Προθεσμία 60 ημερών από τους θεσμούς στη νέα κυβέρνηση

Share

Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι δανειστές την προεκλογική διαδικασία, διατηρώντας μία πολιτική χαμηλών τόνων ενόψει της 7ης Ιουλίου, αλλά και διαμορφώνοντας τα "ραντεβού" της επόμενης ημέρας. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει ένα περιθώριο στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει ούτως ώστε να ξεδιπλώσει τις θέσεις της.

Ωστόσο, το εν λόγω περιθώριο είναι περιορισμένο λόγω των πολιτικών ραντεβού που έχουν ήδη ορισθεί. Το πρώτο μεγάλο crash test έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για τη Σύνοδο του Euroworking Group στην οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο διαπραγματευτικό επιτελείο, αλλά και να καταθέσει τις θέσεις του.

Πίεση χρόνου

Το εν λόγω χρονικό περιθώριο των 60 ημερών περίπου έως το επόμενο EWG διαμορφώνει ένα καυτό θερινό πρόγραμμα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την "κάλπη".

Θα πρέπει να διαχειρισθεί τις "νάρκες" που έχει αφήσει η παρούσα κυβέρνηση στο δημοσιονομικό πεδίο (με τους θεσμούς αλλά και την ΤτΕ να εκτιμούν ότι απαιτούνται "διορθωτικά" μέτρα στον προϋπολογισμό του 2020), αλλά και τις 22 εκκρεμότητες στο πεδίο των μνημονιακών δεσμεύσεων. Επίσης θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που να διατηρήσουν το θετικό κλίμα των επενδυτών και να φανεί αν θα ξεδιπλωθεί η (σχεδιαζόμενη από τον ΟΟΔΗΧ αλλά και ευπρόσδεκτη από τον ESM) νέα κάθοδος στις αγορές.

Αλλεπάλληλα "ραντεβού" μαζί με τη ΔΕΘ

Η συγκυρία είναι κρίσιμη όχι μόνο των πολλών ανοικτών θεμάτων που αφήνει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και λόγω ενός κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί. Λίγο μετά το EWG (8 και 9 Σεπτεμβρίου) είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ και ακολουθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η σύνοδος του Eurogroup στην οποία θα "ξεπαγώσει" και επισήμως η 3η αξιολόγηση και οι συστάσεις που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό των θεσμών (που βασίζεται σε σενάριο άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές) αμέσως μετά τα παραπάνω "ραντεβού" αναμένεται να ξεδιπλωθεί και η επόμενη επίσημη "κάθοδος" των θεσμών στην Αθήνα. Δίδεται ουσιαστικά το ανάλογο περιθώριο στη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, καθώς υπάρχει ανάγκη για άμεσες διερευνητικές επαφές, εξετάζονται τα περιθώρια να γίνουν επαφές ατύπως. Να διενεργηθούν με αφορμή το συνέδριο του Economist που λαμβάνει χώρα στα μέσα Ιουλίου (σ.σ. την ίδια περίοδο δηλαδή με τις προγραμματικές δηλώσεις στο σενάριο άμεσου σχηματισμού νέας κυβέρνησης) στο οποίο θα μετάσχουν πολλά κορυφαία στελέχη των θεσμών.

Σημειώνεται ότι πέραν του ζητήματος της 3ης αξιολόγησης και της "εκτροπής" στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναβάλει την έλευσή του. Επίσης έχει "παγώσει" και το θέμα της αίτησης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του (σ.σ. αφού μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι επίσημο αίτημα δεν κατατέθηκε ποτέ στον ESM από την παρούσα κυβέρνηση).

Στο πεδίο της ΕΕ η καθυστέρηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία αξιολόγηση σχεδόν κάθε δύο μήνες. Η τρίτη αξιολόγηση τυπικά θα πρέπει να είναι θέμα συζήτησης στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου (σ.σ. λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά τις εκλογές και προφανώς δεν θα μπορεί παρά να κάνει έναν άτυπο απολογισμό των πολιτικών εξελίξεων). Η τέταρτη (σ.σ. που συνδέεται με παρεμβάσεις στο χρέος) θα ολοκληρωνόταν στην σύνοδο της 9ης Οκτωβρίου και η πέμπτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου… 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Προθεσμία 60 ημερών από τους θεσμούς στη νέα κυβέρνηση