ΕΛΛΑΔΑ

Συγκινητική επιστολή στον Πρωθυπουργό για την σωτηρία του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ

Από ALPHA PATRAS


Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επέστειλαν οι γονείς του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ , που μάλιστα υπογράφει το 18μηνο αγοράκι , ζητώντας την παρέμβασή του για να μεταβεί στην Αμερική και να σωθεί από την ασθένεια που πάσχει, μετά την άρνηση του ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την μετάβασή του.


Η επιστολή

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είμαι ένα αγοράκι 18 μηνών που είχα την ατυχία να γεννηθώ με μία σπάνια νευρομϋική πάθηση, τη νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να κινηθώ, να τραφώ και να αναπνεύσω με την ίδια ευκολία που μπορούν τα παιδιά της ηλικίας μου. Οι γιατροί, το δεύτερο μήνα της ζωής μου, μου έδωσαν χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Παράλληλα όμως, κάποιοι επιστήμονες, μου έδωσαν την ευκαιρία και την ελπίδα ότι μπορώ να έχω ένα μέλλον καλύτερο.

Η συντηρητική θεραπεία που λαμβάνω τώρα με κρατάει στη ζωή και μέσα από καθημερινή σκληρή δουλειά, που περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, θεραπευτική πισίνα και πολλές ώρες στα μηχανήματα υποβοήθησης βήχα και αναρροφήσεων, καταφέρνω να διατηρώ τον εαυτό μου σε μια σχετικά καλή κατάσταση. Έχω στηρίξει το κεφαλάκι μου και προσπαθώ καθημερινά να στηρίξω δειλά δειλά και το κορμάκι μου.

Μία νέα γονιδιακή θεραπεία έχει πάρει έγκριση στην Αμερική από το Μάιο του 2019 και από την πρώτη στιγμή που το μάθαμε κάναμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μεταβώ στην Αμερική και να πάρω το φάρμακο που έχουν πάρει ήδη πολλά παιδάκια με την ίδια πάθηση και έχουν δει μεγάλη βελτίωση.

Δυστυχώς, την προηγούμενη εβδομάδα έμαθα ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν δίνει την έγκριση ώστε να μεταφερθώ στην Αμερική και να πάρω το καινούριο φάρμακο που υπόσχεται μια ζωή καλύτερη… Μια ζωή σαν των παιδιών που είχαν την τύχη να γεννηθούν φυσιολογικά… Μου λένε ότι το φάρμακο δεν είναι εγκεκριμένο στην Ευρώπη… Αν όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, περιμένω να εγκριθεί το φάρμακο στην Ευρώπη θα είναι πολύ αργά για μένα… Η θεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Όπως καταλαβαίνετε, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μου… Οι γονείς μου σκέφτονται συνέχεια ότι υπάρχει φάρμακο που μπορεί να με γιατρέψει και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να το πάρω… Όπως θα έκανε κάθε γονιός…

Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να μας καταλάβετε και να μας βοηθήσετε. Πιστεύω με όλη μου την παιδική ψυχή ότι θα δείξετε την ίδια ευαισθησία που έδειξε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον φίλο μου τον Αντωνάκη. Θέλω τόσο πολύ να σταθώ όρθιος και να τρέξω στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά μου… Βοηθήστε με να το καταφέρω…

Με εκτίμηση
Ο μικρός μαχητής
Παναγιώτης-Ραφαήλ Γλωσσιώτης

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

Δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

 Δυσάρεστες εκπλήξεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων
Δυσάρεστες εκπλήξεις έρχονται για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι θα λάβουν το επόμενο διάστημα τα ειδοποιητήρια με τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν.

Για πρώτη φορά τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες υβριδικών αυτοκινήτων, καθώς έρχονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών των νέων ρύπων.

Πλέον τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται βάσει των νέων μετρήσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure).

Από τα τέλη κυκλοφορίας θα απαλλάσσονται μόνο όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν έως 90 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα.

Δείτε παρακάτω τα τέλη κυκλοφορίας (τιμές ανά γραμμάριο Co2)

0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ

91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο

101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο

121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο

141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο

161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο

181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο

201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο

Άνω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το πανευρωπαϊκό νέο πρότυπο καταγραφής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει κάθε όχημα με βάσει το οποίο θα υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Θα είναι πιο σωστό στις μετρήσεις του από το προηγούμενο, καθώς θα καταγράφει του πραγματικούς ρύπους ανά όχημα. Αν για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο εκπέμπει 130 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα, μέχρι σήμερα έπρεπε να πληρώσει τέλη 156 ευρώ. Όμως, με το νέο πρότυπο υπολογισμού, το ίδιο όχημα θα εμφανίζεται να εκπέμπει 200 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα και ο ιδιοκτήτης του θα κληθεί να πληρώσει 556 ευρώ. Δηλαδή 400 ευρώ παραπάνω. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει μία κλίμακα υπολογισμού των τελών, ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WLTP

Το Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure, είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού εκπομπής ρύπων κα κατανάλωσης καυσίμου που αντικατέστησε το NEDC τον Σεπτέμβριο του 2017 και βάσει προγραμματισμού θατον έχει αντικαταστήσει πλήρως το 2021.

Η αλλαγή έγινε για οικολογικούς λόγους καθώς η αύξηση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα λειτουργούσε αρνητικά ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο WLTP προσφέρει πιο ρεαλιστικές μετρήσεις όχι μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα, βάσει του οποίου βγαίνουν και οι τιμές των τελών κυκλοφορίας, αλλά και για τους υπόλοιπους ρύπους.

Αργά το βράδυ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έγκυρου ενημερωτικού site, μεταδόθηκε πως υπογράφηκε από τον γγ του υπουργείου Μεταφορών σχετική απόφαση βάσει της οποίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 στις άδειες κυκλοφορίας και στο μηχανογραφικό σύστημα για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το ισχύον πρότυπο υπολογισμού των ρύπων, ο συνδυασμένος κύκλος εκπομπών CO2 με βάση τον κύκλο NEDC II.

ΠΗΓΗ:https://www.eleftheria.gr

Ιός του Δυτικού Νείλου και ελονοσία “στράγγισαν” τις αιμοδοσίες: Δραματική έκκληση κάνουν οι θαλασσαιμικοί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA


Δραματική έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες απευθύνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, να προσέλθουν στις αιμοδοσίες, ώστε να υπάρξει επάρκεια αίματος για να καλυφθούν οι μεταγγίσεις τους.

Τραγικές είναι οι ελλείψεις αίματος σε όλη τη χώρα εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών λόγω καλοκαιριού, λόγω αποκλεισμού πολλών περιοχών από την αιμοδοσία για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, αλλά και εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Ελλείψεις αίματος που έχουν ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερες μονάδες οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, ή ακόμα και καθόλου.

Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από κουνούπια, οι αιμοδοσίες έχουν “στραγγίσει” από αίμα, με αποτέλεσμα δεκάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να υπομεταγγίζονται.

Είναι δε τόσο μεγάλη η πίεση που ασκείται στους ασθενείς στις αιμοδοσίες, που δέχονται ακόμα απειλές, ότι δεν θα λάβουν αίμα αν δεν βρουν δικούς τους αιμοδότες, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών κα. Βάνα Μυρίλλα:

“Από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχει αρχίσει το πρόβλημα. Οι ασθενείς παίρνουν μόνο μία μονάδα αντί για δύο, ή τρεις κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε αιμοδότες. Που να βρεθούν, όμως, μέσα στο καλοκαίρι... Υπάρχουν συνέχεια καυγάδες μέσα στις αιμοδοσίες και απειλούμαστε του στυλ "αν δεν βρείτε αιμοδότη, δεν θα μεταγγιστείτε". Αυτό το είπαν σε εμένα στην τελευταία μετάγγιση. "Στην επόμενη δεν θα υπάρχει ούτε μία φιάλη, αν δεν βρεις αιμοδότη", μου είπαν. Η ζωή μας κάθε χρόνο τον Αύγουστο είναι, να ψάχνουμε αίμα κλειδωμένοι στα σπίτια μας. 'Ολοι είναι διακοπές και εμείς είμαστε εδώ και ψάχνουμε αιμοδότες”.
Θεσσαλονίκη: Στο 60% η επάρκεια αίματος στις αιμοδοσίες

'Εκκληση προς τους αιμοδότες έκαναν πριν από λίγες ημέρες και οι θαλασσαιμικοί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η συνεχιζόμενη καραντίνα σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκηςεξαιτίας των κρουσμάτων ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου άδειασαν τα ψυγεία των αιμοδοσιών.

Δείτε επίσης - Ιός του Δυτικού Νείλου: Δείτε σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν μολυσμένα κουνούπια

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Βασίλης Δήμος,επιβεβαιώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι στη Δυτική Θεσσαλονικηυπάρχουν αρκετές περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα λόγω ελονοσίας και Ιού του Δυτικού Νείλου και εξαιρούνται από τις αιμοδοσίες:

“'Οταν λειτούργησε καλύτερα ο μοριακός έλεγχος μετά το Πάσχα με την προμήθεια των νέων αντιδραστηρίων, είχε εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση, αλλά τώρα υπάρχει και πάλι πρόβλημα. Είναι ακόμη πολλές περιοχές σε καραντίνα. Υπάρχουν και στην Αθήνα ελλείψεις, αλλά και στη Θεσσαλονίκη που γνωρίζω εγώ, από τις 60 – 70 μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή μετάγγιση αίματος των ασθενών, δεν παρέχεται αυτός ο αριθμός. Η επάρκεια είναι στο 60%”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος.
Αθήνα: 80 ασθενείς στο Λαϊκό δεν έλαβαν ούτε μια φιάλη αίμα τον Ιούλιο

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βάνας Μυρίλλα, στο Παίδων “Αγία Σοφία” που καλύπτει τις μεταγγίσεις περίπου 350 ασθενών, όλοι οι θαλασσαιμικοί υπομεταγγίζονται, ενώ στο Λαϊκό τον περασμένο μήνα...“Έμειναν 80 άτομα χωρίς καθόλου μετάγγιση. Δεν είχαν να τους δώσουν ούτε μια φιάλη. Οι ασθενείς είναι έξαλλοι, κουρασμένοι και εκνευρισμένοι”, λέει η αντιπρόεδρος.

Το πρόβλημα φέτος επιδεινώθηκε μετά από εγκύκλιο που εκδόθηκε στις αρχές Μαϊου από το ΕΚΑΒ, με την οποία ενημέρωνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) ότι δεν μπορεί να διαθέσει τους οδηγούς του για τις προγραμματισμένες εξωτερικές αιμοληψίες που πραγματοποιούν τα νοσοκομείαγια τη συλλογή αίματος. Μεσολάβησαν οι εκλογές και αργότερα, μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών στον νέο Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, "σώθηκαν κάποιες αιμοδοσίες την τελευταία στιγμή", όπως λέει η κα. Βάνα Μυρίλλα.

“Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στο ΕΚΑΒ να καλύψει κάποιες αιμοληψίες, π.χ. στην Ξάνθη, όπου συγκεντρώθηκαν 500 φιάλες αίμα, οι οποίες πρόσφεραν σημαντική λύση εκείνη την περίοδο στις μεταγγίσεις του Παδίων “Αγ. Σοφία. 'Ομως, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά, με την έννοια ότι δεν έχουμε οδηγούς για να πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες από δω και μπρος”, τονίζει η κα. Μυρίλλα.

Ελλείψεις αίματος και στην Πάτρα

Οι ελλείψεις αίματος του Αυγούστου θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο, ενώ σημαντική ταλαιπωρία υφίστανται και οι ασθενείς της Πάτρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Βασίλη Δήμο:

“Εμείς υπενθυμίζουμε και πάλι στους αιμοδότες να δώσουν αίμα και απευθύνουμε έκκληση, όποιος μπορεί να προσέλθει στις αιμοδοσίες, γιατί είναι ένα πραγματικά πολύ πολύ δύσκολο διάστημα αυτό για μας”, καταλήγει ο πρόεδρος.
Έκκληση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για τις ελλείψεις αίματος

Ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, "καθώς αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων της νόσου έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες".

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Εκτακτο δελτίου επιδείνωσης καιρού: Δεκαπενταύγουστος με χαλάζι και βροχές

Σοβαρή μεταβολή θα παρουσιάζει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεαστούν:
1. Την Πέμπτη (15-08-2019) από τις μεσημβρινές ώρες η δυτική και η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και σταδιακά η ανατολική Μακεδόνια. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

2. Την Παρασκευή (16-08-2019) από τις απογευματινές ώρες, η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και αργά το βράδυ οι σπορώδες και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες του Σαββατου (17-08-2019) θα εξασθενήσουν.

Πηγή: in.gr

ΠΗΓΗ:http://tinealarissa.gr

 

Συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και ΕΛΣΤΑΤ για τη μέτρηση της χρήσης υπηρεσιών Υγείας

Συγκέντρωση δεδομένων μέσω του BIHealth, διασφάλιση ποιότητας , στατιστική επεξεργασία και προσβασιμότητα προβλέπονται για την Υγεία με απόφαση τoυ προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Από Γιώργος Σακκάς
 

Τη στενή συνεργασία ανάμεσα στην ΕΛΣΤΑΤ και το Υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει η απόφαση για την Έγκριση Ελληνικού Στατιστικού Προγράμματος 2020 – 2022, του προέδρου της αρχής, κ. Αθανάσιου Θανόπουλου, όπως αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ. Ειδικότερα σημειώνεται πως η υποχρέωση της ΕΛΣΤΑΤ για την παραγωγή νέων στατιστικών κατά την περίοδο 2020 – 2022 προκύπτει, κατά ένα μεγάλο μέρος, από την ανάγκη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της προς τη Eurostat και άλλους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς.

Οι υποχρεώσεις αυτές εμπεριέχουν την εφαρμογή νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών, τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με υφιστάμενους Κανονισμούς, τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, την ενημέρωση βάσεων δεδομένων κ.λπ. Οι νέες στατιστικές που σχεδιάζεται να παραχθούν μέσα στην ανωτέρω τριετία, για τους σκοπούς αυτούς, σχετικά με τον τομέα της υγείας είναι η παραγωγή στατιστικών για την κατάσταση υγείας πληθυσμού 15 ετών και άνω, για τη χρήση υπηρεσιών υγείας και τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατάστασή της θετικά ή αρνητικά, στο πλαίσιο διενέργειας της Έρευνας Υγείας, έτους αναφοράς 2019 (Εφαρμοστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2018/ 255 του Κανονισμού (ΕΚ) 1338/2008).

Οι στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά στις στατιστικές δράσεις για την τριετία 2020 – 2022, αναπτύσσονται γύρω από τρεις κύριους άξονες.

– Ο πρώτος άξονας αφορά στη χρήση τεχνολογίας τόσο για την αναβάθμιση της συλλογής δεδομένων από τους εποπτευόμενους φορείς (π.χ. Νοσοκομεία) όσο και για την επικοινωνία μεταξύ επιμέρους συστημάτων σε επίπεδο διαφορετικών φορέων (π.χ. ΕΛΣΤΑΤ). Κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του πρώτου άξονα έχει το έργο «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας του ΕΣΥ (BIHealth)» το οποίο βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία. Ιδιαίτερη βαρύτητα την επόμενη τριετία θα δοθεί στην ολοκλήρωση της αυτοματοποιημένης συλλογής αναλυτικών δεδομένων (individual – level data) από τα Πληροφοριακά Συστήματα των Νοσοκομείων στον κεντρικό κόμβο του BI-Health μέσω των κατάλληλων διεπαφών (web services). Η αυτοματοποιημένη συλλογή δεδομένων θα συμβάλει σημαντικά τόσο στη βελτίωση της ποιότητας και εγκυρότητας των παραγόμενων στατιστικών του Υπουργείου Υγείας όσο και στην εξοικονόμηση χρόνου και ανθρώπινων πόρων.– Ο δεύτερος άξονας αφορά στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας και αξιοπιστίας των δεδομένων που συλλέγονται από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή και τήρηση των κανόνων του ΕΛΣΣ. Επιπλέον προγραμματίζεται η υλοποίηση νέων εργαλείων με σκοπό τον έλεγχο της πληρότητας και ποιότητας των δεδομένων.

– Ο τρίτος άξονας αφορά στη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, αλλά και στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραγόμενες στατιστικές. Στα πλαίσια του άξονα αυτού, το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας τα δεδομένα που ήδη συλλέγονται μέσω της εφαρμογής BI-Health, προγραμματίζει τη δημιουργία ενός βασικού συνόλου δεικτών, μέσα από το οποίο θα αξιολογείται η αποδοτικότητα τόσο του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και των Μονάδων Υγείας, με βασικό στόχο τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού.

Παράλληλα, το Υπουργείο, αξιοποιώντας και τα αναλυτικά δεδομένα που θα συλλέγονται από την εφαρμογή BI-Health, προγραμματίζει την παραγωγή νέων στατιστικών με σκοπό την παρακολούθηση και μέτρηση της νοσηρότητας μέσα από δείκτες επιπολασμού και επίπτωσης. Έμφαση θα δοθεί και στη βελτίωση της πρόσβασης στις παραγόμενες στατιστικές με την κοινοποίηση στους πολίτες και στα ενδιαφερόμενα μέρη συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων και δεικτών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της εφαρμογής του Άτλαντα Υγείας και της διαδικτυακής πύλης του έργου BI-Health. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στην οποία θα αναρτώνται οι παραγόμενες στατιστικές μαζί με το σχετικό υλικό (μεθοδολογικές εκθέσεις, πολιτική ποιότητας κ.λπ.).

Τέλος, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί το έργο του «Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας», το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Υπουργείου Υγείας και βρίσκεται στο στάδιο συγγραφής των τεχνικών προδιαγραφών και σύνταξης του τεχνικού δελτίου. Σε ένα από τα πρώτα στάδια του έργου θα προκύψει το «Εθνικό Σύνολο Δεδομένων» για την Υγεία, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, αφού θα αποτελείται από ενοποιημένα, ομογενοποιημένα και εκκαθαρισμένα ψηφιακά Μητρώα, χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η πληρότητα αλλά και η συνεχής επικαιροποίηση (π.χ. Μητρώο φαρμάκων, Μητρώο επαγγελματιών υγείας, Μητρώο ιατρικών πράξεων, Μητρώο Κλινικών/Τμημάτων των Νοσοκομείων, Μητρώο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, με τη χρήση προτύπων διαλειτουργικότητας το έργο θα συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ επιμέρους εφαρμογών στο οικοσύστημα της υγείας, είτε μεταξύ διαφορετικών φορέων (π.χ. Υπουργείο Υγείας – Νοσοκομεία, Υπουργείο Υγείας – ΕΟΠΥΥ, Υπουργείο Υγείας – ΗΔΙΚΑ, Υπουργείο Υγείας – ΕΛΣΤΑΤ για την Ετήσια Έρευνα Κλειστής Νοσοκομειακής Περίθαλψης) είτε σε επίπεδο ενός φορέα υγείας (π.χ. ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εφαρμογών στις Κλινικές των Νοσοκομείων με τα συστήματα των εργαστηρίων για την παραγγελιοληψία εξετάσεων και αποτελεσμάτων).

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Το κράτος στον υπολογιστή σου: Ποιες αλλαγές έρχονται στο Δημόσιο

Πρώτο ζητούμενο η διασύνδεση όλων των Μητρώων που βρίσκονται διάσπαρτα στο ελληνικό Κράτος

ethnos.gr

Τον άμεσο εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών στα πρότυπα των αναπτυγμένων κρατών έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που μοιάζει αρκετά φιλόδοξο, αν εξετάσει κάποιος την υστέρηση της χώρας σε αυτόν τον τομέα.

Στόχος είναι να έχει προετοιμαστεί το Ψηφιακό Δημόσιο αυτός μέχρι το 2021. Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος και έχει αναλάβει να συντονίσει την πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών. Έχει λάβει την εξουσιοδότηση να ξεκινά διαδικασίες απλοποίησης σε όλα τα υπουργεία, με τα οποία θα συνεργάζεται.

Βρούτσης: Ετοιμάζουμε την ψηφιακή σύνταξη «Άτλας» - Σύνταξη σε μία μέρα Βρούτσης: Ετοιμάζουμε την ψηφιακή σύνταξη «Άτλας» - Σύνταξη σε μία μέρα

Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει με διασύνδεση όλων των Μητρώων που βρίσκονται διάσπαρτα στο ελληνικό Κράτος, σε ένα ενιαίο Μητρώο. Το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το 2023.


Στην κατεύθυνση αυτή, το σχέδιο προβλέπει και τα εξής βήματα:

- «Ψηφιακό κλειδί» στο Δημόσιο: Οι νέες ταυτότητες θα λειτουργούν σαν ένα «ψηφιακό κλειδί», το οποίο θα δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες

- Ηλεκτρονικές αιτήσεις: Πολλές υπηρεσίες των ΚΕΠ θα είναι προσβάσιμες μέσω υπολογιστή ή κινητού, ακόμα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών

- Από το 2020 κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Τα παιδιά θα αποκτούν αμέσως ασφάλιση και θα εγγράφονται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρούν αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα.

- Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του.

Απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως δήλωση γεννήσεως, βάπτιση, εγγραφή ή αποφοίτησή από σχολεία και πανεπιστήμια, έκδοση και επανέκδοση ταυτότητος ή διπλώματος οδήγησης κλπ εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους, έκδοση ΑΦΜ, έναρξη επαγγέλματος, ασφάλιση ή την συνταξιοδότηση, έως και το τέλος του κύκλου ζωής του.

Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις προς την ψηφιοποίηση αφορούν και στις τράπεζες, τις τηλεφωνικές εταιρείες και τους ιδιωτικούς φορείς, για τα θέματα στα οποία νομίμως μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα στοιχείων πελατών τους 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Στους νόμους είμαστε μπροστά. Το θέμα είναι ότι δεν τους εφαρμόζουμε...(ΔΙΑΤΑΓΜΑ)

 

ΠΗΓΗ:facebook.com

Μειώνουν τη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης οι Έλληνες από τις Ελληνίδες - Στα 5,1 έτη, από 5,3 το 2013

Η τάση που επικρατεί στην Ελλάδα, είναι σταθεροποίηση του μέσου προσδόκιμου επιβίωσης στα 81,4 έτη, με μικρές αυξομειώσεις ανά φύλο, οι οποίες επηρεάζουν και το "άνοιγμα".

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET


Περισσότερο ζουν οι άνδρες στην Ελλάδα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, με τις γυναίκες να εμφανίζουν μία ελαφρά υποχώρηση. Η τάση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση της διαφοράς υπέρ του "αδύνατου φύλου", η οποία ισχύει διαχρονικά.

Παρόμοια είναι η τάση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "28" και αποδίδεται στην όλο και μεγαλύτερη υιοθέτηση παραγόντων κινδύνου από τις γυναίκες (κάπνισμα, παχυσαρκία, εργασιακό στρες).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (αφορούν το 2017), ο μέσος Έλληνας εκτιμάται πως θα ζήσει 78,8 έτη και η μέση Ελληνίδα 83,9.

Η διαφορά είναι 5,1 έτη, έναντι 5,3 ετών το 2013 και φέρνει τη χώρα μας οριακά κάτω από τον μέσο όρο των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης(διαφορά 5,2 έτη).

Η μεγαλύτερη διαφορά (9,9 έτη) καταγράφεται στη Λετονία, όπου οι γυναίκες ζουν, κατά μέσο όρο, 79,7 έτη και οι άνδρες μόλις 69,8. Η μικρότερη διαφορά καταγράφεται στην Ολλανδία (3,2 έτη), όπου οι άνδρες ζουν 80,2 έτη και οι γυναίκες 83,4.

Εάν στη σύγκριση μπουν και οι χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μικρότερη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης εμφανίζει η Αλβανία (3 έτη), όπου οι άνδρες ζουν 77,1 έτη και οι γυναίκες 80,1…


Εξέλιξη

Η τάση που επικρατεί στην Ελλάδα από το 2013, είναι σταθεροποίηση του μέσου προσδόκιμου επιβίωσης στα 81,4 έτη. Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, καταγράφονται μικρές αυξομειώσεις ανά φύλο, οι οποίες επηρεάζουν και τη διαφορά.

Οι άνδρες είχαν το 2013 προσδόκιμο 78,7 έτη, το οποίο μειώθηκε μόνο κατά το 2015 (78,5 έτη), για να αυξηθεί το επόμενο έτος στα 78,9 έτη και να φτάσει στα 78,8 έτη το 2017.

Παρόμοιες διακυμάνσεις παρουσιάζονται και στις γυναίκες, με το συνολικό αποτέλεσμα, όμως, να είναι μείωση από 84 έτη το 2013 σε 83,9 έτη το 2017.


Νότος

Πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις αποτυπώνονται στο προσδόκιμο των χωρών του "Ευρωπαϊκού Νότου", με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μέσο προσδόκιμο τα 83,4 έτη (80,6 έτη οι άνδρες και 86,1 οι γυναίκες).

Πολύ υψηλά στο προσδόκιμο βρίσκεται και η Ιταλία (83,1 έτη), όπου οι άνδρες ζουν 80,8 έτη και οι γυναίκες 85,2. Πάνω από τα 80 έτη ζουν άνδρες και γυναίκες και στην Κύπρο, όπου το μέσο προσδόκιμο είναι 82,2 έτη.

Κοντά στις ελληνικές "επιδόσεις" είναι η Πορτογαλία, όπου το μέσο προσδόκιμο είναι τα 81,6 έτη, με τις γυναίκες να ζουν 6,2 έτη περισσότερα από τους άνδρες (84,2 έτη έναντι 78,4).

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Απολογισμός δράσεων ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στο Μάτι

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν στη χώρα μας οι φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, αφήνοντας πίσω της πάνω από εκατό νεκρούς, μεγάλο αριθμό τραυματιών και ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων και στον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Onmed.gr

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, αρχικά στην Κινέτα, και εν συνεχεία στον Δήμο Ραφήνας, κινητοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό και το διασωστικό εξοπλισμό του προσφέροντας άμεση συνδρομή και ανακούφιση στους πληγέντες κατοίκους, κυρίως στους τομείς των Πρώτων Βοηθειών, της Διάσωσης, της Έρευνας & Αναζήτησης αγνοουμένων.

Τις δυνάμεις του Ε.Ε.Σ. στο πεδίο, και ειδικότερα τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών και τις Μονάδες Υγείας & Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, που είχαν στηθεί στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου Ραφήνας, τις ομάδες της Διεύθυνσης Αναζητήσεων και τους Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες, συντόνιζε η Εθνική Ομάδα Ανταπόκρισης στην Έκτακτη Ανάγκη του Ε.Ε.Σ., που σε καθημερινή βάση πραγματοποιούσε εκτίμηση της κατάστασης και καθόριζε τα επιχειρησιακά βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν.

 

Παράλληλα ο Οργανισμός προχώρησε ταχύτατα στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού ειδικού σκοπού στον οποίο απλοί πολίτες, εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι, ιδρύματα και φορείς, απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεισέφεραν γενναιόδωρα χρηματικά ποσά για την υποστήριξη των πληγέντων. Η έμπρακτη αυτή συμπαράσταση, σε συνδυασμό με την βοήθεια που παρείχε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, οδήγησε στην εκπόνηση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων κατοίκων των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, ύψους 1.542.500 ευρώ. Το ποσό αυτό διατέθηκε υπό τη μορφή ισόποσων δόσεων σε 617 οικογένειες δικαιούχους (1.516 άτομα), οι οποίες επιλέχθησαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ευαλωτότητας.

Αναφορικά με τον ιατρονοσηλευτικό τομέα, η Μονάδα Υγείας Έκτακτης Ανάγκης του Ε.Ε.Σ., από την επομένη μόλις ημέρα της καταστροφής, παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 243 πληγέντες.

Στη συνέχεια, τον ρόλο αυτό ανέλαβε η Κινητή Μονάδα Υγείας του Τομέα Νοσηλευτικής, η οποία καλύπτοντας πυρόπληκτες περιοχές της Ραφήνας και του Μαραθώνα, πραγματοποίησε το διάστημα που ακολούθησε άνω των 2.500 κατ’ οίκον επισκέψεις και περισσότερες από 12.480 ιατρονοσηλευτικές παρεμβάσεις σε όσους αδυνατούσαν να απευθυνθούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.


Επίσης, το προσωπικό και οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., υιοθετώντας την προσέγγιση «πόρτα - πόρτα», έχουν προσφέρει έως σήμερα ψυχοκοινωνική υποστήριξη και Πρώτες Βοήθειες ψυχικής υγείας σε πάνω από 182 ωφελούμενους, ενώ 745 μέλη της κοινότητας (παιδιά, γονείς, άτομα τρίτης ηλικίας) έχουν συμμετάσχει σε ψυχαγωγικές δράσεις, τα έξοδα των οποίων καλύπτει ο Οργανισμός μας.

Επιπρόσθετα, ο Ε.Ε.Σ. προετοίμασε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της κοινότητας για περιπτώσεις καταστροφών, διάρκειας 16 ωρών, υπό την ονομασία «Γνωρίζω και Ενεργώ καλύτερα», για τους Δήμους Ραφήνας, Μαραθώνα & Μεγαρέων.

Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί 9 εκπαιδεύσεις, στα πεδία των Πρώτων Βοηθειών, της Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, της Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών και της Διαχείρισης Καταστροφών, τις οποίες παρακολούθησαν 167 άτομα από 9 διαφορετικές Κοινότητες των τριών Δήμων.

Ο Ε.Ε.Σ. διοργάνωσε ακόμη καμπάνιες πρόληψης και προετοιμασίας σε ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές για τους μαθητές των σχολείων του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Ραφήνας, κυρίως μέσω της διανομής ενημερωτικού υλικού -εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας- και κυτίων Α΄ Βοηθειών.


Τέλος, προκειμένου οι κοινότητες αφενός μεν να ανακάμψουν γρήγορα από την καταστροφή, αφετέρου δε να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους σε μελλοντικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ο Ε.Ε.Σ. υλοποιεί έργα αποκατάστασης κοινόχρηστων δομών (σχολικού κτιρίου, ανάπλαση πρασίνου χώρου) και προχωρά σε εξέταση αιτημάτων από πυρόπληκτους Δήμους για την αγορά ειδικού εξοπλισμού (βυτιοφόρου, εξοπλισμού και μελετών πυρασφάλειας κ.ο.κ), τον οποίο στη συνέχεια θα δωρίσει στους πληγέντες Δήμους. Διευκρινίζεται ότι για το υπόλοιπο προς διάθεση ποσό, ο Ε.Ε.Σ βρίσκεται σε επαφή με τους πυρόπληκτους Δήμους, οι οποίοι διαβιβάζουν τα αιτήματά τους και τα οποία σε κάθε περίπτωση θα τεθούν προς σχετική διαβούλευση και έγκριση από το Κ.Δ.Σ./Ε.Ε.Σ.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Νέα κυβέρνηση ΝΔ: Αναλυτικά όλα τα βιογραφικά

Δείτε αναλυτικά όλα τα βιογραφικά υπουργών και υφυπουργών των 50 στελεχών που αναλαμβάνουν τις κυβερνητικές θέσεις μαζί με τον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

news247

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαρτίζεται από 50 ονόματα ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τρεις εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και 18 εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς.

Δείτε παρακάτω όλα τα βιογραφικά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas, Paris II. Το 1976 διορίσθηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακολούθησε σταδιοδρομία δικαστικού. Το 2010 αναδείχθηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012. Την περίοδο 2005- 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού Πρωθυπουργού από τις 16 Μαΐου 2012 ως τις 20 Ιουνίου 2012, με ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Εξελέγη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Π. Πικραμμένος EUROKINISSI

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 και του 2015. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2019 διετέλεσε Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Κατεύθυνση Παραγωγής) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Management School, Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London) και Διδάκτωρ στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (Department of Banking and Finance, Cass Business School, City University). Είναι Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-σήμερα). Την τελευταία δεκαετία έχει στελεχώσει θέσεις υψηλής ευθύνης σε αναγνωρισμένου κύρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως είναι ο Τραπεζικός Όμιλος Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000).Ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο βήμα της Βουλής EUROKINISSI

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Βέροια. Είναι Οικονομολόγος, απόφοιτος του Τμήματος λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του A.Τ.Ε.Ι Λάρισας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, της Νομικής σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Υπήρξε υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προσελήφθη μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας, Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντινομάρχης Ημαθίας με αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή. Εκλέγεται βουλευτής Ημαθίας από το 2012. Διετέλεσε Αν.Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.Απόστιολος Βεσυρόπουλος EUROKINISSI

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων, με ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και την προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 Από το 2006 ως το 2009 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ στο υπουργείο Εξωτερικών, με ευθύνη τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Από το 2014 Πρόεδρος της Δράσης, που έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Έχει ιδρύσει 4 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και στο χώρο της αγροτικής παραγωγής (2014-2015). Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και διοίκηση επιχειρήσεων στην Αγγλία (MBA) και έχει λάβει διδακτορικό από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης EUROKINISSI

Περισσότερα...

Σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα πρόσωπα «κλειδιά» στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Γρηγόρης Τζιοβάρας - Protothema.gr


Στη 1 η τελετή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Κυβέρνηση με έμπειρα στελέχη και φρέσκα πρόσωπα ανακοινώνει το απόγευμα ο νέος πρωθυπουργός - Το νέο οικονομικό επιτελείο - Στο επίκεντρο οι επενδύσεις - Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Υγείας, Παιδείας, Εργασίας - Μετακομίζει το «Μαξίμου»

Εχοντας ανά χείρας την ισχυρή λαϊκή εντολή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που έλαβε από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου που θα αναλάβει την εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος το οποίο ενέκρινε την Κυριακή με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Στις 13.00 μ.μ. της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού και να λάβει από τον Ανώτατο Άρχοντα Προκόπη Παυλόπουλο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα. Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πριν από τις εκλογές έτοιμο τον βασικό κορμό του νέου υπουργικού σχήματος το οποίο θα συνδυάζει την εμπειρία και τη γνώση με το πνεύμα της ανανέωσης.

Από τις λίγες διαρροές, πάντως, που έχουν υπάρξει σχετικά με τα ονόματα που θα μετέχουν στην κυβερνητική σύνθεση, φαίνεται πως τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια θα αναληφθούν από έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη, ενώ θα αξιοποιηθούν αρκετά νέα στελέχη κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, οι οποίοι θα έχουν σαφείς και προκαθορισμένες αρμοδιότητες.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών καθήκοντα να αναλάβει, όπως από καιρό έχει γράψει το «Πρώτο Θέμα», ο αρμόδιος γαλάζιος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επελέγη λόγω της εμπειρίας και με στόχο να μην υπάρξει η παραμικρή χρονοτριβή στην προώθηση των προτάσεων της ΝΔ για μείωση της φορολογίας που θα αποτελέσει κίνητρο για την προώθηση των επενδύσεων.

Στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο κρίσιμους ρόλους θα έχουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ. Ειδικότερα:
*Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να αναλάβει το μετεξελιγμένο υπουργείο Οικονομίας που θα γίνει «Επενδύσεων» και θα αναλάβει να άρει το συντομότερο δυνατόν τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που εμποδίζουν τις επενδύσεις

*Ο Κωστής Χατζηδάκης, κατά τις τελευταίες πληροφορίες προορίζεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν και νωρίτερα είχε παίξει το όνομά του και για το υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή του σχετίζεται μα την επείγουσα λύση που πρέπει να δοθεί στην παραπαίουσα ΔΕΗ.

Ανοίγματα

Θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει και στελέχη από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τα δύο ονόματα που κυκλοφορούν μετ΄ επιτάσεως είναι:
*του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα ενσωματωθεί η Μεταναστευτική Πολιτική, όπως και η ευθύνη των φυλακών,
*του Κυριάκου Πιερακάκη, ο οποίος φέρεται επικρατέστερος για το αναβαθμισμένο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα καταργηθεί.

Αναβαθμισμένο θα είναι υπουργείο Εσωτερικών που θα πάρει τις αρμοδιότητες για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης. Την ευθύνη του οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας.

Επικρατέστεροι για Βουλή και υπουργεία

Για τα άλλα υπουργεία, ως επικρατέστεροι ακούγονται:
*ο Νίκος Δένδιας για το υπουργείο Εξωτερικών,
*για το Άμυνας ο Βασίλης Κικίλιας,
*για το Παιδείας η Νίκη Κεραμέως,
*για το Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης,
*για το Υγείας ο Κώστας Τσιάρας,
*για το Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής,
*για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη,
*για το Δικαιοσύνης ένας εκ των Γιώργου Γεωργαντά ή Νίκου Παναγιωτόπουλου,
*για το Ναυτιλίας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μεταξύ εκείνων που προορίζονται για θέσεις υφυπουργών αναφέρονται οι Σοφία Ζαχαράκη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Θεοχάρης, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βασίλης Κοντοζαμάνης, καθώς και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.
Για την προεδρία της Βουλής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προταθεί ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Μετακομίζει το «Μαξίμου»

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ένα πολύ αναβαθμισμένο ρόλο για το πρωθυπουργό γραφείο που θα περιγράφεται στο νέο οργανόγραμμα που θα καθοριστεί με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη νέα διοικητική δομή της κυβέρνησης και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση αμέσως μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Εκεί ακούγεται ότι θα έχουν θέσεις ο Στέλιος Πέτσας, που το όνομα του «παίζει» και για θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Οικονομικών, του Παναγιώτη Πικραμένου και του καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη (σ.σ.: οι δύο τελευταίοι εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας), όπως και του προερχόμενου από τον ΣΕΒ Άκη Σκέρτσου τον οποίο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Στους σχεδιασμούς του νέου πρωθυπουργού είναι το πρωθυπουργικό γραφείο να μετακομίσει από το Μέγαρο Μαξίμου στο παλαιό υπουργείο Προεδρίας ή Διοικητικής Μεταρρύθμισης που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και είναι πιο λειτουργικό κτίριο.

Στον ίδιο χώρο, κατά πληροφορίες, θα γίνονται και οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, που θα πάψει να συγκαλείται στο Μέγαρο της Βουλής, έτσι ώστε να υπάρχει και σε συμβολικό επίπεδο σεβασμός στη διάκριση της Εκτελεστικής από τη Νομοθετική Εξουσία. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΟΔΥ: 6η στην Ευρώπη, 39η στον κόσμο η Ελλάδα σε πνιγμούς

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA


Περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Ο αριθμός αυτός μας φέρνει στην 6η θέση της ΕΕ και την 39η του κόσμου σε πνιγμούς.

Την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 39η παγκοσμίως κατέχει η χώρα μας σε πνιγμούς, καθώς ετησίως καταγράφονται περισσότεροι από 400, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε κάθε πνιγμό, όμως, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως και 8.000 άνθρωποι κινδυνεύουν κάθε χρόνο να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας!

Ο πνιγμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, τονίζει ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Και οι πνιγμοί αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου στους τραυματισμούς εντός ή δίπλα στο νερό.Οδηγίες για την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών στο νερό εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οδηγίες προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Για την προστασία από αυτούς, ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει τους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό:

Κολύμβηση κατά προτίμηση πρωινές ή απογευματινές ώρες, σε χώρους με ναυαγοσωστική φύλαξη.
Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Οι πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10 μέτρα από την ακτή, κατά 55% στα πρώτα 3 μ. και σπανίως μετά τα 50 μ. από την ακτή.
Κολύμβηση 3 ώρες μετά το φαγητό και ποτέ μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Κολύμβηση σε θάλασσα οριοθετημένη από σημαδούρες.
Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.
Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κ.λπ.)
Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.
Αποφυγή υπερεκτίμησης των δυνάμεων. Μπορεί να αποβεί μοιραία.
Αδιάκοπη επιτήρηση των παιδιών από τους γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.
Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό

Ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση πρέπει να αναζητηθεί αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί:

Δυσκολία στην αναπνοή
Πόνος στο στήθος
Ασυνήθιστη συμπεριφορά
Νωθρότητα
Έντονη υπνηλία
Επίμονος βήχας
Ευερεθιστότητα

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Σε τροχιά μεταρρύθμισης ο Ε.Σ.Σ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ερυθροσ σταυροσ

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Με επιστολή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιου Αυγερινού ενημερώνει για την προσπάθεια εναρμόνισης και δραστηριοποίησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα πρότυπα της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Σύσσωμο το ΚΔΣ του Ε.Ε.Σ. εργάζεται και μελετά το ισχύον πλέγμα κανόνων που πρέπει να συνταχθούν στον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό Οργανισμό της χώρας μας» σημειώνει ο κ. Αυγερινού.

Παρωχημένοι κανόνες

Στο στόχαστρο έχουν μπει αναχρονιστικοί και απαρχαιωμένοι τρόποι και κανόνες λειτουργίας που αφορούν τα τρία εθελοντικά σώματα του Ε.Ε.Σ..

«Τρία διαφορετικά σώματα εθελοντών, με τρεις διαφορετικούς κανονισμούς και τρεις διαφορετικές ενδυματολογικές παρουσίες, συνθέτουν ένα μοντέλο διοίκησης που αναδεικνύει ένα ανομοιογενές περιβάλλον εθελοντισμού χωρίς ίχνος εύρυθμης λειτουργίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμά του.

Απλοποίηση των διαδικασιών επιτάσσει η κατάσταση, όπως προκύπτει κι από την διαδικασία της εκπαίδευσης των εθελοντών που αντιμετωπίζουν την σύγχυση αρμοδιοτήτων-ενεργειών μελετώντας διαφορετική ύλη και διαφορετικά βιβλία για το ίδιο αντικείμενο.

Ωστόσο, στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η προσπάθεια καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι αναχρονιστικές και παγιωμένες εδώ και χρόνια καταστάσεις διαταράσσουν την ομαλή δράση των εθελοντών και την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του Οργανισμού.

«Ευτυχώς, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις εξαρτημένων συμπεριφορών που πλέον έχουν καταστεί αναποτελεσματικές και ζημιογόνες» σχολιάζει ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ..

Για σύγκρουση με «πλείστα συμφέροντα και σε βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες» κάνει λόγο ο κ.Αυγερινού.

Κάλεσμα συνεργασίας απηύθυνε ο κ.Αυγερινού «για τη δημιουργία ενός νέου, ανανεωμένου, αλληλέγγυου, σύγχρονου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Μεταρρύθμιση

Είναι αναγκαία η διοικητική και η λειτουργική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον κ.Αυγερινού για να επανέλθει ο Ε.Σ.Σ. στην πρόοδο, να βελτιώσει τις παρεχόμενες ανθρωπιστικές του υπηρεσίες και να ενισχύσει την δημιουργία ενός συστήματος διαφάνειας, εποπτείας και ελέγχου που θα τον οδηγήσει σε ένα υγιές μέλλον.

Ήδη οι μελέτες έχουν να εστιάσει στην δημιουργία διαδικασιών για την ενότητα και ενοποίηση των εθελοντικών σωμάτων του Ε.Ε.Σ., καθώς και στην απλοποίηση του μηχανισμού, προφέροντας μία ενιαία, πολύπλευρη και πολυποίκιλη εκπαίδευση (εθελοντών και πολιτών), διατηρώντας όμως τις αρχικές δομές και δράσεις των τομέων.

Στόχος είναι ένας επιχειρησιακός συντονισμός με παράλληλη μέριμνα σχεδιασμού δράσεων αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας των αρμόδιων τομέων, με απώτερο στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και την χρηστή διαχείριση των οικονομικών του.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Προθεσμία 60 ημερών από τους θεσμούς στη νέα κυβέρνηση

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι δανειστές την προεκλογική διαδικασία, διατηρώντας μία πολιτική χαμηλών τόνων ενόψει της 7ης Ιουλίου, αλλά και διαμορφώνοντας τα "ραντεβού" της επόμενης ημέρας. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει ένα περιθώριο στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει ούτως ώστε να ξεδιπλώσει τις θέσεις της.

Ωστόσο, το εν λόγω περιθώριο είναι περιορισμένο λόγω των πολιτικών ραντεβού που έχουν ήδη ορισθεί. Το πρώτο μεγάλο crash test έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για τη Σύνοδο του Euroworking Group στην οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο διαπραγματευτικό επιτελείο, αλλά και να καταθέσει τις θέσεις του.

Πίεση χρόνου

Το εν λόγω χρονικό περιθώριο των 60 ημερών περίπου έως το επόμενο EWG διαμορφώνει ένα καυτό θερινό πρόγραμμα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την "κάλπη".

Θα πρέπει να διαχειρισθεί τις "νάρκες" που έχει αφήσει η παρούσα κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο (με τους θεσμούς αλλά και την ΤτΕ να εκτιμούν ότι απαιτούνται "διορθωτικά" μέτρα στον προϋπολογισμό του 2020), αλλά και τις 22 εκκρεμότητες στο πεδίο των μνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που να διατηρήσουν το θετικό κλίμα των επενδυτών και να φανεί αν θα ξεδιπλωθεί η (σχεδιαζόμενη από τον ΟΟΔΗΧ αλλά και ευπρόσδεκτη από τον ESM) νέα κάθοδος στις αγορές.

Αλλεπάλληλα "ραντεβού" μαζί με τη ΔΕΘ

Η συγκυρία είναι κρίσιμη όχι μόνο των πολλών ανοικτών θεμάτων που αφήνει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και λόγω ενός κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί. Λίγο μετά το EWG (8 και 9 Σεπτεμβρίου) είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ και ακολουθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η σύνοδος του Eurogroup στην οποία θα "ξεπαγώσει" και επισήμως η 3η αξιολόγηση και οι συστάσεις που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό των θεσμών (που βασίζεται σε σενάριο άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές) αμέσως μετά τα παραπάνω "ραντεβού" αναμένεται να ξεδιπλωθεί και η επόμενη επίσημη "κάθοδος" των θεσμών στην Αθήνα. Δίδεται ουσιαστικά το ανάλογο περιθώριο στη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, καθώς υπάρχει ανάγκη για άμεσες διερευνητικές επαφές, εξετάζονται τα περιθώρια να γίνουν επαφές ατύπως. Να διενεργηθούν με αφορμή το συνέδριο του Economist που λαμβάνει χώρα στα μέσα Ιουλίου (σ.σ. την ίδια περίοδο δηλαδή με τις προγραμματικές δηλώσεις στο σενάριο άμεσου σχηματισμού νέας κυβέρνησης) στο οποίο θα μετάσχουν πολλά κορυφαία στελέχη των θεσμών.

Σημειώνεται ότι πέραν του ζητήματος της 3ης αξιολόγησης και της "εκτροπής" στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναβάλει την έλευσή του. Επίσης έχει "παγώσει" και το θέμα της αίτησης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του (σ.σ. αφού μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι επίσημο αίτημα δεν κατατέθηκε ποτέ στον ESM από την παρούσα κυβέρνηση).

Στο πεδίο της ΕΕ η καθυστέρηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία αξιολόγηση σχεδόν κάθε δύο μήνες. Η τρίτη αξιολόγηση τυπικά θα πρέπει να είναι θέμα συζήτησης στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου (σ.σ. λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά τις εκλογές και προφανώς δεν θα μπορεί παρά να κάνει έναν άτυπο απολογισμό των πολιτικών εξελίξεων). Η τέταρτη (σ.σ. που συνδέεται με παρεμβάσεις στο χρέος) θα ολοκληρωνόταν στην σύνοδο της 9ης Οκτωβρίου και η πέμπτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου… 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Παραλίες: Οι 86 ακατάλληλες για κολύμπι -Και οι 286 πεντακάθαρες

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων (για τις κατάλληλες και ακατάλληλες ακτές) που διενήργησε σε παραλίες εκτός Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες σε 354 σημεία και τελικά διαπίστωσε ότι οι 268 παραλίες (67,92%) είναι καθαρές και κατάλληλες για κολύμβηση, ενώ οι υπόλοιπες 86 ακτές (32,08%) είναι ακατάλληλες.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για τις καθαρές παραλίες της Αττικής.

Στη «μαύρη λίστα» του ΠΑΚΟΕ περιλαμβάνονται και 18 παραλίες που διακρίθηκαν με «Γαλάζια Σημαία».

Δείτε το σχετικό έγγραφο του ΠΑΚΟΕ:

 

Λουτράκι-Λουτρόπυργος: 38 κατάλληλες και 4 ακατάλληλες παραλίες
Οι τέσσερις ακατάλληλες παραλίες είναι οι εξής:

Λουτράκι (οδός Μιαούλη, S/M Σκλαβενίτης)
Κινέτα (Hotel “Sun”)
Νέα Πέραμος (δεξιά εγκαταστάσεων Ελληνικά Πετρέλαια)
Νέα Πέραμος (τέρμα παραλίας)
Νότια Εύβοια: 43 κατάλληλες και 17 ακατάλληλες παραλίες

Οι 17 ακατάλληλες παραλίες στην περιοχή είναι οι εξής:
Νέα Λάμψακος Παραλία (200μ. προ ψαροταβέρνας «Ακρογιάλι»)
Αγιος Νικόλαος (αρχή)
Λευκαντί (Restaurant «Λωτός»)
Λευκαντί (απόβλητα δίπλα «Λωτός»)
Λευκαντί (πύργος ναυαγοσώστη)
Λευκαντί (Chaliotis Appartment, οδός Γαρυφαλλιάς)
Παραλία Νέα Ακτή (οδός Νέας γενιάς)
Ερέτρια (100μ. Δεξιά)
Αγ. Ιωάννης παραλία (εξωραϊστικός σύλλογος, 100μ. Αριστερά)
Αλιβέρι (Baluse 100μ. δεξιά)
Αλιβέρι (Baluse 100μ. Αριστερά)
Νέα Αρτάκη (πύργος ναυαγοσώστη, “La Plage beach bar”)
Νέα Αρτάκη (καφετέρια “Lavazza”)
Νέα Αρτάκη (αγωγός απόβλητα)
Νέα Αρτάκη (ψαροταβέρνα «Στο κύμα»)
Νέα Αρτάκη (ίδια θέση, αγωγός αποβλήτων)
Πολιτικά παραλία (εργοστάσιο ΣΟΓΙΑ)
Βόρεια Εύβοια: 29 κατάλληλες, 14 ακατάλληλες παραλίες

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, οι 14 ακατάλληλες παραλίες στη Βόρεια Εύβοια είναι οι εξής:
Dennis House
Παραλία Ροβιές (ψαροταβέρνα Senioros)
Παραλία Ροβιές (ψαροταβέρνα «Λίτσα»)
Αιδηψός (ελεύθερη θάλασσα αριστερά της πηγής)
Παραλία Αιδηψού (οδός Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και 28ης Οκτωβρίου)
Νέος Πύργος (δεξιά πινακίδος, 300μ.)
Παραλία Νέου Πύργου (ταβέρνα «Μαϊστράλι»)
Αγ. Νικόλαος (εκκλησία με παραλία)
Πευκί παραλία (ψαροταβέρνα «Ιχθύς»)
Πευκί παραλία (αγωγός στο ίδιο μέρος)
Πευκί παραλία (Fast Food «Foody’s»)
Παραλία Βασιλικά (ψησταριά «Ο Γιόμπος»)
Παραλία Βασιλικά (studios «Ακρογιάλι»)
Παραλία Φραγκάκη (Rose Cafe/MINA Studios)
Αίγινα: 26 κατάλληλες και 7 ακατάλληλες παραλίες

Οι 7 ακατάλληλες παραλίες της Αίγινας είναι οι εξής:
Βαθύ (ιαματικά λουτρά αριστερά)
Παραλία περιοχής «Βάγια»
Περιοχή Πόρτες (τέλος παραλίας)
Cafe «Ακρογιαλιά»
Ταβέρνα «Αιγινήτισσα»
Παραλία Σάρπας (δεξιά)
Παραλία Πέρδικας (αριστερά)
Κάτω Αλεποχώρι έως Κιάτο: Κατάλληλες και οι 50 παραλίες που ελέγχθηκαν (100%)
Στην ακτογραμμή Κάτω Αλεποχώρι έως Κιάτο ελήφθησαν 50 δείγματα και κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση όλες οι παραλίες.

Στις μετρήσεις που έκανε το ΠΑΚΟΕ σε 64 παραλίες σε Μαγνησία και Φθιώτιδα διαπιστώθηκε ότι το 64,06% των παραλιών είναι ακατάλληλες.

Οι 41 ακατάλληλες είναι οι εξής:
Λιβανάτες (Cafe «Θέα»)
Λιβανάτες (Cafe «Allegro»)
Παραλία Λιβανάτες (αριστερά)
Αρκίτσα (ταμπέλα, αρχή βραβευμένης παραλίας)
Παράκαμψη ΠΕΟ (τέλος μαντρότοιχου)
Παράκαμψη ΠΕΟ (αρχή)
Καμμένα Βούρλα (“BELUGA” bar)
Παραλία προ μαρίνας Καμμένων Βούρλων
Εκκλησία Αγ. Παντελεήμων
Ψητοπωλείο Αλτάνα
Cafe “Venice”
Εστιατόριο
Παραλία «Αγ. Ιωάννης»
Παραλία «Αγ. Ιωάννης»
Παραλία Μαρίκι Στυλίδας
Πεταράδες (ταβέρνα, Χρυσή Ακτή)
Καραβόμυλος άκρη
Καραβόμυλος μέση
Ταβέρνα Αντωνόπουλος
Καραβόμυλος τέλος
Παραλία Ράχες δεξιά
Παραλία Ράχες αριστερά
Παραλία Αχλάδι (δεξιά Στυλίδας)
Παραλία Αχλάδι (αριστερά Στυλίδας)
Αλμυρός Βόλου (δεξιά, τελευταία αποδυτήρια)
Αλμυρός Βόλου (ναυαγοσώστης)
Αγχίαλος (τσιπουράδικο «Κυριάκος»)
Cafe Γαλαξίας
Χρυσή Ακτή (ψαροταβέρνα «Βράχος»
Χρυσή ακτή (ναυαγοσώστης)
Χρυσή ακτή (τέλος παραλίας)
Αλυκές Βόλου (ουζερί «Λουκάντα»)
Ταβέρνα Markiz
Πλαζ Αλυκών (Ηρ. Πολυτεχνείου νο 16(
Πευκάδια είσοδος GraceLand
Κάτω Λεχώνια, δημοτικό σχολείο
Περιοχή Αγρια πηγή
Καλά νερά (ξενοδοχείο «Πήγασος»)
Καλά νερά (ουζερί EDEM)
Μεσσηνία – Καλαμάτα: 25 κατάλληλες και 16 ακατάλληλες παραλίες

Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, το 64% των παραλιών της περιοχής Μεσσηνίας – Καλαμάτας είναι κατάλληλο για κολύμβηση.

Οι ακατάλληλες παραλίες της περιοχής είναι:
Καλαμάτα, Δυτική Παραλία (Κτήμα Γαία)
Μεσσήνη, Παρλία Μπούκα (Αγ. Νικόλαος, μέση)
Καλαμάτα, Δυτική Παραλία ΙΙ
Καλαμάτα, Δυτική Παραλία ΙΙΙ
Καλαμάτα, Δυτική Παραλία ΙV («Το νέο λιμανάκι»)
Καλαμάτα Δυτική παραλία V (δίπλα από μαρίνα, οδός Νικολάου Πλαστήρα)
Καλαμάτα, Παραλία πόλης (Ναυαρίνου, Alpha Bank)
Καλαμάτα, Παραλία πόλης (Cafe «Μπουλούλης»)
Καλαμάτα, Ανατολική παραλία (Cafe Daluz)
Καλαμάτα Βέργα
Καλαμάτα (Hotel «Αλμύρα»)
Στούπα, Καλογριά αρχή
Καρδαμύλη («Γιαλός»)
Τροιζηνία – Πόρος: 16 κατάλληλες και 5 ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες

Στην περιοχή το ΠΑΚΟΕ εντόπισε τις εξής ακατάλληλες παραλίες:

Παραλία Ακρα Νησίδα Τροιζηνίας
Παραλία Καλλονή Τροιζηνίας
Πόρος (παραλία μετά το γήπεδο, αριστερά από Κανάλι)
Πόρος, Κυανή Ακτή (Aegean Villas)
Πόρος, παραλία (Russian Bar).

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

Τραγική υποστελέχωση δημοφιλών νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ

Ακόμη ένα καλοκαίρι με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες ΕΚΑΒ σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, με αυξημένη τουριστική κίνηση, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες διαγωνισμών για μόνιμο και επικουρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες.
 

Σύμφωνα με όσα τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ:
Το Υπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τομείς του ΕΚΑΒ με προσλήψεις (μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό) οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των νησιών μας με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να υπάρχει επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ δεν προχώρησαν οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών διασωστών πριν την αναστολή των προσλήψεων λόγω των βουλευτικών εκλογών;Ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εδώ και μήνες «μαγειρεύει» τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS. Η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι επιπτώσεις για το ΕΚΑΒ τεράστιες. 104 διασώστες εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις. Κάθε σχεδιασμός που υπήρχε τινάχτηκε στον αέρα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι θα έχει περάσει.

«Σταγόνα στον ωκεανό» η προκήρυξη 5Κ/2018 με 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ. Οι 8 θέσεις αφορούν υποστελεχωμένα νησιά του Αιγαίου (Ικαρία 1, Κάλυμνος 1, Κως 2 και Ρόδος 4). Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων πάει για μετά τις εκλογές. Η πρόσληψη τους σίγουρα για μετά το καλοκαίρι.

Την τελευταία στιγμή η έγκριση για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (100 διασώστες πανελλαδικά) με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι περισσότερες θέσεις. 10 οι κενές θέσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου στα νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη 7, Πάρος 1, Ρόδος 1, Χίος 1).

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο κάθε σχεδιασμός που υπήρχε για την επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό (διασώστες) των νησιών μας εν μέσω τουριστικής περιόδου ανατράπηκε λόγω της κωλυσιεργίας των διαγωνισμών και της ανεπάρκειας υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υγείας. Για πόσο ακόμη τα νησιά μας θα παραμένουν υγειονομικά ανοχύρωτα; Επιτέλους ας δοθούν άμεσες λύσεις προτού θρηνήσουμε θύματα.

Τα νησιά με τα σημαντικότερα προβλήματα
ΜΥΚΟΝΟΣ: Αν και η δύναμη είναι 10 διασώστες, εργάζονται στο νησί σήμερα οι 6. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενές βάρδιες οι οποίες καλύπτονται με υπερεργασία και με εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Ούτε λόγος για δεύτερο ασθενοφόρο έστω και κάποιες φορές σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

ΠΑΡΟΣ: Στο ΕΚΑΒ εργάζονται 9 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και κομμένα ρεπό υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλους 2 τουλάχιστον μόνιμους διασώστες.

ΚΩ: Το νησί της Κω επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια. Πολλές ημέρες το μήνα η βάρδια 3 – 11 μένει ακάλυπτη. Απαγορεύεται τις απογευματινές ώρες να υπάρξει έκτακτο περιστατικό. Το ΕΚΑΒ στην Κω διαθέτει 5 διασώστες και δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης. Οι 5 διασώστες εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό. Το ΕΚΑΒ της Κω καλείται να καλύψει ανάγκες μεγάλου πληθυσμιακά νησιού, χιλιάδες τουρίστες και πρόσφυγες.

Επισημαίνεται ότι η Κως είναι νησί με μεγάλες αποστάσεις και αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου είναι να υπάρχει δεύτερο τουλάχιστον ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια με κάλυψη από πληρώματα ασθενοφόρων σε υποσταθμό στο καινούργιο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας που είναι φάντασμα.

ΧΙΟΣ: Έχουν απομείνει 13 διασώστες στα επείγοντα. Με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες που επιβαρύνονται και λόγω της έναρξης τουριστικής περιόδου και της ύπαρξης του προσφυγικού καταυλισμού απαιτούνται 3 ασθενοφόρα το πρωί και 2 ασθενοφόρα το απόγευμα και την νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Σήμερα όμως λόγω της έλλειψης προσωπικού υπάρχει μόνο 1 ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και δεύτερο τα πρωινά! με ότι αυτό συνεπάγεται στην άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με την λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες.

ΡΟΔΟΣ: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με την λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα 3 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν. Χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Απέμειναν 4 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 7. Με εθελοντικές μετακινήσεις, με την συνδρομή του νοσοκομείου και με κομμένα ρεπό υπάρχει 24ωρη κάλυψη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Καταδικάσθηκαν γονείς 17χρονης που αρνήθηκαν χημειοθεραπεία -Πέθανε από λευχαιμία

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκαν, με την κατηγορία της συνέργειας-συγκατάθεσης (εάν όχι της προτροπής) οι γονείς της Ελεονόρας Μποτάρο, που το 2015 σε ηλικία 17 ετών αρρώστησε από σπάνιας μορφής λευχαιμία και αρνήθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάσθηκαν, με την κατηγορία της συνέργειας-συγκατάθεσης (εάν όχι της προτροπής) οι γονείς της Ελεονόρας Μποτάρο, που το 2015 σε ηλικία 17 ετών αρρώστησε από σπάνιας μορφής λευχαιμία και αρνήθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Η νεαρή κοπέλα είχε τη συγκατάθεση των γονέων της, Λίνο και Ρίτα Μποτάρο, οπαδών της μεθόδου Χάμερ για να ακολουθήσει την εναλλακτική θεραπεία. Δηλαδή με βιταμίνες και κορτιζόνη. Μέσα σε λίγους μήνες, η νεαρή -η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί- υπέκυψε στην επάρατο. Σε πρώτο βαθμό, οι γονείς της είχαν απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την βοηθό εισαγγελέα Βαλέρια Σαντζάρι, που είχε ασκήσει αμέσως δίωξη εναντίον του ζεύγους για ανθρωποκτονία από πρόθεση, δεδομένης της προβλεψιμότητας του αποτελέσματος, η κοπέλα ουδέποτε είχε τη δυνατότητα να επιλέξει αυτή τη μέθοδο θεραπείας για τη λευχαιμία. Ζούσε σε ένα υπερπροστατευμένο και «κατευθυνόμενο» περιβάλλον.

Όπως δήλωσε η μητέρα της, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, «πιστεύω στην δικαιοσύνη του θεού. Δεν έχω κάνει λάθος και εάν έπρεπε θα ξαναέκανα ό,τι έκανα. Μόνο ο Θεός γνωρίζει πόσο υπέφερε η κόρη μου».

ΠΗΓΗ:https://www.healthpharma.gr/

 

Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια

Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα του βρετανικού βιοϊατρικού ερευνητικού οργανισμού Wellcome Global Monitor 2019.


Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι άνω των 15 ετών από 140 χώρες. Τα ευρήματα της επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι και γενικότερα οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών εμπιστεύονται λιγότερο τα εμβόλια από ό,τι οι κάτοικοι των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο πληθυσμός στο Μπαγκλαντές θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια σε ποσοστό 97% και στην Ανατολική Αφρική σε ποσοστό 92%. Στη Δυτική Ευρώπη μόνο το 59% συμφωνεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη η εμπιστοσύνη είναι ακόμη χαμηλότερη, στο 50%.

Στην Ελλάδα (1.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2018) οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια (81%) έναντι των ανδρών (76%). Οι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο καχύποπτοι (ποσοστό εμπιστοσύνης 48% στους ανθρώπους άνω των 50 ετών) σε σχέση με τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας (εμπιστοσύνη 79% στις ηλικίες 30-49 ετών και 76% στις ηλικίες 15-29 ετών).

Ένας στους δέκα εμπιστεύεται την επιστήμη
Μόνο το 10% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιστήμη γενικά. Και εδώ οι άνω των 50 ετών έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη (7%) έναντι των πιο νέων (εμπιστοσύνη 11% μεταξύ των ατόμων 30-49 ετών και 13% στις ηλικίες 15-29 ετών). Από την άλλη όμως, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) εκτιμούν ότι η επιστήμη ωφελεί τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Δύο στους τρεις Έλληνες (66%) δήλωσαν ότι η επιστήμη διαφωνεί με την θρησκεία τους, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (29%) ανέφερε ότι επιλέγει τη θρησκεία, όταν αυτή διαφωνεί με την επιστήμη. Την επιλογή της θρησκείας έναντι της επιστήμης κάνουν περισσότερο οι γυναίκες στην Ελλάδα (32%) από ό,τι οι άνδρες (25%) και οι άνω των 50 ετών (41%) σε σχέση με τους νεότερους (22% και 15% στις ηλικιακές ομάδες 30-49 και 15-29 ετών αντίστοιχα). Δύο στους τρεις Έλληνες (67%) ανέφεραν ότι έμαθαν για την επιστήμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους.

emvoliasmos

Συμπεράσματα
-Παγκοσμίως το 79% των ανθρώπων θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια και το 84% τα θεωρούν αποτελεσματικά, ενώ περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, θεωρώντας ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός. Στη Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό εμπιστοσύνης είναι 73%, στην Δυτική Ευρώπη 59% και στην Ανατολική Ευρώπη 50%, έναντι 95% στη Νότια Ασία.

-Το 7% διεθνώς δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια και το 6% των γονιών (περισσότεροι από 188 εκατομμύρια διεθνώς) δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφυγής εμβολιασμού είναι στην Κίνα (9%), στην Αυστρία (8%) και στην Ιαπωνία (7%).

-Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης (το 57%) γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου πράγματα για την επιστήμη, ενώ το 62% θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Οι άνδρες διεθνώς καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα για την επιστήμη (49%) από όσα οι γυναίκες (38%), με την «ψαλίδα» των δύο φύλων να είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη (75% έναντι 58%) και μικρότερη στη Μέση Ανατολή.

-Περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους λένε ότι η επιστήμη τους ωφελεί, αλλά σχεδόν ένας στους πέντε (19%) νιώθει προσωπικά αποκλεισμένος από τα οφέλη της επιστήμης. Η Νότια Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων (περίπου 25%) που πιστεύουν ότι η επιστήμη δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία τους συνολικά.

-Το 73% διεθνώς εμπιστεύονται τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο (μέλος οικογένειας, φίλο, θρησκευτικό ηγέτη, διάσημο κ.α.). Στη Δυτική Ευρώπη, παρόλο που το 86% εμπιστεύονται τους γιατρούς και νοσηλευτές, πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού (22%) δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια, με τη Γαλλία να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης (33%) και το 10% των Γάλλων να δηλώνουν ρητά ότι δεν θεωρούν τα εμβόλια σημαντικά για τα παιδιά τους,.

-Παγκοσμίως το 18% δηλώνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες γενικά, το 54% μέτρια εμπιστοσύνη και το 14% μικρή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υψηλής εμπιστοσύνης στην επιστημονική κοινότητα καταγράφονται σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία και στη Βόρεια Ευρώπη.

-Σε περίπτωση σύγκρουσης απόψεων επιστήμης-θρησκείας, το 55% διεθνώς λένε ότι θα συμφωνήσουν με τις θρησκευτικές διδασκαλίες και μόνο το 29% με την επιστήμη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr

 

Πανελλήνιες 2019 - Βάσεις: Κατακόρυφη θα είναι η πτώση - Δείτε σε ποια πεδία αναμένεται «βουτιά»

Newsbomb

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2019 - Βάσεις: Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και η απογοήτευση των μαθητών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για υψηλούς βαθμούς στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Μάλιστα σε ορισμένα επιστημονικά πεδία η πτώση στις βάσεις εισαγωγής αναμένεται κατακόρυφη, σημειώνει σήμερα (20/06) η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

O Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), έδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του και υποστήριξε ότι τα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας ήταν αυτά που ξεχώρισαν καθώς τα θέματα σε αυτά ήταν τα δυσκολότερα ίσως όλων των εποχών, σίγουρα πάντως των τελευταίων 10 - 15 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια φέτος, ακόμα και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση».

Και οι δημοφιλείς Ιατρικές θα πάρουν την... κάτω βόλτα, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη. «Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με το μεγαλύτερο συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο», σημείωσε.

«Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη», συμπλήρωσε, «θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Πληροφορικής και της Οικονομίας, η πτώση δεν θα οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, μόνο στη δυσκολία των θεμάτων αλλά και στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Στο μόνο επιστημονικό πεδίο που δεν αναμένονται έντονες μεταβολές, είναι το 1ο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών. «Οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων», επεσήμανε ο κ. Βαφειαδάκης.

Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΛΛΑΔΑ