Γιατροί ΠΕΔΥ: Ζητούν ίση μεταχείριση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς - Non paper στο Μαξίμου

Share

Γιατροί ΠΕΔΥ: Ζητούν ίση μεταχείριση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς - Non paper στο Μαξίμου

Αξιώνουν να εφαρμοστεί και σε αυτούς ό,τι προωθείται για πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς: να μην έχουν το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου μόνον οι νεοπροσλαμβανόμενοι...
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Γιατροί ΠΕΔΥ: Ζητούν ίση μεταχείριση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς - Non paper στο Μαξίμου
Πιέσεις προς κομματικά στελέχη και πρώην υπουργούς για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ασκούν οι υπό απομάκρυνση 700 – 800 πρώην γιατροί του ΠΕΔΥ.

Προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές έχουν λάβει διαβεβαιώσεις παρέμβασης στον Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του οποίου έχει αποσταλεί και σχετικό non paper.

Προβολή
Οι γιατροί είναι κυριολεκτικά έξαλλοι με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος φάνηκε ανυποχώρητος σε συνάντηση που είχε μαζί τους την Πέμπτη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως, όταν τού επεσήμαναν πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αυτός φέρεται να απάντησε πως η κυβερνητική πολιτική δεν χαράσσεται από τα δικαστήρια...

Έπειτα από την σύγκρουσή τους με τον...τοίχο, οι γιατροί επιχειρούν να τον παρακάμψουν, ασκώντας κάθε επιρροή προς το μέγαρο Μαξίμου.

Ζητούν από τον πρωθυπουργό συνάντηση και αξιώνουν να εφαρμοστεί και σε αυτούς ό,τι προωθείται (κατά πληροφορίες) και για τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς: να χάνουν το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου μόνον οι νεοπροσλαμβανόμενοι...

Το Iatronet παρουσιάζει το περιεχόμενο του non paper που έχουν προωθήσει στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Παρατίθεται, αρχικά, το ιστορικό της υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε το 2014. Με τον νόμο Γεωργιάδη 4238/14, είχαν απολυθεί τότε οι μισοί γιατροί από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία.

Ιατρεία
Με δικαστικές αποφάσεις επέστρεψαν αρκετοί και σήμερα, σε σύνολο 2.000 που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περίπου 800 εργάζονται με την παλαιά τους σχέση εργασίας και διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, χάρη σε δικαστικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές τούς παρέχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το ιατρείο μέχρι τελεσιδικίας, ανέτρεψε το υπουργείο Υγείας με τον νόμο 4461/2017, υποχρεώνοντάς τους να κλείσουν τα ιατρεία τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, ειδάλλως πρόκειται να απολυθούν.

Οι γιατροί θεωρούν το μέτρο άδικο, δεδομένου ότι στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπηρετούν τόσο πανεπιστημιακοί, όσο και στρατιωτικοί γιατροί που διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Αναφέρονται στις δικαστικές αποφάσεις που τούς δικαίωσαν, βασιζόμενες στην αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων έπειτα από 20 και πλέον έτη εργασίας. Η μέση ηλικία των υπό απομάκρυνση γιατρών υπερβαίνει τα 60 έτη.

Ζημία
Θεωρούν πως η διατήρηση των ιδιωτικών τους ιατρείων δεν προκαλεί ζημία στο δημόσιο συμφέρον. Συνεισφέρει οικονομικά, δεδομένου ότι αποτελεί νόμιμη δραστηριότητα που φορολογείται και επιπλέον οι γιατροί αυτοί απασχολούν και βοηθητικό προσωπικό και ενοικιάζουν επαγγελματική στέγη.

Επιπλέον, οι γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων, με το κλείσιμο των ιδιωτικών τους ιατρείων και την απαγόρευση να ασκούν το έργο τους ευνουχίζονται επιστημονικά, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να ασκούν την ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Εκτιμούν πως οι γιατροί πρέπει να συνεχίσουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, με τις ίδιες σχέσεις εργασίας και όποιο νέο σύστημα θέλει η Πολιτεία να επιβάλει, να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Επίσημη πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό απέστειλε την παραμονή των Χριστουγέννων και η Ομοσπονδία του κλάδου (παρατίθεται πιο κάτω).

 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΕΔΥ Γιατροί ΠΕΔΥ: Ζητούν ίση μεταχείριση με πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς - Non paper στο Μαξίμου