Στη Λάρισα 200 προσφυγόπουλα

Share

\r\n Στη Λάρισα 200 προσφυγόπουλα

\r\n

\r\n Σε σκηνές, στον αύλειο χώρο της πρώην κλωστουφαντουργίας «ΡΟΚΑ» στη Λάρισα, φιλοξενούνται από αργά χθες βράδυ 394 Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες εκ των οποίων 200 παιδιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Είναι πρόσφυγες που, σύμφωνα με το διυπουργικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, θα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Θεσσαλία μετά και την απόφαση χωρών των δυτικών Βαλκανίων να «σφραγίσουν» τα σύνορα διακόπτοντας τις ροές προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω του «Βαλκανικού δρόμου».

\r\n

\r\n Στο ίδιο πλαίσιο είναι ενταγμένη και η απόφαση του Συντονιστικού, 1.000 πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου (μεταξύ Μάνδρας και Κουτσοχέρου), εκεί όπου και χθες, μονάδες της 1ης Στρατιάς, οπλίτες και σμηνίτες εργαζόταν εντατικά για την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.

\r\n

\r\n Οι εργασίες στο στρατόπεδο στη Μάνδρα, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα 24ωρα και μέχρι τότε, οι 1.000 πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινούς χώρους και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς. Με την 110 Πτέρυγα Μάχης να αναλαμβάνει τη σίτιση, την ΕΛ.ΑΣ. τη φύλαξη και το Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις να εντείνουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πολέμου.

\r\n

\r\n Η μετατροπή ωστόσο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις κατοίκων της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Μάνδρας ζητώντας εγγυήσεις για θέματα ασφάλειας δίνοντας έμφαση στην αστυνόμευση της περιοχής.

\r\n

\r\n Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, όπου προκλήθηκε ένταση όταν ορισμένοι κάτοικοι της Μάνδρας ανέβασαν τους τόνους με τη συνεδρίαση να διακόπτεται για λίγα λεπτά και τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να διευκρινίζει πως «άλλο η ανησυχία και άλλο τα ρατσιστικά κηρύγματα περί δολοφόνων» καταγγέλλοντας με ένταση τις «ακραίες φωνές που πλησιάζουν σε χρυσαυγίτικες συμπεριφορές και δεν θα επιτρέψουμε σε έναν οικισμό που βίωσε την προσφυγιά να αμαυρώσει την πόλη» μιλώντας ακόμη και για «προβοκατόρικες συμπεριφορές».

\r\n

\r\n ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗ «ΡΟΚΑ»

\r\n

\r\n Χθες, στις εγκαταστάσεις της πρώην κλωστοϋφαντουργίας «ΡΟΚΑ», συνεχίσθηκαν με ένταση οι εργασίες για τη διαμόρφωση υποδομών προκειμένου να φιλοξενηθούν 400 πρόσφυγες. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έστησε 40 σκηνές με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντών ενώ συνεργεία του δήμου Λαρισαίων εργαζόταν πυρετωδώς για τη διαμόρφωση του χώρου, εξωτερικά του πρώην εργοστασίου.

\r\n

\r\n Έτσι, από το δήμο Λάρισας, μεταφέρθηκαν χημικές τουαλέτες, συνδέθηκαν νερό και ρεύμα για να λειτουργήσουν ντουζιέρες και φωτισμός, τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων, θα γινόταν προμήθεια καυσόξυλων για τη θέρμανση ενώ υπήρξε πρόβλεψη ακόμη και για τη φόρτιση των κινητών τηλεφώνων. Παράλληλα απομονώθηκε το κτιριακό συγκρότημα για λόγους ασφαλείας.

\r\n

\r\n Τη σίτιση των προσφύγων ανέλαβε η 110 Πτέρυγα Μάχης (ΑΤΑ), το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Λάρισας, με εθελοντές ιατρούς θα αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ στο χώρο εγκαταστάθηκε και μια Κινητή Μονάδα της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

\r\n

\r\n Το χώρο επισκέφθηκε χθες το πρωί και ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και στελέχη της δημοτικής αρχής. Με τον κ. Καλογιάννη, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος θα φιλοξενήσει 400 πρόσφυγες, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε «το μήνυμα ανθρωπιάς» που στέλνουν οι Λαρισαίοι με την στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες.

\r\n

\r\n ΜΑΝΔΡΑ

\r\n

\r\n Για να τονίσει τέλος ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» απαντώντας έτσι σε επιφυλάξεις κατοίκων, όπως της Μάνδρας, ενώ χθες το μεσημέρι συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο με τη συμμετοχή προέδρων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου.

\r\n

\r\n Η μετατροπή ωστόσο του πρώην στρατοπέδου σε χώρο φιλοξενίας των προσφύγων προκάλεσε αντιδράσεις κατοίκων της Μάνδρας, του Κουτσοχέρου και της Ραχούλας που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην πλατεία της Μάνδρας.

\r\n

\r\n Συγκέντρωση στην οποία παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Λάρισας Δημ. Δεληγιάννης και δημοτικοί σύμβουλοι, με τους κατοίκους να θέτουν επιτακτικά θέματα ασφάλειας. Έτσι, μεταξύ άλλων ζήτησαν την περίφραξη του στρατοπέδου, την αστυνόμευση της περιοχής αλλά και ενημέρωση για τον όλο σχεδιασμό.

\r\n

\r\n ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

\r\n

\r\n Οι εξελίξεις στο προσφυγικό απασχόλησαν και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «ο δήμος Λαρισαίων θα φιλοξενήσει στη ΡΟΚΑ, 400 πρόσφυγες, οικογένειες Σύριων με μικρά παιδιά για όσες ημέρες χρειασθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου».

\r\n

\r\n Για να τονίσει πως το στρατόπεδο επιλέχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας ενώ «αίτημα του δήμου είναι να υπάρξουν ένας – δυο ακόμη αντίστοιχοι χώροι στη Θεσσαλία» προσθέτοντας ότι «το στρατόπεδο θα βρίσκεται υπό στρατιωτική διοίκηση ενώ ο δήμος θα ζητήσει την αστυνόμευση της περιοχής από την ΕΛ.ΑΣ.». Για να καταλήξει λέγοντας ότι «η Λάρισα δίνει μαθήματα ανθρωπιάς».

\r\n

\r\n Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου τόνισε πως «ο χώρος της ΡΟΚΑ δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις» προσθέτοντας ότι «μας επιβλήθηκε η απόφαση του στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου χωρίς να ερωτηθούμε» και πως «με φοβίζει το κύκλωμα των διακινητών, με ανήλικα προσφυγόπουλα που μπήκαν στο στόχαστρο διακινητών». Ζητώντας τέλος να υπάρξει «υψίστη φύλαξη στη δομή» και να προσεχθούν τα θέματα «δημόσιας υγείας».

\r\n

\r\n Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Αθ. Μαμάκος επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, προσθέτοντας ότι «αν ο Στρατός αξιοποιήσει 40 στρέμματα του στρατοπέδου τότε πρόκειται να φιλοξενηθούν 2.500 πρόσφυγες και χωρίς να μέμφομαι τη δημοτική αρχή, ενστερνίζομαι τους προβληματισμούς των κατοίκων της περιοχής».

\r\n

\r\n Ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας μετέφερε την εκτίμηση ότι «οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα», τόνισε την ανάγκη να «μην μεταφρασθεί η ανησυχία σε ξενοφοβία» δίνοντας προτεραιότητα «σε υγεία και ασφάλεια».

\r\n

\r\n Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος τόνισε τους «απαράδεκτους χειρισμούς του θέματος από την κυβέρνηση, μετακυλώντας το “μπαλάκι” στους δήμους». Ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης επέρριψε επίσης πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για να καταδικάσει «χρυσαυγίτικες πρακτικές» σημειώνοντας την ανάγκη «να μην αφήσουμε το ρατσιστικό δηλητήριο να βρομίσει τα λαϊκά στρώματα».

\r\n

\r\n Εκ μέρους κατοίκων της Μάνδρας που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, πήρε το λόγο ο κ. Φωτ. Παπαδόπουλος που λέγοντας νωρίτερα «ελάτε εσείς να κατοικήσετε μέσα στους δολοφόνους» κατηγόρησε τον κ. Καλογιάννη ότι «ψεύδεται» αφού «από ημέρες ήξερε ότι είχε επιλεγεί το στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου» για να αναρωτηθεί «αν υπάρχουν άλλα στρατόπεδα» και αν «μόνο ο δήμος Λάρισας είναι η Θεσσαλία».

\r\n

\r\n Ο κ. Καλογιάννης αντέδρασε έντονα στην τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου εγκαλώντας τον, ενώ απαιτήθηκε η ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με τη φραστική αντιπαράθεση να συνεχίζεται και εκτός αιθούσης μεταξύ δημοτικών συμβούλων, μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας και κατοίκων της Μάνδρας.

\r\n

\r\n Με τον Καλογιάννη να διευκρινίζει πως «άλλο η ανησυχία και άλλο τα ρατσιστικά κηρύγματα περί δολοφόνων» καταγγέλλοντας «ακραίες φωνές που πλησιάζουν σε χρυσαυγίτικες συμπεριφορές» μιλώντας ακόμη και για «προβοκατόρικες συμπεριφορές». «Θα είμαστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και νηφάλια θα διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει» κατέληξε ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας ότι η ασφάλεια του στρατοπέδου αποτελεί ζήτημα του Στρατού εμείς θα ζητήσουμε από την ΕΛ.ΑΣ. την καλύτερη φύλαξη της περιοχής».

\r\n

\r\n ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ

\r\n

\r\n Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίσθηκαν χθες οι εργασίες και στο Στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου. Συνεργεία της Διοίκησης Μηχανικού της 1ης Στρατιάς διαμόρφωσαν το χώρο ενώ προσωπικό Μονάδων της 110 Πτέρυγας Μάχης συνέδραμε χθες για να στηθούν οι 300 σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους 1.000 πρόσφυγες. Οι εργασίες στο στρατόπεδο, που θα λειτουργήσει ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

\r\n

\r\n Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΛΑΡΙΣΑ Στη Λάρισα 200 προσφυγόπουλα