018.

Πρόκειται για τα προαπαιτούμενα της μετα-μνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας, που συνδέονται με ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων για το χρέος αλλά και με τη στάση που θα κρατήσουν για την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές και οι διεθνείς αξιολογητικοί οίκοι.

Το πιο "εμβληματικό" μέτωπο είναι αυτό των πλεονασμάτων και της "μάχης" για τις συντάξεις και τις παροχές, αλλά ουσιαστικά τα πεδία είναι πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνουν μέτρα και δεσμεύσεις για τα οικονομικά της υγείας, για τα ασφαλιστικά "χαράτσια", το κοινωνικό κράτος και το Δημόσιο, ενώ διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες, τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αλλά και στο σύστημα δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στα δύο "τεφτέρια" που θα έχουν ανά χείρας οι "θεσμοί" κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα. Ουσιαστικά περιγράφονται ένα προς ένα σε δύο διαφορετικά κείμενα τα οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση:

- Στο Μνημόνιο, που μπορεί να έληξε (με την έννοια της δανειακής σύμβασης), αλλά οι "ουρές" που άφησε είναι πολλές (εκτείνονται έως και το 2022) και από αυτές οι 35 λήγουν μέσα στον χρόνο.

- Στο δισέλιδο κείμενο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και αποτελούν ουσιαστικά μια "εξειδίκευση" κάποιων από τα προαπαιτούμενα, που τα πάνε πιο... πέρα. Και αυτές οι δεσμεύσεις φτάνουν έως το 2022 (τότε, άλλωστε, λήγει και η Ενισχυμένη Εποπτεία), αλλά υπάρχουν ανάμεσά τους 14 δράσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2018.

Κορυφή του παγόβουνου

Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις του 2018 είναι μόνο η κορυφή του "παγόβουνου" όσων έχουν συμφωνηθεί να γίνουν τα 4 χρόνια της Ενισχυμένης Εποπτείας. Μέσα από τα "ψιλά γράμματα" του Μνημονίου αλλά και από το δισέλιδο των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Eurogroup προκύπτει ότι το μεγάλο "τσουνάμι" των μέτρων που πρέπει να εκπληρωθούν έρχεται αργότερα, το 2019.

Ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι ο μεγάλος τους όγκος πρέπει να γίνει κατά την 3η αξιολόγηση, αυτή που λήγει τον Ιούνιο-Ιούλιο του επόμενου χρόνου, δηλαδή σε μια συγκυρία που είναι ιδιαίτερα "ευαίσθητη" λόγω των ευρωεκλογών αλλά και της "φορολογίας" για τον ελληνικό εκλογικό κύκλο.

Περιλαμβάνουν από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και την ολοκλήρωση των επιστροφών στην υγεία (clawback) μέχρι σημαντικές παρεμβάσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για σημαντικές κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Crash test

Οι δύο αυτές πρώτες αξιολογήσεις του 2018 ξεκινούν... τώρα. Οι "θεσμοί" έχουν προαναγγείλει μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί για τις 10 Σεπτεμβρίου το πρώτο crash test. Θα προηγηθεί την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος του Euro Working Group (στις 30 Αυγούστου), με θέμα και το ελληνικό ζήτημα. Σε αυτό θα ζητηθεί μια πρώτη πληροφόρηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης εν όψει και της ΔΕΘ.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου και μετά η πρώτη άφιξη των "θεσμών" στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Θα υπάρξει νέος έλεγχος στο τέλος Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, τότε, στη δεύτερη κάθοδο του Δεκεμβρίου, φέρεται ότι θα κριθούν οι μεταρρυθμίσεις του 2018 και το αν η Ελλάδα θα λάβει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με αυτές.

Τα πιο πολλά από τα ορόσημα χρονικά φτάνουν έως το τέλος του 2018. Έτσι αρμόδια στελέχη αιτιολογούν και την απόφαση που φέρεται να έχουν λάβει οι δανειστές να μην εκδώσουν έκθεση συμμόρφωσης κατά την πρώτη κάθοδό τους στην Αθήνα...

Υπενθυμίζεται ότι η εκπλήρωση των όρων, μεταξύ άλλων, συνδέεται με την καταβολή των κερδών ομολόγων SNPs - ANFAs (600-800 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο) και με την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου step-up (200 εκατ. το όφελος ετησίως).

Πενταπλή αξιολόγηση

Όπως έγραφε το "Κ", η εποπτεία θα ασκείται μέσα από πέντε τουλάχιστον πλευρές, εκ των οποίων οι τρεις είναι θεσμοθετημένες και έχουν στο επίκεντρό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ενισχυμένη Εποπτεία, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Μεταμνημονιακή Παρακολούθηση) και οι άλλες δύο συνίστανται από τις αξιολογήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που έχουν ισχυρό αντίκρυσμα στις αγορές) αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνει το Eurogroup και τα κράτη-μέλη.

Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα

Δεκάδες προαπαιτούμενα που εκτείνονται έως και το 2022 προβλέπει το "Supplemental Memorandum of Understanding" της τέταρτης αξιολόγησης. Μια σειρά εξ αυτών θα πρέπει να γίνουν φέτος και αποτελούν τον "κορμό" των δύο πρώτων μεταμνημονιακών αξιολογήσεων:

1. Λήψη πρόσθετων μέτρων να χρειαστεί για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

2. Αναγράφεται ρητά η περικοπή συντάξεων το 2019 με τα κοινωνικά αντίμετρα που θα εφαρμοστούν αν διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός στόχος και αναλύονται ένα προς ένα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί "τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα όπως αυτά θα είναι αναγκαία για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων".

3. Θα πρέπει να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2018 και να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

4. Θα πρέπει να εξαλειφθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα 5 νησιά (έως το τέλος Δεκεμβρίου αντί για το τέλος Ιουνίου), δηλαδή για Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο (ισχύουν συντελεστές 4%, 9%, 17% αντί για 6%, 13%, 24%).

5. Πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ 700 υπαλλήλων εντός του 2018 στην ΑΑΔΕ, καλύπτοντας, έτσι, το 60% των κενών θέσεων.

6. Στελέχωση των τελωνείων με τη νέα τους μορφή έως τον Δεκέμβριο του 2018.

7. Ενεργοποίηση του νέου Λογιστικού Σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή της νέας αναλυτικής ταξινόμησης εσόδων και δαπανών) από τον Προϋπολογισμό του 2019.

8. Μηδενισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 4 δισ. ευρώ (εξ αναβολής από τον Αύγουστο).

9. Μείωση του ΕΚΑΣ από 1/1/2019 κατά 808 εκατ. ευρώ (τον επόμενο χρόνο, με νέα μείωση κατά 853 εκατ. ευρώ, θα εξαλειφθεί).

10. Κατάργηση από 1/1/2019 της έκπτωσης 15% στις εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους.

11. Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Αξιολόγηση για τις ανάγκες ανάθεσης σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια.

12. Μέτρα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της οικονομικής αποδοτικότητας των νοσοκομείων. Μείωση των χρόνων αναμονής (συμπεριλαμβανομένης αυτής για χειρουργική επέμβαση).

13. Ανώτατο όριο clawback του ΕΟΠΥΥ στα 1.407,5 εκατ. ευρώ το 2018, από 1.525 εκατ. το 2017.

14. Νέα αξιολόγηση της λειτουργικής αναπηρίας έως το τέλος του 2018, βάσει των αποτελεσμάτων του τρέχοντος πιλοτικού προγράμματος. Σταδιακή εφαρμογή, μέχρι το τέλος του 2018, σε ολόκληρη τη χώρα του νέου συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων, του αυτόματου διασταυρούμενου ελέγχου των δεδομένων και της δημιουργίας αρχείων ηλεκτρονικής υγείας για τους αιτούντες. Προβλέπεται ότι το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά μέσα στον χρόνο.

15. Έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ τον Σεπτέμβριο του χρονοδιαγράμματος για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΟΑΣΑ για την επιστροφή του κόστους των μειωμένων εισιτηρίων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

16. Συνεχής εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, στο τραπεζικό σύστημα.

17. Η Τράπεζα της Ελλάδος σε τριμηνιαία βάση θα παρουσιάζει στους "θεσμούς" έκθεση για την πορεία μείωσης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και με συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

18. Δεσμεύσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

19. Νομοθεσία έως τον Οκτώβριο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το εταιρικό δίκαιο.

20. ΔΕΗ. Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά μέχρι το τέλος του 2018. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για το 2018 (μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ) πρέπει να φτάσει στο 19% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2017 στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

21. Απελευθέρωση φυσικού αερίου. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για το 2018 θα ανέλθει στο 17% της ετήσιας προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στους πελάτες.

22. Target Model. Οι Αρχές θα διασφαλίσουν ότι ο κανονισμός για την προθεσμιακή αγορά θα υποβληθεί από το Ενεργειακό Χρηματιστήριο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έως τον Αύγουστο του 2018. Η αγορά θα πρέπει να είναι λειτουργική έως τον Δεκέμβριο του 2018. Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

23. Λογαριασμός ΑΠΕ. Θα πρέπει να τηρηθούν οι στόχοι για το ετήσιο πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ για το 2018.

24. ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία μετόχων θα υπογραφεί (με την επιφύλαξη της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) μέχρι το τέλος του 2018.

25. Ελληνικό. Ολοκλήρωση της μεταβίβασης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των φορέων από την έκταση του Ελληνικού, αλλά και νομοθεσία για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου.

26. Μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο έως τα τέλη του 2018.

27. Ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2018 τίθεται στα 2 δισ. ευρώ.

28. Ανάρτηση επιπλέον 8% των δασικών χαρτών μέχρι τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση του προσχεδίου χαρτών μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

29. Δημόσιο. Ολοκλήρωση της στελέχωσης και της τοποθέτησης γενικών διευθυντών / γραμματέων έως το τέλος του έτους.

30. Ανώτατα όρια προσλήψεων με πλαφόν ως αναλογία του ΑΕΠ. Για καθεμία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη από το 2019, ενώ για το 2018 ισχύει, όπως και πριν, ο κανόνας 1:3.

31. Σχέδιο κωδικοποίησης των κυριότερων νομοθεσιών μέχρι τα τέλη του 2018.

32. Τροποποιήσεις έως το τέλος του έτους, αν κριθούν αναγκαίες, για υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

33. Καταπολέμηση της διαφθοράς. Όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες που κατατέθηκαν έως και το 2016 (με βάση το εισόδημα του 2015) θα πρέπει να έχουν υποστεί επεξεργασία έως τον Δεκέμβριο του 2018.

34. Στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς. Δημιουργία, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, ενός μηχανισμού παρακολούθησης μιας σειράς σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των υποθέσεων διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργία αξιόπιστων ιστορικών δεδομένων για τη δίωξη και την επιβολή κυρώσεων σε αυτά τα εγκλήματα.

35. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τα οικονομικά εγκλήματα (Ν. 4312/2014). Θα υποβληθεί το αργότερο τον Οκτώβριο και θα πρέπει να έχει θεσπιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι 14 απαιτήσεις του 2018 με βάση τη συμφωνία του Eurogroup

Το δισέλιδο παράρτημα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης για την Ενισχυμένη Εποπτεία του Ιουνίου του 2018 προβλέπει σειρά παρεμβάσεων που ομαδοποιούνται σε 6 άξονες, εκτείνονται έως και το 2022 και περιλαμβάνουν ακόμα και δύο αναθεωρήσεις των αντικειμενικών αξιών. Για το 2018 οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν:

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

- Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

- Εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (1.200 μόνιμες θέσεις έως το τέλος του 2018).

2. Κοινωνική πρόνοια

- Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανάπτυξη τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέχρι τα τέλη του 2018.

- Η κεντρική υπηρεσία προμηθειών θα πρέπει να συσταθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

- Ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής κατάρτισης των δικαστών έως τα τέλη του 2018.

- Ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της πρώτης φάσης του τριετούς σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

- Δεσμεύσεις για συνεχή μείωση των "κόκκινων" δανείων και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων

- Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξει την πορεία της ανταγωνιστικότητας κατά την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012.

- Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων με την έγκριση όλων των εφαρμοστικών πράξεων έως το τέλος του 2018).

- Η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

5. Ιδιωτικοποιήσεις και Υπερταμείο

- Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Ελληνικό και στον ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του 2018.

- Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ (που έχει και τα παλαιά Ολυμπιακά Ακίνητα).

- Υπάρχει η δέσμευση συνεχούς υλοποίησης του σχεδίου του Υπερταμείου.

6. Δημόσια διοίκηση

- Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016 μέχρι το τέλος του 2018.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr

Εκλεισε» ο υπολογισμός του εφάπαξ των γιατρών

Τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για τους έμμισθους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς υπαλλήλους, παλαιούς ασφαλισμένους, σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.


Της Ρούλας Σαλούρου

Κοινός θα είναι ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για έμμισθους γιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους.

Ο ενιαίος αυτός τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους έμμισθους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς υπαλλήλους, παλαιούς ασφαλισμένους, σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Το έγγραφο, που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΤάσος Πετρόπουλος, διευκρινίζει ότι η εφάπαξ παροχή θα πρέπει να υπολογίζεται και για τους μισθωτούς όπως υπολογίζεται από το 2016 και για τους αυτοαπασχολουμένους υγειονομικούς. Να σημειωθεί ότι σήμερα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) μέσω του οποίου χορηγείται πλέον το βοήθημα στους δικαιούχους του πρώην κλάδου πρόνοιας του ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 2.000 ευρώ. Και βάσει της χθεσινής εγκυκλίου, καθοριστικό ρόλο στον υπολογισμό του ειδικά για το χρονικό διάστημα έως 31-12-2013 διαδραματίζουν οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου. Το θέμα ανέκυψε μετά από ερώτημα των αρμόδιων υπηρεσιών προς το υπουργείο.

Αναλυτικά, οι υγειονομικοί, τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι όσο και οι μισθωτοί, ασφαλίζονταν για εφάπαξ παροχή στον φορέα αυτοτελώς απασχολούμενων (ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ), καταβάλλοντας το ίδιο σταθερό ποσό εισφοράς και ελάμβαναν το ίδιο ποσό παροχής.

Και για τις δύο κατηγορίες μάλιστα είχε οριστεί σταθερό ποσό μηνιαίας εισφοράς, ύψους 2,93 ευρώ. Από 1-7-2011, επιβλήθηκε πρόσθετη μηνιαία εισφορά ύψους 0,4 % επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή ποσό 2,77 ευρώ τον μήνα.

Στο έγγραφο, επισημαίνεται μάλιστα ότι αντίστοιχο θέμα προσδιορισμού του τρόπου υπολογισμού της παροχής προέκυψε για τους έμμισθους δικηγόρους, οι οποίοι κατέβαλαν σταθερό ποσό εισφοράς όπως οι άμισθοι.

Βασικό επιχείρημα σε όλες τις περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας, μπορεί να εναλλάσσονται σε μισθωτή εργασία και αυτοαπασχόληση.

Έτσι, αποφασίστηκε οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές, είτε άμισθων είτε έμμισθων δικηγόρων αλλά και γιατρών να υπολογίζονται με την ίδια μεθοδολογία, καθώς όλοι κατέβαλαν σταθερό ποσό εισφορών ανεξάρτητα από την εργασιακή τους πορεία μεταξύ έμμισθης εργασίας και αυτοαπασχόλησης.

Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι σκοπός του νόμου Κατρούγκαλου (άρθρο 35 του Ν.4387/2016) ήταν η εισαγωγή ενός δικαιότερου ενιαίου τρόπου υπολογισμού,που θα είναι λειτουργικός και θα διασφαλίζει, αφενός, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και αφετέρου, την οικονομική ισορροπία του συστήματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρει η εγκύκλιος, ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της ισότητας και ειδικότερα βασίζεται στο ότι για κάθε έτος αποδίδει το 60% των μέσων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 για εισφορά 4% και θεωρώντας ότι το σταθερό μηνιαίο ποσό εισφοράς αποτελεί το 4% των μηνιαίων αποδοχών, υπολογίζονται οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές κατά 5 τελευταία έτη έως και την 31.12.2013.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα για την πενταετία αυτή αποτελεί το ποσό των 107,92 €.

Η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% επί του μέσου όρου των τεκμαρτών μηνιαίων αποδοχών, όπως υπολογίζεται ανωτέρω, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δευτέρου δεκαδικού ψηφίου.

Αυτό στην πράξη, σημαίνει πως και οι μισθωτοί γιατροί δικαιούνται εφάπαξ, που κατά μέσο όρο ξεπερνά ελαφρώς τις 2.000 ευρώ.

Πηγές: euro2day.gr

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

 

ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του έτους 2018

Taxheaven Newsroom


Αναρτήθηκαν σήμερα, ξημερώματα Τετάρτης, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στο taxis, τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2018.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν από την Α.Α.Δ.Ε. βλέπουμε τα εξής:

 

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, οι δόσεις για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 θα καταβληθούν ως εξής:

Καταβολή δόσεων Εν.Φ.Ι.Α.

Δόσεις 1η Δόση 2η Δόση 3η Δόση 4η Δόση 5η Δόση

Ημερομηνία 28/9/2018 31/10/2018 30/11/2018 31/12/2018 31/01/2019

Δείτε περισσότερα και στον αναλυτικό οδηγό του κόμβου

Πηγή: Taxheaven  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Υπερφορολόγηση και μετά τα μνημόνια

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ - kathimerini.gr

Με ένα τριπλό ιστορικό ρεκόρ στους φόρους «εγκαταλείπει» η Ελλάδα την 8ετή μνημονιακή περίοδο. Πρώτον τα φορολογικά βάρη εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο ποσοστό αναλογικά με το ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ άνω του 27% είναι πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Δεύτερον, η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη σε αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ. Από τη 13η θέση το 2008 και τη 10η θέση στην αρχή των μνημονίων, κατακτήσαμε την πρωτιά από το 2016 την οποία και διατηρούμε. Το τρίτο ρεκόρ έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία επήλθε το «φορολογικό σοκ». Τέτοια μεταβολή στην αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ δεν υπήρξε σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης: μέσα σε οκτώ χρόνια, η αναλογία των φόρων ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.


Βροχή φόρων...

Ο ερευνητής που θα επιδιώξει να εντοπίσει με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε η εξάλειψη των γιγαντιαίων ελλειμμάτων που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, δεν θα δυσκολευθεί να καταλήξει σε συμπεράσματα. Η συνεχής αύξηση των συντελεστών τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία μεσούσης της ύφεσης, αποτυπώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο στον δείκτη των φορολογικών εσόδων αναλογικά με το ΑΕΠ:

1. Το 2008, οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 12,6% αναλογικά με το ΑΕΠ, ενώ το 2017 το ποσοστό είχε εκτιναχθεί στο 17,5% όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ακόμη και αν αναζητήσει κάποιος πολιτικές ευθύνες, θα διαπιστώσει ότι η αύξηση ήταν συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Από το 2009 μέχρι και το 2014, η αναλογία αυξήθηκε από το 12,6% στο 15,7%, ενώ από το 2014 μέχρι το 2017 καταγράφηκε νέα αύξηση από το 15,7% στο 17,5%

2. Οι φόροι στο εισόδημα δεν είχαν αντίστοιχη αύξηση ως προς το ΑΕΠ, όχι διότι δεν υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά γιατί επιδρά καταλυτικά ο παράγοντας της μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων και της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση είναι εμφανής: Ο συντελεστής που διαμορφωνόταν στο 8,1% το 2008, ανήλθε στο 9,7% το 2014 και στο 10,2% το 2017.

3. Στις ασφαλιστικές εισφορές, οι επιβαρύνσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κυρίως της σημερινής κυβέρνησης. Η αναλογία των εσόδων ως προς το ΑΕΠ διαμορφωνόταν στο 12,7% το 2008, ανήλθε στο 13,5% το 2014 και στο 14,6% το 2017.

Η επιβάρυνση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που η χώρα μας ακολουθούσε αντίθετη πορεία και στους φόρους και στο ΑΕΠ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα καταλάμβανε το 2008 τη 13η θέση στη σχετική κατάταξη των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης με την αναλογία των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 20,2% του ΑΕΠ.

Σε χώρες όπως η Μάλτα, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία η Πορτογαλία ή η Λετονία και η Φινλανδία, οι φόροι ως προς το ΑΕΠ ήταν μεγαλύτεροι. Η κατάσταση άρχισε να διαφοροποιείται από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής των μνημονίων. Το 2010, βρεθήκαμε στη 10η θέση της σχετικής κατάταξης με αναλογία 20,2%, το 2014 στην 6η θέση της Ευρωζώνης με αναλογία 24,38% και το 2016, κατακτήθηκε η πρώτη θέση με αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ της τάξεως του 26,697%.

Υπέρογκα βάρη

Η πρωτιά είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί και στα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία του 2017, καθώς ήταν έτος ενεργοποίησης πρόσθετων φορολογικών μέτρων που πλησίαζαν στο 1% του ΑΕΠ, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Πλέον, η Ελλάδα έχει τουλάχιστον μισή ποσοστιαία διαφορά από τη δεύτερη της σχετικής κατάταξης χώρα, η οποία είναι η Μάλτα, ενώ ακολουθούν η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, με αναλογία 25,7%.

Πρόσθετα έσοδα 4,7 δισ. την επόμενη 4ετία

Πρόσθετα έσοδα από φόρους της τάξεως των 4,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει η Ελλάδα κατά την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο της αυξημένης εποπτείας (2018-2022), προκειμένου να επιτύχει τα συμφωνηθέντα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα υπερπλεονάσματα.

Τα ποσά αυτά δεν προβλέπεται ότι θα προέλθουν μόνον από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, με κυριότερο τη μείωση της έκπτωσης φόρου για 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ.

Το μόνο παρήγορο στατιστικό εύρημα έχει να κάνει με την προοπτική μείωσης των άμεσων και έμμεσων φόρων αναλογικά με το ΑΕΠ, λόγω της πρόβλεψης για σημαντική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2018-2022.

Περισσότερα...

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 48% των Ελλήνων

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 48% των Ελλήνων

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΕ 4.500 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 48% των Ελλήνων
Σήμερα ένας στους τρεις μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα έχει καθαρό μισθό 327 ευρώ, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 4.500 ευρώ τον χρόνο.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα. Αν δεν αποφευχθεί η νέα μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακολουθήσει η μείωση του αφορολογήτου από το 2020, οι συνθήκες φτώχειας αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά.

Με τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις από το 2019 (μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου) η μέση σύνταξη θα φθάσει στα 450 ευρώ, ενώ για τους συνταξιούχους τα δίδυμα προνομοθετημένα μέτρα θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημά τους μια μείωση που θα αντιστοιχεί σε ένα έως τρία μηνιάτικα.

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

Το μνημόνιο φεύγει, οι κατασχέσεις μένουν

Το μνημόνιο φεύγει, οι κατασχέσεις μένουν

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί η χώρα να μην βρίσκεται πλέον επισήμως σε πρόγραμμα στήριξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η καθημερινότητα και η πραγματικότητα για τους φορολογούμενους θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο. Οι ληστρικοί φορολογικοί συντελεστές παραμένουν, το καθεστώς υπερφορολόγησης καλά κρατεί και πολλοί είναι αυτοί που εξακολουθούν και θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ένα από τα αποτελέσματα του μνημονίου ήταν και η κατακόρυφη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης στο να μπορεί να εισπράττει από μεγάλο αριθμό φορολογούμενων που δεν πληρώνουν. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυστηροποιήθηκαν και αυτοματοποιήθηκαν και έτσι πολλοί φορολογούμενοι ζουν πλέον υπό το βάρος της εφορίας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στα εισοδήματά τους γενικότερα.

Χαρακτηριστικό της υπέρμετρης αύξησης της φορολογίας αλλά και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είναι τα σχετικά στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Το 2015 οι φορολογούμενοι που βρίσκονταν υπό το βάρος μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ήταν 695.074. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευθεί στους 1.137.235 φορολογούμενους, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης των 442.161 ή περίπου 64%.

Και μπορεί, όπως αναφέρθηκε, το μνημόνιο να ολοκληρώθηκε, όμως η επίπτωση της υπερφορολόγησης που επελέγη από την κυβέρνηση ως κύριο συστατικό του θα συνεχίσει να επιδρά επάνω στο σώμα της οικονομίας και τους φορολογούμενους. Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η ΑΑΔΕ έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχεται σε 1.694.042. Αυτό σημαίνει ότι μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ληφθεί εναντίον του 67% των οφειλετών. Υπάρχουν τα περιθώρια και οι μηχανισμοί προκειμένου να βρίσκονται υπό το βάρος μέτρων αναγκαστικής είσπραξης το 100%, δηλαδή επιπλέον 556.807 φορολογούμενοι.

Το πιο συνηθισμένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η ΑΑΔΕ είναι η έκδοση κατασχετηρίου για τα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ενώ ακολουθεί σε συχνότητα η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι η κατάσχεση ενοικίων στα χέρια του ενοικιαστή. Το λιγότερο διαδεδομένο μέτρο είναι αυτό της αναγκαστικής εκποίησης ακινήτων του οφειλέτη μέσω πλειστηριασμού.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

ΕΚΤ: Τα μετρητά, ο ασφαλέστερος τρόπος συναλλαγών

17s10fra

Η εντεινόμενη κατάργηση των μετρητών σε πολλές οικονομίες της Ευρώπης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η υπερβολική εξάρτηση από ψηφιακά συστήματα πληρωμών καθιστά μιαν οικονομία ευάλωτη στις κυβερνοεπιθέσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί το χάος που θα επικρατούσε σε μια περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Αρχές είναι να διατηρήσουν στη ζωή το δοκιμασμένο σύστημα που υπάρχει σήμερα, δηλαδή τα μετρητά. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ από τον περασμένο Οκτώβριο, που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico, αν και το 80% των συναλλαγών στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να διενεργείται με μετρητά, σε χώρες όπως η Εσθονία, η Ολλανδία και η Φινλανδία η χρήση των μετρητών έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

Στη Σουηδία (η οποία βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης) η χρήση μετρητών σε καταστήματα έχει υποχωρήσει στο 13%, σύμφωνα με έκθεση της σουηδικής κεντρικής τράπεζας. Πάνω από τα μισά υποκαταστήματα τραπεζών στη Σουηδία δεν χειρίζονται πλέον μετρητά. «Με το ψηφιακό σύστημα είναι εύκολο σε κάποιον στη Ρωσία, στην Κίνα ή οπουδήποτε απλώς να οδηγήσει σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο Μπγιορν Ερικσον, επικεφαλής της ομάδας πίεσης Cash Uprising που υποστηρίζει τη χρήση μετρητών και πρώην επικεφαλής της Interpol. «Τα μετρητά μπορεί κανείς να τα κρύψει στο αυτοκίνητό του ή στην ντουλάπα του ή οπουδήποτε αλλού», προσθέτει. «Παρατηρώ ότι στη χώρα μου εντείνεται η ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί όταν κάποιος αποφασίσει να κλείσει το σύστημα. Τι θα πρέπει να γίνει για να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η κοινωνία;».

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν ανήσυχοι αυτή την εξέλιξη. «Ολοένα και περισσότερο, οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεν είμαστε σε θέση να δούμε ακόμη μια κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά», δήλωσε πρόσφατα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες ο Εβαλντ Νοβότνι, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας. «Αν υπάρξει πτώση του δικτύου ηλεκτροδότησης, η χρήση μετρητών θα είναι ο μοναδικός τρόπος συναλλαγής», προσθέτει. Επειτα από διάφορες, σχετικά ασήμαντες, κυβερνοεπιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν φτιάξει εφεδρικά συστήματα και κάνουν προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων. Στα περισσότερα σχέδια έκτακτης ανάγκης κυριαρχεί ως λύση η χρήση μετρητών. Πέρα από την απειλή των χάκερ, οι επικριτές της χρήσης ψηφιακών μέσων πληρωμών προσθέτουν ότι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, βασίζονται πολύ περισσότερο στη χρήση μετρητών.

ΠΗΓΗ:http://www.kathimerini.gr/

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για εισφοροδιαφυγή

Newsroom , CNN Greece

Με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν εκτοξευθεί στα 33,8 δισ. ευρώ οι έλεγχοι του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εντατικοποιούνται προκειμένου να μπει φρένο στην εισφοροδιαφυγή.

Με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2018 οι ελεγκτές του ΚΕΑΟ προχωρούν τόσο σε διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, όσο και σε αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω διαδικτύου που εφαρμόζεται για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμισμένες οφειλές.

Στο διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2018 απεστάλησαν 13.779 ατομικές ειδοποιήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Παράλληλα, το ΚΕΑΟ προχώρησε σε αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων 1.345 οφειλετών από τους οποίους οι 309 προχώρησαν στην συνέχεια σε ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλή τους.

Πάντως, από τις συνολικά 382.650 αιτήσεις για ένταξη σε κάποια ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μόλις οι 133.270 είναι ενεργές. Οι υπόλοιπες 205.318 έχουν απολεστεί, ενώ υπάρχουν και 44.062 που έχουν τελεσφορήσει.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Δεν μπορούν να πληρώσουν οι Έλληνες για την υγεία τους

Της Δήμητρας Καδδά

Μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στις δαπάνες υγείας λόγω της κρίσης και της λιτότητας. Αυξήθηκαν κατά 6% (περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε.) οι Έλληνες που δηλώνουν ότι έχουν ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ενώ διπλασιάστηκαν οι "µαύρες" πληρωμές.

Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ που συντάχθηκε βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του μαζί με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα έχουν συμπιεστεί σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης, το οποίο είναι µη βιώσιμο, αναφέρει το ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2015, οι δηµόσιες δαπάνες στο συγκεκριμένο πεδίο μειώθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ, γεγονός που επηρέασε δυσανάλογα τους φτωχούς.

Μαύρες δαπάνες στα ύψη

Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι "αφανείς" δαπάνες ("φακελάκια" και πληρωμές χωρίς απόδειξη), από 22% του εισοδήματος των πιο φτωχών νοικοκυριών (όσων ανήκουν στην κατηγορία του 20% µε το πιο χαµηλό εισόδηµα) το 2010, αυξήθηκαν σε 44% το 2015.

Την ίδια περίοδο, η κατανάλωση υπηρεσιών υγείας µειώθηκε κατά το ήµισυ σε σχέση µε το µέσο επίπεδο ανά την Ευρώπη. Αυτή η µμεγάλη "προσαρμογή", όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, έχει επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

Το 2015 οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης για την υγεία ανήλθαν στο 4,5% του ΑΕΠ, ποσοστό περίπου 1,74% του ΑΕΠ χαμηλότερο από τον µέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

Δεν μπορούν να πληρώσουν οι Έλληνες για την υγεία τους

 

Όπως αναφέρεται, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρέχει ένα καλό σημείο αναφοράς για το επαρκές επίπεδο δημόσιων πόρων ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών στον πληθυσμό.

Το ΔΝΤ αναφορικά με τις δημογραφικές πιέσεις (σ.σ. στις οποίες εδράζει και τις προβλέψεις του για πολύ ασθενική ανάπτυξη στο μέλλον ή και για ύφεση), αναφέρει ότι περιορίζουν επίσης την απόδοση του πρωτογενούς ισοζυγίου.

Το Ταμείο εξηγεί ότι οι χώρες με γήρανση του πληθυσμού δεν είναι γενικά σε θέση να διατηρήσουν μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα για μεγάλες περιόδους, καθώς το μερίδιο των φορολογουμένων στον πληθυσμό μειώνεται, ενώ το μερίδιο του πληθυσμού που λαμβάνει υγειονομικές, συνταξιοδοτικές και άλλες κοινωνικές παροχές αυξάνεται.

Ο δείκτης αναλογίας ηλικιωμένων προς τον ενεργό πληθυσμό στην Ελλάδα είναι υψηλός σε σύγκριση με τους αντίστοιχους σε άλλες χώρες. Και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού, το πρόβλημα στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη της Ζώνης του ευρώ μέχρι το 2060. 

Το clawback στα ύψη - Μόνη λύση για τη διάσωση Υγείας και Οικονομίας οι 3 κλειστοί προϋπολογισμοί

Το clawback στα ύψη - Μόνη λύση για τη διάσωση Υγείας και Οικονομίας οι 3 κλειστοί προϋπολογισμοί

Αντιμέτωποι για ακόμη μία φορά με μεγάλες υπερβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη βρίσκονται οι φαρμακοβιομηχανίες, οι επικεφαλής των οποίων γνωρίζουν καλά, ότι αυτό μεταφράζεται σε τεράστια ποσά επιστροφών (clawback).

Μόνο που αυτή την φορά και με την πολιτική που πάει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, θα μπει οριστικά ταφόπλακα στις φαρμακοβιομηχανίες, με δυσάρεστες συνέπειες τόσο στην υγεία του πολίτη όσο και στην ελληνική οικονομία.

Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η υπέρβαση της δαπάνης αγγίζει τα 276 εκατ. ευρώ, έναντι 218 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Η κυβέρνηση, μάλιστα, επιδεικνύει και αξιοσημείωτο ζήλο έναντι των μνημονιακών της υποχρεώσεων και όχι μόνο δεν προχώρησε σε μείωση 30% που έλεγε η τρόικα (η δέσμευση της κυβέρνησης στις φαρμακοβιομηχανίες ήταν για μείωση 10%), αλλά προχώρησε και σε αύξηση 21% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Επίσης, ο Ιούνιος του 2018 σημείωσε υπέρβαση της τάξης των 49 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, οι θεσμικοί παράγοντες (όπως ΕΟΠΥΥ, παράγοντες του υπουργείου Υγείας κλπ) προκειμένου να διασκεδάσουν την κατάσταση, τονίζουν ότι είναι λογική η υπέρβαση ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι ασφαλισμένοι θέλουν να ταξιδέψουν, με αποτέλεσμα να προμηθεύονται περισσότερα φάρμακα. Προφανώς, αυτή είναι μια δικαιολογία επιφανειακή, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, το clawback αναμένεται να φθάσει φέτος στο πρωτοφανές ποσό των 605 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο αρκετές επιχειρήσεις που όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν το ΑΕΠ της χώρας.

Η σημερινή πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου είναι δραματική και κάθε άλλο παρά βιώσιμη, με αποτέλεσμα να ταλανίζονται τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε φάση αποεπένδυσης. Και ένα κράτος χωρίς ισχυρή βιομηχανία και δη χωρίς ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, είναι φτωχό και ευάλωτο.

Η λύση είναι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατομμύρια. Βλέποντας, όμως, πως κακώς η κυβέρνηση δεν έχει την βούληση για άμεση αύξηση στη δαπάνη, η αμέσως επόμενη λύση είναι οι 3 κλειστοί προϋπολογισμοί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, on-patent φάρμακα, off-patent και γεννόσημα, και φάρμακα υψηλού κόστους της λίστας 1Α.

Με μια τέτοια κατανομή, θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία και δικαιοσύνη στον καταμερισμό της δαπάνης. Παράλληλα, αποτελεί αναγκαιότητα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, για να γνωρίζουν από πριν τι πρέπει να πληρώσουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - και ειδικότερα ο Γ.Γ. του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος που «τρέχει» όλο το θέμα - έχει ήδη προτείνει 90 κλειστούς προϋπολογισμούς, ή 12 (και που αφορούν στο 90% περίπου της φαρμακευτικής δαπάνης), ωστόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, διαφωνούν σφόδρα με αυτήν την κατηγοριοποίηση.

Φυσικά, ένα τέτοιο σχέδιο κλειστών προϋπολογισμών με αέρα… Δανίας, κάθε άλλο παρά μπορεί να βρει εφαρμογή στη χώρα μας. Ο λόγος που η Αριστοτέλους επέλεξε τη συγκεκριμένη χώρα για να βασίσει το μοντέλο της είναι πως - μαζί με τη Νορβηγία - διαθέτει στοιχεία αντίστοιχων κλειστών προϋπολογισμών. Επ’ ουδενί όμως τα δεδομένα αυτά δεν αποτυπώνουν ούτε μπορούν να καλύψουν επαρκώς τα αντίστοιχα της Ελλάδας, καθώς η Δανία είναι μία μικρή ευρωπαϊκή χώρα του βορρά, με μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά (5,7 εκατ.) και διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης.

Αν και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να πείσει ότι έχει απομακρυνθεί από την κατηγοριοποίηση ανά ATC4, στην ουσία πάει να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο, βαφτίζοντάς το με άλλο όνομα.

Προφανώς, όμως, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καταλάβει το θέατρο του παραλόγου που παίζουν στο υπουργείο Υγείας και για αυτό επιμένουν στην πρότασή τους για τις τρεις μεγάλες κατηγορίες κλειστών προϋπολογισμών. Λύσεις Δανίας και κατηγοριοποίησης ανά ATC4 ή αντίστοιχα μοντέλα θα οδηγήσουν τις εταιρείες στο λουκέτο και τους εργαζόμενούς τους στην ανεργία, την υγεία για τον απλό πολίτη πιο ακριβή και το ΑΕΠ της χώρας φτωχότερο κατά 3,42%.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, επισημαίνει ότι ο ΣΦΕΕ είναι κάθετα αντίθετος με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν ορθολογικοί τρόποι να μειωθεί το clawback και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Αναφορικά με το μοντέλο της Δανίας, ο κ. Παναγούλιας σχολιάζει ότι είναι εντελώς παράλογο να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο στην Ελλάδα, καθώς οι δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικές, τόσο στα συστήματα υγείας και συνταγογράφησης όσο και σχετικά με την κουλτούρα τους. Για παράδειγμα, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, οι Δανοί πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πάσχει από διαβήτη.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Στα 250 εκ. ευρώ το clawback και το rebate για τη νοσοκομειακή δαπάνη

Οι φαρμακευτικές καλούνται να παραλάβουν τους καταλογισμούς του clawback, ενόσω ετοιμάζονται και οι αποφάσεις για το rebate του 2017

Στα 248,5 εκ. ευρώ καταλήγουν τελικά οι υποχρεωτικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς το Δημόσιο, για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του 2017.

Οι υπολογισμοί της υπέρβασης των 550 εκ. ευρώ που είχε τεθεί ως πλαφόν για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τη χρήση φαρμάκων από τα νοσοκομεία στα 800 εκ. ευρώ συνολικά, δείγμα της στροφής των ασθενών στη δημόσια περίθαλψη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει μέχρι στιγμής περί τις 150 αποφάσεις για καταλογισμό του clawback του 2ου εξαμήνου του περασμένου έτους, το οποίο προσδιορίστηκε πλέον στα 107 εκ. ευρώ, και προχωρεί άμεσα και στην έκδοση των αποφάσεων για καταλογισμό του rebate, το οποίο υπολογίζεται στα 27 εκ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Συνολικά το clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017, έφτασε τελικά στα 198 εκ. ευρώ, επιμεριζόμενο σε 91 εκ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους και σε 107 εκ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο.
Σε ότι αφορά το rebate της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017, υπολογίσθηκε στα 50,5 εκ. ευρώ, με το πρώτο εξάμηνο να φτάνει τα 23,5 εκ. ευρώ και το δεύτερο εξάμηνο να "κλείνει" στα 27 εκ. ευρώ.

Για το θέμα οι φαρμακευτικές έχουν εκφράσει διαμαρτυρίες, τόσο εξαιτίας της καθυστέρησης, η οποία δεν τους επιτρέπει να κλείσουν ισολογισμούς για την περασμένη χρονιά στις ενδεδειγμένες ημερομηνίες, όσο και σε ότι αφορά την ουσία του ζητήματος, δηλαδή το χαμηλό πλαφόν που προβλέπεται και στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών που καλούνται να καλύψουν τα νοσοκομεία.

Επισημαίνουμε ότι το υπουργείο Υγείας, κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, ξεκινώντας από το 2019, προγραμματίζει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά, κατά το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Οι υπολογισμοί δείχνουν αύξηση της τάξης των 95 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα διατεθούν για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη η οποία περιορίζεται στα 1,945 δισ. ευρώ φέτος και τα άλλα μισά στην νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη που έχει όριο τα 550 εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

"Βέτο" Γερμανίας στη δόση των 15 δισ. ευρώ λόγω ΦΠΑ - αναβάλλεται η εκταμίευση

των Δήμητρας Καδδά, Νάνσυς Παυλοπούλου
Capital.gr

Αρνητικά ψήφισε η Γερμανία στην σύνοδο των διοικητών του ESM, στο θέμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Έτσι μπλόκαρε - προσωρινά όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Θεσμών - την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Ο λόγος είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει το καθεστώς του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου του ESM (όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους των Θεσμών στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε), ζήτησαν και έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή είναι και η απώλεια από την παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού συντελεστή. Επίσης, όπως επισήμαναν οι Θεσμοί, πρόκειται για μία προσωρινή παράταση που λήγει στο τέλος του έτους.

Ο ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε διαβεβαιώσεις με αναλυτική κοστολόγηση για την περικοπή 28 εκατ ευρώ από την πλευρά των αμυντικών δαπανών.

Στη σημερινή Σύνοδο του ESM (που έλαβε χώρα στο περιθώριο του Eurogroup), ψήφισαν 18 κράτη υπέρ της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και ένα κράτος - η Γερμανία - κατά.

Όπως αναφέρθηκε, αυτό θα έχει ως συνέπεια αύριο στη νέα σύνοδο του ESM που θα γίνει σε επίπεδο EWG με στόχο την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ η Γερμανία και πάλι να ψηφίσει αρνητικά και έτσι η δόση να μην μπορεί να εκταμιευθεί μέχρι να αρθεί το "βέτο" της Γερμανίας.

Αντί λοιπόν για εκταμίευση δόσης γύρω στις 15 Ιουλίου (που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός), πλέον σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σεντένο και ο κ. Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση αναμένεται στις αρχές του Αυγούστου.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να καθησυχάσει ότι σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση θα καταστεί εφικτή πριν το τέλος του μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι τα 28 εκατομμύρια ευρώ υστέρησης που προκαλεί η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα δεν διαταράσσουν με τίποτα το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ καθώς, όπως επισήμανε, κάθε χρονιά η Ελλάδα καταγράφει ούτως ή άλλως υπεραπόδοση.

Σεντένο: Πολύ σημαντικό η Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τους συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις.

Όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει, προκειμένου να μην πληγεί η αξιοπιστία της.

Σε ό,τι αφορά τη δόση των 15 δισ. ευρώ, είπε ότι επικυρώθηκε από 18 χώρες και πως η εκταμίευσή της θα γίνει όταν ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες. Όπως είπε, εκτιμά ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου.

Ανέφερε ακόμη ότι κάπου στα μέσα Αυγούστου ξεκινάει η μεταμνημονιακή εποπτεία.

Παράλληλα, ο κ. Σεντένο αναφερόμενος στην Ευρωζώνη συνολικά υποστήριξε πως τα χρόνια μεταρρυθμίσεων αποδίδουν, η ανεργία υποχωρεί, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

Επίσης συνεχάρη τις κυβερνήσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας για τις ισχυρές επιδόσεις των οικονομιών τους την περίοδο που ακολούθησε μετά τα μνημόνια κάνοντας λόγο για δυνατή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Τέλος στις ελπίδες για QE μετά το πρόγραμμα από Κερέ

Ερωτηθείς για την ένταξη στο QE, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, αφού ανέφερε πως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν ξεκάθαρος λίγες μέρες πριν στην Ευρωβουλή, περιέγραψε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρώτον πρέπει να υπάρχει waiver, δεύτερον πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο και τέλος πρέπει να ληφθούν επισήμως οι αποφάσεις.

Πρόσθεσε πως για να υπάρχει waiver πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, σημειώνοντας πως η εποπτεία δεν είναι πρόγραμμα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παραδοχή Τσακαλώτου στο Reuters: Πολύ υψηλά τα πλεονάσματα

Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτείται με τις δικές της δυνάμεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές της για το χρέος και ενόψει της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρηθούν.

Capital.gr

Καθώς προετοιμάζεται για τις συναντήσεις του με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και την Βοστόνη τις επόμενες ημέρες, αλλά και στην Ασία το Σεπτέμβριο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο για την ομαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσφέρει σαφήνεια και ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό ισχύει "είτε μιλάμε για το 10ετές ομόλογο είτε για ξένες άμεσες επενδύσεις", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο πρακτορείο.

"Είχα πει (στους δυνητικούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του πάζλ θα συμπληρωθούν… και αυτό έγινε", δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

"(Αυτή την φορά)... θέλω να δω μαζί τους τις απόψεις τους, τις δικές μου απόψεις, για το γιατί θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μετά τις 21 Αυγούστου όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα".

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ανακούφιση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση της στην αγορά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπονόησε στην έκθεση του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η δέσμευση των πιστωτών να κάνουν περισσότερα εάν χρειαστεί αποτελεί ένα περαιτέρω δίχτυ ασφαλείας.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω των μεταρρυθμίσεων και της διατηρήσιμης υψηλότερης ανάπτυξης καθώς και με μέτρα ανακούφισης.

Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει και νέα μέτρα λιτότητας τα επόμενα δύο χρόνια και να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 μέχρι το 2060.

Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τους στόχους αυτούς "πολύ φιλόδοξους".

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι θα ήθελε, αλλά το θέμα αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε πιο μακροπρόθεσμο χρόνο.


"Το δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε σαν οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό", αναφέρει. "Οι ευρωπαϊκές οικονομίες σε γενικές γραμμές έχουν ένα πλαίσιο που θέτει ιδιαίτερη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα".

"Η ελληνική κυβέρνηση θα το εξετάσει αυτό και το ίδιο ισχύει και για τους υπουργούς Οικονομικών, προκειμένου να δούμε αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη βιωσιμότητα."

Η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τους στόχους αυτό το έτος, κάτι που θα αφήσει περιθώρια για τη διανομή δημοσιονομικού μερίσματος σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο. Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει σύντομα που θα δαπανηθούν τα επιπλέον κεφάλαια.

Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και η μείωση των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία είναι υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό, και ενδεχομένως να μειώσει τις εισφορές κοινωνικές ασφάλισης, δήλωσε.

"Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, αυτό είναι που θα επικεντρωθούμε τώρα, γι αυτό είπα ότι ενδεχομένως να εξετάσουμε την ελάφρυνση των εισφορές κοινωνικές ασφάλισης.

"Επειδή είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις, που επιβαρύνθηκαν διπλά από την αύξηση των φόρων και των εισφορών".

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ