ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Στο στόχαστρο παθολόγοι και παιδίατροι που ασκούν Διαβητολογία - Έγγραφο υπουργείου

Στο στόχαστρο παθολόγοι και παιδίατροι που ασκούν Διαβητολογία - Έγγραφο υπουργείου

Μόνον όσοι τελειώσουν στο μέλλον αυτήν την εξειδίκευση θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν και να περιθάλπουν διαβητικούς ασθενείς.

Στο στόχαστρο παθολόγοι και παιδίατροι που ασκούν Διαβητολογία - Έγγραφο υπουργείου
Αντιμέτωποι μα κυρώσεις βρίσκονται παθολόγοι και παιδίατροι που ασκούν τη Διαβητολογία.

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για τη “Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας”, ο νέος τίτλος της ειδικότητας είναι πλέον “Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός”.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που παρατίθεται πιο κάτω, τίθεται θέμα μη νόμιμης χρήσης του τίτλου “διαβητολόγος” από γιατρούς που δεν δικαιούνται να τον φέρουν.

Σύμφωνα με την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ), κατά τον παρόντα χρόνο δεν υπάρχει ιατρός που να διαθέτει νόμιμα ειδικότητα ή εξειδίκευση με τον τίτλο ή τον όρο “διαβητολόγος”, πλην των ειδικευμένων Ενδοκρινολόγων, μετά την μετονομασία του τίτλου της ειδικότητάς τους σε “Ενδοκρινολογία - Διαβήτης – Μεταβολισμός”.

Οι γιατροί σημειώνουν πως με την εξέλιξη αυτή απειλούνται με νομικά μέτρα όλοι οι παθολόγοι και παιδίατροι που ασκούν Διαβητολογία, με την επίκληση των πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων.

Η ΑΡΣΙ σημειώνει πως η εξέλιξη εκθέτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία εμφανιζόταν να έχει διαφορετική θέση στο θέμα. Επιβαρύνει, δε, τους ενδοκρινολόγους, οι οποίοι υποχρεούνται σε τεράστιο επιπρόσθετο φόρτο εργασίας.

Ρουσφέτι
Κάνει λόγο για “ρουσφέτι” από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) σε ενδοκρινολόγους, επιδιώκοντας να αποκλείσει δύο άλλες πολύ πολυπληθέστερες ιατρικές ειδικότητες (την Παθολογία και την Παιδιατρική) από την περίθαλψη διαβητικών ασθενών.

Διαχωρίζει από την αιχμή την πλειονότητα των μαχόμενων ενδοκρινολόγων, σημειώνοντας πως “...κάθε έντιμος και μαχόμενος γιατρός, κάθε άλλο παρά θέλει να...φορτωθεί ακόμα περισσότερη δουλειά. Αυτό το επιδιώκουν μόνο οι λίγοι ιδιοτελείς που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πελάτες και έχουν κάθε συμφέρον”...

Η ΑΡΣΙ χαρακτηρίζει παγκόσμια πρωτοτυπία τη μετονομασία της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας από “Ενδοκρινολογία” σε “Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός”. Καλεί τους γιατρούς σε κινητοποιήσεις και σημειώνει πως μόνον οι παθολόγοι και οι παιδίατροι που θα έχουν τελειώσει στο μέλλον αυτήν την εξειδίκευση θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν και να περιθάλπουν διαβητικούς ασθενείς.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Γ. Βουγιούκας στο mononews: Τα διαγνωστικά κέντρα συσσωρεύουν χρέη – Έπονται «λουκέτα»

Από Έφη Τσιβίκα - mononews.gr


Προς οικονομική ασφυξία οδεύουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που τους έχουν επιβληθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών υποχρεώσεων. Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας, με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται το τρέχον έτος (2018), οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν χρέη χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα τις οδηγήσουν στη χρεοκοπία μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ έχει εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι πρακτικές αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να περικοπούν σημαντικά τα έσοδα που προσδοκούν να έχουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τις εκτελεσθείσες εξετάσεις και πράξεις, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Μία από τις βασικές απειλές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε και για ολόκληρο τον κλάδο της υγείας, είναι η εφαρμογή αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back), όταν η αξία των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων ξεπεράσει το όριο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ η περικοπή αυτή, στα 5 χρόνια εφαρμογής της (2013-2017) κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25%, μεσοσταθμικά, κατ’ έτος.


«Είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελούμε εξετάσεις σε οποιονδήποτε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ προσέλθει με παραπεμπτικό στις εγκαταστάσεις μας. Όμως, η υπέρβαση του προϋπολογισμού για τις εξετάσεις αυτές στο τέλος του χρόνου περικόπτεται αυτόματα από τις απαιτήσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν εισπράττουμε χρήματα για εξετάσεις και πράξεις που έχουμε ήδη εκτελέσει, οι οποίες, σημειωτέον, έχουν ένα κόστος που καλούμαστε να το πληρώσουμε από την τσέπη μας», αναφέρει ο κος Βουγιούκας.

Παράλληλα γίνονται συνεχείς μειώσεις επί των ονομαστικών τιμών σχεδόν όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι τιμές αυτές έχουν προσδιοριστεί με απόφαση του Κ.Ε.Σ.Υ. από το 1991, ενώ επιπλέον μειώθηκαν ακόμα περισσότερο το 2013 και το 2015.

«Αγκάθι» για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων αποτελεί και η επιβολή τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες, σύμφωνα με τον ΠΑΣΙΔΙΚ, στην τελευταία κλίμακά τους φτάνουν το 50%, επί των ήδη μειωμένων τιμών, ενώ μεσοσταθμικά κυμαίνονται περίπου στο 25%.

«Οι τμηματικές εκπτώσεις είναι ένα άδικο και αντιπαραγωγικό μέτρο, καθώς η έκπτωση είναι ανάλογη με την αξία των εξετάσεων που διενεργούνται στο εκάστοτε κέντρο και φτάνει στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι από ένα ποσό εισπράξεων και πάνω το κέντρο παίρνει τα μισά χρήματα, κάτι που κατ’ επέκταση αποτελεί πλήγμα και για τον υγιή ανταγωνισμό και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», σημειώνει ο κος Βουγιούκας.

Στα παραπάνω μέτρα προστίθεται η απαίτηση επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από τους συμψηφισμούς μεταξύ οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους των ετών 2012-2015, με τις οφειλές των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων προς τον ΕΟΠΥΥ από την επιβολή των μέτρων rebate και claw back των ετών 2013-2015, ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι πάροχοι στον Οργανισμό.

«Με τον νυν πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, συμφωνήσαμε οι οφειλές αυτές να καταβάλλονται σε βάθος χρόνου, από 26, 36 έως και 60, σε κάποιες περιπτώσεις, μηνιαίες δόσεις, έτσι ώστε τουλάχιστον το ποσό της παρακράτησης να μην ξεπερνάει το 15% των σημερινών μηνιαίων απαιτήσεών μας από τον Οργανισμό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 260 διαγνωστικά κέντρα και περίπου 3500 εργαστήρια ακτινολογικά, μικροβιολογικά και Πυρηνικής Ιατρικής. Οι μονάδες αυτές στο σύνολό τους απασχολούν περί τα 20000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αρκετές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ σε πολλές έχουν γίνει απολύσεις και μισθολογικές μειώσεις, προκειμένου να επιβιώσουν.

«Κάθε μήνα που περνάει οι επιχειρήσεις μας χρεώνονται», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ και εξηγεί «Το ποσοστό κέρδους στις επιχειρήσεις αυτές είναι 30%, στην καλύτερη περίπτωση και το υπόλοιπο 70% είναι τα έξοδά τους -μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, αναλώσιμα υλικά, λειτουργικά έξοδα, φόροι. Αν υπολογίσει κανείς τις περικοπές -20% rebate, 15% claw back και 15% οφειλές των ετών 2013-2015- καταλήγουμε στο 50%. Ακόμη και 40% να είναι -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΕΟΠΥΥ- αν προστεθούν στα έξοδα (70%), φτάνουμε στο 110%. Κατά συνέπεια, αντί να έχουμε κάποιο κέρδος για να επιβιώνουμε, βάζουμε και ένα 10% από την τσέπη μας. Αυτό σημαίνει ότι εάν μία επιχείρηση διενεργεί εξετάσεις αξίας 100000 ευρώ το μήνα, “μπαίνει μέσα” κατά 10000 ευρώ μηνιαίως».

Ο κος Βουγιούκας εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε έναν χρόνο από τώρα θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη.

Ο ΠΑΣΙΔΙΚ, ζητάει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Εναλλακτικά, προτείνει είτε να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων (σήμερα είναι 15%) είτε να παραπέμπονται τα περιστατικά μόνο σε δημόσια κέντρα όταν συμπληρώνεται το μηνιαίο πλαφόν κόστους εξετάσεων, ανάλογα με τον προϋπολογισμό.

«Ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ωστόσο, οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσουν σε βάθος χρόνου που μπορεί να φτάσει και τη δεκαετία», καταλήγει ο κος Βουγιούκας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Υπόθεση Novartis: Στο εδώλιο δύο γιατροί με την κατηγορία της δωροδοκίας

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εταιρεία με εμβάσματά της – ύψους περίπου 8.000 ευρώ – τη διετία 2011 – 12 δωροδόκησε τους γιατρούς των περιφερειακών κέντρων υγείας Σερρών για να συνταγογραφηθούν φάρμακά της

protothema.gr

Δύο γιατροί περιφερειακών κέντρων υγείας των Σερρών και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas Κ. Φρουζής κάθονται από σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου (Πλημμελημάτων) Θεσσαλονίκης κατηγορούμενοι για δωροδοκία των πρώτων από τον τελευταίο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εταιρεία με εμβάσματά της – ύψους περίπου 8.000 ευρώ – τη διετία 2011 – 12 δωροδόκησε τους γιατρούς για να συνταγογραφηθούν φάρμακά της.

Η υπόθεση έρχεται για δεύτερη φορά στα δικαστήρια καθώς πρωτόδικα οι τρεις αθωώθηκαν και δικάζονται εκ νέου ύστερα από έφεση της εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών. Επίσης σε εκείνο το στάδιο είχαν απαλλαγεί τρία στελέχη της μητρικής φαρμακευτικής εταιρίας επειδή κρίθηκε άκυρο το κλητήριο θέσπισμα καθώς δεν είχε μεταφραστεί στη γλώσσα τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δύο γιατροί είχαν λάβει τα χρήματα, τα οποία πάντως είχαν δηλώσει στην Εφορία όπως είπαν χθες οι συνήγοροί τους στο δικαστήριο. Παρουσίασαν στο δικαστήριο και συμφωνητικά με την εταιρία Novartis ότι τα χρήματα τα εισέπραξαν για να αρθρογραφήσουν σε περιοδικό της εταιρίας με θέμα την υπέρταση και το ζάχαρο, για το οποίο γνώριζαν ως περιφερειακοί ιατροί. Πάντως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο ρώτησε αρκετές φορές πώς ήταν δυνατό η Novartis να επιλέγει δύο γιατρούς περιφερειακών κέντρων υγείας να αρθρογραφήσουν, καθώς για το κατηγορητήριο η αρθρογραφία ήταν πρόφαση για να δωροδοκηθούν επειδή θα συνταγογραφούσαν. «Δεν μπορώ να ξέρω, πάντως ο κόσμος τους προτιμούσε», απάντησε γιατρός που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ακόμη οι συνήγοροι των δύο γιατρών υποστήριξαν ότι η συνταγογράφησή τους σε φάρμακα της Novartis περιορίστηκαν μόνον σε ποσοστό 6%.

Από την άλλη οι συνήγοροι του πρώην γενικού διευθυντή της εταιρίας στην Ελλάδα Κ. Φρουζή, που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, ανέφεραν ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό το τμήμα της εταιρίας και ότι οι αρμοδιότητές του στην εταιρία ήταν εντελώς διαφορετικές και προσκόμισαν σχετικά ΦΕΚ γι’ αυτό. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Μεγάλη νίκη της κ. Άννας Μαστοράκου στον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας

Αυτοδυναμία της παράταξης της νυν προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννας Μαστοράκου ανέδειξαν οι κάλπες που στήθηκαν χθες στην αχαϊκή πρωτεύουσα για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου.
Μάλιστα, η παράταξή της κ. Μαστοράκου πήρε τις 7 από τις 13 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου. Και αυτή είναι μια καλή αρχή για την παράταξη που τις επόμενες ημέρες θα δώσει μάχη επικράτησης και σε άλλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, όπως είναι ο ΙΣΑ και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

 

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Ψήφισαν 1077, έγκυρα 1044, άκυρα 26, λευκά 7.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΙΑΣΥ) 572 (Άννα Μαστοράκου) 7 έδρες .

«ΕΝΙΑΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (ΕΜΙΣ) 120 (Αδαμαντία Γιαμαρέλου) 2 έδρες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΑΤΡΩΝ (ΔΗΠΙ) 106 (Απόστολος Σωτηρούδης) 1 έδρα.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ» (ΕΣΙ) 101 (Πλούταρχο Τζαβάρα) 1 έδρα.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ» (ΔΗΠΑΚ) 91 (Θεόδωρος Τουλγαρίδης) 1 έδρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ (ΑΚΙ) 54 (Κατερίνα Γατοπούλου) 1 έδρα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η κ. Μαστοράκου δήλωσε στο iatropedia:
«Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτή. Η συνεργασία, η ενότητα και το γεγονός ότι το προηγούμενο Δ.Σ ήταν κοντά στον γιατρό, αποτιμήθηκαν θετικά. Αυτή είναι μια νίκη της ιατρικής κοινότητας και εγώ πραγματικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του συναδέλφους μου».

Ποια είναι
Η κ. Άννα Μστοράκου γεννηθεί στη Βραζιλία από Έλληνες γονείς. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών χωρίς να γνωρίζει καλά ελληνικά αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να δώσει στην Ιατρική Πατρών και να επιτύχει. Είναι Πυρηνική Ιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και πρόεδρος στην Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Ο σύζυγός της είναι αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και έχουν μαζί τρία παιδιά. Ο μεγάλος της γιος είναι φοιτητής Ιατρικής, ο δεύτερος γιος της επίσης φοιτητής και η κόρη της είναι στην μαθήτρια Λυκείου.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Έρχεται αναλυτικά το πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε ειδικότητα ιατρικής! Πως θα γίνονται οι εξετάσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αναλυτικά το πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε ειδικότητα αλλά και ο τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα.


Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί σε ΦΕΚ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα εκπαίδευσης για κάθε ειδικότητα, προκειμένου οι ειδικευόμενοι να μαθαίνουν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο σε όλη τη χώρα.

Ήδη το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει ετοιμάσει με την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που θα εκπαιδεύονται οι νέοι γιατροί.
Άλλωστε σταδιακά έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται οι αλλαγές στις ειδικότητες. Δείτε ΕΔΩ τι είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας: «Πως θα γίνονται οι εξετάσεις για τις ειδικότητες των Γιατρών! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας»

 

Με τις αλλαγές που θα εφαρμοσθούν θα υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε όλες τις κλινικές της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι πως σε 10 ειδικότητες έχει αλλάξει και ο χρόνος εκπαίδευσης των γιατρών και έχει αυξηθεί κατά ένα χρόνο.

Πάντως σήμερα κάθε νοσοκομείο που παρέχει ειδικότητα εφάρμοζε το δικό του σύστημα και τα δικά του μαθήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται ειδικευόμενοι γιατροί πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών γνώσεων.

γιατροί ΠΕΔΥ

Γι αυτό και με το νέο σύστημα στις ειδικότητες θα εφαρμοσθούν και πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται μόνο σε δύο πόλεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα οι ειδικευόμενοι που δίνουν τις τελικές του εξετάσεις διαγωνίζονται σε επτά διαφορετικές πόλεις της χώρας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ναι μεν αλλά από τον υπ.Υγείας για προστασία των γιατρών από αγωγές που πρέπει να πληρώνουν μόνοι!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


HealthReport.gr – Από την τσέπη τους πρέπει να πληρώνουν οι γιατροί τις αγωγές για ιατρικές επιπλοκές καθώς η ρύθμιση για την προστασία τους αργεί ακόμη…


Από την τσέπη τους θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι γιατροί του ΕΣΥ πιθανές επιπλοκές των ασθενών τους, μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία -όπως είχε καταγγείλει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών(ΟΕΝΓΕ) -ανάγκαζε τους γιατρούς να πληρώνουν μόνοι τους τις όποιες αγωγές.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες δεκάδες γιατροί οδηγούνται στα δικαστήρια με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας και των ιατρικών επιπλοκών, καταβάλλοντας μάλιστα τα έξοδα από την τσέπη τους. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Δεκάδες γιατροί του ΕΣΥ στα δικαστήρια για ιατρικές επιπλοκές! Γιατί κινδυνεύουν να πληρώσουν από την τσέπη τους«

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έθεσε το ζήτημα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα αλλά μετέθεσε τη λύση για… αργότερα.

Όπως μεταφέρει ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου: «Αναφορικά με την εγκύκλιο Χουλιαράκη και τον καταλογισμό αστικής αποζημίωσης στους γιατρούς του ΕΣΥ στην περίπτωση καταδίκης για βαριά αμέλεια αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διαδικασία θεσμικής θωράκισης η οποία όμως όπως είπε «θέλει ακόμα δουλειά». Τα ίδια ακριβώς δηλαδή που είχαμε ακούσει και τον περασμένο Μάϊο». 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα Υγείας με διαφορετικούς μισθούς και ωράρια! Όλες οι αντιθέσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Γιατροί πολλών ταχυτήτων υπάρχουν στη χώρα μας με άλλους μισθούς και ωράριο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις αλλά και αδικίες.


Ένα «συνονθύλευμα» μισθών και συνθηκών εργασίας επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας μας με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην απολαμβάνει τα ίδια προνόμια σε όλες τις υπηρεσίες.

Γεγονός βέβαια που συχνά πυκνά δημιουργεί αντιπαραθέσεις και ισορροπίες τρόμου στον ιατρικό κλάδο.

Γιατροί των Νοσοκομείων
Οι νοσοκομειακοί γιατροί που μπορεί να εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από όσες προβλέπονται ειδικά εάν παρακολουθούν ασθενείς στις κλινικές έχουν υποστεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια μείωση στους μισθούς τους κοντά στο 40%. Ενδεικτικά οι καθαρές αποδοχές ενός Διευθυντού ήταν το 2010 40.460 ευρώ το χρόνο ενώ πλέον είναι 22.560 ευρώ ετησίως. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ: «Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία»

 

Ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι ανάμεσα στους έντιμους νοσοκομειακούς γιατρούς υπάρχουν και εκείνοι που παίρνουν φακελάκια. Συνεπώς το εισόδημά τους εκτοξευεται.

Γιατροί του πρώην ΙΚΑ
Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ νυν ΠΕΔΥ που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας στο παρελθόν απολάμβαναν ωράριο 5,5 ωρών. Ωστόσο μετά την ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ το ωράριο τους έχει γίνει ίδιο με αυτό των νοσοκομειακών γιατρών όπως και οι αποδοχές τους.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι έχουν ενσωματωθεί στα νοσοκομεία ενώ η πλειοψηφία στα Κέντρα Υγείας. Βέβαια οι Γενικοί Γιατροί, οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας καλούνται τώρα να διαδραματίσουν και ρόλο οικογενειακού γιατρού.
Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί, θα αλλάξουν πλήρως οι συνθήκες εργασίας τους.

 

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 90% των πρώην γιατρών του ΙΚΑ που είχαν φύγει από το δημόσιο σύστημα το 2014, δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και επέστρεψαν με ανοικτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Γεγονός που σημαίνει πως και αμείβονται από το ΕΣΥ και διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Γιατροί των ΤΟΜΥ
Οι γιατροί των ΤΟΜΥ από την άλλη έχουν άλλες αποδοχές και διαφορετικού τύπου ωράριο. Tο τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής:

 

Από τις 8:00 το πρωί έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.
Από την άλλη και οι αποδοχές τους είναι διαφορετικές. Ο γιατρός που θα προσληφθεί στις ΤΟΜΥ θα έχει σύμβαση δύο ετών με δυνατότητα για άλλα δύο και θα λαμβάνει μικτές αποδοχές 1712,70 ευρώ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Συνελήφθη γιατρός του Νοσοκομείου Μεσολογγίου για ναρκωτικά

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA


Ο γιατρός κατηγορείται για υπεξαίρεση και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και σήμερα παρουσιάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Η σοβαρή όσο και σπάνια αυτή υπόθεση απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές του Μεσολογγίου και την τοπική κοινωνία καθώς η σύλληψη του γνωστού γιατρού έγινε το θέμα της ...ημέρας!

Όπως μεταδίδει το www.agrinionews.gr, η δικογραφία σχηματίστηκε μετά τη σύλληψη του, χθες στις 8 το βράδυ, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Μεσολογγίου μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στο αυτοκίνητο του γιατρού.

Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 59 αμπούλες Stedon ,163 φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία, στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου, συνταγολόγια διπλής και μονής διαγράμμισης , ηλεκτρονικό καρδιογράφο και λοιπό νοσοκομειακό υλικό.

Εξάλλου ο γιατρός φέρεται να μην ήταν σε θέση να εξηγήσει την κατοχή των συγκεκριμένων φαρμάκων και ως εκ τούτου συνελήφθη. Αναμένεται ανακοίνωση της Αστυνομίας και αντιδράσεις από την αρμόδια 6η ΥΠΕ, το νοσοκομείο, τον οικείο ιατρικό σύλλογο αλλά και το υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Έβαλαν Νιγηριανό γιατρό σε ορεινό χωριό – Δεν γνώριζε ελληνικά κι έφυγε σε λίγες μέρες

Απίστευτα πράγματα στη Λάρισα.Έβαλαν Νιγηριανό γιατρό σε ορεινό χωρίο και στη συνέχεια τον μετέθεσαν επειδή δεν γνώριζε ελληνικά.

Ο γιατρός έφυγε από το χωριό νομού στη Λάρισα και το όλο θέμα προκαλεί αντιδράσεις και πολλές συζητήσεις. Το ότι η ελληνική πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές και την πλέον οργιώδη φαντασία είναι γνωστό. Αυτό όμως που απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον Λαρισαίο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμο Χαρακόπουλο, δεν έχει προηγούμενο.

Ο κ. Χαρακόπουλος κατά το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε σε ορεινά χωριά της Ελασσόνας στη Λάρισα, μεταξύ αυτών και στην Τσαπουρνιά, χτισμένη σε υψόμετρο 920μ. στις πλαγιές του Αμάρμπεη, στα όρια Θεσσαλίας και Μακεδονίας. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού (λιγότεροι από 200 στον αριθμό) ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Εκεί ο βουλευτής έγινε αποδέκτης παραπόνων λόγω της έλλειψης αγροτικού γιατρού, που σε συνάρτηση με την απόσταση από το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, δυσκόλευε τη ζωή, κυρίως των ηλικιωμένων.

Λίγες ημέρες μετά, ο βουλευτής έφερε το θέμα στη βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Η απάντηση ξεπερνά κάθε λογική: Η θέση στην Τσαπουρνιά είχε καλυφτεί από Ιατρό Υπηρεσίας Υπαίθρου, ο οποίος ήταν Νιγηριανής Εθνικότητας και δεν γνώριζε την Ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό και μετακινήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας!

Περισσότερα...

Νέα δεδομένα στις εκλογές των ιατρικών συλλόγων

Τη διασφάλιση των διαδικασιών εκλογής ΔΣ στους ιατρικούς συλλόγους προωθεί η ψήφιση νέων άρθρων που ορίζουν δικηγόρους στη θέση του προέδρου των εφορευτικών επιτροπών. Η ρύθμιση γίνεται αυτή την χρονική στιγμή καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στους ιατρικούς συλλόγους.
Ρυθμίσεις που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες των Ιατρικών Συλλόγων ψηφίστηκαν στη Βουλή με το σχετικό ΦΕΚ να αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Οι δύο ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μετά από επείγον αίτημα του ΠΙΣ προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκλογικές διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Οκτωβρίου είναι:
Α) Της εφορευτικής Επιτροπής προεδρεύει δικηγόρος που υποδεικνύεται από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, αντί του εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που προβλέπονταν στο άρθρο 306 του νόμου 4512/18 περί Ιατρικών Συλλόγων. Η αλλαγή αυτή έγινε προκειμένου να προεδρεύει της Εφορευτικής Επιτροπής πρόσωπο έμπειρο στις νομικές διαδικασίες.

Πρέπει επομένως οι Ιατρικοί Σύλλογοι να υποβάλλουν αίτημα στον Δικηγορικό Σύλλογο και να ανακαλέσουν το αίτημα που είχαν υποβάλλει στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Β) Η ανάρτηση του καταλόγου των εχόντων δικαίωμα ψήφου θα γίνεται τουλάχιστον 8 ημέρες πριν από τις εκλογές, διορθώνοντας την διατύπωση των 8 ή 15 ημερών που ανέφερε ο νόμος 4512/18 στα άρθρα 304 και 306.

Δείτε εδώ τα σχετικά ψηφισθέντα άρθρα:

ekloges syllogoi

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Άγριο «κύμα» ξυλοδαρμών κατά γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

γιατροί ΠΕΔΥ

Γράφει: Μαρία Γλένη


Αυξάνεται μέρα με την ημέρα το «κύμα» ξυλοδαρμών εναντίον γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.


Ανυπεράσπιστοι φαίνεται πως είναι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, μπροστά στις δυσαρέσκειες και το θυμό των ασθενών και των συγγενών τους. Ήδη τα επεισόδια στα νοσοκομεία όλης της χώρας αυξάνονται μέρα με την ημέρα, ενώ άλλη μία επίθεση εναντίον γιατρού και νοσηλεύτριας καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου της Χαλκιδικής.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη Διοίκηση ότι δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τους καθώς δεν έχει προσληφθεί προσωπικό φρούρησης.

 

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια περιστατικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Όπως όλα δείχνουν, η κακή εξυπηρέτηση, το λιγοστό προσωπικό στο ΕΣΥ προκαλούν τον εκνευρισμό και τον θυμό των ασθενών και των συγγενών τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται θύματα γιατροί και νοσηλευτές.

Μάλιστα το καλοκαίρι τα επεισόδια ήταν απανωτά. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε: «Βιαιοπραγίες κατά γιατρών και νοσηλευτών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας! Τρία επεισόδια στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας»

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών εδώ και καιρό έχουν καταγγείλει ότι σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει φρούρηση ή όπου υπάρχει είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το προσωπικό.

 

Άγνωστο παραμένει εάν μαζί με τις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού που απομακρύνθηκαν από τα νοσοκομεία με ειδικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας και αντικαταστάθηκαν από μεμονωμένες προσλήψεις εργαζομένων, θα υπάρξει ανάλογο σχέδιο και για τις εταιρείες φρούρησης ή αυτές θα ενισχυθούν με νέες ιδιωτικές εταιρείες. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

ΙΣΑ: Στις αναρρωτικές άδειες ισχύει απόλυτα η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής

Ο ΙΣΑ έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των ιατρικών γνωματεύσεων για την λήψη αναρρωτικής άδειας από ιδιώτες γιατρούς... Όπως τονίζει, δεν υπάρχει πουθενά νομικό κόλλημα για την υπογραφή των γνωματεύσεων αυτών από ιδιώτες γιατρούς και όχι μόνο από συνεργαζόμενους με το ΠΕΔΥ και το ΕΣΥ.
Όπως προκύπτει από την απάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγας Γεροβασίλη, (apantisi-yp-dioik-anasygkrotisis-isotimia-ypografwn) σε συνέχεια ερωτήσεως που ετέθη στην Βουλή αναφορικά με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, επιβεβαιώνεται και δια στόματος της υπουργού η πάγια θέση του ΙΣΑ ότι δεν προκύπτει κανένας περιορισμός στην έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων για τις αναρρωτικές άδειες από ιδιώτες ιατρούς ή ιατρούς ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Άλλωστε, σε περίπτωση που ο Νομοθέτης κρίνει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών τη γνωμάτευση από ιατρούς δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων τότε αυτό αναφέρεται ρητά στις οικείες διατάξεις (π.χ. άρθρο 52 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα)», χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της υπουργού.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στο εν λόγω ζήτημα τόνισε χαρακτηριστικά:
«Όλοι οι γιατροί τόσο αυτοί που υπηρετούν στον Δημόσιο Τομέα, όσο και οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες έχουν ισότιμη υπογραφή της επιστημονικότητας τους».

Συνεπώς επισημαίνουν από τον ΙΣΑ ότι "σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, οι ιατροί – μέλη μας να αποδέχονται την αμφισβήτηση του κύρους των ιατρικών γνωματεύσεων στο Δημόσιο τομέα, πολλώ δε μάλλον στον ιδιωτικό τομέα".

Το ιστορικό
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώθηκε προ ημερών από ιατρούς μέλη του ότι από πολλούς φορείς- αντίθετα από το όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος-, δεν γίνονται δεκτές ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν αναρρωτικές άδειες ασθενών εάν δεν υπογράφονται από ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Είχε αποστείλει τότε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριο Μπερσίμη στην οποία ανέφερε:
«Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Συνεπεία των ανωτέρω, είναι προφανές ότι ουδείς δικαιολογητικός λόγος ή νομικό έρεισμα, υφίσταται ώστε να μην γίνονται δεκτές ιατρικές βεβαιώσεις/γνωματεύσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών.

Οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρακτική εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο, θίγει την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος, εισάγει δε δυσμενή διάκριση για μερίδα των ιατρών μελών μας χωρίς κανένα επιστημονικό ή νομικό έρεισμα».

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

«Φωτιές» ανάβει η Κάρτα Υγείας Αθλητή

Καταστρατήγηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων καταγγέλλουν οι Παθολόγοι, με τις νέες διατάξεις που αφορούν στη διαδικασία έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή (ΦΕΚ 3254 Β’/8-8-2018).

Σύμφωνα με το νομοθέτη, αποκλειστικός αρμόδιος για τη θεώρηση του δελτίου αυτού είναι ο Καρδιολόγος του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την Κλινική εξέταση, το Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του αθλητή και το Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Τα προβλεπόμενα, όμως, συνιστούν το κύριο πεδίο της καθ’ ημέρας πράξης των Παθολόγων. Παρόλα αυτά, ο νομοθέτης τους υποχρεώνει να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα προαθλητικού ελέγχου υγείας, προκειμένου να πιστοποιηθούν.

Μάλιστα, η διάταξη αναφέρεται γενικά κι αόριστα σε γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων (ΕΕΠΕ) εύλογα να αναρωτιέται αν θα μπορούν να θεωρούν το δελτίου αθλητή χειρουργοί, γυναικολόγοι, αναισθησιολόγοι, κλπ. «Αντίθετα, θα περιμέναμε από το νομοθέτη να ορίσει συγκεκριμένες διαδικασίες και πράξεις για τις απαιτούμενες εξετάσεις πχ. υπέρηχο, καρδιογράφημα για τον έλεγχο τυχόν μυοκαρδιοπάθειας όσον αφορά την καρδιολογική ειδικότητα» προσθέτει.

Αυτό που προκαλεί πραγματικά την αγανάκτηση των Παθολόγων, όμως, είναι η ρητή αναφορά του νομοθέτη στη διαδικασία της πιστοποίησης των γιατρών λοιπών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 της σχετικής διάταξης, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) κατόπιν αμοιβής (!) και μόνο στην Αθήνα.

«Στις συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους θεωρούμε απαραίτητη την δια βίου μάθηση και την ιατρική εκπαίδευση – επιμόρφωση στους ιατρούς όλης της επικράτειας» τονίζει η ΕΕΠΕ, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα του νομοθέτη. «Είναι σαφές από την αντιφατικότητα της υπουργικής απόφασης πως η προσπάθεια προστασίας των αθλούμενων δεν είχε βασικό κριτήριο την ασφάλεια τους αλλά τα κύρια και αποκλειστικά προνόμια σε συγκεκριμένη ειδικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας την προσαρμογή της διάταξης στις ισχύουσες διεθνείς επιστημονικές οδηγίες και την πιστοποίηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

karta_ygeias_athliti

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Τι κατέθεσε στον εισαγγελέα ο γιατρός που εμπλέκεται στην αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου

Τι κατέθεσε στον εισαγγελέα ο γιατρός που εμπλέκεται στην αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος επέστρεψε τη Δευτέρα στη φυλακή.

Τι κατέθεσε στον εισαγγελέα ο γιατρός που εμπλέκεται στην αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου
Στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου, προσήλθε αυτοβούλως ο γιατρός του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, ο οποίος εμπλέκεται στη χορήγηση των επίμαχων πιστοποιητικών αναπηρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε ως ύποπτος και όχι ως μάρτυρας, στοιχείο που δείχνει πως επίκειται δίωξή του. Το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις αποκαλύψεις για τα πλαστά πιστοποιητικά.

Επιβαρυντική εναντίον του φέρεται πως είναι και η κατάθεση του διευθυντή της Α' Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σπύρου Ζακυνθινού.

Μετά τις αρχικές καταθέσεις, η έρευνα έχει αναβαθμιστεί και έχει περάσει στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Διαφθοράς. Εκτιμάται πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου η άσκηση διώξεων εναντίον των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος επέστρεψε τη Δευτέρα στη φυλακή, καθώς και άλλα άτομα τα οποία εμπλέκονται στην αποφυλάκισή του.

Εισαγγελία
Ο 39χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών για την υπόθεση της Energa, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών.

Παρέλαβε το φυλακιστήριό του, που εκδόθηκε μετά βουλεύματος, με το οποίο το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο διέταξε την φυλάκιση του.

Σημειώνεται πως η επανεκτίμηση του ιατρικού φακέλου του Αριστείδη Φλώρου, την περασμένη Παρασκευή μείωσε το ποσοστό αναπηρίας του στο 55%, από 70% και αποτέλεσε τη βασική αιτία για την επιστροφή του στη φυλακή.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Δευτέρα 9 Ιούλιος 2018 Το φθινόπωρο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες και τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Για το Φθινόπωρο μετατίθεται το νομοσχέδιο που εκτός των άλλων περιλαμβάνει αλλαγές στις ειδικότητες, την εκπαίδευση των νέων γιατρών και τα ιατρικά συνέδρια.


Από το Φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στις ιατρικές ειδικότητες, την εκπαίδευση των γιατρών αλλά και τα ιατρικά συνέδρια, καθώς όπως σημείωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη συνάντησή της με τους γιατρούς της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές δε θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι αλλά από τον Σεπτέμβριο.

 

Στο μεταξύ όμως οι υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί για τις αλλαγές στις ειδικότητες, προς ώρας δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή και δεν έχουν υλοποιηθεί οι σχεδιασμοί για τις νέες ειδικότητες αφού αναμένεται συνολικά να προωθηθούν με το πολυνομοσχέδιο.
Ήδη πάντως τα πάντα είναι έτοιμα. Δείτε ΕΔΩ τι περιελάβανε η υπουργική απόφαση που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο: «Ριζικές αλλαγές στις ειδικότητες! Δείτε όλη την υπουργική απόφαση»

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται τόσο στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με τις αλλαγές ειδικά στις ειδικότητες και τον περιορισμό των κλινικών που δίνουν ειδικότητα όσο και στην αξιολόγηση και τα τελικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση.

 

Όπως και να ‘χει οι νέες ειδικότητες ιατρικής που έχουν σχεδιαστεί όπως για παράδειγμα της επείγουσας ιατρικής, θα προχωρήσουν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς έχουν συνδυαστεί με τα νέα αυτόνομα τμήματα επειγόντων περιστατικών που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό από τον υπουργό Υγείας, έστω και αν το σχέδιο χρειασθεί αρκετό καιρό.

Να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο το οποίο τελικά δε θα κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, θα περιλαμβάνει εκτός της ιατρικής εκπαίδευσης ρυθμίσεις για οργανισμούς Νοσοκομείων, αναδιάταξη ΥΠΕ, ρυθμίσεις για το ΚΕΣΥ κ.α. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ιατρικά λάθη: Δεν έχει σχεδιαστεί ο μηχανισμός για προδικαστική εκτίμηση - Οι θέσεις γιατρών και υπουργείου

Ιατρικά λάθη: Δεν έχει σχεδιαστεί ο μηχανισμός για προδικαστική εκτίμηση - Οι θέσεις γιατρών και υπουργείου

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Ιατρικά λάθη: Δεν έχει σχεδιαστεί ο μηχανισμός για προδικαστική εκτίμηση - Οι θέσεις γιατρών και υπουργείου
Σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει έναν μηχανισμό για προδικαστική εκτίμηση ιατρικών λαθών.

Πρόκειται για μία διαδικασία με την οποία θα διερευνώνται οι περιπτώσεις από εμπειρογνώμονες πριν φτάσουν στα δικαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονται οι δικαστικές περιπέτειες από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα δίνονται έγκαιρα απαντήσεις στους συγγενείς των ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις συγγενών έπειτα από δύο αποφάσεις δικαστηρίων της Κρήτης:

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων αθώωσε τον περασμένο μήνα δύο ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι είχαν αρχικά καταδικαστεί για τον θάνατο της 16χρονης Στέλλας το Πάσχα του 2011.
Πριν από τέσσερις μήνες, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχε αθωώσει τρεις παιδιάτρους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο ενός τρίχρονου αγοριού στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, τον Μάιο του 2014.
Το θέμα του μηχανισμού προδικαστικής εκτίμησης τέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Ανδρέας Ξανθός τούς ανέφερε πως δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο προς την κατεύθυνση αυτή και δεν έχει καν σχεδιαστεί ο μηχανισμός.

Εγκύκλιος
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με αυτή, η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό “βαριάς αμέλειας”, θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στο προεδρείο της ΟΕΝΓΕ πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.

Από την ΟΕΝΓΕ εκτιμάται, πάντως, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το μέλλον...

Οι γιατροί εκτιμούν πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας στις αίθουσες των πολλές περιπτώσεις, έπειτα από ενέργειες εξειδικευμένων δικηγορικών γραφείων.

Επιδημία
Το θέμα των προσφυγών έπειτα από ιατρικά λάθη έχει πάρει διαστάσεις “επιδημίας” σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία.

Η τάση αυτή υποχρεώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν "αμυντική Ιατρική", με την οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξαντλητικές και κοστοβόρες εξετάσεις, όχι τόσο για την ασφάλεια της διάγνωσης, αλλά για την αποφυγή μελλοντικής δίωξης κατά του θεράποντος γιατρού.

Μελέτες δείχνουν πως ένας στους δέκα ασθενείς υφίσταται κάποια βλάβη στην υγεία του κατά τη διάρκεια της παροχής νοσηλευτικής φροντίδας.

Το κόστος των ιατρικών λαθών στην Ελλάδα εκτιμάται πως ανέρχεται ετησίως στα 675 εκατομμύρια ευρώ, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι φτωχές χώρες εμφανίζουν υψηλότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα από τις πλούσιες.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Απάντηση- φωτιά της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος στην ΕΞΥΠΠ

γιατροι

Απάντηση σε δημοσίευμα των ΕΞΥΠΠ με τίτλο «χωρίς γιατρούς εργασίας οι επιχειρήσεις-αδιέξοδο προκαλεί η νέα νομοθεσία του Υπ. Εργασίας» δίνουν σήμερα μέσω του iatropedia τα μέλη της Εταιρείας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με αυτή, καμία έκπληξη δεν ένιωσαν από όσα λέχθηκαν από τις ΕΞΥΠΠ που δηλώνουν «εξαναγκασμένες» να αναστείλουν την παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας προς τις νέες εταιρείες που θα αιτηθούν συνεργασία. "Απειλούν να αναστείλουν τι;", αναρωτιούνται οι εξειδικευμένοι γιατροί Εργασίας.
Και συνεχίζουν:
Υπηρεσίες που παρέχουν μέσω ιατρών που δεν κατέχουν την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας;... Απειλούν να αναστείλουν «υπηρεσίες που δεν διαθέτουν»; Απειλούν να αναστείλουν «υπηρεσίες που δεν διαθέτουν, τις ΄΄ενοικιάζουν΄΄ από τρίτους, ενώ εκ των προτέρων δίνουν απλά υποσχετικές στους εργοδότες ότι ΘΑ παρέχουν τις υπηρεσίες»;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουν και οι πλέον αδαείς πως λειτουργεί επί 24 έτη αυτό το στρεβλό σύστημα.
Η Ιατρική της Εργασίας είναι μια πλήρης ιατρική Ειδικότητα, όπως η Καρδιολογία, η Παθολογία, η Γυναικολογία κλπ. Ο ιατρός μετά το πέρας της Ιατρικής Σχολής ειδικεύεται επί 4 έτη στο συγκεκριμένο αντικείμενο και μόνο μετά από επιτυχή εξέταση δικαιούται να φέρει τον τίτλο του Ειδικού Ιατρού Εργασίας. Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν ειδικευτεί 160 Ειδικοί Ιατροί Εργασίας και αναμένεται να τελειώσουν προσεχώς την Ειδικότητα άλλοι 20.

Οι ΕΞΥΠΠ είναι εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που τους δίνει τη δυνατότητα ο νόμος να παρέχουν υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας και Ιατρού Εργασίας μέσω φυσικών προσώπων με τα οποία συνάπτουν συμβάσεις. Προσοχή, δεν είναι ιατρικές εταιρείες, δεν είναι εταιρείες Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας, αλλά εταιρείες που δρουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μέσω των υπηρεσιών τους επιδιώκουν το κέρδος για τους μετόχους τους, όπως άλλωστε και κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά. Είναι εταιρίες που «ενοικιάζουν» ιατρούς - ελεύθερους επαγγελματίες, όχι μισθωτούς υπαλλήλους τους.

Ο νόμος
Δεδομένου ότι ο υφιστάμενος αριθμός των Ειδικών Ιατρών Εργασίας, ενδεχομένως να μην ήταν ακόμα ικανός για να καλύψει το σύνολο των αναγκών στην Επικράτεια, η Πολιτεία έχει δώσει υπό προϋποθέσεις προβλεπόμενες νομοθετικά το δικαίωμα και σε ιατρούς άλλων Ειδικοτήτων, δηλαδή σε ΜΗ Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας, να ασκούν τα καθήκοντα αυτά.

Νόμοι, από το 2003 προβλέπουν τη δημιουργία ενός καταλόγου των ιατρών αυτών, με βασικό κριτήριο ένταξής τους σε αυτόν: τηνεργασιακή εμπειρία με χρόνο έναρξης προ του 2005 και με υφιστάμενη ενεργή σύμβαση, ως «Κατ΄εξαίρεση ασκούντες την Ιατρική της Εργασίας», την 15ην/05/2009. Οι Νόμοι αυτοί είχαν παραμείνει ανενεργοί για πολλά έτη, μέχρι το 2018, όταν και, δια της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1580/Β/8-5-2018), απλά εφαρμόστηκε η ήδη κείμενη Νομοθεσία με τα ήδη υφιστάμενα θεσμοθετημένα κριτήρια, όπως ίσχυαν από το παρελθόν και συντάχθηκε ο ειδικός Κατάλογος των, “Κατ’ εξαίρεση ασκούντων την Ιατρική της Εργασίας», περιλαμβάνον 374 ιατρούς, πλέον των 160, ήδη υπαρχόντων, Ειδικών Ιατρών Εργασίας.

(Να σημειωθεί ότι για τις προυποθέσεις της ΥΑ, είχαν συσταθεί στο παρελθόν 3 επιτροπές στο Υπουργείο Εργασίας, με ίδια σχεδόν συμπεράσματα, αλλά με έναν μαγικό τρόπο, δεν έπαιρναν υπογραφή υλοποίησης....).

Ειδικότερα, επί του δελτίου τύπου που εξέδωσαν οι ΕΞΥΠΠ, όλα τα επιχειρήματα τα οποία επικαλούνται καταρρίπτονται εύκολα, σημείο προς σημείο.

Συγκεκριμένα:
Α. Αναφέρεται ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο 106 Ιατροί με την ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας», ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν 160 και προσεχώς τελειώνουν άλλοι 20. Σύνολο 180.

Β. Αναφέρουν «δυσκολία έκδοσης βεβαίωσης από ιατρικούς συλλόγους» όταν διάφοροι ιατρικοί σύλλογοι ήδη έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του άρθρου του Νόμου.

Γ. Αναφέρεται ότι «μέχρι της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) υπήρχαν 892 Ιατροί», αποσιωπώντας ότι οι εν λόγω ιατροί κατείχαν διαφορετική ειδικότητα από αυτή της Ιατρικής της Εργασίας και κάποιοι από αυτούς ήταν χωρίς καν ειδικότητα αλλά ασκούσαν καθήκοντα Ιατρού Εργασίας, με αποτέλεσμα να πληρούν τα θεσμοθετημένα κριτήρια ένταξης στον Ειδικό Κατάλογο μόνο 374, οι οποίοι και εντάχθηκαν στον Ειδικό Κατάλογο της προαναφερόμενης ΥΑ, (η οποία ΥΑ
επισημαίνουμε, εκ νέου, ότι βασίζεται στην κείμενη Νομοθεσία .

Τούτων δοθέντων, οφείλουν οι ΕΞΥΠΠ να απαντήσουν στα κάτωθι:
- Γιατί από 892
- Αυτοί οι υπόλοιποι 518, οι οποίοι δεν υπέβαλλαν αίτηση, ως όφειλαν, προκειμένου να ενταχθούν στον Ειδικό Κατάλογο, πώς εργάζονταν από το 2011 και εντεύθεν; Μέχρι την προηγούμενη της ΥΑ πως εργάζονταν νομίμως και την επομένη ημέρα της ΥΑ εξαφανίστηκαν;
- Αν όντως εργάζονταν νομίμως, γιατί δεν υπέβαλλαν αίτηση ένταξής τους στον Ειδικό Κατάλογο, όπως η Νομοθεσία πρόσταζε και η ΥΑ απλά εξειδίκευσε; Μήπως επειδή δεν πληρούσαν καμία προϋπόθεση του Νόμου;

Να επισημανθεί ότι οι 892, «Κατ’ εξαίρεση ασκούντες καθήκοντα Ιατρού Εργασίας» μπορούσαν:
- το πρωί να ασκούν την βασική τους Ειδικότητα πχ Καρδιολογία σε μια ιδιωτική κλινική,
- το απόγευμα να ασκούσαν πάλι την Καρδιολογία στο ιδιωτικό τους ιατρείο,
- να έχουν συμβάσεις με ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες κ.λ.π.
- και το μεσημέρι «να περνούν από κάποιες εταιρίες να ασκήσουν τα καθήκοντα Ιατρού Εργασίας, μέσω των ΕΞΥΠΠ που προστατεύουν την Υγεία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

Εν αντιθέσει, ο Ειδικός Ιατρός Εργασίας,
- δεν συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ,
- δεν εργάζεται σε ιδιωτικά νοσοκομεία,
- δεν συμβάλλεται με ασφαλιστικές εταιρίες
- ασκεί αποκλειστικά και μόνο την Ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας.

Δ. Αναφέρεται στο κείμενο τους «ότι οι ανάγκες σε Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας είναι άνω των 1000», χωρίς να το αποδεικνύουν με καμία μελέτη. Αντίθετα, υπάρχουν δύο (2) μελέτες, μία (1) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Ιατρική Σχολή, και μία (1) από Υπουργείο, στις οποίες καταγράφεται πως ο ακριβής αριθμός των αναγκών για Ειδικούς Ιατρούς Εργασίας στη χώρα μας είναι 350 (σήμερα υπάρχουν 160 Ειδικοί Ιατροί Εργασίας και 374 ασκούντες καθήκοντα Ιατρού Εργασίας σύνολο 534 ιατροί, ενώ οι ανάγκες είναι 350).

Εσωτερικές διαδικασίες
Ο δε αριθμός των αναγκών σε Ιατρούς Εργασίας θα μειωθεί σημαντικά, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις με απασχόληση 2 τεχνικών ασφαλείας πλήρους απασχόλησης οφείλουν να δημιουργήσουν ΕΣΥΠΠ – Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (και όχι να αναθέτουν σε ΕΞΥΠΠ αυτό το ρόλο). Αυτό προστάζει η Νομοθεσία.

Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι, επομένως, δεν θα πρέπει να ανησυχούν: Υπάρχει στη χώρα μας το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας. Κατάλογος Ειδικών Ιατρών Εργασίας, διαρκώς επικαιροποιούμενος με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, τηρείται και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να τον βρει στις ιστοσελίδες www.iatrikiergasias.gr και www.iatroi-ergasias.gr, ήτοι στις ιστοσελίδες των, επισήμως αναγνωρισμένων, επιστημονικών και μη κερδοσκοπικών Φορέων μας.

Επίσης και οι «κατ εξαίρεση ασκούντες καθήκοντα Ιατρού Εργασίας» αναφέρονται στην ΥΑ με αριθμ. 25049/1253/2018 ΦΕΚ 1580/Β΄/8-5-2018, όπου μπορούν και εκεί εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας στο νομό, να αναζητήσουν συνεργάτες οι επιχειρήσεις, χωρίς την ανάγκη των ενδιάμεσων.

Ε. Αναφέρεται στο κείμενο ότι «το προφανές αδιέξοδο της ΥΑ, έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στην Υγεία των εργαζομένων της χώρας». Προφανώς, κατά τις ΕΞΥΠΠ, η Υγεία των εργαζομένων προστατεύεται όταν την αναλαμβάνουν «Γυναικολόγοι - ασκούντες Κατ’ εξαίρεση καθήκοντα Ιατρού
Εργασίας», «Παιδοχειρουργοί - ασκούντες Κατ’ εξαίρεση καθήκοντα Ιατρού Εργασίας», Ανειδίκευτοι ιατροί - κατ’ εξαίρεση ασκούντες καθήκοντα Ιατρού Εργασίας», κ.λ.π.

Ανειδίκευτοι γιατροί
Προφανώς, κατά τις ΕΞΥΠΠ, η Υγεία των εργαζομένων προστατεύεται όταν «παρέχεται από ιατρούς που είναι ανειδίκευτοι στην Ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας», αλλά απλά ασκούν καθήκοντα Ιατρού Εργασίας, ως αυτοδίδακτοι μάγοι, με οδηγίες χρήσεως και με το αιτιολογικό «δεν φτάνουν αριθμητικά οι Ειδικοί Ιατροί Εργασίας». Συγκριτικά, και Νευροχειρουργοί δεν υπάρχουν αρκετοί,
αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι «καθήκοντα Νευροχειρουργού ασκεί, ή δικαιούται να ασκήσει, ο Γυναικολόγος».

ΣΤ. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε σε ένα σημείο του Δελτίου Τύπου που κυκλοφόρησαν οι ΕΞΥΠΠ, δεν αναφέρονται στην Ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, δεν αναφέρονται δηλαδή στον Ιατρό Εργασίας που έχει ειδικευθεί στην Ειδικότητα αυτή, και είναι ο μόνος που μπορεί να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας.

Προσπαθούν να εξισώσουν τις υπηρεσίες που παρέχει ο Ειδικευμένος Ιατρός Εργασίας, με τις υπηρεσίες ενός ιατρού άλλης ειδικότητας που απλά «ασκεί Κατ’ εξαίρεση καθήκοντα Ιατρού Εργασίας».

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Υγείας των Εργαζομένων αλλά και για την «υγεία» των Επιχειρήσεων, οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παρέχονται κατ΄αποκλειστικότητα από Ειδικευμένους Ιατρούς Εργασίας και όχι από ιατρούς κάθε άσχετης με το αντικείμενο της Ιατρικής της Εργασίας Ειδικότητας. Καμιά Ιατρική.

Ειδικότητα δεν παρέχεται ουσιαστικά, με οδηγίες χρήσεως.
Επιπλέον η άσκηση δύο ιατρικών ειδικοτήτων απαγορεύεται από την Νομοθεσία, και εδώ έχουμε το
παράδοξο-παράλογο «να ασκείται μια δεύτερη ιατρική ειδικότητα, την οποία μάλιστα δεν κατέχει ένας ιατρός».

Απλά πράγματα: Ο Καρδιολόγος είναι για προβλήματα της καρδιάς, ο Γυναικολόγος για τα γυναικολογικά, ο Ιατρός Εργασίας για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την Εργασία.

Κατά συνέπεια αποτελεί έκδηλη ανάγκη η Πολιτεία, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να στηρίξουν μια Ιατρική Ειδικότητα, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη και την προαγωγή της εργασιακής υγείας στα πλαίσια της Δημόσιας Υγείας και να σταθούν απέναντι στις μεσαιωνικές κραυγές των ΕΞΥΠΠ που προσπαθούν έμμεσα να την καταργήσουν μέσω της απαξίωσής της, με την διαχρονική προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την εξάσκησή της από χιλιάδες, άσχετους με την Ειδικότητα αυτή ιατρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την τυπική κάλυψη των νομοθετικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Το τίμημα της υποβάθμισης ή και κατάργησης αυτής της ειδικότητας θα είναι μικρό για τις ΕΞΥΠΠ και τις «υπηρεσίες» των μη ειδικών που θα προσφέρουν, θα είναι όμως πολύ μεγάλο
για την εργασιακή υγεία, για τη Δημόσια Υγεία και για την υγεία των επιχειρήσεων.

Εκβιαστικές προσεγγίσεις και εκφοβισμοί δεν θα περάσουν.
Το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας είναι υπεύθυνο, πάντα έτοιμο να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς άχρηστα περιτυλίγματα και χωρίς μεσάζοντες, με μοναδικό γνώμονα την ουσιαστική βελτίωση και προστασία της εργασιακής υγείας στη χώρα μας.

Η Ελληνική Εταιρία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, έχει αναδείξει τα θέματα Υγείας των εργαζομένων στις αρμόδιες Αρχές από ετών και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει προς όφελος των Εργαζομένων και των Επιχειρήσεων.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

ΠΗΓΗ:http://iatropedia.gr/

 

Χωρίς γιατρούς εργασίας οι επιχειρήσεις – Αδιέξοδο προκαλεί η νέα νομοθεσία του Υπ. Εργασίας

''Το προφανές αδιέξοδο αναμφίβολα έχει επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων της χώρας, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία''.


Εξαναγκασμένες να αναστείλουν την παροχή́ υπηρεσιών Ιατρού́ Εργασίας είναι οι εταιρείες ΕΞΥΠΠ, σε επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που θα αιτηθούν νέες συμβάσεις ή ανανεώσεις συμβάσεων μαζί τους ή ακόμη επέκταση συμβάσεων σε νέες εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων αυτών, μέχρι να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η νέα νομοθεσία του Υπουργείου Εργασίας.

IATRONET

Η παραπάνω ενέργεια προκύπτει από την ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελών Επιχειρήσεων ΕΞΥΠΠ (ΠΑΣΥΜΕΠ ΕΞΥΠΠ) και λήφθηκε εκτιμώντας το αδιέξοδο που προκύπτει μετά την έκδοση πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του Υπ. Εργασίας, με την οποία συγκροτείται ο ειδικός κατάλογος, που καταγράφει τους Ιατρούς που δεν διαθέτουν την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας και μπορούν να ασκούν κατ’ εξαίρεση καθήκοντα Ιατρού Εργασίας.

Η ΥΑ, υιοθετώντας αυστηρότερα, καταφανώς αντιφατικά και περιοριστικά κριτήρια ένταξης των ιατρών σε αυτόν τον κατάλογο, εντάσσει μόνον 354 ιατρούς που ασκούν κατ’ εξαίρεση καθήκοντα Ιατρού Εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες καλύπτονταν, σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του ειδικού καταλόγου (8-5-2018) από 892 Ιατρούς (μεταξύ των οποίων μόνο 106 ειδικοί ιατροί εργασίας).

Επιπλέον, εκτός του γεγονότος ότι οι κατ’ εξαίρεση ασκούντες καθήκοντα Ιατρού Εργασίας περιορίστηκαν στους 354, οι εν λόγω ιατροί, για να προσφέρουν υπηρεσίες ΙΕ πρέπει, με βάση τη νέα νομοθεσία και σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που ακολούθησε την ΥΑ, να διαθέτουν και βεβαίωση από τον Ιατρικό Σύλλογο της περιφερείας τους, με συγκεκριμένο λεκτικό: «ότι δεν υπάρχει ή δεν είναι διαθέσιμος ιατρός με την ειδικότητα της ΙΕ στην περιφέρεια τους». Οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν παρέχουν τις σχετικές βεβαιώσεις με αποτέλεσμα οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να μην κάνουν δεκτή καμία ανάθεση καθηκόντων Ιατρού Εργασίας, καμία θεώρηση προγράμματος, όπως πριν από ένα μόλις μήνα.

Από τα παραπάνω εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι την επόμενη μέρα εφαρμογής των απαιτήσεων της σχετικής νομοθεσίας, η παροχή υπηρεσιών ιατρικής της εργασίας από ιατρούς του ειδικού καταλόγου οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο ιατρών που ασχολούνται με το αντικείμενο, καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη, φέρνοντας σε αδιέξοδο τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, ούτε ως προς τις ελάχιστες επιταγές της νομοθεσίας. 

Ποιες είναι όμως οι άμεσες συνέπειες του συγκεκριμένου αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις στη χώρα μας;

Επιχειρήσεις που μέχρι χθες απασχολούσαν ιατρούς από τον ειδικό κατάλογο και είχαν πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, σήμερα κινδυνεύουν να θεωρηθούν μη συμμορφωμένες με τη νομοθεσία και να απειλούνται με πρόστιμα.

Το προφανές αδιέξοδο αναμφίβολα έχει επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων της χώρας, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, αποτελεί δε, αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, καθώς αν και οι ανάγκες της χώρας είναι γνωστές και απαιτούνται περισσότεροι από 1.000 ιατροί εργασίας για την κάλυψή τους, αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των Ιατρών που μπορεί να ασκήσει καθήκοντα Ιατρού Εργασίας ανέρχεται μόνο στους 110 περίπου, δηλαδή μόνο οι Ιατροί που κατέχουν την συγκεκριμένη ειδικότητα.

Η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΥΜΕΠ-ΕΞΥΠΠ είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η παροχή της υπηρεσίας Ιατρού Εργασίας και της αδυναμίας να καλυφθούν οι ανάγκες στις περίπου 4.000 επιχειρήσεις της χώρας, που σύμφωνα με τη νομοθεσία υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους τους τις υπηρεσίες αυτές, αποτελεί μονόδρομο και λήφθηκε με γνώμονα την αξιοπιστία στην παροχή υπηρεσιών των ΕΞΥΠΠ προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, καθώς ξαφνικά και αναιτιολόγητα από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, δεν δίνεται πλέον στους γιατρούς του ειδικού καταλόγου πρόσβαση στη διαδικασία της παροχής νόμιμης υπηρεσίας ΙΕ.

Αναμφίβολα το αδιέξοδο που δημιούργησε το Υπουργείο Εργασίας επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις, που θέλουν και απαιτούν όχι μόνο να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αλλά να διαθέτουν ταυτόχρονα ουσιαστικές υπηρεσίες του Ιατρού Εργασίας στους εργαζομένους τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Ο ΠΑΣΥΜΕΠ ΕΞΥΠΠ έχει από την πρώτη στιγμή αναδείξει το πρόβλημα στις αρμόδιες αρχές και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ασκληπιείο Κω. 34 γιατροί από όλο τον κόσμο πήραν μέρος στην αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη

Σε μια συγκινητική τελετή στο Ασκληπιείο Κω, 34 γιατροί από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας, πήραν μέρος στην αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη . Σε μια τελετή με ιδιαίτερο συμβολισμό, στο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Κω, 34 γιατροί από όλο τον κόσμο, πήραν μέρος στην συγκινητική αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη και απήγγειλαν τα λόγια που αποτελούν τις αθάνατες υποθήκες του πατέρα της ιατρικής στην ανθρωπότητα.

 

Η τελετή έλαβε χώρα, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, για τον Τουρισμό Υγείας, στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ, το Δήμο Κω και το Διεθνές Κέντρου Τουρισμού Υγείας, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ.

Με δέος και συγκίνηση Έλληνες γιατροί και επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού (Βραζιλία,Ρουμανία,Γερμανία,Ισραήλ κα.) ,αναβίωσαν την Ιπποκράτειο παράδοση και απήγγειλαν το αριστούργημα ηθικού μεγαλείου που παραμένει μέσα στους αιώνες, η πεμπτουσία της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας.

 

Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού και δεκάδες γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο έδωσαν όλοι μαζί τον όρκο του πατέρα της ιατρικής και αναβίωσαν την Ιπποκράτειο παράδοση στη γενέτειρά του.

Ο Γ.Πατούλης ,πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ, ΕΛΙΤΟΥΡ,I.Η.T.C. και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, τίμησε τους συμμετέχοντες και τους παρέδωσε τον πάπυρο με τον όρκο του Ιπποκράτη.

 

«Στην κρίσιμη για την πατρίδα μας και την κοινωνία συγκυρία που διανύουμε ο ιατρικός κόσμος καλείται να ορθώσει το ανάστημά του και να συνεχίσει να υπηρετεί με υπερηφάνεια τις αξίες της ιατρικής επιστήμης προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Σε αυτόν τον ιερό χώρο που ξεκίνησε η ιατρική συγκεντρωθήκαμε γιατροί από όλο τον κόσμο για να τιμήσουμε τον μεγάλο δάσκαλο και να θυμηθούμε την ηθική της επιστήμης μας κατά τον Ιπποκράτη που δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει πρεσβευτής και να διαδώσει τις αρχές και την ηθική του Ιπποκράτη στους απανταχού της γης επιστήμονες»

 

Ειδικότερα τον πάπυρο παρέλαβαν οι κάτωθι:

§ Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος IHTC, Πρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος GGDI, Δήμαρχος Αμαρουσίου

§ Μαρία Φρατζάκη, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω

§ Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας

§ Ηλίας Τσέρκης, Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

 

§ Νίκος Διακογεωργίου, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

§ JörgB. Engel, Επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Nordwest Clinic, Γερμανία

§ Κωνσταντίνος Πάντος, IVF Specialist, Αντιπρόεδρος IHTC, Αντιπρόεδρος GGDI

§ Άννα Μαστοράκου

§ Ιωάννης Χλωρογιάννης, MD, PhD, Καρδιοχειρουργός

§ Θοδωρής Χατζής, Αιματολόγος

§ Νικόλαος Σ. Κουβελάς, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster, Ιδρυτής & Πρόεδρος EURODENTICA

§ Χριστόφορος Τζερμιάς, MD, FASLMS, Δερματολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Οργανισμού «IQ Dermatology & Cosmetic Surgery», Μέλος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ

§ Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας – Νομικός, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Τομεάρχης Ιαματικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, Μέλος ΔΣ ΙHTC

§ Ιωάννης Δατσέρης, MD, PhD, FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιατρικός Διευθυντής ΟΜΜΑ

§ Ιωάννης Λύρας, Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»

§ Κατερίνα Δούμα – Μιχελάκη, Ειδική Ορθοδοντικός παιδιών & ενηλίκων Παν/μίου Louis ville, USA, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, f AssClin Professor EUC, UAE, γεν γραμ ΕΕΟΝ

§ Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη – Μαρίνη, Ιατρός Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας “ANALYSIS” (Μικροβιολογικού-Βιοχημικού-Ανοσοαιματολογικού -Ορμονολογικού), Κυπαρισσία Μεσσηνίας

§ Γεώργιος Κοπάδης, Ιατρός – Αγγειοχειρούργος, Διευθυντής Γενικού Κρατικού Αθηνών

§ Jose Luiz Gomes do Amaral, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου SaoPaulo, Βραζιλία

§ Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης

§ Madalina Constantin,MDΜαιευτικής Γυναικολογίας, Γερμανία

§ Ζωή Βλαμάκη, Γενική Χειρουργός & Χειρουργός Στήθους, Ηνωμένο Βασίλειο

§ Nicolae Banicioiu, Πρώην Υπουργός Υγείας, Ρουμανία, Αντιπρόεδρος IHTC

§ Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, MD, PhD, ε. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Γυναικολόγος-Χειρουργός-Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Εκπρόσωπος Ελλάδας στην ECIBC, Mέλος JRC-GDG

§ Ελευθερία Κρικέλη, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Μητέρα

§ Ronit Kochman Haimov, Pr. Obstetrics & Gynecology Hadassah Hebrew Jerusalem

§ Αντώνιος Πολυδώρου, τ. Συντονιστής Διευθυντής Αιμοδυναμικού Επεμβατικού Καρδιολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, Πειραιάς

§ Radu Vladareanu,Καθηγητής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ρουμανία

§ Ευγένιος Κουμαντάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΕΑΙ

§ Ανδρέας Βυθούλκας IVF specialist Ρουμανίας

§ Αγνή Πάντου, Ιατρός

§ Τσιπουρακής Στέφανος, Ιατρός γαστρεντερολόγος

§ Christian Grasshoff, Ιατρός αναισθησιολόγος

§ Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

§ Γεράσιμος Αποστολάτος, Γυναικολόγος Μαιευτήρας

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Σημαντικότερος από ποτέ ο διάλογος γιατρού- ασθενούς

Σημαντικότερος από ποτέ ο διάλογος γιατρού- ασθενούς        

Με το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης να αλλάζει και την τεχνολογία να δίνει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση από ποτέ, ο ουσιαστικός αμφίδρομος διάλογος γιατρού–ασθενούς είναι σημαντικότερος από ποτέ.

Σημαντικότερος από ποτέ ο διάλογος γιατρού- ασθενούς
Άμστερνταμ, Της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Η τελευταία δεκαετία έφερε σημαντικές αλλαγές στο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης. Οι ασθενείς συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την υγεία τους, έχουν πιο συχνά άποψη σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία τους και θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα των διαθέσιμων επιλογών τους, αναζητώντας μόνοι τους πληροφορίες σχετικά με την πάθησή τους, τις θεραπείες και τις συνταγογραφούμενες αγωγές, ώστε να μάθουν περισσότερα.

Ταυτόχρονα, οι γιατροί υφίστανται τεράστια χρονική πίεση, αφού δέχονται περισσότερους ασθενείς και διαθέτουν λιγότερο χρόνο από ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά η επικοινωνία γιατρού–ασθενούς διακόπτεται και παρακωλύεται. Με το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης να αλλάζει και την τεχνολογία να δίνει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση από ποτέ, ο ουσιαστικός αμφίδρομος διάλογος γιατρού–ασθενούς είναι σημαντικότερος από ποτέ.

Στις 20 Ιουνίου στο Άμστερνταμ, η Boehringer Ingelheim διοργάνωσε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε η σπουδαιότητα αυτού του διαλόγου – ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση σοβαρών και χρόνιων καταστάσεων όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή και η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην εκδήλωση με τίτλο «ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ: η σπουδαιότητα του αμφίδρομου διαλόγου ανάμεσα σε γιατρούς και ασθενείς», συγκεντρώθηκαν γιατροί, ασθενείς και μια νοσηλεύτρια για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να ανταλλάξουν διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις.

Η δρ Sarah Jarvis, γενική ιατρός και μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών και Υγείας των Γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μίλησε σχετικά με το τι έχει αλλάξει στη σχέση γιατρού–ασθενούς: «Στο ταξίδι της υγειονομικής περίθαλψης οι ασθενείς μεταμορφώνονται γρήγορα από παθητικοί συμμετέχοντες σε ενεργούς και είναι πολύ σημαντικό να βρούμε νέους τρόπους για να διατηρήσουμε μια αμφίδρομη συζήτηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα οφέλη του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ γιατρών και ασθενών, ιδίως υπό το πρίσμα των σημερινών τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών. Οι ασθενείς θέλουν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερο έλεγχο, για αυτό υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την από κοινού λήψη αποφάσεων, ανάμεσα στα οποία είναι και η καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία».

Η ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ γιατρών και ασθενών υποστηρίζεται έντονα από έρευνες με ερωτηματολόγια. Μέχρι τώρα, οι έρευνες αυτές δείχνουν σταθερά ότι οι ασθενείς θέλουν πολύ να έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους γιατρούς τους. Επιπλέον, η καλή επικοινωνία γιατρού–ασθενούς έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη ρύθμιση των συναισθημάτων των ασθενών, να διευκολύνει την κατανόηση των ιατρικών πληροφοριών και να συμβάλει στην καλύτερη αναγνώριση των αναγκών, των αντιλήψεων και των προσδοκιών των ασθενών.

Οποιαδήποτε επικοινωνία γιατρού–ασθενούς θα πρέπει να προσανατολίζεται προς τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς και η αίσθηση της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης των ιατρικών αποφάσεων έχει θετικό αντίκτυπο με την ικανοποίηση του ασθενούς από την τελική απόφαση που θα ληφθεί. «Ο ανοικτός διάλογος με τους ασθενείς μας είναι κάτι που θα πρέπει να αγκαλιάσουμε εμείς ως γιατροί», είπε ο καθηγητής John Eikelboom, επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση. «Όταν ένας ασθενής με ρωτάει “Γιατί;”, αυτό δεν μου δείχνει μόνο ότι ο ασθενής αυτός συμμετέχει στον διάλογο τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά ότι ενδιαφέρεται ουσιαστικά να καταλάβει την κατάστασή του και θα συμμετέχει ενεργά στο θεραπευτικό του σχήμα – βελτιώνοντας σημαντικά τις προοπτικές ανάκαμψης της υγείας του».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης δύο ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ), που είναι η συχνότερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Εξαιτίας της πάθησής τους, η καρδιά τους χτυπά ακανόνιστα και διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Περιγράφοντας πώς έμαθε για την πάθησή του και μιλώντας για την επικοινωνία που είχε με τον γιατρό του σχετικά, ο Klaas de Groot από την Ολλανδία ανέφερε τα εξής: «Το πρώτο μου επεισόδιο ΚΜ το έπαθα όταν ήμουν περίπου 68 ετών. Σχηματίστηκε ένας θρόμβος που μεταφέρθηκε στον εγκέφαλο και μου προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο. Τότε δεν γνώριζα ακόμα ότι πάσχω από ΚΜ. Έτσι, είδα αρκετούς ειδικούς που εξέτασαν αρκετά πιθανά αίτια πριν μου τεθεί τελικά η διάγνωση της ΚΜ. Αρχικά, οι γιατροί απέδωσαν το εγκεφαλικό μου στην υψηλή χοληστερόλη. Όμως εγώ είμαι φανατικός δρομέας και αυτό δεν μου φαινόταν λογικό. Έτσι, αναζήτησα επιπλέον απαντήσεις και τελικά ανακαλύψαμε με τον γενικό γιατρό μου ότι πάσχω από υποκείμενη KM.

Άρχισα να παίρνω αντιπηκτική αγωγή για να αντιμετωπίσω την πάθησή μου και συνέχισα να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο θεραπευτικό τομέα. Με δική μου πρωτοβουλία ρωτούσα τον γιατρό μου σχετικά με τα διαθέσιμα αντιπηκτικά, όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις και την ευκολία χρήσης τους, και για το πώς αντιμετωπίζονται οξείες καταστάσεις όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα ατυχήματα, τότε που είναι αναγκαίο να σταματήσει η αιμορραγία.»

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Ineke Baas-Arend, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Martini, στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, που τόνισε ότι σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ταξίδι της υγειονομικής περίθαλψης ενός ασθενούς – όχι μόνο ο γιατρός και ο ίδιος ο ασθενής. «Ως νοσηλεύτρια δεν βλέπω απλά μεγάλο αριθμό ασθενών, αλλά αλληλεπιδρώ και με τον ευρύτερο κύκλο τους – τους φίλους και τους συγγενείς τους. Ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ ασθενών και γιατρών είναι σημαντικός, όμως εξίσου απαραίτητο είναι να υπάρξει συνεργασία από ολόκληρο το δίκτυο υποστήριξης του ασθενούς, που επίσης παίζει σπουδαιότατο ρόλο στο ταξίδι της υγειονομικής περίθαλψης. Πάντοτε ενθαρρύνω τους φίλους και τους συγγενείς να συνοδεύουν τον ασθενή στις ιατρικές επισκέψεις, επειδή έτσι θα δοθεί και σε αυτούς η ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις και να κατανοήσουν καλύτερα την πάθηση και τις θεραπευτικές επιλογές του αγαπημένου τους προσώπου».

Ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών, η επικοινωνία ασθενούς–γιατρού συχνά υφίσταται διακοπές ή κατακερματισμό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η επικοινωνία αυτή εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και ότι διαδραματίζει σπουδαιότατο ρόλο στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής έκβασης για τον ασθενή. Οι γιατροί μπορούν επίσης να ωφεληθούν από την πιο ενεργό ανάμειξη των ασθενών στο ταξίδι της υγειονομικής τους περίθαλψης, μια που η μεγαλύτερη συμμετοχή του ασθενούς συνεπάγεται μια πιο συνεργατική και εμπεριστατωμένη συζήτηση, και οι ασθενείς είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τις πληροφορίες που θα πρέπει να δώσουν και σχετίζονται με τη διάγνωσή τους.        

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ