Με γραπτό μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται οι πολίτες για παραβίαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους! Όλη η διαδικασία

Share

Ακόμη και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους θα ενημερώνονται οι πολίτες στην περίπτωση που κάποιος μπει στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων όπως θεραπείες, φάρμακα, νοσηλείες, εξετάσεις κλπ.

 

Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς με ειδικούς κωδικούς που θα παραλάβουν με τη δημιουργία του φακέλου, ενώ και οι θεράποντες ιατροί τους θα μπορούν να βλέπουν το ιατρικό τους ιστορικό με τη χρήση των κωδικών της συνταγογράφησης.

Ωστόσο προκειμένου να προστατευθούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο πλαίσιο και της εφαρμογής του νέου Κανονισμού που ισχύει σε όλη την Ευρώπη γνωστός και ως GDPR, όποιος γιατρός ή άλλο πρόσωπο μπει στον φάκελο του ασθενούς, ο πολίτης θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με μήνυμα στο κινητό του ή με email εάν το έχει δηλώσει.

 

Μάλιστα επειδή ακριβώς η ανησυχία των πολιτών εστιάζεται εάν ασφαλιστικές εταιρείες μέσω των γιατρών που διαθέτουν, θα μπορούν να λαμβάνουν τα ιατρικά αρχεία των ασφαλισμένων, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι κάθετοι: ουδείς θα μπορεί να δει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ηλεκτρονικού φακέλου. Δείτε ΕΔΩ τι απάντησαν οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ για τη φημολογία ότι μία ιδιωτική εταιρεία θα χειρίζεται τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών: “Εργαζόμενοι ΗΔΙΚΑ: Δεν είμαστε ιδιωτική εταιρεία! Τι λένε για τα προσωπικά δεδομένα του Ατομικού Φακέλου Υγείας”

Γι αυτό άλλωστε και θα ενημερώνεται άμεσα ο ασφαλισμένος με μήνυμα, ώστε να μπορεί να καταγγείλει το γεγονός είτε στο υπουργείο Υγείας στο ειδικό τμήμα για την εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων είτε ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

 

Μάλιστα στην περίπτωση που μία ασφαλιστική εταιρεία επιθυμεί να ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό ενός πολίτη στη βάση έννομου συμφέροντος που επιτρέπει ο νόμος, θα πρέπει το αίτημα να εγκρίνεται από τον υπεύθυνο προστασίας του υπουργείου Υγείας (DPO) ο οποίος και θα εξετάζει κάθε φορά την υπόθεση.

Πάντως στις περιπτώσεις που ασφαλιστικές εταιρείες θα αξιοποιούν κωδικούς από τους δικούς τους γιατρούς και θα διαπιστώνεται αυτό στην πράξη, θα ενεργοποιούνται άμεσα οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Υγείας αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Ήδη φαίνεται πως στους πρώτους 200.000 ηλεκτρονικούς φακέλους που δημιουργήθηκαν πιλοτικά, άρχισαν και οι πρώτες καταγγελίες καθώς πολίτες διαμαρτύρονται ότι κάποιοι γιατροί γράφουν φάρμακα στον φάκελο τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί.
Αξιοσημείωτο είναι πως και να θέλει ένας πολίτης να δώσει πρόσβαση για παράδειγμα σε μία ασφαλιστική εταιρεία, το ίδιο το σύστημα αλλά και ο νόμος το απαγορεύουν.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Με γραπτό μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται οι πολίτες για παραβίαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους! Όλη η διαδικασία