ΠΦΥ

Τι χρειάζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σήμερα: Βήμα πρώτον

Η σχέση ιατρού - ασθενούς στην καθημερινή πράξη

Το θέμα της ΠΦΥ στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης, αλλά και της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, επιστημονικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς. Η συζήτηση αυτή, συχνά εξαντλείται στα οργανωτικά σχήματα, στα συστήματα αποζημίωσης και στα επαγγελματικά δικαιώματα- φυσικά, θέματα σοβαρά, που χρήζουν της απαραίτητης προσοχής και σημασίας.

Όμως ο διάλογος αυτός, αρκετές φορές δεν εστιάζεται στον άνθρωπο ή καλύτερα στο πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες υγείας και φροντίδας, είτε είναι ασθενής ή επισκέπτης των υπηρεσιών υγείας.

Έτσι συχνά δεν γίνεται συζήτηση για τις δεξιότητες και πρακτικές επικοινωνίας που θα πρέπει να έχουν οι γιατροί, αλλά και όλοι οι υγειονομικοί, προκειμένου να ενθαρρύνουν και να προτρέψουν τον ασθενή και τον επισκέπτη τους να λάβει αποφάσεις σχετικές για τον τρόπο ζωής και συνολικά για την υγεία του.

Το σημερινό κείμενο δε σκοπεύει να κάνει εκτενή αναφορά στη θεωρία που συνοδεύει το θέμα αυτό, ούτε να μεταφέρει εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί στη χώρα μας. Επιθυμεί μόνο να μεταφέρει το λόγο της πρωτοετούς φοιτήτριας κ. Ευτυχίας Νικολάου, η οποία συμπύκνωσε απόψεις πρωτοετών φοιτητών ιατρικής στη διδασκαλία δεξιοτήτων επικοινωνίας στο πλαίσιο του μαθήματος "Σχέση Ιατρού- Ασθενούς" στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αποτελεί επίσης μια μαρτυρία για το ρόλο του υπογράφοντος στη σημερινή έντονη και συχνά με φανατισμό συζήτηση για την ΠΦΥ, αλλά και το ρόλο που προκύπτει από την ακαδημαϊκή ιδιότητα των διδασκόντων, που δεν είναι άλλος παρά να διατυπώνει προτάσεις και γνώμες με βάση επιχειρήματα και τεκμηρίωση σε κάθε διακυβέρνηση για τα μέτρα και τα νομοθετήματα που αφορούν τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και όχι να συμμετέχει σε θέματα διοίκησης ή διαχείρισης.

Τις απόψεις της φοιτήτριας τις παραθέτω παρακάτω αυτούσιες όπως γράφτηκαν (έχοντας και την έγγραφη συγκατάθεση της) με μόνο σκοπό τη διεύρυνση του διαλόγου για το τι χρειάζεται η ΠΦΥ σήμερα.
 

"Παρατηρήσεις αναφορικά με την προσέγγιση του ιατρού στον ασθενή (motivational interviewing)"

Ξεκινώντας τη συνεδρία:
• Ο γιατρός δεν υποδέχτηκε σωστά τον ασθενή, παρέμεινε καθισμένος, δεν συστήθηκε και δεν χαιρέτισε τον ασθενή με το όνομα του.
• Δεν απολογήθηκε για την καθυστέρηση, αντιθέτως εκνευρίστηκε με το παράπονο του ασθενή λέγοντάς του ότι έχει μεγάλο φόρτο εργασίας
• Δεν ενθαρρύνει τον ασθενή να μοιραστεί τα προβλήματα του αποπαίρνοντας τον, λόγω του ότι τον έχει παραπέμψει κάποιος άλλος γιατρός
• Δεν ενημέρωσε τον ασθενή, δεν όρισαν μαζί, το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθηθεί κατά την διάρκεια της συνεδρίας

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας:
• Κατά την συλλογή της πληροφορίας, ο γιατρός κάνει κλειστού τέλους ερωτήσεις, χάνοντας πιθανόν χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να του δώσει ο ασθενής απαντώντας πιο ελεύθερα σε ανοιχτού τέλους ερωτήσεις
• Δεν υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση του ασθενούς:
o Μέσα από τις ερωτήσεις του δεν ενδιαφέρεται να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό περιβάλλον, την οικονομική κατάσταση και τις προσωπικές συνήθειες του ασθενή.
o Αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν ιατρικό πρόβλημα, αναφερόμενος σε αυτόν με το όνομα της ασθένειας του και εστιαζόμενος μόνο στα χαρακτηριστικά της ασθένειας και στον μεμονωμένο τρόπο αντιμετώπισής της
• Δεν ακούει προσεκτικά τον ασθενή και μάλιστα τον διακόπτει συχνά για να σχολιάσει, καταλήγοντας να μονολογεί
• Αποθαρρύνει και προσβάλλει τον ασθενή με αρνητικούς σχολιασμούς της συμπεριφοράς και οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας προέρχεται από τον ασθενή, αποδοκιμάζει επιλογές και συνήθειες του ασθενή με έντονο τρόπο. Δεν δείχνει ευαισθησία σε θέματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ασθενή
• Έχει αυστηρό ύφος και ο τόνος της φωνής του είναι επιβλητικός
• Δεν προωθεί την διεπιστημονική συνεργασία απορρίπτοντας κατηγορηματικά φάρμακα που χορηγήθηκαν από άλλους συναδέλφους
• Κοιτάζει συνεχώς το ρολόι/τηλέφωνο, κάνοντας τον ασθενή να αισθάνεται ότι η πίεση του χρόνου δεν επιτρέπει στον γιατρό να του αφιερώσει την απαραίτητη ώρα και προσοχή
• Υιοθετεί ένα πατερναλιστικό πρότυπο, χορηγώντας στον ασθενή φαρμακευτική αγωγή η οποία δεν έχει συναποφασιστεί (δεν προσφέρει επιλογές στο πλάνο θεραπείας) και μάλιστα δεν επεξηγεί καν ποια θα είναι η πορεία της θεραπείας (δράση φαρμάκων, επιπτώσεις, πιθανή επανεξέταση)

Κλείνοντας τη συνεδρία:
• Δεν κρατάει σημείο σταθερής επαφής με τον ασθενή (δεν προτείνει επανεξέταση)
• Δεν αποχαιρετά τον ασθενή, παραμένει καθισμένος και πιθανόν ετοιμάζεται για τον επόμενο ασθενή».

*Ο Χρήστος Λιονής είναι καθηγητής στο τμήμα Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  

 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

Έρχεται αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς με εντολή τρόικας! Τι προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Το σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς γνωστό και ως gatekeeping, θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα με εντολή τρόικας.

 

Όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών βάση του οποίου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό.

Μάλιστα φαίνεται ότι δίνεται περιθώριο το πλήρες σύστημα παραπομπών να τεθεί σε λειτουργία εντός του χρόνου, αλλά μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τους Γενικούς Γιατρούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα χρησιμοποιηθεί από τους οικογενειακούς γιατρούς. (Μάρτιος 2018)».

 

Γι αυτό και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για οικογενειακούς γιατρούς. «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018 με την εφαρμογή της υπηρεσίας gatekeeping να εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2018» υπογραμμίζεται εμφατικά στο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Γι αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ έδωσαν άρον άρον στη δημοσιότητα τις συμβάσεις για τους Γενικούς Γιατρούς οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο αφού εκτός των άλλων δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις χωρίς κανέναν διάλογο! Οι κατηγορίες κατά Διοίκησης ΕΟΠΥΥ»

 

Μάλιστα εξαιρετικά άμεσο θεωρείται το γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό τους γιατρό μέχρι τον Μάρτιο, καθώς σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα: «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018».

Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει να έχουν γίνει και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς (Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους), γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένων των αντιδράσεων στο ιατρικό σώμα για τις αμοιβές 1 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Διαβάστε ΕΔΩ τι προτάθηκε στους Γενικούς Γιατρούς: «Πόσες ώρες θα εργάζονται και με τι αμοιβές οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση»

 

Πάντως οι όποιες συμβάσεις γενικότερα με γιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα γίνουν σε όλη τη χώρα εφόσον καταγραφούν οι ανάγκες ανά περιοχή, αφού έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα.

Με βάση αυτή τη χαρτογράφηση, οι αρχές θα κάνουν μελλοντικά τις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς όπου υπάρχει ανάγκη. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Οι πρωτες μετακινήσεις γιατρών στις 239 Τοπικες Μονάδες Υγείας

ΚΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Άρχισαν τα όργανα: Οι πρώτες άρον άρον μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στις ΤΟΜΥ! Στα κάγκελα ο κλάδος

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας ανοίγουν άρον άρον οι πολυδιαφημισμένες Τοπικές Μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ)

 

Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr περί άρον άρον μετακινήσεων Γενικών Γιατρών και Παθολόγων από Κέντρα Υγείας στις ΤΟΜΥ για να καλυφθούν τα κενά. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: “Άρον άρον μετακινήσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων στις ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες για τις αποσπάσεις”

Ήδη τα πρώτα …ραβασάκια άρχισαν να φθάνουν από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Την αρχή έκανε η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος αφού ήδη απεστάλη έγγραφο για μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Ζαγοράς και Βόλου για την κάλυψη αναγκών στις ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας Βόλου. Η μετακίνηση των γιατρών θα είναι για τρεις μήνες.

 

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται εξπρές αποσπάσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων από Κέντρα Υγείας σε ΤΟΜΥ που δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις πύλες τους.

Το υπουργείο Υγείας παρά τις προσπάθειές του δεν κατόρθωσε να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό στις νέες ΤΟΜΥ ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για σταδιακή λειτουργία δεκάδων ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού που κάνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

 

Έτσι καταφεύγει σε λύσεις…αποσπάσεων και μετακινήσεων με το ζόρι γιατρών από τα Κέντρα υγείας στις ΤΟΜΥ προκειμένου να ανοίξουν έστω μερικές και να μην εκτεθεί η κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι παρά τα εγκαίνια και τις τυμπανοκρουσίες μέχρι στιγμής …οριακά έχουν ανοίξει 10 ΤΟΜΥ ενώ συνολικά θα πρέπει να ανοίξουν 239 σε όλη τη χώρα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πρόσω ολοταχώς για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ΤΟΜΥ ή χωρίς

Οι πρώτες διαδικασίες για καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού μέχρι τη λειτουργία των ΤΟΜΥ

Οι πρώτες διαδικασίες για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του οικογενειακού γιατρού, προωθούνται μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία των ΤΟΜΥ.

Η σταδιακή υιοθέτηση του νέου θεσμού, κατά το μεταβατικό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με την έκδοση των προβλεπόμενων στο νόμο υπουργικών αποφάσεων, περιγράφεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του ν.4486/2017 (ΦΕΚ 115/τ.Α’) .

Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:
1. Κατάλογος Οικογενειακών ιατρών
Ο Οικογενειακός Ιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας. Ως Οικογενειακός Ιατρός ορίζεται ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατρος για τον παιδικό πληθυσμό.
Ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά.
Κατά το μεταβατικό στάδιο, ρόλο Οικογενειακού Ιατρού αναλαμβάνουν:
α) οι Οικογενειακοί Ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.),
β) οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λοιπό πληθυσμό,
γ) οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες ιατροί, κάτοχοι τίτλου γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.
Με ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερειών και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατ’ αναλογία των ανωτέρω, καταρτίζονται ηλεκτρονικοί κατάλογοι με τους εν ενεργεία Οικογενειακούς Ιατρούς, όπως ορίζονται. Στους καταλόγους αυτούς καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας των Οικογενειακών Ιατρών, η μονάδα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους και η ιατρική ειδικότητά τους.
Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι τηρούνται στον φορέα εποπτείας και αποστέλλονται, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα και τα περιεχόμενά τους εμφαίνονται στο υπόδειγμα 1 του παραρτήματος της παρούσας. Η επικαιροποίηση των ανωτέρω καταλόγων βαρύνει τους Οικογενειακούς Ιατρούς, τις κατά τόπο αρμόδιες Υ.Πε. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατ’ αναλογία, οι οποίοι υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

 

2. Περιγραφή διαδικασίας εγγραφής πληθυσμού ευθύνης σε Οικογενειακό Ιατρό.
Ο πληθυσμός εγγράφεται, στο πρώτο στάδιο εφαρμογής, στον Οικογενειακό Ιατρό, o οποίος τον καλύπτει εντός των ορίων του Δήμου στον οποίο διαμένει. Η εγγραφή στον Οικογενειακό Ιατρό γίνεται κατόπιν αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου.
Στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνονται Στοιχεία Ταυτότητας, ο Α.Μ.Κ.Α. και Στοιχεία Επικοινωνίας.
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, Α.Μ.Κ.Α. και αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση) και καταγραφή σύντομου ιατρικού ιστορικού.
Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι ανήλικος, οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από γονέα ή πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του.
Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από τον δικαστικό του συμπαραστάτη.
Οι εγγεγραμμένοι σε Οικογενειακό Ιατρό καταγράφονται στην Καρτέλα Εγγεγραμμένου Πληθυσμού Οικογενειακού Ιατρού στην οποία συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία της αίτησης.
Η καρτέλα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά, έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταλόγου εγγεγραμμένου πληθυσμού.

3. Εγγραφή σε Τ.ΟΜ.Υ.
Ο πληθυσμός που έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί σε μια Τ.ΟΜ.Υ. είναι το σύνολο του γενικού πληθυσμού εντός του Δήμου στον οποίο συγκροτείται η Τ.ΟΜ.Υ. και μέχρι του ορίου των 12.000 ατόμων για τους οποίους τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος εγγεγραμμένου πληθυσμού. Η εγγραφή στην Τ.ΟΜ.Υ. αφορά τις λοιπές υπηρεσίες τις οποίες αυτή παρέχει, πλην των υπηρεσιών του Οικογενειακού Ιατρού, και πραγματοποιείται:
1. είτε με την αίτηση εγγραφής στον Οικογενειακό Ιατρό που παρέχει υπηρεσίες στην Τ.ΟΜ.Υ.,
2. είτε με διακριτή αίτηση εγγραφής στην Τ.ΟΜ.Υ.  

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομίας για 115 ΤΟΜΥ

«Πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομίας για 115 ΤΟΜΥ

Περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για να υλοποιηθεί η ανάπτυξη και λειτουργία των πρώτων 115 Τοπικών Ομάδων Υγείας, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εγκρίνεται η υλοποίηση των Τοπικών Ομάδων σε οκτώ περιφέρεις της χώρας με τη χρήση ίδιων μέσων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΠΦΥ. Ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίστηκε σε 32.259.779,53 ευρώ για τη λειτουργία 115 ΤΟΜΥ.

Ειδικότερα, με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Γ Ιωαννίδη, εγκρίθηκαν αποφάσεις αυτεπιστασίας, δηλαδή της διενέργειας των εργασιών από τον άμεσο ενδιαφερόμενο:

28 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3η ΥΠΕ), 7.854.555,02 €.
5 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (3η ΥΠΕ), π/ϋ: 402.599,11 €.
5 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων (6η ΥΠΕ), π/ϋ: 402.599,11 €.
17 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Πελοποννήσου (6η ΥΠΕ), π/ϋ: 768.836,97 €.
14 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (2η ΥΠΕ), π/ϋ: 927.277,51 €.
12 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Θεσσαλίας (5η ΥΠΕ), π/ϋ: 366.237,86 €.
25 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), π/ϋ: 012.995,55 €.
9 Τ.ΟΜ.Υ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (5η ΥΠΕ), π/ϋ: 524.678,40 €.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΣΔΥ: Η φροντίδα υγείας απαιτεί συνέργειες, μεταρρυθμίσεις και... ευτυχία

ΕΣΔΥ: Η φροντίδα υγείας απαιτεί συνέργειες, μεταρρυθμίσεις και... ευτυχία

Η συμπληρωματικότητα και οι συνέργειες στη φροντίδα υγείας, αλλά και η υπέρβαση της “κατακερματισμένης” ιατρικής περίθαλψης, όπως για παράδειγμα η κατακερματισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κυριάρχησαν στις εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Συνέδριου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και πανεπιστημίων, επιστήμονες από τις κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σπουδές, δημόσιοι λειτουργοί του υγειονομικού τομέα από όλες τις βαθμίδες της περίθαλψης, επαγγελματίες υγείας, στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας κ.α.

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν ευρύτατη και κάλυψε τα πλέον επίκαιρα ζητήματα που προκύπτουν από νέες και επικείμενες νομοθετικές πράξεις, συζήτησε τη διαχείριση της φαρμακευτικής καινοτομίας, έθεσε την προβληματική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ παρουσιάστηκαν και αποτελέσματα του ερευνητικού έργου της ΕΣΔΥ.

Ειδικότερα, τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου συζητήθηκε η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας με αφορμή τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ΑΤΥ στη χώρα. Ο Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ κύριος Ηλίας Γιαννόγλου παρουσίασε τις προκλήσεις που θέτει η εφαρμογή τους, ενώ από τους υπόλοιπους ομιλητές παρουσιάστηκαν παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, αναλύθηκε η αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων και αναζητήθηκε ο ρόλος των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την ΑΤΥ.

Το ζήτημα της κατανομής των πόρων του συστήματος υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας για την υγεία των ασθενών πραγματεύτηκε η συνεδρία “Προτεραιοποίηση των επιλογών στην αντιμετώπιση του καρκίνου”, στην οποία παρουσιάστηκαν στοιχεία έρευνας της ΕΣΔΥ για το φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας του καρκίνου, το κόστος και τη χρηματοδότησή του στη χώρα, όπου εκτός από τους ερευνητές συμμετείχε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση κατά την οποία τονίστηκε η αναγκαιότητα για συνεργασία και συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκομένων, ασθενών, ιατρών και επιστημόνων των οικονομικών της υγείας, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για ταχύτερη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα κατά του καρκίνου.

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναγνωρίστηκε ότι είναι σημαντικός στα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος, αλλά επίσης διαπιστώθηκε πως η σημερινή εικόνα της ΠΦΥ είναι εικόνα κατακερματισμού. Στη συνεδρία με τίτλο “ΚΥ+ ΠΕΔΥ+ ΤοΜΥ+ Ιδιωτικός Τομέας: Η δύσκολη εξίσωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας” επιχειρήθηκε μια αποτύπωση της ΠΦΥ σήμερα, με σκοπό να διατυπωθούν προβληματισμοί αλλά και προτάσεις προς ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο πρότυπο ΠΦΥ. Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τα ζητήματα της ΠΦΥ μεταξύ των κυρίων Γ. Πατούλη και Π.-Μ. Μερκούρη, ενώ τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΦΥ και ειδικότερα, το παράδειγμα του Δήμου της Αθήνας, ανέδειξε στη διάλεξή της η κυρία Μαρία Στρατηγάκη.

Η μελέτη «Υγεία και Ευημερία» της ΕΣΔΥ που πραγματοποιήθηκε σε δύο κύματα (το 2016 και το 2017) και παρουσιάστηκε στις 14/12, δίνει μια εικόνα για τις στάσεις και τις συμπεριφορές του ελληνικού πληθυσμού απέναντι σε διάφορα ζητήματα υγείας για την τελευταία διετία: την πρόληψη, τα χρόνια νοσήματα, την αντίληψη για τη νόσο αλλά και την «ευτυχία». Επιβεβαιώθηκε ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της ενημέρωσης και της γνώσης του κοινού για την πρόληψη και ότι είναι αναγκαία η δημιουργία οργανωμένων προγραμμάτων πρόληψης· όσον αφορά τα χρόνια νοσήματα, ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πως αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στις νεότερες ηλικιακές ομάδες και ότι υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού του συστήματος υγείας με επικέντρωση στην πρόληψη και πολυνοσηρότητες· πάντως, η πιθανότητα συχνότερης χρήσης υπηρεσιών υγείας, για σοβαρά προβλήματα υγείας & για προβλήματα υγείας υψηλότερου κινδύνου διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλότερη το 2015 σε σχέση με το 2011.

Όσον αφορά τη σχέση «ευτυχίας» και υγείας, τα εμπειρικά ευρήματα έδειξαν πως η «ευτυχία» έχει αντίκτυπο στην προαγωγή της υγείας, την πρόληψη και τη δημόσια υγεία μεριμνώντας έτσι, για περισσότερο ευτυχείς ανθρώπους, έχουμε περισσότερο υγιείς ανθρώπους. Εν τέλει, «οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ατόμων στην κοινωνία μας έχει αντίκτυπο στην υγεία τους, και συνιστά πολιτική υγείας».

Η διαχείριση της φαρμακευτικής καινοτομίας απασχόλησε μια συνεδρία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε στην περίπτωση των Βιο-ομοειδών (biosimilars). Αφού αναλύθηκε τι είναι βιο-ομοειδή, επιχειρήθηκε να απαντηθεί το ερώτημα τι προσδοκά η ιατρική κοινότητα από αυτά καθώς και ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή τους στο ΕΣΥ υπό την έννοια της αξίας value for money. Τα βιο-ομοειδή παρουσιάζονται ως μια ευκαιρία, υπό το πρίσμα των περιορισμένων προϋπολογισμών, καθώς αποτελούν οικονομικότερη λύση από τους παράγοντες αναφοράς. Το μέλλον είναι υποσχόμενο, καθώς οι νέες θεραπευτικές κατηγορίες (π.χ. ογκολογία) αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την αποδοτικότητα της δαπάνης. Ο ρόλος του ιατρού για ενημέρωση για τα βιο-ομοειδή, και για την εξομάλυνση των δυσλειτουργιών τονίστηκε ότι είναι καταλυτικός.

Το τοπίο της “Ηλεκτρονικής υγείας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της υγείας: το σήμερα και το αύριο των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας” συζητήθηκε την τελευταία μέρα του συνεδρίου, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας και ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ ΑΕ κ. Αναστάσιου Τάγαρη, και της κ. Χαρίκλειας Κάτσινου, Προϊσταμένης Τμήματος Διαχείρισης Έργων ΤΠΕ, Δ/νση Ηλ. Διακυβέρνησης Υπ. Υγείας, που παρουσίασαν το έργο των φορέων τους.

Οι εκπρόσωποι του χώρου της πληροφορικής της υγείας, Δημήτριος Κατεχάκης, Επικεφαλής Κέντρου Εφαρμογών & Υπηρεσιών Ηλ. Υγείας, Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ-ΙΤΕ), Αλέξανδρος Μπέρλερ, Πρόεδρος HL7 Hellas και Γεώργιος Κακουλίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα συμφωνώντας -μεταξύ άλλων- στο ότι είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας με τη δημιουργία οδικού χάρτη ανάπτυξης και συντήρησης εθνικών προδιαγραφών και αρχών διαλειτουργικότητας, καθώς και προδιαγραφών για τους ιατρικούς φακέλους, αλλά και η δημιουργία μοναδικού σημείου επαφής. Επίσης, έγινε αναφορά στον κανονισμό για τη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων (GDPR) που θα τεθεί σε ισχύ το 2018 και τις επιπτώσεις του.

Το φετινό συνέδριο διοργανώθηκε από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (Ε.Ε.Ε.Ο.Π.Υ.) καθώς και με την υποστήριξη άλλων επιστημονικών φορέων και επιστημονικών εταιρειών, όπως η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής κ.α.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

«Γκάζι» από το υπουργείο για την ανάπτυξη της ΠΦΥ με νέα ειδική επιτροπή συντονισμού

«Γκάζι» πατάει το υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο Σταμάτης Βαρδαρός και κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι:

α) Ο συντονισμός και η προώθηση των αναγκαίων μέτρων , προγραμμάτων και δράσεων πρόληψης, αγωγής υγείας, δημόσιας υγείας, διάγνωσης και θεραπείας που υλοποιούνται από τις μονάδες Π.Φ.Υ.,

β) η παρακολούθηση εφαρμογής των ανωτέρω μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων,

γ) η κατάθεση εισηγήσεων προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Δημόσιας Υγείας, καθώς και προς τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών,

δ) η σύνταξη ετήσιων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή και την αξιολόγηση των ανωτέρω μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων και η υποβολή τους στον Υπουργό Υγείας.

Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν :

1. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΟΣ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) ως πρόεδρος

2. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας

3. ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΟΥΡΛΙΩΤΟΥ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας

4. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Γενικός Ιατρός – Υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης,

5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ, Νοσηλευτής –Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής

6. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΟΝΗΣ, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης,

7. ΑΡΕΤΗ ΛΑΓΙΟΥ, Επισκέπτρια Υγείας – Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης του καρκίνου του μαστού στο ΤΕΙ Αθηνών,

8. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Κοινωνική Λειτουργός – Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ)

9. ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΙΒΙΛΑΚΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Μαιευτικής στο Τμήμα Μαιευτικής στο ΤΕΙ Αθηνών και Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Αλλάζουν από το Μάρτιο οι "όροι εισαγωγής" σε νοσοκομεία και κλινικές

Αλλάζουν από το Μάρτιο οι "όροι εισαγωγής" σε νοσοκομεία και κλινικές

Αλλάζει από τον ερχόμενο Μάρτιο ο τρόπος εισαγωγής στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, με τους ασφαλισμένους να πρέπει να έχουν λάβει πρώτα το "πράσινο φως" από τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα υπάγονται. Από την ανωτέρω διαδικασία θα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το υπουργείο Υγείας προβλέπεται (όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο) να έχει καταρτίσει ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα παραπομπής (e-referrals) από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η οποία εκτός από το ΕΣΥ, περιλαμβάνει τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης και τις μονάδες ψυχικής υγείας. Παράλληλα, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών στις κατά τόπους τοπικές μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ώστε το σύστημα των ηλεκτρονικών παραπομπών στα νοσοκομεία να μπει άμεσα σε εφαρμογή.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, καθώς το σύστημα των τοπικών μονάδων αναμενόταν κανονικά να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού, οι πρώτες ΤΟΜΥ εγκαινιάστηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες Ευόσμου, Νικόπολης και Αμπελόκηπων και στην Κρήτη στο νομό Ηρακλείου), ενώ μέχρι το Μάιο σχεδιάζεται να έχουν ανοίξει συνολικά 100 μονάδες. Συνολικά προβλέπονται 239 τοπικές μονάδες.

Σε εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Υγείας προς τις υγειονομικές περιφέρειες σημειώνεται πως η εγγραφή στις τοπικές μονάδες και στον οικογενειακό γιατρό θα γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, στην οποία συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η αίτηση (που θα υποβάλλεται είτε στις ΤΟΜΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό), θα συνοδεύεται με φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας.Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλιάδες εγγεγραμμένους πολίτες.

Το νέο σύστημα λειτουργίας των μονάδων και της αναγκαστικής ηλεκτρονικής παραπομπής σε κλινικές και ειδικούς γιατρούς έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στους κόλπους των ιατρικών συλλόγων που αναφέρουν πως αφενός η επιλογή του οικογενειακού γιατρού θα έπρεπε να είναι ελεύθερη και όχι με βάση τον τόπο διαμονής, αφετέρου πως οι δύο χιλιάδες πολίτες είναι εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αναφοράς.

Δεν αλλάζει όμως μόνο η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό και το σύστημα των παραπομπών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες. Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του, ενώ πρόσβαση σε αυτόν θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Άρον άρον μετακινήσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων στις ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες για τις αποσπάσεις

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μετακινήσεις «εξπρές» γιατρών προς τις ΤΟΜΥ δρομολογεί -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr -η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καλύψει τα κενά.


Γενικοί Γιατροί αλλά και Παθολόγοι που σήμερα εργάζονται σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία αλλά ακόμη και νοσοκομεία μπαίνουν στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκειμένου να καλύψουν τα κενά στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που παραμένουν χωρίς προσωπικό.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, οι αρμόδιοι των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έχουν ξεκινήσει ήδη να ενημερώνουν Γενικούς Γιατρούς αλλά και Παθολόγους από διάφορες Μονάδες Υγείας προκειμένου να αποσπαστούν στις ΤΟΜΥ και να καλύψουν τα κενά.

 

Προς ώρας οι μετακινήσεις γίνονται μετά από ενημέρωση των γιατρών, αλλά δεν αποκλείεται να βγει και «φύλλο πορείας» δηλαδή ουσιαστικά υποχρεωτική απόσπαση.

Ο κλάδος είναι έξαλλος και οι επιστημονικές εταιρείες αναμένεται να αντιδράσουν άμεσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr. Άλλωστε τόσο Γενικοί Γιατροί όσο και Παθολόγοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στο εγχείρημα των ΤΟΜΥ όταν προκηρύχθηκαν οι θέσεις γιατρών.

Και αυτό διότι έκριναν πως θα αποτελέσει άλλη μία προσπάθεια που θα οδηγήσει σε Μονάδες Υγείας που θα περιορίζονται στη συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ και η χρηματοδότηση που προέρχεται από ΕΣΠΑ και είναι για 4 χρόνια με άγνωστο το μέλλον, έκανε πολλούς γιατρούς να γυρίσουν την πλάτη. Διαβάστε ΕΔΩ πόσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον: «Δείτε αναλυτικά τις επίσημες αιτήσεις από γιατρούς και νοσηλευτές για τις νέες ΤΟΜΥ! Όλος ο κατάλογος του υπ.Υγείας»

γιατροί ΠΕΔΥ

Το εγχείρημα πάντως με τις ΤΟΜΥ παρότι εγκαινιάστηκαν οι πρώτες Μονάδες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι εν μέσω κρίσης και μεγάλης ανεργίας στον ιατρικό κλάδο που έχει οδηγήσει ήδη χιλιάδες νέους γιατρούς εκτός Ελλάδος, το ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ ήταν περιορισμένο.

ΤΟΜΥ με …δανεικούς γιατρούς
Και επειδή οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες ήταν πως θα λειτουργήσουν άμεσα πολλές Μονάδες σε όλη τη χώρα, η προσπάθεια εστιάζεται τώρα στο να στελεχωθούν με γιατρούς που θα πηγαίνουν «δανεικοί» από Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

 

Κάτι που άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν με τους Γενικούς Γιατρούς οι οποίοι με το …έτσι θέλω, μεταφέρθηκαν για εφημερίες στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.
Προς ώρας πάντως σε πολλές περιοχές δεν έχουν βρεθεί ακόμη και τα κτίρια που θα εγκατασταθούν οι νέες ΤΟΜΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr : «Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

Να σημειωθεί ότι συνολικά το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να δημιουργήσει 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού, άμεσα θα ανοίξουν τις πύλες τους άλλες 33 Μονάδες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πως θα γίνονται οι εγγραφές στον οικογενειακό γιατρό και στις ΤΟΜΥ! Τι προβλέπει εγκύκλιος

Γράφει: Μαρία Γλένη


Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ενημερώνει για το πως μπορεί κανείς να επιλέξει οικογενειακό γιατρό αλλά και πως θα γίνουν οι εγγραφές στις ΤΟΜΥ


Εγκύκλιο για το πως θα εγγράφονται οι πολίτες στις ΤΟΜΥ αλλά και πως θα επιλέγουν οικογενειακό γιατρό εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέχρι να δημοσιευτούν οι ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ως οικογενειακό γιατρό είτε από τις ΤΟΜΥ, είτε από τα Κέντρα Υγείας ή ακόμη και συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ.

 

Άγνωστο βέβαια παραμένει αν γιατροί των Κέντρων Υγείας αλλά και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεχθούν να επιφορτισθούν με επιπλέον ασθενείς καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε αποσαφηνισθεί μέχρι σήμερα.
Εξάλλου με βάση την εγκύκλιο ο πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για κάθε γιατρό ορίζεται σε δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα (2.250) εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας (1) παιδίατρος ανά χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Ίσως γι αυτό να μετακινούνται άρον άρον γιατροί από τα Κέντρα Υγείας στις ΤΟΜΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: “Άρον άρον μετακινήσεις Γενικών Γιατρών και Παθολόγων στις ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες για τις αποσπάσεις”

Αυτό πάντως που ορίζεται ξεκάθαρα στην εγκύκλιο είναι ότι ο οικογενειακός γιατρός «αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας».

Κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ξεκινά σταδιακά το σύστημα παραπομπών όπου για να δει κανείς γιατρό άλλης ειδικότητας θα πρέπει να λάβει πρώτα το σχετικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό του γιατρό. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018»

Κατά τα άλλα για να εγγραφεί κανείς στην ΤΟΜΥ της περιοχής του θα χρειαστεί ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω τι ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας:
“Ως Οικογενειακός Ιατρός ορίζεται ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατρος για τον παιδικό πληθυσμό. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) ορίζεται σε αναλογία ένας (1) ιατρός ανά δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα (2.250) εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας (1) παιδίατρος ανά χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

 

Κατά το μεταβατικό στάδιο, ρόλο Οικογενειακού Ιατρού αναλαμβάνουν:

α) οι Οικογενειακοί Ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.),

β) οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα
οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας,
συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό
ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λοιπό πληθυσμό,

γ) οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες ιατροί, σύμφωνα με το άρθρ. 11 του ν. 4486/2017
(ΦΕΚ 115/τ.Α’), κάτοχοι τίτλου γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.

 

Με ευθύνη των Υγειονομικών Περιφερειών και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατ’ αναλογία των
ανωτέρω, καταρτίζονται ηλεκτρονικοί κατάλογοι με τους εν ενεργεία Οικογενειακούς Ιατρούς,
όπως ορίζονται.

Στους καταλόγους αυτούς καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία
επικοινωνίας των Οικογενειακών Ιατρών, η μονάδα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους και
η ιατρική ειδικότητά τους. Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι τηρούνται στον φορέα εποπτείας και
αποστέλλονται, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για την
ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα και τα περιεχόμενά τους εμφαίνονται στο υπόδειγμα 1
του παραρτήματος της παρούσας.

 

Η επικαιροποίηση των ανωτέρω καταλόγων βαρύνει τους Οικογενειακούς Ιατρούς, τις
κατά τόπο αρμόδιες Υ.Πε. και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατ’ αναλογία, οι οποίοι υποχρεούνται να
ενημερώνουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

2. Περιγραφή διαδικασίας εγγραφής πληθυσμού ευθύνης σε Οικογενειακό Ιατρό.
Ο πληθυσμός εγγράφεται, στο πρώτο στάδιο εφαρμογής, στον Οικογενειακό Ιατρό (ως
άνω περιπτώσεις α και γ), o οποίος τον καλύπτει εντός των ορίων του Δήμου στον οποίο
διαμένει.

Η εγγραφή στον Οικογενειακό Ιατρό γίνεται κατόπιν αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης του
ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνονται Στοιχεία Ταυτότητας, ο
Α.Μ.Κ.Α. και Στοιχεία Επικοινωνίας σύμφωνα με το υπόδειγμα 2α του Παραρτήματος της
παρούσας ή σύμφωνα με το έγγραφο που προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής.

Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών
στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, Α.Μ.Κ.Α. και αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική
υπεύθυνη δήλωση) και καταγραφή σύντομου ιατρικού ιστορικού.

 

Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών υγείας είναι ανήλικος, οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από γονέα ή πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του. Στην περίπτωση που ο λήπτης υπηρεσιών
υγείας τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση οι ανωτέρω ενέργειες πραγματοποιούνται από τον
δικαστικό του συμπαραστάτη

Οι εγγεγραμμένοι σε Οικογενειακό Ιατρό καταγράφονται στην Καρτέλα Εγγεγραμμένου
Πληθυσμού Οικογενειακού Ιατρού στην οποία συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία της αίτησης. Η καρτέλα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά, έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταλόγου εγγεγραμμένου πληθυσμού.

3. Εγγραφή σε Τ.ΟΜ.Υ.
Ο πληθυσμός που έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί σε μια Τ.ΟΜ.Υ. είναι το σύνολο του γενικού πληθυσμού εντός του Δήμου στον οποίο συγκροτείται η Τ.ΟΜ.Υ. και μέχρι του ορίου των 12.000 ατόμων, όπως ορίζεται στο άρθρ. 106 του ν.4461/2017.

 

Η εγγραφή στην Τ.ΟΜ.Υ. αφορά τις λοιπές υπηρεσίες τις οποίες αυτή παρέχει, πλην των υπηρεσιών του Οικογενειακού Ιατρού, και πραγματοποιείται:

1. είτε με την αίτηση εγγραφής στον Οικογενειακό Ιατρό που παρέχει υπηρεσίες στην
Τ.ΟΜ.Υ.,
2. είτε με διακριτή αίτηση εγγραφής στην Τ.ΟΜ.Υ.
Τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος εγγεγραμμένου πληθυσμού Τ.ΟΜ.Υ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τι ωράριο θα έχουν γιατροί και εργαζόμενοι στις νέες ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας!

Μεγαλύτερη πρόσβαση σε όλους του πολίτες στις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, υπόσχεται το υπουργείο Υγείας με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.


Οι νέες ΤΟΜΥ, με βάση το φιλόδοξο σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα παρέχουν για περισσότερες ώρες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και με μεγαλύτερη ποιότητα. Ήδη οι πρώτες ΤΟΜΥ εγκαινιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό.

 

Το ωράριο των γιατρών στις ΤΟΜΥ
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ θα είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής:
Από τις 8:00 το πρωί έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

 

Στο διάστημα αυτό οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τις ΤΟΜΥ και να εξετάζονται από τους γιατρούς που έχουν επιλέξει.

Βέβαια κάποιοι γιατροί που θα απασχολούνται στο Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, θα μπορούν να εργάζονται με αμοιβή και στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων με αμοιβή και οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας! Τι προβλέπει το νομοσχέδιο»

Το ωράριο του προσωπικού στις ΤΟΜΥ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το τακτικό ωράριο του λοιπού προσωπικού των ΤΟΜΥ, θα είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες επίσης από τις 7:00 το πρωί έως τις 15:00 και από τις 14:00 μέχρι τις 22:00.

 

Ωστόσο διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας ότι το ωράριο θα μπορεί να τροποποιηθεί από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ, με κριτήρια ιδίως τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, τον αριθμό των εν λειτουργία Μονάδων στην περιοχή, αλλά μεταξύ άλλων και τις ανάγκες του πληθυσμού που καλύπτεται.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, από τον πρωθυπουργό

Εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, από τον πρωθυπουργό

Όσο αυξάνονται οι ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με λιγότερους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς.
 

Εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, από τον πρωθυπουργό
Τα εγκαίνια της πρώτης Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός.
Μία ώρα αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει τη δεύτερη ΤΟΜΥ, στον δήμο Παύλου Μελά, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.
Οι δομές αποτελούν το πρώτο βήμα υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου, για το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών.
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διαθέτει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το οποίο θα μπορούσε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει τον τρόπο παροχής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Καθιερώνεται υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ενεργεί ω υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς (έως τον Μάρτιο).
Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, που διέρρευσε πρόσφατα, η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ ξεκινάει τώρα, ως πρώτο βήμα της προγραμματισμένης δημιουργίας μιας κρίσιμης μάζας τοπικών μονάδων (τουλάχιστον 100) έως τον Μάιο του 2018.
Όσο αυξάνονται οι ΤΟΜΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με λιγότερους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, ώστε να αποφευχθούν επικαλύψεις στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας προβλέπεται να λειτουργήσουν 33 ΤΟΜΥ.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 θα λειτουργήσουν άλλες τέσσερις ΤΟΜΥ στην περιοχή της αρμοδιότητάς του.
Η πρώτη ΤΟΜΥ, άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της στις 5 Δεκεμβρίου στη Νικόπολη του δήμου Παύλου Μελά (ισόγειο κτιρίου στη διασταύρωση Γενναδίου και Κωλέττη).
Η δεύτερη, λειτουργεί από τις 5 Δεκεμβρίου στον δήμο Αμπελοκήπων (Ελευθερίας 48).
Η τρίτη, λειτουργεί από τις 6 Δεκεμβρίου στον δήμο Κορδελιού -Ευόσμου (στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου 12 και Κοσμά Αιτωλού 1).
Πρόσβαση
Και οι τρεις ΤΟΜΥ λειτουργούν σε ισόγεια με δυνατότητα πρόσβασης αναπήρων και παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος.
Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα κρατούν ιατρικό φάκελο, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς).
Ελλείψεις
Σχολιάζοντας την τελετή εγκαινίων, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει πως η επιχορήγηση στους φορείς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για εφέτος είναι 92 εκατομμύρια ευρώ. Ιδού πως περιγράφει την κατάσταση:
"Πραγματικό χάος επικρατεί στη προμήθεια υλικών και φαρμάκων. Όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να διευθετήσουν την κατάσταση.
Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας.
Οι εργαζόμενοι Ιατροί και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες.
Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές.
Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι Δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας.
Οι εργαζόμενοι φέρνουν πλυντήρια και απλώστρες από το σπίτι τους για να πλένουν τα σεντόνια (φωτογραφία από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού Πρεβέζης).

Προσωπικό
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αναφέρεται και σε ελλείψεις προσωπικού σε μία σειρά από δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας:
Στο: Άργος δεν έχει παιδίατρο, στην Καλαμάτα έχει μόνο έναν παιδίατρο, στην Ξάνθη έχει μόνο έναν γενικό γιατρό, ενώ δεν έχει παιδίατρο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο, ακτινολόγο.
Στο Αίγιο δεν έχει καρδιολόγο και Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Στην Καρδίτσα δεν έχει καρδιολόγο, γυναικολόγο.
Στο Ναύπλιο δεν έχει ακτινολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, φυσικοθεραπευτή.
Στην Καβάλα έχει δύο καρδιολόγους, έναν παθολόγο, έναν γενικό γιατρό, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο και τέσσερις οδοντιάτρους. Δεν έχει παιδίατρς, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο.
Στη Δράμα έχει δύο οδοντιάτρους, έναν μικροβιολόγο και έναν ακτινολόγο. Δεν έχει γενικό γιατρό, καρδιολόγο, παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο.
Στην Κοζάνη δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, ακτινολόγο. Στη Λάρισα δεν έχει οδοντίατρο.
Στις Σέρρες και στην Κέρκυρα δεν έχει παιδίατρο, ενώ στην Πρέβεζα δεν λειτουργεί Μικροβιολογικό Εργαστήριο.
Δημ.Κ.          

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Ξεκινούν επισήμως από Θεσσαλονίκη οι νέες ΤΟΜΥ! Πως θα λειτουργούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Από τη συμπρωτεύουσα θα γίνει η απαρχή της λειτουργίας των νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσουν επισήμως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Πρόκειται για τις τρεις πρώτες ΤΟΜΥ οι οποίες έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ήδη τα τελευταία 24ωρα, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως και με τη δέουσα επισημότητα με τα εγκαίνια την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Στην περιοχή της Μακεδονίας αναμένεται συνολικά να λειτουργήσουν περί τις 33 ΤΟΜΥ κάτι που προγραμματίζεται με το νέο έτος.

Τι υπηρεσίες παρέχουν οι ΤΟΜΥ

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) τόσο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο και αυτές που θα δημιουργηθούν στην υπόλοιπη χώρα, θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής αλλά θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφούν στις σχετικές λίστες.

 

Διαθέσιμοι θα είναι Γενικοί Γιατροί, ή παθολόγοι καθώς και παιδίατροι. Το ιατρικό team θα πρέπει να εξετάζει κανονικά τους κατοίκους της περιοχής, να διατηρεί ιατρικό ιστορικό, να χορηγεί φάρμακα ενώ θα δίνει και το πράσινο φως για παραπομπές σε Νοσοκομεία, εξειδικευμένους γιατρούς ή άλλες Μονάδες Υγείας.

Ρύθμιση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους. Διαβάστε ΕΔΩ ποια διαδικασία θα ακολουθείται: «Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018»

Τι ωράριο θα έχουν οι ΤΟΜΥ

Το ωράριο εργασίας του ιατρικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση. Το δε ωράριο του λοιπού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι οκτάωρο και πενθήμερο.

Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν καθημερινά σε δύο βάρδιες σύμφωνα με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εποχή, το εύρος του καταλόγου εγγεγραμμένου πληθυσμού και την επαρκή σύνθεση της ομάδας.

 

Ειδικότερα, το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Το τακτικό ωράριο του λοιπού προσωπικού είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 7:00 ως τις 15:00 και από τις 14:00 ως τις 22:00.
Επισημαίνεται ότι οι ΤΟΜΥ δεν θα λειτουργούν κατά τις επίσημες αργίες και τα Σαββατοκύριακα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ανδρέας Ξανθός. Τι φέρνει το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η σταδιακή υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η νέα ΠΦΥ αποτελεί την πύλη εισόδου της ανθρωποκεντρικής φροντίδας και αλλάζει το στρεβλό υπόδειγμα του νοσοκομειοκεντρικού και ιατροκεντρικού μοντέλου, τροποποιώντας την εδραιωμένη αντίληψη ότι η υψηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα παρέχεται μόνο στο νοσοκομείο και μόνο από πολύ εξειδικευμένους γιατρούς. Λόγω του «οριζόντιου» χαρακτήρα της εστιάζει τις δραστηριότητές της όχι μόνο στο άτομο και στη νόσο αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα, συμβάλλοντας πολύ πιο αποτελεσματικά στις πολιτικές πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Με έμφαση στην αγωγή υγείας και στην αποτροπή «ανθυγιεινών» συμπεριφορών και μειζόνων παραγόντων κινδύνου, το νέο μοντέλο της Πρωτοβάθμιας συνεισφέρει στη διασύνδεση του Συστήματος Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και στη δικτύωση με τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας – Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων – Κοινωνικής Προστασίας (Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι) με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας σε όλη την «αλυσίδα φροντίδας» και τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης, προαγωγής της υγείας, ολιστικής και συνεχούς υγειονομικής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Με αυτόν τον τρόπο ταυτοποιεί τις ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και «ανιχνεύει» ακάλυπτες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Και επειδή η ΠΦΥ είναι πρωτίστως ένα πρόταγμα ισότητας, έχει ανάγκη από πολιτικά σχέδια, πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές ηγεσίες που έχουν στις ιδεολογικές τους «αποσκευές» και στο αξιακό τους πρότυπο την ιδέα της ισότητας των ανθρώπων και της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ μια μείωση 1% της ανισότητας στην Υγεία συμβάλλει κατά 0,15% στην αύξηση του ΑΕΠ. Η πολιτική λοιπόν της καθολικότητας και της ισότητας στην Υγεία που ακολουθεί η κυβέρνηση, με κορυφαίο «δείγμα γραφής» τον νόμο 4368/2016 για τους ανασφάλιστους, πέρα από την προφανή θετική συνεισφορά της στα υγειονομικά standards της χώρας και στην κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια, έχει και αναπτυξιακή διάσταση.
Η συζήτηση, λοιπόν, για την ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη και δημοσιονομικούς δείκτες αλλά είναι ανάγκη να συμπεριλάβει ποιοτικούς στόχους που αφορούν την κοινωνική συνοχή και τη γενικότερη ευζωία των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κορυφαία σημασία έχει το καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και φυσικά το υψηλό επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Η Υγεία είναι ένας χώρος που υλοποιούνται με συνέπεια οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης (καθολική κάλυψη, προτεραιότητα στο ΕΣΥ, στροφή στην ΠΦΥ, «ηθικοποίηση») και εξασφαλίζεται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών βαρών και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό που χρειαζόμαστε στη μετά το μνημόνιο περίοδο είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση το οποίο οι πολίτες θα συμβάλλουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους στην επάρκεια των φορολογικών εσόδων με αντάλλαγμα υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=923176

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Πώς θα γίνεται η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό

Υποχρεωτική θα είναι από το 2018 η υπαγωγή όλων των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ. ή αλλιώς “ιατρεία της γειτονιάς”).

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού όπου καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων, η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό θα γίνεται μέσω αίτησης με προσέλευση στις τοπικές μονάδες ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό έγγραφο για τη διεύθυνση κατοικίας). Πρόσβαση στα ιατρεία της γειτονιάς θα έχουν και οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ένας παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλ. εγγεγραμμένους πολίτες.

Επιπλέον, όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες.

Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του. Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ πρόσβαση στο φάκελο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται επίσης στην εν λόγω απόφαση, τα ιατρεία της γειτονιάς θα είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, την αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων προβλημάτων υγείας και την παραπομπή αυτών στα Κέντρα Υγείας ή στα δημόσια νοσοκομεία, την προγραμματισμένη φροντίδα υγείας ενηλίκων και παιδιών, την κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες μονάδες, την υγειονομική φροντίδα της τρίτης ηλικίας και την παρακολούθηση της πολυνοσηρότητας και των χρόνιων νοσημάτων.

Συνολικά προβλέπονται 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας. Εντούτοις σε πρώτη φάση θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν περίπου 70, καθώς ούτε όλοι οι χώροι που θα στεγάσουν τις μονάδες έχουν βρεθεί, ούτε όμως και το ιατρικό προσωπικό. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επαναληπτική προκήρυξη για τη στελέχωση των ιατρείων.

Το κόστος του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, όμως όπως υποστηρίζουν στελέχη από το χώρο της περίθαλψης, η λειτουργία του συστήματος θα είναι δύσκολη μετά το πέρας της τετραετίας, με το υπουργείο Υγείας να αναζητά ήδη τον τρόπο για τη μετέπειτα στήριξη και χρηματοδότησή του.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) φέρνουν μαζί τους και το νέο σύστημα των παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς.


Το «πράσινο φως» των οικογενειακών γιατρών θα χρειάζεται σε λίγο καιρό να παίρνουμε για να επισκεφθούμε ειδικό γιατρό όπως ορθοπεδικό, καρδιολόγο, ρευματολόγο, ΩΡΛ κ.λ.π.. Οι νέες ΤΟΜΥ που θα αρχίσουν τμηματικά να λειτουργούν από το τέλος του χρόνου, θα φέρουν μαζί τους και το νέο σύστημα παραπομπών γνωστό και ως gatekeeping.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το σύστημα των παραπομπών θα είναι ιδιαίτερα αυτσηρό όταν οι ΤΟΜΥ θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, κυρίως προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα κατέληγαν στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Κάτι που υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο αρμόδιος για τις ΤΟΜΥ Σταμάτης Βαρδαρός σε πρόσφατο συνέδριο των ασθενών, ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκε από τους παραβρισκόμενους.

Το νέο σύστημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος ειδικών γιατρών και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να παίρνουν από τις ΤΟΜΥ ένα ειδικό έγγραφο παραπομπής πριν καταλήξουν σε εξειδικευμένο γιατρό που θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε ΕΔΩ τι περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ: «Πως θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση»

Πάντως στο τέλος του έτους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εγκαινιάσει κάποιες ΤΟΜΥ ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός Υγείας.

 

Ούτως ή άλλως βέβαια η έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ έχει καθυστερήσει δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από πέρυσι είχε επισημάνει ότι ακόμη από τις αρχές του 2017 θα είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο.

Προς ώρας όμως αναζητούνται ακόμη δημόσια κτίρια για να στεγασθούν οι ΤΟΜΥ, λόγω νέων προβλημάτων που προέκυψαν με την ενοικίαση κτιρίων. Διαβάστε ΕΔΩ άλλο ένα αγκάθι στο …δρόμο για τις νέες ΤΟΜΥ: «Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

 

Από την άλλη και η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, δημιούργησε περαιτέρω καθυστερήσεις.
Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΤΟΜΥ: Τα όμορφα, τα λόγια, τα μεγάλα…

ΤΟΜΥ: Τα όμορφα, τα λόγια, τα μεγάλα...

Επιτέλους, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Ορισμένα σημεία είναι «γκρίζα», μερικά αναχρονιστικά και αναμένεται να προκαλέσουν τριβές και προβλήματα.

Πρώτα πρώτα, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε σχεδόν 3,5 μήνες μετά την προκήρυξη των θέσεων του προσωπικού. Δηλαδή, γιατροί, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί κλήθηκαν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων αυτών!

Μάλλον δεν ήταν τυχαίο. Εκτιμώ, δε, ότι αν η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί πριν την προκήρυξη, τότε θα ήταν ακόμη πιο αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών (οι αιτήσεις ήταν λιγότερο από τις μισές θέσεις)… Ας έλθουμε τώρα στο περιεχόμενο της απόφασης:

Ανώμαλη προσγείωση

Από την πρώτη παράγραφο γεννιούνται ερωτήματα: «Αποφασίζουμε τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.), οι οποίες συγκροτούνται με αποφάσεις των Διοικητών των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών για την υποστήριξη του έργου που παρέχουν οι υφιστάμενες δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και οι αποκεντρωμένες μονάδες τους».

Δηλαδή, οι ΤΟΜΥ συγκροτούνται για την υποστήριξη του έργου που παρέχουν οι υφιστάμενες μονάδες, δηλαδή, τα σημερινά κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ. Κι εγώ ο αφελής που νόμιζα, πιστεύοντας τις δηλώσεις των Ξανθού και Πολάκη ότι οι ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι στο επίκεντρο μίας μεγάλης μεταρρύθμισης !!

Η απόφαση το ξεκαθαρίζει πλήρως και πιο κάτω: Κάθε Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργεί στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητας συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.), εφεξής Κ.Υ. Αναφοράς, και υποστηρίζει το έργο του. Και οι ΤΟΜΥ «υπάγονται διοικητικά στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.), μέσω των Κέντρων Υγείας». Εύλογη απορία: Πού υπάγονται τελικά διοικητικά; Στα Κέντρα Υγείας ή στις ΥΠΕ;

Αποσπάσεις από αλλού…

Ας πάμε και στα πιο βαθιά. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο τελικά οι μονάδες να στελεχωθούν με προσωπικό από άλλους φορείς, νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Αναφέρει επί λέξει: «Επίσης για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Τ.ΟΜ.Υ., ο Διοικητής της Υ.Πε. μπορεί να τις συγκροτεί και με προσωπικό από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας αρμοδιότητάς του». Άρα, ετοιμαστείτε για αποσπάσεις από νοσοκομεία και κέντρα υγείας…

Δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο κάθεΤ.ΟΜ.Υ. θα έχει κάθε κάτοικος του δήμου εντός του οποίου εδρεύει αυτή. Ωστόσο, δεν αναφέρεται τελικά πόσος θα είναι αυτός ο πληθυσμός για να δούμε και αν τελικά η εκάστοτε Τ.ΟΜ.Υ. μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού αυτού.

Η απόφαση αναφέρει ότι «κάθε κάτοικος έχει δικαίωμα εγγραφής σε μία μόνο Τ.ΟΜ.Υ. σε ολόκληρη την επικράτεια, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής». Και ότι «έργο των Τ.ΟΜ.Υ. είναι η παροχή δωρεάν, καθολικής, κατάλληλης, αποτελεσματικής, αποδοτικής, ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό».

Εδώ γεννάται το ερώτημα: τι γίνεται, αν κάποιος πολίτης δεν είναι εγγεγραμμένος; Δεν θα έχει πρόσβαση; Αν απευθύνεται σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, θα παραπέμπεται στην ΤΟΜΥ; Θα μπορεί να επισκέπτεται μόνο τον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας το κόστος από την τσέπη του; Προφανώς, πρόκειται για εκβιαστικό περιορισμό των επιλογών των πολιτών-ασθενών…

Τι θα συμβεί αν μία Τ.ΟΜ.Υ. δεν κάνει καλά τη δουλειά της και οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους γιατρούς και το προσωπικό; Η απόφαση δεν αναφέρει λέξη… Λέει πάντως ότι με απόφαση του υπουργού μπορεί μία ΤΟΜΥ να κλείνει…

Μακρύς κατάλογος

Εκεί που είναι γενναιόδωρη η υπουργική απόφαση είναι στην αναφορά των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προσέξτε τι θα παρέχουν οι μονάδες αυτές:

την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού που καλύπτουν, με έμφαση στην πρόληψη της νόσου και την αγωγή της υγείας,
την ανάπτυξη παρεμβάσεων και δράσεων για την προαγωγή της υγείας στην οικογένεια, στους χώρους εργασίας, στις σχολικές μονάδες και γενικά σε όλο το φάσμα της κοινότητας σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης κ.α.,
την πρόληψη, εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου για μεταδιδόμενα ή μη νοσήματα σε ομάδες ή άτομα του πληθυσμού σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας,
τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, στην Τ.ΟΜ.Υ. και κατ΄ οίκον,
την αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων προβλημάτων υγείας και την παραπομπή αυτών στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία,
την προγραμματισμένη φροντίδα υγείας ενηλίκων και παιδιών,
την παρακολούθηση και συνδιαχείριση με το θεράποντα ιατρό χρόνιων νοσημάτων στη Τ.ΟΜ.Υ. και κατ’ οίκον,
τη συμβουλευτική και την υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες,
την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας- κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες μονάδες Π.Φ.Υ.,
τη μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση,
την αναγνώριση ψυχικών παθήσεων σε συνεργασία με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Τομέα Ψυχικής Υγείας
την ανίχνευση περιστατικών εξαρτήσεων και παραπομπή στους αρμόδιους φορείς απεξάρτησης,
τη φροντίδα μητέρας-παιδιού και τη μέριμνα για οικογενειακό προγραμματισμό σε συνεργασία με τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Aναφοράς,
την εκπαίδευση και καθοδήγηση ατόμων και οικογενειών για τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων υψηλού κινδύνου για την υγεία τους,
την υγειονομική φροντίδα της τρίτης ηλικίας,
την παρακολούθηση της πολυνοσηρότητας και
τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με το Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Ομολογώ ότι ο κατάλογος αυτός είναι εντυπωσιακός. Και εκεί που αρχίζεις να αισιοδοξείς, διαβάζεις το ακόλουθο και σου κόβεται το χαμόγελο: «Επισημαίνεται ότι οι Τ.ΟΜ.Υ. παρέχουν υπηρεσίες ανεξάρτητα από την απουσία μέλους ή μελών της διεπιστημονικής ομάδας»!

Την ίδια ώρα όμως οι ΤΟΜΥ θα «συνεργάζονται, κατά περίπτωση, επιστημονικά και επιχειρησιακά με λοιπούς δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Δομές Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, Δομές Κοινωνικής Προστασίας, λοιπές δομές (π.χ. σχολεία, Κ.Α.Π.Η. κ.λπ), επαγγελματίες και φορείς του ιδιωτικού τομέα». Λόγια, λόγια, λόγια…

Και πως θα συνεργάζεται με άλλους φορείς όταν σε άλλο σημείο της απόφασης απαγορεύεται στους απασχολούμενους (προσέξτε όχι εργαζόμενους!) στις ΤΟΜΥ, «να μεταφέρουν εκτός Τ.ΟΜ.Υ. οποιαδήποτε έγγραφα ή αντίγραφα εγγράφων, στοιχεία, υλικά και αντικείμενα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, εκτός αν συντρέχει υπηρεσιακός λόγος»…

Σούπερ ήρωες γιατροί

Οι γιατροί στις ΤΟΜΥ θα είναι σούπερ ήρωες. Η απόφαση ορίζει ότι ο ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό οφείλει ιδίως:

να διαγιγνώσκει θέματα υγείας του ατόμου και να εντοπίζει τις πιθανές αιτίες τους,
να επιλύει και να χειρίζεται συνήθη προβλήματα υγείας,
να συνδιαχειρίζεται τους χρόνιους ασθενείς και τις διαταραχές ψυχικής υγείας,
να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας
να μεριμνά για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία,
να διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής-παρηγορητικής αγωγής και φροντίδας,
να συντείνει στην ψυχοκοινωνική ευεξία στο πλαίσιο των αναγκών του ασθενούς, της οικογένειάς του και του πληθυσμού μιας γεωγραφικά προσδιορισμένης περιοχής,
να συμβάλλει στο συντονισμό και στη συνέχεια της φροντίδας υγείας, στην παραπομπή στα άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας,
να λαμβάνει, διατηρεί και ανανεώνει το ατομικό ιστορικό υγείας και τις συνήθειες ζωής του ατόμου, που σχετίζονται με αυτήν και να τα καταχωρεί στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.)
να παραπέμπει σε ιατρούς ειδικοτήτων
να μεριμνά για την παρακολούθηση της υγείας του εγγεγραμμένου πληθυσμού ευθύνης
να πραγματοποιεί επισκέψεις στον τόπο κατοικίας των ασθενών, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο
Εδώ προκύπτουν αρκετά «θέματα». Τι να εννοεί ο ποιητής όταν λέει «συνδιαχειρίζεται τους χρόνιους ασθενείς και τις διαταραχές ψυχικής υγείας;». Με ποιον; Μάλλον με κάποιον ειδικό γιατρό. Και αν ο ειδικός, που παρακολουθεί π.χ. ένα διαβητικό είναι ιδιώτης γιατρός, τι γίνεται;

Παραδέχομαι πάντως τους συντάκτες της απόφασης γιατί είναι πολύ μπροστά όσον αφορά τα καθήκοντα και τη λειτουργία ενός γιατρού, διότι αυτός θα πρέπει «να συντείνει στην ψυχοκοινωνική ευεξία στο πλαίσιο των αναγκών του ασθενούς, της οικογένειάς του και του πληθυσμού μιας γεωγραφικά προσδιορισμένης περιοχής». Τώρα πώς θα τα κάνει όλα αυτά; Με τι εργαλεία, υποστήριξη, πόρους και εκπαίδευση;

Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, έχει αναφερθεί από τον Ανδρέα Ξανθό ότι το προσωπικό που θα επιλεγεί θα περάσει από ειδική εκπαίδευση, αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε περισσότερα.

Εξίσου ηχηρά είναι ορισμένα από τα καθήκοντα του επισκέπτη υγείας σε κάθε ΤΟΜΥ. Ανάμεσα στα άλλα, θα πρέπει «να στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία» και «να βελτιώνει τους όρους και τις συνθήκες στην ποιότητα ζωής στην κοινότητα».

Ιατρικές εξετάσεις

Ποιές εξετάσεις θα γίνονται στις ΤΟΜΥ; Δεν ορίζεται ρητά. Αυτό που αναφέρεται είναι ότι «ως απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ορίζεται αυτός, ο οποίος είναι ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Για εξειδικευμένες εξετάσεις οι ωφελούμενοι παραπέμπονται στο ΚΥ Αναφοράς ή σε άλλους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Η λήψη δειγμάτων δύναται να λαμβάνει χώρα στον χώρο της Τ.ΟΜ.Υ. και το δείγμα να αποστέλλεται στο αρμόδιο δημόσιο εργαστήριο».

Προφανώς, παραπομπή σε ιδιωτικό εργαστήριο δεν προβλέπεται. Είμαι περίεργος να δω αν τα οικεία κέντρα υγείας και ΠΕΔΥ είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση, που θα προκύψει και ποιος θα είναι τελικά ο χρόνος ανταπόκρισης (κλείσιμο ραντεβού, ιατρική επίσκεψη, εξετάσεις, διάγνωση και αντιμετώπιση).

Φυσικά, όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη. Οι πολίτες θα «αγκαλιάσουν» το νέο θεσμό; Θα εγγραφούν στο μητρώο της ΤΟΜΥ; Τι θα ισχύσει για όσους δεν εγγραφούν; Τελικά πόσοι από τους γιατρούς, που έκαναν αίτηση, θα αποδεχθούν το διορισμό; Το υπόλοιπο προσωπικό που θα επιλεγεί, θα ανταποκριθεί στο ρόλο του;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Και θα φανεί, αν η κυβέρνηση εννοεί πραγματικά όσα διακηρρύτει και κυρίως αν είναι σε θέση να τα υλοποιήσει. Και δεν πρόκειται για μία μεταρρύθμιση μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, με βασικό γνώμονα – όχι τις πραγματικές ανάγκες αλλά – τις επερχόμενες εκλογές…

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Πως θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).


Ειδικότερα με εκτενής υπουργική απόφαση ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καθορίζει τον τρόπο που θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκανιάσει έστω λίγες μονάδες και πριν τα Χριστούγεννα.

Άλλωστε το εγχείρημα παρουσιάζεται με καθυστέρηση μηνών αφού οι πρώτες Μονάδες επρόκειτο να λειτουργήσουν – με βάση τις δηλώσεις των ίδιων στελεχών- ακόμη και από τις αρχές του 2017.

Η υπουργική απόφαση πάντως καθορίζει εκτός των άλλων τον τρόπο εργασίας του προσωπικού, το ωράριο, το πληθυσμό ευθύνης που θα έχουν οι ΤΟΜΥ, αλλά ακόμη και το που θα στεγάζονται οι νέες μονάδες.
Άλλωστε ένα από τα αγκάθια είναι ότι δεν μπορούν να ανευρεθούν χώροι, γι αυτό επιστρατεύονται όλες οι τοπικές και δημόσιες δομές. Διαβάστε ΕΔΩ τι κάνουν για να βρουν χώρους: ««Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

Τι προσωπικό θα περιλαμβάνουν οι ΤΟΜΥ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

η σύνθεση μιας Τ.ΟΜ.Υ έχει ως εξής:

α) ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας (οικογενειακοί ιατροί για τον ενήλικο πληθυσμό), μέγιστος αριθμός τέσσερις (4),

β) ιατροί ειδικότητας παιδιατρικής (οικογενειακός ιατρός για τον παιδικό πληθυσμό), ένας (1),

γ) νοσηλευτές/-τριες, μέγιστος αριθμός δύο (2),

δ) επισκέπτες/-τριες υγείας, μέγιστος αριθμός δύο (2), ε) κοινωνικός/-η λειτουργός ένας (1) και στ) διοικητικό προσωπικό, μέγιστος αριθμός δύο (2).

 

Οι παραπάνω επαγγελματίες οφείλουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, στο
πλαίσιο της διεπιστημονικής ομάδας της Τ.ΟΜ.Υ. Επίσης για τη διασφάλιση της εύρυθμης
λειτουργίας των Τ.ΟΜ.Υ., ο Διοικητής της Υ.Πε. μπορεί να τις συγκροτεί και με προσωπικό
από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας αρμοδιότητάς του.
Βοηθητικό προσωπικό κατηγορίας Υ.Ε. καθαριότητας δύναται να υποστηρίζει τη
λειτουργία των Τ.ΟΜ.Υ.

Το εν λόγω προσωπικό είτε συνάπτει συμβάσεις έργου/εργασίας με
την οικεία Υ.Πε. για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε Τ.ΟΜ.Υ., είτε διατίθεται από
το αντίστοιχο, υφιστάμενο προσωπικό των Υ.Πε.

Επίσης, με την απόφαση συγκρότησης καθεμίας Τ.ΟΜ.Υ ορίζεται η έδρα της, το
προσωπικό της και αντιστοιχείται το Κ.Υ. Αναφοράς, όπως αυτό προκύπτει από τις
υπουργικές αποφάσεις καθορισμού Το.Π.Φ.Υ., και ο πληθυσμός με δυνατότητα εγγραφής,
βάσει της περιοχής ευθύνης της.

 

Δυνατότητα εγγραφής έχει κάθε κάτοικος του δήμου εντός του οποίου εδρεύει η Τ.ΟΜ.Υ. Η μετεγγραφή σε άλλη Τ.ΟΜ.Υ. του ίδιου ή όμορου δήμου γίνεται όπως ορίζεται στο αρ. 19 του Ν. 4486/2017 (ΦΕΚ 115/τ.Α’). Επισημαίνεται, ότι κάθε κάτοικος έχει δικαίωμα εγγραφής σε μία μόνο Τ.ΟΜ.Υ. σε ολόκληρη την επικράτεια, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής.

Τι υπηρεσίες θα προσφέρουν οι ΤΟΜΥ

Έργο των Τ.ΟΜ.Υ. είναι η παροχή δωρεάν, καθολικής, κατάλληλης,
αποτελεσματικής, αποδοτικής, ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας
υγείας στον εγγεγραμμένο πληθυσμό, με έμφαση στις κοινοτικές δράσεις στο γενικό
πληθυσμό συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού ν. 4019/2011 (ΦΕΚ
216/ τ.Α’).

Ειδικότερα, οι Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με
εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή, φροντίδας υγείας
σύμφωνα με τους ακόλουθους ενδεικτικούς άξονες:

α) την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού που καλύπτουν, με έμφαση στην πρόληψη της
νόσου και την αγωγή της υγείας,

β) την ανάπτυξη παρεμβάσεων και δράσεων για την προαγωγή της υγείας στην οικογένεια,
στους χώρους εργασίας, στις σχολικές μονάδες και γενικά σε όλο το φάσμα της κοινότητας
σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης κ.α.,

 

γ) την πρόληψη, εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου για μεταδιδόμενα ή μη νοσήματα σε
ομάδες ή άτομα του πληθυσμού σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας,

δ) τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, στην Τ.ΟΜ.Υ.
και κατ΄ οίκον,

ε) την αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων προβλημάτων υγείας και την παραπομπή αυτών
στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία,
στ) την προγραμματισμένη φροντίδα υγείας ενηλίκων και παιδιών,

ζ) την παρακολούθηση και συνδιαχείριση με το θεράποντα ιατρό χρόνιων νοσημάτων στη
Τ.ΟΜ.Υ. και κατ’ οίκον,

η) τη συμβουλευτική και την υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες,

θ) την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας- κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη
δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες μονάδες Π.Φ.Υ.,

ι) τη μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση,

ια) την αναγνώριση ψυχικών παθήσεων σε συνεργασία με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του
Τομέα Ψυχικής Υγείας

 

ιβ) την ανίχνευση περιστατικών εξαρτήσεων και παραπομπή στους αρμόδιους φορείς
απεξάρτησης,

ιγ) τη φροντίδα μητέρας-παιδιού και τη μέριμνα για οικογενειακό προγραμματισμό σε
συνεργασία με τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Aναφοράς,

ιδ) την εκπαίδευση και καθοδήγηση ατόμων και οικογενειών για τη διαχείριση χρόνιων
νοσημάτων και καταστάσεων υψηλού κινδύνου για την υγεία τους,

ιε) την υγειονομική φροντίδα της τρίτης ηλικίας,
ιστ) την παρακολούθηση της πολυνοσηρότητας και

 

ιζ) τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με το
Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ/ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ Τ.ΟΜ.Υ. ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Το προσωπικό που απασχολείται στις Τ.ΟΜ.Υ., ανά κατηγορία, κλάδο και
ειδικότητα, ασκεί τα καθήκοντά του, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα
αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του
ν. 4486/2017 (ΦΕΚ 115/τ.Α΄).

 

Όσον αφορά στα ζητήματα ιατρικής δεοντολογίας, τηρούνται
όσα προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία [ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123/τ. Α’) και ν.
3418/2005 (ΦΕΚ 287/τ.Α’2005)].

Με γνώμονα την αποτελεσματική συνεργασία της ομάδας για την καλύτερη δυνατή
παροχή υπηρεσιών στον ωφελούμενο πληθυσμό, όλα τα µέλη της Τ.ΟΜ.Υ. οφείλουν να
ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το έργο της και να υποστηρίζουν
τις δράσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, υποχρεωτικά κάθε μέλος της διεπιστημονικής ομάδας
της Τ.ΟΜ.Υ. οφείλει να:

• τηρεί πιστά τις αποφάσεις, εγκυκλίους και λοιπές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και
των εποπτευόμενων φορέων του,
• εφαρμόζει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της οικείας Υ.Πε. και του Κ.Υ. Αναφοράς,
• συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης καθώς και σε
εξωστρεφείς δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού με
έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τον αντίστοιχο προγραμματισμό,

 

• τηρεί απόλυτα την εφαρμογή της νομοθεσίας περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
και ιατρικής δεοντολογίας.

Οι απασχολούμενοι στις Τ.ΟΜ.Υ. δεν επιτρέπεται:

• να ανακοινώνουν ή παραχωρούν είτε κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης εργασίας
τους, είτε μετά τη λήξη αυτής, κάθε είδους εμπιστευτική πληροφορία και δεδομένα για
οποιοδήποτε λόγο,

• να διατηρούν προσωπικό αρχείο,

• να μεταφέρουν εκτός Τ.ΟΜ.Υ. οποιαδήποτε έγγραφα ή αντίγραφα εγγράφων, στοιχεία,
υλικά και αντικείμενα που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους στο πλαίσιο άσκησης των
καθηκόντων τους, εκτός αν συντρέχει υπηρεσιακός λόγος. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται η κατά νόμο ειδική αιτιολογία.

Οι εργαζόμενοι στις Τ.ΟΜ.Υ. αναγνωρίζουν ότι όλες οι σημειώσεις, φάκελοι, έγγραφα και
στοιχεία σχετικά µε τη δραστηριότητα των Τ.ΟΜ.Υ. που περιέρχονται στην διάθεση ή
αντίληψή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους, αποτελούν δεδομένα και
αρχεία του Κ.Υ. Αναφοράς, τα οποία τηρούνται και αξιοποιούνται κατά περίπτωση από τις
Τ.ΟΜ.Υ. και από υπερκείμενους φορείς και μονάδες.

 

Σε περίπτωση λήξης της σύμβασής τους οι απασχολούμενοι υποχρεούνται να παραδώσουν και διαθέσουν στο Κ.Υ. Αναφοράς όλα τα ως άνω έντυπα και δεδομένα.
Ειδικότερα, ο ιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την
πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Τι ωράριο θα έχουν οι ΤΟΜΥ

Το ωράριο εργασίας του ιατρικού προσωπικού στις Τ.ΟΜ.Υ. είναι επτάωρο και
πενθήμερο. Το δε ωράριο του λοιπού προσωπικού των Τ.ΟΜ.Υ. είναι οκτάωρο και
πενθήμερο δυνάμει του ν. 4486/2017 (ΦΕΚ/115/τ.Α’).

Η Τ.ΟΜ.Υ. λειτουργεί καθημερινά σε δύο βάρδιες σύμφωνα με τα γεωγραφικά και
δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εποχή, το εύρος του καταλόγου
εγγεγραμμένου πληθυσμού και την επαρκή σύνθεση της ομάδας. Για τη λειτουργία κάθε
βάρδιας απαιτείται η ελάχιστη σύνθεση, όπως αυτή ορίζεται στο αρ. 106 του ν. 4461/2017
(ΦΕΚ/38/τ.Α’).

Ειδικότερα, το τακτικό ωράριο του ιατρικού προσωπικού των Τ.ΟΜ.Υ. είναι
επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις
8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.

Το τακτικό ωράριο του λοιπού προσωπικού είναι οκτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 7:00 ως τις 15:00 και από τις 14:00 ως τις 22:00.
Επισημαίνεται ότι οι Τ.ΟΜ.Υ. δεν λειτουργούν κατά τις επίσημες αργίες και τα
Σαββατοκύριακα.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Διοικητής της Υ.Πε., ασκώντας τις κατά νόμο αρμοδιότητές του
δύναται να αποφασίζει για τη λειτουργία δεύτερης βάρδιας και για τη στελέχωση αυτής,
λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια, όπως το σύνολο των απασχολουμένων της κάθε Τ.ΟΜ.Υ., το
έργο αυτής, τις ανάγκες του ωφελούμενου πληθυσμού, τη λειτουργία των υπολοίπων
δημόσιων δομών υγείας στην αντίστοιχη περιοχή κ.λ.π

6. ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Οι Τ.ΟΜ.Υ. δύνανται να στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και με
διακριτή σήμανση σε δημόσιες δομές Π.Φ.Υ. ή σε άλλα κτήρια του δημοσίου ή των
οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων που παραχωρούνται ή σε ιδιωτικά
κτίρια που μισθώνονται από τις Υ.Πε.. Σε κάθε περίπτωση οι χώροι των Τ.ΟΜ.Υ. οφείλουν
να είναι λειτουργικοί, προσβάσιμοι για οριζόντια και κάθετη κίνηση.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και ο εξοπλισμός μηχανοργάνωσης των Τ.ΟΜ.Υ.
οφείλει να ανταποκρίνεται στις υγειονομικές και λειτουργικές ανάγκες του προσωπικού,
καθώς και να διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας ΠΦΥ στους λήπτες.

 

Επισημαίνεται ότι ως απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ορίζεται αυτός ο οποίος
είναι ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας
υγείας. Για εξειδικευμένες εξετάσεις οι ωφελούμενοι παραπέμπονται στο ΚΥ Αναφοράς ή
σε άλλους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Η λήψη δειγμάτων δύναται να
λαμβάνει χώρα στον χώρο της Τ.ΟΜ.Υ. και το δείγμα να αποστέλλεται στο αρμόδιο δημόσιο
εργαστήριο.

7. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ.

Ως ωφελούμενος χαρακτηρίζεται κάθε άτομο εγγεγραμμένο στον πληθυσμό
ευθύνης της Τ.ΟΜ.Υ. και κάθε φορέας (π.χ. σχολεία, δήμοι, Κ.Α.Π.Η. κ.λ.π.) στον οποίο
πραγματοποιούνται δράσεις και προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Ο μη εγγεγραμμένος πληθυσμός μιας περιοχής εξυπηρετείται κατ’ εξαίρεση για
έκτακτα περιστατικά, σύμφωνα με την κρίση των ιατρών της Τ.ΟΜ.Υ.
Η εγγραφή σε Οικογενειακό Ιατρό Τ.ΟΜ.Υ. γίνεται μέσω αίτησης του ωφελούμενου
με την προσέλευσή του στον Οικογενειακό Ιατρό ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής
σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο,
Α.Μ.Κ.Α. και αποδεικτικό έγγραφο για τη διεύθυνση κατοικίας).

 

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος εμπίπτει στις κατηγορίες που προβλέπει η υπ’ αριθ.
Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/2016 (ΦΕΚ/908/τ.Β’) κοινή υπουργική απόφαση «Ρυθμίσεις για τη
διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» η διαδικασία
εγγραφής γίνεται με την επίδειξη των δικαιολογητικών που προβλέπει η ως άνω κ.υ.α. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

«Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Με πολλά αγκάθια αναζητούνται ακόμη τα κτίρια σε όλη τη χώρα για να στεγασθούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας

 

Μπορεί οι εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μιλούν για Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε κάθε γειτονιά, προς ώρας όμως δεν μπορούν να βρεθούν ούτε τα κτίρια που θα στεγάσουν το νέο δημόσιο εγχείρημα.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ομάδα που έχει αναλάβει να εντοπίσει τα κτίρια προς ενοικίαση για να δημιουργηθούν οι ΤΟΜΥ, συναντά σοβαρές δυσκολίες. Και αυτό διότι η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ έχει εξασφαλιστεί μόνο για τέσσερα χρόνια ενώ από την άλλη για να ενοικιαστεί μία επαγγελματική στέγη τα συμβόλαια πρέπει να είναι πολυετή.

 

Είναι γνωστή εξάλλου η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες μεγάλων κτιρίων όπου για παράδειγμα στεγαζόταν τα παλιά ΙΚΑ, καθώς όταν ξενοικιάστηκαν τα κτίρια ουδείς αναλάμβανε να τα επισκευάσει για να τα παραδώσει.

Αποτέλεσμα όμως είναι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας να βρίσκεται σε μία συνεχή πίεση για την ανεύρεση κτιρίων για τις ΤΟΜΥ και να πιέζει συστηματικά τοπικούς φορείς σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να παραχωρήσουν δημόσιες δομές και οικήματα. Διαβάστε ΕΔΩ πόσο καιρό είναι σε αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Υγείας: «Προς αναζήτηση κτιρίων για τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες»

 

Όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr το τελευταίο διάστημα οι συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την ανεύρεση έστω και μικρών χώρων σε υπάρχουσες δομές είναι συνεχείς.

Μάλιστα είναι πιθανό να συστεγασθούν οι περιβόητες ΤΟΜΥ ακόμη και με άλλες υπηρεσίες, να δημιουργηθούν δηλαδή μικροί χώροι, λίγα δωμάτια για να φιλοξενήσουν το γιατρό και το υπόλοιπο προσωπικό.

 

Άλλωστε ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανοίξουν τις πύλες του κάποιες ΤΟΜΥ.
Τώρα εάν στο τέλος θα βρεθούν όλοι οι γιατροί που χρειάζονται είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο… 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ