ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν από 660 έως 7.000 ευρώ - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Newsbomb


Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά και τι ποσά πρέπει να περιμένουν.

Έρχεται η ώρα του… ταμείου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς επίκειται η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ που θα δείξει το εύρος των διεκδικούμενων ποσών.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πάντα εντός των επιτρεπόμενων δημοσιονομικών ορίων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως πως η διοίκηση θα σεβαστεί απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων και των δημοσιονομικών αντοχών της ελληνικής οικονομίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στην ίδια γραμμή και ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε χθες δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ δεν απέκλεισε οι καταβολές των αναδρομικών – που προφανώς θα γίνουν σε δόσεις – να ξεκινήσουν από το 2020.

Γιατί η απόφαση του ΣτΕ έχει ρόλο – κλειδί

Όπως αναφέρει το Έθνος, η απόφαση του ΣτΕ, που θα κρίνει την συνταγματικότητα πολλών ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, θα δείξει και το ύψος των συνολικών οφειλών. Εφόσον ο νόμος Κατρούγκαλου και κυρίως το επίμαχο άρθρο 14 που αφορά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων (των συντάξεων πριν τις 13 Μαΐου του 2016) κριθεί συνταγματικό, τότε τα αναδρομικά θα προσδιοριστούν πιθανότατα για το 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Μαΐου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση – βόμβα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015 όριζε ότι η αντισυνταγματικότητα των μειώσεων των νόμων 4093 και 4051 του 2012 ισχύει από την δημοσίευση της απόφασης και μετά. Εφόσον η νέα απόφαση της Ολομέλειας για τις κρίσιμες ρήτρες του νόμου του 2016 είναι αντίθετη – δηλαδή κρίνει συνταγματικό το νόμο του 2016 – τότε το «παράθυρο» των αναδρομικών μένει ανοικτό μόνο για την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή Ιούλιος 2015 με Μάιος 2016. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, δεδομένου ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές επιβάλλονταν στην πράξη στις συντάξεις μέχρι 31/12/2018 (ο επανυπολογισμός έκανε πρεμιέρα στις 1/1/2019). Στον νόμο Κατρούγκαλου υπάρχουν ρήτρες που επιχειρούν να «καλύψουν» νομικά την περίοδο από τον Μάιο του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018. Μένει να διευκρινιστεί αν η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ θα τις αγγίζει ή όχι.

Το κόστος των επιστροφών

Σε κάθε περίπτωση το 10μηνο είναι το πλέον βάσιμο χρονικό διάστημα εντός του οποίου εντοπίζεται έδαφος για επιστροφές. Αν και πρόκειται βέβαια για μικρό χρονικό διάστημα, το δημοσιονομικό βάρος που απαιτεί είναι αρκετά σημαντικό. Μόνο γι’ αυτή την περίοδο, το δημοσιονομικό αποτύπωμα αγγίζει συνολικά τα 4 δις για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το μηνιαίο κόστος των αναδρομικών φέρεται να φτάνει συνολικά στα 175 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό μόνο από τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές. Αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 τότε ο λογαριασμός ξεπερνά τα 4 δισ. το χρόνο.

Σε δόσεις οι επιστροφές

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι επιστροφές να σπάσουν σε δόσεις, οι οποίες μπορεί να απλωθούν σε τρία, πέντε ή και έξι χρόνια (36 ή 60 ή 72 δόσεις). Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο κάποια μικρά ποσά να δοθούν εφάπαξ αν αυτό κριθεί δημοσιονομικά ανεκτό. Για παράδειγμα, οι 580.000 συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ που δεν είχαν περικοπές καθώς λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, έχασαν από τα αντισυνταγματικά «ψαλίδια» μόνο τα δώρα, τα οποία για ένα έτος κυμαίνονται από 660 ευρώ έως 800 ευρώ κατά άτομο.

Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά

Από το παράθυρο της επιστροφής «χωράνε» δυόμιση εκατομμύρια συνταξιούχοι, οι οποίοι έχασαν εντελώς τα κουτσουρεμένα δώρα ή και σημαντικά ποσά από τις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές, με τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Σε κάθε περίπτωση τα αναδρομικά δεν αφορούν νέους συνταξιούχους, δηλαδή συνταξιούχους που αποχώρησαν από 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Αφορούν ωστόσο όλους τους παλαιούς συνταξιούχους που ήταν ήδη σε σύνταξη πριν τον Μάιο του 2016.

Τα ποσά των επιστροφών

Τα ποσά που διεκδικούνται κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ για το επίμαχο 10μηνο. Αν τα αναδρομικά “απλωθούν” μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2018, δηλαδή σε 42 μήνες, τότε οι διεκδικήσεις φτάνουν έως και τις 27.000 ευρώ για συνταξιούχους με μια κύρια και μια επικουρική. Οι διεκδικήσεις κατά περιπτώσεις μπορούν να ξεπεράσουν και αυτό το ποσό, αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις, όπως για παράδειγμα γιατροί του ΕΣΥ, μηχανικοί του Δημοσίου, χήρες ή χήροι που λαμβάνουν περισσότερες από τέσσερις συντάξεις και άλλοι.

Τα ελάχιστα ποσά προκύπτουν για τους συνταξιούχους πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο, καθώς οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

Για να υπολογίσει κανείς το συνολικό ποσό που διεκδικεί για το επίμαχο 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά πληρωμών των κύριων και επικουρικών συντάξεών του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093. Προσοχή, ο επανυπολογισμός των επικουρικών έγινε ήδη από το καλοκαίρι του 2016, οπότε οι όποιες νομικές διεκδικήσεις σταματούν εκεί, εφόσον η διαδικασία του επανυπολογισμού και των περικοπών κριθεί συνταγματική από το ΣτΕ.

Σημειώνεται πως το ΕΤΕΑΕΠ έχει ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονική υπηρεσία με ενημερωτικά σημειώματα για την ανάλυση της αναπροσαρμογής της επικουρικής σύνταξης που έγινε το καλοκαίρι του 2016 καθώς και συγκεντρωτικούς πίνακες με όλες τις μνημονιακές κρατήσεις (συνταγματικές και αντισυνταγματικές).

Σε δυο ταχύτητες οι διεκδικήσεις

Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο ταχύτητες. Την διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν και ανεξάρτητα από το αν προέρχονταν από το Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, οι δυο βασικές ταχύτητες είναι :
Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν “ψαλιδιστεί” ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.
Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν “έξτρα” μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο “ψαλίδι” 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Πηγή: Έθνος

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Στο αρχείο το αναδρομικό rebate των 241 εκατ. ευρώ;

Οι φαρμακευτικές εταιρείες διατείνονται ότι δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής οφειλών 241 εκατ. ευρώ που τους καταλόγισε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Από Γιώργος Σακκάς


Έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε που η προηγούμενη ηγεσία των υπουργείων εργασίας και υγείας καταλόγισε επιβάρυνση στις φαρμακευτικές εταιρείες υποχρέωση 241 εκατ. ευρώ που αφορούσε μη εισπραχθέντος rebate για πωλήσεις φαρμάκων το διάστημα 2006-2008. Οι φαρμακευτικές άμεσα εξέφρασαν ενστάσεις για την νομιμότητα της απαίτησης η οποία αν και νομοθετήθηκε το Μάιο δεν καλύφθηκε μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των φαρμάκων, αμφισβητούν το συγκεκριμένο νομοθέτημα ενώ την ίδια στιγμή και ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για μη νόμιμη πράξη επιβολής της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη τύπου το Μάρτιο της πρώην υπουργού κας Έφης Αχτσιόγλου στο Υπουργείο Εργασίας από κοινού με τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη, είχε τονιστεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ύψους 134,4 εκατ. ευρώ. Επίσης για το έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί rebate περί τα 67,2 εκατ. ευρώ, ενώ το μη αποδιδόμενο rebate για τα έτη 2009-2010 ήταν 40 εκατ. ευρώ.Η νομοθέτηση για την είσπραξη των ποσών αυτών εντάχθηκε στο νόμο 4611 του 2019 που ψηφίστηκε το Μάιο. Όμως παρόλ’ αυτά δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια για την είσπραξη των παραπάνω ποσών μετά και την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Συγκεκριμένα στην οικονομική έκθεση για τη χρήση 2018 της Pfizer, η οποία συντάχθηκε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η διοίκηση αναφέρει ότι «Αναφορικά με το άρθρο 122 του Ν. 4611/2019 που αφορά τη ρύθμιση οφειλών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς την Δημόσια Διοίκηση για τα έτη 2006,2007 και 2008 βάσει του συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate), μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών που να καθορίζεται ειδικότερα ο τρόπος υπολογισμού της καθαρής φαρμακευτικής δαπάνης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόδοσης της ποσοστιαίας επιστροφής, ο τρόπος κατανομής του ποσού επιστροφής ανά φαρμακευτική εταιρεία καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Σημειώνεται επίσης πως μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 30 Νοεμβρίου 2018 ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει καταλογίσει το προαναφερόμενο ποσό επιστροφής για τα έτη 2006, 2007 και 2008. Η Διοίκηση της Εταιρείας σύμφωνα με τα ανωτέρω και βασιζόμενη στη γνωμάτευση που έλαβε ο Σ.Φ.Ε.Ε., θεωρεί ότι δεν υφίσταται εκκρεμής οφειλή και ότι δεν θα είναι νόμιμη μια πράξη επιβολής σε βάρος της Εταιρείας η οποία, όμως, ακόμα και αν εκδοθεί, μπορεί να προσβληθεί στα Δικαστήρια με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας».

Αντίστοιχα η Novartis αναφέρει ότι «Tην 17.05.2019 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4611/2019. Με το άρθρο 122 θεσπίστηκε εκ νέου η υποχρέωση ποσοστιαίας επιστροφής (rebate) των Κατόχων Κυκλοφορίας Φαρμακευτικών Προϊόντων για τις πωλήσεις που έκαναν για τα έτη 2006-2008. Με τον νόμο αυτό παρέχεται σχετική εξουσιοδότηση στη Διοίκηση (εν προκειμένω στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών), όπως εκδώσει την κανονιστική πράξη με την οποία θα καθορίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες επιβολής των rebate για τα έτη αυτά. Η διοίκηση της εταιρείας δε προχώρησε σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των οικονομικών καταστάσεων για το ανωτέρω γεγονός, δεδομένου ότι: 1) Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από τον παραπάνω νόμο δεν έχει ακόμα εκδοθεί. 2) Η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αρ. Φ42000/14734/532/22.7.2008) που εκδόθηκε για το ίδιο θέμα, ακυρώθηκε με την υπ’ αρ. 4204/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως μή νόμιμη. 3) Το ποσό που ενδέχεται να προκύψει ως υποχρέωση για τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων για τα έτη αυτά, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια».

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Μετεκλογική υποχώρηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Κάτω από τα 700 εκατομμύρια ευρώ

Οι οφειλές των νοσοκομείων έχουν σημειώσει έντονες αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια του έτους, ξεκινώντας από τα 359 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο...
 

Μετεκλογική υποχώρηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Κάτω από τα 700 εκατομμύρια ευρώ
Σε εξορθολογισμό οδηγούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τομέα της Υγείας, έπειτα από μία αξιόλογη αύξηση που είχαν σημειώσει κατά την προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού, τον μήνα Ιούλιο υπήρξε μείωση κατά 6,3% στις ληξιπρόθεσμες σε σχέση με τον Ιούλιο, αλλά παραμένουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους.

Οι οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ ανήλθαν στα 699 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 746 εκατομμυρίων τον Ιούνιο και 499 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανήλθαν τον Ιούλιο στα 192 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 200 εκατομμυρίων τον Ιούλιο, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 4%.

Παραμένουν, ωστόσο, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του έτους, καθώς τον Ιανουάριο ήταν μόλις 140 εκατομμύρια.

Αυξομειώσεις


Αισθητή μείωση καταγράφεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες έφτασαν τον Ιούλιο στα 507 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 546 εκατομμυρίων τον Ιούνιο (μείωση 7,1%).

Οι οφειλές των νοσοκομείων έχουν σημειώσει έντονες αυξομειώσεις κατά τη διάρκεια του έτους: ξεκίνησαν από τα 359 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, για να σημειώσουν ρεκόρ τον μήνα πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων εμφανίζουν τα μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback, που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα.

Δημ.Κ.
 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr

 

ΔΕΘ: «Κανένα επίδομα δεν καταργείται» -Τι είπε για τα άτομα με αναπηρία

Κανένα επίδομα δεν καταργείται όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε: «θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

Healthpharma.gr

Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα, λόγω της μητέρας του.

«Θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση για τα άτομα με αναπηρία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «γι’ αυτό το θέμα αυτό το έχω αναλάβει προσωπικά εγώ».

«Έχω βαθιά προσωπική υποχρέωση και προς τη μητέρα μου που έθεσε το θέμα της αναπηρίας της δημοσίως ώστε να τεθεί στο δημόσιο διάλογο» πρόσθεσε.

Σχετικά με τα εργασιακά, είπε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Επανέλαβε ότι από 1ης Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά»

Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, για τις φορολογικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν έχουμε υπεραπόδοση στα δημόσια έσοδα, μπορούμε πάντα να παρεμβαίνουμε και να το επιστρέφουμε στους πολίτες, μέσω μείωσης φόρου και στήριξης του κοινωνικού κράτους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

120 δόσεις προς τα ταμεία: Για ποιους «ανοίγει παράθυρο» παράτασης

Ευκαιρία για διπλή αίτηση θα δώσει τροπολογία του υπουργείου εργασίας στους οφειλέτες των ταμείων που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Παρότι έχει αποσαφηνιστεί κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρχει παράταση, στην πράξη ανοίγει ένα παράθυρο για όσους οφειλέτες δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές η αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα τεχνικής φύσης. Αυτοί οι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν μια πρώτη αίτηση ένταξης για να μην χάσουν την προθεσμία και στη συνέχεια όταν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητές τους θα επανέλθουν με δεύτερη συμπληρωματική αίτηση.

Η ευκαιρία της συμπληρωματικής αίτησης αφορά κυρίους στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που οι οφειλές τους για το 2018 προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ δεν έχουν βεβαιωθεί. Ειδικότερα, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Στη συνέχεια, μόλις διαβιβαστούν όλες οφειλές και για το 2018, θα υποβληθεί και η δεύτερη αίτηση.

Όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, «με νομοθετική μας πρωτοβουλία εντός ολίγων ημερών, θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, ασχέτως με το αν το ποσό της οφειλής τους αυτή τη στιγμή δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μην χαθεί η προθεσμία. Με τη ρύθμιση του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί».

ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/

Άρειος Πάγος: Ξεκινούν έρευνες για το πώς στήθηκε η σκευωρία Novartis

Ξεκινούν από τον Άρειο Πάγο οι έρευνες για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών ότι η υπόθεση της Novartis, αποτελεί πολιτικοδικαστικό σκάνδαλο και σκευωρία,με δύο αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου να έχουν αναλάβει να ερευνήσουν τα καταγγελόμενα.

Healthpharma.gr

Ηδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής έχει ξεκινήσει την έρευνα για τις καταγγελίες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά και του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα έως πρότινος Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο Novartis.

Και οι τρεις αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση για όσα έχουν καταγγείλει κατά εισαγγελέων, προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και πρώην κυβερνητικών παραγόντων. Πρόσωπα που ενεπλάκησαν σύμφωνα με τις καταγγελίες με τον ένα η τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

Στο μικροσκόπιο εισαγγελείς και πρώην κυβερνητικό στέλεχος

Οι καταθέσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, μόλις ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα θα οδηγήσουν την υπόθεση στη Βουλή πυροδοτώντας κοινοβουλευτικές διαδικασίες με συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που ήδη έχει προαναγγελθεί.

Παράλληλα οι έρευνες κινούνται γύρω από τους εισαγγελείς που οργάνωσαν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αλλά και το ρόλο πρώην κυβερνητικού στελέχους που είχε καταγγελθεί και από πολιτικούς και από δικαστές για παρεμβάσεις στην υπόθεση και για ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων χωρίς στοιχεία.

Ερευνώνται οι καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή

Παράλληλα ερευνώνται οι καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Έχει μιλήσει για λανθασμένους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. Αλλά και για την εμπλοκή σε αυτή πρώην κυβερνητικού στελέχους που φέρει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Για τον «Ρασπούτιν» καταγγελίες έχει κάνει και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Σχετικά με τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση και τις τυχόν ευθύνες των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την έρευνα, πέραν του αντεισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή στον Άρειο Πάγο έρευνες διενεργεί και ο αντεισαγγελέας επίσης Λάμπρος Σοφουλάκης.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/

Έρχεται παγκόσμια οικονομική κρίση και δεν είμαστε προετοιμασμένοι

Την ώρα που πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία, ούτε η κοινωνία ούτε η κυβέρνηση προετοιμάζονται γι' αυτό που θα έρθει
Έρχεται παγκόσμια οικονομική κρίση και δεν είμαστε προετοιμασμένοι | in.gr
Λευτέρης ΧαραλαμπόπουλοςΌλα τα σημάδια δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία σύντομα θα βρεθεί σε ύφεση.

Αρκετά πιο σύντομα θα βρεθεί σε ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία με όλες τις «ατμομηχανές» της να «λαχανιάζουν» ήδη από τώρα –πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία.

Ο Κιμ μπορεί να μην «πάτησε το κουμπί» του πυρηνικού πολέμου, όμως ο Τραμπ έχει πατήσει εδώ και καιρό το κουμπί του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Και εμπορικός πόλεμος σημαίνει υποχώρηση του παγκόσμιου εμπορίου, υποχώρηση των εξαγωγικών βιομηχανιών και τελικά οικονομική ύφεση.

Και όλα αυτά την ώρα που δεν επιλύθηκαν τα προβλήματα που οδήγησαν στην προηγούμενη οικονομική κρίση.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέφτουν παντού τα χρηματιστήρια.

Όλα αυτά για την Ελλάδα είναι απλώς κακά μαντάτα.

Μπορεί η χώρα μας να μην είναι μια μεγάλη οικονομία, όμως είναι εκτεθειμένη σε μια πιθανή ύφεση.

Γιατί μέσα στην ύφεση θα μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και θα πληγούν οι εξαγωγικές βιομηχανίες, που είναι και οι πιο δυναμικές.

Γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τον τουρισμό, που ακολουθεί τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα σε έναν τομέα της οικονομίας που μας ξελάσπωσε τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί οι επενδυτές θα γίνουν πιο επιφυλακτικοί και δεν θα κάνουν εύκολα ανοίγματα πριν ανακάμψει συνολικά η παγκόσμια οικονομία.

Γιατί το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη θα μεταστραφεί και θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις παράλογες απαιτήσεις που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή επιτήρηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό σημαίνει πως η αίσθηση ότι «τα χειρότερα πέρασαν» για την Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί «μαγική εικόνα».

Είναι πιθανό να μπούμε και εμείς πάλι σε τροχιά ύφεσης, να δούμε την ανεργία να ανεβαίνει ξανά, να δούμε τα δημοσιονομικά να μην βγαίνουν.

Και τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι εύκολα, γιατί αυτή η κατάσταση θα κρατήσει για καιρό ακόμη.

Είμαστε σε μεταβατική κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και σε μάχη για την ηγεμονία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Και αυτό θα γεννά διάφορα προβλήματα για αρκετό καιρό.

Όμως, για όλα αυτά εμείς δεν προετοιμαζόμαστε.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν θα χρειάζεται να πάνε όλες οι μελέτες στο ΚΑΣ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι το πότε θα «μπουν οι μπουλντόζες» θα επηρεαστεί από την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία.

Ανακοινώνεται η «απελευθέρωση των αγορών», αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα τώρα που οι ευρωπαίοι ξεκόβουν κάθε συζήτηση για μείωση πριν 2020.

Ασχολούμαστε περισσότερο με τα «Εξάρχεια», παρά με το πώς θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε πραγματικές δυνατότητες ενδογενούς ανάπτυξης που να αυξάνουν την απασχόληση.

Θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε «βγει από το τούνελ», επειδή απλώς τα πράγματα σταμάτησαν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και δεν βλέπουμε τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα.

Αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί φορείς θέλουν να παίξουν τον πραγματικό θεσμικό ρόλο αλλά και την ιστορική τους αποστολή, θα πρέπει να αφήσουν τις εύκολες αντιπαραθέσεις και να δουν με ποιο τρόπο και με ποιο σχέδιο συνολικά ως κοινωνία θα αποφύγουμε να πληρώσουμε και πάλι ακριβό τίμημα για την οικονομική κρίση.

Η χώρα και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες θυσίες.

ΠΗΓΗ:https://www.in.gr

Aντίστροφη μέτρηση σαράντα ημερών για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα ταμεία πριν κλείσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις οφειλετών προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για σαράντα ακόμα μέρες περίπου και συγκεκριμένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Υπουργός Εργασίας, κος. Γιάννης Βρούτσης έχει αποκλείσει να δοθεί παράταση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ασφαλιστικών φορέων, έως τώρα έχουν γίνει δεκτές 95.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.

Το ποσό το οποίο έχει ρυθμισθεί φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, κοντά στις 47.000 είναι ρυθμίσεις για χρέη ελευθέρων επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. ρυθμίστηκαν οφειλές 400 εκατ. ευρώ), στις 35.000 ανέρχονται οι ρυθμίσεις για χρέη εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ (1 δισ. ευρώ), στις 10.5000 έχουν ανέλθει οι ρυθμίσεις για χρέη προς το τέως ΟΓΑ και μόλις στις 1.500 έφτασαν οι ρυθμίσεις των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών για οφειλές στο τέως ΕΤΑΑ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κάθε μήνα πλέον αναμένονται εισπράξεις όχι πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως παραμένει ρεαλιστικός, ο ελάχιστος άτυπος στόχος για ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έως και 3 δισ. ευρώ,μέσω της ένταξης τουλάχιστον 200.000 οφειλετών, προκειμένου να αυξηθούν οι μηνιαίες εισπράξεις στα 30 εκατ. ευρώ (έναντι 15 εκατ. ευρώ που είναι με βάση τα τωρινά δεδομένα) και σε ετήσια βάση να φτάσουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Η επιβεβαίωση αυτών των προβλέψεων αποτελεί όρο για την επίτευξη του στόχου είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ φέτος από "ρυθμίσεις” , δηλαδή όχι μόνο από τις 120 δόσεις, αλλά και από άλλους παλιότερους διακανονισμούς, μαζί και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοφειλετών που δεν συμμορφώνονται στις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Αν δεν ανέβουν, όμως, τους επόμενους 1 – 2 μήνες, οι εισπράξεις από τις 120 δόσεις, τότε οι συνολικές εισπράξεις από τις εν γένει "ρυθμίσεις” δεν αναμένεται να υπερβούν τα 1,2 δισ. ευρώ, εντείνοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες (αρκετά πριν το τελευταίο μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων) πιέσεις στον προϋπολογισμό των ταμείων.

Ωστόσο, ακόμα και αν προσεγγισθεί ένα τέτοιος στόχος (ρύθμιση χρεών ύψους 3 δισ.ευρώ), από ορισμένα στελέχη των ταμείων θεωρείται και πάλι χαμηλός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεδομένων των ευνοϊκών όρων της νέας ρύθμισης ειδικά για τους ελευθέρους επαγγελματίες (σ.σ. επανϋπολογισμός -μείωση οφειλών προ του 2017, μεγάλος αριθμός δόσεων) , θα έπρεπε να μπουν στη ρύθμιση χρέη ακόμα και 10 -15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, οι οφειλές προς τα ταμεία έφτασαν τον περασμένο Ιούνιο στα 35,1 δισ. ευρώ, έναντι 35,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2019.

Η μείωση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στον επανϋπολογισμό των οφειλών των επαγγελματιών προ του 2017 (μέσω της ένταξης στη τρέχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων) ο οποίος οδηγεί σε μείωση τους 60% -65% .

Ωστόσο,δεν έχουν ενσωματωθεί σ΄αυτήν την έκθεση οι ανείσπρακτες εισφορές των επαγγελματιών κατά το 2017.

Μαζί με αυτές, οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν τα 35,8 δισ. ευρώ. Η πραγματική κατάσταση, όμως, είναι πολύ χειρότερη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Εργασίας. Οι οφειλές στα ταμεία αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί όλες οι παλιές (δηλ. Προ του 2017) οφειλές ιδίως προς τον τέως ΟΓΑ και το τέως ΕΤΑΑ.

Από αυτές τις οφειλές (σ.σ. 40 δισ. ευρώ), το 50% θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες ως εισπράξιμο, δηλαδή τα 20 δισ. ευρώ. Αν τελικά ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων συνολικά 3 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί έως τώρα), θα μείνουν άλλα 17 δισ. ευρώ εισπράξιμων οφειλών, τα οποία θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση πως θα τα εισπράξει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Σχέδιο μείωσης εισφορών κατά πέντε μονάδες έως το 2024

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - Kathimerini.gr

 

Μείωση των εισφορών, τόσο στις επιχειρήσεις και στους μισθωτούς όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, σε δύο άξονες, από τις αρχές του 2020, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και παρουσιάζει η «Κ» αφορούν τη μείωση των εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος πενταετίας, με στόχο την ελάφρυνση της εγχώριας οικονομίας.

Οι υψηλές εισφορές σε συνδυασμό με τη φορολογία «στραγγαλίζουν» τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και «πνίγουν» τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Ειδικά δε για τους μη μισθωτούς, που με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών είχαν κραυγαλέες επιπτώσεις από τον συνδυασμό υψηλής φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, με «δήμευση» της πλειονότητας του εισοδήματός τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας μετρούν τρία σενάρια ελάφρυνσης. Καθοριστικό ρόλο στις εξεταζόμενες αλλαγές, που αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθούν εντός του φθινοπώρου ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2020, θα διαδραματίσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο πρώτος άξονας των προωθούμενων παρεμβάσεων αφορά τις εισφορές μισθωτών. Πλέον, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να έχει την πραγματική εικόνα της κατάστασης των οικονομικών του ΕΦΚΑ, έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση για μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για την κύρια ασφάλιση, από 20% σε 15%. Μια τέτοια εξέλιξη αφενός θα οδηγούσε σε δραματικότερες –από αυτές που προβλέπει ήδη ο νόμος Κατρούγκαλου– μειώσεις συντάξεων. Αφετέρου θα οδηγούσε στην ανάγκη μιας νέας, βραχυχρόνιας παρέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα, με αιχμή είτε την περαιτέρω μείωση των παροχών είτε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Αποκλείοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναζητεί λύσεις στις εισφορές που δεν συνδέονται με την κύρια σύνταξη, αφορούν είτε τις παροχές υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%) είτε παροχές ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%) και εργατικής εστίας 0,35%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κόστος της προωθούμενης παρέμβασης έχει ήδη εκτιμηθεί σε 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεικτό κόστος, καθώς στο καθαρό ποσό που θα προκύψει ως επιβάρυνση προς το σύστημα, και κατά συνέπεια στα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο οι συνέπειες στη φορολογία λόγω της αύξησης του εισοδήματος όσο και οι πιθανές θετικές προοπτικές από την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο φοροτεχνικός - λογιστής Νίκος Φραγκιαδάκης, σήμερα, για κάποιον εργαζόμενο που αμείβεται με τα κατώτατα όρια, ήτοι 650 ευρώ μεικτά, 547,63 ευρώ καθαρά, το συνολικό κόστος για τον εργοδότη, σε ετήσια βάση, είναι της τάξης των 946,48 ευρώ. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μείωση των λεγόμενων εισφορών υπέρ τρίτων που αφορούν ανεργία, κοινωνική κατοικία και άλλες παροχές όπως κοινωνικός τουρισμός κ.λπ., θα αυξηθούν από τη μια οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου και από την άλλη θα μειωθεί το συνολικό εργοδοτικό κόστος. Οι εισφορές για ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ είναι 3,28% για τον εργαζόμενο, που αναλογούν σε 21,32 ευρώ τον μήνα στις μεικτές αποδοχές του κατώτατου μισθού και 3,68% για τον εργοδότη ή 28 ευρώ μεικτά.

Στα εξεταζόμενα σενάρια συγκαταλέγεται επίσης η μείωση της διπλής εισφοράς υγείας, στις περιπτώσεις μισθωτών με παράλληλη ασφάλιση, ενώ δεν αποκλείεται και η επίσπευση της μείωσης των εισφορών για επικουρική ασφάλιση από 6,5% σε 6%, εντός του 2020. Να σημειωθεί ότι η περαιτέρω μείωση της εισφοράς υπέρ του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ κατά 0,25% για τους εργοδότες και 0,25% για τους εργαζομένους προβλέπεται για το 2022.

Τα σενάρια για ελεύθερους επαγγελματίες

Τρία είναι τα κυρίαρχα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας για τις εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίοι δεν καταβάλλουν σήμερα εισφορές υπέρ τρίτων όπως αυτές που ισχύουν για τους μισθωτούς. Βέβαια, θρυαλλίδα στις προωθούμενες εξελίξεις θεωρείται η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για το εάν είναι συνταγματική η σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα, όπως εφαρμόζεται βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να τεθεί χαμηλότερο ανώτατο όριο εισοδήματος για το οποίο θα καταβάλλει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές, πολύ χαμηλότερο από τις 78.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το νέο όριο θα παραμένει δε σταθερό, ανεξάρτητα από τις μελλοντικές πιθανές αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και στη συνέχεια τον υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς. Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους, υπολογίζονται στο 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους.

Το τρίτο σενάριο αφορά την πλήρη αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών με τη φορολογική βάση, ώστε να μη συνδέεται το ύψος τους με το εισόδημα. Σε αυτό το πιθανό σενάριο, μετρώνται οι δυνατότητες επαναφοράς μιας δικαιότερης και λογικότερης κλίμακας τεκμαρτών εισοδημάτων, επί των οποίων θα καταβάλλονται οι εισφορές.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε μιλώντας στην «Κ» ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, γνώμονας των όποιων αλλαγών θα είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, ενώ οι προωθούμενες λύσεις θα στηριχθούν στα συμπεράσματα από τη σύγκριση όλων των δυνατών μοντέλων που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, προκειμένου να επιλεγεί η καταλληλότερη, τόσο για τη βιωσιμότητα του συστήματος όσο και την επιβίωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Παράγοντες της αγοράς επισήμαναν στην «Κ» ότι μεταξύ αυτών των συμπερασμάτων θα πρέπει να συμπεριληφθούν, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η εισφοροδοτική ικανότητα των επαγγελματιών και εμπόρων έχει εξαντληθεί καθώς και ότι ένα μέρος της φοροδιαφυγής οφείλεται στην απόκρυψη εισοδημάτων, με στόχο την πληρωμή χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Plan B για μείωση εισφορών χωρίς να θιγούν οι μελλοντικές συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Στα "σκαριά" βρίσκεται σχέδιο οριζόντιας μείωσης των εισφορών υγείας στα πλαίσια της όλης πυρετώδους προετοιμασίας του υπ. Εργασίας για την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης περί σταδιακής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων κατά 5 μονάδες τα επόμενα έτη, αρχής γενομένης από το 2020.

Συγκεκριμένα, εκείνο το ενδεχόμενο, το οποίο, ειδικά κατά τις διαβουλεύσεις στο υπ. Εργασίας –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του "Κ"– αποκτά μεγαλύτερη πιθανότητα να υλοποιηθεί (αντί της αρχικά εξαγγελθείσας μείωσης των εισφορών κύριας σύνταξης) είναι η μείωση των κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ κατά 1,5 μονάδα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο "μικροσκόπιο" των αρμοδίων παραγόντων βρίσκεται σενάριο που προβλέπει (πέραν της μείωσης των εισφορών υγείας) τη μείωση των κρατήσεων υπέρ του ΟΑΕΔ κατά 2 μονάδες και των εισφορών του Επικουρικού κατά 0,5 μονάδα.

Η ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις, π.χ., από τη μείωση των παραπάνω εισφορών (ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ επικουρικού) από το 21% στο 17%, όπως οι ίδιες πηγές του "Κ" αναφέρουν, θα ήταν εφάμιλλη με εκείνη που θα προκαλούνταν με τη μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%.

Ωστόσο, αν μειώνονταν οι εισφορές υγείας-ανεργίας-επικούρησης και όχι οι εισφορές κύριας σύνταξης, δεν θα προκαλούνταν "τρύπα" (2,5 δισ. ευρώ στην 5ετία ή 500 εκατ. ευρώ κατ' έτος) στον ήδη οριακά πλεονασματικό ΕΦΚΑ και έτσι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στις κύριες συντάξεις, αλλά και στα αποθεματικά των Ταμείων.

Αντίθετα, μια μείωση στις εισφορές πλην εκείνων του ΕΦΚΑ, δεν θα απειλούσε με ελλείμματα τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ, και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Επίσης, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα αποτελούσε κίνητρο αύξησης της απασχόλησης αυξάνοντας έτσι συνολικά τα ασφαλιστικά έσοδα και μειώνοντας τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας.

Το "μείγμα" της εναλλακτικής μείωσης

Αναλυτικότερα, εξετάζεται να πέσουν –για τους μισθωτούς– οι εν λόγω εισφορές από το 7,1% που είναι σήμερα στο 5,6%.

Αυτή η μείωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορούσε, να μοιρασθεί μεταξύ τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, εξετάζεται:

- Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ σε ΕΟΠΥΥ (για παροχές σε είδος) κατά σχεδόν 1 μονάδα (από το 4,3% στο 3,3%).

- Η μείωση των εργατικών εισφορών υγείας (για παροχές σε είδος) κατά 0,5 μονάδα (από το 2,15% στο 1,65%).

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών υγείας κατά 1 μονάδα θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ η συρρίκνωση των εργατικών εισφορών κατά 0,5 μονάδα θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών αμοιβών κατά, επίσης, αντίστοιχο ποσοστό.

"Παράθυρο" και για τους επαγγελματίες

Μάλιστα, το "κύμα" της μείωσης των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας, είναι πολύ πιθανόν να συμπαρασύρει και τις αντίστοιχες εισφορές όχι μόνο των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά ακόμα και των συνταξιούχων.

Οι ίδιες πηγές του "Κ" επισημαίνουν πως εξετάζεται η μείωση των εισφορών υγείας και των επαγγελματιών, επίσης, κατά 1,5 μονάδα, δηλαδή από το 6,9% στο 5,4%.Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα αυξανόταν κατά αντίστοιχο ποσοστό το διαθέσιμο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων,

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείεται –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– και η συρρίκνωση των εισφορών υγείας, με τις οποίες επιβαρύνονται οι αποδοχές όλων των συνταξιούχων. Εκείνο που εξετάζεται είναι η μείωση 1,5 μονάδας των εισφορών ΕΟΠΥΥ, ενδεχομένως, στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι εν λόγω εισφορές θα έπεφταν από το 6% που είναι από το 2015 (σ.σ. αυξήθηκαν από το 4% στο 6% το 2015 με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) στο 4,5%, αυξάνοντας κατά αντίστοιχο ποσοστό τις καθαρές αποδοχές των συνταξιούχων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο "Κ" πως τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία θα δημιουργούνταν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ οι παραπάνω προαναφερθείσες ενδεχόμενες μειώσεις στις εισφορές υγείας θα μπορούσαν να καλυφθούν από το κράτος.

Εξάλλου, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση προς τον εν λόγω φορέα πρέπει να αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ. Αν εφαρμοζόταν οι ψηφισμένες διατάξεις, ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να λάβει φέτος 1,1 δισ. ευρώ. Αντ' αυτού, προβλέπεται χρηματοδότηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Οι εισφορές υγείας δεν είναι οι μόνες κρατήσεις οι οποίες βρίσκονται στη "δεξαμενή" των ασφαλιστικών κρατήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειωθούν, αντί εκείνων της κύριας σύνταξης.

Ασφαλείς πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν πως θα μπορούσαν να μειωθούν και οι εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ κατά 2 μονάδες. Συγκεκριμένα, να μπορούσαν να πέσουν από το 6,96% στο 4,96%. Σε αυτή την περίπτωση, θα μειωνόταν, π.χ., κατά 1,32% οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ (πέφτοντας στο 2,36% έναντι του 3,68%) και κατά 0,65 μονάδες οι εργατικές εισφορές (πέφτοντας στο 2,6% αντί του 3,28%).

Εξάλλου, πέραν των εξεταζόμενων μειώσεων στις εισφορές υγείας και ανεργίας, εξετάζεται η επίσπευση της μείωσης των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης από το 6,5% στο 6% (0,25% για τους εργοδότες και 0,25% για τους εργαζομένους). Μία τέτοια παρέμβαση θα ωφελούσε και τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι πληρώνουν εισφορές επί του εισοδήματός τους υπέρ του επικουρικού.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Το νέο χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων

Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Σε επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος για τη συνολική μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με δεδομένη την ανάγκη από τη μια για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της μεταμνημονιακής περιόδου, αλλά και την ανάγκη - από την άλλη - να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει ένα νέο χρονολόγιο για τις μειώσεις στη φορολογία που "απλώνεται" στο σύνολο της τετραετίας.

Η βασική αλλαγή σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς και προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πολύ πιθανή μεταφορά στο 2021 των παρεμβάσεων στους συντελεστές της κλίμακας φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Στην παρούσα φάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που προϋπολογίζονται για το 2021 μπορούν να χωρέσουν μόνο τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και αφορούν στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν τα φετινά εισοδήματα αλλά δημοσιονομικά θα κάνουν "την εμφάνισή τους" το 2021 όταν και θα κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων για την τρέχουσα χρήση.

Ισχυρή πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι από την επόμενη χρήση να δοθούν και γερά κίνητρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς συνολικά με δυο παρεμβάσεις: τη θέσπιση της έκπτωσης φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων και τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα αφορά πλέον μόνο μεσαίες και μεγάλες περιουσίες στις οποίες η φετινή μείωση ήταν 20% και 10% αντίστοιχα (στις μικρές η μείωση ολοκληρώθηκε με 30%). Η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, μόνο εφόσον έχει προκύψει το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο. Εφόσον δεν έχει προκύψει έως τα μέσα του 2020 τότε θα μεταφερθεί για το 2021 ή θα μοιραστεί σε δύο χρονιές.

Η διάταξη για την έκπτωση φόρου αναβάθμισης των ακινήτων σχεδιάζεται να ψηφιστεί φέτος με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αφορά, όπως αναφέρθηκε, τη χρήση 2020 που σημαίνει ότι δημοσιονομικά θα "κοστίσει" το 2021 όταν και θα δηλωθούν οι σχετικές δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων. Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 40% της δαπάνης και θα προσφέρεται είτε από τον φόρο εισοδήματος είτε από τον ΕΝΦΙΑ όταν ο φόρος εισοδήματος δεν επαρκεί για την παροχή της έκπτωσης στον ιδιοκτήτη.

Για τη χρήση 2020 υπάρχει η πρόθεση για τη δεύτερη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Για τη χρήση 2021 μεταφέρεται, όπως αναφέρθηκε, και η θέσπιση της νέας φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 45%.

Για τις χρήσεις 2021-2022 σχεδιάζεται επίσης η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%. Πρόκειται, ωστόσο, για παρεμβάσεις οι οποίες περισσότερο από τις υπόλοιπες συνδέονται με τη μείωση, έστω και σταδιακή, των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σε συμφωνία με τους εταίρους.

Συνολικά η μείωση της φορολογίας συνδέεται με την παραπάνω θετική εξέλιξη και εφόσον έρθει εντός της θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων φόρων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Ποια στοιχεία θα διασταυρώνονται και θα ελέγχονται με τα ηλεκτρονικά βιβλία

Ολόκληρη η τελευταία έκδοση της ΑΑΔΕ με την πλήρη διαδικασία λειτουργίας της πλατφόρμας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων


 Sofokleousin.gr

Τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εγγράφονται στα ηλεκτρονικά βιβλία αλλά και τον τρόπο λειτουργίας και τις διαδραστικές λειτουργίες της νέας εφαρμογής, παρουσιάζει επισήμως η ΑΑΔΕ, μέσα από την τελευταία ενημερωτική έκδοση.

Παράλληλα, το σύστημα θα διασταυρώνει τις εγγραφές των δεδομένων των επιχειρήσεων και θα πραγματοποιούνται άμεσα έλεγχοι ορθής απεικόνισης των συναλλαγών, ενώ θα είναι εύκολοι και οι φορολογικοί έλεγχοι.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα εφαρμοστούν φέτος πιλοτικά ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση τους από το 2020.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημερωτική έκδοση της ΑΑΔΕ η πλατφόρμα myDATA (my Digital Accounting & Tax Application) είναι η πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων ΑΑΔΕ, στα οποία:
παρακολουθείται το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσεων και λοιπών οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) και
απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων Όλες τις Επιχειρήσεις και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ και σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου.

Η πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει δύο Βιβλία:
Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους
Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της Επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση
Τι εγγράφεται στα Ηλεκτρονικά Βιβλία;

Στα Ηλεκτρονικά Βιβλία της ΑΑΔΕ:
Διαβιβάζεται και καταχωρείται η Σύνοψη των Παραστατικών εσόδων / εξόδων των Επιχειρήσεων
Γίνεται Χαρακτηρισμός των καταχωρούμενων συναλλαγών
Διενεργούνται οι αναγκαίες Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους Οι παραπάνω 1 έως 3 εγγραφές έχουν τυποποιηθεί από την ΑΑΔΕ, ώστε να μπορούν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά από τις Επιχειρήσεις και να καταχωρούνται ομοιόμορφα στην ΑΑΔΕ. Συνολικά, ονομάζονται Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών

Οι Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών της ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν:
Τυποποιήσεις δεδομένων Σύνοψης Παραστατικών εσόδων / εξόδων της Επιχείρησης Η Σύνοψη του Παραστατικού περιλαμβάνει δεδομένα όπως, στοιχεία αντισυμβαλλόμενων, αξίες, φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις, χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών – υπηρεσιών)
Τυποποιημένες Λογιστικές Εγγραφές Τακτοποίησης.
Περιλαμβάνεται σύνοψη και όχι το σύνολο των διενεργούμενων λογιστικών εγγραφών κάθε φορολογικού έτους, διακριτά οι εγγραφές μισθοδοσίας και αποσβέσεων και συγκεντρωτικά τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων Έχουν δημιουργηθεί Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών, με ειδικές Στήλες για καθεμία από αυτές.

Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών
Τιμολόγιο Πώλησης
Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών
Τίτλος Κτήσης
Πιστωτικό Τιμολόγιο
Στοιχείο Αυτοπαράδοσης – Ιδιοχρησιμοποίησης
Παραστατικό Διακίνησης
Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών
Απόδειξη Λιανικής Πώλησης
Πιστωτικό Λιανικής Πώλησης
Συμβόλαιο (έσοδο ή έξοδο)
Ειδικό στοιχείο (απόδειξη είσπραξης/πληρωμής)
Μισθοδοσία
Αποσβέσεις
Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων/εξόδων

Παράδειγμα με τις Τυποποιήσεις Δεδομένων Παραστατικών

Οι στήλες που περιλαμβάνει η Τυποποίηση Δεδομένων του Παραστατικού «Τιμολόγιο Πώλησης».
Στοιχεία αντισυμβαλλόμενων ημεδαπής / αλλοδαπής
Είδος Σύνοψης Παραστατικού: «Τιμολόγιο Πώλησης»
Στοιχεία Συναλλαγής (χωρίς Περιγραφή Ειδών – Υπηρεσιών)
Καθαρή Αξία + ΦΠΑ – Παρακρατήσεις + Λοιποί Φόροι + Χαρτόσημα + Τέλη - Κρατήσεις Λοιπών Φορέων του Δημοσίου = Συνολική Αξία Παραστατικού.
Συσχετιζόμενα Παραστατικά (Πιστωτικά, Συμπληρωματικά).

Ολόκληρη η παρουσίαση της ΑΑΔΕ παρουσιάζεται στο συνημμένο αρχείο.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Νομοσχέδιο: 120 δόσεις για οφειλές clawback και rebate από το 2012 έως το 2018 - Ποιους αφορά και πώς θα υλοποιηθεί

Ο αριθμός των δόσεων ορίζεται σε 120 και δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να καθορίσει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης.
Δημοσίευση: 3 Αυγούστου 2019Καραγιώργος ΔημήτρηςΓράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Νομοσχέδιο: 120 δόσεις για οφειλές clawback και rebate από το 2012 έως το 2018 - Ποιους αφορά και πώς θα υλοποιηθεί
Δυνατότητα εξόφλησης οφειλών με 120 δόσεις, παρέχεται με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής.

Με το άρθρο 80, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών που έχουν φαρμακευτικές επιχειρήσεις από εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) των ετών 2012 έως 2018.

Ο αριθμός των δόσεων ορίζεται σε 120 και δίνεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να καθορίσει τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης.

Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, πλην των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Με το άρθρο 78 του νομοσχεδίου, ρυθμίζονται και τακτοποιούνται οι μέχρι σήμερα οφειλές σε προμηθευτές των νοσοκομείων, με την πληρωμή των οποίων θα μειωθούν δραστικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Πέραν της τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην πληρωμή των υποχρεώσεων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για την επίτευξη αυτού, πρέπει να νομιμοποιούνται έγκαιρα οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας από την αξίωση πληρωμής τους.

Η τελευταία νομιμοποίηση δαπανών αφορούσε αγορές που είχαν γίνει έως τις 31 Μαΐου.

Με την εν λόγω διάταξη, νομιμοποιούνται οι αγορές Ιουνίου και Ιουλίου και μπορούν να πληρωθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Με τον τρόπο αυτό, απομακρύνεται η πιθανότητα δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του υπουργείου Οικονομικών.

Η παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης στα νέα γεωγραφικά όρια των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι επιφέρει αλλαγές σε οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο που δεν καθίστανται εφικτές κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Ισολογισμοί
Με το άρθρο 79, επιχειρείται να λυθεί το πρόβλημα έκδοσης ισολογισμών που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι διοικήσεις τους έχουν αναθέσει λογιστικές εργασίες σε εξειδικευμένες εταιρείες και διέθεταν λογιστές για την τήρηση των λογιστικών συστημάτων.

Παρότι έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η πληρωμή των οφειλόμενων ποσών στις εταιρείες, δεν έχει ψηφιστεί η διάταξη για την οριστική τακτοποίηση του θέματος.

Με την τροπολογία, ρυθμίζονται οι μέχρι σήμερα στρεβλώσεις στα λογιστήρια εποπτευόμενων φορέων από το υπουργείο Υγείας, οι οποίοι συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις περί τήρησης των συστημάτων Γενικής και Αναλυτικής Λογιστικής.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Η μεγάλη ανατροπή με τα τεκμήρια διαβίωσης – Τι θα αλλάξει για εκατομμύρια φορολογούμενους

Το ξήλωμα των τεκμηρίων διαβίωσης σε δόσεις δρομολογεί από το 2020 η κυβέρνηση.
Η μεγάλη ανατροπή με τα τεκμήρια διαβίωσης – Τι θα αλλάξει για εκατομμύρια φορολογούμενους | in.gr
Μαρία Βουργάνα Facebook Share Twitter Share Email Share
Το ξήλωμα των τεκμηρίων διαβίωσης σε δόσεις δρομολογεί από το 2020 η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια τα οποία «δαγκώνουν» κάθε χρόνο σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογουμένους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.
Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και την υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιχειρήσεις.

Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι λέγοντας ότι το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

«Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μειώνει παράλληλα τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσει κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.


Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων σε βάθος τετραετίας. Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2020, θα μειώνονται, μέχρι να σβήσουν οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Τα τεκμήρια διαβίωσης που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τους φορολογουμένους καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978, ενώ στη σημερινή τους μορφή που εφαρμόζονται για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα ιδιωτικά σχολεία και τις οικιακές βοηθούς θεσμοθετήθηκαν το 2010. Το 2018 πιάστηκαν στην παγίδα τους περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά, καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα κατά 6,7 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη θέση των τεκμηρίων διαβίωσης θα ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις που ο φορολογικός μηχανισμός εντοπίζει αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου (ατομικά ή/και οικογενειακά), εισοδήματα που είναι κοντά στο αφορολόγητο όριο.

Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2018 έδειξε ότι:

394.461 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα ύψους 1,97 δισ. ευρώ.
206.340 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρους για εισοδήματα 917 εκατ. ευρώ.
115.570 αγρότες έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
697.290 μισθωτοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, καθώς τα εισοδήματα δεν κάλυπταν τα τεκμήρια διαβίωσης.
515.509 συνταξιούχοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται λόγω τεκμηρίων κατά 1,5 δισ. ευρώ και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.

Ποια είναι

Τεκμήριο διαβίωσης αποτελούν σήμερα για τους φορολογουμένους:
1. Οι κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

2. Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.

3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

5. Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

6. Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

7. Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

ΠΗΓΗ:https://www.in.gr/

 

Τι φέρνει η κατάργηση των τεκμηρίων

Του Στέλιου Κράλογλου

Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας.

Την θέση των τεκμηρίων –ως εργαλείο έλεγχου– θα πάρει το σύστημα εσόδων - εξόδων, υπό την προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXISnet και παράλληλα θα κάνει "πρεμιέρα" η ηλεκτρονική εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Σήμερα τα τεκμήρια ισχύουν για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Η σκέψη που καλλιεργείται τώρα είναι τα εισοδήματα των φορολογουμένων να προσδιορίζονται βάσει των πραγματικών δαπανών και όχι τεκμαρτά. Αυτή η αλλαγή θα φέρει φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες φορολογουμένους που σήμερα πιάνονται στις δαγκάνες των τεκμηρίων.

Όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας "στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου".

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει την κατάργηση των τεκμηρίων (ίσως και από τα εισοδήματα του 2020) και την αντικατάστασή τους από ένα σύστημα εσόδων - εξόδων. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η διαφορά είναι θετική υπέρ του φορολογουμένου (δηλαδή περισσότερα τα έσοδα), τότε θα φορολογείται αυτή η διαφορά με μία καινούργια κλίμακα.

Εάν, όμως, η διαφορά είναι αρνητική (περισσότερα τα έξοδα), τότε θα πρέπει να αποδειχτεί η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν, διότι, αλλιώς, θα φορολογούνται ως αδήλωτο εισόδημα. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που οι καταθέσεις αυξάνονται περισσότερο από το ετήσιο "περίσσευμα", καθώς θα πρέπει επίσης να δικαιολογηθεί η προέλευση.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να προχωρήσουν ορισμένες βαθιές τομές, όπως είναι η σύνδεση ταμειακών μηχανών με το TAXISnet ώστε να καταγράφονται όλες οι δαπάνες και η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ώστε, σε συνδυασμό με το "πόθεν έσχες", να υπάρχει μία ετήσια "φωτογραφία" της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Εφόσον λειτουργήσει το e-περιουσιολόγιο, η Εφορία θα "βλέπει" εάν υπάρχουν καταθέσεις (ή χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος) από προηγούμενα έτη που να μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια υπέρβαση στις δαπάνες. 

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

 

Κατόπιν ραντεβού η επίσκεψη στην εφορία – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Νέα διαδικασία κατά την προσέλευση των φορολογουμένων στις εφορίες
Κατόπιν ραντεβού η επίσκεψη στην εφορία – Τι αλλάζει από Δευτέρα


Μόνο με ραντεβού θα μπορούν να επισκεφτούν την εφορία από Δευτέρα 29 Ιουλίου όσοι θέλουν να κλείσουν τις ανοικτές υποθέσεις τους στην εφορία.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πλέον οι φορολογούμενοι, όταν θέλουν να τακτοποιήσουν εκκρεμείς υποθέσεις στις εφορίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού!

Πώς θα κλείνετε ραντεβού
Για να κλείσει το ραντεβού με τον εφοριακό, ο φορολογούμενος θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσει με τη γραμματεία της κάθε υπηρεσίας.

Αυτό θα μπορεί να γίνει είτε αυτοπροσώπως, εάν ο ίδιος ή ο εκπρόσωπός του πάει εκεί, είτε με αίτημα που θα στέλνει με ταχυδρομείο, email ή φαξ.

Στη συνέχεια, θα παίρνει ένα καρτελάκι, που γράφει «Επισκέπτης», το οποίο θα πρέπει να φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην εφορία.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται μια σύγχρονη ηλεκτρονική υπηρεσία για τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των επισκέψεων των φορολογουμένων στις κατά αρμοδιότητα Ελεγκτικές Φορολογικές Υπηρεσίες, μέσω της ανάπτυξης διαδικτυακής εφαρμογής (web based application), στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και της αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού της. Διευκρινίζεται ότι, ως προς τις Δ.Ο.Υ., η νέα αυτή διαδικασία επισκέψεων θα αφορά μόνο τα Τμήματα Ελέγχου και όχι τα υπόλοιπα τμήματα υποδοχής κοινού

ΠΗΓΗ:https://www.in.gr

 

Ποιοι κερδίζουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου - Liberal

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα όλες οι ατομικές επιχειρήσεις είναι όπως φαίνεται στους μεγάλους κερδισμένους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Περίπου 350.000 αυτοαπασχολούμενοι θα διαπιστώσουν από το 2020 μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που μπορεί να φθάσει έως 1.300 ευρώ.

Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9%. Συγκεκριμένα όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν το φόρο να μειώνεται κατά 60% περίπου ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ. Επί της ουσίας ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με την μείωση του συντελεστή στο 9% ο φόρος περιορίζεται στα 900 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ή έως τρεις εργοδότες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που εμφανίζουν στην εφορία, καθώς γι’ αυτούς δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Οι μειώσεις όμως συνεχίζονται για το 2020 καθώς περιορίζεται κατά 50% κι το τέλος επιτηδεύματος αυτό σημαίνει ότι για τα εισοδήματα του επόμενου έτους το τέλος επιτηδεύματος θα ανέλθει στα 325 ευρώ.

Σημαντικές θα είναι και οι ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 8.636 ευρώ μειώνεται ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στο 9%. Ωστόσο, το αφορολόγητο όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 για κάθε παιδί. Δηλαδή κάποιος που έχει ένα παιδί και έχει ετήσια εισοδήματος έως 10.000 ευρώ θα πληρώσει μειωμένο φόρο ύψους 218 ευρώ.

Για τους μισθωτούς με 2 παιδιά, ισχύει σήμερα αφορολόγητο όριο 9.091 ευρώ. Με το νέο σύστημα το αφορολόγητο θα αυξηθεί στις 10.636 ευρώ (8.636 ευρώ το ισχύον αφορολόγητο για μισθωτό χωρίς παιδιά +1.000 ευρώ για κάθε παιδί). Το όφελος σε σχέση με το ισχύον σύστημα είναι της τάξης των 384,5 ευρώ

Συνολικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει περίπου 5 φορολογικά κλιμάκια. Ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος σχεδιάζεται να μειωθεί από το 45% στο 42%, ενώ τα υπόλοιπα φορολογικά κλιμάκια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Μεγάλη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Από το 2020 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% (σήμερα είναι 28%)ενώ το 2021 στο 20% ταυτόχρονα προβλέπεται η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Το τέλος επιτηδεύματος και τα ευτράπελα του ΕΟΠΥΥ

Παναγιώτης Παντελής
e-forologia.gr
Σε συνεργασία με τον Φοροτεχνικό Παναγιώτη Τσουκαλά-Τζίκα

Λίγες ημέρες έμειναν για το φινάλε και των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι ακόμη δεν την έχουν υποβάλλει.

Τα ευτράπελα όμως δεν έχουν σταματημό ούτε και φέτος κι ο λόγος είναι ο ΕΟΠΥΥ...

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (μικροβιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, κ.α.), καθώς και τα νομικά πρόσωπα (Διαγνωστικά κέντρα) δεν μπορούν ακόμη να εκκαθαρίσουν τη φετινή φορολογική τους δήλωση, αφού ο ΕΟΠΥΥ μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Claw back του Β’ Εξαμήνου 2018, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να είναι σε αναμονή. Ο ΕΟΠΥΥ ωστόσο τηρεί στάση σιγής, αφού επισήμως δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το τι θα γίνει...

Το πρόβλημα όμως αυτό δεν είναι πρωτοφανές, καθώς έχει παρουσιαστεί ξανά στο παρελθόν (βλ. προηγούμενο άρθρο Φορολογικές Δηλώσεις 2017 : Κάτι τρέχει με τον ΕΟΠΥΥ ) και η λύση δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ με την κοινοποίηση των σημειωμάτων μια εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Η πολυπόθητη εκκαθάριση του ΕΦΚΑ ωστόσο πραγματοποιήθηκε, ξεμπλοκάροντας μια σειρά θεμάτων που είχαν δημιουργηθεί. Πλέον, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές έως και 31/12/2018, θα μπορούν να τις εντάξουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπό τη βασική προϋπόθεση ότι εντος δύο μηνών από την ένταξή τους στη ρύθμιση, θα έχουν εξοφλήσει όλες τις τρέχουσες εισφορές του 2019. Τέλος, με το νοικοκύρεμα όλων των εκκρεμών ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων θα μπορούν να αποκτήσουν και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στο σημερινό μας άρθρο όμως, θα ασχοληθούμε με το τέλος επιτηδεύματος: Τι είναι το τέλος επιτηδεύματος, ποτέ θεσπίστηκε, τι πόσο ορίζεται, σε ποιους απευθύνεται και ποιοι απαλλάσσονται από αυτό.

Τι είναι το τέλος επιτηδεύματος και σε ποιους απευθύνεται ;

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης το 2011, το κράτος εφάρμοσε για πρώτη φορά κάποια επιπλέον μέτρα στα φυσικά πρόσωπα. Έτσι, με τη θέσπιση του Ν.3986/2011 βασει του αρ.31, όλοι οι επιτηδευματίες, τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα, αλλά και οι νομικές οντότητες, καθώς και τα πρόσωπα τα οποία ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα είναι υπόχρεοι καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Ποιο είναι το ποσό του τέλους επιτηδεύματος ;

α) 650 € ετησίως για ατομικές – εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

β) 600€ ετησίως για κάθε υποκατάστημα

γ) 1000€ για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν έδρα σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων

δ) 800€ για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν έδρα σε τουριστικούς τόπους, πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

ε) 500€ για αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα που προέρχεται μέχρι και από 3 φυσικά πρόσωπα ή το 75% του εισοδήματος είναι από έναν εργοδότη (αρ.12 Ν.4172, παρ.2, περ. στ) σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων

στ) 400€ για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα σε έως 3 φυσικά πρόσωπα ή το 75% του εισοδήματος είναι από έναν εργοδότη ( αρ.12 Ν.4172 παρ.2 περ. στ ) σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

ζ) 300€ για κάθε υποκατάστημα των περιπτώσεων ε και στ.

Πότε βεβαιώνεται το τέλος επιτηδεύματος ;

Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται και στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα με τη δήλωση της φορολογίας εισοδήματος.

Ποιοι εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος ;

Από το οικονομικό έτος 2013 εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος:

- Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ατομική-εμπορική επιχείρηση ή ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 80%

- Οι εμπορικές επιχειρήσεις σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους, με εξαίρεση τους τουριστικούς τόπους.

- Όσοι επιτηδευματίες τους υπολείπονται 3 έτη από το έτος συνταξιοδότησής τους (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος).

- Όσοι έχουν ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή ασκούν το ατομικό ελευθέριο επάγγελμα και δεν έχουν παρέλθει τα 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους.

- Τα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του αρ.25 του Ν.27/1975.

- Οι αγρότες ειδικού καθεστώτος.

- Τέλος, με την πρόσφατη Εγκύκλιο Ε.2131/2019, εξαιρούνται οι Αγρότες – μέλη Αγροτικών συνεταιρισμών, οι Αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι Σχολικοί συνεταιρισμοί του αρ.46 του Ν.1566/1985, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή συνεταιρισμοί Εργαζομένων, καθώς και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τεθεί σε αδράνεια ή εκκαθάριση ή πτώχευση.

Εκπίπτει το τέλος επιτηδεύματος από τα ακαθάριστα έσοδα ;

Το τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

Πως υπολογίζεται το τέλος επιτηδεύματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών μέσα στη χρήση ;

Το τέλος επιτηδεύματος υπολογίζεται μόνο για τους μήνες τους οποίους ήταν σε λειτουργία η επιχείρηση. Η διακοπή των εργασιών της επιχείρησης αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο με τη δηλωθείσα διακοπή εργασιών από το μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Το τέλος επιτηδεύματος μπορεί φορολογικά να μην λογίζεται σαν φόρος και να μην εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, ωστόσο κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το εάν το λογιστικό αποτέλεσμα είναι κέρδος ή ζημιά για την επιχείρηση, οι υπόχρεοι οφείλουν να το καταβάλλουν. Πλέον, όμως, οι επιχειρήσεις αδυνατούν σιγά-σιγά να καταβάλουν ακόμη κι αυτό, αφού οι φόροι που αποδίδουν ετησίως αυξάνονται και πληθύνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μία από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει και στην πράξη

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον φορο-μηχανισμό

Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογίας δεν εξαντλούνται μόνο στη μείωση του φορολογικού βάρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Περιλαμβάνουν και παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχουν πολλαπλούς στόχους.

Από τη μια να περιορίζει τη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων για τη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία και από την άλλη να περιορίσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στη φορολογία έρχονται τα εξής:

- Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του σχετικού έργου έχει ξεκινήσει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες που τρέχουν το σχετικό έργο. Υπενθυμίζεται ότι σε πιλοτική βάση το έργο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα ξεκινήσει από φέτος και καθολικά από το 2020

- Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων. Το μέτρο στοχεύει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων

- Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G). Η παρέμβαση στοχεύει και στον περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα

- Στελέχωση της ΑΑΔΕ προκειμένου ο αριθμός του προσωπικού να φτάσει στους 12500 υπαλλήλους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης στελέχωση του φορολογικού μηχανισμού αποτελεί και υποχρέωση στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος

- Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ. Ο στόχος είναι όλες οι συναλλαγές της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να διενεργείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στα λόγια έμειναν οι υποσχέσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους

Του Σπύρου Δημητρέλη - Capital.gr

Στα λόγια έμειναν τελικά οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για την επιβράβευση στους συνεπείς φορολογούμενους. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι συμφωνεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα πρέπει η πολιτεία όχι μόνο να μεριμνά για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να επιβραβεύει όσους με κόστος καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, οι διαρροές που είχαν γίνει από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου αφορούσαν στην επιστροφή της έκπτωσης φόρου (3% ή 5%) για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Μπορεί η κυβέρνηση να προκάλεσε τη μήνι των θεσμών για την θέσπιση των 120 δόσεων υπονομεύοντας, όπως εκτιμούν οι εταίροι, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ για να επιβραβεύσει όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα. Έτσι, οι θεσμοί απέκτησαν ένα επιπλέον επιχείρημα ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης ουσιαστικά υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών, αφού εμμέσως επιβραβεύουν κακοπληρωτές και τιμωρούν τους καλοπληρωτές.

Στο μεταξύ, με λιγότερες από 40 ημέρες να απομένουν για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ήδη περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη υποβληθεί από τους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ετοιμάζονται για την πληρωμή του φόρου που θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων:

-Έχουν υποβληθεί συνολικά 3,66 εκατ. δηλώσεις από τις περίπου 6,3 εκατ. που θα υποβληθούν συνολικά.

- Έχουν εκδοθεί 1,54 εκατ. εκκαθαριστικά από τα οποία προκύπτει μέσος φόρος 751 ευρώ.

- Έχουν εκδοθεί 579,9 χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστικά με μέσο επιστρεφόμενο ποσό φόρου 295 ευρώ.

-Έχουν εκδοθεί 2,97 εκατ. μηδενικά εκκαθαριστικά.

Ο αριθμός των εκκαθαριστικών είναι υψηλότερος από τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων, καθώς από φέτος κάθε σύζυγος λαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό.

Για όσους λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ