Έρχεται έξαρση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας! Απαραίτητος ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός!

Share

Έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα μηνιγγίτιδας την Άνοιξη γεγονός, που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς, καθώς τα αρχικά συμπτώματα της νόσου μοιάζουν πολύ με εκείνα της γρίπης!

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, τους μήνες, που διανύουμε η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσιάζει πολύ υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, πράγμα, που εντείνει την ανησυχία στους γονείς και τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για μία επικίνδυνη και σοβαρή νόσο, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή ενός παιδιού!
Στην περίπτωση δε, που δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο.

 

Στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, δημιουργώντας αρκετά συχνά την εσφαλμένη εντύπωση σε γονείς και γιατρούς, ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ενώ μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Ήδη τέσσερις οικογένειες σε Αθήνα, βόρεια και νησιωτική Ελλάδα έζησαν τον εφιάλτη της μηνιγγίτιδας, όταν νόσησαν τα παιδιά τους, ενώ χρειάστηκε η άμεση και συντονισμένη επέμβαση των ιατρών για να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους.
Τα παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις βρέφη και νήπια, χρειάστηκε να νοσηλευτούν αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας έχοντας πλέον διαφύγει τον κίνδυνο.

Δεν κάνει διακρίσεις
Η μηνιγγίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Ο επικρατέστερος τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα στην χώρα μας είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα και πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους.

Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός
Ο μόνος αποτελεσματικός και σίγουρος τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη, ότι ένας στους δέκα ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας μέσω καθημερινών συνηθειών όπως ένα απλό φιλί, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί αναμφισβήτητα την μόνη αποτελεσματική λύση.

 

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών για τη νόσο της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα κάθε γονέα, αφού επισκεφθεί και συμβουλευτεί τον παιδίατρο του.

Εξίσου όμως σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας. Ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την νόσο της μηνιγγίτιδας Β, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών στην χώρα μας. Και δεδομένης της σοβαρότητας της νόσου, η πρόληψη μοιάζει να είναι επιτακτική ανάγκη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Έρχεται έξαρση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας! Απαραίτητος ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός!