ΛΑΡΙΣΑ

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο – Συναγερμός στη Λάρισα

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο – Συναγερμός στη Λάρισα

Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από το Τμήμα Λοιμωδών του ΥΠΑΑΤ
Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλογο – Συναγερμός στη Λάρισα

Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσφατη μόλυνση αλόγου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων, συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου της Δημοτικής Ενότητας Αμπελώνος του Δήμου Τύρναβου, της Π.Ε. Λάρισας.

Σύμφωνα με το lamiareport, όπως τονίζει σε έγγραφο της (με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2019) η συγκεκριμένη Υπηρεσία του Υπουργείου, θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, στις περιοχές ως ακολούθως:

α) Για την Π.Ε. Λάρισας, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον ίππο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του Δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.

Δείτε ενδεικτικά το χάρτη:

Κρούσμα

β) Για τα τμήματα των Π.Ε. Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Λάρισας, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Λάρισας.

Ακόμα, τα Τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής υποχρεούνται στην εντατικοποίηση της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι ο πυρετός του Δυτικού Νείλου είναι νόσος η οποία μεταδίδεται με κουνούπια στον άνθρωπο, τα άγρια ζώα (κυρίως τα αποδημητικά πτηνά) και τα κατοικίδια ζώα( κυρίως τα ιπποειδή) και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Η κλινική νόσος όσον αφορά τα ιπποειδή εκδηλώνεται με συμπτώματα από το νευρικό σύστημα (αδυναμία οπισθίων άκρων, αταξία κ. λ. π.) ενώ για τη πρόληψη της νόσου τα σημαντικότερα μέτρα είναι η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για τη προστασία από τα κουνούπια.

Πηγή: tanea.gr

ΠΗΓΗ:https://www.thessaliatv.gr/

 

“Καυτό” τετραήμερο ξεκινά από σήμερα στη Λάρισα – Στους 37 θα φθάσει ο υδράργυρος

Το πρώτο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Ο υδράργυρος σήμερα Πέμπτη θα φθάσει το μεσημέρι στους 36 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους στην πόλη της Λάρισας, ενώ αύριο θα ανέβει λίγο παραπάνω στους 37.

Αρκετή ζέστη με αίθριο καιρό θα έχει και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τη θερμοκρασία πάντως να σημειώνει μικρή πτώση τη Δευτέρα.

Δείτε την πρόγνωση των επόμενων ημερών για την πόλη της Λάρισας:

ΠΗΓΗ:https://www.onlarissa.gr/

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική ιδέα

\r\n Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική ιδέα

\r\n

\r\n «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα: πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργίας»…

\r\n

\r\n Πώς μπορεί η Λάρισα να γίνει και να προβληθεί διεθνώς ως «Πόλη του Ιπποκράτη» εξηγούν οι ομιλητές στην εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δημοτικό Θέατρο Λάρισας (ΟΥΗΛ).

\r\n

\r\n Η ημερίδα ήταν μια ιδέα του δραστήριου Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» την οποία αγκάλιασε το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι και συνδιοργανωτές φορείς. Την ιδέα υιοθέτησαν και έθεσαν υπό την αιγίδα τους ο Δήμος Λαρισαίων, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Λάρισας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρίζος Χαλιαμπάλιας, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου.

\r\n

\r\n Στο ξεκίνημα της ημερίδας απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον γλύπτη κ. Γεώργιο Καλακαλλά και στον αείμνηστο Δημήτριο Παλιούρα (επιδόθηκε στην κόρη του κ. Θέλμας Ζητωνούλη) για την προσφορά τους στην Ιπποκρατική ιδέα στην πόλη μας.

\r\n

\r\n Στιγμιότυπα από την έναρξη της ημερίδας για τον Ιπποκράτη.

\r\n

\r\n Στην ημερίδα θα μιλήσουν:

\r\n

\r\n - Η κα Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου, Αρχιτέκτων Μουσειολόγος,

\r\n

\r\n - Η κα Ειρήνη Νάκου, καθηγήτρια του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο Μουσειακή και ιστορική εκπαίδευση,

\r\n

\r\n - Ο κ. Αχιλλέας Καμέας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΑΠ, Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστήματα Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού», ΣΘΕΤ- ΕΑΠ,

\r\n

\r\n - Ο κ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

\r\n

\r\n - Ο κ. Σωτήριος Πράπας, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής του καρδιοχειρουργικού τμήματος του Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” και

\r\n

\r\n - Ο γλύπτης Γεώργιος Καλακαλλάς ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.

\r\n

\r\n Στον εκθετήριο χώρο που βρίσκεται δίπλα στο Αμφιθέατρο υπάρχουν έργα παιδιών των σχολείων που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα για τον Ιπποκράτη.

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.larissanet.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Στη Λάρισα 200 προσφυγόπουλα

\r\n Στη Λάρισα 200 προσφυγόπουλα

\r\n

\r\n Σε σκηνές, στον αύλειο χώρο της πρώην κλωστουφαντουργίας «ΡΟΚΑ» στη Λάρισα, φιλοξενούνται από αργά χθες βράδυ 394 Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες εκ των οποίων 200 παιδιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Είναι πρόσφυγες που, σύμφωνα με το διυπουργικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Θεσσαλία μετά και την απόφαση χωρών των δυτικών Βαλκανίων να «σφραγίσουν» τα σύνορα διακόπτοντας τις ροές προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω του «Βαλκανικού δρόμου».

\r\n

\r\n Στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένη και η απόφαση του Συντονιστικού, 1.000 πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου (μεταξύ Μάνδρας και Κουτσοχέρου), εκεί όπου και χθες, μονάδες της 1ης Στρατιάς, οπλίτες και σμηνίτες εργαζόταν εντατικά για την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.

\r\n

\r\n Οι εργασίες στο στρατόπεδο στη Μάνδρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα 24ωρα και μέχρι τότε, οι 1.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινούς χώρους και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Με την 110 Πτέρυγα Μάχης να αναλαμβάνει τη σίτιση, την ΕΛ.ΑΣ. τη φύλαξη και το Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις να εντείνουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πολέμου.

\r\n

\r\n Η μετατροπή ωστόσο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις κατοίκων της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Μάνδρας ζητώντας εγγυήσεις για θέματα ασφάλειας δίνοντας έμφαση στην αστυνόμευση της περιοχής.

\r\n

\r\n Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, όπου προκλήθηκε ένταση όταν ορισμένοι κάτοικοι της Μάνδρας ανέβασαν τους τόνους με τη συνεδρίαση να διακόπτεται για λίγα λεπτά και τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να διευκρινίζει πως «άλλο η ανησυχία και άλλο τα ρατσιστικά κηρύγματα περί δολοφόνων» καταγγέλλοντας με ένταση τις «ακραίες φωνές που πλησιάζουν σε χρυσαυγίτικες συμπεριφορές και δεν θα επιτρέψουμε σε έναν οικισμό που βίωσε την προσφυγιά να αμαυρώσει την πόλη» μιλώντας ακόμη και για «προβοκατόρικες συμπεριφορές».

\r\n

\r\n ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗ «ΡΟΚΑ»

\r\n

\r\n Χθες, στις εγκαταστάσεις της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «ΡΟΚΑ», συνεχίσθηκαν με ένταση οι εργασίες για τη διαμόρφωση υποδομών προκειμένου να φιλοξενηθούν 400 πρόσφυγες. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έστησε 40 σκηνές με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντών ενώ συνεργεία του δήμου Λαρισαίων εργαζόταν πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του χώρου, εξωτερικά του πρώην εργοστασίου.

\r\n

\r\n Έτσι, από το δήμο Λάρισας, μεταφέρθηκαν χημικές τουαλέτες, συνδέθηκαν νερό και ρεύμα για να λειτουργήσουν ντουζιέρες και φωτισμός, τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων, θα γινόταν προμήθεια καυσόξυλων για τη θέρμανση ενώ υπήρξε πρόβλεψη ακόμη και για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα απομονώθηκε το κτιριακό συγκρότημα για λόγους ασφαλείας.

\r\n

\r\n Τη σίτιση των προσφύγων ανέλαβε η 110 Πτέρυγα Μάχης (ΑΤΑ), το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Λάρισας, με εθελοντές ιατρούς θα αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ στο χώρο εγκαταστάθηκε και μια Κινητή Μονάδα της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

\r\n

\r\n Το χώρο επισκέφθηκε χθες το πρωί και ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής. Με τον κ. Καλογιάννη, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος θα φιλοξενήσει 400 πρόσφυγες, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε «το μήνυμα ανθρωπιάς» που στέλνουν οι Λαρισαίοι με την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες.

\r\n

\r\n ΜΑΝΔΡΑ

\r\n

\r\n Για να τονίσει τέλος ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» απαντώντας έτσι σε επιφυλάξεις κατοίκων, όπως της Μάνδρας, ενώ χθες το μεσημέρι συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή προέδρων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου.

\r\n

\r\n Η μετατροπή ωστόσο του πρώην στρατοπέδου σε χώρο φιλοξενίας των προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις κατοίκων της Μάνδρας, του Κουτσοχέρου και της Ραχούλας που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Μάνδρας.

\r\n

\r\n Συγκέντρωση στην οποία παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Λάρισας Δημ. Δεληγιάννης και δημοτικοί σύμβουλοι, με τους κατοίκους να θέτουν επιτακτικά θέματα ασφάλειας. Έτσι, μεταξύ άλλων ζήτησαν την περίφραξη του στρατοπέδου, την αστυνόμευση της περιοχής αλλά και ενημέρωση για τον όλο σχεδιασμό.

\r\n

\r\n ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

\r\n

\r\n Οι εξελίξεις στο προσφυγικό απασχόλησαν και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «ο δήμος Λαρισαίων θα φιλοξενήσει στη ΡΟΚΑ, 400 πρόσφυγες, οικογένειες Σύριων με μικρά παιδιά για όσες ημέρες χρειασθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου».

\r\n

\r\n Για να τονίσει πως το στρατόπεδο επιλέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας ενώ «αίτημα του δήμου είναι να υπάρξουν ένας – δυο ακόμη αντίστοιχοι χώροι στη Θεσσαλία» προσθέτοντας ότι «το στρατόπεδο θα βρίσκεται υπό στρατιωτική διοίκηση ενώ ο δήμος θα ζητήσει την αστυνόμευση της περιοχής από την ΕΛ.ΑΣ.». Για να καταλήξει λέγοντας ότι «η Λάρισα δίνει μαθήματα ανθρωπιάς».

\r\n

\r\n Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε πως «ο χώρος της ΡΟΚΑ δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις» προσθέτοντας ότι «μας επιβλήθηκε η απόφαση του στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου χωρίς να ερωτηθούμε» και πως «με φοβίζει το κύκλωμα των διακινητών, με ανήλικα προσφυγόπουλα που μπήκαν στο στόχαστρο διακινητών». Ζητώντας τέλος να υπάρξει «υψίστη φύλαξη στη δομή» και να προσεχθούν τα θέματα «δημόσιας υγείας».

\r\n

\r\n Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Αθ. Μαμάκος επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, προσθέτοντας ότι «αν ο Στρατός αξιοποιήσει 40 στρέμματα του στρατοπέδου τότε πρόκειται να φιλοξενηθούν 2.500 πρόσφυγες και χωρίς να μέμφομαι τη δημοτική αρχή, ενστερνίζομαι τους προβληματισμούς των κατοίκων της περιοχής».

\r\n

\r\n Ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας μετέφερε την εκτίμηση ότι «οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα», τόνισε την ανάγκη να «μην μεταφρασθεί η ανησυχία σε ξενοφοβία» δίνοντας προτεραιότητα «σε υγεία και ασφάλεια».

\r\n

\r\n Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος τόνισε τους «απαράδεκτους χειρισμούς του θέματος από την κυβέρνηση, μετακυλώντας το “μπαλάκι” στους δήμους». Ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης επέρριψε επίσης πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για να καταδικάσει «χρυσαυγίτικες πρακτικές» σημειώνοντας την ανάγκη «να μην αφήσουμε το ρατσιστικό δηλητήριο να βρομίσει τα λαϊκά στρώματα».

\r\n

\r\n Εκ μέρους κατοίκων της Μάνδρας που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, πήρε το λόγο ο κ. Φωτ. Παπαδόπουλος που λέγοντας νωρίτερα «ελάτε εσείς να κατοικήσετε μέσα στους δολοφόνους» κατηγόρησε τον κ. Καλογιάννη ότι «ψεύδεται» αφού «από ημέρες ήξερε ότι είχε επιλεγεί το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» για να αναρωτηθεί «αν υπάρχουν άλλα στρατόπεδα» και αν «μόνο ο δήμος Λάρισας είναι η Θεσσαλία».

\r\n

\r\n Ο κ. Καλογιάννης αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου εγκαλώντας τον, ενώ απαιτήθηκε η ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με τη φραστική αντιπαράθεση να συνεχίζεται και εκτός αιθούσης μεταξύ δημοτικών συμβούλων, μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και κατοίκων της Μάνδρας.

\r\n

\r\n Με τον Καλογιάννη να διευκρινίζει πως «άλλο η ανησυχία και άλλο τα ρατσιστικά κηρύγματα περί δολοφόνων» καταγγέλλοντας «ακραίες φωνές που πλησιάζουν σε χρυσαυγίτικες συμπεριφορές» μιλώντας ακόμη και για «προβοκατόρικες συμπεριφορές». «Θα είμαστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και νηφάλια θα διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει» κατέληξε ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας ότι η ασφάλεια του στρατοπέδου αποτελεί ζήτημα του Στρατού εμείς θα ζητήσουμε από την ΕΛ.ΑΣ. την καλύτερη φύλαξη της περιοχής».

\r\n

\r\n ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

\r\n

\r\n Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίσθηκαν χθες οι εργασίες και στο Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου. Συνεργεία της Διοίκησης Μηχανικού της 1ης Στρατιάς διαμόρφωσαν το χώρο ενώ προσωπικό Μονάδων της 110 Πτέρυγας Μάχης συνέδραμε χθες για να στηθούν οι 300 σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους 1.000 πρόσφυγες. Οι εργασίες στο στρατόπεδο, που θα λειτουργήσει ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

\r\n

\r\n Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Αι γενεαί πάσαι!

\r\n Αι γενεαί πάσαι!

\r\n

\r\n Με πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Λάρισας και του νομού κινητοποιήσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, πολλοί συνοδευόμενοι ακόμα και από τις οικογένειές τους, κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαδηλώνοντας και ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

\r\n

\r\n Η πόλη της Λάρισας κυριολεκτικά παρέλυσε, καθώς δεν υπήρχε κανένα κατάστημα, καμία καφετέρια αλλά ούτε και περίπτερο ανοιχτό, ενώ ακόμα από τον όγκο των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους δημιουργηθήκαν ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα.

\r\n

\r\n Τα αστικά λεωφορεία σταμάτησαν τις μετακινήσεις τους, ενώ και τα ταξί κατέβασαν τις «σημαίες» τους με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση στις συνοικίες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

\r\n

\r\n Στις κινητοποιήσεις έδωσαν το «παρών» ακόμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, αλλά και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης ενώ δεν υπήρξε επαγγελματικός κλάδος που να μη συμμετέχει.

\r\n

\r\n Ειδικά η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θεωρείται μια ίσως από τις μεγαλύτερες της ιστορίας του και εντυπωσίασε καθώς στην πορεία που επακολούθησε επικεφαλής τέθηκαν περίπου 20 τρακτέρ από τα μπλόκα που σφυρίζοντας εκκωφαντικά έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους απ’ όπου περνούσαν..

\r\n

\r\n ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

\r\n

\r\n Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κεντρική πλατεία, ξεκίνησε θεαματικά με τα κορναρίσματα των τρακτέρ και των απεργών ταξιτζήδων, με δυναμικό χαιρετισμό του εκπροσώπου από τα μπλόκα των αγροτών της Νίκαιας και προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας κ. Ρίζου Μαρούδα.

\r\n

\r\n Χαιρετισμό στη συνέχεια απηύθηναν ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Περικλής Καζαντζίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί κ. Π. Γκόνιαρης.

\r\n

\r\n Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές ο οποίος και επισήμανε ότι το μήνυμα που δίνεται προς την κυβέρνηση για απόσυρση του «αντιασφαλιστικου εκτρώματος» είναι σαφές.

\r\n

\r\n «Πάρτε πίσω τώρα, τόνισε, το αντιασφαλιστικο έκτρωμα, που κατεδαφίζει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, αφού πέρα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους που πέρασαν με το 3ο μνημόνιο, τσακίζει παραπέρα τις συντάξεις τόσο των νυν όσο και των μελλοντικών συνταξιούχων, όσων δηλαδή καταφέρουν να θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη, ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των ανέργων, των μερικά απασχολούμενων που για τους περισσότερους η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο, όπως και η ασφάλιση για υγεία, αυξάνει τις εισφορές των μισθωτών και κυρίως των μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επιδρομή των ασφαλιστικών εταιριών και επιχειρήσεων υγείας.

\r\n

\r\n Αποτελούν κοροϊδία προς την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους άνεργους, τις γυναίκες και τη νεολαία, τα ψέματα της συγκυβέρνησης, ότι με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα φέρνει κοινωνική δικαιοσύνη, μέχρι και αυξήσεις στις συντάξεις, την ώρα που μειώνει 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 τη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για την Κ.Α., βάζει σε εφαρμογή τους αντιασφαλιστικούς νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που μειώνουν την κατώτερη σύνταξη από τα 486 στα 384 ευρώ με τη λεγόμενη εθνική σύνταξη μετά από 15 ή μπορεί και μετά από 20 χρόνια ασφάλισης. Κοροϊδεύουν, όταν μιλούν για στήριξη των πιο αδύναμων, ενώ εφαρμόζουν και επεκτείνουν τους νόμους που διέλυσαν τις ΣΣΕ, τα εργασιακά δικαιώματα, την πλήρη και σταθερή εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προστασία των ανέργων, για να πληρωθούν οι 900 χιλιάδες απλήρωτοι...

\r\n

\r\n Η επόμενη μέρα της σημερινής απεργίας, κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, με τα μπλόκα της αγροτιάς, δεν θα είναι καθόλου ίδια. Θα αναθαρρήσει πολύς κόσμος, θα έχουμε εξελίξεις. Με το δυνάμωμα του αγώνα μας και της συμμαχίας μας με τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ μπορούμε να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού, σε ένα πόλεμο που είναι μπροστά μας»...

\r\n

\r\n ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

\r\n

\r\n Στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου και πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ εντυπωσιακή επίσης ήταν η συμμετοχή του κόσμου που γέμισε τον χώρο της πλατείας.

\r\n

\r\n Εδώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του τμήματος κ. Δημήτρης Παπαποστόλου ενώ πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων που χαιρέτισαν στην εκδήλωση.

\r\n

\r\n Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου κ. Δημ. Αδάμ, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Λ. κ. Κ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. κ. Δημ. Κατσαρός, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Ι. Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Β. Τσιώνας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ν. Παναγιώτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-νηπιαγωγών κ. Ν. Κοσμάνος, ο γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων κ. Θ. Καραγώγος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Δημ. Παλιογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων κ. Ι. Κόνσουλας και ο εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου των Τεμπών κ. Γ. Μαχάς.

\r\n

\r\n Ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου στην ομιλία του επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης

\r\n

\r\n «Ο δρόμος του αγώνα, τόνισε είναι πλέον ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, καθώς η συγκυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας, της εσωτερικής υποτίμησης και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

\r\n

\r\n Αυτό το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο δεν πλήττει μόνο τους απόμαχους της ζωής ή τους μελλοντικούς συνταξιούχους, πλήττει όλες τις ηλικίες και τις επόμενες γενιές.

\r\n

\r\n Ο Νόμος που σχεδιάζει να ψηφίσει η συγκυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας, στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους καθώς και στις περικοπές των δαπανών για συντάξεις.

\r\n

\r\n Πρόκειται για μια συνολική αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, όχι απλά για κάποια νέα μέτρα που προστίθενται στα προηγούμενα, που διαλύει ό,τι έμεινε όρθιο από το Δημόσιο αλληλέγγυο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ανταποδοτικό με κατεύθυνση να γίνει πλήρως κεφαλοποιητικό.

\r\n

\r\n ...Οι ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται, και εφόσον αντέχουν οικονομικά, να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας ή στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης στα γεράματα. Η ασφάλιση από συλλογικό δικαίωμα και εργατική κατάκτηση, μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση.

\r\n

\r\n Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μην ψηφιστεί, κατέληξε, και με τη δύναμη των αγώνων μας μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια πλήρους διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης».

\r\n

\r\n Αξίζει να αναφερθεί ότι στη συγκέντρωση δυναμική ήταν και η παρέμβαση της «Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών Λάρισας» που απηύθυνε χαιρετισμό ζητώντας «δημιουργία σωματείων βάσης στους χώρους εργασίας και αγώνες αυτοοργανωμένους».

\r\n

\r\n * Νωρίς το πρωί εν τω μεταξύ, σε συμβολική κατάληψη στο χώρο του κτιρίου που βρίσκεται το ΙΚΑ Λάρισας προχώρησε η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με πανό και πλακάτ.

\r\n

\r\n Μετά και τις δύο συγκεντρώσεις ακολούθησαν εντυπωσιακές πορείες ακόμα και με μηχανοκίνητα τμήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Παρούσα η Ένωση Μικροβιολόγων Βιοπαθολόγων Ν. Λάρισας στη σημερινή πορεία για το ασφαλιστικό

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΛΑΡΙΣΑ