ΠΦΥ

ΤΟΜΥ: Μένουν και ενσωματώνονται οριστικά στις υπόλοιπες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας! Όλες οι πληροφορίες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τελικά οι ΤΟΜΥ δεν θα καταργηθούν όπως αρχικά διατύπωνε η ΝΔ δια στόματος του τομεάρχη Β.Οικονόμου, αλλά θέλοντας και μη οι νέες δομές που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρηθούν και θα ενσωματωθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας αναμένεται, με βάση το σχέδιο που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να ενσωματωθούν πλήρως στις υπόλοιπες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περιγράφουν οι ίδιες πηγές στο HealthReport.gr, καθώς η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι άσκοπες τη στιγμή που οι περισσότερες έχουν εγκατασταθεί μέσα σε Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης χώρων στέγασης.

Ιδανικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιθυμούσε να υπάρχουν δομές σε τοπικό επίπεδο με οικογενειακό γιατρό για την άμεση αντιμετώπιση των πρώτων προβλημάτων των πολιτών, αλλά προς ώρας φαίνεται ότι το σενάριο αυτό δεν βγαίνει λόγω έλλειψης γιατρών. Το οριστικό σχέδιο πάντως για τις ΤΟΜΥ πρόκειται να είναι έτοιμο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε γράψει το HealthReport.gr: «Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ! Όλα τα σενάρια»

Οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ
Το σχέδιο πάντως που θα προκριθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων των εργαζομένων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας, ώστε πράγματι να συμβάλουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων υγείας, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να ανατεθεί στις ομάδες εργασίας των μονάδων η στήριξη των βαριά πασχόντων που υπάρχουν σε κάθε περιοχή όπως των καρκινοπαθών.

Να σημειωθεί επίσης πως ένας από τους λόγους που θα ενσωματωθούν οι ΤΟΜΥ στο δημόσιο σύστημα υγείας και στις υπόλοιπες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας, είναι και το γεγονός ότι η χρηματοδότησή τους από τα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) θα υπάρχει έως το 2021.

Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν, εξετάζεται το ενδεχόμενο – υπογραμμίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr– να μοριοδοτηθούν ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε άλλες θέσεις στο ΕΣΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Έρχονται παιδίατροι και ειδικοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ! Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις Κικίλια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τις νέες συμβάσεις που θα γίνουν με ιδιώτες γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να πραγματοποιούν δωρεάν ιατρικές επισκέψεις.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε, έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ έχουν βρεθεί τα κονδύλια ώστε να προχωρήσει η διαδικασία άμεσα. Άλλωστε υπήρχε και σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Κ.Μητσοτάκης: «Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για προσλήψεις και συμβάσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Αναλαμβάνουν 800 νέοι γιατροί»


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι συμβάσεις θα είναι πάνω από 800, ενώ θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι ανάμεσα στις 800 συμβάσεις θα είναι και αυτές των παιδιάτρων δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι στο σύστημα μετά την ακύρωση των παλαιών συμβάσεων των γιατρών που είχε κάνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα πάνω από 25 Νομοί της χώρας είναι χωρίς κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να πληρώνουν την επίσκεψη εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους.


Άγνωστο είναι βέβαια πως θα αμείβονται οι παιδίατροι που θα συμβληθούν, καθώς σήμερα οι υπάρχουσες συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών είναι διαφορετικές από αυτές των ειδικών, αφού αμείβονται με βάση τον αριθμό των ασθενών και όχι με βάση τον αριθμό των επισκέψεων.
Τα κριτήρια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως μέσα στα κριτήρια για να κάνει κανείς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι να έχει ολοκληρώσει την ειδικότητα μετά το 2011. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Κικίλιας: «Και μάλιστα οι συμβάσεις θα γίνουν με ιατρούς οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά το 2011, το οποίο σημαίνει ότι τους νέους γιατρούς αυτούς ακριβώς που φεύγουν από τη χώρα, που δεν έχουν εργασία, που βρίσκονται σε απόγνωση, όπως και άλλοι πολλοί νέοι άνθρωποι στη χώρα μας, σκοπεύουμε να τους στηρίξουμε».

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει από τα 5,5 δις ευρώ που διαχειρίζεται, μόλις 85 εκατ. ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις. Με την ένταξη των 800 νέων γιατρών, το ποσό αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr.

Οι ελλείψεις γιατρών (παραδείγματα)

Χαρακτηριστικό πάντως των κενών που υπάρχουν σήμερα και της δυσκολίας ανεύρεσης γιατρού του ΕΟΠΥΥ, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληροι Νομοί χωρίς κανέναν συμβεβλημένο.

Ενδεικτικό παράδειγμα η πόλη της Λευκάδας με 8600 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο, δεν διαθέτει απολύτως κανέναν συμβεβλημένο καρδιολόγο. Αντίστοιχα και η Κεφαλλονιά που δεν έχει κανέναν συμβεβλημένο καρδιολόγο. Επίσης στο Νομό Λέσβου κανένας γυναικολόγος δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.


Σε όλη την Αργολίδα, δηλαδή μεταξύ αυτών οι πόλεις Ναύπλιο, Άργος και Τρίπολη επίσης δεν έχει συμβληθεί κανένας γυναικολόγος με τον ΕΟΠΥΥ.
Όσο για παιδιάτρους, σε ολόκληρη τη Βοιωτία των 120.000 κατοίκων δεν υπάρχει παιδίατρος συμβεβλημένος, ώστε να μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν για εξέταση τα παιδιά τους δωρεάν. Είδος προς …εξαφάνιση είναι και οι συμβεβλημένοι Πνευμονολόγοι αφού στο Νομό Γρεβενών δεν υπάρχει κανένας, όπως και στην Ευρυτανία.

Στο Νομό Καβάλας των 124.000 κατοίκων δωρεάν επισκέψεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε σε δερματολόγο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού και εκεί δεν υπάρχει διαθέσιμος. Στο Νομό Λασιθίου ενδεικτικά δεν υπάρχει κανένας νευρολόγος, καθώς και στο Νομό Ιωαννίνων με 167.000 κατοίκους. 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Υπουργείο Υγείας: Νέο μοντέλο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema

Το μεγαλόπνοο σχέδιο, που ξεκίνησε το 2016 με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Εκ νέου σχεδιάζεται το οικοδόμημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) από την ηγεσία του υπουργείου. Το προβληματικό, άναρχο και χωρίς στατικότητα οικοδόμημα της ΠΦΥ που «έχτιζε» η προηγούμενη ηγεσία απασχολεί την Αριστοτέλους – και φυσικά την κυβέρνηση- με τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη να εξετάζουν συνεχώς τρόπους για την ενίσχυσή του ή και για το ξαναχτίσιμό του.

Τα στοιχεία, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, δείχνουν ότι η ΠΦΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση και σε κάθε περίπτωση απέχει πολύ από την εξωραϊσμένη εικόνα που αναδείκνυε η προηγούμενη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στήριξε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην ΠΦΥ, κατά την εκτενή παρουσίαση στοιχείων για την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, με ανύπαρκτες προσλήψεις και πλεονάσματα.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο, που ξεκίνησε το 2016 με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, για την ανάπτυξη 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής του σβήστηκε και γράφτηκε αρκετές φορές, όπως και οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων στις ΤΟΜΥ.

Σήμερα 127 ΤΟΜΥ βρίσκονται σε λειτουργία, τύποις, γιατί επί της ουσίας κάλυψη των πολιτών με οικογενειακούς γιατρούς δεν γίνεται.

«Το ποσοστό υλοποίησης των ΤΟΜΥ είναι στο 53%. Έγιναν 340 προσλήψεις ιατρών, που αποτελούν τον βασικό άξονα λειτουργίας των ΤΟΜΥ, από τον συνολικό αριθμό των 1.195 ιατρών που απαιτούνταν. Οι ΤΟΜΥ καλύφθηκαν με γιατρούς σε ποσοστό μόλις 28,5%, δηλαδή» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Η έλλειψη γιατρών συνδέεται άμεσα με τις μη επαρκείς υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Μάλιστα πρέπει να επισημανθεί ότι παρόλο που οι 1.195 παθολόγοι και παιδίατροι (οικογενειακοί γιατροί) δεν βρέθηκαν στο σύνολό τους και το ίδιο συνέβη και με τους 3.800 οικογενειακούς γιατρούς που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού έσπευσαν να διακόψουν τις συμβάσεις περίπου 2.500 γιατρών που κάλυπταν εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως για τους ασφαλισμένους.

«Είναι σαφής η υποαπασχόληση και η λειτουργική αδυναμία των ΤΟΜΥ. Μόλις 370.000 είναι ωφελούμενοι συμπολίτες μας, από υπολογιζόμενο αριθμό 703.500 ασφαλισμένων» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

Μάλιστα, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις και ανισότητες στην υλοποίηση των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια. «Δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο (π.χ. Νησιωτικές Περιοχές) και που έχουν περισσότερο ανάγκη» διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά, οι λιγότερες ΤΟΜΥ αναπτύχθηκαν στα νησιά του Αιγαίου (21%) και στην Πελοπόννησο (25%) ενώ οι περισσότερες ΤΟΜΥ αναπτύχθηκαν στη Δυτική Μακεδονία (69%) και στην Κρήτη (65%) - αν και στην 7η ΥΠΕ της Κρήτης η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ δύσκολα αποσυνδέεται από την εντοπιότητα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Τι μελετά το υπουργείο Υγείας

Η έλλειψη δομών και γιατρών ΠΦΥ δοκιμάζει συνεχώς τα όρια του συστήματος δημόσιας υγείας – η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων όταν εφημερεύουν, με εκατοντάδες άτομα να κατακλύζουν τα Επείγοντα, χωρίς να αποτελούν επείγοντα με την προνοσοκομειακή έννοια του όρου, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν δομές ΠΦΥ να απευθυνθούν, είναι μια συνεχής θλιβερή απόδειξη.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει καλά το πρόβλημα και ετοιμάζεται να το... λύσει.

«Προτεραιότητα μας είναι σε αυτή τη φάση η ΠΦΥ. Πιστεύουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ΠΦΥ. Οι ΤΟΜΥ δεν είναι μονάδες υγείας, δεν μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» επισήμανε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, δίνοντας το στίγμα της ηγεσίας σε ό,τι αφορά το – βραχύ όπως φαίνεται- μέλλον των ΤΟΜΥ. Βεβαίως, η βούληση του υπουργείου να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των ΤΟΜΥ εξαρτάται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ενέκρινε την υλοποίηση της ΠΦΥ και τις ΤΟΜΥ ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Στο μεταξύ, με στοχευμένες παρεμβάσεις το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ θα επιχειρήσει να καλύψει το επόμενο διάστημα τις περιοχές με κενό σε οικογενειακό γιατρό ή σε ειδικευμένο γιατρό, ώστε να μην μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι. Γνωρίζουν πχ πως 28 περιοχές της χώρας δεν διαθέτουν παιδίατρο στις δημόσιες δομές ούτε και συμβεβλημένο ιδιώτη. Ανάλογη είναι η εικόνα και με τις ειδικότητες των καρδιολόγων και των γυναικολόγων. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται 800 νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. Μάλιστα, θα πριμοδοτηθούν οι γιατροί που έχουν αποφοιτήσει μετά το 2012 ώστε να ενισχυθεί η γενιά που εξωθήθηκε στο brain drain και να επιχειρηθεί η αναστροφή του κύματος φυγής επιστημόνων.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Μπάχαλο στα νοσοκομεία με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων! Εκπαίδευση Διοικητών μία εβδομάδα πριν τις εκλογές

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθός-Πολάκης) να κομπορρημονούσε ότι κατάφερε και έφερε πλεόνασμα στο ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αυτό από την πράξη απέχει παρασάγγας.

Περίπου πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη ανόρθωση των δημοσίων Νοσοκομείων ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί το σύστημα DRG με το οποίο γίνεται μία κατηγοριοποίηση των ασθενών, ώστε τα νοσοκομειακά περιστατικά να κατατάσσονται σε συγκεκριμένες ομάδες και βεβαίως στο τέλος να γίνονται και οι ανάλογες χρεώσεις.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα με πρόχειρους υπολογισμούς η μαύρη τρύπα κυμαίνεται στα 150 εκατ. ευρώ (ποσό που υπολείπεται των αναγκών για φέτος), ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μείωση στη χρηματοδότηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Και το ζήτημα είναι πως μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές (1η και 2η Ιουλίου) πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα-συνάντηση των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας και διοικητών νοσοκομείων, με «εκπαιδευτές» στελέχη από ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να ενημερωθούν κάτι…χρόνια μετά, πως γίνονται οι χρεώσεις στα νοσοκομεία για τις νοσηλείες των ασθενών.

Περισσότερα...

Οικογενειακός γιατρός: Ετοιμάζεται νέο σχέδιο! Όλες οι πληροφορίες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Το σχέδιο για την εφαρμογή του θεσμού οικογενειακού γιατρού ετοιμάζει πυρετωδώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Στόχος στο σχέδιο που επεξεργάζεται ειδική ομάδα είναι να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού, δεδομένου ότι σήμερα μόλις 1 στους 10 πολίτες έχει πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό.


Άλλωστε η καθολική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού σε όλους τους πολίτες αποτελούσε σημαία της ΝΔ προεκλογικά. Εκτός αυτού όμως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για τον οικογενειακό γιατρό στους δανειστές.
Γι αυτό και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις αλλά και η αναζήτηση των απαραίτητων κονδυλίων.

Ταυτόχρονα μελετώνται όλες οι υπουργικές αποφάσεις που είχαν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε αυτές να καταργηθούν δεδομένου ότι προκαλούν προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς. Ενδεικτική η περίπτωση της τμηματικής εφαρμογής ρύθμισης με προτεραιότητα που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο σύστημα αυτό τα νέα στελέχη του υπουργείου υγείας εντοπίζουν διακρίσεις σε βάρος των πολιτών καθώς όποιος είχε την τύχη να εντοπίσει ελεύθερο οικογενειακό γιατρό θα είχε και συντομότερη πρόσβαση σε ειδικό γιατρό. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Οικογενειακός Γιατρός: Νέο σύστημα παραπομπών με δόσεις! Ποιοι θα προηγούνται στις επισκέψεις»

Αυτό πάντως που θεωρείται βέβαιον, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, είναι πως ο “οικογενειακός γιατρός” δεν θα περιλαμβάνει το σύστημα του gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό θα πρέπει πρώτα να επισκεφθεί τον οικογενειακό του.

Αντιδράσεις για το gatekeeping

Ήδη άλλωστε από τότε που η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση υπήρχαν αντιδράσεις από τους ιατρικούς κύκλους για την περιοριστική αυτή ρύθμιση, αφού σε μία χώρα με χιλιάδες εξειδικευμένους γιατρούς και λιγοστούς οικογενειακούς, ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Γι αυτό και μελετάται να υπάρχει παραπεμπτικό μόνο για την εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να περιορισθούν και οι άσκοπες επισκέψεις.


Πάντως και στη νέα κυβέρνηση το πρόβλημα με τον οικογενειακό γιατρό είναι τα κονδύλια για την πληωμή των ιδιωτών γιατρών. Ένα αγκάθι που υπήρχε και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από την άλλη και οι περιβόητες ΤΟΜΥ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας συνεχίζουν να προκαλούν πονοκεφάλους, καθώς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού και είναι λιγοστές σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο επειδή έχουν χρηματοδοτηθεί από ΕΣΠΑ φαίνεται ότι δνε μπορούν να κλείσουν. Γι αυτό και ετοιμάζεται νέο σχέδιο για την αξιοποίησή τους. Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤΟΜΥ! Όλα τα σενάρια”

Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως όσοι έχουν προσληφθεί στις ΤΟΜΥ με μία απλή προκήρυξη δεν θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι αλλά είναι πιθανό να μοριοδοτηθούν.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Στο μόλις 5% η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για τις ΤΟΜΥ

Αν και έχουν εξασφαλιστεί συνολικά κεφάλαια 246 εκατ. ευρώ οι πληρωμές από το 2017 δεν ξεπερνούν τα 12,6 εκατ. ευρώ.

Από Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr


Έχουν περάσει 2 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του εγχειρήματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η οποία ως κεντρικό άξονα έχει τη δημιουργία των γνωστών ΤΟΜΥ. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα της προηγούμενης Κυβέρνησης το οποίο σε πρώτη φάση θα είχε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το εγχείρημα αυτό το οποίο είχε προαναγγείλει ένα χρόνο νωρίτερα, πριν γίνει ο νόμος του 2017, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Σταμάτης Βαρδαρός, τελικά δεν πέτυχε τον αρχικό στόχο. Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν ώστε να δημιουργηθούν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας ο αριθμό τους τελικά περιορίστηκε στις 127.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι χρήματα από το ΕΣΠΑ υπήρχαν όπως και εξακολουθούν να υπάρχουν. Όμως αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους παρέμειναν αχρησιμοποίητα. Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, από ένα συνολικό ποσό 246 εκατ. ευρώ το οποίο άρχισε να εξασφαλίζεται για τη λειτουργία τον ΤΟΜΥ, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2017 οπότε ψηφίστηκε και ο σχετικός, τελικά ελάχιστα ποσά πληρώθηκαν. Ειδικότερα από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και το Μάρτιο του 2019 υπογράφτηκαν συμβάσεις για τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ συνολικού ύψους 242 εκατ. ευρώ. Όμως όπως φαίνεται από τα στοιχεία, από το ποσό αυτό έχουν εισπραχθεί μόνο 12,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια απορρόφηση της τάξης του 5%! Αν μη τι άλλο ιδιαίτερα φτωχή η συγκεκριμένη αναλογία, αν αναλογιστεί κανείς πως η συνολική απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ σε επίπεδο χώρας, το οποίο επίσημα λήγει το 2020 έχει φτάσει στο 25%.

Δράσεις

Ειδικότερα τον Ιούλιο του 2017 ξεκίνησαν 5 δράσεις η λήξη των οποίων έχει οριστεί το Μάρτιο του 2020. Και οι 5 αφορούν στη «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» και ήταν συνολικού ύψους 67 εκατ. ευρώ ενώ έχουν γίνει συμβάσεις και για τις 5 για το σύνολο των συγκεκριμένων κονδυλίων. Όμως με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου τα συνολικά κεφάλαια που πληρώθηκαν φτάνουν στα 11,6 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι επί της ουσίας οι μόνες δράσεις που κατάφεραν να εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσοστό από τα προσφερόμενα κονδύλια.

Ειδικότερα οι εν λόγω 5 συμβάσεις που αφορούσαν Λειτουργία ΤΟΜΥ είναι :
Στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες του Άξονα Προτεραιότητας 1 (Α.Π. 1) συνολικού ποσού 28.613.021 ευρώ από τα οποία πληρώθηκαν τα 6.336.782 ευρώ
Στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες του Α.Π. 1 συνολικού ποσού 15.148.070 ευρώ για τα οποία πληρώθηκαν μέχρι τώρα 2.362.341 ευρώ
Στις περιφέρειες σε μετάβαση του Α.Π. 1 συνολικού ποσού 18.514.308 ευρώ με πληρωμές 2.275.777 ευρώ
Στις περιφέρειες σε μετάβαση του Α.Π. 2 συνολικού ποσού 2.524.678 ευρώ με πληρωμές 639.958 ευρώ
Στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες του Α.Π. 3 με συνολικό ποσό 2.244.158 για τα οποία πληρώθηκαν μόλις 16.885 ευρώ.

Πέρα από τις προαναφερθείσες ροές, υπήρξαν και κάποιες επιμέρους για συνολικές δράσεις Λειτουργίας Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ για τις οποίες εκταμιεύτηκε μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα αυτές είναι:

Της 3ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διάρκειας από 11/11/2018 έως 31/12/2023 με συνολικό ποσό 14.650.000 ευρώ και σύνολο πληρωμών 264.677 ευρώ
Της 6ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διάρκειας 21/12/2018 – 31/12/2023, συνολικού ποσού 20.809.470 ευρώ και πληρωμές 209.670 ευρώ
Της 7ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Κρήτης για το διάστημα 15/11/2018 – 31/12/2023 με συνολικό ύψος σύμβασης 15.523.242 ευρώ και πληρωμές 208.928 ευρώ
Της 4ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διάρκειας 02/01/2019 -31/12/2023 ύψους 15.607.103 ευρώ και πληρωμές 145.307 ευρώ
Της 5ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το διάστημα 04/12/2018 – 31/12/2022 με συνολικό ύψος 11.654.323 ευρώ και πληρωμές 105.119 ευρώ
Της 6ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διάρκειας 24/01/2019 – 31/12/2023 ύψους 16.525.167 ευρώ και πληρωμές μόλις 67.981 ευρώ.

Υπάρχουν ακόμη στα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για λειτουργίες ΤΟΜΥ, επιπλέον εξασφαλισμένα αλλά 84,9 εκατ. ευρώ μέσω 8 δράσεων εκ των οποίων για τις 7 έχουν γίνει συμβάσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις για το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών αφορά στο διάστημα από την αρχή του 2019 μέχρι το τέλος του 2023 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εκταμίευση.

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι όπως έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, η οποία ως αντιπολίτευση είχε κριτικάρει αρνητικά το εγχείρημα των ΤΟΜΥ, η δική της στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι διαφορετική. Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ για τις εν λόγω δομές είναι λογικό να συνεχιστεί η χρηματοδότηση μέχρι να ενταχθούν η αφομοιωθούν στο νέο σύστημα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Τα φαρμακεία θα διεκδικήσουν ρόλο πρωταγωνιστή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Από 10 έως και 25 ευρώ πληρώνουν φαρμακοβιομηχανίες συνεργάτες τους για να εκπαιδεύσουν τον ασθενή

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET


Κοινό πεδίο δράσης με τις φαρμακοβιομηχανίες στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας προς όφελος των εμπλεκομένων μερών αλλά και των ασθενών φημολογείται ότι αναζητούν εκπρόσωποι από τον κλάδο των φαρμακείων, ενώ ακούγεται ότι έχουν γίνει ήδη και οι πρώτες επαφές σε θεσμικό επίπεδο.

Κίνηση μάλλον αναμενόμενη μετά την πρόσφατη έκδοση υπουργικής απόφασης που πιστοποιεί τους φαρμακοποιούς για τη διενέργεια εμβολιασμών στα φαρμακεία που είναι ιατρική πράξη και την χορήγηση αντιτετανικού ορού. Και μπορεί μέχρι και πρόσφατα η συντριπτική πλειονότητα των αντιγριπικών εμβολιασμών -εκτιμάται σε ποσοστό 90%- να πραγματοποιείτο στα ιδιωτικά φαρμακεία , όμως η ενέργεια αυτή χωρίς τη (πρόσφατη) βούλα του κράτους ήταν στα όρια της νομιμότητας.

Ωστόσο πλέον η διαδικασία αυτή νομιμοποιήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο στη διενέργεια και άλλων πράξεων υγείας στο πλαίσιο του φαρμακείου, μετατρέποντας το τελευταίο σε χώρο πρωτοβάθμιας παροχής φροντίδας. Ρόλο που ανεπίσημα διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό φαρμακείο, καθώς σειρά ιατρικών πράξεων, όπως μέτρηση πίεσης, σακχάρου, ενεσοθεραπεία, συμβουλευτική προσφέρονται εντός του καταστήματος. Προσφορά που ήδη έχει παγιοποιηθεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, ενώ κατά πληροφορίες σε διψήφιο αριθμό κρατών παγκοσμίως ο εμβολιασμός ( για τη γρίπη αλλά και για έρπητα ζωστήρα κ.α ) γίνεται επίσημα, θεσμοθετημένα.

Πολυεπίπεδο ρόλο (επιστημονικό, εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό) που επιβεβαιώνει σε διάφορα έγγραφά του και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "Οι ρόλοι των φαρμακοποιών δεν περιορίζονται μόνο στα ιατρικά προϊόντα, αλλά περιλαμβάνουν επίσης τα εμβόλια και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ειδικά εκείνα που απαιτούν ειδικές γνώσεις σχετικά με τις χρήσεις και τους κινδύνους. Συνεπώς, οι φαρμακοποιοί είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας των ιατρικών προϊόντων, των συσκευών και των εμβολίων για τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς."

Από την άλλη, σήμερα αρκετές φαρμακοβιομηχανίες στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν τον ασθενή στην σωστή λήψη των φαρμάκων, στην συμμορφωσή τους στην αγωγή ή στην σωστή εφαρμογή των συσκευών που χρησιμοποιούν συνεργάζονται με εταιρείες που προσφέρουν κατ'οίκον νοσηλεία και εκπαίδευση του ασθενή, αντί βεβαίως τιμήματος που φημολογείται ότι μπορεί να ξεκινά από 10 ευρώ ανά πράξη και να φθάνει και τα 25 ευρώ. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε σταδιακά να εξελιχθεί σε ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης για τα φαρμακεία.

Στη σωστή χρήση των συσκευών είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο ΠΦΣ τονίζοντας ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ασθενών που έχουν αναπνευστικά προβλήματα δεν χρησιμοποιούν σωστά τις συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων και ένα παρόμοιο ποσοστό δεν έχει καλή συμμόρφωση στη μακροχρόνια λήψη τους. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι το παιδικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πνευμονοπάθεια στα παιδιά και περίπου 1 στα 3 παιδιά έχει πάρει ή παίρνει εισπνεόμενα φάρμακα, ενώ 3 στους 20 ενήλικες χρειάζονται εισπνεόμενα φάρμακα για χρόνια αντιμετώπιση του άσθματος ή της ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας) γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα της ορθής χρήσης των εισπνεόμενων συσκευών.

Πιστοποίηση των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό

Από εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξετάσεις μέσω ηλεκτρονικής πύλης θα περνούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούν και επισήμως εποχικό εμβολιασμό (π.χ. για γρίπη ή για πνευμονιόκοκκο) προς τους πολίτες και να χορηγούν τον αντιτετανικό ορό.

Οπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, αρχή πιστοποίησης των φαρμακοποιών για τον εποχικό εμβολιασμό ορίζεται η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία διαμορφώνει από κοινού με τον ΠΦΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης των Φαρμακοποιών. Η διαδικασία εκπαίδευσης και οι εξετάσεις των φαρμακοποιών θα γίνονται εξ αποστάσεως (e-learning) μέσω της ηλεκτρονικής πύλης της ανώνυμης εταιρείας Ινστιτούτο Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) του ΠΦΣ.

Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, το ερωτηματολόγιο της εξέτασης. Η πιστοποίηση θα δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη του ΙΔΕΕΑΦ και θα πρέπει να αναρτάται εντός εμφανούς σημείου του Φαρμακείου.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή! Τι σχεδιάζουν Κικίλιας Κοντοζαμάνης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τη αρχή σκοπεύει να στήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς θεωρεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί καμία ουσιαστική δομή που να διευκολύνει τους πολίτες.

Κάτι που άλλωστε διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Ο κ.Κικίλιας όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της παράδοσης παραλαβής τι θα κάνει με την Πρωτοβάθμια, απάντησε με νόημα: «Ποια Πρωτοβάθμια»…

Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνώσα παράταξη έχει σχεδιάσει ήδη το νέο σύστημα ώστε να λειτουργήσει άμεσα και θα βασίζεται, προς ώρας τουλάχιστον, στις υπάρχουσες δομές, ενώ κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ιδιώτες γιατροί.

 

Εξάλλου η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι όσα έγιναν μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ με βάση πληροφορίες του HealthReport.gr οι περιβόητες ΤΟΜΥ που έμειναν στη μέση, αν δεν καταργηθούν μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας (πρώην ΠΕΔΥ)
Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι απόγιναν οι ΤΟΜΥ μετά από δύο χρόνια: «ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ»


Τα πρώτα βήματα στην Πρωτοβάθμια
Μέχρι να αλλάξει όμως το τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ενεργοποιήσει την προτεραιότητα για το κλείσιμο των ραντεβού για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (εντός 24 ωρών), τα Άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους χρονίως πάσχοντες.

 

Πρόκειται για μία ρύθμιση που αναμένεται να ισχύσει τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες Μονάδες. Εξάλλου η απλή αυτή ρύθμιση δεν κοστίζει, αλλά αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr.

Βέβαια για να προωθηθεί αυτή η ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αναμονές στις Μονάδες υγείας, αφού σήμερα για να κλείσει κανείς ραντεβού θα πρέπει να περιμένει και μήνες.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις
Σε λίγους μήνες όλοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς αφού η νέα κυβέρνηση προτίθεται να κάνει συμφωνίες «πακέτο» με διαγνωστικά κέντρα ώστε να παρέχονται δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς είτε με την ενοικίαση μηχανήματων στο ΕΣΥ είτε ακόμη και στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα όπως άλλωστε γίνεται σήμερα μέσω ΕΟΠΥΥ.

 

Η διαφορά θα είναι – λένε πηγές στο HealthReport.gr– ότι τμήματα στα νοσοκομεία που σήμερα υπολειτουργούν ή διαθέτουν μονίμως χαλασμένα μηχανήματα με αποτέλεσμα να προωθούνται ούτως ή άλλως εκτός οι διαγνωστικές εξετάσεις, θα ενεργοποιηθούν με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε χαμηλές τιμές.

Μάλιστα οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καμία συμμετοχή υπολογίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ σε μερικούς μήνες οι ασθενείς θα ενημερώνονται ακόμη και με SMS όταν θα πρέπει να επαναλάβουν μία εξέταση ή θα πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο.

Οι ιδιώτες γιατροί
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους του κλάδου ώστε να συζητηθούν από την αρχή οι αμοιβές τους, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

 

Εξάλλου οι συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη στον αέρα αφού δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ σε αναμονή είναι και οι οικογενειακοί γιατροί για νέα διαπραγμάτευση. Οι χαμηλές αμοιβές τους ήταν και ο λόγος που δε συμμετείχαν στο εγχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Οικογενειακός γιατρός: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε αμοιβές και ωράρια! Πόσο αυξάνονται»

Παρά βέβαια τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών παρέμεινε ανεμικό.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΤΟΜΥ: Μια… τομή στην Υγεία, που δεν έγινε ποτέ

Τοπικές Μονάδες Υγείας: Κάνουν κυρίως συνταγογράφηση, αλλά το υπουργείο Υγείας «βλέπει» μεταρρύθμιση - «Αυτοαποθεώνεται» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είχε αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Μετά τις ΤΟΜΥ έρχονται οι ΚΟΜΥ

ΤΟΜΥ: Δεν έχουν γιατρούς αλλά έχουν Επικοινωνιολόγο
Απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Υγείας έκανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είχε αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα δημόσιας υγείας, όπως έλεγε εμφατικά και ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2015 κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας – ο κ. Βαρδαρός ανέλαβε το 2016 τον σχεδιασμό και την υλοποίηση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού.

Πρόκειται για έναν απολογισμό που χαρακτηρίζεται κυρίως από την έλλειψη οποιασδήποτε (αυτο)κριτικής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ό,τι επιχειρήθηκε και δεν είχε για πολλούς και διάφορους λόγους τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την ΠΦΥ είναι προφανής η αναντιστοιχία της πορείας της ΠΦΥ στη χώρα με ό,τι παρουσιάστηκε όπως και με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Ο απολογισμός παρά την παράθεση αριθμών διακρίνεται από θριαμβευτικό, σχεδόν αυτο-εγκωμιαστικό, τόνο.

Έτσι διόλου τυχαία ο κ. Βαρδαρός επιλέγει στην εισαγωγή του απολογισμού να παραθέσει μία φράση του Δρος Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ΠΦΥ στη χώρα μας: «Σκέφτομαι την Ελλάδα, που δεν έχει, ιστορικά, ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την ίδρυση μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλη τη χώρα, με διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας και καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μου, ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος».

Η ίδρυση των ΤΟΜΥ που θα αποτελούσαν τον κορμό – μαζί με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς- της ΠΦΥ έχει βγει εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος και κάθε… παράτασης του χρονοδιαγράμματος. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας είχε ανακοινώσει πως με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ θα άνοιγαν και θα λειτουργούσαν, ως τον Δεκέμβριο του 2018, 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα- μάλιστα σε πολλές περιοχές θα λειτουργούσαν σε Κέντρα Υγείας και σε άλλες δημόσιες δομές υγείας του ΙΚΑ και μετά του ΕΟΠΥΥ. Μέσω αυτών οι πολίτες θα παραπέμπονταν σε εξειδικευμένους γιατρούς από τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους (εφόσον πρόκειται για παιδιά) οι οποίοι θα είχαν ρόλο «τροχονόμου» μέσα στο σύστημα δημόσιας υγείας. Τον ίδιο ρόλο θα είχαν και οι περίπου 3.000 οικογενειακοί γιατροί που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ. Σημειωτέον ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα δινόταν για 2 συν 2 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΠΦΥ – στη συνέχεια θεωρητικά θα εξασφαλίζονταν η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

«Σήμερα, (Ιούνιος 2019), λειτουργούν 127 Τοπικές Ομάδες Υγείας – ΤΟΜΥ σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, για την κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού του γενικού πληθυσμού» αναφέρει το απολογιστικό δελτίο τύπου και παραθέτει τα σημεία ενημέρωσης των πολιτών (http://pfy.moh.gov.gr/, http://moh.gov.gr/, και στα τηλέφωνα: 2132161406 -07 -08).

Δεν αναφέρει, βεβαίως πως στην Αττική ο πληθυσμός ουσιαστικά έχει μείνει ακάλυπτος, καθώς στο λεκανοπέδιο λειτουργούν μόλις 44 ΤΟΜΥ από τις 127 που υπάρχουν συνολικά. Επίσης, στην Αττική έχουν γίνει οι λιγότερες συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους), γεγονός που ωθεί τον πληθυσμό είτε σε ιδιώτες γιατρούς εφόσον μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά είτε στα Τμήματα Επειγόντων σε εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Περίπου 1.100 επιστήμονες διαφορετικών πεδίων αποτελούν σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ, επισημαίνεται στον απολογισμό. Δεν αναφέρεται όμως ότι οι θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν ήταν 1.195 αλλά χρειάστηκε να γίνουν δύο προκηρύξεις και παρόλα αυτά καλύφθηκαν μόλις οι 500 θέσεις. Οι υπόλοιποι 700 είναι οι γιατροί που υπήρχαν στα Κέντρα Υγείας ή τα πολυϊατρεία και «βαφτίστηκαν» οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις. Επίσης, αναφέρει ότι έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 δράσεις στην κοινότητα.

Η ποιοτική ανάλυση των επισκέψεων, όμως, δείχνει πως πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμο ακόμη προκειμένου οι ΤΟΜΥ να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Στον απολογισμό περιέχονται τα δεδομένα των επισκέψεων που έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα από 63 ΤΟΜΥ. Ο κύριος όγκος των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά τη συνταγογράφηση: το 60% των επισκέψεων στις ΤΟΜΥ γίνεται για συνταγογράφηση φαρμάκων ή διαγνωστικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, ως συχνότερες αιτίες επίσκεψης αναφέρθηκαν η συνταγογράφηση φαρμάκων (38,1%) και εργαστηριακών/διαγνωστικών εξετάσεων (22,7%). Η προγραμματισμένη επίσκεψη ή ο ιατρικός έλεγχος αναφέρθηκε από το 27,4% του δείγματος των 63 ΤΟΜΥ. Επίσης, ποσοστό 20,2% χρειάστηκε συνδυαστικά με άλλη αιτία επίσκεψης, να αντιμετωπιστούν συμπτώματα ασθένειας. Τέλος, ποσοστό 9,1% επισκέφθηκε ΤΟΜΥ για εμβολιασμό.

Η πλειονότητα των ασφαλισμένων (ποσοστό 85,1% των χρηστών έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού). Ποσοστό 36,6% έλαβε νοσηλευτικές υπηρεσίες , 13,6% έλαβε υπηρεσίες επισκέπτη υγείας και 12,45 υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού. Τέλος, ποσοστό 12.4% έλαβε υπηρεσίες παιδιάτρου.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναμονής, αναφέρεται πως το 67,9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του, το 21,4% περίμενε 15-30 λεπτά και το 9,7% περίμενε 31-60 λεπτά. Με δεδομένο πως ο κύριος όγκος των επισκέψεων γίνεται για συνταγογράφηση, δεν προκαλεί έκπληξη βεβαίως ο χρόνος αναμονής του 15λεπτου.

«Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας είναι η καρδιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δημιουργία τους αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα που έγινε τα τελευταία χρόνια. Από την έναρξη λειτουργίας τους, τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει περισσότερα από 15 εκ. Ευρώ» καταλήγει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείαςδιθυραμβικά, όσο και αυθαίρετα. Κι αυτό διότι ο κ. Βαρδαρός δεν μας δίδει περισσότερες λεπτομέρειες για την εξοικονόμηση αυτού του ποσού – πιθανόν έχει «ξεχάσει» πως η διακοπή των συμβάσεων περίπου 2.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Ιούλιο στέρησε χιλιάδες δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και τους «υποχρέωσε» να επιλέγουν τις ιδιωτικές επισκέψεις στους γιατρούς που είχαν στον ΕΟΠΥΥ. Κι επίσης, «ξεχνάει» μια σημαντική λεπτομέρεια, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ΤΟΜΥ ήταν Κέντρα Υγείας που μετονομάστηκαν, συνεπώς τις ίδιες υπηρεσίες υγείας πρόσφεραν και τα προηγούμενα χρόνια στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://ygeiamou.gr

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ

Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνουν οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που διαφήμισε δεόντως η κυβέρνηση. Το σχέδιο για τη δημιουργία των “ιατρείων της γειτονιάς”, μπορεί να ήταν μεγαλεπήβολο αρχικά, μήνα με το μήνα όμως άρχισε να φθίνει.

Και αυτό κυρίως λόγω της επαγγελματικής αστάθειας που προσέφερε στους γιατρούς, για εργασία δύο ετών με τη δυνατότητα για επέκταση για άλλα δύο χρόνια.
Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, στις Μονάδες εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

 

Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί. Δείτε ΕΔΩ όλα τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: «ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία»

Προς ώρας πάντως δύο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού, το εγχείρημα έμεινε στη μέση και επειδή δεν βρέθηκαν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι Μονάδες, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση η οποία προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός πιλοτικής λειτουργίας εκτιμήθηκε ως συνολική δημόσια δαπάνη στα 67.044.237,46 ευρώ.

 

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός έχει διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση τους και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, για πάνω δηλαδή από τα 4 χρόνια, από εθνικούς πόρους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία

Της Μαρίας Γλένη

Σε ένα μικρό ΙΚΑ φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 4 στους 10 πέρασαν το κατώφλι των ΤΟΜΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ένα ποσοστό που άγγιζε το 22,7% πήγε στις ΤΟΜΥ για να συνταγογραφήσει διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς 6 στους 10 πολίτες επισκέφθηκαν κάποια ΤΟΜΥ όχι για να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο αλλά για απλές συνταγές. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς οι περισσότερες Μονάδες είναι ενταγμένες κτιριακά μέσα στα Κέντρα Υγείας, αφού κοντά τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του εγχειρήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατόρθωσε να βρει ούτε κτίρια για να τις στεγάσει. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Άστεγες» και χωρίς γιατρούς ένα χρόνο μετά οι ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. υγείας μετά από μελέτη που έγινε για τη μέτρηση της ικανοποίησης των ληπτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε 63 ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα προέκυψε ότι:

Για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενείας μόλις το 20.2% προτίμησε τις ΤΟΜΥ υγείας ενώ ένα ποσοστό που φτάνει το 9,1% απευθύνθηκε για εμβολιασμό.

Ώρες αναμονής

Το 67.9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του

Το 21.4% περίμενε 15-30 λεπτά

Το 9.7% περίμενε 31-60 λεπτά

 

Όλοι σε Γενικό Γιατρό

Το 85.1% που απευθύνθηκε στις ΤΟΜΥ υγείας έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού, το 36.6% νοσηλευτικές υπηρεσίες, το 13.6% υπηρεσίες επισκέπτη υγείας, το 12.4% υπηρεσίες παιδιάτρου και το 12.4% έλαβε υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το αρχικό σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μετά βίας φτάνουν τις 127 σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πάντως από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ βάση των στοιχείων απολογισμού του Υπ. Υγείας 2017-2019:

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις

Έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Οι εκλογές «τρώνε» τον οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ

Στο… απώτερο μέλλον φαίνεται ότι οδηγείται η υλοποίηση του σχεδίου του οικογενειακού γιατρού, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν ήδη το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι θα λάβουν κι άλλη συνέχεια μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη άλλωστε ο θεσμός «κουτσαίνει» εδώ και καιρό, καθώς ακόμη δεν έχει προωθηθεί η προκήρυξη των νέων θέσεων για τους οικογενειακούς γιατρούς στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Διαβάστε ΕΔΩ τι έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας: «Έρχεται η νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ τον επόμενο μήνα! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας»

 

Όμως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραμένει λειψός αφού ούτε στις δημόσιες ΤΟΜΥ υπάρχουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι), αλλά ούτε και με τον ΕΟΠΥΥ έχουν γίνει οι απαιτούμενες συμβάσεις από οικογενειακούς γιατρούς.

Το μέλλον του οικογενειακού γιατρού
Πάντως και να αλλάξει η κυβέρνηση με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αναμένεται να προωθηθεί έστω με κάποιες αλλαγές.
Άλλωστε και η ΝΔ στο πρόγραμμά της προβλέπει την ύπαρξη οικογενειακού γιατρού αλλά με καλύτερες αποδοχές για τον ιατρικό κόσμο.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ, εάν εκλεγεί η ΝΔ, καθώς ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ σε δηλώσεις του στο παρελθόν είχε τονίσει ότι θα τις καταργούσε.

 

Όπως και να ‘χει και η ΤΟΜΥ παραμένουν ένα προβληματικό εγχείρημα αφού ακόμη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει παραδεχτεί ότι υπάρχου προβλήματα στέγασης και στελέχωσης γι αυτό και δεν έχει δημιουργηθεί ο αριθμός των 249 ΤΟΜΥ όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Δείτε ΕΔΩ τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός: «Υπ. Υγείας: Γιατί δεν άνοιξαν όλες οι ΤΟΜΥ; Πόσες επισκέψεις έγιναν»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Υγείας, ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Υπό κατάρρευση οι ΤΟΜΥ πριν καλά καλά ξεκινήσουν! Τι θα γίνει μετά τις εκλογές

Πριν καλά καλά ξεκινήσει ο περιβόητος θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), φαίνεται ότι τρίζουν τα θεμέλιά του. Άλλωστε οι ΤΟΜΥ είχαν αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή από τον ιατρικό κόσμο ο οποίος δεν είχε συμμετάσχει καν στην πρώτη προκήρυξη για διετείς προσλήψεις!

Οι εκλογές τρώνε τις ΤΟΜΥ
Όμως οι ΤΟΜΥ είναι πιθανό να πάψουν ακόμη και να λειτουργούν μετά τις εκλογές, καθώς στην περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ, ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, είχε διαμηνύσει ότι θα τις κλείσει.

 

Εξάλλου ήδη οι ΤΟΜΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης χώρων, αφού όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες στέγες για να τις φιλοξενήσουν. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υπ. Υγείας: Γιατί δεν άνοιξαν όλες οι ΤΟΜΥ; Πόσες επισκέψεις έγιναν»

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Ο ήδη προβληματικός νέος θεσμός διανύει τον δεύτερο χρόνο του (βαίνει προς ολοκλήρωση) και ακόμη να στελεχωθεί καθώς οι γιατροί συνεχίζουν να αδιαφορούν για την … ύπαρξή του.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι είχε πολυδιαφημιστεί η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ, από τις αρχές του χρόνου, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει βγει ποτέ στον αέρα. Τώρα μάλιστα λόγω εκλογών δεν θα ανακοινωθεί φυσικά ποτέ.

Παρά όμως τις προβληματικές ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 1 εκατ. δωρεάν επισκέψεις.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΙΣΘ σε Ξανθό: τι δεν μας είπε ο Υπουργός για τις ΤΟΜΥ;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο να συνομιλήσει με ιατρικούς συλλόγους «αντί να προσπαθεί να συγκινήσει το δικό του ακροατήριο».

Επίθεση στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ.

«Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ‘’προεκλογικού τύπου’’ παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην πόλη μας (σε εκδήλωση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας)» αναφέρει ο ΙΣΘ και συνεχίζει:

«Μεταξύ των άλλων ο κ. Υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει ένα εκατομμύριο εξετάσεις πολιτών στις ΤΟΜΥ, παραδέχτηκε όμως την καθυστέρηση του προγράμματος της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την οποία, μεταξύ άλλων, απέδωσε σε μη κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών λόγω της μετανάστευσης νέων επιστημόνων.

»Τι δεν μας είπε όμως ο κ. υπουργός:

»Πόσο κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους οι επισκέψεις στις ΤΟΜΥ και πόσο θα κόστιζαν εάν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αντί να δημιουργήσει νέες δομές με κατασπατάληση πόρων του ΕΣΠΑ, ενίσχυε τις ήδη υπάρχουσες με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

»Η μη κάλυψη οργανικών θέσεων που επικαλείται, δεν οφείλεται σε έλλειψη γιατρών αλλά σε έλλειψη γιατρών διατεθειμένων να εργαστούν με συνθήκες ‘’γαλέρας’’ στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να θυμίσουμε εδώ, ότι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη στο σύστημα ΠΦΥ που ξεκινάει στην Κύπρο βρίσκεται στο 15%!

»Επειδή η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας δεν αμφισβητείται από κανέναν, καλούμε άλλη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να υιοθετήσει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και να συνομιλήσει επιτέλους με τους γιατρούς και τους Ιατρικούς Συλλόγους αντί να προσπαθεί να συγκινήσει αποκλειστικά το δικό του κομματικό ακροατήριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: https://www.voria.gr/

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Από παιδιάτρους των ΤΟΜΥ οι βεβαιώσεις εξέτασης για το ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών

Οι γιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας συμπληρώνουν το δελτίο και χορηγούν τις βεβαιώσεις υγείας προς τους μαθητές.

 

Από παιδιάτρους των ΤΟΜΥ οι βεβαιώσεις εξέτασης για το ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών
Στους οικογενειακούς παιδιάτρους των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ανατίθεται η τήρηση του φύλλου ιατρικής εξέτασης για το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή (ΑΔΥΜ).

Οι γιατροί των ΤΟΜΥ συμπληρώνουν το δελτίο και χορηγούν τις βεβαιώσεις υγείας προς τους μαθητές.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, ενόψει των εγγραφών για τη νέα σχολική περίοδο.

Από το περιεχόμενο της εγκυκλίου προκύπτει πως οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, καλούνται να συντονίσουν τις μονάδες Υγείας της περιοχής ευθύνης τους για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου.

Το έντυπο του ΑΔΥΜ και το Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Το ΑΔΥΜ έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην προστασία και την προάσπιση της υγείας και της ζωής των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και τη στήριξη αυτών με τη λήψη ανάλογων μέτρων.

Αποτελεί μέσο επικοινωνίας του γιατρού με τη σχολική μονάδα και περιέχει τα πορίσματα της ιατρικής εξέτασης του μαθητή/τριας που αφορούν στο σχολείο.

Είναι απαραίτητο ως δικαιολογητικό για την εγγραφή των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α ́ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

Έχει χαρακτήρα ιατρικού πιστοποιητικού και είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες και γενικότερα στις σχολικές δραστηριότητες.

Πληροφορεί το διδακτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών και μαθητριών για θέματα που συνδέονται με την κατάσταση υγείας και τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Ενημέρωση
Για το περιεχόμενο του ΑΔΥΜ ενημερώνονται οι αρμόδιοι διδάσκοντες, καθώς και οι γιατροί ή άλλοι, αρμόδιοι κατά περίπτωση, επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να λάβουν μέτρα προστασίας και προάσπισης της υγείας και της ζωής των μαθητών.

Ο νόμος ορίζει πως για το περιεχόμενο του δελτίου μπορούν να ενημερώνονται και γιατροί νοσοκομείων για μαθητές που εμφανίζουν νοσήματα καρδιολογικά, αλλεργίες, νευρολογικά ή μεταβολισμού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται με σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και σε συνεργασία με τον αρμόδιο διευθυντή της σχολικής μονάδας. 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr

ΠΟΥ: Πλήρης στήριξη στις ΤΟΜΥ και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μέσο άμβλυνσης των ανισοτήτων στην υγεία και εφαρμογής της καθολικής κάλυψης υγείας εκτιμά ο διεθνής οργανισμός

Την πλήρη αποδοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) απολαμβάνει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και οι 120 και πλέον ΤΟΜΥ που έχουν ήδη συγκροτηθεί ανά τη χώρα, καθώς σύμφωνα με επιτόπια έρευνα του Οργανισμού για την ικανοποίηση των χρηστών, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν θετικά τις νέες υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια νέα δωρεάν υπηρεσία που οδηγεί σε καλύτερη υγεία για όλους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ, "το σύστημα υγείας της Ελλάδας επηρεάστηκε βαθιά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην ποιότητα της περίθαλψης και στην οικονομική προστασία. Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροπρόθεσμα προβλήματα σε τομείς, όπως η διακυβέρνηση της υγείας και η παροχή ΠΦΥ.

Απαντώντας σε αυτό το θέμα, ο ΠΟΥ και το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν την πρόταση για μια πλήρη αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας δέσμευσής τους για την καθολική κάλυψη υγείας. Οι νέες TOMY είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας".

Η συνεργασία αποκομίζει ανταμοιβές

«Στεκόμενοι πλάι στο Υπουργείο Υγείας, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να στηρίξουμε την υγεία του ελληνικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των πιο ευάλωτων», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ Zsuzsanna Jakab.

Η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και του Υπουργείου Υγείας οδήγησε στην εγκαινίαση, το 2018, Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής συνεργασία στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

"Αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη μετατόπιση της εστίασης από τη θεραπεία στην πρόληψη. Είναι η τεκμηριωμένη απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας και στο κοινωνικό αίτημα για εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ "το νεοσύστατο δίκτυο ΠΦΥ στην Ελλάδα συμπληρώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την πρόσβαση του ανασφάλιστου πληθυσμού στις δημόσιες δομές υγείας. Αλλά όχι μόνο υπογραμμίζει ότι η ΠΦΥ αποτελεί αναγκαίο βήμα στην επίτευξη της καθολικής κάλυψης υγείας, αλλά ταυτόχρονα δίνει το παράδειγμα ότι η επένδυση σε ανθρωποκεντρικό σύστημα περίθαλψης, βοηθά τις χώρες να δημιουργήσουν βιώσιμα συστήματα υγείας.

Οι ΤΟΜΥ αποτελούν βασικά στοιχεία του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εφαρμόσθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και είναι το πρώτο σημείο επαφής και ο κύριος συντονιστής της περίθαλψη των ανθρώπων στην κάθε περιοχή όπου λειτουργούν.

Από τις καταχωρίσεις που ξεκίνησαν στο τέλος του 2017, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στις TOMY και επωφελούνται από τις υπηρεσίες τους και πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν εγγραφεί στο δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων υγείας και των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών. Μια πρόσφατη έρευνα για την ικανοποίηση των ασθενών που διεξήχθη με την υποστήριξη του ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι οι TOMY έχουν γίνει αποδεκτές, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από τους χρήστες και η ζήτηση έχει υπερβεί τις προσδοκίες.

Στις ομάδες TOMY, οι πολυεπιστημονικές ομάδες - γενικοί ιατροί / οικογενειακοί γιατροί, παιδίατροι, νοσηλευτές, υγεία και κοινωνικοί λειτουργοί - παρέχουν μια συνεχή ιατρική περίθαλψη, προσφέροντας πρόληψη ασθενειών, προαγωγή της υγείας, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και περίθαλψη. Οι νέες μονάδες καθιερώνουν επίσης σταδιακά σαφείς μηχανισμούς παραπομπής. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στο δίκτυο διαφόρων δημόσιων και ιδιωτών παρόχων υγείας και κυρίως ειδικών, παρέχοντας φροντίδα κατόπιν αιτήματος και με ελάχιστο συντονισμό". 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Πως θα αποκτήσετε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αν δεν βρείτε οικογενειακό γιατρό!

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες είναι ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας ο οποίος θεσμοθετήθηκε και επίσημα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους.

Ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα πρέπει σύντομα να αποκτήσουν υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες ενώ οι γιατροί – όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση- θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία του ασθενούς στο φάκελο.

Από την άλλη πάντως τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πρέπει να τον δημιουργούν οι οικογενειακοί γιατροί με την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς.

Ωστόσο η δυσκολία ανεύρεσης ελεύθερου οικογενειακού γιατρού για ραντεβού, έχει προκαλέσει προβλήματα στους ασφαλισμένους οι οποίοι και δεν βρίσκουν να εξετασθούν δωρεάν και δεν μπορούν να αποκτήσουν τον φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα.

Εξάλλου οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί τόσο μέσω του ΕΟΠΥΥ, όσο και στις ΤΟΜΥ, δεν ξεπερνούν τους 1200 για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους.Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Ξεκινά πιλοτικά ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στις πρώτες ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Έτσι με το νέο νόμο του υπουργείου Υγείας με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, προβλέπεται ότι τον φάκελο μπορούν να τον δημιουργήσουν ακόμη και ιδιώτες Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί ή Παιδίατροι οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τους επισκεφθεί καταβάλλοντας από την τσέπη του το κόστος της επίσκεψης.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί 200.000 ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας, πριν ακόμη γίνουν υποχρεωτικοί μέσω του νέου νόμου.

Πάντως το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ η οποία θα διαχειρίζεται τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας προετοιμάζει και την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες θα ενσωματώνονται ηλεκτρονικά στον φάκελο του ασθενούς. Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τα νοσοκομεία καθώς ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν εξετάσεις δίνοντας τα αποτελέσματα ψηφιακά στους ασθενείς.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό

Ο Γολγοθάς που ανεβαίνει ο ασθενής στη χώρα μας, περιγράφεται από τις Οργανώσεις Ασθενών που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ και αποτυπώνεται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Alco, για λογαριασμό του ΙΣΑ, σύμφωνα με την οποία 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60%, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Health pharma

Σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η εικόνα των πολιτών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους οχτώ μήνες. Το 41% να δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη, σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ. Ενώ το 80% εξαναγκάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα το 20% πλήρωσε πάνω από 70 ευρώ. Ενώ το 59% γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

Η αποκαλυπτική αυτή έρευνα παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Alco κ. Κώστα Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, του Α’ Αντιπροέδρου κ. Φ. Πατσουράκου και μελών του ΔΣ κ.κ I. Kεχρής, Π. Λεονάρδου, Σ. Προβατάς, Α. Χατζής, Π. Ψυχάρης.

Συμμετοχή ασθενών

Στη Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ΠΦΥ έχει υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η υπολειτουργία των ΤοΜΥ και οι ελλείψεις οικογενειακών ιατρών, ειδικά στην περιφέρεια που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται, όπως τόνισαν.

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών, αναφέρθηκαν επίσης στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στις δημόσιες δομές υγείας. Οι ελλείψεις οδηγούν στην υπολειτουργία τους, καθώς και σε δυσβάσταχτες συμμετοχές των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κακή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ,στα οποία ακολουθούνται πρακτικές που δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς, υπάρχουν πολλές καταγγελίες, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ενώ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντονης υποκειμενικότητας, στις αποφάσεις, τα οποία είναι εις βάρος του ασθενή.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας -που αναδεικνύεται και από την έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco-, είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν την υγεία τους».
Τα συμπεράσματα της έρευνας

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο, τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, σε όλη την Ελλάδα.

Η έρευνα αποτυπώνει με σαφήνεια, την εικόνα και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση, με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια υγεία και παράλληλα αποτυπώνει την εξέλιξη των σχετικών τάσεων, μέσα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της, με εκείνα που προέκυψαν σε ανάλογη έρευνα, για λογαριασμό του ΙΣΑ, το Σεπτέμβριο του 2018.
Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών)και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.

• 2 στους 3 Έλληνες, κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας, κάθε χρόνο.

• 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί

• το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

• αυξήθηκε, ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν. Από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα.

• αυξήθηκε κατά 16% ,ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από 30% σε 46%

• το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το Δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.

• το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό. Ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας

• το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, τόνισε τα εξής:

«Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αποτυπώνει μια γενικά σταθερή εικόνα σε σχέση με την αντίληψη των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας. Γενική εκτίμηση είναι ότι στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση. Αν και σε σχέση με το Σεπτέμβριο, τα ποσοστά είναι σταθερά. Ενώ διατηρείται η δυσπιστία της κοινωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό θεωρεί ότι για να καλύψει τις ανάγκες της θα πρέπει να πληρώσει.

Στη συνολική αυτή εικόνα, το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι σαφώς περισσότερο γνωστό απ’ ότι τον Απρίλιο. Όπως σε καμία όμως περίπτωση δεν πλησιάζει στο βαθμό αναγνωρισιμότητας που θα έπρεπε να έχει. Το γεγονός είναι εντόνως προβληματικό. Όπως άλλωστε και ο χαμηλός βαθμός πρόθεσης ένταξης σε αυτό, που ναι μεν διπλασιάστηκε, κινείται όμως στα επίπεδα του 30%.

Προφανώς η τελική στάση όλων θα διευκρινιστεί όταν η γνώση καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, (κάτι που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας), η προδιάθεση όμως σήμερα, εξακολουθεί να δείχνει αρνητική.»
Στη Συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους των 19 Οργανώσεων Ασθενών που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ, παρέστησαν οι κάτωθι:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ
κ. Μιχαλοπούλου Παρασκευή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
κ. Χριστοδουλίδου Ιωάννα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ
κ. Χιώτη Βασιλική

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»
κ. Φιλιππίδου Αντωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
κ. Λύρας Βασίλειος

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

15 - 45 λεπτά έχουν οι γιατροί για κάθε ασθενή - νεό σύστημα παραπομπών στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Νέο ωράριο και πλαφόν για τις προγραματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθιερώνει το υπουργείο Υγείας.


Με τη νέα υπουργική απόφαση, οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντιάτρους των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να διαρκούν μέχρι 15 λεπτά! Κάθε γιατρός δηλαδή θα έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά για να εξετάσει τον ασθενή και να αποφασίσει διάγνωση και θεραπεία...

Προβλέπονται οι παρακάτω εξαιρέσεις:

για παιδιάτρους, καρδιολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους η επίσκεψη καθορίζεται στα 20 λεπτά,
για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό προβλέπονται 30 λεπτά,
οι ψυχίατροι, οι οδοντίατροι και οι ορθοδοντικοί πρέπει να αφιερώνουν σε κάθε ασθενή μέχρι 30 λεπτά,
οι παιδοψυχίατροι έχουν στη διάθεσή τους τον περισσότερο χρόνο για κάθε προγραμματισμένο ραντεβού, στα 45 λεπτά.
Η υπουργική απόφαση αναφέρει βέβαια οτι «σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του εξετάζοντος ιατρού».

Μέχρι 26 επισκέψεις την ημέρα
Κι ενώ οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί παραμένουν λιγοστοί σε όλη τη χώρα (μόλις που ξεπερνούν τους 1200 σε ΕΟΠΥΥ και Τοπικές Μονάδες Υγείας), το υπουργείο επιχειρεί να διαμορφώσει το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών.

Κάθε εγγεγραμμένος γιατρός μπορεί να έχει μέχρι 26 επισκέψεις τη μέρα, οι οποίες κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει στην ευθύνη του. Όσο περισσότεροι ασφαλισμένοι έχουν δηλώσει τον κάθε γιατρό, τόσες περισσότερες θα είναι οι επισκέψεις (στο σύνολο των 26) που θα αφιερώνονται σε αυτούς.

Οι γιατροί ειδικότητας - στους οποίους παραπέμπουν οι οικογενειακοί γιατροί - έχουν επίσης μέχρι 26 επισκέψεις τη μέρα και τις «μοιράζουν» ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό (από οικογενειακό) και σε αυτούς που δεν έχουν, ανάλογα με τον πληθυσμό κάλυψης.

Η απόφαση αναφέρει πως οι έκτακτες επισκέψεις πρέπει να καταλαμβάνουν μέχρι 20% του συνόλου (σσ πώς μπορούν να προβλεφθούν τα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν κάθε μέρα;) ενώ προβλέπεται κι ένα 10% του χρόνου των γιατρών για δράσεις στην κοινότητα.

Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και χωρίς οι γιατροί να αναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες «fast track», για να τα προλάβουν όλα!

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΚΕ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346 
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΚΕ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟ

Την Τετάρτη 3/4/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΣΚΕ με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ.Σταμάτη Βαρδαρο.

Από πλευράς ΠΟΣΚΕ παρευρέθησαν ο Πρόεδρος κ.Πατσουράκος Φώτιος, ο Γενικός Γραμματέας Τσάτσος Αναστάσιος και τα μέλη του Δ.Σ. Χρονόπουλος Αναστάσιος και Μαρκάκη Λίλιαν

Αντικείμενο συνάντησης ήταν οι κυοφορούμενες νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το προεδρείο της ΠΟΣΚΕ για τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιατρούς κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων που είναι οι κάτωθι:

1. Αποζημίωση κατά πράξη σε κλειστό προϋπολογισμό με λειτουργία μηνιαίου πλαφόν.

2. Κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

3. Διατήρηση τουλάχιστον ιδίας δαπάνης επισκέψεων ανά συμβαλλόμενη ειδικότητα με σήμερα

και κάλυψη περισσότερων περιοχών ή/και αύξηση αριθμού επισκέψεων.

4. Δημιουργία μητρώου συμβεβλημένων γιατρών από το οποίο θα αντλούνται οι επισκέψεις.

5. Κεντρικό σύστημα ραντεβού, στο οποίο ο γιατρός θα δηλώνει διαθεσιμότητα και κλείνει ραντεβού ο πολίτης.

6. Εκτός αποζημίωσης αυτοπαραπομπής οι περιπτώσεις μεμονωμένων επισκέψεων μετά από παραπομπή και 2 επισκέψεις.

7. Καθαρισμός τιμοκαταλόγου συμβεβλημένων.

8. Δημιουργία δύο κατηγοριών αποζημίωσης.

α) Μεμονωμένες επισκέψεις είτε ελεύθερος, είτε μετά από παραπομπή αποζημίωση 10€ για ελεύθερες, 12,5€ μετά από παραπομπή.

β) παρακολούθηση χρονίων μετά από ετήσια παραπομπή. Αποζημίωση 80€, με υποχρέωση 2 τουλάχιστον επισκέψεων/έτος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ ενημέρωσε τον κ.Βαρδαρο ότι:

1) Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το κεντρικό σύστημα κλεισίματος ραντεβού είναι ανέφικτο δεδομένου ότι θα υπάρχει ταλαιπωρία των ασθενών αφού ο ιατρός μη γνωρίζοντας τον ασθενή δεν γνωρίζει και τον χρόνο που θα χρειαστεί π.χ. για ένα Triplex καρδιάς και για τον λόγο αυτό προτάθηκε να υπάρχει μεν πρόγραμμα προγραμματισμού των ραντεβού το οποίο να διαχειρίζεται ο κάθε ιατρός με εποπτεία και έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Ως προς τις επισκέψεις προτείνεται να παραμείνει το σύστημα με αριθμό επισκέψεων και πριμοδότησης νέων ιατρών ως προς τον αριθμό των επισκέψεων με συγκεκριμένο αριθμό ανά εβδομάδα ώστε να μην κλείνουν οι επισκέψεις από τις πρώτες ημέρες του μήνα.

3) Όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί, να εξαιρούνται από το Rebate αυτοπαραπομπής δεδομένου ότι είναι αναγκαίες.

4) Η αμοιβή για τους χρόνιους ασθενείς και ο τρόπος επιλογής και παρακολούθησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης και μελέτης όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα για να υπάρξει κάποια συμφωνία, προτάθηκε όμως αύξηση της ετήσιας αποζημίωσης πέραν των 80€.

5) Αύξηση της χρηματοδότησης για τις επισκέψεις και Ιατρικές πράξεις και κατάργηση του Clawback. Σε κάθε περίπτωση πρέπει κάθε εξέταση που αναγράφεται και είναι εντός των πρωτοκόλλων να αμείβεται χωρίς εκπτώσεις και Clawback βάσει του κρατικού τιμολογίου, διαφορετικά τα πρωτόκολλα δεν έχουν νόημα να εφαρμόζονται. Αν οι εξετάσεις που γράφονται μέσω των πρωτοκόλλων ξεπερνούν το όριο της χρηματοδότησης αυτό είναι απόδειξη της υποχρηματοδότησης για την ΠΦΥ όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΠΟΣΚΕ.

6) Τέλος το οποιοδήποτε σύστημα παραπομπών γνωστό και ως Gatekeeping βρίσκει κάθετα αντίθετη την Ομοσπονδία την στιγμή που τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ορίζουν κάθε πότε μπορεί να γίνει εξέταση ή επίσκεψη και οποιαδήποτε διαμεσολάβηση οποιουδήποτε ιατρού για παραπομπή, μόνο κόστος θα επιφέρει στην πολιτεία και επιβάρυνση στην υγεία των ασθενών από την καθυστέρηση επίσκεψης στον ειδικό για την νόσο ιατρό.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία και συνάντηση για την οριστικοποίηση των συμβάσεων για τις οποίες η Ομοσπονδία ζητάει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης μαζί της και όχι ερήμην της.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ