ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

Που πάει το Clawback;

Αποτέλεσμα εικόνας για Clawback

Που πάει το Clawback;

Σισάχθεια. Ο Αθηναίος πολιτικός και νομοθέτης Σόλων θέσπισε τη σισάχθεια με την οποία απελευθέρωσε όλους τους πολίτες που έγιναν δούλοι εξαιτίας της υποθήκευσης του σώματός τους προκειμένου να δανεισθούν χρήματα.

Clawback εργαστηρίων
Αποτέλεσμα εικόνας για Clawback
Όπου οι γιατροί έγιναν δούλοι υποθηκεύοντας λόγω clawback τα περουσιακά τους στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ. Αιτία τώρα δεν είναι ο δανεισμός χρημάτων αλλά ο εξαναγκασμός για παροχή ιατρικών υπηρεσιών πέραν της κρατικής χρηματοδότησης υποχρεώνοντας στην ουσία τους γιατρούς να χρηματοδοτήσουν την πρωτοβάθμια υγεία σε ποσοστό 50-60% του συνολικού ποσού.

Το clawback ένα μνημονιακό μέτρο ξεκίνησε με χαμηλά ποσοστά 8-9%. Σήμερα οι κακές πολιτικές στον χώρο της πρωτοβάθμιας το έφτασαν σε τραγική ύψη 30-35%. Οι λόγοι και οι αιτίες είναι γνωστές και έχουν δημοσιευθή και αναλυθεί κατ΄επανάληψη . Τώρα τα μνημόνια τελείωσαν, οι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν . ήρθε και η καινούργια κυβέρνηση που προεκλογικά μας είχε υποσχεθεί λύση- μια σισάχθεια στο καταραμένο clawback.

Όμως αυτό που περιμέναμε με αγωνία δεν το βλέπουμε ούτε καν να αναφέρεται σαν πρόβλημα. Τα clawback συνεχίζουν να υποθηκεύουν περιουσίες, να υποδουλώνουν γιατρούς να διώχνουν τους νέους. Περίπου 45 εργαστηρία και διαγνωστικά έκλεισαν τα 3 τελευταία χρόνια. Τα Ελληνικά εργαστήρια ζορίζονται και δίνουν τον υπερ πάντων αγώνα επιβίωσης. Και το ζωτικό χώρο μετά το κλείσιμο των ελληνικών μονάδων καταλαμβάνουν υποκαταστήματα ομίλων με κεφάλαια αγνώστου προελεύσεως.

Αυτός ο μετασχηματισμός στην σύνθεση των μονάδων είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του συστήματος Υγείας .

Κε Υπουργέ,

Περιμένουμε με αγωνία άμεσες ενέργειες για τη σισάχθεια από το clawback. Τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα αρκετά χρηματοδότησαν το σύστημα Υγείας . Δεν αντέχουν άλλο. Τα βασικά μας αιτήματα τα γνωρίζετε:

1) Να δοθούν άμεσα 50εκ. στον προυπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

2) Να θεσπισθή κεντρικό plafond στα παραπεμπτικά εξετάσεων και με την εξάντληση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ οι συνταγές να παραπέμπονται στις Δημόσιες Δομές .

Εναλλακτική πρόταση του κεντρικού Plafond είναι η θέσπιση σταθερού clawback 8 μονάδων για τους γιατρούς και την υπόλοιπη διαφορά του clawback να χρηματοδοτή το κράτος . Τα εργαστήρια βοήθησαν στην κρίση πέρα από τις δυνάμεις τους και τους επεβλήθησαν οικονομικά βάρη που δεν τους αναλογούν. Η χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας είναι υποχρέωση του κράτους , όχι των γιατρών.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Ο Προέδρος
Θεοδ. Γεωργακόπουλος

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗΣ 208 ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΤΕΠ ΣΕ 1η – 2ης ΥΠΕ (ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ)

Ενώ από την περασμένη Τετάρτη 2/10 που τέθηκε το θέμα από την ΟΕΝΓΕ στην συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κυριολεκτικά κοροϊδεύει τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέσα στα μούτρα τους (είχε δεσμευθεί και επί 6 ημέρες διαμήνυε «θα δούμε το θέμα», «θα ενημερώσουμε αν υπάρχουν νεότερα» κλπ), χθες Τρίτη 8/10 αιφνιδιαστικά απέστειλε υπηρεσιακή εντολή με υπογραφή Κοντοζαμάνη με την οποία ακυρώνει τις κρίσεις για 208 θέσεις Επιμελητών Β’ και Α’ στα ΤΕΠ 1ης – 2ης ΥΠΕ και διατάσσει την επανάληψή τους. Το έγγραφο αυτό είναι γεμάτο ανακρίβειες και σε σημεία του επιδεικνύει ακόμα και παντελή άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό είναι πως αγνοεί και ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν πως ακόμα και αν ο πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα κατάταξης γιατρός διοριστεί, αναλάβει καθήκοντα και παραιτηθεί εντός 12μήνου τότε ούτε η θέση επαναπροκηρύσσεται ούτε καν η κρίση επαναλαμβάνεται αλλά διορίζεται αυτόματα ο επόμενος του βαθμολογικού πίνακα (ν. 4486/17, άρθρο 35). Αντίθετα το έγγραφο Κοντοζαμάνη λέει το πρωτάκουστο πως δήθεν αν ο 1ος του βαθμολογικού πίνακα παραιτηθεί αμέσως μετά την ανάρτηση του πίνακα και πριν τον διορισμό τότε δεν διορίζεται ο επόμενος του πίνακα … αλλά επαναπροκηρύσσεται η θέση δηλαδή ούτε καν επαναλαμβάνεται η κρίση ( ! ) και επικαλείται μια νομική διάταξη τελείως άσχετη που αναφέρεται σε τελείως άλλο θέμα. Επίσης υπάρχουν και άλλα πολλά έωλα σημεία στο έγγραφο (π.χ. φυσικά και έγγραφα πιστοποιητικά πρέπει να γίνονται δεκτά όταν η ηλεκτρονική πλατφόρμα δυσλειτουργεί κλπ), το οποίο πιθανότατα είναι και νομικά εκπρόθεσμο αφού έχει παρέλθει χρόνος μεγαλύτερος του τριμήνου από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων στο υπουργείο.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως με τελείως προσχηματικά επιχειρήματα επιχειρείται ουσιαστικά να πεταχτεί το όλο θέμα στις καλένδες και αυτοί οι διορισμοί να μην γίνουν ποτέ την στιγμή που τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Το επιχείρημα περί «παρατυπιών» καταρρίπτεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία γιατί απλούστατα οι όποιες παρατυπίες φυσικά πρέπει να διορθωθούν αν υπάρχουν και όχι να ακυρώνεται συλλήβδην και ομαδικά όλη η διαδικασία που αφορά 208 θέσεις. Άλλωστε στην ίδια προκήρυξη και στις ίδιες διαδικασίες συμπεριλαμβάνονταν και θέσεις διευθυντών στα ΤΕΠ οι οποίοι ήδη έχουν διοριστεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα.

Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις αγωνιστικές δράσεις που ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ για το θέμα (αύριο Πέμπτη 10/10 στην παράσταση διαμαρτυρίας 1μμ στο υπουργείο Υγείας και στην εξόρμηση την Δευτέρα 14/10 στην Γενική Εφημερία του «Ευαγγελισμού» ) επιβάλλεται για να δοθεί άμεσα το μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες που πρακτικά διαλύουν τα νοσοκομεία και που αδικούν κατάφωρα εκατοντάδες ειδικευμένους γιατρούς .

Πάνος Παπανικολάου - Δέσποινα Τοσονίδου
Εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΕΝΓΕ
ΑΠΟΦΑΣΗ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
9/10/2019

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2019
Α.Π:9784

ΠΡΟΣ:
ü ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
ü ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ
ü ΜΜΕ
ü ΦΟΡΕΙΣ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει ουσιαστικά στην ακύρωση των διορισμών των 208 συναδέλφων ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της Α και Β ΥΠΕ, τρεις ολόκληρους μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων.

Οι συγκεκριμένοι διορισμοί που κινδυνεύουν να ακυρωθούν είναι παραπάνω από αναγκαίες για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων που ξεπερνούν τις 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς.

Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού σε βάρος των συναδέλφων είναι ότι τη στιγμή που ο Υφυπουργός υπέγραφε την αναπομπή των κρίσεων, έπαιζε «κρυφτούλι», αποφεύγοντας να ενημερώσει επίσημα την ΟΕΝΓΕ για το τι προτίθεται να κάνει, αν και είχε δεσμευτεί για αυτό στη συνάντηση με την Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε στις 2/10.

Στη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/10 με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε:

1. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 10/10 στις 13:00.

2. Κινητοποίηση στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, την Δευτέρα 14/10.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν «το αγωνιστικό παρών» στις κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε να διοριστούν άμεσα οι 208 συνάδελφοι.

Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com/ 

Επικουρικοί γιατροί: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για όσους εργάζονται με ΕΣΠΑ και όσους ξεπέρασαν τους 24 μήνες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν στο υπουργείο Υγείας οι επικουρικοί γιατροί και ειδικά όσοι έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες στο ΕΣΥ. Αιτία ο νόμος που προβλέπει ότι όσες συμβάσεις επικουρικών είναι άνω των 24 μηνών είναι παράνομες και δεν εγκρίνονται τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους. Γι αυτό άλλωστε και το Ελεγκτικό Συνέδριο κουρεύει τα αιτήματα για τις πληρωμές των επικουρικών γιατρών.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι επικουρικοί γιατροί είναι απλήρωτοι επί μήνες.

Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς αποχωρούν άμεσα από το σύστημα 1100 επικουρικοί γιατροί οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Αποχωρούν από τα νοσοκομεία άμεσα 1100 επικουρικοί γιατροί! Χωρίς μισθό και εφημερίες επί μήνες»

Τι ζήτησαν οι Νοσοκομειακοί γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) έθεσαν το θέμα στη συνάντηση που είχαν πριν λίγα 24ωρα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητώντας να διορισθούν οι επικουρικοί γιατροί σε μόνιμες θέσεις, δεδομένης της εμπειρίας που έχουν στο ΕΣΥ αλλά και της χρόνιας απασχόλησής τους.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, υπογράμμισε ότι όσοι επικουρικοί ιατροί εργάζονται στο ΕΣΥ μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα επαναπροσληφθούν δεδομένου ότι αναζητείται λύση από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι μελετάται να βρεθούν κι άλλα κονδύλια από ΕΣΠΑ ώστε να παραμείνουν οι 390 επικουρικοί γιατροί που σήμερα είναι στα νοσοκομεία.
Σε ότι αφορά όμως σε εκείνους που έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοριοδοτηθούν στους διαγωνισμούς για τις μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία που θα γίνουν σύντομα.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε επαναπροσλάβει τους επικουρικούς που είχαν ξεπεράσει τους 24 μήνες, αλλά χρησιμοποίησε νέα πρόσωπα από τη λίστα που είναι διαθέσιμη.

Ωστόσο όταν ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι και εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί επρόκειτο να αποχωρήσουν, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας με μία απλή εγκύκλιο της προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων είχε ζητήσει να παραταθούν οι συμβάσεις τους.


Όμως το πρόβλημα παρέμεινε καθώς δεν είχε προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, και έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον επιπλέον χρόνο εργασίας και ακόμη και σήμερα δεν εγκρίνει τους μισθούς όσων παρέμειναν περισσότερο από 24 μήνες.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Αγνοδίκη: Η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Αρχαία Ελλάδα

Άνδρας είχε αναγκασθεί να ντυθεί η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς, έως τον 4ο αιώνα, είχε θεσμοθετηθεί νόμος που απαγόρευε στις γυναίκες να ασκούν ιατρική και όποια παρέβαινε το νόμο, τιμωρείτο με θανατική ποινή. Η περί ου ο λόγος Αγνοδίκη, η οποία δεν δίστασε να ντυθεί άνδρας και να μαθητεύσει δίπλα στον διάσημο γιατρό Ηρόφιλο (355-280 π.Χ.) στην Αλεξάνδρεια. Μετά τη μαθητεία της, μεταμφιεσμένη πάντα σε άνδρα, επέστρεψε στην Αθήνα και άσκησε το ιατρικό επάγγελμα με μεγάλη επιτυχία και γρήγορα έγινε η ευνοούμενη των εύπορων γυναικών.

Σύμφωνα με όσα γνωστά υπάρχουν, οι Αθηναίοι γιατροί ζήλεψαν για την επιτυχία του νεοφερμένου γιατρού και η Αγνοδίκη καταγγέλθηκε ως άτομο που διαφθείρει τα ήθη των κυριών.

Η Αγνοδίκη αποκάλυψε τότε ότι ήταν γυναίκα και παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά όλες οι γυναίκες και ιδίως οι πλούσιες και οι εταίρες τής συμπαραστάθηκαν με αποτέλεσμα να αθωωθεί και στη συνέχεια να αλλάξει ο νόμος. Οι γυναίκες μπορούσαν πλέον να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα αρκεί να εξέταζαν μόνο γυναίκες. Η Αγνοδίκη η Αθηναία έζησε στην Αθήνα του 3ου αι. π.Χ. Τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία γι’αυτήν μας τα έχει αφήσει ο μεταγενέστερος Ρωμαίος συγγραφέας Υγίνος Γάιος-Ιούλιος, ο οποίος υπήρξε διευθυντής της Παλατινής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Η Αγνοδίκη ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη φεμινίστρια της εποχής της και έσπειρε τον πρώτο σπόρο της ισότητας των δύο φύλων.

Δίψαγε για μάθηση, η ψυχή της επιθυμούσε να ορίζει η ίδια τον εαυτό της κι έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση. Μεταμφιεσμένη σε άντρα, πήρε τον δρόμο για την Ηροφίλιο Ιατρική Σχολή της Αλεξάνδρειας. Εκεί μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα μαιευτήρας-γυναικολόγος κι επέστρεψε στην πατρίδα της για να διεκδικήσει την ανεξαρτησία και την αποδέσμευση όλων των Ελληνίδων.

Ο καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, μέσα στο βιβλίο του «Αρχαίοι Ελληνες Ιατροί», γράφοντας για την Αγνοδίκη αναφέρει τα εξής: «Μαθήτρια του διάσημου ιατρού Ηρόφιλου. Ειδικεύτηκε στη Γυναικολογία. Σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα νόμο απαγορευόταν η εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από γυναίκες και από δούλους. Επειδή πολλές γυναίκες ασθενείς ή επίτοκοι δεν ήθελαν, από ντροπή, να καλέσουν άνδρες ιατρούς, επέθαιναν. Βλέποντας την κατάσταση αυτή η Αγνοδίκη φόρεσε ανδρικά ενδύματα και παρακολούθησε τις παραδόσεις της Ιατρικής Σχολής του Ηροφίλου. Αρχισε να εξασκεί το επάγγελμα, εμπιστευόταν το μυστικό της στις ασθενείς της και εσημείωσε μεγάλες επιτυχίες. Οι άνδρες συνάδελφοί της, νομίζοντας πάντοτε ότι είναι άνδρας, την κατηγόρησαν, πιθανώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, ότι είχε συνάψει σχέσεις με τις πελάτισσές της. Στο δικαστήριο η Αγνοδίκη αναγκάστηκε να αποκαλύψει το φύλο της και αθωώθηκε, κατηγορήθηκε όμως στη συνέχεια για παράβαση του νόμου περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος, αφού ήταν γυναίκα. Στη δεύτερη δίκη, που έμεινε στην Ιστορία, η Αγνοδίκη με άριστους δικηγόρους υπερασπίσεως, επέτυχε όχι μόνον την αθώωσή της, αλλά και την αναθεώρηση του νόμου. Πιθανώς εξ αυτού του γεγονότος να πήρε και το όνομα Αγνοδίκη. Από τότε επετράπη στις γυναίκες να σπουδάζουν ιατρική και να ασκούν το ιατρικό επάγγελμα»!
Η πρώτη γυναίκα γιατρός στην Ιστορία της Ανθρωπότητας είχε νικήσει χρησιμοποιώντας την αλήθεια που μόνο η Αθηναϊκή Δημοκρατία παρείχε και γι’ αυτό φέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στην παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας.
Η ιστορία της Αγνοδίκης αποτελεί το αντικείμενο της εισήγησης της Ε. Κατσαρού από το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, που παρουσιάστηκε στο 22ο ιατρικό συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, το 2008.
docmed.gr


Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/01/agnodiki-i-proti-gynaika-giatros-tis-archaias-elladas-kai-tou-kosmou-echei-apistefti-istoria.html#ixzz61O2bIumN 

Επιστρέφουν στην Ελλάδα γιατροί που είχαν φύγει στο εξωτερικό

Επιστρέφουν στην Ελλάδα γιατροί που είχαν φύγει στο εξωτερικό

Η τάση επιστροφής έγινε αισθητή από τον περασμένο Μάρτιο και μετά
Επιστρέφουν στην Ελλάδα γιατροί που είχαν φύγει στο εξωτερικό

Η τάση επιστροφής έγινε αισθητή από τον περασμένο Μάρτιο και μετά - Την ίδια στιγμή μειώθηκε σημαντικά η τάση εξόδου - Όσοι φεύγουν, κατευθύνονται προς τις αραβικές χώρες

Τάση επιστροφής στην Ελλάδα γιατρών, που είχαν φύγει στο εξωτερικό από τα πρώτα χρόνια της κρίσης για αναζήτηση καλύτερων μισθών και συνθηκών εργασίας, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και κυρίως από τον περασμένο Μάρτιο και έπειτα.

Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει και εργαστεί κυρίως στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία και λιγότερο στη Σουηδία και άλλες βόρειες χώρες, αρχίζουν και παίρνουν πλέον το δρόμο της επιστροφής, δημιουργώντας αισιοδοξία για ενίσχυση του συστήματος Υγείας. «Παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και κυρίως από τον Μάρτιο και έπειτα μία τάση επιστροφής στην Ελλάδα των γιατρών που μετανάστευσαν για εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες. Η επιστροφή αφορά γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με εξαίρεση τους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς. Αυτές οι ειδικότητες αποτελούν κατ’ εξοχήν τους οικογενειακούς γιατρούς και δεν γυρίζουν, διότι τα χρήματα που θα παίρνουν αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, θα είναι λιγότερα από ό,τι στο εξωτερικό», σημειώνει στο ethnos.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος.

«Πράγματι υπάρχει μία μικρή τάση επιστροφής στην Ελλάδα γιατρών που είχαν φύγει για εργασία στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί ένα ευοίωνο μήνυμα, ωστόσο, πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα ακόμα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, ώστε να αυξηθεί αυτή η τάση. Πρέπει να ανοίξουν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία και γενικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες ο ιδιωτικός τομέας», σημειώνει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου.

Σταμάτησε η μαζική έξοδος
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο, από τις αρχές του 2019 έχει μειωθεί σημαντικά η τάση φυγής γιατρών προς το εξωτερικό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα προηγούμενα χρόνια ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα είχε για παράδειγμα πέντε διαγραφές και μόλις δύο εγγραφές, ενώ τώρα η εικόνα έχει αντιστραφεί.


Η τάση φυγής των γιατρών προς το εξωτερικό πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις τα πρώτα 6-7 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από τότε άρχισε σταδιακά να μειώνεται, για να σημειώσει πολύ μεγάλη μείωση από τις αρχές του 2019. Η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που φεύγουν πλέον για το εξωτερικό, κατευθύνεται προς τις αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ), όπου οι προσφερόμενοι μισθοί είναι αρκετά υψηλοί.

Γιατί επιστρέφουν
Υπάρχουν διάφορες αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Πατσουράκο, που αρκετοί γιατροί παίρνουν πλέον το δρόμο της επιστροφής. Ειδικότερα, αρκετοί επιστρέφουν για οικογενειακούς λόγους και κυρίως επειδή τα μέλη των οικογενειών τους δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα ψυχρά κλίματα των βορειοευρωπαϊκών χωρών.


«Άλλοι, κυρίως όσοι πήγαν στη Μεγάλη Βρετανία, βλέπουν ότι, αν και παίρνουν αρκετά χρήματα από την εργασία τους, είναι τόσο υψηλό το κόστος ζωής, με αποτέλεσμα να ζορίζονται οικονομικά. Μπορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένας γιατρός να παίρνει 4.000 ή 5.000 λίρες το μήνα, ωστόσο, όταν χρειάζεται 2.500 λίρες για να νοικιάσει μία… τρύπα, είναι δεδομένο ότι δε θα βγει οικονομικά. Έτσι, προτιμάει να γυρίσει στην Ελλάδα», αναφέρει ο Α΄ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, ο σημαντικότερος λόγος επιστροφής είναι το ότι οι γιατροί βλέπουν ότι αρχίζουν να ανοίγουν προοπτικές και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στο ιατρικό επάγγελμα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας στον ΕΟΠΥΥ.  

ΠΗΓΗ:https://www.thessaliatv.gr

Γιατρός δημόσιου νοσοκομείου κατηγορείται για «φακελάκι»

Για δωροληψία συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος γιατρός του Νοσοκομείου Κατερίνης.

Προηγήθηκε έρευνα και καταγγελία σύμφωνα με την οποία η εν λόγω γιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος, απαίτησε 500 ευρώ για να αναλάβει γέννα.

Η σύλληψή της έγινε προχθές, στη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης, μετά την παραλαβή προσημειωμένου χρηματικού ποσού.

Με δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος της, η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ:https://m.naftemporiki.gr/

Ο δεύτερος ξενιτεμός ενός Ελληνα γιατρο

Το πρωινό δρομολόγιό του ήταν το ίδιο, ακόμη και κάποιες Κυριακές. Μόλις χάραζε, ο Μάνος Καπετανάκης ξεκινούσε με ένα μεταχειρισμένο Ford Fiesta δώδεκα ετών για τη δουλειά του στο Αττικό Νοσοκομείο. Κόντρα στη δημοφιλή τάση φυγής άλλων συναδέλφων του στο εξωτερικό εκείνος είχε ακολουθήσει αντίστροφη πορεία. Τον «είχε φάει το σαράκι της ξενιτιάς», όπως έλεγε, και ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα –έχοντας ως εφόδια τις πολυετείς σπουδές και εμπειρίες του σε ΗΠΑ και Βρετανία– και να ριζώσει εδώ.

Τον Οκτώβριο του 2015 ο κ. Καπετανάκης ήταν ένας από τρεις νέους επιστήμονες που είχαν μιλήσει στην «Κ» για την επιλογή τους να γυρίσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα της κρίσης. «Σκεφτόμουν ότι θα το έκανα αργότερα, στην ηλικία των 50, έχοντας περισσότερες εμπειρίες», έλεγε ο 39χρονος τότε ειδικευόμενος θωρακοχειρουργός. «Είχα μεγάλο σπίτι, καλό μισθό, αλλά έφευγα το πρωί με μουντό καιρό και ψιλόβροχο που διαπερνούσε το κόκαλο και επέστρεφα βράδυ με πίσσα σκοτάδι σε ένα άδειο σπίτι».

Ο κ. Καπετανάκης ακουγόταν τότε αισιόδοξος για το νέο εγχείρημα. Παντρεύτηκε, απέκτησε ένα γιο, είχε μια υποαμειβόμενη και απαιτητική δουλειά στην Αθήνα, αλλά πίστευε ότι ο κύκλος της περιπλάνησης μακριά από τη χώρα του είχε κλείσει οριστικά. Αν και έλεγε ότι δεν ήθελε να ζήσει ξανά με μια βαλίτσα στο χέρι, σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη μας συνάντηση βρίσκεται στην Ιρλανδία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mater Misericordiae. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να τον κρατήσει.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπολόγιζε το 2018 ότι περισσότεροι από 17.500 Ελληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 10.000 γιατροί της πρωτεύουσας είχαν φύγει την περίοδο 2008- 2017, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία. Διαθέσιμοι αριθμοί για τις δευτερογενείς ροές, δηλαδή για όσους επέστρεψαν από το εξωτερικό και αποφάσισαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξανά την Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ωστόσο, όπως εξηγούν στην «Κ» πανεπιστημιακοί γιατροί, η ιστορία του κ. Καπετανάκη δεν είναι μοναδική. Και άλλοι σαν κι αυτόν, που σήκωσαν στις πλάτες τους μεγάλο φόρτο δουλειάς ως ειδικευόμενοι, φεύγουν για μετεκπαίδευση ή μόνιμη εγκατάσταση σε άλλες χώρες.

Η ελληνική εμπειρία

Με σπουδές Θαλάσσιας Βιολογίας στο πανεπιστήμιο George Washington στις ΗΠΑ, Ιατρικής στο Saint Matthews και μεταπτυχιακό στη Χειρουργική στο University College London ο κ. Καπετανάκης επέστρεψε στην Ελλάδα το 2011, όταν άνοιξε θέση ειδικότητας για τον ίδιο στην Αθήνα. Βρέθηκε ως ειδικευόμενος στο πλευρό του αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Περικλή Τόμου και συνέβαλε στο στήσιμο της νεότευκτης τότε θωρακοχειρουργικής κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο. Στην αρχή ήταν μόνο οι δυο τους, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη ή άλλο διαθέσιμο προσωπικό. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες είχαν πραγματοποιήσει περισσότερα από 90 χειρουργεία. «Φτιάξαμε την κλινική και καθημερινά παλεύαμε να τη χτίσουμε και να τη βελτιώσουμε», λέει ο 43χρονος σήμερα Μάνος Καπετανάκης σε τηλεφωνική μας επικοινωνία από το Δουβλίνο.

Οι καιροί δεν ήταν εύκολοι, ειδικά μέχρι να στελεχωθεί η κλινική και με άλλους ειδικευόμενους. «Δούλευα μέχρι τις 11 ή 12 το βράδυ. Αν κάποιος ασθενής είχε πρόβλημα έπρεπε να μείνεις για να το λύσεις. Δεν υπήρχε μια άλλη βάρδια να σε αλλάξει. Δεν είχα ωράριο», λέει. Παρά την κούραση, αντλούσε ευχαρίστηση από τη δουλειά του. «Εβλεπα ότι κάναμε κάτι δημιουργικό. Χτίζαμε μια μοντέρνα κλινική με πρωτόκολλα που είχαμε φέρει από την εμπειρία μας στο εξωτερικό», τονίζει. Και στην πρώτη μας συνάντηση πριν από τέσσερα χρόνια στο Αττικό και τώρα στην τηλεφωνική μας συνομιλία από το Δουβλίνο αποκαλεί τον διευθυντή της κλινικής «δάσκαλο» και λέει ότι η γνώση που κέρδισε πλάι του είναι εφάμιλλη της δουλειάς που γίνεται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, ο κ. Καπετανάκης συνέχισε και την ακαδημαϊκή του πορεία. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ογκολογία του θώρακα στην Αθήνα και στον καρκίνο του πνεύμονα στην Ζυρίχη και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Τον Ιανουάριο του 2018 απέκτησε την ειδικότητά του και έμεινε με εξάμηνη παράταση ειδικότητας στο Αττικό. Τον περυσινό Ιούλιο προσελήφθη ως επικουρικός επιμελητής με συμβόλαιο ενός έτους στο ίδιο νοσοκομείο. Η σύμβασή του έληξε πριν από δύο μήνες, χωρίς να γίνει επέκταση, ενώ όπως λέει από το νοσοκομείο επικαλέστηκαν οικονομική δυσχέρεια για τη μη προκήρυξη αντίστοιχης θέσης εργασίας. Ο ίδιος ήθελε να διεκδικήσει τη μόνιμη παραμονή του στην κλινική.

 

«Δεν μου έδωσε το “σύστημα” τη δυνατότητα να περάσω στο επόμενο επίπεδο και να συνεχίσω το έργο που είχα αρχίσει», λέει αναφερόμενος στο σύστημα μοριοδότησης που ισχύει για τις προσλήψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. «Δεν υπάρχει ένας τρόπος και μηχανισμός να κρινόμαστε, όχι φυσικά αψηφώντας τα προσόντα και την επιστημονική αρτιότητα, αλλά εκτιμώντας και την ποιοτική προϋπηρεσία ενός ανθρώπου. Στο εξωτερικό κάνουν πρόταση σε πολύ καλούς ειδικευόμενους για να τους κρατήσουν ως επιμελητές. Εδώ δεν γίνονται προσπάθειες να κρατηθούν άνθρωποι που έχουν προσφέρει και κάποια στιγμή χάνονται, αντί να συνεχίσουν στον χώρο που ξέρουν».

Ξανά στο εξωτερικό

Βάσει αυτής της εξέλιξης, ο κ. Καπετανάκης αποφάσισε να στραφεί ξανά στο εξωτερικό και στις αρχές Σεπτεμβρίου ταξίδεψε στο Δουβλίνο. Οπως λέει, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mater Misericordiae στο οποίο βρίσκεται πλέον, θα τον βοηθήσει να αναπτύξει σημαντικές νέες δεξιότητες. Εκεί εφαρμόζονται προγράμματα στη βιντεοθωρακοσκοπική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στη ρομποτική χειρουργική, στη μεταμόσχευση πνεύμονα. Θεωρεί ότι αυτές οι εμπειρίες και πρακτικές θα του ανοίξουν τώρα νέους δρόμους.

«Μιλάμε χρόνια στην Ελλάδα για το brain drain και πώς θα γυρίσουν», λέει ο κ. Καπετανάκης για τη φυγή επιστημόνων (αποκαλούμενη ως «διαρροή εγκεφάλων») στο εξωτερικό. «Αλλά δεν έχουμε προβλέψει πώς θα τους κρατήσουμε».

https://www.kathimerini.gr/1042680/gallery/epikairothta/ellada/o-deyteros-3enitemos-enos-ellhna-giatroy

Το παρακάτω γραφτηκε στις 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 | 17:23

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr

Nέα επίθεση σε γιατρό στο Θριάσιο: Ζητούν νομική κάλυψη και αποζημίωση για τη βία στα νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Αναγκαία είναι η νομική κάλυψη και στήριξη υγειονομικών που δέχονται επιθέσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, μετά από νέο περιστατικό επίθεσης συνοδού σε ειδικευόμενη γιατρό.

Το τελευταίο περιστατικό επίθεσης συνοδού σε ειδικευόμενη γιατρό, συνέβη κατά τη διάρκεια αιμοληψίας σε ασθενή, στην Α Παθολογική κλινική του Θριάσιου νοσοκομείου. Είναι ένα ακόμα περιστατικό βίας σε σειρά των επιθέσεων και σοβαρών τραυματισμών που υφίστανται οι νοσοκομειακοί γιατροί κατά τη διάρκεια της τέλεσης των καθηκόντων τους. Οι γιατροί ζητούν τώρα, νομική κάλυψη από την πολιτεία.

"Υπάρχουν συχνές επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μας αλλά και οι απειλές σε βάρος νοσηλευτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων" τονίζουν σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τους οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο και τονίζουν:

"Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην «διεφθαρμένων» ή ως δήθεν «υπευθύνων» ή «συνυπεύθυνων» για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας, που βιώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι".
Νοσοκομειακοί γιατροί: "Φωνή βοώντος εν τη ερήμω"

Κάθε διάβημα των νοσοκομειακών γιατρών προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για νομική κάλυψη και προστασία τους από το κράτος, από τις επιθέσεις που δέχονται στα νοσοκομεία έπεσε στο κενό, καθώς δεν υπήρξε, όπως λένε, καμία ουσιαστική ανταπόκριση:

"Στόχος της εκστρατείας συκοφάντησης των υγειονομικών είναι να "δικαιολογηθεί" η συνέχιση της επίθεσης στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας"

Ταυτόχρονα λένε οι γιατροί ότι παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της ανεπαρκούς φύλαξης και του ελλιπέστατου φωτισμού των χώρων εντός του προαυλίου του νοσοκομείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χώρο μεταξύ Κέντρου Εγκαυμάτων και παρκινγκ.

"Οι αυξανόμενες επιθέσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, πλήρης νομική κάλυψη και στήριξη, καθώς και αποζημίωση, στους υγειονομικούς, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους".

Νοσοκομειακοί γιατροί: Τι ζητούν για τις επιθέσεις στα νοσοκομεία
Να εξασφαλίζεται πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους εργαζόμενους, που δέχονται επίθεση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους
Να ενισχυθεί η φύλαξη και ο φωτισμός του νοσοκομείου και των χώρων του προαυλίου και του πάρκινγκ

"Γνωρίζουμε ότι οριστική λύση στο πρόβλημα της φύλαξης, και αυτό διεκδικούμε, είναι η μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών, με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα", καταλήγουν οι γιατροί στην επιστολή τους.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Οι ειδικευόμενοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στα νοσοκομεία

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύχρονες οι λίστες αναμονής για ειδικότητα, σήμερα είναι δεκάδες οι κενές θέσεις ακόμη και σε κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα

Αδειασαν τα νοσοκομεία από ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι πλέον γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να είναι «γυμνά» από ιατρική κάλυψη.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ) έθεσαν πρόσφατα το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που εξετάζει τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους νέους γιατρούς ώστε να κοπεί το νήμα της επιστημονικής μετανάστευσης, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου στο «Εθνος της Κυριακής».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στα πιο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών σε ποσοστό 20% είναι κενές, ενώ άλλο ένα 20% των γιατρών που υπηρετούν είναι σε παράταση, μια... φόρμουλα που ανακαλύφθηκε ουσιαστικά για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Τι πράττουν δηλαδή οι αρμόδιοι τα τελευταία χρόνια; Δίνουν παρατάσεις θητείας έως και δύο χρόνια σε ειδικευόμενους, οι οποίοι όμως εργάζονται κανονικά ως ειδικευμένοι, αλλά με μισθό ειδικευομένου, που πλέον διαμορφώνεται στα 960 ευρώ μηνιαίως.

Το κύμα μετανάστευσης των νέων γιατρών έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια, οπότε και άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, ενώ έχει ενταθεί την τελευταία πενταετία. Με βάση τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, περισσότεροι από 17.500 Ελληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία. Η κρίση και η ανεργία οδηγούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό όχι μόνο για την εξεύρεση εργασίας αλλά και για ειδικότητα, με αποτέλεσμα οι θέσεις να μένουν κενές στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

5 ειδικότητες με τα περισσότερα κενά: Βιοπαθολογία, Παθολογοανατομία, Κυτταρολογία, Θωρακοχειρουργική, Νευροχειρουργική

Η εικόνα είναι χειρότερη στα επαρχιακά, όπου δεν εμφανίζεται κανένας ειδικευόμενος για να εκπαιδευτεί. Αποκαλυπτική του προβλήματος είναι η καταγραφή που έκανε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Στον «Ευαγγελισμό», ενώ οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων είναι 455, οι υπηρετούντες ήταν 380 μέχρι το 2018, εκ των οποίων ειδικευόμενοι σε παράταση ήταν οι 95. Οι κενές θέσεις έφτασαν τις 75. Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων είναι 321, την ίδια στιγμή που υπηρετούν 231, ενώ προστέθηκαν και άλλοι 60 που είναι σε παράταση. Ετσι μένουν κενές 30 θέσεις.


Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για συνεργασίες του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέαΈρχεται νομοθετική ρύθμιση για συνεργασίες του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα

Στο ΚΑΤ από τις 198 οργανικές θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν μόνον 108, με 90 θέσεις κενές, ενώ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από τις 280 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνον οι 235. Τους τελευταίους μήνες του 2019 η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, σημειώνει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.

20% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας είναι κενές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» λείπουν 12 ειδικευόμενοι αναισθησιολογίας, στο Ασκληπιείο της Βούλας 10, στο ΚΑΤ 19 και στο Λαϊκό 13. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο «Ιπποκράτειο» 11 θέσεις ακτινολογίας είναι κενές, 12 στη Νίκαια και 14 στο «Αμαλία Φλέμιγκ». Αλλες ειδικότητες, όπως η Ιατρική Βιοπαθολογία/Εργαστηριακή Ιατρική, παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα κενά.

Το «Ελενα Βενιζέλου» έχει 28 κενές οργανικές θέσεις, 21 έχει το Νίκαιας, 12 το «Σωτηρία», ενώ το σύμπλεγμα «Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο- Πολυκλινική» παρουσιάζει 32 κενές οργανικές θέσεις στην Ιατρική Βιοπαθολογία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στις περισσότερες ειδικότητες, όταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι νέοι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν για χρόνια σε λίστες αναμονής για να ξεκινήσουν ειδικότητα.
Φταίνει και οι νόμοι

«Η μετανάστευση των νέων γιατρών, το λεγόμενο “brain drain”, ξεκίνησε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα νομοθετήματα των τελευταίων ετών έχουν συμβάλει στη δραματική αποχώρηση των νέων γιατρών» σημειώνει ο Πάνος Παπανικολάου, γ.γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε εκατοντάδες άλλους νέους γιατρούς να φύγουν από τη χώρα για να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό. Μια από τις χειρότερες ρυθμίσεις που αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία ήταν η βαθμολόγηση των πτυχίων της ειδικότητας, μια βαθμολόγηση που θα συνόδευε τους γιατρούς σε όλη τους την επαγγελματική πορεία. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε και μετά τις αντιδράσεις μας αποσύρθηκε, αλλά όχι νομοθετικά, παρά μόνο με μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Θεωρητικά δηλαδή ισχύει ακόμη. Η ουσία είναι ότι τα μνημόνια έχουν εντείνει τη μετανάστευση των γιατρών και στη συνέχεια οι διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις. Θεωρούμε ότι αυτά δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν, όπως φαίνεται, να φύγουν οι νέοι γιατροί στο εξωτερικό, διότι τους βλέπουν ανταγωνιστικά. Είναι άλλωστε λογικό ένας νέος γιατρός να έχει καλύτερη εκπαίδευση σε σχέση με κάποιον από το παρελθόν. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε και το καθηγητικό κατεστημένο. Αυτά βέβαια είναι εγκλήματα κατά της ελληνικής ιατρικής».

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι ειδικότητες με τα μεγαλύτερα κενά είναι οι εργαστηριακές, όπως βιοπαθολογία, παθολογοανατομία, κυτταρολογία, ενώ πλέον και οι χειρουργικές ειδικότητες είναι ψηλά στον πίνακα με τις ελλείψεις νέων γιατρών, όπως θωρακοχειρουργική, νευροχειρουργική κ.λπ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Νέες συσκέψεις για το clawback στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι πληροφορίες

Της Μαρίας Γλένη

Νέες συσκέψεις ετοιμάζει η ιατρική κοινότητα για να σχεδιαστούν εκ νέου οι κινήσεις που θα ακολουθηθούν σχετικά με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές ( clawback και rebate) που επιβάλλεται σε εργαστηριακούς γιατρούς σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα μειώνοντας ακόμη και κατά 70% τα εισοδήματά τους.

Ήδη την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό όργανο που έχει δημιουργηθεί για τους εργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα κέντρα.
Το ζήτημα που αναμένεται να τεθεί είναι να γίνουν εκ νέου επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να επιτευχθεί ένας εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός (clawback) αλλά και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που επιβάλλονται.

διαγνωστικά κέντρα

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο στο υπουργείο Υγείας ώστε να μην κινδυνέψουν με λουκέτο ειδικά τα μικρά εργαστήρια και τα ιατρεία, που δεν αντέχουν οικονομικά να καταβάλουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους.

Ταυτόχρονα θα ζητήσουν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να καλύπτεται ο πληθυσμός και να μην απαιτείται «τη νύφη» να την πληρώνουν πάντα οι επαγγελματίες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, το clawback αναμένεται να φθάσει για το 2019 το 25%.

διαγνωστικά κέντρα

Πάντως στις τελευταίες κινητοποιήσεις που είχαν γίνει από τον κλάδο λίγο πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δώσει λύση, ενώ οι εκπρόσωποι των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων ζητούσαν να δοθούν 50 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία ήταν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισπράξεις ασθενών εξωτερικού.

Ωστόσο λύση δεν είχε δοθεί και η υπόθεση έμεινε στη μέση, ενώ η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί να δώσει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά τελικώς έδωσε λιγότερα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «ΕΟΠΥΥ: Κουρεύονται και τα 30 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά! Πόσα θα δοθούν τελικά και από που θα κοπούν»

 

Παρ αυτά ο κλάδος διέκοψε τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει, αφού ακολουθούσαν οι εκλογές και οι απεργίες θεωρήθηκαν μάταιες.

Τι σχεδιάζει ο Κικίλιας
Από την άλλη πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, σχεδιάζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ηλεκτρικούς ελέγχους για τις δαπάνες και στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πλασματικές χρεώσεις αλλά αι εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Έρχονται real time έλεγχοι σε κλινικές και διαγνωστικά! Τι σχεδιάζει το υπ. Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ»

Μέσα στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι – λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– να ψηφιοποιούνται και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να διαπιστώνεται εάν αυτές πραγματοποιήθηκαν.

διαγνωστικά κέντρα

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να περιορισθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και οι επιστροφές αφού με το συνολικό κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr.

Το συγκεκριμένο σχέδιο πάντως το είχε διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ με τους οποίους είχε συναντηθεί πρόσφατα, αφού είχε επισημάνει ότι σχεδιάζεται η αυτοματοποίηση όλων των χρεώσεων που γίνονται από τους παρόχους για τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Πόσα ιδιωτικά ιατρεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα! Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Χιλιάδες είναι τα ιδιωτικά ιατρεία που διαθέτει σήμερα η χώρα μας και παρ αυτά οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να βρουν γιατρό για να επισκεφθούν χωρίς να χρειασθεί να πληρώσουν την επίσκεψη.

Άλλωστε οι περίπου 3000 συμβεβλημένοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το πληθυσμό δεδομένου ότι ο καθένας προσφέρει μόνο 200 δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ήταν να ανοίξει τον ΕΟΠΥΥ και σε νέους γιατρούς ώστε να αυξηθούν οι συμβάσεις και να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν επισκέψεις. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις νέες συμβάσεις: «ΕΟΠΥΥ: Έρχονται 600 νέες συμβάσεις γιατρών! Όλες οι λεπτομέρειες»

Οι νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να έχουν προωθηθεί και υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, δεδομένου ότι το Φθινόπωρο ξεκινούν και οι εποχικές ιώσεις και οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική φροντίδα.

 

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία (Πηγή: υπουργείο Υγείας 2019).

Το TOP 5 των ιδιωτικών ιατρείων
Από τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία, πέντε είναι οι ειδικότητες με τα περισσότερα ιδιωτικά ιατρεία στη χώρα.

Ειδικότερα υπάρχουν:

-3.281 παθολογικά ιατρεία

-2581 παιδιατρικά ιατρεία

-2371 γυναικολογικά ιατρεία

-2316 καρδιολογικά ιατρεία

-1919 ορθοπεδικά ιατρεία

 

Να σημειωθεί ότι ενώ υπάρχουν 2581 παιδίατροι με ιδιωτικό ιατρείο σε όλη τη χώρα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι, με συνέπεια ολόκληροι Νομοί να μη διαθέτουν κανέναν συμβεβλημένο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια όπου οι συμβάσεις είναι ελάχιστες και οι γονείς πρέπει είτε να πηγαίνουν σε δημόσιες δομές είτε να πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις από την τσέπη τους.

Άγνωστο παραμένει εάν στις νέες συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών που θα γίνουν με τον ΕΟΠΥΥ υπάρξουν και με παιδιάτρους, δεδομένου ότι οι ειδικότητες των Οικογενειακών Γιατρών (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) συνεργάζονται με διαφορετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και διαφορετικές αμοιβές, ενώ η πλατφόρμα για τη δήλωση συνεργασίας είναι ακόμη ανοικτή στον Οργανισμό.

 

Άλλωστε οι οικογενειακοί γιατροί στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν αρνηθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Στο εδώλιο γιατρός που έκανε ευθανασία σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα που υπέφερε από άνοια, στην Ολλανδία. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση τέτοιας φύσης στη χώρα, η οποία έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία από το 2002. Η γιατρός κοίμισε την ασθενή, η οποία φέρεται να προέβαλε αντίσταση πριν της χορηγήσει την θανατηφόρα δόση, με τη βοήθεια των συγγενών της που την κρατούσαν ακίνητη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα που υπέφερε από άνοια, στην Ολλανδία

Σύμφωνα με το BBC, οι δικαστές δεν αποζητούν κάποια βαριά ποινή για την γιατρό, ωστόσο μέσα από την υπόθεση επιθυμούν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο να εφαρμόζεται η ευθανασία σε άτομα που υποφέρουν από άνοια και ως εκ τούτο αδυνατούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Τι συνέβη στην υπόθεση ευθανασίας
Μπορεί στην Ολλανδία η ευθανασία να επιτρέπεται, ωστόσο η νομοθεσία γύρω από την εφαρμογή της είναι πάρα πολύ αυστηρή. Η ασθενής διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 2012. Σε γραπτή της δήλωση ανέφερε από την πρώτη στιγμή πως επιθυμεί την ευθανασία. Πριν φτάσει σε σημείο που θα χρειάζεται βοήθεια στο σπίτι προκειμένου να αυτοεξυπηρετηθεί.

«Θέλω να είμαι σε θέση να αποφασίσω (πότε θα πεθάνω) όσο έχω ακόμη τις αισθήσεις μου. Όταν κρίνω πως είναι η κατάλληλη στιγμή». Αυτή η φράση είναι που έβαλε τις δικαστικές αρχές σε σκέψεις.

Την ημέρα της ευθανασίας, το 2016, η γιατρός της χορήγησε ηρεμιστικό στον καφέ ώστε να χάσει τις αισθήσεις της. Ωστόσο, η γυναίκα ξύπνησε και χρειάστηκε να την κρατήσουν ακίνητη, η κόρη και ο σύζυγός της, όσο η διαδικασία της ευθανασίας προχωρούσε.

Τι αναζητά το δικαστήριο στην υπόθεση της ευθανασίας
«Η κρίσιμη ερώτηση είναι μέχρι ποιου σημείου μπορεί ο γιατρός να συνεχίσει να συμβουλεύεται τον ασθενή με άνοια. Αν εκείνος έχει αιτηθεί νωρίτερα ευθανασίας» αναφέρει εκπρόσωπος της εισαγγελίας που ασχολείται με την υπόθεση. Η δικαστική αρχή δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της γιατρού. Ωστόσο υποστηρίζει πως θα μπορούσαν να γίνουν πιο εντατικές συζητήσει με τον ασθενή.

Από την πλευρά της πάντως η κόρη της ασθενή ευχαριστεί δημόσια τη γιατρό. «Ελευθέρωσε τη μητέρα μου από την νοητική φυλακή στην οποία είχε καταλήξει» αναφέρει η κόρη της γυναίκας που πέθανε με ευθανασία. Το αποτέλεσμα της δίκης αναμένεται σε δύο εβδομάδες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr

Φωτογράφισε ποτήρια με αποτσίγαρα σε γραφείο γιατρών – Αμετανόητοι οι “θεριακλήδες” του “Γεννηματάς” παρά την παρέμβαση Κοντοζαμάνη

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Συνεχίζονται οι παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου από γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στο Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς” παρά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά και την παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, όπως αποκαλύπτει το iatropedia.gr.

Παράλληλα με την αχαρακτήριστη επιμονή των αμετανόητων λειτουργών της Υγείας, όμως, που εξακολουθούν να μην σέβονται τους ασθενείς τους, την υγεία των οποίων έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται, συνεχίζονται και οι καταγγελίες των πολιτών. Γιατί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μη καπνιστών και κυρίως των ασθενών, εκτός από νόμο του κράτους φαίνεται ότι αποτελεί πλέον και σοβαρό κοινωνικό αίτημα.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε, σύμφωνα με την καταγγέλουσα Βασιλική Διαμάντη, στα γραφεία των γιατρών της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, που βρίσκονται στο 2ο κτίριο, στον 3ο όροφο. 'Οπως αναφέρει η ίδια σε ανάρτησή της στην διαδικτυακή σελίδα της η ακτιβιστική ομάδα “STOP στο παθητικό κάπνισμα”, με το που άνοιξε την πόρτα του γραφείου των γιατρών της ήρθε “η μπόχα από τα τσιγάρα”. Πάνω στο γραφείο βρίσκονταν πλαστικά ποτήρια γεμάτα με αποτσίγαρα. Μόλις κατάφερε να βγάλει το κινητό της και να τραβήξει την παρακάτω φωτογραφία.

Περισσότερα...

Κουρεύονται οι αμοιβές των γιατρών για τα διπλώματα οδήγησης!

Μαρία Γλένη 

Κουρεύονται οι αμοιβές των γιατρών για τα διπλώματα οδήγησης με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Ειδικότερα με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται, πλέον καταργείται η επανεξέταση, ενώ μειώνεται το κόστος των ιατρικών εξετάσεων σε παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και ορθοπεδικό από τα 40 σε 30 ευρώ για τους ηλικιωμένους οδηγούς άνω των 74 ετών που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης.

 

Να σημειωθεί ότι η αμοιβή για την ιατρική εξέταση καταβάλλεται από τους ίδιους τους πολίτες που θέλουν να βγάλουν ή να ανανεώσουν το δίπλωμά τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμοιβή των ιατρών πριν το 2013 γινόταν μέσω του παραβόλου που προμηθεύονταν οι υποψήφιοι οδηγοί και άγγιζε τα 90 ευρώ. Από αυτά, τα 40 ευρώ δίνονταν στους γιατρούς (20 για τον Παθολόγο + 20 για οφθαλμίατρο) και η απόδοση τους γινόταν μετά από μήνες ή και χρόνια , ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ τα εισέπραττε άμεσα το κράτος. Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του σημερινού Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου: «Πιο ακριβή η πλαστικοποίηση του διπλώματος οδήγησης παρά η…ιατρική εξέταση!»

 

Ωστόσο λόγω της κρίσης, από το 2013 και μετά οι υποψήφιοι οδηγοί πληρώνουν απευθείας την αμοιβή στον ιδιώτη ιατρό η οποία είναι ίδια με αυτή των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Έτσι από τα 20 ευρώ οι γιατροί για τα διπλώματα οδήγησης λαμβάνουν πλέον 10 ευρώ ανά οδηγό.

Γεγονός βέβαια που προκαλεί αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα καθώς οι γιατροί υποστηρίζουν πως οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης περιλαμβάνουν όλα τις απαραίτητες διαδικασίες και δεν πρόκειται για μία τυπική υπόθεση.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Εφημερία του τρόμου για γιατρό στο νοσοκομείο Βόλου – Υπέστη ηλεκτροπληξία από ψυγείο

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Το περιστατικό συνέβη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου. Ο παιδίατρος «χτυπήθηκε» από το ρεύμα, όταν πήγε να πάρει το φαγητό του από ψυγείο, που εξυπηρετεί τους εφημερεύοντες γιατρούς.

Ο παιδίατρος του Νοσοκομείου Βόλου που βρισκόταν σε εφημερία κατέληξε νοσηλευόμενος, όταν υπέστη ηλεκτροπληξία μέσα στο «Αχιλλοπούλειο»! Αμεσα έσπευσαν σε βοήθεια συνάδελφοί του για την παροχή πρώτων βοηθειών και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στην Καρδιολογική Κλινική. Οπως ήταν φυσικό δεν μπόρεσε να συνεχίσει την εφημερία του.

Το περιστατικό καταγράφτηκε στα μέσα περίπου της περασμένης εβδομάδας στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου. Γιατρός και συγκεκριμένα παιδίατρος που βρισκόταν σε εφημερία, έκανε το προβλεπόμενο διάλειμμά του για φαγητό. Πήγε στο χώρο του εστιατορίου των γιατρών, στο -2 του κτιρίου του Αχιλλοπουλείου. Μόλις πήγε να πιάσει το χερούλι από το ψυγείο, όπου υπάρχουν έτοιμα γεύματα και σαλάτες για τους γιατρούς και το προσωπικό που εφημερεύει, τον τίναξε το ρεύμα.
Βραχυκύκλωμα από την πρίζα του ψυγείου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκλήθηκε κάποιο βραχυκύκλωμα και ότι στο πάτωμα υπήρχαν νερά αγνώστου προελεύσεως. Εκείνη την ώρα άλλοι συνάδελφοί του που επίσης έκαναν διάλειμμα έσπευσαν σε βοήθεια. Αμεσα του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στην Καρδιολογική Κλινική. Εκεί παρέμεινε νοσηλευόμενος για μία ημέρα προκειμένου να παρακολουθηθεί από τους γιατρούς μήπως και παρουσιάσει κάποια αρρυθμία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παιδίατρος είναι καλά στην υγεία του και έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Ωστόσο το πρόβλημα με το ψυγείο παραμένει. Πρόκειται για το ψυγείο όπου συντηρούνται τα φαγητά και οι σαλάτες που προορίζονται για τη σίτιση των εφημερευόντων γιατρών. Από την ίδια πρίζα «τροφοδοτείται» και και πιθανολογείται ότι το βραχυκύκλωμα εντοπίζεται στην πρίζα, που συνδέει τις δύο συσκευές.

Πηγή: taxydromos.gr

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Σε ευρωπαϊκό διάλογο 14 προβληματικά συστήματα υγείας

Μαζί με την Ελλάδα είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET


Πρόσκληση να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό δημόσιο κοινωνικό διάλογο για την κατάσταση των νοσοκομείων στις χώρες της Ανατολικής, Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης έλαβε η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Ο διάλογος αφορά τόσο τα δημόσια νοσοκομεία όσο και τις ιδιωτικές κλινικές.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τα συστήματα υγείας 14 χωρών: Ρουμανίας, Κύπρου, Ελλάδος Μάλτας, Ιταλίας. Πορτογαλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Τσεχίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας.

Ο διάλογος θα κρατήσει 24 μήνες και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, ενώ θα διεξαχθεί σε τρία workshops.
Το 1ο πραγματοποιήθηκε ήδη στην Ρουμανία, το 2ο θα πραγματοποιηθεί στην Ρώμη το Φθινόπωρο και το 3ο στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Κατόπιν, στα τέλη του 2020 θα πραγματοποιηθεί το 4ο και τελευταίο στις Βρυξέλλες συγκεντρώνοντας τα συμπεράσματα των 3 workshops.

Το τελικό πόρισμα θα παρουσιασθει στην Ευρωπαική Επιτροπή και στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Στο workshop που συμμετεχει η Ελλαδα με την ΠΕΙΚ θα συμμετασχουν η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η αγωνία για τα συστήματα υγείας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, κ. Γ. Σαραφιανός και γίνεται προσπάθεια σύγκλησης των συστημάτων και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας για την κοινή προώθηση, προβολή και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα προς όφελος των Ευρωπαίων ασθενών αλλα και των Ευρωπαίων εργοδοτών υγειας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Πειθαρχική καταδίκη πανεπιστημιακού γιατρού για χρηματισμό

Ομόφωνη είναι η απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Γιατρών ΕΣΥ, με την οποία κρίνεται «ένοχος για δωροδοκία» πανεπιστημιακός γιατρός.

Onmed.gr

Ο γιατρός είχε συλληφθεί πριν 22 μήνες στην Αλεξανδρούπολη, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, για χρηματισμό (φακελάκι), πριν από την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη (ΠΓΝΑ) ανακοίνωσε την «τελεσίδικη πειθαρχική καταδίκη», όπως αναφέρει, σημειώνοντας ότι ο εν λόγω γιατρός είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2017, για την ίδια υπόθεση, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή.

Τότε, το δικαστήριο είχε απορρίψει τον ισχυρισμό του γιατρού ότι τα χρήματα που έλαβε ήταν η αμοιβή του για τις ιατρικές επισκέψεις που θα ακολουθούσαν την εγχείρηση. Επίσης, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η υπόθεση εκδικάστηκε πειθαρχικά σε β΄βαθμό -είχε προηγηθεί καταδικαστική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου της 4ης ΥΠΕ- και είναι τελεσίδικη.

Σημειώνεται πως ο πανεπιστημιακός γιατρός είχε παραιτηθεί του κλινικού του έργου, από πέρυσι τον Μάιο, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το ακαδημαϊκό του έργο στο ΠΓΝΑ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Πώς οι Γιατροί Πληροφορούνται για τα Διαγνωστικά τους Λάθη

Τα διαγνωστικά λάθη (άστοχα, ελλιπή, αργοπορημένα, λανθασμένα, κ.λπ.) αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο, ως η επικρατούσα αιτία «κακού» για τους ασθενείς.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που οι γιατροί ιδιαίτερα στις κρατικές μονάδες βρίσκονται υπό πίεση, προκειμένου να παράσχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες… με χαμηλό κόστος ανταμοιβής.

Μπορούν οι γιατροί να πληροφορούνται για τα διαγνωστικά τους λάθη και να βελτιώσουν τη διαγνωστική τους απόδοση;

Πώς ακριβώς οι γιατροί βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ αυτών των απαιτήσεων;

Μπορούν οι γιατροί να πληροφορούνται για τα διαγνωστικά τους λάθη και να βελτιώσουν τη διαγνωστική τους απόδοση;

Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στη μείωση των διαγνωστικών λαθών και στη βελτίωση της ασφάλειας περίθαλψης;

- Προτείνονται λοιπόν από ειδικούς, στρατηγικές οι οποίες θα βοηθήσουν στην απάντηση ορισμένων από αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με λιγότερες αποτυχίες.

- Προτείνονται τρόποι για την καλύτερη και ορθότερη ακρίβεια στις ιατρικές διαγνώσεις, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Επειδή είναι γεγονός ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ιδιαίτερα των νέων γιατρών, μπορεί να οδηγήσει σε εξεζητημένες εξετάσεις, ενώ αντίθετα η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση οδηγεί σε υποβαθμισμένη εξέταση.

- Πιστεύουμε ότι η καλύτερη διάγνωση προκύπτει από τον ιατρό που κάνει μια σωστή διάγνωση χρησιμοποιώντας τους λιγότερους πόρους, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί την εμπειρία του ασθενή.

Αυτό, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα… Δείτε το recent JAMA paper.

Μια λύση, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία του τομέα της ψυχολογίας είναι να βελτιωθεί η βαθμονόμηση των ιατρών παρέχοντας τους πληροφόρηση σχετικά με τις διαγνώσεις τους.

Σήμερα, όταν ένας ιατρός κάνει για τον ασθενή μια λανθασμένη διάγνωση, ο γιατρός δεν μαθαίνει ποτέ για το λάθος του.

Έτσι σε περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης, ο ασθενής θα πάει σε κάποιον άλλο γιατρό, (είτε αναζητώντας κάποια φροντίδα έκτακτης ανάγκης, χωρίς ο πρώτος να γνωρίζει το παραμικρό, είτε αναζητώντας μια δεύτερη γνώμη).

Ένας άλλος, ίσως πιο σοβαρός λόγος για τον οποίο οι γιατροί δεν λαμβάνουν σχόλια σχετικά με τις αποδόσεις τους στον τομέα της διάγνωσης, είναι ότι οι συζητήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν σχόλια πληροφόρησης δημιουργούν διάφορες προκλήσεις.

Ενδεχομένως κάποιοι γιατροί να αισθάνονται άβολα όταν λαμβάνουν σχόλια σχετικά με τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, -πόσο άλλωστε όταν αυτά είναι αρνητικά και αφορούν λάθος διαγνώσεις- επειδή μπορεί να θεωρούν ότι απειλείται η επαγγελματική τους εικόνα.

Επίσης, μια άλλη πληροφορία αφορά το περιεχόμενο των σχολίων πληροφόρησης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ιατρούς.

Θεωρούμε ότι ένας συνδυασμός ποσοτικής και ποιοτικής πληροφόρησης, θα επιτρέψει στους ιατρούς να δουν με μια άλλη οπτική την όλη κατάσταση, προκειμένου να έχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις διαγνώσεις τους και μια εμπεριστατωμένη, εις βάθος ανάλυση των σκέψεων και των αιτιών που προηγήθηκαν.Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε πάντοτε στα αποτελέσματα και ιδιαίτερα στα λάθη.

Πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν να εστιάσουμε και να επικεντρωθούμε στις διαδικασίες οι οποίες πήγαν σωστά ή λάθος.

Πώς θα μπορούσε να προκύψει αυτή η πληροφόρηση; Προτείνουμε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές…

Η πληροφόρηση (feedback) η οποία αφορά τη διαγνωστική απόδοση θα πρέπει:

- Να προκύπτει μέσα σε ένα δεκτικό, θετικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό, οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η πληροφόρηση γίνεται για καλό σκοπό και για λόγους βελτίωσης της ποιότητας των παροχών υγείας.

Όλα τα σχόλια θα πρέπει να μεταφέρονται προς αυτούς με έναν ήρεμο, θετικό, εποικοδομητικό και μη επικριτικό τρόπο.

- Να γίνονται ουσιώδεις και με νόημα ιατρικές εκθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη βελτίωση της απόδοσης των ιατρών (όπως τα αποτελέσματα των τεστ που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν κοινοποιήθηκαν σε ασθενείς σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο).

- Να γίνονται ποιοτικές αξιολογήσεις δύσκολων περιπτώσεων, για να δοθεί η δυνατότητα αυτοαξιολόγησης και προκειμένου να ληφθούν ευθύνες (φροντίστε να επισημάνετε τα γνωστικά πεδία, τα συστήματα και τους παράγοντες του ασθενούς, προκειμένου να έχετε ένα ολοκληρωμένο και χωρίς ελλείψεις κείμενο).

- Να ανατρέξετε, αν κρίνετε απαραίτητο, σε άλλους συναδέλφους (η διάγνωση είναι συχνά ομαδικό άθλημα και η γνώμη άλλων μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να καταγράψει μια ευρύτερη εικόνα της διαγνωστικής διαδικασίας).

Η δημιουργία αυτού του είδους πληροφόρησης (feedback), στο πλαίσιο ενός συστήματος εκμάθησης μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ιατρών.

Παρά τις συμβουλές αυτές, υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ποιες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες μιας τέτοιας πληροφόρησης;

Θα μπορούσε δηλαδή αυτό να οδηγήσει σε υπαιτιότητα;

Ποιες συγκεκριμένες διαγνωστικές διαδικασίες και αποτελέσματα θα πρέπει να παρακολουθούνται προκειμένου οι πληροφορίες διάγνωσης τους να δίνονται στους γιατρούς;

Πώς αναπτύσσουμε συνεργατικά δίκτυα εκμάθησης για ιατρούς που κάνουν την πρακτική τους, εφόσον δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα για το αν θα πάρουν την οποιαδήποτε πληροφόρηση , ας πούμε από τον ανώτερό τους.

Αυτά τα άγνωστα πεδία, ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο επεξεργασίας… μόλις δοθούν τα πρώτα σχόλια πληροφόρησης για τη διάγνωση τους.

Ποιος, λοιπόν, θα τολμήσει να κάνει τα πρώτα βήματα;

www.MedicalManage.gr

ΠΗΓΗ:https://www.medicalmanage.gr

 

Σε οριακό σημείο δηλώνουν τα διαγνωστικά

Νέα συνάντηση επιδιώκεται από τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.
Από Γιώργος Σακκάς στις 9 Αυγούστου 2019


Σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων αλλά κυρίως τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων πολιτών επιδιώκουν να καταθέσουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων με τον κ. Κικίλια, έθεσε τις βάσεις για την έναρξη του διαλόγου, όμως οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένουν και νέα συνάντηση μετά τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν.Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, κ. Γεώργιος Βουγιούκας αναφέρει πως το σύνολο του κλάδου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Πέρα από το γεγονός ότι αναγκάζονται πολλές φορές να παρέχουν έως και δωρεάν τις υπηρεσίες τους, έχουν παράλληλα και την υποχρέωση να καλύπτουν το κόστος για την αγορ΄΄α των αναλώσιμων υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα και τις εξετάσεις. Ο λόγος είναι η διατήρηση του χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να προκαλούνται σταθερά ζημιές και τα διαγνωστικά και οι γιατροί να είναι υπερχρεωμένοι.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου επιδιώκουν εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ από τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς Ευρωπαίους Πολίτες αλλά και την ρύθμιση αποπληρωμής του clawback σε 120 δόσεις, την ανάγκη για την κατάργηση των αυτόματων περικοπών που γίνεται εδώ και 7 χρόνια.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Η Λαρισαία γιατρός και η περιπέτεια υγείας του αλλοδαπού επιβάτη του ΚΤΕΛ

ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ *ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 Η Λαρισαία γιατρός και η περιπέτεια υγείας του αλλοδαπού επιβάτη του ΚΤΕΛ
Την καίρια και σωτήρια παρέμβαση Λαρισαίας γιατρού, χάρη στην οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η περιπέτεια υγείας που είχε Πακιστανός επιβάτης των ΚΤΕΛ το πρωί της Παρασκευής, ταξιδεύοντας από Αθήνα προς Λάρισα επισημαίνουν στην «Ε» επιβάτες του συγκεκριμένου δρομολογίου, που έτυχε να γίνουν μάρτυρες του περιστατικού.

Διευκρινίζουν δε ότι «πράγματι υπήρξε τηλεφωνική ενημέρωση των υπουργών Υγείας Β. Κικίλια και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, μέσω των οποίων κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο όμως νωρίτερα είχε ενημερωθεί από τη Λαρισαία γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη, που –όπως αποδείχτηκε, ευτυχώς- συνταξίδευε μαζί τους».

Σύμφωνα λοιπόν με επιβάτη του πρωινού δρομολογίου, αλλά και ανθρώπων του ΚΤΕΛ Λάρισας όλα συνέβησαν ως εξής: Το λεωφορείο αναχώρησε το πρωί στις 7:30 π.μ. από Αθήνα για Λάρισα. Γύρω μετά τις 9 π.μ. ένας 26χρονος Πακιστανός επιβάτης ενημέρωσε την κα Τζιαστούδη, που καθόταν πίσω του ότι δεν αισθάνεται καλά και αμέσως ξάπλωσε στο δάπεδο του λεωφορείου. Η Λαρισαία γιατρός ζήτησε από τον συνοδηγό του λεωφορείου κ. Δημουλά με την πρώτη ευκαιρία το λεωφορείο να σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια κι αυτό έγινε στο ΣΕΟ Αταλάντης, κοντά στη Λαμία. Μετά την παροχή των Α΄ Βοηθειών από την κ. Τζιαστούδη και μια νοσοκόμα που επίσης επέβαινε στο λεωφορείο, διαπιστώθηκε -από τα χαρτιά που έφερε μαζί του ο νεαρός- ότι είχε νοσηλευθεί για μεγάλο διάστημα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Επειδή στο σώμα του υπήρχαν πολλά εξανθήματα (σπυριά), η γιατρός έκρινε σωστό να εκκενωθεί προσωρινά το λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε και μια ομάδα προσκόπων με τους ομαδάρχες τους. Η κ. Τζιαστούδη αφού επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον Πακιστανό, ο οποίος ένιωθε πόνο στην πλάτη και ήταν καταβεβλημένος, επικοινώνησε και με την κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η εφημερεύουσα γιατρός την καθησύχασε ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και πως την προηγούμενη μέρα ο νεαρός είχε επικοινωνήσει μαζί τους για να τους πει ότι δεν αισθανόταν καλά. Για να επανέλθει η ηρεμία στο επιβατικό κοινό χρειάστηκε να υπάρξει εκ νέου τηλεφωνική συζήτηση της κας Τζιαστούδη με τη γιατρό του Νοσοκομείου, σε ανοικτή ακρόαση αυτή τη φορά για να γίνουν γνωστά σε όλους, τα παραπάνω. Μετά από 15 λεπτά έφθασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση».

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των επιβατών του λεωφορείου, οι υπουργοί που αναφέρθηκαν ενημερώθηκαν από τον αρχηγό των προσκόπων, ο οποίος τους γνώριζε προσωπικά, αλλά η παρέμβασή τους αφορούσε στην κλήση του ΕΚΑΒ, η οποία όμως είχε ήδη γίνει. Τέλος θεωρούν σημαντική την παρουσία της γιατρού κας Τζιαστούδη, τόσο ως προς την παροχή ιατρικής βοήθειας στον Πακιστανό, όσο και στην καθησύχαση του κόσμου, αλλά και του συνοδηγού των ΚΤΕΛ κ. Δημουλά για τη γενικότερη στάση του.

 

Γ. Ρούστας

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ