ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν πάνε στο γιατρό; Έρευνα

Γυρίζουν την πλάτη στους γιατρούς οι Έλληνες ασθενείς. Η απροθυμία τους να επισκεφτούν τους επαγγελματίες υγείας οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και σε ένα μεγάλο ποσοστό στην προβληματική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Έτσι για να γίνουν καλά προσεύχονται στο Θεό, συνομιλούν με άλλους ασθενείς που έχουν την ίδια πάθηση και κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα τους.

Πάντως άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η οικονομική κρίση κρατά τους χρόνιους πάσχοντες μακριά από το ιατρείο αφού αδυνατούν να πληρώσουν την επίσκεψη. Ενδεικτικό είναι ότι το 12% των πασχόντων θεωρεί ότι είναι θέλημα του Θεού εάν θα πάει καλά η υγεία και η θεραπεία του.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν μεταξύ άλλων από την Πανελλαδική έρευνα με θέμα: «Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς – Αλφαβητισμός στην Υγεία – Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία στα ΜΜΕ (HIT), με την συμμετοχή 2.000 ασθενών στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εκστρατείας ενημέρωσης του Med&Me.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας ένα ποσοστό που αγγίζει το 70,8% ακούει πολύ συχνά το γιατρό να μιλά με ιατρικούς όρους τους οποίους δεν καταλαβαίνει. Το 23,5% διστάζει μερικές φορές να μιλήσει στο γιατρό για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ενώ το 27,3% αποφεύγει να υποβάλλει ερωτήσεις στον γιατρό, επειδή θεωρεί ότι ο γιατρός βιάζεται.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε πως το 46,2% θεωρεί ότι ο γιατρός δεν λαμβάνει υπόψη του, κατά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, την οικονομική κατάσταση του ασθενούς και το 30,6% ανατρέχει στο ίντερνετ, μετά το πέρας της επίσκεψής του στον γιατρό,

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 21% αναζητεί ομάδες ασθενών προς ένταξη και επικοινωνία και μόλις το 67% γνωρίζει τι να κάνει σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού.

Πάντως αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι το 50,2% εγκαταλείπει κάποια στιγμή το γιατρό του.

Η επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας Δρ. Ε. Σίμου επισήμανε ότι: « ευελπιστεί να συμβάλει, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία γιατρού- ασθενή που αποτελεί την ηθική βάση σχέσεων αλληλοσεβασμού, ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και εξυγίανσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Δήλωσε επίσης ότι «η εμπιστοσύνη στο γιατρό θα πρέπει να διαφυλαχθεί και ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και διαφάνεια στη φροντίδα του ασθενή να διασφαλιστούν».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δρ. Γ. Μπουκοβίνας τόνισε ότι: «Η σχέση ογκολόγου – ασθενούς περνά μέσα από πολλά στάδια, είναι μία σχέση με πολλές συσχετίσεις, ψυχολογικές, κοινωνικές, αξιών και φιλοσοφίας, ιδιαιτεροτήτων και οικονομικών δεδομένων. Ο γιατρός στην ενημέρωση θα πρέπει να ακροβατεί ανάμεσα στη μη συντριβή του ασθενούς, αλλά και στη μη αποκοίμηση του. Η ενεργός συμμετοχή του ασθενούς στη λήψη αποφάσεων, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και κινητοποιώντας δυνάμεις του που είναι χρόνια σε ύπνωση, είναι απαραίτητη στη σύγχρονη άσκηση της ογκολογίας, όπου η τελική έκβαση της αρρώστιας δεν είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά προσμετρώνται και παράμετροι όπως ποιότητα ζωής, προτιμήσεις ασθενών, κλινικό όφελος, ολοκλήρωση κύκλου ζωής».

Η κ. Ζ. Γραμματόγλου δήλωσε επίσης ότι: «για να αλλάξει η σχέση γιατρού ασθενούς, χρειαζόμαστε επαγγελματίες υγείας με εν-συναίσθηση, εκπαιδευμένους στην επικοινωνία με τον ασθενή και την οικογένειά του, ικανούς να διαχειριστούν τα ζητήματα της διάγνωσης, της θεραπείας, της υποτροπής και του πιθανού θανάτου. Μπροστά τους όμως έχουν ανθρώπους και καμιά μελέτη δεν μπορεί να περιγράψει τον κάθε ξεχωριστό καρκινοπαθή. Γι’ αυτό και οι κατευθυντήριες οδηγίες -που τόσο θεοποιούνται στις μέρες μας- μπορεί να είναι η πυξίδα, όχι όμως και ο οδικός χάρτης στην άσκηση της ιατρικής. Αυτά τα προγράμματα εκπαίδευσης που θα έπρεπε να είναι το αλφαβητάρι της ιατρικής απουσιάζουν προκλητικά από την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας».

O κ. Γ. Καλαμίτσης τόνισε στην ομιλία του ότι: «στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα αποδοτικότερο, δικαιότερο και χωρίς αποκλεισμούς σύστημα υγείας το οποίο παράλληλα θα περιορίζει την σπατάλη, την κακοδιαχείριση και την διαφθορά, αρχίζουμε και κάνουμε βήματα προς ένα πιο ασθενοκεντρικό μοντέλο. Προαπαιτούμενο αυτής της προσπάθειας οφείλει να είναι η αποκατάσταση της ασυμμετρίας που υπάρχει ανάμεσα στην σχέση γιατρού-ασθενούς. Ο ενημερωμένος ασθενής καθίσταται συνυπεύθυνος για τη λήψη ορθών αποφάσεων για την υγεία του».

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα

Απογοητευτικά τα στοιχεία των μεταμοσχεύσεων του 2018.


Το μεσημέρι της Δευτέρας, εμφανίστηκαν ξαφνικά στο συννεφιασμένο ουρανό της Αθήνας 200 πολύχρωμα μπαλόνια. Κάθενα είχε πάνω του ένα όνομα. Το όνομα ενός ανθρώπου που χάρισε τη ζωή σε κάποιους άλλους, δωρίζοντας τα όργανά του. Ήταν τα ονόματα των 200 πιο πρόσφατων δοτών οργάνων στη χώρα.

Και ήταν μια ακόμη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων, που φαίνεται να είναι άγνωστη λέξη για πολλούς Έλληνες.

Ήταν εκεί ο μικρός Αλέξανδρος, που ήταν μόλις 4 χρόνων όταν χρειάστηκε μεταμόσχευση καρδιάς και έπρεπε να μεταφερθεί στην Ιταλία για την επέμβαση.

Ήταν εκεί ένας πατέρας που πριν από 10 χρόνια έχασε το 15χρονο γιο του σε φρικτό τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με 162 χιλιόμετρα τον χτύπησε και τον εγκατέλειψε. Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια του παιδιού θέλησε να δωρίσει τα όργανά του, τα περισσόερα όμως ήταν τόσο σφοδρά τραυματισμένα, που κρίθηκαν ακατάλληλα για μεταμόσχευση. Τελικά, ο 15χρονος Σόλων χάρισε ζωή σε δύο ανθρώπους που δέχτηκαν τους νεφρούς του.

Ήταν εκεί και ο Ιαβέρης, που δεν σταματά να μιλάει για την οδική ασφάλεια, και που πρόσφατα έγινε και ο ίδιος δότης οργάνου, δωρίζοντας το νεφρό του στο γιο του που ήταν επί χρόνια εξαρτημένος από την αιμοκάθαρση.

Στη διπλή εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα (στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάστηκαν και τα νεότερα στοχεία που δείχνουν για μια ακόμη φορά το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας σε δότες και μεταμοσχεύσεις.

Μόλις 45 δότες το 2018
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2018 δηλώθηκαν 108 πιθανοί δότες (εγκεφαλικά νεκροί) και αξιοποιήθηκαν μόλις 45. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι 103 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και καρδιάς από πτωματικούς δότες και άλλες 69 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φέρνοντας την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο! 

Περισσότερα...

Υπόθεση Novartis: Σε κλήση 20-30 μη πολιτικά πρόσωπα για ανωμοτί καταθέσεις

Σήμερα αναμένεται να κληθούν περί τα 20-30 μη πολιτικά πρόσωπα για ανωμοτί καταθέσεις ώστε να δώσουν εξηγήσεις πριν ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις για την υπόθεση Novartis. Πολλοί απ΄ αυτούς θα κληθούν και για δωροδοκία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Health Pharma.gr

Aπό την δικογραφία που απέστειλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα το πρωί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης φαίνεται πως ως προς την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών υπάρχουν… κενά.

Ήδη, από το πόρισμα, φαίνεται ότι δεν προκύπτει η εκτίμηση για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την μεταπολίτευση» την οποία είχε κάνει έξω από το Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,

Από την εξαντλητική εξεταστική επιτροπή που σύστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και από την δικογραφία, προκύπτει ότι δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών, συγγενών τους,ούτε περιούσιες ύποπτης προέλευσης– ούτε φυσικά του Ανδρέα Λοβέρδου του οποίου ζητείται η άρση ασυλίας. Ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος αντέδρασε οργισμένα κάνοντας λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών».
Στο αρχείο για Πικραμμένο, Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Λυκουρέντζο

Παράλληλα, η δικογραφία για την υπόθεση Novartis μπαίνει στο αρχείο για τέσσερις πολιτικούς που έσπευσαν να διασύρουν όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι διεμήνυαν στεντορείως την πλήρη αθωότητά τους. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο.

Η ομηρία σε πέντε πολιτικούς

Αντίθετα, η υπόθεση μένει ανοικτή -δημιουργώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας γι’ αυτούς και μάλιστα σε προεκλογικό χρόνο – τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο επίτροπο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και για τους πρώην υπουργούς Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Για τα εν λόγω πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία θα μείνει ανοικτή. Oι έρευνες για το σύνολο της υπόθεσης δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν και δεν έχει βρεθεί ως σήμερα κάτι μεμπτόν από τις εισαγγελικές έρευνες.

Η υπόθεση οδεύει στο αρχείο

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ανώτατη εισαγγελική πηγή από τους πέντε που η έρευνα συνεχίζεται, η δικογραφία θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο.

Ετσι, είναι προφανές ότι η υπόθεση που υποστηρίχθηκε μετά θριαμβολογίας και κομπασμών από το κυβερνών κόμμα ως μάχη κατά τις διαπλοκής οδεύει έστω και με… σαλαμοποίηση, στο αρχείο καθώς θεωρείται αδύναμη η τεκμηρίωση της δικογραφίας τόσο κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και κατά των πέντε πολιτικών προσώπων για τα οποία παραμένει ανοικτή η δικογραφία.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Καμία απόδειξη για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων έπειτα από εσωτερική έρευνα της Novartis

Καμία απόδειξη για δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων δεν έχει προκύψει από την εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε η Novartis, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα του πρακτορείου η Ελλάδα διερευνά πληροφορίες για χρηματισμό από τη Novartis σε μια υπόθεση μεγάλου ενδιαφέροντοας που εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς της χώρας και έναν Ευρωπαίο επίτροπο. Πρόκειται μάλιστα για κατηγορίες που διερευνούν και οι ΗΠΑ.

Αμερικανός εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε σε ένα e-mail ότι η Novartis δεν έλαβε προνομιακή τιμολόγηση από το ελληνικό κράτος και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει τυχόν «ανάρμοστες πληρωμές» σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Υπό την επίβλεψη του γενικού διευθυντή, Βας Ναρασιμάν η φαρμακοβιομηχανία εργάζεται ώστε να αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με συμβούλους, λομπίστες και αξιωματούχους μετά την εμπλοκή της σε ένα ακόμη σκάνδαλο στις ΗΠΑ που αφορά τις πληρωμές σε εταιρεία με επικεφαλής έναν πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και αυτή της Novartis. Οπως αναφέρει το Bloomberg, λεπτομέρειες της υπόθεσης, η οποία για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας το 2017, επανέρχονται στην επιφάνεια «όσο η χώρα πλησιάζει στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο, τον περασμένο Αύγουστο».

http://www.kathimerini.gr/1015432/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ 

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Εκτόξευση κρουσμάτων ιλαράς κατά 48,4% παγκοσμίως! Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Από Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA


Σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 48,4% μεταξύ του 2017 και του 2018, με περίπου 136.000 άτομα να πεθαίνουν από ιλαρά, σύμφωνα με υπολογισμούς της UNICEF από συλλογή στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για 194 χώρες.

Δέκα χώρες, που αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, κατέγραψαν σχεδόν το 75% της συνολικής αύξησης των περιπτώσεων ιλαράς το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι, ο εφησυχασμός και το αυξανόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα απειλούν να ανατρέψουν δεκαετίες ολόκληρες στοχευμένης εργασίας για την εξόντωση της νόσου.

«Αυτό είναι ένα καμπανάκι κινδύνου και αφύπνισης. Έχουμε ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και φθηνό εμβόλιο για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, ένα εμβόλιο που σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δήλωσε η Henrietta Fore, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF. Και συνέχισε: «Αυτά δεν έγιναν από την μια στιγμή στην άλλη. Ακριβώς όπως η σοβαρή επιδημική έκρηξη που βλέπουμε τώρα έγινε μέσα στο 2018, με τον ίδιο τρόπο μια πιθανή έλλειψη δράσης άμεσα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά μας αύριο».

Ιλαρά: Οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση σε κρούσματα

Η Ουκρανία, οι Φιλιππίνες και η Βραζιλία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Μόνο στην Ουκρανία καταγράφηκαν 35.120 κρούσματα ιλαράς, σχεδόν 30.000 περισσότερα από το 2017. Η Βραζιλία είχε 10.262 κρουσμάτων ιλαράς μέσα στο 2018, την στιγμή που δεν είχε ούτε ένα την προηγούμενη χρονιά! Οι Φιλιππίνεςανέφεραν 15.599 κρούσματα πέρυσι σε σύγκριση με 2.407 κρούσματα το 2017.

Συνολικά, δέκα έθνη που αντιπροσωπεύουν το 75% της αύξησης από το 2017 έως το 2018 αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ιλαράς ανά εκατομμύριο πολιτών το περασμένο έτος ήταν η Ουκρανία (822), η Σερβία (618), η Αλβανία (481), η Λιβερία (412), η Γεωργία (398), η Υεμένη 328), το Μαυροβούνιο (323) και η Ελλάδα (227).

Οι χώρες με τεράστια αύξηση στην ιλαρά πέρυσι σε σύγκριση με το 2017 είναι η Βενεζουέλα (4.916 περισσότερα κρούσματα, 676% αύξηση), η Σερβία (4.355 περισσότερα κρούσματα, 620% αύξηση), η Μαδαγασκάρη (4.307 περισσότερα κρούσματα, 5.127% αύξηση), το Σουδάν (3.496 περισσότερα κρούσματα, 526% αύξηση) και η Ταϊλάνδη (2.758 περισσότερα κρούσματα, 136% αύξηση).
Σε μερικές χώρες σημειώθηκε μείωση στον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ιλαράς:

Στη Ρουμανία, οι αναφερθείσες περιπτώσεις μειώθηκαν κατά 89% από 8.673 σε 943, ενώ στην Ινδονησία ο αριθμός μειώθηκε κατά 65% από 11.389 σε 3.995. Η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Ιταλία και η Κίνα κατέγραψαν επίσης πτώσεις από 35% έως 55%.

Παραπληροφόρηση και δυσπιστία

Η «αναζωπύρωση» της ιλαράς σε ορισμένες χώρες έχει συνδεθεί με ιατρικά αβάσιμους ισχυρισμούς που συνδέουν το εμβόλιο της ιλαράς με τον αυτισμό. Αυτοί οι ανόητοι ισχυρισμοί έχουν εξαπλωθεί εν μέρει εξαιτίας της εξάπλωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Π.Ο.Υ. τον περασμένο μήνα κατέταξε την «διστακτικότητα για τον εμβολιασμό» ανάμεσα στις 10 πιο σοβαρές απειλές για την παγκόσμια υγεία για το 2019.

«Σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν παιδιά που μολύνονται με ιλαρά ακόμη και σε μέρη, όπου δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία», δήλωσε η Fore, και πρόσθεσε: «Η ιλαρά μπορεί να είναι η νόσος, αλλά πολύ συχνά η πραγματική λοίμωξη είναι η παραπληροφόρηση, η δυσπιστία και ο εφησυχασμός».
Ιλαρά: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από 1/5/2017 μέχρι 20/12/2018, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι, ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Τι είναι η ιλαρά

Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η νόσος της ιλαράς και ο ιός που την προκαλεί έχουν το ίδιο όνομα. Ο ιός της ιλαράς συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.

Πού οφείλεται η ιλαρά: Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτάρνισμα. Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες.Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.

Ο ιός της ιλαράς ζει στις βλέννες της μύτης και του λαιμού του μολυσμένου ατόμου. Όταν το άτομο βήχει ή φταρνίζεται τα σταγονίδια ψεκάζονται στον αέρα και μεταδίδονται στη μύτη και το λαιμό άλλων ατόμων καθώς αναπνέουν ή μέσω των χεριών τους που αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους, ενώ πριν έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες με σταγονίδια του ιού της ιλαράς. Ο ιός ζει σε μολυσμένες επιφάνειες περισσότερο από δύο ώρες.

Πως εκδηλώνεται η ιλαρά: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:
κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
πυρετός
βήχα
ρινόρροια
ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
αίσθημα αδυναμίας
μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)

Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα. Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 C. Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενίζει.

Ιλαρά: Διάγνωση – Εξετάσεις

Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαρά ή η απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα. Επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι έχει ιλαρά ή νόσησε πρόσφατα από ιλαρά προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
Λαρυγγίτιδα
Βρογχιολίτιδα
Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής
Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων
Εγκεφαλίτιδα

Ιλαρά: Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης. Επίσης συνίσταται χορήγηση υγρών και απογυγή δραστηριοτήτων που κουράζουν τα μάτια (διάβασμα, τηλεόραση) τα οποία είναι ευερέθιστα. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν συνίσταται εκτός και αν παρουσιαστούν επιπλοκές.

Πώς να προφυλαχτείτε από την ιλαρά – Πρόγνωση

Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών.

Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοσος γ-σφαιρίνη για να προστατευθούν από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να του εξασφαλίσει πλήρη προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσει θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Από τον Ιανουάριο θα «μετρούν» οι απουσίες και οι απαλλαγές λόγω γρίπης στα σχολεία! Τι ανακοίνωσε το υπ.Παιδείας

Τελικά παρά τη χαρά των μαθητών ότι θα μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες τους όλη τη χρονιά με αφορμή τη γρίπη, το υπουργείο Παιδείας έχει άλλα …σχέδια.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, η απαλλαγή των μαθητών από τις απουσίες που έγιναν λόγω εποχικής γρίπης θα ισχύσει από τον Ιανουάριο και μετά και όχι νωρίτερα.

 

Η διευκρίνηση αυτή έγινε από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με πρόσφατη εγκύκλιο που ενημέρωνε τους μαθητές να μην πηγαίνουν στο σχολείο εάν έχουν συμπτώματα της νόσου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με άλλη ανακοίνωση θα οριστεί́ και η λήξη για φέτος της περιόδου όπου θα δικαιολογούνται οι απουσίες εξαιτίας της γρίπης.

Μέτρα για τη γρίπη στους μαθητές
Το υπουργείο Παιδείας είχε στείλει στις 6 Φεβρουαρίου σε όλες τις σχολικές μονάδες εγκύκλιο για την πρόληψη εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, δίνοντας τις ακόλουθες οδηγίες:

1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

 

2.Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:

-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

-Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Οι παραπάνω οδηγίες, υπογραμμίζει το υπουργείο Παιδείας, πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Σε «κλοιό» θανάτου η Ελλάδα από τη γρίπη! Άλλοι 18 ασθενείς πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα

Συνεχίζει να σκοτώνει η εποχική γρίπη παρά το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τις τελευταίες ημέρες, δεν ευνοούσαν την μετάδοση του ιού Η1Ν1.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) άλλοι 18 θάνατοι από γρίπη και τις επιπλοκές της προστέθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας (10 έως 17 Φεβρουαρίου) στον θλιβερό κατάλογο της εφετινής περιόδου εποχικής γρίπης. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της εποχικής γρίπης ανέρχεται στους 74.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες του υπ.Υγείας για την προστασία από τη γρίπη! Όλα τα μέτρα προφύλαξης

 

Πάντως όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία ο μη εμβολιασμός προκαλεί έντονο προβληματισμό στις υγιειονομικές υπηρεσίες , καθώς από το σύνολο των ασθενών ήταν εμβολιασμένοι μόλις 36 (14%).

Μάλιστα, οι 200 (75,8%) από τους 264 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη από το Φθινόπωρο.

Βάση των ίδιων στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ δέκα ασθενείς στην εφετινή περίοδο γρίπης έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο συνέβη αυτό. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προειδοποιούσαν ότι θα νοσοκομεία θα αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα σοβαρά περιστατικά. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «ΠΟΕΔΗΝ: «Ανοχύρωτα» τα νοσοκομεία χωρίς εντατικές και αναλώσιμα εν μέσω γρίπης!»

Πρόκειται για 4 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη. Ωστόσο, τα 9 (90%) από τα 10 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Κυρίαρχο στέλεχος παραμένει ο Α(Η1Ν1).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Χιλιάδες Ελληνόπουλα χωρίς πρόσβαση σε γιατρό ή οδοντίατρο

Οι ανάγκες των παιδιών σε ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη δεν καλύπτονται πλήρως.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (eurostat), η χώρα μας βρίσκεται στην 7η χειρότερη θέση σε ότι αφορά την κάλυψη των ιατρικών αναγκών των παιδιών.

Καταγράφεται ένα ποσοστό 2,4% παιδιών κάτω από 16 ετών τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες για εξέταση και θεραπεία. Το ποσοστό μάλιστα αυξάνεται σε 6,3% στα μονογονεϊκά νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά για την Ευρώπη των 28 είναι 1,8% και 2,2%.

Στη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το Βέλγιο όπου σχεδόν 9% των παιδιών έχουν ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες και ακολουθεί η Ρουμανία με 7,4%.

Την ίδια ώρα στην Αυστρία, ούτε ένα παιδί δεν μένει εκτός περίθαλψης!

Περισσότερα...

Γιατί οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους;

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κουκλάκη

Είναι διαχρονικά γνωστό ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη σε δωρητές οργάνων και μεταμοσχεύσεις. Την τελευταία πενταετία, για κάθε εκατομμύριο του ελληνικού πληθυσμού αντιστοιχούν από 3 μέχρι 6 δότες, ενώ χρειάζονται περίπου 200 για να φτάσουμε το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Την ίδια ώρα, δεκάδες ασθενείς με νοσήματα τελικού σταδίου περιμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Κάποιοι - όπως οι νεφροπαθείς - μπορεί να περιμένουν και δέκα χρόνια...

Είναι φανερό ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να δυσπιστούν απέναντι στη δωρεά οργάνων. Γιατί όμως δεν γίνονται δωρητές;

Η απάντηση έρχεται από στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα για την Υγεία.

Οι κύριες αιτίες έλλειψης δωρητών και δοτών
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η υπ' αριθμόν 1 αιτία για την έλλειψη μοσχευμάτων είναι ότι αυτά δεν εντοπίζονται έγκαιρα!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ, οι μονάδες εμφραγμάτων σχεδόν ποτέ δεν έχουν αναφέρει πιθανούς δότες, ενώ υπάρχουν μέχρι σήμερα μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα, με πολλές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ειδικά τμήματα αντιμετώπισης πολυτραυματιών, τα οποία εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν συμμετέχουν στην προσφορά οργάνων.

Ωστόσο, με βάση τα περιστατικά που νοσηλεύονται και αυτά που καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι ειδικοί υπολογίζουν οτι "χάνονται" τουλάχιστον 150 υποψήφιοι δότες οργάνων ετησίως.

Υπ' αριθμόν δύο αιτία έλλειψης δοτών είναι η άρνηση των συγγενών να δωρίσουν τα όργανά τους.

Οι συντονιστές μεταμοσχέυσεων του ΕΟΜ παρατηρούν πως πάνω από 50% των συγγενών που ερωτώνται, λένε όχι στη δωρεά. Αυτό, την ώρα που σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι κάτω του 20%.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 65% των Ελλήνων δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, ενώ σε ποσοστό 45% αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας στο θέμα αυτό.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η έλλειψη ενημέρωσης είναι ο πραγματικός και κυριότερος λόγος για τον οποίο οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που ο ΕΟΜ διοργανώνει σεμινάρια ή άλλες ενημερωτικές δράσεις, το ποσοστό δωρητών αυξάνεται. Στην τελευταία τέτοια δράση μέσα σε νοσοκομεία - την περίοδο 2015 - 2017 - μέσα σε ένα εξάμηνο οι δότες αυξήθηκαν κατά 25%.

Κι ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο ισχύει νέο πλαίσιο για τη δωρεά οργάνων, μέχρι σήμερα από το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπάρξει συστηματική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. 

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Σε ποια περιοχή της Ελλάδας «θερίζουν» ο καρκίνος του ήπατος και τα εγκεφαλικά

Αποκαλυπτική η μελέτη που διεξήγαγε το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ethnos.gr

Σημαντική αύξηση του καρκίνου του ήπατος στην Μαγνησία, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τόσο ως προς τη νοσηρότητα όσο και ως προς τη θνησιμότητα, που συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατανάλωση του αλκοόλ, προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Άλλο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι η αυξημένη θνησιμότητα από εγκεφαλικά επεισόδια. Τα περιστατικά καρκίνου του ήπατος είναι τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ τα εγκεφαλικά 4 φορές περισσότερα.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Π.Θ. στον Βόλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν 45% περισσότεροι θάνατοι στη Μαγνησία από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου, ενώ μόνο στον Δήμο Βόλου τα περιστατικά θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα είναι 14% περισσότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, αυξημένοι κατά 24% είναι οι θάνατοι από κακοήθη νεοοπλάσματα οργάνων του πνευμονικού συστήματος στον ανδρικό πληθυσμό της Μαγνησίας, ενώ καταγράφηκαν περιοχές με αυξημένα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου, όπως η Μακρινίτσα.

Η έρευνα δεν ανιχνεύει τις αιτίες που προκαλούν τη νοσηρότητα, παρά μόνο αποτυπώνει την κατάσταση και εντοπίζει τις διαφορές σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Σε επόμενη φάση θα αναζητηθούν και οι αιτίες.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή υγιεινής και επιδημιολογίας του ιατρικού Τμήματος του Π.Θ., στόχος της μελέτης ήταν να γίνει μια αποτύπωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε όλη τη Θεσσαλία.

«Συγκρίναμε τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με την υπόλοιπη Ελλάδα και είδαμε που έχουμε υψηλότερα ποσοστά. Επίσης συγκρίναμε την αυξητική τάση και είδαμε να υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή γεωγραφικά. Επιπλέον μελετήσαμε αν από το 2010 και μετά έχουμε αύξηση λόγω πιθανόν της οικονομικής κρίσης», εξήγησε ο ίδιος.

Η επιδημιολογική μελέτη θα αποτελέσει ένα «εργαλείο» και στόχος είναι η επικαιροποίησή της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα δεδομένα ελήφθησαν από την Στατιστική Υπηρεσία, από το Νοσοκομείο του Βόλου και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Στόχος είναι, σε δεύτερη φάση, να δημιουργηθεί ένα πόρταλ το οποίο θα παρέχει και οδηγίες πρόληψης για τα νοσήματα.

«Σε μια Ελλάδα που οι μύθοι τρέχουν πιο γρήγορα από την πραγματικότητα, μια τέτοια μελέτη έρχεται να βάλει τέλος στην παραφιλολογία. Έχουμε μια περιφέρεια που πρωτοπορεί» τόνισε ο πρύτανης του Π.Θ. Ζ. Μαμούρης και ευχαρίστησε τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην διεξαγωγή της μελέτης.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το ποσό των 30.000 ευρώ και ότι τα πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν ως επιστημονικά δεδομένα για να συνεχιστεί η έρευνα και να εντοπιστεί η γενεσιουργός αιτία της νοσηρότητας. «Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών και συνεργαζόμενη με τους επιστημονικούς φορείς, η Περιφέρεια δεσμεύεται ότι αυτή θα είναι η αρχή παράλληλων ενεργειών ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια και, μάλιστα, πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα. «Αυτή η πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να συνεχιστεί η προσπάθεια με τη λειτουργία ενός παρατηρητηρίου υγείας, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι πολύ σημαντικά και αυτό επιτεύχθηκε επειδή υπήρξαν συνέργειες», είπε.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Τρεις Λαρισαίοι αντιπεριφερειάρχες

Στον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό προχώρησε αργά απόψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός ορίζοντας τους νέους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες σε όλη τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα στο νέο σχήμα ορίστηκαν τρεις Λαρισαίοι αντιπεριφερειάρχες οι κ.κ. Νίκος Λιούπας (νεολαίας), Βασίλης Πινακάς (υγείας) και Απόστολης Μπίλλης (αγροτικού).

Στην Π.Ε. Τρικάλων ορίζεται ως αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου ο Χρήστος Γακόπουλος, αλλά και οι Κωνσταντίνος Χαλέβας από το Βόλο και ο στρατηγός Δημήτριος Αναγνωστόπουλος από την Καρδίτσα.

ΠΗΓΗ:https://www.larissanet.gr/

 

«Πλαστοί διοικητές»: Ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ μιλάει στο Iatropedia για κομμωτές και γυμναστές σε ρόλο διοικητή

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), πρώην διοικητής- πρόεδρος Δ.Σ. και διευθυντής νοσοκομείων του ΕΣΥ, Γιώργος Στάθης, δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Iatropedia να σχολιάσει τον τρόπο επιλογής διοικητών στα νοσοκομεία και τα ...παρατράγουδα που κατά καιρούς λαμβάνουν χώρα. Όπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνει, "κυρίως υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που τους διορίζουν"!


Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση του κ. Στάθη:
Μετά από δεκαετή κυοφορία και σθεναρή απαίτηση των υγιώς σκεπτόμενων νοσοκομειακών στελεχών εισήχθη, με το Ν. 2889/2001, ο θεσμός του διοικητή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Προβλέφθηκαν βασικές επαγγελματικές διασφαλίσεις και ακολούθησε η μοναδική, σχετικά αντικειμενική, διαδικασία αξιολόγησης και στελέχωσης των νοσοκομείων με αρκετούς καταξιωμένους επαγγελματίες.

Όμως, πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι το πολιτικό εποικοδόμημα αδυνατούσε να δεχτεί πως, το νοσοκομειακό management είναι επιστημονικό επάγγελμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, και όχι κομματικό λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης. Η σταδιακή αποξήλωση του νομοθετικού πλαισίου άρχισε τμηματικά το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2004, όταν ανέλαβε επίσημα ο εκάστοτε υπουργός Υγείας να διορίζει και να παύει τους Διοικητές κατά το δοκούν, ως κηπουρούς του. Με διάφορες προσχηματικές μεταμορφώσεις, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας έκαναν και αριθμητικό καταμερισμό στα κόμματα, των θέσεων Διοικητών πανελλαδικά!

Κομμωτές, θεολόγοι και γυμναστές αντί για στελέχη με ειδικές γνώσεις
Διαχρονικά, διορίστηκαν ως διοικητές, μεταξύ άλλων, κομμωτές, εκτελωνιστές, θεολόγοι, γυμναστές, ανθυπασπιστές κ.λπ. Αν και προσπάθησε, το κομματικό κατεστημένο απέτυχε να καταργήσει την ύπαρξη –τουλάχιστον- ενός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οπότε χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια αρκετά πλαστά πτυχία, ο πραγματικός αριθμός των οποίων παραμένει ανεξακρίβωτος μέχρι σήμερα.

Τόσο στις αρχές του 2015, όσο και το 2016, η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) προσπάθησε, για μία ακόμη φορά, να συμβάλει στην εξυγίανση της κατάστασης. Σε υπόμνημά της προς την πολιτική ηγεσία τόνιζε, μεταξύ άλλων:

«Κατά την κοινή λογική και την απόλυτη πεποίθησή μας, οι θέσεις των νοσοκομειακών Διοικητών δεν είναι πολιτικές, αντιθέτως είναι αμιγώς επαγγελματικές και τεχνοκρατικές. Οι Διοικητές δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Έργο τους είναι να υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο και επιστημονικά δόκιμο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, μόνο χάρη στο νόμο των πιθανοτήτων, υπηρετούν σήμερα ως διοικητές ή αναπλ. διοικητές νοσοκομείων ελάχιστα κατάλληλα πρόσωπα.
Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι υπηρετούντες είναι, είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι λόγω πλήρους άγνοιας. Υπάρχουν φυσικά και οι «δραστήριοι» που ενέχονται, εμφανώς, σε υποθέσεις διαφθοράς».

Ταυτόχρονα, κατέγραψε τα ελάχιστα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, που απαιτεί η ιδιότητα του νοσοκομειακού Διοικητή, ενδεχομένως του δυσκολότερου επαγγέλματος στον υγειονομικό χώρο.

Γνωρίζοντας εξάλλου τις απάτες περί τη γνησιότητα των εκπαιδευτικών τίτλων, η ΕΕΜΥΥ εισηγήθηκε τη νομοθέτηση διαδικασίας που απέκλειε παρόμοια φαινόμενα:

«Προ του διορισμού τους, οι επιλεγέντες προσκαλούνται και υποχρεούνται να προσκομίσουν, εντός πέντε(5) εργασίμων ημερών, πλήρη φάκελο με έγκυρα αποδεικτικά έγγραφα όλων των στοιχείων που επικαλέστηκαν στην αίτησή τους. Με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του υπουργείου, διενεργείται έλεγχος πληρότητας και γνησιότητας των εγγράφων. Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής του Φακέλου ή μη πληρότητας ή διαπίστωσης κάθε είδους αναλήθειας ή ανακρίβειας, η Επιτροπή διαγράφει το συγκεκριμένο πρόσωπο από τους Πίνακες των διοριστέων. Σε περίπτωση νόθευσης ή πλαστότητας εγγράφων, εκτός της διαγραφής, η υπόθεση παραπέμπεται υποχρεωτικά και αμέσως στην ποινική δικαιοσύνη, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου».

Όλες οι εισηγήσεις μας αγνοήθηκαν. Η παρούσα κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη. Τα νοσοκομεία διοικούνται από κομματικά στελέχη και συνδικαλιστές, ενώ οι λίγες εξαιρέσεις οφείλονται αποκλειστικά στην επίδραση του νόμου των πιθανοτήτων. Σχεδόν όλα τα άξια στελέχη αποκλείστηκαν, επειδή δεν είχαν την επιθυμητή κομματική ταυτότητα.

Αν η διαφθορά και η σπατάλη στην υγεία συνέβαλε αποφασιστικά στη χρεωκοπία της χώρας και συνεχίζεται ακόμα, συνυπεύθυνοι είναι οι ακατάλληλοι Διοικητές. Αν το ποσοστό χρήσης γενοσήμων δεν αυξάνεται, συνυπεύθυνοι είναι οι αδιάφοροι Διοικητές. Αν παραβιάζεται η λίστα χειρουργείου, συνυπεύθυνοι είναι οι άτολμοι Διοικητές. Αν οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα στους νοσοκομειακούς διαδρόμους, συνυπεύθυνοι είναι οι άσχετοι Διοικητές.

Όμως, κυρίως υπεύθυνοι είναι οι υπουργοί που τους διορίζουν.

ΠΗΓΗ:https://iatropedia.gr/

 

Τo περιοδικό TIME λάβρο κατά της Συμφωνίας: Καταστροφική αλλά κυρίως ανησυχητική για τη Δημοκρατία

Καταστροφική αλλά κυρίως ανησυχητική για τη Δημοκρατία χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό το έγκυρο περιοδικό TIME.

http://www.moneypress.gr/

«Η συμφωνία για αλλαγή ονόματος της Μακεδονίας είναι ένας θρίαμβος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ανησυχητική για τη Δημοκρατία», είναι ο τίτλος του άρθρου του TIME για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το αμερικανικό περιοδικό αποδομεί με επιχειρήματα τη Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιεί παράλληλα για τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η επικύρωσή της.

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό (με κυκλοφορία 2.500.000 αντιτύπων διεθνώς) επισημαίνει ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας πήρε το όνομα «Μακεδονία», αλλά η Αθήνα αρνήθηκε να το αναγνωρίσει, λέγοντας ότι νομιμοποιεί τις εδαφικές διεκδικήσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνεχίζει λίγο πιο κάτω η ανάλυση, «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ταυτόχρονα μια γεωπολιτική νίκη και μια δικαίωση του οράματός της για το πώς πρέπει να λειτουργεί η διεθνής πολιτική».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, υπάρχουν τρία προβλήματα με το αφήγημα αυτό.

Το πρώτο, σύμφωνα με το TIME, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «διάλεξε να αγνοήσει προβληματικές πτυχές μιας διαδικασίας επικύρωσης που αμφισβήτησε τους συνταγματικούς κανόνες και τις αρχές του κράτους δικαίου τόσο στη Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα».

Όπως εξηγεί, για να περάσει η συμφωνία και στα δύο κοινοβούλια «χρειάστηκε πολιτικό παζάρι που έφτασε στα όρια της νομιμότητας».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο Ζόραν Ζάεφ για να περάσει τη συμφωνία από το δικό του κοινοβούλιο χρησιμοποίησε απειλές για δικαστικές διώξεις, αλλά και έναν αμφιλεγόμενο νόμο για πολιτική αμνηστία, ενώ ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις και από ξένες κυβερνήσεις.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ότι για να περάσει τη συμφωνία στηρίχθηκε σε βουλευτές που ήταν αντίθετοι σε αυτή, αλλά «δελεάστηκαν με την υπόσχεση κυβερνητικών θέσεων», ενώ αναφέρει και τις καταγγελίες εναντίον του Αλέξη Τσίπρα ότι «ανακατεύεται με το δικαστικό σώμα, τα Μέσα Ενημέρωσης και το στρατό».

Το δεύτερο πρόβλημα που αναδεικνύει το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό είναι ότι «και οι δύο κυβερνήσεις περνάνε τη Συμφωνία των Πρεσπών ενάντια στη βούληση μεγάλου μέρους της χώρας τους».

Θυμίζει δε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα «δείχνουν ισχυρή λαϊκή πλειοψηφία ενάντια στη συμφωνία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ξανά να εμφανίζεται ως μια γραφειοκρατία που προτιμά να αγνοεί τις λαϊκές αντιδράσεις και την κυριαρχία των πιο αδύναμων κρατών».

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι «ακόμα και ο γεωπολιτικός στόχος της σταθεροποίησης της περιοχής κινδυνεύει από τη συμφωνία, ακριβώς επειδή το πολιτικό μίγμα στην Ελλάδα και τη Μακεδονία είναι τόσο ασταθές».

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι στη γειτονική μας χώρα η αλλαγή ονόματος «υποστηρίζεται από ένα συνασπισμό μιας μειοψηφία της κυρίαρχης σλαβομακεδονικής εθνοτικής ομάδας και την εθνοτική Αλβανική μειονότητα, ενώ είναι αντίθετη η πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων.

Με άλλα λόγια, η Συμφωνία βάζει ένα συνασπισμό μειονοτήτων απέναντι στην πλειοψηφία της πλειοψηφίας. Ένα τέτοιο σκηνικό θα ανάψει και πάλι τις εθνοτικές εντάσεις και θα αυξήσει την πολιτική πόλωση στη Μακεδονία».

Το TIME ολοκληρώνει την αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ως εξής: «Σε μια περίοδο με σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσηςκαι λαϊκές αναταραχές σε άλλα, μια τέτοια προσέγγιση στα προβλήματα της Ευρώπης είναι κοντόφθαλμη και αυτοκαταστροφική».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

355.000 λιγότεροι οι Έλληνες, την τελευταία δεκαετία

Η Ελλάδα από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης σε πολιτικές στήριξης της οικογένειας.

Onmed.gr

Την τελευταία δεκαετία, ο ελληνικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 355.000 άτομα. Για πρώτη φορά, την περίοδο 2015 - 2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις στη χώρα.

Τις τάσεις εξέλιξης του ελληνικού δημογραφικού προβλήματος παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Ραχιώτης, στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ.Ραχιώτη, οι γεννήσεις άρχισαν να μειώνονται στην Ελλάδα ήδη από τις δεκαετίες 1970 και 1980, χωρίς ωστόσο να μειώνετια ο πληθυσμός (λόγω της μετανάστευσης). Όμως η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ανέτρεψε τις δημογραφικές ισορροπίες, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραστικά ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλο κύμα εξόδου Ελλήνων προς το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η δημογραφική «ανισορροπία» είναι αισθητή σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές: Ενδεικτικά, όπως είπε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Σημαντικά μειωμένες (έναντι των θανάτων) είναι οι γεννήσεις και στον Έβρο, όπως και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τελευταίοι στη στήριξη της οικογένειας

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει σε μια από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (π.χ. επιδοματική πολιτική, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ).

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ειδικοί προτείνουν να δρομολογηθεί σχέδιο για την επάνοδο των νέων παραγωγικής ηλικίας, αλλά και να θεσπιστούν κίνητρα για μητρότητα και τις γεννήσεις, όχι μόνο για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αλλά και για το πρώτο και δεύτερο παιδί. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Επνιξαν τον κόσμο στα χημικά για να διαλυθεί το συλλαλητήριο -Ενταση & οργή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενταση και οργή στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, καθώς η εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, μετά τα επεισόδια που προκάλεσε μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, προκάλεσε πανικό, λιποθυμίες ηλικιωμένων και μικρών παιδιών.

Αυτή την ώρα η ένταση συνεχίζεται κοντά στη Βουλή, με ρίψη χειροβομβίδων κρότου- λάμψης, ενώ στήνουν και οδοφράγματα. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.


Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ κλήθηκαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε 10 περιστατικά, με έναν εκ των τραυματιών να μεταφέρεται στον Ερυθρό Σταυρό.

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 μικρή ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κάνει ντου στο προαύλιο της Βουλής και επιτέθηκε με λοστάρια κατά των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με καταγγελίες, αντιεξουσιαστές έπαιρναν ελληνικές σημαίες από διαδηλωτές, σε δρόμους κοντά στο κέντρο.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια». Αυτά τόνισαν, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Να σημειωθεί οτι αναρχικοί είχαν προγραμματίστει αντισυγκέντρωση κατά του συλλαλητήριου στα Προπύλαια, ενώ είχαν γεμίσει με υβριστικά συνθήματα και την πλατεία Συντάγματος. Από την πλευρά τους πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί.

 

Η χρήση των δακρυγόνων μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν εκτεταμένη, τόσο στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος όσο και σε άλλα σημεία, όπως στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Β.Σοφίας.

Διαδηλωτές πανικόβλητοι έτρεχαν αριστερά και δεξιά για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα.

Εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής με ηλικιωμένους να καταρρέουν και να πέφτουν λιπόθυμοι. Ακόμη και ένα μωρό λιποθύμησε και οι διοργανωτές κάνουν έκκληση να ανοίξουν οι δρόμοι για να φθάσει ασθενοφόρο και να παραλάβει το μωρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ενώ όπως είνα φυσικό το πλήθος στον Αγνωστο Στρατιώτη και στη λεωφόρο Αμαλίας διαλύθηκε. Απέμειναν μόνο οι κουκουλοφόροι οι οποίοι συνεχίζουν τις οδομαχίες με τα ΜΑΤ

Χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών έκανε η Αστυνομία και στις 15:40, στα πλαϊνά της Βουλής, στο ύψος των λουλουδάδικων.

 

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία άνοιξε τις πόρτες του προκειμένου να βρουν καταφύγιο διαδηλωτές που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με μια ηλικιωμένη ημι-λιπόθυμη.

Την ίδια ώρα η αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραυματίες αστυνομικούς, λέγοντας ότι είναι 10 και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την -αδικαιολόγητη- χρήση χημικών λέγοντας ότι η ομάδα των κουκουλοφόρων που τους επιτέθηκα τους χτύπησε με καδρόνια, μάρμαρα και λοστάρια. Υποστηρίζουν ότι ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον κόσμο και τότε έλαβαν την οδηγία από τους ανωτέρους τους για χρήση χημικών. Υποστήριξαν ακόμη ότι δέχθηκαν επίθεση και με φωτοβολίδες από τους διαδηλωτές.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη η δυσανάλογη με ορισμένα μικροπεισόδια χρήση χημικών

Από τη ΝΔ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο Twitter σχετικά με τα χημικά: «Απολύτως απαράδεκτη η εκτεταμένη και δυσανάλογη με ορισμένα μικροεπεισόδια, χρήση χημικών-δακρυγόνων, αυτήν τη στιγμή, στο χώρο της συγκλονιστικής ειρηνικής συγκέντρωσης κατά της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών.Πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Εικόνες ντροπής στο Σύνταγμα

Πολίτες κάθε ηλικίας έψαχναν να βρουν νερό και έβαζαν ρούχα στο πρόσωπό τους, προσπαθώντας να αναπνεύσουν.

 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΣΙΒΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΡΙΣΑ, ΤΥΡΝΑΒΟΣ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ

Τρόμο και αγωνία ιδιαίτερα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους προκαλούν οι τελευταίες προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Λάρισας, αφού από το Σάββατο και μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους

οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα αγγίξουν ακόμη και το -17.

Ο νομός Λάρισας σύμφωνα με το meteo.gr θα θυμίζει Σιβηρία με τον υδράργυρο στη Λάρισα να δείχνει την Κυριακή -12, τη Δευτέρα και την Τρίτη -15 και την Τετάρτη -10.

Στον Τύρναβο το Σάββατο -9, την Κυριακή -11, τη Δευτέρα -14, την Τρίτη -16 και την Τετάρτη -12.

Στον Αμπελώνα το Σάββατο -8, την Κυριακή -11, τη Δευτέρα -14, την Τρίτη -16 και την Τετάρτη -11

Στα Φάρσαλα το Σάββατο -6, την Κυριακή -9, τη Δευτέρα -12, την Τρίτη -14 και την Τετάρτη -10

Στον Πλατύκαμπο το Σάββατο -8, την Κυριακή -11, τη Δευτέρα -13, την Τρίτη -15 και την Τετάρτη -13.

 

ΠΗΓΗ:https://paidis.com/

 

Απούσα η Ελλάδα από τα στοιχεία της Eurostat για τη διάρκεια νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία

Σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, χορηγούνται τα λεγόμενα "αιματηρά εξιτήρια", καθώς ο ασθενής βγαίνει από το νοσηλευτικό ίδρυμα χωρίς να έχει ανανήψει πλήρως...
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Απούσα η Ελλάδα από τα στοιχεία της Eurostat για τη διάρκεια νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία
Ελλάδα, Ουγγαρία και Πορτογαλία δεν έχουν δώσει στοιχεία για τη διάρκεια νοσηλείας το 2016. Απουσιάζουν, έτσι, από την επίσημη καταγραφή που έδωσε την Πέμπτη η Eurostat.

Από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει πως ο μέσος ασθενής νοσηλεύεται στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία από 5 έως 10 μέρες.

Προβολή
Υψηλότερη διάρκεια καταγράφεται στην Τσεχία (9,6 μέρες) και στην Κροατία (9,3 μέρες) και χαμηλότερη στην Ολλανδία (4,5 μέρες) και στη Βουλγαρία (5,3 μέρες).

Η μέση διάρκεια νοσηλείας υπολογίζεται με τη διαίρεση του συνολικού αριθμού διανυκτερεύσεων ασθενών με τον αριθμό των εξιτηρίων. Μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες, όπως ο τύπος του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, δεν περιλαμβάνουν στη μέτρηση τα νοσοκομεία μακράς νοσηλείας, με αποτέλεσμα η μέση διάρκεια να υποεκτιμάται.

Με βάση παλαιότερες καταγραφές (2013), η μέση διάρκεια νοσηλείας στην Ελλάδα κυμαινόταν από 3,49 μέρες στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έως 4 και πλέον μέρες στα νοσοκομεία με δυναμικότητα 400 κλινών και άνω.

Στα μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα, η μέση διάρκεια είναι λίγο πάνω από τις 3,5 μέρες, στα Ογκολογικά 2,78 μέρες και στα Παιδιατρικά 2,62 μέρες.

ESY.net
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διάρκεια νοσηλείας περιλαμβάνει και “Μελέτη αποτίμησης νοσοκομειακών μονάδων βάσει δεικτών του ESY.net”.

Τη μελέτη υπογράφουν οι Α. Καστανιώτη και Ν. Πολύζος, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας.

Με τη χρήση του συστήματος καταγραφής δεδομέναν “ESY.net” που εισήγαγε, υπήρξε βελτίωση της απόδοσης των δημόσιων νοσοκομείων. Μεταξύ άλλων, μειώθηκε η μέση διάρκεια νοσηλείας κατά 3,02%, ενώ ο ρυθμός εισροής ασθενών είχε θετική μεταβολή της τάξης του 5,02%.

Οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν πως η αξιολόγηση βάσει δεικτών και η μηνιαία παρακολούθησή τους, συμβάλλουν στη μέτρηση της αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί τη βάση για τη βελτίωση των διαδικασιών και της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Υγείας, όσο λιγότερες είναι οι μέρες νοσηλείας, τόσο το καλύτερο είναι για το νοσοκομείο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μειώνεται η ποιότητα περίθαλψης.

Αιματηρά
Χαρακτηριστικό υποβάθμισης της ποιότητας εξαιτίας της μείωσης του χρόνου νοσηλείας, είναι το φαινόμενο των "αιματηρών εξιτηρίων", τα οποία έχουν καταγραφεί σε ορισμένες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

Στην πρόσφατη καταγραφή της Eurostat, ωστόσο, η Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά μία από τις υψηλότερες διάρκειες νοσηλείας (9,5 μέρες το 2011, 9,1 μέρες το 2015 και 9 μέρες το 2016).

Οι ασθενείς παίρνουν εσπευσμένα εξιτήριο, χωρίς να έχουν ανανήψει πλήρως, ώστε και τα νοσοκομεία να κάνουν νέες εισαγωγές και να μειώσουν το κόστος νοσηλείας.

Η διάρκεια νοσηλείας αποτελεί παράγοντα μέτρησης της αποδοτικότητας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μαζί με τη μέση κάλυψη των κλινών.

Η πληρότητα ενός νοσοκομείου αποτελεί, επίσης, βασικό παράγοντα αξιολόγησης της λειτουργίας του και ιδιαίτερα της οικονομικής. Ο δείκτης χρησιμοποιείται ευρέως και σε συνδυασμό και με άλλους δείκτες, για την μέτρηση της χρησιμοποίησης του νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Η ανατροπή στο σκάνδαλο Novartis και το φιάσκο που ολοκληρώνεται

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη μιλούν για στημένο σκάνδαλο που τελικά της γυρίζει μπούμερανγκ αν και στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν ξανά στο γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα ξαναβγεί στην επιφάνεια η υπόθεση


in.gr

Παρά τους πανηγυρισμούς του Παύλου Πολάκη στο διαδίκτυο για τη σύλληψη προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο αεροδρόμιο, όλο το σκηνικό αναδεικνύει το φιάσκο της κυβέρνησης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήδη μιλούν για στημένο σκάνδαλο που τελικά της γυρίζει μπούμερανγκ αν και στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν ξανά στο γεγονός ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα ξαναβγεί στην επιφάνεια η υπόθεση.

Εδώ και πολλούς μήνες οι διαδικασίες έχουν βαλτώσει σε ό,τι αφορά την κατηγορία σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί κ.λπ. Παρά τις… άοκνες προσπάθειες που κάνουν πολιτικοί και δικαστικοί οι οποίοι επηρεάζονται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, δεν μπόρεσαν όλο αυτό τον καιρό να βρουν στοιχεία για τους πολιτικούς και όλη η υπόθεση είχε βαλτώσει.

Το φιάσκο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», όπως το χαρακτήριζαν στην κυβέρνηση, ολοκληρώνεται, όπως υποστηρίζουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με τη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Ιδιαίτερα σημασία έχει το γεγονός ότι πλέον αίρεται το καθεστώς προστασίας που είχε και του αποδίδεται ο ρόλος του κατηγορούμενου και μάλιστα για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με την εξέλιξη αυτή αναδεικνύονται δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis έγινε με μεγάλη προχειρότητα και μόνο για να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων είχε αμφισβητηθεί από την αρχή και με τη σύλληψη του ενός από αυτούς καταρρέει η προσπάθεια που είχαν κάνει συγκεκριμένοι κύκλοι να κατηγορήσουν τα πολιτικά πρόσωπα παρέχοντας ασυλία στους μάρτυρες.

Το δεύτερο, το οποίο υποστηρίζουν σφόδρα στην αντιπολίτευση είναι ότι βλέπουν μια νέα επιχείρηση της κυβέρνησης να αναστήσει μια «πεθαμένη» υπόθεση, εκβιάζοντας τον άλλοτε «δικό τους» προστατευόμενο μάρτυρα με πολύ βαριές κατηγορίες.

Ενώ δηλαδή γνώριζαν εξ αρχής την εμπλοκή του λεγόμενου «Γιάννη Αναστασίου» στην υπόθεση με τις μίζες της Novartis, όταν είδαν ότι δεν μπορεί η μαρτυρία του να «δέσει» τις κατηγορίες σε βάρος των πολιτικών, αποφάσισαν να τον μετατρέψουν σε κατηγορούμενο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τον εκβιάζουν έτσι με πολυετή φυλάκιση ώστε να δώσει στοιχεία ή να πει αυτά που θα ήθελαν συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι προκειμένου να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή.

Η σύλληψη στο αεροδρόμιο αναδεικνύει όλες τις «μαύρες» τρύπες στην υπόθεση και γεννώνται πολλά ερωτήματα. Εδώ και μήνες, αν και είναι μείζον θέμα για τη Δικαιοσύνη, μετά και την ψηφοφορία που είχε γίνει στη Βουλή για έρευνα σε βάρος 10 πολιτικών, γιατί δεν βρέθηκε απολύτως τίποτε;

Γιατί μια υπόθεση που έπρεπε να ερευνάται προς άλλη κατεύθυνση (π.χ. εμπλοκή ιατρών σε μίζες και «δωράκια») έχει μετατραπεί σε πολιτική αντιπαράθεση; Και αφού δεν έχουν βρεθεί στοιχεία σε βάρος πολιτικών η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές με λάσπη στον ανεμιστήρα στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ». ήταν 3 Ιανουαρίου 2018 όταν ένας πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας έδινε την πρώτη ένορκη κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» και γινόταν ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας στην εξέλιξη αυτής της δικαστικο-πολιτικής ιστορίας. Στην εκπνοή του 2018, το ίδιο πρόσωπο, που ήταν ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που μίλησαν για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, βρέθηκε στην αντίπερα όχθη: από προστατευόμενος μάρτυρας, η αξιοπιστία του οποίου είχε έντονα αμφισβητηθεί, βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου.

Στις καταθέσεις που είχε δώσει ενώπιον της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ο νέος κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis είχε βάλει στο κάδρο της υπόθεσης πρώην υπουργούς και έκανε λόγο για αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία. Οπως προκύπτει όμως, και από τις καταθέσεις του που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, μετά τη διαβίβασή τους στη Βουλή, δεν έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη δική του εμπλοκή με την ερευνώμενη υπόθεση. Το σκηνικό σε ό,τι αφορά το νομικό «status» του προστατευόμενου μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να αλλάζει όταν έφτασαν στην κατοχή των εισαγγελέων νέα στοιχεία που αφορούσαν και το δικό του πρόσωπο και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να μην ελεγχθούν. Ετσι, κατά τις ίδιες πληροφορίες αμέσως μετά τις γιορτές, οι εισαγγελείς θα προχωρούσαν στην ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα..

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Θεόδωρος Μαντάς εξετάζει όλα τα δικονομικά ενδεχόμενα προκειμένου να αποφασίσει αν θα ασκήσει προσφυγή κατά της διάταξης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, κάτι που αν τελικά επιλεγεί, αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει και στις αμερικανικές Αρχές, εισφέροντας και εκεί στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για την ίδια υπόθεση.

Ο Πολάκης

Για ακόμη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, άφησε τα… καθήκοντά του στο υπουργείο και αποφάσισε να ασχοληθεί με το σκάνδαλο της Novartis. Έχει ποντάρει άλλωστε όλα του τα λεφτά σε μια υπόθεση που έχει βαλτώσει.

Με αναρτήσεις του στο facebook ο Πολάκης αποκαλύπτει και το όνομα του άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα και τώρα κατηγορούμενου και μάλιστα αναρτά και φωτογραφία του. Επιτίθεται δε σε πρώην υπουργούς Υγείας με το γνωστό ανοίκειο τρόπο του.

Στην τελευταία ανάρτησή του γράφει:

Αυτο που εγινε χθες με το Μανιαδακη ηταν μονο η αρχή !
Κανένα παρακράτος ,καμια «αργοπορία» ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τη διερεύνηση και τιμωρία αυτών που ΚΑΤΕΚΕΨΑΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ τη χώρα και τωρα τολμάνε να κουνάνε το δάκτυλο ,να απειλούν με μηνύσεις και να θέλουν οι «άριστοι της λαμογιάς»να ξανακυβερνήσουν!!!
Απο αυριο στοιχεία με ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ονόματα και διευθύνσεις ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ……
Τέρμα η υπομονή και η ανοχή στους αργούς ρυθμούς και στις υπόγειες κινήσεις των μηχανισμών της διαφθοράς!!!

Υ.Γ.Περιμενω με αγωνία να καταθέσει μήνυση το ακροδεξιο γκρουπουσκουλο εναντίον του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νικου Μανιαδακη τωρα που αποκαλύφθηκε και εγινε κατηγορούμενος ,οπως απειλούσε πως θα κανει με τσιρίδες και κραυγές στα βοθροκαναλα που τον φιλοξενούσαν !!!
Γιατι αργείς Γεωργιάδη;;;;;

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, με το οποίο προβλέπεται νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού, από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Ειδικότερα για την Τρίτη, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες την Κρήτη, τις Κυκλάδες και βαθμιαία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Επίσης, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θράκης. Σταδιακά από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Τέλος, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο Βόρειο Αιγαίο.


Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

«Κλινικές μελέτες: Η ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την Ελλάδα»

Το 7th Clinical Research Conference πραγματοποιείται στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα
Ανεκμετάλλευτη παραμένει για την Ελλάδα η ευκαιρία, που προσφέρουν οι κλινικές μελέτες, με συνέπεια να περιορίζεται σημαντικά η δωρεάν πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφεται μεγάλη μείωση στους πόρους, που απορροφά η Ελλάδα, για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, που αφορούν νέες υπό ανάπτυξη φαρμακευτικές θεραπείες. Η χώρα μας απορροφά πλέον μόνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος το ποσό ήταν περίπου διπλάσιο!

Τα δεδομένα αυτά θα παρουσιαστούν κατά το 7th Clinical Research Conference (http://www.clinical.ethosevents.eu/, #crc18), που διοργανώνει η ETHOS EVENTS την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 στο Athenaeum InterContinental.

Στο συνέδριο θα επισημανθεί ακόμη ότι έχουμε σημαντική μείωση και στον αριθμό των εγκρίσεων νέων μελετών. Το 2017 εγκρίθηκαν μόνο 136 νέες μελέτες, έναντι 164 μελετών το 2016 και 204 μελετών το 2015. Δηλαδή, μέσα σε 3 χρόνια, υπήρξε μείωση κατά το ένα τρίτο!

Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε δύο κυρίως παράγοντες: Πρώτον, στη γραφειοκρατική δυσκαμψία που συνεχίζει να επικρατεί σε επίπεδο νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών και δεύτερον, στην εφαρμογή από την κυβέρνηση αρνητικών μέτρων σε βάρος των νέων, καινοτόμων φαρμάκων.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει τη δυνατότητα να προσελκύσει πόρους έως και 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αρκεί προφανώς η Πολιτεία να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του φαρμάκου, στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Στόχος του 7th Clinical Research Conference είναι να αναδείξει το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες παραμένουν ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη χώρα.
Yπό το πρίσμα αυτό, το συνέδριο θα ασχοληθεί με τα παρακάτω κύρια θέματα:
• Πώς μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες κλινικές μελέτες;
• Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και Big Data στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση κλινικών μελετών
• Η σημασία των κλινικών μελετών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΛΛΑΔΑ