ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Χειροπέδες σε γιατρό για προσημειωμένα χαρτονομίσματα 500 ευρώ

Χειροπέδες σε γιατρό για προσημειωμένα χαρτονομίσματα 500 ευρώ (upd)

Για παθητική δωροδοκία (δωροληψία) συνελήφθη ορθοπεδικός του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής “ΚΑΤ”.

Η υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός φέρεται να ζήτησε 1.000 ευρώ για να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, την Τετάρτη, σε προκαθορισμένη συνάντηση στο Νοσοκομείο ο γιατρός παρέλαβε, ως προκαταβολή, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και συνέλαβαν τον γιατρό, ενώ στο γραφείο του βρέθηκε φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Ο εν λόγω γιατρός, που οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, έχει διατελέσει αντινομάρχης Ευβοίας με το Συνδυασμό του Αθ. Μπουραντά, ενώ έχει εργαστει και στα Νοσοκομεία Χαλκίδας – Κύμης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, μερικούς μήνες πριν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου είχε ευχαριστήσει το γιατρό του ΚΑΤ δημοσίως για την επέμβαση που πραγματοποίησε στον ανιψιό της.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Βράζουν οι γιατροί για την αξιολόγηση μετά την ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη! Δείτε το έγγραφο της αξιολόγησης

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Φωτιά βάζει και στους γιατρούς η αξιολόγηση! Τι ζητούν από τους προϊσταμένους.


Βράζει και ο υγειονομικός χώρος για την αξιολόγηση, η οποία υποτίθεται πως θα πρέπει να ξεκινήσει με διαδικασίες εξπρές μετά και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.

Η επί της ουσίας διαδικασία πάντως είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό αφού έχουν μοιραστεί στα νοσοκομεία όλα τα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν από τους επικεφαλής των τμημάτων με βάση την άποψη που έχουν για τους υφισταμένους τους, είτε είναι γιατροί είτε είναι υγειονομικοί υπάλληλοι.

 

Η τροπολογία βέβαια Γεροβασίλη βάζει τους κλάδους σε νέες περιπέτειες, καθώς όποιος διευθυντής αρνηθεί να αξιολογήσει τους υφισταμένους του κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ουσιαστικά αφού δε θα προχωρούν οι κρίσεις του για αναβάθμιση.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι Προϊστάμενοι Τμημάτων και Διεύθυνσης που δεν θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του προσωπικού των μονάδων στην οποία προΐστανται – συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, θα αποκλείονται αυτόματα από τις επόμενες κρίσεις προϊστάμενων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί είναι στα κάγκελα και μιλούν για απεργοσπαστικό μηχανισμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι γιατροί του ΠΕΔΥ: «Γιατροί ΠΕΔΥ: Απεργοσπαστική διαδικασία η αξιολόγηση για τους γιατρούς! Τι προτρέπουν τους συναδέλφους τους».

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και γιατροί που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικά έχουν εκλεγεί και με την κυβερνώσα παράταξη, δηλώνουν ανοικτά κατά των κυβερνητικών ενεργειών για την αξιολόγηση.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, τις τελευταίες ημέρες οι διαμαρτυρίες προς την Κουμουνδούρου με τελικούς αποδέκτες τους …ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, δίνουν και παίρνουν από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια η κυβέρνηση δε φαίνεται να κάνει βήμα πίσω…

Πάντως οι γιατροί ετοιμάζουν νομικά μέτρα κατά της αξιολόγησης, ενώ ήδη η τοποθέτηση του νομικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ για το θέμα ενισχύει τα επιχειρήματα τους ότι η διαδικασία είναι παράνομη.

Έγγραφο κυρίως για …νοσοκομειακούς

Πάντως φαίνεται ότι η όλη αξιολόγηση έχει “στηθεί” για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όχι για όσους εργάζονται στα ΠΕΔΥ ή άλλες υγειονομικές Μονάδες.
Και αυτό διότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλες οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι προϊστάμενοι, είναι στηριγμένες στα νοσοκομεία.

 

Μεταξύ των απαντήσεων που πρέπει να δώσουν οι προϊστάμενοι για τους υφισταμένους τους είναι τι επιστημονικό και ερευνητικό έργο έχουν, αν διαθέτουν οργανωτική εμπειρία και διοικητική ικανότητα, τι συμπεριφορά παρουσιάζουν στους ασθενείς, εάν συμμετέχουν στις δραστηριότητες του νοσοκομείου όπως εφημερίες, εξωτερικά ιατρεία κλπ, τι ήθος και χαρακτήρα έχουν, εάν συνεργάζονται καλά με τους συναδέλφους τους, εάν δείχνουν ανθρώπινη κατανόηση, ένα διατηρούν τη ψυχραιμία τους κλπ.

Δείτε παρακάτω μερικές χαρακτηριστικές ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δώσουν απαντήσεις οι προϊστάμενοι γιατροί:

 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σχέση γιατρού και ασθενή: Πώς πρέπει να είναι;

Σχέση γιατρού και ασθενή: Πώς πρέπει να είναι;

Ποιες είναι οι βασικές αρχές για μια υγιή, λειτουργική σχέση μεταξύ των δυο μερών;
Γράφει: Διάκος Θοδωρής
 

Σχέση γιατρού και ασθενή: Πώς πρέπει να είναι;
Ποια είναι η σχέση σας με τον γιατρό σας;
Αρκετές μελέτες έχουν γίνει, προσπαθώντας να καθορίσουν πώς πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενή, σε ποιες αρχές πρέπει να βασίζεται. Οι ερευνητές κατέληξαν στα εξής σημεία, που πρέπει να υπάρχουν ώστε να υπάρχει μια υγιής και λειτουργική σχέση με τον γιατρό μας.
Επικοινωνία
Η σωστή επικοινωνία είναι αναγκαία για μια καλή σχέση. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας την ψυχολογία του ασθενούς, βοηθώντας τον να εμπιστευθεί περισσότερο και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, αλλά και οδηγώντας σε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο κάποιου ιατρικού λάθους.
Κατανόηση
Είναι αναγκαίο ο γιατρός να μπορεί να καταλάβει αυτά που αισθάνεται ο ασθενής του—σε σωματικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό, και να δείχνει κατανόηση. Μελέτες έχουν αποδείξει πως όταν ο γιατρός είναι ικανός να δείξει ενσυναίσθηση, ο ασθενής νιώθει πολύ πιο ασφαλής και σίγουρος για την φροντίδα που λαμβάνει.
Εμπιστοσύνη
Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη εμπνέει ο γιατρός στον ασθενή του, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον δεύτερο να μοιραστεί μαζί του με μεγαλύτερη άνεση τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα συμπτώματα και τις ανησυχίες του, με αποτέλεσμα ο γιατρός να μπορεί να βγάλει διάγνωση με μεγαλύτερη ευκολία, και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ειλικρίνεια
Τα νέα που μας δίνει ο γιατρός μας δεν γίνεται να είναι πάντα ευχάριστα. Και ο γιατρός έχει την υποχρέωση να μας ενημερώνει με απόλυτη ειλικρίνεια για κάθε κίνδυνο, φαρμακευτική παρενέργεια, και κάθε τι που θα προκύψει—χωρίς να ξεχνάει ποτέ, βέβαια, ότι τον τελικό λόγο (ειδικά σε πιο δύσκολες αποφάσεις) τον έχει ο ασθενής για το τι θα συμβεί στο σώμα του.
Όρια και επαγγελματισμός
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η σχέση γιατρού και ασθενή δεν είναι φιλική, αλλά επαγγελματική, και πρέπει να παραμένει έτσι. Ο γιατρός δεν έχει λόγο να μοιράζεται με τον ασθενή πληροφορίες από την προσωπική του ζωή, φορτίζοντάς τον συναισθηματικά, και δεν πρέπει να μετακινεί ραντεβού κατά βούληση, απλά και μόνο για να βολέψει κάτι στην προσωπική του ζωή. Ο ασθενής, από την μεριά του, δεν πρέπει να ενοχλεί τον γιατρό συνεχώς με προσωπικά τηλεφωνήματα και επισκέψεις χωρίς ραντεβού στο ιατρείο, δείχνοντας ότι σέβεται τον χρόνο του γιατρού.
Ποια είναι η δική σας άποψη για το πώς πρέπει να είναι η σχέση ασθενή-γιατρού; Είστε ικανοποιημένοι από τον γιατρό σας; Πώς πιστεύετε ότι αυτές οι αρχές αντικατοπτρίζονται στην ελληνική πραγματικότητα;

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ποινική δίωξη σε ιατροδικαστή του ΑΠΘ

Ποινική δίωξη σε ιατροδικαστή του ΑΠΘ – Εκανε νεκροτομές και έπαιρνε έξτρα χρήματα από συγγενείς νεκρών.

Ο ιατροδικαστής βαρύνεται με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της δωροληψίας καθώς ο οποίος φέρεται να πραγματοποιούσε νεκροτομές εκτός του νόμιμου ωραρίου του αρμόδιου Εργαστηρίου του Ιδρύματος, τις οποίες και χρέωνε πολύ ακριβότερα από το προβλεπόμενο κόστος.

Πρόκειται για επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, εις βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή, για υποθέσεις διαφθοράς.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πέρσι τον Οκτώβριο, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας της προκαταρκτική έρευνα, την οποία διενήργησαν η Οικονομική Αστυνομία και πταισματοδίκης, ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του επίκουρου καθηγητή, για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, με ιδιαίτερα τεχνάσματα και δωροληψία, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 40.000 ευρώ.

Η δίωξη αφορά την περίοδο 2012-14, διάστημα κατά το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος επιστημονικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου διενεργούνταν -εντός προβλεπόμενου ωραρίου (καθημερινές, συνήθως από τις 7 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι)- ιατροδικαστικές πράξεις, όπως νεκροτομές και ταριχεύσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ίδιος καθηγητής σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι τελούσε νεκροτομές εκτός του ωραρίου του Εργαστηρίου (απογεύματα και Σαββατοκύριακα), εισπράττοντας έξτρα ποσά από τους συγγενείς των νεκρών.

Η «ταρίφα» του φαίνεται ότι κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ, για κάθε νεκρό. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη δικαστική έρευνα, στο «κόλπο» ήταν και γραφεία τελετών μέσω των οποίων φαίνεται ότι γινόταν η είσπραξη των ποσών.

Καταθέτοντας στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο κατηγορούμενος καθηγητής αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται. Ήδη, για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης έχει ενημερωθεί το Πανεπιστήμιο και το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον του, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για ενδεχόμενες παρόμοιες πρακτικές συναδέλφων του ιατροδικαστών.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Αγγλία: Ζητούνται 10.000 επαγγελματίες υγείας ως το 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροι βρετανίας

Το αγγλικό σύστημα υγείας (NHS England) ετοιμάζει διεθνές γραφείο πρόσληψης γενικών ιατρών, με στόχο να προσελκύσει 2.000 ξένους γιατρούς τα επόμενα 3 χρόνια. Συνολικά, οι Άγγλοι έχουν σκοπό να προσλάβουν 5.000 γενικούς ιατρούς και 5.000 λοιπούς επαγγελματίες υγείας ως το 2020.

Σύμφωνα με τον Δρ. Arvind Madan, Διευθυντή πρωτοβάθμιας φροντίδας του NHS England, «οι περισσότεροι νέοι γενικοί ιατροί θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται στη χώρα και η γενική ιατρική θα ωφεληθεί από την αύξηση κατά 25% στις θέσεις τα επόμενα χρόνια», αλλά η πρόσληψη ξένων, γενικών ιατρών θα «μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες και να μειώσουμε την πίεση σε ορισμένες περιοχές της χώρας».


Η Αγγλία έχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης γενικών ιατρών. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα μία νέα δημοσκόπηση μεταξύ ιατρών από το πανεπιστήμιο του Warwick έδειξε ότι μόνο 2 στους 3 γιατρούς, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους ως γενικοί ιατροί, σχεδιάζουν να εργαστούν στο εθνικό σύστημα της χώρας.

Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και φαίνεται ότι θα γίνει χειρότερη», προειδοποιεί ο Niall Dickson, επικεφαλής του NHS Confederation. «Το γεγονός ότι το 12% των θέσεων γενικών ιατρών είναι κενές και σχεδόν ένα στα πέντε οικογενειακά ιατρεία έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση πρόσληψης νέου ιατρού, δείχνουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προσλάβουμε ιατρούς».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των γιατρών σε νοσοκομεία και ΤΟΜΥ!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τους μισθούς που θα έχουν οι γιατροί στις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά κι εάν μειώθηκαν ή όχι οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών με το νέο μνημόνιο.

 

Άλλωστε οι δανειστές ήθελαν να τροποποιήσουν τα ειδικά μισθολόγια και να κάνουν περικοπές εδώ και καιρό.
Σε ότι αφορά πάντως τους μισθούς των γιατρών που θα προσληφθούν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα είναι με βάση τον μισθό του Επιμελητή Α’. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: Δείτε ποιες θα είναι οι αποδοχές των γιατρών των ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση»

Οι αποδοχές των γιατρών ανά βαθμίδα

Με βάση τον τελευταίο μνημονιακό νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μισθολογικού Κλιμακίου =1 του Συντονιστή Διευθυντή ορίζεται στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων τριών ευρώ (1.903 €).

Ο βασικός μισθός των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων μέχρι το Μισθολογικό Κλιμάκιο 16, διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μισθολογικό Κλιμάκιο του ποσού των εξήντα επτά ευρώ (67 €).

 

Ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών βαθμίδων των ιατρών διαμορφώνεται σε ποσοστό επί του αντίστοιχου Μισθολογικού Κλιμακίου του Συντονιστή Διευθυντή, ως εξής:

α. Διευθυντής και αντίστοιχοι 95%
β. Επιμελητής Α΄ και αντίστοιχοι 90%
γ. Επιμελητής Β΄ και αντίστοιχοι 78%
δ. Ειδικευόμενος 63%
ε. Μόνιμοι αγροτικοί ιατροί 61%.

– Ο μηνιαίος βασικός μισθός των Ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου διαμορφώνεται σε ποσοστό 61% του ΜΚ1 του Συντονιστή Διευθυντή, χωρίς περαιτέρω μισθολογική εξέλιξη.

 

Έτσι με βάση τον μισθό του Συντονιστή Διευθυντή οι υπόλοιποι γιατροί λαμβάνουν τις εξής βασικές μικτές αποδοχές σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο του 2017:

-Διευθυντής: 1807,85 ευρώ
-Επιμελητής Α΄: 1712,70 ευρώ
–Επιμελητής Β΄: 1484,34 ευρώ
–Ειδικευόμενος: 1198,89 ευρώ
–Μόνιμοι αγροτικοί ιατροί: 1160,83 ευρώ
–Ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου: 1160,83 ευρώ 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΙΣΑ για ιατρική νομοθεσία: Όχι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό - Βαρνάβας: Το σ/ν θα ψηφιστεί

ΙΣΑ για ιατρική νομοθεσία: Όχι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό - Βαρνάβας: Το σ/ν θα ψηφιστεί

Σε καζάνι που βράζει μοιάζει πλέον ο ιατρικός κόσμος, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, το οποίο έχει φέρει σε δαβούλευση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς οι επικεφαλής των μεγάλων Συλλόγων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, κάνουν λόγο για «ένα ανεπαρκές σχέδιο, υποτελές και φιλοκυβερνητικό, το οποίο εκπορεύεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Πρόκειται για πολύ σοβαρές και καυστικές δηλώσεις και από τους τρεις Ιατρικούς Συλλόγους, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται ο ΓΓ του ΠΙΣ κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Επιπλέον, οι πρόεδροι των τριών Συλλόγων στηλιτεύουν το γεγονός, ότι ενώ οι εκλογές των Συλλόγων είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, μετατίθενται για ένα χρόνο, πράγμα, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ζητήματα ηθικής τάξης.
Από την πλευρά του ωστόσο ο κ. Βαρνάβας, δεν άφησε την ευκαιρία, και απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι αυτό που πράττουν οι τρεις μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι, αποτελεί «ανέντιμη τακτική». «Η Ιατρική νομοθεσία μέχρι σήμερα, ανάγετο σε νόμους της δικτατορίας Μεταξά καθώς και Βασιλικά Διατάγματα του 1957», προσθέτοντας ακόμη, πως «κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ».
Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΠΙΣ να σταθεί στο ύψος του

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, καλεί τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υπηρετώντας το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της δημόσιας υγείας.
Αναλυτικά, η δήλωση του ΙΣΑ έχει ως εξής:
«O ιατρικός κλάδος έχει υποστεί την τελευταία διετία μια λαίλαπα μέτρων που τον οδήγησε στην επιστημονική και επαγγελματική εξαθλίωση. Οι ιδιώτες γιατροί υπέστησαν διωγμό, οι νοσοκομειακοί εμπαίζονται συστηματικά, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας οδηγείται στην μετανάστευση και η δημόσια υγεία καταρρέει.
Πρόσφατα μάλιστα, δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος ανεφάρμοστου και ιδεοληπτικού.
Την κρίσιμη αυτή ώρα, ο ιατρικός κόσμος οφείλει ενωμένος να προβάλει αντιστάσεις. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι πρέπει να ισχυροποιηθούν για να μπορούν να προβάλουν αντίσταση στην αυθαιρεσία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια ύποπτη και συντονισμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση και τη φίμωσή τους, η οποία αποτυπώνεται πλέον και θεσμικά με το Σχέδιο Νόμου για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση των Ιατρικών Συλλόγων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υπηρετώντας το ρόλο που του έχει ανατεθεί από το ιατρικό σώμα να προασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των ιατρών και της δημόσιας υγείας.
Δεν θα επιτρέψουμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό να αλώσει τον ιατρικό χώρο. Ενωμένοι θα δώσουμε μάχη για την επαγγελματική μας επιβίωση και τη Δημόσια υγεία».
Η δήλωση Βαρνάβα

Η δήλωση του ΓΓ του ΠΙΣ κ. Δημήτρη Βαρνάβα έχει ως εξής:
«Η Ιατρική νομοθεσία ανάγεται σε νόμους της δικτατορίας Μεταξά καθώς και Βασιλικά Διατάγματα του 1957. Δικαιολογημένα όλοι οι γιατροί νιώθαμε ντροπή κάθε φορά που κάναμε παραπομπή στις απαρχαιωμένες αυτές διατάξεις, γι αυτό υπήρξε επίμονο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ για εκσυγχρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας. Το 2014 ο ΠΙΣ πραγματοποίησε δύο πολύωρες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να μελετήσει άρθρο προς άρθρο τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας, ενώ ομάδα νομικών εργάστηκε ώστε αυτές να διαμορφωθούν σε σχέδιο νόμου.
Έκτοτε, σε κάθε συνάντηση που πραγματοποιούσε ο ΠΙΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθετε επίμονα αίτημα προώθησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ενώ σε πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με συμμετοχή του υπουργού Υγείας υπήρξαν τοποθετήσεις Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που τον εγκαλούσαν για καθυστέρηση ψήφισης του σχεδίου νόμου.
Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου αναρτήθηκε επιτέλους το σχέδιο νόμου για διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο ΠΙΣ εξέφρασε την ικανοποίησή του. Όμως με έκπληξη είδαμε να ακολουθούν προσωπικά Δελτία Τύπου από τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης, γραμμένα όλα με πανομοιότυπο τρόπο, σα να συντάχθηκαν από το ίδιο κέντρο.
Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς. Κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη Γενική Συνέλευση. Κυρίως όμως οι τρείς Πρόεδροι δεν εισφέρουν καμιά πρόταση, ακολουθώντας τακτική γκρίνιας και φθοράς του κεντρικού εκφραστή των ιατρικών συλλόγων, του ΠΙΣ. Πρόκειται για ανέντιμη τακτική.
Οι κ.κ. Πατούλης, Εξαδάκτυλος και η κυρία Μαστοράκου είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους στα θεσμικά όργανα και το απέφυγαν, προσδοκώντας ότι θα είχαν εσαεί δυνατότητα να μεμψιμοιρούν πως ο ΠΙΣ δεν εισακούεται από το υπουργείο. Και τώρα που το σχέδιο νόμου τέθηκε σε διαβούλευση προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα σε βάρος του ΠΙΣ με αβάσιμους και ευτελιστικούς ισχυρισμούς. Το τραγικό είναι πως οι δύο τελευταίοι είναι μέλη στο ΔΣ του ΠΙΣ, επιλέγουν όμως να υπονομεύουν απροκάλυπτα το ΔΣ και να προκαλούν σχόλια περί «εμφυλίου» ανάμεσα στους γιατρούς. Μάταιος κόπος.
Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί και ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το κύρος και τη λειτουργία του, συμπορευόμενος με τους άλλους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους, τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο». 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ανοίγουν οι φάκελοι 4500 γιατρών για μίζες από φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Φύλλο και φτερό γίνονται τα οικονομικά 4500 γιατρών για μίζες από φάρμακα

 

Στο κυνήγι 4500 γιατρών που πιθανώς να εμπλέκονται με μίζες από φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει δοθεί εντολή να εξευρεθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι 4500 γιατροί έχουν πάρει μίζες από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, η οποία φέρεται να έχει δωροδοκήσει και αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε πως ξεκίνησε η υπόθεση ΕΔΩ: «Αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου για καταγγελίες περί μίζας σε γιατρούς και αξιωματούχους! Τι απαντά η Novartis Hellas»

Επικοινωνία με …φάρμακα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, ερευνώνται οι περίοδοι κατά τις οποίες υπάρχει υποψία συναλλαγών μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών, ώστε να υπάρχουν και τα στοιχεία που να αποδεικνύουν σκάνδαλο στη φαρμακευτική αγορά.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία κατά της διαπλοκής ειδικά στον τομέα της Υγείας, με πιο έντονα τα σημάδια του «πολέμου» μετά την υπογραφή του τελευταίου μνημονίου.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν βέβαια ότι μετά το νέο μνημόνιο, δίνεται βάρος σε διάφορα άσχετα θέματα που δε σχετίζονται με τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης όπως φορολογικά, ασφαλιστικά κλπ, με στόχο να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το τελευταίο διάστημα προκύπτουν θέματα όπως επιλογή με κλήρωση των σημαιοφόρων, τηλεοπτικές άδειες, αλλαγή ιδιοκτησιών σε ΜΜΕ κ.α.

Στόχος είναι κατά πολλούς, να στραφεί η κοινή γνώμη σε σκάνδαλα και άλλου τύπου θέματα, ώστε να περάσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα βαριά μέτρα που ψηφίστηκαν με το νέο μνημόνιο.

Στην εξεταστική 4500 γιατροί

Έτσι στόχος είναι όταν ξεκινήσει η εξεταστική επιτροπή της βουλής τη συζήτηση για τα φάρμακα και τις τιμολογήσεις τους και να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τουλάχιστον για τους 4500 γιατρούς, που φέρονται να έχουν εισπράξει μίζες για να προωθήσουν συγκεκριμένα σκευάσματα. Άλλωστε το θέμα έχει …διαφημιστεί δεόντως από την κυβέρνηση.

 

Αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο είναι κυρίως οι μεγαλογιατροί, τους οποίους θέλει να παρουσιάσει με στοιχεία η κυβέρνηση, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ώστε να μπορέσει και να πάρει την επικοινωνιακή ρεβάνς.

Με βάση τους υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών στο HealthReport.gr, η συζήτηση για τα φάρμακα στην εξεταστική επιτροπή της βουλής, θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου και θα κρατήσει για μήνες.

Εξάλλου θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η εξέταση της υπόθεσης Σαλμά για τις τιμές των αρθροσκοπήσεων, ενώ θα ακολουθήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Άγριος πόλεμος Πολάκη-Σαλμά για τις τιμές στις αρθροσκοπήσεις! Όλες οι αποφάσεις που άναψαν φωτιές»

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι μίζες από τα φάρμακα

Προς ώρας πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων σε μίζες φαρμάκων, παρότι υπάρχουν διαθέσιμα email που δείχνουν συνομιλίες, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Γι αυτό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει ζητηθεί τις τελευταίες ημέρες να δοθούν στοιχεία από τις Αμερικανικές Αρχές που εξετάζουν αντίστοιχα την υπόθεση. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται για τον Μάρτιο τα Διαγνωστικά! Τι θα γίνει με τους γιατρούς

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Το χρώμα του χρήματος από τον ΕΟΠΥΥ για τον Μήνα Μάρτιο θα δουν τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

 

Με καθυστέρηση 4 μηνών θα καταβληθούν από τον ΕΟΠΥΥ στους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων τα χρήματα που τους αναλογούν για εξετάσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων διαβεβαίωσε τα μέλη του ότι έπειτα από επικοινωνία του με την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχει δοθεί εντολή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του Οργανισμού να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση των απαιτήσεων του κλάδου για τον Μάρτιο του 2017.

 

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων να προσκομίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες στις ΠΕ.ΔΙ. που ανήκουν, ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Από την άλλη οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι για μήνες όπως βέβαια και άλλοι κλάδοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι σύντομα θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές προς όλους, οι ιατρικοί κλάδοι παραμένουν δύσπιστοι. Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει μονίμως με καθυστέρηση μηνών, την ώρα όμως που οι υποχρεώσεις των γιατρών για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές έχουν διπλασιαστεί.

 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά σύντομα αλλάζουν και οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και ο τρόπος αμοιβής τους. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πως θα γίνονται οι συμβάσεις»

Πάντως με βάση τις εκτιμήσεις ιατρικών κύκλων, στις περιοχές όπου και σήμερα δεν υπάρχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών με διάφορες ειδικότητες, όπως με παιδιάτρους, καρδιολόγους κλπ, το πρόβλημα θα ενταθεί άμεσα λόγω των μειωμένων αποδοχών που θα δίνονται. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Πάγωσε» η κατάργηση του «δίπορτου» των πανεπιστημιακών σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Παράταση στο δίπορτο των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Το υπουργείο Υγείας που είχε προωθήσει το προηγούμενο διάστημα διάταξη με την οποία θα απαγορευόταν η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται ότι πάγωσε τις αλλαγές. Δείτε ΕΔΩ τη διάταξη που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο Υγείας: «Τέλος η παράλληλη απασχόληση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τους πανεπιστημιακούς! Όλες οι λεπτομέρειες»

Οι αντιδράσεις άλλωστε από τους πανεπιστημιακούς ήταν άμεσες και σφοδρές, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε και στο πάγωμα της απόφασης του υπ.Υγείας.

 

Εξάλλου πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως έχει ληφθεί κεντρικά η απόφαση στην κυβέρνηση να μην ανοίξει άλλο μέτωπο στον τομέα της Υγείας, ώστε να προωθηθούν διάφορες αλλαγές χωρίς…φασαρίες.

Πάντως μία τέτοια αλλαγή για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς θα σήμαινε κατακόρυφη μείωση των εσόδων τους, οι οποίοι σήμερα σε αντίθεση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς μπορούν να δουλεύουν κανονικά και στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Γι αυτό και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είχαν απειλήσει με μαζική φυγή από το ΕΣΥ όταν γνωστοποιήθηκε η απόφαση του υπουργείου Υγείας. Δείτε ΕΔΩ τι είχαν δηλώσει: «Πανεπιστημιακοί γιατροί: Αν εφαρμοστεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση θα υπάρξει μαζική φυγή από το ΕΣΥ!»

Προς ώρας πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr, προτίθεται να κάνει αλλαγές και καταργήσεις σε κλινικές με αφορμή το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων γιατρών που ετοιμάζει. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Χειροπέδες στον γιατρό του κάμπινγκ του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας

Ένα περιστατικό που δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών για τη λειτουργία του κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι εκτυλίχθηκε στις αρχές του μήνα. Ο γιατρός της κατασκήνωσης συνελήφθη και καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από καταγγελία 19χρονης φοιτήτριας ενώ η υπόθεση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τόσο από τις αστυνομικές αρχές όσο και από τη διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, η σύλληψη του 49χρονου γιατρού Β.Μ. έγινε στις 3 Ιουλίου μετά την καταγγελία που έκανε στις αστυνομικές αρχές φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οπως καταγγέλλει η κοπέλα επισκέφτηκε το ιατρείο του κάμπινγκ επειδή «είχε κάποια σημάδια στα χέρια της πιθανόν αλλεργικού χαρακτήρα». Μετά από δύο επισκέψεις και ενώ τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν ξαναπήγε στο ιατρείο το βράδυ της Κυριακής, 2 Ιουλίου. Ο γιατρός σύμφωνα με την κατάθεση της κοπέλας, της είπε ότι κάηκε από τον ήλιο και της ζήτησε να ξαπλώσει μπρούμυτα στο κρεβάτι. «Φορούσα ένα τιραντέ φόρεμα και από κάτω το μαγιό μου. «Άρχισε να μου λέει ότι είμαι πολύ όμορφη και από τις πιο εντυπωσιακές κοπέλες που είχαν έρθει στο κάμπινγκ. Νόμιζα ότι ήθελε να με εξετάσει στην πλάτη για σημάδια παρόμοια με αυτά που είχα βγάλει στα χέρια μου» ανέφερε στην κατάθεσή της η 19χρονη.

Το στάδιο του… μασάζ

Ο γιατρός, όπως κατέθεσε η φοιτήτρια στις διωκτικές αρχές, άρχισε να την τρίβει στην πλάτη και τους ώμους με μία αλοιφή λέγοντας της μάλιστα ότι «τώρα περάσαμε στο στάδιο του… μασάζ». Στη συνέχεια της είπε ότι πρέπει να βάλει αλοιφή και στους γλουτούς ενώ κατά τη διάρκεια της «εξέτασης» τη ρωτούσε «αν νιώθει άνετα και αν… χαλαρώνει».

«Του είπα ότι θέλω να φύγω γιατί με περιμένουν οι φίλες μου αλλά αυτός μου ζήτησε να μείνω άλλα πέντε – δέκα λεπτά. Μου είπε «είσαι πολύ θερμή και έχεις πολύ ωραίους γλουτούς» και πριν προλάβω να πω οτιδήποτε παραμέρισε το μαγιό μου και άρχισε να με τρίβει στο αιδοίο μου. Σηκώθηκα αμέσως και του είπα ότι θέλω να φύγω» κατέθεσε η 19χρονη στις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα ο γιατρός φέρεται μετά το περιστατικό να ζήτησε από την κοπέλα να ξαναπεράσει από το ιατρείο αργότερα το βράδυ για να του πει μια… καληνύχτα και της είπε ότι θα χαιρόταν πολύ να την ξαναδεί κάποιο άλλο τριήμερο στο κάμπινγκ.

Η 19χρονη μετά το περιστατικό ενημέρωσε άμεσα τον αρχηγό και τον υπαρχηγό της κατασκήνωσης, τηλεφώνησε στους γονείς της ενώ στη συνέχεια προσέφυγε στις αστυνομικές αρχές και ακολούθησε η σύλληψη του 49χρονου γιατρού.

Με… βαρύ ποινικό μητρώο

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διενεργήθηκε από τις διωκτικές αρχές έκπληκτη η 19χρονη πληροφορήθηκε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός έχει διαγραφεί από τον ιατρικό σύλλογο εδώ και 3,5 χρόνια ενώ φέρεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση κλοπής ύψους 120.000 ευρώ, για την οποία μάλιστα του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με διάταξη ανακρίτριας Αθηνών! Επίσης φέρεται να είχε απασχολήσει τις αρχές και για υπόθεση εξύβρισης και απλής σωματικής βλάβης.

 

Ποινή φυλάκισης δύο ετών

Ο 49χρονος γιατρός Β.Μ. που έχει την ειδικότητα του ορθοπεδικού χειρουργού, μετά την καταγγελία της 19χρονης παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, κατηγορούμενος για ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Ο ίδιος απολογούμενος στις αστυνομικές αρχές αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Όπως υποστήριξε η κοπέλα είχε επισκεφτεί το ιατρείο για τέταρτη φορά σε δύο ημέρες καθώς είχε εκτεταμένα ηλιακά εγκαύματα σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του σώματός της. Ο 49χρονος γιατρός ισχυρίζεται ότι η 19χρονη τον παρακάλεσε να της βάλει ενυδατική αλοιφή ενώ ανέφερε ότι «άλλος τρόπος τοποθέτησης αλοιφής χωρίς να έρθουν σε επαφή τα χέρια μου με το σώμα του αρρώστου δεν υπάρχει».

Επιστολή – καταπέλτης σε βάρος του ΑΠΘ

Το συγκεκριμένο περιστατικό γεννά πλήθος ερωτημάτων για τη λειτουργία του κάμπινγκ του ΑΠΘ. Μάλιστα όπως καταγγέλλει με επιστολή της προς τις πρυτανικές αρχές η 19χρονη φοιτήτρια της Νομικής Σχολής διαπίστωσε μετά το περιστατικό ότι το ιατρείο δε διέθετε ούτε την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας.

«Εσείς οι ίδιοι με παρενοχλήσατε σεξουαλικά κύριοι! Γιατί εάν είχατε ελέγξει έστω στοιχειωδώς τον άνθρωπο αυτό θα διαπιστώνατε την ανικανότητα του για αυτή τη θέση, την ανικανότητα του για οποιαδήποτε θέση. Αλλά δεν το κάνατε. Όταν τελικά το κάνατε ήταν αργά -ακόμα και για να το αποκρύψετε-, είχε γίνει το κακό. Προσπαθήσατε ωστόσο, να δυσχεράνετε με κάθε τρόπο τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης, όσο παραλείπατε να παραδώσετε τις συμβάσεις εργασίας αυτού και των συνεργατών του στο δικαστήριο» αναφέρει μεταξύ άλλων η φοιτήτρια στην επιστολή της προς τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Η καταγγελία για τον αρχηγό της κατασκήνωσης

Στην επιστολή της η φοιτήτρια καταγγέλλει και τη συμπεριφορά του αρχηγού της κατασκήνωσης ο οποίος μάλιστα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του γιατρού διαβεβαιώνοντας το δικαστήριο για το ήθος και την πολύχρονη εμπειρία του κατηγορούμενου.

«Εγώ θυμάμαι, λεπτό προς λεπτό, τη στιγμή που βγήκα κλαίγοντας από το ιατρείο και ήρθα σε εσάς να καταγγείλω το γεγονός. Εσείς θυμάστε τι μου απαντήσατε; «Εγώ με τα ίδια μου τα χέρια θα τον πιάσω, μόλις γίνει ένα δεύτερο παρόμοιο περιστατικό. Δε μπορώ μόνο με ένα συμβάν σαν το δικό σου να τον απομακρύνω, χρειάζομαι χρόνο να τον παρακολουθήσω. Στείλε και καμία φίλη σου να πάει στο ιατρείο να δούμε πως θα της συμπεριφερθεί.» Προσπαθούσατε με κάθε δυνατό μέσο να με καθυστερήσετε από το να ενημερώσω τους γονείς μου, από το να κάνω καταγγελία, από το να εκθέσω τον γιατρό μα κυρίως…εσάς, εσάς τον ίδιο και όλο το Πανεπιστήμιο. Τα ίδια είπατε και στους γονείς μου όταν ήρθαν να σας βρουν το ίδιο βράδυ. Στο βήμα όμως τα αρνηθήκατε όλα αυτά ενόρκως. Θυμάστε;» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η 19χρονη.

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Δύο ιατρικές υποθέσεις στο «στόχαστρο» του Συνηγόρου του Πολίτη

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Επανέρχονται οι ιατρικές αποδείξεις για το αφορολόγητο! Τι σημαίνει για τα ιατρεία

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Το ξανασκέφτεται φαίνεται η κυβέρνηση και επαναφέρει τις ιατρικές δαπάνες για το αφορολόγητο.

 

Όχι τυχαία βέβαια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr στο οικονομικό επιτελείο καιρό τώρα επικρατούσε προβληματισμός για πιθανή αύξηση της διακίνησης «μαύρου χρήματος» στον ιατρικό χώρο.

Με βάση το τελευταίο μνημόνιο που υπεγράφη οι δαπάνες από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα αξιοποιούνταν για τη φετινή χρονιά. Διαβάστε ΕΔΩ τι έχει ψηφιστεί: «Τέλος οι εκπτώσεις για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες! Κατάργηση των εκπτώσεων με το νέο μνημόνιο»

Ήδη όμως στα κλιμάκια ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών έχει δοθεί εντολή εδώ και καιρό να ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους σε ιατρεία και μονάδες υγείας για να διαπιστωθεί εάν κόβονται αποδείξεις.
Άλλωστε με την κατάργηση των φορολογικών εκπτώσεων από τη χρήση των ιατρικών δαπανών, πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις καθώς δεν είναι πια και χρήσιμες στους ασθενείς.

 

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα δίνεται τελικά η δυνατότητα στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις από γιατρούς και φάρμακα ώστε να μετρούν στο αφορολόγητο.

Βέβαια προς ώρας δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η επαναφορά του αφορολόγητου θα ισχύσει από φέτος ή από τις αρχές του 2018.

 

Μέχρι τότε όμως οι γιατροί πρέπει να είναι σε εγρήγορση δεδομένου ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Έρχονται διασταυρώσεις από την εφορία στα ιατρεία για αποδείξεις και POS!»
Εξάλλου μέχρι τέλος Ιουλίου όλα τα ιατρεία θα πρέπει να διαθέτουν μηχανήματα POS με βάση τη κυβερνητική απόφαση. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στον αέρα τα «ύποπτα» ονόματα των γιατρών που πήραν χορηγίες από φαρμακευτικές! Ποια θα βγάλει η κυβέρνηση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με αφορμή της εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση προτίθεται να διαρρεύσει ονόματα γιατρών που πήραν χορηγίες από φαρμακευτικές.

 

Ονόματα και …διευθύνσεις γιατρών που έλαβαν χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες και ειδικά από τη Novartis, προτίθεται να διαρρεύσει η κυβέρνηση.
Στόχος να αλλάξει την επικαιρότητα αλλά και να στρέψει τα βλέμματα προς την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία προς ώρας περνάει στα …μονόστηλα.

 

Άλλωστε απεδείχθη στην πράξη ότι οι παράνομες προσλήψεις σε ΚΕΕΛΠΝΟ και Ντυνάν προς ώρας δεν «πωλούν», δεδομένου ότι οι πολίτες είναι μάλλον εστιασμένοι στα δικά τους φορολογικά βάρη που προέκυψαν με το νέο μνημόνιο.

Γι αυτό εξάλλου εδώ και καιρό αναζητούνται στοιχεία και για άλλη φαρμακευτική. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Ψάχνουν κι άλλη «ύποπτη» φαρμακευτική για δωράκια σε γιατρούς! Τι θα παρουσιασθεί στην εξεταστική»

Πως θα δοθούν τα ονόματα των γιατρών στον αέρα

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως η κυβέρνηση προτίθεται καταρχάς να δώσει περί τα 300 ονόματα γιατρών στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, γιατροί που έλαβαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάποιες χορηγίες από τη Novartis.

 

Ωστόσο επειδή νομικά δε φαίνεται να αποδεικνύεται το αδίκημα, σημειώνουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, είναι πολύ πιθανό η λίστα με τα ονόματα των γιατρών να δοθεί σε φίλια ΜΜΕ τις επόμενες ημέρες. Τακτική συνηθισμένη το τελευταίο διάστημα για την κυβέρνηση.

Εξάλλου πολλοί γιατροί θα επικαλεστούν πως έλαβαν αμοιβές από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, επειδή πραγματοποιούσαν κλινικές μελέτες στο ιατρείο τους για τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων. Διαδικασία που είναι απολύτως νόμιμη. Γεγονός που γνωρίζει η κυβέρνηση.

Σε αναμμένα κάρβουνα οι εμπλεκόμενοι

Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φαίνεται ότι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα κάθε φορά που το όνομα της εταιρείας έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Ο φόβος τους εστιάζεται στο γεγονός μη δουν το όνομά τους στα…μανταλάκια. Κάτι που φαίνεται πως σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, χωρίς στο μέλλον μετά από αυτό να αποκλείονται και περαιτέρω νομικές διαδικασίες από τους θιγόμενους. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αλλάζει ο τρόπος συμμετοχής των γιατρών στα ιατρικά συνέδρια! Πως θα δίνονται οι εγκρίσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αλλαγές προωθεί άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στα ιατρικά συνέδρια, όπως είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό το HealthReport.gr.

 

Αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ιατρικών συνεδρίων στη χώρα μας, στις συμμετοχές των γιατρών αλλά και στον τρόπο που θα εγκρίνονται, αναμένεται να προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Ήδη άλλωστε εδώ και καιρό σκόπευε να πάρει την αρμοδιότητα από τον ΕΟΦ και να τη μεταφέρει σε ειδική ομάδα στο υπουργείο Υγείας , όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Αλλάζουν «χέρια» τα ιατρικά συνέδρια! Ποιος θα τα ελέγχει»

 

Εξάλλου ούτε λίγο ούτε πολύ σε πρόσφατη ομιλία του ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τις αλλαγές λέγοντας πως τα συνέδρια πρέπει να λάβουν έναν πιο επιστημονικό χαρακτήρα.

Πως θα συμμετέχουν οι γιατροί! Νέος ρόλος στις ΔΥΠΕ

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, οι εγκρίσεις στο άμεσο μέλλον για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στο οποίο χορηγοί θα είναι φαρμακευτικές εταιρείες, δε θα δίνεται από τον ΕΟΦ αλλά από το ίδιο το υπουργείο Υγείας από ειδική ομάδα.

Όμως για να συμμετάσχει ένας γιατρός σε ένα συνέδριο θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως από την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει (ΔΥΠΕ).
Αυτό βέβαια σχετίζεται με τους γιατρούς που κατέχουν δημόσια θέση είτε σε Μονάδα Υγείας είτε σε νοσοκομείο.

 

Η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) θα λαμβάνει υπ’ όψιν της για την έγκριση συγκεκριμένα κριτήρια πριν δώσει ελευθέρας στον γιατρό για να συμμετάσχει σε ένα ιατρικό συνέδριο.

Τα κριτήρια που θα λαμβάνονται μεταξύ άλλων υπ’ όψιν όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr θα είναι ο συνολικός αριθμός συμμετοχών ενός γιατρού, η εξειδίκευση του αλλά και το είδος του συνεδρίου και τις σχετικές ανακοινώσεις που μπορεί να γίνουν σε αυτό.

Και με φορολόγηση οι χορηγίες;

Στο μεταξύ όμως φαίνεται πως κάποιοι εισηγούνται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, να φορολογήσει με έναν τρόπο την παρουσία των γιατρών σε συνέδριο, όταν τουλάχιστον θα υπάρχει χορηγία από φαρμακευτική εταιρεία, όπως η κάλυψη των εξόδων εγγραφής.

Προς ώρας δε φαίνεται να έχει βρεθεί ο ακριβής τρόπος για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, αλλά είναι πιθανό η χορηγία να θεωρηθεί παροχή για να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες με εντολή τρόικας! Τι αλλαγές προωθούνται

Γράφει: Μαρία Γλένη


Ακόμη και εντός του μηνός θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των γιατρών.

Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Άλλωστε σύμφωνα με τα τελικά προαπαιτούμενα (113 στο σύνολο) που αποκάλυψε η εφημερίδα Ναυτεμπορική, μέχρι τι τέλος Ιουνίου του 2017 πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει προωθήσει «Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής».

Πάντως μόλις πριν λίγο καιρό παρουσιάζοντας ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ Κ.Μάρκου τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις ειδικότητες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού οι τοποθετήσεις του ερμηνεύτηκαν ότι επιχειρείται να καταργηθούν οι μισθοί των ειδικευόμενων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες»

Στο μεταξύ ήδη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΣΥ και παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σύσκεψη όλων των Ομάδων Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων με σκοπό την αλληλοενημέρωση για:

α) τη διαμόρφωση του ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας και το βιβλιάριο εκπαίδευσης του ειδικευομένου (logbook),

β) την καταγραφή και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και

γ) την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων ειδικότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των 14μελών ομάδων εργασίας από τις 45 ειδικότητες κορμού καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ, μεταξύ των οποίων η Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Χρυσούλα Νικολάου, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας.

Την μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία των ομάδων, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης κατέθεσαν οι συντονιστές όλων των Ομάδων Εργασίας.

Στην έναρξη της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι ίσως η πιο διευρυμένη επιστημονική συνάντηση για την ιατρική εκπαίδευση/ μετεκπαίδευση που έχει γίνει ποτέ και αποδεικνύει :

1. Το αναβαθμισμένο επίπεδο της σημερινής λειτουργίας του ΚΕΣΥ, η οποία είναι συμβατή με τον κατ’ εξοχήν θεσμικό του ρόλο ως Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και ως καθ’ ύλην αρμόδιου για τα εκπαιδευτικά θέματα στο χώρο της Ιατρικής και των άλλων επαγγελμάτων υγείας.

2. Την υπευθυνότητα και την κοινωνική διαθεσιμότητα εκατοντάδων γιατρών όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών (γιατροί ΕΣΥ- πανεπιστημιακοί- ελευθεροεπαγγεματίες) να συμβάλουν σε μια συλλογική προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ιατρικής εκπαίδευσης/ μετεκπαίδευσης/εξειδίκευσης με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης, την αντιστροφή της ιατρικής μετανάστευσης στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και την ενσωμάτωση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου ποιότητας υπηρεσιών που δεν υπήρχαν ως τώρα στο σύστημα υγείας.

Νέο μοντέλο συνεργασίας με φαρμακευτικές

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε επίσης την ανάγκη «αναμόρφωσης του μέχρι σήμερα ασύδοτου τοπίου στον τομέα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης μέσω των ιατρικών συνεδρίων, για τα οποία πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο που θα διασφαλίζει την ανάγκη ανανέωσης και επικαιροποίησης των ιατρικών γνώσεων με όρους επιστημονικής εγκυρότητας, διαφάνειας και δημοσιοποίησης της συνεργασίας των φαρμακευτικών εταιρειών με τις επιστημονικές εταιρείες και τους γιατρούς».

Επίσης, τόνισε ότι η προσέγγιση της ιατρικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι εξεταστοκεντρική, αλλά αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην άρση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην εφαρμογή ενιαίων εκπαιδευτικών standars σε όλα τα νοσοκομεία, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ειδικευομένων και στη διαρκή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και των εκπαιδευτών.

Στο κλείσιμο της συνάντησης ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, υπάρχει μέλλον για το Σύστημα Υγείας και τη δημόσια περίθαλψη υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την κουλτούρα της τεκμηριωμένης φροντίδας και επομένως της ορθολογικής χρήσης των πόρων, την «ηθικοποίηση» του ΕΣΥ, την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων ( προμήθειες, φάρμακο, ΗΤΑ, διαπραγμάτευση τιμών ), τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας.

Οι Ομάδες Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε σύντομο χρόνο και να παραδώσουν τα πορίσματα τους στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας για την τελική διαβούλευση και νομοθέτηση των εισηγούμενων αλλαγών. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Στο στόχαστρο του υπ.Υγείας οι ιδιώτες γιατροί! Οι 5 αλλαγές που προωθούνται

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Πέντε αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας στον ιδιωτικό τομέα της υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς.

 

Σοβαρές στρεβλώσεις θεωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι επικρατούν στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, γι αυτό και σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) περιέγραψε –όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr – πέντε στρεβλώσεις που σχετίζονται και με τους ιδιώτες γιατρούς και σκοπεύει άμεσα να τις τροποποιήσει.

Συγκεκριμένα οι πέντε στρεβλώσεις κατά τον υπουργό Υγείας είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr:

1.Ο ιδιωτικός τομέας έχει υπερδιογκωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ενισχύσει το δημόσιο τομέα της Υγείας και να μειώσει αντίστοιχα τον ιδιωτικό τομέα ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά.

2.Η εξειδίκευση των γιατρών είναι μία στρέβλωση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr ο υπουργός Υγείας μιλώντας στους εκπροσώπους του ΠΙΣ διατύπωσε την άποψη πως δε θα έπρεπε να υπάρχει τόσο μεγάλη εξειδίκευση των γιατρών στη χώρα μας.

 

Γι αυτό άλλωστε και αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Βέβαια προς ώρας η νέα ΠΦΥ προκαλεί νέες στρεβλώσεις με τον τρόπο που θα αμοίβονται οι γιατροί. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Γενικοί Γιατροί: Δημιουργούνται οικογενειακοί γιατροί 3 ταχυτήτων! Αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Κατά τον υπουργό Υγείας μόνο 1 γιατρός ανά 25.000 κατοίκους θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και συμβεβλημένος με το δημόσιο σύστημα.

Ωστόσο με τη μέτρηση αυτή αναμένεται να μειωθούν δραστικά οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς. Γεγονός όμως που θα επιφέρει και νέες δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς.

3.Η έλλειψη παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό είναι στρέβλωση.

Κατά τον υπουργό Υγείας το υπάρχον σύστημα θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και οι ασθενείς να πηγαίνουν σε ειδικό γιατρό, πχ σε καρδιολόγο, σε πνευμονολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π. μόνο εφόσον θα περνούν από τον οικογενειακό τους γιατρό.

Κάτι που άλλωστε ετοιμάζεται με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δείτε ΕΔΩ τι σημαίνει στην πράξη: «Θες γιατρό; Πέρνα πρώτα από τον οικογενειακό! Τι είπε ο υπ.Υγείας στους γιατρούς για το νέο σύστημα παραπομπών»

 

Το λεγόμενο σύστημα παραπομπών ή gate keeping προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους, καθώς θεωρούν ότι σε μία εποχή εξειδίκευσης αυξάνονται τα εμπόδια για τους ασθενείς.

4.Οι πληρωμές των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση είναι στρέβλωση για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Γι αυτό εξάλλου προωθείται νέο σύστημα πληρωμών στους γιατρούς που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει μία πάγια αντιμισθία ανεξάρτητα από τον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζουν.

5.Το υπάρχον σύστημα είναι ιατροκεντρικό και αποτελεί στρέβλωση.

Γι αυτό και ο υπουργός υγείας όπως ανέφερε στους γιατρούς αυτό θα αλλάξει.

 

Πάντως για τις νέες συμβάσεις που θα συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους τους ΠΙΣ, όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ότι θα υπάρξει εκτενής διαβούλευση. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Είδος προς εξαφάνιση» οι αποδείξεις από τους ιδιώτες γιατρούς προς τους ασθενείς τους

«Είδος προς εξαφάνιση» φαίνεται ότι αποτελούν οι αποδείξεις για τους ασθενείς που προσφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο Αθηναίους πληρώνει χωρίς να λάβει απόδειξη για υπηρεσίες που λαμβάνει σε ιδιωτικό οδοντιατρείο. Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε απόδειξη για μέρος ή το σύνολο της δαπάνης από ιδιώτη ιατρό, ενώ το ίδιο δηλώνει ένας στους τρεις Αθηναίους που αναζήτησαν ψυχίατρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνας υγείας του Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο προσωπικών συνεντεύξεων σε 1.060 ενήλικες Αθηναίους. Σύμφωνα με την έρευνα,

το 47% των συμμετεχόντων πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα με συνηθέστερα την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.
περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (53%) δεν διαθέτουν οικογενειακό γιατρό.
Εξι στους δέκα επισκέφθηκαν το τελευταίο έτος πριν την έρευνα γιατρό της δημόσιου συστήματος Υγείας για πρωτοβάθμια περίθαλψη και περίπου το 45% ιδιώτη γιατρό
Το οικονομικό κόστος για την επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό από τη μία και η μεγάλη λίστα αναμονής στις δημόσιες δομές από την άλλη, είχαν ως αποτέλεσμα ένας στους έξι ερωτώμενους (16,5%) να καθυστερήσουν να λάβουν ή ακόμα και να μην λάβουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Τέσσερις στους δέκα που συμμετείχαν στην έρευνα (41%) επισκέφθηκαν οδοντίατρο τον τελευταίο χρόνο καλύπτοντας στην συντριπτική τους πλειονότητα (84%) οι ίδιοι το κόστος της επίσκεψης. Στο 45% των περιπτώσεων δεν έλαβαν απόδειξη για το σύνολο ή μέρος της δαπάνης που κατέλαβαν. Το 17% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι καθυστέρησε ή δεν μπόρεσε να λάβει υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Το 53% των ερωτηθέντων δεν λαμβάνει καθόλου φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Από αυτούς που χρειάστηκε να λάβουν κάποιο σκεύασμα, οι μισοί έλαβαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν την έρευνα αναλγητικά. Το 5% έλαβε φάρμακα που πρότεινε ένας μη επαγγελματίας υγείας, και το 2,5% δήλωσε ότι διέκοψε την αγωγή του χωρίς σύσταση γιατρού. Από αυτούς που χρειάστηκε να λάβουν φάρμακα το 4% είτε δεν τα κατάφερε, είτε καθυστέρησε λόγω κόστους.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Επικουρικοί γιατροί: Νέα παράταση θητείας εξετάζει η Αριστοτέλους

Επικουρικοί γιατροί: Νέα παράταση θητείας εξετάζει η Αριστοτέλους

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Αριστοτέλους στη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, αναφορικά με τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών που λήγουν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε μία ακόμη παράταση θητείας (η 4η στη σειρά) για τις συμβάσεις των γιατρών που λήγουν στις 30/9, για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους ή/και περισσότερων. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τη θητεία και άλλων επικουρικών γιατρών, η θητεία των οποίων λήγει στη συνέχεια.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανέφεραν, επίσης, ότι προωθούν προκήρυξη για την πλήρωση 250 μόνιμων θέσεων σε ΜΕΘ και ακόμη μία για περίπου 400 θέσεις σε κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία και μονάδες του ΠΕΔΥ.

Επιδιώκουν, τέλος, το διορισμό επιπλέον 400-450 μόνιμων γιατρών για τη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), κάτι το οποίο ωστόσο απαιτεί προηγουμένως να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Στόχος, όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά, είναι όλες οι προαναφερόμενες προκηρύξεις να έχουν γίνει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Οι εξαγγελίες αναφορικά με τις προσλήψεις, βέβαια, έχουν διαψευστεί επανειλημμένως στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία – έχουν πάρει περισσότερους συμβασιούχους διαφόρων μορφών παρά μόνιμους.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί, εκπαιδεύονται στην Ελλάδα και εργάζονται στη Γερμανία

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νέων ιατρών οι οποίοι μεταναστεύσαν στο εξωτερικό αναζητώντας μια θέση εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο αριθμός των γιατρών που εκπαιδεύθηκε στην Ελλάδα, αλλά εργάζεται στη Γερμανία, αυξήθηκε κατά 50% το 2012 σε σύγκριση με το 2008, από 1.700 σε 2.600 άτομα.

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τους Έλληνες γιατρούς που μετανάστευσαν στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ποσοστό Ελλήνων γιατρών που γενικά μετανάστευσε σε άλλες χώρες ήταν 6,7% το 2010-2011, πάνω από το μέσο ποσοστό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6,3%) και με πολύ μεγαλύτερη απόσταση από το μέσο ποσοστό των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ (4,1%).

Η Γερμανία παραμένει η κυριότερη χώρα υποδοχής. Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μετανάστευσε στη Γερμανία την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά 255,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ για τους Ελληνες δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης η αντίστοιχη αύξηση ήταν 15,5%. Συνολικά, ο αριθμός των Ελλήνων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τις βασικές χώρες υποδοχής (ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία) αυξήθηκε κατά 36,2%, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών υποχρεωτικής εκπαίδευσης υποχώρησε κατά 14,9%.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία 32.660 Έλληνες, αποτελώντας το 3% των συνολικών εισροών μεταναστών στη Γερμανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μετανάστευσαν 6.000 Έλληνες, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ολλανδία στην οποία μετανάστευσαν τη χρονιά εκείνη 3.319 Έλληνες.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ