Δελτίο Τύπου σχετικά με την καθιέρωση του θεσμού του Οικογενειακού γιατρού

Share

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, είναι η δεύτερη φορά που οι ιατροί αρνούνται να συμβληθούν ως οικογενειακοί με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των απαξιωτικών όρων της σύμβασης.

Το Υπουργείο Υγείας δε θέλει να κατανοήσει πως λιγότεροι από 500 επιθυμούν να συμβληθούν ως οικογενειακοί ιατροί, επειδή το ιατρικό σώμα αρνείται να εισέλθει σε μία προσωρινή σύμβαση με όρους που ανατρέπονται από μήνα σε μήνα. Επιπλέον δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο για τις δεσμεύσεις και καμία ευοίωνη επαγγελματική προοπτική για τους συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι θα "χρησιμοποιηθούν" προσωρινά με σκοπό να "απολυθούν" στη συνέχεια.

Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι στην ουσία η παγίδευση του ιατρικού κόσμου σε ένα μεταβαλλόμενο κατά το δοκούν πλαίσιο, με σκοπό την επαγγελματική ομηρία του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού.


Βέβαια, το Υπουργείο έχει γίνει πιο ελαστικό στην πρόκληση για τη στελέχωση των δομών ΠΦΥ με παραχωρήσεις του τύπου της 4-ωρης εργασίας των οικογενειακών ιατρών και της δυνατότητας να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και
της κατάργησης των κατ’ οίκον επισκέψεων. Με αυτές τις ρυθμίσεις η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μάλλον πάνε περίπατο και πάμε πίσω ολοταχώς σε άλλες εποχές.

Ως Ελληνική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας εναντιωνόμαστε στο κλειστό σύστημα των συμβεβλημένων παρόχων και των ιατρών αποκλειστικών προνομίων που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Οι θέσεις μας είναι οι εξής:

1. Ο Παθολόγος να έχει ίση πρόσβαση στη στελέχωση της ΠΦΥ επειδή έχει πολυετή εκπαίδευση και εμπειρία και τη δυνατότητα σωστής αντιμετώπισης και διαχείρισης του συνόλου των νοσημάτων.

2. Ο πολίτης να έχει ελεύθερη επιλογή ιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς. Θεωρούμε λανθασμένη επιλογή και βιβλιογραφικά πλέον ξεπερασμένη την επιμονή στον θεσμό του θυροφύλακα (gatekeeping) σε μια χώρα με πληθώρα ειδικευμένων ιατρών.

3. Να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος το Υπουργείου με όλες τις επιστημονικές εταιρείες (Παθολογίας, Παιδιατρικής, Γενικής Ιατρικής), τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

4. Να υπάρχει ίση διαχείριση ασθενών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με την θέσπιση ενιαίων κανόνων διαχείρισης και παραπομπών ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης.

Βασικό αίτημα μας είναι η κοινή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας των εκπροσώπων των Ενώσεων Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών για να συζητήσουμε τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη χώρα μας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και υψηλού επιπέδου σύστημα ΠΦΥ προς όφελος των πολιτών.

Πρόεδρος Ν. Τεντολούρης
Γεν. Γραμματέας Α. Μελιδώνης 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Δελτίο Τύπου σχετικά με την καθιέρωση του θεσμού του Οικογενειακού γιατρού