ΠΦΥ

“Στον αέρα” η ολοκλήρωση της νέας ΠΦΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΦΥ

By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σε “γόρδιο δεσμό” φαίνεται πως έχει μετατραπεί για την Αριστοτέλους η στελέχωση των δομών της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια κάλυψης τόσων των θέσεων ιατρών για τις ΤΟΜΥ όσο και των οικογενειακών ιατρών, μέσω ΕΟΠΥΥ, δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Ειδικά στην περίπτωση της προκήρυξης που διεξήχθη μέσω ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων με οικογενειακούς γιατρούς (2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής), οι οποίοι προβλέπεται να ενισχύσουν και το έργο των κατά τόπους ΤΟΜΥ, δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμενε το Υπουργείο. Πληροφορίες του Virus, λοιπόν, αναφέρουν πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για μόλις 1 στις 4 θέσεις.

Διαβάστε επίσης: «Ανοίγουν» οι συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς. Οι πρώτες αντιδράσεις (upd)

Αντιστοίχως, άγνωστη είναι και η τύχη των θέσεων γιατρών των ΤΟΜΥ που δεν καλύφθηκαν με την προκήρυξη του περασμένου καλοκαιριού. Το περιορισμένο ενδιαφέρον ήταν και ο βασικός λόγος που η Αριστοτέλους αποφάσισε να προχωρησει στη σταδιακή λειτουργία ΤΟΜΥ ανά τη χώρα, ώστε να μην μείνει πίσω η διαδικασία υλοποίησης της νέςα ΠΦΥ, που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση, άλλωστε. Η επαναπροκήρυξη, πάντως, των θέσεων των ΤΟΜΥ που δεν καλύφθηκαν ακόμη αγνοείται…

Διαβάστε επίσης: ΠΦΥ με δόσεις…

Ωστόσο, το Υπουργειο Υγείας ετοιμάζει μια προκήρυξη και μάλιστα για μονιμους ιατρούς, μόνο που θα αφορά τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση του με την ΠΟΕΔΗΝ, το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί προκήρυξη πρόσληψης 750 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ, που θα στελεχώσουν τις δομές ΠΦΥ και θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν προκηρυχθεί 1000 θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού. Με την προκήρυξη για τους τελευταίους, η Αριστοτέλους προσδοκά πως όσοι λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος του έτους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους στο σύστημα. Για την επιτάχυνση, δε, των διαδικασιών πρόσληψης νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού το σύστημα θα οργανωθεί όπως αυτό των γιατρών, δηλαδή οι προσλήψεις θα γίνουν με ηλεκτρονική λίστα ανά ειδικότητα σε κάθε ΥΠΕ.

Σε ό,τι αφορά, δε, αυτούς τους 4000 συμβασιούχους που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την προσφορά τους στην κάλυψη σημαντικών αναγκών, «για αυτό και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους κατά 1 έτος», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση. «Για το μέλλον, όμως, δεν έχουμε ακόμα βρει εφικτή λύση», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, υποστήριξε όμως πως γενικά στο ΕΣΥ «δεν επαρκούν οι προσλήψεις αλλά έχει γίνει ήδη μια σημαντική κάλυψη των κενών», ενώ έκανε λόγο για μικρή αλλά σημαντική αύξηση του ορίου δαπανών στη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς στα νοσοκομεία της χώρας θα προβλεφθεί αύξηση των οργανικών θέσεων της τάξης του 15%, αλλά και η αποσύνδεση ορισμένων νοσοκομείων.

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση & Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Υπουργός Υγείας στο ζήτημα των αλλαγών στην Ψυχική Υγεία. «Αν είστε αντίθετοι με το σχέδιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης νέων κοινοτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης απλώς υπερασπίζεστε το άσυλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ σε ό,τι αφορά τη διοικητική επαγωγή των δομών ψυχικής υγείας στις ΥΠΕ τόνισε ότι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τη χρηματοδότηση, ούτε με τις θέσεις εργασίας, ούτε με τη φροντίδα του ασθενή.

Απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο κατάργησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υποστήριξε, δε, ότι το υπουργείο Υγείας θα προτείνει να επεκταθεί και σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άδικα εξαιρεθεί (πχ φυσικοθεραπευτές).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

Καταρρέουν τα Κέντρα Υγείας από την «εισβολή» των ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στην κατάρρευση των Κέντρων Υγείας φαίνεται ότι οδηγεί η εγκατάσταση και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) μέσα στα ίδια κτίρια.


Μπορεί τα Κέντρα Υγείας τα τελευταία χρόνια να παρουσίαζαν προβλήματα και ελλείψεις υλικών, είχαν ωστόσο μία αξιοπρεπή λειτουργία εξυπηρετώντας τους ασθενείς.

Σήμερα όμως φαίνεται ότι η εικόνα αλλάζει και μάλιστα προς το χειρότερο καθώς λόγω της μη ανεύρεσης κτιρίων για τις περιβόητες ΤΟΜΥ, οι περισσότερες έχουν «εισβάλει» μέσα στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στριμωγμένες οι ΤΟΜΥ μέσα στα Κέντρα Υγείας! Γιατί παραμένουν «ξεσπιτωμένες»

 

Η …συνύπαρξη όμως των δύο διαφορετικών Μονάδων φέρνει προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και στην υποδοχή των ασθενών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γιατροί του ΠΕΔΥ που εργάζονται κυρίως στα Κέντρα Υγείας μιλούν ξεκάθαρα για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ σημειώνει ενδεικτικά: «Η αποτυχία εύρεσης χώρων στέγασης των ΤΟΜΥ, ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στη λειτουργία των ΚΥ, λόγω εισβολής των ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας».

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές όπου στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει αρκετός χώρος να εξυπηρετηθεί ούτε η συνήθης κίνηση των ασθενών, η παρουσία των ΤΟΜΥ επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

γιατροί ΠΕΔΥ

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υπαλλήλων ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων είχε μιλήσει πρόσφατα για: «συνωστισμό του προσωπικού σε ένα και μόνο γραφείο, λόγω έλλειψης κτιρίων, δεν μπορεί να γίνει λόγος για πετυχημένη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Προς ώρα πάντως όπως τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί με κάθε τρόπο να ανοίξει όλες τις ΤΟΜΥ που έχει δεσμευτεί έως τις εκλογές, έστω και χωρίς γιατρούς και κτίρια. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται η επαναπροκήρυξη των θέσεων για γιατρούς στις ΤΟΜΥ! Τι θα γίνει

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στην επαναπροκήρυξη των θέσεων για γιατρούς στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) προχωρά για άλλη μία φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Η ομάδα του υπουργείου Υγείας που ασχολείται εκτενώς με το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει και πάλι στη δημοσιότητα μια νέα προκήρυξη προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον γιατροί που θα καλύψουν τις θέσεις των οικογενειακών γιατρών.

Κάτι που προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Κάτι που άλλωστε αναμενόταν εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχεται νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ειδικότητες! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εγκαινιάζει συνεχώς νέες ΤΟΜΥ σε διάφορες περιοχές χωρίς ωστόσο να υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι αλλά και Παιδίατροι θα πρέπει να αποφασίσουν εκ νέου εάν θα δεχθούν την πρόταση ώστε να στελεχώσουν τις νέες ΤΟΜΥ οι οποίες θα αποτελέσουν τον κορμό του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Βέβαια η νέα προκήρυξη δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές σε ότι αφορά στα οικονομικά και τους μισθούς, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr ευελπιστεί στους νέους γιατρούς που τελείωσαν τώρα την ειδικότητα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

 

 

 

 

 

 

 

Την τελευταία φορά βέβαια το ιατρικό προσωπικό, (που θα είναι οι λεγόμενοι οικογενειακοί γιατροί), δεν επέδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μείνουν κενές οι θέσεις στις ΤΟΜΥ. Ο κλάδος εκτιμά ότι οι αμοιβές που δόθηκαν ήταν εξαιρετικά χαμηλές και δε θα ξεπερνούσαν καθαρά τα 700 ευρώ το μήνα και μάλιστα με αποκλειστική απασχόληση.

Από την άλλη και η αβεβαιότητα των εργασιακών σχέσεων ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των γιατρών, αφού οι συμβάσεις θα είναι διετείς με την προοπτική να επεκταθούν για άλλα δύο χρόνια. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Χωρίς εξοπλισμό και μέσα οι κατ’ οίκον επισκέψεις από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας! Όλα τα αγκάθια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ούτε εξοπλισμός δε φαίνεται να είναι διαθέσιμος για τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας ώστε να κάνουν κατ’οίκον επισκέψεις.

 

Με «άδεια» χέρια θα πρέπει οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που καλούνται να διαδραματίσουν εκτός των άλλων και ρόλο οικογενειακού γιατρού, να επισκέπτονται τους ασθενείς στα σπίτια τους.

Μπορεί το υπουργείο Υγείας με πρόσφατη απόφασή του να υποχρεώνει τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να καλύπτουν υγειονομικά όλους τους πολίτες που θα εγγραφούν στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού και να κάνουν και κατ’οίκον επισκέψεις, δε σημαίνει όμως ότι στην πράξη μπορεί και να εφαρμοσθεί. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Δείτε πόση ώρα θα εξετάζουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και με κατ’ οίκον επισκέψεις τους ασθενείς! Νέα απόφαση του υπ.Υγείας

Και αυτό καθότι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας σήμερα δε διαθέτουν στην «φαρέτρα» τους ούτε τα απαραίτητα για να πηγαίνουν στα σπίτια των πασχόντων για να τους εξετάσουν.

 

Άλλωστε είναι γνωστό στον ιατρικό κόσμο ότι για πραγματοποιηθεί ιατρική επίσκεψη κατ’ οίκον δεν απαιτούνται απλά ακουστικά. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας μεταφερόμενος καρδιογράφος ώστε να μπορεί να εξετασθεί η καρδιακή λειτουργία.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα Κέντρα Υγείας παρουσιάζουν σήμερα ελλείψεις ακόμη και σε βασικά αναλώσιμα υλικά.

Από την άλλη, άγνωστο παραμένει στις περιπτώσεις που ο εφημερεύων γιατρός ενός Κέντρου Υγείας μεταβεί σε κατ’οίκον επίσκεψη, ποιος θα παραμείνει στη θέση του για να καλύψει τους ασθενείς που θα επισκέπτονται τη Μονάδα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πώς θα γίνεται η παραπομπή σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ειδικό γιατρό - Τι ισχύει με τα επείγοντα

Πώς θα γίνεται η παραπομπή σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ειδικό γιατρό - Τι ισχύει με τα επείγοντα

Το σύστημα των παραπομπών ξεκινά να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εξαιρούνται από αυτό τα επείγοντα περιστατικά.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Πώς θα γίνεται η παραπομπή σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ειδικό γιατρό - Τι ισχύει με τα επείγοντα
Σφιχτό πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και εξειδικευμένους γιατρούς, διαμορφώνει η νέα απόφαση του υπουργού Υγείας για τις παραπομπές.

Το νέο σύστημα στερεί από τον ασθενή τη δυνατότητα να επιλέξει σε τι γιατρό και νοσηλευτικό ίδρυμα θα καταφύγει για το πρόβλημα της υγείας του.

Την πρόσβαση “ξεκλειδώνει” ο οικογενειακός γιατρός, ο οποίος θα τον παραπέμπει σε:

Δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ).
Δημόσια μονάδα δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας (νοσοκομεία).
Ειδικούς γιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους και ενδοκρινολόγους).
Ο οικογενειακός ιατρός, δηλαδή, αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενεργώντας ως “πλοηγός”.

Το σύστημα των παραπομπών ξεκινά να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εξαιρούνται από αυτό τα επείγοντα περιστατικά.

Παραπομπές
Περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες παραπομπών:

Την άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό.
Την προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό.
Την παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.
Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, έπειτα από την παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Επισκέψεις
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός των επισκέψεων, αλλά δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.

Δεν καταργείται, επίσης, η ελεύθερη επιλογή ιατρού.

Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Gate keeping
Το παραπάνω σύστημα θυμίζει έντονα το “gate keeping” (θυρωρός – φύλακας της εισόδου), που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου την πρόσβαση επιτρέπει μόνον ο οικογενειακός γιατρός (general practitioner).

Το συγκεκριμένο σύστημα, ωστόσο, έχει προκαλέσει μία σειρά από δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να εκφράζεται έντονος προβληματισμός από ιατρικούς φορείς.

Οι Βρετανοί πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ειδικούς γιατρούς και παρατηρούνται επιπλοκές ή και θάνατοι από καθυστερημένες παραπομπές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Γερμανία δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα παραπομπών και η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας είναι ελεύθερη.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Χρονοδιακόπτης στις επισκέψεις ασθενών ανάλογα με την ειδικότητα

Νέο σύστημα προγραμματισμένων επισκέψεων στην ΠΦΥ από 1.1.2019
Με οδηγό το ... ρολόι τους θα είναι από την επόμενη χρονιά οι γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας, όταν θα δέχονται επισκέψεις ασθενών, εντός ή εκτός ημερησίου προγράμματος.

Η μέση ιατρική επίσκεψη ορίσθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στα 15 λεπτά, αν και στη σχετική απόφαση υπάρχει πρόβλεψη:
- 45λεπτης επίσκεψης στις περιπτώσεις των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών περιστατικών,
- 20λεπτης επίσκεψης για παιδιατρικά, νευρολογικά, καρδιολογικά, γυναικολογικά και οφθαλμολογικά περιστατικά και
- 30λεπτης επίσκεψης για οδοντιατρικά και ορθοδοντικά περιστατικά.
Παράλληλα σημειώνεται ότι ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, η διάρκεια του χρόνου εξέτασης υπόκειται στην επιστημονική κρίση του ιατρού.

Στη σχετική απόφαση που καθορίζει το ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων, προβλέπεται ακόμη ότι το πρόγραμμα των ιατρών των Κέντρων Υγείας, που διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση, καλύπτεται σε ποσοστό:
τουλάχιστον 70% από προγραμματισμένες επισκέψεις,
3 έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα,
έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος (έκτακτα).
Τα επείγοντα περιστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται στο ημερήσιο πρόγραμμα και εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Η ανάπαυση των ιατρών θα καλύπτει αναλογικό ποσοστό του ημερήσιου προγράμματος, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Παραπομπές το 40% των ραντεβού
Η ίδια απόφαση διευκρινίζει ότι το νέο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των παραπομπών σε εξειδικευμένους γιατρούς από τους οικογενειακούς γιατρούς, θα λειτουργήσει πλήρως από την 1.1.2019. Μέχρι τότε, τουλάχιστον το 40% των προγραμματισμένων επισκέψεων σε γιατρούς ειδικοτήτων θα αφορά παραπομπές από τους οικογενειακούς γιατρούς, ποσοστό το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος την επόμενη χρονιά.

Η διευκρίνιση αυτή, δίνεται και από το υπουργείο Υγείας με σχετική ανακοίνωση, ύστερα από τις χθεσινές αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων σχετικά με το σύστημα παραπομπής από τους οικογενειακούς γιατρούς του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι ο χρόνος των προγραμματισμένων επισκέψεων αυξάνεται από 10 σε 15 λεπτά της ώρας, πέραν του γεγονότος ότι η πραγματική διάρκεια της επίσκεψης κρίνεται από τον γιατρό.
Σημειώνεται ακόμη, ότι με την απόφαση περί παραπομπών, καθιερώνεται σχετικό σύστημα, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα.
• Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.
• Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης:
α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό,
β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό,
γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτουμένων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι:
• Δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων.
• Δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.
• Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού.
• Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Σημειώνεται τέλος, ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία). 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Έρχεται άγριο κύμα αντιδράσεων για την μετατροπή των γιατρών των Κέντρων υγείας σε οικογενειακούς γιατρούς! Γιατί διαμαρτύρονται

γιατροί ΠΕΔΥ

Γράφει: Μαρία Γλένη


«Φωτιές» φαίνεται πως έχει ανάψει στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, η μετατροπή τους σε οικογενειακούς γιατρούς.


Η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, φαίνεται πως οδήγησε το υπουργείο Υγείας στο να αξιοποιήσει με το έτσι θέλω μόνο τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

Έτσι με νέα εγκύκλιο που εστάλη στα Κέντρα Υγείας, καλούνται οι Γενικοί Γιατροί, οι Παθολόγοι αλλά και οι Παιδίατροι να δεχθούν τις εγγραφές των πολιτών και να τους αναλάβουν ως οικογενειακοί γιατροί.Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις: Δείτε πόση ώρα θα εξετάζουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και με κατ’ οίκον επισκέψεις τους ασθενείς! Νέα απόφαση του υπ.Υγείας

Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές προκαλούν όπως ήταν αναμενόμενο άγριες αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών.
Και αυτό γιατί παραμένει άγνωστο πως οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα αναλάβουν μόνοι τους το ρόλο του οικογενειακού γιατρού για εκατοντάδες πολίτες, τη στιγμή που δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των περιοχών όπου βρίσκονται. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι ιατρικό προσωπικό λείπει: «Χωρίς γιατρούς Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ! Όλα τα στοιχεία»

Άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να επιλέξουν και από τους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) αλλά και από αυτούς του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί δεν προτίθενται να καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έκθεση της Ε.Ε. για την πρωτοβάθμια φροντίδα – απούσα η Ελλάδα

Έκθεση της Ε.Ε. για την πρωτοβάθμια φροντίδα - απούσα η Ελλάδα

Έκθεση για τα συστήματα υγείας και ειδικά την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ευρώπη δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση καταρτίστηκε από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας.

Η συγκεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ καθοδηγείται από τα κράτη μέλη και υποστηρίζεται από την Επιτροπή. Ιδρύθηκε το 2014 για να παράσχει ένα πλαίσιο για την ανταλλαγή της εθνικής εμπειρίας στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγείας και την προώθηση της αμοιβαίας μάθησης.

Πάντως, η Ελλάδα για μία ακόμη φορά έλαμψε δια της απουσίας της, καθώς δεν απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο. Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και στο μέλλον η Ελλάδα θα δώσει το παρών.

Η έκθεση αφορά τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες αξιολόγησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στόχος είναι να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να καθορίσουν στόχους και να μετρήσουν την πρόοδο, που σημειώνεται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ειδικότερα, έκθεση εξετάζει τις βασικές πτυχές των συστημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης με καλή απόδοση, εστιάζοντας στις βασικές λειτουργίες τους όπως η πρόσβαση, ο συντονισμός της περίθαλψης και η συνέχεια της περίθαλψης. Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση των επιδόσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ανοίγει το δρόμο για καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και βελτιώνει το γενικό σύστημα υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την προώθηση της αξιολόγησης των επιδόσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την προώθηση της αξιολόγησης των επιδόσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη:

1) η πολυπλοκότητα των πτυχών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης απόδοσης

2) δυσκολία ενσωμάτωσης των εκτιμήσεων στις πολιτικές και

3) παγίδες που συνδέονται με μια κουλτούρα αριστείας.

Για να εξασφαλιστεί ότι η αξιολόγηση των επιδόσεων μεγιστοποιεί το δυναμικό της, η έκθεση συνιστά στα κράτη μέλη τα ακόλουθα 7 βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση της απόδοσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας:

Βελτιώστε τα συστήματα πληροφοριών πρωτοβάθμιας περίθαλψης
Ενσωματώστε την αξιολόγηση της απόδοσης σε διαδικασίες πολιτικής
Θεσμοποιήστε τα συστήματα απόδοσης
Διασφαλίστε τη λογοδοσία
Εξετάστε την εμπειρία και τις αξίες των ασθενών
Επωφεληθείτε από την προσαρμοστικότητα, την οποία η αξιολόγηση των επιδόσεων μπορεί να υποστηρίξει τη στιγμή της αλλαγής για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
Υποστηρίξτε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο στόχο μέσω της καλύτερης χρήσης επαγγελματικών στοιχείων.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: η χώρα μας και η κυβέρνηση έχουν λάβει υπόψη τους τις συστάσεις αυτές; Αμφιβάλω αν εξετάσαμε τις εμπειρίες και τις αξίες των ασθενών…

Δείτε την έκθεση εδώ: 2018_primarycare_eg_en

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Στριμωγμένες οι ΤΟΜΥ μέσα στα Κέντρα Υγείας! Γιατί παραμένουν «ξεσπιτωμένες»

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στριμωγμένες μέσα στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Υγείας βρίσκονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες των γιατρών.

 

Ενώ αρχικά οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) προγραμματίζονταν να εγκατασταθούν μέσα σε δημόσια κτίρια, ανεξάρτητα, ή και σε δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην χειρότερη περίπτωση θα νοικιάζονταν κάποιοι ιδιωτικοί χώροι, τελικά φαίνεται πως το σενάριο αυτό δεν ευοδώθηκε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την αρχή οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είχαν επιδοθεί στην αναζήτηση κτιρίων με το σκεπτικό βέβαια να υπάρχει μια σχετική εξοικονόμηση πόρων. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

 

Άλλωστε για τα λειτουργικά έξοδα κάθε ΤΟΜΥ προβλέπονται μόλις 51.000 ευρώ ετησίως, ενώ συνολικά εάν ανοίξουν όλες οι ΤΟΜΥ (239) θα διατεθούν 12,3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας τους.

ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας…ένα
Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί η λύση των Κέντρων Υγείας όπου έχουν εγκατασταθεί και οι ΤΟΜΥ, σε κάποιους περιορισμένους χώρους. Είναι ενδεικτικό ότι οι γιατροί των ΠΕΔΥ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) που συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, έθεσαν το θέμα της χωροθέτησης των ΤΟΜΥ.

 

Όπως είπαν διαμαρτυρόμενοι στον υπουργό Υγείας: «Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην συστέγαση ΤΟΜΥ και Κέντρων Υγείας (ΚΥ), γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι Μονάδες και τα ΚΥ πιέζονται χωροταξικά και λειτουργικά. Η εισβολή των ΤΟΜΥ στις ήδη υποβαθμισμένες μονάδες και ΚΥ, εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και δημιουργεί προβλήματα στους γιατρούς των μονάδων»

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η τροπολογία που αφορά στη λειτουργία των ΤΟΜΥ προβλέπει την εγκατάστασή τους εντός των Κέντρων Υγείας αφού τονίζεται ότι : «…παρέχεται η δυνατότητα οι ΤΟΜΥ να στεγάζονται τόσο σε ήδη υφιστάμενες δημόσιες δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Μονάδες Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.α.) όσο και σε κτίρια του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων φορέων του δημοσίου που παραχωρούνται δωρεάν και ελλείψει αυτών σε ιδιωτικά κτήρια τα οποία μισθώνονται για αυτό το σκοπό».

 

Βέβαια προς ώρας επειδή ακριβώς οι ΤΟΜΥ δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως σε όλες τις περιοχές της χώρας, το προβλημα πιθανώς δε εστιάζεται τελικά στην έλλειψη χώρων αλλά στην έλλειψη γιατρών.

Γι αυτό άλλωστε είναι και ακόμη στον αέρα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Με ρυθμούς "χελώνας" προχωρούν τα ιατρεία της γειτονιάς

Ούτε τα μισά από τα "ιατρεία της γειτονιάς" τα οποία το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο δεν έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός (στην ημερίδα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού με θέμα την παρουσίαση της Εθνικής Μελέτης συχνότητας και προσδιοριστικών παραγόντων Μητρικού Θηλασμού) προς το παρόν έχουν τεθεί σε λειτουργία μόλις 47 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα. Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου προβλέπει το άνοιγμα 100 μονάδων το πρώτο εξάμηνο, στόχος που όπως επισημαίνουν ιατρικοί σύλλογοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πάντως, η λειτουργία των ΤΟΜΥ είναι εξασφαλισμένη, έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι οικογενειακοί γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας, ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα είναι κατανεμημένες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περιφέρειες και αστικές περιοχές της χώρας.

Ο προβληματισμός εντούτοις για το κατά πόσο θα επιτύχει το νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα παραμένει, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών που θα στελεχώσει τις μονάδες, ειδικά αυτές που θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια.

Η δεύτερη προκήρυξη για οικογενειακούς γιατρούς (η οποία αναμενόταν από το Δεκέμβριο) δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του Σεπτεμβρίου, μόλις 583 ιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις.Παρόμοια τύχη είχε και η προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς που θα έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό και θα εξυπηρετούν τους πολίτες σε περιοχές που δεν έχει ανοίξει "ιατρείο της γειτονιάς". Για 2.152 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής – παθολογίας καθώς και 677 θέσεις παιδιατρικής, δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές.

Το δεύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το πώς και πότε θα γίνει η εγγραφή των ασφαλισμένων στα "ιατρεία της γειτονιάς", τη στιγμή που η ιατρική κοινότητα διαπιστώνει έλλειμμα στην ενημέρωση του κοινού. Η υπαγωγή των πολιτών (όσων διαθέτουν ΑΜΚΑ) στους κατά τόπους οικογενειακούς γιατρούς, όπως σημειωνόταν στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έπρεπε να ξεκινήσει μέσα στο Μάρτιο.

Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας. Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη -όταν δηλαδή λειτουργήσουν όλες οι τοπικές μονάδες- υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά και ακόμη αναζητούνται οι γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Νέο «μπλόκο» των γιατρών στο υπ.Υγείας! Αρνούνται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να συμμετάσχουν στις ΤΟΜΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


«Όχι» των γιατρών των Κέντρων Υγείας να εργασθούν ως οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ! Στα κάγκελα ο κλάδος


Αρνούνται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας αλλά και οι πρώην γιατροί του ΠΕΔΥ να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στις Μονάδες των ΤΟΜΥ.

Αφού δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ΤΟΜΥ αλλά ούτε και στο νέο σύστημα των οικογενειακών γιατρών μέσω του ΕΟΠΥΥ οι γιατροί όλης της χώρας, το υπουργείο Υγείας εμπνεύστηκε το εξής: να μετατρέψει τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε οικογενειακούς!

 

Έτσι εκτός από τα καθημερινά τους περιστατικά θα πρέπει να αναλάβουν και την πρόληψη εκατοντάδων πολιτών! Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σχετικό ρεπορτάζ: «Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

Βέβαια φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λογάριασε χωρίς τον …ξενοδόχο, προβαίνοντας μάλιστα και στα απαραίτητα εγκαίνια νέων μονάδων ΤΟΜΥ, τα οποία να σημειωθεί ότι βρίσκονται κυρίως σε υπάρχουσες δομές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ καθιστά σαφές ότι οι γιατροί δεν πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες των ΤΟΜΥ επειδή δεν βρέθηκε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

 

Όπως σημειώνουν: «Η εγκύκλιος του Αν. Γεν. Γραμματέα Στ. Βαρδαρού, σύμφωνα με την οποία, οι γιατροί Γενικής Ιατρικής, Παθολόγοι και Παιδίατροι, που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, εφεξής γίνονται Οικογενειακοί Γιατροί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Οι ήδη υπολειτουργούσες Μονάδες Υγείας με την αλλαγή αντικειμένου εργασίας των γιατρών Γεν. Ιατρικής, Παθολόγων και Παιδιάτρων που τις στελεχώνουν, θα απαξιωθούν ακόμα περισσότερο.

Επιπλέον τονίζουμε ότι δεν είναι νόμιμο να υποχρεώνονται οι γιατροί να αλλάζουν το αντικείμενο εργασίας τους χωρίς τη συναίνεσή τους».

 

Ο κλάδος καλεί το Υπουργείο Υγείας να αποσύρει την εγκύκλιο, ενώ η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα προσφέρει πλήρη νομική κάλυψη στους γιατρούς που τυχόν θα εξαναγκαστούν να εργαστούν σαν οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ.

Και οι οδοντίατροι
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρών Οδοντιάτρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΙΟ-ΠΦΥ).

Όπως τονίζουν οι Οδοντίατροι: «Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε την προχειρότητα στην οργάνωση και λειτουργία της ΠΦΥ. Η αποστελέχωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι πλέον έκδηλη !

Οι ιατροί που εργάζονται στις δομές των Κέντρων Υγείας είναι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ και δεν μετακινούνται σε δομές που αφορούν προγράμματα ΕΣΠΑ με προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση ορισμένου χρόνου και πληρώνεται από το πρόγραμμα αυτό. Επιτέλους σταματήστε να παίζετε με τους λειτουργούς της υγείας»!

 

Να σημειωθεί πάντως ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς είχε δεσμευτεί στην τρόικα ότι έως τον Μάρτιο όλοι οι πολίτες θα είχαν δηλώσει τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Ωστόσο λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος του ιατρικού σώματος να συμμετάσχει στο εγχείρημα, εγκαινιάζονται οι ΤΟΜΥ αλλά …χωρίς γιατρούς! 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επεκτείνεται ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών αλλά χωρίς …γιατρούς! Που θα εφαρμοσθεί

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Επεκτείνεται ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος των ασθενών αλλά χωρίς γιατρούς.

 

Συνεχίζει τα φιλόδοξα σχέδιά της η ηγεσία του υπουργείου υγείας για την επέκταση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου των ασθενών, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλίσει τους οικογενειακούς γιατρούς που καλούνται να τον υλοποιήσουν.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, της εταιρεία του δημοσίου που υλοποιεί τα «ηλεκτρονικά σχέδια» της κυβέρνησης, από σήμερα ξεκινά η χρήση του Ιατρικού Φακέλου στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.) της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλάδη της Κρήτης.

 

Βέβαια στην Κρήτη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λόγω και καταγωγής, είχε φροντίσει να εγκαινιάσει κάποιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ώστε το σχέδιο να μην είναι πλήρως στα …χαρτιά.
Άλλωστε οι γιατροί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο μέσω των ΤΟΜΥ όσο και μέσω του ΕΟΠΥΥ, λόγω των χαμηλών αμοιβών.

Αλλά επειδή το …παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, το υπουργείο Υγείας καλεί τώρα τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να εκτελέσουν τα καθήκοντα και του οικογενειακού γιατρού, όπου φυσικά θα πρέπει εκτός των άλλων να δημιουργούν και τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Δείτε ΕΔΩ πως οι γιατροί των Κέντρων Υγείας γίνονται υποχρεωτικά οικογενειακοί γιατροί: «Βαφτίζουν» τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

 

Έτσι εκτός των άλλων υποχρεώσεών τους, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα πρέπει να αφιερώνουν και χρόνο για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο των ασθενών.

Με βάση το σχέδιο, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία των ασθενών, το ιστορικό τους, τα οικογενειακά νοσήματα που υπάρχουν, την πρόληψη που έχουν κάνει καθώς και τα φάρμακα και τις νοσηλείες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να τηρείται συστηματικά καθώς ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα τον συνδέει σε κάθε ιατρικό του βήμα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πως θα γίνεται η παραπομπή από τις ΤΟΜΥ στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μόνο με ειδική παραπομπή από τις ΤΟΜΥ θα μπορούμε σύντομα να πηγαίνουμε στα νοσοκομεία αλλά και σε ειδικούς γιατρούς.


Άλλωστε οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) φέρνουν μαζί τους και το νέο σύστημα των παραπομπών, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο. Και αυτό διότι για να επισκεφθούμε ειδικό γιατρό όπως ορθοπεδικό, καρδιολόγο, ρευματολόγο, ΩΡΛ κ.λ.π.. θα πρέπει πρώτα να παίρνουμε το “πράσινο φως” των οικογενειακών γιατρών.

 

Βέβαια όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, το σύστημα παραπομπών θα καθυστερήσει λίγο λόγω της άρνησης των γιατρών να συμμετάσχουν στο θεσμό του “οικογενειακού γιατρού”, αλλά θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα.

Άλλωστε το προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές ότι εντός του 2018 θα πρέπει να έχει εφαρμοσθεί πλήρως το λεγόμενο gatekeeping. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπεται: “Πως θα λειτουργούν οι ΤΟΜΥ! Όλη η υπουργική απόφαση”

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το σύστημα των παραπομπών θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό όταν οι ΤΟΜΥ θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα κατέληγαν στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και για να περιορισθεί η άσκοπη κίνηση στα νοσοκομεία.

Τι προβλέπει η διαδικασία
Όπως προβλέπεται και από τη σχετική υπουργική απόφαση, στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειάζεται κάποια επέμβαση, θα πρέπει πρώτα να επισκέπτεται τις ΤΟΜΥ, να εξετάζεται από τον οικογενειακό του γιατρό και στη συνέχεια να παίρνει ένα ειδικό έγγραφο παραπομπής για να μπορεί να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο.


Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθείται και για να επισκεφθεί ειδικό γιατρό.
Μόνο εάν κανείς διαθέτει το έγγραφο “εισιτήριο” θα μπορεί να πηγαίνει σε νοσοκομείο ή άλλη Μονάδα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ενεργοποιείται εντός Μαρτίου ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας

«Ενεργοποιείται» εντός Μαρτίου ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες χρησιμοποιώντας τον ίδιο κωδικό με τον οποίο μπαίνουν στο taxis. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις «Τοπικές Μονάδες Υγείας».

Εκτός από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, πρόσβαση θα έχουν ο οικογενειακός γιατρός (που θα τον συντάσσει και θα τον ενημερώνει) και οι γιατροί των ΤΟΜΥ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν την ηλεκτρονική έγκριση του ασφαλισμένου.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας θα περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του πολίτη ( διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλείες κ.α.) και συνολικά την «διαδρομή» του στο σύστημα υγείας. Καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αναμένεται στο τέλος του 2019 ενώ ήδη έχει εξασφαλισθεί διετής επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη βελτίωσή του.

Αρχικά όμως, οι πρώτες εφαρμογές του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα γίνουν:

– Στην 3η ΥΠΕ στις μονάδες Νικόπολης, Αμπελοκήπων, Κατερίνης και Κορδελιού Ευόσμου

– Στην 5η ΥΠΕ στις μονάδες Άμφισσας, Αγριάς και Ν. Ιωνίας Βόλου και Αγ. Γεωργίου Λάρισας

– Στην 6η ΥΠΕ στην 1η ΤΟΜΥ Ναυπλίου και

– Στην 7η ΥΠΕ στις μονάδες 1η Ηρακλείου «Αντ. Κουτής», 2η Ηρακλείου (Αλικαρνασσού) και Χερσονήσου, την 1η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, την ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου και την 1η και 2η ΤΟΜΥ Χανίων.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Εγκύκλιος Ξανθού για δράσεις και προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εγκύκλιο για τον καθορισμό ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, εξέδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Φορείς που δύνανται να οργανώνουν και να αναπτύσσουν προγράμματα, παρεμβάσεις/δράσεις προληπτικών ιατρικών εξετάσεων στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (μαθητική κοινότητα, μετανάστες, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, γυναίκες, ρομά, κλπ), κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Δημόσιες Δομές και Υπηρεσίες Υγείας:
Υγειονομικές Περιφέρειες
Νοσοκομεία του ΕΣΥ
Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Π.Φ.Υ.
Φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Υγείας ( π.χ. ΚΕΕΛΠΝΟ,ΟΚΑΝΑ, κ.α.)
Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών – Περιφερειακών Ενοτήτων
Νοσηλευτικά Ιδρύματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
7.Πανεπιστημιακές Κλινικές των Ιατρικών Σχολών και Νοσηλευτικά Ιδρύματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Επίσης με τους προαναφερόμενους φορείς συνεργάζονται και οι Δήμοι που οργανώνουν ανάλογες παρεμβάσεις πρόληψης σε περιφερειακό επίπεδο, της περιοχής ευθύνης τους, με στοχευμένες και εξειδικευμένες μορφές δράσεων αξιοποιώντας τις δομές και το ανθρώπινο δυναμικό των εν λόγω φορέων (π.χ. κλιμάκια για συμπλήρωση του ΑΔΥΜ, οδοντιατρική περίθαλψη στην κοινότητα, κ.α.).

Επαγγελματικές Ενώσεις και Επιστημονικοί Φορείς (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.):
Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι
Φαρμακευτικοί Σύλλογοι
Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες και Ενώσεις
Επαγγελματικές και Επιστημονικές Ενώσεις επαγγελματιών υγείας
 Στην κατηγορία αυτών των φορέων υπάγονται Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ που αναπτύσσουν ανάλογες παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα, χωρίς όμως να παρέχουν οργανωμένες και εγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας.

III. Άλλοι Φορείς – Σύλλογοι Σωματεία / Μ.Κ.Ο.

Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές ΝΠΙΔ
Σύλλογοι Ασθενών και Ατόμων με Αναπηρία
Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της υγείας
Άλλες Μ.Κ.Ο. (π.χ. πολιτιστικού, αθλητικού, περιβαλλοντικού, κ.α. χαρακτήρα)
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ενδεικτικά, τα βασικά κριτήρια, που πρέπει να ικανοποιούν οι Φορείς που επιθυμούν ναυποβάλλουν αίτημα ανάπτυξης προγραμμάτων, παρεμβάσεων/δράσεων προληπτικού, ιατρικού χαρακτήρα, καθώς και οι Υ.Πε. για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, είναι τα εξής:

Προσδιορισμός ταυτότητας Φορέα
Τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της προτεινόμενης προληπτικής παρέμβασης – Προσδιορισμός πληθυσμού-στόχου και τυχόν ιδιαίτερων αναγκών του.
Προσδιορισμός τόπου και χρόνου διενέργειας των παρεμβάσεων.
Προσδιορισμός χώρου διενέργειας παρεμβάσεων και τυχόν συνεργασίας με Δημόσιες Δομές Π.Φ.Υ.
Προσδιορισμός προληπτικών ιατρικών εξετάσεων με βάση σχετικά Πρωτόκολλα και Κατευθυντήριες Οδηγίες.
Προσδιορισμός κλιμακίου ιατρών/οδοντιάτρων και επαγγελματιών υγείας
Προσδιορισμός χρήσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Διαχείριση παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων
Διακίνηση διαγνωστικών δειγμάτων
Διασύνδεση με φορείς για την ολοκληρωμένη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων
Τήρηση αρχείου προσωπικών ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων από το Φορέα
Αδρός προϋπολογισμός και προσδιορισμός των φορέων χρηματοδότησης
Προσδιορισμός μεμονωμένου ή ολοκληρωμένου και συνεχούς χαρακτήρα των παρεμβάσεων.
14.Προσδιορισμός επιστημονικά υπεύθυνου ή επιστημονικής ομάδας.

Πιστοποιήσεις φορέων.
Κατάθεση απολογιστικών στοιχείων

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Ξεκινά πιλοτικά ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας στις πρώτες ΤΟΜΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Γράφει: Μαρία Γλένη


Πρεμιέρα στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα κάνει ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών.


Σε πιλοτική εφαρμογή εντός των επομένων ημερών αναμένεται να τεθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι χρηστικός στους θεράποντες ιατρούς και αν χρειάζεται διορθώσεις πριν την καθολική εφαρμογή του. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών! Πως θα τον χειρίζονται οι γιατροί

Ήδη ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του Δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Τάσος Τάγαρης παρουσίασε τον ηλεκτρονικό φάκελο στον γενικό γραμματέα της Ένωσης Γενικών Γιατρών Βαγ. Φραγκούλη αλλά και σε στελέχη του υπουργείου Υγείας και της Ένωσης Γενικών Γιατρών.

 

 

 

 

 

 

 

Με βάση το σχέδιο, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία των ασθενών, το ιστορικό τους, τα οικογενειακά νοσήματα που υπάρχουν, την πρόληψη που έχουν κάνει καθώς και τα φάρμακα και τις νοσηλείες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να τηρείται συστηματικά καθώς ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα τον συνδέει σε κάθε ιατρικό του βήμα.

Πέραν των τυπικών στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται στο σύστημα (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και πιθανώς διαγνωσμένες παθήσεις) στον ηλεκτρονικό φάκελο, θα είναι εμφανές σε ποιούς γιατρούς έχει απευθυνθεί ο ασφαλισμένος, τι πράξεις έχουν συνταγογραφηθεί και ποιες έχουν γίνει και πότε, τα αποτελέσματά τους κλπ.

Σημαντικό σημείο μάλιστα αποτελεί η συγκατάθεση του ασθενή στην πρόσβαση του γιατρού στα στοιχεία του φακέλου υγείας του. Η συγκατάθεση δίνεται ηλεκτρονικά και επιβεβαιώνεται από το σύστημα.

Που θα εφαρμοστεί

Σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα γίνει:

Στην 3η ΥΠΕ στις μονάδες Νικόπολης, Αμπελοκήπων, Κατερίνης και Κορδελιού Ευόσμου
Στην 5η ΥΠΕ στις μονάδες Άμφισσας, Αγριάς και Ν. Ιωνίας Βόλου και Αγ. Γεωργίου Λάρισας

Στην 6η ΥΠΕ στην 1η ΤΟΜΥ Ναυπλίου και
Στην 7η ΥΠΕ στις μονάδες 1η Ηρακλείου «Αντ. Κουτής», 2η Ηρακλείου (Αλικαρνασσού) και Χερσονήσου, την 1η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, την ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου και την 1η και 2η ΤΟΜΥ Χανίων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται η νέα προκήρυξη για γιατρούς στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στην επαναπροκήρυξη των θέσεων για γιατρούς στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ομάδα του υπουργείου Υγείας που ασχολείται εκτενώς με το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει και πάλι στη δημοσιότητα μια νέα προκήρυξη προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον γιατροί που θα καλύψουν τις θέσεις των οικογενειακών γιατρών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες ημέρες οι δύο υπουργοί Υγείας (Ξανθός, Πολάκης) εγκανιάζουν συνεχώς νέες ΤΟΜΥ σε διάφορες περιοχές.

Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι αλλά και Παιδίατροι θα πρέπει να αποφασίσουν εκ νέου εάν θα δεχθούν την πρόταση ώστε να στελεχώσουν τις νέες ΤΟΜΥ οι οποίες θα αποτελέσουν τον κορμό του νέου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

 

Βέβαια η νέα προκήρυξη δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr ευελπιστεί στους νέους γιατρούς που τελείωσαν τώρα την ειδικότητα. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: “Έρχεται νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ειδικότητες! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας”

Την τελευταία φορά βέβαια το ιατρικό προσωπικό, (που θα είναι οι λεγόμενοι οικογενειακοί γιατροί), δεν επέδειξε το απαραίτητο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να μείνουν κενές οι θέσεις στις ΤΟΜΥ και να μην μπορεί να ξεκινήσει η νέα προσπάθεια. Ο κλάδος εκτιμά ότι οι αμοιβές που δόθηκαν ήταν εξαιρετικά χαμηλές και δε θα ξεπερνούσαν τα καθαρά τα 700 ευρώ το μήνα και μάλιστα με αποκλειστική απασχόληση.

 

Από την άλλη και η αβεβαιότητα των εργασιακών σχέσεων ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των γιατρών, αφού οι συμβάσεις θα είναι διετείς με την προοπτική να επεκταθούν για άλλα δύο χρόνια.

Μπλόκο στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού
Ωστόσο τόσο η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στις ΤΟΜΥ, όσο και στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για οικογενειακούς γιατρούς, έφεραν μπλοκάρισμα στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ένας θεσμός που θα πρέπει να είχε κανονικά ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο έπειτα από σχετική απαίτηση των δανειστών.

 

Βέβαια όλες οι πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα ζητηθεί παράταση της εφαρμογής του νέου θεσμού αφού οι γιατροί δε συμμετέχουν με τις αμοιβές που δίνονται.
Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς προβλέπουν αμοιβή 0.70 λεπτά του ευρώ το μήνα μικτά για κάθε ασφαλισμένο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πιλοτικά στις ΤΟΜΥ ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας σε 15 μέρες

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικός φάκελοσ

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας ξεκινά να εφαρμόζεται σταδιακά στις Τοπικές Μονάδες Υγείας από το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, προκειμένου να αναδειχθούν τα σημεία που χρειάζονται βελτιώσεις, ώστε να είναι χρηστικός στους θεράποντες γιατρούς, αλλά και να διασφαλίζει παράλληλα τους ασθενείς.

Newsroom - dikaiologitika.gr

Η πρώτη συνάντηση για ενημέρωση σχετικά με την επικείμενη εφαρμογή, έγινε χθες μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΗΔΙΚΑ Τάσου Τάγαρη, του γενικού γραμματέα της Ένωσης Γενικών Γιατρών Βαγ. Φραγκούλη, καθώς και στελέχη του υπουργείου Υγείας και της Ένωσης Γενικών Γιατρών.

Κατά την συνάντηση έγινε παρουσίαση live της εφαρμογής, προκειμένου οι εκπρόσωποι των γιατρών να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, να δουν τις απαιτήσεις, αλλά και τη χρηστικότητά του, ώστε πολύ σύντομα, ο θεράπων γιατρός να μπορεί να έχει μια εικόνα για την συνολική κατάσταση του ασθενή, από τη διαδρομή του μέσα στο σύστημα υγείας.

Πέραν των τυπικών στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται στο σύστημα (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και πιθανώς διαγνωσμένες παθήσεις) στον ηλεκτρονικό φάκελο είναι εμφανές σε ποιούς γιατρούς έχει απευθυνθεί ο ασφαλισμένος, τι πράξεις έχουν συνταγογραφηθεί και ποιές έχουν γίνει και πότε, τα αποτελέσματά τους κλπ. Σημαντικό σημείο μάλιστα αποτελεί η συγκατάθεση του ασθενή στην πρόσβαση του γιατρού στα στοιχεία του φακέλου υγείας του. Η συγκατάθεση δίνεται ηλεκτρονικά και επιβεβαιώνεται από το σύστημα.

Παρόλα αυτά, από το χειρισμό του προγράμματος, διαπιστώθηκε πως χρειάζεται σειρά βελτιώσεων, προκειμένου να εμφανίζεται άμεσα η κατάσταση του ασθενή, χωρίς πρόσθετες και πολύπλοκες αναζητήσεις από τον θεράποντα γιατρό.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος είναι έτοιμος για εφαρμογή και οι όποιες αλλαγές, θα εντάσσονται σταδιακά, καθώς εξασφαλίσθηκε ήδη διετής επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη βελτίωσή του ώστε να πάρει καταληκτική μορφή.

Και οι δύο πλευρές, επεσήμαναν ότι το σημαντικό στην παρούσα φάση, είναι ότι για πρώτη φορά διαπιστώνεται διάθεση συνεργασίας ώστε να διευκολύνονται τόσο οι γιατροί που θα χειρίζονται τη συγκεκριμένη εφαρμογή, όσο και οι ασθενείς και η πολιτεία για την καλύτερη διαχείριση της ΠΦΥ, αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων για την άσκηση πολιτικής υγείας και διαχείριση του κόστους της περίθαλψης.

Καθώς σταδιακά τίθενται σε λειτουργία οι νέες ΤΟΜΥ, οι πρώτες εφαρμογές του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα γίνουν:

Στην 3η ΥΠΕ στις μονάδες Νικόπολης, Αμπελοκήπων, Κατερίνης και Κορδελιού Ευόσμου,

Στην 5η ΥΠΕ στις μονάδες Άμφισσας, Αγριάς και Ν. Ιωνίας Βόλου και Αγ. Γεωργίου Λάρισας

Στην 6η ΥΠΕ στην 1η ΤΟΜΥ Ναυπλίου και

Στην 7η ΥΠΕ στις μονάδες 1η Ηρακλείου "Αντ. Κουτής", 2η Ηρακλείου (Αλικαρνασσού) και Χερσονήσου, την 1η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου, την ΤΟΜΥ Μαλεβιζίου και την 1η και 2η ΤΟΜΥ Χανίων.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ τα οφέλη από τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, για το σύστημα περίθαλψης, είναι: βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών.

δημιουργία βάσεων δεδομένων με «ζωντανά» και μετρήσιμα data για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων

μείωση της γραφειοκρατίας και περιστολή δαπανών

υποστήριξη ελεγκτικών μηχανισμών μέσω άμεσου καθολικού και όχι δειγματοληπτικού ελέγχου των δεδομένων

άμεση πρόσβαση σε αναφορές Διοικητικής Πληροφόρησης που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και συνεισφέρουν στη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής

Αντίστοιχα, τα οφέλη για τον ασφαλισμένο περιλαμβάνουν:

διαφάνεια , ενημέρωση και οικονομία στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος

διαχρονική ηλεκτρονική καταγραφή πληροφοριών για την ασφάλιση και υγεία του πολίτη

απλούστευση διαδικασιών με ταυτόχρονη μείωση απαιτούμενου χρόνου και κόστους μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών (κλείσιμο ραντεβού, ενημερωτικά συντάξεων, πληρωμή εισφορών, ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα…)

δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στα ασφαλιστικά και ιατρικά του δεδομένα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

τοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών! Πως θα τον χειρίζονται οι γιατροί

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί άμεσα ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών.

 

Μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr, την Τρίτη ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας του Δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Τάσος Τάγαρης αναμένεται να παρουσιάσει τον ηλεκτρονικό φάκελο στους Γενικούς Γιατρούς οι οποίοι μαζί με τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, θα χειρίζονται τον ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε ασθενή που θα αναλαμβάνουν.

 

Άλλωστε οι Γενικοί Γιατροί, οι Παθολόγοι και οι παιδίατροι αποτελούν τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει να ανοίγουν τον νέο ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο ξεχωριστά.

Με βάση το σχέδιο, οι οικογενειακοί γιατροί θα πρέπει να συμπληρώνουν όλα τα στοιχεία των ασθενών, το ιστορικό τους, τα οικογενειακά νοσήματα που υπάρχουν, την πρόληψη που έχουν κάνει καθώς και τα φάρμακα και τις νοσηλείες τους. Μία διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται συστηματικά καθώς ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα τον συνδέει σε κάθε ιατρικό του βήμα.

 

Έτσι σε κάθε παραπομπή σε άλλη Μονάδα, ιατρείο, κέντρο υγείας ή νοσοκομείο, οι γιατροί θα γνωρίζουν άμεσα όλο το ιστορικό του ασθενούς.

Ηλεκτρονικός φάκελος χωρίς…οικογενειακούς γιατρούς
Παρότι η προετοιμασία της πλατφόρμας για τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς έχει καθυστερήσει (επρόκειτο να βγει στον “αέρα” στο τέλος του 2017), αυτό δε φαίνεται τελικά να έχει και μεγάλη σημασία, καθώς προς ώρας δεν είναι καν έτοιμος ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

 

Και μπορεί ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ να ενημερώνει την Τρίτη την Ένωση των Γενικών Γιατρών για τον ηλεκτρονικό φάκελο, αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν βρεθούν οι οικογενειακοί γιατροί. Εξάλλου Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι αρνήθηκαν τόσο να συμμετάσχουν στις ΤΟΜΥ όσο και στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ τι σημαίνει στην πράξη: “Χωρίς γιατρούς Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ! Όλα τα στοιχεία”

Γι αυτό άλλωστε με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επαναπροκηρύξει τις θέσεις των γιατρών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ελπίζοντας ότι θα συμμετάσχουν όσοι τελείωσαν τώρα την ειδικότητα, ενώ θα δώσει στη δημοσιότητα νέα σύμβαση για τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές όχι βέβαια σημαντικές σε ότι αφορά τα οικονομικά.
Τα οικονομικά τα οποία ήταν και ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους γιατρούς καθώς ο κάθε ασθενής θα αποζημιώνεται με 0,70 λεπτά του ευρώ το μήνα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Κουλτούρα αριστείας και επαρκής χρηματοδότηση απαιτείται στην ΠΦΥ

Έκθεση εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την αξιολόγηση συστημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Ένα ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μπορεί να καλύψει την πλειονότητα των χρόνιων περιστατικών, χωρίς κάν την παραπομπή σε γιατρό ειδικότητας, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση της χρήσης υπηρεσιών υγείας, συνολικά.

Γι΄ αυτό η αξιολόγηση των συστημάτων υγείας μπορεί να συμβάλλει στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων που μπορούν να οδηγήσουν και σε μείωση των δαπανών υγείας, τελικά.

Τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελούν ταυτόχρονα ένα δυναμικό περιβάλλον, που χρειάζεται να προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες των ασθενών. Και οι απαιτούμενες αλλαγές μπορούν να υποστηρίζονται από την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους επαγγελματίες υγείας που μπορούν να απασχολουνται σε αυτό, συμπεριλαμβάνοντας οδοντιάτρους, διαιτολόγους, γενικούς γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, οπτομέτρες, φαρμακοποιούς, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Όσο περισσότερες οι ειδικότητες, τόσο καλύτερες οι επιδόσεις του συστήματος ΠΦΥ, καθώς ενισχύεται η πρόσβαση και κάλυψη των ασθενών, με ολιστική αντιμετώπιση των περιστατικών

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην έκθεση της Ομάδας ειδικών στην Αξιολόγηση συστημάτων υγείας της Ε.Ε. για την αναμόρφωση της μεθοδολογίας των μέσων αξιολόγησης.

Η έκθεση επισημαίνει τρία σημεία επιτυχών επιδόσεων στην αξιολόγηση της ΠΦΥ:

πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πολυπλοκότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αντιμετωπίζοντας πολλά στοιχεία ως αλληλένδετες συνιστώσες. Όσον αφορά τον σχεδιασμό των μοντέλων αξιολόγησης, υπάρχει πρόκληση να ευθυγραμμιστούν οι μεθοδολογίες, οι δείκτες με την οργανωτική δομή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων. Όταν πρόκειται για την εφαρμογή της εκτίμησης της απόδοσης, συμπεριλαμβάνονται η δέσμευση και οι ικανότητες για τη διαχείριση των διαδικασιών μέτρησης, η λογοδοσία για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τις εκτιμήσεις και η κατεύθυνση της αλλαγής και του μετασχηματισμού στη βάση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν. Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η εκτέλεση πρωτοβάθμιας φροντίδας.
η αξιολόγηση των επιδόσεων πρέπει να ενσωματωθεί στις διαδικασίες πολιτικής. Ο προσδιορισμός των καλύτερων τρόπων για να γίνει αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση στις περισσότερες χώρες, καθώς παραμένει το χάσμα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αξιολόγηση επιδόσεων επηρεάζει τις πολιτικές.
η επιτάχυνση της απόδοσης χάρη στα συστήματα απόδοσης δεν θα είναι δυνατή χωρίς την οικοδόμηση μιας κουλτούρας αριστείας. Μια κουλτούρα αριστείας δημιουργεί στέρεα θεμέλια για την αλλαγή, δεδομένου ότι συμβάλλει στη δημιουργία συναίνεσης για τη δημιουργία οργανωτικών ικανοτήτων και ενός πλαισίου το οποίο εξουσιοδοτεί, επικεντρώνει και δεσμεύει όλους τους πρωτοβάθμιους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, εξοπλίζοντας τους με τη νοοτροπία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να επικεντρωθούν στη δημιουργία των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Αυτή η κουλτούρα διαταράσσει την προσέγγιση της "δουλειάς ως συνήθως" (business as usual) η οποία μπορεί να οδηγήσει ακούσια σε μέτριες προσδοκίες μέσω των παρωχημένων τρόπων παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης τη στιγμή των αλλαγών, π.χ. μέσω μη τήρησης ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων, "περιχαρακωμένης" εργασίας χωρίς συνεργασία μεταξύ τμημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μη προσαρμογή των εκπαιδευτικών μοντέλων σε αλλαγές καθηκόντων στα διάφορα επίπεδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και μεταξύ ειδικών και γενικών ιατρών κλπ.
Στις επισημάνσεις της επιτροπής για τη βελτίωση των συστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβάνονται:

Η βελτίωση των συστημάτων πληροφορικής της ΠΦΥ
Η μεθοδολογία αξιολόγησης θα πρέπει να σχεδιαστεί σε υψηλά επίπεδα αριστείας σε ευρύ πεδίο υπηρεσιών, συνεχόμενη παροχή περίθαλψης, συντονισμό των διαφόρων επιπέδων περίθαλψης, προσβασιμότητα, ποιότητα υπηρεσιών και κυρίως αποτελεσματικότητα περίθαλψης και επιρροή στη βελτίωση του τρόπου ζωής του πληθυσμού
Προαπαιτούμενα
Ως προαπαιτούμενα για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης, αναφέρει η Επιτροπή ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα του συστήματος, ξεκινώντας από τις αρχές που σχεδιάζουν την πολιτική, αλλά και στους παρόχους υγείας και το κοινό και τους ασθενείς.
Χρειάζεται επίσης θεσμοθέτηση της αποτελεσματικότητας με διαφάνεια και διαθέσιμα στοιχεία, χρήση χρηματοδοτικών μοντέλων που οδηγούν στην αριστεία σε όλα τα επίπεδα, μετρήσιμα αποτελέσματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με επαρκή χρηματοδότηση των παρόχων, συνυπολογισμό της άποψης των ασθενών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, προσαρμοστικότητα του συστήματος στις δημογραφικές, επιδημιολογικές τάσεις, την τεχνολογία και τις νέες παρεμβατικές μεθόδους, προσέγγιση των περιστατικών με συγκεκριμένους στόχους, λαμβάνοντας υπόψιν την συννοσηρότητα, τις διαφορετικές ηλικίες, εθνότητες, κοινωνικο-οικονομικές ομάδες, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.
Κυρίως όμως, θεωρεί απαραίτητη την δημιουργία κουλτούρα αριστείας, η οποία πρέπει να ακολουθείται σταθερά, με όλους τους εμπλεκόμενους να γνωρίζουν τη θέση και το ρόλο τους στο σύστημα, αναλαμβάνοντας ευθύνες και δράσεις που τους αναλογούν, σε ημερήσια βάση.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ