Δομές ΠΦΥ σε «αποσύνθεση»

Share

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι δομές ΠΦΥ της Ελευσίνας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Αυξάνονονται οι αναφορές για κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ που δυσλειτουργούν, λόγω ελλειψεων σε προσωπικό και πόρους. Πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου για Κέντρο Υγείας και την Τοπική Μονάδα Υγείας Ελευσίνας.

Διαβάστε επίσης: Πρωτοβάθμια στα όρια της
Τριάντα χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι και χιλιάδες εργαζόμενοι καλύπτονται από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας – Μαγούλας, σε μια περιοχή που τα εργατικά ατυχήματα είναι ιδιαίτερως συχνά, ενώ δεν λείπουν κα τα προβλήματα που προκύπτουν από τις επαγγελαμτικές ασθένειες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και συγκεκριμένα νοσηλευτών και ιατρών βασικών ειδικοτήτων εμποδίζουν σοβαρά την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες ΠΦΥ.

«Αν και δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, και λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι).. Στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς παιδιών», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, απλήρωτοι εδώ και μήνες είναι οι επικουρικοί εργαζόμενοι, απλήρωτες είναι οι εφημερίες και η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες – Κυριακές από το Δεκέμβριο 2018, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. «Δεν έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την μισθολογική εξέλιξη των συναδέλφων μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκκρεμούν εδώ και μήνες οι αιτήσεις τριών εργαζομένων για την αναγνώριση προϋπηρεσίας της», αναφέρετεαι.

Λειτουργικά προβλήματα προκαλεί η διατήρηση του διαχωρισμού, αν και συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, του ενός Κέντρου Υγείας και του δεύτερου Κέντρου Υγείας, που έχει απομείνει από την πρώην μονάδα του ΙΚΑ.

«Ακανθώδης» είναι και η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Ελευσίνας, όπου υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας). «Οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν απλήρωτοι», συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, οι οποίοι βλέπουν ένα απο τα βασικά «απόνερα» της δυσλειτουργίας της ΠΦΥ στην Ελευσίνα, στο νοσοκομείο τους.

«Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ελευσίνας να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης», σημειώνουν. Ζητούν, λοιπόν, από την Αριστοτέλους και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ:

να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, παιδιάτρους)
να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και οι εργαζόμενοι της ΤΟ.Μ..Υ Ελευσίνας και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους.

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Δομές ΠΦΥ σε «αποσύνθεση»