Νέα εμπόδια στον οικογενειακό γιατρό! Εκτός θεσμού οι γιατροί των Κέντρων Υγείας

Share

Δεν πέρασαν τελικά τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει με το έτσι θέλω τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ, πολυϊατρεία κλπ) σε οικογενειακούς γιατρούς.

Πριν λίγους μήνες το υπουργείο Υγείας με απόφασή του επέβαλε ουσιαστικά στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να εκτελούν και καθήκοντα οικογενειακού γιατρού λόγω έλλειψης συμμετοχής ιατρικού προσωπικού στις νέες Μονάδες όπως στις ΤΟΜΥ.
Ο κλάδος προσέφυγε στη δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκε.

 

Η πρώτη θετική απόφαση για τον ιατρικό κλάδο αφορά σε 64 γιατρούς της Αττικής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες αποφάσεις δικαστηρίων αφού δεκάδες άλλοι γιατροί έχουν κάνει αντίστοιχες προσφυγές.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ουσιαστικά απαγορεύει στο υπουργείο Υγείας να εξαναγκάσει το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας, να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς χωρίς τη θέλησή τους, παρά μόνο εάν το επιθυμούν.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ ΑΤΤΙΚΗΣ) μετά την απόφαση: «Με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

 

Να σημειωθεί ότι ήδη η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής είχε αποστείλει «φύλλα πορείας» σε γιατρούς πολλών μονάδων ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οικογενειακού γιατρού. Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του υπουργού Υγείας που θα μείνει τελικώς στα χαρτιά: «“Βαφτίζουν” τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Γιατρούς! Τι προβλέπει εγκύκλιος»

Όμως η νέα αυτή δικαστική τροπή βάζει και νέα εμπόδια στα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος βέβαια παρουσιάζει ούτως ή άλλως προβλήματα.

Πληρώνοντας για οικογενειακό γιατρό
Μέχρι στιγμής οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί που έχουν συνάψει σύμβαση μέσω του ΕΟΠΥΥ, δεν ξεπερνούν τους 700 σε όλη τη χώρα, ενώ και στις περιβόητές ΤΟΜΥ οι γιατροί είναι περίπου 500.

Και το πρόβλημα συνεχίζει να είναι η εξυπηρέτηση των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι για να εξυπηρετηθούν δωρεάν θα πρέπει είτε να αναζητήσουν έναν οικογενειακό γιατρό σε δημόσια μονάδα (Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, Μονάδα Πρωτοβάθμιας κ.λ.π.) δηλαδή Παθολόγο, Γενικό Γιατρό ή Παιδίατρο, όπου δεν υπάρχει χρέωση, είτε να βρουν ελεύθερο ραντεβού σε έναν από τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός μάλλον σπάνιο.

Διαφορετικά για να επισκεφθούν γιατρό των τριών αυτών ειδικοτήτων θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψη από την τσέπη τους, ανάλογα με τη χρέωση που κάνει ο κάθε γιατρός.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΦΥ Νέα εμπόδια στον οικογενειακό γιατρό! Εκτός θεσμού οι γιατροί των Κέντρων Υγείας