«Κατάρρευση» της Παθολογίας διαβλέπουν οι γιατροί

Share

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στους παθολόγους ενόψει της διαπραγμάτευσης με την Αριστοτέλους για τον καθορισμό των συλλογικών συμβάσεων με τους ειδικούς γιατρούς.

Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, το υπουργείο επιχειρεί να τους ταυτίσει με τους γενικούς γιατρούς, με τη χρήση του διαζευκτικού «ή» των προκηρύξεων για τους Οικογενειακούς Γιατρούς (όπως, άλλωστε, δεν συμβαίνει και με τους παιδιάτρους). Ο φόβος των παθολόγων είναι ότι, μέσω της ταύτισης αυτής ο κλάδος θα αποκλειστεί από το διάλογο του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τον καθορισμό των ΣΣΕ.

«Αν και οι Παθολόγοι παραδοσιακά προσφέρουν υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, συνδυάζουν εκ της ειδικότητάς τους την ολιστική με την εξατομικευμένη ιατρική» λέει, μιλώντας στο Virus, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) Ευάγγελος Τούλης. Ως εκ τούτου, ο κλάδος ζητά όσοι δεν συμμετάσχουν στο σύστημα ως οικογενειακοί, να μπορέσουν να συμμετάσχουν ως ειδικοί γιατροί.

Ένα θέμα το οποίο θα προκύψει ενδεχόμενα από την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, όμως, είναι η δημιουργία παθολόγων δύο «ταχυτήτων». Δηλαδή, άλλη ΣΣΕ για τους παθολόγους που θα υπηρετούν στο σύστημα ως οικογενειακοί γιατροί και άλλες για εκείνους που θα υπηρετούν ως ειδικοί. Για την ΕΕΠΕ κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει έναν αριθμό (~4000) Παθολόγων, οι οποίοι ενώ στήριξαν επί πολλά χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχουν αναβαθμίσει πολλά συστήματα υγείας του εξωτερικού, νοιώθουν ανεπιθύμητοι στη χώρα τους» σημειώνει ο κος Τούλης.

Αυτές και άλλες ανησυχίες του κλάδου, όπως τα δικαιώματα συνταγογράφησης των ιδιωτών γιατρών, η ΕΕΠΕ προσπάθησε να τις κοινοποιήσει στην ηγεσία του υπουργείου από την οποία ζήτησε συνάντηση. Και τις δύο φορές που απέστειλε σχετικό αίτημα, όμως, δεν υπήρξε απάντηση. Γεγονός το οποίο ενίσχυσε την ανασφάλεια στον κλάδο αναφορικά με τα σχέδια της Αριστοτέλους για την ΠΦΥ.

Η ΕΕΠΕ ζητά να της δοθούν διευκρινήσεις ως προς τα εξής:

Τι θα απογίνουν οι Παθολόγοι που θα μείνουν εκτός ΠΦΥ; Θα μπορούν να συνταγογραφούν; Να παραπέμπουν; Θα αναγνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ την ισοτιμία της υπογραφής;
Εάν ο Παθολόγος είναι μόνο οικογενειακός ιατρός, σε ποια ειδικότητα θα παραπέμπονται τα δυσεπίλυτα περίπλοκα περιστατικά; Ποια ειδικότητα θα διαχειρίζεται ασθενείς με πολυνοσηρότητες;
«Στήνουν την ΠΦΥ με ΕΣΠΑ και δεν συζητούν με τους γιατρούς. Το σύστημα αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει» εκτιμά ο κος Τούλης και ζητά από τους αρμόδιους να αναλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή τις ευθύνες τους, δίνοντας στην ειδικότητα της παθολογίας το ρόλο που της ανήκει με βάση τα διεθνή δεδομένα. «Κατάρρευση της Παθολογίας σημαίνει κατάρρευση της υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή και το Εθνικό Σύστημα Υγείας» προειδοποιεί, καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΕΠΕ.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «Κατάρρευση» της Παθολογίας διαβλέπουν οι γιατροί