ΗΔΙΚΑ

Εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα από τις εφαρμογές υγείας!

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωπικά δεδομένα υγείας

By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα Ελληνο-ισπανικής μελέτης η οποία εξετάζει τον τρόπο παρακολούθησης, διαχείρισης και αποθήκευσης βιοϊατρικών στοιχείων των χρηστών ηλεκτρονικών εφαρμογών (mobile health apps) υγείας, όπως είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, συγκεκριμένες παθήσεις και ιατρικά ραντεβού.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν σε βάθος τα 20 δημοφιλέστερα application στην κατηγορία για συσκευές με λειτουργικό Android, που οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν μέσω του Google Play. Όπως διαπιστώθηκε, 8 στις 10 εφαρμογές για θέματα υγείας μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των -ανυποψίαστων- χρηστών. Οι μισές εφαρμογές που εξετάσθηκαν, μοιράζονται με τρίτα μέρη, τόσο δεδομένα κειμένου όσο και πολυμέσων, όπως εικόνες από ακτινογραφίες. Μερικές εφαρμογές υγείας, όταν εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη, απαιτούν πρόσβαση σε στοιχεία γεωεντοπισμού της θέσης του, στο μικρόφωνο, στην κάμερα, στον κατάλογο επαφών, στην εξωτερική κάρτα αποθήκευσης δεδομένων και στο bluetooth, παρόλο που τέτοια δικαιώματα δεν είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή.

Εκτός από την παραβίαση της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων χρηστών, οι εφαρμογές αυτές δημιουργούν και κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Η μελέτη έδειξε, χαρακτηριστικά, ότι μόνο οι μισές εφαρμογές μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των χρηστών μέσω ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης. Αυτό, πέρα από τα προσωπικά στοιχεία για την υγεία, αφορά και τους κωδικούς ασφαλείας της συσκευής (passwords) ή τις αποθηκευμένες φωτογραφίες των χρηστών.

«Υποστηρίζουμε σαφώς τη χρήση κινητών εφαρμογών υγείας, αλλά οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοφιλία των εφαρμογών δεν διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν», επισήμαναν οι ερευνητές στο περιοδικό «IEEE Access» που δημοσίευσαν τη μελέτη.

Έκαναν επίσης γνωστό ότι, αφότου ενημέρωσαν τους δημιουργούς των εφαρμογών για τα ευρήματα της έρευνάς τους, σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα ζητήματα διορθώθηκαν, όπως η ανασφαλής μετάδοση των δεδομένων. Όμως το σημαντικότερο θέμα, η διαρροή των προσωπικών ιατρικών δεδομένων σε τρίτους, δεν αντιμετωπίσθηκε καθόλου. Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου CRYPTACUS, το οποίο -με χρηματοδότηση από την ΕΕ- αποσκοπεί στο να αναπτύξει καλύτερες λύσεις για την online ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μία από τις εφαρμογές που αξιολογήθηκαν έχουν γίνει 100.000 έως 1.000.000 downloads, με τη βαθμολογία να κυμαίνεται τουλάχιστον 3,5/5.

Πηγή: amna.gr

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης στο ΕΣΥ θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ

Στην εφαρμογή θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα και στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρά του υπουργείο Υγείας με στόχο τον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα ενεργοποιηθεί σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ από την ΗΔΙΚΑ.

Το σύστημα θα καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες ιατρούς, με την αξιοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογραφίας που θέτουν τα υποστηριζόμενα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης και θα προσφέρει την κεντρική διατήρηση της πληροφορίας στη λογική της ενίσχυσης του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Ωστόσο, η υπηρεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της την αξιοποίηση και ενίσχυση των εφαρμογών Ατομικού Συνταγολογίου Ασθενούς, που παρέχονται από τα Πληροφοριακά Συστήματα των Νοσοκομείων, καθώς επίσης και την ιδιαιτερότητα της επιλογής της κατάλληλης δραστικής ουσίας βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου. Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης από τον υπεύθυνο Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου όπως ορίζει και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σκοπιμότητα απόδοσης μια τέτοιας υπηρεσίας καθορίζεται από την αδυναμία υποστήριξης της αποϋλοποίησης της συνταγογράφησης αγωγών σε εσωτερικούς ασθενείς, της καταγραφής και παρακολούθησης της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων ιατρών και της αδυναμίας εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα, σε Νοσοκομειακό επίπεδο».

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Την άνοιξη το Ενιαίο Μητρώο Φαρμάκων από την ΗΔΙΚΑ

Οικονομοτεχνική μελέτη θα καθορίσει τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα για την εισαγωγή των απαραίτητων πληροφοριών

Προ των πυλών βρίσκεται το ενιαίο μητρώο φαρμάκων, μετά την ανάθεση της κατάρτισής του στην ΗΔΙΚΑ.

Ο χρόνος θα αρχίσει να ... μετράει από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΗΔΙΚΑ και υπουργείου Υγείας, όπου η πρώτη θα έχει ένα δίμηνο στη διάθεσή της για την παράδοση του έργου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, προβλέπεται στην απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η σκοπιμότητα κατάρτισης του ενιαίου μητρώου, η χρηματοδότηση της μελέτης η οποία θα κοστίσει 24.800 ευρώ και επιλέγεται η ΗΔΙΚΑ ως φορέας εκτέλεσης της μελέτης, εξαιτίας της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το νέο μητρώο φαρμάκων, (σχετικά ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ) θα αποτελέσει μια πλατφόρμα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται ψηφιοποιημένα όλες οι πληροφορίες για το κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί ξεχωριστά, από τις ενδείξεις για τις οποίες χρησιμοποιείται και τις αντενδείξεις ή τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα, μέχρι την υπαγωγή του στα δελτία τιμών φαρμάκων, τη θετική ή αρνητική λίστα, την θέση του στις θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων ή στα θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι ορατά στους γιατρούς, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στο οποίο θα ενσωματωθεί.

Για την εισαγωγή των πληροφοριών αυτών θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τους φαρμακοποιούς και τη φαρμακοβιομηχανία. Η σχετική μελέτη της ΗΔΙΚΑ θα ορίσει τα όρια πρόσβασης του κάθε φορέα, ανάλογα με τις αρμοδιότητές του.

Στη σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η μελέτη από άποψη σκοπιμότητας, προβλέπεται η "ανάπτυξη κεντρικού πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη της διαχείρισης του εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και την απόδοση ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Με το κοινό αυτό μητρώο και με την συνοδευτική διαχειριστική εφαρμογή, εξασφαλίζεται αφενός το ενιαίο και το επίκαιρο της πληροφορίας και αφετέρου η δυνατότητα σύγχρονης διάθεσης μέρους ή του συνόλου αυτής, σε όλα τα περιφερειακά πληροφοριακά υποσυστήματα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων και συνεργαζόμενων φορέων του, καθώς εκλείπει και η ανάγκη ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών μεταξύ των φορέων με συμβατικές μεθόδους (συμβατική ανταλλαγή αρχείων, χρήση πολυμέσων).

Εξασφαλίζεται το ζητούμενο της ενιαίας προσέγγισης στην παροχή και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν το φάρμακο ανεξάρτητα από τον φορέα που πραγματοποιεί την ανάλυση. Στο πλαίσιο της τελικής εφαρμογής διαχείρισης του κεντρικού αυτού καταλόγου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναλάβουν βασικό διαχειριστικό ρόλο (στο βαθμό ευθύνης τους) φροντίζοντας την ορθή και συνεχή επικαιροποίηση, ανανέωση της πληροφορίας Σκοπός του καταλόγου και της τελικά αποδιδόμενης εφαρμογής θα είναι επίσης η απόδοση της σχετιζόμενης προς δημόσια χρήση πληροφορίας (ανοικτά δεδομένα φαρμάκων), με τη μέγιστη διασφάλιση της εγκυρότητας των πληροφοριακών στοιχείων.

Το μητρώο μπορεί να βασιστεί στο ήδη υπάρχον μητρώο του ΕΟΦ και θα είναι υπό την ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Το κρίσιμο πρώτο βήμα για τη ανάπτυξη του, είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής αναλυτικής μελέτης για τις διαχειριστικές αρμοδιότητες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα με ρόλο ευθύνης και τροφοδότη και ρόλο διαχειριστή για τα στοιχεία ευθύνης του βάσει του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το φάρμακο, για τους απαραίτητους διαδικτυακούς μηχανισμούς υπηρεσιών διασύνδεσης (web services) και τα πρότυπα ολοκλήρωσης μετάδοσης δεδομένων για την κατανάλωση της πληροφορίας από πιστοποιημένους φορείς (χρήστες).

Προτείνεται η ανάθεση της μελέτης στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ λόγω και της πολύχρονης εμπειρίας της στον τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στοιχεία της μελέτης είναι ο ορισμός:

Της αναλυτικής πληροφορίας που θα συνθέτει τον κεντρικό κατάλογο φαρμάκου.
Των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων των φορέων που εμπλέκονται στην υποστήριξη του μητρώου και της απόδοσης τους.
Των καταναλωτών και της πολιτικής πρόσβασης αυτών, επί των διατιθέμενων εκ του καταλόγου στοιχείων.
Το μέρος της πληροφορίας που θα είναι δημόσιο στη λογική των ανοικτών δεδομένων.
Τα πλήρη λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του καταλόγου.
Τα πρότυπα διαλειτουργικότητας και τα προφίλ ολοκλήρωσης της μετάδοσης των δεδομένων βάσει σύγχρονων τεχνολογιών διαδικτύου.
Η μελέτη θα πρέπει να προϋπολογίσει και το κόστος υλοποίησης του καταλόγου καθώς και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των βημάτων υλοποίησής του, στην μορφή μιας κεντρικής βαθμίδας διαχείρισης και διάθεσης πληροφορίας.
Η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 24.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (Κ.Α.Ε. 873, ειδικός φορέας 110) οικονομικού έτους 2018 .

Η πληρωμή θα καταβληθεί εφάπαξ μετά την οριστική παραλαβή της μελέτης από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής , εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης". 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία

Σκοπός της παρέμβασης είναι η παρακολούθηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων γιατρών και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία
Στη διαμόρφωση συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για μία εκδοχή του συστήματος που ισχύει σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς.

Κατά την εφαρμογή του νοσοκομειακού συστήματος θα εφαρμόζονται κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι πληροφορίες θα εντάσσονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Το κρίσιμο πρώτο βήμα για τη ανάπτυξη του, είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής ανάλυσης για τον τρόπο απόδοσης μιας τέτοιας ζητούμενης λειτουργικής δυνατότητας σε επίπεδο νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τη διενέργεια σχετικής μελέτης, η οποία θα κοστίσει 20.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), ποσό που θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος προτείνει την πραγματοποίησή της από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), η οποία “τρέχει” και το ανάλογο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, και των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΟΠΣΥ).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, πρόκειται στην ουσία για επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που διαχειρίζεται σήμερα η ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς.

Πρωτόκολλα
Ο μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες γιατρούς, με την αξιοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογραφίας που θέτουν τα υποστηριζόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Θα αξιοποιηθούν οι εφαρμογές του ατομικού συνταγολογίου ασθενούς, που παρέχονται από τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων. Θα λαμβάνεται, δε, υπόψη η ιδιαιτερότητα της επιλογής της κατάλληλης δραστικής ουσίας, βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης από τον υπεύθυνο νοσοκομειακό φαρμακοποιό, όπως ορίζει και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παρακολούθηση
Η συγκεκριμένη υπηρεσία προωθείται εξαιτίας μίας σειράς από κενά που εμφανίζει σήμερα το σύστημα χορήγησης φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η καταγραφή και παρακολούθηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων γιατρών και η αδυναμία εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην κοινότητα (ΕΟΠΥΥ).

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση πραγματοποιείται σήμερα από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας (ακόμη και σε πραγματικό χρόνο) από την ΗΔΙΚΑ και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Νοσοκομεία
Παρέχεται, επίσης, από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά Ιατρεία αυτών, αλλά αφορούν μη νοσηλευόμενους (εξωτερικούς) ασθενείς.

Έκδοση χειρόγραφων συνταγών γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και για την συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά.

Οι χειρόγραφες που υπερβαίνουν σε αξία τα 150 ευρώ ή είναι δίμηνες ή περιέχουν ψυχοτρόπα ναρκωτικά φάρμακα, χρειάζονται θεώρηση από ελεγκτή ιατρό.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Το πρώτο βήμα για κεντρική νοσοκομειακή συνταγογράφηση;

Το πρώτο βήμα για κεντρική νοσοκομειακή συνταγογράφηση;

Στον 21ο αιώνα «παλεύει» να εισέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την Αριστοτέλους να εκδίδει χθες απόφαση για την υλοποίηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη μιας κοινής συνταγογραφικής βάσης για όλο το ΕΣΥ.

Την ανάπτυξη νοσοκομειακής έκδοσης κεντρικού μηχανισμού απόδοσης υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως επέκταση του Συστήματος της ΗΔΙΚΑ, προτείνεται να αναλάβει ο ίδιος ο φορέας. Πρώτο και βασικό στάδιο για την ανάπτυξη του μηχανισμού είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής αναλυτικής μελέτης για τη λειτουργική δυνατότητας σε επίπεδο Νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Ο μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες ιατρούς, βάσει των κατευθυντηρίων γραμμών που θέτουν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.

Η πληροφορία θα διατηρείται κεντρικά, ενισχύοντας τον ηλεκτρονικό φάκελο, ενώ όπως εξηγείται στην απόφαση του κ. Γιαννόπουλου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το Ατομικό Συνταγολόγιο Ασθενούς, η επιλογή της κατάλληλης δραστικής ουσίας βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου.

Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας, Γ. Γιαννόπουλος το Δεκέμβριο σε συνέδριο, σημειώνοντας πως στόχος της Αριστοτέλους «έχει στόχο την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο νοσοκομείο, το ενιαίο μητρώο φαρμάκων, την αποϋλοποίησή των συνταγών, την αλλαγή συσκευασιών των φαρμάκων, καθώς και την αλλαγή διάρκειας των συνταγών».

Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται από τον υπεύθυνο Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου. «Η σκοπιμότητα απόδοσης μια τέτοιας υπηρεσίας καθορίζεται από την αδυναμία υποστήριξης της αποϋλοποίησής της συνταγογράφησης αγωγών σε εσωτερικούς ασθενείς, της καταγραφής και παρακολούθησης της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων ιατρών και της αδυναμίας εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα, σε Νοσοκομειακό επίπεδο», σημειώνει η απόφαση.

Το υπουργείο ορίζει πως η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το οικονομικό έτος 2018 .

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος υπέγραψε Απόφαση για τη διενέργεια μελέτης για την ανάπτυξη κεντρικού πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου, που αφορά στην υποστήριξη της διαχείρισης του εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και την απόδοση ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Σύντομες οδηγίες για ΑΔΔΥ (USB-TOKEN)

Αποτέλεσμα εικόνας για ηδικα

1) Έχω παραλάβει ΑΔΔΥ αλλά έχασα το USB ΤΟΚΕΝ.

Θα αποστείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), θα δηλώνετε την απώλεια της συσκευής και την επιθυμία επανέκδοσης ΑΔΔΥ.
Αφού η ΗΔΙΚΑ ακυρώσει την αρχική ΑΔΔΥ που χάσατε, θα ενημερωθείτε για να προχωρήσετε σε επανυποβολή αίτησης ΑΔΔΥ.


2) Έχω παραλάβει ΑΔΔΥ αλλά ξέχασα το PIN.

Θα αποστείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. όπου θα αναφέρετε τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), θα δηλώνετε την απώλεια του PIN και την επιθυμία επανέκδοσης ΑΔΔΥ.

Αφού η ΗΔΙΚΑ ακυρώσει την αρχική ΑΔΔΥ για την οποία χάσατε το PIN, θα ενημερωθείτε για να προχωρήσετε σε επανυποβολή αίτησης ΑΔΔΥ.

Κατά την παραλαβή της νέας ΑΔΔΥ, θα πρέπει να επιστρέψετε στον φάκελο την παλαιά συσκευή.

3) Επιθυμώ να υποβάλλω αίτηση ΑΔΔΥ.
Κάνετε αίτηση για ΑΔΔΥ [εδώ].

Ακολουθήστε τις αναλυτικές οδηγίες εδώ.

4) Επιθυμώ να υποβάλλω αίτηση ΑΔΔΥ αλλά τα στοιχεία μου, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κινητό κτλ είναι λανθασμένα.

Δεν προχωράτε στην υποβολή αίτησης ΑΔΔΥ.

Αρχικά, θα υποβάλλετε την υπεύθυνη δήλωση αλλαγής στοιχείων που βρίσκεται εδώ.

Σημειώνεται ότι η υπεύθυνη δήλωση δεν αντικαθιστά την αίτηση ΑΔΔΥ.

Αφού η ΗΔΙΚΑ καταχωρίσει τα διορθωμένα στοιχεία, θα ενημερωθείτε για να προχωρήσετε στην υποβολή της αίτησης.

Αναλυτικές οδηγίες Παραλαβής και Εγκατάστασης ΑΔΔΥ, επιλέξτε εδώ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Συνάντηση μεταξύ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ομάδας εργασίας ιατρών για την ΗΔΙΚΑ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ψηφιακής υπογραφής

Taxheaven Newsroom

Λυκούργου 10, Αθήνα 10551
Τηλ. 213 2168400,
Fax. 213 2168499,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
www.idika.gr,

31/10/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση μεταξύ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ομάδας εργασίας ιατρών για την ΗΔΙΚΑ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ψηφιακής υπογραφής

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της ομάδας εργασίας ιατρών για την ΗΔΙΚΑ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο γραφείο Διοίκησης της ΗΔΙΚΑ. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας, συζητήθηκαν διάφορα θέματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και κυρίως το θέμα της ψηφιακής υπογραφής των συνταγών και των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδουν οι ιατροί.


Η ψηφιακή υπογραφή των ιατρών-φαρμακοποιών στις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που εκδίδονται, αποτελεί προϋπόθεση για την αποϋλοποίησή τους (δηλαδή για την κατάργηση των αντίστοιχων εντύπων), όταν θα έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό. Ο κύριος στόχος της αποϋλοποίησης της συνταγής είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η διευκόλυνση των επαγγελματιών υγείας και βέβαια των ίδιων των πολιτών/ασθενών, καθώς και η οικονομία που θα προκύψει αφενός μεν από την κατάργηση των εντύπων, αφετέρου δε από τη διαχείρισή τους στη συνέχεια.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα των λειτουργικών απαιτήσεων που θα πρέπει να καλύπτει η υλοποίηση της δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επισημάνθηκε δε ότι οι ιατροί θα πρέπει άμεσα να κάνουν αίτηση (μέσω της σχετικής επιλογής στο portal του ePrescription) για παραλαβή της ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής - USB Token), ώστε να μπορέσουν να το παραλάβουν και να το ενεργοποιήσουν μέχρι τις 12/12/2017, με στόχο τόσο την ασφαλή αυθεντικοποίησή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όσο και τη δυνατότητα στη συνέχεια να υπογράφουν ψηφιακά.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας, διατήρησης και διάθεσης ενός ενιαίου μητρώου Ιατρών, το οποίο θα ενημερώνεται με τα στοιχεία των ιατρών και τα οποία θα μπορεί να διαθέτει ηλεκτρονικά (αναλόγως δικαιωμάτων πρόσβασης) σε φορείς που χρειάζονται σχετική πληροφορία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και απαιτείται πολλαπλή πιστοποίηση των ιατρών στα διάφορα συστήματα του χώρου της ηλεκτρονικής υγείας, με ενδεχομένως διαφορετική πληροφορία σε καθένα από αυτά (Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, eΔΑΠΥ, ΑΗΦΥ σύντομα κλπ).

Εκ μέρους του ΠΙΣ ζητήθηκε διευκρίνηση, σχετικά με το ζήτημα του κλειδώματος των συνταγών οι οποίες γράφονται με εμπορική ονομασία όταν αυτές ξεπερνούν το 15%, θέμα στο οποίο η ΗΔΙΚΑ διευκρίνισε ότι στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει με εμπορική ονομασία σε ποσοστό μέχρι 15%, σε ετήσια βάση και για συγκεκριμένες μόνο χρόνιες ασθένειες, ενώ όταν ξεπεραστεί αυτό το ποσοστό το σύστημα κλειδώνει και επιτρέπει συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική ουσία. Αν τίθεται θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία, θα πρέπει να ζητηθεί σχετική ερμηνεία του νόμου από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια, αν προκύψει ανάγκη, θα προσαρμόσει κατάλληλα το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επίσης αναφέρθηκε έντονα το πρόβλημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι ο ιατρός που παραγγέλνει εξετάσεις δεν γνωρίζει αν τελικά αυτές εκτελέστηκαν ή όχι και πότε.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της συμμόρφωσης των 3ων κατασκευαστών λογισμικού με τους κανόνες λειτουργίας και προσβασιμότητας στα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και συμφωνήθηκε ότι αφού υπάρξει γραπτή δέσμευση των δύο μερών αναφορικά με τους κανόνες αυτούς, στη συνέχεια θα αναρτηθεί από την ΗΔΙΚΑ η λίστα με τους κατασκευαστές και τα λογισμικά που έχουν δεσμευτεί νομικά για την τήρηση του από κοινού συμφωνημένου πλαισίου λειτουργίας.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της χρηστικότητας των εφαρμογών που διατίθενται από την πολιτεία και χρησιμοποιούν οι ιατροί για την άσκηση των καθηκόντων τους και έγινε κοινά αποδεκτό ότι θα πρέπει να βρεθούν βέλτιστες λύσεις ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία τόσο των ιατρών όσο και των πολιτών, στο βαθμό που επηρεάζεται από τον τρόπο λειτουργίας των διαθέσιμων εφαρμογών. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση εντυπωσίασε την Επίτροπο Γκάμπριελ

ΗΔΙΚΑ: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση εντυπωσίασε την Επίτροπο Γκάμπριελ

Την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρία Μαρίγια Γκάμπριελ συνοδευόμενη από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, υποδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ο Δ/νων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Αναστάσιος Τάγαρης.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, και οι Γενικοί Γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος.
Στην ομιλία του ο Δ/νων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κ. Α. Τάγαρης, αναφέρθηκε στην παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, δήλωσε πως «το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ψηφιακές εφαρμογές στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας με μέσο όρο τις 850.000 συναλλαγές την ημέρα», ενώ αναφέρθηκε και στις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού φακέλου Α’ βάθμιας υγείας, των ηλεκτρονικών ραντεβού, του συνοπτικού ιατρικού ιστορικού καθώς και των σεναρίων Διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων υγείας.
Στη συνέχεια έγινε επίδειξη της διαδικασίας καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών από τον ιατρό, φαρμακοποιό και της συμμετοχής του πολίτη-ασθενή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη «σελίδα του ψηφιακού πολίτη» που αποτελεί τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία όπου δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του (φαρμακευτικό ιστορικό, ιατρικός φάκελος Α’βάθμιας περίθαλψης και αποτελέσματα των εξετάσεων, συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, ραντεβού-επισκέψεις, ασφαλιστική ιστορία, ασφαλιστική ικανότητα, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και παροχές όπως εισφορές, ληξιπρόθεσμα, επιδόματα, κτλ) καθώς επίσης και να ενημερώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του αλλά και να ορίζει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος ο οποίος τόνισε πως «η ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση και τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τη μείωση του κόστους».
Τέλος, η κυρία Γκάμπριελ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης στο χώρο της υγείας ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επιβράβευσε την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για τα καινοτόμα έργα που έχει αναλάβει στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Η ΗΔΙΚΑ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεκμηρίωση της πολιτικής Υγείας!

Η ΗΔΙΚΑ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεκμηρίωση της πολιτικής Υγείας!

Είναι να απορεί κανείς, αν όχι να εξοργίζεται, με την ουράνια… νιρβάνα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ακόμη και τώρα που ξέσπασε όλος αυτός ο δημόσιος διάλογος με το απίθανο εφεύρημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τους… 13.000 κατ’ έτος νέους μη εξυπηρετούμενους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας!

Είναι να απορεί κανείς, αν όχι να εξοργίζεται και πάλι, εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ είναι η ΗΔΙΚΑ εκείνη η οποία διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα όλα τα αρχεία με τα κατ’ έτος παραπεμπτικά καρκινοπαθών συνανθρώπων μας για ακτινοθεραπείες, η ΗΔΙΚΑ ούτε φωνή ούτε ακρόαση κατά τη διάρκεια του σχετικού δημοσίου διαλόγου…

Τι αξία έχει να διατηρεί η ΗΔΙΚΑ όλον αυτόν τον πλούτο της πληροφόρησης, όταν σε τίποτε δεν χρησιμεύει , όταν καμία πολιτική Υγείας δεν τεκμηριώνεται από τα πλούσια στατιστικά στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΗΔΙΚΑ από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

Να πάμε παρακάτω; Τι κάνει τα δικά του πλούσια αρχεία ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ); Τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνον προκειμένου να εντοπίζει που και που κανέναν νευρολόγο ο οποίος... συνταγογραφεί γαστροπροστασία;

Μητρώα ασθενών, εάν δεν κάνουμε τεράστιο λάθος, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνον για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C και αυτό πέρασε από χίλια μύρια κύματα για να τεθεί σε λειτουργία, χωρίς να είναι ακόμη ευρέως γνωστό εάν, πράγματι, χρησιμοποιείται ακόμη και αυτό το μοναδικό μητρώο…

Στατιστικά στοιχεία και πλούσια σχετικά αρχεία διαθέτουμε διάσπαρτα στα γραφεία όλων των εποπετευόμενων από το υπουργείο Υγείας οργανισμών και φορέων, ακόμη και στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Τι (δεν) τα κάνουμε είναι το θέμα…

Μία απλή πρόταση: Αφού καμία πολιτική Υγείας δεν τεκμηριώνεται και δεν στηρίζεται σε πορίσματα από ελέγχους επί των πλούσιων υπαρκτών στατιστικών της Υγείας, τουλάχιστον να εξασφαλισθεί πρόσβαση στα στοιχεία για τους ερευνητές. Για τα πανεπιστήμια, την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τους ανεξάρτητους ερευνητές της χώρας μας.

Αφού η πολιτική και οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους, δώστε τα στατιστικά της Υγείας στην Επιστήμη! 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Έρχεται η «Σελίδα του Πολίτη» για όλους τους ασφαλισμένους! Τι θα περιλαμβάνει!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στον «αέρα» πρόκειται να βγει το Φθινόπωρο από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης η «Σελίδα του Πολίτη» για όλους τους ασφαλισμένους.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει η σελίδα του πολίτη αλλά και ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς που θα εμπεριέχεται.

Έτσι ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει στη διάθεσή του μια δική του σελίδα με πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά και φαρμακευτικά δεδομένα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους τους ασφαλισμένους μέσα στο 2017! Τι αλλάζει»

Σε πρώτη φάση, η σελίδα θα λειτουργήσει πιλοτικά, ενώ σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να τεθεί στο τέλος του 2017, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής υγείας.

Μια ιστοσελίδα Υγείας

Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον δικό του ιατρικό φάκελο που θα περιέχεται στη «σελίδα του Πολίτη».

Με κωδικό που θα του αποστέλλεται θα μπορεί να βλέπει τον ιατρικό του φάκελο με όλα τα δεδομένα του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα ορίζει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι στον δικό του ιατρικό φάκελο. Θα μπορεί να βλέπει ποιος μπήκε στο σύστημα και διάβασε το φάκελό του, ενώ ο ίδιος θα είναι που θα ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης του είτε μέσω μηνύματος στο κινητό είτε μέσω mail κλπ.

γιατροί ΠΕΔΥ

Για τους εξοικειωμένους χρήστες θα υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές για smart phone, ενώ για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, είτε θα είναι ελεύθερο το σύστημα, είτε θα υπάρχει δυνατότητα να τους δίνεται ένας κωδικός όπως το pin, προκειμένου και εκείνοι να έχουν πρόσβαση.

Τι θα «βλέπουν» οι γιατροί

Ακόμη και ο προσωπικός γιατρός του ασφαλισμένου όμως – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr – για να μπορεί να καταχωρήσει μια πληροφορία ή ένα ραντεβού στη σελίδα του πολίτη για τον ασθενή του, θα πρέπει ο ίδιος ο ασθενής να δώσει την έγκρισή του.

γιατρός

Στόχος είναι να μην χρεώνονται ραντεβού που δεν έγιναν ή υπηρεσίες που δεν έχουν δοθεί.
Αντίστοιχα θα ισχύει και για τα φάρμακα όταν θα εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία. Έτσι για να γίνει καταχώρηση μιας πληροφορίας είτε μιας συνταγής είτε ενός ραντεβού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει τον κωδικό του ώστε τα νέα δεδομένα να ενσωματώνονται στη σελίδα του πολίτη και στον ιατρικό του φάκελο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Υποχρεωτική πλέον η σύνδεση κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου με τις διαγνώσεις

ΗΔΙΚΑ: Υποχρεωτική πλέον η σύνδεση κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου με τις διαγνώσεις

Υποχρεωτική είναι πλέον στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Η.Σ.), η σύνδεση κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου με τις ICD10 διαγνώσεις, όπως ενημερώνει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μία ή και περισσότερες ICD10 διαγνώσεις, αλλά ο γιατρός πρέπει να το συσχετίσει με διάγνωση που έχει ήδη προστεθεί στη συνταγή.
Στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σε κάθε φάρμακο υπάρχει πλέον ένα καινούργιο πεδίο «Διαγνώσεις», το οποίο συμπληρώνεται υποχρεωτικά και περιλαμβάνει τη λίστα με τις διαθέσιμες διαγνώσεις του πεδίου.
Στην περίπτωση που κάποιο φάρμακο δεν συσχετιστεί με μία ή περισσότερες διαγνώσεις, θα εμφανίζεται απαγορευτικό μήνυμα κατά την καταχώρηση της συνταγής και δεν θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω.
Αντιστοίχως, κάθε ICD10 διάγνωση που έχει προστεθεί στη συνταγή πρέπει να συσχετιστεί με ένα τουλάχιστον φάρμακο, διαφορετικά πάλι θα εμφανίζεται απαγορευτικό μήνυμα και ο γιατρός θα οφείλει να τη διαγράψει προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία.
Σημειωτέον ότι κατά τη διαγραφή μιας διάγνωσης από τη συνταγή, εμφανίζεται επιβεβαιωτικό μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη πως με τη διαγραφή θα καταργηθούν τυχόν συσχετίσεις φαρμάκων με τη διάγνωση.
Επίσης στις αλλαγές του συστήματος Η.Σ., προστέθηκε και η επιλογή «Αυτόματη συσχέτιση» δίπλα από κάθε διάγνωση, προκειμένου να συσχετίζεται αυτόματα με όσα φάρμακα έχουν προστεθεί στη συνταγή. Για να είναι ενεργή η «Αυτόματη συσχέτιση», πρέπει να έχει προστεθεί τουλάχιστον ένα φάρμακο στη συνταγή.
Εφόσον στη συνταγή χρησιμοποιηθούν Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τότε οι διαγνώσεις που αντιστοιχούν σε αυτά, θα συμπληρώνονται αυτόματα με την εισαγωγή του φαρμάκου.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Νέα λειτουργικότητα για το ICD-10

Νέα λειτουργικότητα για το ICD-10

Νέα βελτιωμένη έκδοση για το ICD-10 “έρχεται” στο διαδικτυακό της τόπο η ΗΔΙΚΑ.

Μετά την υποχρεωτική συσχέτιση διαγνώσεων και εξετάσεων στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, κατά την καταχώρηση της συνταγής, πλέον και τα φάρμακα “μπαίνουν στο παιχνίδι”. Ειδικότερα, κάθε φάρμακο που προστίθεται στη συνταγή θα πρέπει να συσχετίζεται με τουλάχιστον μία από τις ICD10 διαγνώσεις που έχουν προστεθεί σε αυτή. Κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μια ή περισσότερες Icd10 διαγνώσεις.

Η νεά λειτουργικότητα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, οπότε και θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Επισυνάπτονται αναλυτικές οδηγίες: TreaIcd10RelationUserManual

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Συνδέονται ηλεκτρονικά όλα τα νοσοκομεία! Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Γράφει: Μαρία Γλένη


Ηλεκτρονικά θα συνδεθούν όλα τα νοσοκομεία σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ.

 

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ» : «Αναπτύσσεται νέο πληροφοριακό σύστημα στην ΗΔΙΚΑ με κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική, δηλαδή όλα τα νοσοκομεία θα αναφέρονται σ’ αυτό το ενοποιημένο σύστημα.

Έτσι όταν ένας ασθενής έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, το κάθε νοσοκομείο πλέον θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενούς. Στο σύστημα εντάχθηκαν και τα νοσοκομεία τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ.»

 

Έτσι οι υγειονομικές αρχές και ειδικά τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να γνωρίζουν για κάθε ασθενή τι φάρμακα έχει λάβει, ποιες ακριβώς εξετάσεις έχει κάνει αλλά και αν έχει και για πόσο νοσηλευτεί σε ένα νοσοκομείο.

Άλλωστε το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να συνδεθεί και με την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς της ΗΔΙΚΑ που ετοιμάζεται. Δείτε τι θα περιλαμβάνει: «Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς! Τι θα αλλάξει για ασθενείς, γιατρούς, νοσοκομεία»

Crash test από Ευαγγελισμό και Λαϊκό

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα στα νοσοκομεία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 8 Ιουνίου στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με την κ. Τριανταφυλλίδη: «Ξεκινά το σύστημα αυτό για τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο crash test του συστήματος». Πρόκειται άλλωστε για δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με τη μεγαλύτερη κίνηση ασθενών.

Ηλεκτρονική και η Πρωτοβάθμια

Στο μεταξύ στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να στηριχθούν και οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Όπως ανακοιώθηκε από την ΗΔΙΚΑ, όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ (e-prescription, συστήματα για τους ΤΟΜΥ, Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών, Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού κ.α.) θα αποτελέσουν τον κορμό του πληροφοριακού προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών.

« Έτσι θα υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια των διαδικτυακών υπηρεσιών, για την βελτίωση της περίθαλψης» επεσήμανε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ.


 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ θα στηρίξουν το εγχείρημα της ΠΦΥ

Τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ θα στηρίξουν το εγχείρημα της ΠΦΥ

Τον κορμό του πληροφοριακού προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, θα αποτελέσουν όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ (e-prescription, συστήματα για τις Μονάδες ΤΟΜΥ, Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών, Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού κ.λπ.).

Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια των διαδικτυακών υπηρεσιών, για την βελτίωση της περίθαλψης.
Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κυρία Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μιλώντας την Τετάρτη, στο συνέδριο του Health Daily με θέμα «Νοσοκομείο και Νοσοκομειακό φάρμακο».
Όπως ανέφερε ακόμη, αναπτύσσεται νέο πληροφοριακό σύστημα στην ΗΔΙΚΑ με κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική, δηλαδή όλα τα νοσοκομεία θα αναφέρονται σ’ αυτό το ενοποιημένο σύστημα. Έτσι όταν ένας ασθενής έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, το κάθε νοσοκομείο πλέον θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενούς. Στο σύστημα εντάχθηκαν και τα νοσοκομεία τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ.
«Αύριο Πέμπτη εξάλλου, ξεκινά το σύστημα αυτό για τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο crash test του συστήματος» ανέφερε η κυρία Τριανταφυλλίδη.
Από την πλευρά της, η Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc Πολιτικής και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς», Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), ανέφερε στην ομιλία της:
«Η Βασισμένη στην Αξία Υγειονομική Περίθαλψη (ΒΑΥΠ) είναι το κλειδί για μία αποτελεσματικότερη πολιτική υγείας στο νοσοκομείο.
Χρειάζεται καταγραφή αποτελεσμάτων, συζήτηση για την κλινική φροντίδα, για να εστιάσουμε στις αχρείαστες υπηρεσίες και στις διαφορετικότητες κάθε νοσοκομείου. Προτείνεται η χρήση πληροφοριακών συστημάτων και η δημιουργία ομάδων για να διαχειριστούν συλλογικά τις υπηρεσίες υγείας και να αντιμετωπιστεί το burn out» ανέφερε η κ. Οικονομοπούλου.
Η Μαρκέλλα Χαραλαμπάτου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΤΕΠ, Πνευμονολογικό Τμήμα, ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», υπογράμμισε ότι το ανεπαρκές σύστημα ΠΦΥ οδηγεί τους ασθενείς σε άχρηστες και περιττές επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Τα ΤΕΠ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά και να μην επιβαρύνονται με επισκέψεις πιο ήπιων περιστατικών.
Άρα πρέπει να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα ΤΕΠ με δείκτες συχνότητας επίσκεψης ασθενών, χρόνου παραμονής στα ΤΕΠ και θνησιμότητας. Υπάρχουν ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν προλαβαίνουν καν να εξεταστούν. Υπάρχουν και ασθενείς που παραμένουν πολύ στα ΤΕΠ και δεν προωθούνται εγκαίρως στις αντίστοιχες κλινικές που πρέπει να νοσηλευτούν.
«Υπάρχει υπερφόρτωση των ΤΕΠ και χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βάσει δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων» κατέληξε η κυρία Χαραλαμπάτου.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Τι είναι και από πότε ξεκινά να λειτουργεί η «Σελίδα του Πολίτη»

Μέχρι το Φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί «η σελίδα του πολίτη», μέσα από την οποία ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στο ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του. Σε πρώτη φάση, «η σελίδα του πολίτη» θα λειτουργήσει για το κοινό σε πιλοτικό στάδιο, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ. Αναστάσιος Τάγαρης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ. Τάγαρης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα πεπραγμένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στα ηλεκτρονικά ραντεβού των ασφαλισμένων προς τις δομές υγείας, αλλά και στη λεγόμενη «σελίδα του πολίτη». Η σελίδα του πολίτη, μέσα από την οποία ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στο ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του θα είναι μέσα στο επόμενο 6μηνο διαθέσιμη στο κοινό σε πιλοτικό στάδιο, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Νέοι περιορισμοί συνταγογράφησης για αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς

Νέους περιορισμούς για τους αγροτικούς ιατρούς, ιατρούς άνευ ειδικότητας και ειδικευόμενους, ισχύουν από την Τετάρτη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αφορούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ,

Εάν ο ιατρός είναι αγροτικός, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.
Εάν ο ιατρός είναι άνευ ειδικότητας, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας,
Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.
Εάν ο ιατρός είναι ειδικευόμενος, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Θεραπεία Μηνός, θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
Δεν έχει τη δυνατότητα έκδοσης συνταγής για Θεραπεία Δίμηνη ή Επαναλαμβανόμενης συνταγής.
Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Περιορισμοί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση για τους αγροτικούς ιατρούς, ιατρούς άνευ ειδικότητας και ειδικευόμενους

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 8-2-2017 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόστηκαν περιορισμοί για τους αγροτικούς ιατρούς, τους ιατρούς άνευ ειδικότητας και τους ειδικευόμενους ιατρούς, σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με αρ.πρωτ. ΔΒ4Γ/Γ23/241/οικ.15583/29-4-2015, σε συνέχεια του ΦΕΚ 3677/Β/31-12-2014 (υπουργική απόφαση Γ3γ/105023/22-12-2014).
Βρείτε εδώ το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ και το ΦΕΚ.

Αναλυτική περιγραφή

Εάν ο ιατρός είναι αγροτικός, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.

Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.

Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.

Εάν ο ιατρός είναι άνευ ειδικότητας, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.

Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.

Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.

Εάν ο ιατρός είναι ειδικευόμενος, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.

Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Θεραπεία Μηνός, θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.

Δεν έχει τη δυνατότητα έκδοσης συνταγής για Θεραπεία Δίμηνη ή Επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

Οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για συνταγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Σε κανένα στάδιο της συνταγογράφησης δεν ζητείται η αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης

ΗΔΙΚΑ: Σε κανένα στάδιο της συνταγογράφησης δεν ζητείται η αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης

Απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδωσε η ΗΔΙΚΑ.

Η διοίκηση της Η.ΔΙ.Κ.Α που είναι και αρμόδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνει ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δε γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι γιατροί θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Ξεκίνησαν με... προσδοκίες οι νέοι κόφτες της συνταγογράφησης

\r\n ΗΔΙΚΑ: Ξεκίνησαν με... προσδοκίες οι νέοι κόφτες της συνταγογράφησης

\r\n

\r\n Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν πολλοί φαρμακοποιοί πριν από τρεις ημέρες, κατά την διάρκεια εκτέλεσης συνταγών των ασφαλισμένων. Διαπίστωσαν πως η ΗΔΙΚΑ, προχώρησε σε μία σειρά μέτρων ελέγχου συνταγογράφησης (τους λεγόμενους κόφτες επί το Μνημονιακότερον) με στόχο προφανώς να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών.

\r\n

\r\n Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
\r\n Οι λεγόμενοι κόφτες που θέσπισε η ΗΔΙΚΑ, ενεργοποιούνται κατά την εκτέλεση συνταγής στο φαρμακείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνο ένας μικρός μόνο αριθμός συνταγών.
\r\n Τα νέα μέτρα, (ή οι νέοι κόφτες) τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή και σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν περιορισμό εκτέλεσης μιας κατηγορίας φαρμάκων για παράδειγμα άνοιας - καθώς και περιορισμό στις ποσότητες ενέσεων για τα γόνατα, σύμφωνα πάντα με τη Θετική Λίστα.
\r\n Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «από 13-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα με δραστική ουσία HYALURONATE SODIUM. Για τα εν λόγω σκευάσματα εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός της Θετικής Λίστας».
\r\n Επιπλέον, «από 19-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα κατά της άνοιας (N06D)».
\r\n Να θυμίσουμε πως οι συνταγές όλων των ασφαλισμένων στην ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και πολλοί οικονομολόγοι υγείας υποστηρίζουν πως με κάθε τρόπο πρέπει να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών που δεν ελέγχεται, την ώρα που υπάρχει συνεχής στοχοποίηση στις τιμές. Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που θεωρούν πως καίτοι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην Ευρώπη, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ελέγξουμε τις συνταγές. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να σκεφθούμε, πως κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο, αλλά σχεδόν όλα, επομένως, τα 6 εκατ. συνταγές, δεν είναι τόσα πολλά με βάση τα πληθυσμικά δεδομένα. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς

\r\n DIAGNOSTIKES EXETASEIS2

\r\n

\r\n Σε απόγνωση συνεχίζουν να είναι χιλιάδες γιατροί στη χώρα μας από τα νέα εμπόδια που προέκυψαν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

\r\n

\r\n
\r\n  

\r\n

\r\n Οι νέοι «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ καθιστούν την πλήρη διάγνωση για έναν ασθενή μάλλον μια περίπλοκη αν όχι αδύνατη υπόθεση, καθώς κουρεύτηκαν ακόμη και απλές εξετάσεις. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι κόπηκε: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

\r\n

\r\n Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και Ενώσεις Ιατρών κρούουν εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύουν ασθενείς.
\r\n Δείτε χαρακτηριστικά τους φόβους της Ένωσης ιατρών ΕΟΠΥΥ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς»

\r\n

\r\n Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς ώρας δε φαίνεται να κάνουν πίσω χωρίς βέβαια να αποκλείονται –όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – ορισμένες διορθώσεις το επόμενο διάστημα.

\r\n

\r\n Νέο προειδοποιητικό μήνυμα

\r\n

\r\n Μέχρι τότε όμως πολλοί γιατροί ανά τη χώρα σε μια προσπάθεια να κάνουν ορθή διάγνωση στους ασθενείς τους και να τους εξυπηρετήσουν, επιχειρούν να εγγράψουν απαραίτητες εξετάσεις σε άλλους κωδικούς ώστε να «περάσουν» από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

\r\n

\r\n Κάτι που όμως έγινε αντιληπτό από την ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να εκδοθεί νέο ηλεκτρονικό μήνυμα προειδοποίησης. Παρότι …θεωρητικά η καταχώρηση μιας «απαγορευμένης» εξέτασης δεν απαγορεύεται, ο γιατρός θα πρέπει στην συνέχεια να απολογηθεί για τις υπερβάσεις, ενώ μέσα στις εκτιμήσεις είναι ακόμη και νέα κουρέματα σε βάρος του.

\r\n

\r\n Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΗΔΙΚΑ σε μήνυμά της προς τους γιατρούς: «Σας ενημερώνουμε ότι το μήνυμα που εμφανίζεται κατά την καταχώρηση παραπεμπτικού και αφορά στην υπέρβαση του μέσου παραπεμπτικού για συγκεκριμένη ICD10 διάγνωση και ειδικότητα είναι ενημερωτικό και δεν απαιτεί ούτε αποδοχή από τον ιατρό ούτε αιτιολόγηση. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την καταχώρηση του παραπεμπτικού.

\r\n

\r\n Επίσης, συνιστούμε στους χρήστες ιατρούς να μην επιχειρούν την καταχώρηση παραπεμπτικού με διαφορετικές ICD10 διαγνώσεις από αυτές που ισχύουν για τον ασθενή, προκειμένου να παρακάμψουν τον κανόνα, καθώς οι διαγνώσεις αυτές θα εμφανίζονται μελλοντικά στον ιατρικό φάκελο του ασθενή και επομένως θα αλλοιώνουν την εικόνα του».

\r\n

\r\n Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να αποσύρουν πλήρως τα μέτρα, παρότι προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα, λόγω των δεσμεύσεων που έλαβαν έναντι της τρόικας.

\r\n

\r\n Οι «θεσμοί» άλλωστε επέβαλαν άρον άρον τα μέτρα για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς εδώ και καιρό δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να ελεγχθεί η δαπάνη, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

\r\n

\r\n Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα ελήφθησαν λίγο πριν το τέλος του χρόνου κι ενώ η δαπάνη είχε φθάσει ήδη στα ύψη, με συνέπεια να έρχεται άγριο κούρεμα στα χρήματα που είναι να εισπράξουν οι γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ