Οικογενειακός γιατρός : Πρεμιέρα και όλα είναι στον αέρα

Share

Νέος θεσμός στο... πόδι

Μάρθα Καϊτανίδη | ΤΑ ΝΕΑ

Από σήμερα τίθεται και επισήμως σε ισχύ η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τους... δυσεύρετους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι κατά τα άλλα αποτελούν τον πυλώνα του συστήματος. Ασφαλισμένοι και γιατροί βρίσκονται «όμηροι» στις αλλαγές που επιχειρούνται με προχειρότητα από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να κρίνονται σχεδόν βέβαιες η ταλαιπωρία και η οικονομική αιμορραγία αμφοτέρων.

Ειδικότερα χθες, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις του Οργανισμού με 1.950 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους.

Μαύρη τρύπα

Μοιραία, δημιουργήθηκε μια τεράστια «μαύρη τρύπα» αναφορικά με την κάλυψη των ασθενών, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα γύρισε την πλάτη στις θέσεις που προκήρυσσε τους τελευταίους 14 μήνες τόσο το υπουργείο Υγείας για να στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) όσο και ο ΕΟΠΥΥ για να συμβληθεί με οικογενειακούς γιατρούς.

Ετσι, από σήμερα οι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπό την ομπρέλα του Οργανισμού έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού σε μόλις 650 ιδιώτες, συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς ή να απευθυνθούν στους περίπου 300 οικογενειακούς γιατρούς που υπηρετούν στις ΤΟΜΥ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λειτουργούν περίπου 100 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων στην πλειονότητά τους φιλοξενούνται σε Κέντρα Υγείας καθώς δεν έχουν βρεθεί χώροι για να στεγαστούν. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενισχυθεί η «δεξαμενή», η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους οδηγήθηκε στην επίταξη των γιατρών που υπηρετούν εκεί, βαφτίζοντάς τους οικογενειακούς γιατρούς.

Για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του... κενού που έχει προκύψει υπενθυμίζεται ότι η νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει σχεδιαστεί - στα χαρτιά - κατά τέτοιον τρόπο ώστε το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να καλύπτεται από ιδιώτες συμβεβλημένους. Μάλιστα, εκ των υστέρων προκύπτει ότι το σχέδιο ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς προέβλεπε τη σύναψη συμβάσεων με 2.800 γιατρούς.

Υπό τα δεδομένα αυτά η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κυρία Αννα Μαστοράκου, εγείρει εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων στον οικογενειακό γιατρό αλλά και με τις παραπομπές τους σε ειδικούς γιατρούς.

Με ρόλο ρυθμιστή

Και αυτό διότι ο οικογενειακός γιατρός έχει αναλάβει και τον ρόλο του ρυθμιστή της «κυκλοφορίας» των ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι εάν ο ίδιος δεν δώσει παραπεμπτικό στον ασφαλισμένο, ο δεύτερος δεν μπορεί να απευθυνθεί δωρεάν σε συμβεβλημένο γιατρό άλλης ειδικότητας.

Και παρότι πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ θα δώσει παράταση στο δεύτερο σκέλος της μεταρρύθμισης έως το τέλος του έτους, η κυρία Μαστοράκου εκφράζει μία ακόμη βάσιμη αγωνία. «Από τη στιγμή που ο νομοθέτης προβλέπει το αυστηρό σύστημα παραπομπών, εγκυμονεί ο κίνδυνος ακόμη και στην περίπτωση της παράτασης οι πάρεδροι να μην εγκρίνουν τη δαπάνη των ειδικών γιατρών».

Εν τω μεταξύ, απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος οικογενειακού γιατρού ζητεί από τον Οργανισμό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).

«Το σύστημα που ελπίζει να φτιάξει το υπουργείο Υγείας απέχει μακράν της υλοποίησής του, αφού οι ΤΟΜΥ - όσες υπάρχουν - λειτουργούν με προσωπικό γιατρών κάτω του 40% που χρειάζονται, ενώ για τους συμβεβλημένους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κάτω των 500 από τους 3.000 συνολικά που χρειάζονται. Συνεπώς για ποιους οικογενειακούς γιατρούς μιλάμε και πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Αλλά και ως προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς - μέλη της ΠΟΣΚΕ - υπάρχει ασάφεια για τον τρόπο λειτουργίας τους ως προς τις επισκέψεις. Για τον λόγο αυτόν απέστειλε επιστολή αρμοδίως με την οποία ζητεί διευκρινίσεις για ζητήματα όπως «θα αποζημιωθούν οι επισκέψεις που θα γίνουν από τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς με το σύστημα των 200 επισκέψεων μετά την 1/8/2018;».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Οικογενειακός γιατρός : Πρεμιέρα και όλα είναι στον αέρα