ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ξεπερνά τα 235 εκατ. ευρώ ο τζίρος των καλλυντικών στα φαρμακεία

Στο δεύτερο σημαντικότερο κανάλι διανομής για τα καλλυντικά έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια το φαρμακείο.

Σταθερά ανοδική, αν και με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό, διατηρείται και το 2018 η αγορά καλλυντικών, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), που εκτιμά πως το 2018 θα κλείσει με αύξηση άνω του 2%, τόσο στις χονδρικές όσο και στις λιανικές τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι πωλήσεις καλλυντικών μέσω του καναλιού των φαρμακείων, το 2018 εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 235 εκατ. ευρώ έναντι 229 εκατ. ευρώ το 2017. Μάλιστα η ανάπτυξη των πωλήσεων των φαρμακείων συνέβαλε σημαντικά και στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων καλλυντικών που φέτος εκτιμώνται στα 899 εκατ. ευρώ έναντι 881 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία πωλήσεων στην ελληνική αγορά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), το 2017 έκλεισε με 657 εκατ. ευρώ πωλήσεις στη χονδρική και 881 εκατ. ευρώ στη λιανική, αύξηση 2,8% και 3,5%, αντιστοίχως, σε σχέση με το 2016.

Επίσης με βάση την εκτίμηση του Συνδέσμου για το τρέχον έτος, οι οποίες τοποθετούν τις πωλήσεις στα 671 εκατ. ευρώ στη χονδρική και στα 899 εκατ. ευρώ στη λιανική, η ανοδική πορεία συνεχίζεται, αν και με μια σχετική επιβράδυνση, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% και 2% αντιστοίχως.
Το 2016 αποτέλεσε και το πρώτο έτος ανάκαμψης της αγοράς καλλυντικών, μετά τη διαρκή πτώση που κατέγραφε ο κλάδος από το 2010 και μετά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 αποτέλεσε και την τελευταία χρόνια σημαντικής αύξησης των πωλήσεων για τις επιχειρήσεις, με την αγορά να διαμορφώνεται στο 1,19 δις στη χονδρική και στα 1,370 δις. ευρώ στη λιανική.

Κανάλια διανομής
Η ευρεία διανομή παραμένει το βασικό κανάλι, που εκτιμάται πως θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα και το τρέχον έτος, κατέχοντας το 42,3% της αγοράς έναντι 42,4% πέρσι με βάση τι τιμές χονδρικής. Ακολουθεί το κανάλι των φαρμακείων , που εκτιμάται ότι θα έχει μερίδιο 26,1% από 26% το 2017. Να σημειώσουμε εδώ ότι το μερίδιο των φαρμακείων με βάση τις λιανικές τιμές είναι λογικά υψηλότερο διότι τα περιθώρια κέρδους εκεί είναι σχετικά υψηλότερα έναντι των άλλων. Αν υποθέσουμε όμως ότι ισχύει αυτό το μερίδιο και σε τιμές λιανικής τότε ο τζίρος των καλλυντικών στα φαρμακεία είναι περί τα 235 εκατ. ευρώ.

Η επιλεκτική διανομή, αναμένεται να κερδίσει περισσότερο έδαφος φέτος με μερίδιο 19,2% από 18,9% το 2017.
Σταθερό το μερίδιο των ινστιτούτων αισθητικής (1,2%), όπως και των κομμωτηρίων (6%), ενώ ελαφρά πτώση αναμένεται να καταγράψουν οι απευθείας πωλήσεις (door to door), από το 5,5% το 2017 στο 5,3 τη φετινή χρονιά.
Την πιο δυναμική πορεία, βέβαια, καταγράφουν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις όλων των καναλιών, με το e-commerce να αυξάνεται από 3,9% το 2016 στο 4,9% το 2017 και εκτιμάται να κατακτήσει στο 5,8% των πωλήσεων το 2018.

Προϊόντα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣΒΑΚ και της Cosmetics Europe, τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος έρχονται σταθερά πρώτα στη «λίστα αγορών» καλλυντικών (32,9%), η οποία αναμένεται να παραμένει αμετάβλητη και το 2018, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Έτσι, δεύτερά στη λίστα έρχονται τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών (25,4%), ακολουθούν τα προϊόντα υγιεινής (22,7%), το μακιγιάζ (10,1%) και τελευταία τα αρώματα (8,9%). 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

«Βόμβα» 4,5 δισ. ευρώ απειλεί να «τινάξει» τον προϋπολογισμό

Αποτέλεσμα εικόνας για προυπολογισμός

Γιώργος Παππούς
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/

Οι δικαστικές αποφάσεις που «ξηλώνουν» τους μνημονιακούς νόμους για μισθούς και συντάξεις απειλούν με δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πανηγυρίσει τη... διάσωση των συντάξεων, προσπαθεί να καλύψει όπως-όπως την ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να αλλάξει όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα: τη σωρεία δικαστικών αποφάσεων που θα επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Δεν πρόκειται για μια απλή δημοσιονομική δυσκολία, αλλά για game changer», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές για τις επιπτώσεις που θα έχει η σώρευση των αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες ουσιαστικά ξηλώνουν τους μνημονιακούς νόμους για τα μισθολογικά του Δημοσίου και τα συνταξιοδοτικά.

Το γεγονός, δε, ότι, π.χ., στην υπόθεση των δώρων βρισκόμαστε ακόμα σε επίπεδο πρωτόδικων αποφάσεων δείχνει ότι η «βόμβα» θα σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, που θα κληθεί να λάβει και τις δύσκολες αποφάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος. Ηδη οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρίσκονται σε θέσεις μάχης, κραδαίνοντας στα χέρια όχι μόνο τις αποφάσεις που καταργούν τις μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους, αλλά και τα δώρα.

Μόνο η αποκατάσταση των δώρων, που είχαν διαμορφωθεί με τον Νόμο 3845/2010 σε 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ για Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, για τους περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους, υπολογίζεται ότι έχει ένα ετήσιο κόστος 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι περικοπές αυτές καθαυτές. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω των διεκδικήσεων και των πρώτων θετικών αποφάσεων για εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του δημόσιου τομέα.

Οι ένστολοι, για παράδειγμα, υπολογίζουν ότι για τα 140.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το ετήσιο κόστος από την αποκατάσταση των δώρων τους είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης βρίσκονται και αυτοί στα χαρακώματα και, παρόλο που ο Ευ. Τσακαλώτος επιχείρησε να κόψει τη συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ, ετοιμάζονται προσφυγές για τα δώρα, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ετήσιο κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, δικαστικούς), τότε το ετήσιο κόστος μόνο για την αποκατάσταση των δώρων φτάνει ή ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση ξεφεύγει όταν φτάνει ο υπολογισμός στα αναδρομικά.

Ηδη μέσα στον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει 800 εκατ. ευρώ σε ενστόλους και πανεπιστημιακούς για τις μισθολογικές περικοπές που ακυρώθηκαν, ενώ εξετάζεται η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και στους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανάλογες δικαστικές αποφάσεις. Φυσικά, η αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων θα έχει και κόστος εφεξής στον Προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων δεν σταματά εδώ. Οι ένστολοι συγκεντρώνουν ήδη απ’ όλες τις Ενώσεις Αξιωματικών τις εξουσιοδοτήσεις για προσφυγές διεκδίκησης αναδρομικών από την κατάργηση των δώρων. Αυτά, έπειτα από τον Νόμο 3845/2010, διαμορφώνονται σε 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για Πάσχα και επίδομα αδείας κι έτσι, με δεδομένο ότι η διεκδίκηση εξαντλείται στην τριετία, μιλάμε για ένα συνολικό κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ. Στην ίδια λογική κινούνται και οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, αν και ο λογαριασμός από την αναδρομική αποκατάσταση των δώρων ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, φτάνοντας στο 1,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, ο μεγαλύτερος εφιάλτης είναι η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων, αφού εδώ η μπάλα χάνεται.

Μόνο για τα δώρα υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ!

Εμπειροι νομικοί σπεύδουν να χαμηλώσουν τους τόνους, θυμίζοντας ότι το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι κατά κανόνα ότι η κατάργηση των περικοπών «τρέχει» εφεξής, άρα δεν έχει αναδρομικό χαρακτήρα, παρά μόνο για όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το δικαστήριο. Ακόμα κι έτσι, ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι ορατός, ενώ συν τοις άλλοις ανατρέπονται οι υπολογισμοί με βάση τους οποίους η Ελλάδα θα καταφέρει να ρίξει τη συνταξιοδοτική της δαπάνη κάτω από το όριο του 13% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά, 26/10/2018 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Φορολογική διάκριση rebate και clawback

Φορολογική διάκριση rebate και clawback

Ενδεικτική του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού πλαισίου που σχετίζεται με την φαρμακευτική πολιτική αποτελεί η φορολογική αντιμετώπιση rebate και clawback.

Παρότι και τα δύο έχουν χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως υποχρεωτικές εκπτώσεις, που χορηγούνται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε ΕΟΠΥΥ και Δημόσια Νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά την έμμεση φορολογία αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η Νικολέττα Μερκούρη, Senior Manager στο Φορολογικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Athens Law Forum on Taxation, «η Φορολογική Διοίκηση, ωστόσο, συνεχίζει, μέχρι και σήμερα, να αντιμετωπίζει τα rebates ως ‘εισφορά’ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων υπέρ των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.)».

Θυμίζουμε ότι το ενοποιημένο rebate τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συνολικών πωλήσεων του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος σε όλες του τις μορφές – στη βάση της τιμής παραγώγου και εισαγωγέα – με ένα ποσοστό, που υπολογίζεται υπολογίζεται βάσει του «πολυώνυμου Μπερσίμη».

Ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, το clawback, εισήχθη ως μέτρο προσωρινής ισχύος από το έτος 2012 και ήδη έχει παραταθεί έως και το 2022.

«Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση, πέραν του συστήματος rebate, που αποσκοπεί στη συγκράτηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης εντός των ορίων του εκάστοτε προϋπολογισμού των Φ.Κ.Α.», ανέφερε η κα Μερκούρη. Σε αντίθεση με το rebate, το clawback έχει κριθεί από το ΣτΕ αλλά και αντιμετωπίζεται από τη φορολογική διοίκηση, ως υποχρεωτική έκπτωση, για την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες / Κ.Α.Κ. εκδίδουν πιστωτικό τιμολόγιο προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ως εκ τούτου μειώνεται η φορολογητέα βάση για σκοπούς Φ.Π.Α.

«Θα πρέπει πλέον να προβλεφθεί η μείωση της φορολογητέας βάσης για σκοπούς Φ.Π.Α. στο Ενοποιημένο Rebate προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα Νοσοκομεία του Δημοσίου, όπως ισχύει για το claw-back», κατέληξε η κ. Μερκούρη.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΛΣΤΑΤ: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στις δαπάνες που αφορούν την Υγεία

Τουλάχιστον ποσοστό 7,3% των μηνιαίων δαπανών ενός νοικοκυριού αφορούν στην Υγεία, παρά τη δημόσια δωρεάν υγεία στη χώρα μας! Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στη 1η θέση στην Ευρώπη – ακολουθεί η Βουλγαρία 7,1% – με τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών. Ενδεικτικά στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4,8%, στη Σερβία 4,4%, στην Ισπανία 3,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 1%!

Healthview.gr

Αυτό σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα από 103 ευρώ το μήνα για την υγεία τους. Μάλιστα ανάλογα με το τύπο νοικοκυριού η δαπάνη για την υγεία εκτινάσσεται στο 13,4% των μηνιαίων δαπανών, στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και «πέφτει» στο 4,6% στα ζευγάρια με 3 παιδιά και άνω έως και 16 ετών.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αφορούν στα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2017. Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 6.176 ιδιωτικών νοικοκυριών στο σύνολο της Χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα:

Η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών (αγορές), για το 2017, ανήλθε στα 5.768.848.031 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,0% δηλαδή 55.696.602 ευρώ, σε σύγκριση με το 2016. Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, κατά το 2017, ανήλθε στα 1.414,09 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,6% (22,06 ευρώ), σε σύγκριση με το 2016.

Η μέση συνολική δαπάνη για κάθε άτομο, το 2017, ανήλθε στα 547,51 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,6% (8,57 ευρώ), σε σύγκριση με το 2016. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε σε ποσοστό 0,7% ή 9,74 ευρώ, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2017 (0,7%).

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,4%) και ακολουθούν στη στέγαση (14,1%) και στις μεταφορές (12,9%) ενώ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχεί στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%).

Διατροφή

Όσον αφορά στις δαπάνες στα είδη διατροφής, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2016), παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), για έλαια και λίπη (3,2%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (2,8%), και μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (0,4%) ενώ παρατηρείται αύξηση της μηνιαίας δαπάνης για καφέ, τσάι και κακάο (6.3%), λαχανικά (2,6%), φρούτα (2,4%), ψάρια (2,0%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κλπ. (1,3%), λοιπά αγαθά είδη διατροφής (1,0%), αλεύρι , ψωμί και δημητριακά (0,9%), και κρέας (0,6%).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας

Σύνθετη και δυσεπίλυτη εξίσωση αποδεικνύεται η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, καθώς η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης (Μνημόνια) της χώρας δεν φαίνεται να έχει θεραπεύσει τις χρόνιες στρεβλώσεις του. Όπως επισημάνθηκε στο β΄ πάνελ του 9th Pharma & Health Conference με τίτλο «Εξελίξεις στην Υγεία μετά την έξοδο από το Μνημόνιο», το θετικό πρόσημο της προσπάθειας του ΕΟΠΥΥ κυρίως στην πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων αλλά και στην κανονικοποίηση των πληρωμών, έχει δίπλα του τις διαχρονικές δυσκολίες χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων.
«Τα τελευταία χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Στα χρέη προς τους παρόχους πήγαμε από τα 2,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015 σε λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ το 2017», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σχεδόν σε μηδενικά ληξιπρόθεσμα, τηρώντας τους νόμους της Ε.Ε. που προβλέπουν πληρωμή σε 60 ημέρες.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη σε επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να διαχωριστούν οι οφειλές, εκείνες που οφείλονται στον Οργανισμό και εκείνες που δεν οφείλονται» διευκρίνισε αναφορικά με τη διαδικασία των ελέγχων. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του προϋπολογισμού με περίπου 100 εκατ. ευρώ, από τη σύνδεση του με το ΑΕΠ. Σε γενικές γραμμές θα μοιραστούν μεταξύ φαρμάκου και ιδιωτών παρόχων.

«Οι μεγαλύτερες ανάγκες είναι στη νοσοκομειακή περίθαλψη, επομένως εκεί εκτιμάμε ότι θα πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη παρέμβαση», διευκρίνισε. Κατά τον κ. Μπερσίμη το clawback μειώθηκε πολύ σε ιδιώτες παρόχους από τότε που μπήκε η τελική εκκαθάριση. «Επρόκειτο για μείωση κατά 10% σε ένα χρόνο. Σε όλους τους άλλους παρόχους υπάρχει μεμονωμένη αύξηση (2015-16) που τεκμηριώνονται στην κάλυψη των περιστατικών».

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε και στη μείωση που ακολούθησε τις νέες συμβάσεις του 2017, ενώ στο φάρμακο, κατά τον κ. Μπερσίμη, «υπάρχει αυξητική μείωση, καθώς εισήλθαν πολλά νέα φάρμακα τη δεδομένη περίοδο». Εκτίμησε δε, ότι πρέπει να λήξει ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα, καθώς θα βοηθήσει και τις διοικήσεις να κάνουν καλύτερη κατανομή πόρων.

Στην ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος DRG’s στο ΕΣΥ, που αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο υπολογισμού του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέρθηκε ο Φ. Ταραντίλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG. Όπως εξήγησε, επιλέχθηκε το ελληνικό σύστημα να στηριχθεί στο γερμανικό, που στηρίχθηκε στο αυστραλιανό. «Υπάρχουν προϋποθέσεις και στοιχήματα για την εφαρμογή των DRGs», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ήδη διαθέσιμα δεδομένα αλλά να αξιοποιηθούν και οι διαγνώσεις και οι ιατρικές πράξεις».

Δήλωσε, δε, ότι «είναι έτοιμη η κωδικοποίηση, ενώ το πρώτο στάδιο του project, η πιλοτική εφαρμογή και προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο».
Στα 18 δημόσια νοσοκομεία που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο σύστημα γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και ιδιωτικές κλινικές. «Ταυτόχρονα θεσμοθετούμε εσωτερικές διαδικασίες, πληροφοριακά συστήματα, είμαστε και σε φάση μετεγκατάστασης, ενώ σε 10 μέρες θα είναι έτοιμη web εφαρμογή για εκπαίδευση και συλλογή δεδομένων», ανέφερε.

«Πρέπει επειγόντως να περάσουμε στην αμοιβή με βάση την παραγωγή και να μη χρηματοδοτούμε αυτό που αγοράζουμε, τους προμηθευτές», ανέφερε από την πλευρά της η Αν. Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια του ΓΝΑ «Ιπποκράτειο». Σε ό,τι αφορά τα DRGs «το θέμα είναι αν αυτοί που βρίσκονται στη διοίκηση μπορούν να αναγνώσουν τα data». «Απαιτούνται προσαρμογές σε επιμέρους συστήματα. Πιο δύσκολη φάση θα είναι εκείνη της κοστολόγησης για την οποία υπάρχουν συστήματα. Εμείς το έχουμε ήδη κάνει», εκτίμησε και προσέθεσε ότι «πιο δύσκολο θα είναι οι γέφυρες μεταξύ των συστημάτων και τα στελέχη να μπορούν να τα αναγνώσουν. Εκεί παίζει ρόλο ο μηχανισμός των DRGs πώς θα τα αναγνώσει, όχι τόσο πώς θα τα χειριστεί το νοσοκομείο».

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

ΦΠΑ 24% στην ομορφιά για υπηρεσίες από Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

O ΦΠΑ μηδενίζεται σε νοσοκομεία και μη κερδοσκοπικές κλινικές

Αλαλούμ στην επιβολή ΦΠΑ για υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας έχει προκαλέσει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αποσαφήνιση στο καθεστώς επιβολής του Φόρου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σε σχετική ΠΟΛ (1178/2018), διαχωρίζονται οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) σε μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σε ότι αφορά τις ΜΗΝ ως μονάδες ΠΦΥ, τότε αυτές απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ εφόσον οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται έχουν σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του παρέχοντος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), με την προϋπόθεση ότι τα νομικά πρόσωπα αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Υγείας ως φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.).

Οι αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. εντάσσονται στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε αυτές και αποσκοπούν στη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Αντιθέτως, ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε αυτές οι οποίες δεν αποσκοπούν στη θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας, αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής, δεν απαλλάσσονται και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% (σχετ. νομολογία Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-91/12).

Από την άλλη πλευρά, στην απαλλαγή του ΦΠΑ υπάγονται οι υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας, ακόμη κι αν δεν απαιτείται διανυκτέρευση, εφόσον πρόκειται για οργανισμούς δημοσίου δικαίου, καθώς και για οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικούς, δηλαδή για τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ειδικά νοσοκομεία.
Η σχετική απαλλαγή, δεν εφαρμόζεται για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με δραστηριότητα κερδοσκοπική. Εδώ η εγκύκλιος παραπέμπει στην ΠΟΛ 1100/2010 σύμφωνα με την οποία, "η παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης, καθώς και οι στενά συνδεόμενες με αυτές παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στο φόρο με το χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. (11%)". Εντούτοις, απο το 2010 μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος ΦΠΑ έχει "περάσει" από όλους τους συντελεστές, αυξανόμενος κάθε φορά, για να φτάσει πλέον στο 24%.

Έτσι, οι αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. εμπίπτουν σε καθεστώς ΦΠΑ περί υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ οι Δημόσιες Μ.Η.Ν. και οι Μ.Η.Ν. ως τμήματα ιδιωτικών κλινικών εμπίπτουν στην περίπτωση περί υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας. Η ανωτέρω αντιμετώπιση προκύπτει από το σχετικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη διάκριση των Μ.Η.Ν. ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους και ως προς τις ιατρικές πράξεις που επιτρέπεται να εκτελούνται σε αυτές.

Αναλυτικά, η ΠΟΛ 1178/2018 αναφέρει τα παρακάτω:
Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των παροχών των υγειονομικών μονάδων που ορίζονται ως Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.).

Κατόπιν της υποβολής ερωτημάτων σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση, από πλευράς ΦΠΑ, των παροχών των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) που ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4025/2011 (Α΄ 228), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 30 του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) και το άρθρο 122 του ν.4549/2018 (Α΄ 105) και ισχύει, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής:

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 33 του ν.4025/2011 ορίζεται ότι:
«1. Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) ως εξής:
α. Δημόσιων Μ.Η.Ν., στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στα Ν.Π.Ι.Δ. (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου) και στα στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
β. Μ.Η.Ν. ως τμημάτων ιδιωτικών κλινικών.
γ. Αυτοτελών ιδιωτικών Μ.Η.Ν..».

Με το ίδιο ως άνω άρθρο ορίζεται ως Μ.Η.Ν. η υγειονομική μονάδα στην οποία εκτελούνται ιατρικές πράξεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού και παρέχεται νοσηλεία χωρίς διανυκτέρευση. Οι Μ.Η.Ν. διακρίνονται σε κατηγορίες (βάσει του είδους της αναισθησίας) και προβλέπονται γενικά ή ανά κατηγορία οι όροι και οι περιορισμοί λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίζεται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 7 ότι οι αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. εντάσσονται στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ως εκ τούτου έχουν εφαρμογή οι απαλλαγές του άρθρου 22 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248, στο εξής Κώδικας ΦΠΑ).

2. Περαιτέρω, με τις υπ΄ αριθμ. Γ1β/ΓΠ/οικ. 26856/30.3.2018 και Γ1β/ΓΠ/οικ. 43245/5.6.2018 αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας έχει καταρτιστεί λεπτομερής κατάλογος των ιατρικών πράξεων που επιτρέπεται να εκτελούνται σε αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

3. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν.4025/2011 εφαρμογή των απαλλαγών του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ στις αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. ανάγεται στις διατάξεις της περίπτωσης ε’ της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου του Κώδικα ΦΠΑ, βάσει της οποίας απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παροχές ιατρικής περίθαλψης οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1100/24.6.2010, η απαλλαγή της περίπτωσης αυτής καλύπτει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του παρέχοντος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), με την προϋπόθεση ότι τα νομικά πρόσωπα αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Υγείας ως φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.).

Δεδομένου ότι οι αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. εντάσσονται εκ του νόμου στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε αυτές και αποσκοπούν στη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου απαλλάσσονται σύμφωνα με την ανωτέρω περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ και τις διευκρινίσεις της εγκυκλίου ΠΟΛ.1100/24.6.2010. Αντιθέτως, ιατρικές πράξεις που διενεργούνται σε αυτές οι οποίες δεν αποσκοπούν στη θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας, αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής, δεν απαλλάσσονται και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% (σχετ. νομολογία Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-91/12).

Ως εκ τούτου, η απαλλαγή ή μη από τον ΦΠΑ των ιατρικών πράξεων των αυτοτελών ιδιωτικών Μ.Η.Ν. κρίνεται κατά περίπτωση ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο παρέχεται η ιατρική υπηρεσία.

4. Όσον αφορά στις Δημόσιες Μ.Η.Ν. και τις Μ.Η.Ν. των ιδιωτικών κλινικών, βάσει των διατάξεων του άρθρου 33 του ν.4025/2011, πρόκειται για υγειονομικές μονάδες εντός νοσοκομείων και κλινικών που υπόκεινται σε διαφορετικούς όρους λειτουργίας σε σχέση με τις αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν., όπως ως προς το είδος της αναισθησίας και της χορήγησης φαρμάκων ειδικής κατηγορίας. Επιπροσθέτως, δεν ορίζεται δια νόμου ότι εντάσσονται στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ως εκ τούτου, η φορολογική αντιμετώπιση, από πλευράς ΦΠΑ, των ιατρικών υπηρεσιών τους εξετάζεται βάσει των διατάξεων της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, με τις οποίες απαλλάσσονται, υπό προϋποθέσεις, οι υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης.

Βάσει της εγκυκλίου ΠΟΛ.1100/24.6.2010, στην απαλλαγή της εν λόγω περίπτωσης δ΄ υπάγονται οι υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας, ακόμη κι αν δεν απαιτείται διανυκτέρευση.

Επομένως, η απαλλαγή ή μη από τον ΦΠΑ των ιατρικών πράξεων των Μ.Η.Ν. εντός νοσοκομείων και κλινικών εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της απαλλαγής ή μη από τον ΦΠΑ των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων και των κλινικών γενικά, βάσει των διατάξεων της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή εφαρμόζεται η απαλλαγή στην περίπτωση που πρόκειται για οργανισμούς δημοσίου δικαίου, καθώς και για οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικούς που πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών, ενώ δεν εφαρμόζεται η σχετική απαλλαγή στην περίπτωση προσώπων ιδιωτικού δικαίου με δραστηριότητα κερδοσκοπική.

5. Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, οι αυτοτελείς ιδιωτικές Μ.Η.Ν. εμπίπτουν στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ περί υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ οι Δημόσιες Μ.Η.Ν. και οι Μ.Η.Ν. ως τμήματα ιδιωτικών κλινικών εμπίπτουν στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του ανωτέρω άρθρου περί υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας. Η ανωτέρω αντιμετώπιση προκύπτει από το σχετικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη διάκριση των Μ.Η.Ν. ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους και ως προς τις ιατρικές πράξεις που επιτρέπεται να εκτελούνται σε αυτές. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

«Πράσινο φως» σε δαπάνες εξοπλισμού και υποδομών

«Πράσινο φως» σε δαπάνες εξοπλισμού και υποδομών

Έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατ. σε μονάδες Υγείας, κυρίως της ΠΦΥ, ενέκρινε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Γιαννακίδης.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης τα έργα εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2018 και αφορούν στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό υποδομών και ιατροτεχνολικού εξοπλισμού, μικρών και μεγάλων μονάδων του δημόσιου συστήματος υγείας σε όλη τη χώρα.

«Στην ίδια λογική και εξοικονομώντας πόρους από κάθε δυνατή πηγή, ταυτόχρονα με το χτύπημα της διαφθοράς και της κατασπατάλησης σε όλα τα επίπεδα, θα παραδίδουμε καθημερινά στους πολίτες ένα πιο σύγχρονο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό Δημόσιο σύστημα Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Πολάκη.

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

 

 

 

 

Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 για την Υγεία - Οι δαπάνες, οι παροχές και τα ληξιπρόθεσμα

Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 για την Υγεία - Οι δαπάνες, οι παροχές και τα ληξιπρόθεσμα

Έχει ξεκινήσει η τακτική παρακολούθηση δαπανών στο υπουργείο Υγείας, με έμφαση στους εποπτευόμενους φορείς, όπως τα νοσοκομεία.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 για την Υγεία - Οι δαπάνες, οι παροχές και τα ληξιπρόθεσμα
Μικρές αυξομειώσεις στα έσοδα και τις δαπάνες των νοσοκομείων, καθώς και στις παροχές προς τους εργαζόμενους περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Στο προσχέδιο, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή και παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω, προβλέπονται τα εξής για τον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων:

Έσοδα: 2,41 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων το 2018.
Πληρωμές ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία: 888 εκατομμύρια ευρώ (όσα και φέτος).
Δαπάνες: 2,31 δισ. ευρώ, έναντι 2,25 δισεκατομμυρίων το 2018.
Παροχές στους εργαζόμενους: 583 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 523 εκατομμυρίων το 2018.
Η εκτίμηση εσόδων του κράτους από ασφαλιστικές εισφορές εμφανίζει αύξηση κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημειώνεται και στις δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους ανέρχονταν τον περασμένο Ιούλιο σε 2,72 δισ. ευρώ, έναντι 3,15 δισεκατομμυρίων τον Ιανουάριο.

Από αυτά, τα 374 εκατομμύρια αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία (ήταν 349 εκατομμύρια στις αρχές του έτους).

Από τον Ιούλιο του 2016, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί 3,5 δισ. ευρώ το 2016), 1,6 δισεκατομμύριο το 2017 και 1,5 δισ. ευρώ κατά το τρέχον έτος.

Έως και τον Αύγουστο, είχαν μεταφερθεί πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους περίπου 4,63 δισ. ευρώ.

Περισσότερα...

Με "μαξιλάρια" ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ η μη περικοπή των συντάξεων το 2019

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Τα αναμενόμενα υπερπλεονάσματα του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ εξετάζει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως "μαξιλάρι" προκειμένου να πείσει τους θεσμούς ότι είναι απολύτως εφικτοί οι στόχοι του Μεσοπροθέσμου για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τον προϋπολογισμό, χωρίς τις περικοπές των συντάξεων το 2019.

Υπενθυμίζεται πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής προβλέπει ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ κλπ.) θα πρέπει το 2019 να έχουν πετύχει πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ.

Ο στόχος αυτός, όμως, έχει ως προϋπόθεση, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αρμόδια στελέχη των ταμείων υποστηρίζουν στο Capital.gr,πως, με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, είναι εφικτό να επιτευχθεί το 2019 ένα πλεόνασμα 2,5 δισ., ευρώ στον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ κλπ, χωρίς τις προγραμματισμένες περικοπές. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ εκτιμάται, ατύπως, πως μπορεί να έχει πλεόνασμα 1,5 δισ ,ευρώ το 2019, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το πλεόνασμα του ΕΤΕΑΕΠ και των άλλων ταμείων (πχ μετοχικών).

Αυτό σημαίνει πως λείπουν άλλα 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3.2 δισ. ευρώ.

Μ΄ άλλα λόγια, ενδεχομένως να υπάρχει μία "τρύπα" της τάξεως του 20%, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν μεν τα 3,2 δισ. ευρώ που απαιτεί το Μεσοπρόθεσμο, χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.

Τα 3,2 δισ. ευρώ είναι κρίσιμα, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός δημοσιονομικός στόχος που δεν είναι άλλος από το πρωτογενές πλεόνασμα των 6,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης (3,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να φτάσει του χρόνου στα 184 δισ. ευρώ). Δεδομένου πως εκείνο που "μετρά", πάνω από όλα, για τους θεσμούς είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και όχι ο στόχος του πλεονάσματος στα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα 700 εκατ. ευρώ που θα ενδεχομένως θα "λείψουν" από το πρωτογενές πλεόνασμα από την επίτευξη ενός χαμηλότερο εκ του αρχικά προβλεπομένου πλεονάσματος στα συνταξιοδοτικά ταμεία (δηλ. εκείνου που θα προέκυπτε με τις περικοπές) μπορούν να προέλθουν από το υπερ-πλεόνασμα το οποίο θα μπορούσαν να πετύχουν οι άλλοι ασφαλιστικοί, μη –συνταξιοδοτικοί φορείς, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΔ.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει πως το 2019, ο ΟΑΕΔ θα πετύχει πλεόνασμα 509 εκατ. ευρώ, ενώ ΕΟΠΥΥ 27 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη των ασφαλιστικών οργανισμών εκτιμούν πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ ( ήδη από φέτος ) θα "συμπαρασύρουν" προς τα πάνω και τα πλεονάσματα του ΟΑΕΔ και του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι αυτά προέρχονται μεταξύ άλλων από τις μεγαλύτερες εισπράξεις εισφορών.

Πως γίνεται αυτό; Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, εφάπαξ, υγείας –ΕΟΠΥΥ, ανεργίας –ΟΑΕΔ) συνεισπράττονται από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή το υπερ-ταμείο της κύριας ασφάλισης.

Έπειτα, ο ΕΦΚΑ τις αποδίδει στους φορείς οι οποίοι δικαιούνται τις αντίστοιχες εισφορές (πχ ο ΕΟΠΥΥ τις εισφορές ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, ο ΟΑΕΔ της ανεργίας κλπ.).

Αυτό σημαίνει πως όταν στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ εμφανίζονται (ήδη από φέτος) μεγαλύτερες εκ των αναμενομένων εισπράξεις εισφορών κύριας ασφάλισης, είναι δεδομένο πως, κατά μία ορισμένη αναλογία (σ.σ. πχ κοντά στο 2 προς 1 για τον ΟΑΕΔ ), θα εμφανιστούν μεγαλύτερες εκ των αναμενομένων εισπράξεις από τις εισφορές ανεργίας, υγείας κλπ. Η ίδια τάση αναμένεται και το 2019. Έτσι, εκτιμούν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας ότι είναι εφικτό, αν και δύσκολο, να βρεθούν τα 700 εκατ. ευρώ που ενδεχομένως θα "λείψουν" από το προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης από τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Αναδρομικά: Πότε θα δοθούν σε ένστολους, γιατρούς, καθηγητές ΑΕΙ

«Ανάσα» για τα ειδικά μισθολόγια – Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι

newsbomb.gr

Από τον ερχόμενο μήνα και έως το τέλος του χρόνου θα έχουν επιστραφεί τα αναδρομικά σε χιλιάδες λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τον Αύγουστο του 2012 στις αποδοχές των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια, αλλά να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που επιδίκασε το ΣτΕ.

Τα χρήματα θα δοθούν από το «υπερπλεόνασμα» του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Η πληρωμή των ποσών θα γίνει το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, είτε εφάπαξ τον Δεκέμβριο είτε σε τρεις μηνιαίες δόσεις, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν με τον ν. 4093/2013 στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης:

Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστεςδικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013. Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξηση των «προσωπικών διαφορών» που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν για την περίοδο από 1η-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξεκίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2013, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 75 μηνών.
Τα ποσά ανάλογα με τον βαθμό κυμαίνονται από 1.400 ευρώ ως 10.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και από 850 ευρώ ως 6.800 ευρώ για τους αποστράτους.

Ενδεικτικά, τα αναδρομικά, αναλόγως βαθμού, είναι:

 

Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά όχι από την 1η-8-2012, ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

 

Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τα πράγματα άλλαξαν πρόσφατα. Ενώ με βάση τη σχετική απόφαση του ΣτΕ οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου δεν δικαιούνταν καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έλαβε πολιτική απόφαση να δώσει και σ’ αυτούς αναδρομικά για πολλούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αναδρομικά γι’ αυτούς ενδέχεται να «μετρήσουν» από τον Οκτώβριο του 2014, όπως ακριβώς και για τους 4 ιατρούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιούνται από τότε να λάβουν αναδρομικά.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των ιατρών του ΕΣΥ, το ΣτΕ δικαιολόγησε την απόφασή του να μην επιτρέψει την καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των αδικηθέντων δημόσιων λειτουργών της συγκεκριμένης κατηγορίας επικαλούμενο το «δημόσιο συμφέρον» και ειδικότερα «την οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και την κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Brexit και συγχωνεύσεις φέρνουν ... πονοκέφαλο, λόγω clawback

Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag

Ο τρόπος υπολογισμού του clawback εμφανίζει πλασματική ανάπτυξη και οδηγεί σε πρόσθετες χρεώσεις

Βουνό κινδυνεύει να γίνει μια λογιστική λεπτομέρεια, η οποία προκύπτει από τις αλλαγές που φέρνουν το Brexit και οι συγχωνεύσειςφαρμακευτικών εταιριών, λόγω του τρόπου υπολογισμού του clawback.

Ο λόγος, για τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν υπολογισμό της χρέωσης κατά 90% από τα πραγματικά μερίδια αγοράς και κατά 10% από το μερίδιο ανάπτυξης των εταιρειών.

Εξαιτίας του Brexit, πολλές εταιρείες που διατηρούσαν την έδρα τους στη Μ. Βρετανία, τώρα "μεταναστεύουν" σε άλλες χώρες - κυρίως στην Ιρλανδία ή την Ολλανδία. Μαζί με τη μεταφορά της έδρας όμως, μεταφέρονται και όλα τα προϊόντα της βρετανικής μητρικής στην εταιρεία υποδοχής.

Η αλλαγή κατόχου άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) όμως, ενδέχεται να ληφθεί ως ανάπτυξη και να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του μεριδίου αύξησης της αγοράς, επισημαίνουν παράγοντες του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Μάλιστα ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως η αλλαγή ΚΑΚ δεν αποτελεί ανάπτυξη, καθώς:

Η μεταφορά προίόντων σε νέο ΚΑΚ δεν συνιστά ανάπτυξη μεριδίου αγοράς, αλλά μόνη αντικατάσταση του ΚΑΚ,
Είτε ο προηγούμενος είτε ο νέος ΚΑΚ, αντιπροσωπεύονται από την ίδια εταιρεία τοπικά, και αυτή καλείται να καλύψει το clawback,
Τα προϊόντα ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ίδια μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία, ενώ διατηρούν τον ευρωπαϊκό και τον τοπικό κωδικό ΕΟΦ χωρίς αλλαγή, και τέλος,
Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι αλλαγές ΚΑΚ λόγω Brexit, προχωρούν χωρίς οποιεσδήποτε επιπτώσεις για τις τοπικές εταιρείες.

Εξαγορές - συγχωνεύσεις

Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται και με τις εταιρείες που προκύπτουν από εξαγορές - συγχωνεύσεις, ιδίως στις περιπτώσεις που αγοράζονται συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων.

Στις περιπτώσεις αποκτήσεων προϊοντικών πακέτων με πώληση και αλλαγή ΚΑΚ (φορέα αδείας), κοινοπραξιών και εμπορικών συνεργασιών, τύπου co‐marketing και co‐promotion, τα προϊόντα που αποκτώνται από την νέα εταιρεία, δεν αποτελούν επαύξηση των πωλήσεων τους, αλλά απόκτηση δια αγοράς προϊόντων προς περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση.

Αντίστοιχα, στους ισολογισμούς της μεταβίβασης, οι εγγραφές αφορούν το ενεργητικό και το παθητικό της απορροφούμενης εταιρείας στο ενεργητικό και παθητικό της απορρωφώσας εταιρείας και ακολουθεί προσθετική εγγραφή των πωλήσεων, η οποία αποτελεί απόκτηση (κτήση ενεργητικού) και όχι ανάπτυξη.

Με δεδομένα τα παραπάνω ζητήματα, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ρυθμιστική υπουργική απόφαση, η οποία να προβλέπει μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο να μην προσμετρώνται στο μερίδιο ανάπτυξης των εταιρειών κατά την πρώτη χρονιά μετά τον μετασχηματισμό ή τη μεταβίβαση. Τονίζουν δε, ότι διαφορετικά, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Clawback: Τελικά θα μειωθεί, θα καταργηθεί ή θα μείνει ως έχει;

clawback

Προεκλογικά το χαρακτήριζαν άδικο μέτρο και υπόσχονταν κατάργησή του. Μόλις κέρδισαν τις εκλογές είπαν ότι είναι δύσκολο να καταργηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Τελικά τους υποχρέωσαν οι δανειστές μας να υποσχεθούν εκ νέου την σταδιακή μείωση και τελικά κατάργησή του. Και τώρα, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού και των υπουργών Υγείας, βρίσκονται με την πλάτη στο τοίχο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη ΔΕΘ,είπε ότι "σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία, ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε, επιτέλους, να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Δηλαδή σκοπεύουν να αυξήσουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια τη δαπάνη για την Υγεία που σήμερα παραμένει καταποντισμένη στο 5,2% του επίσης καταποντισμένου ΑΕΠ της χώρας.

Φέτος οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές θα ανέλθουν στο 1,4 δις ευρώ, αλλά όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη της ΔΕΘ, "θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών, τόσο για το νοσοκομειακό, όσο και για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Άρα θα αυξηθεί το όριο των δαπανών. Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα, για πρώτη φορά θα έλεγα, που στόχο έχουν προοπτικά να πετύχουν τον έλεγχο της ζήτησης και του κόστους. Άρα θα περιορίσουν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα θα περιορίσουν και το clawback...". Και επανέλαβε τις υποσχέσεις στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας...

Ωστόσο, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης, χωρίς επαρκή διείσδυση των γενοσήμων, χωρίς ξεχωριστά κονδύλια για τους ανασφάλιστους, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του clawback. Ούτε και με την αυξημένη μέσα στο 2018 νοσοκομειακή δαπάνη μπορεί να μειωθεί. Μην ξεχνάμε ότι 30 εκατ. ευρώ που προστέθηκαν σε αυτήν το 2018, δεν είναι χρήματα του κεντρικού κράτους αλλά ίδια έσοδα των νοσοκομείων.

Ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Δ/ντης ΣΦΕΕ δήλωσε στο iatropedia:
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σήμερα (€2,5 δις για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) έχει μειωθεί κατά 60% σε σχέση με το 2009 - όταν ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει αυξηθεί κατά 31%. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλή είναι 181 ευρώ, ενώ στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι 242 ευρώ και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών είναι 292 ευρώ.

Είναι προφανές ότι η δαπάνη δεν επαρκεί, γιατί άλλωστε δεν έχει υπολογιστεί με μια τεκμηριωμένη μεθοδολογία, αλλά βάσει οικονομικών δεικτών που δεν σχετίζονται με το νοσολογικό φορτίο της χώρας. Η δε υπέρβαση απλώς μεταφέρεται στις επιχειρήσεις! Μόνο για το 2017 οι φαρμακευτικές εταιρίες επέστρεψαν €1,2 δις, ενώ για το 2018 αναμένεται να επιστρέψουν το ποσό των € 1,4 δις!

Ο μηχανισμός του clawback έχει αποτύχει διότι εφαρμόζεται πάνω σε ένα εσφαλμένο προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών των ασθενών, «καλύπτει» τις αστοχίες της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξει τη δαπάνη λειτουργώντας σαν δίχτυ ασφαλείας. Μόνο από το clawback, το κράτος έχει εισπράξει από τις φαρμακευτικές πάνω από €3 δις μέσα σε 6 χρόνια, ενώ αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις, το ποσό ξεπερνά τα €5 δις, μια επιπλέον φορολόγηση δηλαδή!

Τα όρια έχουν ξεπεραστεί. Σε αυτές τις παράλογες και εξοντωτικές επιβαρύνσεις, χωρίς καμία δυνατότητα πρόβλεψης και σταθερότητας και με το γενικότερο αντιεπενδυτικό περιβάλλον εξαντλείται η βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, απειλώντας τις 26.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα ο κλάδος και δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στην είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά και αυτό μελλοντικά θα έχει και επιπτώσεις αρνητικές στην Ελληνική παραγωγή.

Κύριο αίτημά μας αποτελεί η θέσπιση ανώτατου ποσού για την υπέρβαση (το clawback) και συνυπευθυνότητα στην καταβολή της με την Πολιτεία, που θα βοηθήσει στην διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Παράλληλα, χρειάζεται εφαρμογή μέτρων, όπως η ανάπτυξη Μητρώου Ασθενειών, η πλήρης εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, που θα μειώσουν δραστικά την υπέρβαση. Τέλος, απαιτείται άμεση δημιουργία ειδικού κονδυλίου για τα φάρμακα των ανασφάλιστων, το οποίο θα προέρχεται από τα κονδύλια της πρόνοιας και εξαίρεση των εμβολίων από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αφού αφορούν πρόληψη και όχι θεραπεία.

ΠΗΓΗ:http://iatropedia.gr/

 

Με 3 "ταχύτητες" τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς

Βάσει των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών


https://www.star.gr/

Βάσει των αποφάσεων που έχει εκδώσει το Σ.τ.Ε. για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που έγιναν, με τον ν. 4093/2013 στα ειδικά μισθολόγια, τα αναδρομικά θα δοθούν με τρεις "ταχύτητες", ως εξής:

1) Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013.

Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως και 27.902,55 ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τούς επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013.

Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των "προσωπικών διαφορών" που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τους ενστόλους, η αποκατάσταση των αποδοχών πρέπει να γίνει αναδρομικά από τότε που ξεκίνησαν οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2013, δηλαδή από την 1η-8-2012 για συνολικό χρονικό διάστημα 73 μηνών μέχρι στιγμής.

2) Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν δικαιούνται αποκατάστασης των αποδοχών τους από την 1η-8-2012.

Δεν μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά από την 1η-8-2012, δηλαδή από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013. Μόνο οι τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012!

3) Οι ιατροί του ΕΣΥ, δεν δικαιούνται καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία κρίθηκαν και γι' αυτούς αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 επί των βασικών μισθών και επιδομάτων τους, βάσει του ν. 4093/2012, προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093 πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του Ε.Σ.Υ. μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018 που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης. Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για πολύ μεγάλο διάστημα είναι οι 4 ιατροί που προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε.. Τα αναδρομικά αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως και σήμερα.  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Επιπλέον εισφορά 20% σε όσους αυτοαπασχολούμενους είναι και μισθωτοί

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Ασφαλιστικές εισφορές 20% θα πρέπει να καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι για το εισόδημα το οποίο εισπράττουν από την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητά τους, ακόμα και αν καταβάλλουν παράλληλα εισφορές ως μισθωτοί. Αυτό ξεκαθαρίζει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (κατ΄ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) σχετικά για τους παράλληλα απασχολούμενους (σ.σ. ως μισθωτοί και ταυτόχρονα ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων νέων επιστημόνων οι οποίοι εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Έτσι προσαυξάνεται κατά αντίστοιχο ποσό το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για εισφορές.

Την ίδια ώρα, θα προσαυξάνεται η σύνταξη για όσους πλήρωσαν διπλές εισφορές για διπλή απασχόληση...

1) Διπλές εισφορές για διπλή απασχόληση

Όπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο, όσοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 παρείχαν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα είχαν δραστηριότητες ως αυτοαπασχολούμενοι, για τις οποίες υπάγονταν στην ασφάλιση ενός φορέα κύριας ασφάλισης, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου πρέπει να καταβάλουν υπέρ ΕΦΚΑ ταυτόχρονα:

-Μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από την εξαρτημένη εργασία

-Ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (δηλαδή 20% επί του εισοδήματος τους).

Με άλλα λόγια, παύει να ισχύει παλαιότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση ασφαλισμένων από 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά, που ασκούσαν περισσότερες της μιας επαγγελματικές δραστηριότητες, η υποχρεωτική ασφάλιση χωρούσε σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

2) Καταργείται η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή των παράλληλα απασχολούμενων), η έκπτωση 30% στη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών που αφορά τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) με έως 5 έτη ασφάλισης.


Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι ελάχιστες ή κατώτατες μηνιαίες εισφορές της συγκεκριμένης κατηγορίας ασφαλισμένων υπολογίζονται επί του 70% του βασικού μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (σ.σ. 586 ευρώ/μήνα).

Δηλαδή υπολογίζονται επί των 410 ευρώ ή αλλιώς με έκπτωση 30%.

Αυτή η έκπτωση, λοιπόν στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους, δεν ισχύει για όσους νέους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες αμείβονται –παράλληλα με την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος – ως μισθωτοί. Συνεπώς, οι ελάχιστες εισφορές τους θα υπολογίζονται κάθε μήνα επί των 586 ευρώ και όχι επί των 410 ευρώ.

3) Τι γίνεται με τις συντάξεις όσων έχουν παράλληλη απασχόληση

Η ίδια εγκύκλιος τονίζει πως οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2016 ασφαλίζονταν λόγω πολλαπλής δραστηριότητας σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς, λαμβάνουν για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης τους μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2016 επιπλέον συνταξιοδοτική παροχή για κάθε έτος που έχει καταβληθεί η επιπλέον εισφορά.

Η επιπλέον συνταξιοδοτική παροχή αυτή, υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς, ενώ ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς που ασφαλίζονταν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα αλλά δεν κατέβαλαν διπλές εισφορές (δηλαδή κατέβαλλαν μόνο μία εισφορά). 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Φορο-πρόστιμα λόγω ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες

Φορο-πρόστιμα λόγω ΕΦΚΑ σε επαγγελματίες

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πρόστιμο επειδή είναι φορολογικά συνεπείς και υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για να αυξήσουν το δηλωμένο εισόδημά τους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες! Ο λόγος; Διορθώνουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν το 2017 με την ευθύνη του "λάθους" να μην ανήκει στους επαγγελματίες.

Η υποβολή των προστίμων είναι μια παρενέργεια του αρχικού σταδίου εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που έχει προκαλέσει ουκ ολίγα προβλήματα στους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο υπολογισμός των εισφορών που θα κατέβαλαν οι επαγγελματίες για τη χρήση 2017 που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου (εισφορές με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος) έγινε με βάση το εισόδημα του 2015 επειδή ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν γνώριζε το εισόδημα του 2016 καθώς δεν είχαν υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις του 2017 (εισοδήματα 2016).

Εντός του 2017 υποβλήθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για τη χρήση 2016. Έτσι καθόλη τη διάρκεια του 2017 οι επαγγελματίες πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημα του 2015. Στις 10 Μαΐου του 2018 ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην επανεκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2017 λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα του 2016. Στην συντριπτική πλειονότητα το αποτέλεσμα της επανεκκαθάρισης ήταν πιστωτικό καθώς το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι για το 2016 ήταν μειωμένο. Το ποσό των καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών επηρεάζει άμεσα το ύψος του καθαρού εισοδήματος αφού οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα. Πολλοί ελεύθεροι προχώρησαν στην υποβολή των φετινών τους φορολογικών δηλώσεων δηλώνοντας τα αρχικά ποσά εισφορών που κατέβαλαν το 2017. Στη συνέχεια, μετά την επανεκκαθάριση των ασφαλιστικών τους εισφορών, προχώρησαν στην υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων με τις νέες μειωμένες εισφορές λόγω της έκδοσης πιστωτικού από τον ΕΦΚΑ, δήλωσαν αυξημένα καθαρά έσοδα, αλλά μαζί με τον αυξημένο φόρο εισοδήματος κλήθηκαν να πληρώσουν και πρόστιμο τροποποιητικής δήλωσης ύψους 250 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν πιστωτικό από τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 350.000.

 Παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας πλήρωνε κάθε μήνα το 2017 ασφαλιστικές εισφορές ύψους 450 ευρώ το μήνα, δηλαδή συνολικά 5.400 ευρώ. Με την επανεκκαθάριση προέκυπτε ότι έπρεπε να πληρώσει 400 ευρώ το μήνα, δηλαδή του επιστράφηκαν 600 ευρώ. Προχώρησε το 2018 στην υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης αναπροσαρμόζοντας εκπιπτόμενες δαπάνες και εισόδημα. Συγκεκριμένα το καθαρό εισόδημά του αυξήθηκε κατά 600 ευρώ και κλήθηκε να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 132 ευρώ. Εκτός, όμως, από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος καλείται να πληρώσει και πρόστιμο 250 ευρώ για την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί η απαλλαγή από πρόστιμα εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης διαφόρων άλλων κατηγοριών φορολογούμενων, όπως είναι οι αγρότες ή οι συνταξιούχοι του δημοσίου στους οποίους έγινε φέτος λάθος από το Γενικό Λογιστήριο στον υπολογισμό των αποδοχών τους.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία «σβήνουν» τα ληξιπρόθεσμα της Κυβέρνησης

Οι εξοφλήσεις των προμηθευτών της δημόσια υγείας μαζί με τα rebate και clawback, ύψους 2,1 δις. ευρώ βγάζουν ασπροπρόσωπη την Κυβέρνηση στη δέσμευση για μείωση των ληξιπρόθεσμων σε προμηθευτές.

Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές του δημοσίου, αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ, καθώς μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών και της λειτουργίας του κατάφερε να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα κατά τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ. την τελευταία τριετία. Την ίδια στιγμή και τα νοσοκομεία κατάφεραν να μειώσουν κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούσαν το 1,7 δις. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ήταν 4,7 δις. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δηλαδή αποτελούσαν περί το 36% του συνόλου, ενώ σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, σε σύνολο συνολικών οφειλών 2 δις. ευρώ αποτελούν μόλις το 14% δηλαδή 281 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία όφειλαν 931 εκατ. ευρώ όταν πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υποχωρήσει στα περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, δε συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό. Αυτές οι οφειλές συμπεριλήφθησαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016, διαμορφώνοντας το ύψος των ληξιπροθέσμων αναλογικά στο τέλος του 2015 σε περίπου 1,9 δις. δις. ευρώ.

Ένα χρόνο μετά (τέλος του 2016), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ έπεσαν κάτω από το 1,3 δις ευρώ, δηλαδή, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 30% (συμπεριλαμβάνοντας πλέον τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτες χώρες, οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου 150 εκατ. ευρώ την περίοδο εκείνη). Αντίστοιχα, στο τέλος του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν περεταίρω μείωση προσεγγίζοντας το 0,5 δις ευρώ, δηλαδή, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 75% περίπου σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015.

Στο τέλος του Α' εξαμήνου του 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν περισσότερο προσεγγίζοντας τα 280 εκατ. ευρώ, δηλαδή, παρουσίασαν μείωση της τάξης του 85% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, ενώ το τέλος Ιουλίου 2018, τα ληξιπρόθεσμα παρουσιάζουν περαιτέρω μείωση, προσεγγίζοντας τα 260 εκατ. ευρώ και βαίνουν επίσης μειούμενα.
Είναι γεγονός λοιπόν ότι η εντυπωσιακή μείωση των ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ, επηρέασε σημαντικά και τη μείωση των ληξιπροθέσμων προς ιδιώτες της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι τη στιγμή που η μείωση των οφειλών προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ - όπως αναφέρθηκε - φτάνει το 85%, η αντίστοιχη μείωση των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης (πλην ΕΟΠΥΥ) δείχνει αποκλιμάκωση μόλις στο 33%. Συγκεκριμένα, η μείωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες που επετεύχθει από τη Γενική Κυβέρνηση ( πλην ΕΟΠΥΥ) είναι περίπου 1 δις. ευρώ

Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες που επιτεύχθηκε από τη χώρα είναι 2.680 εκατ. ευρώ με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει τα 1.423 εκατ. ευρώ, ποσοστό περίπου 55%. Δηλαδή, πάνω από το μισό στόχο της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες καλύφθηκε από τον οργανισμό.
Εάν εδώ προσθέσουμε κει την αποκλιμάκωση των χρεών των νοσοκομείων, τότε σχεδόν τα 2 δις. ευρώ από τα 2,68 δις. ευρώ μείωσης των ληξιπρόθεσμων προήλθαν από τις κινήσεις στο χώρο της υγείας. Και επειδή τα τελευταία δύο χρόνια ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις προς τα νοσοκομεία της τάξης του 1,3 δις. ευρώ, τότε φαίνεται ξεκάθαρα η έμμεση συμβολή του και εδώ στην εξόφληση των προμηθευτών του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του οργανισμού, η κατακόρυφη πτώση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της (όπως η νέα διαδικασία τελικής εκκαθάρισης, μητρώο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.α.), αφού τα έσοδα από τις προβλεπόμενες πηγές, δηλαδή, από ασφαλιστικές εισφορές και κρατική επιχορήγηση, ναι μεν αυξήθηκαν, όμως η αύξηση αυτή κατευθύνθηκε κυρίως στο Δημόσιο Τομέα. Επίσης σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ταμειακό υπόλοιπο που μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια για ένα δίμηνο, ενώ αποπληρώνει τους παρόχους σε διάστημα 2-3 μηνών κι έτσι δεν παράγει νέα ληξιπρόθεσμα.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι οι μειώσει των οφειλών επιτεύχθηκαν και με την σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν των μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει κάθολου το γεγονός ότι υπήρξε ορθότερη διαχείρηση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών που σήμερα δεν ξεπερνούν τα 250-260 εκατ. ευρώ.  

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ιδού τα 49 προαπαιτούμενα του 2018

Ιδού τα 49 προαπαιτούμενα του 2018

Από τους Δήμητρα Καδδά, Γ. Αγγέλη

Το Mνημόνιο τελείωσε, αλλά τα προαπαιτούμενα… μένουν. Τουλάχιστον 49 "μέτρα" παρέμβασης με καθαρά μνημονιακό χαρακτήρα οφείλει, σύμφωνα με τις "υπογεγραμμένες" δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση να φέρει εις πέρας πριν από το τέλος του χρόνου.

Η υλοποίηση των μέτρων αυτών είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των δύο πρώτων μετα-μνημονιακών αξιολογήσεων υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια: πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο κρίσιμο τελευταίο 4μηνο του 2018.

Πρόκειται για τα προαπαιτούμενα της μετα-μνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας, που συνδέονται με ένα μεγάλο μέρος των αποφάσεων για το χρέος αλλά και με τη στάση που θα κρατήσουν για την Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές και οι διεθνείς αξιολογητικοί οίκοι.

Το πιο "εμβληματικό" μέτωπο είναι αυτό των πλεονασμάτων και της "μάχης" για τις συντάξεις και τις παροχές, αλλά ουσιαστικά τα πεδία είναι πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνουν μέτρα και δεσμεύσεις για τα οικονομικά της υγείας, για τα ασφαλιστικά "χαράτσια", το κοινωνικό κράτος και το Δημόσιο, ενώ διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες, τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας αλλά και στο σύστημα δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στα δύο "τεφτέρια" που θα έχουν ανά χείρας οι "θεσμοί" κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα. Ουσιαστικά περιγράφονται ένα προς ένα σε δύο διαφορετικά κείμενα τα οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση:

- Στο Μνημόνιο, που μπορεί να έληξε (με την έννοια της δανειακής σύμβασης), αλλά οι "ουρές" που άφησε είναι πολλές (εκτείνονται έως και το 2022) και από αυτές οι 35 λήγουν μέσα στον χρόνο.

- Στο δισέλιδο κείμενο των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος και αποτελούν ουσιαστικά μια "εξειδίκευση" κάποιων από τα προαπαιτούμενα, που τα πάνε πιο... πέρα. Και αυτές οι δεσμεύσεις φτάνουν έως το 2022 (τότε, άλλωστε, λήγει και η Ενισχυμένη Εποπτεία), αλλά υπάρχουν ανάμεσά τους 14 δράσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2018.

Κορυφή του παγόβουνου

Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις του 2018 είναι μόνο η κορυφή του "παγόβουνου" όσων έχουν συμφωνηθεί να γίνουν τα 4 χρόνια της Ενισχυμένης Εποπτείας. Μέσα από τα "ψιλά γράμματα" του Μνημονίου αλλά και από το δισέλιδο των δεσμεύσεων της συμφωνίας του Eurogroup προκύπτει ότι το μεγάλο "τσουνάμι" των μέτρων που πρέπει να εκπληρωθούν έρχεται αργότερα, το 2019.

Ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι ο μεγάλος τους όγκος πρέπει να γίνει κατά την 3η αξιολόγηση, αυτή που λήγει τον Ιούνιο-Ιούλιο του επόμενου χρόνου, δηλαδή σε μια συγκυρία που είναι ιδιαίτερα "ευαίσθητη" λόγω των ευρωεκλογών αλλά και της "φορολογίας" για τον ελληνικό εκλογικό κύκλο.

Περιλαμβάνουν από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και την ολοκλήρωση των επιστροφών στην υγεία (clawback) μέχρι σημαντικές παρεμβάσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για σημαντικές κινήσεις στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Crash test

Οι δύο αυτές πρώτες αξιολογήσεις του 2018 ξεκινούν... τώρα. Οι "θεσμοί" έχουν προαναγγείλει μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί για τις 10 Σεπτεμβρίου το πρώτο crash test. Θα προηγηθεί την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος του Euro Working Group (στις 30 Αυγούστου), με θέμα και το ελληνικό ζήτημα. Σε αυτό θα ζητηθεί μια πρώτη πληροφόρηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης εν όψει και της ΔΕΘ.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου και μετά η πρώτη άφιξη των "θεσμών" στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Θα υπάρξει νέος έλεγχος στο τέλος Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, τότε, στη δεύτερη κάθοδο του Δεκεμβρίου, φέρεται ότι θα κριθούν οι μεταρρυθμίσεις του 2018 και το αν η Ελλάδα θα λάβει τις παρεμβάσεις στο χρέος που συνδέονται με αυτές.

Τα πιο πολλά από τα ορόσημα χρονικά φτάνουν έως το τέλος του 2018. Έτσι αρμόδια στελέχη αιτιολογούν και την απόφαση που φέρεται να έχουν λάβει οι δανειστές να μην εκδώσουν έκθεση συμμόρφωσης κατά την πρώτη κάθοδό τους στην Αθήνα...

Υπενθυμίζεται ότι η εκπλήρωση των όρων, μεταξύ άλλων, συνδέεται με την καταβολή των κερδών ομολόγων SNPs - ANFAs (600-800 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο) και με την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου step-up (200 εκατ. το όφελος ετησίως).

Πενταπλή αξιολόγηση

Όπως έγραφε το "Κ", η εποπτεία θα ασκείται μέσα από πέντε τουλάχιστον πλευρές, εκ των οποίων οι τρεις είναι θεσμοθετημένες και έχουν στο επίκεντρό τους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ενισχυμένη Εποπτεία, Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, Μεταμνημονιακή Παρακολούθηση) και οι άλλες δύο συνίστανται από τις αξιολογήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που έχουν ισχυρό αντίκρυσμα στις αγορές) αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις που θα λαμβάνει το Eurogroup και τα κράτη-μέλη.

Τα 35 μνημονιακά προαπαιτούμενα

Δεκάδες προαπαιτούμενα που εκτείνονται έως και το 2022 προβλέπει το "Supplemental Memorandum of Understanding" της τέταρτης αξιολόγησης. Μια σειρά εξ αυτών θα πρέπει να γίνουν φέτος και αποτελούν τον "κορμό" των δύο πρώτων μεταμνημονιακών αξιολογήσεων:

1. Λήψη πρόσθετων μέτρων να χρειαστεί για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

2. Αναγράφεται ρητά η περικοπή συντάξεων το 2019 με τα κοινωνικά αντίμετρα που θα εφαρμοστούν αν διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός στόχος και αναλύονται ένα προς ένα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί "τους δημοσιονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και μελλοντικών δικαστικών αποφάσεων, και θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα όπως αυτά θα είναι αναγκαία για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων".

3. Θα πρέπει να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2018 και να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.

4. Θα πρέπει να εξαλειφθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα 5 νησιά (έως το τέλος Δεκεμβρίου αντί για το τέλος Ιουνίου), δηλαδή για Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο (ισχύουν συντελεστές 4%, 9%, 17% αντί για 6%, 13%, 24%).

5. Πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ 700 υπαλλήλων εντός του 2018 στην ΑΑΔΕ, καλύπτοντας, έτσι, το 60% των κενών θέσεων.

6. Στελέχωση των τελωνείων με τη νέα τους μορφή έως τον Δεκέμβριο του 2018.

7. Ενεργοποίηση του νέου Λογιστικού Σχεδίου της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή της νέας αναλυτικής ταξινόμησης εσόδων και δαπανών) από τον Προϋπολογισμό του 2019.

8. Μηδενισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών 4 δισ. ευρώ (εξ αναβολής από τον Αύγουστο).

9. Μείωση του ΕΚΑΣ από 1/1/2019 κατά 808 εκατ. ευρώ (τον επόμενο χρόνο, με νέα μείωση κατά 853 εκατ. ευρώ, θα εξαλειφθεί).

10. Κατάργηση από 1/1/2019 της έκπτωσης 15% στις εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους.

11. Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Αξιολόγηση για τις ανάγκες ανάθεσης σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια.

12. Μέτρα για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της οικονομικής αποδοτικότητας των νοσοκομείων. Μείωση των χρόνων αναμονής (συμπεριλαμβανομένης αυτής για χειρουργική επέμβαση).

13. Ανώτατο όριο clawback του ΕΟΠΥΥ στα 1.407,5 εκατ. ευρώ το 2018, από 1.525 εκατ. το 2017.

14. Νέα αξιολόγηση της λειτουργικής αναπηρίας έως το τέλος του 2018, βάσει των αποτελεσμάτων του τρέχοντος πιλοτικού προγράμματος. Σταδιακή εφαρμογή, μέχρι το τέλος του 2018, σε ολόκληρη τη χώρα του νέου συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων, του αυτόματου διασταυρούμενου ελέγχου των δεδομένων και της δημιουργίας αρχείων ηλεκτρονικής υγείας για τους αιτούντες. Προβλέπεται ότι το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά μέσα στον χρόνο.

15. Έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ τον Σεπτέμβριο του χρονοδιαγράμματος για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΟΑΣΑ για την επιστροφή του κόστους των μειωμένων εισιτηρίων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

16. Συνεχής εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, στο τραπεζικό σύστημα.

17. Η Τράπεζα της Ελλάδος σε τριμηνιαία βάση θα παρουσιάζει στους "θεσμούς" έκθεση για την πορεία μείωσης των "κόκκινων" δανείων, αλλά και με συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

18. Δεσμεύσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

19. Νομοθεσία έως τον Οκτώβριο προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το εταιρικό δίκαιο.

20. ΔΕΗ. Η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά μέχρι το τέλος του 2018. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για το 2018 (μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ) πρέπει να φτάσει στο 19% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2017 στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

21. Απελευθέρωση φυσικού αερίου. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί για το 2018 θα ανέλθει στο 17% της ετήσιας προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στους πελάτες.

22. Target Model. Οι Αρχές θα διασφαλίσουν ότι ο κανονισμός για την προθεσμιακή αγορά θα υποβληθεί από το Ενεργειακό Χρηματιστήριο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έως τον Αύγουστο του 2018. Η αγορά θα πρέπει να είναι λειτουργική έως τον Δεκέμβριο του 2018. Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

23. Λογαριασμός ΑΠΕ. Θα πρέπει να τηρηθούν οι στόχοι για το ετήσιο πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ για το 2018.

24. ΔΕΣΦΑ. Η συμφωνία μετόχων θα υπογραφεί (με την επιφύλαξη της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) μέχρι το τέλος του 2018.

25. Ελληνικό. Ολοκλήρωση της μεταβίβασης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των φορέων από την έκταση του Ελληνικού, αλλά και νομοθεσία για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου.

26. Μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο έως τα τέλη του 2018.

27. Ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2018 τίθεται στα 2 δισ. ευρώ.

28. Ανάρτηση επιπλέον 8% των δασικών χαρτών μέχρι τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση του προσχεδίου χαρτών μέχρι τον Νοέμβριο του 2018.

29. Δημόσιο. Ολοκλήρωση της στελέχωσης και της τοποθέτησης γενικών διευθυντών / γραμματέων έως το τέλος του έτους.

30. Ανώτατα όρια προσλήψεων με πλαφόν ως αναλογία του ΑΕΠ. Για καθεμία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη από το 2019, ενώ για το 2018 ισχύει, όπως και πριν, ο κανόνας 1:3.

31. Σχέδιο κωδικοποίησης των κυριότερων νομοθεσιών μέχρι τα τέλη του 2018.

32. Τροποποιήσεις έως το τέλος του έτους, αν κριθούν αναγκαίες, για υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

33. Καταπολέμηση της διαφθοράς. Όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες που κατατέθηκαν έως και το 2016 (με βάση το εισόδημα του 2015) θα πρέπει να έχουν υποστεί επεξεργασία έως τον Δεκέμβριο του 2018.

34. Στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς. Δημιουργία, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, ενός μηχανισμού παρακολούθησης μιας σειράς σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των υποθέσεων διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργία αξιόπιστων ιστορικών δεδομένων για τη δίωξη και την επιβολή κυρώσεων σε αυτά τα εγκλήματα.

35. Τροποποίηση της νομοθεσίας για τα οικονομικά εγκλήματα (Ν. 4312/2014). Θα υποβληθεί το αργότερο τον Οκτώβριο και θα πρέπει να έχει θεσπιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι 14 απαιτήσεις του 2018 με βάση τη συμφωνία του Eurogroup

Το δισέλιδο παράρτημα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης για την Ενισχυμένη Εποπτεία του Ιουνίου του 2018 προβλέπει σειρά παρεμβάσεων που ομαδοποιούνται σε 6 άξονες, εκτείνονται έως και το 2022 και περιλαμβάνουν ακόμα και δύο αναθεωρήσεις των αντικειμενικών αξιών. Για το 2018 οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν:

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

- Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

- Εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (1.200 μόνιμες θέσεις έως το τέλος του 2018).

2. Κοινωνική πρόνοια

- Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανάπτυξη τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέχρι τα τέλη του 2018.

- Η κεντρική υπηρεσία προμηθειών θα πρέπει να συσταθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

- Ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής κατάρτισης των δικαστών έως τα τέλη του 2018.

- Ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της πρώτης φάσης του τριετούς σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

- Δεσμεύσεις για συνεχή μείωση των "κόκκινων" δανείων και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων

- Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλάξει την πορεία της ανταγωνιστικότητας κατά την ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012.

- Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της αδειοδότησης των επενδύσεων με την έγκριση όλων των εφαρμοστικών πράξεων έως το τέλος του 2018).

- Η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

5. Ιδιωτικοποιήσεις και Υπερταμείο

- Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο Ελληνικό και στον ΔΕΣΦΑ έως το τέλος του 2018.

- Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ (που έχει και τα παλαιά Ολυμπιακά Ακίνητα).

- Υπάρχει η δέσμευση συνεχούς υλοποίησης του σχεδίου του Υπερταμείου.

6. Δημόσια διοίκηση

- Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016 μέχρι το τέλος του 2018.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr

Εκλεισε» ο υπολογισμός του εφάπαξ των γιατρών

Τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ για τους έμμισθους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς υπαλλήλους, παλαιούς ασφαλισμένους, σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.


Της Ρούλας Σαλούρου

Κοινός θα είναι ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για έμμισθους γιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους.

Ο ενιαίος αυτός τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους έμμισθους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς υπαλλήλους, παλαιούς ασφαλισμένους, σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα, καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Το έγγραφο, που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΤάσος Πετρόπουλος, διευκρινίζει ότι η εφάπαξ παροχή θα πρέπει να υπολογίζεται και για τους μισθωτούς όπως υπολογίζεται από το 2016 και για τους αυτοαπασχολουμένους υγειονομικούς. Να σημειωθεί ότι σήμερα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) μέσω του οποίου χορηγείται πλέον το βοήθημα στους δικαιούχους του πρώην κλάδου πρόνοιας του ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 2.000 ευρώ. Και βάσει της χθεσινής εγκυκλίου, καθοριστικό ρόλο στον υπολογισμό του ειδικά για το χρονικό διάστημα έως 31-12-2013 διαδραματίζουν οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου. Το θέμα ανέκυψε μετά από ερώτημα των αρμόδιων υπηρεσιών προς το υπουργείο.

Αναλυτικά, οι υγειονομικοί, τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι όσο και οι μισθωτοί, ασφαλίζονταν για εφάπαξ παροχή στον φορέα αυτοτελώς απασχολούμενων (ΕΤΑΑ ΤΣΑΥ), καταβάλλοντας το ίδιο σταθερό ποσό εισφοράς και ελάμβαναν το ίδιο ποσό παροχής.

Και για τις δύο κατηγορίες μάλιστα είχε οριστεί σταθερό ποσό μηνιαίας εισφοράς, ύψους 2,93 ευρώ. Από 1-7-2011, επιβλήθηκε πρόσθετη μηνιαία εισφορά ύψους 0,4 % επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή ποσό 2,77 ευρώ τον μήνα.

Στο έγγραφο, επισημαίνεται μάλιστα ότι αντίστοιχο θέμα προσδιορισμού του τρόπου υπολογισμού της παροχής προέκυψε για τους έμμισθους δικηγόρους, οι οποίοι κατέβαλαν σταθερό ποσό εισφοράς όπως οι άμισθοι.

Βασικό επιχείρημα σε όλες τις περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας, μπορεί να εναλλάσσονται σε μισθωτή εργασία και αυτοαπασχόληση.

Έτσι, αποφασίστηκε οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές, είτε άμισθων είτε έμμισθων δικηγόρων αλλά και γιατρών να υπολογίζονται με την ίδια μεθοδολογία, καθώς όλοι κατέβαλαν σταθερό ποσό εισφορών ανεξάρτητα από την εργασιακή τους πορεία μεταξύ έμμισθης εργασίας και αυτοαπασχόλησης.

Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι σκοπός του νόμου Κατρούγκαλου (άρθρο 35 του Ν.4387/2016) ήταν η εισαγωγή ενός δικαιότερου ενιαίου τρόπου υπολογισμού,που θα είναι λειτουργικός και θα διασφαλίζει, αφενός, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και αφετέρου, την οικονομική ισορροπία του συστήματος με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρει η εγκύκλιος, ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής τηρεί τις αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της ισότητας και ειδικότερα βασίζεται στο ότι για κάθε έτος αποδίδει το 60% των μέσων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 για εισφορά 4% και θεωρώντας ότι το σταθερό μηνιαίο ποσό εισφοράς αποτελεί το 4% των μηνιαίων αποδοχών, υπολογίζονται οι τεκμαρτές μηνιαίες αποδοχές κατά 5 τελευταία έτη έως και την 31.12.2013.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα για την πενταετία αυτή αποτελεί το ποσό των 107,92 €.

Η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% επί του μέσου όρου των τεκμαρτών μηνιαίων αποδοχών, όπως υπολογίζεται ανωτέρω, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης έως και την 31.12.2013, με ακρίβεια δευτέρου δεκαδικού ψηφίου.

Αυτό στην πράξη, σημαίνει πως και οι μισθωτοί γιατροί δικαιούνται εφάπαξ, που κατά μέσο όρο ξεπερνά ελαφρώς τις 2.000 ευρώ.

Πηγές: euro2day.gr

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

 

ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του έτους 2018

Taxheaven Newsroom


Αναρτήθηκαν σήμερα, ξημερώματα Τετάρτης, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση των φορολογουμένων στο taxis, τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2018.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν από την Α.Α.Δ.Ε. βλέπουμε τα εξής:

 

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 8, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, οι δόσεις για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 θα καταβληθούν ως εξής:

Καταβολή δόσεων Εν.Φ.Ι.Α.

Δόσεις 1η Δόση 2η Δόση 3η Δόση 4η Δόση 5η Δόση

Ημερομηνία 28/9/2018 31/10/2018 30/11/2018 31/12/2018 31/01/2019

Δείτε περισσότερα και στον αναλυτικό οδηγό του κόμβου

Πηγή: Taxheaven  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Υπερφορολόγηση και μετά τα μνημόνια

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ - kathimerini.gr

Με ένα τριπλό ιστορικό ρεκόρ στους φόρους «εγκαταλείπει» η Ελλάδα την 8ετή μνημονιακή περίοδο. Πρώτον τα φορολογικά βάρη εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο ποσοστό αναλογικά με το ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ποτέ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ άνω του 27% είναι πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Δεύτερον, η Ελλάδα είναι πλέον η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη σε αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ. Από τη 13η θέση το 2008 και τη 10η θέση στην αρχή των μνημονίων, κατακτήσαμε την πρωτιά από το 2016 την οποία και διατηρούμε. Το τρίτο ρεκόρ έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία επήλθε το «φορολογικό σοκ». Τέτοια μεταβολή στην αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ δεν υπήρξε σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης: μέσα σε οκτώ χρόνια, η αναλογία των φόρων ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες.


Βροχή φόρων...

Ο ερευνητής που θα επιδιώξει να εντοπίσει με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε η εξάλειψη των γιγαντιαίων ελλειμμάτων που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, δεν θα δυσκολευθεί να καταλήξει σε συμπεράσματα. Η συνεχής αύξηση των συντελεστών τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία μεσούσης της ύφεσης, αποτυπώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο στον δείκτη των φορολογικών εσόδων αναλογικά με το ΑΕΠ:

1. Το 2008, οι φόροι στην παραγωγή και στις εισαγωγές αντιστοιχούσαν στο 12,6% αναλογικά με το ΑΕΠ, ενώ το 2017 το ποσοστό είχε εκτιναχθεί στο 17,5% όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ακόμη και αν αναζητήσει κάποιος πολιτικές ευθύνες, θα διαπιστώσει ότι η αύξηση ήταν συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Από το 2009 μέχρι και το 2014, η αναλογία αυξήθηκε από το 12,6% στο 15,7%, ενώ από το 2014 μέχρι το 2017 καταγράφηκε νέα αύξηση από το 15,7% στο 17,5%

2. Οι φόροι στο εισόδημα δεν είχαν αντίστοιχη αύξηση ως προς το ΑΕΠ, όχι διότι δεν υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά γιατί επιδρά καταλυτικά ο παράγοντας της μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων και της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση είναι εμφανής: Ο συντελεστής που διαμορφωνόταν στο 8,1% το 2008, ανήλθε στο 9,7% το 2014 και στο 10,2% το 2017.

3. Στις ασφαλιστικές εισφορές, οι επιβαρύνσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής κυρίως της σημερινής κυβέρνησης. Η αναλογία των εσόδων ως προς το ΑΕΠ διαμορφωνόταν στο 12,7% το 2008, ανήλθε στο 13,5% το 2014 και στο 14,6% το 2017.

Η επιβάρυνση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που η χώρα μας ακολουθούσε αντίθετη πορεία και στους φόρους και στο ΑΕΠ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα καταλάμβανε το 2008 τη 13η θέση στη σχετική κατάταξη των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης με την αναλογία των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 20,2% του ΑΕΠ.

Σε χώρες όπως η Μάλτα, η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία η Πορτογαλία ή η Λετονία και η Φινλανδία, οι φόροι ως προς το ΑΕΠ ήταν μεγαλύτεροι. Η κατάσταση άρχισε να διαφοροποιείται από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής των μνημονίων. Το 2010, βρεθήκαμε στη 10η θέση της σχετικής κατάταξης με αναλογία 20,2%, το 2014 στην 6η θέση της Ευρωζώνης με αναλογία 24,38% και το 2016, κατακτήθηκε η πρώτη θέση με αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ της τάξεως του 26,697%.

Υπέρογκα βάρη

Η πρωτιά είναι δεδομένο ότι θα αποτυπωθεί και στα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία του 2017, καθώς ήταν έτος ενεργοποίησης πρόσθετων φορολογικών μέτρων που πλησίαζαν στο 1% του ΑΕΠ, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Πλέον, η Ελλάδα έχει τουλάχιστον μισή ποσοστιαία διαφορά από τη δεύτερη της σχετικής κατάταξης χώρα, η οποία είναι η Μάλτα, ενώ ακολουθούν η Αυστρία και το Λουξεμβούργο, με αναλογία 25,7%.

Πρόσθετα έσοδα 4,7 δισ. την επόμενη 4ετία

Πρόσθετα έσοδα από φόρους της τάξεως των 4,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει η Ελλάδα κατά την πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο της αυξημένης εποπτείας (2018-2022), προκειμένου να επιτύχει τα συμφωνηθέντα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα υπερπλεονάσματα.

Τα ποσά αυτά δεν προβλέπεται ότι θα προέλθουν μόνον από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, με κυριότερο τη μείωση της έκπτωσης φόρου για 6 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ.

Το μόνο παρήγορο στατιστικό εύρημα έχει να κάνει με την προοπτική μείωσης των άμεσων και έμμεσων φόρων αναλογικά με το ΑΕΠ, λόγω της πρόβλεψης για σημαντική ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2018-2022.

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ