ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Πάνω από 1.700 Έλληνες γιατροί μετανάστες στην Αγγλία

Σχετική εικόνα

Στην Αγγλία βρήκαν επαγγελματικό καταφύγιο οι Ελληνες πτυχιούχοι Ιατρικής, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μεταξύ των άλλων υπηκοοτήτων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την τέταρτη μεταξύ των μη Βρετανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
- έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σε απόλυτους αριθμούς πρόκειται για 1.700 γιατρούς που απασχολούνται στον ιατρικό χώρο και το 1/3 εξ αυτών συγκεντρώνεται στο Λονδίνο, ενώ άλλοι 1.259 εργάζονται ως νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί ότι το 80% αυτών έλαβαν το πτυχίο τους από την Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για το σύνολο των Ελλήνων ιατρών που έχουν καταφύγει στην Αγγλία, καθώς βάσει στοιχείων του Ιουλίου 2017 από το μητρώο του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει γιατρούς και εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων με βασικό πτυχίο από Ελλάδα αγγίζει τα 3.907 άτομα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο και αφορούν τον Ιούνιο 2017. Η έκρηξη στη ροή των Ελλήνων προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) ξεκίνησε το 2009 και συνέχιζε να αυξάνεται γεωμετρικά χρόνο με το χρόνο. Ενδεικτικά, οι αριθμοί του 2017 είναι υπερδιπλάσιοι αυτών οχτώ χρόνια πριν. Βέβαια, σύμφωνα με το σημείωμα, μετά το δημοψήφισμα του 2016, έχει μετριαστεί η τάση ανόδου. Πάντως, οι Ελληνες γιατροί σε αντίθεση με τους υπόλοιπες ιθαγένειες (σ.σ. εντός ή εκτός Ε.Ε.) έχουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό λάβει πτυχίο από τη χώρα τους. Ενώ το 80% είναι πτυχιούχοι ελληνικών Ιδρυμάτων, για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που δεν είναι Βρετανοί το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36%.

Συνολικά ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων με βασικό πτυχίο από τη χώρα μας -βάσει στοιχείων του Ιουλίου 2017- αγγίζει τα 3.907 άτομα. Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός από το 2009

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ιατρών εργάζονται ως επιμελητές β’ και ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 30-39 ετών. Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές. Πάντως, οι νοσηλευτές που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Αγγλίας κινούνται σε μικρότερο ηλικιακό γκρουπ, δηλαδή 25-29 ετών. Παράλληλα, σε αντίθεση με τους γιατρούς, οι Ελληνες νοσηλευτές δεν σημειώνουν τόσο υψηλά ποσοστά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, καθώς η υψηλή ζήτηση καταγράφεται κυρίως από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, αν και σε αυτή την περίπτωση το δημοψήφισμα για Brexit έχει λειτουργήσει ανασταλτικά.

Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι του Μαρτίου 2016, όπου καταγράφονται 284 ως επιστημονικό, θεραπευτικό και τεχνικό προσωπικό, 38 μαίες και 2 εργαζόμενοι σε ασθενοφόρο. Ως προσωπικό κλινικής υποστήριξης εργάζονταν 264 Ελληνες, ενώ ως προσωπικό υποστήριξης υποδομών 93 άτομα, εκ των οποίων 13 κατείχαν θέσεις διευθυντών και 5 ανώτερων διευθυντών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Μόλις 5 λεπτά ο μέσος παγκόσμιος χρόνος επίσκεψης στον γιατρό

ΓΙAΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ - reader.gr

Περίπου πέντε λεπτά διαρκεί η επίσκεψη στον γιατρό για τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, σύμφωνα με διεθνή ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal Open.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γκρεγκ Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αξιολόγησαν στοιχεία από 178 μελέτες που αφορούσαν 67 χώρες και πάνω από 28,5 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η χώρα στην οποία οι γιατροί ξεπετούν τους ασθενείς είναι το Μπανγκλαντές, αφού αφιερώνουν μόνο 48 δευτερόλεπτα στην εξέταση. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σουηδία όπου ο γιατρός αφιερώνει για τον ασθενή κατά μέσο όρο 22,5 λεπτά.

Σε 15 χώρες όπου ζει ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης, το ιατρικό ραντεβού διαρκεί λιγότερα από πέντε λεπτά και σε άλλες 25 χώρες διαρκεί έως δέκα λεπτά το πολύ.

Πάντως, στις ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η επίσκεψη διαρκεί το λιγότερο 20 λεπτά, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο περίπου 15 λεπτά, ενώ στη Βρετανία σχεδόν δέκα λεπτά. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπήρχαν, ο ΕΟΠΥΥ όμως προτείνει στους συμβεβλημένους γιατρούς τους η εξέταση να διαρκεί15 λεπτά.

Τα μικρής διάρκειας ραντεβού με το γιατρό έχουν συσχετισθεί με πολυφαρμακία συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων ιδίως αντιβιοτικών), μηδαμινή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς και γενικότερα χειρότερη υγεία για τους ασθενείς στο μέλλον, καθώς επίσης με αυξημένο κίνδυνο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης για τους γιατρούς.

«Λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν σε λιγότερα από πέντε λεπτά», τονίζουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι «ένας μέσος όρος πέντε λεπτών είναι το όριο κάτω από το οποίο η επίσκεψη δεν είναι τίποτε παραπάνω από απλή συνταγογράφηση». 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Οι …φτωχοί Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές υπηρετούν το NHS

NHS

Το βρετανικό δημόσιο σύστημα Υγείας (NHS) απασχολεί Έλληνες γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς το 80% των οποίων έχει σπουδάσει στην Ελλάδα αλλά αναζήτησε εργασία εκτός αυτής λόγω ανεργίας και χαμηλών αποδοχών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο βρετανικό σύστημα Υγείας εργάζονται συνολικά 2.959 Έλληνες υγειονομικοί, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στη 12η θέση μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και στην 7η μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά οι Έλληνες γιατροί όμως είναι η δεύτερη ξένη εθνότητα στο NHS.

Αναλυτικά, από τους 2959 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας, οι 1.700 είναι γιατροί και οι υπόλοιποι 1.259 είναι νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Εργαζόμενοι στο NHS

Από το 1,1 εκατομμύριο εργαζόμενους στο NHS, οι 138.000 είναι μη Βρετανοί, δηλαδή το 12% του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, ο αριθμός τους αυξανόταν συνεχώς από το 2009, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει "φρενάρισμα" αυτής της ανοδικής πορείας μετά το δημοψήφισμα για Brexit.

Οι Έλληνες γιατροί αποτελούν το 1,5% του δυναμικού στο βρετανικό εθνικό σύστημα Υγείας. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ οι 1.351 ολοκλήρωσαν τις βασικές σπουδές Ιατρικής στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για το 80% εξ αυτών.

Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30 έως 39 ετών.

Νοσηλευτές

Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν αναφέρεται αλλά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν στους 457. Οι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25 έως 29 ετών.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Καταδίκη γιατρού για τραγικό λάθος που στοίχισε τη ζωή 14χρονου αγοριού

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ένα ιατρικό λάθος θα την άφηνε ανάπηρη!

Ένα ιατρικό λάθος θα την άφηνε ανάπηρη!

Ένα σοβαρό ιατρικό λάθος, λίγο έλειψε να κοστίσει πανάκριβα, όταν νεαρή Λαρισαία, σε μια επέμβαση… «ρουτίνας», κινδύνεψε να μείνει ανάπηρη.

Ο εφιάλτης για την Λαρισαία ξεκίνησε, όταν εισήχθη σε ιδιωτική κλινική της πόλης προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εμφάνιση κιρσού στο δεξί της πόδι. Ο γνωστός Λαρισαίος αγγειοχειρούργος γιατρός της είχε προτείνει την αντιμετώπιση του προβλήματος με χειρουργική επέμβαση, και έτσι η νεαρή κοπέλα οδηγήθηκε στο χειρουργείο.

Αμέσως μετά την επέμβαση όμως, και μόλις η κοπέλα συνήλθε από τη νάρκωση, δεν μπορούσε να αισθανθεί το πόδι της. Έντρομοι, οι συγγενείς, μα και το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής, μετέφεραν εσπευσμένα την Λαρισαία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, εκεί όπου διαπιστώθηκε πως κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός της είχε προκαλέσει πάρεση του περονιαίου νεύρου…

Η νεαρή κοπέλα υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση από κορυφαίο χειρουργό του Νοσοκομείου, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα και τώρα η κοπέλα αναρρώνει, περιμένοντας να εκτιμηθεί πλήρως η ζημία που προκλήθηκε αλλά και να σταθεί πάλι στα πόδια της.

Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Λ.Π.

ΠΗΓΗ:http://www.larissanet.gr/

 

Γιατροί εναντίον γιατρών για αμφισβήτηση του εμβολιασμού

Παρέμβαση του ΙΣΘ ζητούν οι παιδίατροι για δηλώσεις απαξίωσης των εμβολίων από παθολόγο
Φαινόμενα απαξίωσης των εμβολιασμών σε συνδυασμό με παραφιλολογία, από γιατρούς, διαπιστώνονται από επιστημονικές ιατρικές ενώσεις, οι οποίες επισημαίνουν πως το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, καθώς οι γονείς παρασύρονται από επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), διαπίστωσε ότι αρθρογραφία από παθολόγο της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για μη υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά επιπλέον συνδυάζει τους εμβολιασμούς με χρόνια νοσήματα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και αμφισβητώντας μάλιστα καταγεγραμμένα γεγονότα, όπως θάνατοι από νόσους για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο.

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ κ.κ. Κ. Νταλούκας και Γ. Φούσκας, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθ. Εξαδάκτυλο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ του ΙΣΘ, ζητούν την παρέμβαση του συλλόγου, παραθέτοντας μάλιστα και τη σχετική αρθρογραφία.

Στην επιστολή τους, οι κ.κ. Νταλούκας και Φούσκας σημειώνουν ότι "Tα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι γονείς που αντιτίθενται στον εμβολιασμό των παιδιών τους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό εν δυνάμει απειλή για την Δημόσια Υγεία της χώρας.

Πρόσφατο παράδειγμα η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη, που ανάγκασε τον ΠΟΥ να πάρει σαφή θέση και να αποδώσει την επιδημική αυτή έξαρση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της αντιεμβολιαστικής θέσης ενός μέρους του πληθυσμού της.

Δυστυχώς όμως το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αφού φαίνεται ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μας, απροκάλυπτα, χωρίς καμία επιστημονική αιδώ και τεκμηρίωση, αναρτούν άρθρα εναντίον των εμβολίων, παρασύροντας γονείς να μην κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους. Ο λόγος εξ άλλου ενός επιστήμονα γιατρού έχει πάντοτε μεγαλύτερη πειθώ, σημασία και βαρύτητα για τους γονείς, από αυτή που έχει για κάθε άλλο απλό πολίτη.

Πιστεύουμε ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και ότι κάτι πρέπει να γίνει, τουλάχιστον για το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, ως λειτουργοί της υγείας και της ορθής ενημέρωσης του πληθυσμού προς διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Κε Πρόεδρε καλούμε εσάς, όπως και όλα τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να προστατεύσετε την Δημόσια Υγεία, να πάρετε θέση και να παρέμβετε, προκειμένου να περιοριστεί το απαράδεκτο φαινόμενο της παραφιλολογίας και της απαξίωσης των εμβολιασμών, τουλάχιστον για τους συναδέλφους ιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο σας, την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας,σε περίοδο οικονομικής κρίσης,δαπανά πολλά εκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να εφαρμόσει το πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού". 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Γιατροί κατά Πολάκη για τα φακελάκια: Εάν έχει στοιχεία να τα δημοσιοποιήσει

Tη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη για τους γιατρούς που παίρνουν φακελάκια. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ότι: το 20% των γιατρών τιμά στο ακέραιο το λειτούργημα, το 60% θα πάρουν χρήματα αν τους τα δώσουν και το 20% δεν αγγίζουν τον ασθενή χωρίς χρήματα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ καλεί τον κο Πολάκη, να δημοσιοποιήσει εάν διαθέτει στοιχεία αναφέροντας τα εξής:

Καλούμε τον κ. Πολάκη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία με βάση τα οποία προκύπτει το ποσοστό 80% που επικαλείται.

Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλώσεις του είναι ανυπόστατες και για μια ακόμα φορά προβαίνει σε μια άδικη επίθεση ενάντια στο ιατρικό σώμα και μάλιστα ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς που κρατάνε κακοπληρωμένοι και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ζητούμε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει για την πάταξη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου. Ο κ. Πολάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι πλέον συνδικαλιστής για να κάνει διαπιστώσεις έχει την πολιτική ευθύνη για τα κακώς κείμενα που στηλιτεύει.

Επίσης έχει την πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζεται το προσωπικό.

Ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε να δυσφημείται άδικα το ιατρικό σώμα που δίνει καθημερινά μάχη για να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν».

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Οι γιατροί ξεσηκώνονται και πάλι για το σ/ν του χρόνου εργασίας

Οι γιατροί ξεσηκώνονται και πάλι για το σ/ν του χρόνου εργασίας

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών, το οποίο χαρακτηρίζουν «έκτρωμα», που καταστρέφει τις ζωές των επιστημόνων και διαλύει ό,τι έχει απομείνει από ανθρώπινη ιατρική κάλυψη των ασθενών, ζητά το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.
Για το λόγο αυτό, το Κίνημα καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς όλων των βαθμίδων, όλων των ειδικοτήτων, όλων των νοσοκομείων, όλων των ΚΥ σε αγωνιστικό ξεσηκωμό.
Όπως αναφέρει το Κίνημα «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε επίσημα προς την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ την 1η Νοεμβρίου, πως τις επόμενες μέρες θα φέρει στην Βουλή και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος, το απαράδεκτο και αισχρό νομοσχέδιο για τον «χρόνο εργασίας των γιατρών». Και συνεχίζει:
«- Εφαρμόζονται ΟΛΕΣ οι σχετικές αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ της τελευταίας 15ετίας περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας
- Καθιερώνεται το ατομικό opt out που θα υπογράφει ο γιατρός αποδεχόμενος την ευθύνη για όποια ιατρικά λάθη τυχόν συμβούν λόγω υπερκόπωσής του
- Δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας η εφημερία ετοιμότητας (!) των ειδικευμένων – πρακτικά θα εξαναγκάζονται ΟΛΟΙ σε πολλές εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα
- Οι ειδικευόμενοι θα εργάζονται συνολικά περισσότερες ώρες/μήνα από ότι σήμερα και θα εφημερεύουν πολύ περισσότερες μέρες (11-14) αντί για 7 που εφημερεύουν σήμερα.
- Θα μειωθούν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ οι εφημεριακές αμοιβές ΟΛΩΝ των γιατρών
- Θα δημιουργηθεί απερίγραπτο χάος στην ιατρική κάλυψη των ασθενών σε όλα τα τμήματα όλων των νοσοκομείων της χώρας
Η πολιτική ηγεσία ομολόγησε ανοιχτά πως πρόκειται για «μνημονιακή δέσμευση της χώρας στην Κομισιόν» εγκαταλείποντας τις ΑΣΤΕΙΕΣ δικαιολογίες περί «προστίμων» κλπ, και πως με ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗ δεν ανταποκρίθηκε στο από πέρσι σαφέστατα διατυπωμένο αίτημα της ΟΕΝΓΕ για διαπραγμάτευση προς νέα κλαδική συμφωνία».
Οι γιατροί που εκπροσωπούν το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, επιμένουν δυναμικά και αποφασιστικά στο από 10ετίας αίτημα της ΟΕΝΓΕ για 30ωρο – 5θήμερο – 6ωρο τακτικό πρωινό ωράριο καθώς και στη μία εφημερία την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Απόφαση “βόμβα” για τους επικουρικούς γιατρούς!

Απόφαση

Νέο “πλήγμα” για την κυβέρνηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών για διάστημα μεγαλύτερο των 24 μηνών.

Η απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά αποκαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, έπειτα από την άρνηση μίας σειράς παρέδρων να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των επικουρικών γιατρών, που η θητεία τους ανανεώθηκε με τον ν.4486/17 μέχρι τις 31-12-2018.

Αφορμή για την έκδοση της εν λόγω απόφασης αποτέλεσε η αμφισβήτηση της νομιμότητας των δαπανών για την πληρωμή εφημεριών 3 μηνών του 2016, σε επικουρικούς γιατρούς του ΑΧΕΠΑ.

Για την ΟΕΝΓΕ, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η αθλιότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

“Με την απόφαση του κλιμακίου του Ι τμήματος του ελεγκτικού συνεδρίου ανοίγει ο ασκός του Αιόλου” προειδοποιεί η Ομοσπονδία, αφού αμφισβητείται όχι μόνο η πληρωμή αλλά και το δικαίωμα στη δουλειά εκατοντάδων επικουρικών γιατρών που εργάζονται για περισσότερους από 24 μήνες στην ίδια θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πληρωμές των εφημεριών έχουν ήδη “παγώσει” στο Νοσοκομείο Λασιθίου, στο ΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό αν λάβει κανείς υπόψη ότι η λειτουργία του ΕΣΥ βασίζεται εν πολλοίς στους γιατρούς αυτούς, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προχωρούν εξαιρετικά αργά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε τις αποχωρήσεις από το σύστημα. Εάν, επομένως, δεν βρεθεί άμεσα λύση το αφήγημα της Αριστοτέλους για τη σταθεροποίηση του συστήματος δεν θα μπορεί να συνεχίσει να το υπερασπίζεται ούτε η πολιτική ηγεσία.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Διυπουργική επιτροπή για τη ρύθμιση θεμάτων στην άσκηση επαγγέλματος γιατρών και επαγγελματιών υγείας

Διυπουργική Επιτροπή των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, αρμόδια για τον συντονισμό των στρατηγικών και δράσεων των δυο Υπουργείων για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, την έρευνα και την άσκηση του επαγγέλματος των ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, συστήνεται στο υπουργείο Υγείας.

Η Επιτροπή συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Παιδείας και αποτελείται από:

α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας,

β) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

γ) ένα μέλος με ιδιαίτερο επιστημονικό κύρος που να έχει διακριθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για τις γνώσεις του, την πείρα και την προσφορά του στο αντικείμενο της ανωτέρω Επιτροπής, ως Συντονιστή, που ορίζεται στην απόφαση συγκρότησης της Διυπουργικής Επιτροπής με τον αναπληρωτή του,

δ) τον Αντιπρόεδρο του (Κε.Σ.Υ.) με αναπληρωτή του ένα μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κε.Σ.Υ., ιατρό που προτείνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή αυτού,

ε) έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον αναπληρωτή του,

στ) έναν εκπρόσωπο του Ε.Σ.Α.Ν με τον αναπληρωτή του,

ζ) ένα μέλος Δ.Ε.Π των ιατρικών τμημάτων των σχολών επιστημών υγείας, με τον αναπληρωτή του, που ορίζεται μετά από συνεννόηση των Προέδρων,

η) ένα μέλος Δ.Ε.Π των Α.Ε.Ι. Νοσηλευτικής, με τον αναπληρωτή του, που ορίζεται μετά από συνεννόηση των Προέδρων,

θ) ένα μέλος Δ.Ε.Π των Τ.Ε.Ι. Τμημάτων Νοσηλευτικής και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με τον αναπληρωτή του, που ορίζεται μετά από συνεννόηση των Προέδρων,

ι) έναν εκπρόσωπο της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, με τον αναπληρωτή του,

ια) έναν εκπρόσωπο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., με τον αναπληρωτή του,

ιβ) έναν εκπρόσωπο της Ε.Ν.Ε., με τον αναπληρωτή του,

ιγ) έναν Παιδοψυχίατρο, Πανεπιστημιακό, με τον αναπληρωτή του, που ορίζεται από την Επιστημονική Εταιρεία Παιδοψυχιάτρων.

 Ειδικότερα, η Επιτροπή εισηγείται για:

α. Τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έρευνας για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τεχνολόγους και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική για την Υγεία και με τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

β. Τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων και πόρων που αφορούν στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής.

γ. Την αποτίμηση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και των Νοσοκομείων στα οποία λειτουργούν Πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια και για την επικαιροποίηση του πλαισίου αυτού.

δ. Τη διαμόρφωση στρατηγικής για την ειδική αγωγή και την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.

Η θητεία των μελών είναι πενταετής.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Παραιτούνται από τον ΟΚΑΝΑ οι γιατροί με "μπλοκάκι" - Μονάδες θεραπείας θα μείνουν χωρίς γιατρό! - Τι καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων

Παραιτούνται από τον ΟΚΑΝΑ οι γιατροί με "μπλοκάκι" - Μονάδες θεραπείας θα μείνουν χωρίς γιατρό! - Τι καταγγέλλει ο σύλλογος των εργαζομένων


"Λαμβάνω καθημερινά ηλεκτρονικά μηνύματα - προσκλήσεις για να πάω να εργασθώ στη Νορβηγία με 10.000 ευρώ το μήνα, αλλά έχω οικογένεια, συγγενείς και φίλους εδώ και αγαπώ την πατρίδα μου! Δεν θέλω να μεταναστεύσω! Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ενεργεί σα να θέλει να μας διώξει... Μας έχουν εγκαταλείψει!".
Τα λόγια ανήκουν σε μία ψυχίατρο, η οποία εργάζεται στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στην Αθήνα, με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ). Τρεις συνάδελφοί της γιατροί σε μονάδες θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, με ΔΠΥ, έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους, όπως επίσης ένας γιατρός με ΔΠΥ σε μονάδα θεραπείας του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Πάτρα!
Με άλλα λόγια, το 15% των ψυχιάτρων και των παθολόγων, οι οποίοι εργάζονται με ΔΠΥ σε μονάδες θεραπείας του ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα, έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί του Οργανισμού με ΔΠΥ αναμένουν μήπως η διοίκηση του Οργανισμού κάνει, έστω και την τελευταία στιγμή, την πολυπόθητη κίνηση να αναλάβει ο Οργανισμός τις δυσβάσταχτες για τους γιατρούς με ΔΠΥ ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΦΚΑ...
Σε συνέντευξη Τύπου, την οποίαν παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, ο πρόεδρος του συλλόγου Άγγελος Αγγελίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων οι ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ έχουν ήδη προϋπολογισθεί από τον Οργανισμό για όλο το 2018 και, έτσι, "είναι περίεργη και ακατανόητη η στάση της διοίκησης να μην αναλαμβάνει καμία σχετική πρωτοβουλία για το θέμα, ενώ από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας μας έχουν διαβεβαιώσει ότι τη λύση στο πρόβλημα πρέπει να εισηγηθεί η ίδια η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ".
Επίσης, ο Άγγελος Αγγελίδης προειδοποίησε ότι οι παραιτήσεις των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ θα αφήσουν πολλές μονάδες θεραπείας του Οργανισμού χωρίς γιατρό και χωρίς υπεύθυνο μονάδας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, καθώς πολλές μονάδες λειτουργούν μόνον με έναν γιατρό, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ο υπεύθυνος της μονάδας και ο μόνος ο οποίος μπορεί να συνταγογραφεί, να διενεργεί ιατρική εκτίμηση, να αντιμετωπίζει την ψυχιατρική συνοσηρότητα και να καθορίζει τις δοσολογίες της χορήγησης του υποκατάστατου φαρμάκου για τους θεραπευόμενους του ΟΚΑΝΑ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν γιατροί του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ, από τους οποίους ο ΕΦΚΑ δεν ζητεί να καταβάλλουν μόνον τις δυσβάσταχτες τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, αλλά και αναδρομικά τα οποία φθάνουν ακόμη και τα... 5.000 ευρώ!
Για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των γιατρών του ΟΚΑΝΑ με ΔΠΥ οι εργαζόμενοι του Οργανισμού πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 3 μ.μ. της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη, για το ίδιο θέμα.
Κρίσιμη η ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ
Κρίσιμη για την τύχη των γιατρών του Οργανισμού με ΔΠΥ φαίνεται ότι θα είναι η ερχόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, η οποία έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, καθώς εκείνη η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους εναπομείναντες 33 γιατρούς του Οργανισμού με ΔΠΥ, προκειμένου οι τελευταίοι να αποφασίσουν οριστικά εάν θα υποβάλλουν και οι ίδιοι τις παραιτήσεις τους, εξαιτίας των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ.
Παρέμβαση από τον ΙΣΑ
Εξάλλου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωση για το θέμα, σε πολύ υψηλούς τόνους, εξέδωσε ο ΙΣΑ, ο οποίος καλεί μεταξύ άλλων τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να καταβάλλει άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών με ΔΠΥ στον ΕΦΚΑ.
Συνάντηση με την ΕΝΕ την Παρασκευή
Τέλος, με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) θα συναντηθούν στις 10:30 π.μ. της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, για το θέμα των γιατρών με ΔΠΥ στον Οργανισμό.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr 

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη για την άρνηση γιατρών να προβούν σε τεχνητή διακοπή κύησης

Ο Συνήγορος του Πολίτη για την άρνηση γιατρών να προβούν σε τεχνητή διακοπή κύησης

Το πόρισμα της αυτεπάγγελτης έρευνας που πραγματοποίησε σχετικά με την άρνηση των αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου να συμμετέχουν σε επεμβάσεις τεχνητής διακοπής κύησης, επικαλούμενοι λόγους ηθικής συνείδησης, δημοσιοποιεί ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ).

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Συνήγορος του Πολίτη εξαίρει τη σημασία του δικαιώματος άρνησης για λόγους συνείδησης που είναι εξίσου κατοχυρωμένη για τους ιατρούς του δημοσίου συστήματος υγείας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος δεν είναι ανεξέλεγκτη, αφού δεν επιτρέπεται να εμφιλοχωρούν άλλου τύπου αξιολογήσεις ούτε να μετατρέπεται σε όχημα για την αποδέσμευση αυτών που το ασκούν από το υπηρεσιακό ή δεοντολογικό καθήκον για άλλους λόγους από λόγους συνείδησης.

«Επομένως, η πολιτεία, μέσω των εκάστοτε αρμόδιων οργάνων, οφείλει να διερευνά τον σύννομο χαρακτήρα της άσκησης του δικαιώματος άρνησης, αν εγείρονται αμφιβολίες ως προς την ειλικρινή και σπουδαία επίκλησή της και τους επιδιωκόμενους σκοπούς. Αυξημένος έλεγχος επιβάλλεται ιδίως, όταν πρόκειται για ιατρούς που, όπως στη διερευνώμενη περίπτωση, είναι οι μόνοι αναισθησιολόγοι του μοναδικού δημοσίου νοσοκομείου του νησιού και από την ομαδική μεταστροφή της βούλησής τους πλήττονται ιδίως οι οικονομικά ασθενέστερες γυναίκες του νησιού» αναφέρει σχετικά.

Περαιτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει την υποχρέωση του κράτους, παράλληλα με την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για ζητήματα οικογενειακού προγραμματισμού, να παρέχει σε εγκύους, μέσω των δημοσίων νοσοκομείων, την έγκαιρη και ασφαλή πρόσβαση σε τεχνητή διακοπή κύησης υπό τους όρους και τις διαδικασίες του νόμου και να λαμβάνει μέτρα για την αποκατάστασή της, όπου αυτή διαταράσσεται. Η υποχρέωση αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, εκτιμά, σε περιπτώσεις, όπως η διερευνώμενη, που λόγω της γεωμορφολογίας μίας περιοχής, νησιωτική απομονωμένη, δεν υπάρχουν εναλλακτικές δομές του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου για τη νόμιμη και ασφαλή διενέργεια επεμβάσεων τεχνητής διακοπής κύησης.

«Η υιοθέτηση, ωστόσο, μέτρων, όπως η μεταφορά της εγκύου σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, όταν η περιοχή κατοικίας της είναι απομακρυσμένη, ή η μετάβαση ιατρού από άλλο δημόσιο νοσοκομείο, που προτείνονται από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής στη σύστασή της, δεν θα πρέπει να υποκαθιστά τη μέριμνα για τη μόνιμη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν σε σχέση με τη διενέργεια ιατρικών επεμβάσεων τεχνητής διακοπής κύησης. Παρόμοια και η πρόβλεψη της διενέργειας της πράξης από ιδιώτες ιατρούς με επιβάρυνση της κοινωνικής ασφάλισης που επίσης προτείνεται από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, και στον βαθμό που με αυτήν νοείται η κάλυψη της δαπάνης καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποτελέσει λύση μόνο σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού εξαντληθούν ανεπιτυχώς άλλες εναλλακτικές, διότι δεν νοείται να επωμίζεται το κράτος τις αμοιβές ιδιωτών ιατρών για ιατρικές πράξεις που περιλαμβάνονται στις παρεχόμενες από το δημόσιο σύστημα υγείας υπηρεσίες» υπογραμμίζει.

Για τον Συνήγορο του Πολίτη πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξισορρόπηση της άσκησης του δικαιώματος άρνησης για λόγους ηθικής συνείδησης με την εκπλήρωση των υπηρεσιακών καθηκόντων των ιατρών του δημοσίου συστήματος υγείας. Προτείνει, μάλιστα, οι ιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας να δηλώνουν εγκαίρως, ήδη κατά την πρόσληψη, την όποια αντίρρηση συνείδησης, όσο και τη μεταστροφή της στάσης τους και τη μεταγενέστερη αλλαγή των πεποιθήσεών τους, ώστε να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προγραμματισμό και την οργάνωση του νοσοκομείου.

«Ιδίως σε νησιά ή απομονωμένες περιοχές, λόγω του περιορισμένου αριθμού παρόχων υπηρεσιών υγείας, έχει προταθεί να τηρείται και να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα κατάλογος των μελών των ιατρικών συλλόγων που έχουν προβλήματα συνείδησης σε σχέση με την τεχνητή διακοπή κύησης για λόγους ηθικής συνείδησης, ώστε να γνωρίζει κάθε γυναίκα σε ποιον γυναικολόγο πρέπει να απευθυνθεί, για να λάβει τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Παρόμοιος κατάλογος θα μπορούσε να τηρείται και στο Υπουργείο Υγείας, ώστε κατά το δυνατόν να αποφεύγεται η τοποθέτηση στο ίδιο δημόσιο νοσοκομείο περισσότερων ιατρών που ασκούν το δικαίωμα άρνησης για λόγους ηθικής συνείδησης και να μην παρακωλύεται έτσι η λειτουργία του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η αντίρρηση για λόγους συνείδησης δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να υποβιβαστεί σε τυπικό κώλυμα διορισμού ή η απουσία της σε προσόν πρόσληψης.

«Εξυπακούεται ότι ζητήματα τήρησης εντός τέτοιου αρχείου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως σε συνεργασία με την Αρχή Προστασίας 6εδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» προσθέτει.

Καταλήγοντας, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ελευθερία της εγκύου να προσφεύγει σε τεχνητή διακοπή κύησης υπό τους όρους του άρθρου 304 παρ. 4 ΠΚ και να απεμπολούνται πρακτικές που τη θέτουν υπό αίρεση ή αναζωπυρώνουν συζητήσεις περί της νομιμότητάς της, υπέρ της οποίας ο έλληνας νομοθέτης έχει τοποθετηθεί ήδη από το 1986.

«Υπ’ αυτήν την έννοια, θα πρέπει αφενός η διαδικασία πρόσβασης των εγκύων σε τεχνητή διακοπή κύησης στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες κύησης να κινείται εντός των προβλέψεων του νόμου και να μην εξαρτάται η άσκηση του δικαιώματός τους από όρους χωρίς νομικό έρεισμα, όπως η κοινωνική εκτίμηση. Αφετέρου, θα πρέπει να αποτελέσουν μέριμνα εξίσου και του ιατρικού κόσμου, μέσω των ιατρικών συλλόγων, η οριοθέτηση και η περιφρούρηση της νόμιμης άσκησης του δικαιώματος άρνησης του ιατρού σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 1 ν. 3418/2005, ώστε να συμβαδίζει με τον επιδιωκόμενο σκοπό της προστασίας του ιατρού από την εργαλειοποίηση και να μην εκπέσει σε μέσο σχετικοποίησης ή χειραγώγησης των επιλογών της εγκύου κι εν τέλει ιδεολογικής παλινδρόμησης στο ζήτημα της τεχνητής διακοπής κύησης».

Επισυνάπτεται ολόκληρο το Πόρισμα του ΣτΠ: 20171007-porisma-kkp

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ιατρικά λάθη - Η απολογία σώζει από τη μήνυση

Η παραδοχή εκ μέρους του γιατρού και του νοσοκομείου για κάποιο λάθος που συνέβη είναι προτιμότερη και πολλές φορές "φρενάρει" τη δικαστική παρέμβαση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη από διάφορα αμερικανικά Πανεπιστήμια και νοσοκομεία.
Συχνά αρκεί μια καθαρή εξήγηση και μία συγγνώμη εκ μέρους του νοσοκομείου ή του γιατρού για το τι πήγε στραβά με κάποιον ασθενή και σίγουρα μια τέτοια συμπεριφορά κοστίζει λιγότερο, καθώς αποτρέπει μια μήνυση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της νέας πρωτότυπης αμερικανικής μελέτης, η οποία κατέγραψε και συνέκρινε τις αντιδράσεις των νοσοκομείων σε περιπτώσεις ιατρικού λάθους ή αναποδιάς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μισέλ Μέλο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας "Health Affairs", ανέλυσαν σχεδόν 1.000 νοσοκομειακά περιστατικά που πήγαν «στραβά» για κάποιο λόγο σε έξι νοσοκομεία.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μεταξύ των νοσοκομείων και του ιατρικού προσωπικού τους ότι η παραδοχή του ιατρικού λάθους θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για μηνύσεις από τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους και για ατέρμονες δίκες, η μελέτη δείχνει ότι μάλλον το αντίθετο ισχύει.

Στην πραγματικότητα, όταν με δική τους πρωτοβουλία το νοσοκομείο και οι γιατροί εξήγησαν με ειλικρίνεια το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη γι' αυτό, μόνο στο 5% των περιστατικών (ένα στα 20) τα πράγματα ακολούθησαν τη δικαστική οδό, ακόμη και όταν επρόκειτο για θανατηφόρο λάθος.

Και όταν, όντως, υπήρξε κάποια αποζημίωση μετά από δικαστική απόφαση ή εξωδικαστική διευθέτηση, η μέση δαπάνη ανά περιστατικό ήταν γύρω στις 75.000 δολάρια, πολύ μικρότερη από αυτήν (225.000 δολάρια κατά μέσο όρο) στις περιπτώσεις που δεν είχε δοθεί καμία εξήγηση ή συγγνώμη και εξ αρχής είχαν μπλεχθεί οι δικηγόροι.

Στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους για να διευθετήσουν τέτοιες διαφορές, ώστε να μην καταλήγουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία μπορεί να απαλλάξουν τον ασθενή από κάθε ιατρικό έξοδο, να του δώσουν κουπόνια τροφής ή δώρων ή - σε σοβαρότερες περιπτώσεις - να προσφέρουν αποζημίωση. Ο βασικός στόχος είναι να παρέχεται η δέουσα ικανοποίηση στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, έτσι ώστε να μη φθάνουν στο σημείο να στρέφονται δικαστικά κατά των γιατρών ή του νοσοκομείου.

Όπως δείχνει και η νέα μελέτη, η πολιτική της ειλικρίνειας και της συγγνώμης - κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη ιατρική και νοσοκομειακή κουλτούρα παγκοσμίως - σε συνδυασμό με μια λογική εξωδικαστική αποζημίωση, είναι κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

"Στριμώχνουν" τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για να προσέλθουν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας...

"Στριμώχνουν" τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για να προσέλθουν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας...


Σε πολύ ασφυκτικό θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο για τους συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) γιατρούς, με πιο χαρακτηριστικό τον... ενδεικτικό χρόνο των 15 λεπτών της ώρας για κάθε ιατρική επίσκεψη, ξεκινά ουσιαστικά τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου το νέο σύστημα των ιατρικών επισκέψεων στον ΕΟΠΥΥ.
Ήδη, όμως, από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί έχουν διαμορφώσει πλειοψηφικά εδραία πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να διαμορφώσει τις πιο δυσμενείς συνθήκες εργασίας για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, προκειμένου να "υποχρεώσει" τους τελευταίους σε έξοδο από τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό και σε προσέλευση στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)...
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός είχε εγκαίρως και από την αρχή του εγχειρήματος των ΤΟΜΥ κάνει λόγο για "μεροληψία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπέρ του σημοσίου συστήματος Υγείας", ενώ πιέσεις προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ, έχει καταγγείλει κατ' επανάληψη στη Βουλή, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί αρμοδίως, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας.

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr

 

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για βελτίωση μηχανολογικού εξοπλισμού ιδιωτικών ιατρείων

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για βελτίωση μηχανολογικού εξοπλισμού ιδιωτικών ιατρείων

Μεγάλο μέρος της φροντίδας που παρέχεται στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, θα μεταφερθεί μελλοντικά σε εξειδικευμένους γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για βελτίωση μηχανολογικού εξοπλισμού ιδιωτικών ιατρείων
Την έναρξη προγράμματος για βελτίωση των υποδομών των ιδιωτικών ιατρείων, ανακοίνωσε η ειδική γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας στο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Όπως έγινε γνωστό από τον Σύλλογο, οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών. Τον πρόεδρο του ΙΣΑ εκπροσώπησε ο ταμίας του Συλλόγου Φώτης Πατσουράκος και η νομική σύμβουλος Αικατερίνη Φραγκάκη.
Η αντιπροσωπεία του ΙΣΑ έθεσε στην ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα (φωτό) το θέμα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των ιατρείων και πολυιατρείων.
Κατατέθηκε πρόταση του ΙΣΑ για την ανάγκη σχεδιασμού και την προκήρυξη στοχευμένων προσκλήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης ΕΣΠΑ, που θα απευθύνονται αποκλειστικά στον Τομέα Υγείας και ειδικότερα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Το προεδρείο του ΙΣΑ εκτιμά πως οι σημαντικότερες ανάγκες εντοπίζονται στον τομέα του εκσυγχρονισμού των τεχνολογικών υποδομών των επιχειρήσεων της ΠΦΥ.
Με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, μεγάλο μέρος της φροντίδας που παρέχεται στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, θα μεταφερθεί μελλοντικά σε εξειδικευμένους γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ έκριναν ως αναγκαίο να εξοπλιστούν οι φορείς ΠΦΥ με σύγχρονο εξοπλισμό για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας.
Ανεπάρκεια
Σε πολλές περιπτώσεις, η τεχνολογική ανεπάρκεια που υπάρχει σήμερα και ο φόρτος των μονάδων, ωθεί τον πληθυσμό στην δευτεροβάθμια φροντίδα (νοσοκομεία, κλινικές) με αντίστοιχες επιπτώσεις αναφορικά με το κόστος της παροχής της Υγείας και την υπερφόρτωση των υποδομών.
Η ειδική γραμματέας, αποδεχομένη την πρόταση του ΙΣΑ, ενημέρωσε ότι θα προωθηθεί πρόγραμμα αμιγώς για την Υγεία στις αρχές του επόμενου έτους σχετικά με τον Ιατρικό Μηχανολογικό Εξοπλισμό των ιατρείων.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΙΣΑ θα συνεχίσει κάθε δυνατή ενέργεια, προκειμένου να ενισχυθούν όλοι οι ιατροί που έχουν οικονομική αδυναμία.
Δημ.Κ. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Χειροπέδες σε γιατρό για προσημειωμένα χαρτονομίσματα 500 ευρώ

Χειροπέδες σε γιατρό για προσημειωμένα χαρτονομίσματα 500 ευρώ (upd)

Για παθητική δωροδοκία (δωροληψία) συνελήφθη ορθοπεδικός του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής “ΚΑΤ”.

Η υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός φέρεται να ζήτησε 1.000 ευρώ για να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, την Τετάρτη, σε προκαθορισμένη συνάντηση στο Νοσοκομείο ο γιατρός παρέλαβε, ως προκαταβολή, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό, ενώ στο γραφείο του βρέθηκε φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Ο εν λόγω γιατρός, που οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, έχει διατελέσει αντινομάρχης Ευβοίας με το Συνδυασμό του Αθ. Μπουραντά, ενώ έχει εργαστει και στα Νοσοκομεία Χαλκίδας – Κύμης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, μερικούς μήνες πριν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου είχε ευχαριστήσει το γιατρό του ΚΑΤ δημοσίως για την επέμβαση που πραγματοποίησε στον ανιψιό της.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Βράζουν οι γιατροί για την αξιολόγηση μετά την ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη! Δείτε το έγγραφο της αξιολόγησης

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Φωτιά βάζει και στους γιατρούς η αξιολόγηση! Τι ζητούν από τους προϊσταμένους.


Βράζει και ο υγειονομικός χώρος για την αξιολόγηση, η οποία υποτίθεται πως θα πρέπει να ξεκινήσει με διαδικασίες εξπρές μετά και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.

Η επί της ουσίας διαδικασία πάντως είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό αφού έχουν μοιραστεί στα νοσοκομεία όλα τα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν από τους επικεφαλής των τμημάτων με βάση την άποψη που έχουν για τους υφισταμένους τους, είτε είναι γιατροί είτε είναι υγειονομικοί υπάλληλοι.

 

Η τροπολογία βέβαια Γεροβασίλη βάζει τους κλάδους σε νέες περιπέτειες, καθώς όποιος διευθυντής αρνηθεί να αξιολογήσει τους υφισταμένους του κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ουσιαστικά αφού δε θα προχωρούν οι κρίσεις του για αναβάθμιση.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι Προϊστάμενοι Τμημάτων και Διεύθυνσης που δεν θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του προσωπικού των μονάδων στην οποία προΐστανται – συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, θα αποκλείονται αυτόματα από τις επόμενες κρίσεις προϊστάμενων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί είναι στα κάγκελα και μιλούν για απεργοσπαστικό μηχανισμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Απεργοσπαστική διαδικασία η αξιολόγηση για τους γιατρούς! Τι προτρέπουν τους συναδέλφους τους».

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και γιατροί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικά έχουν εκλεγεί και με την κυβερνώσα παράταξη, δηλώνουν ανοικτά κατά των κυβερνητικών ενεργειών για την αξιολόγηση.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες προς την Κουμουνδούρου με τελικούς αποδέκτες τους …ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, δίνουν και παίρνουν από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια η κυβέρνηση δε φαίνεται να κάνει βήμα πίσω…

Πάντως οι γιατροί ετοιμάζουν νομικά μέτρα κατά της αξιολόγησης, ενώ ήδη η τοποθέτηση του νομικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ για το θέμα ενισχύει τα επιχειρήματα τους ότι η διαδικασία είναι παράνομη.

Έγγραφο κυρίως για …νοσοκομειακούς

Πάντως φαίνεται ότι η όλη αξιολόγηση έχει “στηθεί” για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όχι για όσους εργάζονται στα ΠΕΔΥ ή άλλες υγειονομικές Μονάδες.
Και αυτό διότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλες οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι προϊστάμενοι, είναι στηριγμένες στα νοσοκομεία.

 

Μεταξύ των απαντήσεων που πρέπει να δώσουν οι προϊστάμενοι για τους υφισταμένους τους είναι τι επιστημονικό και ερευνητικό έργο έχουν, αν διαθέτουν οργανωτική εμπειρία και διοικητική ικανότητα, τι συμπεριφορά παρουσιάζουν στους ασθενείς, εάν συμμετέχουν στις δραστηριότητες του νοσοκομείου όπως εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία κλπ, τι ήθος και χαρακτήρα έχουν, εάν συνεργάζονται καλά με τους συναδέλφους τους, εάν δείχνουν ανθρώπινη κατανόηση, ένα διατηρούν τη ψυχραιμία τους κλπ.

Δείτε παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δώσουν απαντήσεις οι προϊστάμενοι γιατροί:

 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σχέση γιατρού και ασθενή: Πώς πρέπει να είναι;

Σχέση γιατρού και ασθενή: Πώς πρέπει να είναι;

Ποιες είναι οι βασικές αρχές για μια υγιή, λειτουργική σχέση μεταξύ των δυο μερών;
Γράφει: Διάκος Θοδωρής
 

Σχέση γιατρού και ασθενή: Πώς πρέπει να είναι;
Ποια είναι η σχέση σας με τον γιατρό σας;
Αρκετές μελέτες έχουν γίνει, προσπαθώντας να καθορίσουν πώς πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή, σε ποιες αρχές πρέπει να βασίζεται. Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής σημεία, που πρέπει να υπάρχουν ώστε να υπάρχει μια υγιής και λειτουργική σχέση με τον γιατρό μας.
Επικοινωνία
Η σωστή επικοινωνία είναι αναγκαία για μια καλή σχέση. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την ψυχολογία του ασθενούς, βοηθώντας τον να εμπιστευθεί περισσότερο και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, αλλά και οδηγώντας σε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο κάποιου ιατρικού λάθους.
Κατανόηση
Είναι αναγκαίο ο γιατρός να μπορεί να καταλάβει αυτά που αισθάνεται ο ασθενής του—σε σωματικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό, και να δείχνει κατανόηση. Μελέτες έχουν αποδείξει πως όταν ο γιατρός είναι ικανός να δείξει ενσυναίσθηση, ο ασθενής νιώθει πολύ πιο ασφαλής και σίγουρος για την φροντίδα που λαμβάνει.
Εμπιστοσύνη
Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη εμπνέει ο γιατρός στον ασθενή του, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον δεύτερο να μοιραστεί μαζί του με μεγαλύτερη άνεση τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα συμπτώματα και τις ανησυχίες του, με αποτέλεσμα ο γιατρός να μπορεί να βγάλει διάγνωση με μεγαλύτερη ευκολία, και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ειλικρίνεια
Τα νέα που μας δίνει ο γιατρός μας δεν γίνεται να είναι πάντα ευχάριστα. Και ο γιατρός έχει την υποχρέωση να μας ενημερώνει με απόλυτη ειλικρίνεια για κάθε κίνδυνο, φαρμακευτική παρενέργεια, και κάθε τι που θα προκύψει—χωρίς να ξεχνάει ποτέ, βέβαια, ότι τον τελικό λόγο (ειδικά σε πιο δύσκολες αποφάσεις) τον έχει ο ασθενής για το τι θα συμβεί στο σώμα του.
Όρια και επαγγελματισμός
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η σχέση γιατρού και ασθενή δεν είναι φιλική, αλλά επαγγελματική, και πρέπει να παραμένει έτσι. Ο γιατρός δεν έχει λόγο να μοιράζεται με τον ασθενή πληροφορίες από την προσωπική του ζωή, φορτίζοντάς τον συναισθηματικά, και δεν πρέπει να μετακινεί ραντεβού κατά βούληση, απλά και μόνο για να βολέψει κάτι στην προσωπική του ζωή. Ο ασθενής, από την μεριά του, δεν πρέπει να ενοχλεί τον γιατρό συνεχώς με προσωπικά τηλεφωνήματα και επισκέψεις χωρίς ραντεβού στο ιατρείο, δείχνοντας ότι σέβεται τον χρόνο του γιατρού.
Ποια είναι η δική σας άποψη για το πώς πρέπει να είναι η σχέση ασθενή-γιατρού; Είστε ικανοποιημένοι από τον γιατρό σας; Πώς πιστεύετε ότι αυτές οι αρχές αντικατοπτρίζονται στην ελληνική πραγματικότητα;

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ποινική δίωξη σε ιατροδικαστή του ΑΠΘ

Ποινική δίωξη σε ιατροδικαστή του ΑΠΘ – Εκανε νεκροτομές και έπαιρνε έξτρα χρήματα από συγγενείς νεκρών.

Ο ιατροδικαστής βαρύνεται με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της δωροληψίας καθώς ο οποίος φέρεται να πραγματοποιούσε νεκροτομές εκτός του νόμιμου ωραρίου του αρμόδιου Εργαστηρίου του Ιδρύματος, τις οποίες και χρέωνε πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος.

Πρόκειται για επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή, για υποθέσεις διαφθοράς.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πέρσι τον Οκτώβριο, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας της προκαταρκτική έρευνα, την οποία διενήργησαν η Οικονομική Αστυνομία και πταισματοδίκης, ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του επίκουρου καθηγητή, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και δωροληψία, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 40.000 ευρώ.

Η δίωξη αφορά την περίοδο 2012-14, διάστημα κατά το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος επιστημονικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου διενεργούνταν -εντός προβλεπόμενου ωραρίου (καθημερινές, συνήθως από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι)- ιατροδικαστικές πράξεις, όπως νεκροτομές και ταριχεύσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ίδιος καθηγητής σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι τελούσε νεκροτομές εκτός του ωραρίου του Εργαστηρίου (απογεύματα και Σαββατοκύριακα), εισπράττοντας έξτρα ποσά από τους συγγενείς των νεκρών.

Η «ταρίφα» του φαίνεται ότι κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ, για κάθε νεκρό. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη δικαστική έρευνα, στο «κόλπο» ήταν και γραφεία τελετών μέσω των οποίων φαίνεται ότι γινόταν η είσπραξη των ποσών.

Καταθέτοντας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο κατηγορούμενος καθηγητής αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται. Ήδη, για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης έχει ενημερωθεί το Πανεπιστήμιο και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για ενδεχόμενες παρόμοιες πρακτικές συναδέλφων του ιατροδικαστών.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Αγγλία: Ζητούνται 10.000 επαγγελματίες υγείας ως το 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροι βρετανίας

Το αγγλικό σύστημα υγείας (NHS England) ετοιμάζει διεθνές γραφείο πρόσληψης γενικών ιατρών, με στόχο να προσελκύσει 2.000 ξένους γιατρούς τα επόμενα 3 χρόνια. Συνολικά, οι Άγγλοι έχουν σκοπό να προσλάβουν 5.000 γενικούς ιατρούς και 5.000 λοιπούς επαγγελματίες υγείας ως το 2020.

Σύμφωνα με τον Δρ. Arvind Madan, Διευθυντή πρωτοβάθμιας φροντίδας του NHS England, «οι περισσότεροι νέοι γενικοί ιατροί θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στη χώρα και η γενική ιατρική θα ωφεληθεί από την αύξηση κατά 25% στις θέσεις τα επόμενα χρόνια», αλλά η πρόσληψη ξένων, γενικών ιατρών θα «μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και να μειώσουμε την πίεση σε ορισμένες περιοχές της χώρας».


Η Αγγλία έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γενικών ιατρών. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα μία νέα δημοσκόπηση μεταξύ ιατρών από το πανεπιστήμιο του Warwick έδειξε ότι μόνο 2 στους 3 γιατρούς, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ως γενικοί ιατροί, σχεδιάζουν να εργαστούν στο εθνικό σύστημα της χώρας.

Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και φαίνεται ότι θα γίνει χειρότερη», προειδοποιεί ο Niall Dickson, επικεφαλής του NHS Confederation. «Το γεγονός ότι το 12% των θέσεων γενικών ιατρών είναι κενές και σχεδόν ένα στα πέντε οικογενειακά ιατρεία έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση πρόσληψης νέου ιατρού, δείχνουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προσλάβουμε ιατρούς».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ