Συνεχίζεται ο ξεσηκωμός για τον οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους

Share

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στους πολίτες για το αν θα μπορούν να λάβουν συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικά για εξετάσεις στην περίπτωση που δεν βρουν και δεν εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό με το νέο χρόνο.

Από την άλλη ο ιατρικός κόσμος συνεχίζει να είναι έξαλλος μετά και τις διαρροές ότι οι ασθενείς δε θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες πρόληψης. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι οποίες να σημειωθεί ότι δεν έχουν γίνει δημοσίως για τους πολίτες αλλά μεμονωμένα σε φίλια ΜΜΕ ή κατά τη διάρκεια συναντήσεων, οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανησυχούν για το αλαλούμ που επικρατεί στους ασφαλισμένους.

Πάντως το υπουργείο Υγείας θέλοντας και μη έχει δώσει σιωπηρή παράταση στην εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και από το νέο χρόνο θα ισχύει ότι και σήμερα. Διαβάστε ΕΔΩ τι σχεδιάζεται: «Ετοιμάζονται αλλαγές στον οικογενειακό γιατρό μετά το ναυάγιο! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας για γιατρούς και πολίτες»

Ταυτόχρονα για την προσέλκυση περισσότερων γιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, εξετάζονται και αλλαγές στις αμοιβές των γιατρών.

Ιατρικοί Σύλλογοι: Δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε όποιον γιατρό επιθυμούν
Όπως και να ‘χει το νέο σύστημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ασθενείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι, αφού αναρωτιούνται εάν τελικά θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Γι αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εξηγεί ότι: «Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές».

Ταυτόχρονα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών επισημαίνει προς τον ιατρικό κόσμο αλλά και προς τους πολίτες ότι «κανένας γιατρός του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα οποιασδήποτε ειδικότητας δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώνεται κυρίως από τη νομοθεσία»

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και Σύλλογοι ασθενών ενώνουν δυνάμεις
Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) μαζί με Συλλόγους Ασθενών ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην εφαρμοσθεί άμεσα ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Εξάλλου το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει ενώ η εφαρμογή του νέου συστήματος είναι άκρως δεσμευτική για τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να επισκέπτονται τον οικογενειακό γιατρό πριν καταλήξουν στον ειδικό. Όλα αυτά βέβαια εάν εφαρμοσθεί το σύστημα των παραπομπών (gatekeeping).

Πάντως ο ΙΣΑ και οι Σύλλογοι Ασθενών ζητούν να δοθεί παράταση στο νέο σύστημα ενώ ζητούν και άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.
Βέβαια στην πράξη ο θεσμός δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει τη νέα φουρνιά των γιατρών που θα τελειώσουν ειδικότητα προκειμένου να στελεχώσει τις περιβόητες ΤΟΜΥ. Μέχρι τότε περίπου 10 εκατ. πολίτες θα πρέπει να …εξυπηρετηθούν από 1117 οικογενειακούς γιατρούς, οι 500 είναι στις ΤΟΜΥ και οι 617 μέσω ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Συνεχίζεται ο ξεσηκωμός για τον οικογενειακό γιατρό! Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους