ΠΕΔΥ

Διαπραγματεύσεις μέσω…δικηγόρων του υπουργείου Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Τι ζητά ο κλάδος

Δήμητρα Ευθυμιάδου 19 Νοεμβρίου 2018
Μια νέα τακτική φαίνεται ότι εφαρμόζει πια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να υιοθετηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού από το ιατρικό προσωπικό των δημοσίων δομών. Έτσι τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μέσω δικηγόρων του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ).

Οι δύο πλευρές συνομιλούν για θέματα πιθανής εφαρμογής του νέου θεσμού του οικογενειακού γιατρού μέσω νομικών, δεδομένου ότι ο κλάδος αρνείται να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο ενώ έχει προσφύγει και στη δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν ζητήσει εδώ και καιρό συνάντηση τετ-α-τετ με τον υπουργός αλλά εκείνος σύμφωνα με πληροφορίες προτίμησε τις συνομιλίες μέσω δικηγόρων. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ: «Τετ α τετ γιατρών των Κέντρων Υγείας με τον υπ.Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Όλες οι πληροφορίες»

 

Να σημειωθεί ότι ο νέος τρόπος του διαλόγου γίνεται έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Τι ζητούν οι γιατροί για να γίνουν οικογενειακοί
Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να μη δεχθούν την αλλαγή του ρόλου τους εάν δεν ικανοποιηθούν κάποιες παράμετροι.
Ειδικότερα ζητούν μεταξύ άλλων:

-Να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στο θεσμό του οικογενειακού γιατροί, ώστε όσοι γιατροί το επιθυμούν να το επιλέγουν

-Να μην είναι πλήρους ωραρίου οικογενειακοί γιατροί, αλλά μόνο κάποιες από τις πρωινές ώρες και στη συνέχεια να επιστρέφουν κανονικά στα συνηθισμένα ιατρικά τους καθήκοντα

-Να προβλέπεται ειδική αμοιβή για όσους γίνουν και οικογενειακοί γιατροί

 

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– δεν προτίθεται να δώσει επιπλέον κονδύλια για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, καθότι αυτό θα άνοιγε το δρόμο για επιπλέον διεκδικήσεις και από άλλους γιατρούς.

Στο μεταξύ όμως οι γιατροί των Κέντρων Υγείας συνεχίζουν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη στην οποία έχουν προσφύγει για δυσμενή αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες αποφάσεις.

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– αναμένεται να προωθήσει τροπολογία ώστε να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία ακόμη και εκείνοι οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που έχουν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου του 2017 και δεν επηρεάζονται. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Νέα τροπολογία για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία έως τέλος Μαρτίου 2019 όλοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ!»

 

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση του κλάδου όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα καθώς και η αποχώρηση των 800 γιατρών από το δημόσιο σύστημα στο τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr

Τετ α τετ γιατρών των Κέντρων Υγείας με τον υπ.Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Όλες οι πληροφορίες

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να καθίσουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) με τον υπουργό Υγείας τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.Η συνάντηση ζητήθηκε από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας όπως τονίζουν έγκυρες πηγές, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για τον οικογενειακό γιατρό. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με απόφασή της επιχείρησε το προηγούμενο διάστημα να μετατρέψει υποχρεωτικά τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και Παιδιάτρους) σε οικογενειακούς γιατρούς. Κάτι που ο κλάδος αρνήθηκε απαντώντας μάλιστα με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Αγωγές γιατρών του ΠΕΔΥ κατά υπ.Υγείας για τον «οικογενειακό γιατρό»

 Μέχρι στιγμής ο υπουργός Υγείας δεν έχει καθορίσει το ραντεβού και ο κλάδος είναι σε αναμονή.
Βέβαια φαίνεται ότι αυτή τη φορά – όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr- και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους για να υλοποιηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Θα τα βρουν γιατροί-υπουργός;
Τα δύο στρατόπεδα που είναι «απέναντι» τους τελευταίους μήνες τόσο κομματικά όσο και θεσμικά, φαίνεται ότι επιδιώκουν να λήξει αυτή η κόντρα.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να ζητήσουν μια επιπλέον αμοιβή από το υπουργείο Υγείας, ώστε να γίνουν και οικογενειακοί γιατροί. Επίσης θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν το ρόλο αυτό σε συγκεκριμένο ωράριο και στη συνέχεια να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους στα Κέντρα Υγείας.

 

Παρότι είναι άγνωστο εάν θα ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, φαίνεται ότι και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να τα βρει με τους γιατρούς παρά την πρόσφατη κόντρα. Διαβάστε ΕΔΩ τις κατηγορίες που εξακόντισαν οι δύο πλευρές: «Υπουργός Υγείας κατά Γιατρών του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν σχέση με τα σχέδια της κυβέρνησης ούτε τις αποφάσεις του κόμματος!»

Πάντως όπως υπογραμμίζουν στο HealthReport.gr καλά πληροφορημένες πηγές, και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ήταν ικανοποιημένη εάν έκλεινε το μέτωπο με τους συγκεκριμένους γιατρούς, ώστε ενόψει εκλογών να μπορεί να επιδείξει και έργο με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

 

Άλλωστε στην περίπτωση που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας διαδραματίσουν τελικά τον ρόλο αυτό, θα μπορεί να επικαλεσθεί επιτυχία του εγχειρήματος, σε μια περίοδο που «οικογενειακός γιατρός» και ΤΟΜΥ, έχουν καταρρεύσει πριν ακόμη ξεκινήσουν.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα τροπολογία για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία έως τέλος Μαρτίου 2019 όλοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ!

Τροπολογία που θα αναγκάζει ακόμη και τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο HealthReport.gr πως είναι ήδη έτοιμο το προσχέδιο της τροπολογίας, ώστε οι γιατροί του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο ΕΣΥ μέσω της Δικαιοσύνης μετά την ψήφιση του νόμου του 2017 που επέβαλε την επιλογή ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, να βάλουν και αυτοί λουκέτο στα ιδιωτικά τους ιατρεία έως τέλος Μαρτίου του 2019. Εάν βέβαια επιθυμούν να μείνουν στο ΕΣΥ.

 

Να σημειωθεί ότι με βάση τον συγκεκριμένο νόμο του 2017 οι γιατροί του ΠΕΔΥ έχουν περιθώριο έως 31.12.2018 να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Διαφορετικά πρέπει να αποχωρήσουν. Γι αυτό άλλωστε και αναμένεται να αποχαιρετήσουν το ΕΣΥ περίπου 800 γιατροί. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αποχωρούν 800 γιατροί από Κέντρα Υγείας και Δημόσιες Μονάδες σε δύο μήνες! Όλες οι πληροφορίες»

 

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ώστε να μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα.
Από την άλλη πάντως οι Γιατροί του ΠΕΔΥ έχουν περάσει στην αντεπίθεση προσφεύγοντας εκ νέου στη δικαιοσύνη με αγωγές και μηνύσεις κατά του υπουργείου Υγείας τόσο για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, όσο και για την υποχρεωτική τους μετατροπή σε «οικογενειακούς γιατρούς» ώστε να στηρίξουν τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Έρχονται αγωγές από γιατρούς του ΠΕΔΥ!

Έρχονται αγωγές από γιατρούς του ΠΕΔΥ!

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει η Αριστοτέλους λόγω της εμμονής της να εκδιώξει από το ΠΕΔΥ εκατοντάδες γιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν είτε με ασφαλιστικά μέτρα είτε με προσωρινές εντολές.

Σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση περί δεύτερης ευκαιρίας στους απολυμένους από το σύστημα γιατρούς (νόμος Γεωργιάδη), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να δείξει την «πόρτα της εξόδου» σε όσους επιμένουν στη διατήρηση του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Πρόκειται για αρκετές εκατοντάδες γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι υπηρετούσαν παλαιότερα στο ΙΚΑ και σήμερα σε δομές του ΠΕΔΥ κι ως εκ τούτου έχουν σωρευμένη εμπειρία (κάτι το οποίο λείπει από τους νέους σε φυσική ηλικία και επαγγελματική πείρα γιατρούς που στελεχώνουν σήμερα τις ΤοΜΥ). Οι γιατροί αυτοί καλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να αποφασίσουν μεταξύ «λουκέτου» στο ιατρείο τους και παραμονής στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις που κατοχυρώνουν προσωρινή παραμονή τους στο σύστημα. «9 στους 10 γιατρούς που προσέφυγαν, δικαιώθηκαν και σήμερα εργάζονται στις δομές του ΠΕΔΥ μέχρι τελεσιδικίας» λέει στο Virus ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης. Όπως εξηγεί, η διαδικασία των εφέσεων απαιτεί 2-3 χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι συνάδελφοι δεν μπορούν να απομακρυνθούν, σημειώνει.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι μόνο νομικό αλλά και ηθικό για την Ομοσπονδία, λόγω της αρχικής στάσης της κυβέρνησης στο θέμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν παραιτήθηκε ποτέ από τη διεκδίκηση του θέματος, το οποίο κι έθιγε με κάθε ευκαιρία. Όλες όμως οι προσπάθειες να βρεθεί μια λύση έπεσαν στο «κενό» και με δεδομένο ότι ο χρόνος πλέον «μετρά αντίστροφα», η ΠΟΣΕΥΠ αποφάσισε να περάσει στην «αντεπίθεση».

Με ανακοίνωσή της, λοιπόν, καλεί όσα μέλη της ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των ιατρείων τους από το νέο έτος, να συμμετάσχουν σε ασφαλιστικά μέτρα. «Οι αγωγές είναι ατομικές και μετά θα ομαδοποιηθούν» διευκρινίζει ο κος Ψυχάρης.

Σημειώνεται ότι οι αγωγές θα κατατεθούν στην έδρα της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ). 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: Στη δίνη του οικογενειακού γιατρού τα Κέντρα Υγείας! Απεργίες 4-5 Οκτωβρίου

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε απεργία προχωρούν οι γιατροί των ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ στις 4 και 5 Οκτωβρίου


Υπό κατάρρευση είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι περισσότερες Μονάδες Υγείας της χώρας. Δε φθάνει που οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω έλλειψης γιατρών, τώρα φαίνεται πως και τα πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση καθώς οι γιατροί τους που βαφτίστηκαν με το έτσι θέλω «οικογενειακοί γιατροί» αρνούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Μάλιστα μιλούν για συνεχή υποβάθμιση του ρόλου τους αλλά και για κατάρρευσης των Μονάδων ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) προχωρά σε απεργία στις 4 και 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταδείξει τη δυσλειτουργία των Μονάδων Υγείας αλλά και την υποβάθμιση του ιατρικού προσωπικού.

Άλλωστε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ) έγιναν γιατροί του ΕΣΥ χωρίς όμως να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια. Όπως εξηγεί και η Ομοσπονδία των Γιατρών: «Οι ιατροί που έμειναν στο σύστημα ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης βλέπουν να υποβαθμίζονται επιστημονικά χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και σε ιατρικές πράξεις που κάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ, πχ χειρουργεία. Ο μισθός τους συνεχώς μειώνεται, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν μόνο πρωινό ωράριο, υποχρεούνται να δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο».

Νέο όχι να γίνουν οικογενειακοί γιατροί

Πάντως ο κλάδος από την πρώτη στιγμή αρνείται να αναλάβει ρόλο οικογενειακού γιατρού με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται οι …πάντες. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά «Ακόμη και νεκρούς βαφτίζουν οικογενειακούς γιατρούς! Τραγελαφικές καταστάσεις στα Κέντρα Υγείας»

Βέβαια η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό, δημιουργεί νέες δυσκολίες εξυπηρέτησης των ασθενών στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυϊατρεία. Όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: «Ο κακός σχεδιασμός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωράει. Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν. Επίσης θεσμοθετεί το λεγόμενο gatekeeping, που ουσιαστικά εμποδίζει την απ’ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς».

Γι αυτό και ο κλάδος προχωρά στη 48ωρη απεργία ενώ έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη για παράνομη αλλαγή των όρων εργασίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επέστρεψαν 12 γιατροί στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την Νικολέττα Κολυβάρη
https://www.eleftheriaonline.gr


Οι 12 ιατροί που απολύθηκαν πριν 4 χρόνια από τη μονάδα ΠΕΔΥ Καλαμάτας -και οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν-, επιστρέφουν σταδιακά από χθες στην εργασία τους και εντάσσονται κανονικά στο δυναμικό του κέντρου υγείας (πρώην ΠΕΔΥ Καλαμάτας), ενισχύοντάς το σημαντικά και ανεβάζοντας σχεδόν στο διπλάσιο τον αριθμό των ασθενών, που μπορεί να υποδέχεται καθημερινά.

Ουσιαστικά με την επαναπρόσληψή τους συνεχίζεται η σχέση εργασίας που είχαν με τον ΕΟΠΥΥ Μεσσηνίας, πριν την απόλυσή τους το 2014 με το νόμο Γεωργιάδη.

Οπως είπε στην “Ε” ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, η μονάδα ενισχύεται επιπλέον με έναν καρδιολόγο, έναν ορθοπαιδικό, δύο γαστρεντερολόγους, 3 οφθαλμίατρους, έναν παιδίατρο, ένα νευρολόγο, ένα γυναικολόγο, έναν πνευμονολόγο και έναν ενδοκρινολόγο. Είπε ακόμα ότι είναι σημαντικό το ότι επιστρέφουν γιατί έτσι η δύναμη των γιατρών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας ανέρχεται πλέον στους 40 και τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ανασφάλιστοι που εξυπηρετούνται από τη μονάδα, αυτόματα θα αυξηθούν. Πιο συγκεκριμένα, τώρα εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 800 – 1.000 άτομα και ο κ. Κατσαφάδος εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά πολύ και ίσως πλησιάσουν και τους 1.500 την ημέρα. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή τους ήρθε η απόφαση της 6ης ΥΠΕ, η οποία λέει ότι από χθες οι εν λόγω ιατροί μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Ιούλιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο κέντρο υγείας είχε διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση στην επαναπρόσληψη των γιατρών από την 6η ΥΠΕ. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρχαν κάποια διαδικαστικά θέματα μέχρι να επανενταχθούν στο σύστημα και να γραφτούν εκ νέου στα μητρώα της Υγειονομικής Περιφέρειας. Πάντως, όποιο και αν ήταν το πρόβλημα λύθηκε και ήρθε η πολυαναμενόμενη εδώ και αρκετούς μήνες απόφαση, που σημαίνει πρακτικά ότι οι 12 ιατροί θα μπουν κανονικά στο σύστημα των ραντεβού του κέντρου υγείας και καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε δύο το πολύ τρεις ημέρες οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται και από αυτές τις ειδικότητες.

Ν.Κ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

«Βράζουν» οι γιατροί του πΕΔΥ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) του πΕΔΥ, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ δίχως προσωπικό και υποδομές, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις απόλυσης εκατοντάδων συναδέλφων τους.

Οι τελευταίοι -αν και έμπειροι γιατροί- απειλούνται με εκδίωξη από το δημόσιο σύστημα στις 31/12/18, εφόσον δεν «σφραγίσουν» τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Κάτι το οποίο έχουν κερδίσει, όμως, με δικαστικές αποφάσεις. Εξάλλου, η «παταγώδης» αποτυχία στελέχωσης των ΤοΜΥ σε συνδυασμό με την καταγγελία 2.000 συμβάσεων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) από τον ΕΟΠΥΥ, έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο «κενό» στο δημόσιο σύστημα παροχής ΠΦΥ. Ένα μέρος του κενού αυτού η Αριστοτέλους έχει επιχειρήσει να το αναπληρώσει με τη μετατροπή σε οικογενειακούς γιατρούς, των γιατρών ΠΑΑ που υπηρετούν στα ΚΥ. Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, «σκοντάφτει» στη σφοδρή αντίδραση των εμπλεκομένων, σύμφωνα με τους οποίους το όλο εγχείρημα είναι απολύτως αυθαίρετο και παράνομο.

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τη γενική συνέλευση της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ Αττικής, που συγκλήθηκε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κλάδου μπροστά στις εξελίξεις. Οι περίπου 600 γιατροί που συμμετείχαν αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ για την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας εντός του Οκτωβρίου.

Οι γιατροί του πΕΔΥ διεκδικούν:

Αναβάθμιση των ΚΥ με προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και πλήρη λειτουργία των εργαστηρίων.
Πλήρη επιστημονική και μισθολογική εξομοίωση των γιατρών ΠΑΑ με τους γιατρούς του ΕΣΥ (Πρωινό ωράριο, συμμετοχή στη λειτουργία των Νοσοκομείων κλπ).
Κατάργηση της εκβιαστικής και παράνομης μετατροπής των συναδέλφων ΠΑΑ (Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) σε οικογενειακούς γιατρούς.
Απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης Νόμου, που προβλέπει την απόλυση των γιατρών που διατηρούν τα ιατρεία τους μετά από δικαστικές αποφάσεις, στις 31/12/2018, εφόσον δεν τα κλείσουν.
Κατάργηση της εγκυκλίου που προβλέπει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ΚΥ, που δεν εφημερεύουν μέχρι τις 21:00.
Ανανέωση των συμβάσεων των Επικουρικών Ιατρών και την κάλυψη όλων των αναγκών της ΠΦΥ με αντίστοιχες ειδικότητες.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Αγωγές γιατρών του ΠΕΔΥ κατά υπ.Υγείας για τον «οικογενειακό γιατρό»! Σε 48ωρη απεργία ο κλάδος

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αγωγές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναμένεται να καταθέσουν γιατροί των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ ενώ ο κλάδος προχωρά σε 48ωρη απεργία

 

Χωρίς γιατρούς αναμένεται να μείνουν τα Κέντρα Υγείας αλλά και οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις 4 και 5 Οκτωβρίου, καθώς το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ (Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ -ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) θα προχωρήσει σε 48ωρη απεργία.

Μάλιστα την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ο κλάδος θα κάνει στάση εργασίας σε όλη την Αττική, προκειμένου να γίνουν Συνελεύσεις στα υποκαταστήματα και να οργανωθεί η 48ωρη απεργία που θα γίνει 4 και 5 Οκτωβρίου. Διαβάστε ΕΔΩ τι συζήτησαν οι γιατροί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση: «Γιατροί ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας: Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για οικογενειακούς γιατρούς, ωράριο και παραπομπές!»

 

Ο κλάδος εκφράζει την έντονη αντίδραση του στην αλλαγή των εργασιακών συνθηκών που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αφού τους αναγκάζει να αλλάξουν ωράριο, να εργάζονται με το σύστημα των παραπομπών, ενώ τους υποχρεώνει να γίνουν και οικογενειακοί γιατροί.

Αγωγές κατά υπ.Υγείας
Πάντως όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ο κλάδος προτίθεται να στραφεί κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αγωγές, καθώς τους υποχρεώνει να γίνουν -με το έτσι θέλω- οικογενειακοί γιατροί προκειμένου να καλύψει τα κενά στις ΤΟΜΥ.

 

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ήδη έχουν ετοιμασθεί οι πρώτες 70 αγωγές από γιατρούς οι οποίες και θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κλάδος θα επεκτείνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και τις αγωγές σε όλη τη χώρα αφού το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία των γιατρών για να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται ρύθμιση για να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία οι γιατροί του ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ειδική ρύθμιση ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο δημόσια σύστημα με κανονικά ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία


Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, σύντομα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται να προωθήσει σχετική ρύθμιση βάση της οποίας όσοι γιατροί δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν κανονικά στο ΕΣΥ χωρίς να χρειασθεί να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα πρέπει να τους βάλουν λουκέτο.

Μάλιστα οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ειδικότερα έως το τέλος του 2018.

 

Είναι το ίδιο περιθώριο που έχει δοθεί σε όλους τους γιατρούς του ΠΕΔΥ (τέλος του χρόνου) ώστε να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους, επιλέγοντας να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα. Είχε προηγηθεί άλλωστε η σχετική δήλωση για το αν επιλέγουν το ιδιωτικό έργο ή το δημόσιο σύστημα.

Το HealthReport.gr είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό ότι ετοιμαζόταν η σχετική ρύθμιση. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας για τους πρώην γιατρούς του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία!”

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη ρύθμιση αναμένεται να επιβάλει τα λουκέτα στα ιδιωτικά ιατρεία καθώς διαφορετικά οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα μείνουν ή όχι στο δημόσιο σύστημα.

 

Ήδη όπως τονίζουν οι πηγές του HealthReport.gr έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί εκ νέου στα δικαστήρια η απόφαση.

Στόχος είναι σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας να υπάρχουν ενιαίες εργασιακές σχέσεις για όλους τους γιατρούς του δημοσίου συστήματος υγείας.

Πάντως οι γιατροί του ΠΕΔΥ -πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σήμερα και στα Κέντρα Υγείας –ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και για εκτός των άλλων και επειδή τους υποχρεώνουν να εργασθούν και ως οικογενειακοί γιατροί χωρίς όμως αυτό να προβλέπεται από το νόμο.

 

Να σημειωθεί ότι αρχικά η ρύθμιση για την επιβολή κλεισίματος των ιδιωτικών ιατρείων επρόκειτο να ενταχθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα” του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο για λόγους ταχύτητας επιλέχτηκε να υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/ 

 

Στη δικαιοσύνη οι γιατροί ΠΕΔΥ για να μην μπει λουκέτο στα ιατρεία τους στο τέλος του 2018! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στη δικαιοσύνη έχουν αποφασίσει να προσφύγουν οι Γιατροί του ΠΕΔΥ προκειμένου να μην κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει σχετικός νόμος

 

Με μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη σε λίγο καιρό σκοπεύουν οι Γιατροί του ΠΕΔΥ να αντιδράσουν στο νόμο που επιβάλει να μπει λουκέτο στα ιατρεία τους μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που ακόμη διατηρούν τόσο τη θέση τους στο δημόσιο σύστημα, όσο και το ιατρείο τους και είχαν επιστρέψει στο ΕΣΥ με δικαστικές αποφάσεις μετά την απομάκρυνσή τους με το Νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη το 2014.

Ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τον Μάρτιο, τους επέτρεπε μέχρι 31.12.2018 να τα διατηρήσουν ανοικτά, εφόσον βέβαια προηγουμένως είχαν κάνει αίτηση ότι επιλέγουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ σε σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 

Οι περισσότεροι επέλεξαν το δημόσιο σύστημα αλλά λόγω και των δεσμεύσεων που είχαν δοθεί προεκλογικά από τη σημερινή κυβέρνηση στον κλάδο, οι γιατροί του ΠΕΔΥ αποφάσισαν τελικώς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να μην κλείσουν οριστικά τα ιατρεία τους.

Απόφαση που συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Γιατρών του ΠΕΔΥ Αττικής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr συνέβαλε και το γεγονός ότι καθημερινά οι συνθήκες εργασίας τους στα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται, ενώ δέχονται και πιέσεις να εργασθούν και στις νεοσύστατες ΤΟΜΥ.

 

Ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας ότι θα έχουν πρόσβαση και στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να εργάζονται στα απογευματινά ιατρεία και να αυξάνουν το εισόδημά τους, δεν υλοποιήθηκαν. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Πάντως ο κλάδος αναμένεται να αξιοποιήσει όλα τα νομικά μέσα τους επόμενους μήνες, ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων.

Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί βέβαια και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται προσφυγή για τη νέα φουρνιά των γιατρών που πρόσφατα δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και τους επετράπη τόσο να εργάζονται στο ΕΣΥ όσο και να διατηρούν τα ιατρεία τους.

 

Μια μάχη που θεωρήθηκε πολύ σημαντική από τον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Υγείας: «Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας για τους πρώην γιατρούς του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία!»

Ωστόσο αυτό που παραμένει σημαντικό για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει τελικά με τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο τέλος του 2018, καθώς αν δεν υπάρξει δικαίωση για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ώστε να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, πολλοί σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα.

Γεγονός που σημαίνει ότι θα αδειάσουν και άλλες θέσεις γιατρών, την ώρα μάλιστα που στο τέλος του χρόνου λήγουν και οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών της Πρωτοβάθμιας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας για τους πρώην γιατρούς του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους 283 γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία.


Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο, βάση του οποίου θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει προθεσμία στους 283 γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα (ΕΣΥ) με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, να βάλουν λουκέτο.

 

Ειδικότερα όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, με τη νομοθετική ρύθμιση θα δίνεται συγκεκριμένο χρονικό όριο για να κλείσουν οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα εάν το επιθυμούν.
Διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσουν και να περιορισθούν στο ιδιωτικό τους έργο.

Να σημειωθεί ότι οι 283 γιατροί είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και είχαν δικαιωθεί. Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπε η δικαστική απόφαση: “Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση”

 

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιοποιήσει το ίδιο νομοθετικό “σκεπτικό” όπως και με τους υπόλοιπους γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ, οι οποίοι οριστικά θα πρέπει να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους στο τέλος του 2018, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι να υπάρξουν ίδιες εργασιακές σχέσεις για όλους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Απλήρωτοι ακόμη δεκάδες γιατροί του ΠΕΔΥ! Γιατί δεν τους δίνονται οι μισθοί τους

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς μισθό ή με ένα τμήμα του μόνο ζουν δεκάδες γιατροί του ΠΕΔΥ.


Πρόκειται για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα έπειτα από δικαστικές αποφάσεις και μετά την υποχρεωτική αποχώρησή τους από το δημόσιο το 2014.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, δεκάδες γιατροί συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2015 αφού επέστρεψαν με απόφαση της δικαιοσύνης αλλά δεν είδαν ποτέ το …χρώμα του χρήματος.

 

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και να πηγαίνουν καθημερινά στις δημόσιες δομές.

Βέβαια το πράγμα φαίνεται πως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τους γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ.

Από τη μία νόμος που ψηφίστηκε επί της σημερινής κυβέρνησης, επιβάλει ότι στο τέλος του 2018 όσοι θέλουν να μείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία μέχρι το τέλος του 2018, ενώ νέα δικαστική απόφαση δίνει σε 290 άτομα το δικαίωμα να επιστρέψουν χωρίς όμως να βάλουν λουκέτο στο ιατρείο τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση»

 

Την ίδια ώρα προβλήματα στη μισθοδοσία υπάρχουν και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπου περίπου 60-70 γιατροί εργάζονται κανονικά αλλά από το 2016 λαμβάνουν μόνο τον …μισό μισθό. Δηλαδή κοντά στα 750 ευρώ με 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλει αποφάσεις που δημιουργούν γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα.

Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ τι ετοιμάζεται: «Ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων στο ΕΣΥ! Τι μέτρα ετοιμάζει το υπ.Υγείας». Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ακόμη και συνδικαλιστές που προέρχονται από τους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με κυβερνητικά στελέχη τα οποία πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευτεί ότι οι πρώην γιατροί του ΠΕΔΥ που είχαν αποχωρήσει επί Άδωνι Γεωργιάδη, θα επέστραφαν κανονικά στο σύστημα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Δικαιώθηκαν γιατροί του πρώην ΙΚΑ στα δικαστήρια και επιστρέφουν στο ΕΣΥ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία.

 

Νέα ανατροπή στο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει απόφαση δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, που είχαν αναγκαστεί να επιλέξουν είτε το ΕΣΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Γιατροί του πρώην ΙΚΑ σχεδόν από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλουν το νόμο με τον οποίο ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν είτε το δημόσιο ΕΣΥ, είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Πλέον με την απόφαση που τους δικαιώνει μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο εάν το επιθυμούν χωρίς μάλιστα να έχουν καμία υποχρέωση να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει νόμος του υπουργείου Υγείας.Διαβάστε ΕΔΩ: Γιατροί ΠΕΔΥ: Νέα παράταση έως τέλος του 2018 για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία! Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο

Ειδικότερα στα δικαστήρια δικαιώθηκαν 290 γιατροί εκ των οποίων οι 200 από την 1η και 2η Υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ).

Οι γιατροί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη συνολικά είναι από την 1η,2η,5η,6η και 7η ΥΠΕ. Ταυτόχρονα τους επιδικάστηκε αποζημίωση κοντά στα 24.000 ευρώ στον καθένα.

Πάντως η νέα αυτή απόφαση προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας δεδομένου ότι αναμένει στο τέλος του 2018 όσοι γιατροί επιστρέψουν στο σύστημα και το έχουν δηλώσει, να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Όμως πλέον δημιουργείται και πάλι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, καθώς οι 290 γιατροί που δικαιώθηκαν θα μπορούν και να εργάζονται στο δημόσιο και να έχουν νόμιμα τα ιδιωτικά τους ιατρεία λόγω της δικαστικής απόφασης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Στον υπουργό Υγείας για απλήρωτους γιατρούς και ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαφημίζει ότι ανοίγει ΤΟΜΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά από την άλλη τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας είναι υπό εγκατάλειψη.


Γι αυτό και η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΠΕΔΥ θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και με τον αν.Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.
Οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα θέσουν μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στα ΠΕΔΥ τα οποία βέβαια έχουν πλέον μετονομασθεί και αυτά σε Κέντρα Υγείας.

Απλήρωτοι έναν χρόνο γιατροί του ΠΕΔΥ
Όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΠΕΔΥ, θα ζητήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει στην 2η υγειονομική περιφέρεια (2η ΥΠΕ) με απλήρωτους γιατρούς οι οποίοι περιμένουν να πάρουν το μισθό τους από 7 μήνες μέχρι και έναν χρόνο.

 

Οι απαντήσεις που έχει λάβει κατά καιρούς ο κλάδος από το υπουργείο Υγείας είναι πως το ζήτημα είναι…γραφειοκρατικό και αναμένεται μία απόφαση για να επιλυθούν τα προβλήματα. Μέχρι τότε όμως ουδείς συζητά το θέμα και δεκάδες γιατροί θα περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς ευρώ στην τσέπη.

ΠΕΔΥ στα …αζήτητα
Την ίδια ώρα πολλά Κέντρα Υγείας, πρώην πλέον ΠΕΔΥ, υπολειτουργούν ακόμη. Όλα αυτά την ώρα που από την άλλη πλευρά το υπουργείο Υγείας «χτίζει» -επικοινωνιακά τουλάχιστον- μία αλυσίδα από Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΠΕΔΥ θα περιγράψουν στον υπουργό Υγείας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ενδεικτικό είναι ότι θα αναλύσουν παραδείγματα όπως στο ΠΕΔΥ των Ιωαννίνων όπου δε λειτουργεί το διαγνωστικό –ακτινολογικό εργαστήριο επειδή απουσιάζει μία απόφαση …2000 ευρώ.

 

Επίσης θα μιλήσουν για τα οδοντιατρικά τμήματα που επίσης υπολειτουργούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να αξιοποιείται μία οδοντιατρική καρέκλα αντί για έξι.

Πάντως οι γιατροί του ΠΕΔΥ αναμένεται να ενταχθούν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση περί τα τέλη του 2018 οπότε και θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία που σήμερα λειτουργούν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν. Διαβάστε ΕΔΩ τις τελευταίες εξελίξεις για το πως θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Νέα εγκύκλιος του υπ.Υγείας για μεταθέσεις και μετατάξεις γιατρών ΕΣΥ και ΠΕΔΥ! Όλη η εγκύκλιος»

 

Βέβαια μέσα στους κόλπους των γιατρών του ΠΕΔΥ υπάρχουν και πολλές φωνές που υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο κλάδος να προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια στα τέλη του 2018 όταν θα πρέπει όλοι οι γιατροί να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Προς ώρας πάντως οι περισσότεροι γιατροί του ΠΕΔΥ που ήταν σε ένα μικτό σύστημα τόσο με αποδοχές από το δημόσιο όσο και με ιδιωτικό ιατρείο έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, έκαναν αίτηση για να ενταχθούν με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Πόσοι κατέθεσαν αιτήσεις για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ! Όλες οι πληροφορίες»

 

Ο κλάδος πάντως κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Υγείας θα θέσει και το ζήτημα των ΤΟΜΥ αλλά και τις αντιρρήσεις που έχει σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργούν οι νέες Μονάδες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Παίρνουν πίσω την αξιολόγηση των γιατρών του ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με το παλαιό και όχι με το νέο σύστημα θα αξιολογηθούν τελικώς οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «HealthReport.gr», η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τη ρύθμιση βάση της οποίας, όσοι γιατροί είναι ΠΕ δημοσίου, έπρεπε να περάσουν από τη «μέγγενη» της αξιολόγησης όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι.

Ήδη όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής έχει πάρει πίσω τα έγγραφα, που είχε αποστείλει στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, προκειμένου να αξιοποιηθεί τελικώς η κλασική διαδικασία της κρίσης, που προβλέπει την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του Ιατρικού προσωπικού, με βάση τα έτη εργασίας κ.λ.π.Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Απεργοσπαστική διαδικασία η αξιολόγηση για τους γιατρούς! Τι προτρέπουν τους συναδέλφους τους».

Έτσι οι γιατροί του ΠΕΔΥ αλλά και όσοι εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία (ΠΕ δημοσίου), θα κριθούν με βάση τα κριτήρια που ισχύουν εδώ και χρόνια.

Αντίστοιχη ανάκληση της εφαρμογής αξιολόγησης αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες, αναφέρουν πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι, όσοι γιατροί αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο δεν αξιολογούνται με τον τελευταίο νόμο που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποσύρθηκε άρον άρον η ρύθμιση τουλάχιστον για τον ιατρικό κόσμο. Ακόμη και γιατροί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικά έχουν εκλεγεί και με την κυβερνώσα παράταξη, δήλωναν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους κατά της αξιολόγησης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες προς την Κουμουνδούρου «έδιναν και έπαιρναν». Διαβάστε ΕΔΩ: Βράζουν οι γιατροί για την αξιολόγηση μετά την ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη! Δείτε το έγγραφο της αξιολόγησης

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας της ΑΔΕΔΥ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ευθέως κατά της τροπολογίας βάση της οποίας θα αποκλείονται αυτομάτως από τις επόμενες κρίσεις οι προϊστάμενοι που δε λαμβάνουν μέρος στην αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΜΑ της ΑΔΕΔΥ με την εν λόγω τροπολογία, «ενταφιάζεται» η διαδικασία Αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς αναιρούνται στην πράξη οι θετικές πλευρές του νόμου και παράλληλα ενσωματώνονται τιμωρητικές και εκβιαστικές λογικές σε αυτό.

Θύελλα αντιδράσεων

Στο μεταξύ όμως τα έγγραφα που είχαν σταλεί στους γιατρούς για να αξιολογηθούν, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.

Μεταξύ των κριτηρίων που είχαν τεθεί και ουσιαστικά δεν μπορούσαν να απαντηθούν από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας, αφορούσαν το επιστημονικό και ερευνητικό έργο, τη στιγμή βέβαια που στις Μονάδες Υγείας είναι μάλλον αδύνατο να γίνει ερευνητική εργασία.

Όμως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΕΣΥ διατηρούν τις αντιστάσεις τους στην αξιολόγηση, καθώς θεωρούν ότι δεν τηρείται μια αξιοκρατική διαδικασία.

Γι’ αυτό και τα ποσοστά άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση σύμφωνα με την τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, άγγιξαν σε πολλά νοσοκομεία ακόμη και το 97%.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση γενικά. Απλά στην προκειμένη περίπτωση αξιοποιούνται κριτήρια ου δεν ευνοούν την αξιοκρατία. Όπως για παράδειγμα η προσωπική συνέντευξη που λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά 35%.

Πρόκειται για μέτρο που θα ευνοήσει την κομματοκρατία και την ανθρωποφαγία αφού ο κάθε αξιολογητής θα μπορεί να βαθμολογεί με βάση τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειές του» σημειώνει στο «HealthReport.gr»,» ο Αρ.Δάγλας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας τους ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ).

Εκτιμά μάλιστα πως το δίλημμα που ετέθη από την κυβέρνηση ότι όποιος προϊστάμενος δεν προχωρήσει στην αξιολόγηση των υφισταμένων του κινδυνεύει να μην κριθεί και άρα να αναβαθμιστεί και ο ίδιος, θα εκπέσει τελικώς στα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι πάντως θεωρούν ως ένα βασικό αγκάθι του νέου συστήματος αξιολόγησης τη δυνατότητα που δίνεται να ανοίξει διάπλατα η πόρτα σε αθρόα κινητικότητα αλλά ακόμη και σε απολύσεις.

Ο Γιάννης Λαζαρίδης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σημειώνει ότι αν κριθούμε ως κακοί υπάλληλοι και λάβουμε σε δύο αξιολογήσεις κακή βαθμολογία μπορεί ακόμη και να απολυθούμε. Ταυτόχρονα με το νέο σύστημα της αξιολόγησης ανοίγει η πόρτα για κύματα κινητικότητας». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Πόσοι κατέθεσαν αιτήσεις για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για να καταθέσουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ αίτηση για επιστροφή στο δημόσιο σύστημα.


Όσοι κάνουν την αίτησή τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δηλώσουν ότι θα επιστρέψουν στο σύστημα με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ωστόσο το σημείο «κλειδί» είναι ότι το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΠΕΔΥ να κλείσουν τα ιατρεία τους μέχρι το τέλος του 2018.

Έτσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι περισσότεροι γιατροί του ΠΕΔΥ καταθέτουν αίτηση για επιστροφή στο δημόσιο σύστημα αφού ούτως ή άλλως η αίτηση δεν είναι δεσμευτική.

 

Το ιδιωτικό τους ιατρείο μπορούν να το κλείσουν σε περίπου 1,5 χρόνο χωρίς να απωλέσουν όμως κανέναν δικαίωμα εργασιακό αν στο μεταξύ αλλάξουν άποψη.
Απλώς δεν θα καταθέσουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς τη διαπιστωτική πράξη ότι έβαλαν λουκέτο στο ιατρείο τους.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως μέχρι στιγμής σχεδόν το σύνολο των Γιατρών του ΠΕΔΥ έχουν σπεύσει να κάνουν αίτηση για επιστροφή με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα. Δηλαδή κάτι λιγότερο από 1000 γιατροί από το σύνολο των 2000 που υπάρχουν.

Μάλιστα ακόμη και πολλοί γιατροί του ΠΕΔΥ που είχαν απομακρυνθεί πλήρως από το δημόσιο σύστημα με το νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη και είχαν περιορισθεί αποκλειστικά στο ιδιωτικό έργο, έχουν καταθέσει αιτήσεις παρότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

 

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ωστόσο ότι θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους δικαστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι γιατροί επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους καθώς θα μπορούν να κάνουν ακόμη και απογευματινά ιατρεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Γιατροί ΠΕΔΥ: Χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία θα μπορούν να κάνουν στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας”

Πάντως για το εργασιακό μέλλον και των Γιατρών του ΠΕΔΥ, βασικό ρόλο αναμένεται να παίξει το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και των ΤΟΜΥ.
Με δεδομένο ότι οι γιατροί αρνούνται να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ, το θέμα των γιατρών του ΠΕΔΥ μάλλον παραμένει ανοιχτό… 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ( ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ )
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΚΑΝΙΓΓΟΣ 19 Τ.Κ. 10677, ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103834869
Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gr email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Αθήνα 26/9/2017
Α.Π. 449

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς όλους τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο νόμο 4461/2017

Η Ομοσπονδία προτείνει όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις (και οι γιατροί που ήδη έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο ΕΣΥ), να κάνουν αίτηση ένταξης στο νόμο 4461/2017 άρθρο 26 σύμφωνα με το υπόδειγμα αίτησης το οποίο επισυνάπτεται, μέχρι 30/9/2017.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-EΟΠΥΥ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ....η ΔΥΠΕ

ΑΙΤΗΣΗ

ONOMΑ: ................................................................................................................

ΕΠΩΝΥΜΟ: ................................................................................................................

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ................................................................................................................

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ................................................................................................................

ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ: ................................................................................................................

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
................................................................................................................

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
................................................................................................................

E-MAIL: ................................................................................................................

Ζητώ την ένταξή μου στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ. σε οργανική θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν. 4461/2017.

Αθήνα ..../9/2017 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Γιατροί ΠΕΔΥ: Προθεσμία για αιτήσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για ένταξη στο ΕΣΥ αλλιώς απόλυση!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν αίτηση ένταξής τους στο ΕΣΥ με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του ΠΕΔΥ.

 

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ που συνεχίζουν να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο επειδή δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, έχουν το δικαίωμα και αυτοί να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα.
Όμως θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, διαφορετικά θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση.

Ωστόσο όπως διευκρινίζεται μέχρι το διάστημα αυτό θα πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν και δεν πρόκειται το κράτος να διεκδικήσει πίσω τις αποδοχές τους.

 

Πάντως όποιος γιατρός επιλέξει να ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΥ θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις αποδοχές του καθώς θα μπορεί να κάνει ακόμη και απογευματινά ιατρεία με αμοιβή, στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Πάντως το υπουργείο Υγείας δίνει το δικαίωμα σε όσους γιατρούς μείνουν με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα, να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι το τέλος του 2018.

 

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι περίπου το 80 με 90% των γιατρών του ΠΕΔΥ που είχαν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις, θα υποβάλουν αίτηση κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Με βάση τους υπολογισμούς κοντά στα 800 άτομα θα επιλέξουν τη σιγουριά του ΕΣΥ, δεδομένης και της κρίσης αλλά και των δυσβάστακτων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν όλο τον ιατρικό κλάδο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στροφή στα e-ραντεβού για κλείσιμο ραντεβού στο ΠΕΔΥ

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο e-ραντεβού προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 40% των πολιτών που επισκέφθηκαν προγραμματισμένα το πρώτο εξάμηνο του 2017 μονάδες ΠΕΔΥ, έκλεισαν τα ραντεβού τους δωρεάν κυρίως μέσω των γραμματειών των μονάδων, αλλά και με τη χρήση του νέου συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού, που λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://rdv.ehealthnet.gr και με την εισαγωγή των ίδιων κωδικών του taxisnet, να «κλείνουν» δωρεάν το ραντεβού τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 7/12/2016 έως και το τέλος Ιουνίου προγραμματίστηκαν με τον τρόπο αυτό 106.700 ραντεβού στις μονάδες υγείας ΠΕΔΥ, με το υπουργείο Υγείας να υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 300.000 στο τέλος του έτους.

Αντίστοιχα. μέσω των γραμματειών των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες προγραμματίστηκαν, το διάστημα από 7/12/2016 έως το τέλος Ιουνίου 2017, 1.419.419 ραντεβού από τα συνολικά 3.584.143 που καταγράφηκαν στο σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με το 2016 του ποσοστού των ραντεβού που κλείνονται δωρεάν (από γραμματείες ΠΕΔΥ και e-ραντεβού): 42,5% έναντι 31,3% το 2016.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες με στόχο την υπογραφή νέων συμβάσεων με χαμηλότερες χρεώσεις για τους πολίτες. Σήμερα, οι χρεώσεις των τεσσάρων εταιρειών για ραντεβού με γιατρό ΠΕΔΥ είναι ένα ευρώ ανά κλήση, από σταθερό και περισσότερο από ένα ευρώ ανά λεπτό από κινητό. Συνολικά, κλείνονται 2.058.037 ραντεβού μέσω των τεσσάρων πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών με χρέωση των πολιτών που καλούν.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Με όλο και λιγότερο προσωπικό κλίνες και μηχανήματα υπολειτουργούν τα ΠΕΔΥ

Υπολειτουργούν τα κέντρα υγείας του ΠΕΔΥ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν «χάσει» δεκάδες εργαζόμενους, κλίνες και ιατρικά μηχανήματα. Σύμφωνα με την ετήσια απογραφική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των κέντρων υγείας παραμένει σταθερός – σε 205 – από το 2012 και μετά. Ωστόσο από το 2010 έως και το 2015 «χάθηκαν» 182 κλίνες (από 1.037 σε 955) και 138 μηχανήματα (από 2.462 σε 2.324). Την ίδια περίοδο «χάθηκαν» 814 ιατροί (από 2.438 σε 1.624), 155 νοσηλευτές (από 2.170 σε 2.015) και 981 λοιπό προσωπικό (από 2.664 σε 1.683).

Από την κατανομή των κέντρων υγείας (ΚΥ) στις 13 περιφέρειες τα χώρας, παρατηρείται ότι τα περισσότερα ΚΥ βρίσκονται στην κεντρική Μακεδονία (33 κέντρα), στην Πελοπόννησο (23 Κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (21 Κέντρα) ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (7 κέντρα) και τη δυτική Μακεδονία (6 κέντρα).

Επίσης, από τη σύγκριση των στοιχείων του έτους 2015 με τα αντίστοιχα του έτους 2014 παρατηρούνται τα ακόλουθα:

Η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα κέντρα υγείας μειώθηκε κατά 1,2% στο σύνολο της χώρας.
Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα κέντρα υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% στο σύνολο της χώρας. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 10,3% και 9% αντίστοιχα ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια των ιονίων νήσων κατά 22,4%.
Το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 2,4%. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά 13,6% και 13,5% αντίστοιχα. Αντιθέτως σημαντική μείωση εμφανίζεται στις περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας κατά 12,7% και 7,5% αντίστοιχα.
Το μη ιατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας το οποίο περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού παρουσίασε μείωσε κατά 6,2% στο σύνολο της χώρας με σημαντικότερη αυτή στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας με ποσοστά 14,7% και 11,4% αντίστοιχα.
Στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα κέντρα υγείας ανά περιφέρεια, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού τους κατά 1,7% στο σύνολο της χώρας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Δεκέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΕΔΥ