ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Πώς οι Γιατροί Πληροφορούνται για τα Διαγνωστικά τους Λάθη

Τα διαγνωστικά λάθη (άστοχα, ελλιπή, αργοπορημένα, λανθασμένα, κ.λπ.) αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο, ως η επικρατούσα αιτία «κακού» για τους ασθενείς.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που οι γιατροί ιδιαίτερα στις κρατικές μονάδες βρίσκονται υπό πίεση, προκειμένου να παράσχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες… με χαμηλό κόστος ανταμοιβής.

Μπορούν οι γιατροί να πληροφορούνται για τα διαγνωστικά τους λάθη και να βελτιώσουν τη διαγνωστική τους απόδοση;

Πώς ακριβώς οι γιατροί βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ αυτών των απαιτήσεων;

Μπορούν οι γιατροί να πληροφορούνται για τα διαγνωστικά τους λάθη και να βελτιώσουν τη διαγνωστική τους απόδοση;

Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στη μείωση των διαγνωστικών λαθών και στη βελτίωση της ασφάλειας περίθαλψης;

- Προτείνονται λοιπόν από ειδικούς, στρατηγικές οι οποίες θα βοηθήσουν στην απάντηση ορισμένων από αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με λιγότερες αποτυχίες.

- Προτείνονται τρόποι για την καλύτερη και ορθότερη ακρίβεια στις ιατρικές διαγνώσεις, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Επειδή είναι γεγονός ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα των νέων γιατρών, μπορεί να οδηγήσει σε εξεζητημένες εξετάσεις, ενώ αντίθετα η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση οδηγεί σε υποβαθμισμένη εξέταση.

- Πιστεύουμε ότι η καλύτερη διάγνωση προκύπτει από τον ιατρό που κάνει μια σωστή διάγνωση χρησιμοποιώντας τους λιγότερους πόρους, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί την εμπειρία του ασθενή.

Αυτό, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα… Δείτε το recent JAMA paper.

Μια λύση, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία του τομέα της ψυχολογίας είναι να βελτιωθεί η βαθμονόμηση των ιατρών παρέχοντας τους πληροφόρηση σχετικά με τις διαγνώσεις τους.

Σήμερα, όταν ένας ιατρός κάνει για τον ασθενή μια λανθασμένη διάγνωση, ο γιατρός δεν μαθαίνει ποτέ για το λάθος του.

Έτσι σε περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης, ο ασθενής θα πάει σε κάποιον άλλο γιατρό, (είτε αναζητώντας κάποια φροντίδα έκτακτης ανάγκης, χωρίς ο πρώτος να γνωρίζει το παραμικρό, είτε αναζητώντας μια δεύτερη γνώμη).

Ένας άλλος, ίσως πιο σοβαρός λόγος για τον οποίο οι γιατροί δεν λαμβάνουν σχόλια σχετικά με τις αποδόσεις τους στον τομέα της διάγνωσης, είναι ότι οι συζητήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν σχόλια πληροφόρησης δημιουργούν διάφορες προκλήσεις.

Ενδεχομένως κάποιοι γιατροί να αισθάνονται άβολα όταν λαμβάνουν σχόλια σχετικά με τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, -πόσο άλλωστε όταν αυτά είναι αρνητικά και αφορούν λάθος διαγνώσεις- επειδή μπορεί να θεωρούν ότι απειλείται η επαγγελματική τους εικόνα.

Επίσης, μια άλλη πληροφορία αφορά το περιεχόμενο των σχολίων πληροφόρησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ιατρούς.

Θεωρούμε ότι ένας συνδυασμός ποσοτικής και ποιοτικής πληροφόρησης, θα επιτρέψει στους ιατρούς να δουν με μια άλλη οπτική την όλη κατάσταση, προκειμένου να έχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις διαγνώσεις τους και μια εμπεριστατωμένη, εις βάθος ανάλυση των σκέψεων και των αιτιών που προηγήθηκαν.Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε πάντοτε στα αποτελέσματα και ιδιαίτερα στα λάθη.

Πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν να εστιάσουμε και να επικεντρωθούμε στις διαδικασίες οι οποίες πήγαν σωστά ή λάθος.

Πώς θα μπορούσε να προκύψει αυτή η πληροφόρηση; Προτείνουμε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές…

Η πληροφόρηση (feedback) η οποία αφορά τη διαγνωστική απόδοση θα πρέπει:

- Να προκύπτει μέσα σε ένα δεκτικό, θετικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η πληροφόρηση γίνεται για καλό σκοπό και για λόγους βελτίωσης της ποιότητας των παροχών υγείας.

Όλα τα σχόλια θα πρέπει να μεταφέρονται προς αυτούς με έναν ήρεμο, θετικό, εποικοδομητικό και μη επικριτικό τρόπο.

- Να γίνονται ουσιώδεις και με νόημα ιατρικές εκθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη βελτίωση της απόδοσης των ιατρών (όπως τα αποτελέσματα των τεστ που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν κοινοποιήθηκαν σε ασθενείς σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο).

- Να γίνονται ποιοτικές αξιολογήσεις δύσκολων περιπτώσεων, για να δοθεί η δυνατότητα αυτοαξιολόγησης και προκειμένου να ληφθούν ευθύνες (φροντίστε να επισημάνετε τα γνωστικά πεδία, τα συστήματα και τους παράγοντες του ασθενούς, προκειμένου να έχετε ένα ολοκληρωμένο και χωρίς ελλείψεις κείμενο).

- Να ανατρέξετε, αν κρίνετε απαραίτητο, σε άλλους συναδέλφους (η διάγνωση είναι συχνά ομαδικό άθλημα και η γνώμη άλλων μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να καταγράψει μια ευρύτερη εικόνα της διαγνωστικής διαδικασίας).

Η δημιουργία αυτού του είδους πληροφόρησης (feedback), στο πλαίσιο ενός συστήματος εκμάθησης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ιατρών.

Παρά τις συμβουλές αυτές, υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ποιες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες μιας τέτοιας πληροφόρησης;

Θα μπορούσε δηλαδή αυτό να οδηγήσει σε υπαιτιότητα;

Ποιες συγκεκριμένες διαγνωστικές διαδικασίες και αποτελέσματα θα πρέπει να παρακολουθούνται προκειμένου οι πληροφορίες διάγνωσης τους να δίνονται στους γιατρούς;

Πώς αναπτύσσουμε συνεργατικά δίκτυα εκμάθησης για ιατρούς που κάνουν την πρακτική τους, εφόσον δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα για το αν θα πάρουν την οποιαδήποτε πληροφόρηση , ας πούμε από τον ανώτερό τους.

Αυτά τα άγνωστα πεδία, ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο επεξεργασίας… μόλις δοθούν τα πρώτα σχόλια πληροφόρησης για τη διάγνωση τους.

Ποιος, λοιπόν, θα τολμήσει να κάνει τα πρώτα βήματα;

www.MedicalManage.gr

ΠΗΓΗ:https://www.medicalmanage.gr

 

Σε οριακό σημείο δηλώνουν τα διαγνωστικά

Νέα συνάντηση επιδιώκεται από τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.
Από Γιώργος Σακκάς στις 9 Αυγούστου 2019


Σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων αλλά κυρίως τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων πολιτών επιδιώκουν να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων με τον κ. Κικίλια, έθεσε τις βάσεις για την έναρξη του διαλόγου, όμως οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν και νέα συνάντηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν.Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, κ. Γεώργιος Βουγιούκας αναφέρει πως το σύνολο του κλάδου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Πέρα από το γεγονός ότι αναγκάζονται πολλές φορές να παρέχουν έως και δωρεάν τις υπηρεσίες τους, έχουν παράλληλα και την υποχρέωση να καλύπτουν το κόστος για την αγορ΄΄α των αναλώσιμων υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα και τις εξετάσεις. Ο λόγος είναι η διατήρηση του χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να προκαλούνται σταθερά ζημιές και τα διαγνωστικά και οι γιατροί να είναι υπερχρεωμένοι.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επιδιώκουν εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ από τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς Ευρωπαίους Πολίτες αλλά και την ρύθμιση αποπληρωμής του clawback σε 120 δόσεις, την ανάγκη για την κατάργηση των αυτόματων περικοπών που γίνεται εδώ και 7 χρόνια.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Η Λαρισαία γιατρός και η περιπέτεια υγείας του αλλοδαπού επιβάτη του ΚΤΕΛ

ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ *ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 Η Λαρισαία γιατρός και η περιπέτεια υγείας του αλλοδαπού επιβάτη του ΚΤΕΛ
Την καίρια και σωτήρια παρέμβαση Λαρισαίας γιατρού, χάρη στην οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η περιπέτεια υγείας που είχε Πακιστανός επιβάτης των ΚΤΕΛ το πρωί της Παρασκευής, ταξιδεύοντας από Αθήνα προς Λάρισα επισημαίνουν στην «Ε» επιβάτες του συγκεκριμένου δρομολογίου, που έτυχε να γίνουν μάρτυρες του περιστατικού.

Διευκρινίζουν δε ότι «πράγματι υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση των υπουργών Υγείας Β. Κικίλια και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, μέσω των οποίων κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο όμως νωρίτερα είχε ενημερωθεί από τη Λαρισαία γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη, που –όπως αποδείχτηκε, ευτυχώς- συνταξίδευε μαζί τους».

Σύμφωνα λοιπόν με επιβάτη του πρωινού δρομολογίου, αλλά και ανθρώπων του ΚΤΕΛ Λάρισας όλα συνέβησαν ως εξής: Το λεωφορείο αναχώρησε το πρωί στις 7:30 π.μ. από Αθήνα για Λάρισα. Γύρω μετά τις 9 π.μ. ένας 26χρονος Πακιστανός επιβάτης ενημέρωσε την κα Τζιαστούδη, που καθόταν πίσω του ότι δεν αισθάνεται καλά και αμέσως ξάπλωσε στο δάπεδο του λεωφορείου. Η Λαρισαία γιατρός ζήτησε από τον συνοδηγό του λεωφορείου κ. Δημουλά με την πρώτη ευκαιρία το λεωφορείο να σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια κι αυτό έγινε στο ΣΕΟ Αταλάντης, κοντά στη Λαμία. Μετά την παροχή των Α΄ Βοηθειών από την κ. Τζιαστούδη και μια νοσοκόμα που επίσης επέβαινε στο λεωφορείο, διαπιστώθηκε -από τα χαρτιά που έφερε μαζί του ο νεαρός- ότι είχε νοσηλευθεί για μεγάλο διάστημα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Επειδή στο σώμα του υπήρχαν πολλά εξανθήματα (σπυριά), η γιατρός έκρινε σωστό να εκκενωθεί προσωρινά το λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε και μια ομάδα προσκόπων με τους ομαδάρχες τους. Η κ. Τζιαστούδη αφού επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον Πακιστανό, ο οποίος ένιωθε πόνο στην πλάτη και ήταν καταβεβλημένος, επικοινώνησε και με την κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η εφημερεύουσα γιατρός την καθησύχασε ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και πως την προηγούμενη μέρα ο νεαρός είχε επικοινωνήσει μαζί τους για να τους πει ότι δεν αισθανόταν καλά. Για να επανέλθει η ηρεμία στο επιβατικό κοινό χρειάστηκε να υπάρξει εκ νέου τηλεφωνική συζήτηση της κας Τζιαστούδη με τη γιατρό του Νοσοκομείου, σε ανοικτή ακρόαση αυτή τη φορά για να γίνουν γνωστά σε όλους, τα παραπάνω. Μετά από 15 λεπτά έφθασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση».

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των επιβατών του λεωφορείου, οι υπουργοί που αναφέρθηκαν ενημερώθηκαν από τον αρχηγό των προσκόπων, ο οποίος τους γνώριζε προσωπικά, αλλά η παρέμβασή τους αφορούσε στην κλήση του ΕΚΑΒ, η οποία όμως είχε ήδη γίνει. Τέλος θεωρούν σημαντική την παρουσία της γιατρού κας Τζιαστούδη, τόσο ως προς την παροχή ιατρικής βοήθειας στον Πακιστανό, όσο και στην καθησύχαση του κόσμου, αλλά και του συνοδηγού των ΚΤΕΛ κ. Δημουλά για τη γενικότερη στάση του.

 

Γ. Ρούστας

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Ανάσα ρευστότητας στην αγορά της ιδιωτικής υγείας

"Ανάσα" στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης αναμένεται να δώσει η δυνατότητα για την εξόφληση οφειλών για τις υποχρεωτικές επιστροφές που βαραίνουν τις επιχειρήσεις σε 120 δόσεις, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 80 πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών που έχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από αναγκαστικές εκπτώσεις (rebates) και τις αναγκαστικές επιστροφές του clawback (επιστροφές για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στο δημόσιο κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα και τις πραγματικές δαπάνες) για το διάστημα από το 2012 έως το 2018.

Στο επόμενο άρθρο διευκρινίζεται πως προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις των οφειλών των παρόχων (πλην φαρμακευτικών), ώστε όπως σημειώνεται να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή εσόδων προς τον ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με γνώμονα την αποτελεσματική πρόσβαση των ασθενών στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για να καλύπτονται οι υπερβάσεις (ανά έξι μήνες) μπήκε σε εφαρμογή το 2013 ως ένα μέτρο προσωρινό, εντούτοις με η προηγούμενη κυβέρνηση προσχώρησε στην επέκτασή του μέχρι και το 2022.

Παράγοντες από τον κλάδο του φαρμάκου κρούουν όλο και συχνότερα τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές επιστροφές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται φέτος να αγγίξουν τα 750 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2018 (570 εκατ. ευρώ).


Αντίστοιχα η "τρύπα” στο ΕΣΥ σε σύγκριση με τον αρχικό κλειστό προϋπολογισμό, θα φτάσει μέχρι τέλος του έτους τα 400 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά όταν το κλειστό όριο του ΕΟΠΥΥ είναι 1,94 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων 500 εκατ. αντίστοιχα). Στον τομέα των διαγνωστικών κέντρων, πέρσι το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το πλαφόν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ έφτασε τα 110 εκατ. ευρώ.

Με το άρθρο 78 του νομοσχεδίου επίσης, ρυθμίζονται οι οφειλές σε προμηθευτές των νοσοκομείων, με την πληρωμή των οποίων θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΣΥ. Για να μην δημιουργούνται εντούτοις νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, πρέπει να νομιμοποιούνται έγκαιρα οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων, δηλαδή εντός της τρίμηνης προθεσμίας από την αξίωση πληρωμής τους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί με πλαστά πτυχία, ερευνώνται από το υπουργείο Υγείας

Οι Περιφέρειες καλούνται να διενεργήσουν έλεγχο για τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Ανησυχία προκαλεί χθεσινό έγγραφο του υπουργείου Υγείας σχετικά με καταγγελίες για γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς με πλαστά πτυχία.

Από τη Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας, επισημαίνεται πως η υπηρεσία "…έχει γίνει αποδέκτης προφορικής γνωστοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών", έπειτα από έλεγχο σε Περιφέρειες.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, που αποκαλύπτει το Iatronet, καλούνται οι Περιφέρειες να διενεργήσουν έλεγχο για τίτλους σπουδών που έχουν εκδοθεί από κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα:

Μετά το 1980, για γιατρούς και οδοντιάτρους.
Μετά τον Φεβρουάριο του 1999, για φαρμακοποιούς.

Καθίσταται, έτσι, σαφές πως οι καταγγελθείσες περιπτώσεις αφορούν πτυχία που έχουν εκδοθεί - ανά επάγγελμα - στις πιο πάνω ημερομηνίες.

 

Περιπτώσεις

 

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο σειρά περιπτώσεων γιατρών – "μαϊμού", οι οποίες αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η πλέον πρόσφατη αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2018 και αφορούσε "καρδιολόγο", ο οποίος δραστηριοποιούταν στην Αττική, χορηγώντας αφειδώς ιατρικές βεβαιώσεις για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ο εν λόγω "γιατρός" διαφήμιζε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, λέγοντας πως είχε συνεργασίες με μεγάλες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ).

Η υπόθεση είχε μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθώς η πρώτη καταγγελία εναντίο του είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015 από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ). Οι υπηρεσίες του Συλλόγου είχαν τότε διαπιστώσει πως ο φερόμενος ως καρδιολόγος δεν είναι εγγεγραμμένος στον Σύλλογο.

Ο "γιατρός" σφράγιζε τις ιατρικές γνωματεύσεις που έδινε στους ανυποψίαστους γονείς, δηλώνοντας είτε καρδιολόγος με έδρα τον Βύρωνα είτε καρδιολόγος του νοσοκομείου "Ιπποκράτειο", στο οποίο ουδέποτε είχε εργαστεί.


Στοιχεία

Ο ΙΣΑ αναζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος των γιατρών. Η Περιφέρεια είχε απαντήσει πως δεν ήταν έγκυρη η φερόμενη ως εκδοθείσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Τον Φεβρουάριο του 2018, είχε επίσης αποκαλυφθεί μία ακόμη περίπτωση γιατρού – "μαϊμού", ο οποίος είχε αποκαλυφθεί στο νοσοκομείο Καβάλας, έπειτα από θητεία 17 ετών!

Ο συγκεκριμένος "γιατρός", που δεν είχε καν πτυχίο, είχε τοποθετηθεί τον Φεβρουάριο του 2001 σε θέση επιμελητή β΄ Παθολογίας και από τότε εργαζόταν ανελλιπώς. Έπειτα από 17 έτη, αποκαλύφθηκε η απάτη και αποπέμφθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Καταγγελίες έχουν γίνει και για αντιποίηση και του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας σε γιατρό – "μαϊμού", ο οποίος ήταν γνωστός ως "ο γιατρός με τη Ferrari". Είχε διατελέσει επί 13 έτη διευθυντής στο ιατρείο Σκύρου, έχοντας πλαστό πτυχίο…

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Πέθανε γιατρός στη Σαντορίνη εν ώρα υπηρεσίας!

Iatropedia


Ένα τραγικό περιστατικό έγινε στη Σαντορίνη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ένας γιατρός ορθοπεδικός πέθανε εν ώρα υπηρεσίας περίπου στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής 19 Ιουλίου.

Μέχρι τον Ιούνιο υπήρχαν μόλις δύο ορθοπεδικοί στη Σαντορίνη, καθώς μόλις τότε ήρθε στο νησί και τρίτος. Τον Μάρτιο του 2017 οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν υποβάλλει αναφορά στην εισαγγελία της Νάξου, στην οποία επισήμαιναν προβλήματα εργασιακής εξουθένωσης, ενώ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αργότερα τρεις εξ αυτών είχαν παρουσιάσει προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά την αντίδραση του διοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης, Χαράλαμπου Πανοτόπουλου, ο κ. Γιαννακός σχολίασε: "Περιφέρεται στους διαδρόμους και δεν κάνει τίποτα". 

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr

 

Ήρωας γιατρός έσωσε μάνα και παιδί από φλεγόμενο όχημα

Σωτήρια αποδείχθηκε η επέμβαση του Πατρινού γιατρού Νίκου Αναστασόπουλου για μια μητέρα και τον ανήλικο γιο της, όταν το όχημα που επέβαιναν εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε στην Ιόνια Οδό, λίγο έξω από την Αμφιλοχία, και άρχισε να τυλίγεται στις φλόγες.

Ο διερχόμενος γιατρός, διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, που ταξίδευε με την οικογένεια του για τις καλοκαιρινές διακοπές του, δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό. Ακινητοποίησε το δικό του αυτοκίνητο και αγνοώντας κάθε πιθανό για τον ίδιο κίνδυνο έτρεξε αμέσως στο αναποδογυρισμένο και φλεγόμενο όχημα για να βγάλει τους επιβαίνοντες απ’ αυτό.

Την ίδια ώρα φώναξε σε άλλο διερχόμενο οδηγό, που επίσης σταμάτησε στον τόπο του ατυχήματος, να πάρει από τη γυναίκα του (που είναι νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας») έναν πυροσβεστήρα και να βοηθήσει στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς στο αυτοκίνητο, που είχε ήδη εξαπλωθεί.

Με γρήγορες και μεθοδικές κινήσεις και παρότι είχαν ανοίξει και οι αερόσακοι, ο γιατρός απεγκλώβισε έγκαιρα από το φλεγόμενο αυτοκίνητο μάνα και γιο, ενώ ζήτησε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ και να στείλει δύο ασθενοφόρα.

Μέχρι την έλευση τους πρόσφερε με τη συνδρομή της συζύγου του στους τραυματίες τις πρώτες βοήθειες, ενώ φρόντισε και για τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο της Άρτας, βάζοντας σε προτεραιότητα το τραυματισμένο αγόρι. Όταν όλα πια είχαν πάει καλά και είχαν τελειώσει, ο Νίκος Αναστασόπουλος με ανακούφιση αλλά και με ικανοποίηση για τη σωτήρια επέμβαση του συνέχισε το ταξίδι του με την οικογένεια του για τον προορισμό των διακοπών τους στη Βόρεια Ελλάδα.

Όσο για τους τραυματίες, τη μάνα και το παιδί της που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια, θα πρέπει τουλάχιστον να του ανάψουν μια λαμπάδα που τους έσωσε τη ζωή.

Πηγή : dete.gr

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Προσαγωγές γιατρών και νοσηλευτών για πλαστές γνωματεύσεις

Προσαγωγές γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου της Σάμου, καθώς και μεταφραστών, πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα η Υποδιεύθυνση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχειρεί, άγνωστο από πότε, στο νησί.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, περισσότερα από πέντε άτομα από τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων (γιατρών – νοσηλευτών) στο Νοσοκομείο της Σάμου έχουν συλληφθεί.

Κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής διευκόλυναν με πλαστές ή και ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις. Οι γνωματεύσεις προορίζονταν σε αιτούντες άσυλο για να ενταχθούν σε ευάλωτες κατηγορίες. Και έτσι να πετύχουν τη σύντομη μετακίνησή τους από τη Σάμο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Περισσότερες ανακοινώσεις για τις προσαγωγές αναμένεται να γίνουν από την Ελληνική Αστυνομία εντός της ημέρας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

Τσιάρας: Γιατρός για πρώτη φορά στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατρός και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, Κώστας Τσιάρας, ανέλαβε επίσημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο πλευρό θα έχει με την ιδιότητα του υφυπουργού τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη.

Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατρός και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, Κώστας Τσιάρας, ανέλαβε επίσημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο πλευρό θα έχει με την ιδιότητα του υφυπουργού τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη.

Ο Κώστας Τσιάρας «έσπασε» το μονοπώλιο στο υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετούνται καθηγητές Νομικών Σχολών και νομικοί (δικηγόροι και δικαστές) και για πρώτη φορά αναλαμβάνει γιατρός.

Ο 53χρόνος Κώστας Τσιάρας, γιατρός στο επάγγελμα (μικροβιολόγος- βιοπαθολόγος), είναι βουλευτής Καρδίτσας. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2004 και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς.

Στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι την 24η Ιουνίου 2013. Αργότερα, διετέλεσε πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Έχει διατελέσει υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και γραμματέας του τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμη έχει διατελέσει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΣΕΠΦΥ) Καρδίτσας, καθώς και πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Καρδίτσας.

Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας και του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανικής Φιλίας Καρδίτσας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

HAPCO: Αντίθετος στη νέα διαδικασία εγκρίσεων των ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων

Σύγχυση έχει προκαλέσει η Κανονιστική Πράξη 46754/19-6-2019 του Υπουργείου Υγείας, που αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία εγκρίσεων των ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων.

Onmed.gr

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, η νέα Κανονιστική Πράξη αλλάζει ότι ίσχυε μέχρι στιγμής και στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, πλήττοντας τους επαγγελματίες οργάνωσης συνεδρίων και τα 50 επαγγέλματα, που συνδέονται με αυτό τον Κλάδο.

Με σχετική του ανακοίνωση ο HAPCO επισημαίνει:

«Πρόκειται για μία ασαφή Κανονιστική Πράξη, σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης 46340/18-6-2019, που παρακάμπτει τη διαδικασία της ψηφοφορίας εντός της Βουλής, όπως είχε συμφωνηθεί με εκπροσώπους του ΚΕΣΥ στο παρελθόν. Μια Υπουργική Απόφαση, που μόνο εμπόδια θα προκαλέσει στην ομαλή διεξαγωγή των συνεδρίων.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCO, σε συνεργασία με τους φορείς, που εκπροσωπούν τον κλάδο, είχε κατορθώσει με προσπάθειες πολλών ετών, πολλαπλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις, τόσο με εκπροσώπους του ΕΟΦ, όσο και του ΣΦΕΕ και σε στενή συνεργασία με τα μέλη του, να εξασφαλίσει μία απρόσκοπτη διαδικασία έγκρισης συνεδρίων, η οποία αποσκοπούσε στην ομαλή διαδικασία διεξαγωγής τους και στην ανάπτυξη του κλάδου των συνεδρίων στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλλε τόσο στην ιατρική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, όσο και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Δυσκολίες υπήρχαν και στη διαδικασία εγκρίσεων, τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών συνεδρίων, αλλά πάντα με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας και με στόχο πάντα την εκπαίδευση και τη διαφύλαξη της διαφάνειας, ξεπερνούσαμε τις όποιες δυσκολίες.

Εκπρόσωποι του Κλάδου μας συμμετείχαν σε πολλαπλές συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΕΣΥ, με στόχο πάντα την ομαλή μετάβαση της διαδικασίας εγκρίσεων από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του ΚΕΣΥ, ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, τόσο με τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Εταιρειών, όσο και με τους εκπροσώπους του κλάδου μας, ενημερωθήκαμε ξαφνικά για την νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι απόλυτα ασαφής, δεν παρέχει επαρκή πληροφόρηση, έχει πολλά κενά και περιλαμβάνει οδηγίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη από την επιστημονική κοινότητα.

Επιπλέον, περιορίζει πολύ τη δραστηριότητα του οργανωτή συνεδρίων, πλήττοντας έτσι σοβαρά και το επάγγελμά μας, ειδικά σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα έχει σαφή ανοδική πορεία στο διεθνή συνεδριακό χάρτη. Είναι μία «παγκόσμια πρωτοτυπία» η οποία πυρπολεί τις μέχρι σήμερα «ευαίσθητες ισορροπίες» του Συνεδριακού Τουρισμού στη χώρα μας.

Επισημαίνουμε ότι, η διαδικασία έγκρισης ιατρικών επιστημονικών συνεδρίων (από τον ΕΟΦ και πλέον από το ΚΕΣΥ), που ισχύει στην Ελλάδα, δεν παρατηρείται σε καμιά άλλη χώρα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να αποτρέπει τις Διεθνείς Επιστημονικές Ενώσεις να οργανώσουν συνέδριο στη χώρα μας.

Σε μια συγκυρία που θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε στο 100% την ευνοϊκή θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη συνεδρίων, δημιουργούνται επιπλέον εμπόδια, που ισοπεδώνουν και ακυρώνουν την όλη προσπάθεια του κλάδου μας για ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού.

Το ΔΣ του HAPCO παρακολουθεί το θέμα και μετά τη διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που πρέπει, ώστε η Υπουργική Απόφαση, να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί, προς όφελος της Ιατρικής Εκπαίδευσης, της Διαφάνειας, των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), και της Εθνικής Οικονομίας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Δικαστική και ηθική δικαίωση των ιατρών του πρώην ΙΚΑ υπό την αιγίδα του ΙΣΠατρών

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας

Δελτίο τύπου
Αρ πρωτ: 3944

Μετά από ένα πολύχρονο δικαστικό αγώνα, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση εκ μέρους του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ των ιατρών που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ (ΠΕΔΥ- κέντρα υγείας) επί της ομαδικής αγωγής τους.

Η δικαστική αυτή διαδικασία τέθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με την αυτοπρόσωπη παράσταση της Προέδρου και του νομικού συμβούλου του στις δικαστικές αίθουσες, σε αγαστή συνεργασία με την Ομοσπονδία (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ).

Με την απόφαση υπ’ αριθ. 1275 / 2019, το Δικαστήριο δέχθηκε συνολικά την αγωγή των ιατρών προς την 6η ΥΠΕ:

Α. Αναγνωρίζει ότι παράνομα και αντισυνταγματικά απορρίφθηκαν από την 6η ΥΠΕ οι υποβληθείσες αιτήσεις των ιατρών για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 26 του νόμου 4461/2017.


Β. Υποχρεώνει την 6η ΥΠΕ να αποδεχθεί τις νομίμως και προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες βάσει συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έως την αξιολόγηση και κατάταξη των ιατρών σε θέσεις κλάδου ιατρών του ΕΣΥ που εντάσσονται στα ΠΕΔΥ (κέντρα υγείας) με διατήρηση όλων των δικαιωμάτων, καταβολή όλων των νόμιμων αποδοχών, χωρίς διακοπή του ελευθερίου επαγγέλματος.

Γ. Τέλος, αναγνωρίζει την υποχρέωση της 6ης ΔΥΠΕ να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές για ολόκληρο το διάστημα από 1-4-2014 έως και την κατάθεση της αγωγής (2-4-2018) ανά βαθμό υπηρεσίας του ιατρού, πριν την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, πλέον Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και Επιδόματος Αδείας, με την καταβολή των νόμιμων τόκων.

Πρόκειται για δικαστική και ηθική δικαίωση των ιατρών του πρώην ΙΚΑ κατά των παράνομων, αντισυνταμαγτικών διατάξεων / διοικητικών χειρισμών που επιχείρησαν την κατάλυση όλων των κατοχυρωμένων δικαιώματών τους και την απαξίωση της πολύχρονης προσφοράς τους στη δημόσια ΠΦΥ.

Η Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Κανονικά οι αιτήσεις για αγροτικούς γιατρούς παρά τις εκλογές! Τι απεφάνθη το ΣτΕ

Το πράσινο φως για να συνεχισθεί η κατάθεση αιτήσεων από γιατρούς που θέλουν να καλύψουν θέσεις κάνοντας υπηρεσία υπαίθρου όπως ονομάζεται.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν το αγροτικό τους μπορούν να καταθέτουν κανονικά τις αιτήσεις τους καθώς μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατ΄ εξαίρεση συνέχιση των διαδικασιών πρόσληψης ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, αίρεται η αναστολή της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων της υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ4γ/Γ.Π.οικ.43395/06-06-2019 (ορθή επανάληψη) Πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεων και επί θητεία) στα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.

Έτσι όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται για το υπόλοιπο της προθεσμίας, ήτοι για οκτώ (8) εργάσιμες μέρες και οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 έως και την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Συνεχίζεται η φυγή ιατρών προς το εξωτερικό! Eντονο ενδιαφέρον για την Σαουδική Aραβία

Μαίρη Φώτη - www.dimokratiki.gr


Ολο και περισσότεροι Δωδεκανήσιοι ιατροί, παίρνουν την απόφαση να κλείσουν την πόρτα των ιατρείων τους ή να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και να ακολουθήσουν συναδέλφους τους που εγκαταστάθηκαν επιτυχώς στα τελευταία χρόνια, στη Σαουδική Αραβία.
Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα Δωδεκάνησα, μαζί με άλλους συναδέλφους τους από όλη τη χώρα, αφού πέρασαν από… κάστινγκ στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες, εγκαταστάθηκαν στην Σαουδική Αραβία –όπου οι Ελληνες γιατροί είναι περιζήτητοι-, σε υπερσύγχρονα νοσοκομεία, με δέλεαρ τους πολύ ψηλούς μισθούς και πλέον, το παράδειγμά τους ετοιμάζονται να ακολουθήσουν κι άλλοι συνάδελφοί τους.

Οι Σαουδάραβες, εκτός από γενικούς ιατρούς, ψυχιάτρους και γενικούς οδοντιάτρους, ζητούν τόσο έμπειρους γιατρούς όσο και νεαρούς χωρίς προϋπηρεσία αλλά με ειδικότητα, για να στελεχώσουν υπάρχοντα αλλά και νέα νοσοκομεία. Ενδιαφέρονται για όλες τις ειδικότητες, αρκεί ο υποψήφιος να είναι κάτω των 57 ετών (λόγω της τοπικής νομοθεσίας).

Ο (αφορολόγητος) μισθός κυμαίνεται περίπου στα 11.000 ευρώ για τους έμπειρους γιατρούς και στα 5.000 ευρώ για τους ειδικευμένους χωρίς προϋπηρεσία, ενώ προβλέπονται μεταξύ άλλων μπόνους παραγωγικότητας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και επείγουσα περίθαλψη, δωρεάν και πλήρως επιπλωμένα οικογενειακά διαμερίσματα σε συγκρότημα κοντά στο νοσοκομείο (με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και πισίνα!), δωρεάν μεταφορές, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από και προς την Ελλάδα και άλλες παροχές, που στην Ελλάδα της κρίσης φαντάζουν… εξωπραγματικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από τη Ρόδο όσο και από τα γύρω νησιά να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στη Σαουδική Αραβία, όπου ήδη δραστηριοποιούνται κι άλλοι Ρόδιοι γιατροί. Κάποιοι ήδη πέρασαν από τις επιτροπές και κάποιοι άλλοι αναμένουν τη σειρά τους, παρά τους αυστηρούς νόμους και την διαφορετική νοοτροπία. Οι μισθοί είναι έως και τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των Ρόδιων γιατρών.

Οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται μέσω εξειδικευμένων εταιρειών που έχουν έδρα στην Αθήνα και οι συνεντεύξεις γίνονται ενώπιον εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας του Αραβικού Βασιλείου αλλά και εκπροσώπων των ιδιωτικών νοσοκομείων που ενδιαφέρονται να προσλάβουν Ελληνες ιατρούς.
Οι γιατροί από την περιοχή μας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι άνδρες, καθώς η ζωή είναι αρκετά δύσκολη εκεί για τις γυναίκες οι οποίες πρέπει να φοράνε τη γνωστή αμπάγια που καλύπτει το σώμα. Τα δικαιώματα των γυναικών εκεί είναι σχεδόν ανύπαρκτα γι αυτό και το ενδιαφέρον των γυναικών ιατρών είναι περιορισμένο, αν και υπάρχουν κι εκείνες που το τόλμησαν και εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όμως παραμένουν η ισχνή μειοψηφία.
Η τάση φυγής γιατρών στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σχεδόν από την περίοδο που η οικονομική κρίση χτύπησε την Ελλάδα, ωστόσο στο τελευταίο διάστημα οι αγγελίες πυκνώνουν και οι αναχωρήσεις πολλαπλασιάζονται.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης περισσότεροι από 18.000 γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό ενώ από το 2013 μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 140 γιατροί (!) της Ρόδου έφυγαν από το νησί, αναζητώντας την τύχη τους σε χώρες κυρίως της Ευρώπης ενώ τελευταίως παρατηρείται τάση φυγής και προς τις αραβικές χώρες, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Υπάρχουν επίσης και Ρόδιοι γιατροί που στράφηκαν προς την Αμερική και την Αυστραλία.
Παράλληλα η πλειονότητα των Ροδίων φοιτητών που ακολούθησε την ιατρική με την ολοκλήρωση των σπουδών τους ψάχνουν διέξοδο για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό ενώ από όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό ένα μικρό ποσοστό μόνο επιστρέφει στην Ελλάδα για να εργαστεί.

Είναι αξιοσημείωτο πως πολλοί από τους γιατρούς που έφυγαν από τη Ρόδο στο εξωτερικό είχαν ήδη δρομολογήσει την καριέρα τους είτε ως ιδιώτες είτε στο Ε.Σ.Υ. και παρ΄όλα αυτά δεν δίστασαν να τα αφήσουν όλα πίσω, αφού η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει για τον κλάδο. Αρκεί να σημειωθεί πως στα χρόνια της κρίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, απώλεσε περίπου το 1/5 της δύναμής του.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Διαγνωστικές εξετάσεις με μέτρο από την 1η Ιουλίου! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

Διαγνωστικές εξετάσεις
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr ότι από την 1η Ιουλίου όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις θα γίνονται με μέτρο καθώς μπαίνει πλέον πλαφόν ανά μηχάνημα που διαθέτουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα»


Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ φέρνει τα πάνω κάτω και για τους ασφαλισμένους καθώς όταν τα διαγνωστικά κέντρα ή τα διαγνωστικά εργαστήρια θα ξεπερνούν το πλαφόν τους, θα αναζητούν υποχρεωτικά άλλη Μονάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εξέτασή τους.
Κούρεμα για μείωση δαπανών

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται να περιορίσει τις δαπάνες για απεικονιστικές εξετάσεις κυρίως, θέτει από τον Ιούλιο πλαφόν ανά μηχάνημα, γεγονός που θα προκαλέσει νέες δυσκολίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Και αυτό διότι σε περίπτωση που βρίσκονται σε ανάγκη και πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα μία εξέταση, τότε θα αναγκάζονται αν δε βρίσκουν ελεύθερο ραντεβού να πληρώνουν από την τσέπη τους. Διαφορετικά θα πρέπει να τρέχουν από διαγνωστικό κέντρο σε διαγνωστικό κέντρο για να βρουν ελεύθερο μηχάνημα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του τον μεγάλο αριθμό των εξετάσεων που διεξάγονται στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε εξετάσεις.

Χτύπημα στα διαγνωστικά

Οι μειώσεις στην αποζημίωση των απεικονιστικών εξετάσεων από την άλλη φαίνεται πως αποτελούν άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο μετά και τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ και φθάνουν ακόμη και το 70% (claw back και rebate). Κάτι που τους οδήγησε και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι το 2017 δόθηκαν συνολικά 350 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσειςτων ασφαλισμένων του, εκ των οποίων τα περίπου 200 εκατ. αφορούσαν σε αιματολογικές εξετάσεις και τα 150 εκατ. ευρώ μοιράσθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς κωδικούς που αφορούσαν απεικονιστικές εξετάσεις. Για μαγνητικές και αξονικές δόθηκαν περίπου 76 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 δόθηκαν περίπου 73 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ, για διαγνωστικές εξετάσεις για το 2019 θα καταβληθούν 366 εκατ. ευρώ, από 357 εκατ. το 2018, καθώς ανακοινώθηκαν επιπλέον 9 εκατ. ευρώ την περίοδο των κινητοποιήσεων κάτι βέβαια που είχε ήδη προγραμματισθεί νωρίτερα.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Ιατρικά συνέδρια: Όλες οι αλλαγές για γιατρούς και φαρμακευτικές! Τι προβλέπει εγκύκλιος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια, καθώς με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ενεργοποιεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό και προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΚΕΣΥ, από τον ΕΟΦ που είναι σήμερα.

Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε μάλιστα με ημερομηνία 19 Ιουνίου, δίνεται το πράσινο φως στο ΚΕΣΥ να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που διοργανώνονται τα ιατρικά συνέδρια αλλά και στις εγκρίσεις χορηγιώνκαι συμμετοχών.

Πως θα εγκρίνονται

Για να δοθεί έγκριση από το ΚΕΣΥ ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια.
Ειδικότερα:

Κριτήριο έγκρισης των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων είναι το επιστημονικό τους περιεχόμενο, συνεκτιμώντας τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, τη δυναμική και το ενδιαφέρον των προτεινόμενων γνωστικών αντικειμένων. Επίσης κρίνεται από το εύρος, την πρωτοτυπία και γενικά την ποιότητα των κατατεθειμένων προγραμμάτων, την εγκυρότητα του φορέα διοργάνωσης, την εκπαιδευτική εμπειρία των ομιλητών, καθώς και την επιστημονική ομάδα που απευθύνονται. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ποιοι θα μπορούν να διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια μετά τις αλλαγές του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες»

Το κόστος εγγραφής

Τα όρια του κόστους διοργάνωσης κάθε κατηγορίας επιστημονικής εκδήλωσης/ δραστηριότητας ορίζονται με κύριο κριτήριο την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η δραστηριότητα, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Το κόστος εγγραφής ειδικευομένων ιατρών ορίζεται στο 50% του κόστους εγγραφής των ειδικευμένων για κάθε κατηγορία δραστηριότητας.
Το ΚΕ.Σ.Υ ελέγχει την χρηστή κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και επιβλέπει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας μεταξύ τωνγιατρών, των επιστημονικών εταιρειών και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι χορηγίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Για τα Πανελλήνια Ιατρικά Συνέδρια:

Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των Πανελληνίων Συνεδρίων είναι δύο (2) έως τέσσερις (4) ημέρες, ο αριθμός συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερος ή ίσος των εκατό (100) και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.

 

Για τις Ημερίδες:

Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των Επιστημονικών Ημερίδων/ Διημερίδων είναι μία (1) ή δύο (2) ημέρες αντίστοιχα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000 ) ευρώ και δέκα χιλιάδες (10.000 ) ευρώ αντίστοιχα, ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.

Για τα τοπικά συνέδρια:

Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των τοπικών /περιφερειακών Συνεδρίων είναι έως δύο (2) ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000 ), ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού πάνω από 25%, πλην αιτιολογημένων εξαιρέσεων η διοργανώτρια Επιστημονική Εταιρεία δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αντίστοιχη εκδήλωση το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Τα δορυφορικά συμπόσια:

που διοργανώνονται από χορηγούς στο περιθώριο συνεδρίων δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε συνολική διάρκεια το 20% του συνολικού χρόνου διάρκειας του συνεδρίου.
Οι φαρμακευτικές

Όπως ορίζεται από το υπουργείο Υγείας, οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες ΙατροτεχνολογικώνΠροϊόντων δύνανται να διοργανώνουν εταιρικές ενημερωτικές συναντήσεις προωθητικού χαρακτήρα, με Ε.Υ στην Ελλάδα.

Οι ενημερωτικές αυτές συναντήσεις είναι αποκλειστικά ημερήσιες, με διάρκεια έως και πέντε (5) ώρες, χωρίς διανυκτέρευση. Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων από Εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ είναι σαράντα οκτώ (48) συνολικά ετησίως.


Οι ενημερωτικές αυτές δραστηριότητες που διοργανώνονται από κάθε χορηγό γνωστοποιούνται στην Ε.ΣΥ.Ε-ΚΕ.ΣΥ και στον Ε.Ο.Φ. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ σε χώρους των Πανεπιστημίων ή Νοσοκομείων.

Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων δύνανται να διοργανώνουν συναντήσεις συμβουλευτικών σωμάτων με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα προς την Ε.ΣΥ.Ε- ΚΕ.Σ.Υ.

Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων οφείλουν να ενημερώνουν τον Ε.Ο.Φ για τα χορηγικά πακέτα που προτίθενται να διαθέσουν στις Ε.Υ.Δ, για την κάλυψη των εξόδων της εκάστοτε επιστημονικής εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του χορηγικού πακέτου των συμμετοχών σε κάθε μια από αυτές.


Δεν επιτρέπεται σε ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ ή των Α.Ε.Ι, να συμμετέχουν σε συνέδρια ή σεμινάρια στο εσωτερικό ή εξωτερικό, που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες/ εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την προβολή των προϊόντων τους. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ιατρικά συνέδρια: Όλες οι αλλαγές για γιατρούς και φαρμακευτικές! Τι προβλέπει εγκύκλιος

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια, καθώς με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ενεργοποιεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό και προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΚΕΣΥ, από τον ΕΟΦ που είναι σήμερα.

Με την εγκύκλιο που εκδόθηκε μάλιστα με ημερομηνία 19 Ιουνίου, δίνεται το πράσινο φως στο ΚΕΣΥ να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που διοργανώνονται τα ιατρικά συνέδρια αλλά και στις εγκρίσεις χορηγιώνκαι συμμετοχών.

Πως θα εγκρίνονται

Για να δοθεί έγκριση από το ΚΕΣΥ ορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια.
Ειδικότερα:

Κριτήριο έγκρισης των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων είναι το επιστημονικό τους περιεχόμενο, συνεκτιμώντας τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, τη δυναμική και το ενδιαφέρον των προτεινόμενων γνωστικών αντικειμένων. Επίσης κρίνεται από το εύρος, την πρωτοτυπία και γενικά την ποιότητα των κατατεθειμένων προγραμμάτων, την εγκυρότητα του φορέα διοργάνωσης, την εκπαιδευτική εμπειρία των ομιλητών, καθώς και την επιστημονική ομάδα που απευθύνονται. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ποιοι θα μπορούν να διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια μετά τις αλλαγές του υπ.Υγείας! Όλες οι λεπτομέρειες»

Το κόστος εγγραφής

Τα όρια του κόστους διοργάνωσης κάθε κατηγορίας επιστημονικής εκδήλωσης/ δραστηριότητας ορίζονται με κύριο κριτήριο την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η δραστηριότητα, αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Το κόστος εγγραφής ειδικευομένων ιατρών ορίζεται στο 50% του κόστους εγγραφής των ειδικευμένων για κάθε κατηγορία δραστηριότητας.
Το ΚΕ.Σ.Υ ελέγχει την χρηστή κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και επιβλέπει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας μεταξύ τωνγιατρών, των επιστημονικών εταιρειών και των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι χορηγίες από τις φαρμακευτικές εταιρείες

Για τα Πανελλήνια Ιατρικά Συνέδρια:

Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των Πανελληνίων Συνεδρίων είναι δύο (2) έως τέσσερις (4) ημέρες, ο αριθμός συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερος ή ίσος των εκατό (100) και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.

 

Για τις Ημερίδες:

Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των Επιστημονικών Ημερίδων/ Διημερίδων είναι μία (1) ή δύο (2) ημέρες αντίστοιχα, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000 ) ευρώ και δέκα χιλιάδες (10.000 ) ευρώ αντίστοιχα, ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.

Για τα τοπικά συνέδρια:

Η διάρκεια του επιστημονικού προγράμματος των τοπικών /περιφερειακών Συνεδρίων είναι έως δύο (2) ημέρες, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων και η χορηγία μπορεί να είναι μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000 ), ευρώ ανά εταιρεία/χορηγό, εξαιρουμένου του κόστους εγγραφής, μετακίνησης και διαμονής των συνέδρων.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού πάνω από 25%, πλην αιτιολογημένων εξαιρέσεων η διοργανώτρια Επιστημονική Εταιρεία δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αντίστοιχη εκδήλωση το επόμενο ημερολογιακό έτος.

Τα δορυφορικά συμπόσια:

που διοργανώνονται από χορηγούς στο περιθώριο συνεδρίων δεν μπορεί να υπερβαίνουν σε συνολική διάρκεια το 20% του συνολικού χρόνου διάρκειας του συνεδρίου.
Οι φαρμακευτικές

Όπως ορίζεται από το υπουργείο Υγείας, οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες ΙατροτεχνολογικώνΠροϊόντων δύνανται να διοργανώνουν εταιρικές ενημερωτικές συναντήσεις προωθητικού χαρακτήρα, με Ε.Υ στην Ελλάδα.

Οι ενημερωτικές αυτές συναντήσεις είναι αποκλειστικά ημερήσιες, με διάρκεια έως και πέντε (5) ώρες, χωρίς διανυκτέρευση. Ο ανώτερος αριθμός εκδηλώσεων από Εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ είναι σαράντα οκτώ (48) συνολικά ετησίως.


Οι ενημερωτικές αυτές δραστηριότητες που διοργανώνονται από κάθε χορηγό γνωστοποιούνται στην Ε.ΣΥ.Ε-ΚΕ.ΣΥ και στον Ε.Ο.Φ. Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ σε χώρους των Πανεπιστημίων ή Νοσοκομείων.

Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων δύνανται να διοργανώνουν συναντήσεις συμβουλευτικών σωμάτων με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα προς την Ε.ΣΥ.Ε- ΚΕ.Σ.Υ.

Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων οφείλουν να ενημερώνουν τον Ε.Ο.Φ για τα χορηγικά πακέτα που προτίθενται να διαθέσουν στις Ε.Υ.Δ, για την κάλυψη των εξόδων της εκάστοτε επιστημονικής εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του χορηγικού πακέτου των συμμετοχών σε κάθε μια από αυτές.


Δεν επιτρέπεται σε ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ ή των Α.Ε.Ι, να συμμετέχουν σε συνέδρια ή σεμινάρια στο εσωτερικό ή εξωτερικό, που διοργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες/ εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την προβολή των προϊόντων τους. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Αποζημίωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες - Σύγκριση με την Ελλάδα

Για να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα της αποζημίωσης κατά πράξη, μπορεί να συνδυαστεί με άλλους μηχανισμούς προώθησης της αποδοτικότητας και ελέγχου του κόστους.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Παράδειγμα προς μίμηση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συστήματα πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία έχουν σημαντική εμπειρία στην παροχή φροντίδας, η οποία αποτυπώνεται και στα συστήματα αποζημίωσης που εφαρμόζουν σε γιατρούς και παρόχους.

Το μοντέλο της αμοιβής κατά πράξη κυριαρχεί στις συγκεκριμένες χώρες, με τη Γερμανία να αποζημιώνει ανά καλυπτόμενο ασθενή.

Στην Ελλάδα υπάρχει ο “κλειστός” προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για συμβεβλημένους γιατρούς και λοιπούς παρόχους και πόροι από το ΕΣΠΑ.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας επέλεξε την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), εγχείρημα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση της “Κομισιόν”.

Το μοντέλο απασχόλησης και αποζημίωσης των γιατρών που στελεχώνουν τις εν λόγω μονάδες είναι υβριδικό: περιλαμβάνει γιατρούς πλήρους απασχόλησης και συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνονται με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω αυτοαπασχολούμενων γιατρών (ατομικά ή σε ομάδες επαγγελματιών).

Εξαίρεση αποτελούν η Νορβηγία, όπου την ευθύνη έχουν οι Δήμοι, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία, όπου την ευθύνη έχει απευθείας το Κράτος.

Στην Πορτογαλία και στην Πολωνία, οι γιατροί λαμβάνουν μισθό, στην Ισπανία πληρώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό και τη νοσηρότητα και στη Σουηδία πληρώνονται ανάλογα με την απόδοσή τους.

Ενδιαφέρον έχει πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τον τρόπο αποζημίωσης στην πρωτοβάθμια σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης και παγκοσμίως.

Το μοντέλο που επιλέγεται δίνει απαντήσεις και στη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με την επάρκεια των πόρων και το μοντέλο αποζημίωσης. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών για τις υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ.


Γαλλία

Στη Γαλλία, οι πάροχοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας και οι γιατροί έχουν σταθερή αμοιβή ανά πράξη για ομάδες υπηρεσιών, η οποία καταβάλλεται αναδρομικά. Το ίδιο μοντέλο αποζημίωσης ισχύει και για τους εξωτερικούς ασθενείς.

 

Γερμανία

Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Γερμανία αποζημιώνονται με βάση προκαθορισμένη κατ' αποκοπή αμοιβή ανά ασθενή. Το συνολικό ποσό ανά πάροχο καθορίζεται σε ετήσια βάση και καλύπτει ένα φάσμα υπηρεσιών, ανεξάρτητα εάν παρέχονται ή όχι.

Οι γιατροί αμείβονται με σταθερή αμοιβή ανά πράξη. Το ίδιο μικτό μοντέλο αποζημίωσης ισχύει και για τους παρόχους και γιατρούς που φροντίζουν εξωτερικούς ασθενείς.


Αγγλία

Στην Αγγλία, εφαρμόζεται το μοντέλο της αμοιβής ανά πράξη για τους παρόχους και μισθός για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας. Το ίδιο μοντέλο ισχύει και για τη φροντίδα των εξωτερικών ασθενών.


Μειονεκτήματα

Η αμοιβή κατά πράξη αποτελεί τον πιο κοινό τρόπο αποζημίωσης. Εκτός από τις παραπάνω ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στη Νότια Κορέα, στην Ταϊλάνδη και στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο σύστημα αμοιβής εμφανίζει μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη κινήτρων για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και κινήτρων για τον όγκο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, για να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα μπορεί να συνδυαστεί με άλλους μηχανισμούς για την προώθηση της αποδοτικότητας και του ελέγχου του κόστους.

Στη Γαλλία και στην Κορέα συνδυάστηκε με εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων απόδοσης, όπως η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών ή κυρώσεις για κακές εκβάσεις, όπως ιατρικά σφάλματα ή επαναλαμβανόμενες επανεισαγωγές.

Στην Αγγλία, η αποζημίωση προσαρμόζεται ανάλογα με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Παγώνουν οι αιτήσεις και για τους αγροτικούς γιατρούς λόγω εκλογών! Πότε ξεκινούν και πάλι

Παγώνουν οι καταθέσεις αιτήσεων και για τους αγροτικούς γιατρούς λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, λόγω της προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2190/94, όπως ισχύει, αναστέλλεται από τις 11/6/2019 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την αριθμ. πρωτ. Γ4γ/Γ.Π.οικ.43395/06-06-2019 Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεων και επί θητεία) στα Γενικά Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία, η οποία ξεκίνησε στις 7/6/2019.

 

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφηνε να διαρρεύσει ότι θα συνεχισθούν κανονικά οι προσλήψεις στο ΕΣΥ αφού έχουν δρομολογηθεί. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Παρασκήνια: Η «μυστική» ανακοίνωση του υπ.Υγείας για το πάγωμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ»

Πάντως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα συνεχιστεί μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης για το υπόλοιπο της προθεσμίας, ήτοι για οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Ζητούνται ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου

Τα μαθήματα προσανατολισμού για τους ενδιαφερόμενους ιατρούς με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής θα πραγματοποιηθούν στο Piaseczno, κοντά στη Βαρσοβία, από τις 12 Αυγούστου και ξανά στις αρχές Νοεμβρίου.

Οnmed.gr

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 22 Ιουνίου για εργασία στο Hertfordshire και στο West Essex.

Μόνο 70 θέσεις παραμένουν ανοιχτές για τους ιατρούς με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής, στο πρόγραμμα προσλήψεων της Paragona για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS). Η προσφορά απευθύνεται σε ιατρούς από πολλές χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ισπανία. Η επόμενη σειρά ιατρών που θα προσληφθούν, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε δύο από τις πιο ελκυστικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Hertfordshire και το West Essex είναι από τις πιο γραφικές κομητείες της νοτιοανατολικής Αγγλίας, με εξαιρετικά σχολεία και με εύκολα προσβάσιμη διαδρομή προς το κεντρικό Λονδίνο. Σύμφωνα με μια κατάταξη από το δείκτη Καλύτερης Οικογενειακής Ζωής (Better Family Index) της uSwitch, η οποία αξιολόγησε την ποιότητα ζωής σε 138 βρετανικές κομητείες, το Hertfordshire είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς στη Μεγάλη Βρετανία. Τόσο το Hertfordshire όσο και το West Essex είναι διάσημα για τις γραφικές εξοχικές πόλεις και τα φυσικά καταφύγια, που έχουν αποτελέσει το αγαπημένο θέμα για σκηνοθέτες.

Ο Martin Ratz, διευθυντής και συνιδρυτής της Paragona, δήλωσε: «Τα καταπληκτικά σχολεία, η διαδρομή των 20 λεπτών με το τρένο προς το Λονδίνο, τα 50 χιλιόμετρα μέχρι την παραλία και το ότι το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το αεροδρόμιο του Luton απέχουν μόνο λίγα μέτρα, κάνουν εύκολη την εξισορρόπηση μεταξύ καριέρας και οικογένειας». «Οι ιατροί στο πρόγραμμά μας θα χαρούν, που οι ώρες που εργάζονται την εβδομάδα - ξεκινούν από 17 ώρες και στη συνέχεια αυξάνονται σε 37,5 ώρες – τους παρέχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, για να απολαύσουν το περιβάλλον γύρω τους».

Προτεραιότητα η ασφάλεια

Το φετινό πρόγραμμα για ιατρούς με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας και στην προσωπική ανάπτυξη. Η Paragona θέλει επίσης να διασφαλίσει, ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονται ασφαλείς.

Η Kinga Łozińska, CEO της Paragona, είπε: «Το NHS της Μεγάλης Βρετανίας μας διαβεβαίωσε, ότι το Brexit και οι διατάξεις του δεν θα έχουν καμία απολύτως επίδραση στο πρόγραμμά μας. Κάθε στάδιο της διαδικασίας έχει σχεδιαστεί, για να κάνει τους αιτούντες και τις οικογένειές τους, να αισθάνονται άνετα. Η Paragona τις υποστηρίζει σε κάθε τους βήμα, ξεκινώντας από μαθήματα αγγλικών και διδασκαλία σχετικά με τις διαφορές μεταξύ του συστήματος υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και του αντίστοιχου των ευρωπαϊκών χωρών, τη στήριξη για τη μετεγκατάσταση, την εύρεση σχολείων για τα παιδιά ή θέσεων εργασίας για τις συζύγους, μέσω της πρακτικής εκπαίδευσης, στο νέο χώρο εργασίας».


Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα προσανατολισμού της Paragona - που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της εταιρείας στο Piaseczno, κοντά στη Βαρσοβία - απαλλάσσονται από τα υποχρεωτικά μαθήματα γλώσσας IELTS και OET, τα οποία μέχρι τώρα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για τους αλλοδαπούς, να πάρουν άδεια για να εργαστούν ως ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής στο NHS της Μεγάλης Βρετανίας. Οι επόμενοι 2 κύκλοι μαθημάτων, για τους ιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν στο Hertfordshire και στο West Essex, ξεκινούν στις 12 Αυγούστου και στις αρχές Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 22 Ιουνίου.

Ετήσιοι μισθοί από 70.000 έως 200.000 στερλίνες

«Αυτό που κάνει την προσφορά της Paragona να ξεχωρίζει, είναι ότι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το μισθό τους πλήρη κατά τη διάρκεια της περιόδου εκπαίδευσης και παίρνουν μέχρι 8.000 στερλίνες για έξοδα μετεγκατάστασης», πρόσθεσε η κα. Łozińska. «Αρχικά, οι οικογενειακοί γιατροί που περνούν περίπου 17 ώρες την εβδομάδαστην πρακτική τους, κερδίζουν περίπου 70.000 στερλίνες ετησίως. Μετά από αυτή την περίοδο προσαρμογής, ο φόρτος εργασίας αυξάνεται σε 37,5 ώρες την εβδομάδα και ο ετήσιος μισθός αυξάνεται στις 80.000 στερλίνες. Συνήθως, μετά από δύο ή τρία χρόνια, ένας γιατρός θα βγάζει 90.000 στερλίνες ετησίως».

Πολλά βρετανικά νοσοκομεία και κλινικές που συνεργάζονται με την Paragona, αναζητούν ιατρούς για μόνιμες θέσεις ή εταιρικές συνεργασίες, ακόμη και για ανώτερες διοικητικές θέσεις. Στην τελευταία περίπτωση, οι ετήσιοι μισθοί μπορεί να φτάσουν τις 200.000 στερλίνες.

Η Paragona είναι η ηγέτιδα εταιρία στην παροχή υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας στην Ευρώπη. Από το 2002, η εταιρία έχει βοηθήσει πάνω από 1.000 επαγγελματίες υγείας να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή και μια καινούρια δουλειά σε μέρη όπως η Σκανδιναβία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Αυτή η χρονιά δεν αποτελεί την πρώτη φορά, που η Paragona συνεργάζεται με το NHS της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2004, προσέλαβε και εκπαίδευσε 300 οδοντιάτρους από όλη την Ευρώπη, για να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τους επόμενους μήνες, η εταιρεία θα κάνει προσλήψεις για άλλες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Μια παιδίατρος αποφασίζει να σχολιάσει τα ελληνικά Μαμαδογκρουπ του Facebook. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό

«Κρατιέμαι τόσο καιρό να μη σχολιάσω αλλά δε γίνεται άλλο. Η μάστιγα των μαμαδογκρούπ είναι εκτός ελέγχου»

Ξέρετε για ποιες μανούλες μιλάμε. Για τέτοιου στυλ:

 

Μια παιδίατρος είχε κρατηθεί για χρόνια να μη σχολιάσει τις «μανούλες του Facebook» που δίνουν η μία στην άλλη αντιεπιστημονικές συμβουλές και είναι σίγουρες πως οι γιατροί κρύβουν την αλήθεια αλλά οι ίδιες δεν είναι πρόβατα και την ανακάλυψαν στο ίντερνετ. Έχοντας κρατηθεί τόσο καιρό, όταν αποφασίζει να μιλήσει, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό, κι όποιον πάρει ο χάρος. (Ευχαριστώ την erin_ που μου το έστειλε.)

 

Αντιγράφω το κείμενό της όπως το είδα στον τοίχο ενός γιατρού που το προλογίζει λέγοντας «από τη συνάδελφο Παιδίατρο Dora Stergidou γραφτηκε το παρακάτω και με εκφράζει απόλυτα.»

Να τι έγραψε η Παιδίατρος:
Κρατιέμαι τόσο καιρό να μη σχολιάσω αλλά δε γίνεται άλλο. Η μάστιγα των μαμαδογκρούπ είναι εκτός ελέγχου.

Καταλαβαίνω την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μαμάδων στο διαδίκτυο, την ανάγκη για κουτσομπολιό, την σύγκριση συνταγών για τα καλύτερα γιουβαρλάκια, την ανάγκη να αποδείξει η μία στην άλλη ποια θήλασε περισσότερο αλλά get a life ρε κορίτσια!

Ξεκολλήστε, έχει κουρκουτιάσει το μυαλό σας όλη μέρα στην ομάδα του “χρυσού θηλασμού”, “της μαγικής παιδικής διατροφής”, “του μακρύ χαλινού”, “των εξωτικών αλλεργιών”, “των σατανικών εμβολίων”.

Πάτε καλά; Σας δίνουν οδηγίες άγνωστοι από το διαδίκτυο για τα παιδιά σας και εσείς τις ακολουθείτε; Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο άσχετος που σας λέει τι να κάνετε με την υγεία των παιδιών σας; Είστε τόσο ευκολόπιστες και οδηγείστε σε σοβαρές αποφάσεις για την υγεία τους κατόπιν παρότρυνσης από την Ευθαλία Ασχετοάσχετη και την Αμαλία Ξερόλα;

Αν κάτι συμβεί από ποιον θα ζητήσετε τα ρέστα; Επειδή το παιδί της άλλης είχε “κακό” παιδίατρο που δεν ήξερε πότε εισάγουμε τα passion fruits και το παστό καγκουρό στη διατροφή του βρέφους εσύ ακούς τον γκουρού του διαδικτύου;

Η άλλη λέει “διαβάζει πάνες” και δίνει οδηγίες στις μάνες από φωτογραφίες πάνας με κακά, για το αν έχει το παιδί αλλεργία στο γάλα και τί πρέπει να κάνει από πλευράς διατροφής. Ποια είσαι; Η θείτσα η Γκολιώ που διάβαζε τα μελλούμενα στα εντόσθια των ζώων;

‘Αλλη, πιο ειδική, που χαίρει σεβασμού αρχηγού φυλής, βλέπει φωτογραφίες νεογέννητων που στέλνουν οι ίδιες οι μάνες και τους λέει αν έχουν βραχύ χαλινό και που πρέπει να πάνε να τον κόψουν (σε ποιον γιατρό, με ποια μέθοδο και πότε). Η δόλια η λεχώνα που έχει φουντώσει από την ορμονική καταιγίδα και είναι έτοιμη να πέσει και στον γκρεμό, ζαλισμένη, αγχωμένη, λέει α! να αυτό είναι, το βρήκα γιατί το μωρό κλάνει συνέχεια, φταίει ο χαλινός, θα πάω να τον κόψω. Και πάει το άμοιρο το μωρό και του τον κόβει, έχει δεν έχει χαλινό. Ο παιδίατρος ΔΕ γνωρίζει, ο Παιδοχειρουργός ΔΕ γνωρίζει, ο ΩΡΛ ΔΕ γνωρίζει, η γκουρού του facebook ΓΝΩΡΙΖΕΙ!!!

Δε λέω ότι τα ξέρω όλα, ούτε και ότι υπάρχει συνάδελφος που τα ξέρει όλα, ξέρω όμως που φτάνουν οι γνώσεις μου και παίρνω την ευθύνη των ιατρικών μου αποφάσεων σε αντίθεση με την Ουρανία Μαμαδογκουρού που σου λέει τί να κάνεις από το ίντερνετ.

Οδηγίες διατροφής από μάνα σε μάνα, γιατί οι γιατροί ΔΕ γνωρίζουν, η καρακατινάρα, η ανύπαρκτη, η επικίνδυνη, που αποκτά οντότητα από το διαδίκτυο, ορίζει ΤΙ ΘΑ ΤΑΪΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ, και φυσικά δε φέρει καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον. Δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες, μόνο με κρέας γιατί το παιδί δε τρώει τίποτα ΑΦΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ΦΟΥΛ, είναι αμαρτία η πατάτα λέει η ανύπαρκτη, θα μάθει να τρώει πατάτα και θα κόψει το θηλασμό.

Που έφτασε 18 χρονών και ο τάδε γκουρού του θηλασμού λέει δεν πειράζει που έβγαλε 32 δόντια μαζί με τους κυνόδοντες, θηλάστε φουλ το λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ας πάθει οστεοπόρωση και ας μη βάζει βάρος και ας σκευρώσει το δόλιο. Που το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι αν θηλάζει όσο θέλει (σωστό) ΔΕΝ πρέπει να τρώει και πατάτα το κακόμοιρο;

Τι; Έδωσες δημητριακά; ΤΖΙΖ ΚΑΚΑ, θα φουσκώσει το εντεράκι του, μη δώσεις, αποκλείεται, σου λέει η Κατίνα Ανύπαρκτου,αφού το είπε και η Μαρίκα Χατζηθηλάστρου.

 

Και για το τέλος τα εμβόλια, θέμα αγαπημένο και ανεξάντλητο. Μάθε πρώτα ανοσολογία, μικροβιολογία, λοιμωξιολογία, δες και δεκαριά μηνιγγίτιδες και σηψαιμίες με ακρωτηριασμούς στο νοσοκομείο και μετά δώσε οδηγίες για το ποια εμβόλια και πότε. Αλλά τί περιμένεις εδώ ακούμε κάθε μέρα από μανάδες ότι πήγαν σε συναδέλφους παιδιάτρους και τους είπαν “τόσα πολλά εμβόλια έχεις κάνει στο παιδί;”. Λες και τα εμβόλια τα κάνουμε όποτε θέλουμε, όσα και αν θέλουμε και καθόλου αν δε θέλουμε. Υπάρχει Επιτροπή Εμβολιασμού κυρά μου, δεν κάνουμε ό,τι μας κατέβει.

Δε λέω ότι τα ξέρω όλα, ούτε και ότι υπάρχει συνάδελφος που τα ξέρει όλα, ξέρω όμως που φτάνουν οι γνώσεις μου και παίρνω την ευθύνη των ιατρικών μου αποφάσεων σε αντίθεση με την Ουρανία Μαμαδογκουρού που σου λέει τί να κάνεις από το ίντερνετ.

Το ποστ έχει σκοπό την αφύπνιση όσων κατά λάθος παρασύρονται, οι άλλοι, οι σκληροπυρηνικοί, οι ακραίοι δε θα μάθουν ποτέ γιατί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εύχομαι με τις λιγότερες συνέπειες για τα παιδιά τους.

Τα θέματα που έθιξα δεν είναι αστεία αν και η διάθεσή μου ήταν καυστική και κατά τη γνώμη μου άπτονται ελέγχου για την πιθανότητα νομικών παραβάσεων (αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία κτλ)…

ΠΗΓΗ:https://mikropragmata.lifo.gr 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ