ΠΦΥ

Με εμπόδια ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου του υπ. Υγείας για τα ιατρεία της γειτονιάς

Με εμπόδια ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου του υπ. Υγείας για τα ιατρεία της γειτονιάς

Ξεκινούν σταδιακά, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με σημαντική καθυστέρηση ωστόσο, οι πρώτες τοπικές μονάδες Υγείας- ΤΟΜΥ ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς", καθώς ολοκληρώνεται η επιλογή γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού που θα στελεχώσουν τις νέες μονάδες, μετά και την εξέταση των ενστάσεων.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Capital.gr, τα ιατρεία που θα ανοίξουν θα είναι τελικά λιγότερα από τα 75 που η ηγεσία του υπουργείου προσδοκούσε να θέσει σε λειτουργία σε πρώτο στάδιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε σύνολο 239 ΤΟΜΥ που έχουν προβλεφθεί για το σύνολο της χώρας.

Τόσο η επιλογή των χώρων που θα στεγάζουν τα ιατρεία, όσο και οι δυσκολίες στην τοποθέτηση των γιατρών σε περιοχές πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, έχουν θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος την υλοποίηση της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη στιγμή που ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν οι μονάδες να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4η Υγειονομική Περιφέρεια) έχουν σχεδιαστεί 17 τοπικές μονάδες, οι πέντε από αυτές είναι σχεδόν έτοιμες να ξεκινήσουν (δύο στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα), όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την περιοδεία του στα Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης. Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν δέκα ιατρεία της γειτονιάς και αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή, από τις πέντε μονάδες που είχαν προβλεφθεί στα Χανιά πιθανότατα θα ανοίξουν οι δύο, ενώ στο Ρέθυμνο προχωρούν οι τρεις (σε Ατσιπόπουλο και κέντρο) αρχικά και σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει σχεδιασμός για τα ανατολικά προάστια. Ο κ. Ξανθός πάντως απέδωσε την καθυστέρηση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις και πως τώρα διαμορφώνονται οι χώροι των ιατρείων.

Στον αντίποδα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο εύκολα για την ηγεσία της Αριστοτέλους, καθώς η πλειονότητα των γιατρών που έλαβαν μέρος στην προκήρυξη του Αυγούστου επέλεξε τις μεγάλες πόλεις. Μονάδες έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Αγίου Δημητρίου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας και στη Θεσσαλονίκη στους δήμους Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Παύλου Μελά.

Μέσα στο Δεκέμβριο, την ίδια ώρα, αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ η δεύτερη συμπληρωματική προκήρυξη για τους γιατρούς που θα τοποθετηθούν στα τοπικά ιατρεία, μετά και το φιάσκο της πρώτης προσπάθειας για τη στελέχωση των μονάδων, καθώς μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις (παρά το ότι δόθηκε το μισθολογικό κίνητρο της αμοιβής του Επιμελητή Α' του ΕΣΥ). Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό το πολύ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την ΠΦΥ. Επίσης έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους εξοπλισμού (κυρίως ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη- όταν λειτουργήσουν και οι 239 τοπικές μονάδες- υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.  

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

ΤΟΜΥ ακούμε και ΤΟΜΥ δεν βλέπουμε... - Ασυνεπές το υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις προθεσμίες!

ΤΟΜΥ ακούμε και ΤΟΜΥ δεν βλέπουμε... - Ασυνεπές το υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις προθεσμίες!

Από Βασίλη Βενιζέλο


Συνέντευξη Τύπου για την δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη... λειτουργία των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα είχαν παραχωρήσει την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.
Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, χωρίς, μάλιστα, να ερωτηθεί σχετικά, ο Σταμάτης Βαρδαρός είχε προαναγγείλει ότι θα ετίθεντο σε πλήρη λειτουργία στο επόμενο δίμηνο 75 - 80 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), ενώ ο ίδιος είχε σημειώσει ακόμη ότι "θα αξιοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά θα τον αξιοποιήσουμε όπως έχουμε σχεδιάσει και όπου τον χρειαζόμαστε".
Κι όμως, ΤΟΜΥ ακούμε και ΤΟΜΥ δεν βλέπουμε... Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των πρώτων 75 - 80 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα έχει παραβιασθεί καταφανώς και η πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αποδεικνύονται πλέον για το θεαθήναι! 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Έρχεται η δεύτερη προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών στις ΤΟΜΥ! Τι θα περιλαμβάνει

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για προσλήψεις γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), προχωρά άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να επαναπροκηρύξει το διαγωνισμό– όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε λόγω μικρής συμμετοχής- για τους γιατρούς και μόνο. Ο δεύτερος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

 

Εξάλλου στην προκήρυξη που έγινε, ελάχιστοι γιατροί είχαν δηλώσει συμμετοχή, λόγω ανησυχίας για το χρόνο διάρκειας της σύμβασής αλλά και των αποδοχών. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν».

Νέες παράμετροι στο διαγωνισμό

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι ο νέος διαγωνισμός θα παρουσιάζει κάποιες διαφοροποιήσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι γιατροί στην ηλεκτρονική κατάθεση των αιτήσεων. Πρόκειται να είναι πιο απλοποιημένος και με λιγότερες απαιτήσεις σε έγγραφα κλπ, ώστε να μην καταγραφούν λάθη στα ηλεκτρονικά έντυπα, κάτι που σημειώθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό.

 

Παράλληλα η ομάδα του επικεφαλής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, μελετά, λένε οι πληροφορίες του HealthReport.gr, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την τελευταία προκήρυξη, τις κενές θέσεις αλλά και τις ανάγκες των περιοχών ώστε οι θέσεις που θα δοθούν προς κάλυψη να εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από φαρμακοποιούς

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από φαρμακοποιούς

Υποδέχονται καθημερινά πάνω από 500.000 επισκέπτες, σημαντικό μέρος των οποίων (16%) δεν ανήκει σε καμία ομάδα ασθενών.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
 

Εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από φαρμακοποιούς
Πλώρη για σύσταση εταιρειών που θα προσφέρουν υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σκοπεύουν να βάλουν συνεταιρισμοί φαρμακοποιών σε συνέχεια του Ν.4486/2017 άρθρο 4 «…τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία, καθώς και τα τοπικά ιατρεία συνιστούν το τοπικό δίκτυο Π. Φ.Υ. τα οποία μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης».
Μολονότι σήμερα, κάποιοι Σύλλογοι διατηρούν τέτοια παρακλάδια παροχής υπηρεσιών -κατά βάση για τη διανομή φαρμάκων σε ασθενείς- όπως στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα υπολειτουργούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του προσεχούς διαστήματος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σκοπεύει να ζητήσει συνάντηση με τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταθέσει πρόταση δημιουργίας ενός Νομικού Πλαισίου, που θα επιτρέπει και με την «βούλα» πια, την σύσταση εταιρειών παροχής πολλαπλών υπηρεσιών που άπτονται της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Υπηρεσίες που μπορεί να περιλαμβάνουν μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο και επιστροφή στην οικία τους, περιποίηση ασθενών στο σπίτι, διαχείριση φαρμακοθεραπείας, μέτρηση πίεσης, σακχάρου κ.λπ.
Κάποιες από αυτές ήδη προσφέρονται μέσα στα φαρμακεία και μάλιστα ανέξοδα για τον ασθενή σε αντίθεση με ότι ισχύει στο εξωτερικό, όπου υπάρχει κάποιο αντίτιμο.
Υπογραμμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα υποδέχονται καθημερινά πάνω από 500.000 επισκέπτες, σημαντικό μέρος των οποίων (16%), όπως έχει παρουσιαστεί και από επιστημονική έρευνα της ΕΣΔΥ, δεν ανήκει σε καμία ομάδα ασθενών. Ο ρόλος του φαρμακοποιού, όπως επιβεβαιώνουν και τα προαναφερθέντα στοιχεία, είναι καθοριστικός στην πρόληψη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ συμβάλλει στη μείωση των συνολικών πόρων από πλευράς του συστήματος υγείας, καθώς και στη διανομή της φαρμακευτικής φροντίδας μέσα από το πανευρωπαϊκά πληρέστερο δίκτυο κάλυψης φαρμακείων στη Χώρα.
Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα από τον ΠΦΣ, αυτός μας τόνισε ότι μέσω των εταιρειών αυτών και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν, θα μπορούσαν οι Σύλλογοι να έχουν ένα έσοδο. Βεβαίως, αναφέρει η πηγή μας, το αντίτιμο αυτών των υπηρεσιών θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που καταβάλλουν οι ασθενείς σε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά, αλλά και από τις τιμές που ισχύουν στο εξωτερικό. 

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

ΕΙΝΑΠ: Οι γιατροί θέλουν μια ΠΦΥ σωστά δομημένη και με επαρκή χρηματοδότηση

ΕΙΝΑΠ: Οι γιατροί θέλουν μια ΠΦΥ σωστά δομημένη και με επαρκή χρηματοδότηση

Οι γιατροί θα στηρίξουν μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα έχει δομηθεί σωστά, που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και δεν θα είναι βιαστικά στημένη και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.
Τα παραπάνω αναφέρει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών –Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ηγεσία του υππουργείου Υγείας, αναφορικά με τη στελέχωση των 239 ΤΟΜΥ, οι οποίες Μονάδες ωστόσο που θα δημιουργηθούν αρχικά, είναι 75.
Να θυμίσουμε, πως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, επικαλέστηκε την μετανάστευση των γιατρών, ως βασική αιτία που δεν δήλωσε Ναι στη Μεταρρύθμση της ΠΦΥ ο ιατρικός κόσμος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, μόλις 600 γιατροί για την κάλυψη 1.200 θέσεων στις ΤΟΜΥ έκαναν αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη μικρότερη συμμετοχή να παρατηρείται στη στελέχωση των ΤΟΜΥ της επαρχίας και των νησιών. Αντίθετα, χιλιάδες νοσηλευτών, διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωση του υπενθυμίζει ότι είχε επισημάνει το πρόβλημα με την στελέχωση των ΤΟΜΥ και κατά την Ένωση η «αποτυχία» αυτή οφείλεται στα εξής βασικά σημεία:
- Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ προκαλεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά από τα δύο χρόνια.
- Στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχουν έτοιμες δομές για να υποδεχτούν τις ΤΟΜΥ.
- Τα οικονομικά κίνητρα δεν είναι επαρκή για τους γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
- Το επιστημονικό τους έργο θα είναι περιορισμένο.
Ως εκ τούτου, η ΕΙΝΑΠ προτείνει ως βασικούς άξονες για μια επιτυχημένης ΠΦΥ, τα παρακάτω:
- ‘Εξ ολοκλήρου κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.
- Ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα (υψηλότερους μισθούς, παροχή στέγασης / σίτισης).
- Στελέχωση των ΤΟΜΥ από περισσότερες ειδικότητες.
- Σωστή οργάνωση και συγκρότηση των δομών ΠΦΥ, με 24ωρη λειτουργία.
Η ΕΙΝΑΠ θεωρεί ότι οι γιατροί θα στηρίξουν μια ΠΦΥ που θα έχει δομηθεί σωστά, που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας και δεν θα είναι βιαστικά στημένη και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr

ΤοΜΥ: Αριθμοί, Αιτίες, Προοπτικές

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υπερεπάρκεια ιατρικού προσωπικού –μέρος του οποίου καταγράφεται ή αναφέρεται ως άνεργο ή υποαπασχολούμενο- αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι γιατροί δεν προθυμοποιούνται να στελεχώσουν τις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, τουλάχιστον με τους προσφερόμενους όρους και συνθήκες.

Όπως συμβαίνει συχνά και με τις προκηρύξεις θέσεων ιατρών για τα επαρχιακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, το ενδιαφέρον για τις θέσεις των νέων ΤοΜΥ υπήρξε ιδιαίτερα υποτονικό. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν το 82,4% των εναλλακτικών προτιμήσεων (για το 33,47% των προσφερόμενων θέσεων) εκ μέρους Γενικών Ιατρών και Παθολόγων και το 74,15% των εναλλακτικών προτιμήσεων (επίσης για το 33,47% των προσφερόμενων θέσεων) εκ μέρους Παιδιάτρων.

Αφού αναλυθεί η ανταπόκριση των ιατρών στην προκήρυξη, συνολικά και ιδίως ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, θα επιχειρηθεί μια αδρή ερμηνεία των αιτίων της μεγάλης αποχής και θα διατυπωθούν ορισμένες εκτιμήσεις.

(α) Οι Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι
Προκηρύχθηκαν 956 ενοποιημένες θέσεις σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι ανήλθαν σε 364 και, έχοντας το δικαίωμα διεκδίκησης 1-5 θέσεων στην ίδια ή διαφορετικές υγειονομικές περιφέρειες, εκδήλωσαν 1.223 εναλλακτικές προτιμήσεις (Μ.Ο. 3,36 ανά φυσικό πρόσωπο). Στον ακόλουθο Πίνακα 1 καταγράφεται η γεωγραφική διασπορά των θέσεων και το αντίστοιχο ενδιαφέρον των υποψηφίων, κατά φθίνουσα σειρά πλήθους εναλλακτικών επιλογών. Επισημαίνεται ότι ένας αριθμός ενδιαφερομένων είναι πιθανό να έχει δηλώσει επιλογές και για περισσότερες της μίας περιφέρειες.

Πίνακας 1: Γενικοί Ιατροί και Παθολόγοι


 

Ανάλυση ανά Περιφέρεια

ΑΤΤΙΚΗ: Ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι επτά(7) πέριξ δήμοι συγκέντρωσαν 521 (42,6%) εναλλακτικές αιτήσεις για 88 θέσεις (σε 22 ΤοΜΥ). Για τους υπόλοιπους εννέα(9) δήμους, που θεωρούνται χαμηλότερου οικονομικού προφίλ, υποβλήθηκαν 230 (9,8%) εναλλακτικές αιτήσεις για 68 θέσεις (σε 17 ΤοΜΥ). Για τον Πειραιά και τους τέσσερις(4) πέριξ δήμους υποβλήθηκαν 74 (6%) εναλλακτικές αιτήσεις για 60 θέσεις (σε 15 ΤοΜΥ).
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι προβλεπόμενες 26 ΤοΜΥ για τους πέντε(5) δήμους της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον 79 φυσικών προσώπων για τις 104 προκηρυχθείσες θέσεις.
ΚΡΗΤΗ: Ο Νομός Ηρακλείου συγκέντρωσε το 66,1% των επιλογών για το σύνολο της περιφέρειας. Στο Ρέθυμνο υπήρξε ενδιαφέρον από 4 ιατρούς (για 12 θέσεις) και στα Χανιά από 5 (για 20 θέσεις). Δύο υποψηφιότητες υπήρξαν για τις 4 θέσεις του Αγίου Νικολάου και μία για τις ισάριθμες της Ιεράπετρας. Για τις 4 θέσεις της Σητείας δεν υπήρξε υποψηφιότητα, ενώ δραστηριοποιούνται στην πόλη ελεύθεροι επαγγελματίες αυτών των ειδικοτήτων.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιδιαίτερα υποτονικό υπήρξε το ενδιαφέρον για τις ΤοΜΥ της Μακεδονίας (πλην Θεσσαλονίκης). Σημειώνεται ότι για τις 20 θέσεις των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας υπέβαλε αίτηση 1 ιατρός! Για την Βέροια (για 16 θέσεις) ενδιαφέρθηκαν 2, για την Δράμα (για 12 θέσεις) 1, όπως και για την Πέλλα. Η Κατερίνη (για 20 θέσεις) προσέλκυσε 6 ιατρούς και οι Σέρρες 4 (για 12 θέσεις). Για τις 8 θέσεις του Κιλκίς υποβλήθηκαν 3 αιτήσεις και για τις 4 θέσεις του Πολυγύρου 1. Μόνο η Καβάλα δέχτηκε 9 αιτήσεις για 8 θέσεις.
ΗΠΕΙΡΟΣ: Ούτε στα Ιωάννινα επάρκεσαν οι υποψηφιότητες για να καλύψουν τις θέσεις (19 έναντι 24). Το ενδιαφέρον υπήρξε περισσότερο υποτονικό για την Πρέβεζα, Άρτα και Ηγουμενίτσα, για τις οποίες υποβλήθηκαν συνολικά 8 αιτήσεις για 20 θέσεις.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Δύσκολα ερμηνεύσιμη είναι η αποχή των ιατρών από τις ΤοΜΥ της Δυτικής Ελλάδας. Στην Πάτρα υποβλήθηκαν μόνο 19 αιτήσεις για 40 θέσεις, ενώ στον Πύργο μόνο 1 (για 12 θέσεις). Στο Μεσολόγγι υπήρξαν 3 αιτήσεις για 4 θέσεις, αλλά για τις 16 θέσεις του Αγρινίου δεν υπήρξε ούτε μία αίτηση! Σημειώνεται ότι στον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου είναι εγγεγραμμένοι 55 γενικοί ιατροί και 31 παθολόγοι.
ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ: Η σχεδόν πλήρης απροθυμία των ιατρών, να εργασθούν στη νησιωτική Ελλάδα, πιστοποιήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο και σε αυτή την περίπτωση και, μάλιστα, για τα 13 μεγάλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με συνολικό πληθυσμό 632.000 κατοίκων (Απογραφή 2011). Στην Κέρκυρα και στην Ρόδο υποβλήθηκαν 3 και 5 αιτήσεις αντίστοιχα, για 12 θέσεις σε κάθε νησί, στην Σάμο 3 (για 8 θέσεις) και στην Σύρο και Νάξο 2 αιτήσεις για 4 θέσεις ανά περίπτωση.
Στην Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κάλυμνο υπήρξαν από 1 αίτηση, επί συνόλου 44 θέσεων. Ούτε ένας ιατρός δεν υπέβαλε υποψηφιότητα για τις 24 συνολικά θέσεις στην Ζάκυνθο, στην Κω, στην Λήμνο και στην Ικαρία!
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Ανάλογη απροθυμία παρατηρήθηκε στους δήμους Βόλου (για 16 θέσεις: 7 εναλλακτικές προτιμήσεις), Λάρισας (για 16 θέσεις: 5 εναλλακτικές προτιμήσεις), Καρδίτσας (για 8 θέσεις: 4 εναλλακτικές προτιμήσεις) και Τρικάλων (για 8 θέσεις: 2 εναλλακτικές προτιμήσεις).
ΘΡΑΚΗ: Ίδια αναλογία ενδιαφέροντος σημειώθηκε στην Κομοτηνή (για 16 θέσεις: 7 εναλλακτικές προτιμήσεις), στην Ξάνθη (για 16 θέσεις: 5 εναλλακτικές προτιμήσεις) και στην Αλεξανδρούπολη (για 12 θέσεις: 5 εναλλακτικές προτιμήσεις).
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ελαφρώς καλύτερη, αλλά ανεπαρκής υπήρξε η υποβολή υποψηφιοτήτων στην Χαλκίδα (για 16 θέσεις: 10 εναλλακτικές προτιμήσεις), στην Θήβα (για 4 θέσεις: 3 εναλλακτικές προτιμήσεις) και στους Δελφούς (για 4 θέσεις: 2 εναλλακτικές προτιμήσεις), ενώ μόνο 1 αίτηση υποβλήθηκε στην Λαμία (για 8 θέσεις) και στην Λειβαδιά (για 4 θέσεις).
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Απογοητευτικό υπήρξε το ενδιαφέρον για τις 68 θέσεις των 17 ΤοΜΥ της περιφέρειας. Στην Καλαμάτα υποβλήθηκαν για 20 θέσεις μόλις 4 αιτήσεις, στην Κόρινθο 4 (για 12 θέσεις), στο Ναύπλιο 3 (για 8 θέσεις), στο Άργος και στην Σπάρτη από 2 αιτήσεις για 8 θέσεις σε κάθε δήμο, ενώ για τις 12 θέσεις της Τρίπολης δεν υποβλήθηκε ούτε 1 αίτηση!
(β) Οι Παιδίατροι
Προκηρύχθηκαν 239 θέσεις και οι υποψήφιοι ανήλθαν σε 219, έχοντας και αυτοί το δικαίωμα διεκδίκησης 1-5 θέσεων, στην ίδια ή διαφορετικές υγειονομικές περιφέρειες. Εκδηλώθηκαν συνολικά 762 προτιμήσεις (Μ.Ο. 3,48 ανά φυσικό πρόσωπο). Στον ακόλουθο Πίνακα 2 αποτυπώνεται η γεωγραφική διασπορά των θέσεων και το αντίστοιχο ενδιαφέρον των υποψηφίων (φθίνουσα σειρά επιλογών).

Πίνακας 2: Παιδίατροι


 

Ανάλυση ανά Περιφέρεια

ΑΤΤΙΚΗ: Στο Δήμο Αθηναίων και στους επτά(7) πέριξ δήμους υποβλήθηκαν οι 282 (ποσοστό 71,4%) από τις 395 συνολικά προτιμήσεις διορισμού στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Για τις 17 ΤοΜΥ των υπόλοιπων εννέα(9) δήμων, με πληθυσμό χαμηλότερου οικονομικού προφίλ, υποβλήθηκαν 65 εναλλακτικές αιτήσεις. Μάλιστα, στους δήμους Φυλής και Ασπροπύργου η μοναδική αίτηση για τις 2 ΤοΜΥ υποβλήθηκε από το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Στον Πειραιά και τους τέσσερις(4) πέριξ δήμους υποβλήθηκαν για 15 θέσεις 48 εναλλακτικές αιτήσεις ιατρών, από τους οποίους οι 42 δεν έχουν εντοπιότητα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Για τις 26 θέσεις της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης υποβλήθηκαν 170 εναλλακτικές προτιμήσεις από 43 φυσικά πρόσωπα.
ΚΡΗΤΗ: Ο Νομός Ηρακλείου συγκέντρωσε το 67,3%, δηλαδή τις 35 από τις 52 εναλλακτικές προτιμήσεις της περιφέρειας. Για τις 2 θέσεις της Ιεράπετρας και της Σητείας δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ δραστηριοποιούνται εκεί 5 τουλάχιστον παιδίατροι.
ΗΠΕΙΡΟΣ: Η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους παιδιάτρων υπήρξε μεγαλύτερο, σε σχέση με τους γενικούς ιατρούς και παθολόγους. Από τις 30 εναλλακτικές προτιμήσεις, οι 18 προήλθαν από ετεροδημότες.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Σημειώνεται ότι οι 26 εναλλακτικές προτιμήσεις αφορούν τις 15 θέσεις της Πάτρας, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Για τις 3 θέσεις του Πύργου Ηλείας δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, αν και δραστηριοποιούνται εκεί τουλάχιστον 8 παιδίατροι.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Οι παιδίατροι ενδιαφέρθηκαν για τις 12 θέσεις σε ΤοΜΥ συγκριτικά περισσότερο από τους γενικούς ιατρούς και παθολόγους. Ωστόσο, από τις 24 εναλλακτικές προτιμήσεις, οι 13 προέρχονται από ετεροδημότες.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εξαιρετικά υποτονικό υπήρξε το ενδιαφέρον για τις συνολικά 29 θέσεις, με μόλις 20 εναλλακτικές προτιμήσεις. Το μηδενικό ενδιαφέρον για τις 5 θέσεις του νομού Κοζάνης, τις 3 της Πέλλας και τη 1 θέση του Πολυγύρου συνοδεύεται από τη δραστηριοποίηση στις περιοχές, 24, 21 και 4 παιδιάτρων, αντίστοιχα. Συνολικά, στη Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης) φαίνεται να είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι από 165 παιδίατροι.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Οι 18 εναλλακτικές προτιμήσεις κάλυψαν φαινομενικά τις 17 θέσεις, αλλά 8 αιτήσεις προήλθαν από ετεροδημότες. Στις 6 πόλεις αυτής της περιφέρειας δραστηριοποιούνται περισσότεροι των 75 παιδιάτρων.
ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ: Δραματική διάσταση πήρε η αποχή των παιδιάτρων, με μόλις 12 εναλλακτικές προτιμήσεις για τις 27 θέσεις στα 13 μεγάλα νησιά. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπήρξε ούτε μία αίτηση για την Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, την Κάλυμνο και τη Νάξο! Εξάλλου, οι αιτήσεις για τη Σύρο (2) και την Ικαρία (1) προήλθαν από ετεροδημότες. Είναι πολύ χρήσιμη η επισήμανση ότι στα συγκεκριμένα 13 νησιά είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι των 100 παιδιάτρων.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Οι 8 εναλλακτικές προτιμήσεις δεν κάλυψαν τις 9 θέσεις σε ΤοΜΥ, ενώ για τη Θήβα και την Λειβαδιά υπήρξε μηδενικό ενδιαφέρον, παρ΄ ότι στη Βοιωτία δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 11 παιδίατροι. Συνολικά στην περιφέρεια είναι εγκατεστημένοι περίπου 50 παιδίατροι.
ΘΡΑΚΗ: Μόλις το 0,92% των συνολικών εναλλακτικών προτιμήσεων, δηλαδή 7, υποβλήθηκαν για τις 11 ΤοΜΥ της περιφέρειας. Τουλάχιστον οι 4 δεν μπορούν να στελεχωθούν και ενδεχομένως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί, λαμβανομένου υπόψη ότι 3 προτάσεις προήλθαν από ετεροδημότες.
(γ) Τα αντικίνητρα
Ως βασικές αιτίες, απροθυμίας των ιατρών να ενταχθούν στις ΤοΜΥ, διαφαίνονται κυρίως οι ακόλουθες:

Το αβέβαιο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή η ένταξη σε δημόσιες δομές χωρίς δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα και μόνο προσωρινά, με ταυτόχρονη αποστέρηση του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση).
Η σοβαρή αμφιβολία μακροημέρευσης του θεσμού των ΤοΜΥ, αφενός λόγω έλλειψης βέβαιης χρηματοδότησης, αφετέρου διότι είναι δεδηλωμένη η πρόθεση μιας πιθανής επόμενης κυβέρνησης για την κατάργησή του.
Οι χαμηλές αποδοχές, σε σχέση με τις προσδοκίες των ιατρών, παρά την οικονομική κρίση. Προφανώς, οι ελευθεροπαγγελματίες Γενικοί Ιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι έχουν σαφώς καλύτερο σημερινό εισόδημα και επαγγελματική βεβαιότητα.
Τέλος, είναι διάχυτη η εντύπωση μεταξύ των ιατρών ότι οι ΤοΜΥ θα εξελιχθούν σε υπηρεσίες απλής συνταγογράφησης, χωρίς τη δυνατότητα άσκησης «μάχιμης» ιατρικής. Άλλες δραστηριότητες της ΠΦΥ (προαγωγή, πρόληψη κ.λπ.) δεν φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί στην επαγγελματική κουλτούρα των σημερινών ιατρών.
(δ) Το κίνητρο
Ουσιαστικά, κίνητρο ένταξης στις ΤοΜΥ υπάρχει κυρίως για νέους ιατρούς, που παραμένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ενώ παράλληλα, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε γιατί δεν διαβλέπουν επαρκείς πιθανότητες θετικής αξιολόγησης από αλλοδαπά συστήματα υγείας, δεν σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Για το ιατρικό προσωπικό αυτής της κατηγορίας η προσωρινή ενασχόληση στις ΤοΜΥ, εκτός του μισθού, προσφέρει μία καλή ευκαιρία διασύνδεσης με κάποια τοπική κοινωνία, δημιουργώντας την προοπτική και τη δυνατότητα ελευθεροεπαγγελματισμού σε σύντομο χρόνο. Εάν τελικά εφαρμοσθεί η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στα μητρώα των ΤοΜΥ, υπάρχουν σαφή περιθώρια δημιουργίας προσωπικών σχέσεων και μιας μελλοντικής ιδιωτικής «πελατείας».

Είναι προφανές ότι ανάλογες επαγγελματικές επιδιώξεις διευκολύνονται κυρίως στα πολύ μεγάλα αστικά συγκροτήματα, όπου οι κοινωνικές σχέσεις είναι σχετικά χαλαρές. Αντίθετα, υπάρχουν δυσχέρειες στις μικρότερες πόλεις, όπου οι δεσμοί του πληθυσμού με τους ήδη υπάρχοντες ελεύθερους επαγγελματίες και τους νοσοκομειακούς ιατρούς είναι καλά δομημένες. Υπό αυτό το πρίσμα, η συσσώρευση των αιτήσεων για ένταξη στις ΤοΜΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είναι ευεξήγητη.

(ε) Εκτιμήσεις
Για τις 1.195 θέσεις που προκηρύχθηκαν συνολικά, ενδιαφέρθηκαν 583 φυσικά πρόσωπα (κάλυψη 48,79%), σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας στις 15.09.2017. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών, από τον οποίο ίσως προκύψει η εξαίρεση κάποιων υποψηφίων.

Όμως, ο τελικός αριθμός των ιατρών που θα απασχοληθούν στις ΤοΜΥ είναι προς το παρόν ασαφής. Η εμπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων δεν σημαίνει πάντοτε ένθερμο ενδιαφέρον συμμετοχής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιλεγέντων ιατρών σε δομές του ΕΣΥ, οι οποίοι τελικά δεν αποδέχθηκαν το διορισμό τους, ιδιαίτερα όταν ήσαν ετεροδημότες. Η δε έλλειψη εντοπιότητας είναι υψηλή, μεταξύ όσων υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής.

Σχετικά με τον θεσμό των ΤοΜΥ αναπτύχθηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, όπως συνέβη διαχρονικά σε όλες τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, υπήρξαν δημοσιεύματα ακόμη και για άσκηση κομματικών ή συνδικαλιστικών πιέσεων υπέρ ή κατά της συμμετοχής του ιατρικού δυναμικού. Εκτιμάται όμως ότι, τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά και, κυρίως, να καθορίσουν τις τελικές επαγγελματικές επιλογές των ιατρών.

Κατά την άποψή μας, η έντονη τάση μετανάστευσης του ιατρικού δυναμικού της χώρας δεν έχει ουσιώδη σχέση με την απροθυμία εργασίας στις ΤοΜΥ. Οι περισσότεροι ιατροί που αναζητούν και εξασφαλίζουν εργασία στο εξωτερικό είναι διαφορετικών ειδικοτήτων από τις προκηρυσσόμενες στις ΤοΜΥ ή είναι ειδικευόμενοι που προσβλέπουν σε μόνιμη ή μακρόχρονη εγκατάσταση στην αλλοδαπή, με ασύγκριτα καλύτερες αμοιβές και προοπτικές εξέλιξης στην κλινική πρακτική ή στην έρευνα. Πρόκειται, λοιπόν, για τελείως ανόμοιες επιλογές.

Η επαναπροκήρυξη των 612 θέσεων, που έμειναν αζήτητες, ίσως επιτρέψει την ένταξη μερικών ακόμη ιατρών, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν την ειδίκευσή τους. Εκτιμάται αδρά ότι ο αριθμός τους δεν θα είναι μεγαλύτερος του 10%, όσων ενδιαφέρθηκαν ήδη.

Υπό αυτές τις συνθήκες αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των ΤοΜΥ που μπορούν πράγματι να ενεργοποιηθούν στο προβλεπτό μέλλον. Άλλωστε, το πλήθος των μονάδων θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις πλήρους ή μερικής ιατρικής στελέχωσης και ολοήμερης (2 βάρδιες) ή μόνο πρωινής λειτουργίας τους.

Επίμετρο
Στο ιδιόμορφο περιβάλλον της οικονομίας της υγείας οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές και σχεδιασμοί υπόκεινται σε διπλή δοκιμασία. Αρχικά, αξιολογούνται θετικά ή αρνητικά από τους επαγγελματίες του χώρου και συνήθως προσαρμόζονται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης ή εγκαταλείπονται σιωπηρά. Αν επιβιώσουν, κρίνονται και υιοθετούνται ή απορρίπτονται από τον πληθυσμό, ανάλογα με την ποιότητα και την ικανοποίηση που προσφέρουν. Η επικράτηση αρχών της οργανωτικής και διοικητικής επιστήμης καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την τύχη των μεταρρυθμίσεων, περισσότερο ίσως από το ύψος των διαθέσιμων υλικών πόρων, οι οποίοι όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με κριτήρια αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και, κυρίως, ποιότητας.

Το βέβαιο είναι ότι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, «δωρεάν υγεία» δεν υπάρχει! Η υγεία κοστίζει και απαιτεί επιλογές κατανεμητικής αποδοτικότητας (ποια, πόσα και τι είδους αγαθά/υπηρεσίες), τεχνικής αποδοτικότητας στην παραγωγή (σχέση εισροών/εκροών) και δικαιοσύνης στη διανομή.

γράφει η: ΓEΩΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ[*]

 

[*] MSc Πολιτικής Υγείας και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας,

Νοσοκομειακό Στέλεχος, Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ,

EAHM Executive Committee Member

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Οι ασθενείς θα εμπιστευτούν τους νέους γιατρούς στις ΤΟΜΥ; Απαντά ο Υπουργός Υγείας

Οι νέοι γιατροί που θα πλαισιώσουν τις τοπικές Ομάδες Υγείας ( ΤΟΜΥ ) έχουν την επιστημονική γνώση αλλά και την εμπειρία ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς να τους εμπιστευτούν ; Είναι μία σκέψη που κάνει πολύς κόσμος. Τι απαντά ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός;

Πιο καλή επαφή έχουν οι ασθενείς με τους νέους γιατρούς απάντησε ο Υπουργός Υγείας και με τη σύγχρονη επιστημονικής τους γνώση και »νομίζω ότι τους εμπιστεύεται περισσότερο.» είπε ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Ενώ, εξήγησε ότι ‘’ για το ρόλο που θέλουμε να δώσουμε στις ΤΟΜΥ μπορούν να ανταποκριθούν οι νέοι γιατροί αφού έχουν πάρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Έχουν εκπαιδευτεί για 4 με 5 χρόνια στη διάρκεια της ειδικότητας ο καθένας πέρα από τα χρόνια των σπουδών. Πολλοί από αυτούς ενδεχομένως έχουν και άλλη εμπειρία εργασιακή, έχοντας εργαστεί σε άλλους τομείς. ‘’

‘’Δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης’’ τόνισε ο Υπουργός Υγείας , δηλαδή δεν υπάρχει θέμα ποιότητας, γνώσης και επάρκειας γνώσεων.’’ Το θέμα είναι να έχεις ένα μηχανισμό όπου να ελέγχεται η ποιότητα της φροντίδας και η ανταπόκριση όλου του προσωπικού και όχι μόνο των γιατρών, στους στόχους που θέτει η πολιτεία και στις ανάγκες, στους στόχους βασικά να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες αξιοπρεπούς φροντίδας των ανθρώπων.’’ σημείωσε .

Οι νέοι γιατροί θα κερδίσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Οι νέοι γιατροί και με την επάρκειά τους και με τις γνώσεις τους και με τη στοχοθεσία η οποία θα υπάρξει, θα κερδίσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των πολιτών, υποστήριξε ο Α. Ξανθός , γιατί κυρίως είναι σε δομές που έχουν μια εγγύτητα στον πολίτη και με μία εξωστρέφεια.

Αυτό είναι το καινούριο στοιχείο της ΠΦΥ , εξηγεί ο υπουργός , μέχρι τώρα είχαμε κέντρα υγείας στα οποία περίμενε το προσωπικό πότε θα ζητηθούν υπηρεσίες από τους πολίτες .

Ενώ, αποσαφήνισε ότι ‘’Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την αντίληψη και να φέρουμε το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος που είναι σε μία αποκεντρωμένη δομή, κοντά στην κοινωνία, να εξασφαλίσει την παρουσία του, τη συμβουλή του, την αγωγή υγείας που χρειάζεται την παρέμβαση σε αυτό που λέμε, κοινωνικοί προσδιοριστές της ασθένειας. Νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στη φιλοσοφία της υγείας αυτό το πράγμα, την οποίαν ίσως δεν είμαστε όλοι ακόμα, δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. ‘’

Συνοψίζοντας τόνισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ότι ΄΄ Το μεγάλο έλλειμμα είναι αυτό ακριβώς. Δεν είναι ότι δεν έχουμε επαρκώς εκπαιδευμένους, ειδικευμένους γιατρούς σήμερα στα νοσοκομεία ή δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε χάσει τη μάχη και αυτό δείχνουν και οι δείκτες υγείας του πληθυσμού της χώρας μας. Έχουμε χάσει τη μάχη της πρόληψης. Αυτό πάμε να ξανακερδίσουμε με αυτήν την παρέμβαση’’

ΠΗΓΗ:http://www.healthweb.gr/

 

Δείτε αναλυτικά τις επίσημες αιτήσεις από γιατρούς και νοσηλευτές για τις νέες ΤΟΜΥ! Όλος ο κατάλογος του υπ.Υγείας

γιατροί ΠΕΔΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Τους αριθμούς από τις αιτήσεις για προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δημοσιοποίησε επίσημα το υπουργείο Υγείας.


Από τα στοιχεία προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι γιατροί είναι περιορισμένοι σε αντίθεση με το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Άλλωστε ο υπουργός υγείας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο αριθμός των γιατρών που υπέβαλαν αίτηση ήταν εξαιρετικά μικρός. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε: «Ωμή παραδοχή του Αν.Ξανθού: Μόνο οι μισοί γιατροί κατέθεσαν για τις ΤΟΜΥ! Τι αποκάλυψε»

Οι προσλήψεις που θα γίνουν στις ΤΟΜΥ είναι 2868 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)» για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας υποβλήθηκαν έως και την 8η Σεπτεμβρίου 2017 (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας) 22.678 μοναδιαίες αιτήσεις και ο επίσημος κατάλογος έχει ως εξής:


Το επόμενο στάδιο είναι ο έλεγχος των δικαιολογητικών από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, από όπου και θα καταρτιστούν οι Προσωρινοί Πίνακες Προσληπτέων. Επί των Προσωρινών Πινάκων Προσληπτέων οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα ένστασης. 

 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

“Χλιαρή” εκκίνηση για τη νέα ΠΦΥ

Χαμηλότερο των προσδοκιών υπήρξε το ενδιαφέρον των γιατρών στην προκήρυξη προσλήψεων στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την οποία έληξε την Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 ΤοΜΥ που θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη, οι αιτήσεις που έγιναν αρκούν για να στελεχωθούν μόλις 15 με 20. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό οι μονάδες αυτές θα μπορούν να δεχθούν ασθενείς τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακατανομής του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στην επαρχία και στα νησιά, όπου υπάρχει δυσκολία προσέλκυσης γιατρών ακόμη κι όταν οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι μόνιμες.

«Το σημαντικό είναι ότι με την προετοιμασία που έχουμε κάνει και με τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, θα κάνουμε ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης των νέων δομών» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ο Υπουργός Υγείας. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το ενδιαφέρον θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες κι έτσι θα καλυφθεί πλήρως ο σχεδιασμός για την ΠΦΥ.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τον ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι ιδιώτες γιατροί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Όπως είναι γνωστό, η Αριστοτέλους ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα -που θα λειτουργήσει επικουρικά προς το δημόσιο στην ΠΦΥ- με αμοιβές σαφώς χαμηλότερες από εκείνες των γιατρών που θα εργάζονται στις ΤοΜΥ. Ένα μέρος από αυτές τις συμβάσεις αφορούν σε ελευθεροεπαγγελματίες γενικούς γιατρούς, καθένας από τους οποίους θα χρεώνεται ορισμένο πληθυσμό.

«Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού σε ένα κομμάτι από αυτές τις συμβάσεις. Δηλαδή, θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα δέχεται ασθενείς εκεί που οι ΤΟΜΥ δεν θα επαρκούν ή δεν θα είναι πλήρως καλυμμένες» ανέφερε σχετικά ο κ. Ξανθός.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στη λειτουργία των ΤοΜΥ, ο Υπουργός σημείωσε: «Θεωρώ ότι διαβλέπουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ενδεχομένως μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω όμως ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική». Επανέλαβε, παράλληλα, τη μεροληπτική στάση της κυβέρνησης προς το δημόσιο σύστημα υγείας, με στόχο σταδιακά αναπτυσσόμενο να καλύψει ανάγκες σε τομείς που σήμερα είναι ανεπαρκείς ή τελείως ανύπαρκτοι

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ξεκινούν οι πρώτες ΤΟΜΥ τον Οκτώβριο! Που θα στεγασθούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο.

 

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να «τεστάρει» το νέο σύστημα με τις ΤΟΜΥ από τον Οκτώβριο σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις, όπου έχει καταγραφεί και η μεγαλύτερη ανάγκη για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έτσι ήδη έχουν επιλεγεί κάποιες πόλεις για να ανοίξουν οι πρώτες ΤΟΜΥ. Πρόκειται για τις περιοχές όπου υπάρχει και το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, δεδομένου ότι στο σύνολο της χώρας υπάρχει απροθυμία των γιατρών να ενταχθούν στις ΤΟΜΥ, όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr.

 

Γι αυτό άλλωστε αναμένεται να ανοίξει και πάλι η προκήρυξη για την ανεύρεση γιατρών για τις ΤΟΜΥ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Ανοίγει ξανά η προκήρυξη για γιατρούς στις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες»

Σε ποια κτίρια θα στεγασθούν οι ΤΟΜΥ

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει σε ενοικιάσεις κτιρίων προκειμένου να στεγασθούν οι ΤΟΜΥ, ενώ όπου υπάρχουν μεγάλες διαθέσιμες κτιριακές εγκαταστάσεις μέσα στα ΠΕΔΥ, στις περιοχές αυτές θα ενταχθούν και οι ΤΟΜΥ.

Στόχος βέβαια είναι να αξιοποιηθούν δημόσια κτίρια και να αποφευχθούν ενοίκια, κυρίως για να εξασφαλισθεί η διατήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΤΟΜΥ και μετά τη λήξη του προγράμματος του ΕΣΠΑ σε τέσσερα χρόνια.

 

Να σημειωθεί ότι συνολικά θα δημιουργηθούν 239 δομές ΤΟΜΥ σε 80 περιοχές της χώρας.

Αγωνία για τους γιατρούς

Βέβαια μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως σημειώνουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η συνεχιζόμενη απροθυμία των γιατρών να καταθέσουν αίτηση για να προσληφθούν σε ΤΟΜΥ.

Παρότι τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφεται μία αύξηση, κυρίως σε γυναίκες παιδιάτρους, ο αριθμός των αιτήσεων δε φαίνεται να συμπληρώνεται.

 

Γι αυτό και η αγωνία εστιάζεται και στο τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο: «Πυρετός» για την Υγεία στη ΔΕΘ! Τι θα πει ο Αλ.Τσίπρας. Όλο το παρασκήνιο»

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση που έδωσε το υπουργείο Υγείας για την κατάθεση αιτήσεων για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr

 

Ποιος θα είναι ο ρόλος των γενικών γιατρών, εκτός ΤοΜΥ, στη νέα ΠΦΥ;

Ποιος θα είναι ο ρόλος των γενικών γιατρών, εκτός ΤοΜΥ, στη νέα ΠΦΥ;

«Κλειστά» κρατάει τα «χαρτιά» της η Αριστοτέλους για το ρόλο που επιφυλάσσει στους ιδιώτες γιατρούς, στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο, όπως η πρόθεσή της να μειώσει περαιτέρω την αμοιβή ανά ασθενή στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, είναι αποσπασματικές. Την ίδια ώρα, οι αναφορές στον πρόσφατο νόμο για την ΠΦΥ είναι ελάχιστες. Για παράδειγμα για τον οικογενειακό γιατρό, ορίζεται αποζημίωση σταθμισμένη με την ηλικία και με μέγιστο αριθμό ασθενών τους 2.250 κατοίκους. Ακόμη, προβλέπεται ένα ελάχιστο καθημερινό ωράριο.

Η ασάφεια που χαρακτηρίζει το πλαίσιο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν -εκ των πραγμάτων- να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του ΓΓ ΠΦΥ και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Η τελευταία κατέθεσε 4 προτάσεις, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτών γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο ότι καλύπτουν το 70% του αστικού πληθυσμού:

Μέγιστος αριθμός ΟΙ ανά περιοχή κάλυψης οι 1.650 ασφαλισμένοι και όχι οι 2.250 που προβλέπει ο νόμος για την ΠΦΥ.
Ελάχιστο εβδομαδιαίο ωράριο κατ’ αναλογία με το μέγεθος της λίστας το κάθε ΟΙ
Πέρα από τη στάθμιση του κινδύνου για την ηλικία, που περιγράφει ο νόμος, να υπάρξει στάθμιση και για το νοσολογικό φορτίο.
Ελάχιστη μικτή μέση κατά κεφαλή αποζημίωση του ΟΙ, κατ’ έτος, τα 25 ευρώ.
«Το επιχείρημα πως οι συμβεβλημένοι ΟΙ θα πρέπει να αμείβονται χειρότερα από τους ΟΙ των ΤΟΜΥ, καθώς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν και ιδιωτική πελατεία και συνεπώς επιπλέον εισόδημα, πάσχει» τονίζει η ΕΛΕΓΕΙΑ, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις Βαρδαρού (εδώ). Όπως υποστηρίζει, αν το εγχείρημα πετύχει και το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά, δεν θα υφίσταται λόγος να βλέπει ο πολίτης έναν οικογενειακό γιατρό ιδιωτικά.

Για να εξοικονομηθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των προτάσεών της, η ΕΛΕΓΕΙΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να: α) μεταφέρει πόρους του ΕΟΠΥΥ από τις απεικονιστικές – εργαστηριακές εξετάσεις, το φάρμακο και άλλους τομείς στην ΠΦΥ, και β) να εισαγάγει συμμετοχή στη δαπάνη για ΟΙ, από 0 – 25 €/ έτος, ανάλογη του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογη των αναγκών υγείας.

Προειδοποιεί, παράλληλα, πως τυχόν έκπτωση στο κατά κεφαλή ποσό αποζημίωσης των ΟΙ και μάλιστα αποζημίωση κατώτερη των σημερινών συμβάσεων, θα έχει δυο πιθανά κι εξίσου τραγικά αποτελέσματα:

Οι γιατροί να απορρίψουν μαζικά τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μην βρίσκουν ΟΙ υπό ασφαλιστική κάλυψη
Οι γιατροί να αποδεχτούν τις συμβάσεις εξαθλίωσης με τον ΕΟΠΥΥ, προσβλέποντας σε παράπλευρα οφέλη κι έτσι να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν νέο κύκλο διαφθοράς, με παροχή χαμηλότατου επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ.
«Ευχόμαστε να αναθεωρήσετε δραστικά τις προθέσεις σας για τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος ΠΦΥ. Διαφορετικά η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα οδηγηθεί σε παταγώδη αποτυχία και μαζί με αυτή κινδυνεύει να καεί ο θεσμός του ΟΙ εις βάρος των πολιτών» υπογραμμίζει η ΕΛΕΓΕΙΑ.

Η Ένωση δεν παρέλειψε να θίξει και τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτών, μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Γενικών Γιατρών στο νέο σύστημα, απορρίπτοντας ως ανεδαφικές τυχόν σκέψεις απαγόρευσης της συνταγογράφησης σε μη συμβεβλημένους γιατρούς. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε το απόλυτο χάος στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων» υποστηρίζει.

Για τους Γενικούς Γιατρούς, η σταδιακή διάχυση της ιδέας του ΟΙ και της οργανωμένης ΠΦΥ απαιτεί αντίθετα:

Την υποχρεωτική δήλωση από τους πολίτες του ΟΙ τους, ακόμη κι αν αυτός δεν είναι συμβλημένος, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λαμβάνουν παροχές και αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ-αποζημίωση για φαρμακευτική δαπάνη, εργαστηριακές εξετάσεις, ετήσιο κόστος για ΟΙ (ότι θα λάμβανε ο συμβεβλημένος ΟΙ γι αυτόν από τον ΕΟΠΥΥ) κλπ.
Την παραπομπή από τον ΟΙ προς την εξειδικευμένη φροντίδα, για να μπορεί να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ το κόστος της επίσκεψης, καθώς και η δαπάνη που οι εξειδικευμένοι ιατροί προκαλούν.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Προς αναζήτηση κτιρίων για τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στον καθορισμό των κτιρίων όπου θα στεγασθούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 

Μπορεί το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) να έχει ψηφιστεί, παράλληλα να είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών και προσωπικού, αλλά ακόμη δεν έχουν καθορισθεί τα κτίρια όπου θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιεί, επιχειρεί τις ημέρες αυτές να καθορίσει ποια κτίρια θα αξιοποιηθούν ώστε να στεγασθούν οι ΤΟΜΥ.

 

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα πιέζουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιδιώκουν και την επίσπευση των διαδικασιών για τη λειτουργία της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Άλλωστε όπως είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό το HealthReport.gr, στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης υπήρχαν έντονες γκρίνιες για την καθυστέρηση στο εγχείρημα της νέας Πρωτοβάθμιας, δεδομένου ότι το νέο σύστημα αποτελούσε και αποτελεί σημαία του κόμματος.

 

Ενδεικτικό είναι ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λάρισα με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλίας και με τοπικούς υγειονομικούς παράγοντες, όπου συζητήθηκε αναλυτά το θέμα των ΤΟΜΥ , της άμεσης λειτουργίας τους αλλά και της στέγασής τους που παραμένει θέμα ανοικτό.

Και οι αποδοχές ο λόγος άρνησης των γιατρών

Πάντως το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα κτίρια που δεν έχουν ακόμη καθορισθεί, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που αρνείται να ενταχθεί στις ΤΟΜΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr και προκάλεσε αναστάτωση στο υπουργείο Υγείας: «Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν»

Η άρνηση βέβαια δεν είναι τυχαία καθώς οι αμοιβές είναι περιορισμένες και οι συμβάσεις έχουν διάρκεια μόλις 2 έτη, με τη δυνατότητα να ανανεωθούν για άλλα δύο χρόνια.

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Πολλοί γιατροί θεωρούν ότι ο μισθός τους θα κυμαίνεται στα 700 ευρώ καθαρά, παρότι το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι αποδοχές των γιατρών στις ΤΟΜΥ θα είναι με βάση το μισθό του επιμελητή Α’ του ΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τους μισθούς: «Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των γιατρών σε νοσοκομεία και ΤΟΜΥ!»

Όμως το ιατρικό προσωπικό στις ΤΟΜΥ θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γεγονός που σημαίνει ότι οι γιατροί που θα προσληφθούν δε θα μπορούν να κάνουν και ιδιωτικό έργο για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

 

Βέβαια θα μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές τους με τις εφημερίες που θα μπορούν να κάνουν στις Μονάδες του ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας.

Εξάλλου τα κονδύλια για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ προέρχονται από ΕΣΠΑ το οποίο είναι συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Σταμάτης Βαρδαρός: Αισθητά μειωμένες οι αμοιβές για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τις νέες συμβάσεις...

Σταμάτης Βαρδαρός: Αισθητά μειωμένες οι αμοιβές για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τις νέες συμβάσεις...

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου οι τελευταίοι να ενταχθούν στο νέο σύστημα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της χώρας μας.
Χαρακτηριστικές είναι οι σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτη Βαρδαρού στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).
Συγκεκριμένα, ο Σταμάτης Βαρδαρός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά:
"Τα κίνητρα (σ.σ: για ένταξη των γιατρών στις ΤΟΜΥ) είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτή την προκήρυξη, ειδικά γι΄ αυτές τις ειδικότητες, το υπουργείο Υγείας δίνει ένα σήμα ότι 'ελάτε' γιατί αυτή είναι μια πραγματικά καλή ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και επιστημονικής εξέλιξης μέσα στο σύστημα".

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr

 

Όλη η αλήθεια για τις αιτήσεις στην προκήρυξη των ΤΟΜΥ

τομυ

Ούτε πολλαπλές αιτήσεις για κάθε θέση ΠΕ έχουν υπάρξει, ούτε και απαξίωση για την προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας στις ΤΟΜΥ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.


Το ρεπορτάζ του iatropedia αποκάλυψε πρώτα απ΄όλα ότι μία μέρα πριν λήξει η προθεσμία έγινε κοσμοσυρροή με αποτέλεσμα να πιεστεί μέχρι των ορίων του το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων στο υπουργείο Υγείας...

Αποκάλυψε επίσης ότι οι ειδήσεις για πολλαπλές αιτήσεις για κάθε θέση αφορούν στις διοικητικές θέσεις που όπως ήταν φυσικό τραβούν το ενδιαφέρον περισσότερων υποψηφίων.

Και το σπουδαιότερο, αποκάλυψε ότι τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι φυσικά σωστά, αλλά ότι πρέπει να λάβουμε δύο ακόμα παραμέτρους υπόψη: Ότι οι γιατροί μπορούν να καταθέσουν την βεβαίωση του ΙΣΑ αρκετό καιρό μετά την αίτησή τους για την προκήρυξη, και ότι κάποιοι έχουν ήδη για άλλες χρήσεις βεβαιώσεις και δεν χρειάστηκαν νέα.

Έτσι, ναι μεν δεν ζήτησαν να λάβουν βεβαιώσεις πολλοί γιατροί, κι άρα τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι αληθή, αλλά υπάρχει η περίπτωση να ισχύουν και οι δύο παράμετροι που αναφέραμε κι άρα να έχουν κάνει αίτηση πολλοί περισσότεροι.

Η προκήρυξη για 2.868 προσλήψεις με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες» ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και πήρε την περασμένη Πέμπτη παράταση μέχρι 8 Σεπτεμβρίου. Οι αιτήσεις γίνονται στο tomy.moh.gov.gr

Η κατανομή των θέσεων έχει ως εξής:

Α’ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), δύο χιλιάδες τριακόσιες ενενήντα (2390) θέσεις Κλάδων/Ειδικοτήτων: Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας και Διοικητικού – Οικονομικού.

Β’ Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) τετρακόσιες εβδομήντα οκτώ (478) θέσεις Κλάδου: Επισκεπτών-τριών Υγείας.

Στην περίπτωση που θέσεις της κατηγορίας: α) ΠΕ κλάδου Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής δεν καλυφθούν από πτυχιούχους κλάδου ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής (κύριος πίνακας), θα καλυφθούν από πτυχιούχους κλάδου ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Παθολογίας (επικουρικός πίνακας), β) ΠΕ κλάδου Νοσηλευτικής δεν καλυφθούν από πτυχιούχους ΠΕ θα καλυφθούν από πτυχιούχους κατηγορίας ΤΕ κλάδου Νοσηλευτικής και στην περίπτωση που επίσης δεν καλυφθούν οι θέσεις από πτυχιούχους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής θα καλυφθούν από υποψήφιους κατηγορίας ΔΕ κλάδου Βοηθών Νοσηλευτών/τριών, γ) ΠΕ κλάδου Κοινωνικών Λειτουργών δεν καλυφθούν από πτυχιούχους κατηγορίας ΠΕ, θα καλυφθούν από πτυχιούχους κατηγορίας ΤΕ κλάδου Κοινωνικών Λειτουργών, δ) ΠΕ κλάδου Διοικητικού – Οικονομικού δεν καλυφθούν από πτυχιούχους κατηγορίας ΠΕ, θα καλυφθούν από πτυχιούχους κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και στη συνέχεια αν δεν καλυφθούν από πτυχιούχους κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού – Οικονομικού ΚΑΙ ΤΕ κλάδου Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, θα καλυφθούν από υποψήφιους κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικών Γραμματέων. Οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων αυτών καλούνται, εφόσον κατέχουν τα γενικά και υποχρεωτικά προσόντα, να υποβάλουν «ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ» καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Απαιτήσεις και σύγχρονη πραγματικότητα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αν και η προθεσμία ένταξης ιατρών στην ΠΦΥ λήγει σε λίγες μέρες, εντούτοις έχουν υποβληθεί αιτήσεις για το 1/3 μόνο των προκηρυχθέντων θέσεων.

Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη*

Η ύπαρξη δημόσιων συστημάτων υγείας έχει περιγραφεί σε ιστορικά κείμενα να ξεκινά από πολύ παλιά. Στην αρχαία Ελλάδα ένα τέτοιο σύστημα υγείας ήταν μια απαραίτητη προϋπόθεση του προηγμένου πολιτισμικού της επιπέδου. Τα νοσηλευτήρια εκείνης της εποχής, τα «Ασκληπιεία», ήταν ένα είδος ναών αφιερωμένων στη λατρεία του θεού της Υγείας Ασκληπιού και λειτουργούσαν ως θεραπευτήρια. Σε αυτά είχαν πρόσβαση όχι μόνο οι πολίτες, αλλά οι ιατρικές υπηρεσίες προσφέρονταν σε ξένους επισκέπτες (ιατρικός τουρισμός) αλλά και σε σκλάβους.

Οι φροντίδες της δημόσιας υγείας τέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία από τους Ρωμαίους γιατί θεωρούσαν ότι η καθαριότητα οδηγεί σε καλή υγεία. Στην αρχαία Ρώμη παρατηρήσανε ότι η θνητότητα ήταν υψηλότερη σε περιοχές γύρω από βάλτους, έλη και στάσιμα νερά οπότε συνδέσανε εμπειρικά για πρώτη φορά την πρόληψη των νοσημάτων με της συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Ετσι με την εμπειρική λοιπόν αυτή κατάκτηση, αποξήραναν τα έλη και απαγόρευαν την ανάπτυξη οικισμών σε βαλτώδεις περιοχές. Τα υδραγωγεία προμήθευαν καθαρό νερό στους πολίτες, τα σκουπίδια μεταφέροντο σε συγκεκριμένους σκουπιδότοπους, ενώ τα δημόσια λουτρά και τουαλέτες συμπλήρωναν τις παροχές της Πολιτείας στους πολίτες στα πλαίσια της πρόληψης.


Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, σε αντίθεση με την μεσαιωνικές δεισιδαιμονίες που τυραννούσαν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, αναπτύσσονται τα πρώτα νοσοκομεία και πολυϊατρεία με τη σημερινή τους μορφή. Μελέτη του John Hopkins University περιγράφει ότι το σύστημα υγείας του Βυζαντίου ήταν δομημένο με άξονα το νοσοκομείο.

Στον σύγχρονο κόσμο, που το ποσοστό του γηράσκοντος πληθυσμού ανέρχεται συνεχώς λόγω του αυξημένου προσδόκιμου επιβίωσης και της μείωσης των γεννήσεων, γεννιέται η πρόκληση της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που συνοδεύουν τις μεγαλύτερες ηλικίες σε μια ορθολογική βάση. Εκτός από τα χρόνια νοσήματα, ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να τεθεί και για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας, της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης του πληθυσμού στα πλαίσια της πρόληψης των νοσημάτων, των εμβολιασμών αλλά και τη στήριξη συμπολιτών μας με προβλήματα μνήμης, κινητικών δυσχερειών, αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης αλλά και εκείνων με ψυχιατρικά σύνδρομα.

Ολα τα παραπάνω συνοψίζουν τις απαιτήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσα σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) με τη διακήρυξη της Αλμα Ατα στο Kazakhstan το 1978 στα πλαίσια της στρατηγικής «Υγεία για όλους» και παρόλο που δεν υπάρχει ένας παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός του τι σημαίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προσδιορίζει ότι αυτή αποτελεί το πρώτο επίπεδο υγειονομικής κάλυψης κάθε αναπτυγμένης οικονομικά χώρας όπως είναι η Ελλάδα. Παρά την κρίση που βιώνουμε θα πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες χωρίς περιορισμούς, δεν θα ενισχύει τυχόν κοινωνικές ανισότητες με διαφορετικές παροχές στους έχοντες και κατέχοντες και, τέλος, οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να συνδράμουν στον καθορισμό αλλά και την εφαρμογή των εξειδικευμένων γεωγραφικά υγειονομικών απαιτήσεων. Θα πρέπει παράλληλα να αναπτυχθούν μηχανισμοί συνεχούς αξιολόγησης και βελτίωσης των παροχών υγείας, αλλά και του σχεδιασμού προαγωγής της υγείας της πρόληψης των νοσημάτων επιδημικών και μη καθώς επίσης και της φυσικής αποκατάστασης και στήριξης των χρονίως πασχόντων.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Στυλοβάτες του συστήματος ΠΦΥ είναι οι ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής, της Ειδικής Παθολογίας και της Παιδιατρικής αλλά στην οργάνωση της συμμετέχουν όλες οι ομάδες επιστημόνων υγείας (ιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), αλλά το επίκεντρο του σχεδιασμού θα πρέπει να είναι ο πολίτης και οι ανάγκες του προσδιορίζοντας το σύστημα ως ασθενοκεντρικό.

Ενα σωστά δομημένο σύστημα ΠΦΥ περιορίζει τις ανάγκες σε τριτοβάθμιο επίπεδο (νοσοκομεία) που κοστίζουν δυσανάλογα για τις πραγματικές απαιτήσεις υγείας μιας περιοχής. Επίσης η ΠΦΥ με την επιτυχή πρόληψη της νοσηρότητας λόγω του περιορισμού των υποτροπών των χρόνων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό και περιορισμό των επιδημικών εξάρσεων περιορίζει τις ανάγκες νοσοκομειακής φροντίδας σε σημαντικό βαθμό. Ο αρχαίος Ελληνας γιατρός Ιπποκράτης δήλωνε ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν.

Στη Χώρα μας αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος των υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ ποτέ δεν είχε οργανωθεί σε ένα σωστά δομημένο σύστημα υγείας, ώστε να καλύπτει καθολικά και ισότιμα όλον τον πληθυσμό. Πρόσφατα η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε το νόμο που αφορά την εφαρμογή ενός συστήματος ΠΦΥ, που όμως δεν έτυχε της στήριξης ούτε των άλλων πολιτικών κομμάτων της Βουλής αλλά ούτε και όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων των επιστημόνων υγείας.

ΟΙ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΙ

Οι ενδοιασμοί εκκινούν από το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε προσδιορίζει καταρχήν ότι ο σχεδιασμός της ΠΦΥ που εγκρίθηκε έχει ημερομηνία λήξεως μετά διετία ή και λίγο περισσότερο. Ο λόγος είναι ότι η οικονομική στήριξη του εγχειρήματος στηρίζεται αποκλειστικά σε Ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς καμία συμμετοχή του Κράτους στις δαπάνες. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια σημαίνει ότι όταν λήξει η οικονομική στήριξη των Ευρωπαϊκών κονδυλίων το σύστημα θα καταρρεύσει, εκτός εάν ανευρεθούν ξαφνικά Εθνικοί πόροι, μέσα όμως στο στενό μνημονιακό οικονομικό πλαίσιο.

Ο προταθείς σχεδιασμός επίσης δεν καλύπτει όλους τους Ελληνες και δεν ακολουθεί τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες ή πληθυσμιακές ανάγκες της χώρας, όπως θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί σε ένα χάρτη αναγκών υγείας της επικράτειας.

Ο νόμος δεν προβλέπει πουθενά μηχανισμούς αξιολόγησης και ποιοτικούς ελέγχους για τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και τις ανάγκες που θα πρέπει να προβλεφθούν.

Το σύστημα δεν θεωρείται δε ασθενοκεντρικό, καθώς εισάγεται ο θεσμός του αποκλεισμού (gate keeping) από την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αφού οι ελάχιστοι αναλογικά γιατροί των δομών ΠΦΥ θα αποφασίζουν αν θα πρέπει να επισκεφτείς ειδικό γιατρό της αρεσκείας σου ή να τύχεις εξειδικευμένης φροντίδας σε νοσοκομείο.

Δεν αναφέρεται επίσης πουθενά στον νόμο πώς ο ιδιωτικός τομέας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, εργαστήρια, κλπ) θα συμμετέχει στην ΠΦΥ, που όμως στην ανυπαρξία της τα τελευταία χρόνια την έχει στηρίξει, υποφέροντας οικονομικά με τις κάθε περικοπές (καθυστερήσεις πληρωμών, clawback, rebate) τις οποίες έχει υποστεί.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αν και η προθεσμία ένταξης ιατρών στην ΠΦΥ λήγει σε λίγες μέρες, εντούτοις έχουν υποβληθεί αιτήσεις για το 1/3 μόνο των προκηρυχθέντων θέσεων. Αυτό υποδηλώνει μάλλον ότι οι ανταμοιβές δεν είναι ικανοποιητικές, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αφορά εργασία περιορισμένης διάρκειας 2 ετών - και με κλείσιμο βεβαίως του ιατρείου που με κόπο είχε επενδύσει ο υποψήφιος προς ένταξη.

Επομένως, ο κίνδυνος νέου κύματος φυγής πολλών ιατρών στο εξωτερικό είναι ορατός, εφόσον και η ένταξη στην ΠΦΥ δεν είναι ελκυστική, αλλά θα είναι και αποτρεπτική η διατήρηση ιατρείου - αφού η υποστήριξη από τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθεί ή και θα αποσυρθεί πλήρως για μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων υγείας.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να βελτιώσει τον ήδη θεσμοθετημένο σχεδιασμό, ώστε να συνάδει με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και να εξετάσει με πολλή προσοχή τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πολλούς επιστημονικούς φορείς.

Ο Τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που έχω την τιμή να υπηρετώ ως γενικός γραμματέας, έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας, πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, τα πορίσματά του και τις προτάσεις του για την ΠΦΥ, που σημειωτέον υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

* Επίκουρος καθηγητής Παθολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

“Πόλεμος” εντυπώσεων για τη νέα ΠΦΥ. Πόσοι θα στελεχώσουν τις πρώτες ΤοΜΥ;

“Φωτιές” άναψε η παράταση της Προκήρυξης (εδώ) για τη στελέχωση των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί με 24μηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες δύνανται να ανανεωθούν για επιπλέον 2 χρόνια, ενώ θα λαμβάνει τις αποδοχές και τα επιδόματα του Επιμελητή Α’ του Ε.Σ.Υ., καθώς και τις αποδοχές ΠΕ Νοσηλευτικών, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Διοικητικών/ Οικονομικών, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) το γεγονός ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση και μάλιστα μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, αποτελεί σαφή ένδειξη κατάρρευσης του νέου συστήματος ΠΦΥ πριν ακόμα ξεκινήσει. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων.

“Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευελπιστούσε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη, όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ!” τονίζει περιπαικτικά και συμπληρώνει: “Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του, καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους”.

Εξάλλου, για τον ΙΣΑ αντικίνητρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Προκήρυξη αποτελεί και η χρηματοδότηση του νέου συστήματος από το ΕΣΠΑ έως το 2021, κρίνοντας αβέβαιο το μέλλον του εγχειρήματος.

“Έτσι, το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση, πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους” εκτιμά, εμμένοντας στη θέση του ότι το νέο σύστημα είναι ανεφάρμοστο και ιδεοληπτικό.

Διαψεύδει τον ΙΣΑ το Υπουργείο Υγείας

Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν αποτελούν παρά ευσεβείς πόθους του ΙΣΑ και του προέδρου του, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία ισχυρίζεται – αντίθετα – ότι παρέτεινε τις αιτήσεις λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος.

“Η παράταση των αιτήσεων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια και αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας” διαβεβαιώνει χαρακτηριστικά.

Όπως ισχυρίζεται εξάλλου η Αριστοτέλους, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα όλων των κατηγοριών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών.

“Η τελική εικόνα, που θα έχουμε στην καταληκτική ημερομηνία, θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες” τονίζει καταλήγοντας.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Ολιγοήμερη παράταση της προκήρυξης για τις ΤοΜΥ

Ολιγοήμερη παράταση της προκήρυξης για τις ΤοΜΥ

Παράταση “στο παρά πέντε” της Προκήρυξης για τη στελέχωση των ΤοΜΥ (εδώ), έδωσε ο Υπουργός Υγείας. Υπενθυμίζεται πως η προκήρυξη αφορά συνολικά σε 2.868 συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, 2ετούς διάρκειας.

Όπως αποφασίστηκε, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων που έληγε αύριο, μεταφέρεται για την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59, ενώ η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει με την πάροδο της 15ης Σεπτεμβρίου 2017.

Η Αριστοτέλους επικαλείται λόγους αυξημένου ενδιαφέροντος των επαγγελματιών υγείας και καλύτερης εξυπηρέτησης των ενδιαφερομένων για την απόφαση αυτή, καθώς ο διαγωνισμός “τρέχει” εν μέσω θερινής περιόδου. Πληροφορίες του Virus αναφέρουν, πάντως, ότι πίσω από την παράταση που δόθηκε βρίσκονται δυσλειτουργίες στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα το σύστημα να υπολειτουργεί τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως, στην ανακοίνωση διαφαίνεται μια αγωνία εκ μέρους της Αριστοτέλους, η οποία επαναλαμβάνει πως οι συμβάσεις δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του 4ετούς προγράμματος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ από εθνικούς πόρους, μετά το 2021. “Οι επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να στελεχώσουν τη σύγχρονη και καινοτόμο νέα βαθμίδα της ΠΦΥ που ανταποκρίνεται στις υγειονομικές ανάγκες της χώρας και στις διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές προδιαγραφές” συμπληρώνει.

Οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων αυτών καλούνται, εφόσον κατέχουν τα γενικά και υποχρεωτικά προσόντα της προκήρυξης, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Υπουργείο Υγείας, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (tomy.moh.gov.gr). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr).

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Προς παράταση η προκήρυξη για προσλήψεις στις ΤΟΜΥ! Αποκλειστικές πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Προς παράταση για την προκήρυξη για προσλήψεις στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) φαίνεται να οδηγείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας.

 

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr, οι γιατροί προς ώρας φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να «στήσει» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους γιατρούς σε όλη τη χώρα είναι λιγοστές και δεν καλύπτουν την αρχική προκήρυξη. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Αιτήσεις με το σταγονόμετρο για τις ΤΟΜΥ από τους γιατρούς! Πόσοι κατέθεσαν»

Παράταση εξ ανάγκης για τις ΤΟΜΥ

Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου υγείας με τις αιτήσεις είναι τουλάχιστον απογοητευτική, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Γι αυτό με βάση όλες τις πληροφορίες του HealthReport.gr, αναμένεται να δοθεί παράταση μίας ή δύο εβδομάδων για την προκήρυξη, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος στους γιατρούς να το σκεφτούν.

 

Στο διάστημα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να στηριχθούν οι ΤΟΜΥ. Κάτι που άλλωστε συμβαίνει ήδη, καθώς όπως τονίζουν πηγές πολλοί γιατροί έχουν δεχθεί πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλουν αίτηση για πρόσληψη στις ΤΟΜΥ και να κλείσουν το ιατρείο τους.

Τα στοιχεία δείχνουν πάντως πως ούτε οι ιδιώτες γιατροί βάζουν λουκέτο στα ιατρεία τους για να εμπιστευτούν το εγχείρημα των ΤΟΜΥ που χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ, αλλά ούτε καν οι επικουρικοί γιατροί, όπως έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr.

 

Να σημειωθεί ότι από τις 2.868 θέσεις που προκηρύχθηκαν για τις ΤΟΜΥ, οι 956 θέσεις αφορούν σε ιατρούς Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και σε έλλειψη αυτών σε ιατρούς ειδικότητας Παθολογίας.
Επίσης 239 θέσεις αφορούν σε γιατρούς Ειδικότητας Παιδιατρικής. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πώς θα λειτουργεί το «φίλτρο» του οικογενειακού γιατρού

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


«Καμία κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ακυρώσει μια μεταρρύθμιση που η κοινωνία αναγνωρίζει ως σημαντική και χρήσιμη. Η ιστορία με τον Τραμπ και το Obamacare είναι πολύ διδακτική», τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Το «δίδαγμα» του Obamacare και της αποτυχημένης απόπειρας του Ντόναλντ Τραμπ να το καταργήσει, επικαλείται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για τη μακροημέρευση του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ακυρώσει μια μεταρρύθμιση που η κοινωνία αναγνωρίζει ως σημαντική και χρήσιμη». Σε συνέντευξή του στην «Κ», λίγο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο υπουργός εξηγεί πώς θα λειτουργεί το «φίλτρο» του οικογενειακού γιατρού για την πρόσβαση στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο έως το τέλος του 2018 για την πιο «αυστηρή» εφαρμογή του και προαναγγέλλει νέες νομοθετικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων και νέο ωράριο των γιατρών με κατάργηση της 24ωρης εφημερίας. Σε ερώτηση για το εάν ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη να «κατεβάσει» τους τόνους, απαντά: «Δεν θεωρώ ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού να κάνει συστάσεις στους συνεργάτες του για το πώς κινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

– Tην Πέμπτη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τι αλλάζει με το νέο σύστημα;

– Επιχειρούμε να αλλάξουμε τη συνολική φιλοσοφία του συστήματος υγείας, μεταθέτοντας το κέντρο βάρους από την περίθαλψη στην πρόληψη και στην κοινοτική φροντίδα υγείας. Ο πολίτης θα είναι εγγεγραμμένος σε συγκεκριμένο οικογενειακό γιατρό και Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) που θα έχουν την ευθύνη συνολικής διαχείρισης και παρακολούθησης της υγείας του και της παραπομπής σε εξειδικευμένη φροντίδα. Σήμερα, έχουμε μία εδραιωμένη νοοτροπία ότι ο ασθενής έχει ο ίδιος την ευθύνη να αναζητήσει το καταλληλότερο σημείο όπου θα του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα. Αυτό οδηγεί σε ταλαιπωρία, οικονομική επιβάρυνση, ασυνέχεια και αποσπασματικότητα της φροντίδας και άρα σε όχι πάντα καλής ποιότητας υπηρεσίες. Στο νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας, η παροχή της καταλληλότερης φροντίδας είναι ευθύνη του συστήματος.

– Στον νόμο προβλέπεται ότι η πρόσβαση σε εξειδικευμένο γιατρό και νοσοκομείο, εκτός από τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, θα γίνεται μέσω του οικογενειακού γιατρού. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι σταματά η ελεύθερη πρόσβαση. Τελικά τι θα ισχύσει;

– Για ένα πρώτο μεταβατικό διάστημα που θα φτάνει μέχρι το τέλος του 2018, ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει και μόνος του στην εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε ένα «κουμπί» και την επόμενη ημέρα το σύστημα υγείας να λειτουργεί με άλλον τρόπο. Το βασικό είναι να πείσουμε τον πολίτη ότι πρέπει να απευθύνεται πρώτα στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος δεν είναι ούτε «πορτιέρης» ούτε «τροχονόμος». Να τον πείσουμε ότι η συνεργασία μαζί του θα του εξασφαλίσει συνεχή, ολιστική και ποιοτικότερη φροντίδα και θα τον διευκολύνει, αφού ένα ραντεβού σε νοσοκομείο θα προγραμματίζεται πιo γρήγορα μέσω του οικογενειακού γιατρού. Εάν δεν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, όσα «φίλτρα» και να βάλουμε, ο πολίτης θα βρει τρόπο να κάνει by-pass στο σύστημα.

– Πότε ξεκινάει η λειτουργία του νέου συστήματος;

– Εχει ήδη βγει η προκήρυξη για την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οικογενειακών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών για τις 239 ΤΟΜΥ που θα αναπτυχθούν. Είμαστε και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση χώρων. Εκτιμώ ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων δομών, πάντα στον βαθμό που υπάρχουν έτοιμοι χώροι και ανταπόκριση από γιατρούς. Για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνοδεύεται με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και σχέδιο εφαρμογής. Οι περισσότεροι νόμοι μέχρι τώρα δεν είχαν αντίστοιχη πρόβλεψη και έμεναν στα χαρτιά, ενώ η προηγούμενη παρέμβαση επί Αδ. Γεωργιάδη συνοδεύτηκε με «υγειονομική καταστροφή», αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών και έξοδο 3.000 γιατρών από το σύστημα.

Χρηματοδότηση

– Μία βασική κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος μακροπρόθεσμα. Τι απαντάτε;

– Η χρηματοδότηση για την πρώτη τετραετία είναι απολύτως διασφαλισμένη. Υπάρχει χρηματοδοτικό πλάνο το οποίο έχουμε συμφωνήσει με τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ υπουργό Αλέξη Χαρίτση. Στη διάρκεια της τετραετίας αυξάνεται σταδιακά το ποσοστό των εθνικών πόρων και μετά αναλαμβάνει πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός, με ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ. Η προοπτική είναι ότι μετά το 2018 «κλείνει» η πολύ σφιχτή δημοσιονομική επιτήρηση και θα υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για να στηριχθεί η δημόσια περίθαλψη. Αυτή είναι η γραμμή της σημερινής κυβέρνησης. Ομως, ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής αλλαγής, καμία κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ακυρώσει μια μεταρρύθμιση που η κοινωνία αναγνωρίζει ως σημαντική και χρήσιμη. Η ιστορία με τον Τραμπ και το Obamacare είναι πολύ διδακτική.

– Θα υπάρξουν αλλαγές και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη;

– Προσανατολιζόμαστε για το φθινόπωρο στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με νέους οργανισμούς νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών, με νέο σύστημα προσλήψεων γιατρών και νέο πλαίσιο για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Μία άλλη παρέμβαση, που θα θεσμοθετηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αφορά το νέο ωράριο των γιατρών, με την οργάνωση του εφημεριακού χρόνου σε 12ωρη βάση, και την κατάργηση της συνεχούς 24ωρης εφημερίας των γιατρών. Επιτακτική ανάγκη επίσης είναι η αυτόνομη οργάνωση και στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Υπάρχει πρόβλεψη στον πρόσφατο νόμο για σύσταση και προκήρυξη 465 θέσεων στα ΤΕΠ των μεγαλύτερων νοσοκομείων. Ετσι, μαζί με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αναβαθμίζουμε την πρώτη γραμμή άμυνας, τη γραμμή «Μαζινό» του ΕΣΥ.

– Τι απαντάτε στους νοσηλευόμενους ασθενείς που αναγκάζονται να φέρουν στο νοσοκομείο δικά τους υλικά και είδη ανάγκης λόγω ελλείψεων;

– Είναι μία άσχημη πραγματικότητα η οποία, κατά την άποψή μας, βαίνει μειούμενη. Δεν οφείλεται σε έλλειψη πόρων αλλά σε δυσλειτουργία στο σύστημα προμηθειών και είναι ενδεικτικό ότι αφορά φθηνά αναλώσιμα και όχι ακριβά υλικά. Η μεγάλη μας αγωνία και μέλημα είναι πρώτα να έχει ο ασθενής τη νοσηλεία, τα υλικά και τα φάρμακα που χρειάζεται, όσο ακριβά και αν είναι, και ευελπιστούμε ότι με το νέο σύστημα προμηθειών που ψηφίστηκε πρόσφατα θα εξαλειφθούν οι δυσλειτουργίες αυτές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ασθενών και του συστήματος και αδικούν τη δουλειά του προσωπικού.

Προφανής διαφορά χαρακτήρα με Πολάκη

– Η συγκατοίκηση στο υπουργείο με έναν αυταπόδεικτα «εκρηκτικό» συνεργάτη, όπως είναι ο κ. Πολάκης, σας έχει δημιουργήσει προβλήματα; Tου έχετε ζητήσει να κατεβάσει τους τόνους;

– Με τον αναπληρωτή υπουργό υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης και κοινής πολιτικής στόχευσης. Δεν θεωρώ ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού να κάνει συστάσεις στους συνεργάτες του για το πώς κινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή για τη δημόσια παρουσία τους. Αυτό είναι επιλογή και ευθύνη του καθενός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία για την προώθηση κοινού πολιτικού σχεδίου, κάτι που νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι συμβαίνει. Υπάρχει μια κοινή πολιτική πορεία, μια προσωπική γνωριμία και φιλία χρόνων, που δεν διαταράσσεται από την προφανή διαφορά χαρακτήρα και τρόπου έκφρασης.

– Πολλοί συνάδελφοί σας προεκλογικά διατράνωναν ότι είχαν λύσεις για όλα τα προβλήματα και στην πορεία φάνηκε ότι αυτό δεν ίσχυε. Εσείς τι θέλετε να αφήσετε πίσω όταν αποχωρήσετε από το υπουργείο Υγείας;

– Αυτό που θα δικαιώσει την επιλογή να στηρίξω από τη θέση αυτή το εγχείρημα της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη περίοδο είναι στο τέλος της θητείας μου να έχει μείνει μια αναγνωρίσιμη και μετρήσιμη βελτίωση στην καθημερινότητα του συστήματος υγείας, ένα μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα σε κρίσιμους τομείς όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η φαρμακευτική πολιτική, και να έχει επιτευχθεί μια εξυγιαντική τομή σε έναν χώρο που ήταν καταγεγραμμένος στην κοινή συνείδηση ως πεδίο ανομίας, διαφθοράς και επιρροής συμφερόντων. Με ενδιαφέρει αυτή η περίοδος να δώσει το στίγμα ενός διαφορετικού ήθους διακυβέρνησης, με σοβαρότητα, εντιμότητα, σεβασμό στις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας. Νομίζω ότι σήμερα οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερη ειλικρίνεια, τεκμηρίωση, συνέπεια λόγων και έργων, σοβαρό σχεδιασμό και πολιτική αντιπαράθεση ουσίας, συμβατή με τις ευαισθησίες μιας κοινωνίας που έχει ανοικτές πληγές και που απαιτεί από το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

– Η Εξεταστική για την Υγεία εξελίσσεται με πολλές ενστάσεις και εντάσεις από πρώην υπουργούς. Εσείς τι περιμένετε από αυτή τη διαδικασία;

– Ανεξάρτητα από την κατάληξη, θεωρώ ότι ήταν μια αναγκαία και εξυγιαντική παρέμβαση να ξεκινήσει με θεσμικό τρόπο από τη Βουλή η διερεύνηση των σκανδάλων και η αναζήτηση, πέραν των προφανέστατων πολιτικών ευθυνών, και ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων ή κρατικών λειτουργών. Αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να αναδειχθούν τα θεσμικά ελλείμματα του συστήματος ώστε να το θωρακίσουμε και να μην επιτρέψουμε την αναπαραγωγή φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στο μέλλον

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ο γεφύρι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το γεφύρι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Του Παναγιώτη Χριστοδούλου, Eιδικευόμενου Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Μεταπτυχιακού φοιτητή Διοίκησης Δομών Υγείας.

Η υπόθεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί τη μεταφορά του γεφυριού της Άρτας στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα: από το 1967 η κάθε κυβέρνηση το 《έχτιζε》 και η επόμενη το γκρέμιζε. Επί της ουσίας βέβαια το θεμελίωμα, όπως και στο μύθο, ήταν σε κάθε νομοθετική παρέμβαση σαθρό καθώς ούτε η ίδια κυβέρνηση που λάμβανε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες το εφάρμοζε. Συνολικά εμφανίστηκαν σε αυτό το διάστημα 9 νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ΠΦΥ, με αυτές μετά το 90 να εστιάζουν στη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, της ηλεκτρονικής κάρτας/φακέλου και των κέντρων υγείας αστικού τύπου (Χριστοδούλου, 2016).

Από τα παραπάνω νομοθετικά εγχειρήματα επί της ουσίας κανένα δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Κύριο πρόβλημα που εμφανιζόταν ήταν η απροθυμία της εκάστοτε κυβέρνησης να διαχωρίσει το ρόλο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρακτικά την πρωτοβάθμια φροντίδα ανέλαβαν οι ιδιώτες με το δημόσιο να λειτουργεί ως δείκτη ασφαλείας για τους οικονομικά ασθενέστερους ή για τις ιατρικές πράξεις που ήταν ασύμφορες για το ιδιωτικό τομέα. Η σοβιετία που λοιπόν πολλές φορές αναφέρεται η Ελλάδα ήταν στην πραγματικότητα ένα ιδιότυπα κράμα του συστήματος υγείας της Αγγλίας (Beveridge) και της Γερμανίας (Bismark) (Χριστοδούλου, 2016).

Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί κάποια μεγάλη νομοθετική ή ιδεολογική τομή της κυβέρνησης, αντίθετα με το πως το παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ή το επιτελείο του υπουργείου υγείας. Οι αναφορές για αστικού τύπου κέντρα υγείας εμφανίστηκαν το 80 με το ΠΑΣΟΚ, ο οικογενειακός γιατρός το 90 με το εξυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και η ηλεκτρονική κάρτα το 2000 με τη ΝΔ. Άρα δεν υπάρχει κανένα στίγμα της αριστεράς ή κοινωνική πρωτοβουλία της αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης. Και καμία πρωτοτυπία επίσης.

Το νομοσχέδιο κατά άρθρο

Άρθρο 1:

1.Αναφέρεται ο ορισμός copy paste της ΠΦΥ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) μαζί με μια ασαφή αναφορά στο ότι το κράτος έχει την ευθύνη παροχής ΠΦΥ σε όλο τον πληθυσμό που αυτοαναιρείται στη συνέχεια.

Αναφέρονται οι γενικές υπηρεσίες ΠΦΥ με παράληψη την εμφάνιση και παρακολούθηση λοιμώξεων στον πληθυσμό.
Αναφέρονται πάλι copy paste οι γενικές αρχές της ΠΦΥ με βάση τον WHO παραλείποντας ότι δεν υπάρχει οργανωμένο πλαίσιο αγωγής της κοινότητας τα προηγούμενα χρόνια.
Άρθρο 2: Αναφέρονται οι ορισμοί που αφορούν την ΠΦΥ οι οποίοι εντάσσουν στην ομάδα υγείας μόνο τους Γενικούς Γιατρούς, τους Παθολόγους και τους Παιδίατρους χωρίς να υπολογίζουν ότι ανάλογα με τη σύσταση του τόπου μπορεί να χρειάζεται και η ένταξη και άλλων ειδικοτήτων (Βιοπαθολόγοι σε περιοχές με καταυλισμούς ή κρούσματα λοιμώξεων, , ογκολόγοι σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου, αιματολόγοι σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά μεσογειακής αναιμίας, ορθοπεδικοί σε ορεινές τουριστικές περιοχές, κλπ).

Άρθρο 3: Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί μια ονοματολογία των δομών της ΠΦΥ

Άρθρο 4: Συνιστά πάλι μια επανάληψη των ορισμών του WHO με μια ξεκάρφωτη αναφορά στην εκτίμηση και διαχείριση λοιμωδών νοσημάτων που δε ξαναεμφανίζεται στο σχέδιο νόμου.

Άρθρο 5: Οριοθέτηση σύστασης προσωπικού και αρμοδιοτήτων εντός των δομών

Άρθρο 6: Στελέχωση των δομών

Άρθρο 7: Θεσμοθέτηση κεντρικών διαγνωστικών εργαστηρίων χωρίς να γίνεται όμως σαφής αναφορά στην καταγραφή και αντιμετώπιση λοιμώξεων, στην παρακολούθηση της χρήσης φαρμάκων στον πληθυσμό μέσω αντιβιογραμμάτων και στην ενημέρωση γύρω από την υγιεινή.

Άρθρο 8: σύσταση κέντρων ειδικής φροντίδας

Άρθρο 9 και άρθρο 10: επαναθεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού χωρίς πάλι να ξεκαθαρίζεται το αν θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός (σε αντίθεση με την αναφορά στο άρθρο 1). Και πάλι δημιουργείται μια υβριδική κατάσταση στην οποία θα υπάρχουν και αποκλειστικά απασχολούμενοι στο δημόσιο και συμβεβλημένοι ιδιώτες, χωρίς να διαμορφώνει μια ξεκάθαρη κατάσταση διαχωρισμένης και οριοθετημένης λειτουργίας των δημοσίων και των ιδιωτών. Την ίδια στιγμή η αμοιβή των συμβεβλημένων θα γίνεται κατά κεφαλή ή κατά πράξη, δηλαδή με τις πιο ακριβές μεθόδους πληρωμών που έχουν αρχίσει να εγκαταλείπονται διεθνώς υπέρ της αμοιβής ανά περίπτωση (DRG) που δεν αναφέρεται πουθενά (Drummond, 2000, Αλετράς et al., 2002).

Άρθρο 11: Αναφέρονται με υπερβολικά γενικό τρόπο τα καθήκοντα των γιατρών των δομών ΠΦΥ. Για παράδειγμα: στο σημείο 3αδ αναφέρεται η αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας χωρίς καμία σύνδεση με τα κεντρικά διαγνωστικά κέντρα ή κάποια άλλη δομή, στο σημείο 3αε αναφέρεται η φροντίδα ηλικιωμένων χωρίς να έχει γίνει αναφορά επιστημόνων υγείας με την αντίστοιχη εξειδίκευση στη σύσταση προσωπικού, στο σημείο 3αστ αναφέρεται η διασφάλιση παρηγορητικής φροντίδας χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλεψη για προσωπικό, στο σημείο 3βγ γίνεται μια αναφορά στους εμβολιασμούς χωρίς σύνδεση με βιοπαθολόγους, παιδίατρους ή τα διαγνωστικά εργαστήρια ή την παρακολούθηση ευπαθών πληθυσμών, στο σημείο 3βθ γίνεται η αναφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση χωρίς πρόβλεψη για παιδαγωγούς, διασύνδεση με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή ψυχολόγους. Στο σημείο 3 επαναλαμβάνεται η (ορθή) αναβάθμιση του ρόλου του νοσηλευτικού προσωπικού που ξεκίνησε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, χωρίς όμως την απαιτούμενη σύνδεση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των νοσηλευτικών σχολών (Χριστοδούλου, 2016).

Άρθρο 12: συγκρότηση δικτύου Μαιών με μια τελείως αποκομμένη αναφορά η ενδεχόμενη επίσκεψη σε Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων τα οποία δεν ξαναεμφανίζονται στο σχέδιο νόμου αφού προφανώς εκχωρούνται στις ΜΚΟ και το κράτος αρνείται να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στην υγειονομική κάλυψή τους, ασχέτως αν οι άνθρωποι αυτοί καταλήγουν πολλές φορές σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια ιδρύματα. Η άρνηση αυτή προφανώς δε διευκολύνει τον εν λόγω πληθυσμό στο να αποκτά εύκολη πρόσβαση στις δομές αυτές.

Άρθρο 13: Μια ασαφής αναφορά στην ύπαρξη επισκεπτών υγείας

Άρθρο 14 και 15: διοικητική διάρθρωση των δομών ΠΦΥ όπου συντονιστής μπορεί να είναι για κάποιον ανεξήγητο λόγο μόνο γενικός γιατρός ή παθολόγος.

Άρθρο 16: Δικαιούχοι ΠΦΥ οι οποίοι περιορίζονται στους έχοντες νομική υπόσταση, δηλαδή όχι σε κάποιο πρόσφυγα χωρίς έγγραφα.

Άρθρο 17: Άρθρο το οποίο αναφέρεται σε κάποιον κοινωνικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και συναντήσεις φορέων χωρίς να διευκρινίζεται ποιος θα επεξεργάζεται τα στοιχεία που θα προκύπτουν. Η ασάφεια αυτή δείχνει ότι το παρόν άρθρο μπήκε ώστε να προσδώσει ιδεολογικό στίγμα χωρίς όμως να επιθυμεί να έχει απτά αποτελέσματα.

Συνολική κριτική και οι πρώτες αντιδράσεις

Το σχέδιο νόμου αγνοεί το υπάρχον πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει: η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαλυμένη οικονομία και υπό διάλυση κοινωνικό ιστό με μεγάλους δείκτες ανεργίας και σημαντικό κύμα προσφύγων. Με δεδομένη την έλλειψη πολιτικής πρόληψης και αγωγής υγείας τα προηγούμενα χρόνια (Χριστοδούλου, 2017) το νομοσχέδιο περισσότερο φαίνεται να επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις κοινωνικής πολιτικής παρά να θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα με στέρεες βάσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε η συγκρότηση ενός προσχέδιου μετάβασης και σύνδεσης με τις παρούσες δομές και τα νοσοκομειακά ιδρύματα. Η αποσπασματικότητα του χαρακτήρα του νομοσχεδίου φαίνεται ότι δεν αναφέρεται πουθενά η σχέση του με τις υπόλοιπες δομές και οι αλλαγές που θα γίνουν σε αυτές, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που θα γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή των ασθενών.

Η μελέτη των συστημάτων υγείας του εξωτερικού δείχνει την ύπαρξη οριοθετημένων πλαισίων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και μεταξύ πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας δομής. Για παράδειγμα δεν αναφέρεται ο ρόλος των ιδιωτών που δε θα είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο και αν θα μπορούν να παραπέμπουν σε νοσοκομεία ή σε πιο πλαίσιο θα συνεργάζονται με τις δομές ΠΦΥ. Ούτε αναφέρεται ο τρόπος λειτουργίας των ΤΕΠ των νοσοκομείων στο νέο πλαίσιο. Αντιστοίχως παραλείπεται η διευκρίνηση της συνεργασίας των φαρμακοποιών στην ΠΦΥ. Αγνοείται η κάλυψη των προσφύγων, δεν υπάρχει η πρόνοια για τη σύσταση κινητών μονάδων υγείας που θα διευκόλυνε την κάλυψη απομονωμένων πληθυσμών και υποβαθμίζεται η καταγραφή και πρόληψη των λοιμώξεων (χαρακτηριστικά δεν υπάρχει πουθενά η πρόληψη για συμμετοχή κτηνιάτρων που είναι απαραίτητη για περιπτώσεις όπως η λύσσα).

Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις δυστυχώς περιορίζονται σε αποσπασματικού τύπου κριτική από φορείς και ενώσεις με έντονο τον συντεχνιακό χαρακτήρα, αφού το πρόβλημα εστιάζεται σε επαγγελματικούς αυτοματισμούς που στρέφουν τους γιατρούς ενάντια των νοσηλευτών ή των φαρμακοποιών και αγνοούν το συνολικό κοινωνικό κόστος. Το πρόβλημα δε μπορεί να είναι για τον εκάστοτε κλάδο μικροσυμφέροντα και όχι ότι ένα μεγάλο ποσό ΕΣΠΑ θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή ενός ελλιπούς και πρόχειρου νομοσχεδίου που ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ασταθές σύστημα που θα καταρρεύσει για άλλη μια φορά στα κεφάλια των πολιτών και θα αφήσει στο περιθώριο συναδέλφους. Ούτε πρόκειται για αριστερή ιδεοληψία όπως χαρακτήρισε η ΝΔ (πάλι καλά βέβαια που δεν ανέφερε ότι εμπνέεται από τη …Βενεζουέλα, αφού ενώ ο κόσμος καίγεται η αξιωματική αντιπολίτευση αρέσκεται στο να ψάχνει ομοιότητες για σύγκριση με την κοντινή αυτή χώρα). Πρόκειται όμως για ένα κρεσέντο λαϊκισμού και προχειρότητας, πάνω στα οποία δε μπορεί να οικοδομηθεί ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ