Γιατροί ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: Στη δίνη του οικογενειακού γιατρού τα Κέντρα Υγείας! Απεργίες 4-5 Οκτωβρίου

Share

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε απεργία προχωρούν οι γιατροί των ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ στις 4 και 5 Οκτωβρίου


Υπό κατάρρευση είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι περισσότερες Μονάδες Υγείας της χώρας. Δε φθάνει που οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν μπορούν να ολοκληρωθούν λόγω έλλειψης γιατρών, τώρα φαίνεται πως και τα πολυϊατρεία και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται ένα βήμα πριν τη διάλυση καθώς οι γιατροί τους που βαφτίστηκαν με το έτσι θέλω «οικογενειακοί γιατροί» αρνούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Μάλιστα μιλούν για συνεχή υποβάθμιση του ρόλου τους αλλά και για κατάρρευσης των Μονάδων ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) προχωρά σε απεργία στις 4 και 5 Οκτωβρίου, προκειμένου να καταδείξει τη δυσλειτουργία των Μονάδων Υγείας αλλά και την υποβάθμιση του ιατρικού προσωπικού.

Άλλωστε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ) έγιναν γιατροί του ΕΣΥ χωρίς όμως να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια. Όπως εξηγεί και η Ομοσπονδία των Γιατρών: «Οι ιατροί που έμειναν στο σύστημα ως Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης βλέπουν να υποβαθμίζονται επιστημονικά χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα νοσοκομεία και σε ιατρικές πράξεις που κάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ, πχ χειρουργεία. Ο μισθός τους συνεχώς μειώνεται, ενώ σε αντίθεση με τους άλλους γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν μόνο πρωινό ωράριο, υποχρεούνται να δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο».

Νέο όχι να γίνουν οικογενειακοί γιατροί

Πάντως ο κλάδος από την πρώτη στιγμή αρνείται να αναλάβει ρόλο οικογενειακού γιατρού με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται οι …πάντες. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά «Ακόμη και νεκρούς βαφτίζουν οικογενειακούς γιατρούς! Τραγελαφικές καταστάσεις στα Κέντρα Υγείας»

Βέβαια η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο θεσμό, δημιουργεί νέες δυσκολίες εξυπηρέτησης των ασθενών στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυϊατρεία. Όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: «Ο κακός σχεδιασμός του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με προγράμματα ΕΣΠΑ δεν προχωράει. Έτσι το Υπουργείο με παράνομο τρόπο εξαναγκάζει τους θεράποντες γιατρούς των Κέντρων Υγείας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι αναμονές για ραντεβού σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους να μεγαλώνουν. Επίσης θεσμοθετεί το λεγόμενο gatekeeping, που ουσιαστικά εμποδίζει την απ’ ευθείας πρόσβαση των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς».

Γι αυτό και ο κλάδος προχωρά στη 48ωρη απεργία ενώ έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη για παράνομη αλλαγή των όρων εργασίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΕΔΥ Γιατροί ΠΕΔΥ-ΕΟΠΥΥ: Στη δίνη του οικογενειακού γιατρού τα Κέντρα Υγείας! Απεργίες 4-5 Οκτωβρίου