ΠΦΥ

Γιατροί πολλών ταχυτήτων στη νέα Πρωτοβάθμια! Οι αμοιβές και τα ωράρια

Γιατροί πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικές αμοιβές και ωράρια φαίνεται ότι συνθέτουν το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που επιχειρεί να «στήσει» η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το νέο σύστημα που προχωρά με πολλά αγκάθια λόγω της έλλειψης γιατρών, εμφανίζει ήδη σημάδια ανισοτήτων, καθώς αποτελείται από ένα συνονθύλευμα αποδοχών και συνθηκών εργασίας για το ιατρικό προσωπικό.

Οι ΤΟΜΥ και οι νέοι γιατροί
Είναι ενδεικτικό ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημιουργήθηκαν με νέους γιατρούς που προσλήφθηκαν για δύο χρόνια με τη δυνατότητα να παραταθεί η σύμβασή τους για άλλα δύο χρόνια, με κονδύλια της Ευρώπης.

Οι γιατροί των ΤΟΜΥ έχουν ωράριο τόσο το πρωί όσο και τις απογευματινές ώρες καθώς οι περιβόητες Μονάδες της γειτονιάς λειτουργούν μέχρι τις 21:00-22:00 το βράδυ.
Όσο για τα αποδοχές αυτές είναι στα επίπεδα του Επιμελητή Α του ΕΣΥ. Κατά τους συνδικαλιστές γιατρούς πρόκειται για μικτές αποδοχές και όχι για καθαρό ποσό όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις αποδοχές των γιατρών των ΤΟΜΥ: «Ιδού οι μισθοί των οικογενειακών γιατρών των ΤΟΜΥ! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας»

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας οι γιατροί των ΤΟΜΥ θα λαμβάνουν τον μισθό του Επιμελητή Α του ΕΣΥ που είναι 1.713 ευρώ.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας
Στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανήκουν όμως και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας. Πρόκειται για γιατρούς που ανήκουν εδώ και χρόνια στο ΕΣΥ και αμείβονται με τακτικές αποδοχές του δημοσίου συστήματος και έχουν ωράριο όπως οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων.

 

Όμως στα Κέντρα Υγείας έχουν μεταφερθεί και οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να έχουν και αποδοχές δηλαδή από ιδιωτικό έργο. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δικαιώθηκα στα δικαστήρια και επέστρεψαν στο δημόσιο με μικτό σύστημα εργασίας.
Είναι οι ίδιοι γιατροί που επιβάλλεται από το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν και ρόλο οικογενειακού γιατρού, αλλά αρνούνται και έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη.

Ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην Πρωτοβάθμια
Κατά τα άλλα το σκηνικό ολοκληρώνουν και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ που αποτελούν το βασικό κρίκο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Βέβαια κατά τον υπουργό Υγείας μόλις ολοκληρωθεί το δημόσιο σύστημα, εκείνοι θα λιγοστέψουν και θα είναι απλώς …επικουρικοί. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας: «Βοηθητικοί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι είπε ο υπ.Υγείας»

Είναι οι ιδιώτες γιατροί που καλούνται να γίνουν οικογενειακοί γιατροί αλλά με αμοιβές κοντά στο 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα και με δεσμευτικό ωράριο στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
Μάλιστα όσοι γιατροί (Παθολόγοι, Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα ως οικογενειακοί γιατροί, είναι πιθανό στο μέλλον να σταματήσουν να συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει πως όταν «στηθεί» η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μειωθούν οι συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς και θα γίνουν μόνο σε περιοχές όπου είναι απαραίτητο.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Βοηθητικοί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι είπε ο υπ.Υγείας

Τελικά οι φόβοι των ιδιωτών γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι θα διαδραματίζουν επικουρικό ρόλο στον νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φαίνεται ότι θα επαληθευτούν. Τουλάχιστον αυτό περιλαμβάνουν τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ επανέλαβε ότι και στο παρελθόν είχε επισημάνει: Ότι οι ιδιώτες γιατροί θα έχουν επικουρικό ρόλο στη νέα κατάσταση. Κάτι που άλλωστε- ούτε λίγο ούτε πολύ- είχε προαναγγελθεί. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Τέλος οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μόλις ανοίξουν όλες οι ΤΟΜΥ! Όλα τα σχέδια του υπ.Υγείας»

 

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας δε δίστασε να πει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι αντιστρατεύονται το νέο σύστημα επειδή υπερασπίζονται το σημερινό σύστημα όπου επικρατούν οι ιδιώτες.
Επίσης ο κ.Ξανθός θεωρεί ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι επιδιώκουν ουσιαστικά το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα να αγοράζουν κατά προτεραιότητα υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις κ.λ.π.) παρέχονται κατά τουλάχιστον 90% από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Όχι τυχαία βέβαια καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το δημόσιο σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφού στις δημόσιες δομές κυριαρχούν οι καθυστερήσεις και οι αναμονές μηνών για μία απλή εξέταση.

Νέο σύστημα χωρίς οικογενειακούς γιατρούς
Άγνωστο παραμένει πάντως πως θα υλοποιηθούν τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δεδομένο ότι ο ιατρικός κόσμος δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον για προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Γι αυτό και θα επαναληφθεί η προκήρυξη τόσο για γιατρούς όσο και για το λοιπό προσωπικό. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Νέα προκήρυξη για προσωπικό στις ΤΟΜΥ στις αρχές του 2019! Όλες οι πληροφορίες»

 

Από την άλλη και οι ιδιώτες γιατροί συνεχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στο νέο σύστημα λόγω των χαμηλών αμοιβών και του ασφυκτικού ωραρίου στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Και όλα αυτά την ώρα που σταδιακά από τις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει σιγά σιγά να εφαρμόζεται το σύστημα παραπομπών όπου για να επισκεφθεί κανείς ειδικό γιατρό θα πρέπει να διαθέτει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση των Γιατρών των Κέντρων Υγείας για οικογενειακό γιατρό και απολύσεις! Τι θα αποφασίσουν

γιατροί ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση θα προχωρήσουν οι Γιατροί των Κέντρων Υγείας προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις

 

Ειδικότερα στις 19 Νοεμβρίου αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι όλοι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας (πρώην γιατροί ΠΕΔΥ) προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, μετά και τις εντολές του υπουργείου Υγείας να μετατραπούν όλοι οικογενειακοί γιατροί με το έτσι θέλω.

Ο κλάδος είναι ανάστατος εδώ και καιρό και αρνείται να αλλάξει τις εργασιακές του συνθήκες παρέχοντας υπηρεσίες στο νέο σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό, θεωρώντας ότι πρόκειται για παράνομη δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Οικογενειακός γιατρός ούτε στα Κέντρα Υγείας! Όλα τα αγκάθια”

 

Αποτέλεσμα είναι βέβαια ήδη σε διάφορα Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα όπου πηγαίνουν πολίτες για να ενημερωθούν και να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό, το ιατρικό προσωπικό να τους παραπέμπει για αργότερα.
Άλλωστε ο κλάδος έχει προσφύγει δικαστικά αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να γίνει μετατροπή της σύμβασης εργασίας με άλλες συνθήκες, όπως αυτές του οικογενειακού γιατρού.

Κατά τα άλλα θεωρείται πιθανό ότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, καθώς στο τέλος του χρόνου θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν περίπου 800 γιατροί της συγκεκριμένης κατηγορίας μια που είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν είτε το δημόσιο τομέα είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Αποχωρούν 800 γιατροί από Κέντρα Υγείας και Δημόσιες Μονάδες σε δύο μήνες! Όλες οι πληροφορίες»

 

Μ αυτά και μ αυτά όμως θα αδειάσουν και τα Κέντρα Υγείας την ώρα που και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι επίσης χωρίς γιατρούς λόγω της άρνησης του ιατρικού κόσμου να συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όμως ελάχιστους οικογενειακούς γιατρούς έχει και ο ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναζητούν μάταια κάποιον γιατρό για να εγγραφούν.
Άγνωστο παραμένει πως θα λύσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αυτόν τον …γόρδιο δεσμό.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr 

 

Από πότε μπαίνει σε ισχύ το υποχρεωτικό παραπεμπτικό για επισκέψεις σε γιατρούς

Από πότε μπαίνει σε ισχύ το υποχρεωτικό παραπεμπτικό για επισκέψεις σε γιατρούς

Από τη νέα χρονιά μεν, σταδιακά δε και από ό,τι φαίνεται με σημαντικά προβλήματα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα επισκέψεων σε ειδικούς γιατρούς, με το παραπεμπτικό που θα δίνεται υποχρεωτικά από τον οικογενειακό.

Ακόμη όμως δεν έχει γίνει σαφές από το υπουργείο Υγείας πότε το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους ως οικογενειακοί, θα τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη.

Όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το νέο σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί τελικά σταδιακά από 1/1/2019 λόγω της μειωμένης "δεξαμενής" οικογενειακών γιατρών, ενώ όπως είπε πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές και διορθώσεις. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Την ίδια στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των νέων γιατρών στις ΤΟΜΥ και η υπογραφή των νέων συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας να υπάρχουν διαθέσιμοι στο σύστημα υγείας περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι).

Τι θα συμβεί με τους χρόνιους πάσχοντες που θα πρέπει να επισκεφτούν γιατρό ειδικότητας; Αυτό που προβλέπεται είναι ο οικογενειακός γιατρός να μην εμποδίζει τον χρόνιο ασθενή να παρακολουθείται από τον εξειδικευμένο γιατρό που είχε το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον οικογενειακό του γιατρό ώστε ο τελευταίος να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της υγείας του.

Διευκρινίζεται πως τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, περιφερειακά ιατρεία νοσοκομεία.

Ούτε όμως και οι πολίτες δείχνουν να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα υπαγωγής στον οικογενειακό γιατρό. Έρευνα της Alco σε γιατρούς και πολίτες για λογαριασμό του ΙΣΑ είχε δείξει πως το 86% των πολιτών δεν έχει εγγραφεί ακόμα σε οικογενειακό γιατρό και μόλις το 16% σκοπεύει να το πράξει το επόμενο διάστημα.


Σε περίπτωση που δεν γίνει η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, εντούτοις όπως αναφέρει το υπουργείο, δεν θα υπάρχει το πλεονέκτημα της προληπτικής παρακολούθησης από τον οικογενειακό. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε οικογενειακό ιατρό έχει γίνει αυτόματα αντιστοίχισης και έτσι οι πολίτες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο γιατρό της επιλογής τους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

Ο Αγιοβασίλης θα φέρει τον οικογενειακό γιατρό; Πώς γίνεται η εγγραφή των πολιτών

Ο Αγιοβασίλης θα φέρει τον οικογενειακό γιατρό; Πώς γίνεται η εγγραφή των πολιτών

Μπορείτε να αλλάξετε οικογενειακό γιατρό μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου από την εγγραφή σας.
 

Ο Αγιοβασίλης θα φέρει τον οικογενειακό γιατρό; Πώς γίνεται η εγγραφή των πολιτών
Υποχρεωτικός για όλους θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019 0 θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Αυτό σημαίνει πως όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, αλλά δεν αποκλείονται από το σύστημα Υγείας.

Για το θέμα έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως της Αθήνας (ΙΣΑ), το προεδρείο του οποίου κάνει λόγο για "κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας". Σε "μαζική αποασφάλιση του πληθυσμού" αναφέρεται η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός είναι μία νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ. Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μεταξύ άλλων, λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό.

Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εγγραφής του πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό (γενικό γιατρό ή παθολόγο, παιδίατρο), οι πολίτες έχουν αυτόματα αντιστοιχισθεί και πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής σε διαθέσιμο οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί:

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απ’ευθείας στον οικογενειακό γιατρό.
Για την αίτηση, μέσω της εφαρμογής, πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα rdv.ehealthnet.gr, με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του οικογενειακού γιατρού).
Επιλογή οικογενειακού γιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο προηγούμενο βήμα και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.
Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
Εκτύπωση της αίτησης.
Υποβολή
Για να υποβάλετε την αίτησή σας σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεστε ένα ταυτοποιητικό έγγραφο και να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας. Το προσωπικό θα ζητήσει τα στοιχεία σας για να ολοκληρώσει την αίτηση και θα κληθείτε να επιλέξετε Οικογενειακό Ιατρό από τους διαθέσιμους. Στο τέλος θα σας παραδώσει την ηλεκτρονικά υποβληθείσα αίτηση.

Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την παράδοση της αίτησης στον οικογενειακό γιατρό που αναγράφεται στην αίτηση, μαζί με:

Φωτοαντίγραφο Εγγράφου Ταυτοποίησης (δελτίο ταυτότητας) αιτούντος.
Φωτοαντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη).
Ειδική περίπτωση: Για αίτηση δια νόμιμου αντιπροσώπου απαιτείται επιπλέον:

Βεβαίωση Οικογενειακής κατάστασης από την οποία να προκύπτει ο βαθμός συγγένειας ή
Φωτοαντίγραφο Εγγράφου δικαστικής απόφασης ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή
Φωτοαντίγραφο Εγγράφου απονομής της επιμέλειας.
Μετά την παρέλευση τριμήνου, από την υποβολή της αίτησης, η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του Οικογενειακού Ιατρού που έχει επιλεγεί.

Αλλαγή
Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνονται τα εξής:

Μπορείτε να αλλάξετε οικογενειακό γιατρό μόνο μετά την παρέλευση εξαμήνου από την εγγραφή σας.

Μπορείτε να προγραμματίζετε επισκέψεις μόνο στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχετε εγγραφεί.

Για δωρεάν επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό άλλης ειδικότητας, πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία της παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Παραπομπή στον ειδικό γιατρό: Από του χρόνου και σταδιακά

Ο οικογενειακός γιατρός συμπληρωματικός προς τους ειδικούς γιατρούς των ασθενών με χρόνιες παθήσεις

Σταδιακά, από το 2019 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα παραπομπής από τους οικογενειακούς γιατρούς στους γιατρούς ειδικότητας, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.

Η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, θα δώσει τη δυνατότητα αξιολόγησής του και την εισαγωγή διορθώσεων όπου χρειάζεται.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη Διαρκή Επιτροπή Εργασίας για την ΠΦΥ του ΙΣΑ και εκπροσώπους συλλόγων ασθενών.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ασθενών, ότι πολύ σύντομα, "μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη των νέων γιατρών στις ΤΟΜΥ και η υπογραφή των νέων συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρχουν διαθέσιμοι στο σύστημα υγείας περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι) που λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιούν, θα προσεγγίζουν και σύντομα θα υπερκαλύπτουν τον όγκο των περιστατικών και της συνταγογράφησης που μέχρι χθες κάλυπτε ο χρεοκοπημένος και μη αποδοτικός θεσμός των «200 επισκέψεων» το μήνα".

Οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν τις απορίες τους για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και ο ρόλος του, ειδικά στις περιπτώσεις των ασθενών με χρόνιες παθήσεις που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας (διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος κ.α)

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το διάλογο που υπάρχει μεταξύ γιατρών, ασθενών και υπουργείου Υγείας και τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή στο θεράποντα γιατρό, ενώ συμφώνησε με την τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) από τον οικογενειακό γιατρό. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θέτουμε εαυτόν» σε αυτή την εποικοδομητική διαδικασία, να βοηθήσουμε θέλουμε» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της εφαρμογής του νέου θεσμού».

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση ο οικογενειακός γιατρός δεν θα εμποδίζει τον χρόνιο ασθενή να παρακολουθείται από τον εξειδικευμένο γιατρό που είχε και εμπιστευόταν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον οικογενειακό του γιατρό και αυτός, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της υγείας του και να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δεν σχετίζεται με το χρόνιο νόσημά του. «Ο οικογενειακός γιατρός (και η διεπαγγελματική ομάδα υγείας) θα έχει την ευθύνη για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, τους εμβολιασμούς, τις δράσεις πρόληψης στην κοινότητα, την κατ΄ οίκον φροντίδα κ.α. Θα έχει την ολιστική ευθύνη του ασθενή, θα είναι σύμβουλος υγείας. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο και είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες και ερωτηματικά, ωστόσο η βούλησή μας δεν είναι να βάλουμε εμπόδια αλλά να υπάρχει ολοκληρωμένη, συνεχής και ποιοτική φροντίδα. Να μην είναι αναγκασμένος ο ασθενής όταν του παρουσιάζεται ξαφνικά ένα πρόβλημα υγείας να αναζητά υπηρεσίες κατά το δοκούν σε ένα σύστημα χωρίς δομημένη πρόσβαση με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και να επιβαρύνεται οικονομικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Α. Ξανθός.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το νέο σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 σταδιακά λόγω της μειωμένης «δεξαμενής» οικογενειακών γιατρών που χρειάζονται για την πλήρη ανάπτυξη του νέου θεσμού. Επομένως, όπως τόνισε, θα υπάρχει το περιθώριο συνεχούς αξιολόγησης και διορθώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η συνάντηση έκλεισε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό ο οποίος έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σε απορίες που είχαν εκπρόσωποι των ασθενών για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στη διαδικασία παραπομπής σε άλλου γιατρούς (επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, παραπεμπτικά ετήσιας ισχύος για τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται από εξειδικευμένους γιατρούς κτλ).     

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν το θέμα της σημερινής συνάντησης, του προέδρου Γ. Πατούλη μελών του Δ.Σ. του ΙΣΑ και εκπροσώπων ασθενών, με τον Υπουργό Υγείας Α.Ξανθό

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γ.γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό, είχαν σήμερα 31 Οκτωβρίου 2018, ο πρόεδρος κ.Γ.Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ κ.κ Φ.Πατσουράκος και Ε.Μπιλιράκης, συνοδευμένοι από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών, που συμμετέχουν στη Διαρκή Κοινή Επιτροπή, που έχει συγκροτήσει ο ΙΣΑ, με στόχο την επεξεργασία του νέου συστήματος, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ζητημάτων της Δημόσιας Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, τόνισε ότι κοινή θέση τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και των ασθενών, αποτελεί το αίτημα για ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και θα διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση, όλων των ασθενών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

«Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους ασθενέστερα οικονομικά ασθενείς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο με το νέο σύστημα καθώς αποκόπτονται από τον εξειδικευμένο ιατρό που έχουν ανάγκη. Ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να καλύπτει ισότιμα όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας και να αντιμετωπίζει με σεβασμό τον ιατρικό κόσμο, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο Υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι το νέο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σταδιακά όταν θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό.

Σχετικά με το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς, ο κ. Ξανθός, τόνισε ότι θα εξαιρεθούν τα έκτακτα περιστατικά καθώς και τα χρόνια περιστατικά που εμπίπτουν στα σχετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα .

Aναφορικά με το αίτημα για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας των συνεργαζόμενων ιατρών, το οποίο έθεσαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ , ο κ.Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο, μέσα όμως στα όρια των κλειστού προϋπολογισμού ενώ υπό συζήτηση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων για τους γιατρούς που θα συνεργαστούν.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης, παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας, υπόμνημα με τις θέσεις της Διαρκούς Κοινής Επιτροπής, για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, με βάση τις αποφάσεις, που ελήφθησαν ομόφωνα, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Α) Ελεύθερη επιλογή γιατρού, όλων των ασθενών και ελεύθερη πρόσβαση, στον ειδικό γιατρό που έχουν ανάγκη.

Β) Τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών, στον εξειδικευμένο γιατρό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο, στην υγεία των ασθενών και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία.

Γ) Είμαστε υπέρ του οικογενειακού ιατρού, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση.

Δ) Ευθύνη του οικογενειακού ιατρού είναι η τήρηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, του ασθενή, στον οποίο θα καταγράφεται το ιστορικό του.

Ε) Πάταξη της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών, στις υπηρεσίες υγείας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στη Κοινή Επιτροπή που συγκάλεσε το Δ.Σ του ΙΣΑ, υπό την προεδρία του Γ.Πατούλη, συμμετέχουν οι εξής σύλλογοι ασθενών:

1.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ»

2.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΛΛΟΚ

3.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΙΑΤΡΩΝ «Κ.Ε.Φ.Ι»

4.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

5.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

6.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ»

7.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΜΑ

8.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΑΙΜΙΑΣ

9.«ΣΥΝΕΧΙΖΩ» ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

10.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

11.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

12.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

13.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

14..ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ

15.ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

16.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ»

17.ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ

18.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALTHEIMER KAI ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

19.ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Παράταση έως το τέλος του έτους για τις άυλες συνταγές σε αναλώσιμα διαβήτη στον ΕΟΠΥΥ

Το 2017, υποβλήθηκαν δαπάνες για αναλώσιμα διαβήτη 83 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 95 εκατομμυρίων το 2016.


Αποδεκτό έγινε από τον ΕΟΠΥΥ το αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για παράταση στη δυνατότητα χορήγησης κανονικών ταινιών γνησιότητας για αναλώσιμα διαβήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet, παρόμοια πρόταση έχει υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), προκειμένου να εξαντληθούν τα όποια αποθέματα έχουν τα φαρμακεία στα ράφια τους πριν περάσουν στα υλικά με άυλα κουπόνια.

Η διοίκηση του Οργανισμού εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η δυνατότητα χρήσης των κανονικών ταινιών γνησιότητας παράλληλα με τα άυλα barcodes. Η παράταση αφορά μόνο την εκτέλεση γνωματεύσεων αναλώσιμων σακχαρώδη διαβήτη.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

“Μετά από αίτημα του ΠΦΣ, ο Οργανισμός αποφάσισε να δοθεί παράταση στην εκτέλεση γνωματεύσεων που αφορούν στα αναλώσιμα για σακχαρώδη διαβήτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Για το ανωτέρω διάστημα, κατά τη διαδικασία εκτέλεσης των γνωματεύσεων δύνανται να συνυπάρχουν η νέα διαδικασία (με άυλα barcodes) και η παλαιά διαδικασία (με ταινίες γνησιότητας).

Για την εκτέλεση με τη νέα διαδικασία (άυλα barcodes) δεν απαιτείται επικόλληση ταινιών γνησιότητας (κουπονιών). Η εκτέλεση με τη παλαιά διαδικασία ισχύει ως έχει.

Επισημαίνεται ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα δοθεί άλλη παράταση και η χρήση των άυλων barcodes θα είναι υποχρεωτική και για τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη”.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, επιλύθηκε και το πρόβλημα της αναντιστοιχίας και αδυναμίας ταυτοποίησης των ταινιών γνησιότητας που δεν έφεραν τον κωδικό barcode (ΕΑΝ) στο πλαίσιο τους κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη.

Περικοπές

Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ δεν προχώρησαν σε περικοπές και οριστικοποιήθηκε η πληρωμή του μηνός Ιουνίου. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει και η οριστικοποίηση και πληρωμή των επομένων μηνών.

Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη μαζί με τα οστομικά υλικά και τα επιθέματα, καλύπτουν το 80% της δαπάνης που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Το 2017, υποβλήθηκαν δαπάνες για αναλώσιμα διαβήτη 83 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 95 εκατομμυρίων το 2016. Ο “κλειστός” προϋπολογισμός του Οργανισμού προβλέπει πληρωμές έως 59 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Οι ΤΟΜΥ και η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στη Διακήρυξη της Άλμα - Άτα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως “η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την επίτευξη της Υγείας για όλους”...

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET


Σαράντα χρόνια από την ιστορική Διακήρυξη της Άλμα – Άτα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποκτήσει αξιόπιστη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Η Διακήρυξη είχε υπογραφεί στην ομώνυμη πόλη του Καζακστάν το 1978. Περιλαμβάνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας και αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που έχει η Πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) Φροντίδα.

Από τότε μέχρι σήμερα, η χώρα μας εξακολουθεί να πειραματίζεται. Το εγχείρημα των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) επιδιώκει να καλύψει το κενό, με χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει πώς θα συντηρηθεί την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή οι κοινοτικοί πόροι θα εκλείψουν. Εκτός αυτού, από τις 239 ΤΟΜΥ που έχουν ανακοινωθεί, λειτουργούν λιγότερες από 100...

Στα χρόνια των Μνημονίων, έχουν γίνει παρεμβάσεις, όπως το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), οι οποίες απορύθμισαν, αντί να βελτιώσουν την εικόνα. Το έλλειμμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, φορτώνει περισσότερο τα νοσοκομεία, τα οποία επιτελούν – σε μεγάλο βαθμό – το έργο των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

“Αντιμετωπίζουμε ακόμη πρόβλημα με την παροχή ποιοτικής φροντίδας, μέσω της Πρωτοβάθμιας”, σχολιάζει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης δρ Zsuzsanna Jakab, με αφορμή την 40ή επέτειο από τη Διακήρυξη της Άλμα - Άτα.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης έχει καταγράψει σειρά αλλαγών τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία των συστημάτων Υγείας. Ο πληθυσμός γερνάει, η επίπτωση των χρονίων νοσημάτων αυξάνεται, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τις αναπηρίες.

Την ίδια ώρα, οι ανισότητες στην Υγεία εντείνονται, με την οικονομική κρίση να δίνει τη χαριστική βολή σε χώρες, όπως η Ελλάδα.

Αλλαγές

Σύμφωνα με την κ. Jakab, μία σειρά από αλλαγές έχουν συντελεστεί στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

Σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, νοσοκόμοι και μαίες μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα. Παρόμοιες σκέψεις έχουν γίνει και στην Ελλάδα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς.
Σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα επιλογής οικογενειακού γιατρού.
Στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και αλλού, γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παροχή υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.
Τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, στην ιταλική περιφέρεια Βένετο και σε περιοχές της Λιθουανίας και της Νορβηγίας, οι χώρες παρέχουν προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις συνολικές και τις μεμονωμένες ανάγκες.
Στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχονται στους γιατρούς οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να στελεχώσουν μειονεκτούσες περιοχές.
Σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πολλαπλασιάστηκαν οι πρωτοβουλίες Τηλεϊατρικής, για να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές με εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας και Νευρολογίας.
Σε χώρες, όπως η Δανία, η Εσθονία, το Ισραήλ και η Ισπανία(Καταλονία), έχουν διαμορφωθεί συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των παρόχων Υγείας, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η παρεχόμενη φροντίδα.

Πειραματίζεται

Την ώρα που συντελούνται οι σημαντικές αυτές αλλαγές στην Ευρώπη και στον κόσμο, η χώρα του Ιπποκράτη αναζητεί ακόμη τα πατήματά της και πειραματίζεται με τα μοντέλα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Το αποτέλεσμα στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) και η αντίδραση από τους γιατρούς του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως ένας από τους βασικούς “παίκτες” - οι γιατροί – δεν είναι ικανοποιημένοι από το εγχείρημα των ΤΟΜΥ.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πώς θα υπάρξει μία σύγχρονη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όταν η πλευρά που την παρέχει δεν καλύπτεται από τους όρους λειτουργίας;

Το δυσάρεστο είναι πως στα χρόνια της κρίσης αναπτύσσονται στην Ελλάδα λογικές του τύπου πως οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς χρήματα ή με χρήματα που καλύπτουν οριακά τις υποχρεώσεις τους προς το Κράτος.

Στη Διακήρυξη της Άλμα – Άτα, την οποία συχνά επικαλούνται οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης, αναφέρεται πως “η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την επίτευξη της Υγείας για όλους”...

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι γιατροί στη διεύρυνση του ωραρίου σε 10 Κέντρα Υγείας

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι ιατροί στην απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας «αυθαίρετα και παρά τις τεκμηριωμένες απόψεις της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ)» να προχωρήσει ε διεύρυνση του ωραρίου σε 10 Κέντρα Υγείας μέχρι 9 το βράδυ.

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ –ΠΕΔΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ- ΑΤΤΙΚΗΣ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας «δεν λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες ελλείψεις τόσο στο προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) όσο και στα εργαστήρια ,ενώ παραβλέπει την έλλειψη φύλαξης των κτιρίων».

Τονίσαμε – σημειώνει ο Σύλλογος – στην 1η ΥΠΕ και στο Υπ. Υγείας ότι η παράταση της λειτουργίας κατά 2 ώρες στα υποστελεχωμένα και υπολειτουργούντα Κέντρα Υγείας, δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει στην περίθαλψη των πολιτών.

Αντίθετα, «ζητήσαμε και ζητάμε να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και να υπάρξει πρόγραμμα εφημεριών, και να παρέχεται στους πολίτες καλύτερη φροντίδα Υγείας και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ να αποσυμφορηθούν», αναφέρει.

Σύμφωνα με την Ένωση, «το Υπ. Υγείας, προκειμένου να καλύψει την παταγώδη αποτυχία στελέχωσης των Το.ΜΥ με αυταρχικό τρόπο προχωρά σε επιμήκυνση της λειτουργίας κατά 2 ώρες. Απαξιώνει και εξευτελίζει τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας»

Και καταλήγει: «Για την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί και για την ταλαιπωρία των πολιτών, την αποκλειστική ευθύνη φέρουν ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Βαρδαρός και η Υποδιοικήτρια κ. Κισκήρα.

Τη Δευτέρα 15/10/2018 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ Αττικής συνεδριάζει για να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις».

ΠΗΓΗ:https://www.healthview.gr/

 

«Κόλλησε» η μεταρρύθμιση της νέας ΠΦΥ

«Κόλλησε» η μεταρρύθμιση της νέας ΠΦΥ

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η προσπάθεια ανάπτυξης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως κατέστη σαφές κατά τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πρώτου στρογγυλού τραπεζιού του 9ου Pharma & Health Conference, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Αφενός, οι νέες δομές αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς, καθώς μόλις 100 ΤΟΜΥ, από τις συνολικά περίπου 238, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, αρκετές από αυτές εντός υφισταμένων Κέντρων Υγείας. Αφετέρου, τα καλέσματα του Υπουργείου Υγείας για στελέχωση της νέας ΠΦΥ με γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ούτε για τη στελέχωση των δομών ούτε για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία του κόσμου, που δυσκολεύεται να βρει γιατρό για να του συνταγογραφήσει φάρμακα.

Την ίδια ώρα, μελέτη δείχνει πως οι Έλληνες βλέπουν θετικά το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού. Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη με επικεφαλής τον Κυριάκο Σουλιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να έχει οικογενειακό γιατρό, κυρίως γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης από το βήμα του PhC’18, τα προβλήματα πρόσβασης στην ΠΦΥ είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Το οξύμωρο είναι πως ενώ η χώρα μας έχει τον υψηλότερο δείκτη γιατρών ανά κάτοικο, είμαστε στην 3η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη χειρότερη πρόσβαση των πολιτών στο ιατρό. Άλλωστε, «οι πολίτες θέλουν τον οικογενειακό γιατρό γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος πρόσβασης στο γιατρό, όπως πριν από την κρίση», διευκρίνισε.

Μιλώντας, όμως στο Virus στο περιθώριο του συνεδρίου, εξέφρασε προβληματισμό κατά πόσο η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα καταφέρει να δώσει λύσεις και να άρει τα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως ξεκαθάρισε και κατά τη συζήτηση στο πρώτο πάνελ του PhC, οι Οικογενειακοί Γιατροί δεν είναι περιορισμός στην Υγεία, αλλά διεύρυνση.

«Ο θεσμός θα υποστηριχθεί με τη βεβαιότητα ότι εάν ο πολίτης δεν είναι ευχαριστημένος θα πάει σε κάποιον άλλο», σημείωσε και εκτίμησε πως «θα μπορούσε το κράτος να κάνει μια συλλογική σύμβαση με όλους τους γιατρούς και μετά να τους αξιολογήσει και να λύσει τη σύμβαση με όσους δεν κάνουν».

Κατά τη γνώμη του, δε, οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι το μικρότερο πρόβλημα πρόσβασης.

Η Αριστοτέλους, δε, επιδιώκει να πείσει τους πολίτες να εγγραφούν στον οικογενειακό ιατρό με αντικίνητρα! Όπως εξήγησε ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ο οποίος διαφώνησε εντόνως με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δρ. Τάκη Γεωργακόπουλο που επίσης συμμετείχε στο πάνελ, «οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου».

«Πάμε να αναβιώσουμε το ΙΚΑ με λάθος τρόπο. Αντί να στελεχώσουν τις υπάρχουσες δομές φτιάχνουν κάτι χειρότερο από το ΙΚΑ», υποστήριξε. «Ψάχνουν για σύμβουλο υγείας και όχι για γιατρό. 5 ευρώ ανά ασφαλισμένο, 1.800 ευρώ αποζημίωση», ανέφερε και πρόσθεσε πως «πρωτοβάθμια περίθαλψη έχουμε, πρωτοβάθμια φροντίδα πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία να γίνει».

Όπως υποστήριξε η ταλαιπωρία των πολιτών, που αναζητούν γιατρό για να τους συνταγοραφήσει φάρμακα και σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να βρουν . «Στο 90% των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν πνευμονολόγο», ανέφερε και προσέθεσε πως «εάν ο γιατρός έχει περάσει το όριο συνταγογράφησης ανά ασφαλισμένο τιμωρείται. Άρα θα τον στείλει σε άλλο γιατρό και τελικά ταλαιπωρείται ο κόσμος βάναυσα». «Αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι των γιατρών δουλεύει με το χωροφύλακα πάνω του. Τους επιβάλλεται τιμωρία από τον ΕΟΠΥΥ ύψους με 2,3 και 4 χιλιάδων ευρώ», κατέληξε.

Ωστόσο, για τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, γιατρό Π. Γεωργακόπουλο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αντίληψη αρκετών γιατρών, που βλέπουν τον ασθενή σαν ιδιοκτησία τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού και στην ΠΦΥ, αλλά «ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιώτες είναι συμπληρωματικοί».

«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα σύστημα με πολυνομία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία Οικογενειακοί Γιατροί λογίζονται και οι γιατροί της ΠΦΥ. Τον αριθμό των γιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί ο ΕΟΠΥΥ τους ορίζει το Υπουργείο και οι Περιφέρειες και ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιώτες είναι συμπληρωματικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ανακατανομή των ιατρών. Αναφερόμενος στη συνταγογράφηση και τις ανάγκες ελέγχου, ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ο γιατρός δεν γράφει ότι του αρέσει υπάρχουν κανόνες στη συνταγογράφηση. Θα πρέπει να τους σέβονται».

«Είναι λάθος η Ελλάδα να πηγαίνει σε μια καθολική εφαρμογή του θεσμού ΠΦΥ χωρίς πιλότους και αξιολόγηση (περιφέρεια, τοπικές ανάγκες, προσδοκίες ασθενούς)», ξεκαθάρισε ο Χρ. Λιόνης, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Λιόνης σημείωσε πως χρειαζόμαστε μια σταδιακή εφαρμογή και αξιολόγηση με όρους απόδοσης και αποτελεσματικότητας. Διευκρίνισε, όμως, πως τα προβλήματα στο πεδίο της ΠΦΥ είναι παγκόσμια. «Δεν έχουμε καν συμφωνήσει τι είναι ΠΦΥ», ανέφερε και συνέστησε μεγαλύτερη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

«Ποτέ δεν βρέθηκε ένα τραπέζι να συζητήσουμε όλοι μαζί: παθολόγοι, γενικοί γιατροί, εοπυυ, υπουργείο και τεχνοκράτες», ανέφερε ο Αντ. Αντωνιάδης, ιατρός παθολόγος. Κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν οικογενειακοί ιατροί! 238 ΤΟΜΥ ήταν να ανοίξουν και άνοιξαν 100. Την ίδια ώρα βάφτισαν ΤΟΜΥ τα ΚΥ

«Ο πολίτης φοβάται. Ψάχνει να βρει γιατρό και δεν τον βρίσκει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πολίτης θέλει το γιατρό του. Έχουμε γιατρούς ας τους αξιοποιήσουμε όλους και σωστά. Να αξιολογήσουμε όχι πόσες πραζόλες έγραψε αλλά αν εξυπηρέτησε τον ασθενή», ανέφερε και πρόσεθεσε πως «κανονικά θα έπρεπε να γράφουμε τον Ηλεκτρονικό Φάκελο ώστε ο επόμενος γιατρός που θα επισκεφθεί να έχει το ιστορικό του».

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Νέα εγκαίνια σε ΤΟΜΥ με άρωμα εκλογών! Στις 120 έως τέλος του χρόνου!

Γράφει: Μαρία Γλένη


Μπορεί οι ΤΟΜΥ να παραμένουν άδειες από γιατρούς αλλά ο υπ. Υγείας συνεχίζει να εγκαινιάζει και νέες.


Κατά την επίσκεψη του ο υπουργός Υγείας στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Πάτρα τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 8 ΤΟΜΥ στην περιοχή, οι 5 από αυτές σε αυτόνομα κτήρια και 3 που συστεγάζονται σε Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλες 2 νέες δομές.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Αυτές τις ΤΟΜΥ ποιος θα τις πάρει; Παραμένουν άδειες από γιατρούς

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ήδη, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 96 ΤΟΜΥ που έως το τέλος του 2018 θα φτάσουν τις 120. «Γίνονται μικρά, καλά μελετημένα και εδραιωμένα βήματα στην ανάπτυξη του νέου συστήματος της ΠΦΥ» ανέφερε ο κ. Ξανθός αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την εύρεση κατάλληλων χώρων στέγασης των νέων δομών, όσο και με τη στελέχωση τους με οικογενειακούς γιατρούς , η οποία είναι δυσχερής λόγω της μαζικής μετανάστευσης 18.000 γιατρών στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

«Θέλουμε οι ΤΟΜΥ να είναι αποκεντρωμένες κοντά στις γειτονιές για να διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών και να έχουν εξωστρέφεια στην κοινωνία με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και στην κοινοτική φροντίδα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε: «με τις ΤΟΜΥ η φροντίδα των πολιτών δεν είναι πλέον αποσπασματική και κατακερματισμένη αλλά υπάρχει μια δομή αναφοράς, ένας γιατρός 1ης επαφής με το σύστημα, μια ομάδα άλλων επαγγελματιών υγείας που υποστηρίζει αυτό το έργο και μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη φροντίδα και οργανωμένη πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες του συστήματος υγείας».

Για τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δομών, είπε ότι υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για άμεση επίλυση των προβλημάτων ενώ απευθυνόμενος στους νέους γιατρούς που καλούνται να στελεχώσουν το νέο μοντέλο της ΠΦΥ, τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μια επένδυση που κάνει η πολιτεία σε ένα τομέα του ΕΣΥ που ήταν ελλειμματικός και διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι: «αυτό το σχέδιο της ΠΦΥ θα έχει προοπτική και μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οπότε και θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους , έτσι ώστε να υπάρχει μια ομαλή συνέχεια και με αυτό τον τρόπο οι νέες δομές και το προσωπικό τους να ενταχθούν οργανικά στο ΕΣΥ».

Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά πόσοι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διαθέσιμοι: «Μόνο 465 οικογενειακοί γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για όλη τη χώρα! Πρεμιέρα με αγκάθια»

Προσλήψεις

Για τις προσλήψεις, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και επιπλέον 1000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998. «Από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Editorial: Παλεύοντας για οικογενειακό γιατρό χωρίς ρευστό και Plan B…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Όταν κανείς θέλει να κάνει την ανατροπή και να ανασχεδιάσει ένα σύστημα, όπως αυτό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο πράγματι απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις, τι κάνει;
Κάθετε κάτω, σχεδιάζει τις αλλαγές, υπολογίζει το κόστος και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν και στη συνέχεια προχωρά στην ανασυγκρότηση.

Μέσα στο σχεδιασμό αυτό βέβαια, πρέπει να έχει τουλάχιστον και ένα Plan B, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η πρώτη προσπάθεια για τις αλλαγές.
Θα λάβει δηλαδή τα μέτρα του, ώστε αν πάει κάτι στραβά, να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα…

Στη χώρα μας τι κάνουμε; Ακριβώς το αντίθετο.
Σχεδιάζουμε …με τα δάχτυλα μας, όπως έλεγαν και οι παλαιοί, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος ή τα όποια προβλήματα, και συνεχίζουμε σαν να μην τρέχει τίποτε…Απλά προσπερνούμε τα όποια θέματα προκύψουν και ευελπιστούμε ότι αυτά θα εξαφανιστούν δια μαγείας, δεδομένου ότι και τα ΜΜΕ θα βαρεθούν κάποια στιγμή να γράφουν…Άλλωστε και σ’ αυτά έχουμε βρει τρόπο να κάνουμε bullying! (σ.σ.: Όποιος δεν είναι αρεστός με τα κείμενά του, είναι εχθρός)

Τώρα, αν η χώρα μείνει χωρίς δημόσιες Μονάδες Υγείας λόγω άρνησης των γιατρών, οι ασθενείς μείνουν χωρίς γιατρό ακόμη και ιδιώτη του ΕΟΠΥΥ, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση…
Άλλωστε σ αυτή τη χώρα όλα ξεχνιούνται ή μετονομάζονται.

Στο μεταξύ όμως έχουμε φροντίσει να διαφημίσουμε δεόντως το νέο θεσμό που έχουμε σχεδιάσει στα χαρτιά, αυτόν του Οικογενειακού γιατρού, βάζουμε τον κοσμάκη να τρέχει να βρει να συμβληθεί και εμείς κόβουμε κορδέλες σε νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Κάπως έτσι και τόσο απλά ανασχεδιάζονται τα πράγματα στη χώρα, που όπως είχε πει και ο Γ.Τσαρούχης: «Στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι…»

Κατά τα άλλα η προσφιλής τακτική είναι να επιρρίπτουμε τις ευθύνες στους άλλους. «Οι γιατροί είναι αυτοί που φταίνε καθώς ενώ τους δίνουμε λεφτά, δε δέχονται να έρθουν». «Είχαν μάθει να είναι βολεμένοι και τώρα τους ξεβολεύουμε« και άλλα τέτοια επιχειρήματα.
Τώρα αν μ αυτά και μ αυτά ο πολίτης- ασθενής είναι αυτός που θα ταλαιπωρηθεί, είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο…

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραπληροφορεί τους πολίτες και εμπαίζει τους ιατρούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για επαγγελματική ένωση παθολόγων ελλάδοσ

Δελτίο Τύπου

ΘΕΜΑ: Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραπληροφορεί τους πολίτες και εμπαίζει τους ιατρούς.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ, ενημέρωσε το ευρύ κοινό για το θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού. Ως Ε.Ε.Π.Ε. οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας με ειλικρίνεια και ρεαλισμό για τη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Βαρδαρού και οι προβληματισμοί– απαντήσεις μας.

«…ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου».


Απ. Προληπτικό έλεγχο πραγματοποιούν όλοι οι Παθολόγοι ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης ή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Η παραπληροφόρηση αυτή, στόχο έχει την τρομοκράτηση των ιατρών προκειμένου να σπεύσουν να συμβληθούν, μην τυχόν και βρεθούν εκτός συστήματος. Παράλληλα, προσπαθεί να οδηγήσει τους πολίτες σε συμβεβλημένους ιατρούς για δήθεν «Δωρεάν» περίθαλψη, αποφεύγοντας τεχνηέντως να επισημάνει την υποχρεωτική πληρωμή, σε περίπτωση μη προγραμματισμένου ραντεβού ή και εκτός ωραρίου.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Μπορεί ένας ασφαλισμένος να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν θα είναι σε μία από τις κατηγορίες του Οικογενειακού»; ο κ. Βαρδαρός απάντησε: «Ναι, προφανώς θα μπορεί και να πηγαίνει και θα τον αποζημιώνει όπως μέχρι σήμερα το Δημόσιο».

Απ. Οι μόνοι ιατροί που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι όσοι επιλέγουν την σύμβαση με το κύριο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, κανένας ασφαλισμένος δεν έχει αποζημιωθεί την ιατρική επίσκεψη μέχρι και σήμερα, από κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Εδώ ο κ. Βαρδαρός απάντησε παραπλανητικά λέγοντας πως οι πολίτες εξυπηρετούνται δωρεάν και από μη συμβεβλημένους ιατρούς.

«Από 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα και εκτός από την φροντίδα του ασθενή, θα συνταγογραφεί χωρίς κόστος».

Απ. Συνταγογράφηση δεν είναι η έκδοση «εκπτωτικού κουπονιού» για φτηνή πρόσβαση στην αγορά φαρμάκων ή την πραγματοποίηση εξετάσεων, αλλά αποτελεί μέρος μιας υποχρεωτικής διαδικασίας ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης, όπου ο ιατρός εγκρίνει την κατάλληλη θεραπεία προς όφελος του ασθενούς. Η συνταγή είναι ένα δημόσιο έγγραφο που έχει νομική ισχύ αφού εκεί αποτυπώνονται όλες οι αποφάσεις του ιατρού, τόσο για τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία. Η εξαγγελία για δωρεάν συνταγογράφηση είναι μια επικίνδυνη παροχολογία που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, υποβαθμίζοντας παράλληλα το ρόλο του ιατρού.

«Αν υπάρχει οικογενειακός γιατρός και δεν εγγραφούμε, χάνουμε τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χάνουμε την δυνατότητα σε μια νέα υπηρεσία και χάνουμε και χρόνο, γιατί ο οικογενειακός γιατρός κανονίζει πολύ νωρίτερα τα ραντεβού μας με μια άλλη ειδικότητα».

Η απάντηση εδώ δίδεται από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας καθώς αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. «Ο Οικογενειακός Ιατρός έχει ένα «ταβάνι» 2.250 ατόμων που εγγράφονται, αλλά δεν θα εξυπηρετεί τόσους, έχει ένα 10-15% που θα εξυπηρετεί μηνιαία».

Η γρηγορότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι η ισχύουσα διαδικασία όπου η επιλογή ιατρού γίνεται από τον ασθενή κι όχι μέσω αποκλειστικών συμβεβλημένων και παραπομπών από τους Οικογενειακούς προς τους ειδικούς Ιατρούς που θα δημιουργήσουν μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Εξακολουθούμε να έχουμε πολλές απορίες με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού. Συγκεκριμένα:

1. Γιατί προσμετρούν στον συνολικό αριθμό των οικογενειακών ιατρών τους συναδέλφους από τις Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία; Μαθαίνουμε πως ιατροί των δομών αυτών καταθέτουν αγωγές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αφού δεν αποδέχονται την αλλαγή του ρόλου τους ώστε να λειτουργούν ως οικογενειακοί ιατροί, αφού και οι συμβάσεις τους δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Εξάλλου ανακοινώθηκε 48ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 4 & 5 Οκτωβρίου για εκφράσουν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα.

2. Οι κυβερνώντες συνειδητοποίησαν την ήττα τους αφού στον αρχικό τους σχεδιασμό υπόσχονταν ένα καθολικά δημόσιο σύστημα υγείας Π.Φ.Υ.; Η άρνηση των ιατρών να στελεχώσουν τα ΤΟ.Μ.Υ. στέλνει πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

3. Το σύστημα παραπομπών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και αναμένεται να λειτουργήσει σε μερικούς μήνες. Έχουν αντιληφθεί το χάος που θα δημιουργηθεί στη λειτουργία του συστήματος υγείας;

4. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σχετικά με την αναλογία ιατρών/κατοίκων αντί να το αξιοποιήσουν, το θεωρούν πρόβλημα δημιουργώντας κλειστά συστήματα, αποκλείοντας ιατρούς και ταλαιπωρώντας ασθενείς.

5. Ο κος Βαρδαρός θεωρεί ότι με 3.000 ιατρούς το σύστημα θα λειτουργεί άριστα. Υπολογίζοντας πως κάθε γιατρός θα χρεώνεται 2.250 ασθενείς, θα καλύπτονται 6.750.000 πολίτες και εξ αυτών μόνο το 10-15% θα εξυπηρετείται μηνιαίως σύμφωνα με τα λεγόμενα του, δηλαδή περίπου 800.000 πολίτες κάθε μήνα. Τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια των Ελλήνων από που και ποιον θα εξυπηρετούνται;

Καλή τύχη σε όλους μας και καλή φώτιση.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματεύς

Ευάγγελος Τούλης Σόλων Κωτούλας 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Χωρίς οικογενειακό γιατρό τα Τρίκαλα! Σε αναστάτωση 130.000 κάτοικοι της πόλης

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Χωρίς οικογενειακό γιατρό έχουν μείνει και τα Τρίκαλα με αποτέλεσμα ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης να ενημερώνει τους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.

 

Με επείγουσα ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής ότι τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και για τους 130.000 κατοίκους της Θεσσαλικής πόλης υπάρχουν μόλις 5 διαθέσιμοι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετηθούν.

Από την άλλη στις δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ) μόνο 4 γιατροί είναι διαθέσιμοι αφού έχουν γυρίσει την πλάτη στο νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως ενημερώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων : «Από 01/08/2018 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΆΝ στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και στους συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς.

Δυστυχώς για το νομό μας εκδήλωση ενδιαφέροντος για Οικογενειακό Ιατρό υπήρξε μόνο από 5 ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς και από 4 δημοσίους υπαλλήλους Ιατρούς για πληθυσμό του νομού 130.000«.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των γιατρών των Τρικάλων μιλούν για παταγώδη αποτυχία του νέου συστήματος με τους οικογενειακούς γιατρούς.

Σημειώνουν ωστόσο πως οι Ιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων συνεχίζουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους με τον γνωστό τρόπο των 200 δωρεάν επισκέψεων ανά μήνα μέχρι 31/12/2018.

Βέβαια οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται κανονικά σε Παθολόγους ή Γενικούς Ιατρούς ή Παιδιάτρους.

Δεν είναι πάντως η μοναδική περιοχή που έχει μείνει χωρίς γιατρούς. Οι περισσότερες πόλεις της χώρας δε διαθέτουν συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς, με συνέπεια οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά κάποιες περιοχές: «Ολόκληροι Νομοί με έναν μόνο οικογενειακό γιατρό! Νέο σύστημα χωρίς γιατρούς»

Από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπισθεί ότι σιγά σιγά οι ΤΟΜΥ θα επανδρωθούν με γιατρούς με τη νέα προκήρυξη που θα βγει.

Μέχρι τότε βέβαια οι ασθενείς είτε θα πληρώνουν από την τσέπη τους είτε θα πρέπει να πηγαίνουν στις δημόσιες δομές όπου όμως οι αναμονές είναι μεγάλες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία : Ένα μετέωρο βήμα χωρίς ιατρούς

Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο χωρίς να εξαιρείται από αυτό το φαινόμενο και η Υγεία. Έτσι πρόσφατα ανακοινώθηκε και η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με την δημιουργία των ΤΟΜΥ και του οικογενειακού ιατρού (ΟΙ).


γράφει ο Φ. Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Πρόεδρος Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ ), Ταμίας ΙΣΑ

Φυσικά κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι χρειάζεται σχεδιασμός για την ΠΦΥ και ο οικογενειακός ιατρός είναι αναγκαίος. Για τον σχεδιασμό όμως αυτό χρειάζεται η συναίνεση και προτάσεις του Ιατρικού κόσμου σε συνεργασία και με τις ενώσεις ασθενών για να επιτευχθεί το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όμως σχεδίασε την νέα ΠΦΥ χωρίς να λάβει υπόψιν τις προτάσεις των Ιατρικών συλλόγων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο τρόπος που γίνεται η μεταρρύθμιση είναι βιαστικός και αποσπασματικός.

 

Έτσι μετά από επανειλημμένες προκηρύξεις, σε σύνολο 4000 οικογενειακών ιατρών που χρειάζονται μόλις και μετά βίας έχουν βρεθεί 900 για τις ΤΟΜΥ ή και συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο θεσμός του ΟΙ να είναι στον αέρα αφού δεν καλύπτεται ούτε το 25% των πολιτών. Ο λόγος είναι στην απροθυμία των Ιατρών αφού τα οικονομικά κίνητρα είναι ανεπαρκή αφού μετά τα έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και εφορία δεν απομένουν ούτε 400 ευρώ.

Η θέση όλου του Ιατρικού κόσμου είναι θετική στο θεσμό του ΟΙ αλλά ως δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνονται οι ασθενείς να αλλάξουν τον Ιατρό που τους παρακολουθεί . Παράλληλα ο αναχρονιστικός θεσμός του υποχρεωτικού συστήματος παραπομπών από τον ΟΙ προς τις άλλες ειδικότητες (γνωστός ως Gatekeeping) ενώ εγκαταλείπεται στις άλλες χώρες, πάει τώρα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στη χώρα μας που αφθονούν οι Ειδικοί Ιατροί και τους οποίους με δικούς μας φόρους σπουδάσαμε, τώρα τους διώχνουμε και γίνονται ανάρπαστοι σε άλλες χώρες. Δεν είναι κατανοητό γιατί ένας χειρουργημένος με αορτοστεφανιαία παράκαμψη ασθενής (BY PASS) πρέπει να επισκεφθεί τον ΟΙ για να πάρει παραπεμπτικό για τον καρδιολόγο όταν από τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που το ίδιο το Υπουργείο εκπόνησε προβλέπεται πότε πρέπει να εξετάζεται και τι εξετάσεις να κάνει ο συγκεκριμένος ασθενής. Η εφαρμογή του υποχρεωτικού συστήματος παραπομπών μόνο την γραφειοκρατία θα γιγαντώσει και θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.

Ένα άλλο θέμα, των ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα τους έτους μόνο λογιστικό χαρακτήρα έχει και στερείται κάθε επιστημονικής σημασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί ο ίδιος ο ιατρός έχει διαφορετικό όριο συνταγογράφησης κάθε μήνα ή γιατί ένας καρδιολόγος στην Θεσ/νίκη έχει άλλο όριο από τον καρδιολόγο στην Αθήνα. Έχει διαφορετική αξία ο ασθενής ανάλογα με τον μήνα ή την περιοχή που ζει; Το ερώτημα έχει τεθεί από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος χωρίς να έχει δοθεί απάντηση από το Υπουργείο.

Τέλος το πολύπαθο ΕΣΥ τραβάει τον δικό του Γολγοθά. Οι ελλείψεις εξοπλισμού και Ιατρών σε τραγικό βαθμό, η εξάντληση του εναπομείναντος προσωπικού στα όρια κατάρρευσης και τα νοσοκομεία ιδίως στις εφημερίες θυμίζουν Υγειονομικό στον πόλεμο. Τέλος του χρόνου πάνω από 400 έμπειροι Ιατροί όλων των ειδικοτήτων συνταξιοδοτούνται από το ΕΣΥ λόγω ορίου ηλικίας, χωρίς να έχουν προσληφθεί αντίστοιχα νέοι άλλοι και χωρίς το κυριότερο να έχουν μεταδώσει την εμπειρία τους. Εδώ έχει εφαρμογή το λαϊκό γνωμικό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

Μέσα σε αυτό το κλίμα 21-22 Οκτωβρίου γίνονται οι εκλογές στον ΙΣΑ αλλά και στους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους. Όλοι οι ιατροί πρέπει με τη παρουσία τους στις εκλογές να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την πολιτική της υγείας που ακολουθείτε. Η αποχή και η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να ρωτάμε τι κάνουν οι εκπρόσωποί μας αλλά τι κάνουμε εμείς για να τους υποστηρίζουμε να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα μας. Και προς τη πολιτεία ας δώσουμε ένα μήνυμα.

Υγεία χωρίς Ιατρούς δεν γίνεται!

Φ. Ν. Πατσουράκος

Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α.

Πρόεδρος Ελευθεροεπαγγελματιών

Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ )

Ταμίας ΙΣΑ

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Οικογενειακός γιατρός στην εντατική

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

 


Mετά πολλών εμποδίων, με το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών αντίθετο και τους πολίτες σε πλήρη σύγχυση σχετικά με τις νέες διαδικασίες προχωρά η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στη χώρα μας, μια μεταρρύθμιση που για την κυβέρνηση αποτελεί «σημαία» στον χώρο της Υγείας.

Το βασικό εμπόδιο είναι ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών και κυρίως η κατανομή τους ανά τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών έως τα μέσα της εβδομάδας ανερχόταν σε περίπου 3.000, καθώς υπολογίζονται σε αυτούς και οι 2.350 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των κέντρων υγείας - μονάδων υγείας που εν μια νυκτί βαπτίστηκαν οικογενειακοί.

Μπορεί ο αριθμός αυτός να ακούγεται μεγάλος, ωστόσο λόγω της κακής κατανομής καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις κυρίως στα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους κατοίκους του Αιγάλεω αντιστοιχούν μόλις τέσσερις οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο για την εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό.

Για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής αντιστοιχούν πέντε, για τους κατοίκους του Μοσχάτου δύο και του Νέου Κόσμου τέσσερις. Κάτοικος στο Κουκάκι, εάν υποβάλει αίτηση για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό θα βρει στη σχετική λίστα μόλις έναν ιδιώτη γιατρό, ενώ ο κάτοικος Αγίων Αναργύρων θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε οικογενειακός μπορεί να έχει υπό την ευθύνη του έως 2.250 πολίτες.

Η διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ από 1ης Αυγούστου με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, ως μέτρο πίεσης προς τους γιατρούς ώστε αυτοί να συνεργαστούν ως οικογενειακοί, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η πλειονότητά τους –τουλάχιστον 1.000 από τους 1.700– αποφάσισε να μη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στις χαμηλές αποδοχές που προσφέρονταν (έως 2.000 ευρώ για 2.250 πολίτες πληθυσμό ευθύνης έκαστος). Είναι ενδεικτικό ότι στην Πάτρα, από τους 70 συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, έχουν μείνει, ως οικογενειακοί πλέον, πέντε παθολόγοι και πέντε παιδίατροι. Σύμφωνα δε με τη λίστα των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ σε 14 νομούς της χώρας (Αρκαδίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Κορίνθου, Λέσβου, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου), ο Οργανισμός δεν διαθέτει παθολόγο, παιδίατρο και γενικό γιατρό.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οι πολίτες αντιδρούν σε κλίμα σύγχυσης. Κάποιοι ψάχνουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό σκοντάφτοντας σε διάφορα εμπόδια: από την απουσία σχετικής οργάνωσης-ενημέρωσης σε κέντρα υγείας έως και τεχνικές δυσκολίες για την ηλεκτρονική εγγραφή (π.χ. απαιτείται κωδικός taxisnet τον οποίο σε κάποια ζευγάρια με κοινή φορολογική δήλωση διαθέτει μόνο ένας). Εως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν εγγραφεί μόλις 120.000 πολίτες σε οικογενειακό γιατρό. Οι περισσότεροι παραμένουν «πιστοί» στον ιδιώτη γιατρό που επισκέπτονταν όταν αυτός είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας πλέον το αντίτιμο της επίσκεψης. Αυτό από μόνο του οδήγησε τους εκπροσώπους των γιατρών που εξαρχής αντιμάχονται το σύστημα να κάνουν λόγο για «καθαρή περίπτωση αποασφάλισης του πληθυσμού». Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αννα Μαστοράκου, «το σχέδιο του υπουργείου έχει αποτύχει. Ξεκίνησε λάθος και δημιουργεί προβλήματα».

Μπορεί προς το παρόν η μη εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό να έχει κυρίως οικονομικό κόστος για τους πολίτες, ωστόσο από τις αρχές του επόμενου έτους θα είναι σοβαρότατο εμπόδιο για την πρόσβασή τους σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, καθώς θα ξεκινήσει η ισχύς τους συστήματος παραπομπών. Ετσι, για να επισκεφθεί ένας πολίτης τον ειδικό γιατρό –πλην των επειγουσών καταστάσεων– θα πρέπει να πάρει παραπομπή από τον οικογενειακό.

«Στις περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη οικογενειακών γιατρών δεν θα ισχύσει το σύστημα παραπομπών», διευκρινίζει μιλώντας στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, αρμόδιος για την ανάπτυξη του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι οικογενειακοί γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα έως τώρα, «επαρκούν για τις πρώτες ανάγκες, όμως χρειαζόμαστε περισσότερους».

Οπως αναφέρει, το σύστημα διαθέτει τώρα περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς. Εξ αυτών, οι 220 υπηρετούν στις 96 τοπικές μονάδες υγείας που έχουν αναπτυχθεί και οι 466 είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι είναι γιατροί που υπηρετούν ήδη στα κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

«Θα αυξηθούν»

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, 350 επιπλέον γιατροί πρόκειται να διοριστούν σύντομα σε τοπικές μονάδες υγείας, 210 ιδιώτες αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις ως οικογενειακοί με τον ΕΟΠΥΥ –έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους– ενώ για επιπλέον 120 ιδιώτες γιατρούς εκκρεμεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

«Είναι ένα σύστημα η χρησιμότητα του οποίου θα δοκιμάζεται και θα αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα», σημειώνει ο κ. Βαρδαρός και τονίζει, «οι τοπικές μονάδες υγείας έχουν δεχθεί περισσότερες από 160.000 επισκέψεις και έχουν παραπέμψει λιγότερα από 1.860 περιστατικά σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει 1.300 δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας, τις οποίες έκαναν κατά βάση μέχρι τώρα οι ΜΚΟ. Είναι ένα εγχείρημα που πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει και καλούμε τον ιατρικό κόσμο να επανεξετάσει τη στάση του».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

TOMY – «φαντάσματα» χωρίς γιατρούς και στέγη

Χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών αλλά και χωρίς στέγη προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει των κυβερνητικό σχεδιασμό για τις ΤΟΜΥ τη στιγμή που περίπου 2.000 συμβάσεις γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη λήξει. Οι εν λόγω γιατροί διενεργούσαν περίπου 5 εκ. επισκέψεις σε ασφαλισμένους ετησίως και – όπως όλα δείχνουν – αρνούνται να συνάψουν τις νέες συμβάσεις.

Γεωργία Σκιτζή - HealthWeb

Λιγότερο από 1.000 για 1 εκατ. Έλληνες

Συνυπολογίζοντας δε ότι η πρώτη προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ απέδωσε 280 ιατρούς, ενώ η δεύτερη του Ιουνίου 220 ιατρούς –δηλαδή περίπου 500 ιατρούς, εύλογα καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε ότι το σύνολο των οικογενειακών ιατρών είναι κάτι λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκ. Έλληνες! Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ονοματίζουν ως «οικογενειακούς» τους ιατρούς από Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Μονάδες του πρώην ΙΚΑ – γεγονός ασυμβίβαστο με τα υπάρχοντα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (καθημερινή λειτουργία, εφημερίες, κλπ). Αλλά και πάλι οι ιατροί δεν επαρκούν.

Χωρίς στέγη – φταίει …το Airbnb

«Το επόμενο διάστημα, με την νέα προκήρυξη που έχουμε κάνει για τις τοπικές μονάδες υγείας, θα έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα, με περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς, να στελεχώσουμε τις δομές και να ενισχύσουμε αυτές που ήδη λειτουργούν. Και να ανοίξουμε επιπλέον» επιμένει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Και προσθέτει: «Υπάρχει και ένα πρόβλημα με τα διαθέσιμα κτήρια, που δυστυχώς θα ξέρετε και λόγω Airbnb, τουρισμού και λοιπά έχουμε μια δυσκολία αυτήν την περίοδο να βρούμε διαθέσιμα κτήρια και κρατικά, για τα οποία δεν είναι πάντα ευχερής η ανακαίνισή τους και η παραχώρησή τους και λοιπά. Αλλά και ιδιωτικά κτήρια. Πολλές φορές, δηλαδή, κάνουμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος και δεν έχουμε ανταπόκριση».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Υπ.Υγείας: Γιατί δεν βρίσκουμε κτίρια για τις ΤΟΜΥ

Γράφει: Μαρία Γλένη


Τους λόγους για τους οποίους δεν βρίσκονται κτίρια για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ανέλυσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

 

Όχι μόνο χωρίς γιατρούς αλλά και χωρίς κτίρια παραμένουν πολλές ΤΟΜΥ τη στιγμή μάλιστα που η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί έως το τέλος του έτους να ανοίξει κι άλλες.

Το πρόβλημα της στέγασης των ΤΟΜΥ είχαν επισημάνει από την αρχή οι συνδικαλιστές γιατροί των Κέντρων Υγείας, καθώς οι ΤΟΜΥ άρχισαν σιγά σιγά να εγκαθίστανται μέσα στα Κέντρα Υγείας δημιουργώντας και νέα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

 

Ο υπουργός Υγείας πάντως Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» υποστήριξε ότι αναζητούνται κτίρια αλλά λόγω Airbnb δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Σημειώσε χαρακτηριστικά: «Το επόμενο διάστημα, με την νέα προκήρυξη που έχουμε κάνει για τις τοπικές μονάδες υγείας, θα έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα, με περισσότερους οικογενειακούς γιατρούς, να στελεχώσουμε τις δομές και να ενισχύσουμε αυτές που ήδη λειτουργούν. Και να ανοίξουμε επιπλέον.

Εκεί υπάρχει και ένα πρόβλημα με τα διαθέσιμα κτήρια, που δυστυχώς θα ξέρετε και λόγω Airbnb, τουρισμού και λοιπά έχουμε μια δυσκολία αυτήν την περίοδο να βρούμε διαθέσιμα κτήρια και κρατικά, για τα οποία δεν είναι πάντα ευχερής η ανακαίνισή τους και η παραχώρησή τους και λοιπά.
Αλλά και ιδιωτικά κτήρια. Πολλές φορές, δηλαδή, κάνουμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος και δεν έχουμε ανταπόκριση».

 

Πάντως σε ότι αφορά τη στελέχωση των ΤΟΜΥ ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τη νέα προκήρυξη που έγινε θα συγκεντρωθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ επανέλαβε ότι αιτία που δεν βρίσκονται γιατροί είναι η περιβόητη μετανάστευση του ιατρικού προσωπικού καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει από τη χώρα 18.000 γιατροί. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Απέτυχε πριν ξεκινήσει ο νέος θεσμός των ΤΟΜΥ: Μόνο 60 οικογενειακοί γιατροί για κάθε 1.000.000 ασφαλισμένους!

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Εχουν συμβληθεί μόλις 625 γιατροί! - Αναγκασμένοι οι πολίτες να πληρώνουν ιδιωτικά ιατρεία, καθώς το πολυδιαφημισμένο σχέδιο των «οικογενειακών γιατρών» χάνεται στη μαύρη τρύπα των ελλείψεων

Αναζητώντας οικογενειακό γιατρό στο τούνελ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ): αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ταινίας περιπέτειας στην οποία πρωταγωνιστούν, εκόντες άκοντες, εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ψάχνουν να βρουν οικογενειακό γιατρό (παθολόγο ή παιδίατρο) εντός του συστήματος δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Το ραντεβού με ιδιώτη γιατρό και η πληρωμή της επίσκεψης είναι μονόδρομος για τους περισσότερους ασφαλισμένους, ενώ η παρακαμπτήρια οδός των επισκέψεων σε παθολόγους και παιδιάτρους που απασχολούνται στα Κέντρα Υγείας ή τα πρώην Πολυϊατρεία είναι μονίμως... φρακαρισμένη.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την επιτυχή υλοποίηση «της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας από την ίδρυση του ΕΣΥ», όπως χαρακτηρίζουν τις δομές που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της ΠΦΥ, η πραγματικότητα που αποτυπώνεται μέσα από στοιχεία και αριθμούς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Το σχέδιο για την ΠΦΥ με τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), τους 1.195 γιατρούς που θα τις στελεχώνουν και τους 2.800 συμβεβλημένους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που θα προστεθούν στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των πρώην Πολυϊατρείων του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, χάνεται μέσα στη μαύρη τρύπα των ελλείψεων, παρασύροντας μαζί του και όσους πολίτες χρειάζονται τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας και δεν μπορούν να τις έχουν.

Η συνέχεια εδώ
https://www.protothema.gr/ 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ