Πόσοι γενικοί γιατροί χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα! Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Share

\r\n nosokomeiakoi giatroi

\r\n

\r\n Ενεργό ρόλο στους Γενικούς Γιατρούς φαίνεται ότι θέλει να δώσει στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η κυβέρνηση.

\r\n

\r\n
\r\n  

\r\n

\r\n Υψηλές κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς οι Γενικοί Γιατροί να διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη και φροντίδα των πολιτών.

\r\n

\r\n Μάλιστα το τελευταίο διάστημα εξετάζεται με κάθε λεπτομέρεια η ακριβής θέση που θα κατέχουν οι Γενικοί Γιατροί στο νέο σύστημα. Ήδη άλλωστε είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Έρχεται το νομοσχέδιο για ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Όλο το παρασκήνιο»

\r\n

\r\n Εξάλλου το υπουργείο Υγείας θεωρεί- λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– ότι όλες οι χώρες που ανέπτυξαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βελτίωσαν αποδεδειγμένα τους δείκτες δημόσιας υγείας, επένδυσαν στην αυξημένη «παραγωγή» και αξιοποίηση των γενικών –οικογενειακών ιατρών.

\r\n

\r\n Ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται πως εστιάζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των Γενικών Γιατρών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλός και βρίσκεται πολύ κάτω από το σημείο αναφοράς της ΕΕ. Γι αυτό ελάχιστα μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

\r\n

\r\n Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει τον τρόπο αύξησης της παραγωγής των γενικών γιατρών μέσω αλλαγών στον τρόπο λήψης ειδικότητας.

\r\n

\r\n Επίσης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προτίθεται λένε οι ίδιες πηγές, να δημιουργήσει μια «στροφή» προς την παραγωγή ειδικοτήτων με χαμηλή προσφορά όπως είναι φυσικά της γενικής ιατρικής, της γηριατρικής, της δημόσιας υγείας, της ιατρικής της εργασίας κ.α. αλλά και να μειώσει όσες ειδικότητες παρουσιάζουν σήμερα κορεσμό.

\r\n

\r\n Με βάση τα επίσημα στοιχεία που διαθέτουν τα στελέχη της Αριστοτέλους, στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, υπάρχει έλλειψη 4.375 Γενικών Ιατρών, ή 6.073 γιατρών σε όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην περίπτωση βέβαια που η φροντίδα αυτή θα παρέχονταν αποκλειστικά από Γενικούς Ιατρούς.

\r\n

\r\n Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας με βάση τα σημερινά σχέδια του υπουργείου Υγείας, όπως σημειώνουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr. Το σύστημα αναμένεται να είναι μικτό, παρότι το πρώτο «πέρασμα» των πολιτών θα είναι από τον οικογενειακό γιατρό (γενικός γιατρός και παθολόγος).

\r\n

\r\n Θα υπάρχει ωστόσο και η επιλογή η πρώτη επίσκεψη να γίνεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όταν το πρόβλημα Υγείας θα είναι σαφές.

\r\n

\r\n Πάντως με την παρούσα παραγωγή Γενικών Ιατρών του 2014, που ανήλθε στους 196 (ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τους νέους ειδικευμένους), θα χρειαστούν αναλογικά… 22 με 34 χρόνια για να αναπληρωθεί το έλλειμμα. Στην περίπτωση βέβαια που δε θα έχουμε συνταξιοδοτήσεις, θανάτους ή μεταναστεύσεις σε άλλες χώρες. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΕΔΥ Πόσοι γενικοί γιατροί χρειάζονται στο δημόσιο σύστημα! Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση