ΠΦΥ

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την αρχή! Τι σχεδιάζουν Κικίλιας Κοντοζαμάνης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τη αρχή σκοπεύει να στήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς θεωρεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί καμία ουσιαστική δομή που να διευκολύνει τους πολίτες.

Κάτι που άλλωστε διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
Ο κ.Κικίλιας όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της παράδοσης παραλαβής τι θα κάνει με την Πρωτοβάθμια, απάντησε με νόημα: «Ποια Πρωτοβάθμια»…

Στο πλαίσιο αυτό η κυβερνώσα παράταξη έχει σχεδιάσει ήδη το νέο σύστημα ώστε να λειτουργήσει άμεσα και θα βασίζεται, προς ώρας τουλάχιστον, στις υπάρχουσες δομές, ενώ κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι ιδιώτες γιατροί.

 

Εξάλλου η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι όσα έγιναν μέχρι σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ με βάση πληροφορίες του HealthReport.gr οι περιβόητες ΤΟΜΥ που έμειναν στη μέση, αν δεν καταργηθούν μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ, θα αξιοποιηθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων της Πρωτοβάθμιας (πρώην ΠΕΔΥ)
Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι απόγιναν οι ΤΟΜΥ μετά από δύο χρόνια: «ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ»


Τα πρώτα βήματα στην Πρωτοβάθμια
Μέχρι να αλλάξει όμως το τοπίο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να ενεργοποιήσει την προτεραιότητα για το κλείσιμο των ραντεβού για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (εντός 24 ωρών), τα Άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και τους χρονίως πάσχοντες.

 

Πρόκειται για μία ρύθμιση που αναμένεται να ισχύσει τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες Μονάδες. Εξάλλου η απλή αυτή ρύθμιση δεν κοστίζει, αλλά αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασθενών, εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr.

Βέβαια για να προωθηθεί αυτή η ρύθμιση θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αναμονές στις Μονάδες υγείας, αφού σήμερα για να κλείσει κανείς ραντεβού θα πρέπει να περιμένει και μήνες.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις
Σε λίγους μήνες όλοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς αφού η νέα κυβέρνηση προτίθεται να κάνει συμφωνίες «πακέτο» με διαγνωστικά κέντρα ώστε να παρέχονται δωρεάν εξετάσεις στους ασθενείς είτε με την ενοικίαση μηχανήματων στο ΕΣΥ είτε ακόμη και στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα όπως άλλωστε γίνεται σήμερα μέσω ΕΟΠΥΥ.

 

Η διαφορά θα είναι – λένε πηγές στο HealthReport.gr– ότι τμήματα στα νοσοκομεία που σήμερα υπολειτουργούν ή διαθέτουν μονίμως χαλασμένα μηχανήματα με αποτέλεσμα να προωθούνται ούτως ή άλλως εκτός οι διαγνωστικές εξετάσεις, θα ενεργοποιηθούν με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα σε χαμηλές τιμές.

Μάλιστα οι πολίτες δεν θα πληρώνουν καμία συμμετοχή υπολογίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ σε μερικούς μήνες οι ασθενείς θα ενημερώνονται ακόμη και με SMS όταν θα πρέπει να επαναλάβουν μία εξέταση ή θα πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο.

Οι ιδιώτες γιατροί
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους του κλάδου ώστε να συζητηθούν από την αρχή οι αμοιβές τους, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

 

Εξάλλου οι συμβάσεις των ειδικών γιατρών του ΕΟΠΥΥ είναι ακόμη στον αέρα αφού δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ σε αναμονή είναι και οι οικογενειακοί γιατροί για νέα διαπραγμάτευση. Οι χαμηλές αμοιβές τους ήταν και ο λόγος που δε συμμετείχαν στο εγχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Οικογενειακός γιατρός: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε αμοιβές και ωράρια! Πόσο αυξάνονται»

Παρά βέβαια τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών παρέμεινε ανεμικό.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΤΟΜΥ: Μια… τομή στην Υγεία, που δεν έγινε ποτέ

Τοπικές Μονάδες Υγείας: Κάνουν κυρίως συνταγογράφηση, αλλά το υπουργείο Υγείας «βλέπει» μεταρρύθμιση - «Αυτοαποθεώνεται» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είχε αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Μετά τις ΤΟΜΥ έρχονται οι ΚΟΜΥ

ΤΟΜΥ: Δεν έχουν γιατρούς αλλά έχουν Επικοινωνιολόγο
Απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Υγείας έκανε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος είχε αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα δημόσιας υγείας, όπως έλεγε εμφατικά και ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2015 κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας – ο κ. Βαρδαρός ανέλαβε το 2016 τον σχεδιασμό και την υλοποίηση 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τη λειτουργία του οικογενειακού γιατρού.

Πρόκειται για έναν απολογισμό που χαρακτηρίζεται κυρίως από την έλλειψη οποιασδήποτε (αυτο)κριτικής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ό,τι επιχειρήθηκε και δεν είχε για πολλούς και διάφορους λόγους τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την ΠΦΥ είναι προφανής η αναντιστοιχία της πορείας της ΠΦΥ στη χώρα με ό,τι παρουσιάστηκε όπως και με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Ο απολογισμός παρά την παράθεση αριθμών διακρίνεται από θριαμβευτικό, σχεδόν αυτο-εγκωμιαστικό, τόνο.

Έτσι διόλου τυχαία ο κ. Βαρδαρός επιλέγει στην εισαγωγή του απολογισμού να παραθέσει μία φράση του Δρος Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ΠΦΥ στη χώρα μας: «Σκέφτομαι την Ελλάδα, που δεν έχει, ιστορικά, ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την ίδρυση μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας σε όλη τη χώρα, με διεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας και καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μου, ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένος».

Η ίδρυση των ΤΟΜΥ που θα αποτελούσαν τον κορμό – μαζί με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς- της ΠΦΥ έχει βγει εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος και κάθε… παράτασης του χρονοδιαγράμματος. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας είχε ανακοινώσει πως με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ θα άνοιγαν και θα λειτουργούσαν, ως τον Δεκέμβριο του 2018, 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα- μάλιστα σε πολλές περιοχές θα λειτουργούσαν σε Κέντρα Υγείας και σε άλλες δημόσιες δομές υγείας του ΙΚΑ και μετά του ΕΟΠΥΥ. Μέσω αυτών οι πολίτες θα παραπέμπονταν σε εξειδικευμένους γιατρούς από τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους (εφόσον πρόκειται για παιδιά) οι οποίοι θα είχαν ρόλο «τροχονόμου» μέσα στο σύστημα δημόσιας υγείας. Τον ίδιο ρόλο θα είχαν και οι περίπου 3.000 οικογενειακοί γιατροί που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ. Σημειωτέον ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα δινόταν για 2 συν 2 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΠΦΥ – στη συνέχεια θεωρητικά θα εξασφαλίζονταν η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

«Σήμερα, (Ιούνιος 2019), λειτουργούν 127 Τοπικές Ομάδες Υγείας – ΤΟΜΥ σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, υψηλή ανεργία και μικρή προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, για την κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού του γενικού πληθυσμού» αναφέρει το απολογιστικό δελτίο τύπου και παραθέτει τα σημεία ενημέρωσης των πολιτών (http://pfy.moh.gov.gr/, http://moh.gov.gr/, και στα τηλέφωνα: 2132161406 -07 -08).

Δεν αναφέρει, βεβαίως πως στην Αττική ο πληθυσμός ουσιαστικά έχει μείνει ακάλυπτος, καθώς στο λεκανοπέδιο λειτουργούν μόλις 44 ΤΟΜΥ από τις 127 που υπάρχουν συνολικά. Επίσης, στην Αττική έχουν γίνει οι λιγότερες συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους), γεγονός που ωθεί τον πληθυσμό είτε σε ιδιώτες γιατρούς εφόσον μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά είτε στα Τμήματα Επειγόντων σε εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Περίπου 1.100 επιστήμονες διαφορετικών πεδίων αποτελούν σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό των ΤΟΜΥ, επισημαίνεται στον απολογισμό. Δεν αναφέρεται όμως ότι οι θέσεις που έπρεπε να καλυφθούν ήταν 1.195 αλλά χρειάστηκε να γίνουν δύο προκηρύξεις και παρόλα αυτά καλύφθηκαν μόλις οι 500 θέσεις. Οι υπόλοιποι 700 είναι οι γιατροί που υπήρχαν στα Κέντρα Υγείας ή τα πολυϊατρεία και «βαφτίστηκαν» οικογενειακοί γιατροί των ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις. Επίσης, αναφέρει ότι έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 δράσεις στην κοινότητα.

Η ποιοτική ανάλυση των επισκέψεων, όμως, δείχνει πως πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμο ακόμη προκειμένου οι ΤΟΜΥ να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Στον απολογισμό περιέχονται τα δεδομένα των επισκέψεων που έγιναν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα από 63 ΤΟΜΥ. Ο κύριος όγκος των παρεχόμενων υπηρεσιών αφορά τη συνταγογράφηση: το 60% των επισκέψεων στις ΤΟΜΥ γίνεται για συνταγογράφηση φαρμάκων ή διαγνωστικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα, ως συχνότερες αιτίες επίσκεψης αναφέρθηκαν η συνταγογράφηση φαρμάκων (38,1%) και εργαστηριακών/διαγνωστικών εξετάσεων (22,7%). Η προγραμματισμένη επίσκεψη ή ο ιατρικός έλεγχος αναφέρθηκε από το 27,4% του δείγματος των 63 ΤΟΜΥ. Επίσης, ποσοστό 20,2% χρειάστηκε συνδυαστικά με άλλη αιτία επίσκεψης, να αντιμετωπιστούν συμπτώματα ασθένειας. Τέλος, ποσοστό 9,1% επισκέφθηκε ΤΟΜΥ για εμβολιασμό.

Η πλειονότητα των ασφαλισμένων (ποσοστό 85,1% των χρηστών έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού). Ποσοστό 36,6% έλαβε νοσηλευτικές υπηρεσίες , 13,6% έλαβε υπηρεσίες επισκέπτη υγείας και 12,45 υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού. Τέλος, ποσοστό 12.4% έλαβε υπηρεσίες παιδιάτρου.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο αναμονής, αναφέρεται πως το 67,9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του, το 21,4% περίμενε 15-30 λεπτά και το 9,7% περίμενε 31-60 λεπτά. Με δεδομένο πως ο κύριος όγκος των επισκέψεων γίνεται για συνταγογράφηση, δεν προκαλεί έκπληξη βεβαίως ο χρόνος αναμονής του 15λεπτου.

«Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας είναι η καρδιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δημιουργία τους αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα που έγινε τα τελευταία χρόνια. Από την έναρξη λειτουργίας τους, τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει περισσότερα από 15 εκ. Ευρώ» καταλήγει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείαςδιθυραμβικά, όσο και αυθαίρετα. Κι αυτό διότι ο κ. Βαρδαρός δεν μας δίδει περισσότερες λεπτομέρειες για την εξοικονόμηση αυτού του ποσού – πιθανόν έχει «ξεχάσει» πως η διακοπή των συμβάσεων περίπου 2.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Ιούλιο στέρησε χιλιάδες δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και τους «υποχρέωσε» να επιλέγουν τις ιδιωτικές επισκέψεις στους γιατρούς που είχαν στον ΕΟΠΥΥ. Κι επίσης, «ξεχνάει» μια σημαντική λεπτομέρεια, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ΤΟΜΥ ήταν Κέντρα Υγείας που μετονομάστηκαν, συνεπώς τις ίδιες υπηρεσίες υγείας πρόσφεραν και τα προηγούμενα χρόνια στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://ygeiamou.gr

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ

Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνουν οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που διαφήμισε δεόντως η κυβέρνηση. Το σχέδιο για τη δημιουργία των “ιατρείων της γειτονιάς”, μπορεί να ήταν μεγαλεπήβολο αρχικά, μήνα με το μήνα όμως άρχισε να φθίνει.

Και αυτό κυρίως λόγω της επαγγελματικής αστάθειας που προσέφερε στους γιατρούς, για εργασία δύο ετών με τη δυνατότητα για επέκταση για άλλα δύο χρόνια.
Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, στις Μονάδες εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

 

Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί. Δείτε ΕΔΩ όλα τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: «ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία»

Προς ώρας πάντως δύο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού, το εγχείρημα έμεινε στη μέση και επειδή δεν βρέθηκαν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι Μονάδες, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση η οποία προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός πιλοτικής λειτουργίας εκτιμήθηκε ως συνολική δημόσια δαπάνη στα 67.044.237,46 ευρώ.

 

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός έχει διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση τους και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, για πάνω δηλαδή από τα 4 χρόνια, από εθνικούς πόρους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία

Της Μαρίας Γλένη

Σε ένα μικρό ΙΚΑ φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 4 στους 10 πέρασαν το κατώφλι των ΤΟΜΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ένα ποσοστό που άγγιζε το 22,7% πήγε στις ΤΟΜΥ για να συνταγογραφήσει διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Συνεπώς 6 στους 10 πολίτες επισκέφθηκαν κάποια ΤΟΜΥ όχι για να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο αλλά για απλές συνταγές. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς οι περισσότερες Μονάδες είναι ενταγμένες κτιριακά μέσα στα Κέντρα Υγείας, αφού κοντά τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση του εγχειρήματος, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατόρθωσε να βρει ούτε κτίρια για να τις στεγάσει. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: «Άστεγες» και χωρίς γιατρούς ένα χρόνο μετά οι ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. υγείας μετά από μελέτη που έγινε για τη μέτρηση της ικανοποίησης των ληπτών των υπηρεσιών ΠΦΥ σε 63 ΤΟΜΥ, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019, σε 2.620 άτομα προέκυψε ότι:

Για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ασθενείας μόλις το 20.2% προτίμησε τις ΤΟΜΥ υγείας ενώ ένα ποσοστό που φτάνει το 9,1% απευθύνθηκε για εμβολιασμό.

Ώρες αναμονής

Το 67.9% περίμενε λιγότερο από 15 λεπτά για το ραντεβού του

Το 21.4% περίμενε 15-30 λεπτά

Το 9.7% περίμενε 31-60 λεπτά

 

Όλοι σε Γενικό Γιατρό

Το 85.1% που απευθύνθηκε στις ΤΟΜΥ υγείας έλαβε υπηρεσίες Γενικού Ιατρού, το 36.6% νοσηλευτικές υπηρεσίες, το 13.6% υπηρεσίες επισκέπτη υγείας, το 12.4% υπηρεσίες παιδιάτρου και το 12.4% έλαβε υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το αρχικό σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε τη δημιουργία 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), μετά βίας φτάνουν τις 127 σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πάντως από την έναρξη της λειτουργίας τους μέχρι σήμερα, στις ΤΟΜΥ βάση των στοιχείων απολογισμού του Υπ. Υγείας 2017-2019:

Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέψεις

Έλαβαν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πάω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

Οι εκλογές «τρώνε» τον οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ

Στο… απώτερο μέλλον φαίνεται ότι οδηγείται η υλοποίηση του σχεδίου του οικογενειακού γιατρού, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν ήδη το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι θα λάβουν κι άλλη συνέχεια μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη άλλωστε ο θεσμός «κουτσαίνει» εδώ και καιρό, καθώς ακόμη δεν έχει προωθηθεί η προκήρυξη των νέων θέσεων για τους οικογενειακούς γιατρούς στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Διαβάστε ΕΔΩ τι έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας: «Έρχεται η νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ τον επόμενο μήνα! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας»

 

Όμως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού παραμένει λειψός αφού ούτε στις δημόσιες ΤΟΜΥ υπάρχουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι), αλλά ούτε και με τον ΕΟΠΥΥ έχουν γίνει οι απαιτούμενες συμβάσεις από οικογενειακούς γιατρούς.

Το μέλλον του οικογενειακού γιατρού
Πάντως και να αλλάξει η κυβέρνηση με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αναμένεται να προωθηθεί έστω με κάποιες αλλαγές.
Άλλωστε και η ΝΔ στο πρόγραμμά της προβλέπει την ύπαρξη οικογενειακού γιατρού αλλά με καλύτερες αποδοχές για τον ιατρικό κόσμο.

Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις ΤΟΜΥ, εάν εκλεγεί η ΝΔ, καθώς ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ σε δηλώσεις του στο παρελθόν είχε τονίσει ότι θα τις καταργούσε.

 

Όπως και να ‘χει και η ΤΟΜΥ παραμένουν ένα προβληματικό εγχείρημα αφού ακόμη και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει παραδεχτεί ότι υπάρχου προβλήματα στέγασης και στελέχωσης γι αυτό και δεν έχει δημιουργηθεί ο αριθμός των 249 ΤΟΜΥ όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση. Δείτε ΕΔΩ τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός: «Υπ. Υγείας: Γιατί δεν άνοιξαν όλες οι ΤΟΜΥ; Πόσες επισκέψεις έγιναν»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο Υγείας, ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Υπό κατάρρευση οι ΤΟΜΥ πριν καλά καλά ξεκινήσουν! Τι θα γίνει μετά τις εκλογές

Πριν καλά καλά ξεκινήσει ο περιβόητος θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), φαίνεται ότι τρίζουν τα θεμέλιά του. Άλλωστε οι ΤΟΜΥ είχαν αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή από τον ιατρικό κόσμο ο οποίος δεν είχε συμμετάσχει καν στην πρώτη προκήρυξη για διετείς προσλήψεις!

Οι εκλογές τρώνε τις ΤΟΜΥ
Όμως οι ΤΟΜΥ είναι πιθανό να πάψουν ακόμη και να λειτουργούν μετά τις εκλογές, καθώς στην περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ, ο τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου, είχε διαμηνύσει ότι θα τις κλείσει.

 

Εξάλλου ήδη οι ΤΟΜΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί μέσα στα Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης χώρων, αφού όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες στέγες για να τις φιλοξενήσουν. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υπ. Υγείας: Γιατί δεν άνοιξαν όλες οι ΤΟΜΥ; Πόσες επισκέψεις έγιναν»

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Ο ήδη προβληματικός νέος θεσμός διανύει τον δεύτερο χρόνο του (βαίνει προς ολοκλήρωση) και ακόμη να στελεχωθεί καθώς οι γιατροί συνεχίζουν να αδιαφορούν για την … ύπαρξή του.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι είχε πολυδιαφημιστεί η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ, από τις αρχές του χρόνου, αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει βγει ποτέ στον αέρα. Τώρα μάλιστα λόγω εκλογών δεν θα ανακοινωθεί φυσικά ποτέ.

Παρά όμως τις προβληματικές ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 1 εκατ. δωρεάν επισκέψεις.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΙΣΘ σε Ξανθό: τι δεν μας είπε ο Υπουργός για τις ΤΟΜΥ;

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο να συνομιλήσει με ιατρικούς συλλόγους «αντί να προσπαθεί να συγκινήσει το δικό του ακροατήριο».

Επίθεση στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ.

«Πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την ‘’προεκλογικού τύπου’’ παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην πόλη μας (σε εκδήλωση της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας)» αναφέρει ο ΙΣΘ και συνεχίζει:

«Μεταξύ των άλλων ο κ. Υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει ένα εκατομμύριο εξετάσεις πολιτών στις ΤΟΜΥ, παραδέχτηκε όμως την καθυστέρηση του προγράμματος της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την οποία, μεταξύ άλλων, απέδωσε σε μη κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών λόγω της μετανάστευσης νέων επιστημόνων.

»Τι δεν μας είπε όμως ο κ. υπουργός:

»Πόσο κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους οι επισκέψεις στις ΤΟΜΥ και πόσο θα κόστιζαν εάν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αντί να δημιουργήσει νέες δομές με κατασπατάληση πόρων του ΕΣΠΑ, ενίσχυε τις ήδη υπάρχουσες με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

»Η μη κάλυψη οργανικών θέσεων που επικαλείται, δεν οφείλεται σε έλλειψη γιατρών αλλά σε έλλειψη γιατρών διατεθειμένων να εργαστούν με συνθήκες ‘’γαλέρας’’ στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να θυμίσουμε εδώ, ότι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη στο σύστημα ΠΦΥ που ξεκινάει στην Κύπρο βρίσκεται στο 15%!

»Επειδή η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας δεν αμφισβητείται από κανέναν, καλούμε άλλη μία φορά το Υπουργείο Υγείας να υιοθετήσει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και να συνομιλήσει επιτέλους με τους γιατρούς και τους Ιατρικούς Συλλόγους αντί να προσπαθεί να συγκινήσει αποκλειστικά το δικό του κομματικό ακροατήριο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: https://www.voria.gr/

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Από παιδιάτρους των ΤΟΜΥ οι βεβαιώσεις εξέτασης για το ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών

Οι γιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας συμπληρώνουν το δελτίο και χορηγούν τις βεβαιώσεις υγείας προς τους μαθητές.

 

Από παιδιάτρους των ΤΟΜΥ οι βεβαιώσεις εξέτασης για το ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών
Στους οικογενειακούς παιδιάτρους των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ανατίθεται η τήρηση του φύλλου ιατρικής εξέτασης για το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή (ΑΔΥΜ).

Οι γιατροί των ΤΟΜΥ συμπληρώνουν το δελτίο και χορηγούν τις βεβαιώσεις υγείας προς τους μαθητές.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, ενόψει των εγγραφών για τη νέα σχολική περίοδο.

Από το περιεχόμενο της εγκυκλίου προκύπτει πως οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, καλούνται να συντονίσουν τις μονάδες Υγείας της περιοχής ευθύνης τους για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου.

Το έντυπο του ΑΔΥΜ και το Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Το ΑΔΥΜ έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην προστασία και την προάσπιση της υγείας και της ζωής των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και τη στήριξη αυτών με τη λήψη ανάλογων μέτρων.

Αποτελεί μέσο επικοινωνίας του γιατρού με τη σχολική μονάδα και περιέχει τα πορίσματα της ιατρικής εξέτασης του μαθητή/τριας που αφορούν στο σχολείο.

Είναι απαραίτητο ως δικαιολογητικό για την εγγραφή των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α ́ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου.

Έχει χαρακτήρα ιατρικού πιστοποιητικού και είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες και γενικότερα στις σχολικές δραστηριότητες.

Πληροφορεί το διδακτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών και μαθητριών για θέματα που συνδέονται με την κατάσταση υγείας και τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Ενημέρωση
Για το περιεχόμενο του ΑΔΥΜ ενημερώνονται οι αρμόδιοι διδάσκοντες, καθώς και οι γιατροί ή άλλοι, αρμόδιοι κατά περίπτωση, επαγγελματίες Υγείας, προκειμένου να λάβουν μέτρα προστασίας και προάσπισης της υγείας και της ζωής των μαθητών.

Ο νόμος ορίζει πως για το περιεχόμενο του δελτίου μπορούν να ενημερώνονται και γιατροί νοσοκομείων για μαθητές που εμφανίζουν νοσήματα καρδιολογικά, αλλεργίες, νευρολογικά ή μεταβολισμού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται με σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και σε συνεργασία με τον αρμόδιο διευθυντή της σχολικής μονάδας. 

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr

ΠΟΥ: Πλήρης στήριξη στις ΤΟΜΥ και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μέσο άμβλυνσης των ανισοτήτων στην υγεία και εφαρμογής της καθολικής κάλυψης υγείας εκτιμά ο διεθνής οργανισμός

Την πλήρη αποδοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) απολαμβάνει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και οι 120 και πλέον ΤΟΜΥ που έχουν ήδη συγκροτηθεί ανά τη χώρα, καθώς σύμφωνα με επιτόπια έρευνα του Οργανισμού για την ικανοποίηση των χρηστών, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν θετικά τις νέες υπηρεσίες, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια νέα δωρεάν υπηρεσία που οδηγεί σε καλύτερη υγεία για όλους.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ, "το σύστημα υγείας της Ελλάδας επηρεάστηκε βαθιά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην ποιότητα της περίθαλψης και στην οικονομική προστασία. Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροπρόθεσμα προβλήματα σε τομείς, όπως η διακυβέρνηση της υγείας και η παροχή ΠΦΥ.

Απαντώντας σε αυτό το θέμα, ο ΠΟΥ και το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν την πρόταση για μια πλήρη αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο της αμοιβαίας δέσμευσής τους για την καθολική κάλυψη υγείας. Οι νέες TOMY είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας".

Η συνεργασία αποκομίζει ανταμοιβές

«Στεκόμενοι πλάι στο Υπουργείο Υγείας, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για να στηρίξουμε την υγεία του ελληνικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των πιο ευάλωτων», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ Zsuzsanna Jakab.

Η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΠΟΥ και του Υπουργείου Υγείας οδήγησε στην εγκαινίαση, το 2018, Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής συνεργασία στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

"Αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη μετατόπιση της εστίασης από τη θεραπεία στην πρόληψη. Είναι η τεκμηριωμένη απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας και στο κοινωνικό αίτημα για εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ "το νεοσύστατο δίκτυο ΠΦΥ στην Ελλάδα συμπληρώνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την πρόσβαση του ανασφάλιστου πληθυσμού στις δημόσιες δομές υγείας. Αλλά όχι μόνο υπογραμμίζει ότι η ΠΦΥ αποτελεί αναγκαίο βήμα στην επίτευξη της καθολικής κάλυψης υγείας, αλλά ταυτόχρονα δίνει το παράδειγμα ότι η επένδυση σε ανθρωποκεντρικό σύστημα περίθαλψης, βοηθά τις χώρες να δημιουργήσουν βιώσιμα συστήματα υγείας.

Οι ΤΟΜΥ αποτελούν βασικά στοιχεία του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εφαρμόσθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και είναι το πρώτο σημείο επαφής και ο κύριος συντονιστής της περίθαλψη των ανθρώπων στην κάθε περιοχή όπου λειτουργούν.

Από τις καταχωρίσεις που ξεκίνησαν στο τέλος του 2017, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στις TOMY και επωφελούνται από τις υπηρεσίες τους και πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν εγγραφεί στο δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων υγείας και των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών. Μια πρόσφατη έρευνα για την ικανοποίηση των ασθενών που διεξήχθη με την υποστήριξη του ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι οι TOMY έχουν γίνει αποδεκτές, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από τους χρήστες και η ζήτηση έχει υπερβεί τις προσδοκίες.

Στις ομάδες TOMY, οι πολυεπιστημονικές ομάδες - γενικοί ιατροί / οικογενειακοί γιατροί, παιδίατροι, νοσηλευτές, υγεία και κοινωνικοί λειτουργοί - παρέχουν μια συνεχή ιατρική περίθαλψη, προσφέροντας πρόληψη ασθενειών, προαγωγή της υγείας, διάγνωση, θεραπεία, παρακολούθηση και περίθαλψη. Οι νέες μονάδες καθιερώνουν επίσης σταδιακά σαφείς μηχανισμούς παραπομπής. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στο δίκτυο διαφόρων δημόσιων και ιδιωτών παρόχων υγείας και κυρίως ειδικών, παρέχοντας φροντίδα κατόπιν αιτήματος και με ελάχιστο συντονισμό". 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Πως θα αποκτήσετε ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αν δεν βρείτε οικογενειακό γιατρό!

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) είναι υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες είναι ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας ο οποίος θεσμοθετήθηκε και επίσημα με το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους.

Ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας θα πρέπει σύντομα να αποκτήσουν υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες ενώ οι γιατροί – όλοι όσοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση- θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία του ασθενούς στο φάκελο.

Από την άλλη πάντως τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πρέπει να τον δημιουργούν οι οικογενειακοί γιατροί με την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς.

Ωστόσο η δυσκολία ανεύρεσης ελεύθερου οικογενειακού γιατρού για ραντεβού, έχει προκαλέσει προβλήματα στους ασφαλισμένους οι οποίοι και δεν βρίσκουν να εξετασθούν δωρεάν και δεν μπορούν να αποκτήσουν τον φάκελο ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα.

Εξάλλου οι διαθέσιμοι οικογενειακοί γιατροί τόσο μέσω του ΕΟΠΥΥ, όσο και στις ΤΟΜΥ, δεν ξεπερνούν τους 1200 για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους.Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Ξεκινά πιλοτικά ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στις πρώτες ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

Έτσι με το νέο νόμο του υπουργείου Υγείας με τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, προβλέπεται ότι τον φάκελο μπορούν να τον δημιουργήσουν ακόμη και ιδιώτες Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί ή Παιδίατροι οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τους επισκεφθεί καταβάλλοντας από την τσέπη του το κόστος της επίσκεψης.

 

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημιουργηθεί 200.000 ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας, πριν ακόμη γίνουν υποχρεωτικοί μέσω του νέου νόμου.

Πάντως το επόμενο διάστημα η ΗΔΙΚΑ η οποία θα διαχειρίζεται τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας προετοιμάζει και την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες θα ενσωματώνονται ηλεκτρονικά στον φάκελο του ασθενούς. Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τα νοσοκομεία καθώς ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν εξετάσεις δίνοντας τα αποτελέσματα ψηφιακά στους ασθενείς.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό

Ο Γολγοθάς που ανεβαίνει ο ασθενής στη χώρα μας, περιγράφεται από τις Οργανώσεις Ασθενών που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ και αποτυπώνεται στα ευρήματα αποκαλυπτικής πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Alco, για λογαριασμό του ΙΣΑ, σύμφωνα με την οποία 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60%, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται.

Health pharma

Σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η εικόνα των πολιτών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους οχτώ μήνες. Το 41% να δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη, σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ. Ενώ το 80% εξαναγκάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα το 20% πλήρωσε πάνω από 70 ευρώ. Ενώ το 59% γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

Η αποκαλυπτική αυτή έρευνα παρουσιάστηκε, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Alco κ. Κώστα Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, του Α’ Αντιπροέδρου κ. Φ. Πατσουράκου και μελών του ΔΣ κ.κ I. Kεχρής, Π. Λεονάρδου, Σ. Προβατάς, Α. Χατζής, Π. Ψυχάρης.

Συμμετοχή ασθενών

Στη Συνέντευξη Τύπου, συμμετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών που συμμετέχουν στη διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στη χώρα μας.

Ειδικότερα, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το ΠΦΥ έχει υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η υπολειτουργία των ΤοΜΥ και οι ελλείψεις οικογενειακών ιατρών, ειδικά στην περιφέρεια που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται, όπως τόνισαν.

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών, αναφέρθηκαν επίσης στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στις δημόσιες δομές υγείας. Οι ελλείψεις οδηγούν στην υπολειτουργία τους, καθώς και σε δυσβάσταχτες συμμετοχές των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κακή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ,στα οποία ακολουθούνται πρακτικές που δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς, υπάρχουν πολλές καταγγελίες, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ενώ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντονης υποκειμενικότητας, στις αποφάσεις, τα οποία είναι εις βάρος του ασθενή.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας -που αναδεικνύεται και από την έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco-, είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν την υγεία τους».
Τα συμπεράσματα της έρευνας

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο, τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, σε όλη την Ελλάδα.

Η έρευνα αποτυπώνει με σαφήνεια, την εικόνα και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση, με σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Δημόσια υγεία και παράλληλα αποτυπώνει την εξέλιξη των σχετικών τάσεων, μέσα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της, με εκείνα που προέκυψαν σε ανάλογη έρευνα, για λογαριασμό του ΙΣΑ, το Σεπτέμβριο του 2018.
Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών)και 4 τους 10 τη δαπάνη για φάρμακα.

• 2 στους 3 Έλληνες, κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας, κάθε χρόνο.

• 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ενώ 3 στους 10 ότι έχουν μείνει στάσιμες και 2 στους 10 ότι έχουν βελτιωθεί

• το 59% των πολιτών γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.

• αυξήθηκε, ο αριθμός των πολιτών που δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επισκέφθηκαν. Από 36% το περασμένο Σεπτέμβριο, σε 41% σήμερα.

• αυξήθηκε κατά 16% ,ο αριθμός των πολιτών που εκτιμούν ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από 30% σε 46%

• το 50% δυσπιστεί σε σχέση με το Δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.

• το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό. Ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας

• το 80% των πολιτών έχει πληρώσει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως επίσκεψη σε γιατρό ή διαγνωστικές εξετάσεις ενώ το 20% έχει πληρώσει πάνω από 70 ευρώ.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, τόνισε τα εξής:

«Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αποτυπώνει μια γενικά σταθερή εικόνα σε σχέση με την αντίληψη των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας. Γενική εκτίμηση είναι ότι στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση. Αν και σε σχέση με το Σεπτέμβριο, τα ποσοστά είναι σταθερά. Ενώ διατηρείται η δυσπιστία της κοινωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό θεωρεί ότι για να καλύψει τις ανάγκες της θα πρέπει να πληρώσει.

Στη συνολική αυτή εικόνα, το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι σαφώς περισσότερο γνωστό απ’ ότι τον Απρίλιο. Όπως σε καμία όμως περίπτωση δεν πλησιάζει στο βαθμό αναγνωρισιμότητας που θα έπρεπε να έχει. Το γεγονός είναι εντόνως προβληματικό. Όπως άλλωστε και ο χαμηλός βαθμός πρόθεσης ένταξης σε αυτό, που ναι μεν διπλασιάστηκε, κινείται όμως στα επίπεδα του 30%.

Προφανώς η τελική στάση όλων θα διευκρινιστεί όταν η γνώση καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, (κάτι που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας), η προδιάθεση όμως σήμερα, εξακολουθεί να δείχνει αρνητική.»
Στη Συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους των 19 Οργανώσεων Ασθενών που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας του ΙΣΑ, παρέστησαν οι κάτωθι:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ
κ. Μιχαλοπούλου Παρασκευή

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
κ. Χριστοδουλίδου Ιωάννα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ
κ. Χιώτη Βασιλική

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»
κ. Φιλιππίδου Αντωνία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
κ. Λύρας Βασίλειος

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

15 - 45 λεπτά έχουν οι γιατροί για κάθε ασθενή - νεό σύστημα παραπομπών στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Νέο ωράριο και πλαφόν για τις προγραματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθιερώνει το υπουργείο Υγείας.


Με τη νέα υπουργική απόφαση, οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντιάτρους των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να διαρκούν μέχρι 15 λεπτά! Κάθε γιατρός δηλαδή θα έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά για να εξετάσει τον ασθενή και να αποφασίσει διάγνωση και θεραπεία...

Προβλέπονται οι παρακάτω εξαιρέσεις:

για παιδιάτρους, καρδιολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους η επίσκεψη καθορίζεται στα 20 λεπτά,
για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό προβλέπονται 30 λεπτά,
οι ψυχίατροι, οι οδοντίατροι και οι ορθοδοντικοί πρέπει να αφιερώνουν σε κάθε ασθενή μέχρι 30 λεπτά,
οι παιδοψυχίατροι έχουν στη διάθεσή τους τον περισσότερο χρόνο για κάθε προγραμματισμένο ραντεβού, στα 45 λεπτά.
Η υπουργική απόφαση αναφέρει βέβαια οτι «σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του και υπόκειται στην επιστημονική κρίση του εξετάζοντος ιατρού».

Μέχρι 26 επισκέψεις την ημέρα
Κι ενώ οι εγγεγραμμένοι οικογενειακοί γιατροί παραμένουν λιγοστοί σε όλη τη χώρα (μόλις που ξεπερνούν τους 1200 σε ΕΟΠΥΥ και Τοπικές Μονάδες Υγείας), το υπουργείο επιχειρεί να διαμορφώσει το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών.

Κάθε εγγεγραμμένος γιατρός μπορεί να έχει μέχρι 26 επισκέψεις τη μέρα, οι οποίες κατανέμονται ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει στην ευθύνη του. Όσο περισσότεροι ασφαλισμένοι έχουν δηλώσει τον κάθε γιατρό, τόσες περισσότερες θα είναι οι επισκέψεις (στο σύνολο των 26) που θα αφιερώνονται σε αυτούς.

Οι γιατροί ειδικότητας - στους οποίους παραπέμπουν οι οικογενειακοί γιατροί - έχουν επίσης μέχρι 26 επισκέψεις τη μέρα και τις «μοιράζουν» ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό (από οικογενειακό) και σε αυτούς που δεν έχουν, ανάλογα με τον πληθυσμό κάλυψης.

Η απόφαση αναφέρει πως οι έκτακτες επισκέψεις πρέπει να καταλαμβάνουν μέχρι 20% του συνόλου (σσ πώς μπορούν να προβλεφθούν τα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν κάθε μέρα;) ενώ προβλέπεται κι ένα 10% του χρόνου των γιατρών για δράσεις στην κοινότητα.

Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά μπορούν στην πράξη να εφαρμοστούν χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και χωρίς οι γιατροί να αναγκάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες «fast track», για να τα προλάβουν όλα!

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΚΕ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Τ.Κ 16346 
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
Δνση Επικοινωνίας : Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΣΚΕ ΜΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ κ.ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟ

Την Τετάρτη 3/4/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΣΚΕ με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ.Σταμάτη Βαρδαρο.

Από πλευράς ΠΟΣΚΕ παρευρέθησαν ο Πρόεδρος κ.Πατσουράκος Φώτιος, ο Γενικός Γραμματέας Τσάτσος Αναστάσιος και τα μέλη του Δ.Σ. Χρονόπουλος Αναστάσιος και Μαρκάκη Λίλιαν

Αντικείμενο συνάντησης ήταν οι κυοφορούμενες νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε το προεδρείο της ΠΟΣΚΕ για τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιατρούς κλινικοεργαστηριακών ειδικοτήτων που είναι οι κάτωθι:

1. Αποζημίωση κατά πράξη σε κλειστό προϋπολογισμό με λειτουργία μηνιαίου πλαφόν.

2. Κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιοχή και ανά ειδικότητα.

3. Διατήρηση τουλάχιστον ιδίας δαπάνης επισκέψεων ανά συμβαλλόμενη ειδικότητα με σήμερα

και κάλυψη περισσότερων περιοχών ή/και αύξηση αριθμού επισκέψεων.

4. Δημιουργία μητρώου συμβεβλημένων γιατρών από το οποίο θα αντλούνται οι επισκέψεις.

5. Κεντρικό σύστημα ραντεβού, στο οποίο ο γιατρός θα δηλώνει διαθεσιμότητα και κλείνει ραντεβού ο πολίτης.

6. Εκτός αποζημίωσης αυτοπαραπομπής οι περιπτώσεις μεμονωμένων επισκέψεων μετά από παραπομπή και 2 επισκέψεις.

7. Καθαρισμός τιμοκαταλόγου συμβεβλημένων.

8. Δημιουργία δύο κατηγοριών αποζημίωσης.

α) Μεμονωμένες επισκέψεις είτε ελεύθερος, είτε μετά από παραπομπή αποζημίωση 10€ για ελεύθερες, 12,5€ μετά από παραπομπή.

β) παρακολούθηση χρονίων μετά από ετήσια παραπομπή. Αποζημίωση 80€, με υποχρέωση 2 τουλάχιστον επισκέψεων/έτος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ ενημέρωσε τον κ.Βαρδαρο ότι:

1) Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το κεντρικό σύστημα κλεισίματος ραντεβού είναι ανέφικτο δεδομένου ότι θα υπάρχει ταλαιπωρία των ασθενών αφού ο ιατρός μη γνωρίζοντας τον ασθενή δεν γνωρίζει και τον χρόνο που θα χρειαστεί π.χ. για ένα Triplex καρδιάς και για τον λόγο αυτό προτάθηκε να υπάρχει μεν πρόγραμμα προγραμματισμού των ραντεβού το οποίο να διαχειρίζεται ο κάθε ιατρός με εποπτεία και έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ.

2) Ως προς τις επισκέψεις προτείνεται να παραμείνει το σύστημα με αριθμό επισκέψεων και πριμοδότησης νέων ιατρών ως προς τον αριθμό των επισκέψεων με συγκεκριμένο αριθμό ανά εβδομάδα ώστε να μην κλείνουν οι επισκέψεις από τις πρώτες ημέρες του μήνα.

3) Όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων που έχουν εκπονηθεί, να εξαιρούνται από το Rebate αυτοπαραπομπής δεδομένου ότι είναι αναγκαίες.

4) Η αμοιβή για τους χρόνιους ασθενείς και ο τρόπος επιλογής και παρακολούθησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης και μελέτης όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα για να υπάρξει κάποια συμφωνία, προτάθηκε όμως αύξηση της ετήσιας αποζημίωσης πέραν των 80€.

5) Αύξηση της χρηματοδότησης για τις επισκέψεις και Ιατρικές πράξεις και κατάργηση του Clawback. Σε κάθε περίπτωση πρέπει κάθε εξέταση που αναγράφεται και είναι εντός των πρωτοκόλλων να αμείβεται χωρίς εκπτώσεις και Clawback βάσει του κρατικού τιμολογίου, διαφορετικά τα πρωτόκολλα δεν έχουν νόημα να εφαρμόζονται. Αν οι εξετάσεις που γράφονται μέσω των πρωτοκόλλων ξεπερνούν το όριο της χρηματοδότησης αυτό είναι απόδειξη της υποχρηματοδότησης για την ΠΦΥ όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΠΟΣΚΕ.

6) Τέλος το οποιοδήποτε σύστημα παραπομπών γνωστό και ως Gatekeeping βρίσκει κάθετα αντίθετη την Ομοσπονδία την στιγμή που τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ορίζουν κάθε πότε μπορεί να γίνει εξέταση ή επίσκεψη και οποιαδήποτε διαμεσολάβηση οποιουδήποτε ιατρού για παραπομπή, μόνο κόστος θα επιφέρει στην πολιτεία και επιβάρυνση στην υγεία των ασθενών από την καθυστέρηση επίσκεψης στον ειδικό για την νόσο ιατρό.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει περαιτέρω συνεργασία και συνάντηση για την οριστικοποίηση των συμβάσεων για τις οποίες η Ομοσπονδία ζητάει να γίνονται κατόπιν συνεννόησης μαζί της και όχι ερήμην της.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΠΟΥ: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, υπενθυμίζεται γιατί η Πρωτοβάθμια είναι τόσο σημαντική για τα συστήματα Υγείας παγκοσμίως.

Onmed.gr

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – εφόσον είναι σωστά οργανωμένη και επαρκώς στελεχωμένη – μπορεί να καλύψει την πλειονότητα των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.

Προϋπόθεση βέβαια είναι το σύστημα πρωτοβάθμιας να λειτουργεί με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση της υγείας και να τοποθετεί στο επίκεντρο, το άτομο, την οικογένεια και την κοινότητα.

Οι δομές πρωτοβάθμιας δεν πρέπει να αρκούνται στη διαχείριση ορισμένων παθήσεων αλλά να παρέχουν συνολικές υπηρεσίες οι οποίες θα καλύπτουν όλο το φάσμα από την πρόληψη και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι τη θεραπεία και την αποκατάσταση ή την παρηγορητική φροντίδα. Και όλα αυτά, στην κοντινότερη δυνατή απόσταση από το σπίτι του κάθε ασθενή!

Ταυτόχρονα, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συμμετέχει στη χάραξη πολιτικών που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού κάθε χώρας.


Υπό αυτό το πρίσμα, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη βελτίωση μιας σειράς από δείκτες Υγείας (βρεφική θνησιμότητα κλπ).

Ωστόσο στην… αληθινή ζωή η παγκόσμια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας απέχει αρκετά από την παραπάνω εικόνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μισός πληθυσμός της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, ενώ ελάχιστες χώρες επενδύουν επαρκώς (τουλάχιστον 40 δολάρια κατά κεφαλήν σε ετήσια βάση) για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός υπολογίζει πως για την επαρκή πρωτοβάθμια κάλυψη του πληθυσμού, χρειάζονται πάνω από 18 εκατομμύρια επιπλέον επαγγελματίες υγείας, κατά προτεραιότητα στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Εφαρμογή σου επιτρέπει να έχεις τον προσωπικό σου Φάκελο Υγείας

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή προσφέρει στον χρήστη της τη δυνατότητα δημιουργίας Προσωπικού Φακέλου Υγείας (Personal Health Records PHR), στον οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή όπου και αν βρίσκεται.

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η εφαρμογή θα περιέχει όλα τα προσωπικά ιατρικά αρχεία του ασθενούς, τα οποία δεν θα είναι αποθηκευμένα μόνο στο κομπιούτερ του, αλλά και στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στο cloud!

Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή MedInfoBook, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα άμεσα προσβάσιμη αποκλειστικά από τον χρήστη της, ή από οποιονδήποτε άλλον εκείνος επιλέγει, και απόλυτα ασφαλής όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, καθώς χρησιμοποιεί μοντέρνα κρυπτογραφημένα συστήματα, μεθόδους και μηχανισμούς(Ε2ΕΕ).

Όπως εξήγησαν οι ομιλητές της εταιρείας Computer Solutions, το MedInfoBook είναι ένα app προσωπικού φακέλου υγείας, στην οποία ο χρήστης μπορεί να συμπεριλάβει:

Ημερομηνίες και αποτελέσματα των τσεκ-απ του, των αιματολογικών και άλλων ιατρικών εξετάσεών του, μαστογραφίες, καρδιογραφήματα, κ.λπ., φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθήσε για κάποια προβλήματα υγείας του παρελθόντος, διευθύνσεις και τηλέφωνα των θεραπόντων γιατρών του, εμβόλια που έκανε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του, και γενικά όλες τις πληροφορίες του ιατρικού του ιστορικού, καθώς και των οικείων του. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα χρειάζεται πλέον να απομνημονεύει τις παραπάνω πληροφορίες, ούτε να χάνει τον χρόνο του, ψάχνοντας στα συρτάρια του για να τις βρει, κάθε φορά που τις χρειάζεται, κάθε φορά που ένα πρόβλημα υγείας κάνει την εμφάνισή του και επιβάλλει την αναζήτησή τους.

Επιπλέον με την εφαρμογή MedInfoBook, ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει και πληροφορίες που δεν έχει ο γιατρός του αλλά του είναι χρήσιμες, όπως για παράδειγμα η καθημερινή άσκηση, οι διατροφικές συνήθειες, στην περίπτωση διαβητικών τα επίπεδα γλυκόζης, στην περίπτωση υπέρτασης τις εκάστοτε μετρήσεις, κ.ά.

Παράλληλα με το app MedInfoBook υπάρχει η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με παρόχους υγείας για τη λήψη και αποθήκευση των αποτελεσμάτων οποιασδήποτε ιατρικής εξέτασης, και ταυτόχρονα η πληροφορία αυτή να μοιράζεται με όποιον επιλέξει ο χρήστης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στους 130 οι νεκροί της γρίπης

Σε ύφεση η δραστηριότητα του ιού.

Οnmed.gr

130 νεκροί και 378 βαριά ασθενείς είναι μέχρι σήμερα ο «απολογισμός» του κύματος εποχικής γρίπης, η οποία φαίνεται πως έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης. Στους αριθμούς αυτούς, βέβαια, πρέπει να προστεθούν και χιλιάδες άτομα που νόσησαν φέτος το χειμώνα με γρίπη, αλλά χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου 225 άνδρες και 153 γυναίκες, όλων των ηλικών παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης - κατά πλειονότητα χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Το 80% των σοβαρών περιστατικών ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου για επιπλοκές, ωστόσο μόλις 15% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Το ίδιο ισχύει και για τους 130 ασθενείς - 86 άνδρες και 44 γυναίκες, ανάμεσά τους 3 παιδιά έως 19 ετών - που υπέκυψαν εξαιτίας της γρίπης.

Από την αρχή της περιόδου έξαρσης του ιού μέχρι και σήμερα, κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 το οποίο ανήκει στον τύπο Α του ιού.

Ο εν λόγω υπότυπος του ιού εμφανίστηκε το 2009 και θεωρήθηκε σημαντική μετάλλαξη, καθώς προκάλεσε επιδημία σε πολλές χώρες του κόσμου, με πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Έκτοτε, περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης συνεχίζεται, αν και οι επισκέψεις σε γιατρούς λόγω ύποπτων συμπτωμάτων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες (περίπου 20 ανά 1000 επισκέψεις αφορούν τέτοια συμπτώματα).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Νέα εμπόδια στον οικογενειακό γιατρό! Εκτός θεσμού οι γιατροί των Κέντρων Υγείας

Δεν πέρασαν τελικά τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει με το έτσι θέλω τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ, πολυϊατρεία κλπ) σε οικογενειακούς γιατρούς.

Πριν λίγους μήνες το υπουργείο Υγείας με απόφασή του επέβαλε ουσιαστικά στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να εκτελούν και καθήκοντα οικογενειακού γιατρού λόγω έλλειψης συμμετοχής ιατρικού προσωπικού στις νέες Μονάδες όπως στις ΤΟΜΥ.
Ο κλάδος προσέφυγε στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκε.

 

Η πρώτη θετική απόφαση για τον ιατρικό κλάδο αφορά σε 64 γιατρούς της Αττικής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες αποφάσεις δικαστηρίων αφού δεκάδες άλλοι γιατροί έχουν κάνει αντίστοιχες προσφυγές.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ουσιαστικά απαγορεύει στο υπουργείο Υγείας να εξαναγκάσει το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας, να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς χωρίς τη θέλησή τους, παρά μόνο εάν το επιθυμούν.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) μετά την απόφαση: «Με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

 

Να σημειωθεί ότι ήδη η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής είχε αποστείλει «φύλλα πορείας» σε γιατρούς πολλών μονάδων ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού. Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του υπουργού Υγείας που θα μείνει τελικώς στα χαρτιά: «“Βαφτίζουν” τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

Όμως η νέα αυτή δικαστική τροπή βάζει και νέα εμπόδια στα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος βέβαια παρουσιάζει ούτως ή άλλως προβλήματα.

Πληρώνοντας για οικογενειακό γιατρό
Μέχρι στιγμής οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που έχουν συνάψει σύμβαση μέσω του ΕΟΠΥΥ, δεν ξεπερνούν τους 700 σε όλη τη χώρα, ενώ και στις περιβόητές ΤΟΜΥ οι γιατροί είναι περίπου 500.

Και το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν δωρεάν θα πρέπει είτε να αναζητήσουν έναν οικογενειακό γιατρό σε δημόσια μονάδα (Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, Μονάδα Πρωτοβάθμιας κ.λ.π.) δηλαδή Παθολόγο, Γενικό Γιατρό ή Παιδίατρο, όπου δεν υπάρχει χρέωση, είτε να βρουν ελεύθερο ραντεβού σε έναν από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός μάλλον σπάνιο.

Διαφορετικά για να επισκεφθούν γιατρό των τριών αυτών ειδικοτήτων θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψη από την τσέπη τους, ανάλογα με τη χρέωση που κάνει ο κάθε γιατρός.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Το υπουργείο επιχειρεί να «πείσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιτυχία των ΤΟΜΥ

Ανέβασαν και βίντεο με έναν ικανοποιημένο πολίτη...


Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ προβλέπονταν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) πανελλαδικά, λειτουργούν περίπου 120.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας παρουσιάζει τις μονάδες ως βασικό πυλώνα στην περιβόητη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναρτηθεί ένα κείμενο με τίτλο «Οι ΤΟΜΥ και η ραγδαία ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίαδς στην Ελλάδα», το οποίο περιγράφει ένα «success story», που φαίνεται να διαψεύδεται από την πραγματικότητα.

«300.000 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των ΤΟΜΥ ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι έχουν εγγραφεί στο υπόλοιπο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

Ωστόσο, είναι δύσκολο οι παραπάνω αριθμοί μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, αν υπολογιστεί το σύνολο της χώρας αλλά και η γεωγραφική διασπορά των υπηρεσιών, που έχει σαν αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μένουν χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη.

Μέχρι τον περασμένο μήνα, 700 ιδιώτες γιατροί είχαν συμβληθεί ως οικογενειακοί και άλλοι 500 ιατροί είχαν σύμβαση οικογενειακού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Συνολικά, δηλαδή, η χώρα διαθέτει 1.200 οικογενειακούς γιατρούς, ενώ το όριο ασφαλείας για τον πληθυσμό είναι 5.000... Μόλις 15,5% των ασφαλισμένων έχουν επιλέξει οικογενειακό γιατρό.

Την ίδια ώρα, τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως μόλις 5% των γιατρών της χώρας μας είναι γενικοί γιατροί, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το μέσο ποσοστό είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο (23%).

Όλα αυτά όμως δεν εμποδίζουν την ηγεσία του υπουργείου να επιμένει πως η μεταρρύθμιση πέτυχε!

«Αυτή η μεταρρύθμιση είναι η απάντηση στην κρίση του συστήματος Υγείας και στην κοινωνική απαίτηση για εξάλειψη των ανισοτήτων», δηλώνει στο εν λόγω κείμενο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Περισσότερα...

Αποκλειστικό: Φέρνουν άρον άρον γιατρούς από την Ινδία για να καλύψουν τα κενά στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Με γιατρούς από την Ινδία σκοπεύει τελικά την τελευταία στιγμή να καλύψει τα κενά στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), το υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδίας προκειμένου τις επόμενες εβδομάδες να καταφθάσουν στη χώρα μας περίπου 1000 Ινδοί γιατροί, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα κενά στις νεοσύστατες ΤΟΜΥ.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς το ελληνικό ιατρικό προσωπικό έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λόγω των χαμηλών αμοιβών αλλά και του αβέβαιου επαγγελματικού μέλλοντος. Γι αυτό και προκηρύσσονται άμεσα νέες θέσεις γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Έρχεται η νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ τον επόμενο μήνα! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας”

Να σημειωθεί ότι οι θέσεις στις ΤΟΜΥ είναι για 2 συν 2 χρόνια.

 

Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, η κυβέρνηση της Ινδίας αναμένεται να καλύψει τον κάθε Ινδό γιατρό με επιπλέον 2000 ευρώ, σε μια έμπρακτη απόδειξη στήριξης προς τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ήδη οργανώνονται ταχύρρυθμα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους Ινδούς γιατρούς, ενώ έχουν βρεθεί και οι κατοικίες που θα μισθωθούν για να μείνουν οι γιατροί με τις οικογένειές τους. Πληροφορίες τονίζουν ότι αναμένεται να αξιοποιηθούν κάποια από τα Ολυμπιακά ακίνητα που παραμένουν σε αχρηστία τα τελευταία χρόνια.

 

Πάντως αν αυτό πραγματοποιηθεί, θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μεταναστευτική εισροή εξειδικευμένων επιστημόνων στη χώρα μας.

Υ.Γ. Η συγκεκριμένη είδηση θα μπορούσε ακόμη και να μην είναι ψέμα και να μη σχετιζόταν με την Πρωταπριλιά. Άλλωστε χρειάζονται τουλάχιστον 1000 γιατροί ακόμη για να «τσουλήσουν» στα πρώτα τους βήματα οι ΤΟΜΥ, ενώ προς ώρας όχι μόνο δεν μπορούν να βρεθούν κτίρια για να μείνουν Ινδοί γιατροί, αλλά ούτε καν για τις ίδιες τις ΤΟΜΥ που παραμένουν άστεγες σε πολλές περιοχές της χώρας…
Και του χρόνου…

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Ο οικογενειακός γιατρός βγαίνει από το... κώµα

Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr

Τις νέες υπηρεσίες αλλά και τον τρόπο έκδοσης των παραπεµπτικών ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας

Από την «εντατική» επιχειρεί να βγάλει τον θεσµό του οικογενειακού γιατρού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αφού τις επόµενες ηµέρες ενεργοποιεί νέες υπηρεσίες αλλά και το λεγόµενο σύστηµα των παραποµπών. Αλλωστε τους τελευταίους µήνες ο θεσµός του οικογενειακού γιατρού παρουσίαζε στασιµότητα, καθώς και να ήθελε ένας πολίτης να βρει έναν γιατρό ελεύθερο για να εγγραφεί στο νέο σύστηµα, οι περισσότεροι είχαν κλείσει τον απαιτούµενο αριθµό των ασθενών που έχουν δικαίωµα να εγγράψουν στη λίστα τους.

Οµως, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους», τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει το ωράριο στο οποίο θα µπορούν να γίνονται προγραµµατισµένα ραντεβού σε οικογενειακούς γιατρούς στις δηµόσιες Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως οι ΤΟΜΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.ά. Συγκεκριµένα η υπουργική απόφαση θα περιγράφει ένα συγκεκριµένο ωράριο στο οποίο οι πολίτες θα µπορούν να πηγαίνουν στον οικογενειακό ιατρό για να λάβουν παραπεµπτικό ώστε να επισκεφθούν δωρεάν ειδικό γιατρό (καρδιολόγο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό κ.λπ.).

Τα ραντεβού

Με βάση τις πληροφορίες του «Εθνους», ανάλογα µε την επάρκεια των οικογενειακών γιατρών ανά Μονάδα Υγείας, θα δεσµεύεται και ένα µέρος των ραντεβού µέσω των οποίων θα εφαρµόζεται το σύστηµα των παραποµπών. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή γενικό γραµµατέα Σταµάτη Βαρδαρό, το νέο σύστηµα των παραποµπών, γνωστό και ως gatekeeping, θα εφαρµοστεί σταδιακά και σε µικρή κλίµακα σε πρώτη φάση, ώστε τους επόµενους µήνες να επεκταθεί και σε άλλες Μονάδες Υγείας. Οι ασθενείς πάντως που θα θέλουν να πηγαίνουν χωρίς καθυστέρηση σε ειδικό γιατρό ή να νοσηλευθούν σε νοσοκοµείο, θα µπορούν να κλείνουν ραντεβού στο ειδικό ωράριο, προκειµένου να λαµβάνουν από τον οικογενειακό τους γιατρό το παραπεµπτικό.

Σε ό,τι αφορά τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, εξακολουθούν να είναι 120 σε όλη τη χώρα, ενώ το επόµενο διάστηµα αναµένεται να δοθεί βαρύτητα στην Αττική, καθώς ο αριθµός των ΤΟΜΥ µε βάση τον πληθυσµό παραµένει µικρός. Ολα αυτά, βέβαια, σχεδιάζονται µετά την πρόσληψη των 455 γιατρών, µεταξύ αυτών θα είναι και πολλοί οικογενειακοί γιατροί, δηλαδή παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, οι οποίοι θα ενταχθούν σε µόνιµες θέσεις στο δηµόσιο σύστηµα.

Σε πρώτη φάση το νέο σύστηµα των παραποµπών, γνωστό και ως gatekeeping, θα εφαρµοστεί σε µικρή κλίµακα, ώστε τους επόµενους µήνες να επεκταθεί και σε άλλες Μονάδες Υγείας

Με βάση τους υπολογισµούς, οι νεοπροσληφθέντες γιατροί θα κληθούν να καλύψουν θέσεις σε ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενώ εκτιµάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί µέσα από τα Συµβούλια Κρίσεων του ΕΣΥ µέχρι το καλοκαίρι. Σχετικά µε τη χρηµατοδότηση των ΤΟΜΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας µετά τη φηµολογία ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια λήγουν στο τέλος του 2019, διαβεβαιώνει ότι το ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισµένο συνολικά για τέσσερα χρόνια (σ.σ.: έως το 2021), αλλά θα υπάρχουν και εθνικοί πόροι που θα ενισχύουν το σύστηµα µε συγκεκριµένο ποσοστό ανά χρονιά.

Να σηµειωθεί ότι σήµερα το κόστος λειτουργίας των ΤΟΜΥ κυµαίνεται στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αναµένεται να αυξηθεί µε βάση την έναρξη λειτουργίας νέων Μονάδων. Κατά τα άλλα, τις επόµενες εβδοµάδες αναµένεται να κλείσει και το θέµα των νέων συµβάσεων των ειδικών γιατρών µε τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι διαπραγµατεύσεις του υπουργείου Υγείας και µε το νέο ∆Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) είναι σε εξέλιξη. Οι αµοιβές Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προτείνει 10 σηµεία στους εκπροσώπους των γιατρών σχετικά µε το πώς θα αµείβονται όσοι θα κάνουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ για να παράσχουν δωρεάν επισκέψεις στους ασφαλισµένους.

Προσώρας οι γιατροί φαίνεται ότι έχουν ακόµη αντιρρήσεις, κυρίως µε το γεγονός ότι τα κονδύλια θα κατανέµονται ανά περιοχή και ανά ειδικότητα. «Βασική µας επιφύλαξη είναι τι θα γίνει αν τα κονδύλια εξαντληθούν σε µια περιοχή. Πάντως είµαστε σε φάση διαπραγµάτευσης και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει σκοπό να καταθέσει ολοκληρωµένη πρόταση για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα, στη βάση µιας νέας αντιµετώπισης των θεµάτων υγείας» λέει στο «Εθνος» ο γ.γ. του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ