ΕΛΛΑΔΑ

ΟOΣΑ: Αρνητικές διακρίσεις σε ανασφάλιστους και ιδιωτικές δαπάνες υγείας για την Ελλάδα

Τρίτοι στην ιδιωτική δαπάνη για ζητήματα υγείας και πρώτοι στον αριθμό ανασφάλιστων είναι οι Έλληνες μεταξύ των τριάντα πέντε κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την έκθεση Health at a Glance που δημοσιεύει κάθε χρόνο ο οργανισμός και παρουσιάζει από σήμερα το ygeionomikoi.gr.

Πρώτοι είμαστε επίσης στην αναλογία γιατρών/πληθυσμού, χαμηλά όμως σε νοσηλευτές και διαθέσιμες κλίνες. Σοβαρά προβλήματα το κάπνισμα και η άνοια, στα 78,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες και στα 83,7 για τις γυναίκες.

Ακολουθούν τα βασικά ευρήματα της φετινής έκθεσης, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες και βασίζεται σε στοιχεία της τελευταίας διετίας.

Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που καλύπτονται από ασφάλιση (86% έναντι μ.ό. 97,9%). Μάλιστα είμαστε η μόνη χώρα, όπου το ποσοστό των ασφαλισμένων είναι κάτω από 90%. Δεύτερες από το τέλος είναι οι ΗΠΑ κι η Πολωνία. Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι 100%.

Ελλάδα και Ουγγαρία μοιράζονται την τρίτη θέση στο ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης (out-of-pocket) για ζητήματα υγείας, καθώς εκεί κατευθύνεται το 4,4% των ετήσιων εξόδων ενός νοικοκυριού. Μας ξεπερνούν μόνο Ελβετία και Νότια Κορέα, ενώ ο μ.ό. του ΟΟΣΑ είναι 3%. Τη θετικότερη επίδοση σε αυτόν τον τομέα έχουν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Μεγάλη Βρετανία, με ποσοστά γύρω στο 1,5%.

Πρώτη είναι η χώρα μας στον αριθμό γιατρών, με 6,3 ενεργούς ανά 1000 κατοίκους – αριθμός σχεδόν διπλάσιος του μ.ό. (3,4). Στην έρευνα δεν γίνεται διάκριση μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Δεύτερη η Αυστρία με 5,1 και τρίτη η Πορτογαλία με 4,6. Η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται σε Τουρκία και Χιλή, με 1,8 και 2,1 ενεργούς γιατρούς ανά 1000 κατοίκους αντίστοιχα.

Αντίθετα, πολύ χαμηλός είναι ο αριθμός των νοσηλευτών, με μόλις 3,2 ενεργούς ανά 1000 κατοίκους έναντι μ.ό. 9 στις τριάντα πέντε χώρες. Χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν μόνο η Τουρκία, η Χιλή και το Μεξικό, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Ελβετία (18) κι ακολουθούν Νορβηγία και Δανία.

Λίγο καλύτερα, αλλά και πάλι κάτω του μέσου όρου (4,7), τα πηγαίνει η Ελλάδα στον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών ανά 1000 κατοίκους με 4,3 – και πάλι δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Πρώτη έρχεται η Ιαπωνία με 13,2 κλίνες, δεύτερη η Νότια Κορέα με 11,5 και τελευταία η Χιλή με 2,1. Εντύπωση σε αυτόν τον τομέα προξενεί ο -αρκετά χαμηλότερος από την Ελλάδα- αριθμός κλινών των σκανδιναβικών χωρών, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξαιρετικά ανεπτυγμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κατ’ οίκον νοσηλείας των χωρών αυτών.

Στην έκθεση δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών, οι οποίοι εντέλει δεν ακολουθούν τη θεραπεία που τους προτείνει ο γιατρός λόγω οικονομικής αδυναμίας – αριθμός που γνωρίζουμε από εγχώριες έρευνες ότι είναι πολύ υψηλός. Εντύπωση προκαλεί (ή μήπως όχι;) ότι ο μ.ό. του ΟΟΣΑ, ο οποίος απαρτίζεται από τις «αναπτυγμένες» καπιταλιστικές χώρες, φτάνει το 10,5%, ξεκινώντας από τα σοκαριστικά 33% της Πολωνίας, 22,3% των ΗΠΑ και 20,9% της Ελβετίας. Αντίθετα, σε Ισπανία και Γερμανία το ποσοστό είναι κάτω του 3%.

Παράγοντες κινδύνου για την υγεία

Ελλάς-Τουρκία-συμμαχία για την πρώτη θέση στο κάπνισμα, καθώς το 27,3 % του πληθυσμού στις δυο χώρες καπνίζει τουλάχιστον ένα τσιγάρο καθημερινά. Μας ακολουθεί σε μικρή απόσταση η Ουγγαρία. Ο μ.ό. στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 18,4%, με καλύτερους τους Μεξικάνους, τους Νορβηγούς και τους Ισλανδούς.

Σχετικά ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία στην Ελλάδα περιορίζεται σε 7,5 λίτρα ανά κάτοικο ετησίως έναντι 9 του μέσου όρου. Τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν η Τουρκία (1,4) και το Ισραήλ (2,6) προφανώς για θρησκευτικούς λόγους. Σοβαρό είναι το πρόβλημα σε Βέλγιο και Αυστρία, με μέση ετήσια κατανάλωση 12,6 και 12,3 λίτρων αντίστοιχα. Γενικά ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ένας από τους πιο ομοιογενείς της έρευνας, με τα περισσότερα κράτη να περιστρέφονται λίγο πάνω ή κάτω από το μέσο όρο.

Λίγο κάτω από το μέσο όρο βρίσκεται επίσης η Ελλάδα στα ποσοστά ατόμων με δείκτη μάζας σώματος άνω του τριάντα (17 ανά 100 κατοίκους – μ.ό. ΟΟΣΑ 19,4). Πλέον παχύσαρκοι οι Αμερικανοί με 38,2 και ακολουθούν Μεξικάνοι, Νεοζηλανδοί και Ούγγροι με ποσοστά λίγο πάνω του 30%. Οι λιγότεροι παχύσαρκοι, όπως αναμενόταν, βρίσκονται στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ από μακριά τους ακολουθούν οι Ιταλοί.

Προσδόκιμο ζωής

Ένα παιδί που θα γεννηθεί αύριο το πρωί στην Ελλάδα, προβλέπεται να φτάσει τα 78,5 εάν είναι αγόρι και τα 83,7 εάν είναι κορίτσι. Και στις δύο περιπτώσεις, το προσδόκιμο είναι επτά μήνες υψηλότερο από το μέσο όρο των τριάντα πέντε χωρών. Μεταξύ των ανδρών, περισσότερο αναμένεται να ζήσει ένας Ισλανδός (81,2) και λιγότερο ένας Λετονός (μόλις 69,7). Στις γυναίκες, καλύτερη είναι η κατάσταση για τις Γιαπωνέζες (87,1) και χειρότερη για τις Μεξικάνες (77,7).

Από τα άτομα που είναι αυτή τη στιγμή εξήντα πέντε ετών, ανεξαρτήτως φύλου, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Ιάπωνες, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, οι οποίοι αναμένεται να ζήσουν για 21-21,9 χρόνια ακόμα! Άσχημα τα πράγματα για το μέσο Ούγγρο, Λετονό και Σλοβάκο εξηνταπεντάρη, καθώς του απομένουν 16-17 χρόνια. Ο Έλληνας θα ζήσει ακόμα 19,9 χρόνια, λίγο πάνω απ’ το μέσο όρο.

Χαμηλότερος του μέσου όρου (82 ανά 100.000, έναντι 112 στις 35 χώρες) είναι ο αριθμός θανάτων από ισχαιμικό επεισόδιο στην Ελλάδα. Καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα οι Ιάπωνες (34) και πολύ κοντά τους Νοτιοκορεάτες, Γάλλοι και Ολλανδοί. Αρνητικό ρεκόρ για Λετονούς (328), Σλοβάκους και Ούγγρους.

Τέλος, πολύ αυξημένα είναι στην Ελλάδα τα περιστατικά άνοιας (19,6 ανά 1000 κατοίκους). Τα πρωτεία έχουν Ιαπωνία και Ιταλία (23,3 και 22,5), κάτι που πάντως συνδέεται και με το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης στις χώρες αυτές. Τα λιγότερα περιστατικά εμφανίζονται σε Τουρκία και Σλοβακία (8 και 8,3). Ο μέσος όρος στις τριάντα πέντε χώρες του ΟΟΣΑ είναι 14,5 ανά χιλίους κατοίκους.
Η παρουσίαση της έρευνας από το ygeionomikoi.gr θα συνεχιστεί σε τακτά διαστήματα τις ερχόμενες δύο εβδομάδες. Στο τέλος θα υπάρξει σύγκριση των φετινών ευρημάτων με παλαιότερα, όσον αφορά την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Έλλειψη εμπειρίας και στρατηγικής για την Ελλάδα με τα μνημόνια

Έκθεση των ευρωπαίων ελεγκτών για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση
Έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων σαν την ελληνική, αλλά και παράλειψη να επισημοποιηθεί η συνεργασία της Επιτροπής με τους άλλους δύο εταίρους, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, παραδέχονται οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην έκθεσή τους σχετικά με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα επισημαίνουν όμως ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται εξωτερική χρηματοδοτική στήριξη, γεγονός που σημαίνει ότι τα προηγούμενα προγράμματα δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τις αγορές, μεταξύ άλλων και λόγω αδυναμιών σε επίπεδο υλοποίησης.

Μεταξύ των επισημάνσεων των ελεγκτών, περιλαμβάνεται επίσης η παράλειψη να εκτιμηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος των προγραμμάτων, κάτι που συνέβη μόνο στο πρόγραμμα του ΕΜΣ, αλλά και στην έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και διευκόλυνσης των εξαγωγών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, " Κατά την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, η Επιτροπή δεν διέθετε πείρα στη διαχείριση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Οι διαδικασίες που θεσπίστηκαν σχεδόν έναν χρόνο αργότερα επικεντρώνονταν στις τυπικές ρυθμίσεις για την έγκριση εγγράφων, τη ροή πληροφοριών και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες εσωτερικές κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής ως προς τον καθαυτό σχεδιασμό των όρων των προγραμμάτων, π.χ. από άποψη εμβέλειας ή βαθμού λεπτομέρειας. Παρά το διαρκώς αυξανόμενο πλήθος των όρων, στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα οι όροι αυτοί δεν ιεραρχήθηκαν καταλλήλως βάσει της σχετικής σημασίας τους, ούτε εντάχθηκαν σε ευρύτερη στρατηγική για τη χώρα.
Μολονότι η Επιτροπή ανέπτυξε όντως ένα λειτουργικό σύστημα για την αξιολόγηση των όρων, διαπιστώσαμε συνεπακόλουθες αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Το συνολικό οικονομικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων συνέθεταν οι υπολογισμοί του χρηματοδοτικού κενού και οι μακροοικονομικές προβλέψεις. Η Επιτροπή επικαιροποιούσε τακτικά τις σχετικές αναλύσεις της, και η ακρίβεια των προβλέψεών της ήταν παρόμοια με εκείνη άλλων διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εντοπίσαμε αδυναμίες στην τεκμηρίωση, την αιτιολόγηση των παραδοχών και τους ελέγχους ποιότητας".
Η Επιτροπή δεν προέβη σε διεξοδική αξιολόγηση των δύο πρώτων προγραμμάτων, μολονότι μια τέτοια ανάλυση θα ήταν σκόπιμη για την αναπροσαρμογή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.
Η εικόνα που προκύπτει από τη διεξοδική ανάλυση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε τέσσερις κρίσιμους τομείς πολιτικής (φορολογία, δημόσια διοίκηση, αγορά εργασίας και χρηματοπιστωτικός κλάδος) είναι ανάμικτη. Στην έκθεση σημειώνεται ότι βασικοί τομείς μεταρρυθμίσεων που δεν καλύπτονται από την ανάλυση είναι το σύστημα υγείας, η εκπαίδευση, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και η βιομηχανία.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τη δημόσια διοίκηση είχαν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων, ωστόσο, η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν απέφερε τους ίδιους καρπούς.
Η αγορά εργασίας κατέστη περισσότερο ευέλικτη και ανταγωνιστική, ενώ περαιτέρω κανονιστικές αλλαγές αναμένονται με το τρίτο πρόγραμμα.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναδιαρθρώθηκε σημαντικά, ωστόσο, το κόστος της αναδιάρθρωσης αυτής υπερέβη τα 45 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό διοχετεύθηκε στο τραπεζικό σύστημα και μικρό μόνο μέρος του μπορεί ενδεχομένως να ανακτηθεί.
Σε όλους τους τομείς πολιτικής, η υλοποίηση ορισμένων βασικών μεταρρυθμίσεων κατέγραψε σημαντική καθυστέρηση ή δεν ήταν αποτελεσματική.
Οι ειδικοί στόχοι των προγραμμάτων επετεύχθησαν μόνο σε περιορισμένο βαθμό:
• Επάνοδος στην ανάπτυξη: Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, το ΑΕγχΠ συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από ένα τέταρτο και η Ελλάδα δεν επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης το 2012, όπως προβλεπόταν αρχικά.
• Δημοσιονομική βιωσιμότητα: Υπήρξε ευρείας κλίμακας δημοσιονομική εξυγίανση όσον αφορά τις διαρθρωτικές ισορροπίες. Ωστόσο, λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών εξελίξεων και του επιτοκιακού κόστους του υφιστάμενου χρέους, ο λόγος χρέους προς ΑΕγχΠ εξακολούθησε να αυξάνεται.
• Χρηματοπιστωτική σταθερότητα: Τα προγράμματα εξασφάλισαν τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν κατάφεραν, ωστόσο, να αποτρέψουν τη ραγδαία επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών, πρωτίστως λόγω των δυσμενών μακροοικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, με συνέπεια να περιοριστεί η ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

Συνολική αναπτυξιακή στρατηγική
Τα προγράμματα είχαν σαφείς μεσοπρόθεσμους στόχους και το πρωτίστως προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήταν η αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στη χρηματοδότηση από τις αγορές, η οποία προϋπέθετε την επικέντρωση στη δημοσιονομική εξυγίανση. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής, τα προγράμματα δεν υποστηρίζονταν από συνολική αναπτυξιακή στρατηγική με πρωτοβουλία της ίδιας της χώρας, η οποία θα μπορούσε να καλύπτει και την μετά τη λήξη των προγραμμάτων περίοδο. Μια τέτοια μακροπρόθεσμη στρατηγική θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικότερη για τον συντονισμό της διαδικασίας προσαρμογής και τον σχεδιασμό μέτρων στους διάφορους σχετικούς τομείς πολιτικής.
Στο τρίτο πρόγραμμα, σημαντικοί όροι ορίζονται πλέον ως «βασικά παραδοτέα».

Η έλλειψη στρατηγικής ήταν ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα της διευκόλυνσης των εξαγωγών. Η εμβέλεια των μέτρων που προέβλεπαν τα προγράμματα στον συγκεκριμένο τομέα –με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των τιμών και τη διοικητική επιβάρυνση– δεν ήταν επαρκής για τη διευκόλυνση της στροφής προς ένα εξαγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο και την αντιμετώπιση όλων των αδυναμιών που είχαν εντοπιστεί στην προ του προγράμματος ανάλυση. Συγκεκριμένα, το πρώτο πρόγραμμα δεν προέβλεπε συνολική στρατηγική για τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η οποία θα ελάμβανε υπόψη τη συγκεκριμένη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Το δεύτερο πρόγραμμα, ωστόσο, περιείχε τομεακούς όρους. Περιπτώσεις μέτρων που σχεδιάστηκαν χωρίς συνέπεια και με ανεπαρκή συντονισμό των διαφόρων τομεακών πολιτικών, μαρτυρούν ότι ο συνολικός σχεδιασμός των ελληνικών προγραμμάτων στερούνταν επίσης σαφούς στρατηγικής.
Δεν υπήρξε στρατηγικός οδικός χάρτης για την τόνωση δυνητικών παραγόντων ανάπτυξης στην Ελλάδα και αυτό αποτυπώνεται στην έλλειψη στρατηγικής για τη δημοσιονομική εξυγίανση ευνοϊκής για την ανάπτυξη. Δεν υπήρξε εκτίμηση κινδύνου όσον αφορά τον αντίκτυπο δυνητικών/εναλλακτικών δημοσιονομικών μέτρων (π.χ. περικοπές δαπανών αντί των αυξήσεων φόρων) και της χρονικής ακολουθίας τους στην αύξηση του ΑΕγχΠ, τις εξαγωγές και την ανεργία.

Προτάσεις - συστάσεις
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει:
α) Να βελτιώσει τις διαδικασίες που εφαρμόζει για τον σχεδιασμό προγραμμάτων στήριξης, ιδίως περιγράφοντας την εμβέλεια κάθε αναλυτικής εργασίας αναγκαίας για την αιτιολόγηση του περιεχομένου των όρων.
β) Να ιεραρχεί καλύτερα τους όρους και να προσδιορίζει τα μέτρα που απαιτούνται επειγόντως για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών και είναι καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων των προγραμμάτων.
γ) Κατά περίπτωση και προκειμένου να αποκαθιστά τις υποκείμενες οικονομικές ανισορροπίες, να διασφαλίζει ότι τα προγράμματα εντάσσονται σε συνολική στρατηγική ανάπτυξης για την εκάστοτε χώρα.
δ) Να καθιερώνει σαφείς διαδικασίες και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καθορίζει βασικούς δείκτες επιδόσεων, ώστε να διασφαλίζεται η συστηματική και ορθώς τεκμηριωμένη παρακολούθηση των προγραμμάτων.
ε) Να αντιμετωπίζει εξαρχής και κατά τρόπο διεξοδικότερο τα κενά δεδομένων.
στ) Να επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους ενός προγράμματος, ώστε οι αντίστοιχοι ρόλοι και οι μέθοδοι συνεργασίας να καθορίζονται με σαφήνεια και διαφάνεια.
ζ) Να τεκμηριώνει καλύτερα τις παραδοχές και τις τροποποιήσεις των οικονομικών υπολογισμών επί των οποίων στηρίζεται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος.
η) Να αξιολογεί συστηματικότερα τη διοικητική ικανότητα του κράτους μέλους ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη του για τεχνική βοήθεια. Οι όροι που τίθενται πρέπει να εναρμονίζονται με τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής.
θ) Να βελτιώσει το αναλυτικό έργο της όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος. Συγκεκριμένα, οφείλει να εξετάζει την καταλληλότητα και τον χρονισμό των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στο εκάστοτε κράτος μέλος.
ι) Να προβαίνει σε ενδιάμεσες αξιολογήσεις διαδοχικών προγραμμάτων, των οποίων η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τα τρία έτη, και να αξιοποιεί τα σχετικά αποτελέσματα για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων που εφαρμόζονται για τον σχεδιασμό και την παρακολούθησή τους.
ια) Να αναλύει ποιο είναι το καταλληλότερο πλαίσιο για την παροχή υποστήριξης και την άσκηση εποπτείας μετά τη λήξη των προγραμμάτων. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Μακραίνει ο θλιβερός κατάλογος των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία στη Δυτική Αττική!

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος


Ανείπωτη τραγωδία από τη φονική καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Δυτική Αττική, καθώς δεκαπέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους!


Μεγαλώνει ο τραγικός κατάλογος των θυμάτων στη Δυτική Αττική καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που έχει τον συντονισμό σε θέματα κρίσεων και φυσικών καταστροφών, οι νεκροί από τη φονική καταιγίδα είναι δεκαπέντε και ακόμη δεκαεπτά άνθρωποι είναι τραυματίες.

«Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι στιγμής στο Θριάσιο νοσοκομείο, ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών είναι 15 νεκροί (5 γυναίκες και 10 άνδρες) και διεκομίσθησαν 17 τραυματίες (6 γυναίκες και 11 άντρες)» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

Ωστόσο «τα νούμερα τα οποία δίνουμε μπορούν να μεταβληθούν ακόμη και στο επόμενο λεπτό από τη στιγμή που η ενημέρωση που έχουμε από την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ενδέχεται τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των τραυματιών να αυξηθεί» είπε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σκνηνές από τραγωδία

Σκηνές βγαλμένες από τραγωδία εκτυλίσσονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Ελευσίνας όπου έχουν διακομιστεί τα πτώματα των νεκρών από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική. «Έξι από τους νεκρούς δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη» είπε ο διοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου Κωνσταντίνος Παλαιορούτης και παραδέχθηκε ότι: «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν να προσέρχονται τόσα θύματα σε τόσο μικρό χρόνο».

Από τους 15 νεκρούς, οι 6 αναγνωρίστηκαν μέχρι τις 19:00. Με ενέργειες του ΕΚΕΠΥ, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίας Αθηνών και Πειραιώς θα παραμείνουν ανοικτές όλο το βράδυ για τη διενέργεια νεκροτομιών.

«Οι νεκροί είναι από πνιγμό. Πιθανόν μερικοί από αυτούς έχουν χτυπηθεί από βαριά αντικείμενα, δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής» ανέφερε ο κ. Αναστασίου διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Θριασίου νοσοκομείου.

Τραυματίες

Στο Θριάσιο νοσηλεύεται μία γυναίκα στην ΜΕΘ διασωληνωμένη, μία ακόμα στην Πνευμονολογική Κλινική, μία στην Ορθοπεδική και 3 γυναίκες και 3 άντρες στην Α΄ Παθολογική Κλινική. Οι υπόλοιποι από τους 17 τραυματίες έλαβαν εξιτήρια. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Πρώτη στο ρυθμό αύξησης της φτώχειας η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Αυξάνεται η στέρηση όσο μειώνονται τα εισοδήματα από κοινωνικές μεταβιβάσεις και περιορισμένη απασχόληση σε ολόκληρη την Ευρώπη
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφεται στη χώρα μας από το 2008 - 2016 στην Ευρώπη, και μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου, σε σχέση με τις αμέσως επόμενες Κύπρο και Ισπανία, ενώ αυξανόμενους ρυθμούς καταγράφει και η Σουηδία!

Συγκεκριμένα, μεταξύ 2008 - 2016, τα ποσοστά αυξήθηκαν από 28,1% σε 35,6% στην Ελλάδα με ρυθμό ανόδου 7,5% όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 4,4% και την Σουηδία το 3,4%

Στον αντίποδα, μείωση του ίδιου κινδύνου καταγράφεται στην Πολωνία, Λετονία και Ρουμανία, με ποσοστά -8,6%, -5,7% και -5,4%, αντίστοιχα.

Το 2016, κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφηκε πρώτα στη Βουλγαρία (40,4%) με 2,89 εκ. πληθυσμού, στη συνέχεια στη Ρουμανία με ποσοστό 38,8% και εκτίμηση για 7,69 εκ. πληθυσμού και στη χώρα μας με ποσοστό 35,6%, που αφορά 3,79 εκ. πληθυσμού.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίστηκαν στην Τσεχία (13,3%), Φινλανδία (16,6%), Δανία (16,7%) και Ολλανδία (16,8%).

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η Eurostat, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ε.Ε., το 2016, περίπου 117,5 εκ. πληθυσμού ή το 23,4% των Ευρωπαίων, βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Και η αιτία ήταν το φτωχό εισόδημα από κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις, επιδόματα), η στέρηση βασικών αγαθών ή η διαβίωση σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό επίπεδο απασχόλησης. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 25% από το 2009 - 2012 και σήμερα βρίσκεται μόλις 0,1% κάτω από το χαμηλότερο σημείο του 2009. Έτσι, η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που αντιμετωπίζει αυτόν τον κίνδυνο, εντάσσεται στις κεντρικές στρατηγικές του προγράμματος "Ευρώπη 2020".

 

Εισοδηματική φτώχεια για 1 στους 6 στην ΕΕ...

Εξετάζοντας τα τρία στοιχεία που συμβάλλουν στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, το 17,2% του πληθυσμού της ΕΕ το 2016 αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αυτό μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το εθνικό τους όριο φτώχειας.

Το ποσοστό των ατόμων που απειλούνται με εισοδηματική φτώχεια στην ΕΕ έχει ελαφρώς μειωθεί σε σύγκριση με το 2015 (17,3%), αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το 2008 (16,5%).

Δεδομένου ότι τα κατώτατα όρια αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατανομή του εισοδήματος στις χώρες, παρατηρείται σημαντική διαφορά μεταξύ των κρατών μελών και στην πάροδο του χρόνου.

Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, 1 στα 4 άτομα διατρέχουν κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας στη Ρουμανία (25,3%) και περίπου 1 στους 5 στη Βουλγαρία (22,9%), στην Ισπανία (22,3%), στη Λιθουανία (21,9% ), την Εσθονία (21,7%), την Ελλάδα (21,2%) και την Ιταλία (19,9% το 2015).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία (9,7%), τη Φινλανδία (11,6%), τη Δανία (11,9%), τη Σλοβακία (12,7%) και την Ολλανδία (12,8%).

Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από εισοδηματική φτώχεια αυξήθηκε σε 21 κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και μειώθηκε σε 4.

 

... 1 στους 13 σοβαρά ουσιωδώς στερημένοι ...

Στην ΕΕ, το 2016, το 7,5% του πληθυσμού αντιμετώπισε σοβαρή στέρηση, γεγονός που σημαίνει ότι λόγω έλλειψης πόρων, υπήρξε αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ή επαρκούς θέρμανσης του σπιτιού ή μιας εβδομάδας διακοπών μακριά από το σπίτι.

Το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή στέρηση στην ΕΕ έχει μειωθεί σε σύγκριση με το 2015 (8,1%) και το 2008 (8,5%). Το ποσοστό των στερημένων ατόμων το 2016 ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών, ξεπερνώντας το 20% του συνολικού πληθυσμού της Βουλγαρίας (31,9%), της Ρουμανίας (23,8%) και της Ελλάδας (22,4%) σε λιγότερο από 4% στη Σουηδία (0,8%), το Λουξεμβούργο (1,6%), τη Φινλανδία (2,2%), τη Δανία και την Ολλανδία (2,6%), την Αυστρία (3%) και τη Γερμανία 3,7%. Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή στέρηση αυξήθηκε σε 10 κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και μειώθηκε σε 15.

 

... 1 στους 10 ζει σε νοικοκυριά με ελάχιστη απασχόληση

Εξετάζοντας τη χαμηλή ένταση εργασίας, το 10,4% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 στην ΕΕ ζούσε σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικες εργάζονταν λιγότερο από το 20% του συνολικού δυναμικού εργασίας τους, κατά το περασμένο έτος.
Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά από το 2008, που το ποσοστό αυτό μειώθνεται στην ΕΕ. Η Ιρλανδία με 19,2% το 2015, η Ελλάδα (17,2%), η Ισπανία (14,9%), το Βέλγιο (14,6%) και η Κροατία (13,6%) είχαν το υψηλότερο ποσοστό όσων ζουν σε νοικοκυριά με ελάχιστη απασχόληση, ενώ η Εσθονία (5,8%) η Πολωνία (6,4%) και η Σλοβακία (6,5%) είχαν το χαμηλότερο.
Σε σύγκριση με το 2008, το μερίδιο των ατόμων ηλικίας 0-59 ετών που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας αυξήθηκε στην πλειονότητα των κρατών μελών (18), ενώ μειώθηκε σε 7. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΛΣΤΑΤ: Η κρίση είναι ακόμη εδώ και γονατίζει νοικοκυριά & ηλικιωμένους

ΕΛΣΤΑΤ: Η κρίση είναι ακόμη εδώ και γονατίζει νοικοκυριά & ηλικιωμένους

Τα απόνερα της κρίσης είναι ακόμη εδώ, και καταγράφονται λεπτομερώς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες και τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν συρρικνώσει δραματικά τις ανάγκες τους.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Την ίδια δεινή τύχη, έχουν και οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι πραγματικά υποφέρουν (Γεροντάκια ενός Κατώτερου Θεού) με το δίχτυ της φτώχειας να απλώνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Και όσο και εάν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επιμένει πως η υπέρβαση που πρέπει να γίνει αφορά στην λιτότητα και στις ανισότητες, και τα δύο αυτά δομικά στοιχεία της οικονομικής κρίσης, εξακολουθούν να υπάρχουν και να ροκανίζουν τον κοινωνικό ιστό. Άγνωστο τελικά πότε οι Έλληνες θα σηκώσουν κεφάλι και άγνωστο πότε θα αρχίσει να μειώνεται η ψαλίδα της ανεργίας (η οποία έχει καταπιεί τις νέες και παραγωγικές ηλικίες), δίνοντας της θέση της στην πραγματική ανάπτυξη και στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ευτυχώς που στα Πέτρινα χρόνια των Μνημονίων, άνθισε ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά, μέσα από ένα πλήθος Κονωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων και μέσα από μία σειρά δράσεων πολλών επιχειρήσεων.
Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο όμως που αναδεικνύει η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ότι οι Έλληνες δαπανούν πλέον το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%) σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, με ό,τι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για το μέλλον των παιδιών.
Σύμφωνα λοιπόν με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2016 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών (αγορές), για το 2016, ανήλθε στα 5,71 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 2,5% ή 147,1 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση µε το 2015.
Ειδικότερα, πτώση 2,5% κατέγραψε το 2016 η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών με το 1 στα 5 ευρώ του οικογενειακού προϋπολογισμού να πηγαίνει για είδη διατροφής (20,7%). Συνολικά η μέση μηνιαία δαπάνη των μεταξύ 2010 και 2016 νοικοκυριών υποχώρησε κατά 28,8%, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους την ίδια περίοδο.
Η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, για το 2016, ανήλθε στα 1.392,03 ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 2% ή 28,97 ευρώ, σε σύγκριση µε το 2015. Η μέση συνολική δαπάνη για κάθε άτομο, για το 2016, ανήλθε στα 538,94 ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 2% ή 11,24 ευρώ, σε σύγκριση µε το 2015. Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε ακριβώς κατά το ίδιο ποσοστό (2% ή 28,97 ευρώ), λόγω της μηδενικής επίδρασης του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,8%) και οι μεταφορές (12,9%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%).
Όσον αφορά στις δαπάνες στα είδη διατροφής, σε σχέση µε την προηγούμενη έρευνα (2015), παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιµές), για μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και λαχανικών (7,1%), φρούτα (5,2%), ψάρια (4,0%), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (3,9%), λαχανικά (2,6%), κρέας (1,2%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κλπ. (0,4%) και αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (0,3%), ενώ παρατηρείται αύξηση της μηνιαίας δαπάνης για καφέ, τσάι και κακάο (7,4%) και έλαια και λίπη (0,2%).
Σύμφωνα επίσης με την έρευνα, νοικοκυριά µε ένα άτομο µόνο, ηλικίας 65 ετών και άνω, έχουν λιγότερες δαπάνες κατά 54,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της Χώρας. Νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα ζευγάρι µε δυο παιδιά έως και 16 ετών έχουν περισσότερες δαπάνες κατά 40,0% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας. Νοικοκυριά µε υπεύθυνο οικονομικά µη ενεργό ή άνεργο δαπανούν, κατά µέσο όρο, το 77,1 % της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ αυτά µε υπεύθυνο αυτοαπασχολούμενο µε μισθωτούς δαπανούν το 213,4% αυτής.
Τα νοικοκυριά µε υπεύθυνο ηλικίας 45-54 ετών δαπανούν, κατά µέσο όρο, περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά αυτά δαπανούν, κατά µέσο όρο, το 127,1 % της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας. Τα νοικοκυριά µε τη μικρότερη ποσοστιαία συμμετοχή για το 2016 ήταν αυτά µε υπεύθυνο ηλικίας 75 ετών και άνω (61,0% αυτής).
Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά µέσο όρο 1.134,13 ευρώ μηνιαίως, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.464,08 ευρώ. Επομένως, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν, κατά µέσο, όρο 22,5% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.
O κίνδυνος της φτώχειας απειλεί το 18,2% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη µόνο η ισοδύναμη δαπάνη µε τρόπο κτήσεως την αγορά (18,3% το 2015), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 11,3% του πληθυσμού (13,4% το 2015), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, µη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κλπ.)
Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 32,6% των δαπανών των µη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 32,1% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα µη φτωχά το 19,8%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι, κλπ.), η δαπάνη τους για την υγεία ανέρχεται στο 9,3% του μέσου προϋπολογισμού τους, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη των µη φτωχών ανέρχεται στο 7,8%.
Με πληροφορίες από το CNN Greece 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Deloitte: Η Ελλάδα πολύ ψηλά στο δείκτη κοινωνικής προόδου - 33η μεταξύ 128 χωρών

Deloitte: Η Ελλάδα πολύ ψηλά στο δείκτη κοινωνικής προόδου - 33η μεταξύ 128 χωρών

Και όμως, παρά την βαθειά ύφεση, που βιώνει η Ελλάδα από το 2010, παρά τα διαρκή Μνημόνια, την οικονομική αιμορραγία που ονομάζεται μετανάστευση λαμπρού επιστημονικού κεφαλαίου, παρά την βαρύτατη ανεργία κυρίως στις πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες και παρά τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και δη της δημόσιας, έχει καταφέρει να διατηρεί μία σημαντική θέση στο Δείκτη Κοινωνικής Προόδου.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Ακούγεται απίστευτο, είναι όμως αληθινό, και καθώς οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά το γεγονός αυτό, και πως αποτυπώνεται στο σημερινό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη Deloitte, η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου ανάμεσα σε 128 χώρες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα “Social Progress Index 2017” που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Social Progress Imperative με την υποστήριξη της Deloitte, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης κατατάσσουν τις 128 χώρες σε έξι ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο κοινωνικής προόδου. Η Ελλάδα εμφανίζεται στην ομάδα Υψηλής Κοινωνικής Προόδου, τη δεύτερη κατά σειρά μετά την ομάδα Πολύ Υψηλής Κοινωνικής Προόδου, η οποία περιλαμβάνει τις πρώτες 14 χώρες της λίστας, με την πρώτη τετράδα να συμπληρώνουν χώρες της Σκανδιναβίας (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία).
Τα κριτήρια με βάση τα οποία προκύπτει η συνολική βαθμολογία των χωρών χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ιατρική περίθαλψη, προσωπική ασφάλεια), Θεμέλια Ευημερίας (πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, πρόσβαση σε πληροφορίες και τηλεπικοινωνίες, υγεία, περιβαλλοντική ποιότητα) και Ευκαιρίες (προσωπικά δικαιώματα, προσωπική ελευθερία και επιλογή, ανοχή και ένταξη, πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση).
Η Ελλάδα σημειώνει υψηλές βαθμολογίες σε κριτήρια όπως η πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση, η υγεία και το προσδόκιμο ζωής, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο υστερεί σε σχέση με χώρες παρόμοιου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παραμέτρους όπως η προσωπική ελευθερία και επιλογή, καθώς και η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία της χώρας στον τομέα της «Ελευθερίας στις επιλογές ζωής» είναι από τις χαμηλότερες της λίστας του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Υεμένη. Η Ελλάδα επίσης υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες στον τομέα της «ανοχής στην υποδοχή μεταναστών», λόγω της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, η οποία δημιούργησε ελλείψεις στους διαθέσιμους πόρους (φυσικούς και οικονομικούς).
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας με αυτά του 2014, ο δείκτης κοινωνικής προόδου έχει σημειώσει βελτίωση σε 113 από τις 128 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βελτίωσης εντοπίζεται σε χώρες της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής, οι οποίες κατατάσσονται παραδοσιακά στις ομάδες “Κατώτερης Μέσης” ή “Χαμηλής” Κοινωνικής Προόδου.
Στον αντίποδα βρίσκεται ένα μικρό group 15 χωρών, το οποίο εμφανίζει μειωμένο δείκτη κοινωνικής προόδου σε σχέση με το 2014, συμπεριλαμβανομένων χωρών της κεντρικής Αφρικής αλλά και της Ουγγαρίας, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση από τις χώρες της Ευρώπης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, βάσει της ανάλυσης του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της Κοινωνικής Προόδου και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (FDI), και μάλιστα η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη: οι συνιστώσες του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, όπως η απρόσκοπτη παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση, υποστηρίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων παρέχοντας τις υποδομές, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το ασφαλές πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευσης, ενώ υποστηρίζουν ενεργά τη βελτίωση του επιπέδου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Σχετικά με το Δείκτη Κοινωνικής Προόδου

Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου αποτελεί την πρώτη ολιστική μέθοδο μέτρησης της κοινωνικής απόδοσης μιας χώρας και είναι ανεξάρτητος από οικονομικούς παράγοντες. Ο δείκτης βασίζεται σε μια σειρά κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών που καταγράφουν τρεις διαστάσεις κοινωνικής προόδου: βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θεμέλια ευημερίας και ευκαιρίες. Ο δείκτης κοινωνικής προόδου 2017 παρουσιάζει δεδομένα από 128 χώρες σε 50 δείκτες. Περιλαμβάνει το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έχει σχεδιαστεί ως συμπλήρωμα του ΑΕΠ και άλλων οικονομικών δεικτών για την παροχή μιας ολιστικής αντίληψης για τις συνολικές επιδόσεις των χωρών.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Νεόπτωχοι με μηνιαίες αποδοχές €200 - €300

Νεόπτωχοι με μηνιαίες αποδοχές €200 - €300

Οι εργαζόμενοι με αμοιβές 200-300 ευρώ τον μήνα είναι το νέο απογοητευτικό φαινόμενο που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με "Τα Νέα" πρόκειται για τη νέα τάση που εξαπλώνεται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην εποχή της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπου οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν σπάσει όλα τα κοντέρ.

Δίπλα στους φτωχούς συνταξιούχους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους μια νέα γενιά εργαζομένων διαμορφώνεται με κοινά χαρακτηριστικά την ευέλικτη σχέση απασχόλησης και μισθούς χαρτζιλίκι. Το εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για εργαζόμενους κυρίως μεταξύ 20 και 29 ετών, κατηγορία στην οποία η ανεργία φθάνει το 37,7%! Μάλιστα το ποσοστό ανεργίας στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι στο δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη με πρωταθλήτρια στην Ισπανία.

Ο καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης τονίζει στην εφημερίδα ότι δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και αμοιβές από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 4.500 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.

"Επομένως", καταλήγει ο Σάββας Ρομπόλης, "εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες οι οποίες σήμερα αποτελούν την κατηγορία των φτωχών (άνεργοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, όσοι δεν λαμβάνουν σύνταξη κι όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας 200 έως 250 ευρώ), έρχεται προοδευτικά με αυξανόμενη τάση να προστεθεί άλλη μια κατηγορία φτωχών που θα είναι οι εργαζόμενοι - φτωχοί. Δηλαδή θα εργάζεται κάποιος και ταυτόχρονα θα διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας".

Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι η ραγδαία επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην ελληνική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότερο από 50% των νέων προσλήψεων αφορά εργασιακές σχέσεις με εκ περιτροπής απασχόληση, ωράρια - λάστιχο και μισθούς πείνας. Το τρίπτυχο "μισή δουλειά - μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ" είναι ο κανόνας που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό κάτω των 800 ευρώ. Από τη σύγκριση των ευρημάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού των ετών 2009 και 2016 παρατηρείται ότι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με πολύ χαμηλές καθαρές μηνιαίες αποδοχές.

Η νέα ομάδα των εργαζομένων - φτωχών έρχεται να προστεθεί στους συνταξιούχους και στους κοινωνικά αποκλεισμένους ανέργους που όλοι μαζί συνθέτουν την οικογένεια των νεόπτωχων στην Ελλάδα των Μνημονίων. Επισημαίνεται ότι τα τελευταία στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2016, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αναφέρουν ότι το 35,6% του πληθυσμού, ήτοι 3.789.300 άτομα, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 4.500 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 9.450 για νοικοκυριά με δύο ενηλίκου και δύο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών. Ορίζεται στο 60% του διάμεσου συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, το οποίο εκτιμήθηκε σε 7.500 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε 14.932 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος για τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών κατά ποσοστό 39,7%. Και όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα τείνει να γίνει Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση για τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. Παράλληλα τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Την ίδια ώρα οι νέες κύριες συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

Παράλληλα οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Μήνυμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σε ένα κόσμο όπου κάθε λεπτό, 20 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας διώξεων και πολέμων, εκ των οποίων πάνω από 50% είναι παιδιά, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται να αναδείξει και να μας υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά το ανθρωπιστικό χρέος μας απέναντι σε 65,6 εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη.

Από το 2001 η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου και αποτελεί μία ευκαιρία για να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που ξεριζώθηκαν, αφήνοντας πίσω τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειες και το μέλλον τους, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους, μακριά από τη δίνη του πολέμου. Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες του θάρρους και της δύναμης αυτών των ανθρώπων όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο μίας χώρας που θα αναγνωρίσει το δικαίωμά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η ελληνική κοινωνία, που τα τελευταία δύο χρόνια σήκωσε στους ώμους της την προσφυγική κρίση, στάθηκε και στέκεται αλληλέγγυα στους ανθρώπους αυτούς. Άλλωστε, σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια ξύπνησαν μνήμες άλλων εποχών, όταν ως πρόσφυγες από την Μικρά Ασία ή τον Πόντο οι πρόγονοί μας ξεριζώθηκαν και αναγκάστηκαν και εκείνοι να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, εγκαταλείποντας τα σπίτια, τις περιουσίες τους, την ίδια τους τη ζωή.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά και σήμερα τους Πρόσφυγες. Οι Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθροσταυρικού Κινήματος (Ενότητα, Παγκοσμιότητα, Ανθρωπισμός, Αμεροληψία, Ουδετερότητα, Ανεξαρτησία και Εθελοντισμός) δεν είναι κούφιες λέξεις, με θολό νοηματικό περιεχόμενο. Καθημερινά παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τις προσπάθειες και τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Προσφύγων.

ΠΗΓΗ:http://docmed.gr/

 

Αγωνία, απελπισία και οργή της νέας γενιάς στην Ελλάδα

Αγωνία, φόβο για το μέλλον, αλλά και οργή. Αυτό το κράμα καταθέτουν, ως αποδέκτες του οικονομικού και κοινωνικού ζόφου, 2.140 νέοι, ηλικίας 15-34 ετών, απαντώντας στην πανελλαδική έρευνα της In4Youth.

Capital.gr

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", που παρουσιάζει τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης, η ανεργία πλήττει "οριζόντια" τους μεγαλύτερους εκ των ερωτηθέντων, η μερική απασχόληση με γλίσχρες αποδοχές εκτινάχθηκε από 13% το 2010 στο 25%, η φτώχεια είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για το 33%.

Η οικογένεια (87%) αναδεικνύεται σε πυλώνα στήριξης, αφού, κυρίως για οικονομικούς λόγους, το 60% νέων 25-29 ετών και το 24% ηλικίας 30-34 ετών ζουν με τους δικούς τους. Στον αντίποδα, οι θεσμοί -με προεξάρχουσα τη Βουλή σε ποσοστό 86%- συγκεντρώνουν την απαρέσκεια, με την πολιτική να "γίνεται πιστευτή" από το 13%.

Μοιραία, η φυγή στο εξωτερικό γίνεται σανίδα σωτηρίας. Ειδικά η Βρετανία τα τελευταία έτη υποδέχεται κύματα χιλιάδων νέων από την Ελλάδα "σε κάθε θέση εργασίας".

"Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν τη χώρα"

Ως ένα κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις αναλύσεις της έρευνας της In4Youth είναι ότι το νέο φαινόμενο της κοινωνικής αποδόμησης της σημερινής γενιάς καθορίζει τη διαμόρφωση του κοινωνικού μοντέλου των νέων αλλά και της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι το συναίσθημα ακύρωσης της ύπαρξής τους, που εκφράζουν έντονα πολλοί νέοι που συμμετείχαν στις Εστιασμένες Ομάδες και συνεντεύξεις της έρευνας, όπως ένα νέο ζευγάρι μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη που ζει πλέον νομαδική ζωή ανάμεσα σε Ελλάδα, Γερμανία και ΗΠΑ.

"Δεν θα μας πείραζε καθόλου αν στην Ελλάδα μάς ενέγραφαν στο ληξιαρχείο ως 'νεκρούς'. Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν τη χώρα. Το να είμαστε ζωντανοί γι' αυτούς μας δημιουργεί μόνο προβλήματα επιβίωσης", δήλωσαν.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

 

Άγρια η λιτότητα στην Ελλάδα: Η φτωχοποίηση είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη

Άγρια η λιτότητα στην Ελλάδα: Η φτωχοποίηση είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη

Ζοφερή είναι η εικόνα που αποτυπώνεται για την Ελλάδα, σε έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στην Ευρωζώνη. Με βάση στοιχεία του 2015, καταδεικνύεται ότι ο κίνδυνος φτωχοποίησης των πολίτων στην Ελλάδα, είναι ο μεγαλύτερος σε όλη τη Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, το 37,5% των πολιτών, δηλαδή οι τρεις στους δέκα πολίτες, απειλείται με κοινωνικό αποκλεισμό.
Όπως είναι προφανές, η ελληνική κοινωνία βυθίστηκε από τη λιτότητα των μνημονίων και των άγριων περικοπών που συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και έφτασαν την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη.
Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί ότι μόνο δυο χώρες είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα και αυτές είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αρωγή των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: Η Ελλάδα είναι τελευταία στην επίδραση των κοινωνικών παροχών για την καταπολέμηση της φτώχειας και αυτό τη στιγμή που τα χρήματα τα οποία δαπανώνται για το σκοπό αυτό, είναι περισσότερα από άλλες χώρες της ΕΕ.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Πώς έπεσε το ελικόπτερο - Η πρώτη κατάθεση της αρχιλοχία

Πώς έπεσε το ελικόπτερο - Η πρώτη κατάθεση της αρχιλοχία

Χαμηλή πτήση, ομίχλη, πρόσκρουση στα σύρματα της ΔΕΗ, απώλεια στήριξης, βίαιη προσγείωση, αποκόλληση της μηχανής, που καταπλακώνει τους τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες. Καρέ καρέ η χτεσινή τραγωδία στο Σαραντάπορο Ελασσόνας μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του ΓΕΣ και την πρώτη μαρτυρία της επιζήσασας.
Σύμφωνα με το "Έθνος" στην πρώτη της μαρτυρία η 26χρονη αρχιλοχίας που βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια του Χιούι ανέφερε: "Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα". 
Η κοπέλα νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με κάταγμα λεκάνης και χτυπήματα σε χέρια, πόδια και αυχένα. Υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και εισήχθη προληπτικά στην εντατική μονάδα, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο. Στο πλευρό της βρέθηκαν από χθες το μεσημέρι οι γονείς της από τα Τρίκαλα, που κάνουν λόγο για θαύμα, όπως και ο σύζυγός της από τον Βόλο.
Τα ερωτήματα
Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί ο χειριστής του ελικοπτέρου επέλεξε τη χαμηλή πτήση. Όσο για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών που περιόριζε την ορατότητα, πηγή που έχει γνώση των γεγονότων, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τον χειριστή και αυτό γιατί η προετοιμασία που γίνεται, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα σημεία διέλευσης του ελικοπτέρου.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο Ταξίαρχος Ε.Α. Βασίλης Νικολόπουλος σχετικά με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 4 στρατιωτικούς.
Ο ταξίαρχος απέφυγε να κάνει υποθέσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, όμως οι επικρατούσες, μέχρι αυτή τη στιγμή, εκδοχές είναι δύο: είτε το ελικόπτερο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ και στη συνέχεια συνετρίβη, είτε μηχανική βλάβη προκάλεσε την πτώση του σε καλώδια και τη συνακόλουθη συντριβή του.
Ο κ. Νικολόπουλος, χαρακτήρισε "αποτελεσματικά και ασφαλή" τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, αποδίδοντας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται στις πολλές ώρες πτήσεών τους.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ελασσόνα - Τέσσερις νεκροί, μία επιζήσασα

Συντριβή ελικοπτέρου στην Ελασσόνα - Τέσσερις νεκροί, μία επιζήσασα

Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη και βρίσκεται στο νοσοκομείο από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

Εκτός κινδύνου είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων άτυχων στρατιωτικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο.
Παράλληλα διενεργούνται έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου .
Στο νοσοκομείο μετέβη νωρίτερα, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συντηρημένο το ελικόπτερο, περιορισμένη η ορατότητα στην περιοχή
Συντηρημένο, με υπόλοιπα ωρών πτήσεως ήταν το μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, Βασίλειος Μπελεσιώτης.
Ο κ. Μπελασιώτης ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα.
Το ελικόπτερο κατά την πτώση του έπεσε πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται πρόσθεσε.

Για το χρονικό των ερευνών είπε ότι το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Η τοπική ιστοσελίδα kozani.tv δημοσιεύει τις πρώτες εικόνες από το 68ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης, κοντά στο σημείο που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου:
 

Στην περιοχή ο Αρχηγός ΓΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος, ενώ στην περιοχή που κατέπεσε το ελικόπτερο μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.


πτώση ελικοπτέρου Ελασσόνα

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμένου, μετά την συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου που στοίχισε την ζωή σε 4 ανθρώπους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Κώστα Δουζίνα.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Τα νέα μέτρα των 550 εκατ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Από πολλές μικρής "απόδοσης" παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από τον ΕΟΠΥΥκαι τις εκπτώσεις φόρου έως τις αμυντικές δαπάνες και τις μισθώσεις κατοικιών, αλλά και από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 2016 επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων η κυβέρνηση να "κλείσει" το δημοσιονομικό "κενό" των του 2018.

Τα μέτρα υπολογίζονται από την ελληνική πλευρά ότι θα έχουν απόδοση 550 εκατ. ευρώ (μειώνοντας στα 150-200 εκατ. ευρώ το "κενό" των 700 εκατ. ευρώ περίπου του 2018 που βλέπουν οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι πλέον το υπόλοιπο ποσό υπερκαλύπτεται από την υπέρβαση στόχου του 2016 που προέρχεται από μέτρα μόνιμης απόδοσης).

Αναλυτικά, οι προτάσεις για τα νέα μέτρα έχουν στο "κέντρο" τους σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δύο πηγές:

- Τις προτάσεις παρεμβάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον "εξορθολογισμό" των προνοιακών επιδομάτων (με στόχο την χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος η οποία ουσιαστικά είναι και η βασική "πηγή" του κενού του 2018 αφού αμφισβητείται από τους δανειστές ότι έχει καλυφθεί η δαπάνη). Συζητείται, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μείωση (κατ ελάχιστο αν όχι κατάργηση) της έκπτωση φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών (σ.σ. δίνεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολική ιατρική δαπάνη η οποία ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του). Σε ένα σενάριο πλέον προτείνεται να συνδέεται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.

- Τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για να περικοπούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Επιχειρείται η μείωση των δαπανών στο φάρμακο, ενώ έχει το τελευταίο διάστημα επιβληθεί μεταξύ άλλων επέκταση του clawback σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης, από την ειδική αγωγή (στην οποία μειώθηκε σχεδόν στο ήμισυ και το διαθέσιμο κονδύλι γι το 2017) και την παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων έως τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής. Επίσης επιβλήθηκε μείωση της δαπάνης για τη χορήγηση φαρμάκων από το ΕΣΥ.

Οι παρεμβάσεις του "πακέτου" των 550 εκατ ευρώ σχεδιάζεται να περιλαμβάνουν όμως σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων και δύο άλλα πεδία: το μέτρο που έχει προαναγγελθεί και από τον προηγούμενο υφυπουργό Οικονομικών για φόρο 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας (π.χ., AirBNB), αλλά και την περικοπή αμυντικών δαπανών (σ.σ. εκκρεμεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 400 εκατ ευρώ όπως και 300 εκατ ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια).

Στον "κόφτη" ΦΠΑ- αφορολόγητο - συντάξεις

Η ελληνική πρόταση έχει ουσιαστικά στόχο να "μεταφέρει" τις παρεμβάσεις που ζητούνται (κυρίως από το ΔΝΤ) στις συντάξεις στον ΦΠΑ και στο αφορολόγητο για… μετά: για τον διευρυμένο "κόφτη" που θα ισχύσει μετά το 2018. Το σχέδιο για τα μέτρα του 2018 αποτελεί μέρος της συνολικής ελληνικής πρότασης για να κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, η ελληνική θέση τελεί ακόμη υπό επεξεργασία στα κέντρα των θεσμών, οι οποίοι αποτιμούν την επάρκειά του και με βάση του υπολογισμούς για το "κλείσιμο" του 2016 αλλά και με βάση τις "απαιτήσεις" του ΔΝΤ…

Και επιπλέον έχουν κάνει σαφές δημοσίως ότι επανεξετάζουν το "βάθος" των μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό πέρα από την αγορά εργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθέτησης μέτρων τώρα για να "κλείσει" η δεύτερη αξιολόγηση.

Πρόταση δανειστών

Οι δανειστές ουσιαστικά επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο/αντιπρόταση που θα επιτρέψει την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και θα περιλαμβάνει την κοινή θέση των "4" για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά και τον "κόφτη".

Η θέση αυτή επιχειρείται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας για να μην αποβούν άκαρπες οι δύο μεγάλες συναντήσεις της 6ης Φεβρουαρίου στο ΔΝΤ και της 9ης Φεβρουαρίου στο EWG που επιχειρείται να "ξεκλειδώσουν" την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα για μία συμφωνία έως τις 20/2.

Μεγάλος άγνωστος "Χ" παραμένει το ΔΝΤ που "απαιτείται" και από τον ESM να μετέχει με δάνειο προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το επόμενο πακέτο δόσεων, αφήνοντας ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας, κάτι που προκαλεί και την αντίδραση των αγορών.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Δύο «Ελλάδες» και στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων

Δύο «Ελλάδες» και στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων

Σε κατοίκους δύο ταχυτήτων φαίνεται πως συνεχίζουν να χωρίζονται οι πολίτες της χώρας στην πρόσβαση σε σωτήριες υπηρεσίες υγείας, με όσους διαμένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα να αποδεικνύονται «προνομιακοί».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρωτογενής αγγειοπλαστική.

Η εν λόγω επέμβαση βελτιώνει την πρόγνωση και μειώνει τη θνησιμότητα συμβάλλοντας ουσιαστικά και στην ελάττωση του χρόνου νοσηλείας. Αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία του οξέος εμφράγματος. Μάλιστα, η πλήρης και επαρκής αποκατάσταση της αιμάτωσης επιτυγχάνεται στην πρωτογενή αγγειοπλαστική σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%. Κρίσιμος παράγοντας, όμως, αποτελεί η ταχύτητα προσέλευσης του ασθενούς σε νοσοκομείο με κατάλληλη υποδομή. Παρότι, σε αρκετά νοσοκομεία προσφέρεται η δυνατότητα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, αυτά κυρίως εντοπίζονται στις μεγάλες πόλεις.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής καρδιολογίας πανεπιστημίου Κρήτης πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Βάρδας, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου, «υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι πολίτες».

«Τυχεροί είναι όσοι κατοικούν στην Αθήνα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική», σημείωσε.

Όπως εκτίμησε, λιγότερα από τα μισά εμφράγματα αντιμετωπίζονται με αυτή την τεχνική. «Από τα 100 εμφράγματα του μυοκαρδίου τα 45 με 50 υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, τα υπόλοιπα περιστατικά αντιμετωπίζονται με θρομβόλυση», συμπλήρωσε

 

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις θα συζητηθούν στο διεθνές, ετήσιο συνέδριο Heart, Vessels & Stroke, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 27-29 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Αντικείμενο και του φετινού συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές, είναι η «καινοτομία στην καρδιαγγειακή ιατρική». Άλλωστε, καινοτόμες τεχνικές, υλικά και ιατρικές συσκευές έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας επανάσταση στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εμφράγματος και των εγκεφαλικών.

Μεταξύ αυτών που θα συζητηθούν είναι ο νέος τύπου στεντ, το λεγόμενο βιοαπορροφήσιμο, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κρατάει τις αρτηρίες ανοιχτές για 3 χρόνια και στη συνέχεια να διαλύεται με φυσικό τρόπο μέσα στο σώμα, όπως γίνεται και με τα εσωτερικά ράμματα. Μετά την εμφύτευσή του απελευθερώνει τοπικά φαρμακευτική ουσία, που εμποδίζει την επαναστένωση. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, έχει αποδειχθεί με μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες. Μεταβολίζεται μετά από 2-3 χρόνια, μέσω της φυσικής διαδικασίας της υδρόλυσης στον οργανισμό.

Περισσότερα...

Καθαροί αλλά με παγίδες οι κεντρικοί δρόμοι στη Λάρισα- Προβλήματα στις συνοικίες αλλά και σε μικρούς κεντρικούς δρόμους

Παρά το αλάτι που ρίχνει από χθες βράδυ ο Δήμος Λαρισαίων η κατ΄σταση στους δρόμους της Λάρισα παρουσιάζει προβλήματα. Στους κέντρικούς δρόμους τα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται αλυσίδες αλλά καθώς δεν έχουν καθαρίσει εντελώς λόγω της πινής χιονόπτωσης κρύβουν παγίδες.

Προβλήματα όμως παρουσιάζονται κυρίως σε δρόμους συνοικιών όπου εκεί υπάρχουν αρκετά εκατοστά χιονιού στο οδόστρωμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με το αυτοκίνητό σας.

 

ΠΗΓΗ:http://www.onlarissa.gr/

 

Οδηγίες: Πώς θα γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίων Υγείας για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου

Οδηγίες: Πώς θα γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίων Υγείας για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου

Η διοίκηση του ΙΚΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους – συνταξιούχους - ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν απογράψει τα προστατευόμενα μέλη τους που είναι καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, όπως προβούν στη διαδικασία απογραφής μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Οδηγίες: Πώς θα γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίων Υγείας για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου
Στο ΙΚΑ, και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ, υπάγονται για περίθαλψη οι δημόσιοι υπάλληλοι, έπειτα από την κατάργηση των Οργανισμών ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ.
Με την ένταξή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΙΚΑ τους αποδόθηκε αυτόματα Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, τον οποίο και πρέπει να γνωρίζουν.
Η ενημέρωση γίνεται, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας (εδώ).
Μετά την κατάργηση της χειρόγραφης θεώρησης για τους άμεσα ασφαλισμένους εν ενεργεία και συνταξιούχους, καθώς και για τα έμμεσα μέλη αυτών, δεν απαιτείται ετήσια θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας τους από το 2015 και εφεξής.
Με τον παραπάνω ΑΜΑ μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά αν ισχύει το βιβλιάριο υγείας (εδώ).
Για τους μη πιστοποιημένους χρήστες απαιτείται η καταχώρηση:
Του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ).
Του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Απαιτείται, επίσης, να έχει προηγηθεί η πιστοποίηση ασφαλισμένου, δηλαδή ο ασφαλισμένος να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (κωδικό χρήστη και συνθηματικό) στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Για τους πιστοποιημένους χρήστες, η εφαρμογή είναι εδώ και αφορά:
Απογραφή και Ασφαλιστική Ικανότητα Έμμεσα Ασφαλισμένων.
Τα προστατευόμενα μέλη (συζύγους και τέκνα έως 24 ετών) των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του τ. ΟΠΑΔ / ΤΥΔΚΥ.
Η διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εν όψει του νέου ασφαλιστικού έτους 2016-2017 και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του, καλεί όλους τους εργαζόμενους – συνταξιούχους - ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν απογράψει τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα), που είναι καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, όπως προβούν στη διαδικασία απογραφής μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
Η εν λόγω απογραφή πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής / διαλειτουργικής υπηρεσίας με τίτλο “Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων“, που είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους – Συνταξιούχους).
Η διαδικασία είναι απλή και ολοκληρώνεται άμεσα, απαλλάσσοντας, όσους την επιλέγουν, από την υποχρέωση να επισκεφθούν τα Υποκαταστήματα και την προσκόμιση δικαιολογητικών, που απαιτεί η χειρόγραφη διαδικασία απογραφής και απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας.
Υποκαταστήματα
Οι ασφαλισμένοι του Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ), θα προσέρχονται, για μεν την περιφέρεια, στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας, για δε την περιοχή Αττικής, που μέχρι τώρα εξυπηρετούντο μόνο από τη Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ (Ηπείρου 38), στα κατωτέρω υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:
Υποκατάστημα Αθηνών, Μ. Αλεξάνδρου 3 – Πλατεία Καραϊσκάκη.
Υποκατάστημα Αλεξάνδρας, Πανόρμου και Καρύστου 7.
Υποκατάστημα Συντάγματος, Ακαδημίας 21.
Υποκατάστημα Πειραιά, Ελευθερίου Βενιζέλου 3 και Εθνικής Αντίστασης.
Υποκατάστημα Αμαρουσίου, Χατζηαντωνίου 15.
Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Νέες διαπραγματεύσεις για ενέργεια, εργασιακό και "τρύπα" €700 εκατ.

\r\n Νέες διαπραγματεύσεις για ενέργεια, εργασιακό και "τρύπα" €700 εκατ.

\r\n

\r\n Ξεκινά τη Δευτέρα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων (τρίτος κατά σειρά) με την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες -σύμφωνα με πληροφορίες- προγραμματίζεται να ακολουθήσουν και οι επικεφαλής. Μάλιστα αναπροσαρμόζουν το πρόγραμμά τους, ακυρώνοντας (μεταξύ άλλων) και τις εμφανίσεις τους σε επενδυτικό forum για την Ελλάδα, που έχει προγραμματίσει για την προσεχή Δευτέρα στην Νέα Υόρκη.
\r\n Τα τρία μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι το εργασιακό, η αγορά ενέργειας και - κυρίως - το μεγάλο ζήτημα των νέων μέτρων που "απαιτούνται" για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.
\r\n Ο σκληρός πυρήνας των μέτρων (για τα οποία μάλιστα επεξεργάζεται ήδη προτάσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης), αφορά στην εκτίμηση του κοινοτικού σκέλος των θεσμών ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 0,3%- 0,4% του ΑΕΠ για το 2018 (δηλαδή 700 εκατομμυρίων ευρώ περίπου).
\r\n Αλλά αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου των μέτρων που ζητούν οι θεσμοί στο σύνολό τους. Και τούτο διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης) επιμένει στην απαίτησή του για μέτρα αξίας 2,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 4,55 δισ. ευρώ περίπου) για το 2018.
\r\n Και εδώ εισέρχεται η απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας να συμφωνηθεί ένας "μηχανισμός" ο οποίος να διασφαλίζει τη λήψη των αναγκαίων "διαρθρωτικών" μέτρων. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ένας νέου τύπου "κόφτης" ο όποιος ακόμα δεν είναι σαφές αν θα καλύπτει την περίοδο από το 2019 και μετά (σ.σ. όταν δηλαδή τελειώνει η ισχύς του υφιστάμενου κόφτη) ή αν πρόκειται για έναν νέο ενιαίο "κόφτη" που θα ισχύσει για όλη την περίοδο (και για τα χρόνια του μνημονίου έως και το 2018 και για αργότερα..).
\r\n Σαφές πάντως έχει γίνει από τους δανειστές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να επανεξεταστούν άμεσα αλλά στο τέλος του προγράμματος, το 2018, με την πρόθεση μέχρι στιγμής (υπό την πίεση του Γερμανικού άξονα), να παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα "μεσοπρόθεσμα". Δηλαδή όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τρία πέντε ή δέκα έτη…
\r\n Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στα κομματικά όργανα έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική πλευρά να δεχθεί τόσο ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετία ή νέα μέτρα. Και η αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται πλέον να κορυφωθεί με την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 στη Βουλή, αλλά και με φόντο την Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς εβδομάδας...
\r\n Ο χρόνος
\r\n Όσο για το χρόνο που απομένει προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία επί της αρχής (Staff Level Agreement), o κ. Χουλιαράκης είπε ότι μπορεί να είναι εφικτή εντός του 2016, ενώ σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και θα χρειαστεί και ο Ιανουάριος του 2017 κατ ελάχιστον. Το ίδιο ανάφερε χθες και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
\r\n Ωστόσο ο κ. Χουλιαράκης έδωσε προχθές (μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο) και έναν ενδιάμεσο στόχο: να επιχειρηθεί εντός του έτους συμφωνία για τα μέτωπα έως το 2018 (δηλαδή για το εργασιακό την ενέργεια και τους προϋπολογισμούς). Και εν συνεχεία, είπε, να καθίσουν και πάλι θεσμοί και κυβέρνηση στο "τραπέζι" για να συμφωνήσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων και της απόδοσης των μέτρων δηλαδή τον περίφημων νέο "μηχανισμό"..
\r\n Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός χρόνος τελειώνει σε λίγες εβδομάδες, κάπου στα μέσα ή στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017. Διότι μετά αρχίζει ο εκλογικός κύκλος με πρώτη την Ολλανδία του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία οι κάλπες ανοίγουν την 15η Μαρτίου.. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Λιτότητα διαρκείας & νέα μέτρα για το χρέος -Τι κέρδισε, τι έχασε η Αθήνα Πηγή: Eurogroup: Λιτότητα διαρκείας & νέα μέτρα για το χρέος -Τι κέρδισε, τι έχασε η Αθήνα

\r\n Φωτογραφία: Sooc/Αλέξανδρος Μιχαηλίδης

\r\n

\r\n Μέτρα για τη φορολογία και τις συντάξεις έκρυβε το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup, αλλά τελικά η γερμανική βόμβα δεν έσκασε, καθώς άλλοι υπουργοί Οικονομικών εκτίμησαν ότι θα ήταν αδύνατο για την Αθήνα να πάρει τέτοιες αποφάσεις!

\r\n

\r\n Αυτή η «καυτή» λεπτομέρεια, όπως τη μεταφέρει άρθρο των Financial Times, αν μη τι άλλο ενισχύει την άποψη ότι και το χθεσινό Eurogroup ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, με την ελληνική πλευρά να κινδυνεύει να συνθλιβεί στις συμπληγάδες ΔΝΤ-Βερολίνου, όπως προκύπτει και από το ανακοινωθέν του χθεσινού Συμβουλίου.

\r\n

\r\n Τι πήρε η Αθήνα
\r\n Τι πήρε χθες η Αθήνα; Την ανακοίνωση άμεσης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, όμως, έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνει με βάση τις αποφάσεις της 25ης Μαΐου, που συνέδεαν αυτά τα μέτρα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το «πακέτο» χαρακτηρίζεται τόσο από ευρωπαϊκές όσο και από ελληνικές πηγές ως πολύ πιο τολμηρό και γενναίο από τις αρχικές προσδοκίες και εκτιμήσεις, οδηγώντας σε μια ελάφρυνση περίπου 22% του ΑΕΠ ως το 2060.

\r\n

\r\n Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθούν δύο πράγματα: 1) Οπως αναφέρεται ρητώς στο έγγραφο του ESM, πρόκειται για μέτρα διαχείρισης ρίσκου, τα οποία δεν επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν απαιτείται η έγκρισή τους από τα εθνικά Κοινοβούλια, 2) Εξαρχής, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ο Σόιμπλε και οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στις τεχνικές συζητήσεις είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιτίθενται σε τέτοιου είδους μέτρα, από τη στιγμή που δεν συνεπάγονται επιβαρύνσεις για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Συμπερασματικά, το «πακέτο» αυτό δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα όσο ήταν ανώδυνο για το Βερολίνο.

\r\n

\r\n Ερχονται πρόσθετα μέτρα
\r\n Τι θα βρει μπροστά της η Αθήνα; Πρόσθετα μέτρα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εγείρει κατ’ αρχάς ζήτημα για το 2018. Αν και η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το αρχικό «κενό» έχει σχεδόν κλείσει και ότι το Ταμείο δεν ζητάει μέτρα για το 2018, η ανακοίνωση του Eurogroup θέτει ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τη λήψη μέτρων. Και επειδή αξιολόγηση (Staff Level Agreement) χωρίς την υπογραφή του ΔΝΤ δεν υπάρχει, μένει να διαπιστωθεί πόσα και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσημη πρόβλεψη του Ταμείου ήταν ότι με τα έως τώρα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει πλεόνασμα 1,6% το 2018 και όχι 3,5%.

\r\n

\r\n «Κόφτης» διαρκείας
\r\n Το χειρότερο είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάφερε να «παγώσει» την όποια σκέψη ή συζήτηση για δημοσιονομική χαλάρωση μετά το 2018 και έτσι μέχρι νεωτέρας η Αθήνα πρέπει να πιάνει 3,5%. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ακόμα κι έτσι δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς η εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τα ήδη ληφθέντα μέτρα «κλειδώνουν» τέτοια πλεονάσματα. Ωστόσο, στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται σαφής αναφορά σε μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5%. Η σχετική αναφορά παραπέμπει σε «κόφτη» διαρκείας και όχι μόνο, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συνεπάγεται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι η θέση του ΔΝΤ για τον «κόφτη» ήταν ότι πρέπει να οριστεί εκ προοιμίου ρητά και συγκεκριμένα ποιες δαπάνες θα περικόπτονται και όχι ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται.

\r\n

\r\n Πλεόνασμα 3,5% μέχρι...
\r\n Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι όταν έρθει το 2018, δηλαδή όταν θα έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές, το ζήτημα των πλεονασμάτων μπορεί να ξανανοίξει. Ωστόσο δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κατ’ αρχάς, τα μέτρα που θα διασφαλίζουν αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν τώρα. Επιπλέον, οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Eurogroup, με συνέπεια ούτε ο Μ. Σαπέν (ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε το 3,5% μόνο για 3 χρόνια) να βρίσκεται στην ίδια θέση, ούτε ο Γ. Ντάισελμπλουμ (που αναμένεται να δώσει τη θέση του στον Ισπανό Ντε Γκίντος, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Β. Σόιμπλε), ούτε πιθανότατα ο Π.Κ. Πάντοαν. Αντιθέτως, εκτός απροόπτου, θα παραμένει στη θέση του ο Β. Σόιμπλε.

\r\n

\r\n Η κατάσταση για την Αθήνα περιπλέκεται από τη στάση του ΔΝΤ. Οπως προκύπτει από χθεσινοβραδινές δηλώσεις αξιωματούχου του, το Ταμείο δεν «καίγεται» στην πραγματικότητα για χαμηλότερα πλεονάσματα, καθώς θεωρεί ότι είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι δεν πρόκειται να τα «σπάσει» με το Βερολίνο γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά θα μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το 3,5% για όσο αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. Ειδικά όσον αφορά στα εργασιακά, οι Ευρωπαίοι απέφυγαν χθες να πάρουν πολιτική απόφαση ή να δώσουν πολιτική κατεύθυνση και πέταξαν το «μπαλάκι» στο κουαρτέτο, που ως γνωστόν συμμετέχει το ΔΝΤ κι αυτό ενισχύσει τους φόβους της Αθήνας ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πάει… περίπατο προκειμένου να βάλει το Ταμείο την υπογραφή του.

\r\n

\r\n Υπάρχει, όμως, ακόμα ένας κίνδυνος. Η πρώτη αντίδραση του Ταμείου στις ανακοινώσεις για το χρέος ήταν αρνητική, καθώς θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν. Σημειωτέον ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν μια ομολογουμένως έξυπνη ντρίπλα, αναλαμβάνοντας δέσμευση να πράξουν ό,τι χρειάζεται αλλά μετά από το 2018, με βάση την ανάλυση χρέους που θα κάνει τότε το Ταμείο, εξυπηρετώντας στην πραγματικότητα μια ακόμα στρατηγική επιλογή του Β. Σόιμπλε.

\r\n

\r\n Στην περίπτωση που το Ταμείο επιμείνει στη θέση του, όσο τραβάει αυτό το παζάρι με τους Ευρωπαίους, τόσο θα παραμένει σε εκκρεμότητα το ελληνικό ζήτημα και αυτό οδηγεί στην ανατροπή όλων των χρονοδιαγραμμάτων για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, για μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls, για έξοδο στις αγορές, για επιστροφή σε ενάρετο οικονομικό κύκλο…

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.iefimerida.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης εάν δε συμμορφωθεί η χώρα με οδηγία της ΕΕ

\r\n

\r\n

\r\n Σοβαρές απώλειες και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στην υγεία, προκαλεί οδηγία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση, λειτουργικά και οικονομικά, του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί τότε αναστέλλεται η λειτουργία του ΕΣΥΔ. Δηλαδή, το εθνικό σύστημα διαπίστευσης καταρρέει και καταργείται η διεθνής αναγνώριση όλων των εργαστηρίων – ΕΟΦ, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπουργείου Υγείας, νοσοκομείων, πανεπιστημίων και ιδιωτών! Παράλληλα, η έλλειψη φορέα πιστοποίησης και ελέγχου θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια των εργαστηρίων στον τομέα της υγείας.
\r\n Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν θέσει προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουάριου για τη συμμόρφωση της χώρας στην οδηγία. Η πιθανή κατάρρευση του ΕΣΥΔ θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην Υγεία, αφού δεν θα ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο ευρύ κοινό π.χ. σε διαπιστευμένα εργαστήρια νοσοκομείων όπως ο «Ευαγγελισμός», ο «Άγιος Σάββας».
\r\n Σημειώνεται ότι το ΕΣΥΔ συγχωνεύτηκε – στο πλαίσιο περιορισμού του Δημοσίου- με τον ΕΛΟΤ και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας. Στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρήσει τελικά στην αναστολή της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ, τότε όλοι οι φορείς και τα εργαστήρια που έχουν λάβει πιστοποίηση από αυτόν θα πρέπει να στραφούν προς άλλους αντίστοιχους φορείς ευρωπαϊκών χωρών με ανάλογο κόστος. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος

\r\n stef

\r\n

\r\n Οδυνηρή απώλεια για τον πολιτικό και όχι μόνο χώρο
\r\n – Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Κωστής Στεφανόπουλος, ένας από τους δημοφιλέστερους, αν όχι ο δημοφιλέστερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
\r\n – Ο Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»
\r\n – Ο θάνατός του επήλθε από επιπλοκές πνευμονίας, ενώ νοσηλευόταν εδώ και αρκετές ημέρες
\r\n – Όλη η διαδρομή ενός μεγάλου πολιτικού άνδρα

\r\n

\r\n
\r\n Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως».

\r\n

\r\n Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέθανε στις 23:18 το βράδυ της Κυριακής και σε ηλικία 90 ετών, σκορπώντας θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς υπήρξε ένας από τους πλέον αγαπητούς πολιτικούς άνδρες που υπηρέτησε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

\r\n

\r\n Η βιογραφία του Κωστή Στεφανόπουλου

\r\n

\r\n O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου ο οποίος χρημάτισε κατ’ επανάληψη βουλευτής Αχαϊας και υπουργός.

\r\n

\r\n Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

\r\n

\r\n Η πολιτική του διαδρομή

\r\n

\r\n Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαϊας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

\r\n

\r\n Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

\r\n

\r\n Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

\r\n

\r\n Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

\r\n

\r\n Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

\r\n

\r\n Η αποχώρηση από τη ΝΔ και το δικό του κόμμα

\r\n

\r\n Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

\r\n

\r\n Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.

\r\n

\r\n Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

\r\n

\r\n Η Προεδρία της Δημοκρατίας

\r\n

\r\n Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

\r\n

\r\n Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).

\r\n

\r\n Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

\r\n

\r\n Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

\r\n

\r\n Αξιώματα

\r\n

\r\n Ύπατα Αξιώματα : Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.

\r\n

\r\n Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.

\r\n

\r\n Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΛΛΑΔΑ