ΠΓΝΛ-ΓΝΛ

«Ζεστό χρήμα» 2 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστημιακό

Από τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 54,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ- ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ - ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΣΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Από τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών
Το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου πιστώσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα έδωσε χθες το μεσημέρι ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης.

Είχε προηγηθεί στην Αθήνα η σύγκληση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στην οποία αποφασίστηκε αύξηση των ορίων πιστώσεων των προϋπολογισμών για φάρμακα για το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας.

Στη συνεδρίαση, που είχε ως μοναδικό θέμα την αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκου στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων πιστώσεων κατά 54.200.000 ευρώ. Οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν με τις συνεχείς διακοπές των θεραπειών τόσο στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας όσο και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο της Ρόδου.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε την ευκαιρία στον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ να ανακοινώσει στην πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κα Ιωάννα Καραβάνα σε συνάντησή τους στις εγκαταστάσεις της ΥΠΕ την υπογραφή της πρόσθετης χρηματοδότησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κατά 2 εκατ. ευρώ, όπως δεσμεύτηκε προ ημερών ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου κ. Κομματάς στον Λαρισαίο βουλευτή κ. Χρήστο Κέλλα.

Στη συνάντηση του νέου διοικητή της ΥΠΕ με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, η πρώτη συνάντηση του κ. Σερέτη με κοινωνικό φορέα από την ανάληψη των καθηκόντων του, συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους καρκινοπαθείς της περιοχής με επίκεντρο όπως είναι φυσικό τα συχνά προβλήματα με τα φάρμακα, ιδιαίτερα τα φάρμακα υψηλού κόστους, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της χρηματοδοτικής ροής στους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Σερέτης διαβεβαίωσε την πρόεδρο του συλλόγου για τη στενή παρακολούθηση της πορείας των δαπανών για τα ογκολογικά φάρμακα, ενώ ήδη το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι μπορούν να αξιοποιούνται καλύτερα οι πιστώσεις και να αποφεύγονται με τον απαιτούμενο προγραμματισμό προβλήματα στην ομαλή προμήθεια των φαρμάκων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί άμεσα ενώ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δόθηκαν οδηγίες για να ενημερωθούν οι ασθενείς για τη συνέχιση των θεραπειών τους στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σχετική αναφορά για τις ληφθείσες αποφάσεις έγινε στη συνέχεια και στη σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, με την οποία ξεκίνησε η ενημέρωση του κ. Σερέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛ

«Σε μια χώρα με οικονομικά υπερπλεονάσματα, δεν μπορεί να λείπουν τα ογκολογικά φάρμακα, δήλωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κων. Γιαννακόπουλος, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της «Ε» για την έλλειψης φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς στη Λάρισα.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει:

«Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο Σύλλογος μας είχε επισημάνει το πρόβλημα των ελλειμματικών προϋπολογισμών των δύο νοσοκομείων μας, που για μεν το ΓΝΛ ήταν κατά 2,5 εκατ. χαμηλότερος, για δε το ΠΓΝΛ, η μικρή του αύξηση, θα απορροφούνταν από τα φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, που χορηγούνται από τα φαρμακεία του νοσοκομείου.

Δυστυχώς, τα αποθεματικά για τα φάρμακα των καρκινοπαθών έχουν στερέψει σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας (Αττικό, Λαϊκό, Ρόδου), με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες ακόμα και σε ασθενείς με μεταστάσεις. Οι κραυγές απόγνωσης των ογκολογικών ασθενών, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας συνενώνονται με αυτές των ΜΜΕ και όλων των συναρμόδιων φορέων, προς την κατεύθυνση επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Η λύση είναι μία και μοναδική: Έκτακτη χρηματοδότηση ΑΜΕΣΑ και αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της έλλειψης αντίστοιχων κονδυλίων κάθε τόσο, είτε για φάρμακα είτε για αντιδραστήρια, όπως συνέβη και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα επικίνδυνα ιογενή νοσήματα, να μην μπορούν να διαγνωστούν.

Επιπρόσθετα, όμως, η αναζήτηση ευθυνών για τους «φτωχούς» προϋπολογισμούς, σε μια χώρα μάλιστα των υπερπλεονασμάτων, ίσως απαλύνει κάπως τον πόνο των ογκολογικά πασχόντων και των συγγενών τους».

Του Δημ. Κατσανάκη  

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα στο ΠΓΝΛ

Έχουν σταματήσει τις χημειοθεραπείες, εδώ και λίγες μέρες, ογκολογικοί ασθενείς που παρακολουθούνται από τους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, καθώς τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, με κόστος κοντά στις 2.500 ευρώ το ένα, μια συνολική δαπάνη για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που φτάνει τα 7 εκ. ευρώ περίπου κατ’ έτος.

Η Ανθή Χαλιβέρα, αναπληρώτρια διοικήτρια του ΠΓΝΛ, εξήγησε στην ΕΡΤ Λάρισας ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα, να εξαντλούνται δηλαδή τα ακριβά αυτά φάρμακα, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Το Πανεπιστημιακό Λάρισας έχει χαμηλό σχετικά προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες που προσφέρει και τον κόσμο που εξυπηρετεί, 53 εκ ευρώ το χρόνο, ανέφερε η κ.Χαλιβέρα. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα ακριβά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη αποδίδεται και στην αύξηση κατά 30% φέτος των ογκολογικών ασθενών που επέλεξαν το ΠΓΝΛ για τη θεραπεία τους, είπε η αν. διοικήτρια. Εκτίμησε, δε, ότι είναι θέμα ημερών να λυθεί το πρόβλημα, να προμηθευτεί με φάρμακα το νοσοκομείο και να συνεχίσουν τις θεραπείες τους οι ασθενείς.

Το κύριο μέλημά μας είναι να μη φύγουν οι ασθενείς από εμάς, να συνεχίσουν τη θεραπεία τους σε εμάς, τόνισε η Ανθή Χαλιβέρα.

ΠΗΓΗ: ert.gr

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

 

Τραυματιοφορείς στο Πανεπιστημιακό: «Ούτε οι μισοί δε θα μείνουμε…»

Δραματικές ελλείψεις επισημαίνει ο αντιπρόεδρος Λ. Τσαπάλης
Τραυματιοφορείς στο Πανεπιστημιακό: «Ούτε οι μισοί δε θα μείνουμε…»
 

Μια κακή κατάσταση για τους τραυματιοφορείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας περιγράφει σε τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων κ. Λάμπρος Τσαπάλης. Στην τοποθέτησή του αναφέρει:

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι σχολικοί φύλακες που εκτελούσαν χρέη τραυματιοφορέα έφυγαν. Οι συμβασιούχοι ΟΑΕΔ θα μείνουν για έξι μήνες ακόμη. Για σύνταξη φεύγουν αλλά 4-5 άτομα…
Μιλάμε για απώλεια άνω των 15 υπάλληλων….μιλάμε για τρέλα!! ούτε οι μισοί δεν θα μείνουμε…την ώρα που φωνάζουμε να έρθουν κι άλλοι…το καλοκαίρι με 5 μέρες άδεια να ξεκουραστεί το κορμάκι μας για να αντέξουμε χιλιάδες μεταφορές ασθενών τους επόμενους 12 μήνες…και κανένας δεν δίνει λύση! Φωνάζουμε έντονα τα τελευταία χρόνια και κανείς δεν μας ακούει!!!

Τι θέλουν να πετύχουν ή τι δεν θέλουν να πετύχουν ; Να μας πουν επιτέλους!!!
Ως ποτέ οι ανίκανοι θα μας ζητάνε και θα απαιτούν την δική μας ικανότητα; Ως ποτέ οι επικίνδυνοι για την υγεία θα μας μιλούν για την επικινδυνότητα σε περίπτωση μη τέλεσης κλινικών και λοιπών αποστολών παρόλο που γνωρίζουν επακριβώς τι προσωπικό χρειάζεται ; (εδώ μιλάμε για όλες τις ειδικότητες) .
Ποιον νομίζουν ότι δουλεύουν; Το σώμα και το πνεύμα του κάθε αξιοπρεπή εργαζομένου έχει συγκεκριμένα όρια αντοχής όσον αφορά το εργασιακό φορτίο, περιβάλλον και βίο. Ειδικά αν αναφερθούμε στα ωράρια τότε μιλάμε για υπεράνθρωπους. Τουλάχιστον μαθαίνουμε ότι σε κάποια νοσοκομεία οι διοικούντες με πρωτοβουλία τους και σεβόμενοι όλα αυτά επιβραβεύουν το προσωπικό τους ακόμα και με επιπλέον χρηματική αμοιβή με την μορφή πλασματικών. Εδώ μερικοί καμαρώνουν που αυξάνεται κάθε χρόνο ο πληθυσμός των ασθενών αλλά το ότι η δουλεία βγαίνει κάθε χρόνο με λιγότερο κάθε φορά προσωπικό ούτε καν το αναφέρουν. Και τα πλεονάσματα πίσω στο υπουργείο για επιβράβευση δική τους. Αυτή είναι η αλήθεια κύριοι. Υπολειπόμαστε από ικανούς και ευαίσθητους ανθρώπους δυστυχώς!!!»

ΠΗΓΗ:https://www.thessaliatv.gr

Νέος εξοπλισμός για τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Νέος εξοπλισμός για τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - Αυξάνεται η δυναμικότητα της Μονάδας στις 7 κλίνες

Νέος εξοπλισμός για τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει με νέο εξοπλισμό, συνολικού προϋπολογισμού 260.800 ευρώ τη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Λάρισας, που όχι μόνο εκσυγχρονίζεται αλλά και αυξάνει τη δυναμικότητα της κατά μία κλίνη.

Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υπογράφονται οι 3 πρώτες συμβάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση του παρακάτω εξοπλισμού:

– Έξι αντλιών τύπου σύριγγας και 12 Αντλιών Ογκομετρικών, προϋπολογισμού 25.800 ευρώ

– Ενός υπερηχοτομογράφου φορητού και ενός Ηλεκτροκαρδιογράφου 12-κάναλου, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ

– Ενός Αναπνευστήρα ΜΕΘ, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα δημόσια Νοσοκομεία, ώστε να προσφέρουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας. Βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της, στηρίζουμε δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, συνεργαζόμαστε με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και ανταποκρινόμαστε στα αιτήματά τους με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και υγείας» τόνισε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Τα οφέλη

Οι συμβάσεις που υπογράφονται άμεσα, αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο διαθέτει επαρκείς χώρους για την εγκατάσταση, καθώς ο εξοπλισμός είτε θα αντικαταστήσει υπάρχοντα εξοπλισμό πεπαλαιωμένης τεχνολογίας ή θα συμπληρώσει τον υπάρχοντα εξοπλισμό της Μονάδας.

Η προμήθεια του εξοπλισμού θα έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείο καλύπτει την περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας. Το άμεσο αναμενόμενο όφελος είναι αφενός η αύξηση της δυναμικότητας της Μονάδας από τις 6 στις 7 κλίνες και αφετέρου η αντικατάσταση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού παρωχημένης τεχνολογίας, που βρίσκεται εκτός υποστήριξης από τους κατασκευαστικούς οίκους. Δεδομένου ότι προστίθενται νέες δυνατότητες με τη χρήση του νέου εξοπλισμού, αναμένεται η βελτίωση της ροής εργασίας στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου και η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες και επίκειται η προμήθεια και άλλου εξοπλισμού, στο πλαίσιο του έργου των 260.800 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr

 

«Μείζον θέμα η κτιριολογική επέκταση του Πανεπιστημιακού»

Ο κ. Αθαν. Γιαννούκας

«Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ» ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΑΝ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΣ


«Η Θεσσαλία απαιτεί αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με προοπτική δεκαετίας» σημειώνει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννούκας.

Με αφορμή και την ανάληψη καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Γιαννούκας χαρακτηρίζει μείζον θέμα της ανάγκη κτιριολογικής επέκτασης του ΠΠΓΝΛ, το οποίο για «να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις».

Με τον πανεπιστημιακό καθηγητή να υπογραμμίζει πως «αυτή η κραυγή αγωνίας για το μέλλον του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση του συστήματος υγείας στη Θεσσαλία πρέπει να γίνει μέλημα όλων των φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών ώστε να απαιτήσουν τώρα την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ

Αναλυτικότερα, ο κ. Γιαννούκας σημειώνει πως «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας συμπληρώνει τον προσεχή Σεπτέμβριο 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με σημαντική προσφορά στον άνθρωπο. Η στήριξη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη λειτουργία του είναι αδιαμφισβήτητη ώστε να το καταστήσει τη «ναυαρχίδα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Το νοσοκομείο που ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τις κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετέβαλε άρδην τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και ανέστρεψε την τάση που υπήρχε πριν την ίδρυσή του για αναζήτηση προηγμένων, τριτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το 50% σχεδόν των ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προέρχονται από περιοχές εκτός του νομού Λάρισας, ενώ σημαντικός αριθμός ασθενών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας όπως Ήπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργούν μοναδικές κλινικές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας όπως Αγγειοχειρουργική, Θωρακο-Καρδιοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Γαστρεντερολογική, Πνευμονολογική, Αιματολογική, Μονάδα Νεογνών και Μονάδα Ηπατολογικών Παθήσεων προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, ενώ πραγματοποιούνται περί τις 13.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως.

Ωστόσο, οι ανάγκες σήμερα έχουν πια υπερκεράσει τις δυνατότητες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας τόσο κτιριολογικά όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού. Δυστυχώς οι αστοχίες, η ολιγωρία και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού των διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ την προηγούμενη δεκαετία στέρησαν τη δυνατότητα της σταδιακής αντικατάστασης του εξοπλισμού του και την κτιριολογική του επέκταση μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και δωρεών από κοινωφελείς οργανισμούς».

ΑΠΩΛΕΙΑ

«Εδώ είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης απέκτησε και σύγχρονο κτίριο που στέγασε το Κέντρο Αποκατάστασης με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και τη δόμηση νέου κτιρίου που αύξησε τη δυναμικότητά του κατά 80 κλίνες. Απεναντίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είναι χαρακτηριστική η απώλεια της Μονάδας Παίδων ως δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, που θα ήταν η μοναδική σε όλη τη Θεσσαλία, με απόλυτη υπεύθυνη για την απώλεια αυτή την τότε Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τέλος με ευθύνη της απερχόμενης Διοίκησης δεν αξιοποιήθηκε ούτε η πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας το 2016 για προτάσεις προς υλοποίηση κτιριολογικής επέκτασης, παρότι τα επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου και το Τμήμα Ιατρικής έκαναν σημαντικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αν αυτό το συναρτήσει κανείς και με την οριζόντια κραυγαλέα μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία 9 έτη, μπορεί κανείς να συνάγει ότι για να μπορέσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της επόμενης δεκαετίας, χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

«Αυτή η κραυγή αγωνίας για το μέλλον του νοσοκομείου και κατ’ επέκταση του συστήματος Υγείας στη Θεσσαλία πρέπει να γίνει μέλημα όλων των φορέων της περιοχής, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και των βουλευτών ώστε να απαιτήσουν τώρα την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας:

1. Κτιριολογική επέκταση που είναι επιτρεπτή σε ύψος των κτιρίων Β και Γ που θα αποδώσουν 3 νέους ορόφους 6.000 τ.μ., στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν 100 νέες κλίνες ώστε να στεγάσουν νέες κλινικές όπως Πλαστική Χειρουργική, Χειρουργική Παίδων, Αγγειοχειρουργική, απελευθερώνοντας κλίνες για πλήρη ανάπτυξη άλλων κλινικών όπου τώρα συστεγάζονται. Επίσης θα δημιουργηθούν 4 νέες αίθουσες Χειρουργείων, εκ των οποίων μία Υβριδική και μία Ψηφιακή, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδα Αντιμετώπισης Οξέων Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Σημειωτέον ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι το μόνο ίδρυμα που πληροί όλες τις προϋποθέσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών για να δημιουργηθεί μία σύγχρονη μονάδα Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων αφού διαθέτει τις απαιτούμενες κλινικές (Νευρολογική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική) και μονάδες (ΜΕΘ, Επεμβατικής Αγγειογραφίας, Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας).

2. Δημιουργία νέου χώρου για τη μεταστέγαση της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής (ΤΕΠ, Βραχεία νοσηλεία) με άμεση πρόσβαση στα εργαστήρια (Ακτινολογικό, Αιματολογικό, Αιμοδοσία) ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διαχείριση των βαρέως πασχόντων ασθενών.

3. Δημιουργία Μονάδας Παίδων, της μοναδικής σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.

4. Λειτουργία της υπάρχουσας Μονάδας Λοιμώξεων.

5. Δημιουργία Μονάδας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε ανεξάρτητο χώρο.

6. Μετεγκατάσταση και εξοπλισμό της Μονάδας Ενδοσκοπήσεων της Γαστρεντερολογικής Κλινικής σε κατάλληλους λειτουργικούς χώρους.

7. Ανανέωση του εξοπλισμού των χειρουργείων.

8. Πλήρη ανάπτυξη των κλινών της ΜΕΘ.

9. Εγκατάσταση και λειτουργία του PET CT Scan που θα αναβαθμίσει την παροχή υπηρεσιών, ιδίως των ογκολογικών ασθενών.

10. Λειτουργία χειρουργείου μαιευτηρίου με εξοπλισμό και στελέχωση.

11. Αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε να συμπεριλάβει την εγκατάσταση των νέων Κλινικών και Εργαστηρίων που έχουν ιδρυθεί από το Τμήμα Ιατρικής και αντιστοιχούν στις σύγχρονες απαιτήσεις καθώς και την αύξηση του αριθμού των θέσεων ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθητικού προσωπικού και την προκήρυξη αυτών.

12. Προϋπολογισμό που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες και τουλάχιστον όχι μικρότερο από όλα τα άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης) που εξυπηρετούν παρόμοια πληθυσμιακή περιοχή.

13. Τοποθέτηση Διοίκησης στο Νοσοκομείο που να διαθέτει ικανότητες και όραμα, ώστε να υπηρετήσει τους υψηλούς στόχους της ουσιαστικής αναβάθμισης του νοσοκομείου με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη διεκδίκηση πόρων και την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Είναι πασιφανές ότι η ανάπτυξη της δημόσιας υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας περνάει μέσα από την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του τόπου, ώστε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, να εξασφαλισθεί η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία και να αναβαθμισθεί η εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος Ιατρικής, ώστε να παράγει καλά καταρτισμένους ιατρούς που θα στελεχώσουν επάξια για τα επόμενα 20 έτη τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας της περιοχής και της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Γιαννούκας.  

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Πεθαίνουν ασθενείς στο πανεπιστημιακό περιμένοτας να χειρουργηθούν...

Δραματική η έλλειψη αναισθησιολόγων και τραυματιοφορέων στα χειρουργεία
Πεθαίνουν ασθενείς στο πανεπιστημιακό περιμένοτας να χειρουργηθούν...
 

 Στα όρια τους ή μάλλον για να ακριβολογούμε έχοντάς τα περάσει κατά πολύ εδώ και χρόνια, λειτουργούν τα χειρουργεία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Αιτία οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο ιατρικό, όσο και νοσηλευτικό και ασφαλώς αυτό σημαίνει σημαντική υποβάθμιση της παρεχόμενης υγείας, αλλά και κόστη που επωμίζεται το ασφαλιστικό σύστημα.

 Συγκεκριμένα το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη αναισθησιολόγων. Το αρχικό οργανόγραμμα προέβλεπε 15 αναισθησιολόγους, όταν όμως το νοσοκομέιο στο αρχικό στάδιο λειτουργίας του εφημέρευε μία φορά κάθε 4 ημέρες, ενώ από τη στιγμή που εφημερεύει μέρα παρά μέρα εναλλάξ με το Γενικό (Κουτλιμπάνειο) αυτό συνεπάγεται ότι θα έπρεπε να έχει τουλάχιστο 30. Σήμερα έχει 13 αναισθησιολόγους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να καθυστερούν ακόμη και μήνες προγραμματισμένα χειρουργεία.

 Μεγαλη ειναι όμως και η έλλειψη σε τραυματιοφορείς, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στα χειρουργεία, καθώς πολλές φορές είναι οι βοηθοί των αναισθησιολόγων. Το οργανόγραμμα προβλέπει 90 και υπάρχουν μόλις 30. Στο πανεπιστημιακό γίνονται κάθε μήνα περί τα 1200 χειρουργεία, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, γιατί είναι απαραίτητη η πρόσληψη ιατρικού προσωπικού (πρωτίστως αναισθησιολόγων) και νοσηλευτικού (τραυματιοφορέων).

 Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα μας μετέφρε αναισθησιολόγος: ένας Καρδιτσιώτης εδώ και 25 ημέρες πρέπει να κάνει επέμβαση στην σπονδυλική στήλη. Επειδή όμως το χειρουργειο είναι πολύωρο (πάνω από 10 ώρες), πραμένει σε νοσηλεία όλο αυτό το διάστημα, διότι αν έρθει π.χ ένα τροχαίο και χρήζει επείγουσας επέμβασης στο χειρουργείο δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Εντωμεταξύ η πολυήμερη νοσηλεία επιβαρύνει το ασφαλιστικό σύστημα με κάποιες χιλιάδες ευρώ, αφού κάθε κρεβάτι κοστίζει καθημερινά πάνω από 180 ευρώ στο σύστημα, ενώ αν πρόκειται για εντατική πάνω από 480 ευρώ ημερησίως. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ένας προγραμματισμός και εξορθολογισμός δαπανών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς απεβίωσαν πριν μπορέσουν να κάνουν την επέμβασή τους, όπως έχει συμβεί για παράδειγμα στην θωρακοχειρουργική.

 Συμπερασματικά η πρόσληψη προσωπικού για την υγεία δεν συνεπάγεται όπως πολλοί πιστεύουν επιβάρυνση για το ασφαλιστικό και τα δημόσια οικονομικά κατ ανάγκη, αλλά πολλές φορές πέρα από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, σημαίνει και εξοικονόμηση πόρων. Εδώ βρίσκει εφαρμογή η κλασσική παροιμία ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι...

Το σημαντικότερο όλων βεβαια είναι να μην πεθαίνουν ασθενείς πριν προλάβουν να χειρουργηθούν. Όπως μας έλεγε γιατρός, όσο και δύσκολη και αν είναι η επέμβαση κάποιου ασθενή, δικαιούται να πεθάνει στο χειρουργικό κρεβάτι, σε μία προσπάθεια των γιατρών να αντιμετωπίσουν την ασθένειά του και όχι σε κάποιο θάλαμο, περιμένοντας επί εβδομάδες να χειρουργηθεί, χωρίς να εξαντλήσει το περιθώριο των πιθανοτήτων για να ζήσει...

 Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση πρόσληψη 2500 ατόμων στην υγεία θα μετριάσουν το πρόβλημα, αλλά δεν θα το επιλύσουν, ωστοσο δικαιούνται οι πολίτες επιτέλους να εχουν μία δημόσια υγεία ανάλογη των όσων προσέφεραν ως εργαζόμενοι και όχι να αντιμετωπίζονται ως παράπλευρες απώλειες, μιας προσπάθειας, ανώφελων και πολλές φορές λανθασμένων περικοπών.

 Αν ακόμη το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει καταρρεύσει, αυτό το οφειλει στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που ωστόσο δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές του καθημερινά και πολλές φορές μπαίνει στο στόχαστρο των πολιτών, Μερικές φορές δικαίως (αν πρόκειται για τις περιπτώσεις χρηματισμού) τις περισσότερες όμως αδίκως, αφού καταβάλλει κάθε ικμάδα των δυνάμεων για να μπορεί να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, με ελάχιστα μέσα...

 Γ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.thessaliatv.gr/

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΛΑΡΙΣΑ. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις…
Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Το "Κουτλιμπάνειο" όπως το έκτισε ο δωρητής του
 Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2019 17:00 Αφιερώματα Δήμος Λάρισας
 Η πρόσοψη του Δημοτικού Νοσοκομείου στη μορφή που είχε όταν κτίσθηκε με δαπάνες του δωρητή του Ιωάννη Κουτλιμπανά. Φωτογραφία του 1933
Η πρόσοψη του "Κουτλιμπάνειου" Δημοτικού Νοσοκομείου στη μορφή που είχε όταν κτίσθηκε με δαπάνες του δωρητή του Ιωάννη Κουτλιμπανά. Φωτογραφία του 1933
Μετά την απελευθέρωση της Λάρισας το 1881 ήταν αισθητή η απουσία νοσηλευτικού ιδρύματος στην πόλη.

Καθώς οι περισσότεροι Τούρκοι είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα, το ετοιμόρροπο τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο (Χαστανιέ) που βρισκόταν στο Αλκαζάρ, στον χώρο του σημερινού κηποθέατρου, σταμάτησε τη λειτουργία του. Πιο πριν, με εντολή του Τούρκου διοικητή της Γενισεχίρ νοσήλευε και χριστιανούς κατοίκους της πόλης, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις και νοσηλεία από χριστιανούς ιατρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ειδικευθεί σε ξακουστά νοσηλευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Ευρώπης (Αναστάσιος Ζαρμάνης, Κωνσταντίνος Μαρκίδης, Αναστάσιος Αστεριάδης και άλλοι). Με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό Βασίλειο κοντά σ' αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα και πολλοί άλλοι επιστήμονες ιατροί από την "παλιά Ελλάδα"[1].

Όμως η απουσία έστω και στοιχειώδους νοσηλευτικού ιδρύματος στην πόλη, η οποία εν τω μεταξύ είχε ανακηρυχθεί το 1881 πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ήταν εμφανέστατη. Το γεγονός αυτό ανάγκασε κάποιον φιλάνθρωπο και γηραιό δικαστικό κλητήρα, τον Ιωάννη Παπαϊωάννου ή μπαρμπα-Γιάννη να μετατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της κατοικίας του, σε ένα πρόχειρο νοσηλευτήριο ολίγων κλινών. Αλλά η αφιλοκερδής και εθελοντική αυτή πρωτοβουλία, παρά τις αγαθές προθέσεις του εμπνευστού της ήταν προσωρινή και δεν προοιώνιζε κάτι σοβαρό για το μέλλον.

Το 1887 έφθασε στην Ελλάδα για να επισκεφθεί τους συγγενείς του στο Ζάρκο ένας ξενιτεμένος Έλληνας, ο Ιωάννης Αστερίου (ή Αστεριάδης) Κουτλιμπανάς (1827-1892), ο οποίος είχε από πολλά χρόνια εγκατασταθεί στη Ρουμανία, αρχικά στο Ιάσιο και αργότερα στο Πλοέστι, όπου είχε προκόψει επαγγελματικά εμπορευόμενος οικοδομήσιμη ξυλεία. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να δημιουργήσει στη γενέτειρά του ορισμένα κοινωφελή ιδρύματα. Κατά την εδώ παραμονή του επισκέφθηκε και τη Λάρισα και ευτυχής σύμπτωση το έφερε να γνωρίσει τον Διονύσιο Γαλάτη, που ήταν τότε Δήμαρχος της πόλης (1887-1891). Καθώς ο τελευταίος ήταν ενήμερος των αγαθοεργών προθέσεων του Κουτλιμπανά "πείθει τούτον, όπως τας φιλανθρωπικάς ταύτας προθέσεις μη περιορίση μόνον εις την γενέτειράν του αλλά τας επεκτείνει και εν Λαρίση, ιδρύων ιδίοις αναλώμασιν Νοσοκομείον"[2]. Δέχθηκε πρόθυμα την πρόταση του δημάρχου ο Ιω. Κουτλιμπανάς, εκείνο όμως που του ζήτησε ήταν να διαθέσει ο Δήμος το κατάλληλο προς τούτο οικόπεδο. Ο Δήμος ανταποκρίθηκε πάραυτα και η προς τούτο συσταθείσα επιτροπή επέλεξε την τοποθεσία, τη θέση της οποίας ο Μιχαήλ Σάπκας την περιγράφει ως εξής: "Η εκλεγείσα δια το Νοσοκομείον θέσις ήτο εξαιρετική, απέναντι του Ολύμπου και του Κισσάβου, υψηλή, είχε απέναντι το δάσος Γκιμπλή Ορμάν, κατόπιν Λούνα Πάρκ, εξαιρετικώς κατάφυτος εξοχή της πόλεως, ήτο αναπεπταμένη με ορίζοντα ευρύτατον, εκτάσεως 8-10 στρεμμάτων, μη απέχουσα πολύ από την δεξιάν όχθην του Πηνειού"[3].

Αμέσως ο Ιωάννης Κουτλιμπανάς κατέθεσε στο υποκατάστημα Λάρισας της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας το ποσόν των 40.000 δραχμών, επιφυλασσόμενος να συμπληρώσει τη δωρεά με επιπλέον ποσόν μετά την επιστροφή του στη Ρουμανία.

Τον Φεβρουάριο του 1889 έγινε η επίσημη τελετή θεμελίωσης του Νοσοκομείου από τον μητροπολίτη Λαρίσης Νεόφυτο Γ΄. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Διονύσιος Γαλάτης, οι υπόλοιπες αρχές της πόλης, ο δωρητής Ιωάννης Κουτλιμπανάς και πλήθος κόσμου. Σε ειδική κρύπτη που είχε λαξευθεί στο θεμέλιο λίθο τοποθετήθηκαν όλα τα κυκλοφορούντα τότε μεταλλικά νομίσματα και σε μια επιφάνειά του σκαλίσθηκε η επιγραφή: «Επί Βασιλείας Γεωργίου Α΄, Δημάρχου Διονυσίου Γαλάτη, εν σωτηρίω έτει 1889, μηνί Φεβρουαρίω, ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Πολιτικού Νοσοκομείου αναλώμασιν Ιωάννου Αστερίου Κουτλιμπανά».

Η δημιουργία του πρώτου οργανωμένου νοσηλευτικού ιδρύματος στη νεότερη ιστορία της Λάρισας, όνειρο και επιδίωξη όλων των πολιτών μετά την απελευθέρωση, γινόταν πραγματικότητα. Και αυτό οφειλόταν στους οραματισμούς του δημάρχου Διονυσίου Γαλάτη, στη γενναιοδωρία του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Κουτλιμπανά και αργότερα στην φιλαλληλία του μητροπολίτου Λαρίσης Νεοφύτου Πετρίδη. Με ζήλο και ταχείς ρυθμούς άρχισε η ανέγερση του νοσοκομείου. Τον Μάιο του 1890 ο δωρητής επέστρεψε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Ρουμανία και απέστειλε αμέσως και άλλες 11.359 δρχ. προς ολοκλήρωση του έργου. Εν τω μεταξύ αλλεπάλληλοι φιλανθρωπικοί χοροί και έρανοι συγκέντρωσαν και νέα ποσά, οι εργασίες επισπεύστηκαν και τον Νοέμβριο του 1890 «…πενταμελής επιτροπή παραλαμβάνει το κατάστημα». Στις 10/22 Νοεμβρίου 1890, είκοσι μήνες μετά την τελετή θεμελίωσης, οι εφημερίδες της Λάρισας γράφουν: «Από του παρελθόντος Σαββάτου οι εις το Πολιτικόν ενταύθα Νοσοκομείον δια χρημάτων του Δήμου μας νοσηλευόμενοι ασθενείς[4], μετηνέχθησαν εις το δαπάναις του εν Ρωμανία διαμένοντος ομογενούς κ. Ι. Αστ. Κουτλιμπανά ανεγερθέν Νοσοκομείον «Ρήγας Φερραίος». Ο Ιωάννης Κουτλιμπανάς δεν μπόρεσε δυστυχώς να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Νοσοκομείου, αλλά όρισε ως διευθυντή του Ιδρύματος τον ανεψιό του Θωμά Σκανδάλη

Τη Λάρισα ο Κουτλιμπανάς την επισκέφθηκε εκ νέου τον Απρίλιο του 1891 για να επιβλέψει τις εργασίες ανέγερσης του ξενοδοχείου (Ξενών των Ζαρκινών) που έκτισε για τους συμπατριώτες του στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου (Αρναούτ μαχαλά). Παρέμεινε στην πόλη μέχρι το 1892, χρονολογία κατά την οποία αποπερατώθηκε το κτίριο και άρχισε να λειτουργεί[5], και κατόπιν επέστρεψε στο Πλοέστι. Όμως λίγες εβδομάδες μετά την επιστροφή του στη Ρουμανία υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και απεβίωσε κάπως πικραμένος από διάφορα γεγονότα και χωρίς να μπορέσει να δει σε πλήρη δράση τους καρπούς των δωρεών του. Προς τιμήν του το 1895 η δημοτική αρχή μετονόμασε το ίδρυμα από «Ρήγας Φερραίος» σε "Κουτλιμπάνειον Δημοτικόν Νοσοκομείον Λαρίσης" και τοποθέτησε στον προαύλιο χώρο την προτομή του, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Όπως διακρίνεται και στη φωτογραφία, το νοσοκομείο στην αρχική του κατασκευή ήταν ισόγειο, με μια μικρή ανωδομή στο κέντρο της πρόσοψης. Είχε κατά τη συνήθεια της εποχής ευρείς θαλάμους, με ανεπτυγμένα 50-60 κρεβάτια, εργαστήρια, γραφεία, θαλάμους απομόνωσης, αποθήκες, μαγειρεία και πολλούς άλλους βοηθητικούς χώρους. Ο φωτογράφος είναι άγνωστος και ως χρονολογία λήψης θεωρείται το έτος 1933.

-----------------------------------------------------

[1]. "Παλιά Ελλάδα" εννοούσαν την περίοδο εκείνη τον Μοριά, τη Ρούμελη και τις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες είχαν απελευθερωθεί έπειτα από την Επανάσταση του 1821.

[2]. Γρηγορίου Αλέξανδρος, Ιωάννης Αστεριάδης Κουτλιμπανάς (1827-1892). Ο ομογενής επιχειρηματίας και ευεργέτης της Λάρισας, εφ. "Ελευθερία", φύλλο της 25ης Ιουνίου 2017.

[3]. Απόσπασμα από τις χειρόγραφες "Αναμνήσεις" του παλαιού δημάρχου της Λάρισας Μιχαήλ Σάπκα.

[4]. Εδώ ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ως "Πολιτικόν Νοσοκομείον" εννοεί το ιδιωτικό νοσηλευτήριο του Ιωάννη Παπαϊωάννου.

[5]. Η λειτουργία του ξενοδοχείου των Ζαρκινών δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί σ' αυτό κατέφευγαν τελικά διάφορα ανήθικα και φυγόδικα άτομα. Το γεγονός λύπησε τον δωρητή, παρ' όλα αυτά όμως έδωσε την συγκατάθεσή του να κλείσει, έπειτα από προτροπή της Κυβέρνησης,. Για την ιστορία του κτηρίου αυτού βλέπε: Παπαθεοδώρου Νικόλαος, Ο Ξενώνας των Ζαρκινών και το πρώτο Υφαντουργείο του Γεωργ. Πατσάλη, εφ. "Ελευθερία", Λάρισα, φύλλο της 14ης Φεβρουαρίου 2018.

 

Του Νικ. Αθ. Παπαθεοδώρου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Ανακαινισμένοι χώροι για τα επείγοντα στο ΓΝΛ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ *ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ * ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

 Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος με τη διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Κατερίνα Παλιογιάννη, στους ανακαινισμένους χώρους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος με τη διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Κατερίνα Παλιογιάννη, στους ανακαινισμένους χώρους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών
Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου, θα λειτουργήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στους νέους αναμορφωμένους χώρους, καθώς ο ανάδοχος του έργου μετά τις καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης αλλά και την παράταση της συμβατικής υποχρέωσης ολοκλήρωσε τις εργασίες και εντός των ημερών θα παραδώσει το έργο στην αρμόδια επιτροπή.

Μοναδική εκκρεμότητα για την παράδοση του έργου είναι η παραλαβή του ειδικού μηχανήματος για τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών, που τέθηκε υπό αμφισβήτηση -εξετάστηκε η προοπτική να μην γίνει η προμήθεια προς όφελος πρόσθετων εργασιών στους χώρους του ΤΕΠ- αλλά τελικώς θα παραληφθεί σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Το νέο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου θα λειτουργήσει με όρους της σύγχρονης επείγουσας Ιατρικής και με χαρακτηριστικό στοιχείο τη διαλογή των ασθενών, που θα εξασφαλίζει τον μειωμένο χρόνο αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών. Στους νέους αναμορφωμένους χώρους θα λειτουργεί η Γραμματεία με τους χώρους αναμονής, η διαλογή των ασθενών με 4 κρεβάτια, ο ενιαίος χώρος χειρουργικού παθολογικού, όπου θα βρίσκονται οι γιατροί του τμήματος με 9 κρεβάτια, το χειρουργείο και το τμήμα βραχείας νοσηλείας με 8 κρεβάτια.

Οι εργασίες για την αναμόρφωση των νέων χώρων, το κόστος των οποίων ανήλθε σε 100 χιλιάδες ευρώ, ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και απομένουν μικροπαρεμβάσεις από τον εργολάβο, καθώς και η παραλαβή του μηχανήματος με τη σειρά προτεραιότητας, γεγονός που υποχρεώνει τη διοίκηση του ιδρύματος να προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες τον καθαρισμό των χώρων και την τοποθέτηση του εξοπλισμού προκειμένου να τεθεί το τμήμα σε λειτουργία. Αν και, όπως επισήμανε χθες ο αναπλ. διοικητής Δημήτρης Λιόλιος, έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας η ανανέωση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ, αίτημα που παραμένει στο Υπουργείο Υγείας.

Εφόσον η τοποθέτηση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των μηχανημάτων ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο, εκτιμά η διοίκηση του Νοσοκομείου, το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα, χωρίς πάντως να προσδιορίζεται ακριβώς η ημέρα.

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΡΑΜΠΕΣ…

Στο μεταξύ με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών στο ΤΕΠ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ διοίκησης του Νοσοκομείου και Δήμου Λαρισαίων για σειρά παρεμβάσεων στην είσοδο του τμήματος επί της οδού Γεωργιάδου με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενοφόρων για τη διακίνηση των ασθενών.

Οι δύο πλευρές, ως γνωστόν, συμφώνησαν στην ανάγκη επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά και της στάθμευσης των επιβατικών αυτοκινήτων, που εμποδίζουν πολλές φορές την ομαλή διακίνηση των ασθενών. Έτσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα απαγορευτεί η στάθμευση των επιβατικών αυτοκινήτων στη Γεωργιάδου από την πλευρά του Νοσοκομείου με τον Δήμο να προχωρά σε διαγραμμίσεις, απαγορευτικές πινακίδες και κορίνες ενώ το Νοσοκομείο θα αναλάβει να κατασκευάσει ειδική ράμπα για τα ασθενοφόρα, ειδική ράμπα για την είσοδο των ΑμεΑ, καθώς και θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ μπροστά στους χώρους όπου λειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία.

 

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Συμφωνία στήριξης για τις Εντατικές των νοσοκομείων

ΜΕΤΑΞΥ 5ης ΥΠΕ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ *ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ * ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΛ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Από τη συνάντηση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων

Στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε ένα κρεβάτι, πολύτιμο για τη δημόσια υγεία, συμφώνησαν οι διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν προχθές το μεσημέρι στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ με αφορμή το καμπανάκι της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας για τα λειτουργικά της προβλήματα, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, που συζητήθηκε στη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρευρέθηκαν τόσο ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου και μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου κ. Απ. Κομνός όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθηγητής Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματα των μονάδων τους αναδεικνύοντας ως σημαντικότερο αυτό της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αντίστοιχα, πέραν της διαρκούς ανάγκης για ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών.

Ο κ. Κομνός μάλιστα χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι η ΜΑΦ του Γενικού Νοσοκομείου ενώ λειτουργεί με 8 κρεβάτια δεν έχει ενταχθεί στον Οργανισμό εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού για την ενίσχυσή της και να υποχρεώνεται να λειτουργήσει με το προσωπικό που διαθέτει για τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ!

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπου χρειάζεται, καθώς και με ένταξη της ΜΑΦ στον Οργανισμό Εσωτερικής λειτουργίας του νοσοκομείου, αιτήματα που έκανε αποδεκτά ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου.

«Όσα περισσότερα κρεβάτια λειτουργούν τόσο καλύτερα είναι για το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος προηγουμένως έθεσε εκ νέου τα προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων εκτιμώντας ότι τον επόμενο ενάμιση χρόνο η κατάσταση σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία θα επιδεινωθεί καθώς αναμένεται μαζική έξοδος γιατρών λόγω συνταξιοδότησης.

Παράλληλα ζήτησε από την 5η ΥΠΕ να προχωρήσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης με επικουρικούς γιατρούς όσων τμημάτων και κλινικών αντιμετωπίζουν προβλήματα υλοποίησης προγραμμάτων εφημεριών ή κινδύνους αναστολής της λειτουργίας του μέχρι την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμων θέσεων.

ΙΣΛ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ

Στο μεταξύ την πλήρη αντίθεσή του με την υπουργική απόφαση, που αφορά στην αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ασκώντας σκληρή κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Στην ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Οι γιατροί όμηροι ενός στρεβλού νομοθετήματος του αν. υπουργού. Υγείας κ. Π. Πολάκη» ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:

«Η προχθεσινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αφορά στην αναστολή άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, με μοναδική προϋπόθεση την άσκηση ποινικής δίωξης και όχι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του ιατρικού μένους, του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και γιατρού κ. Π. Πολάκη.

Η ανωτέρω απόφαση, στο άρθρο 4 και περίπτωση γ’ αναφέρει πως ο ΠΙΣ υποχρεούται σε αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος αν: «ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον γιατρού για τα αδικήματα της περίπτωσης ε΄ του άρθρου 114 του ν.4600/2019». Δηλαδή «για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και για αισχροκέρδεια».

Καταργείται δηλαδή αυτόματα το τεκμήριο αθωότητας των γιατρών της χώρας, αντιβαίνοντας σε κάθε Ευρωπαϊκή Οδηγία (άρθρο 3 της Οδηγίας 2016/343/ΕΕ) και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 6 του Ν4596/2019).

Βάζει στο ίδιο σακί τα πλημμελήματα με τα κακουργήματα και θέτει σε πολυετή ομηρία τους γιατρούς, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις για να τελεσιδικήσει ένα πλημμέλημα χρειάζεται μια οκταετία, ενώ το κακούργημα μπορεί να πάει μέχρι και δεκαπενταετία.

Θεωρούμε πως με την πρόσφατη υπουργική απόφαση γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης και διαπόμπευσης του ιατρικού κόσμου, καταστρέφεται η επαγγελματική σταδιοδρομία, αρκετές θέσεις γιατρών, κυρίως των δημόσιων δομών θα καταστούν ανενεργείς, ενώ από την άλλη μεριά ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την άνθιση του φαινομένου των δικαστικών διώξεων «εργολαβικά».

 Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή ότι παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ποικίλες συνταγματικές διατάξεις και κυρίως τη νομοθετική εξουσιοδότηση του υπουργού.

Ζητάμε την αρωγή του ΠΙΣ και την άμεση προσβολή των απαράδεκτων αυτών διατάξεων στο ΣτΕ».

Του Δημ. Κατσανάκη

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

 

Διαμαρτυρήθηκαν για ελλείψεις στο χώρο της Υγείας

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 5ης ΥΠΕ ΝΕΣΤ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία και ειδικά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπως και την κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, έθεσαν στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας εκπρόσωποι τοπικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας.

Η κινητοποίηση έγινε στην έδρα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων συναντήθηκαν με τον διοικητή Νέστορα Αντωνίου.

Οι εκπρόσωποι φορέων αναφέρθηκαν σε ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα. Παράλληλα, επισήμαναν «εικόνα εγκατάλειψης στα Κέντρα Υγείας», ενώ πρόσθεσαν ότι «το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι αναγκασμένο να τροφοδοτεί και άλλα νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών τους». Συνάμα τέθηκε και το θέμα της υποχρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου ανέφερε σχετικά με τις ελλείψεις ότι «προφανώς και υπάρχουν προβλήματα, αλλά τόσο η Λάρισα όσο και η Θεσσαλία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες περιοχές». Στο θέμα των Κέντρων Υγείας τόνισε ότι «υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης τα τελευταία 30 χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι «τρέχουν» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης. Σχετικά με το θέμα των χρηματοδοτήσεων ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ επισήμανε ότι «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, την περίοδο των… παχιών αγελάδων είχε προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια και με βάση τα 43 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός έφτασε στα 55 εκατ. ευρώ».

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

Κινητοποιήσεις ΕΙΝΚΥΛ, Τρίτη 23-4-2019, ώρα 12:30 στην 5η ΥΠΕ και στάση εργασίας

Σε κοινό μέτωπο για τα νοσοκομεία καλεί η Περιφέρεια

ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΗΝ «Ε»: ΕΥΛΟΓΗ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Σε κοινό μέτωπο για τα νοσοκομεία καλεί η Περιφέρεια
Σε κοινό μέτωπο για την προάσπιση των δημόσιων δομών υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί ο κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στην «Ε» για τις αντιδράσεις που προκαλεί η κατανομή ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και τα προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι «η υποστελέχωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δημιουργεί μείζον ζήτημα στη λειτουργία του ως Τριτοβάθμιου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υποδέχεται σοβαρά περιστατικά από όλη την Κεντρική Ελλάδα».

Ενώ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και άλλων Γενικών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρεια, χαρακτήρισε «εύλογη την έντονη ανησυχία του ιατρικού κόσμου για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας στη Λάρισα και τη Θεσσαλία».

Τόνισε πως: «Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της ΕΙΝΚΥΛ και θα αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση - διαβούλευση με την 5η ΥΠΕ, τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς, προκειμένου να συζητηθούν υπεύθυνα και ανοιχτά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και να τεθεί ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποδείξει στην πράξη την κοινωνική της ευαισθησία και στηρίζει με συνέπεια κάθε προσπάθεια για την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στη δημόσια υγεία, υπό όρους αξιοπρέπειας και τη διαφύλαξη και αναβάθμιση του επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το κράτος εκείνο, όπου οι πλούσιοι προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι ένα κράτος όπου οι φτωχοί αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία».

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είχε ζητήσει την κάλυψη 44 κενών θέσεων γιατρών από τις οποίες το Υπουργείο, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, θα καλύψει μόνο τις 10, ενώ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, από τις 32 θέσεις που ζητήθηκαν προκηρύχθηκαν οι μισές και εγκρίθηκαν μόνο 6, ενώ οι υπόλοιπες 16 θέσεις παραμένουν μπλοκαρισμένες. Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση, στο ΓΝΛ είναι κατά 2,5 εκατ. ευρώ μικρότερη, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η όποια μικρή αύξηση απορροφήθηκε από τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ, που πριν χορηγούνταν από τα εξωτερικά φαρμακεία.

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Ανακοίνωση Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝΛ, αναφορικά με την ανακατανομή θέσεων 5ης ΥΠΕ.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύσκεψη για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χρηματοδότηση στα νοσοκομεία για ασφαλή περίθαλψη!

ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ «ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ» ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

 Χρηματοδότηση στα νοσοκομεία για ασφαλή περίθαλψη!
Έντονες ανησυχίες στον ιατρικό κόσμο της Λάρισας συνεχίζει να προκαλεί το «ψαλίδισμα» των ιατρικών εξετάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα η διακοπή τους στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία του ιδρύματος μετά από σχετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου κλινικής Μικροβιολογίας και κλινικής Χημείας του ιδρύματος.

Με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για τη διακοπή των εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων «δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας» και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επιχειρεί να διαψεύσει την επιχειρηματολογία του Εργαστηρίου για έλλειψη αντιδραστηρίων και με ανακοίνωσή της παραθέτει στοιχεία για τις εργαστηριακές εξετάσεις διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα «ψαλίδι» στις εξετάσεις του Νοσοκομείου.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Την ανάγκη άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και με ανακοίνωσή του «εκφράζει την έντονη ανησυχία του, μετά από τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο περί «ψαλιδίσματος» σειράς εξετάσεων στο ΠΓΝΛ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, που θεωρούνται απαραίτητες για τη διάγνωση ορισμένων ιογενών κυρίως νόσων, όπως π.χ. η ηπατίτιδα.

Δυστυχώς, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών, δεν άγγιξε μόνο τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των ακριτικών περιοχών και των νήσων του Αιγαίου, αλλά και αυτά της ενδοχώρας.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων μας δεν επαρκεί για μια αξιόπιστη, ποιοτική και ασφαλή περίθαλψη των πολιτών της Θεσσαλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής» διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα με έκτακτη χρηματοδότηση, ώστε «η δημόσια υγεία, να μην δοκιμάζεται περιοδικά, όταν μάλιστα μπαίνουν εμπόδια στην ανίχνευση σοβαρών μεταδοτικών ιογενών νοσημάτων».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΛ

Έκπληκτη δηλώνει η διοίκηση του νοσοκομείου με το χθεσινό δημοσίευμα και με ανακοίνωσή της επιχειρεί να διαψεύσει το «ψαλίδισμα» των εξετάσεων παραθέτοντας αριθμούς χωρίς πάντως να απαντά για τη διακοπή των εξετάσεων από το Εργαστήριο κλινικής Μικροβιολογίας και κλινικής Χημείας στα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία –η αναπληρώτρια διοικήτρια κα Ανθή Χαλιβέρα μάλιστα ερωτηθείσα παρέπεμψε για απαντήσεις στη διευθύντρια του Εργαστηρίου καθηγήτρια Έφη Πετεινάκη!

Όπως αναφέρει στην απάντησή της η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Με έκπληξη η διοίκηση του Νοσοκομείου ανάγνωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 02-04-2019, με θέμα «Ψαλίδι» σε εξετάσεις στο ΠΠΓΝΛ!

Ωστόσο οι αριθμοί το διαψεύδουν. Παρατίθενται ενδεικτικά στοιχεία:

Στο έτος 2018 διενεργήθηκαν από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Νοσοκομείου 3.898.353 εξετάσεις στους 78.155 νοσηλευόμενους ασθενείς, στους 68.888 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), στους 132.457 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και στους 39.916 ασθενείς, οι οποίοι προσήλθαν στα ιατρεία στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 διενεργήθηκαν από τα αντίστοιχα εργαστήρια του Νοσοκομείου περίπου 950.000 εξετάσεις.

Παρά το γεγονός ότι για το οικονομικό έτος 2019 ο Προϋπολογισμός του Νοσοκομείου εγκρίθηκε από το Υπουργείο την 27-03-2019, λόγω του διαχωρισμού των δύο Νοσοκομείων και παρά την αλλαγή των αναλυτών των εργαστηρίων και των λειτουργικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν, διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξε κανένα «ψαλίδι» στις εξετάσεις του Νοσοκομείου.

Κριτήριο και τελικός στόχος της Διοίκησης είναι η βέλτιστη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες που εμπιστεύονται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και για τον σκοπό αυτό η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Λάρισας απαντά με αριθμούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας έφερε εκ νέου στη Βουλή, ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με αφορμή τη διακοπή εκτέλεσης σειράς εξετάσεων του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, όπως έγραψε χθες η «Ελευθερία».

Ο κ. Κέλλας ρωτά τον υπ. Υγείας σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα η λειτουργία του Εργαστηρίου και η αξιόπιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Θεσσαλίας.

 

Δ.Κ.

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Ομιλίες από την Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ

Η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει δύο Ομιλίες με θέμα: «Οξεία Αναπνευστική Ανεπάρκεια: Ο Ρόλος της Ρινικής Οξυγονοθεραπείας Υψηλής Ροής (HIGH FLOW NASAL CANNULA)» και “Έγκαιρη Αναγνώριση της Σήψης στο ΤΕΠ”” τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 14:30, στην αίθουσα της Πνευμονολογικής Κλινικής (1ος Όροφος, ΄Γ πτέρυγα).

Ομιλητές: Ελένη Ισχάκη, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Ιωάννης Πανταζόπουλος, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Επιμελητής Β΄του ΓΝ Ηρακλείου «Βενιζέλειο», Εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής κ. ΚΙ Γουργουλιάνης

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr

 

Με ξεχωριστές διοικήσεις μετά από επτά χρόνια τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

Πράξη έκανε το υπουργείο Υγείας την από καιρού προαναγγελία περί διοικητικού διαχωρισμού των δύο νοσοκομείων της Λάρισας.

Έτσι, στο νομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου, συμπεριλήφθηκε και η διάταξη που προβλέπει πως το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, θα έχουν πλέον δύο διαφορετικές διοικήσεις.

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

 

Κραυγή αγωνίας για Ιατρική Σχολή και ΠΓΝΛ

ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 Κραυγή αγωνίας για Ιατρική Σχολή και ΠΓΝΛ
Κραυγή αγωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής αλλά και τη διατήρηση του Τριτοβάθμιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έβγαλαν από το αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο καθηγητές – μέλη ΔΕΠ αλλά και φοιτητές Ιατρικής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες.

Όλοι τους κατέθεσαν την αγωνία για το μέλλον ενώ αναφερόμενοι στη σχέση τους με τους γιατρούς του ΕΣΥ τόνισαν πως δεν υπάρχει καμία ρήξη καθώς ναι μεν υπάρχει συνεργασία και οι ρόλοι τους είναι διακριτά διαφορετικοί.

*Πρώτος μίλησε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας που αρχικά έφερε στη μνήμη του τη «μάχη» που δόθηκε για να πάρει τον χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού το τότε νέο νοσοκομείο. «Η κοινωνία της Λάρισας έδωσε μεγάλη μάχη και άξιζε τον κόπο αφού το στοίχημα κερδήθηκε. Έγινε ένα από τα πιο παραγωγικά νοσοκομεία. Τον Σεπτέμβριο κλείνει 20 χρόνια και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και ανέτρεψε τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και την εσωτερική μετανάστευση για λόγους υγείας» σημειώνοντας πως το 45% των ασθενών δεν είναι από τη Λάρισα.

Για το Ιατρικό Τμήμα είπε πως βλέπει το Νοσοκομείο ως προέκτασή του. Σχεδόν το 70% μελών ΔΕΠ δραστηριοποιούνται εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο. «Το Ιατρικό Τμήμα προχώρησε σε μια γενναία απόφαση με τη δημιουργία ενός καινούριου προγράμματος σπουδών με παροχή σύγχρονης εκπαίδευσης στους φοιτητές. Το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου έχει ως μέλημα να προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση στους φοιτητές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες και βεβαίως δεν εξέφρασε ποτέ την πεποίθηση πως αυτοί οι στόχοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους λειτουργούς υγείας, τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτούς όχι μόνο τους θεωρούμε καθημερινούς συνεργάτες στην αγωνία μας. Υπάρχει διάθεση για να τους βοηθήσουμε. Με χαρά μας είδαμε πολλούς από αυτούς να εξελίσσονται και να παίρνουν θέσεις μελών ΔΕΠ».

Γι’ αυτό αναρωτήθηκε «Πώς είναι δυνατόν ποτέ να υπάρχει αντιπαράθεση και το Ιατρικό Τμήμα να μην σέβεται τη δουλειά των γιατρών του ΕΣΥ όταν τους γιατρούς που θα βγάλουμε θα επανδρώσουν το σύστημα υγείας και θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες» προσθέτοντας πως «Μας ενδιαφέρει η τύχη όλων γιατί όλοι περνούν από την Ιατρική Σχολή».

Εν συνεχεία ο κ. Γιαννούκας διευκρίνισε ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν είναι εχθροί του συστήματος. «Παλεύουμε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και υψηλού επιπέδου Ιατρική Σχολή. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση». Απηύθυνε κάλεσμα στους θεσμικούς παράγοντες «να πάρουν θέση για το αν θέλουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο Ιατρικό Τμήμα και Τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο».

Ακόμα διέκρινε προσπάθεια κατακερματισμού «υπαρχόντων εργαστηρίων, ίδρυση κλινικών και εργαστηρίων του ΕΣΥ στο ΠΓΝΛ και από την άλλη πλευρά λένε πως θέλουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου. Το Πανεπιστημιακό χρειάζεται κτιριολογική επέκταση για να λειτουργήσει σωστά. Καινούρια χειρουργεία και καινούριες πτέρυγες» κατέληξε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.

*O πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης εξήγησε πως ενώ είδε το «χτίσιμο» του ΠΓΝΛ από την αρχή ξαφνικά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί «το αυτονόητο δικαίωμά τους να είναι και καλοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας αλλά και να θέλουν παράλληλα να είναι και γιατροί ασκώντας το επάγγελμά τους αξιοπρεπώς». Επίσης ξεκαθάρισε πως το Τμήμα Ιατρικής έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλου του Πανεπιστημίου.

*Εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Λάρισας ο κ. Σέργιος Βουτυρίτσας είπε πως «θα στηρίξουν τις κινήσεις του Πανεπιστημίου και τα αιτήματά του γιατί μόνο οφέλη θα έχουμε από την αναβάθμιση προγράμματος σπουδών και τη δημιουργία των κλινικών που προτείνονται από τους δασκάλους μας» φέρνοντας ως παράδειγμα την κλινική των Επειγόντων Περιστατικών και το εργαστήριο της Ιατροδικαστικής.

*Στη συνέχεια μίλησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου που υπογράμμισε πως «Βάλαμε τη Λάρισα στον διεθνή χάρτη. Το εργαστήριό μου είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κι άλλες κλινικές συνεργάζονται με αυτόν ή με άλλες ευρωπαϊκές μονάδες. Η ερευνητική δραστηριότητα είναι έντονη. Έχουμε αναγνωρίσιμα μέλη ΔΕΠ. Συνέδρια, βιβλία και άλλα».

Για τη χρηματοδότηση είπε πως «το κράτος δίνει μόνο το 1%. Την υπόλοιπη χρηματοδότηση την έφεραν τα μέλη ΔΕΠ». Χαρακτηρίζοντας την έρευνα ως μοχλό ανάπτυξης.

* Ο εκπρόσωπος της συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής κ. Κωνσταντίνος Μαλίζος, ως ένας εκ των παλιότερων που «άνοιξαν την πόρτα» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, έκανε μια ιστορική αναδρομή για την Ιατρική Σχολή. Μετά από 20 χρόνια συμπέρανε για το κοινό έργο που παρήχθη πως θα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για όλη την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο για τη Λάρισα. «Έχουμε ασθενείς από όλη την Ελλάδα» είπε.

Για τις παραμέτρους υπογράμμισε πως η κρίση ήταν η σημαντικότερη λόγω περικοπών αφού «χάσαμε συναδέλφους, στελέχη, νεολαία και δεν έχουμε εμπλουτισμό με νέο κόσμο».

Για τους νέους ορίζοντες σπουδών, το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τα… παράλογα είπε πως

«Ιδρύουμε Τμήματα που θα δομούνται και θα στελεχωθούν έτσι ώστε να δώσουν υψηλή στάθμη στις υπηρεσίες που θα παρέχουν και την ίδια στιγμή να εμφανίζονται παράνομες δράσεις, μη τοποθέτησης Τμημάτων που έχουν θεσμοθετηθεί με ΦΕΚ αυτής της κυβέρνησης και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν μανιτάρια». Αναρωτήθηκε μάλιστα αν τα παρακολουθεί αυτά η κεντρική διοίκηση, δηλαδή η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Χαρακτήρισε λανθασμένο και εμπρηστικό τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν στον Τύπο συνάδελφοι και συνεργάτες του από το ΕΣΥ, (διευθυντές και επιμελητές).

Όσον αφορά στις λίστες αναμονής των χειρουργείων είπε πως ενώ στο εξωτερικό η διαχείριση γίνεται από τους ειδικούς, στην Ελλάδα θα γίνεται από υπαλλήλους μη γνώστες του αντικειμένου χαρακτηρίζοντάς το ως παγκόσμια πρωτοτυπία με ειρωνικό τρόπο.

*Στη συνέχεια η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Έλενα Αρναούτογλου παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί στο χειρουργείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την κλινική Αναισθησιολογίας και απ’ όλες τις κλινικές, με σκοπό να δώσει μια εικόνα στους παρευρισκόμενους του ποια είναι η προσφορά του Τμήματος Ιατρικής πρωτίστως στο ΕΣΥ και στον ασθενή της Κεντρικής Ελλάδας.

Χαρακτήρισε το κλινικό χειρουργικό έργο που γίνεται στο ΠΓΝΛ εξαιρετικό, που επιστημονικά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος όχι μόνο πανελληνίως αλλά διεθνώς.

«Αναμφίβολα οι Πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν με την αρωγή των γιατρών του ΕΣΥ που προσφέρουν ισότιμο έργο και δεν πρέπει να υποτιμάται» από την άλλη όμως συνέχισε η κ. Αρναούτογλου «θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτό το πλέον προηγμένο χειρουργικό έργο του ΠΓΝΛ επιτυγχάνεται από τον συντονισμό και την καθοδήγηση καθηγητών που υπηρετούν στις χειρουργικές κλινικές οι οποίοι από τη φύση του πανεπιστημιακού τους έργου οφείλουν να παράγουν διαρκώς κλινικό, διοικητικό, οργανωτικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο με αποτέλεσμα να φέρνουν νέα γνώση και νέες σύγχρονες τεχνικές».

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα πως «αντί να υπάρχει, να προστατευτεί ο πανεπιστημιακός χαρακτήρας του νοσοκομείου υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια απαξίωσης».

*Από την πλευρά του ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας κ. Σπυρίδων Ποταμιάνος μίλησε για ευθύνες συγκεκριμένων ανθρώπων για τα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς όμως να αναφέρει τα ονοματεπώνυμά τους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Μίλησε για την προσφορά του Τομέα Παθολογίας και την «ηρωική προσπάθεια των γιατρών του ΕΣΥ και του Πανεπιστημιακού».

Συνέχισε για τις ελλείψεις στα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία που οδηγούν στην παραπομπή των ασθενών στα ιδιωτικά εργαστήρια. «Ενισχύουμε με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα». Μίλησε για τις συχνές ζημίες οργάνων που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε στη μη αποδοχή δωρεών με άστοχα προσχήματα φέρνοντας και παραδείγματα με πλυντήρια, σαπούνια και πολλά χαμένα χρήματα…

Έκλεισε με την «προσπάθεια διάλυσης της γαστρεντερολογικής κλινικής που γίνεται από κάποιους».

*Εν κατακλείδι η καθηγήτρια Ακτινολογίας και πρόεδρος των μελών ΔΕΠ κ. Ευτυχία Καψαλάκη χαρακτήρισε ανακριβή τα «δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο». Αφού έκανε μια αναφορά στη συμβολή της εφημερίδας «Ελευθερία» το 1999, για τον χαρακτηρισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τόνισε πως σήμερα 20 χρόνια μετά η εφημερίδα πρέπει «να έχει το ίδιο όραμα και τους ίδιους στόχους».

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Λύση η αύξηση του χειρουργικού χρόνου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ Κ. ΜΑΛΙΖΟΥ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Κ. ΦΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Γ. ΤΖΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ

 Λύση η αύξηση του χειρουργικού χρόνου
Την ανάγκη αύξησης του χειρουργικού χρόνου προκειμένου να εξυπηρετούνται τα χειρουργικά περιστατικά και να μειώνεται ο αριθμός των αναβολών χειρουργείων τονίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους οι διευθυντές των κλινικών του ΠΓΝ Λάρισας Ορθοπαιδικής, Νευροχειρουργικής και Χειρουργικής, καθηγητές κ. Κώστας Μαλίζος, Κώστας Φουντάς και Γιώργος Τζοβάρας.

Στην επιστολή τους οι τρεις καθηγητές υποστηρίζουν ότι στο ΠΓΝ Λάρισας «δεν λειτούργησαν ποτέ καθημερινά όλες οι αίθουσες χειρουργείου από την κατασκευή του μέχρι σήμερα» και επικρίνουν την πολιτεία γιατί δεν μεριμνά για τη στελέχωση των χειρουργείων με προσωπικό, τον εκσυγχρονισμό τους και την επέκταση του χειρουργικού χρόνου, έτσι ώστε να μειωθούν οι αναμονές, οι καθυστερήσεις και οι συνακόλουθες επιβαρύνσεις στην υγεία των ασθενών.

Αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή τους οι τρεις καθηγητές αναφέρουν:

«Η “λίστα αναμονής” ασθενών προς χειρουργείο έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα συστηματικής και παρατεταμένης προστριβής μεταξύ των κλινικών Ορθοπαιδικής, Νευροχειρουργικής, Χειρουργικής και άλλων κλινικών και της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπως και της Διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Οι γιατροί της Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝΛ, από την αρχική εφαρμογή της, έχουν στείλει κατ’ επανάληψη επιστολές (53550/8-11-2017, 6175/6-2-2018, 9738/27-2-2018) -και έχουν κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί προφορικά - στις οποίες εκφράζουμε τις απόψεις μας σε σχέση με την αδυναμία εφαρμογής του μέτρου στις σημερινές συνθήκες δραματικής έλλειψης χειρουργικού χρόνου. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συνεχίζει να τις αγνοεί, δεν αναλαμβάνει τις ανάλογες ευθύνες και υποχρεώσεις, και αντ’ αυτών προκαλεί δημόσια, υποκινώντας σε δημόσιες καταγγελίες τούς εύλογα διαμαρτυρόμενους για τις καθυστερήσεις ασθενείς (!).

Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να γνωρίσουν ότι στις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του ΠΓΝ Λάρισας η εφαρμογή του μέτρου είναι ανέφικτη.

Η καθυστέρηση διεκπεραίωσης προγραμματισμένων χειρουργείων προκύπτει από την περιορισμένη διαθεσιμότητα αιθουσών και προσωπικού χειρουργείων, τις περικοπές του προϋπολογισμού, την αύξηση και διεύρυνση των ενδείξεων χειρουργικής θεραπείας, την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών στο ΠΓΝ Λάρισας, λόγω του περιορισμού της απόδοσης μικρότερων μονάδων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και παράλληλα της αυξημένης προσέλευσης που προκαλεί η εμβέλεια του υψηλής απόδοσης ιατρικού έργου, που αποδίδεται στο νοσοκομείο μας. Δυστυχώς, οι κανονισμοί εφαρμογής της “λίστας” που επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας υπονοούν ως υπεύθυνο παράγοντα ύπαρξης “λίστας” την ιατρική ιδιοτέλεια, αγνοώντας τις υπόλοιπες παραμέτρους. Η τελευταία δε εγκύκλιος του γεν. γραμματέα του Υπ. Υγείας παραβιάζει ωμά τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, που έχει ισχύ νόμου, αποκόπτοντας την ευθύνη διαχείρισης του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό, από τη στιγμή της εγγραφής του ασθενούς στη “λίστα”, ενώ οι Διοικητικοί Μηχανισμοί των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών αποποιούνται κάθε ευθύνη, η οποία επιρρίπτεται εξ ολοκλήρου στους θεράποντες χειρουργούς.

Ενδεικτικά της σοβαρότητας του προβλήματος είναι τα στοιχεία από τη “λίστα αναμονής” της Ορθοπαιδικής κλινικής για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (πηγή: γραφείο καταγραφής ασθενών προς χειρουργείο και βιβλίο καταγραφής χειρουργείων της κλινικής).

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΛ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΛΙΣΤΑΣ 2ου 6μηνου 2018 ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Σύνολο 943 406 43.1%
Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι μόνο το 43% των ασθενών που καταγράφονται στη λίστα εξυπηρετείται, λόγω μη διαθέσιμου χειρουργικού χρόνου και αυξημένης προσέλευσης ασθενών με χρόνια προβλήματα μυοσκελετικού συστήματος στο μοναδικό τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Περιφέρειας. Ο χρόνος αναμονής κατά κανόνα υπερβαίνει τους 6 μήνες και για μερικές περιπτώσεις τους 12 μήνες, με τάση αύξησης (ήδη πολύ περισσότερος από τον προβλεπόμενο στα έντυπα του Υπουργείου). Το γεγονός ότι περισσότεροι ασθενείς εντάσσονται στη λίστα από όσους χειρουργούνται είναι ο θεμελιώδης παράγοντας που δημιουργεί προστριβές, τις οποίες η διοίκηση του Νοσοκομείου όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά, παρά τις αναφορές μας, αλλά και προσπαθεί να τις κατευθύνει εναντίον των γιατρών, όπως διαβάσαμε όλοι στο πρόσφατο (22.2.2019) δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”. Η απλή συλλογή των δελτίων καταγραφής των ασθενών στη “λίστα” από μία υπάλληλο δεν αποτελεί μέτρο εφαρμογής αλλά μέτρο εμπαιγμού και πρόφαση ότι δήθεν εφαρμόζει τη “λίστα”.

Το ουτοπικό του χαρακτήρα της λίστας χειρουργείου αντικατοπτρίζεται ευκρινώς στα ιδιαίτερα στοιχεία της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Πιο συγκεκριμένα, για το τελευταίο τετράμηνο το ποσοστό των επειγόντων και των έκτακτων περιστατικών κυμάνθηκε από 50 έως 81% του συνολικού χειρουργικού χρόνου της Νευροχειρουργικής Κλινικής. Αυτό σημαίνει, σε απλά Ελληνικά, ότι κατά μέσο όρο το 64.75% των χειρουργικών περιστατικών κάθε μήνα αφορά σε όγκους του εγκεφάλου, ανευρύσματα, υδροκεφαλία και τραύμα.

Και ερωτάται ο κάθε νοήμων άνθρωπος, θα εφαρμόσουμε τη λίστα χειρουργείου και θα αδιαφορήσουμε για τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, που πλημμυρίζουν το έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένο τακτικό πρόγραμμα των χειρουργείων μας; Θα θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συνανθρώπων μας για να ικανοποιήσουμε τις ανεφάρμοστες γραφειοκρατικές εμμονές των εμπνευστών της λίστας αναμονής και των τοποτηρητών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αναλάβουν την ηθική και νομική ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις;

Ας κάνουν όλοι αυτοί λοιπόν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται -και μάλιστα αδρά- και να αφήσουν τα λαϊκίστικα τεχνάσματά τους. Ας φροντίσουν να ανοίξουν όλες τις χειρουργικές αίθουσες του ΠΓΝ Λάρισας και όχι το 1/3 αυτών που λειτουργεί τώρα. Ας φροντίσουν να έλθουν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές χειρουργείου στο χρονίως υποστελεχωμένο ΠΓΝ Λάρισας. Και τότε δεν θα χρειάζεται λίστα χειρουργείου, αφού θα μπορούμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς έγκαιρα.

Ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους και εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε τη δική μας με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, όπως τόσα χρόνια από το 1999, αγόγγυστα και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Και αυτό είναι μετρήσιμο και αποδεικνύεται. Είναι αυτό που οδηγεί εκατοντάδες συνανθρώπους μας από διάφορα μέρη της Ελληνικής Επικράτειας στο ΠΓΝ Λάρισας. Εκτός και αν η αυτάρεσκη διοίκηση του ΠΓΝ Λάρισας πιστεύει ότι οι ασθενείς έρχονται στη Λάρισα για την "εξαιρετική" διοικητική μέριμνα που παρέχει με κλειστές τις περισσότερες από μισές σχεδόν αίθουσες χειρουργείου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Χειρουργική κλινική, όπου περίπου το 70% του χειρουργικού χρόνου καταλαμβάνεται από τα χειρουργεία ογκολογικών ασθενών, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν αποτελούν “τακτικά" περιστατικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς με χρόνιες καλοήθεις καταστάσεις (χολολιθίαση, κήλη, θυρεοειδοπάθεια, νοσογόνο παχυσαρκία κ.λπ.) να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας έτσι μία ομάδα ασθενών για τους οποίους η αναμονή συνεχώς μακραίνει. Η λύση είναι απλούστατη και "φωνάζει": αύξηση του χειρουργικού χρόνου. Τότε μόνο θα ομαλοποιηθεί η διαχείριση της “λίστας” και η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η “λίστα” κατά κανόνα παρακάμπτεται υποχρεωτικά και απρόβλεπτα, δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα, λοιμώξεις, επιπλοκές προηγηθεισών θεραπειών, καθώς και για τα παιδιά που απευθύνονται στο Νοσοκομείο μας, λόγω του τριτοβάθμιου χαρακτήρα του. Ασθενείς με τέτοια προβλήματα, κατηγορίας 1 και 2 στη λίστα, προηγούνται και καταλαμβάνουν θέση στις λιγοστές διαθέσιμες αίθουσες προγραμματισμένων χειρουργείων, οπότε και αναβάλλονται οι ήδη εγγεγραμμένοι ασθενείς, επεκτείνοντας έτσι τον χρόνο αναμονής.

Άλλοτε πάλι, όταν ο θεράπων ιατρός καλεί τον υποψήφιο ασθενή προς χειρουργείο, είτε δεν τον βρίσκει είτε ο ασθενής ζητά αναβολή της χειρουργικής επέμβασης για εντελώς προσωπικούς λόγους, με αποτέλεσμα να αλλάζει η σειρά κλήσης των ασθενών.

Οφείλουν επίσης να γνωρίζουν, τόσο οι Πολίτες όσο και οι Αρχές του τόπου, ότι στο ΠΓΝ Λάρισας ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι σε έναν ασθενή που διαγιγνώσκεται με Παθολογική νόσο θα του στερήσει ή και θα καθυστερήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία και τα φάρμακα; ΟΧΙ φυσικά !

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ισχύει όμως το ίδιο όταν πρόκειται για τη Χειρουργική θεραπεία των (..μη επειγόντων μεν αλλά..) συνεχώς επιδεινούμενων χειρουργικών παθήσεων; Για τον απλούστατο λόγο ότι η πολιτεία, διαχρονικά έως σήμερα θεωρεί τη Χειρουργική “ΠΑΡΑΠΑΙΔΙ” του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν μεριμνά αντίστοιχα για τη στελέχωση των χειρουργείων με προσωπικό, τον εκσυγχρονισμό τους και την επέκταση του χειρουργικού χρόνου, έτσι ώστε να μειωθούν οι αναμονές, οι καθυστερήσεις και οι συνακόλουθες επιβαρύνσεις στην υγεία των ασθενών».

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

 

Οφειλόμενη απάντηση στον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ:https://www.ygeianet.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΓΝΛ-ΓΝΛ