ΠΓΝΛ-ΓΝΛ

Ανακαινισμένοι χώροι για τα επείγοντα στο ΓΝΛ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ *ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ * ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

 Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος με τη διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Κατερίνα Παλιογιάννη, στους ανακαινισμένους χώρους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος με τη διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Κατερίνα Παλιογιάννη, στους ανακαινισμένους χώρους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου, θα λειτουργήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στους νέους αναμορφωμένους χώρους, καθώς ο ανάδοχος του έργου μετά τις καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης αλλά και την παράταση της συμβατικής υποχρέωσης ολοκλήρωσε τις εργασίες και εντός των ημερών θα παραδώσει το έργο στην αρμόδια επιτροπή.

Μοναδική εκκρεμότητα για την παράδοση του έργου είναι η παραλαβή του ειδικού μηχανήματος για τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών, που τέθηκε υπό αμφισβήτηση -εξετάστηκε η προοπτική να μην γίνει η προμήθεια προς όφελος πρόσθετων εργασιών στους χώρους του ΤΕΠ- αλλά τελικώς θα παραληφθεί σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Το νέο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου θα λειτουργήσει με όρους της σύγχρονης επείγουσας Ιατρικής και με χαρακτηριστικό στοιχείο τη διαλογή των ασθενών, που θα εξασφαλίζει τον μειωμένο χρόνο αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών. Στους νέους αναμορφωμένους χώρους θα λειτουργεί η Γραμματεία με τους χώρους αναμονής, η διαλογή των ασθενών με 4 κρεβάτια, ο ενιαίος χώρος χειρουργικού παθολογικού, όπου θα βρίσκονται οι γιατροί του τμήματος με 9 κρεβάτια, το χειρουργείο και το τμήμα βραχείας νοσηλείας με 8 κρεβάτια.

Οι εργασίες για την αναμόρφωση των νέων χώρων, το κόστος των οποίων ανήλθε σε 100 χιλιάδες ευρώ, ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και απομένουν μικροπαρεμβάσεις από τον εργολάβο, καθώς και η παραλαβή του μηχανήματος με τη σειρά προτεραιότητας, γεγονός που υποχρεώνει τη διοίκηση του ιδρύματος να προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες τον καθαρισμό των χώρων και την τοποθέτηση του εξοπλισμού προκειμένου να τεθεί το τμήμα σε λειτουργία. Αν και, όπως επισήμανε χθες ο αναπλ. διοικητής Δημήτρης Λιόλιος, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας η ανανέωση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ, αίτημα που παραμένει στο Υπουργείο Υγείας.

Εφόσον η τοποθέτηση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των μηχανημάτων ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο, εκτιμά η διοίκηση του Νοσοκομείου, το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται ακριβώς η ημέρα.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΡΑΜΠΕΣ…

Στο μεταξύ με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΤΕΠ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ διοίκησης του Νοσοκομείου και Δήμου Λαρισαίων για σειρά παρεμβάσεων στην είσοδο του τμήματος επί της οδού Γεωργιάδου με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενοφόρων για τη διακίνηση των ασθενών.

Οι δύο πλευρές, ως γνωστόν, συμφώνησαν στην ανάγκη επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά και της στάθμευσης των επιβατικών αυτοκινήτων, που εμποδίζουν πολλές φορές την ομαλή διακίνηση των ασθενών. Έτσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα απαγορευτεί η στάθμευση των επιβατικών αυτοκινήτων στη Γεωργιάδου από την πλευρά του Νοσοκομείου με τον Δήμο να προχωρά σε διαγραμμίσεις, απαγορευτικές πινακίδες και κορίνες ενώ το Νοσοκομείο θα αναλάβει να κατασκευάσει ειδική ράμπα για τα ασθενοφόρα, ειδική ράμπα για την είσοδο των ΑμεΑ, καθώς και θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ μπροστά στους χώρους όπου λειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Συμφωνία στήριξης για τις Εντατικές των νοσοκομείων

ΜΕΤΑΞΥ 5ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ * ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΛ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Από τη συνάντηση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων

Στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε ένα κρεβάτι, πολύτιμο για τη δημόσια υγεία, συμφώνησαν οι διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν προχθές το μεσημέρι στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ με αφορμή το καμπανάκι της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για τα λειτουργικά της προβλήματα, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, που συζητήθηκε στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρευρέθηκαν τόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου και μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου κ. Απ. Κομνός όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθηγητής Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματα των μονάδων τους αναδεικνύοντας ως σημαντικότερο αυτό της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αντίστοιχα, πέραν της διαρκούς ανάγκης για ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών.

Ο κ. Κομνός μάλιστα χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι η ΜΑΦ του Γενικού Νοσοκομείου ενώ λειτουργεί με 8 κρεβάτια δεν έχει ενταχθεί στον Οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού για την ενίσχυσή της και να υποχρεώνεται να λειτουργήσει με το προσωπικό που διαθέτει για τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ!

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπου χρειάζεται, καθώς και με ένταξη της ΜΑΦ στον Οργανισμό Εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, αιτήματα που έκανε αποδεκτά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου.

«Όσα περισσότερα κρεβάτια λειτουργούν τόσο καλύτερα είναι για το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος προηγουμένως έθεσε εκ νέου τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων εκτιμώντας ότι τον επόμενο ενάμιση χρόνο η κατάσταση σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία θα επιδεινωθεί καθώς αναμένεται μαζική έξοδος γιατρών λόγω συνταξιοδότησης.

Παράλληλα ζήτησε από την 5η ΥΠΕ να προχωρήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με επικουρικούς γιατρούς όσων τμημάτων και κλινικών αντιμετωπίζουν προβλήματα υλοποίησης προγραμμάτων εφημεριών ή κινδύνους αναστολής της λειτουργίας του μέχρι την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμων θέσεων.

ΙΣΛ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ

Στο μεταξύ την πλήρη αντίθεσή του με την υπουργική απόφαση, που αφορά στην αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ασκώντας σκληρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Στην ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Οι γιατροί όμηροι ενός στρεβλού νομοθετήματος του αν. υπουργού. Υγείας κ. Π. Πολάκη» ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

«Η προχθεσινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά στην αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του ιατρικού μένους, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και γιατρού κ. Π. Πολάκη.

Η ανωτέρω απόφαση, στο άρθρο 4 και περίπτωση γ’ αναφέρει πως ο ΠΙΣ υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος αν: «ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον γιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019». Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια».

Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας σε κάθε Ευρωπαϊκή Οδηγία (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 6 του Ν4596/2019).

Βάζει στο ίδιο σακί τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και θέτει σε πολυετή ομηρία τους γιατρούς, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις για να τελεσιδικήσει ένα πλημμέλημα χρειάζεται μια οκταετία, ενώ το κακούργημα μπορεί να πάει μέχρι και δεκαπενταετία.

Θεωρούμε πως με την πρόσφατη υπουργική απόφαση γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης και διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου, καταστρέφεται η επαγγελματική σταδιοδρομία, αρκετές θέσεις γιατρών, κυρίως των δημόσιων δομών θα καταστούν ανενεργείς, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την άνθιση του φαινομένου των δικαστικών διώξεων «εργολαβικά».

 Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή ότι παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ποικίλες συνταγματικές διατάξεις και κυρίως τη νομοθετική εξουσιοδότηση του υπουργού.

Ζητάμε την αρωγή του ΠΙΣ και την άμεση προσβολή των απαράδεκτων αυτών διατάξεων στο ΣτΕ».

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

 

Διαμαρτυρήθηκαν για ελλείψεις στο χώρο της Υγείας

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 5ης ΥΠΕ ΝΕΣΤ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία και ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως και την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, έθεσαν στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας εκπρόσωποι τοπικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας.

Η κινητοποίηση έγινε στην έδρα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με τον διοικητή Νέστορα Αντωνίου.

Οι εκπρόσωποι φορέων αναφέρθηκαν σε ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα. Παράλληλα, επισήμαναν «εικόνα εγκατάλειψης στα Κέντρα Υγείας», ενώ πρόσθεσαν ότι «το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι αναγκασμένο να τροφοδοτεί και άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών τους». Συνάμα τέθηκε και το θέμα της υποχρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου ανέφερε σχετικά με τις ελλείψεις ότι «προφανώς και υπάρχουν προβλήματα, αλλά τόσο η Λάρισα όσο και η Θεσσαλία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές». Στο θέμα των Κέντρων Υγείας τόνισε ότι «υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης τα τελευταία 30 χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι «τρέχουν» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης. Σχετικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ επισήμανε ότι «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, την περίοδο των… παχιών αγελάδων είχε προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια και με βάση τα 43 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός έφτασε στα 55 εκατ. ευρώ».

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

Κινητοποιήσεις ΕΙΝΚΥΛ, Τρίτη 23-4-2019, ώρα 12:30 στην 5η ΥΠΕ και στάση εργασίας

Σε κοινό μέτωπο για τα νοσοκομεία καλεί η Περιφέρεια

ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»: ΕΥΛΟΓΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Σε κοινό μέτωπο για τα νοσοκομεία καλεί η Περιφέρεια
Σε κοινό μέτωπο για την προάσπιση των δημόσιων δομών υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί ο κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στην «Ε» για τις αντιδράσεις που προκαλεί η κατανομή ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και τα προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «η υποστελέχωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δημιουργεί μείζον ζήτημα στη λειτουργία του ως Τριτοβάθμιου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υποδέχεται σοβαρά περιστατικά από όλη την Κεντρική Ελλάδα».

Ενώ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και άλλων Γενικών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρεια, χαρακτήρισε «εύλογη την έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας στη Λάρισα και τη Θεσσαλία».

Τόνισε πως: «Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της ΕΙΝΚΥΛ και θα αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση - διαβούλευση με την 5η ΥΠΕ, τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς, προκειμένου να συζητηθούν υπεύθυνα και ανοιχτά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και να τεθεί ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποδείξει στην πράξη την κοινωνική της ευαισθησία και στηρίζει με συνέπεια κάθε προσπάθεια για την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στη δημόσια υγεία, υπό όρους αξιοπρέπειας και τη διαφύλαξη και αναβάθμιση του επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το κράτος εκείνο, όπου οι πλούσιοι προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι ένα κράτος όπου οι φτωχοί αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είχε ζητήσει την κάλυψη 44 κενών θέσεων γιατρών από τις οποίες το Υπουργείο, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, θα καλύψει μόνο τις 10, ενώ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, από τις 32 θέσεις που ζητήθηκαν προκηρύχθηκαν οι μισές και εγκρίθηκαν μόνο 6, ενώ οι υπόλοιπες 16 θέσεις παραμένουν μπλοκαρισμένες. Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση, στο ΓΝΛ είναι κατά 2,5 εκατ. ευρώ μικρότερη, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η όποια μικρή αύξηση απορροφήθηκε από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, που πριν χορηγούνταν από τα εξωτερικά φαρμακεία.

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Ανακοίνωση Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝΛ, αναφορικά με την ανακατανομή θέσεων 5ης ΥΠΕ.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύσκεψη για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χρηματοδότηση στα νοσοκομεία για ασφαλή περίθαλψη!

ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ» ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

 Χρηματοδότηση στα νοσοκομεία για ασφαλή περίθαλψη!
Έντονες ανησυχίες στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας συνεχίζει να προκαλεί το «ψαλίδισμα» των ιατρικών εξετάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα η διακοπή τους στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία του ιδρύματος μετά από σχετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου κλινικής Μικροβιολογίας και κλινικής Χημείας του ιδρύματος.

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για τη διακοπή των εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων «δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας» και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επιχειρεί να διαψεύσει την επιχειρηματολογία του Εργαστηρίου για έλλειψη αντιδραστηρίων και με ανακοίνωσή της παραθέτει στοιχεία για τις εργαστηριακές εξετάσεις διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ψαλίδι» στις εξετάσεις του Νοσοκομείου.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την ανάγκη άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και με ανακοίνωσή του «εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μετά από τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο περί «ψαλιδίσματος» σειράς εξετάσεων στο ΠΓΝΛ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, που θεωρούνται απαραίτητες για τη διάγνωση ορισμένων ιογενών κυρίως νόσων, όπως π.χ. η ηπατίτιδα.

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών, δεν άγγιξε μόνο τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των ακριτικών περιοχών και των νήσων του Αιγαίου, αλλά και αυτά της ενδοχώρας.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μας δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε «η δημόσια υγεία, να μην δοκιμάζεται περιοδικά, όταν μάλιστα μπαίνουν εμπόδια στην ανίχνευση σοβαρών μεταδοτικών ιογενών νοσημάτων».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Έκπληκτη δηλώνει η διοίκηση του νοσοκομείου με το χθεσινό δημοσίευμα και με ανακοίνωσή της επιχειρεί να διαψεύσει το «ψαλίδισμα» των εξετάσεων παραθέτοντας αριθμούς χωρίς πάντως να απαντά για τη διακοπή των εξετάσεων από το Εργαστήριο κλινικής Μικροβιολογίας και κλινικής Χημείας στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία –η αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα μάλιστα ερωτηθείσα παρέπεμψε για απαντήσεις στη διευθύντρια του Εργαστηρίου καθηγήτρια Έφη Πετεινάκη!

Όπως αναφέρει στην απάντησή της η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Με έκπληξη η διοίκηση του Νοσοκομείου ανάγνωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 02-04-2019, με θέμα «Ψαλίδι» σε εξετάσεις στο ΠΠΓΝΛ!

Ωστόσο οι αριθμοί το διαψεύδουν. Παρατίθενται ενδεικτικά στοιχεία:

Στο έτος 2018 διενεργήθηκαν από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Νοσοκομείου 3.898.353 εξετάσεις στους 78.155 νοσηλευόμενους ασθενείς, στους 68.888 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στους 132.457 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και στους 39.916 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στα ιατρεία στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 διενεργήθηκαν από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Νοσοκομείου περίπου 950.000 εξετάσεις.

Παρά το γεγονός ότι για το οικονομικό έτος 2019 ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου εγκρίθηκε από το Υπουργείο την 27-03-2019, λόγω του διαχωρισμού των δύο Νοσοκομείων και παρά την αλλαγή των αναλυτών των εργαστηρίων και των λειτουργικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν, διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξε κανένα «ψαλίδι» στις εξετάσεις του Νοσοκομείου.

Κριτήριο και τελικός στόχος της Διοίκησης είναι η βέλτιστη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες που εμπιστεύονται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και για τον σκοπό αυτό η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Λάρισας απαντά με αριθμούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας έφερε εκ νέου στη Βουλή, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τη διακοπή εκτέλεσης σειράς εξετάσεων του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, όπως έγραψε χθες η «Ελευθερία».

Ο κ. Κέλλας ρωτά τον υπ. Υγείας σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα η λειτουργία του Εργαστηρίου και η αξιόπιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Θεσσαλίας.

 

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Ομιλίες από την Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ

Η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει δύο Ομιλίες με θέμα: «Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια: Ο Ρόλος της Ρινικής Οξυγονοθεραπείας Υψηλής Ροής (HIGH FLOW NASAL CANNULA)» και “Έγκαιρη Αναγνώριση της Σήψης στο ΤΕΠ”” τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 14:30, στην αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής (1ος Όροφος, ΄Γ πτέρυγα).

Ομιλητές: Ελένη Ισχάκη, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Ιωάννης Πανταζόπουλος, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Επιμελητής Β΄του ΓΝ Ηρακλείου «Βενιζέλειο», Εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής κ. ΚΙ Γουργουλιάνης

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

 

Με ξεχωριστές διοικήσεις μετά από επτά χρόνια τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

Πράξη έκανε το υπουργείο Υγείας την από καιρού προαναγγελία περί διοικητικού διαχωρισμού των δύο νοσοκομείων της Λάρισας.

Έτσι, στο νομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου, συμπεριλήφθηκε και η διάταξη που προβλέπει πως το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, θα έχουν πλέον δύο διαφορετικές διοικήσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

 

Κραυγή αγωνίας για Ιατρική Σχολή και ΠΓΝΛ

ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 Κραυγή αγωνίας για Ιατρική Σχολή και ΠΓΝΛ
Κραυγή αγωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής αλλά και τη διατήρηση του Τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έβγαλαν από το αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο καθηγητές – μέλη ΔΕΠ αλλά και φοιτητές Ιατρικής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες.

Όλοι τους κατέθεσαν την αγωνία για το μέλλον ενώ αναφερόμενοι στη σχέση τους με τους γιατρούς του ΕΣΥ τόνισαν πως δεν υπάρχει καμία ρήξη καθώς ναι μεν υπάρχει συνεργασία και οι ρόλοι τους είναι διακριτά διαφορετικοί.

*Πρώτος μίλησε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας που αρχικά έφερε στη μνήμη του τη «μάχη» που δόθηκε για να πάρει τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού το τότε νέο νοσοκομείο. «Η κοινωνία της Λάρισας έδωσε μεγάλη μάχη και άξιζε τον κόπο αφού το στοίχημα κερδήθηκε. Έγινε ένα από τα πιο παραγωγικά νοσοκομεία. Τον Σεπτέμβριο κλείνει 20 χρόνια και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και ανέτρεψε τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και την εσωτερική μετανάστευση για λόγους υγείας» σημειώνοντας πως το 45% των ασθενών δεν είναι από τη Λάρισα.

Για το Ιατρικό Τμήμα είπε πως βλέπει το Νοσοκομείο ως προέκτασή του. Σχεδόν το 70% μελών ΔΕΠ δραστηριοποιούνται εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο. «Το Ιατρικό Τμήμα προχώρησε σε μια γενναία απόφαση με τη δημιουργία ενός καινούριου προγράμματος σπουδών με παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης στους φοιτητές. Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου έχει ως μέλημα να προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση στους φοιτητές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες και βεβαίως δεν εξέφρασε ποτέ την πεποίθηση πως αυτοί οι στόχοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους λειτουργούς υγείας, τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτούς όχι μόνο τους θεωρούμε καθημερινούς συνεργάτες στην αγωνία μας. Υπάρχει διάθεση για να τους βοηθήσουμε. Με χαρά μας είδαμε πολλούς από αυτούς να εξελίσσονται και να παίρνουν θέσεις μελών ΔΕΠ».

Γι’ αυτό αναρωτήθηκε «Πώς είναι δυνατόν ποτέ να υπάρχει αντιπαράθεση και το Ιατρικό Τμήμα να μην σέβεται τη δουλειά των γιατρών του ΕΣΥ όταν τους γιατρούς που θα βγάλουμε θα επανδρώσουν το σύστημα υγείας και θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες» προσθέτοντας πως «Μας ενδιαφέρει η τύχη όλων γιατί όλοι περνούν από την Ιατρική Σχολή».

Εν συνεχεία ο κ. Γιαννούκας διευκρίνισε ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν είναι εχθροί του συστήματος. «Παλεύουμε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και υψηλού επιπέδου Ιατρική Σχολή. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση». Απηύθυνε κάλεσμα στους θεσμικούς παράγοντες «να πάρουν θέση για το αν θέλουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο Ιατρικό Τμήμα και Τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο».

Ακόμα διέκρινε προσπάθεια κατακερματισμού «υπαρχόντων εργαστηρίων, ίδρυση κλινικών και εργαστηρίων του ΕΣΥ στο ΠΓΝΛ και από την άλλη πλευρά λένε πως θέλουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό χρειάζεται κτιριολογική επέκταση για να λειτουργήσει σωστά. Καινούρια χειρουργεία και καινούριες πτέρυγες» κατέληξε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

*O πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης εξήγησε πως ενώ είδε το «χτίσιμο» του ΠΓΝΛ από την αρχή ξαφνικά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί «το αυτονόητο δικαίωμά τους να είναι και καλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας αλλά και να θέλουν παράλληλα να είναι και γιατροί ασκώντας το επάγγελμά τους αξιοπρεπώς». Επίσης ξεκαθάρισε πως το Τμήμα Ιατρικής έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλου του Πανεπιστημίου.

*Εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Λάρισας ο κ. Σέργιος Βουτυρίτσας είπε πως «θα στηρίξουν τις κινήσεις του Πανεπιστημίου και τα αιτήματά του γιατί μόνο οφέλη θα έχουμε από την αναβάθμιση προγράμματος σπουδών και τη δημιουργία των κλινικών που προτείνονται από τους δασκάλους μας» φέρνοντας ως παράδειγμα την κλινική των Επειγόντων Περιστατικών και το εργαστήριο της Ιατροδικαστικής.

*Στη συνέχεια μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου που υπογράμμισε πως «Βάλαμε τη Λάρισα στον διεθνή χάρτη. Το εργαστήριό μου είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κι άλλες κλινικές συνεργάζονται με αυτόν ή με άλλες ευρωπαϊκές μονάδες. Η ερευνητική δραστηριότητα είναι έντονη. Έχουμε αναγνωρίσιμα μέλη ΔΕΠ. Συνέδρια, βιβλία και άλλα».

Για τη χρηματοδότηση είπε πως «το κράτος δίνει μόνο το 1%. Την υπόλοιπη χρηματοδότηση την έφεραν τα μέλη ΔΕΠ». Χαρακτηρίζοντας την έρευνα ως μοχλό ανάπτυξης.

* Ο εκπρόσωπος της συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος, ως ένας εκ των παλιότερων που «άνοιξαν την πόρτα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έκανε μια ιστορική αναδρομή για την Ιατρική Σχολή. Μετά από 20 χρόνια συμπέρανε για το κοινό έργο που παρήχθη πως θα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για όλη την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο για τη Λάρισα. «Έχουμε ασθενείς από όλη την Ελλάδα» είπε.

Για τις παραμέτρους υπογράμμισε πως η κρίση ήταν η σημαντικότερη λόγω περικοπών αφού «χάσαμε συναδέλφους, στελέχη, νεολαία και δεν έχουμε εμπλουτισμό με νέο κόσμο».

Για τους νέους ορίζοντες σπουδών, το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τα… παράλογα είπε πως

«Ιδρύουμε Τμήματα που θα δομούνται και θα στελεχωθούν έτσι ώστε να δώσουν υψηλή στάθμη στις υπηρεσίες που θα παρέχουν και την ίδια στιγμή να εμφανίζονται παράνομες δράσεις, μη τοποθέτησης Τμημάτων που έχουν θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ αυτής της κυβέρνησης και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν μανιτάρια». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν τα παρακολουθεί αυτά η κεντρική διοίκηση, δηλαδή η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Χαρακτήρισε λανθασμένο και εμπρηστικό τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν στον Τύπο συνάδελφοι και συνεργάτες του από το ΕΣΥ, (διευθυντές και επιμελητές).

Όσον αφορά στις λίστες αναμονής των χειρουργείων είπε πως ενώ στο εξωτερικό η διαχείριση γίνεται από τους ειδικούς, στην Ελλάδα θα γίνεται από υπαλλήλους μη γνώστες του αντικειμένου χαρακτηρίζοντάς το ως παγκόσμια πρωτοτυπία με ειρωνικό τρόπο.

*Στη συνέχεια η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Έλενα Αρναούτογλου παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την κλινική Αναισθησιολογίας και απ’ όλες τις κλινικές, με σκοπό να δώσει μια εικόνα στους παρευρισκόμενους του ποια είναι η προσφορά του Τμήματος Ιατρικής πρωτίστως στο ΕΣΥ και στον ασθενή της Κεντρικής Ελλάδας.

Χαρακτήρισε το κλινικό χειρουργικό έργο που γίνεται στο ΠΓΝΛ εξαιρετικό, που επιστημονικά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος όχι μόνο πανελληνίως αλλά διεθνώς.

«Αναμφίβολα οι Πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν με την αρωγή των γιατρών του ΕΣΥ που προσφέρουν ισότιμο έργο και δεν πρέπει να υποτιμάται» από την άλλη όμως συνέχισε η κ. Αρναούτογλου «θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτό το πλέον προηγμένο χειρουργικό έργο του ΠΓΝΛ επιτυγχάνεται από τον συντονισμό και την καθοδήγηση καθηγητών που υπηρετούν στις χειρουργικές κλινικές οι οποίοι από τη φύση του πανεπιστημιακού τους έργου οφείλουν να παράγουν διαρκώς κλινικό, διοικητικό, οργανωτικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο με αποτέλεσμα να φέρνουν νέα γνώση και νέες σύγχρονες τεχνικές».

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα πως «αντί να υπάρχει, να προστατευτεί ο πανεπιστημιακός χαρακτήρας του νοσοκομείου υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια απαξίωσης».

*Από την πλευρά του ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας κ. Σπυρίδων Ποταμιάνος μίλησε για ευθύνες συγκεκριμένων ανθρώπων για τα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς όμως να αναφέρει τα ονοματεπώνυμά τους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Μίλησε για την προσφορά του Τομέα Παθολογίας και την «ηρωική προσπάθεια των γιατρών του ΕΣΥ και του Πανεπιστημιακού».

Συνέχισε για τις ελλείψεις στα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία που οδηγούν στην παραπομπή των ασθενών στα ιδιωτικά εργαστήρια. «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα». Μίλησε για τις συχνές ζημίες οργάνων που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε στη μη αποδοχή δωρεών με άστοχα προσχήματα φέρνοντας και παραδείγματα με πλυντήρια, σαπούνια και πολλά χαμένα χρήματα…

Έκλεισε με την «προσπάθεια διάλυσης της γαστρεντερολογικής κλινικής που γίνεται από κάποιους».

*Εν κατακλείδι η καθηγήτρια Ακτινολογίας και πρόεδρος των μελών ΔΕΠ κ. Ευτυχία Καψαλάκη χαρακτήρισε ανακριβή τα «δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο». Αφού έκανε μια αναφορά στη συμβολή της εφημερίδας «Ελευθερία» το 1999, για τον χαρακτηρισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τόνισε πως σήμερα 20 χρόνια μετά η εφημερίδα πρέπει «να έχει το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους».

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Λύση η αύξηση του χειρουργικού χρόνου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ Κ. ΜΑΛΙΖΟΥ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Κ. ΦΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Γ. ΤΖΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

 Λύση η αύξηση του χειρουργικού χρόνου
Την ανάγκη αύξησης του χειρουργικού χρόνου προκειμένου να εξυπηρετούνται τα χειρουργικά περιστατικά και να μειώνεται ο αριθμός των αναβολών χειρουργείων τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι διευθυντές των κλινικών του ΠΓΝ Λάρισας Ορθοπαιδικής, Νευροχειρουργικής και Χειρουργικής, καθηγητές κ. Κώστας Μαλίζος, Κώστας Φουντάς και Γιώργος Τζοβάρας.

Στην επιστολή τους οι τρεις καθηγητές υποστηρίζουν ότι στο ΠΓΝ Λάρισας «δεν λειτούργησαν ποτέ καθημερινά όλες οι αίθουσες χειρουργείου από την κατασκευή του μέχρι σήμερα» και επικρίνουν την πολιτεία γιατί δεν μεριμνά για τη στελέχωση των χειρουργείων με προσωπικό, τον εκσυγχρονισμό τους και την επέκταση του χειρουργικού χρόνου, έτσι ώστε να μειωθούν οι αναμονές, οι καθυστερήσεις και οι συνακόλουθες επιβαρύνσεις στην υγεία των ασθενών.

Αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή τους οι τρεις καθηγητές αναφέρουν:

«Η “λίστα αναμονής” ασθενών προς χειρουργείο έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα συστηματικής και παρατεταμένης προστριβής μεταξύ των κλινικών Ορθοπαιδικής, Νευροχειρουργικής, Χειρουργικής και άλλων κλινικών και της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπως και της Διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Οι γιατροί της Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝΛ, από την αρχική εφαρμογή της, έχουν στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές (53550/8-11-2017, 6175/6-2-2018, 9738/27-2-2018) -και έχουν κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί προφορικά - στις οποίες εκφράζουμε τις απόψεις μας σε σχέση με την αδυναμία εφαρμογής του μέτρου στις σημερινές συνθήκες δραματικής έλλειψης χειρουργικού χρόνου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συνεχίζει να τις αγνοεί, δεν αναλαμβάνει τις ανάλογες ευθύνες και υποχρεώσεις, και αντ’ αυτών προκαλεί δημόσια, υποκινώντας σε δημόσιες καταγγελίες τούς εύλογα διαμαρτυρόμενους για τις καθυστερήσεις ασθενείς (!).

Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να γνωρίσουν ότι στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του ΠΓΝ Λάρισας η εφαρμογή του μέτρου είναι ανέφικτη.

Η καθυστέρηση διεκπεραίωσης προγραμματισμένων χειρουργείων προκύπτει από την περιορισμένη διαθεσιμότητα αιθουσών και προσωπικού χειρουργείων, τις περικοπές του προϋπολογισμού, την αύξηση και διεύρυνση των ενδείξεων χειρουργικής θεραπείας, την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών στο ΠΓΝ Λάρισας, λόγω του περιορισμού της απόδοσης μικρότερων μονάδων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και παράλληλα της αυξημένης προσέλευσης που προκαλεί η εμβέλεια του υψηλής απόδοσης ιατρικού έργου, που αποδίδεται στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς, οι κανονισμοί εφαρμογής της “λίστας” που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας υπονοούν ως υπεύθυνο παράγοντα ύπαρξης “λίστας” την ιατρική ιδιοτέλεια, αγνοώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους. Η τελευταία δε εγκύκλιος του γεν. γραμματέα του Υπ. Υγείας παραβιάζει ωμά τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, που έχει ισχύ νόμου, αποκόπτοντας την ευθύνη διαχείρισης του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό, από τη στιγμή της εγγραφής του ασθενούς στη “λίστα”, ενώ οι Διοικητικοί Μηχανισμοί των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών αποποιούνται κάθε ευθύνη, η οποία επιρρίπτεται εξ ολοκλήρου στους θεράποντες χειρουργούς.

Ενδεικτικά της σοβαρότητας του προβλήματος είναι τα στοιχεία από τη “λίστα αναμονής” της Ορθοπαιδικής κλινικής για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (πηγή: γραφείο καταγραφής ασθενών προς χειρουργείο και βιβλίο καταγραφής χειρουργείων της κλινικής).

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΛ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΛΙΣΤΑΣ 2ου 6μηνου 2018 ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Σύνολο 943 406 43.1%
Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι μόνο το 43% των ασθενών που καταγράφονται στη λίστα εξυπηρετείται, λόγω μη διαθέσιμου χειρουργικού χρόνου και αυξημένης προσέλευσης ασθενών με χρόνια προβλήματα μυοσκελετικού συστήματος στο μοναδικό τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Περιφέρειας. Ο χρόνος αναμονής κατά κανόνα υπερβαίνει τους 6 μήνες και για μερικές περιπτώσεις τους 12 μήνες, με τάση αύξησης (ήδη πολύ περισσότερος από τον προβλεπόμενο στα έντυπα του Υπουργείου). Το γεγονός ότι περισσότεροι ασθενείς εντάσσονται στη λίστα από όσους χειρουργούνται είναι ο θεμελιώδης παράγοντας που δημιουργεί προστριβές, τις οποίες η διοίκηση του Νοσοκομείου όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά, παρά τις αναφορές μας, αλλά και προσπαθεί να τις κατευθύνει εναντίον των γιατρών, όπως διαβάσαμε όλοι στο πρόσφατο (22.2.2019) δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”. Η απλή συλλογή των δελτίων καταγραφής των ασθενών στη “λίστα” από μία υπάλληλο δεν αποτελεί μέτρο εφαρμογής αλλά μέτρο εμπαιγμού και πρόφαση ότι δήθεν εφαρμόζει τη “λίστα”.

Το ουτοπικό του χαρακτήρα της λίστας χειρουργείου αντικατοπτρίζεται ευκρινώς στα ιδιαίτερα στοιχεία της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Πιο συγκεκριμένα, για το τελευταίο τετράμηνο το ποσοστό των επειγόντων και των έκτακτων περιστατικών κυμάνθηκε από 50 έως 81% του συνολικού χειρουργικού χρόνου της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Αυτό σημαίνει, σε απλά Ελληνικά, ότι κατά μέσο όρο το 64.75% των χειρουργικών περιστατικών κάθε μήνα αφορά σε όγκους του εγκεφάλου, ανευρύσματα, υδροκεφαλία και τραύμα.

Και ερωτάται ο κάθε νοήμων άνθρωπος, θα εφαρμόσουμε τη λίστα χειρουργείου και θα αδιαφορήσουμε για τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, που πλημμυρίζουν το έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένο τακτικό πρόγραμμα των χειρουργείων μας; Θα θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συνανθρώπων μας για να ικανοποιήσουμε τις ανεφάρμοστες γραφειοκρατικές εμμονές των εμπνευστών της λίστας αναμονής και των τοποτηρητών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αναλάβουν την ηθική και νομική ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις;

Ας κάνουν όλοι αυτοί λοιπόν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται -και μάλιστα αδρά- και να αφήσουν τα λαϊκίστικα τεχνάσματά τους. Ας φροντίσουν να ανοίξουν όλες τις χειρουργικές αίθουσες του ΠΓΝ Λάρισας και όχι το 1/3 αυτών που λειτουργεί τώρα. Ας φροντίσουν να έλθουν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές χειρουργείου στο χρονίως υποστελεχωμένο ΠΓΝ Λάρισας. Και τότε δεν θα χρειάζεται λίστα χειρουργείου, αφού θα μπορούμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς έγκαιρα.

Ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους και εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε τη δική μας με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, όπως τόσα χρόνια από το 1999, αγόγγυστα και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Και αυτό είναι μετρήσιμο και αποδεικνύεται. Είναι αυτό που οδηγεί εκατοντάδες συνανθρώπους μας από διάφορα μέρη της Ελληνικής Επικράτειας στο ΠΓΝ Λάρισας. Εκτός και αν η αυτάρεσκη διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας πιστεύει ότι οι ασθενείς έρχονται στη Λάρισα για την "εξαιρετική" διοικητική μέριμνα που παρέχει με κλειστές τις περισσότερες από μισές σχεδόν αίθουσες χειρουργείου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Χειρουργική κλινική, όπου περίπου το 70% του χειρουργικού χρόνου καταλαμβάνεται από τα χειρουργεία ογκολογικών ασθενών, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν “τακτικά" περιστατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς με χρόνιες καλοήθεις καταστάσεις (χολολιθίαση, κήλη, θυρεοειδοπάθεια, νοσογόνο παχυσαρκία κ.λπ.) να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας έτσι μία ομάδα ασθενών για τους οποίους η αναμονή συνεχώς μακραίνει. Η λύση είναι απλούστατη και "φωνάζει": αύξηση του χειρουργικού χρόνου. Τότε μόνο θα ομαλοποιηθεί η διαχείριση της “λίστας” και η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η “λίστα” κατά κανόνα παρακάμπτεται υποχρεωτικά και απρόβλεπτα, δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα, λοιμώξεις, επιπλοκές προηγηθεισών θεραπειών, καθώς και για τα παιδιά που απευθύνονται στο Νοσοκομείο μας, λόγω του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του. Ασθενείς με τέτοια προβλήματα, κατηγορίας 1 και 2 στη λίστα, προηγούνται και καταλαμβάνουν θέση στις λιγοστές διαθέσιμες αίθουσες προγραμματισμένων χειρουργείων, οπότε και αναβάλλονται οι ήδη εγγεγραμμένοι ασθενείς, επεκτείνοντας έτσι τον χρόνο αναμονής.

Άλλοτε πάλι, όταν ο θεράπων ιατρός καλεί τον υποψήφιο ασθενή προς χειρουργείο, είτε δεν τον βρίσκει είτε ο ασθενής ζητά αναβολή της χειρουργικής επέμβασης για εντελώς προσωπικούς λόγους, με αποτέλεσμα να αλλάζει η σειρά κλήσης των ασθενών.

Οφείλουν επίσης να γνωρίζουν, τόσο οι Πολίτες όσο και οι Αρχές του τόπου, ότι στο ΠΓΝ Λάρισας ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι σε έναν ασθενή που διαγιγνώσκεται με Παθολογική νόσο θα του στερήσει ή και θα καθυστερήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία και τα φάρμακα; ΟΧΙ φυσικά !

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για τη Χειρουργική θεραπεία των (..μη επειγόντων μεν αλλά..) συνεχώς επιδεινούμενων χειρουργικών παθήσεων; Για τον απλούστατο λόγο ότι η πολιτεία, διαχρονικά έως σήμερα θεωρεί τη Χειρουργική “ΠΑΡΑΠΑΙΔΙ” του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν μεριμνά αντίστοιχα για τη στελέχωση των χειρουργείων με προσωπικό, τον εκσυγχρονισμό τους και την επέκταση του χειρουργικού χρόνου, έτσι ώστε να μειωθούν οι αναμονές, οι καθυστερήσεις και οι συνακόλουθες επιβαρύνσεις στην υγεία των ασθενών».

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Οφειλόμενη απάντηση στον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

Αθανάσιος Γιαννούκας: «Φρενάρουν» την ανάπτυξη κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ "Ε"

Λάβρος κατά της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και δευτερευόντως κατά της 5ης ΥΠΕ για τους χειρισμούς τους στην ανάπτυξη και προώθηση νέων κλινικών και εργαστηρίων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εμφανίζεται ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αθανάσιος Γιαννούκας.

Με συνέντευξή του στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος καταλογίζει στη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως και στην 5η ΥΠΕ, κωλυσιεργία στην προώθηση των διαδικασιών για τη λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής και την επικρίνει για τη λήψη αποφάσεων στις περιπτώσεις αυτονόμησης του Κυτταρολογικού Κέντρου και μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Ιατρικό Τμήμα.

«Οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ κωλυσιεργούν και δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκρίνουν τα αιτήματα του Ιατρικού Τμήματος…» δηλώνει χαρακτηριστικά για να διαπιστώσει ότι όσα έχουν προηγηθεί «δεν δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Διαπιστώσεις που περιλαμβάνει σε πρόσφατη επιστολή του με αποδέκτες την 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης ο κ. Γιαννούκας αναλύει τον σχεδιασμό του Ιατρικού Τμήματος για την ανάπτυξη κλινικών και εργαστηρίων, αναλύει τη λειτουργία της πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής αλλά και τη συμβολή της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ αναφέρεται στην ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Θεσσαλία χρειάζεται δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές.

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη

* Κύριε καθηγητά, στην κοπή πίτας της Ιατρικής εμφανίσατε περίπου ως πρόκληση τη βελτίωση των σχέσεων του Τμήματος με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Υπάρχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό σας για την ανάπτυξη νέων κλινικών;

- Η Ιατρική Σχολή σε ό,τι αφορά στις κλινικές και τα εργαστήρια χρειάζεται για να εκπαιδεύσει τους φοιτητές, να κάνει την έρευνα και να προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες στο εθνικό σύστημα υγείας. Τα μέλη ΔΕΠ προσφέρουν κλινικό έργο και έχουν αναπτύξει τις κλινικές και τα εργαστήρια χωρίς να έχουν έξτρα αμοιβή πέρα του κλινικού τους επιδόματος που είναι χαμηλό και φυσικά της εφημερίας τους. Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό εν τοις πράγμασι και από τη σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου και από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και ενδεχόμενα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Απεναντίας βλέπουμε να γίνονται ενέργειες από τις δύο διοικήσεις για δημιουργία νέων τμημάτων ή και μη σύννομες προσπάθειες κατάτμησης μονάδων από Πανεπιστημιακά τμήματα που είναι εγκατεστημένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με σκοπό να είναι αμιγώς τμήματα του ΕΣΥ χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως η γνώμη του Τμήματος Ιατρικής.

Το Ιατρικό Τμήμα είναι σε μια διαδικασία αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών και έχει μια συνολική πρόταση για ίδρυση και εγκατάσταση νέων κλινικών και εργαστηρίων, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής, της έρευνας και της ενίσχυσης των τριτοβάθμιων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ…

 

* Έχει διαφορετική προσέγγιση η Διοίκηση του Νοσοκομείου;

- Θέλω να αναφέρων δύο καταστάσεις, που είναι χαρακτηριστικές. Το Ιατρικό Τμήμα έχει ζητήσει την εγκατάσταση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας. Η διαδικασία είναι μετά το ΦΕΚ ίδρυσης να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ ώστε να σταλεί όλος ο φάκελος στο Υπουργείο Υγείας και μετά από έγκριση του τελευταίου να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για την εγκατάσταση και λειτουργίας αυτών των κλινικών και εργαστηρίων. Παρόλα αυτά οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ κωλυσιεργούν και δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ώστε να εγκρίνουν τα αιτήματα του Ιατρικού Τμήματος ενώ έχει εγκριθεί σχέδιο αναμόρφωσης του οργανισμού του Νοσοκομείου το 2017, που έχει νομικές αστοχίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόταση αυτονόμησης της μονάδας κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Παθολογοανατομικής Ανατομικής, που είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως διαβούλευση και χωρίς να γνωρίζουν ότι μια τέτοια κατάτμηση μπορεί να γίνει μόνο μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιατρικού Τμήματος και ΦΕΚ που εγκρίνει αυτή την τροποποίηση μετά από έγκριση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και του πρύτανη. Βεβαίως είδαμε στον Τύπο διάφορες έωλες αιτιάσεις ότι έτσι εξυπηρετείται καλύτερα το έργο και θα αναπτυχθεί το Screening στον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας ενώ οι δύο κυτταρογόνοι ιατροί του ΕΣΥ που είναι τοποθετημένοι στο εργαστήριο και στη μονάδα της κυτταρολογίας λένε ότι μέχρι τώρα κάνουν εξαιρετικό έργο με πάρα πολλές εξετάσεις. Και δεν μας λένε -η διοίκηση πρωτίστως- τι είναι αυτό που εμποδίζει τη μονάδα κυτταρολογίας να αναπτύξει υπό την υφιστάμενη κατάσταση αυτά τα δύο αντικείμενα και τι θα αλλάξει αν αυτό αυτονομηθεί. Πώς δηλαδή αίφνης θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι.

Στην πραγματικότητα η ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται η διοίκηση να αυξήσει το κονδύλι προς το εργαστήριο για τα υλικά και τα αντιδραστήρια που απαιτούνται για να γίνει αυτή η δραστηριότητα, η οποία θέλω να σημειώσω ότι μέσα στο πλαίσιο του κυτταρολογικού εργαστηρίου γίνεται. Συνεπώς είναι θέμα χρημάτων και όχι αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος.

 

* Το Νοσοκομείο υποστηρίζει πάντως ότι τουλάχιστον για την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής υπάρχει ετοιμότητα…

- Σε ό,τι αφορά την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής το Ιατρικό Τμήμα πιστεύει ότι η βασική πρακτική εκπαίδευση, που οφείλουν να λάβουν οι τελειόφοιτοι φοιτητές της Ιατρικής είναι στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών ενώ ένας τομέας σύγχρονης ανάπτυξης της ιατρικής είναι η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, που έχει θεσμοθετηθεί και μπορούν να μετεκπαιδευτούν ειδικευμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό θα αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δευτεροβαθμίων Νοσοκομείων. Ήδη έχουμε εκλέξει μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους υπάρχοντες νέους επιστήμονες που έχουν πιστοποιημένη την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής με τη μορφή που θέλει να την αναπτύξει το ιατρικό τμήμα έχοντας δύο μονάδες, το τμήμα επειγόντων περιστατικών και το τμήμα βραχείας νοσηλείας επιδιώκει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες που προσέρχονται στο Πανεπιστημιακό με επείγον πρόβλημα υγείας, να περιορίσει τις άσκοπες εισαγωγές εκτιμώντας και αξιολογώντας στη βραχεία νοσηλεία την εξέλιξη του προβλήματος έτσι ώστε αν χρειαστεί εισαγωγή να γίνει, αν δεν χρειαστεί να πάρει εξιτήριο, να λειτουργήσει τακτικό εξωτερικό ιατρείο ώστε η ίδια η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής να παρακολουθεί όσους έδωσε εξιτήριο. Και αν το πρόβλημα δεν εξελίσσεται καλά θα δώσουν κάποιες εξετάσεις ή θα εισαχθεί στην αντίστοιχη κλινική. Αυτό αντιλαμβάνεστε μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος από μια άσκοπη εισαγωγή σε μια κλινική του Νοσοκομείου. Και τέλος η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής μπορεί να συντονίσει με τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ τις διακομιδές. Να αποτελέσει δηλαδή ένα κέντρο αξιολόγησης ποιων περιστατικών χρειάζεται να διακομιστούν στο Τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ από την άλλη πλευρά μπορεί να εκπαιδεύσει τους γιατρούς που υπηρετούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νομαρχιακών Νοσοκομείων. Αυτή την κλινική με όλα τα προφανή για το σύστημα υγείας η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η 5η ΥΠΕ κωλυσιεργεί να δώσει την τελική της έγκριση προς το Υπουργείο Υγείας με μόνη αιτιολογία ότι είθισται σε όλα τα Νοσοκομεία τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να είναι ΕΣΥτικα. Η θέση αυτή είναι συντεχνιακή και παραβλέπει το προφανές όφελος από τη λειτουργία για πρώτη φορά μιας τέτοιας κλινικής στον ελλαδικό χώρο, η οποία όχι μόνο έρχεται να καλύψει τις μοντέρνες ανάγκες της ιατρικής αλλά και να αποτελέσει πόλο δημιουργίας πολλών τέτοιων κλινικών τουλάχιστον στα τριτοβάθμια Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας.

 

* Σε ό,τι αφορά στο Εργαστήριο Τοξικολογίας και τη Γναθοχειρουργική Κλινική, έχουν γίνει βήματα για τη λειτουργία τους;

- Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχουμε εδώ, το πρόβλημα της έλλειψης επάρκειας ιατροδικαστικής και τοξικολογικής διερεύνησης στη Θεσσαλία. Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου Εργαστηρίου έχει ΦΕΚ ίδρυσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα λύσει ένα σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει και με τη σωστή λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας και με την ανάπτυξη του έργου της ιατρικής -οι φοιτητές μας που θα μάθουν Ιατροδικαστική; Εδώ υπάρχει κενό εκπαίδευσης ενώ στην πράξη υπάρχουν υποδομές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να λειτουργήσει αμέσως αυτό το εργαστήριο. Στο ίδιο μοτίβο είναι και η Κλινική Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, που έχουμε ζητήσει και γι' αυτή υπάρχει ΦΕΚ ίδρυσης και έχουμε ζητήσει την εγκατάστασή της γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει άμεσα. Αυτά είναι έτοιμα, υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχουν γιατροί του ΕΣΥ που μπορούν να τις λειτουργήσουν και το Ιατρικό Τμήμα περιμένει τις θέσεις μελών ΔΕΠ, που θα διατεθούν από το Πανεπιστήμιο ώστε να προκηρύξει θέσεις στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα.

 

* Εάν αυτά τα τρία τμήματα είναι στις προτεραιότητες ατονεί τον ενδιαφέρον σας για την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και την Παιδοχειρουργική Κλινική, για τις οποίες υπήρξε θόρυβος στο πρόσφατο παρελθόν;

- Για την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής υπάρχει ΦΕΚ και ίδρυσης και εγκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το μόνο που μένει είναι η ενεργοποίηση. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε την ενεργοποίηση της κλινικής αυτής με την ανάδειξη ενός μέλους ΔΕΠ από τις θέσεις που αναμένουμε. Δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη στον οργανισμό του Νοσοκομείου για θέσεις γιατρών του ΕΣΥ ενώ δεν έχει χωροθετηθεί και πού θα αναπτυχθεί η συγκεκριμένη κλινική. Είναι θέματα που πρέπει να λύσουμε με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Για την Κλινική Χειρουργικής Παίδων και αυτή έχει ΦΕΚ ίδρυσης και εγκατάστασης και μένει μόνο η απόφαση ενεργοποίησης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αποδυναμωθεί το Γενικό Νοσοκομείο με μεταφορά της Παιδοχειρουργικής Κλινικής που οφείλει να λειτουργήσει εκεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες που πρόσφερε τόσα χρόνια. Η ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων θα γίνει σύντομα με την εκλογή μέλους ΔΕΠ παιδοχειρουργού και εφόσον λυθούν σημαντικά θέματα, όπως είναι η χωροθέτησή της, η στελέχωσή της με γιατρούς του ΕΣΥ, η ανάπτυξη του χειρουργικού χρόνου με το άνοιγμα και τη λειτουργία περισσότερων αιθουσών χειρουργείου ώστε να μην αποδυναμωθεί η λειτουργία άλλων κλινικών και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ΜΕΘ παίδων και τη συλλειτουργία με την Παιδιατρική Κλινική. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη διοίκηση του Ιατρικού Τμήματος, τον χειρουργικό τομέα και τη διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής, να έχουν μια διαρκή και γόνιμη συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε συντονισμένα να προχωρήσουμε σε μια Παιδοχειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική υψηλού επιπέδου η οποία θα αντιμετωπίζει τα πιο δύσκολα περιστατικά ενώ δεν θα αποδυναμώσει το ΓΝΛ που θα διατηρήσει την υπάρχουσα Παιδοχειρουργική.

 

* Υπάρχει όμως χώρος για δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές στη Θεσσαλία;

- Αυτό για να το υποστηρίξει κανείς πρέπει να δει ποιες είναι οι ανάγκες και βέβαια οφείλει να δει και ποιες είναι οι διακομιδές ή και η εσωτερική μετανάστευση παιδιών προς τα δύο μεγάλα κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέτοια εικόνα δεν έχουμε. Αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι οι λίγες κλίνες της Παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εφημεριών του ΓΝΛ ενώ η Πανεπιστημιακή Κλινική οφείλει να προσελκύσει όλα τα σοβαρά περιστατικά που σήμερα φεύγουν γιατί δεν χειρουργούνται στην Παιδοχειρουργική του ΓΝΛ. Εάν θεωρηθεί όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξουν δύο Παιδοχειρουργικές κλινικές, μπορεί να συγκροτηθεί μια και ενιαία Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική έχοντας μια μονάδα εγκατεστημένη στο ΓΝΛ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ίδιου του Νοσοκομείου. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει κανείς μετά από εξέταση όλων των στοιχείων. Θέλω να θυμίσω ότι η 5ης ΥΠΕ δεν καλύπτει μόνο την Θεσσαλία αλλά και τη Στερεά Ελλάδα και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και από όμορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Άρα λοιπόν θα μπορούσε η δεύτερη κλινική να καλύψει αυτή τη μεγάλη υγειονομική περιφέρεια. Έχουμε μάθει να προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα σε ένα στενό παπούτσι που μας έχει δώσει η χώρα. Αυτό δεν πρέπει η Θεσσαλία να το αποδεχθεί. Θυμίζω ότι στα Ιωάννινα κτίστηκε ξεχωριστό κτίριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με 80 νέες κλίνες. Ενώ η Θεσσαλία καλύπτει διπλάσιο πληθυσμό από ό,τι η Ήπειρος δεν είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν χωρούν δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές αντί να λέμε ότι πρέπει να αναπτύξουμε και δεύτερη Παιδοχειρουργική Κλινική και να καλύπτει σε τριτοβάθμιο επίπεδο τα προβλήματα αυτά. Βεβαίως και χρειάζονται δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές. Δεν θέλουμε ένα Γενικό Νοσοκομείο συμπλήρωμα του Πανεπιστημιακού. Θέλουμε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα και μάλιστα ως το πρώτο μεταξύ των νομαρχιακών Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ καλύπτοντας όλες τις ειδικότητες αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Στόχος μας είναι με τη διατήρηση όλων των κλινικών να αποδεχθεί το υπουργείο να το ονομάσει εκπαιδευτικό Νοσοκομείο, το οποίο διατίθεται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Ιατρικής Σχολής για να εκπαιδεύονται οι φοιτητές. Αυτός είναι ο στόχος του ιατρικού τμήματος. Μας εκπλήσσει πάντως το γεγονός ότι βλέπουμε κινήσεις για δημιουργία ή μεταφορά Παιδοχειρουργικής Κλινικής χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί θεσμικά με το Τμήμα της Ιατρικής, με το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου για να καθοριστούν οι ανάγκες και να υπάρξει συντονισμός. Έστειλα επιστολή με όλα αυτά τα θέματα στην 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον πρύτανη και τους λέω ότι ενώ εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των δύο Νοσοκομείων βλέπουμε κινήσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη…

 

* Υποθέτω ότι με τον τρόπο αυτό παγώνει και η σκέψη για την ανάπτυξη νευροχειρουργικής δραστηριότητας στο ΓΝΛ;

- Συζητούσαμε και συζητάμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το ΓΝΛ να καλύψει τις ανάγκες του στα νευροχειρουργικά περιστατικά. Υπάρχει βούληση από τη διεύθυνση της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής να διερευνήσουμε τέτοιες λύσεις εκτός και αν το ΓΝΛ θέλει να αναπτύξει αυτόνομη Νευροχειρουργική Κλινική. Εμείς πάντως είπαμε ότι θα μπορούσαμε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Νοσοκομείου να δημιουργηθεί μια μονάδα σπονδυλικής στήλης και να αναπτύξουμε το αντικείμενο στο ΓΝΛ. Αντί αυτού είδαμε τα θέματα της κατάτμησης ενός Πανεπιστημιακού εργαστηρίου, να αποσπαστεί μια μονάδα του, που δεν συζητήθηκαν με το Ιατρικό Τμήμα, εν κρυπτώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν δημιουργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης…

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

ΣΕ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ 14ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συγκλονίζει ο πατέρας της άτυχης μαθήτριαςΚοινή ήταν η εκτίμηση της ιατροδικαστή και των τεχνικών συμβούλων που έβαλε η οικογένεια της άτυχης 14χρονης που έχασε τη ζωή της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετά από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε αφού έφτασε με έντονα προβλήματα υγείας το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές η αιτία θανάτου της 14χρονης μαθήτριας ήταν η περιτονίτιδα γεγονός που σύμφωνα με το νομικό της οικογένειας αποδεικνύει τις ευθύνες γιατρών της Λαμίας, αλλά και της παιδοχειρουργικής του ΓΝΛ στην οποία έγινε η επέμβαση στην άτυχη μαθήτρια.

Μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών οι γονείς αναμένεται να στραφούν κατά των γιατρών των δύο νοσοκομείων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και το πόρισμα της ΕΔΕ που διέταξε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ

Εν τω μεταξύ συγκλονίζει ο πατέρας της κοπέλας ο οποίος μίλησε στο newsIT.gr λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “έπαιζαν 5-6 ώρες με το παιδί μου”.
Όπως υποστηρίζει ο Ταξιάρχης Κουτσοπάνος, τα “παρατράγουδα” ξεκίνησαν από το νοσοκομείο Λαμίας, όπου μεταφέρθηκε αρχικά το παιδί, με πόνους.

“Το παιδί ξύπνησε περίπου στις 5.00 το πρωί με πολύ ισχυρούς πόνους στην κοιλιά. Επικοινωνήσαμε με την παιδίατρο και μας είπε να την πάμε στο νοσοκομείο και να ζητήσουμε να τη δει χειρουργός. Την πήρα με το αυτοκίνητό μου, την πήγα στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας. Κατέβηκε, μετά από αρκετή ώρα μια ειδικευόμενη παιδίατρος και την εξέτασε μακροσκοπικά, με τα χέρια. Έκρινε ότι δεν πρέπει να βγάλει ακτινογραφίες, της πήρε αίμα και έκανε εισαγωγή. Εκεί έπαιζαν με το παιδί μου επί 5-6 ώρες. Της έπαιρναν αίμα, την είδε ωτορινολαρυγγολόγος, της έδιναν χάπια για το στομάχι. Μετά από 6-7 ώρες της έκαναν ένα υπερηχογράφημα. Είδαν ότι η κοιλιά της ήταν γεμάτη υγρό και τότε, επιτέλους, κάλεσαν χειρουργό. Ήρθε ο χειρουργός και ζήτησε να δει μια ακτινογραφία. Του είπαν ότι δεν έχουν βγάλει και αυτός τρελάθηκε. “Δεν έχετε βγάλει ακτινογραφία στο παιδί; Αυτό έπρεπε να γίνει στο πρώτο πεντάλεπτο” είπε. Ζήτησε να βγει ακτινογραφία και μόλις την είδε είπε ότι το παιδί έπρεπε να έχει χειρουργηθεί αμέσως. Έγινε εκεί ένα μπάχαλο… να το στείλουν στο Παίδων ή στο νοσοκομείο Λάρισας…

Άρχισε να αλλάζει χρώμα και αυτοί συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε καλά”
“Έφυγε στις 15.00 με ασθενοφόρο για το νοσοκομείο της Λάρισας, χειρουργήθηκε στις 19.00 και στις 23.30 της Παρασκευής βγήκε από το χειρουργείο και μας είπαν, πολλές φορές, ότι όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και το μετέφεραν στο δωμάτιο. Μετά το παιδί άρχισε να αλλάζει χρώμα, να μελανιάζει, να ασπρίζει, να ασπρίζουν τα νύχια του και αυτοί συνέχιζαν να λένε ότι όλα πάνε καλά. Και μετά από κάποιο διάστημα το παιδί πέθανε και λένε ότι δεν ξέρουν από τι. Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που φταίνε για να σωθούν κάποια άλλα παιδάκια”.

ΠΗΓΗ:https://paidis.com

Ένορκη Διοικητική Εξέταση αποφάσισε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για το θάνατο της 13χρονης

Τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αποφάσισε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για το θάνατο της 13χρονης μαθήτριας που μεταφέρθηκε εκεί από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια κοριτσιού ηλικίας 13.5 ετών, το οποίο κατέληξε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου μας, μετά από χειρουργική επέμβαση.

Το κορίτσι διακομίστηκε στο Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ από το Νοσοκομείο Λαμίας το απόγευμα της 18/01/2019, κατόπιν συνεννόησης των ιατρών και το παιδί υποδέχτηκαν οι εφημερεύοντες ιατροί της παιδοχειρουργικής Κλινικής. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία χειρουργική κοιλία. Ενημερώθηκαν οι αναισθησιολόγοι και στις 19:15 μ.μ. εισήλθε εκτάκτως στο χειρουργείο με παιδοχειρουργό βαθμού Δ/ντή ΕΣΥ και αντιμετωπίστηκε χειρουργικά.

Αρχικά η μετεγχειρητική πορεία υπήρξε ομαλή, στη συνέχεια άλλαξε, κλήθηκε Παιδίατρος για συνεκτίμηση και τροποποιήθηκε η αγωγή. Ήταν υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Τις βραδινές ώρες της 19/01/2019, επιδεινώθηκε η κατάσταση, διασωληνώθηκε, έγινε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες των ιατρών δεν απέδωσαν και 23:30 μ.μ σημειώθηκε ο θάνατος του κοριτσιού.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την Διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ αναμένει το πόρισμα από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, για τα ακριβή αίτια του θανάτου. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια».

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

 

Αντίστροφη μέτρηση για την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Με την εκλογή επίκουρου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση για την οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την πρώτη κλινική Επείγουσας Ιατρικής που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα.

Το εκλεκτορικό σώμα της Ιατρικής Σχολής, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Αθαν. Γιαννούκα, συνεδρίασε χθες το πρωί και μεταξύ 7 ενδιαφερομένων επέλεξε στη θέση του επίκουρου καθηγητή τον καταγόμενο από την Αρκαδία πνευμονολόγο-εντατικολόγο Ιωάννη Πανταζόπουλο που υπηρετεί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Αθαν. Γιαννούκα επισκέφθηκε τον πρόεδρο των δύο νοσοκομείων της Λάρισας κ. Παν. Νάνο, με τον οποίο είχε ολιγόωρη συνάντηση για τη λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που προβλέπεται μετά την αναμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του.

Βάση για τη λειτουργία της νέας κλινικής αποτελεί το σημερινό Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο θα ενισχυθεί με τους νέους εξειδικευμένους γιατρούς που θα προσληφθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου από τη διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη –στη Λάρισα αναμένεται να προσληφθούν 16 ειδικοί γιατροί, από 8 για κάθε ένα από τα δύο νοσοκομεία.

Στη χθεσινή συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της λειτουργίας της νέας κλινικής και της ομαλής ενσωμάτωσης προσωπικού και διαδικασιών, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα έναρξης της λειτουργίας καθώς πρέπει να διευθετηθεί σειρά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών τόσο για την κλινική όσο και για τη μετακίνηση του επίκουρου καθηγητή από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Λάρισα.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Αθαν. Γιαννούκας πάντως δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εκλογή ενός ακόμα μέλους ΔΕΠ στη Σχολή σημειώνοντας ότι πρόκειται για ενίσχυση που έχει ανάγκη τόσο η Ιατρική Σχολή όσο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μετά από μια περίοδο συνεχούς μείωσης του αριθμού των μελών ΔΕΠ με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για το εκπαιδευτικό έργο αλλά και για την παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή.

Επιπρόσθετα ανέδειξε την αξία που θα προσθέσει η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, την πρώτη κλινική του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα –στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν τα Επείγοντα Περιστατικά στο Ηράκλειο αλλά ως τμήμα και όχι ως κλινική- για να συμπληρώσει ότι με την έναρξη της λειτουργίας της θα δοθεί και η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης όσων γιατρών το επιθυμούν στην επείγουσα ιατρική.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε προχθές η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων μοριοδότησης και κατάταξης των γιατρών για τις προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της 5ης ΥΠΕ.

Είναι το πρώτο Συμβούλιο Κρίσεων που κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις κρίσεις και τις ενστάσεις για 65 γιατρούς -από τους 86 που είχαν αρχικά υποβάλει αίτηση- στη διεκδίκηση των 54 θέσεων, που προκηρύχθηκαν για κάλυψη στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 5ης ΥΠΕ και να είναι έτοιμο να συντάξει τον τελικό πίνακα κατάταξης με τους διοριστέους, με τα στελέχη του Συμβουλίου κρίσεων να αποφεύγουν οποιαδήποτε εκτίμηση για τον ακριβή χρόνο των προσλήψεων. Σημείωναν όμως ότι το Συμβούλιο στοχεύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν τρέξει όλες οι διαδικασίες για τον διορισμό.

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!

Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Π. ΝΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ – ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ- ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: « Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»

 Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!
Ανοιχτό άφησε κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο μέλλον, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το τελευταίο διήμερο αυτή η προοπτική, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος.

Μετά την προχθεσινή έντονη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την ανακοίνωση με την οποία επιχειρήθηκε η άμβλυσνη του προβλήματος με έμμεση διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται θέμα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του διοικητή της 5η ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου με τις οποίες έβαζε «φρένο» στις όποιες σκέψεις για μετακίνηση της κλινικής, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων επανήλθε χθες καλώντας τους δημοσιογράφους για να δώσει διευκρινίσεις στην υπόθεση.

Επαναλαμβάνοντας τους σχεδιασμούς του για την ανάπτυξη υπηρεσιών ώστε η Θεσσαλία θα καταστεί τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά, υποστήριξε πως βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης προκειμένου να διαμορφωθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα τεθεί υπόψη της 5ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

«Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι να μελετήσουμε την εφικτότητα της δημιουργίας της Παιδοχειρουργικής Κλινικής σε ό,τι αφορά στις υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να δούμε το κόστος, να δούμε τι προσωπικό χρειαζόμαστε και το αν θα λειτουργήσει παράλληλα ή συμπληρωματικά ή θα πάρει ένα κομμάτι της δραστηριότητας, αυτό δεν είναι κάτι που θα το δούμε τώρα…» ήταν η απάντηση του διοικητή στο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν η μελέτη γίνεται στη βάση της λειτουργίας δύο Παιδοχειρουργικών Κλινικών με τους δημοσιογράφους να επανέρχονται με ερώτημα αν αποκλείει τη μεταφορά της υφιστάμενης από το Γενικό Νοσοκομείο, όπως υπαινίχθηκε σαφώς στην απάντησή του.

«Δεν αποκλείω τίποτα αλλά δεν προεξοφλώ και τίποτα!» ξεκαθάρισε με σαφήνεια για να συνεχίσει: «Το πώς θα αναπτυχθεί είναι κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο έχει και μέλη ΔΕΠ. Είναι η Ιατρική Σχολή που ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη κλινική και κάποια στιγμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πρέπει να αποκτήσει το σύνολο των κλινικών που λείπουν, όπως είναι η Πλαστική χειρουργική, για παράδειγμα, που και αυτή απουσιάζει. Άρα λοιπόν η διοίκηση έχει την υποχρέωση να μελετήσει, να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση, ένα σχέδιο ανάπτυξης και η πολιτική ηγεσία βεβαίως θα αποφασίσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να αυτονομηθούν τα δύο νοσοκομεία σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να προσθέσει πάντως ότι αυτό δεν εμποδίζει την παρούσα διοίκηση να σχεδιάζει.

«Έχουμε υποχρέωση να σχεδιάζουμε, να δημιουργήσουμε τις βάσεις, όπου αύριο και μεθαύριο πρέπει να λειτουργήσει η Παιδοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις του ιατρικού κόσμου για τους σχεδιασμούς της διοίκησης ερήμην των καθηγητών και των ειδικών γιατρών και χωρίς διαβουλεύσεις με τα Επιστημονικά Συμβούλια των δύο νοσοκομείων τόνισε ότι η όποια συνένωση και διαβούλευση θα γίνει αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η μελέτη. «Θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, κοστολογημένη με βάση τις ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό ώστε να συζητήσουμε με δεδομένα και όχι με ευχολόγια, εικασίες και συνδικαλιστική ρητορεία….», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το pet scan και εντός του Σεπτεμβρίου θα την υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας για να προγραμματιστεί η χρηματοδότησή της ενώ από τον ερχόμενο Οκτώβρη θα λειτουργήσει ειδικό κέντρο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στη Νευρολογική Κλινική καθώς επίκειται η πρόσληψη φυσικοθεραπεύτριας.

Ο Κ. Μαλίζος

Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής κ. Κώστας Μαλίζος παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την προοπτική μετακίνησης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο τόνισε ότι η Ιατρική Σχολή στηρίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης των κλινικών, που προβλέπει την ίδρυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων και την ανάπτυξη Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής –και όχι μιας Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΕΣΥ-, η οποία υφίσταται με ΦΕΚ από την περίοδο της προεδρίας του επίτιμου καθηγητή Γιάννη Μεσσήνη.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι από τον επόμενο μήνα η Ιατρική Σχολή θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αρχίσει, όπως ζήτησε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Αθ. Γιαννούκας, ο προγραμματισμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων καθώς και η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των χειρουργείων ώστε να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων στο ΠΓΝΛ.

Ο Χρ. Κέλλας

«Η στήριξη και η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της πόλης μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του νομού μας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα.

Κάθε παρέμβαση και σχεδιασμός, λοιπόν, πρέπει να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και όχι με σκοπό τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δραστηριοτήτων του ενός Ιδρύματος εις βάρος του άλλου».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Νέστορα Αντωνίου και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Παναγιώτη Νάνο, για το θέμα της μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Κέλλας δήλωσε ακόμη: «Σε μία εποχή, που η Δημόσια Υγεία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, εκτιμώ ότι θα εξεταστούν με προσοχή τα περιθώρια ενίσχυσης και ανάπτυξης των δύο Νοσοκομείων, με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Αυτό, τουλάχιστον, εισέπραξα, κατά την ενημέρωση που είχα από τους κ.κ. Αντωνίου και Νάνο.

Σύμφωνα, δε, με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ‘’δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μετακίνηση κλινικής’’, ενώ στόχος είναι ‘’η Θεσσαλία να καταστεί ο τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας σε νεογνά και παιδιά, σημείο αναφοράς και σημαντικός πόλος σε εθνικό επίπεδο’’.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Για αυτό και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου αυτή να διασφαλισθεί».

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΛ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ – ΓΙΑ «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΠΑΡΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΙΛΑ Ο Π. ΝΑΝΟΣ
 
 Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!
Με νέα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμισή του, επιχειρείται η αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά στη Θεσσαλία.

Στους σχεδιασμούς της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων είναι η μεταφορά μιας ακόμα κλινικής, αυτής της Παιδοχειρουργικής, τους προσεχείς μήνες, προοπτική που οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις της διοίκησης με τους θεσμικούς παράγοντες του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Οι τελευταίοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις κινήσεις της διοίκησης και καλούν πλέον τους φορείς της πόλης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενημέρωσή τους, να ανακόψουν την «καταστροφική πορεία» του νομαρχιακού νοσοκομείου την ώρα που ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος θεωρεί ότι η Θεσσαλία δεν πρέπει να χάσει μια «μοναδική ευκαιρία» οργάνωσης ολοκληρωμένου πακέτου παροχής υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Το θέμα προέκυψε όταν από τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων δόθηκε η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να μελετήσουν την αναδιανομή των χώρων της υφιστάμενης Παιδιατρικής Κλινικής ώστε χωρίς να χαθεί η δυναμικότητα σε κλίνες -να παραμείνει με 40 κρεβάτια- να φιλοξενηθεί και να αναπτυχθεί η Παιδοχειρουργική Κλινική με δυναμικότητα 8 κλινών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις ίδιες υπηρεσίες δόθηκε η εντολή για μελέτη διαμόρφωσης αυτόνομου νεογνικού χειρουργείου για τις ανάγκες της κλινικής καθώς και βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας παιδιών με δυναμικότητα 3 κλινών.

Οι πληροφορίες για την αναδιανομή χώρων της Παιδιατρικής Κλινικής προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος και για την Παιδοχειρουργική Κλινική σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των συζητήσεων για τη μεταφορά σύσσωμης της κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο, ο διευθυντής της οποίας κ. Ανδρέας Μάρκου εξυπηρετούσε χειρουργικά περιστατικά την τελευταία τριετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκάλεσε τα ανακλαστικά των θεσμικών παραγόντων του Γενικού Νοσοκομείου.

Οι σχεδιασμοί της διοίκησης και κυρίως η προοπτική της μεταφοράς μιας ακόμα κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συζητήθηκαν προχθές σε σύσκεψη θεσμικών παραγόντων στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος, οι πρόεδροι της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Απ. Κομνός, του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Αθ. Αθανασιάδης και της ΕΙΝΚΥΛ κ. Λάμπρος Καραγεώργος καθώς και εκπρόσωποι των Διοικητικών Υπηρεσιών.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ομόφωνη και πλήρης αντίθεση στους σχεδιασμούς της διοίκησης για τη μεταφορά της κλινικής καθώς «αποψιλώνει» ακόμα περισσότερο το νοσηλευτικό ίδρυμα μετά τις γνωστές συνεχείς δυσμενείς εξελίξεις στις Κλινικές ΩΡΛ, Ψυχιατρική, Γαστρεντερολογική, Νευροχειρουργική, Γναθοχειρουργική και Δερματολογική, που πλέον δεν λειτουργούν ως κλινικές αλλά εμφανίζουν κάποιες δραστηριότητες με υποστήριξη από τις αντίστοιχες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη στάση τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας γύρω από τη δυνατότητα της διοίκησης να καταργεί κλινικές από το ένα νοσοκομείο και να τις μεταφέρει στο άλλο, ενώ υφίσταται η εκφρασμένη σε όλα τα επίπεδα πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αυτονόμηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας όπως και του Ηρακλείου Κρήτης.

«Δεν είναι δυνατό να σκυλεύεται και να κανιβαλίζεται το ένα νοσοκομείο προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του άλλου, πρακτική που ακολουθείται πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τα τελευταία χρόνια…» τόνιζε χαρακτηριστικά εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη επισημαίνοντας πως «ήρθε πλέον η ώρα των τοπικών αρχών και φορέων». Άποψη, που ερμηνεύεται ως απόφαση για ενημέρωση των αρχών και των φορέων της πόλης και του νομού συνδυασμένη με αγωνιώδη έκκληση για «στήριξη του νομαρχιακού νοσοκομείου σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες προκειμένου να ξαναπάρει τη θέση που του αρμόζει…».

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

Από την πλευρά του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, την οποία τοποθέτησε χρονικά στις αρχές του επόμενου χρόνου, επισημαίνοντας πάντως ότι πρόκειται για σχεδιασμούς χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέχρι στιγμής απόφαση.

Με δηλώσεις του στην «Ε» αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη ανάπτυξη δραστηριότητας στο βρεφικό χειρουργικό τομέα σε συνεργασία με τον διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΛ κ. Ανδρέα Μάρκου υπογραμμίζοντας πως από το καλοκαίρι 2016 μέχρι σήμερα χειρουργήθηκαν περισσότερα από 30 νεογνά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας ακόμα και σε περιστατικά, που στατιστικά εμφάνιζαν αντίστοιχα υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Την ίδια ώρα αναισθησιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην αναισθησία νεογνών και παιδιών ενώ ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη δύο παιδοαναισθησιολόγων προκειμένου να στηρίξουν τη βρεφική χειρουργική δραστηριότητα.

Με δεδομένη την απουσία Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρά τη σχετική πρόβλεψη στον κανονισμό λειτουργίας του, γεγονός που ερμηνεύεται από το χαμηλό ενδιαφέρον της Ιατρικής Σχολής για την ανάπτυξή της, η διοίκηση των νοσοκομείων εκτιμά ότι με τη μεταφορά σύσσωμης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο μπορεί να στηρίξει το εγχείρημά της για ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία στον χώρο της Θεσσαλίας χωρίς να προκύπτει ανάγκη μεταφοράς περιστατικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στο Γενικό Νοσοκομείο χαρακτηρίζει «μοναδική ευκαιρία» για τη Θεσσαλία την επιτυχία του εγχειρήματος υπενθυμίζοντας ότι η Παιδοχειρουργική παρέχει τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που αποτελεί αντικείμενο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ως εκ τούτου εκεί είναι ο φυσικός της χώρος σε αντίθεση με ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, που παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Νέες προσλήψεις

Στα μεταξύ μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος, υπέγραψε απόφαση με την οποία προκηρύσσονται συνολικά τρεις θέσεις ειδικών ιατρών ΕΣΥ που αφορά θέσεις ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο ΠΓΝΛ και Παιδιατρικής στο ΓΝΛ.

Η προκήρυξη αφορά θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τους υποψηφίους αρχίζει στις 3/9/2018 και λήγει στις 21/09/2018.

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

Εξοπλισμός για δύο Κλινικές του Πανεπιστημιακού

Εξοπλισμός για δύο Κλινικές του Πανεπιστημιακού

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
 
Εξοπλισμός για δύο Κλινικές του Πανεπιστημιακού
Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αποκτά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά την έγκριση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε η απόφαση ένταξης του έργου στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη Νευρολογική Κλινική και την Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Λ.» προϋπολογισμού 221.225 ευρώ, με Δικαιούχο Φορέα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όπου ο πολίτης στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη δημόσια υγεία, τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ η αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς αυτούς. Με το έργο αυτό ενισχύουμε τη Νευρολογική και την Ψυχιατρική Κλινική ώστε να παρέχεται φροντίδα υψηλού επιπέδου, μέσω ορθής διαγνωστικής και θεραπευτικής ιατρικής περίθαλψης. Στηρίζουμε το βασικό και αναγκαίο αγαθό της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το έργο αφορά σε προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για την Νευρολογική Κλινική και την Ψυχιατρική Κλινική. Ειδικότερα και ανά κλινική: Η Νευρολογική Κλινική θα εξοπλιστεί με έναν ηλεκτρομυογράφο 6 καναλιών, με έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο 24ωρης καταγραφής τουλάχιστον 25 καναλιών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και 14 διπολικών καναλιών και με δύο μόνιτορ μεγέθους τουλάχιστον 10 ιντσών και τουλάχιστον 4 κυματομορφών. Η Ψυχιατρική Κλινική θα εξοπλιστεί με έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο τουλάχιστον 32 καναλίων από τα οποία τουλάχιστον 9 θα είναι διπολικές και βοηθητικές είσοδοι, συμβατό με διακρανιακό μαγνητικό ερεθιστή, ένα σύστημα νευροπλοήγησης, συμβατό με μαγνητικό ερεθιστή και ένα μαγνητικό ερεθιστή με δυνατότητα παραγωγής μονοφασικής, διφασικής κυματομορφής και κυματομορφής μισού ημιτόνου.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Η Νευρολογική Κλινική δεν διαθέτει ηλεκτροεγκεφαλογράφο 24ωρης καταγραφής με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συνεχής παρακολούθηση ασθενών και ως εκ τούτου πρέπει να μεταβαίνουν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα με προφανείς επιπτώσεις στην κλινική τους κατάσταση και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Ο υπάρχων ηλεκτρομυογράφος είναι πολύ παλαιάς τεχνολογίας που συνεπάγεται τη μη καλή λειτουργία του και συχότητα βλαβών, με αρνητικά αποτελέσματα στο έργο της κλινικής αλλά και στο έργο άλλων ειδικοτήτων που απευθύνονται στη Νευρολογική Κλινική για αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών. Τέλος, η κλινική δεν διαθέτει μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών σύγχρονης τεχνολογίας για την παρακολούθηση ασθενών με μυασθένεια, πολυνευροπάθειες, εγκεφαλίτιδες, αλλά και ασθενών που έχουν υποστεί θρομβόλυση. Αντίστοιχα η Ψυχιατρική Κλινική δεν διαθέτει σύστημα νευροπλοήγησης, επαναληπτικό μαγνητικό ερεθιστή και ηλεκτροεγκεφαλογράφο, τα οποία δύνανται να συνεργαστούν μεταξύ τους και να χρησιμοποιηθούν τόσο κλινικά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως ανθεκτική κατάθλιψη, όσο και ερευνητικά για τη μελέτη νευροφυσιολογικών παραμέτρων σε ασθενείς ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων που δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδοτικά με τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΓΝΛ-ΓΝΛ