Παραπομπή στον ειδικό γιατρό: Από του χρόνου και σταδιακά

Share

Ο οικογενειακός γιατρός συμπληρωματικός προς τους ειδικούς γιατρούς των ασθενών με χρόνιες παθήσεις

Σταδιακά, από το 2019 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα παραπομπής από τους οικογενειακούς γιατρούς στους γιατρούς ειδικότητας, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών.

Η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, θα δώσει τη δυνατότητα αξιολόγησής του και την εισαγωγή διορθώσεων όπου χρειάζεται.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη Διαρκή Επιτροπή Εργασίας για την ΠΦΥ του ΙΣΑ και εκπροσώπους συλλόγων ασθενών.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ασθενών, ότι πολύ σύντομα, "μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη των νέων γιατρών στις ΤΟΜΥ και η υπογραφή των νέων συμβάσεων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρχουν διαθέσιμοι στο σύστημα υγείας περίπου 1.200 οικογενειακοί γιατροί (500 στις ΤΟΜΥ και 700 συμβεβλημένοι) που λόγω του μεγαλύτερου αριθμού επισκέψεων που προβλέπεται να πραγματοποιούν, θα προσεγγίζουν και σύντομα θα υπερκαλύπτουν τον όγκο των περιστατικών και της συνταγογράφησης που μέχρι χθες κάλυπτε ο χρεοκοπημένος και μη αποδοτικός θεσμός των «200 επισκέψεων» το μήνα".

Οι εκπρόσωποι των φορέων διατύπωσαν τις απορίες τους για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο θέμα που τους απασχολεί είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και ο ρόλος του, ειδικά στις περιπτώσεις των ασθενών με χρόνιες παθήσεις που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας (διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος κ.α)

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το διάλογο που υπάρχει μεταξύ γιατρών, ασθενών και υπουργείου Υγείας και τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή στο θεράποντα γιατρό, ενώ συμφώνησε με την τήρηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) από τον οικογενειακό γιατρό. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θέτουμε εαυτόν» σε αυτή την εποικοδομητική διαδικασία, να βοηθήσουμε θέλουμε» και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της εφαρμογής του νέου θεσμού».

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση ο οικογενειακός γιατρός δεν θα εμποδίζει τον χρόνιο ασθενή να παρακολουθείται από τον εξειδικευμένο γιατρό που είχε και εμπιστευόταν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον οικογενειακό του γιατρό και αυτός, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της υγείας του και να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο δεν σχετίζεται με το χρόνιο νόσημά του. «Ο οικογενειακός γιατρός (και η διεπαγγελματική ομάδα υγείας) θα έχει την ευθύνη για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, τους εμβολιασμούς, τις δράσεις πρόληψης στην κοινότητα, την κατ΄ οίκον φροντίδα κ.α. Θα έχει την ολιστική ευθύνη του ασθενή, θα είναι σύμβουλος υγείας. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο και είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες και ερωτηματικά, ωστόσο η βούλησή μας δεν είναι να βάλουμε εμπόδια αλλά να υπάρχει ολοκληρωμένη, συνεχής και ποιοτική φροντίδα. Να μην είναι αναγκασμένος ο ασθενής όταν του παρουσιάζεται ξαφνικά ένα πρόβλημα υγείας να αναζητά υπηρεσίες κατά το δοκούν σε ένα σύστημα χωρίς δομημένη πρόσβαση με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και να επιβαρύνεται οικονομικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Α. Ξανθός.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το νέο σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 σταδιακά λόγω της μειωμένης «δεξαμενής» οικογενειακών γιατρών που χρειάζονται για την πλήρη ανάπτυξη του νέου θεσμού. Επομένως, όπως τόνισε, θα υπάρχει το περιθώριο συνεχούς αξιολόγησης και διορθώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Η συνάντηση έκλεισε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό ο οποίος έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σε απορίες που είχαν εκπρόσωποι των ασθενών για τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στη διαδικασία παραπομπής σε άλλου γιατρούς (επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, παραπεμπτικά ετήσιας ισχύος για τους χρόνιους ασθενείς που παρακολουθούνται από εξειδικευμένους γιατρούς κτλ).     

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Παραπομπή στον ειδικό γιατρό: Από του χρόνου και σταδιακά