ΠΕΔΥ

Στη δικαιοσύνη οι γιατροί ΠΕΔΥ για να μην μπει λουκέτο στα ιατρεία τους στο τέλος του 2018! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στη δικαιοσύνη έχουν αποφασίσει να προσφύγουν οι Γιατροί του ΠΕΔΥ προκειμένου να μην κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει σχετικός νόμος

 

Με μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη σε λίγο καιρό σκοπεύουν οι Γιατροί του ΠΕΔΥ να αντιδράσουν στο νόμο που επιβάλει να μπει λουκέτο στα ιατρεία τους μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που ακόμη διατηρούν τόσο τη θέση τους στο δημόσιο σύστημα, όσο και το ιατρείο τους και είχαν επιστρέψει στο ΕΣΥ με δικαστικές αποφάσεις μετά την απομάκρυνσή τους με το Νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη το 2014.

Ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τον Μάρτιο, τους επέτρεπε μέχρι 31.12.2018 να τα διατηρήσουν ανοικτά, εφόσον βέβαια προηγουμένως είχαν κάνει αίτηση ότι επιλέγουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ σε σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 

Οι περισσότεροι επέλεξαν το δημόσιο σύστημα αλλά λόγω και των δεσμεύσεων που είχαν δοθεί προεκλογικά από τη σημερινή κυβέρνηση στον κλάδο, οι γιατροί του ΠΕΔΥ αποφάσισαν τελικώς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ώστε να μην κλείσουν οριστικά τα ιατρεία τους.

Απόφαση που συζητήθηκε στη Γενική Συνέλευση των Γιατρών του ΠΕΔΥ Αττικής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr συνέβαλε και το γεγονός ότι καθημερινά οι συνθήκες εργασίας τους στα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται, ενώ δέχονται και πιέσεις να εργασθούν και στις νεοσύστατες ΤΟΜΥ.

 

Ταυτόχρονα οι δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας ότι θα έχουν πρόσβαση και στα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να εργάζονται στα απογευματινά ιατρεία και να αυξάνουν το εισόδημά τους, δεν υλοποιήθηκαν. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Πάντως ο κλάδος αναμένεται να αξιοποιήσει όλα τα νομικά μέσα τους επόμενους μήνες, ακόμη και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων.

Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί βέβαια και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται προσφυγή για τη νέα φουρνιά των γιατρών που πρόσφατα δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και τους επετράπη τόσο να εργάζονται στο ΕΣΥ όσο και να διατηρούν τα ιατρεία τους.

 

Μια μάχη που θεωρήθηκε πολύ σημαντική από τον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ τι σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Υγείας: «Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας για τους πρώην γιατρούς του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία!»

Ωστόσο αυτό που παραμένει σημαντικό για τους ασθενείς είναι τι θα γίνει τελικά με τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο τέλος του 2018, καθώς αν δεν υπάρξει δικαίωση για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ώστε να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, πολλοί σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα.

Γεγονός που σημαίνει ότι θα αδειάσουν και άλλες θέσεις γιατρών, την ώρα μάλιστα που στο τέλος του χρόνου λήγουν και οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών της Πρωτοβάθμιας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας για τους πρώην γιατρούς του ΠΕΔΥ που επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους 283 γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο ΕΣΥ με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία.


Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο, βάση του οποίου θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει προθεσμία στους 283 γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα (ΕΣΥ) με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, να βάλουν λουκέτο.

 

Ειδικότερα όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, με τη νομοθετική ρύθμιση θα δίνεται συγκεκριμένο χρονικό όριο για να κλείσουν οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα εάν το επιθυμούν.
Διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσουν και να περιορισθούν στο ιδιωτικό τους έργο.

Να σημειωθεί ότι οι 283 γιατροί είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και είχαν δικαιωθεί. Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπε η δικαστική απόφαση: “Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση”

 

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιοποιήσει το ίδιο νομοθετικό “σκεπτικό” όπως και με τους υπόλοιπους γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ, οι οποίοι οριστικά θα πρέπει να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους στο τέλος του 2018, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στόχος είναι να υπάρξουν ίδιες εργασιακές σχέσεις για όλους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Απλήρωτοι ακόμη δεκάδες γιατροί του ΠΕΔΥ! Γιατί δεν τους δίνονται οι μισθοί τους

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς μισθό ή με ένα τμήμα του μόνο ζουν δεκάδες γιατροί του ΠΕΔΥ.


Πρόκειται για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που επέστρεψαν στο δημόσιο σύστημα έπειτα από δικαστικές αποφάσεις και μετά την υποχρεωτική αποχώρησή τους από το δημόσιο το 2014.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, δεκάδες γιατροί συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2015 αφού επέστρεψαν με απόφαση της δικαιοσύνης αλλά δεν είδαν ποτέ το …χρώμα του χρήματος.

 

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά και να πηγαίνουν καθημερινά στις δημόσιες δομές.

Βέβαια το πράγμα φαίνεται πως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με τους γιατρούς του πρώην ΠΕΔΥ.

Από τη μία νόμος που ψηφίστηκε επί της σημερινής κυβέρνησης, επιβάλει ότι στο τέλος του 2018 όσοι θέλουν να μείνουν στο ΕΣΥ θα πρέπει να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία μέχρι το τέλος του 2018, ενώ νέα δικαστική απόφαση δίνει σε 290 άτομα το δικαίωμα να επιστρέψουν χωρίς όμως να βάλουν λουκέτο στο ιατρείο τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση»

 

Την ίδια ώρα προβλήματα στη μισθοδοσία υπάρχουν και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπου περίπου 60-70 γιατροί εργάζονται κανονικά αλλά από το 2016 λαμβάνουν μόνο τον …μισό μισθό. Δηλαδή κοντά στα 750 ευρώ με 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλει αποφάσεις που δημιουργούν γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα.

Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ τι ετοιμάζεται: «Ιατρικό προσωπικό πολλών ταχυτήτων στο ΕΣΥ! Τι μέτρα ετοιμάζει το υπ.Υγείας». Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ακόμη και συνδικαλιστές που προέρχονται από τους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με κυβερνητικά στελέχη τα οποία πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευτεί ότι οι πρώην γιατροί του ΠΕΔΥ που είχαν αποχωρήσει επί Άδωνι Γεωργιάδη, θα επέστραφαν κανονικά στο σύστημα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Δικαιώθηκαν γιατροί του πρώην ΙΚΑ στα δικαστήρια και επιστρέφουν στο ΕΣΥ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία.

 

Νέα ανατροπή στο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει απόφαση δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, που είχαν αναγκαστεί να επιλέξουν είτε το ΕΣΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Γιατροί του πρώην ΙΚΑ σχεδόν από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλουν το νόμο με τον οποίο ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν είτε το δημόσιο ΕΣΥ, είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Πλέον με την απόφαση που τους δικαιώνει μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο εάν το επιθυμούν χωρίς μάλιστα να έχουν καμία υποχρέωση να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο στο τέλος του 2018 όπως προβλέπει νόμος του υπουργείου Υγείας.Διαβάστε ΕΔΩ: Γιατροί ΠΕΔΥ: Νέα παράταση έως τέλος του 2018 για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία! Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο

Ειδικότερα στα δικαστήρια δικαιώθηκαν 290 γιατροί εκ των οποίων οι 200 από την 1η και 2η Υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ).

Οι γιατροί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη συνολικά είναι από την 1η,2η,5η,6η και 7η ΥΠΕ. Ταυτόχρονα τους επιδικάστηκε αποζημίωση κοντά στα 24.000 ευρώ στον καθένα.

Πάντως η νέα αυτή απόφαση προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας δεδομένου ότι αναμένει στο τέλος του 2018 όσοι γιατροί επιστρέψουν στο σύστημα και το έχουν δηλώσει, να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Όμως πλέον δημιουργείται και πάλι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων, καθώς οι 290 γιατροί που δικαιώθηκαν θα μπορούν και να εργάζονται στο δημόσιο και να έχουν νόμιμα τα ιδιωτικά τους ιατρεία λόγω της δικαστικής απόφασης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Στον υπουργό Υγείας για απλήρωτους γιατρούς και ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαφημίζει ότι ανοίγει ΤΟΜΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά από την άλλη τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας είναι υπό εγκατάλειψη.


Γι αυτό και η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΠΕΔΥ θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και με τον αν.Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό.
Οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα θέσουν μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στα ΠΕΔΥ τα οποία βέβαια έχουν πλέον μετονομασθεί και αυτά σε Κέντρα Υγείας.

Απλήρωτοι έναν χρόνο γιατροί του ΠΕΔΥ
Όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΠΕΔΥ, θα ζητήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει στην 2η υγειονομική περιφέρεια (2η ΥΠΕ) με απλήρωτους γιατρούς οι οποίοι περιμένουν να πάρουν το μισθό τους από 7 μήνες μέχρι και έναν χρόνο.

 

Οι απαντήσεις που έχει λάβει κατά καιρούς ο κλάδος από το υπουργείο Υγείας είναι πως το ζήτημα είναι…γραφειοκρατικό και αναμένεται μία απόφαση για να επιλυθούν τα προβλήματα. Μέχρι τότε όμως ουδείς συζητά το θέμα και δεκάδες γιατροί θα περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς ευρώ στην τσέπη.

ΠΕΔΥ στα …αζήτητα
Την ίδια ώρα πολλά Κέντρα Υγείας, πρώην πλέον ΠΕΔΥ, υπολειτουργούν ακόμη. Όλα αυτά την ώρα που από την άλλη πλευρά το υπουργείο Υγείας «χτίζει» -επικοινωνιακά τουλάχιστον- μία αλυσίδα από Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΠΕΔΥ θα περιγράψουν στον υπουργό Υγείας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ενδεικτικό είναι ότι θα αναλύσουν παραδείγματα όπως στο ΠΕΔΥ των Ιωαννίνων όπου δε λειτουργεί το διαγνωστικό –ακτινολογικό εργαστήριο επειδή απουσιάζει μία απόφαση …2000 ευρώ.

 

Επίσης θα μιλήσουν για τα οδοντιατρικά τμήματα που επίσης υπολειτουργούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να αξιοποιείται μία οδοντιατρική καρέκλα αντί για έξι.

Πάντως οι γιατροί του ΠΕΔΥ αναμένεται να ενταχθούν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση περί τα τέλη του 2018 οπότε και θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία που σήμερα λειτουργούν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν. Διαβάστε ΕΔΩ τις τελευταίες εξελίξεις για το πως θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Νέα εγκύκλιος του υπ.Υγείας για μεταθέσεις και μετατάξεις γιατρών ΕΣΥ και ΠΕΔΥ! Όλη η εγκύκλιος»

 

Βέβαια μέσα στους κόλπους των γιατρών του ΠΕΔΥ υπάρχουν και πολλές φωνές που υποστηρίζουν πως θα πρέπει ο κλάδος να προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια στα τέλη του 2018 όταν θα πρέπει όλοι οι γιατροί να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Προς ώρας πάντως οι περισσότεροι γιατροί του ΠΕΔΥ που ήταν σε ένα μικτό σύστημα τόσο με αποδοχές από το δημόσιο όσο και με ιδιωτικό ιατρείο έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, έκαναν αίτηση για να ενταχθούν με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Πόσοι κατέθεσαν αιτήσεις για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ! Όλες οι πληροφορίες»

 

Ο κλάδος πάντως κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Υγείας θα θέσει και το ζήτημα των ΤΟΜΥ αλλά και τις αντιρρήσεις που έχει σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργούν οι νέες Μονάδες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Παίρνουν πίσω την αξιολόγηση των γιατρών του ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με το παλαιό και όχι με το νέο σύστημα θα αξιολογηθούν τελικώς οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «HealthReport.gr», η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τη ρύθμιση βάση της οποίας, όσοι γιατροί είναι ΠΕ δημοσίου, έπρεπε να περάσουν από τη «μέγγενη» της αξιολόγησης όπως και οι υπόλοιποι υπάλληλοι.

Ήδη όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής έχει πάρει πίσω τα έγγραφα, που είχε αποστείλει στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, προκειμένου να αξιοποιηθεί τελικώς η κλασική διαδικασία της κρίσης, που προβλέπει την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του Ιατρικού προσωπικού, με βάση τα έτη εργασίας κ.λ.π.Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Απεργοσπαστική διαδικασία η αξιολόγηση για τους γιατρούς! Τι προτρέπουν τους συναδέλφους τους».

Έτσι οι γιατροί του ΠΕΔΥ αλλά και όσοι εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία (ΠΕ δημοσίου), θα κριθούν με βάση τα κριτήρια που ισχύουν εδώ και χρόνια.

Αντίστοιχη ανάκληση της εφαρμογής αξιολόγησης αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες, αναφέρουν πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι, όσοι γιατροί αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο δεν αξιολογούνται με τον τελευταίο νόμο που αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πάντως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποσύρθηκε άρον άρον η ρύθμιση τουλάχιστον για τον ιατρικό κόσμο. Ακόμη και γιατροί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικά έχουν εκλεγεί και με την κυβερνώσα παράταξη, δήλωναν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους κατά της αξιολόγησης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες προς την Κουμουνδούρου «έδιναν και έπαιρναν». Διαβάστε ΕΔΩ: Βράζουν οι γιατροί για την αξιολόγηση μετά την ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη! Δείτε το έγγραφο της αξιολόγησης

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι το Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας της ΑΔΕΔΥ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ευθέως κατά της τροπολογίας βάση της οποίας θα αποκλείονται αυτομάτως από τις επόμενες κρίσεις οι προϊστάμενοι που δε λαμβάνουν μέρος στην αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΜΑ της ΑΔΕΔΥ με την εν λόγω τροπολογία, «ενταφιάζεται» η διαδικασία Αξιολόγησης στο Δημόσιο, καθώς αναιρούνται στην πράξη οι θετικές πλευρές του νόμου και παράλληλα ενσωματώνονται τιμωρητικές και εκβιαστικές λογικές σε αυτό.

Θύελλα αντιδράσεων

Στο μεταξύ όμως τα έγγραφα που είχαν σταλεί στους γιατρούς για να αξιολογηθούν, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο.

Μεταξύ των κριτηρίων που είχαν τεθεί και ουσιαστικά δεν μπορούσαν να απαντηθούν από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας, αφορούσαν το επιστημονικό και ερευνητικό έργο, τη στιγμή βέβαια που στις Μονάδες Υγείας είναι μάλλον αδύνατο να γίνει ερευνητική εργασία.

Όμως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΕΣΥ διατηρούν τις αντιστάσεις τους στην αξιολόγηση, καθώς θεωρούν ότι δεν τηρείται μια αξιοκρατική διαδικασία.

Γι’ αυτό και τα ποσοστά άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση σύμφωνα με την τροπολογία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, άγγιξαν σε πολλά νοσοκομεία ακόμη και το 97%.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση γενικά. Απλά στην προκειμένη περίπτωση αξιοποιούνται κριτήρια ου δεν ευνοούν την αξιοκρατία. Όπως για παράδειγμα η προσωπική συνέντευξη που λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά 35%.

Πρόκειται για μέτρο που θα ευνοήσει την κομματοκρατία και την ανθρωποφαγία αφού ο κάθε αξιολογητής θα μπορεί να βαθμολογεί με βάση τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειές του» σημειώνει στο «HealthReport.gr»,» ο Αρ.Δάγλας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας τους ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ).

Εκτιμά μάλιστα πως το δίλημμα που ετέθη από την κυβέρνηση ότι όποιος προϊστάμενος δεν προχωρήσει στην αξιολόγηση των υφισταμένων του κινδυνεύει να μην κριθεί και άρα να αναβαθμιστεί και ο ίδιος, θα εκπέσει τελικώς στα δικαστήρια.

Οι εργαζόμενοι πάντως θεωρούν ως ένα βασικό αγκάθι του νέου συστήματος αξιολόγησης τη δυνατότητα που δίνεται να ανοίξει διάπλατα η πόρτα σε αθρόα κινητικότητα αλλά ακόμη και σε απολύσεις.

Ο Γιάννης Λαζαρίδης μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία σημειώνει ότι αν κριθούμε ως κακοί υπάλληλοι και λάβουμε σε δύο αξιολογήσεις κακή βαθμολογία μπορεί ακόμη και να απολυθούμε. Ταυτόχρονα με το νέο σύστημα της αξιολόγησης ανοίγει η πόρτα για κύματα κινητικότητας». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Πόσοι κατέθεσαν αιτήσεις για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για να καταθέσουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ αίτηση για επιστροφή στο δημόσιο σύστημα.


Όσοι κάνουν την αίτησή τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δηλώσουν ότι θα επιστρέψουν στο σύστημα με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ωστόσο το σημείο «κλειδί» είναι ότι το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΠΕΔΥ να κλείσουν τα ιατρεία τους μέχρι το τέλος του 2018.

Έτσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr οι περισσότεροι γιατροί του ΠΕΔΥ καταθέτουν αίτηση για επιστροφή στο δημόσιο σύστημα αφού ούτως ή άλλως η αίτηση δεν είναι δεσμευτική.

 

Το ιδιωτικό τους ιατρείο μπορούν να το κλείσουν σε περίπου 1,5 χρόνο χωρίς να απωλέσουν όμως κανέναν δικαίωμα εργασιακό αν στο μεταξύ αλλάξουν άποψη.
Απλώς δεν θα καταθέσουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς τη διαπιστωτική πράξη ότι έβαλαν λουκέτο στο ιατρείο τους.

Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως μέχρι στιγμής σχεδόν το σύνολο των Γιατρών του ΠΕΔΥ έχουν σπεύσει να κάνουν αίτηση για επιστροφή με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα. Δηλαδή κάτι λιγότερο από 1000 γιατροί από το σύνολο των 2000 που υπάρχουν.

Μάλιστα ακόμη και πολλοί γιατροί του ΠΕΔΥ που είχαν απομακρυνθεί πλήρως από το δημόσιο σύστημα με το νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη και είχαν περιορισθεί αποκλειστικά στο ιδιωτικό έργο, έχουν καταθέσει αιτήσεις παρότι ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

 

Πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ωστόσο ότι θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους δικαστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι γιατροί επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους καθώς θα μπορούν να κάνουν ακόμη και απογευματινά ιατρεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Γιατροί ΠΕΔΥ: Χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία θα μπορούν να κάνουν στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας”

Πάντως για το εργασιακό μέλλον και των Γιατρών του ΠΕΔΥ, βασικό ρόλο αναμένεται να παίξει το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και των ΤΟΜΥ.
Με δεδομένο ότι οι γιατροί αρνούνται να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ, το θέμα των γιατρών του ΠΕΔΥ μάλλον παραμένει ανοιχτό… 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ( ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ )
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ.279-ΕΙΔ-2658
ΚΑΝΙΓΓΟΣ 19 Τ.Κ. 10677, ΤΗΛ. 2103845732, ΦΑΞ 2103834869
Ηλεκτρονική διεύθυνση www.poseyppedy.gr email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Αθήνα 26/9/2017
Α.Π. 449

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Προς όλους τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο νόμο 4461/2017

Η Ομοσπονδία προτείνει όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις (και οι γιατροί που ήδη έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο ΕΣΥ), να κάνουν αίτηση ένταξης στο νόμο 4461/2017 άρθρο 26 σύμφωνα με το υπόδειγμα αίτησης το οποίο επισυνάπτεται, μέχρι 30/9/2017.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-EΟΠΥΥ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ....η ΔΥΠΕ

ΑΙΤΗΣΗ

ONOMΑ: ................................................................................................................

ΕΠΩΝΥΜΟ: ................................................................................................................

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ................................................................................................................

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ................................................................................................................

ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ: ................................................................................................................

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
................................................................................................................

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
................................................................................................................

E-MAIL: ................................................................................................................

Ζητώ την ένταξή μου στον κλάδο ιατρών Ε.Σ.Υ. σε οργανική θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 1 του Ν. 4461/2017.

Αθήνα ..../9/2017 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Γιατροί ΠΕΔΥ: Προθεσμία για αιτήσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για ένταξη στο ΕΣΥ αλλιώς απόλυση!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν αίτηση ένταξής τους στο ΕΣΥ με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι γιατροί του ΠΕΔΥ.

 

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ που συνεχίζουν να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο επειδή δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, έχουν το δικαίωμα και αυτοί να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα.
Όμως θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, διαφορετικά θα απολυθούν χωρίς αποζημίωση.

Ωστόσο όπως διευκρινίζεται μέχρι το διάστημα αυτό θα πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν και δεν πρόκειται το κράτος να διεκδικήσει πίσω τις αποδοχές τους.

 

Πάντως όποιος γιατρός επιλέξει να ενταχθεί πλήρως στο ΕΣΥ θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις αποδοχές του καθώς θα μπορεί να κάνει ακόμη και απογευματινά ιατρεία με αμοιβή, στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Πάντως το υπουργείο Υγείας δίνει το δικαίωμα σε όσους γιατρούς μείνουν με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα, να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο μέχρι το τέλος του 2018.

 

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι περίπου το 80 με 90% των γιατρών του ΠΕΔΥ που είχαν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις, θα υποβάλουν αίτηση κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Με βάση τους υπολογισμούς κοντά στα 800 άτομα θα επιλέξουν τη σιγουριά του ΕΣΥ, δεδομένης και της κρίσης αλλά και των δυσβάστακτων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν όλο τον ιατρικό κλάδο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στροφή στα e-ραντεβού για κλείσιμο ραντεβού στο ΠΕΔΥ

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στο e-ραντεβού προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 40% των πολιτών που επισκέφθηκαν προγραμματισμένα το πρώτο εξάμηνο του 2017 μονάδες ΠΕΔΥ, έκλεισαν τα ραντεβού τους δωρεάν κυρίως μέσω των γραμματειών των μονάδων, αλλά και με τη χρήση του νέου συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού, που λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://rdv.ehealthnet.gr και με την εισαγωγή των ίδιων κωδικών του taxisnet, να «κλείνουν» δωρεάν το ραντεβού τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 7/12/2016 έως και το τέλος Ιουνίου προγραμματίστηκαν με τον τρόπο αυτό 106.700 ραντεβού στις μονάδες υγείας ΠΕΔΥ, με το υπουργείο Υγείας να υπολογίζει ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 300.000 στο τέλος του έτους.

Αντίστοιχα. μέσω των γραμματειών των μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες προγραμματίστηκαν, το διάστημα από 7/12/2016 έως το τέλος Ιουνίου 2017, 1.419.419 ραντεβού από τα συνολικά 3.584.143 που καταγράφηκαν στο σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με το 2016 του ποσοστού των ραντεβού που κλείνονται δωρεάν (από γραμματείες ΠΕΔΥ και e-ραντεβού): 42,5% έναντι 31,3% το 2016.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές τηλεφωνικές εταιρείες με στόχο την υπογραφή νέων συμβάσεων με χαμηλότερες χρεώσεις για τους πολίτες. Σήμερα, οι χρεώσεις των τεσσάρων εταιρειών για ραντεβού με γιατρό ΠΕΔΥ είναι ένα ευρώ ανά κλήση, από σταθερό και περισσότερο από ένα ευρώ ανά λεπτό από κινητό. Συνολικά, κλείνονται 2.058.037 ραντεβού μέσω των τεσσάρων πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών με χρέωση των πολιτών που καλούν.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Με όλο και λιγότερο προσωπικό κλίνες και μηχανήματα υπολειτουργούν τα ΠΕΔΥ

Υπολειτουργούν τα κέντρα υγείας του ΠΕΔΥ, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν «χάσει» δεκάδες εργαζόμενους, κλίνες και ιατρικά μηχανήματα. Σύμφωνα με την ετήσια απογραφική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των κέντρων υγείας παραμένει σταθερός – σε 205 – από το 2012 και μετά. Ωστόσο από το 2010 έως και το 2015 «χάθηκαν» 182 κλίνες (από 1.037 σε 955) και 138 μηχανήματα (από 2.462 σε 2.324). Την ίδια περίοδο «χάθηκαν» 814 ιατροί (από 2.438 σε 1.624), 155 νοσηλευτές (από 2.170 σε 2.015) και 981 λοιπό προσωπικό (από 2.664 σε 1.683).

Από την κατανομή των κέντρων υγείας (ΚΥ) στις 13 περιφέρειες τα χώρας, παρατηρείται ότι τα περισσότερα ΚΥ βρίσκονται στην κεντρική Μακεδονία (33 κέντρα), στην Πελοπόννησο (23 Κέντρα) και στη Δυτική Ελλάδα (21 Κέντρα) ενώ τα λιγότερα βρίσκονται στο Βόρειο Αιγαίο (7 κέντρα) και τη δυτική Μακεδονία (6 κέντρα).

Επίσης, από τη σύγκριση των στοιχείων του έτους 2015 με τα αντίστοιχα του έτους 2014 παρατηρούνται τα ακόλουθα:

Η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα κέντρα υγείας μειώθηκε κατά 1,2% στο σύνολο της χώρας.
Ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται στα κέντρα υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 0,5% στο σύνολο της χώρας. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 10,3% και 9% αντίστοιχα ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια των ιονίων νήσων κατά 22,4%.
Το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 2,4%. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά 13,6% και 13,5% αντίστοιχα. Αντιθέτως σημαντική μείωση εμφανίζεται στις περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας κατά 12,7% και 7,5% αντίστοιχα.
Το μη ιατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας το οποίο περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού παρουσίασε μείωσε κατά 6,2% στο σύνολο της χώρας με σημαντικότερη αυτή στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας με ποσοστά 14,7% και 11,4% αντίστοιχα.
Στα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα κέντρα υγείας ανά περιφέρεια, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού τους κατά 1,7% στο σύνολο της χώρας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Ξεκινά πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία των ΠΕΔΥ για την αποσυμφόρηση των ΤΕΠ

Ξεκινά πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία των ΠΕΔΥ για την «αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, την καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του συστήματος υγείας, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης», σύμφωνα με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Με την ΚΥΑ εγκρίνεται η ετήσια δαπάνη ύψους 444.000,00 € για εφημερίες ιατρικού προσωπικού που θα καλύψουν την εφημεριακή λειτουργία σε εικοσιτετράωρη βάση και επτά (7) ημέρες την εβδομάδα του ΠΕΔΥ –Μ.Υ. Αλεξάνδρας, που υπάγεται στον 19ο Τομέα Π.Φ.Υ., αρμοδιότητας 1ης Υ.Π.Ε. Αττικής, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, που προσέρχονται με ίδια μέσα.

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, «η εφημεριακή λειτουργία της ανωτέρω Μονάδας κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων, στην καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του συστήματος υγείας, καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης στο σύνολο των δομών υγείας της 1ης Υ.Π.Ε. Αττικής».

Η ιατρική ομάδα εφημερίας έχει την παρακάτω σύνθεση:

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Χειρουργικής

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Καρδιολογίας

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Ορθοπεδικής

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Οδοντιατρικής

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής

Ένας (1) ιατρός ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας.

Σύνολο ιατρών: οκτώ (8).

Το πρόγραμμα της εφημεριακής λειτουργίας υποστηρίζεται από νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, ως εξής:

Ένας (1) υπάλληλος ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων ή ΔΕ Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων

Ένας (1) υπάλληλος ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας ή ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών

Ένας (1) υπάλληλος ΠΕ ή ΤΕ Νοσηλευτικής ή ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής

Ένας (1) υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού –Οικονομικού ή ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ή ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων

Ένας (1) υπάλληλος ΔΕ Προσωπικού Ασφαλείας

Ένας (1) υπάλληλος ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας.

Σύνολο υπαλλήλων: έξι (6).

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία θα μπορούν να κάνουν στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και απογευματινά ιατρεία θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ, σύμφωνα με τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια που είναι σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι οι γιατροί του ΠΕΔΥ που όμως θα υπηρετούν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Κέντρα Υγείας, θα έχουν τη δυνατότητα εάν το επιθυμούν να εργάζονται κανονικά και στα νοσοκομεία τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να δώσει το δικαίωμα στους μόνιμους γιατρούς του ΠΕΔΥ να πραγματοποιούν τόσο χειρουργεία όσο και απογευματινά ιατρεία ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Με τον τρόπο αυτό οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα μπορούν να εξασφαλίζουν ένα επιπλέον εισόδημα ειδικά από τα απογευματινά ιατρεία στα οποία πληρώνουν οι ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Πόσο κοστίζουν οι εξετάσεις σε απογευματινά ιατρεία Νοσοκομείων! Όλες οι τιμές»

 

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να διευκολύνει ειδικά τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που σήμερα βρίσκονται στο μεσοδιάστημα για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή θα επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα και το ιατρείο τους. Κάτι που θα μπορούν να το δηλώσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το ιατρείο τους θα πρέπει να το κλείσουν έως το τέλος του 2018.

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ που θα επιλέξουν τελικώς το δημόσιο σύστημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε πηγές του HealthReport.gr, θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με τη ρύθμιση αυτή, ώστε να ισορροπήσουν τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν από το κλείσιμο των ιατρείων τους.

 

Η συμμετοχή στα χειρουργεία και στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων θα είναι οικειοθελής και οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Θα απαιτείται όμως και η γνώμη του Διοικητικού́ Συμβουλίου του Νοσοκομείου αλλά και απόφαση του Διοικητή́ της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Οι λεπτομέρειες θα καθορισθούν με υπουργική απόφαση. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή ουσιαστικά για το νέο ΠΕΔΥ.

 

Ο υπουργός Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «open gov», προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Το θέμα για την άρον άρον παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, δέχτηκε πιέσεις …άνωθεν να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, επειδή ακόμη και στους κυβερνητικούς κύκλους θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση δημιουργίας έργου στην οδό Αριστοτέλους. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ πριν το Πάσχα! Τι θα γίνει με τους γιατρούς»

Το νομοσχέδιο αναμένεται να καθορίζει με λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενώ θα περιλαμβάνει και περισσότερες παραμέτρους για τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες ούτως ή άλλως ψηφίστηκαν με τροπολογία άρον άρον. Διαβάστε ΕΔΩ: «Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Πάντως η εφαρμογή των ρυθμίσεων στην ΠΦΥ παρουσιάζει ακόμη σοβαρές δυσκολίες, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστού για τις αλλαγές που προετοιμάζονται.

 

Ακόμη και οι προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί για τις ΤΟΜΥ (3000 και πλέον γιατροί), πρόκειται να γίνουν με κονδύλια από το ΕΣΠΑ και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3 ετών, κάτι βέβαια που είναι άγνωστο ακόμη εάν θα πάρει το πράσινο φως από την ΕΕ καθώς τα ΕΣΠΑ δεν προορίζονται για προσλήψεις.

Αγκάθια καταγράφονται και στα εργαστήρια του νέου ΠΕΔΥ, αφού έχουν σχεδιαστεί πως θα λειτουργήσουν, αλλά προς ώρας το ταμείον είναι μείον…

Στο μεταξύ όμως το νέο σύστημα θα λειτουργήσει αποσπασματικά και εξαιτίας του προσωπικού καθώς οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών θα εξομαλυνθούν μόλις στα τέλη του 2018, οπότε και θα κλείσουν οριστικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία όσοι γιατροί είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια.

γιατροί ΠΕΔΥ

Πάντως αιτήσεις για το που θα παραμείνουν, στο δημόσιο σύστημα ή στο ιδιωτικό τους ιατρείο θα πρέπει να τις υποβάλλουν νωρίτερα. Δείτε ΕΔΩ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Αιτήσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για ένταξη στο ΕΣΥ αλλιώς απόλυση! Όλο το ΦΕΚ»

Όμως φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλες αιτίες που η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ επισπεύστηκε. Καλά γνωρίζοντες λένε στο HealthReport.gr ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο όπως λένε τα γαλάζια στελέχη είναι ήδη έτοιμο.
Μάλιστα το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιασθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ πριν το Πάσχα! Τι θα γίνει με τους γιατρούς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Προς διαβούλευση αναμένεται να δοθεί το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥ πριν από το Πάσχα

 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ετοιμάσει πλέον ένα σχέδιο νόμου, (περίπου 1,5 χρόνο μετά τη σχετική αναγγελία), το οποίο και αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να καθορίζει με λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενώ θα περιλαμβάνει και περισσότερες παραμέτρους για τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες ούτως ή άλλως ψηφίστηκαν με τροπολογία άρον άρον. Διαβάστε ΕΔΩ: «Γιατί ψηφίστηκε άρον άρον η τροπολογία για τις ΤΟΜΥ; Όλο το παρασκήνιο»

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, δέχτηκε πιέσεις …άνωθεν να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, επειδή ακόμη και στους κυβερνητικούς κύκλους θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση δημιουργίας έργου στην οδό Αριστοτέλους.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι έχει δημιουργηθεί και ειδική ομάδα για να επεξεργαστεί το σχέδιο της ΠΦΥ, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά αγκάθια.

Πάντως οι διαδικασίες επισπεύστηκαν – λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr -κυρίως επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο όπως λένε τα γαλάζια στελέχη είναι ήδη έτοιμο.
Μάλιστα το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιασθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αγκάθι ακόμη οι γιατροί του ΠΕΔΥ και οι «42» δικαιωμένοι

Στο μεταξύ όμως, σοβαρό πρόσκομμα για την προώθηση των αλλαγών της ΠΦΥ φαίνεται ότι αποτελούν ακόμη οι παλαιοί γιατροί του ΠΕΔΥ.

Μπορεί να δόθηκε παράταση για να αποφασίσουν αν θα μείνουν στο δημόσιο σύστημα ή αν θα επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχουν ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες.
Διαβάστε ΕΔΩ για την παράταση που δόθηκε: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Νέα παράταση έως τέλος του 2018 για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία! Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο»

Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει 42 γιατρούς που είχαν απομακρυνθεί με το Νόμο Γεωργιάδη και είχαν διατηρήσει το ιδιωτικό τους ιατρείο, φεύγοντας όμως από το δημόσιο σύστημα.

 

Οι 42 γιατροί της Γ Υγειονομικής Περιφέρειας (Γ’ ΥΠΕ), μετά τη δικαίωσή τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, περιμένουν τώρα να επιστρέψουν στο ΕΣΥ με εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, βάζοντας λουκέτο στα ιατρεία τους, με βάση και την παράταση που δόθηκε έως το τέλος του 2018.

Ωστόσο όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η Γ’ ΥΠΕ έχει ασκήσει έφεση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η υπόθεσή τους και να επιστρέψουν στο ΕΣΥ.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι γίνεται προσπάθεια να αρθεί η έφεση, ώστε οι 42 γιατροί που δικαιώθηκαν να γυρίσουν κανονικά στο δημόσιο, για να στηρίξουν τις δομές. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Νέα παράταση έως τέλος του 2018 για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία! Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Παράταση δόθηκε τελικά στους γιατρούς του ΠΕΔΥ για να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία αν θέλουν να ενταχθούν πλήρως στο δημόσιο σύστημα.

 

Άλλους εννέα μήνες παράταση έδωσε τελικώς το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς του ΠΕΔΥ, καθώς στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου στη Βουλή, άλλαξε την τελευταία στιγμή η ρύθμιση.

Ειδικότερα με βάση την τροποποίηση που έγινε, οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα μπορούν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία μέχρι το τέλος του 2018 (31.12.2018).

Στην αρχική του μορφή το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, προέβλεπε ότι έπρεπε να βάλουν λουκέτο στο τέλος Μαρτίου του 2018. Διαβάστε ΕΔΩ τι ανέφερε αρχικά η ρύθμιση:
«Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας»

 

Πρόκειται ουσιαστικά για την υιοθέτηση της πρότασης του Προέδρου της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΠΕΔΥ Παναγιώτη Ψυχάρη, καθώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή το τέλος του 2018, ώστε να μπορέσουν οι γιατροί να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Οι αιτήσεις

Στο μεταξύ όμως οι γιατροί του ΠΕΔΥ και ειδικά όσοι είχαν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να δηλώσουν ότι επιλέγουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Μια αίτηση που θα πρέπει να την υποβάλλουν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου του 2017.

Πάντως πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι περίπου το 80 με 90% των γιατρών του ΠΕΔΥ που είχαν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις, θα υποβάλουν αίτηση κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

 

Με βάση τους υπολογισμούς κοντά στα 800 άτομα θα επιλέξουν τη σιγουριά του ΕΣΥ, δεδομένης και της κρίσης αλλά και των δυσβάστακτων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που πλήττουν όλο τον ιατρικό κλάδο.

Έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις οριστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ, η Ομοσπονδία του κλάδου πραγματοποιεί έκτακτο συνέδριο το Σάββατο προκειμένου να εκτιμηθούν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ψηφίζεται την Πέμπτη 16 Μαρτίου το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ειδική διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ.

 

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία που περιλαμβάνει και διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Ένα νομοσχέδιο που ήδη έχει προκαλέσει εσωτερικές έριδες και διχογνωμίες στο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν επαναπροσλαμβάνει τους γιατρούς του ΠΕΔΥ που είχαν απομακρυνθεί επί Άδωνι Γεωργιάδη, παρότι είχε δεσμευτεί σχετικά προεκλογικά.

Μάλιστα επειδή στους συνδικαλιστικούς κύκλους των γιατρών του ΠΕΔΥ, βρίσκονται και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφωνίες είναι ακόμη πιο έντονες, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε γραμμή στο σχέδιο νόμο και στη διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, ούτε την τελευταία στιγμή.
Δείτε ΕΔΩ τι αλλάζει για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και πότε πρέπει να βάλουν λουκέτα στα ιατρεία τους: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας»

 

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, η κυβέρνηση επικαλείται τις επιταγές της τρόικας και δεν κάνει πίσω.

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ από την άλλη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, εξέτασαν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα που προκύπτουν για τον κλάδο και σημειώνουν πως «ο αγώνας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων παραμένει ζωντανός».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 16 Μαρτίου στη Βουλή θα γίνει ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πώς οι πολίτες μπορούν να κλείνουν e-ραντεβού με γιατρό ΠΕΔΥ ή ΚΥ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:http://ygeianet.gr/

“Στα χαρακώματα” με την Αριστοτέλους οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Αντίθετους βρίσκει τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για τις εργασιακές τους σχέσεις, μέσω της οποίας όσοι εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχουν προθεσμία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο για να επιλέξουν είτε την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ, είτε τα ιδιωτικά ιατρεία.

Όσο επιλέξουν την ΠΑΑ, μαζί κι όσοι συνάδελφοί τους έχουν ήδη κριθεί, είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το «ιδιωτεύειν» μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη στάση της Αριστοτέλους, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ΠΕΔΥ, αφού η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων γιατρών με το νόμο Γεωργιάδη, είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις. Η εργασιακή σχέση των ιατρών με δικαστικές αποφάσεις πρέπει να ρυθμιστεί με όρους κοινής λογικής και αμοιβαίας συνεννόησης μεταξύ ιατρών και κυβέρνησης» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης, ο οποίος θα παραβρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του κλάδου για το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο. Άλλωστε, η απαίτηση του Υπουργείου Υγείας για παραίτηση των γιατρών που υπηρετούν με προσωρινές αποφάσεις από τις δικαστικές τους αξιώσεις, όπως προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ομοσπονδία.

Η ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ υποστηρίζει, ταυτόχρονα, πως το χρονικό διάστημα της μεταβατικής περιόδου για την ένταξη του επιστημονικού προσωπικού του ΠΕΔΥ σε καθεστώς ΠΑΑ είναι ανεπαρκές. «Ένα νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως αν δεν περάσουν 7-10 χρόνια και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του» εκτιμά ο κος Ψυχάρης, επισημαίνοντας πως ο καθορισμός της εργασιακής σχέσης οφείλει να είναι μεταγενέστερος της δημιουργίας του νέου πρωτοβάθμιου δημόσιου συστήματος υγείας. Για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του τελευταίου, άλλωστε, πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά.

Η έντονη επιφυλακτικότητα που προκαλούν στους επαγγελματίες του κλάδου τα προαναφερόμενα «αγκάθια», ενδέχεται να οδηγήσουν σε «φυγή» από το σύστημα αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών, κυρίως όσων πλησιάζουν την ηλικία της συνταξιοδότησης που είναι και οι πιο έμπειροι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο ΠΕΔΥ υπηρετούν μόλις 2.200 γιατροί, με τους μισούς σχεδόν (40%) με δικαστικές αποφάσεις, τη στιγμή που για να λειτουργήσει ομαλά το νέο σύστημα ΠΦΥ εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6.000 επαγγελματίες υγείας.

Στο μεταξύ, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία, μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συνέπειες για τους ασφαλισμένους βεβαίως είναι τεράστιες, αφού είτε καταφεύγουν σε νοσοκομεία επιβαρύνοντας δραματικά την δευτεροβάθμια περίθαλψη, είτε πληρώνουν ιδιώτη γιατρό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ξάνθη από τους 45 γιατρούς που απασχολούνταν στις δομές του ΠΕΔΥ Ξάνθης έχουν μείνει 8. Ο νομός δεν έχει παιδίατρο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ψυχίατρο. Στην Κεφαλονιά το δημόσιο σύστημα υγείας δεν διαθέτει νευρολόγο και παιδίατρο. Αντίστοιχα, στο νόμο Λασιθίου. Στην Έδεσσα δεν υπάρχει παιδίατρος, αλλά ούτε παθολόγος. Στον Έβρο δεν υπάρχει παθολόγος, παιδίατρος, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ορθοπεδικός. Στο Κιλκίς οι πολίτες αναζητούν αποκλειστικά ιδιώτες καρδιολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους. Στην Αττική, επίσης, περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, η Καλλιθέα έχουν μείνει χωρίς μονάδες του ΠΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αν υπήρχε ο κατάλληλος γιατρός στην περιοχή, οι μισές από τις αεροδιακομιδές θα αποφεύγονταν, αφού το κόστος κάθε μίας (15.000-20.000 ευρώ) ισοδυναμεί με το μισθό ενός γιατρού.

Την ίδια ώρα, παροπλισμένα είναι και τα εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, το 95% των παραπεμπτικών για εξετάσεις που εκδίδονται από τους γιατρούς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εκτελούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μόλις το 5% στις δημόσιες δομές του ΠΕΔΥ.

Όπως εκτιμά η ηγεσία της Ομοσπονδίας, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και την κριτική στο νόμο Γεωργιάδη που οδήγησε σε «λουκέτο» το 40% των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), η Αριστοτέλους επί της ουσίας έρχεται να εφαρμόσει αυτά που στηλίτευε, χωρίς μάλιστα να έχει παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο σύστημα που θέλει να οικοδομήσει στην ΠΦΥ. Ένα βήμα το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μετέωρο, δεδομένων των συνθηκών.

Τα προαναφερόμενα αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ θα εκθέσει σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδριάζει για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ενώ το προσεχές Σάββατο ο κλάδος θα συνέλθει σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του ΠΕΔΥ για τις αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις! Τι ετοιμάζουν

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνούν οι γιατροί του ΠΕΔΥ, μετά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στις εργασιακές τους σχέσεις.

 

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδιώκει να μετατρέψει όλες τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δε φαίνεται όμως ότι η διάταξη αυτή βρίσκει και σύμφωνο τον κλάδο.

Τέσσερις μήνες προθεσμία

Άλλωστε οι γιατροί του ΠΕΔΥ έχουν τέσσερις μήνες στη διάθεσή τους να αποφασίσουν και να δηλώσουν εγγράφως μέχρι τέλος Ιουνίου, εάν θα επιλέξουν να μείνουν στο δημόσιο σύστημα, ή να αποχωρήσουν και να παραμείνουν μόνο στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει με ακρίβεια όλη η διάταξη: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Τέλος τα ιδιωτικά ιατρεία μέχρι τέλος Μαρτίου 2018! Όλη η απόφαση του υπ. Υγείας

 

Στο τετράμηνο αυτό θα πρέπει να έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις ιδιαίτερα όσοι είναι με το ένα πόδι μέσα στο σύστημα λόγω δικαστικών αποφάσεων και με το άλλο πόδι έξω, καθώς συνεχίζουν να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Άγριες γκρίνιες και στο ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο το ζήτημα είναι πως οι περισσότεροι γιατροί του ΠΕΔΥ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη σχετική απόφαση. Μάλιστα έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως πολλοί γιατροί που διατηρούν καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως τόσο σε κομματικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης όσο και σε υπουργούς.

Βασικό τους επιχείρημα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχόταν ότι θα ρύθμιζε με δίκαιο τρόπο το θέμα των γιατρών του ΠΕΔΥ, δηλαδή ότι θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν στο δημόσιο σύστημα με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις που είχαν στο παρελθόν.

 

Άλλωστε ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση μιλά για απολύσεις γιατρών του ΠΕΔΥ που είχαν γίνει επί Άδωνι Γεωργιάδη.

Όμως τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και τα κυβερνητικά στελέχη προωθούν ό,τι ακριβώς είχε προωθήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον νόμο του: να γίνουν όλοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Στην αντεπίθεση με τα προβλήματα στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ

Στο μεταξύ όμως οι συνδικαλιστές γιατροί του ΠΕΔΥ προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω: θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας σε ειδική συνέντευξη Τύπου, τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ.

Προβλήματα τα οποία συσχετίζουν και με τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και υλικών. Εξάλλου σήμερα οι περισσότερες μονάδες του ΠΕΔΥ δυσλειτουργούν καθώς δε διαθέτουν ούτε τα βασικά υλικά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Αμηχανία στο υπουργείο Υγείας για το ΠΕΔΥ

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό διαφημίζει το περιβόητο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΠΕΔΥ αλλά ακόμη να δούμε…φως στο βάθος του τούνελ.

Το νομοσχέδιο φαίνεται να μην είναι καν έτοιμο, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν και με τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος που θέλει να προωθήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, ρεπορτάζ που προκάλεσε πανικό και αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Μπλόκο» από την Ευρώπη στο νέο ΠΕΔΥ! Γιατί απειλούν να κόψουν τα κονδύλια»

γιατροί ΠΕΔΥ

Προς ώρας πάντως νέο ΠΕΔΥ δε φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα παρά τις εξαγγελίες ενώ η μόνη αλλαγή που προωθείται άμεσα είναι οι ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων όλων των γιατρών του ΠΕΔΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΕΔΥ