«Ζεστό χρήμα» 2 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστημιακό

Share

Από τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΤΑ 54,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ- ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ - ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΣΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Από τη χθεσινή συνάντηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών
Το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου πιστώσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα έδωσε χθες το μεσημέρι ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης.

Είχε προηγηθεί στην Αθήνα η σύγκληση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, στην οποία αποφασίστηκε αύξηση των ορίων πιστώσεων των προϋπολογισμών για φάρμακα για το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας.

Στη συνεδρίαση, που είχε ως μοναδικό θέμα την αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκου στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων πιστώσεων κατά 54.200.000 ευρώ. Οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, με στόχο την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών μετά τα προβλήματα που προκλήθηκαν με τις συνεχείς διακοπές των θεραπειών τόσο στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας όσο και σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το Νοσοκομείο της Ρόδου.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε την ευκαιρία στον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ να ανακοινώσει στην πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κα Ιωάννα Καραβάνα σε συνάντησή τους στις εγκαταστάσεις της ΥΠΕ την υπογραφή της πρόσθετης χρηματοδότησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κατά 2 εκατ. ευρώ, όπως δεσμεύτηκε προ ημερών ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου κ. Κομματάς στον Λαρισαίο βουλευτή κ. Χρήστο Κέλλα.

Στη συνάντηση του νέου διοικητή της ΥΠΕ με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, η πρώτη συνάντηση του κ. Σερέτη με κοινωνικό φορέα από την ανάληψη των καθηκόντων του, συζητήθηκαν σειρά θεμάτων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους καρκινοπαθείς της περιοχής με επίκεντρο όπως είναι φυσικό τα συχνά προβλήματα με τα φάρμακα, ιδιαίτερα τα φάρμακα υψηλού κόστους, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων της χρηματοδοτικής ροής στους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ο κ. Σερέτης διαβεβαίωσε την πρόεδρο του συλλόγου για τη στενή παρακολούθηση της πορείας των δαπανών για τα ογκολογικά φάρμακα, ενώ ήδη το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι μπορούν να αξιοποιούνται καλύτερα οι πιστώσεις και να αποφεύγονται με τον απαιτούμενο προγραμματισμό προβλήματα στην ομαλή προμήθεια των φαρμάκων.

Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθεί άμεσα ενώ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δόθηκαν οδηγίες για να ενημερωθούν οι ασθενείς για τη συνέχιση των θεραπειών τους στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σχετική αναφορά για τις ληφθείσες αποφάσεις έγινε στη συνέχεια και στη σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, με την οποία ξεκίνησε η ενημέρωση του κ. Σερέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛ

«Σε μια χώρα με οικονομικά υπερπλεονάσματα, δεν μπορεί να λείπουν τα ογκολογικά φάρμακα, δήλωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κων. Γιαννακόπουλος, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της «Ε» για την έλλειψης φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς στη Λάρισα.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημειώνει:

«Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο ο Σύλλογος μας είχε επισημάνει το πρόβλημα των ελλειμματικών προϋπολογισμών των δύο νοσοκομείων μας, που για μεν το ΓΝΛ ήταν κατά 2,5 εκατ. χαμηλότερος, για δε το ΠΓΝΛ, η μικρή του αύξηση, θα απορροφούνταν από τα φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, που χορηγούνται από τα φαρμακεία του νοσοκομείου.

Δυστυχώς, τα αποθεματικά για τα φάρμακα των καρκινοπαθών έχουν στερέψει σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας (Αττικό, Λαϊκό, Ρόδου), με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες ακόμα και σε ασθενείς με μεταστάσεις. Οι κραυγές απόγνωσης των ογκολογικών ασθενών, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας συνενώνονται με αυτές των ΜΜΕ και όλων των συναρμόδιων φορέων, προς την κατεύθυνση επίλυσης του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Η λύση είναι μία και μοναδική: Έκτακτη χρηματοδότηση ΑΜΕΣΑ και αναμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της έλλειψης αντίστοιχων κονδυλίων κάθε τόσο, είτε για φάρμακα είτε για αντιδραστήρια, όπως συνέβη και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα επικίνδυνα ιογενή νοσήματα, να μην μπορούν να διαγνωστούν.

Επιπρόσθετα, όμως, η αναζήτηση ευθυνών για τους «φτωχούς» προϋπολογισμούς, σε μια χώρα μάλιστα των υπερπλεονασμάτων, ίσως απαλύνει κάπως τον πόνο των ογκολογικά πασχόντων και των συγγενών τους».

Του Δημ. Κατσανάκη  

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr/

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΠΓΝΛ-ΓΝΛ «Ζεστό χρήμα» 2 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστημιακό