Νέο επεισόδιο στην επιστημονική «κόντρα» για τη διαχείριση του Διαβήτη

Share

Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

«Στα χαρακώματα» βρίσκονται, γι άλλη μία φορά, οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι με τους Ενδοκρινολόγους για τα επαγγελματικά δικαιώματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Η επιστημονική αυτή «κόντρα» αναζωπυρώθηκε τελευταία με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται για θεσμικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, ο διαβήτης ασκείται από Παθολόγους και Παιδιάτρους οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί στο εν λόγω αντικείμενο. Γι’ αυτό και η εξειδίκευση στο Διαβήτη (η αποκαλούμενη και «διαβητολογία») ήταν πάγιο αίτημα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ). Αυτό υλοποιήθηκε πρόσφατα, μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ (ΦΕΚ 3958/12-09-2018). Η αναγνώριση, ωστόσο, της εξειδίκευσης αυτής δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει σχετικές μεταβατικές διατάξεις.


Στο μεταξύ, όμως, το ΚΕΣΥ προχώρησε σε ακόμα μία αλλαγή – αυτή τη φορά μετά από αίτημα των Ενδοκρινολόγων. Με δεδομένο ότι ο διαβήτης ανήκει στις ενδοκρινοπάθειες κι ως εκ τούτου διδάσκεται στο πλαίσιο της Ενδοκρινολογίας, το ΚΕΣΥ υλοποίησε το επίσης χρόνιο αίτημα της εν λόγω ειδικότητας για μετονομασία της, από «Ενδοκρινολογία» σε «Ενδοκρινολογία-Διαβήτης-Μεταβολισμός» (ΦΕΚ 4138/20-09-2018).

Κατά τους Ενδοκρινολόγους, λοιπόν, με την τελευταία αυτή θεσμική αλλαγή εγείρεται θέμα νόμιμης και μη νόμιμης χρήσης του τίτλου «Διαβητολόγος». Κατά συνέπεια, οι Επιστημονικοί Ιατρικοί Σύλλογοι οφείλουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να μην γίνεται κατάχρηση του όρου.

«Δεν καταφερόμαστε εναντίον κάποιων γιατρών. Ούτε θεωρούμε ότι οι Ενδοκρινολόγοι πρέπει να μονοπωλούν το διαβήτη. Πράγματι υπάρχουν συνάδελφοι από άλλες ειδικότητες που έχουν μετεκπαίδευση στο Διαβήτη και μπορούν να ασχολούνται και να συνταγογραφούν φάρμακα» λέει στο Virus, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Ζαδάλλα Μούσλεχ. Όπως εξηγεί, το ΦΕΚ που αφορά στην εξειδίκευση στο Διαβήτη έχει κενά (επισυνάπτεται). Υπό αυτή την έννοια, μέχρι να εφαρμοστεί ο νόμος που θα αποσαφηνίζει ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις θα αναγνωρίζονται, η ΕΕΕ ζητά να μην γίνεται κατάχρηση του τίτλου.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνική Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΠΕ), η οποία σε αντίστοιχη παρέμβαση προς τους Επιστημονικούς Ιατρικούς Συλλόγους υπενθυμίζει το μεταβατικό χαρακτήρα της περιόδου.

«Υπάρχει η εξειδίκευση» τονίζει, μιλώντας στο Virus, ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ Νίκος Τεντολούρης. Αυτό που μένει να ψηφιστεί, όπως λέει, είναι η αξιολόγηση των διαβητολογικών κέντρων ιατρείων και παθολόγων-παιδιάτρων ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Παθολόγοι εκτιμούν πως μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι Ιατρικοί Σύλλογοι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον τους. «Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν ως Διαβητολόγοι μόνο όσοι παθολόγοι έχουν τη σχετική μετεκπαίδευση κι αποδεδειγμένα ξέρουν κι έχουν ασχοληθεί με το Διαβήτη» καταλήγει ο κος Τεντολούρης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Νέο επεισόδιο στην επιστημονική «κόντρα» για τη διαχείριση του Διαβήτη