ΕΟΔΥ

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο κατάλογο των επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια.

Στις περιοχές, στις οποίες είχαν εντοπιστεί κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, αυτή την εβδομάδα προστέθηκαν ακόμη τέσσερις Περιφέρειες.


Οι Περιφέρειες Ημαθίας, Χαλκιδικής, Σερρών και Έβρου είναι οι νέες περιοχές που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια και συγκεκριμένα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου.


Δείτε τις περιοχές της προηγούμενης εβδομάδας – Ιός του Δυτικού Νείλου: Δείτε σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν μολυσμένα κουνούπια

Η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, μετά από ηλεκτρονική σύσκεψη στις 20/08/2019, και λαμβάνοντας υπόψη:

‐ τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) έως τις 20/08/2019, και

‐ τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με την διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων, αποφάσισε ότι οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2019, μέχρι τις 20/08/2019, περιλαμβάνουν:

I. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας:

τον Δήμο Κατερίνης
τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού
II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:

τον Δήμο Τοπείρου
τον Δήμο Αβδήρων
τον Δήμο Ξάνθης
III. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:

τον Δήμο Νέστου
τον Δήμο Θάσου
τον Δήμο Καβάλας
IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:

τον Δήμο Σοφάδων
τον Δήμο Καρδίτσας
V. Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:

τον Δήμο Λαρισαίων 2
τον Δήμο Τυρνάβου
τον Δήμο Κιλελέρ
τον Δήμο Τεμπών
τον Δήμο Αγιάς (προστέθηκε τώρα)
VI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:

τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος
τον Δήμο Μαρκοπούλου- Μεσογαίας
τον Δήμο Παλλήνης
VII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:

τον Δήμο Πέλλας
VIII. Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

 τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου
τον Δήμο Χαλκηδόνος
IX. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:

τον Δήμο Ιάσμου
τον Δήμο Αρριανών
X. Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:

τον Δήμο Τρικκαίων
XI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:

τον Δήμο Βέροιας
XII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής:

τον Δήμο Νέας Προποντίδος
XIII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών:

τον Δήμο Ηράκλειας
XIV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου:

τον Δήμο Σουφλίου
ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την επάρκεια αίματος και τις Αιμοδοσίες
Το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης – ΣΚΑΕ/ Ε.Ο.Δ.Υ. τονίζει βασικές οδηγίες προς τους αιμοδότες για την ασφάλεια του αίματος:

 Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες,

εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής. Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος 3 του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών.
Οποιος επιθυμεί να ενημερώσει του ΣΚΑΕ για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και πιθανή λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), σύμφωνα με οδηγίες που έχουν δοθεί από το ΣΚΑΕ (τηλ. 210 5212017, 210 5212853).

ΠΗΓΗ:https://paidis.com

Σκανδαλώδης απόφαση ΚΕΕΛΠΝΟ: Με έξοδα του κράτους η δικαστική υπεράσπιση των μετακλητών του Π. Πολάκη

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Με χρήματα από τον κρατικό υπολογισμό αποφάσισε το Δ.Σ του ΕΟΔΥ (πρώτην ΚΕΕΛΠΝΟ) να καλυφθούν οι δικαστικές δαπάνες της υπόθεσης που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, με τους μετακλητούς υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Κατά την συνεδρίαση του την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 (δέκα ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές), το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο κ. Αγάπιο Τερζίδη -ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου μετά την παραίτηση Ρόζενμπεργκ- “να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες νομικών υποθέσεων και ζητημάτων και να ορίσει τα δικηγορικά γραφεία που θα εκπροσωπήσουν το Φορέα, καθώς και τις αμοιβές τους”, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που δημοσιεύει το tomanifesto.gr.

Περισσότερα...

ΕΟΔΥ και πυρκαγιές: Οδηγίες για την αποφυγή εισπνοής καπνού

Από Βίκυ Καρατζαφέρη Healthmag.gr


Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε πυρκαγιές.
Ειδικότερα συστήνει:

Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή από το καρδιαγγειακό σύστημα, που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς ο καπνός, που παράγεται ,αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων ποικίλλουν, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασής τους, τη διάμετρό τους, τον βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού από τις πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

«Τρέχουν» να προλάβουν 1.100 προσλήψεις σε πέντε ημέρες με διαδικασίες-σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Τρέχουν να προλάβουν Ξανθός και Πολάκης 1.100 προσλήψεις ημετέρων στο ΚΕΕΛΠΝΟ με διαδικασίες εξπρές πέντε ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Αδιαφορώντας τόσο για τις οδηγίες του ΑΣΕΠ όσο και για το ηθικόν του πράγματος, το δίδυμο που διέλυσε τη δημόσια υγεία στη χώρα, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του, Παύλος Πολάκης, προχωρούν, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, στις 1.100 επίμαχες προσλήψεις ημετέρων στο Κέντρο, με απίστευτες διαδικασίες-εξπρές, λίγα μόλις 24ωρα πριν τις εθνικές εκλογές.

Το προκλητικό δίδυμο στο υπουργείο Υγείας, που έκανε σημαία… 23 προσλήψεις επί ημερών Άδωνι Γεωργιάδη, επικαλούμενο μάλιστα αστήρικτες τελικά κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού, έστησε βιομηχανία προσλήψεων, με απλή έγκριση από την πολιτική ηγεσία και χωρίς καν να έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις των λοιπών υποψηφίων στο σχετικό διαγωνισμό, που σκαρφίστηκαν.

Το χειρότερο είναι ότι, ενώ επικαλούνται επείγουσες ανάγκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα εγκληματικά φαινόμενα (βιασμοί κλπ), προσλαμβάνουν ειδικότητες άσχετες με το πρόβλημα, ακόμα και οικονομολόγους, διοικητικούς ή και δημοσιογράφους!


Αν και η διαδικασία ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, το υπουργείο και η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ άφησαν το θέμα να συρθεί και τώρα ζητούν από τις υπηρεσίες να διεκπεραιώνουν 60-80 προσλήψεις την ημέρα τουλάχιστον, προκειμένου προφανώς να προλάβουν, έστω και ασθμαίνοντας, τις εκλογές, για ευνόητους μάλλον λόγους.

Μόλις το περασμένο Σάββατο 29/06, ο διορισμένος από τους Ξανθό και Πολάκη πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνει εντολή εγγράφως, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προς ονομαστικά συγκεκριμένους υπαλλήλους από το προσωπικό του Κέντρου όπως -υπό την καθοδήγηση του προσφάτως αναβαθμισμένου από τον ίδιο στελέχους Ιωάννας Παυλόπουλου- να ολοκληρώσουν πριν τις εκλογές τις 1.100 προσλήψεις. Συγκεκριμένα, διατάζει τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως «… από ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Ιουλίου και κάθε μέρα ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΙΝΙΜOUM 60-80 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ/ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ!!!! ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΡΑΠΤΩΣ (IN COPY) ΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΝΤΟΣ 5 ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ»!

Στην ουσία δηλαδή, θα προσλάβουν πάνω από 1.100 άτομα, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, οι συμβάσεις των οποίων σε μεγάλο βαθμό εξαιρετικά πιθανώς μετά την εξέταση των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ αναγκαστικά θα ακυρωθούν.

Δεν έχει ξανασυμβεί στην δημόσια διοίκηση, να προσλαμβάνονται 1.100 άτομα, πέντε εργάσιμες μέρες πριν τις εκλογές και πριν καν εξεταστούν οι ενστάσεις των λοιπών υποψηφίων, δηλαδή να υπογράφονται επίσημα, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, συμβάσεις υπό αίρεση με έναν απροκάλυπτο αγώνα δρόμου και δη για μια προκήρυξη για την οποία ουδέν έπραξαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2018, που δημοσιεύτηκε.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr

ΕΟΔΥ: Κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα το 2019

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) διαψεύδει σχετικό δημοσίευμα του "The Guardian" και επισημαίνει ότι από την αρχή του 2019 δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Οnmed.gr

Ο «Guardian» με σχετικό του δημοσίευμα προειδοποιεί τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο Ε.Ο.Δ.Υ., με σχετική του ανακοίνωση διαψεύδει το συγκεριμένο δημοσίευμα και διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα:

- ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, ανήκει στα νοσήματα που αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κυκλοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, λόγω συνδυασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με επέκταση των γεωγραφικών περιοχών κυκλοφορίας του κατά την περσινή περίοδο,

- για τη χρονική περίοδο που αφορά στο έτος 2019 έως και σήμερα 19/06/2019, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης,

- κατά την περσινή περίοδο 2018, η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαιτέρως έντονη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας. Ακόμη και κατά την περσινή περίοδο, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού). Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αυτή για τους επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού,

- στο πλαίσιο σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας της χώρας έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

Οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς που εμφανίσθηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών γρίπης σε ΜΕΘ και θανάτων κατά τη φετινή περίοδο γρίπης, κάνει ακόμα πιο έντονη την ευθύνη αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού.


Αυτό αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Η εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, υπαγορεύει την εφαρμογή εντατικών προγραμμάτων εμβολιασμού για 10 νοσήματα προτεραιότητας, σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων / μεταναστών με τη συνεργασία μεγάλων οργανισμών αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου κ.α.», αναφέρει ο ΕΟΔΥ που τονίζει πως ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως.

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

Η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια σοβαρά πλήγματα επισημαίνει ο ΕΟΔΥ και τονίζει πως οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές» καταλήγει ο ΕΟΔΥ και μας καλεί κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που είναι φέτος στις 24-30 Απριλίου σας προσκαλεί σε δράση ενημέρωσης κοινού με σύνθημα «Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους».

Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Ερμού, στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00-15.00, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τα πλεονεκτήματα και τη σημασία του εμβολιασμού. Αντίστοιχα, ο περιφερειακός ΕΟΔΥ Β. Ελλάδας θα πραγματοποιήσει διανομή ενημερωτικού υλικού σε δομές υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Νίκος Νίτσας: «Χαιρόμαστε που το υπουργείο υιοθέτησε την πρόταση μας να καταργηθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA


"Αρκούν οι επτά ιατρικές σχολές της χώρας για να αναλάβουν το έργο και τις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ" σχολίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας με αφορμή πληροφορίες ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας αποφάσισε να θέσει τέλος στη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μία πρόταση που έχει κάνει ο ΙΣΘ από το... 2012!

IATROPEDIA

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων είπε χαρακτηριστικά "...με ιδιαίτερη χαρά μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι το υπουργείο αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μία πρόταση που έχουμε κάνει ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από το... 2012.

Δυστυχώς, όμως, παρότι δομές όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ απέτυχαν να επιτελέσουν το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκαν -και απετέλεσαν μόνο γραφειοκρατικές δομές για διορισμούς ημετέρων- βλέπουμε ότι η διακοπή της λειτουργίας έγινε για να δημιουργηθεί ένα νέο ΚΕΕΛΠΝΟ με νέους διορισμούς.

Επαναλαμβάνουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ -και κάθε ΚΕΕΛΠΝΟ ή όπως αλλιώς θα λέγεται- μπορούν πλήρως να ασκηθούν και να καλυφθούν με τη βοήθεια των επτά ιατρικών σχολών της χώρας και μάλιστα χωρίς καμία επιβάρυνση για τον φορολογούμενο". 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Νέα ερωτηματικά για κονδύλια σε διαφημίσεις και προσλήψεις! Τι αποκαλύφθηκε στη Βουλή

Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Νέα ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία να σημειωθεί ότι διερευνάται για τα κονδύλια που διέθεσε σε διαφημίσεις αλλά και προσλήψεις από το 2006.

Την ώρα που οι ερευνητές βρίσκονται ακόμη στα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητώντας τα κονδύλια που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για διαφημιστικά πακέτα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη Βουλή έρχονται νέες αποκαλύψεις που προκαλούν έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η διαμάχη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη και του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη φαίνεται ότι φέρνει και άλλα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, μία διαμάχη που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Κατά τη διάρκεια της λογομαχίας των δύο ανδρών στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για διαφημιστικά κονδύλια που διατέθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον συζυγο της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά τα προηγούμενα χρόνια.
Μία καταγγελία που προκάλεσε αίσθηση.

Πάντως ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο Παύλος Πολάκης διερευνά την υπόθεση και οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν με δική του πρωτοβουλία, δεν έδωσε απαντήσεις σχετικά με το αν ισχύουν οι καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο σύζυγος της κ.Κουντουρά πρώην εκδότης, έλαβε μεγάλα ποσά για διαφημίσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πάντως ο Παύλος Πολάκης κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει διαφημιστικά πακέτα που έχει δώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμη και σε ανύπαρκτα site. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: “ΚΕΕΛΠΝΟ: Χορηγίες για γέλια και για κλάματα! Δείτε μία απίστευτη διαφημιστική καμπάνια”

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, στο κόμμα του οποίου ανήκε μέχρι προχθές η κ.Κουντουρά, είχε ξεκινήσει το θέμα των καταγγελιών για τα διαφημιστικά πακέτα του ΚΕΕΛΠΝΟ πριν λίγα χρόνια παρουσιάζοντας μάλιστα λίστες με ονόματα και ΜΜΕ που είχαν λάβει υπέρογκα ποσά για διαφημίσεις.

Άγνωστο παραμένει εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διαψεύσει επισήμως τις καταγγελίες του Άδωνι Γεωργιάδη για τα κονδύλια που έλαβε ο σύζυγος της κ.Κουντουρά.

Άλλωστε η περιβόητη κάθαρση του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελεί σημαία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Αξιοπερίεργο είναι μάλιστα ότι ενώ έχει προαναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο ο μετασχηματισμός του φορέα και έχει δημοσιοποιηθεί και το σχέδιο, καμία αλλαγή δεν έχει προωθηθεί μέχρι στιγμής.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις δύο δράσεις στο προσφυγικό

Στη δημοσιοποίηση στοιχείων και ποσών που σχετίζονται με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS, προχώρησε το ΚΕΕΛΠΝΟ «προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά από σχετικά δημοσιεύματα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι κατά την περίοδο 2016-2018, υλοποίησε δύο προγράμματα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, απορροφώντας ευρωπαϊκά κονδύλια που διατέθηκαν για το σκοπό αυτό.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν έχουν ως εξής:

1. Εκπόνηση σχεδίου δράσης με τίτλο «Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» (Immediate enhancement of the response to the public health challenge presented by the refugee/migrant emergency on the frontline of first reception in the Eastern Aegean Sea) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF-Internal Security Fund) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ε.Ε. σε ποσοστό 100% και αφορούσε το πεδίο της έκτακτης χρηματοδοτικής συνδρομής για την περίοδο 2015.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας, ενώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ ανατέθηκε η διαχείριση και υλοποίηση της ως άνω δράσης, η οποία έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016. Στόχος του προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Ρόδο, Κάλυμνο, Καστελόριζο, Σύμη και Τήλο) μέσω της ενίσχυσης των δομών υγείας για τους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα εσωτερικής ασφάλειας αναφορικά με την υγεία τους.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανερχόταν στο ποσό των 3.230.690,59 ευρώ ενώ τα πραγματοποιηθέντα έξοδα ανήλθαν στο ποσό των 3.178.672,45 ευρώ.

Οι δαπάνες του προγράμματος αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε δαπάνες προσωπικού (69,1%) και δαπάνες νοσηλίων/εξετάσεων των προσφύγων στα νοσοκομεία του Ανατολικού Αιγαίου (25%).

2. Εκπόνηση σχεδίου δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS» (Comprehensive Emergency Health Response to Refugee Crisis), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF-Asylum, Migration and Integration Fund) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ε.Ε. σε ποσοστό 100% και αφορούσε το πεδίο της έκτακτης χρηματοδοτικής συνδρομής για την περίοδο 2016. Δικαιούχος του έργου ήταν το υπουργείο Υγείας και συνδικαιούχους το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (ΠΕΔΥ-Νοσοκομεία-ΕΚΑΒ) στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων/μεταναστών, καθώς και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενίσχυσης του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Αιρετών Περιφερειών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2016 – Αυγούστου 2018 με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό να ανέρχεται στο ποσό των 24.152.372,63 ευρώ.

Τα πραγματοποιηθέντα έξοδα ανήλθαν στο ποσό των 23.177.673,54 ευρώ, εκ των οποίων το 92% των εξόδων αφορούσε σε δαπάνες προσωπικού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με το πρόγραμμα, ανερχόταν στο ποσό των 21.952.785,79 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 16.672.140 ευρώ αποτελούσε επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και σήμερα.

ΠΗΓΗ:https://healthview.gr/

 

Μάχη πάνω από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενόψει εκλογών! Όλο το παρασκήνιο

Στον υπουργό Εργασίας οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μάχη πάνω από το ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι ξεκίνησαν να δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση με ορίζοντα βέβαια τις επερχόμενες εκλογές.


Ήδη η φωτιά άναψε με το πόρισμα που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η επιτροπή της Βουλής που εξέταζε τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Στο πόρισμα θα υπάρχουν κατηγορίες για πρώην υπουργούς περί προσλήψεων και χορηγιών σε ΜΜΕ. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ: «Έτοιμα τα πορίσματα της Βουλής για Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ, Φάρμακα! Τι θα περιλαμβάνουν»

Ωστόσο φαίνεται ότι σταδιακά θα διαρρέονται και άλλες πληροφορίες που θα σχετίζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να δημιουργηθεί και το κατάλληλο …έδαφος για πολιτική αντιπαράθεση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση δημοσίευμα φιλοκυβερνητικού Μέσου κατά τη διάρκεια ελέγχου από ειδικό κλιμάκιο της Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκε κρύπτη με έγγραφα και κρυφά τιμολόγια στα υπόγεια του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν επικριτική απέναντι στις πληροφορίες ου διέρρευσαν, ενώ οι εργαζόμενοι του φορέα μιλούν απλώς για αποθήκες όπου τηρούνται όλα τα παλαιά αρχεία.

Όπως αναφέρει στο HealthReport.gr ο Σταμάτης Πουλής Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όλα τα τμήματα του Οργανισμού έχουν στο χώρο του γκαράζ αποθήκες όπου μεταφέρουν το παλαιό υλικό. Δηλαδή έγγραφα άνω των 10 και 15 ετών που δεν μπορούν να βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο».

Ανεξάρτητα εάν ισχύει ή όχι η συγκεκριμένη υπόθεση, παραμένει άγνωστο εάν η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου διερεύνησαν επί της ουσίας την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, δεδομένου ότι ο φορέας επί σειρά ετών αποτελούσε έναν βασικό φορέα για την τακτοποίηση ημετέρων αλλά και παράτυπης διάθεσης κονδυλίων.

Προς ώρας βέβαια η έρευνα φαίνεται απλά να εστιάζει μόνο σε 23 προσλήψεις που έγιναν επί Άδωνι Γεωργιάδη και οι εργαζόμενοι ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου ενώ αμείβονταν από χορηγικά προγράμματα όπως έχει δηλώσει ο πρώην Υπουργός. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ για προστασία από τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες του χειμώνα - Τα συμπτώματα

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ για προστασία από τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες του χειμώνα - Τα συμπτώματα

Συχνά, η μετάδοση του ιού γίνεται τροφιμογενώς, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού.

Οδηγίες ΚΕΕΛΠΝΟ για προστασία από τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες του χειμώνα - Τα συμπτώματα
Σε αναμονή των πρώτων κρουσμάτων γρίπης, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως αναμένεται έξαρση στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους τον χειμώνα.

Οι επισκέψεις ασθενών, πάντως, στα ιατρεία με συμπτώματα ιώσεων και γρίπης παραμένουν χαμηλά. Εκτιμάται πως μόλις μία στις 100 επισκέψεις αφορά παρόμοια προβλήματα, ενώ σε κανένα από τα 43 “ύποπτα” δείγματα που έχουν σταλεί για ανάλυση δεν έχει βρεθεί ιός γρίπης.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από υδαρή διάρροια, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, εμετό και μερικές φορές πυρετό.

“Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα”, εξηγεί η δρ Κασσιανή Μέλλου (φωτό), υπεύθυνη του Γραφείου Τροφιμογενών Νοσημάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με την κ. Μέλλου, η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση των μεμονωμένων κρουσμάτων ή επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας κρίνεται απαραίτητη πριν τη χειμερινή περίοδο και την πτώση της θερμοκρασίας που ευνοεί την εμφάνιση των ιογενών λοιμώξεων.

 

Συμβουλές
Για να μειωθεί η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει:

Να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
Απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας, την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων). Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.

Αναγκαίος είναι, επίσης, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

Οι πολίτες πρέπει να κάνουν χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, εσωρούχων, πετσετών).

Να αποφεύγουν, δε, τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα.

Να καταναλώνει όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό (τα μολυσμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή).
Απαιτείται καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα, χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα και αποφυγή κατανάλωσης ωμών οστρακοειδών

Μετάδοση
Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος συστήνεται για όσο διαρκούν τα συμπτώματα του ατόμου και για δύο τουλάχιστον ημέρες μετά την αποδρομή τους:

Να απέχει από το χειρισμό τροφίμων.
Να μην επισκέπτεται χώρους με συγχρωτισμό.
Να μην επισκέπτεται χώρους που φιλοξενούνται ευπαθή άτομα, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες δεν μεταδίδονται κατά ανάγκη από άτομο σε άτομο. Συχνά, η μετάδοση του ιού γίνεται τροφιμογενώς, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού.
Συστήνεται η συλλογή και ψύξη δειγμάτων τροφίμων - νερού που καταναλώθηκαν τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων των κρουσμάτων στην περίπτωση που εμπλέκεται κάποιος χώρος κοινής έκθεσης (εστιατόριο, βρεφονηπιακός σταθμός, ξενοδοχείο) από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Συστήνεται, επίσης, η διατήρηση των ύποπτων τροφίμων, του νερού και των παγοκύβων στο ψυγείο, ώστε να μπορούν να σταλούν δείγματα για έλεγχο στα κατάλληλα εργαστήρια που θα υποδείξει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Στον υπουργό Εργασίας οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Προωθείται το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω νομοσχεδίου

 

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλες διατάξεις.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όπως δήλωσε προτίθεται να το καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία για την ψήφισή του.

Ο σχεδιασμός για το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ γίνεται εδώ και έναν χρόνο και το σχετικό σχέδιο κατατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση.

 

Άλλωστε θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο περιγράφει τις αλλαγές στις θέσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στις ειδικότητες αλλά και τα ιατρικά συνέδρια. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο «σκούπα» από Σεπτέμβριο! Τι αλλάζει»

Πάντως οι αλλαγές προβλέπουν τη ριζική αλλαγή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε έναν άλλο φορέα ο οποίος θα έχει επίσης επιστημονικό χαρακτήρα αλλά θα έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο, αφού θα συνεργάζεται με πολλούς φορείς του δημοσίου τομέα αλλά και πανεπιστήμια, ώστε να αποτελεί βασικό βραχίονα για τη δημόσια υγεία.

Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, θα
σηματοδοτηθεί και τη νέα εποχή, ενώ θα ασχολείται με το σύνολο των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν αναμένεται να θυμίζει σε τίποτε τον παλιό φορέα σε επίπεδο δομής και οργάνωσης, αλλά θα αποτελεί έναν σύγχρονο φορέα του υπουργείου Υγείας, υψηλών προδιαγραφών.

 

Βέβαια στους εργαζόμενους επικρατεί ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις και θα ενισχυθεί το επιστημονικό κομμάτι στο νέο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Προκήρυξη για 1.575 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Προκήρυξη για 1.575 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Εκδόθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη 1.575 ατόμων, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης δεκαοκτάμηνης διάρκειας με δυνατότητα παράτασης ως και έξι μήνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν μόνο μία αίτηση, για έναν κλάδο και ειδικότητα και το πολύ μέχρι δύο υποέργα με ανώτατο όριο της 3 θέσεις. Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται σε κλειστό φάκελο είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη Γραμματεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Αγράφων 3-5, Μαρούσι, Τ.Κ 15123.

Σε περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς, το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 15 ημερολογιακές ημέρες και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας στον τύπο ή της ανάρτησής της στην Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ , στην ιστοσελίδα του, στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Θεσσαλονίκης καθώς και στο χώρο των ανακοινώσεων των δημοτικών καταστημάτων των δήμων στους οποίους εδρεύουν οι ως άνω υπηρεσίες, εφόσον η ανάρτηση είναι τυχόν μεταγενέστερη της δημοσίευσης στις εφημερίδες. Η ανωτέρω προθεσμία λήγει με την παρέλευση ολόκληρης της τελευταίας ημέρας και εάν αυτή είναι, κατά νόμο, εξαιρετέα (δημόσια αργία) ή μη εργάσιμη, τότε η λήξη της προθεσμίας μετατίθεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι συμβαλλόμενοι θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους απασχόλησης δεκαοκτάμηνης διάρκειας από την υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον, οι ιατροί μπορούν να επιλέξουν κατά την υποβολή της αίτησής τους για την συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία, να εργάζονται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οπότε η υπηρεσία τους στο πρόγραμμα λογίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ. Η υπηρεσία του προσωπικού στο πρόγραμμα λογίζεται ως προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα. Το μέσο μηνιαίο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων κρατήσεων – εισφορών), κάθε ενδιαφερόμενου διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αμοιβές των αντίστοιχων ειδικοτήτων κατά το Ενιαίο Μισθολόγιο.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Σύσκεψη κατόπιν… εορτής στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα μολυσμένα κουνούπια! Τι αποφασίστηκε

Τετάρτη 29 Αύγουστος 2018

Η πρώιμη έναρξη και αύξηση της εμφάνισης κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπιασε στον ύπνο τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Health Report

Κατόπιν εορτής και ενώ η θλιβερή λίστα με τον αριθμό των θυμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου αριθμεί καθημερινά δεκάδες άτομα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ήδη η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή βάση στοιχειών του ΚΕΕΛΠΝΟ σταθερά αυξάνονται τα κρούσματα του ιού, φτάνοντας τα 133 ενώ 16 συμπολίτες μας κατέληξαν. Δείτε ΕΔΩ σε ποιες νέες περιοχές εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου! Τι μέτρα λαμβάνονται

Παίρνοντας το λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, τόνισε πως η πραγματική διάσταση του προβλήματος δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό, επέμεινε στην ανάγκη διαφανούς ενημέρωσης και αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Επέμεινε ιδιαίτερα στη διεθνή διάσταση του θέματος και δεσμεύτηκε πως τόσο ο ίδιος στα όργανα του ΠΟΥ όσο και ο υπουργός στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών υγείας της ΕΕ θα ζητήσουν να ληφθούν ερευνητικές και πρακτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο σύγχρονο σχέδιο δράσης για την επιδημία του ΙΔΝ.


Κατόπιν εορτής

Όπως αποφασίστηκε τα μέτρα που θα ληφθούν μεταξύ άλλων αφορούν:

‐ ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους,

‐ διάκριση των ρόλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειών και Δήμων), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και

‐ λήψη επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Μέτρα αυτοπροστασίας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του πολίτη στη διαχείριση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά και την τήρηση ορθών πρακτικών ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με στόχο την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας.

1. Χρήση εντοµοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρµα και πάνω από τα ρούχα.Χρησιµοποιούνται δραστικές ουσίες, µεταξύ των οποίων το DEET (ΝΝ διεθυλο-µετα-τολουαµίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin KBR 3023) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όµως έχουν σχετικά µειωµένη εντοµοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντοµοαπωθητικών ουσιών κυµαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.

Για τα εντοµοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιµώνται τα σκευάσµατα µε συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. ∆εν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες µητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη µέχρι 2 µηνών.

Τα εντοµοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται µετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή µε το στόµα, τα µάτια και τον βλεννογόνο της µύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

2. Χρήση εντοµοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περµεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστηµα των εντόµων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εµπόριο στις εξής µορφές: αερόλυµα (αεροζόλ), ταµπλέτες, εξατµιζόµενο διάλυµα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. ∆εν πρέπει να εφαρµόζονται στο δέρµα.

3. Προσοχή κατά τις σηµαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιµπήµατα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που µεταφέρουν τον ιό τσιµπούν από το σούρουπο µέχρι το χάραµα.

4. Χρήση κατάλληλων ενδυµάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώµα (µακριά µανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσµατικά είναι τα ανοιχτόχρωµα και φαρδιά ρούχα.

5. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την αποµάκρυνση του ιδρώτα.

Πως να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι

1. Αντικουνουπικά πλέγµατα (σίτες που εµποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγµατα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

2. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές µε µεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών µέσων (όπως χρήση εντοµοαπωθητικών σε βρέφη <2µηνών). Είναι πιο αποτελεσµατικές όταν είναι εµβαπτισµένες σε εντοµοαπωθητικό.

3. Αποµάκρυνση του στάσιµου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα µέρη του κήπου, ώστε να µην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιµνάζοντα νερά που αποτελούν σηµεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σηµειώνεται ότι ακόµα και το έδαφος που παραµένει για µεγάλα διαστήµατα υγρό µπορεί να αποτελέσει σηµείο εναπόθεσης αυγών.

4. Χρήση ανεµιστήρων ή κλιµατιστικών. Ο δροσερός αέρας µειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεµιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόµων.

5. Καλό κούρεµα γρασιδιού, θάµνων, φυλλωσιών (σηµεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

6. Χρήση λαµπτήρων κίτρινου χρώµατος για τον φωτισµό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 11 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 11 οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 11, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στη λίστα προστέθηκαν σε μία εβδομάδα 30 επιπλέον ασθενείς και 6 νεκροί.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανήλθε την Πέμπτη στους 107 και των νεκρών στους 11, έναντι 77 και 5 την περασμένη εβδομάδα.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται σήμερα 19 ασθενείς και από αυτούς οι 6 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η διάμεση ηλικία ασθενών με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα 71 έτη, ενώ συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί σε άτομα από 11 έως 94 ετών.

Τα κρούσματα ωστόσο είναι πολύ περισσότερα, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης που έγινε στην Ελλάδα, για κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά

Καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά

«Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε» είναι το μήνυμα στο οποίο εστιάζει η σχετική καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).


H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Με βάση τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας από τον Μάιο του 2017. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη νόσο είναι ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις, ιδιαίτερα όσων έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου ιλαράς.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπό εξέλιξη επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, κυρίως σε πληθυσμούς Ρομά, αλλά και σε επίνοσα άτομα του γενικού πληθυσμού, στόχος της καμπάνιας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι η περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιασμού για τη νόσο και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα τόσο της εμβολιαστικής κάλυψης όσο και της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιχαράκωσης της επιδημίας και αποτροπής νέων επιδημιών στο μέλλον.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

Έρχεται το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ από Σεπτέμβριο! Ανησυχία στους εργαζόμενους

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς έρχεται από το Σεπτέμβριο ο νέος φορέας


Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ αφού όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αλλαγές στον φορέα, τις οποίες μάλιστα είχε προαναγγείλει εδώ και πολύ καιρό.

Η φημολογία μάλιστα ότι αλλάζουν τα πάντα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά και την απόλυση του Προέδρου των Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σ.Πουλή που έγινε με απόφαση του ΔΣ του φορέα αλλά χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία.

 

Τόσο ο Πρόεδρος των Εργαζομένων όσο και οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, θεωρούν ότι η απόλυσή του Σ.Πουλή ήταν πολιτική και διακινήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αλλαγές με το νομοσχέδιο «σκούπα»
Ωστόσο η οδός Αριστοτέλους είναι αποφασισμένη -όπως λένε πηγές του HealthReport.gr -να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές οι οποίες έχουν καθυστερήσει δραματικά. Γι αυτό και έχει εντάξει όλες τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φθάσει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο μετά τις διακοπές. Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπεται να γίνει: «Παραδόθηκε το ειδικό πόρισμα για να μπει «λουκέτο» στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Τι έρχεται»

Οι αλλαγές προβλέπουν τη ριζική αλλαγή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε έναν άλλο φορέα ο οποίος θα έχει επίσης επιστημονικό χαρακτήρα αλλά θα έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο, αφού θα συνεργάζεται με πολλούς φορείς του δημοσίου τομέα αλλά και πανεπιστήμια, ώστε να αποτελεί βασικό βραχίονα για τη δημόσια υγεία.

 

Πάντως όπως είχε γράψει το HealthReport.gr, έχει αποφασισθεί να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε οι υπάρχοντες εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ να παραμείνουν στον νέο φορέα, ενώ όσοι είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες του τομέα της υγείας, θα παραμείνουν εκεί και δε θα επιστρέψουν.

Άλλωστε το Σωματείο των Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία του για το εργασιακό μέλλον του προσωπικού και από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι θα υπερασπισθεί με κάθε τρόπο όλες τις θέσεις εργασίας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έγγραφη συγγνώμη του προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ στον Άδωνη Γεωργιάδη

Συντάκτης: Virus

Στροφή 180 μοιρών αναγκάστηκε να κάνει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, μετά την αναφορά του για τον Αδ. Γεωργιάδη κατά τη συνέδριαση του ΔΣ του Κέντρου, που εξέτασε την καταγγελία της σύμβασης υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρόζενμπεργκ στην εισήγηση του μετέφερε λόγια, που αποτελούσαν μέρος της μαρτυρικής αναφοράς του Π. Πολάκη στην εισαγγελία και όχι μέρος του πορίσματος. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην Εξώδικη Απάντηση-Δήλωση που απέστειλε στον κ. Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχεται ότι έκανε λόγο για διορισμούς «μέσω ευθέων και απροκάλυπτων παρεμβάσεων δικών σας, της συζύγου σας και του διευθυντή του πολιτικού σας γραφείου» και για απροκάλυπτα «ρουσφέτια για διορισμό συνεργατών στο πολιτικό σας γραφείο».

Αυτές τις αναφορές ανακαλεί με την εξώδικη απάντηση ο κ. Ροζενμπεργκ υποστηρίζοντας πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δηλώνει ότι θα ανακαλέσει τις εν λόγω δηλώσεις και στο ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Εξεταστική για την Υγεία: Ποινική δίωξη κατά επτά ατόμων του ΚΕΕΛΠΝΟ

Εξεταστική για την Υγεία: Ποινική δίωξη κατά επτά ατόμων του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με το θέμα της πορισματικής έκθεσης των δύο εισαγγελέων διαφθοράς, Ιωάννη Δραγάτση και Στυλιανού Μανώλη, την οποία υπέβαλαν προ ημερών στην Εισαγγελέα Εφετών επί των εγκλημάτων διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ξεκίνησε σήμερα τη συνεδρίασή της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας.


Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, οι δύο εισαγγελείς εισηγούνται την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίων επτά ατόμων του ΚΕΕΛΠΝΟ για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, όπως απιστία, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων, με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν.1608/50 περί καταχραστών Δημοσίου και συμμορίας, εισήγηση την οποία και αποδέχθηκε η κ. Τουλουπάκη και παράγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τα προτεινόμενα στην Πορισματική Έκθεση.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μπαλωμενάκης δήλωσε: «Υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη που αφενός δικαιώνει και επιβεβαιώνει ως ορθή την κατεύθυνση που έλαβε η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής στο θέμα των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αφετέρου δε μας προσφέρει υλικό για τη σύνταξη του σχετικού κεφαλαίου στο πόρισμά μας».

Στη συνέχεια ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε το σώμα ότι «από την κ. Τουλουπάκη η συγκεκριμένη δικογραφία έφθασε αμελητί, όπως ο νόμος ορίζει, στη Βουλή προς συσχέτιση, όπως σημειώνεται στο διαβιβαστικό, προς τη δικογραφία που έχουμε ήδη εξετάσει, αυτήν που παραλάβαμε τον περασμένο Ιούνιο (2017). Δηλαδή τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από την αρχική κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος είχε καταθέσει τον κατάλογο των προσώπων που φέρονταν –τότε– να έχουν διοριστεί παράνομα και είχε καταγγείλει συγκεκριμένες παρεμβάσεις του τότε υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, προκειμένου ορισμένα από τα άτομα να αποσπαστούν ως συνεργάτες στο πολιτικό του γραφείο και να αμείβονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς να εμφανίζονται ποτέ να εργαστούν γι’ αυτό».

Ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε, επίσης, το σώμα ότι επιθυμεί να εξεταστεί ως μάρτυρας ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας εξέτασε ως μάρτυρα την Αικατερίνη Αντωνίου, η οποία από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι και σήμερα είναι πρόεδρος του ΕΟΦ και η οποία τοποθετήθηκε, στις ερωτήσεις των μελών, για την πολιτική του φαρμάκου.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Αντωνίου δήλωσε ότι «η τιμολόγηση του φαρμάκου μέχρι το 2011 ανήκε στο υπουργείο Εμπορίου, μετά πήγε στο υπουργείο Υγείας και το 2012 στον ΕΟΦ», ενώ σημείωσε ότι πάντα για να βγει μια τιμολόγηση στο φάρμακο προηγείται υπουργική απόφαση.

Ερωτηθείσα από μέλη της επιτροπής «εάν η μεγάλη αύξηση των τιμών του φαρμάκου συνοδευόταν και με αύξηση παροχής του επιπέδου υγείας», η κ. Αντωνίου τοποθετήθηκε λέγοντας: «Έχουμε διαχρονικά μια αυξητική πορεία, καθώς νέα καινούρια καινοτόμα φάρμακα μπαίνουν στην αγορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές αυξάνουν πολύ. Ο ασθενής οφείλει να έχει την πρόσβαση και το κράτος να τα παρέχει».

Η κ. Αντωνίου επανέλαβε πολλές φορές στη σημερινή της κατάθεση ότι δεν έφτανε και δεν φτάνει μόνο η τιμολόγηση του φαρμάκου. «Χρειάζονταν και χρειάζονται και άλλες ενέργειες και δράσεις, όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης κ.λπ. ώστε να διασφαλίζονται πέραν του κόστους των φαρμάκων και οι σωστές λειτουργίες σε όλο το σύστημα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Οποιοσδήποτε μετέχει στην Υγεία πρέπει να θωρακίζει το σύστημα και να λειτουργούν όλα προς όφελος των ασθενών», ενώ δεν αρνήθηκε ότι χρειάζεται, κάθε φορά, η πολιτική βούληση.

Ερωτηθείσα εάν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση οδήγησε στη μείωση των τιμών του φαρμάκου, η πρόεδρος του ΕΟΦ απάντησε: «Ήταν το σημείο εκκίνησης, όμως δεν φτάνει».

Τέλος, η κ. Αντωνίου ανέφερε στο σώμα ότι για τα γενόσημα φάρμακα δεν θα πληρώνει κανείς συμμετοχή και ενημέρωσε το σώμα ότι το θέμα θα περάσει από τη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και η νοσοκομειακή συνταγογράφηση.

Η κ. Αντωνίου θα συνεχίσει την κατάθεσή της την επόμενη εβδομάδα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Έρχεται το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ! Παραδόθηκε το πόρισμα στο υπ.Υγείας. Όλες οι πληροφορίες για τις αλλαγές

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Έτοιμο είναι το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που συστάθηκε για τις ριζικές αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ.


Παρελθόν θα αποτελεί σύντομα το γνωστό…αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η επιτροπή που ανέλαβε να συντάξει πόρισμα με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές έχει ολοκληρώσει το έργο της, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Μάλιστα το πόρισμα έχει παραδοθεί στον υπουργό Υγείας ο οποίος και θα δώσει το πράσινο φως για τη ριζική αλλαγή στο φορέα που απασχολεί όλο το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα.

Στον υπουργό Εργασίας οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τους επόμενους δύο μήνες, ενώ θα υπάρξει και χρόνος για παρατηρήσεις από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Διαβάστε ΕΔΩ πως ξεκίνησε να ξηλώνεται το κουβάρι του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Λουκέτο στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Έρχεται νέος φορέας. Όλες οι πληροφορίες»

Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ώστε να σηματοδοτηθεί και τη νέα εποχή, θα ασχολείται με το σύνολο των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας.

Πάντως δεν αναμένεται να θυμίζει σε τίποτε τον παλιό φορέα σε επίπεδο δομής και οργάνωσης, αλλά θα αποτελεί έναν σύγχρονο φορέα του υπουργείου Υγείας, υψηλών προδιαγραφών.

 

Όπως είχε γράψει το HealthReport.gr, έχει αποφασισθεί να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε οι υπάρχοντες εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ να παραμείνουν στον νέο φορέα, ενώ όσοι είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες του τομέα της υγείας, θα παραμείνουν εκεί και δε θα επιστρέψουν. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΟΔΥ