ΠΓΝΛ-ΓΝΛ

Οφειλόμενη απάντηση στον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Αθανάσιος Γιαννούκας: «Φρενάρουν» την ανάπτυξη κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ "Ε"

Λάβρος κατά της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και δευτερευόντως κατά της 5ης ΥΠΕ για τους χειρισμούς τους στην ανάπτυξη και προώθηση νέων κλινικών και εργαστηρίων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζεται ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αθανάσιος Γιαννούκας.

Με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος καταλογίζει στη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως και στην 5η ΥΠΕ, κωλυσιεργία στην προώθηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής και την επικρίνει για τη λήψη αποφάσεων στις περιπτώσεις αυτονόμησης του Κυτταρολογικού Κέντρου και μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Ιατρικό Τμήμα.

«Οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ κωλυσιεργούν και δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκρίνουν τα αιτήματα του Ιατρικού Τμήματος…» δηλώνει χαρακτηριστικά για να διαπιστώσει ότι όσα έχουν προηγηθεί «δεν δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Διαπιστώσεις που περιλαμβάνει σε πρόσφατη επιστολή του με αποδέκτες την 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο κ. Γιαννούκας αναλύει τον σχεδιασμό του Ιατρικού Τμήματος για την ανάπτυξη κλινικών και εργαστηρίων, αναλύει τη λειτουργία της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής αλλά και τη συμβολή της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ αναφέρεται στην ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Θεσσαλία χρειάζεται δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

* Κύριε καθηγητά, στην κοπή πίτας της Ιατρικής εμφανίσατε περίπου ως πρόκληση τη βελτίωση των σχέσεων του Τμήματος με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Υπάρχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό σας για την ανάπτυξη νέων κλινικών;

- Η Ιατρική Σχολή σε ό,τι αφορά στις κλινικές και τα εργαστήρια χρειάζεται για να εκπαιδεύσει τους φοιτητές, να κάνει την έρευνα και να προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες στο εθνικό σύστημα υγείας. Τα μέλη ΔΕΠ προσφέρουν κλινικό έργο και έχουν αναπτύξει τις κλινικές και τα εργαστήρια χωρίς να έχουν έξτρα αμοιβή πέρα του κλινικού τους επιδόματος που είναι χαμηλό και φυσικά της εφημερίας τους. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό εν τοις πράγμασι και από τη σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου και από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και ενδεχόμενα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Απεναντίας βλέπουμε να γίνονται ενέργειες από τις δύο διοικήσεις για δημιουργία νέων τμημάτων ή και μη σύννομες προσπάθειες κατάτμησης μονάδων από Πανεπιστημιακά τμήματα που είναι εγκατεστημένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με σκοπό να είναι αμιγώς τμήματα του ΕΣΥ χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως η γνώμη του Τμήματος Ιατρικής.

Το Ιατρικό Τμήμα είναι σε μια διαδικασία αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών και έχει μια συνολική πρόταση για ίδρυση και εγκατάσταση νέων κλινικών και εργαστηρίων, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής, της έρευνας και της ενίσχυσης των τριτοβάθμιων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ…

 

* Έχει διαφορετική προσέγγιση η Διοίκηση του Νοσοκομείου;

- Θέλω να αναφέρων δύο καταστάσεις, που είναι χαρακτηριστικές. Το Ιατρικό Τμήμα έχει ζητήσει την εγκατάσταση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Η διαδικασία είναι μετά το ΦΕΚ ίδρυσης να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ ώστε να σταλεί όλος ο φάκελος στο Υπουργείο Υγείας και μετά από έγκριση του τελευταίου να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την εγκατάσταση και λειτουργίας αυτών των κλινικών και εργαστηρίων. Παρόλα αυτά οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ κωλυσιεργούν και δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκρίνουν τα αιτήματα του Ιατρικού Τμήματος ενώ έχει εγκριθεί σχέδιο αναμόρφωσης του οργανισμού του Νοσοκομείου το 2017, που έχει νομικές αστοχίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόταση αυτονόμησης της μονάδας κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Παθολογοανατομικής Ανατομικής, που είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως διαβούλευση και χωρίς να γνωρίζουν ότι μια τέτοια κατάτμηση μπορεί να γίνει μόνο μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιατρικού Τμήματος και ΦΕΚ που εγκρίνει αυτή την τροποποίηση μετά από έγκριση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και του πρύτανη. Βεβαίως είδαμε στον Τύπο διάφορες έωλες αιτιάσεις ότι έτσι εξυπηρετείται καλύτερα το έργο και θα αναπτυχθεί το Screening στον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας ενώ οι δύο κυτταρογόνοι ιατροί του ΕΣΥ που είναι τοποθετημένοι στο εργαστήριο και στη μονάδα της κυτταρολογίας λένε ότι μέχρι τώρα κάνουν εξαιρετικό έργο με πάρα πολλές εξετάσεις. Και δεν μας λένε -η διοίκηση πρωτίστως- τι είναι αυτό που εμποδίζει τη μονάδα κυτταρολογίας να αναπτύξει υπό την υφιστάμενη κατάσταση αυτά τα δύο αντικείμενα και τι θα αλλάξει αν αυτό αυτονομηθεί. Πώς δηλαδή αίφνης θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι.

Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται η διοίκηση να αυξήσει το κονδύλι προς το εργαστήριο για τα υλικά και τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για να γίνει αυτή η δραστηριότητα, η οποία θέλω να σημειώσω ότι μέσα στο πλαίσιο του κυτταρολογικού εργαστηρίου γίνεται. Συνεπώς είναι θέμα χρημάτων και όχι αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος.

 

* Το Νοσοκομείο υποστηρίζει πάντως ότι τουλάχιστον για την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής υπάρχει ετοιμότητα…

- Σε ό,τι αφορά την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής το Ιατρικό Τμήμα πιστεύει ότι η βασική πρακτική εκπαίδευση, που οφείλουν να λάβουν οι τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής είναι στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών ενώ ένας τομέας σύγχρονης ανάπτυξης της ιατρικής είναι η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, που έχει θεσμοθετηθεί και μπορούν να μετεκπαιδευτούν ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό θα αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δευτεροβαθμίων Νοσοκομείων. Ήδη έχουμε εκλέξει μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους υπάρχοντες νέους επιστήμονες που έχουν πιστοποιημένη την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής με τη μορφή που θέλει να την αναπτύξει το ιατρικό τμήμα έχοντας δύο μονάδες, το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το τμήμα βραχείας νοσηλείας επιδιώκει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες που προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό με επείγον πρόβλημα υγείας, να περιορίσει τις άσκοπες εισαγωγές εκτιμώντας και αξιολογώντας στη βραχεία νοσηλεία την εξέλιξη του προβλήματος έτσι ώστε αν χρειαστεί εισαγωγή να γίνει, αν δεν χρειαστεί να πάρει εξιτήριο, να λειτουργήσει τακτικό εξωτερικό ιατρείο ώστε η ίδια η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής να παρακολουθεί όσους έδωσε εξιτήριο. Και αν το πρόβλημα δεν εξελίσσεται καλά θα δώσουν κάποιες εξετάσεις ή θα εισαχθεί στην αντίστοιχη κλινική. Αυτό αντιλαμβάνεστε μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος από μια άσκοπη εισαγωγή σε μια κλινική του Νοσοκομείου. Και τέλος η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής μπορεί να συντονίσει με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ τις διακομιδές. Να αποτελέσει δηλαδή ένα κέντρο αξιολόγησης ποιων περιστατικών χρειάζεται να διακομιστούν στο Τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να εκπαιδεύσει τους γιατρούς που υπηρετούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νομαρχιακών Νοσοκομείων. Αυτή την κλινική με όλα τα προφανή για το σύστημα υγείας η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η 5η ΥΠΕ κωλυσιεργεί να δώσει την τελική της έγκριση προς το Υπουργείο Υγείας με μόνη αιτιολογία ότι είθισται σε όλα τα Νοσοκομεία τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να είναι ΕΣΥτικα. Η θέση αυτή είναι συντεχνιακή και παραβλέπει το προφανές όφελος από τη λειτουργία για πρώτη φορά μιας τέτοιας κλινικής στον ελλαδικό χώρο, η οποία όχι μόνο έρχεται να καλύψει τις μοντέρνες ανάγκες της ιατρικής αλλά και να αποτελέσει πόλο δημιουργίας πολλών τέτοιων κλινικών τουλάχιστον στα τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

 

* Σε ό,τι αφορά στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και τη Γναθοχειρουργική Κλινική, έχουν γίνει βήματα για τη λειτουργία τους;

- Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχουμε εδώ, το πρόβλημα της έλλειψης επάρκειας ιατροδικαστικής και τοξικολογικής διερεύνησης στη Θεσσαλία. Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου Εργαστηρίου έχει ΦΕΚ ίδρυσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα λύσει ένα σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει και με τη σωστή λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας και με την ανάπτυξη του έργου της ιατρικής -οι φοιτητές μας που θα μάθουν Ιατροδικαστική; Εδώ υπάρχει κενό εκπαίδευσης ενώ στην πράξη υπάρχουν υποδομές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να λειτουργήσει αμέσως αυτό το εργαστήριο. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η Κλινική Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, που έχουμε ζητήσει και γι' αυτή υπάρχει ΦΕΚ ίδρυσης και έχουμε ζητήσει την εγκατάστασή της γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα. Αυτά είναι έτοιμα, υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχουν γιατροί του ΕΣΥ που μπορούν να τις λειτουργήσουν και το Ιατρικό Τμήμα περιμένει τις θέσεις μελών ΔΕΠ, που θα διατεθούν από το Πανεπιστήμιο ώστε να προκηρύξει θέσεις στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα.

 

* Εάν αυτά τα τρία τμήματα είναι στις προτεραιότητες ατονεί τον ενδιαφέρον σας για την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και την Παιδοχειρουργική Κλινική, για τις οποίες υπήρξε θόρυβος στο πρόσφατο παρελθόν;

- Για την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής υπάρχει ΦΕΚ και ίδρυσης και εγκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το μόνο που μένει είναι η ενεργοποίηση. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε την ενεργοποίηση της κλινικής αυτής με την ανάδειξη ενός μέλους ΔΕΠ από τις θέσεις που αναμένουμε. Δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη στον οργανισμό του Νοσοκομείου για θέσεις γιατρών του ΕΣΥ ενώ δεν έχει χωροθετηθεί και πού θα αναπτυχθεί η συγκεκριμένη κλινική. Είναι θέματα που πρέπει να λύσουμε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Για την Κλινική Χειρουργικής Παίδων και αυτή έχει ΦΕΚ ίδρυσης και εγκατάστασης και μένει μόνο η απόφαση ενεργοποίησης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αποδυναμωθεί το Γενικό Νοσοκομείο με μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής που οφείλει να λειτουργήσει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρόσφερε τόσα χρόνια. Η ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων θα γίνει σύντομα με την εκλογή μέλους ΔΕΠ παιδοχειρουργού και εφόσον λυθούν σημαντικά θέματα, όπως είναι η χωροθέτησή της, η στελέχωσή της με γιατρούς του ΕΣΥ, η ανάπτυξη του χειρουργικού χρόνου με το άνοιγμα και τη λειτουργία περισσότερων αιθουσών χειρουργείου ώστε να μην αποδυναμωθεί η λειτουργία άλλων κλινικών και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ΜΕΘ παίδων και τη συλλειτουργία με την Παιδιατρική Κλινική. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη διοίκηση του Ιατρικού Τμήματος, τον χειρουργικό τομέα και τη διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής, να έχουν μια διαρκή και γόνιμη συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε σε μια Παιδοχειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική υψηλού επιπέδου η οποία θα αντιμετωπίζει τα πιο δύσκολα περιστατικά ενώ δεν θα αποδυναμώσει το ΓΝΛ που θα διατηρήσει την υπάρχουσα Παιδοχειρουργική.

 

* Υπάρχει όμως χώρος για δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές στη Θεσσαλία;

- Αυτό για να το υποστηρίξει κανείς πρέπει να δει ποιες είναι οι ανάγκες και βέβαια οφείλει να δει και ποιες είναι οι διακομιδές ή και η εσωτερική μετανάστευση παιδιών προς τα δύο μεγάλα κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέτοια εικόνα δεν έχουμε. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι οι λίγες κλίνες της Παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εφημεριών του ΓΝΛ ενώ η Πανεπιστημιακή Κλινική οφείλει να προσελκύσει όλα τα σοβαρά περιστατικά που σήμερα φεύγουν γιατί δεν χειρουργούνται στην Παιδοχειρουργική του ΓΝΛ. Εάν θεωρηθεί όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξουν δύο Παιδοχειρουργικές κλινικές, μπορεί να συγκροτηθεί μια και ενιαία Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική έχοντας μια μονάδα εγκατεστημένη στο ΓΝΛ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ίδιου του Νοσοκομείου. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει κανείς μετά από εξέταση όλων των στοιχείων. Θέλω να θυμίσω ότι η 5ης ΥΠΕ δεν καλύπτει μόνο την Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και από όμορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Άρα λοιπόν θα μπορούσε η δεύτερη κλινική να καλύψει αυτή τη μεγάλη υγειονομική περιφέρεια. Έχουμε μάθει να προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα σε ένα στενό παπούτσι που μας έχει δώσει η χώρα. Αυτό δεν πρέπει η Θεσσαλία να το αποδεχθεί. Θυμίζω ότι στα Ιωάννινα κτίστηκε ξεχωριστό κτίριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με 80 νέες κλίνες. Ενώ η Θεσσαλία καλύπτει διπλάσιο πληθυσμό από ό,τι η Ήπειρος δεν είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν χωρούν δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές αντί να λέμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε και δεύτερη Παιδοχειρουργική Κλινική και να καλύπτει σε τριτοβάθμιο επίπεδο τα προβλήματα αυτά. Βεβαίως και χρειάζονται δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές. Δεν θέλουμε ένα Γενικό Νοσοκομείο συμπλήρωμα του Πανεπιστημιακού. Θέλουμε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα και μάλιστα ως το πρώτο μεταξύ των νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ καλύπτοντας όλες τις ειδικότητες αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Στόχος μας είναι με τη διατήρηση όλων των κλινικών να αποδεχθεί το υπουργείο να το ονομάσει εκπαιδευτικό Νοσοκομείο, το οποίο διατίθεται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Ιατρικής Σχολής για να εκπαιδεύονται οι φοιτητές. Αυτός είναι ο στόχος του ιατρικού τμήματος. Μας εκπλήσσει πάντως το γεγονός ότι βλέπουμε κινήσεις για δημιουργία ή μεταφορά Παιδοχειρουργικής Κλινικής χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί θεσμικά με το Τμήμα της Ιατρικής, με το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου για να καθοριστούν οι ανάγκες και να υπάρξει συντονισμός. Έστειλα επιστολή με όλα αυτά τα θέματα στην 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον πρύτανη και τους λέω ότι ενώ εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των δύο Νοσοκομείων βλέπουμε κινήσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη…

 

* Υποθέτω ότι με τον τρόπο αυτό παγώνει και η σκέψη για την ανάπτυξη νευροχειρουργικής δραστηριότητας στο ΓΝΛ;

- Συζητούσαμε και συζητάμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ΓΝΛ να καλύψει τις ανάγκες του στα νευροχειρουργικά περιστατικά. Υπάρχει βούληση από τη διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής να διερευνήσουμε τέτοιες λύσεις εκτός και αν το ΓΝΛ θέλει να αναπτύξει αυτόνομη Νευροχειρουργική Κλινική. Εμείς πάντως είπαμε ότι θα μπορούσαμε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Νοσοκομείου να δημιουργηθεί μια μονάδα σπονδυλικής στήλης και να αναπτύξουμε το αντικείμενο στο ΓΝΛ. Αντί αυτού είδαμε τα θέματα της κατάτμησης ενός Πανεπιστημιακού εργαστηρίου, να αποσπαστεί μια μονάδα του, που δεν συζητήθηκαν με το Ιατρικό Τμήμα, εν κρυπτώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης…

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

ΣΕ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συγκλονίζει ο πατέρας της άτυχης μαθήτριαςΚοινή ήταν η εκτίμηση της ιατροδικαστή και των τεχνικών συμβούλων που έβαλε η οικογένεια της άτυχης 14χρονης που έχασε τη ζωή της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε αφού έφτασε με έντονα προβλήματα υγείας το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές η αιτία θανάτου της 14χρονης μαθήτριας ήταν η περιτονίτιδα γεγονός που σύμφωνα με το νομικό της οικογένειας αποδεικνύει τις ευθύνες γιατρών της Λαμίας, αλλά και της παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ στην οποία έγινε η επέμβαση στην άτυχη μαθήτρια.

Μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών οι γονείς αναμένεται να στραφούν κατά των γιατρών των δύο νοσοκομείων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και το πόρισμα της ΕΔΕ που διέταξε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

Εν τω μεταξύ συγκλονίζει ο πατέρας της κοπέλας ο οποίος μίλησε στο newsIT.gr λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έπαιζαν 5-6 ώρες με το παιδί μου”.
Όπως υποστηρίζει ο Ταξιάρχης Κουτσοπάνος, τα “παρατράγουδα” ξεκίνησαν από το νοσοκομείο Λαμίας, όπου μεταφέρθηκε αρχικά το παιδί, με πόνους.

“Το παιδί ξύπνησε περίπου στις 5.00 το πρωί με πολύ ισχυρούς πόνους στην κοιλιά. Επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο και μας είπε να την πάμε στο νοσοκομείο και να ζητήσουμε να τη δει χειρουργός. Την πήρα με το αυτοκίνητό μου, την πήγα στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας. Κατέβηκε, μετά από αρκετή ώρα μια ειδικευόμενη παιδίατρος και την εξέτασε μακροσκοπικά, με τα χέρια. Έκρινε ότι δεν πρέπει να βγάλει ακτινογραφίες, της πήρε αίμα και έκανε εισαγωγή. Εκεί έπαιζαν με το παιδί μου επί 5-6 ώρες. Της έπαιρναν αίμα, την είδε ωτορινολαρυγγολόγος, της έδιναν χάπια για το στομάχι. Μετά από 6-7 ώρες της έκαναν ένα υπερηχογράφημα. Είδαν ότι η κοιλιά της ήταν γεμάτη υγρό και τότε, επιτέλους, κάλεσαν χειρουργό. Ήρθε ο χειρουργός και ζήτησε να δει μια ακτινογραφία. Του είπαν ότι δεν έχουν βγάλει και αυτός τρελάθηκε. “Δεν έχετε βγάλει ακτινογραφία στο παιδί; Αυτό έπρεπε να γίνει στο πρώτο πεντάλεπτο” είπε. Ζήτησε να βγει ακτινογραφία και μόλις την είδε είπε ότι το παιδί έπρεπε να έχει χειρουργηθεί αμέσως. Έγινε εκεί ένα μπάχαλο… να το στείλουν στο Παίδων ή στο νοσοκομείο Λάρισας…

Άρχισε να αλλάζει χρώμα και αυτοί συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε καλά”
“Έφυγε στις 15.00 με ασθενοφόρο για το νοσοκομείο της Λάρισας, χειρουργήθηκε στις 19.00 και στις 23.30 της Παρασκευής βγήκε από το χειρουργείο και μας είπαν, πολλές φορές, ότι όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και το μετέφεραν στο δωμάτιο. Μετά το παιδί άρχισε να αλλάζει χρώμα, να μελανιάζει, να ασπρίζει, να ασπρίζουν τα νύχια του και αυτοί συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε καλά. Και μετά από κάποιο διάστημα το παιδί πέθανε και λένε ότι δεν ξέρουν από τι. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που φταίνε για να σωθούν κάποια άλλα παιδάκια”.

ΠΗΓΗ:https://paidis.com

Ένορκη Διοικητική Εξέταση αποφάσισε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για το θάνατο της 13χρονης

Τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αποφάσισε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για το θάνατο της 13χρονης μαθήτριας που μεταφέρθηκε εκεί από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια κοριτσιού ηλικίας 13.5 ετών, το οποίο κατέληξε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας, μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το κορίτσι διακομίστηκε στο Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ από το Νοσοκομείο Λαμίας το απόγευμα της 18/01/2019, κατόπιν συνεννόησης των ιατρών και το παιδί υποδέχτηκαν οι εφημερεύοντες ιατροί της παιδοχειρουργικής Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία χειρουργική κοιλία. Ενημερώθηκαν οι αναισθησιολόγοι και στις 19:15 μ.μ. εισήλθε εκτάκτως στο χειρουργείο με παιδοχειρουργό βαθμού Δ/ντή ΕΣΥ και αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.

Αρχικά η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή, στη συνέχεια άλλαξε, κλήθηκε Παιδίατρος για συνεκτίμηση και τροποποιήθηκε η αγωγή. Ήταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Τις βραδινές ώρες της 19/01/2019, επιδεινώθηκε η κατάσταση, διασωληνώθηκε, έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες των ιατρών δεν απέδωσαν και 23:30 μ.μ σημειώθηκε ο θάνατος του κοριτσιού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την Διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ αναμένει το πόρισμα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για τα ακριβή αίτια του θανάτου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια».

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

 

Αντίστροφη μέτρηση για την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Με την εκλογή επίκουρου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση για την οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την πρώτη κλινική Επείγουσας Ιατρικής που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.

Το εκλεκτορικό σώμα της Ιατρικής Σχολής, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Αθαν. Γιαννούκα, συνεδρίασε χθες το πρωί και μεταξύ 7 ενδιαφερομένων επέλεξε στη θέση του επίκουρου καθηγητή τον καταγόμενο από την Αρκαδία πνευμονολόγο-εντατικολόγο Ιωάννη Πανταζόπουλο που υπηρετεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Αθαν. Γιαννούκα επισκέφθηκε τον πρόεδρο των δύο νοσοκομείων της Λάρισας κ. Παν. Νάνο, με τον οποίο είχε ολιγόωρη συνάντηση για τη λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που προβλέπεται μετά την αναμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του.

Βάση για τη λειτουργία της νέας κλινικής αποτελεί το σημερινό Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο θα ενισχυθεί με τους νέους εξειδικευμένους γιατρούς που θα προσληφθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου από τη διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη –στη Λάρισα αναμένεται να προσληφθούν 16 ειδικοί γιατροί, από 8 για κάθε ένα από τα δύο νοσοκομεία.

Στη χθεσινή συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της λειτουργίας της νέας κλινικής και της ομαλής ενσωμάτωσης προσωπικού και διαδικασιών, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας καθώς πρέπει να διευθετηθεί σειρά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών τόσο για την κλινική όσο και για τη μετακίνηση του επίκουρου καθηγητή από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Λάρισα.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Αθαν. Γιαννούκας πάντως δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εκλογή ενός ακόμα μέλους ΔΕΠ στη Σχολή σημειώνοντας ότι πρόκειται για ενίσχυση που έχει ανάγκη τόσο η Ιατρική Σχολή όσο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μετά από μια περίοδο συνεχούς μείωσης του αριθμού των μελών ΔΕΠ με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο αλλά και για την παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.

Επιπρόσθετα ανέδειξε την αξία που θα προσθέσει η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, την πρώτη κλινική του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα –στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν τα Επείγοντα Περιστατικά στο Ηράκλειο αλλά ως τμήμα και όχι ως κλινική- για να συμπληρώσει ότι με την έναρξη της λειτουργίας της θα δοθεί και η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης όσων γιατρών το επιθυμούν στην επείγουσα ιατρική.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε προχθές η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων μοριοδότησης και κατάταξης των γιατρών για τις προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της 5ης ΥΠΕ.

Είναι το πρώτο Συμβούλιο Κρίσεων που κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις κρίσεις και τις ενστάσεις για 65 γιατρούς -από τους 86 που είχαν αρχικά υποβάλει αίτηση- στη διεκδίκηση των 54 θέσεων, που προκηρύχθηκαν για κάλυψη στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 5ης ΥΠΕ και να είναι έτοιμο να συντάξει τον τελικό πίνακα κατάταξης με τους διοριστέους, με τα στελέχη του Συμβουλίου κρίσεων να αποφεύγουν οποιαδήποτε εκτίμηση για τον ακριβή χρόνο των προσλήψεων. Σημείωναν όμως ότι το Συμβούλιο στοχεύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν τρέξει όλες οι διαδικασίες για τον διορισμό.

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!

Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Π. ΝΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ – ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ- ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: « Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»

 Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!
Ανοιχτό άφησε κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο μέλλον, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το τελευταίο διήμερο αυτή η προοπτική, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος.

Μετά την προχθεσινή έντονη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την ανακοίνωση με την οποία επιχειρήθηκε η άμβλυσνη του προβλήματος με έμμεση διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται θέμα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του διοικητή της 5η ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου με τις οποίες έβαζε «φρένο» στις όποιες σκέψεις για μετακίνηση της κλινικής, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων επανήλθε χθες καλώντας τους δημοσιογράφους για να δώσει διευκρινίσεις στην υπόθεση.

Επαναλαμβάνοντας τους σχεδιασμούς του για την ανάπτυξη υπηρεσιών ώστε η Θεσσαλία θα καταστεί τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά, υποστήριξε πως βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης προκειμένου να διαμορφωθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα τεθεί υπόψη της 5ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

«Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι να μελετήσουμε την εφικτότητα της δημιουργίας της Παιδοχειρουργικής Κλινικής σε ό,τι αφορά στις υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να δούμε το κόστος, να δούμε τι προσωπικό χρειαζόμαστε και το αν θα λειτουργήσει παράλληλα ή συμπληρωματικά ή θα πάρει ένα κομμάτι της δραστηριότητας, αυτό δεν είναι κάτι που θα το δούμε τώρα…» ήταν η απάντηση του διοικητή στο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν η μελέτη γίνεται στη βάση της λειτουργίας δύο Παιδοχειρουργικών Κλινικών με τους δημοσιογράφους να επανέρχονται με ερώτημα αν αποκλείει τη μεταφορά της υφιστάμενης από το Γενικό Νοσοκομείο, όπως υπαινίχθηκε σαφώς στην απάντησή του.

«Δεν αποκλείω τίποτα αλλά δεν προεξοφλώ και τίποτα!» ξεκαθάρισε με σαφήνεια για να συνεχίσει: «Το πώς θα αναπτυχθεί είναι κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο έχει και μέλη ΔΕΠ. Είναι η Ιατρική Σχολή που ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη κλινική και κάποια στιγμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πρέπει να αποκτήσει το σύνολο των κλινικών που λείπουν, όπως είναι η Πλαστική χειρουργική, για παράδειγμα, που και αυτή απουσιάζει. Άρα λοιπόν η διοίκηση έχει την υποχρέωση να μελετήσει, να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση, ένα σχέδιο ανάπτυξης και η πολιτική ηγεσία βεβαίως θα αποφασίσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να αυτονομηθούν τα δύο νοσοκομεία σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να προσθέσει πάντως ότι αυτό δεν εμποδίζει την παρούσα διοίκηση να σχεδιάζει.

«Έχουμε υποχρέωση να σχεδιάζουμε, να δημιουργήσουμε τις βάσεις, όπου αύριο και μεθαύριο πρέπει να λειτουργήσει η Παιδοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις του ιατρικού κόσμου για τους σχεδιασμούς της διοίκησης ερήμην των καθηγητών και των ειδικών γιατρών και χωρίς διαβουλεύσεις με τα Επιστημονικά Συμβούλια των δύο νοσοκομείων τόνισε ότι η όποια συνένωση και διαβούλευση θα γίνει αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η μελέτη. «Θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, κοστολογημένη με βάση τις ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό ώστε να συζητήσουμε με δεδομένα και όχι με ευχολόγια, εικασίες και συνδικαλιστική ρητορεία….», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το pet scan και εντός του Σεπτεμβρίου θα την υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας για να προγραμματιστεί η χρηματοδότησή της ενώ από τον ερχόμενο Οκτώβρη θα λειτουργήσει ειδικό κέντρο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στη Νευρολογική Κλινική καθώς επίκειται η πρόσληψη φυσικοθεραπεύτριας.

Ο Κ. Μαλίζος

Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής κ. Κώστας Μαλίζος παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την προοπτική μετακίνησης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο τόνισε ότι η Ιατρική Σχολή στηρίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης των κλινικών, που προβλέπει την ίδρυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων και την ανάπτυξη Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής –και όχι μιας Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΕΣΥ-, η οποία υφίσταται με ΦΕΚ από την περίοδο της προεδρίας του επίτιμου καθηγητή Γιάννη Μεσσήνη.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι από τον επόμενο μήνα η Ιατρική Σχολή θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αρχίσει, όπως ζήτησε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Αθ. Γιαννούκας, ο προγραμματισμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων καθώς και η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των χειρουργείων ώστε να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων στο ΠΓΝΛ.

Ο Χρ. Κέλλας

«Η στήριξη και η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της πόλης μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του νομού μας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα.

Κάθε παρέμβαση και σχεδιασμός, λοιπόν, πρέπει να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και όχι με σκοπό τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δραστηριοτήτων του ενός Ιδρύματος εις βάρος του άλλου».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Νέστορα Αντωνίου και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Παναγιώτη Νάνο, για το θέμα της μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Κέλλας δήλωσε ακόμη: «Σε μία εποχή, που η Δημόσια Υγεία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, εκτιμώ ότι θα εξεταστούν με προσοχή τα περιθώρια ενίσχυσης και ανάπτυξης των δύο Νοσοκομείων, με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Αυτό, τουλάχιστον, εισέπραξα, κατά την ενημέρωση που είχα από τους κ.κ. Αντωνίου και Νάνο.

Σύμφωνα, δε, με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ‘’δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μετακίνηση κλινικής’’, ενώ στόχος είναι ‘’η Θεσσαλία να καταστεί ο τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας σε νεογνά και παιδιά, σημείο αναφοράς και σημαντικός πόλος σε εθνικό επίπεδο’’.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Για αυτό και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου αυτή να διασφαλισθεί».

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΛ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ – ΓΙΑ «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΠΑΡΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΙΛΑ Ο Π. ΝΑΝΟΣ
 
 Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!
Με νέα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμισή του, επιχειρείται η αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά στη Θεσσαλία.

Στους σχεδιασμούς της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων είναι η μεταφορά μιας ακόμα κλινικής, αυτής της Παιδοχειρουργικής, τους προσεχείς μήνες, προοπτική που οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις της διοίκησης με τους θεσμικούς παράγοντες του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Οι τελευταίοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις κινήσεις της διοίκησης και καλούν πλέον τους φορείς της πόλης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενημέρωσή τους, να ανακόψουν την «καταστροφική πορεία» του νομαρχιακού νοσοκομείου την ώρα που ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος θεωρεί ότι η Θεσσαλία δεν πρέπει να χάσει μια «μοναδική ευκαιρία» οργάνωσης ολοκληρωμένου πακέτου παροχής υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Το θέμα προέκυψε όταν από τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων δόθηκε η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να μελετήσουν την αναδιανομή των χώρων της υφιστάμενης Παιδιατρικής Κλινικής ώστε χωρίς να χαθεί η δυναμικότητα σε κλίνες -να παραμείνει με 40 κρεβάτια- να φιλοξενηθεί και να αναπτυχθεί η Παιδοχειρουργική Κλινική με δυναμικότητα 8 κλινών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις ίδιες υπηρεσίες δόθηκε η εντολή για μελέτη διαμόρφωσης αυτόνομου νεογνικού χειρουργείου για τις ανάγκες της κλινικής καθώς και βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας παιδιών με δυναμικότητα 3 κλινών.

Οι πληροφορίες για την αναδιανομή χώρων της Παιδιατρικής Κλινικής προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος και για την Παιδοχειρουργική Κλινική σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των συζητήσεων για τη μεταφορά σύσσωμης της κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο, ο διευθυντής της οποίας κ. Ανδρέας Μάρκου εξυπηρετούσε χειρουργικά περιστατικά την τελευταία τριετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκάλεσε τα ανακλαστικά των θεσμικών παραγόντων του Γενικού Νοσοκομείου.

Οι σχεδιασμοί της διοίκησης και κυρίως η προοπτική της μεταφοράς μιας ακόμα κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συζητήθηκαν προχθές σε σύσκεψη θεσμικών παραγόντων στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος, οι πρόεδροι της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Απ. Κομνός, του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Αθ. Αθανασιάδης και της ΕΙΝΚΥΛ κ. Λάμπρος Καραγεώργος καθώς και εκπρόσωποι των Διοικητικών Υπηρεσιών.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ομόφωνη και πλήρης αντίθεση στους σχεδιασμούς της διοίκησης για τη μεταφορά της κλινικής καθώς «αποψιλώνει» ακόμα περισσότερο το νοσηλευτικό ίδρυμα μετά τις γνωστές συνεχείς δυσμενείς εξελίξεις στις Κλινικές ΩΡΛ, Ψυχιατρική, Γαστρεντερολογική, Νευροχειρουργική, Γναθοχειρουργική και Δερματολογική, που πλέον δεν λειτουργούν ως κλινικές αλλά εμφανίζουν κάποιες δραστηριότητες με υποστήριξη από τις αντίστοιχες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη στάση τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας γύρω από τη δυνατότητα της διοίκησης να καταργεί κλινικές από το ένα νοσοκομείο και να τις μεταφέρει στο άλλο, ενώ υφίσταται η εκφρασμένη σε όλα τα επίπεδα πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αυτονόμηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας όπως και του Ηρακλείου Κρήτης.

«Δεν είναι δυνατό να σκυλεύεται και να κανιβαλίζεται το ένα νοσοκομείο προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του άλλου, πρακτική που ακολουθείται πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τα τελευταία χρόνια…» τόνιζε χαρακτηριστικά εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη επισημαίνοντας πως «ήρθε πλέον η ώρα των τοπικών αρχών και φορέων». Άποψη, που ερμηνεύεται ως απόφαση για ενημέρωση των αρχών και των φορέων της πόλης και του νομού συνδυασμένη με αγωνιώδη έκκληση για «στήριξη του νομαρχιακού νοσοκομείου σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες προκειμένου να ξαναπάρει τη θέση που του αρμόζει…».

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

Από την πλευρά του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, την οποία τοποθέτησε χρονικά στις αρχές του επόμενου χρόνου, επισημαίνοντας πάντως ότι πρόκειται για σχεδιασμούς χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέχρι στιγμής απόφαση.

Με δηλώσεις του στην «Ε» αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη ανάπτυξη δραστηριότητας στο βρεφικό χειρουργικό τομέα σε συνεργασία με τον διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΛ κ. Ανδρέα Μάρκου υπογραμμίζοντας πως από το καλοκαίρι 2016 μέχρι σήμερα χειρουργήθηκαν περισσότερα από 30 νεογνά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας ακόμα και σε περιστατικά, που στατιστικά εμφάνιζαν αντίστοιχα υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Την ίδια ώρα αναισθησιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην αναισθησία νεογνών και παιδιών ενώ ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη δύο παιδοαναισθησιολόγων προκειμένου να στηρίξουν τη βρεφική χειρουργική δραστηριότητα.

Με δεδομένη την απουσία Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρά τη σχετική πρόβλεψη στον κανονισμό λειτουργίας του, γεγονός που ερμηνεύεται από το χαμηλό ενδιαφέρον της Ιατρικής Σχολής για την ανάπτυξή της, η διοίκηση των νοσοκομείων εκτιμά ότι με τη μεταφορά σύσσωμης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο μπορεί να στηρίξει το εγχείρημά της για ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία στον χώρο της Θεσσαλίας χωρίς να προκύπτει ανάγκη μεταφοράς περιστατικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στο Γενικό Νοσοκομείο χαρακτηρίζει «μοναδική ευκαιρία» για τη Θεσσαλία την επιτυχία του εγχειρήματος υπενθυμίζοντας ότι η Παιδοχειρουργική παρέχει τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που αποτελεί αντικείμενο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ως εκ τούτου εκεί είναι ο φυσικός της χώρος σε αντίθεση με ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, που παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Νέες προσλήψεις

Στα μεταξύ μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος, υπέγραψε απόφαση με την οποία προκηρύσσονται συνολικά τρεις θέσεις ειδικών ιατρών ΕΣΥ που αφορά θέσεις ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο ΠΓΝΛ και Παιδιατρικής στο ΓΝΛ.

Η προκήρυξη αφορά θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τους υποψηφίους αρχίζει στις 3/9/2018 και λήγει στις 21/09/2018.

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

Εξοπλισμός για δύο Κλινικές του Πανεπιστημιακού

Εξοπλισμός για δύο Κλινικές του Πανεπιστημιακού

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
 
Εξοπλισμός για δύο Κλινικές του Πανεπιστημιακού
Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αποκτά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά την έγκριση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε η απόφαση ένταξης του έργου στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη Νευρολογική Κλινική και την Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Λ.» προϋπολογισμού 221.225 ευρώ, με Δικαιούχο Φορέα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου ο πολίτης στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη δημόσια υγεία, τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς αυτούς. Με το έργο αυτό ενισχύουμε τη Νευρολογική και την Ψυχιατρική Κλινική ώστε να παρέχεται φροντίδα υψηλού επιπέδου, μέσω ορθής διαγνωστικής και θεραπευτικής ιατρικής περίθαλψης. Στηρίζουμε το βασικό και αναγκαίο αγαθό της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το έργο αφορά σε προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για την Νευρολογική Κλινική και την Ψυχιατρική Κλινική. Ειδικότερα και ανά κλινική: Η Νευρολογική Κλινική θα εξοπλιστεί με έναν ηλεκτρομυογράφο 6 καναλιών, με έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο 24ωρης καταγραφής τουλάχιστον 25 καναλιών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και 14 διπολικών καναλιών και με δύο μόνιτορ μεγέθους τουλάχιστον 10 ιντσών και τουλάχιστον 4 κυματομορφών. Η Ψυχιατρική Κλινική θα εξοπλιστεί με έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο τουλάχιστον 32 καναλίων από τα οποία τουλάχιστον 9 θα είναι διπολικές και βοηθητικές είσοδοι, συμβατό με διακρανιακό μαγνητικό ερεθιστή, ένα σύστημα νευροπλοήγησης, συμβατό με μαγνητικό ερεθιστή και ένα μαγνητικό ερεθιστή με δυνατότητα παραγωγής μονοφασικής, διφασικής κυματομορφής και κυματομορφής μισού ημιτόνου.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η Νευρολογική Κλινική δεν διαθέτει ηλεκτροεγκεφαλογράφο 24ωρης καταγραφής με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συνεχής παρακολούθηση ασθενών και ως εκ τούτου πρέπει να μεταβαίνουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα με προφανείς επιπτώσεις στην κλινική τους κατάσταση και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Ο υπάρχων ηλεκτρομυογράφος είναι πολύ παλαιάς τεχνολογίας που συνεπάγεται τη μη καλή λειτουργία του και συχότητα βλαβών, με αρνητικά αποτελέσματα στο έργο της κλινικής αλλά και στο έργο άλλων ειδικοτήτων που απευθύνονται στη Νευρολογική Κλινική για αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών. Τέλος, η κλινική δεν διαθέτει μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών σύγχρονης τεχνολογίας για την παρακολούθηση ασθενών με μυασθένεια, πολυνευροπάθειες, εγκεφαλίτιδες, αλλά και ασθενών που έχουν υποστεί θρομβόλυση. Αντίστοιχα η Ψυχιατρική Κλινική δεν διαθέτει σύστημα νευροπλοήγησης, επαναληπτικό μαγνητικό ερεθιστή και ηλεκτροεγκεφαλογράφο, τα οποία δύνανται να συνεργαστούν μεταξύ τους και να χρησιμοποιηθούν τόσο κλινικά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως ανθεκτική κατάθλιψη, όσο και ερευνητικά για τη μελέτη νευροφυσιολογικών παραμέτρων σε ασθενείς ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων που δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδοτικά με τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

24ωρη κάλυψη του εμφράγματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

24ωρη κάλυψη του εμφράγματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

* Ξεκίνησε η εφημερία του Εργαστηρίου *«Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΛ, Φίλιππος Τρυποσκιάδης


 
 24ωρη κάλυψη του εμφράγματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Της Ζωής Παρμάκη

Ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου θα αντιμετωπίζονται με πρωτογενή αγγειοπλαστική στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθ’ όλη τη διάρκεια της εφημερίας του. Η πρωτογενής αγγειοπλαστική πραγματοποιείται τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του εμφράγματος. Μέχρι πρότινος αυτή γινόταν μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι που λειτουργούσε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, από εκεί και πέρα η αντιμετώπιση γινόταν με θρομβόλυση. Τώρα πια οι ασθενείς αν υποστούν έμφραγμα και μετά το μεσημέρι, αλλά και το βράδυ, καθώς και τα Σαββατοκύριακα θα έχουν ιατρική κάλυψη στην εφημερία του Πανεπιστημιακού.


Μετά από χρόνια διεκδικήσεων, και πιέσεων ξεκίνησε η 24ωρη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. «Ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ από τη γραφειοκρατία, είχαμε αφυπηρέτηση στους τεχνολόγους και αυτό δυσκόλευε την κατάσταση», αναφέρει στην «Ε» ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΠΓΝΛ, Φίλιππος Τρυποσκιάδης (φωτ.), περιγράφοντας τη διαδρομή που έγινε για να φτάσουν σήμερα στο σημείο να λειτουργεί κανονικά στις εφημερίες το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. «Πρόσφατα ήρθε μια καινούργια τεχνολόγος την οποία ο διοικητής του νοσοκομείου την έστειλε στο Αιμοδυναμικό αναγνωρίζοντας την ανάγκη να λειτουργεί στις εφημερίες. Ρυθμίστηκε και το πρόγραμμα του υπόλοιπου προσωπικού, τεχνολόγων δηλαδή και νοσηλευτών και το Αιμοδυναμικό από την περασμένη Πέμπτη λειτουργεί κανονικά».
Ο καθηγητής χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως μια «ευχάριστη έκπληξη», τονίζοντας συγχρόνως ότι «η διοίκηση του Νοσοκομείου αναγνώρισε την ανάγκη να λειτουργήσει το Εργαστήριο κανονικά». Έτσι, λοιπόν, την περασμένη Πέμπτη λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΠΠΓΝΛ σε εικοσιτετράωρη βάση. «Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει να λειτουργούμε όταν εφημερεύουμε. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δούμε τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε. Σκοπός είναι η περαιτέρω ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του Αιμοδυναμικού έτσι ώστε να καταφέρουμε να το κάνουμε επί μηνιαίας βάσης. Είτε εφημερεύουμε είτε δεν εφημερεύουμε. Αυτό χρειάζεται προσοχή. Σε πρώτη φάση όμως ξεκινάμε να το λειτουργούμε όταν εφημερεύει το Νοσοκομείο».
Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη η αγγειοπλαστική στο έμφραγμα του μυοκαρδίου γινόταν μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι, τις ώρες δηλαδή που λειτουργούσε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο. Μετά τις 3.30 μ.μ. δεν «μπορούσε» κάποιος να υποστεί έμφραγμα, τώρα πλέον θα «μπορεί» αρκεί να εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εκεί θα αντιμετωπίζεται το έμφραγμα με πρωτογενή αγγειοπλαστική του μυοκαρδίου, πρόκειται για ένα βήμα παραπάνω δηλαδή στην αντιμετώπισή του.
ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Θεσσαλία, είναι ότι όλο και μικρότεροι σε ηλικία άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα. «Έχουμε συχνά εμφραγματίες νέους ανθρώπους και στους νέους αυτούς ανθρώπους είναι αυτοί που έχουν κληρονομικό και δεν προσέχουν, είναι αυτοί που καπνίζουν πολύ, και εκείνοι που έχουν υπερχοληστερολαιμία και δεν το γνωρίζουν ή το αγνοούν», σημειώνει ο κ. Τρυποσκιάδης.
Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν κληρονομήσει τα ευαίσθητα γονίδια ο καθηγητής σημειώνει ότι δεν πρέπει «να κυνηγούν την τύχη τους. Γιατί βλέπουμε να έχει κληρονομικό και να καπνίζει, να είναι παχύς, και να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Δεν μπορείς να αλλάξεις τα γονίδια, μπορείς όμως όταν ξέρεις ότι έχεις μια επιβάρυνση να έχεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσεις τις πιθανότητες. Μηδενικές δεν θα είναι ποτέ, αλλά καλό είναι να προσέχουν».
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Υπέρμαχος της απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους εμφανίζεται ο καθηγητής Καρδιολογίας Φιλιπ. Τρυποσκιάδης και δεν διστάζει να προτείνει ακόμα μεγαλύτερα πρόστιμα, «όποιοι καπνίζουν σε κλειστούς χώρους όπως ταβέρνες και καφετέριες θα πρέπει τα πρόστιμα για αυτούς να είναι αυστηρότερα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει στον εαυτό του ό,τι κακό θέλει. Αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει κακό στον άλλο. Για παράδειγμα ένα παιδί το οποίο δεν καπνίζει και δουλεύει ως μπάρμαν είναι σαν να καπνίζει δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Υπάρχουν τέτοια παιδιά που έχουν πάθει καρκίνο χωρίς να φταίνε. Εάν καπνίζει κάποιος σε κλειστό χώρο και έχει και ένα μωρό δίπλα του αυτό πρέπει να προβλέπει ακόμα πιο αυστηρές ποινές. Είναι τραγικό να πηγαίνει στην ταβέρνα και με το ένα χέρι να κρατά το μωρό και με το άλλο να καπνίζει. Ποιος θα προστατεύσει το μωρό όταν δεν το προστατεύουν οι γονείς του;».
Κάπνισμα ή κακή διατροφή επιβαρύνουν περισσότερο την καρδιά; «Και η κακή διατροφή είναι κακό πράγμα», απαντά αλλά επισημαίνει πως το χειρότερο από όλα είναι το κάπνισμα. «Παρά το γεγονός ότι είμαι καρδιολόγος η καρδιά δυο πράγματα θα σου κάνει. Ή θα σε σκοτώσει αμέσως ή θα πάθεις έμφραγμα που αντιμετωπίζεται. Αυτά τα οποία είναι άσχημα, είναι αυτά που κάνει το κάπνισμα στα πνευμόνια. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις χειρότερες παθήσεις. Όχι, ότι η παχυσαρκία είναι καλό πράγμα, αλλά η διαφορά με το κάπνισμα είναι η εξής: ο παχύσαρκος έχει δικαίωμα να είναι όσα κιλά θέλει, κάνει κακό στον εαυτό του, δεν πειράζει τους άλλους, όταν όμως με το έτσι θέλω ρίχνει τον καπνό στο πρόσωπο του άλλου τότε αυτό είναι κάτι που εμπίπτει στα όρια της εισαγγελίας», υπογραμμίζει για να συνεχίσει με την άθληση των Λαρισαίων. «Βλέπω αρκετούς καθημερινά, και ειδικά νέα παιδιά που κατεβαίνουν στο ποτάμι για να περπατήσουν ή να τρέξουν. Είναι αρκετός ο κόσμος και αυτό είναι ευχάριστο».
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο ζωής των Ελλήνων υποστηρίζει ότι σε ορισμένα πράγματα το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να τα επιβάλει. «Για το θέμα της παχυσαρκίας θα πρέπει η παρέμβαση να γίνεται στα σχολεία με ελέγχους των τροφών που πωλούνται στους μαθητές. Η αθηροσκλήρωση, οι κακές συνήθειες και η παχυσαρκία εμπεδώνονται από τη μικρή ηλικία. Το παιδί θα πρέπει να μάθει να αθλείται από μικρή ηλικία. Η γυμναστική στα σχολεία θα πρέπει να γίνει πρωτεύον μάθημα και όχι να είναι μια ώρα για να φεύγουν τα παιδιά ή για να διαβάζουν ιστορία. Από το Δημοτικό θα έπρεπε να υπάρχει επί καθημερινής βάσεως γυμναστική στα παιδιά, το οποίο έχει σχέση και με την ψυχολογική τους υγεία. Ένα από τα ισχυρότερα αντικαταθλιπτικά είναι η άσκηση». 

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

Γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας διασωληνωμένος στην Εντατική με ιλαρά – Κρούσματα και στο νοσηλευτικό προσωπικό!

Γιατροί και νοσηλευτές ανήκουν στην υψηλή ομάδα κινδύνου για νόσηση από την ιλαρά που «καλπάζει» στην Ελλάδα…

Ένας γιατρός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται διασωλημενός στην ΜΕΘ με ιλαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τι Νέα Λάρισα;» ο γιατρός που εργάζεται στο ΠΓΝΛ και είναι γύρω στα 45, έχει προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς εδώ και μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται με επιπλοκές από την ιλαρά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Εκτός όμως από τον χειρουργό, θύματα της ιλαράς σύμφωνα με πληροφορίες είναι τις τελευταίες ημέρες και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού αλλά και νεαρός ασκούμενος γιατρός στο ΠΓΝΛ, με τα κρούσματα να έχουν σπείρει ανησυχία στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Και επειδή οι πιο επιρρεπείς για νόσηση από ιλαρά είναι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποστείλει τουλάχιστον τρεις φορές εγκύκλιο προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας με σαφείς οδηγίες προς το προσωπικό για άμεσο εμβολιασμό.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά

Σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Η ιλαρά, εκτός από το ενδεχόμενο των σοβαρών επιπλοκών, έχει την ιδιαιτερότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας.

Β.Β

ΠΗΓΗ:http://tinealarissa.gr/

Κονή Ανακοίνωση Δ.Σ Ιατρών Ε.Σ.Υ και Μελών Δ.Ε.Π του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Τι αλλάζει στα πρωινά ιατρεία

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Τι αλλάζει στα πρωινά ιατρεία

Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προχωρά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Οι αλλαγές ξεκινούν από τη λειτουργία νέων πρωινών τακτικών εξωτερικών ιατρείων.
Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διοίκησης τέθηκαν σε λειτουργία τα κάτωθι ιατρεία:
- Ιατρείο πόνου, το οποίο λειτουργεί 2 φορές την εβδομάδα.
- Ιατρείο ενδοκρινολογικών νοσημάτων κατά την κύηση, που λειτουργεί κάθε Τετάρτη σε συνεργασία της Μαιευτικής και της Ενδοκρινολογικής Κλινικής.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Ανακοίνωση Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝΛ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Η υψηλότερη αναλογία γιατρών – ασθενών στη Θεσσαλία

Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομειο τρικάλων

ert.gr

Για το Νοσοκομείο Τρικάλων

Τον λιγότερο αριθμό ειδικευμένων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ταυτόχρονα με την υψηλότερη αναλογία γιατρών προς ασθενείς, καταγράφει το Νοσοκομείο Τρικάλων σε επίπεδο νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλίας.

Τα επίσημα στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Τρικάλων, σύμφωνα με τα οποία η αναλογία γιατρών και νοσηλευθέντων είναι ένας προς 376, με τους υπηρετούντες γιατρούς να είναι 61. Αντίστοιχα, η ιατρική δύναμη των ειδικευμένων γιατρών στο Νοσοκομείο Καρδίτσας είναι 67, στο Νοσοκομείο Βόλου 88, στο Νοσοκομείο Λάρισας 91, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 160 και στο Νοσοκομείο Λαμίας 69, το οποίο καιυπάγεται στην ευθύνη της 5ς Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Ιδιαίτερα αισθητή είναι η διαφορά στην αναλογία μεταξύ ιατρών και νοσηλευθέντων στα προαναφερόμενα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, με την καλύτερη εικόνα να παρουσιάζει το Νοσοκομείο Λαμίας με έναν γιατρό ανά 253 νοσηλευόμενους και στη Θεσσαλία το Νοσοκομείο Λάρισας με έναν γιατρό ανά 295 νοσηλευόμενους. Ακολουθεί το Νοσοκομείο Βόλου με αναλογία ένα προς 305, το Νοσοκομείο Καρδίτσας με ένα προς 330 και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με έναν γιατρό για κάθε 358 νοσηλευόμενους.

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Θάλαμο αερίων θυμίζουν τα επείγοντα στο Γενικό Λάρισας…

Απαράδεκτες συνθήκες, επικρατούν στα Επείγοντα του παλιού (Γενικού Νοσοκομείου) Λάρισας. Ο κλιματισμός δεν λειτουργεί καθώς υπέστη βλάβη από το χειμώνα με τις παγωνιές και δεν εδέησε η διοίκηση να την αποκαταστήσει. Έτσι αυτές τις ημέρες που ο υδράργυρος “χτυπά σαραντάρια”, ασθενείς , ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποφέρουν καθώς προσπαθούν να δροσιστούν με ανεμιστήρες παλιάς τεχνολογίας που το μόνο που κάνουν ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες είναι να ανακυκλώνουν το ζεστό αέρα…

Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ασθενής που μετέβη χθες στα Επείγοντα έκανε λόγο για “θάλαμο αερίων” και αναρωτήθηκε αν με τόσες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι Έλληνες αξίζουν αυτής της συμπεριφοράς από το Εθνικό Σύστημα Υγείας…..

Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά από βλάβη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην κεντρική μονάδα κλιματισμού.

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπήρξε κατά την προχθεσινή εφημερία του ΓΝΛ, πρόβλημα που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών του ΤΕΠ.

Η κατάσταση βελτιώθηκε χθες κάπως μετά την αντικατάσταση ενός κυκλοφορητή, ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης λειτουργεί, μετά την επιδιόρθωση του, ένα επιπλέον κλιματιστικό.

Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά την Παρασκευή – μέρα γενικής εφημερίας του Γενικού Νοσοκομείου – καθώς οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση του φρέον.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου των νοσοκομείων της πόλης, το μεσημέρι της Πέμπτης, και δόθηκαν κατευθύνσεις για την αμεσότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ με επείγον έγγραφό της επεσήμανε την ανάγκη ετοιμότητας όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Παρόμοια κατάσταση βέβαια χθες κατέγραψε η κάμερα της τηλεόρασης της Θεσσαλίας και στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Βόλου όπου εκεί οι γιατροί έβαλαν από την τσέπη τους για να αγοράσουν ανεμιστήρες…
http://www.thessaliatv.gr/news/44665/thalamo-aeriwn-thymizoyn-ta-epeigonta-sto-geniko-larisas

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Στον… πάτο της χρηματοδότησης πανελλαδικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας!

Σήμα κινδύνου για το μέλλον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας εξέπεμψαν την Τετάρτη σύσσωμοι οι φορείς της Λάρισας, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με θέμα την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης.

Στη σύσκεψη που έγινε υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και συντονίστηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ντίνο Γιαννακόπουλο, συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά και της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, καθώς και οι δήμαρχοι Λαρισαίων κ. Καλογιάννης, Τυρνάβου κ. Σαρχώσης, Τεμπών κ. Κολλάτος, Αγιάς κ. Γκουντάρας και Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος.

Από τη συζήτηση έγινε κάτι παραπάνω από αντιληπτό πως τα διαρκή προβλήματα που ανακύπτουν στο Πανεπιστημιακό προκαλούνται από την ελλιπή χρηματοδότησή του.

Τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής Ορθοπεδικής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Θεόδωρος Καραχάλιος εξάλλου, δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. «Ο κόσμος έρχεται και «χτυπάει» το γιατρό στο νοσοκομείο και όχι τη διοίκηση. Οι περικοπές δυστυχώς είναι οριζόντιες και όχι στοχευμένες από την αρχή της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά, για δώσει στη συνέχεια τους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας: 56,4 εκ.. ευρώ το Κρήτης, 56 εκ. ευρώ το Πάτρας, 48 εκ. ευρώ το Ιωαννίνων και μόλις 42,6 εκ. ευρώ το Λάρισας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού και εκπρόσωπου της Ιατρικής σχολής κ. Γιώργου Νταλέκου, ο οποίος μάλιστα άφησε αιχμές για τη στάση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου. «Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικών. Ο κ. Αντωνίου καταλαβαίνει ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι απαράδεκτος και γι’ αυτό υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ζήτησε να ειπωθούν αλήθειες και να ξεκαθαρίσει εάν όλα αυτά που γράφονται για το Πανεπιστημιακό «είναι fake news ή πραγματικότητα» κάνοντας επίσης λόγο για «αρρυθμίες που έχουν φέρει την ώρα μηδέν για Πανεπιστημιακό και ασθενείς».

«Πρωταρχικός στόχος να γίνει η κριτική ανάλυση για το πώς φθάσαμε ως εδώ» ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, τονίζοντας κι αυτός το σοβαρότατο ζήτημα της χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ:http://www.onlarissa.gr/

 

Εκτός λειτουργίας τίθεται το Πανεπιστημιακό!

Εκτός λειτουργίας τίθεται πρακτικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνουν ούτε προγραμματισμένα χειρουργεία, ούτε έκτακτα που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του.
Στο νοσοκομείο μπορεί να ανακύπτουν καθημερινά αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, με ελλείψεις υλικών ακόμη και των πιο βασικών,με περιορισμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς, με καίριες βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όλα ως απότοκο της ελλιπούς χρηματοδότησης και του συμπιεσμένου προϋπολογισμού. Ο ίδιος ο διοικητής Παν. Νάνος προέβλεψε ότι με τις συγκεκριμένες πιστώσεις το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η «βόμβα» έσκασε πολύ νωρίτερα.
Η καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου, διευθύντρια Αναισθησιολογικού, ενημέρωσε χθες εγγράφως τη διοίκηση και τις κλινικές του νοσοκομείου ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου δεν θα υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη στα χειρουργεία, τα οποία προφανώς δεν θα εκτελούνται.
Οι αναισθησιολόγοι παύουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μη αναλαμβάνοντας το ρίσκο απέναντι στους ασθενείς, επειδή ο ιατρικός εξοπλισμός για τις αναισθησίες παραμένει ασυντήρητος καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το σέρβις των μηχανημάτων.
Κατά πληροφορίες πρόκειται για το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ+ΦΠΑ.
Η ακραία αυτή εξέλιξη ανοίγει το κουτί της Πανδώρας με τα κραυγαλέα προβλήματα που ταλανίζουν το Πανεπιστημιακό, το οποίο καλείται να λειτουργήσει φέτος με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα έχει ενημερωθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, από τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά. Και έχει ζητήσει έγγραφη πλη-
ροφόρηση για την κατάσταση από τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό.
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συντασσόμενος με τους γιατρούς του Πανεπιστημιακού, που κατήγγειλαν μέσω της «Ε» τις πρωτοφανείς δυσκολίες που περνάει το νοσοκομείο, προτείνει ευρεία σύσκεψη φορέων υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το συντομότερο δυνατόν, με στόχο τη διεκδίκηση λύσεων προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης της κατάστασης.
Για σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των διοικητών της 5ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Ν. Αντωνίου και Π. Νάνου με τις προέδρους των συλλόγων γιατρών ΔΕΠ και ΕΣΥ Ευτυχία Καψαλάκη και Γεωργία Παπαδάμου και τις διοικήσεις τους.


Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία
 

Καρτέλ της Λατινικής Αμερικής πίσω από τις διαρρήξεις στα νοσοκομεία

Δράστες τρεις Κολομβιανοί – Είχαν χτυπήσει στα νοσοκομεία του Αγίου Σάββα, της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου – Ήθελαν τα μηχανήματα για εισαγωγή και εξαγωγή ναρκωτικών – Οι τρεις Κολομβιανοί διέφυγαν μέσω Ισπανίας στις 25 Μαΐου

Τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής κρύβονται σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία πίσω από τις πρωτοφανείς διαρρήξεις που έγιναν σε διάστημα ολίγων ημερών τον Μάιο σε τέσσερα ελληνικά νοσοκομεία από τα οποία απέσπασαν ιατρικά μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία δράστες των διαρρήξεων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Λαμίας, Λάρισας και Βόλου είναι τρεις Κολομβιανοί.

Όσο για τα ιατρικά μηχανήματα που έκλεψαν, στην Μπογκοτά εντοπίστηκαν δύο ενδοσκόπια και πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία «επαναπατρισμού» τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρεις Κολομβιανοί εμφανίζονταν αρχικά ως τουρίστες και νοίκιαζαν σπίτια κοντά στα νοσοκομεία που θα χτυπούσαν. Στη συνέχεια υποδύονταν τους ασθενείς προκειμένου να κάνουν κατόπτευση του χώρου αλλά και να έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό των τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση του κυκλώματος η αστυνομία συνέστησε ειδική ομάδα.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές πρόκειται για «μετακινούμενες» ομάδες του κολομβιανού καρτέλ οι οποίες για λογαριασμό του ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες ως τουρίστες με πλαστά έγγραφα, νοικιάζουν διαμερίσματα και αυτοκίνητα και στη συνέχεια επισκέπτονται πόλεις όπου υπάρχουν γαστρεντερολογικές κλινικές.

Τα μέλη της ομάδας στη συνέχεια υποδύονταν ακόμα και τους ασθενείς ενώ για τις «επιχειρήσεις» αρπαγής των μηχανημάτων ειδοποιούσαν συνεργούς τους.

Αφού άρπαζαν, δε, τα εργαλεία, τα έστελναν στη Λατινική Αμερική μέσω εταιρειών μεταφορών.

Τι ήθελαν τα ιατρικά μηχανήματα; Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, αστυνομικές πηγές λένε ότι τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν ναρκωτικά από και προς την Κολομβία. Κι αυτό διότι οι μεταφορείς που χρησιμοποιούν σαν «βαποράκια» που μεταφέρουν τα ναρκωτικά αναγκάζονται να καταπίνουν συσκευασίες με ναρκωτικά. Οι εγκέφαλοι της κλοπής των ιατρικών μηχανημάτων ήθελαν τα ενδοσκόπια και τα άλλα εργαλεία για να βεβαιώνονται ότι η… δουλειά έχει γίνει όπως σχεδιάστηκε!

Οι τρεις δράστες έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου μέσω Τουρκίας με πορτογαλικά διαβατήρια ενώ στη συνέχεια έφυγαν στις 25 Μαΐου μέσω Ισπανίας. Όπως προέκυψε είχαν φτάσει σε Λαμία και Λάρισα στις 20 Μαΐου και μια ημέρα αργότερα πήγαν στο Βόλο.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Λάρισα: Αλλαγές για την αποσυμφόρηση στα Επείγοντα

Λάρισα: Αλλαγές για την αποσυμφόρηση στα Επείγοντα

Του Γιάννη Ανδρεάκη

«Αλλαγή τοπίου στα Επείγοντα Περιστατικά των νοσοκομείων της Λάρισας» ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτης Νάνος, μετά και από την αξιολόγηση στοιχείων που έγινε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά, ο κ. Νάνος ανακοίνωσε τη δημιουργία Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, η οποία θα είναι εφικτό να λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τα τέλη Ιουνίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες που θα ανέλθουν στο ποσό των 30.000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη κλινική θα υπάρχουν δύο τμήματα: Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας, το οποίο για το ΠΓΝΛ θα έχει 20 κλίνες.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές– σύμφωνα με τον διοικητή των Νοσοκομείων – συνοψίζονται ως εξής: «ο γιατρός θα αξιολογεί το περιστατικό με ταχύτητα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα Επείγοντα και θα κρίνεται αν θα πρέπει να εισαχθεί στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας ή να προωθηθεί για περεταίρω εργαστηριακές εξετάσεις».

Η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής θα στελεχωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τρεις ειδικούς γιατρούς.

Σημειώνεται πως μετά από μια πρώτη περίοδο δοκιμής του νέου συστήματος στο ΠΓΝΛ θα προχωρήσει η εφαρμογή και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ η συνολική επένδυση έχει υπολογιστεί στις 600.000 ευρώ.

Προφανώς το «στοίχημα» που έχει να κάνει με την αλλαγή στα Επείγοντα Περιστατικά είναι τεράστιο, καθώς και μόνο τα αριθμητικά δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Νάνος – απαντώντας σε ερώτηση της larissanet.gr – είναι αποκαλυπτικά: Σε κάθε ημέρα εφημερίας προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας 350 – 400 περιστατικά, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας 300 – 350 περιστατικά.

Συνολικά κατά το 2016 στο ΓΝΛ προσήλθαν περισσότερα από 49.000 περιστατικά, ενώ στο ΠΓΝΛ έφτασαν τις 75.000.

ΠΗΓΗ:http://www.larissanet.gr/

 

Έλλειψη φαγητού στο ΠΓΝΛ!

Έλλειψη φαγητού στο ΠΓΝΛ!

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Πληθαίνουν οι καταγγελίες τόσο των ασθενών όσο και των συνοδών τους για την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσον αφορά τη σίτιση των αρρώστων.

«
Οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα τροφής όπως γιαούρτι,κρέμες, λαχανικά ακόμη και λάδι δεν δείχνουν να συγκινούν την διοίκηση του ΠΓΝΛ, με αποτέλεσμα ο δίσκος στον νοσηλευομενο να παραδίδεται μέρα με την μέρα όλο και πιο φειδωλός»
, καταγγέλλει στη Larissanet συνοδός ασθενούς, ο οποίος κάνει λόγο για «ντροπιαστικές καταστάσεις»

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω την κατάσταση, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εντος του νοσοκομείου, μαθαίνουμε πως ενώ η προσπάθεια να σιτίζονται οι περίπατητικοι ασθενείς στο εστιατόριο απέτυχε παταγωδώς, λόγω έλλειψης σωστής οργάνωσης χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διοίκησης, σε λίγο κινδυνεύουν να μείνουν ατάιστοι όλοι οι ασθενείς αλλά κ οι εφημερεύοντες ιατροί!

Το… «κερασάκι» στην τούρτα συμπληρώνει η χρήση πλαστικών σκευών, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα χαμηλής ποιότητας.

Δυστυχώς το ημερολόγιο γράφει… 2017 αλλά τα όσα συμβαίνουν πλέον στον χώρο της υγείας δεν έχουν προηγούμενο.

Η διοίκηση του ΠΓΝΛ δεν θα δώσει, κατά την προσφιλή της τακτική, εξηγήσεις, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωμένη. Η διοίκηση της 5ης ΔΥΠΕ όμως τι έχει να πει για το θέμα; Θα συνεχίσει και αυτή να κλείνει τα μάτια;

ΠΗΓΗ:http://www.larissanet.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΓΝΛ-ΓΝΛ