Υποχρεωτικός για ασθενείς και γιατρούς ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου! Τι θα περιλαμβάνει

Share

Και επισήμως θεσπίζεται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας μέσω του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται εντός των ημερών στη Βουλή. Γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες, εάν βέβαια βρεθούν οι απαραίτητοι οικογενειακοί γιατροί που δημιουργούν τον ατομικό φάκελο, θα πρέπει να τον διαθέτουν όλοι οι ασφαλισμένοι.

Παράλληλα με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα μπει όπως φαίνεται και οριστικά τέλος στα απαρχαιωμένα βιβλιάρια υγείας τα οποία …ανέσυρε προσφάτως από τα σκονισμένα συρτάρια ο ΕΟΠΥΥ.

 

Με εγκύκλιο που απέστειλε σε γιατρούς και νοσοκομεία πριν από λίγες ημέρες, προκάλεσε σύγχυση στις υγειονομικές μονάδες και τους ασφαλισμένους και αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία είχε προαναγγείλει το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ, την οποία τρέχουν να μαζέψουν τώρα στο υπουργείο Υγείας: «Επιστρέφουν οι χειρόγραφες συνταγές και τα καταργημένα βιβλιάρια στα νοσοκομεία! Νέα εγκύκλιος»

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα «Εθνος», τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθηθεί τροπολογία από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυρθούν οριστικά πια τα βιβλιάρια υγείας.

Υποχρεωτικά οι γιατροί ενημερώνουν τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Πάντως με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ο ηλεκτρονικός φάκελος θεσμοθετείται και πλέον όλοι οι γιατροί της χώρας θα είναι υποχρεωμένοι να τον δημιουργούν (οι οικογενειακοί γιατροί) και να τον συμπληρώνουν (όλες οι ειδικότητες) μετά τις επισκέψεις των ασθενών.

 

Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωμένα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που χειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μηνιαίως οι γιατροί εκδίδουν περίπου 6.5 εκατ. συνταγές φαρμάκων.

Και τα αποτελέσματα εξετάσεων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας
Παράλληλα για πρώτη φορά ο ατομικός φάκελος υγείας θα περιλαμβάνει τόσο τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και τα αποτελέσματά τους. Κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό στα συστήματα της ΗΔΙΚΑ (την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), αφού δεν καταγράφονταν η εκτέλεση των εξετάσεων, με συνέπεια να υπάρχει και λανθασμένη εικόνα.

 

Μόνο στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ το e-ΔΑΠΥ, καταγραφόταν η εκτέλεση των εξετάσεων όχι όμως και τα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα εκδίδονται σε όλη τη χώρα περίπου 2 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις.

Με την ενσωμάτωση και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων στον ατομικό φάκελο υγείας, ο γιατρός θα μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για τη θεραπεία που έχει ακολουθήσει ο ασθενής του.

Πως θα γίνεται η πρόσβαση
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περίπου 200.000 ατομικοί φάκελοι υγείας. Ωστόσο μέχρι τώρα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους συμπληρώνουν, κάτι που θα γίνει με τη θεσμοθέτηση των ατομικών φακέλων μέσω του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί άμεσα.

Να σημειωθεί ότι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας δημιουργείται με την πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχει εγγραφεί ο ασφαλισμένος.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1,8 εκατ. εγγραφές σε οικογενειακούς γιατρούς αλλά έγιναν μόνο 200.000 επισκέψεις σε γιατρούς, όσοι είναι δηλαδή και οι φάκελοι.

 

Πρόσβαση θα έχουν στον ατομικό φάκελο τόσο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (για να βλέπουν τις συνταγές που εκτελέστηκαν), όσο και οι ίδιοι οι πολίτες με κωδικούς που θα τους δοθούν, και έτσι θα μπορούν να μπαίνουν ακόμη και από το σπίτι τους να βλέπουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, τι φάρμακα πήραν κ.λ.π. αλλά και να διαπιστώνουν εάν παρανόμως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρμακα ή άλλες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ όμως με πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Υγείας αναζητούνται τα προβλήματα που καταγράφονται σήμερα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να γίνουν και οι σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Υγείας για τις απαιτούμενες αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η άποψη των γιατρών και άλλων χρηστών του συστήματος, ώστε να διαπιστωθεί τι δυσκολίες παρουσιάζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Υποχρεωτικός για ασθενείς και γιατρούς ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου! Τι θα περιλαμβάνει