ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ανελέητος εκφοβισμός των πολιτών για τη νέα ΠΦΥ

Share

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ανελέητος εκφοβισμός των πολιτών για τη νέα ΠΦΥ

Με σκληρά λόγια απαντούν στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ, οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Εκβιαστική και άναρχη συνεχίζει να χαρακτηρίζει την επιστράτευση των πολιτών, όσον αφορά στην εγγραφή σε οικογενειακούς ιατρούς, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, παρά τις διαβεβαιώσεις Ξανθού πως η διαδικασία δεν θα είναι υποχρεωτική.

Στο ψήφισμα της καταγγέλλει «την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών, όσον αφορά την εγγραφή και την αντιστοίχιση με δυσεύρετους ή ανύπαρκτους οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια».

Ειδικότερα, επισημαίνεται:

Η καταχρηστική και αιφνιδιαστική καταγγελία 2.000 συμβάσεων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων και κατάργηση 4,8 εκατομμυρίων δωρεάν ετήσιων επισκέψεων στις 31/07/2018 αποτέλεσε την πρώτη πράξητου δράματος, που ανέτρεψε την ικανοποιητική παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην κοινωνία.
Η δεύτερη πράξη αφορά τον ανελέητο εκφοβισμό του πολίτη για εγγραφή μέχρι τέλους του έτους στο δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό ιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης.
Η τρίτη πράξη είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα συντελεστεί από τις αρχές του επόμενου έτους στους κρατικούς φορείς από την αποχώρηση των ιατρών (επικουρικών ιατρών, ιατρών ΠΕ με δικαστικές αποφάσεις) από τη θέση τους.
Ταυτόχρονα, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει την εκκρεμότητα των συμβάσεων για τους ιατρούς ειδικοτήτων. Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΙΣ για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς ειδικοτήτων πλην παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων αλλά και ο τρόπος παραπομπής των ασθενών, δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, βιώνοντας τον φόβο απώλειας της πρόληψης και της ασφάλισης, αδυνατώντας να κατανοήσουν στο που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιό λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους, κλπ.», σημειώνει η Ένωση.

Σύμφωνα με το Ψήφισμα της ΓΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, οι τοπικές μονάδες και τα κέντρα υγείας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς την αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, λόγω και της υποστελέχωσης τους. «Τα Νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά πνιγεί από το κύμα αγανακτισμένων πολιτών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία ακόμα και για συνταγογράφηση, ενώ οι υπηρετούντες ιατροί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες ΠΦΥ, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι τα Νοσοκομεία προορίζονται για δευτεροβάθμια και ανώτερη περίθαλψη» σημειώνεται.

Απευθυνόμενοι στους ασφαλισμένους οι συμβεβλημένοι ιατροί τονίζουν ότι:

Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείαςείναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
Κανένας γιατρόςείτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε άλλης ειδικότητας δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώθηκε εκ νέου με τον τελευταίο ΦΕΚ του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο.
Απευθυνόμενοι στη διοίκηση του υπουργείου Υγείας:

«Σταματήστε τον εκφοβισμό των ασφαλισμένων.
Ανοίξτε τα μάτια σας στην πραγματικότητα γύρω σας.
Παρακαλούμε, ακόμα και τώρα, αλλάξτε τακτική και αντιμετωπίστε με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα τους πολίτες και τους ιατρούς της χώρας.»

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ανελέητος εκφοβισμός των πολιτών για τη νέα ΠΦΥ