ΗΔΙΚΑ

Συνάντηση μεταξύ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ομάδας εργασίας ιατρών για την ΗΔΙΚΑ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ψηφιακής υπογραφής

Taxheaven Newsroom

Λυκούργου 10, Αθήνα 10551
Τηλ. 213 2168400,
Fax. 213 2168499,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
www.idika.gr,

31/10/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση μεταξύ Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ομάδας εργασίας ιατρών για την ΗΔΙΚΑ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ψηφιακής υπογραφής

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της ομάδας εργασίας ιατρών για την ΗΔΙΚΑ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο γραφείο Διοίκησης της ΗΔΙΚΑ. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα συνεργασίας, συζητήθηκαν διάφορα θέματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και κυρίως το θέμα της ψηφιακής υπογραφής των συνταγών και των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδουν οι ιατροί.


Η ψηφιακή υπογραφή των ιατρών-φαρμακοποιών στις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που εκδίδονται, αποτελεί προϋπόθεση για την αποϋλοποίησή τους (δηλαδή για την κατάργηση των αντίστοιχων εντύπων), όταν θα έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό. Ο κύριος στόχος της αποϋλοποίησης της συνταγής είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η διευκόλυνση των επαγγελματιών υγείας και βέβαια των ίδιων των πολιτών/ασθενών, καθώς και η οικονομία που θα προκύψει αφενός μεν από την κατάργηση των εντύπων, αφετέρου δε από τη διαχείρισή τους στη συνέχεια.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα των λειτουργικών απαιτήσεων που θα πρέπει να καλύπτει η υλοποίηση της δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επισημάνθηκε δε ότι οι ιατροί θα πρέπει άμεσα να κάνουν αίτηση (μέσω της σχετικής επιλογής στο portal του ePrescription) για παραλαβή της ΑΔΔΥ (Ασφαλής Διάταξη Δημιουργίας Υπογραφής - USB Token), ώστε να μπορέσουν να το παραλάβουν και να το ενεργοποιήσουν μέχρι τις 12/12/2017, με στόχο τόσο την ασφαλή αυθεντικοποίησή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όσο και τη δυνατότητα στη συνέχεια να υπογράφουν ψηφιακά.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας, διατήρησης και διάθεσης ενός ενιαίου μητρώου Ιατρών, το οποίο θα ενημερώνεται με τα στοιχεία των ιατρών και τα οποία θα μπορεί να διαθέτει ηλεκτρονικά (αναλόγως δικαιωμάτων πρόσβασης) σε φορείς που χρειάζονται σχετική πληροφορία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και απαιτείται πολλαπλή πιστοποίηση των ιατρών στα διάφορα συστήματα του χώρου της ηλεκτρονικής υγείας, με ενδεχομένως διαφορετική πληροφορία σε καθένα από αυτά (Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, eΔΑΠΥ, ΑΗΦΥ σύντομα κλπ).

Εκ μέρους του ΠΙΣ ζητήθηκε διευκρίνηση, σχετικά με το ζήτημα του κλειδώματος των συνταγών οι οποίες γράφονται με εμπορική ονομασία όταν αυτές ξεπερνούν το 15%, θέμα στο οποίο η ΗΔΙΚΑ διευκρίνισε ότι στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει με εμπορική ονομασία σε ποσοστό μέχρι 15%, σε ετήσια βάση και για συγκεκριμένες μόνο χρόνιες ασθένειες, ενώ όταν ξεπεραστεί αυτό το ποσοστό το σύστημα κλειδώνει και επιτρέπει συνταγογράφηση μόνο με τη δραστική ουσία. Αν τίθεται θέμα διαφορετικής αντιμετώπισης της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία, θα πρέπει να ζητηθεί σχετική ερμηνεία του νόμου από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια, αν προκύψει ανάγκη, θα προσαρμόσει κατάλληλα το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επίσης αναφέρθηκε έντονα το πρόβλημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι ο ιατρός που παραγγέλνει εξετάσεις δεν γνωρίζει αν τελικά αυτές εκτελέστηκαν ή όχι και πότε.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της συμμόρφωσης των 3ων κατασκευαστών λογισμικού με τους κανόνες λειτουργίας και προσβασιμότητας στα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και συμφωνήθηκε ότι αφού υπάρξει γραπτή δέσμευση των δύο μερών αναφορικά με τους κανόνες αυτούς, στη συνέχεια θα αναρτηθεί από την ΗΔΙΚΑ η λίστα με τους κατασκευαστές και τα λογισμικά που έχουν δεσμευτεί νομικά για την τήρηση του από κοινού συμφωνημένου πλαισίου λειτουργίας.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της χρηστικότητας των εφαρμογών που διατίθενται από την πολιτεία και χρησιμοποιούν οι ιατροί για την άσκηση των καθηκόντων τους και έγινε κοινά αποδεκτό ότι θα πρέπει να βρεθούν βέλτιστες λύσεις ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία τόσο των ιατρών όσο και των πολιτών, στο βαθμό που επηρεάζεται από τον τρόπο λειτουργίας των διαθέσιμων εφαρμογών. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση εντυπωσίασε την Επίτροπο Γκάμπριελ

ΗΔΙΚΑ: Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση εντυπωσίασε την Επίτροπο Γκάμπριελ

Την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρία Μαρίγια Γκάμπριελ συνοδευόμενη από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, υποδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ο Δ/νων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Αναστάσιος Τάγαρης.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος, και οι Γενικοί Γραμματείς Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος.
Στην ομιλία του ο Δ/νων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. κ. Α. Τάγαρης, αναφέρθηκε στην παρουσίαση του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, δήλωσε πως «το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ψηφιακές εφαρμογές στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας με μέσο όρο τις 850.000 συναλλαγές την ημέρα», ενώ αναφέρθηκε και στις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού φακέλου Α’ βάθμιας υγείας, των ηλεκτρονικών ραντεβού, του συνοπτικού ιατρικού ιστορικού καθώς και των σεναρίων Διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων υγείας.
Στη συνέχεια έγινε επίδειξη της διαδικασίας καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών από τον ιατρό, φαρμακοποιό και της συμμετοχής του πολίτη-ασθενή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη «σελίδα του ψηφιακού πολίτη» που αποτελεί τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία όπου δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του (φαρμακευτικό ιστορικό, ιατρικός φάκελος Α’βάθμιας περίθαλψης και αποτελέσματα των εξετάσεων, συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, ραντεβού-επισκέψεις, ασφαλιστική ιστορία, ασφαλιστική ικανότητα, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και παροχές όπως εισφορές, ληξιπρόθεσμα, επιδόματα, κτλ) καθώς επίσης και να ενημερώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του αλλά και να ορίζει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος ο οποίος τόνισε πως «η ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών είναι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση και τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τη μείωση του κόστους».
Τέλος, η κυρία Γκάμπριελ εξέφρασε τα συγχαρητήριά της σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης στο χώρο της υγείας ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επιβράβευσε την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για τα καινοτόμα έργα που έχει αναλάβει στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Η ΗΔΙΚΑ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεκμηρίωση της πολιτικής Υγείας!

Η ΗΔΙΚΑ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεκμηρίωση της πολιτικής Υγείας!

Είναι να απορεί κανείς, αν όχι να εξοργίζεται, με την ουράνια… νιρβάνα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ακόμη και τώρα που ξέσπασε όλος αυτός ο δημόσιος διάλογος με το απίθανο εφεύρημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τους… 13.000 κατ’ έτος νέους μη εξυπηρετούμενους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας!

Είναι να απορεί κανείς, αν όχι να εξοργίζεται και πάλι, εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ είναι η ΗΔΙΚΑ εκείνη η οποία διαθέτει κατ' αποκλειστικότητα όλα τα αρχεία με τα κατ’ έτος παραπεμπτικά καρκινοπαθών συνανθρώπων μας για ακτινοθεραπείες, η ΗΔΙΚΑ ούτε φωνή ούτε ακρόαση κατά τη διάρκεια του σχετικού δημοσίου διαλόγου…

Τι αξία έχει να διατηρεί η ΗΔΙΚΑ όλον αυτόν τον πλούτο της πληροφόρησης, όταν σε τίποτε δεν χρησιμεύει , όταν καμία πολιτική Υγείας δεν τεκμηριώνεται από τα πλούσια στατιστικά στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΗΔΙΚΑ από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

Να πάμε παρακάτω; Τι κάνει τα δικά του πλούσια αρχεία ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ); Τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνον προκειμένου να εντοπίζει που και που κανέναν νευρολόγο ο οποίος... συνταγογραφεί γαστροπροστασία;

Μητρώα ασθενών, εάν δεν κάνουμε τεράστιο λάθος, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνον για τους ασθενείς με ηπατίτιδα C και αυτό πέρασε από χίλια μύρια κύματα για να τεθεί σε λειτουργία, χωρίς να είναι ακόμη ευρέως γνωστό εάν, πράγματι, χρησιμοποιείται ακόμη και αυτό το μοναδικό μητρώο…

Στατιστικά στοιχεία και πλούσια σχετικά αρχεία διαθέτουμε διάσπαρτα στα γραφεία όλων των εποπετευόμενων από το υπουργείο Υγείας οργανισμών και φορέων, ακόμη και στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Τι (δεν) τα κάνουμε είναι το θέμα…

Μία απλή πρόταση: Αφού καμία πολιτική Υγείας δεν τεκμηριώνεται και δεν στηρίζεται σε πορίσματα από ελέγχους επί των πλούσιων υπαρκτών στατιστικών της Υγείας, τουλάχιστον να εξασφαλισθεί πρόσβαση στα στοιχεία για τους ερευνητές. Για τα πανεπιστήμια, την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τους ανεξάρτητους ερευνητές της χώρας μας.

Αφού η πολιτική και οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται την αξία τους, δώστε τα στατιστικά της Υγείας στην Επιστήμη! 

ΠΗΓΗ:http://www.ygeia360.gr/

 

Έρχεται η «Σελίδα του Πολίτη» για όλους τους ασφαλισμένους! Τι θα περιλαμβάνει!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στον «αέρα» πρόκειται να βγει το Φθινόπωρο από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης η «Σελίδα του Πολίτη» για όλους τους ασφαλισμένους.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει η σελίδα του πολίτη αλλά και ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς που θα εμπεριέχεται.

Έτσι ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει στη διάθεσή του μια δική του σελίδα με πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά και φαρμακευτικά δεδομένα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους τους ασφαλισμένους μέσα στο 2017! Τι αλλάζει»

Σε πρώτη φάση, η σελίδα θα λειτουργήσει πιλοτικά, ενώ σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να τεθεί στο τέλος του 2017, σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής υγείας.

Μια ιστοσελίδα Υγείας

Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον δικό του ιατρικό φάκελο που θα περιέχεται στη «σελίδα του Πολίτη».

Με κωδικό που θα του αποστέλλεται θα μπορεί να βλέπει τον ιατρικό του φάκελο με όλα τα δεδομένα του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα ορίζει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι στον δικό του ιατρικό φάκελο. Θα μπορεί να βλέπει ποιος μπήκε στο σύστημα και διάβασε το φάκελό του, ενώ ο ίδιος θα είναι που θα ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης του είτε μέσω μηνύματος στο κινητό είτε μέσω mail κλπ.

γιατροί ΠΕΔΥ

Για τους εξοικειωμένους χρήστες θα υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές για smart phone, ενώ για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, είτε θα είναι ελεύθερο το σύστημα, είτε θα υπάρχει δυνατότητα να τους δίνεται ένας κωδικός όπως το pin, προκειμένου και εκείνοι να έχουν πρόσβαση.

Τι θα «βλέπουν» οι γιατροί

Ακόμη και ο προσωπικός γιατρός του ασφαλισμένου όμως – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr – για να μπορεί να καταχωρήσει μια πληροφορία ή ένα ραντεβού στη σελίδα του πολίτη για τον ασθενή του, θα πρέπει ο ίδιος ο ασθενής να δώσει την έγκρισή του.

γιατρός

Στόχος είναι να μην χρεώνονται ραντεβού που δεν έγιναν ή υπηρεσίες που δεν έχουν δοθεί.
Αντίστοιχα θα ισχύει και για τα φάρμακα όταν θα εκτελούνται οι συνταγές στα φαρμακεία. Έτσι για να γίνει καταχώρηση μιας πληροφορίας είτε μιας συνταγής είτε ενός ραντεβού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει τον κωδικό του ώστε τα νέα δεδομένα να ενσωματώνονται στη σελίδα του πολίτη και στον ιατρικό του φάκελο. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Υποχρεωτική πλέον η σύνδεση κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου με τις διαγνώσεις

ΗΔΙΚΑ: Υποχρεωτική πλέον η σύνδεση κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου με τις διαγνώσεις

Υποχρεωτική είναι πλέον στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Η.Σ.), η σύνδεση κάθε συνταγογραφούμενου φαρμάκου με τις ICD10 διαγνώσεις, όπως ενημερώνει η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μία ή και περισσότερες ICD10 διαγνώσεις, αλλά ο γιατρός πρέπει να το συσχετίσει με διάγνωση που έχει ήδη προστεθεί στη συνταγή.
Στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σε κάθε φάρμακο υπάρχει πλέον ένα καινούργιο πεδίο «Διαγνώσεις», το οποίο συμπληρώνεται υποχρεωτικά και περιλαμβάνει τη λίστα με τις διαθέσιμες διαγνώσεις του πεδίου.
Στην περίπτωση που κάποιο φάρμακο δεν συσχετιστεί με μία ή περισσότερες διαγνώσεις, θα εμφανίζεται απαγορευτικό μήνυμα κατά την καταχώρηση της συνταγής και δεν θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία περαιτέρω.
Αντιστοίχως, κάθε ICD10 διάγνωση που έχει προστεθεί στη συνταγή πρέπει να συσχετιστεί με ένα τουλάχιστον φάρμακο, διαφορετικά πάλι θα εμφανίζεται απαγορευτικό μήνυμα και ο γιατρός θα οφείλει να τη διαγράψει προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία.
Σημειωτέον ότι κατά τη διαγραφή μιας διάγνωσης από τη συνταγή, εμφανίζεται επιβεβαιωτικό μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη πως με τη διαγραφή θα καταργηθούν τυχόν συσχετίσεις φαρμάκων με τη διάγνωση.
Επίσης στις αλλαγές του συστήματος Η.Σ., προστέθηκε και η επιλογή «Αυτόματη συσχέτιση» δίπλα από κάθε διάγνωση, προκειμένου να συσχετίζεται αυτόματα με όσα φάρμακα έχουν προστεθεί στη συνταγή. Για να είναι ενεργή η «Αυτόματη συσχέτιση», πρέπει να έχει προστεθεί τουλάχιστον ένα φάρμακο στη συνταγή.
Εφόσον στη συνταγή χρησιμοποιηθούν Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τότε οι διαγνώσεις που αντιστοιχούν σε αυτά, θα συμπληρώνονται αυτόματα με την εισαγωγή του φαρμάκου.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Νέα λειτουργικότητα για το ICD-10

Νέα λειτουργικότητα για το ICD-10

Νέα βελτιωμένη έκδοση για το ICD-10 “έρχεται” στο διαδικτυακό της τόπο η ΗΔΙΚΑ.

Μετά την υποχρεωτική συσχέτιση διαγνώσεων και εξετάσεων στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, κατά την καταχώρηση της συνταγής, πλέον και τα φάρμακα “μπαίνουν στο παιχνίδι”. Ειδικότερα, κάθε φάρμακο που προστίθεται στη συνταγή θα πρέπει να συσχετίζεται με τουλάχιστον μία από τις ICD10 διαγνώσεις που έχουν προστεθεί σε αυτή. Κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μια ή περισσότερες Icd10 διαγνώσεις.

Η νεά λειτουργικότητα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου, οπότε και θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Επισυνάπτονται αναλυτικές οδηγίες: TreaIcd10RelationUserManual

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

Συνδέονται ηλεκτρονικά όλα τα νοσοκομεία! Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Γράφει: Μαρία Γλένη


Ηλεκτρονικά θα συνδεθούν όλα τα νοσοκομεία σε ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ.

 

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ» : «Αναπτύσσεται νέο πληροφοριακό σύστημα στην ΗΔΙΚΑ με κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική, δηλαδή όλα τα νοσοκομεία θα αναφέρονται σ’ αυτό το ενοποιημένο σύστημα.

Έτσι όταν ένας ασθενής έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, το κάθε νοσοκομείο πλέον θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενούς. Στο σύστημα εντάχθηκαν και τα νοσοκομεία τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ.»

 

Έτσι οι υγειονομικές αρχές και ειδικά τα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να γνωρίζουν για κάθε ασθενή τι φάρμακα έχει λάβει, ποιες ακριβώς εξετάσεις έχει κάνει αλλά και αν έχει και για πόσο νοσηλευτεί σε ένα νοσοκομείο.

Άλλωστε το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να συνδεθεί και με την ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς της ΗΔΙΚΑ που ετοιμάζεται. Δείτε τι θα περιλαμβάνει: «Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς! Τι θα αλλάξει για ασθενείς, γιατρούς, νοσοκομεία»

Crash test από Ευαγγελισμό και Λαϊκό

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα στα νοσοκομεία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 8 Ιουνίου στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με την κ. Τριανταφυλλίδη: «Ξεκινά το σύστημα αυτό για τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο crash test του συστήματος». Πρόκειται άλλωστε για δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας με τη μεγαλύτερη κίνηση ασθενών.

Ηλεκτρονική και η Πρωτοβάθμια

Στο μεταξύ στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να στηριχθούν και οι υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Όπως ανακοιώθηκε από την ΗΔΙΚΑ, όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ (e-prescription, συστήματα για τους ΤΟΜΥ, Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών, Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού κ.α.) θα αποτελέσουν τον κορμό του πληροφοριακού προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών.

« Έτσι θα υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια των διαδικτυακών υπηρεσιών, για την βελτίωση της περίθαλψης» επεσήμανε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ.


 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ θα στηρίξουν το εγχείρημα της ΠΦΥ

Τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ θα στηρίξουν το εγχείρημα της ΠΦΥ

Τον κορμό του πληροφοριακού προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών, θα αποτελέσουν όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΗΔΙΚΑ (e-prescription, συστήματα για τις Μονάδες ΤΟΜΥ, Εθνικό Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών, Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού κ.λπ.).

Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων, ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας και μεγαλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια των διαδικτυακών υπηρεσιών, για την βελτίωση της περίθαλψης.
Τα παραπάνω υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κυρία Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών ΗΔΙΚΑ Α.Ε. μιλώντας την Τετάρτη, στο συνέδριο του Health Daily με θέμα «Νοσοκομείο και Νοσοκομειακό φάρμακο».
Όπως ανέφερε ακόμη, αναπτύσσεται νέο πληροφοριακό σύστημα στην ΗΔΙΚΑ με κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική, δηλαδή όλα τα νοσοκομεία θα αναφέρονται σ’ αυτό το ενοποιημένο σύστημα. Έτσι όταν ένας ασθενής έχει επισκεφθεί πολλά νοσοκομεία, το κάθε νοσοκομείο πλέον θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του ασθενούς. Στο σύστημα εντάχθηκαν και τα νοσοκομεία τα οποία δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ.
«Αύριο Πέμπτη εξάλλου, ξεκινά το σύστημα αυτό για τον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο crash test του συστήματος» ανέφερε η κυρία Τριανταφυλλίδη.
Από την πλευρά της, η Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc Πολιτικής και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η Ελπίς», Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), ανέφερε στην ομιλία της:
«Η Βασισμένη στην Αξία Υγειονομική Περίθαλψη (ΒΑΥΠ) είναι το κλειδί για μία αποτελεσματικότερη πολιτική υγείας στο νοσοκομείο.
Χρειάζεται καταγραφή αποτελεσμάτων, συζήτηση για την κλινική φροντίδα, για να εστιάσουμε στις αχρείαστες υπηρεσίες και στις διαφορετικότητες κάθε νοσοκομείου. Προτείνεται η χρήση πληροφοριακών συστημάτων και η δημιουργία ομάδων για να διαχειριστούν συλλογικά τις υπηρεσίες υγείας και να αντιμετωπιστεί το burn out» ανέφερε η κ. Οικονομοπούλου.
Η Μαρκέλλα Χαραλαμπάτου, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΤΕΠ, Πνευμονολογικό Τμήμα, ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο», υπογράμμισε ότι το ανεπαρκές σύστημα ΠΦΥ οδηγεί τους ασθενείς σε άχρηστες και περιττές επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Τα ΤΕΠ θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά και να μην επιβαρύνονται με επισκέψεις πιο ήπιων περιστατικών.
Άρα πρέπει να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα ΤΕΠ με δείκτες συχνότητας επίσκεψης ασθενών, χρόνου παραμονής στα ΤΕΠ και θνησιμότητας. Υπάρχουν ασθενείς που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν προλαβαίνουν καν να εξεταστούν. Υπάρχουν και ασθενείς που παραμένουν πολύ στα ΤΕΠ και δεν προωθούνται εγκαίρως στις αντίστοιχες κλινικές που πρέπει να νοσηλευτούν.
«Υπάρχει υπερφόρτωση των ΤΕΠ και χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, βάσει δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων» κατέληξε η κυρία Χαραλαμπάτου.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Τι είναι και από πότε ξεκινά να λειτουργεί η «Σελίδα του Πολίτη»

Μέχρι το Φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί «η σελίδα του πολίτη», μέσα από την οποία ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στο ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του. Σε πρώτη φάση, «η σελίδα του πολίτη» θα λειτουργήσει για το κοινό σε πιλοτικό στάδιο, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ. Αναστάσιος Τάγαρης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ. Τάγαρης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα πεπραγμένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στα ηλεκτρονικά ραντεβού των ασφαλισμένων προς τις δομές υγείας, αλλά και στη λεγόμενη «σελίδα του πολίτη». Η σελίδα του πολίτη, μέσα από την οποία ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στο ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του θα είναι μέσα στο επόμενο 6μηνο διαθέσιμη στο κοινό σε πιλοτικό στάδιο, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Νέοι περιορισμοί συνταγογράφησης για αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς

Νέους περιορισμούς για τους αγροτικούς ιατρούς, ιατρούς άνευ ειδικότητας και ειδικευόμενους, ισχύουν από την Τετάρτη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αφορούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ,

Εάν ο ιατρός είναι αγροτικός, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.
Εάν ο ιατρός είναι άνευ ειδικότητας, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας,
Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.
Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.
Εάν ο ιατρός είναι ειδικευόμενος, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.
Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Θεραπεία Μηνός, θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.
Δεν έχει τη δυνατότητα έκδοσης συνταγής για Θεραπεία Δίμηνη ή Επαναλαμβανόμενης συνταγής.
Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Περιορισμοί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση για τους αγροτικούς ιατρούς, ιατρούς άνευ ειδικότητας και ειδικευόμενους

Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 8-2-2017 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόστηκαν περιορισμοί για τους αγροτικούς ιατρούς, τους ιατρούς άνευ ειδικότητας και τους ειδικευόμενους ιατρούς, σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ με αρ.πρωτ. ΔΒ4Γ/Γ23/241/οικ.15583/29-4-2015, σε συνέχεια του ΦΕΚ 3677/Β/31-12-2014 (υπουργική απόφαση Γ3γ/105023/22-12-2014).
Βρείτε εδώ το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ και το ΦΕΚ.

Αναλυτική περιγραφή

Εάν ο ιατρός είναι αγροτικός, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.

Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.

Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.

Εάν ο ιατρός είναι άνευ ειδικότητας, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.

Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Δίμηνη και Επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.

Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός, Θεραπεία Διμήνου και Επαναλαμβανόμενες έως και τρίμηνες συνταγές), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

Εάν έχει καθοριστεί ότι η συνταγή περιέχει Μονοδοσικά φάρμακα, τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 120 τεμάχια.

Εάν ο ιατρός είναι ειδικευόμενος, τότε:

Μπορεί να καταχωρεί απλές συνταγές με Ποσότητα φαρμάκου έως 1 τεμάχιο.

Προκειμένου να καταχωρήσει συνταγή για Θεραπεία Μηνός, θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα την ύπαρξη Γνωμάτευσης από ιατρό ειδικότητας.

Δεν έχει τη δυνατότητα έκδοσης συνταγής για Θεραπεία Δίμηνη ή Επαναλαμβανόμενης συνταγής.

Εάν έχει καθοριστεί Χρόνια πάθηση (δηλαδή Θεραπεία Μηνός), τότε η Ποσότητα φαρμάκου καθορίζεται ως συνήθως, δηλαδή από 1 έως 10 τεμάχια.

Οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για συνταγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Σε κανένα στάδιο της συνταγογράφησης δεν ζητείται η αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης

ΗΔΙΚΑ: Σε κανένα στάδιο της συνταγογράφησης δεν ζητείται η αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης

Απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έδωσε η ΗΔΙΚΑ.

Η διοίκηση της Η.ΔΙ.Κ.Α που είναι και αρμόδια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενημερώνει ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δε γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι γιατροί θα πρέπει να αναγράφουν στις συνταγές το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές νόσους, όπως ο καρκίνος.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΗΔΙΚΑ: Ξεκίνησαν με... προσδοκίες οι νέοι κόφτες της συνταγογράφησης

\r\n ΗΔΙΚΑ: Ξεκίνησαν με... προσδοκίες οι νέοι κόφτες της συνταγογράφησης

\r\n

\r\n Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκαν πολλοί φαρμακοποιοί πριν από τρεις ημέρες, κατά την διάρκεια εκτέλεσης συνταγών των ασφαλισμένων. Διαπίστωσαν πως η ΗΔΙΚΑ, προχώρησε σε μία σειρά μέτρων ελέγχου συνταγογράφησης (τους λεγόμενους κόφτες επί το Μνημονιακότερον) με στόχο προφανώς να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών.

\r\n

\r\n Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
\r\n Οι λεγόμενοι κόφτες που θέσπισε η ΗΔΙΚΑ, ενεργοποιούνται κατά την εκτέλεση συνταγής στο φαρμακείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνο ένας μικρός μόνο αριθμός συνταγών.
\r\n Τα νέα μέτρα, (ή οι νέοι κόφτες) τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή και σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν περιορισμό εκτέλεσης μιας κατηγορίας φαρμάκων για παράδειγμα άνοιας - καθώς και περιορισμό στις ποσότητες ενέσεων για τα γόνατα, σύμφωνα πάντα με τη Θετική Λίστα.
\r\n Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ, «από 13-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα με δραστική ουσία HYALURONATE SODIUM. Για τα εν λόγω σκευάσματα εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός της Θετικής Λίστας».
\r\n Επιπλέον, «από 19-12-2016 στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται περιορισμός στη χορηγούμενη ποσότητα για τα φάρμακα κατά της άνοιας (N06D)».
\r\n Να θυμίσουμε πως οι συνταγές όλων των ασφαλισμένων στην ΗΔΙΚΑ, ανέρχονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και πολλοί οικονομολόγοι υγείας υποστηρίζουν πως με κάθε τρόπο πρέπει να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγών που δεν ελέγχεται, την ώρα που υπάρχει συνεχής στοχοποίηση στις τιμές. Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που θεωρούν πως καίτοι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στην Ευρώπη, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ελέγξουμε τις συνταγές. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να σκεφθούμε, πως κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο, αλλά σχεδόν όλα, επομένως, τα 6 εκατ. συνταγές, δεν είναι τόσα πολλά με βάση τα πληθυσμικά δεδομένα. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς

\r\n DIAGNOSTIKES EXETASEIS2

\r\n

\r\n Σε απόγνωση συνεχίζουν να είναι χιλιάδες γιατροί στη χώρα μας από τα νέα εμπόδια που προέκυψαν στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.

\r\n

\r\n
\r\n  

\r\n

\r\n Οι νέοι «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ καθιστούν την πλήρη διάγνωση για έναν ασθενή μάλλον μια περίπλοκη αν όχι αδύνατη υπόθεση, καθώς κουρεύτηκαν ακόμη και απλές εξετάσεις. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι κόπηκε: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

\r\n

\r\n Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και Ενώσεις Ιατρών κρούουν εδώ και μέρες τον κώδωνα του κινδύνου ότι κινδυνεύουν ασθενείς.
\r\n Δείτε χαρακτηριστικά τους φόβους της Ένωσης ιατρών ΕΟΠΥΥ: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Κουρεύτηκαν διαγνωστικές εξετάσεις με λογιστικά κριτήρια! Κινδυνεύουν ασθενείς»

\r\n

\r\n Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προς ώρας δε φαίνεται να κάνουν πίσω χωρίς βέβαια να αποκλείονται –όπως λένε πηγές του HealthReport.gr – ορισμένες διορθώσεις το επόμενο διάστημα.

\r\n

\r\n Νέο προειδοποιητικό μήνυμα

\r\n

\r\n Μέχρι τότε όμως πολλοί γιατροί ανά τη χώρα σε μια προσπάθεια να κάνουν ορθή διάγνωση στους ασθενείς τους και να τους εξυπηρετήσουν, επιχειρούν να εγγράψουν απαραίτητες εξετάσεις σε άλλους κωδικούς ώστε να «περάσουν» από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

\r\n

\r\n Κάτι που όμως έγινε αντιληπτό από την ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να εκδοθεί νέο ηλεκτρονικό μήνυμα προειδοποίησης. Παρότι …θεωρητικά η καταχώρηση μιας «απαγορευμένης» εξέτασης δεν απαγορεύεται, ο γιατρός θα πρέπει στην συνέχεια να απολογηθεί για τις υπερβάσεις, ενώ μέσα στις εκτιμήσεις είναι ακόμη και νέα κουρέματα σε βάρος του.

\r\n

\r\n Αναφέρει χαρακτηριστικά η ΗΔΙΚΑ σε μήνυμά της προς τους γιατρούς: «Σας ενημερώνουμε ότι το μήνυμα που εμφανίζεται κατά την καταχώρηση παραπεμπτικού και αφορά στην υπέρβαση του μέσου παραπεμπτικού για συγκεκριμένη ICD10 διάγνωση και ειδικότητα είναι ενημερωτικό και δεν απαιτεί ούτε αποδοχή από τον ιατρό ούτε αιτιολόγηση. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την καταχώρηση του παραπεμπτικού.

\r\n

\r\n Επίσης, συνιστούμε στους χρήστες ιατρούς να μην επιχειρούν την καταχώρηση παραπεμπτικού με διαφορετικές ICD10 διαγνώσεις από αυτές που ισχύουν για τον ασθενή, προκειμένου να παρακάμψουν τον κανόνα, καθώς οι διαγνώσεις αυτές θα εμφανίζονται μελλοντικά στον ιατρικό φάκελο του ασθενή και επομένως θα αλλοιώνουν την εικόνα του».

\r\n

\r\n Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να αποσύρουν πλήρως τα μέτρα, παρότι προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα, λόγω των δεσμεύσεων που έλαβαν έναντι της τρόικας.

\r\n

\r\n Οι «θεσμοί» άλλωστε επέβαλαν άρον άρον τα μέτρα για τον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς εδώ και καιρό δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να ελεγχθεί η δαπάνη, αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr.

\r\n

\r\n Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέτρα ελήφθησαν λίγο πριν το τέλος του χρόνου κι ενώ η δαπάνη είχε φθάσει ήδη στα ύψη, με συνέπεια να έρχεται άγριο κούρεμα στα χρήματα που είναι να εισπράξουν οι γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Σε θετικό κλίμα την Πέμπτη η συνάντηση ΗΔΙΚΑ - Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

\r\n Σε θετικό κλίμα την Πέμπτη η συνάντηση ΗΔΙΚΑ - Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

\r\n

\r\n Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), στα γραφεία του τελευταίου, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
\r\n
\r\n "Το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Η.ΔΙ.Κ.Α.
\r\n Α.Ε και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στα γραφεία του ΠΙΣ, με στόχο τη στενότερη
\r\n συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων για θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
\r\n Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ιατροί χρήστες του συστήματος της
\r\n ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σχετικά με τη νέα λειτουργικότητα της συσχέτισης
\r\n εξετάσεων με ICD10 διάγνωση κατά την έκδοση παραπεμπτικού, η Η.ΔΙ.Κ.Α. ενημέρωσε τον
\r\n Π.Ι.Σ. ότι ήδη προέβη στην έκδοση οδηγιών προς τους χρήστες ιατρούς σχετικά με την
\r\n επιτάχυνση συσχέτισης διάγνωσης με εξετάσεις στα παραπεμπτικά (αυτόματη συσχέτιση).
\r\n Επιπλέον, η Η.ΔΙ.Κ.Α. κατανοώντας τις ανάγκες των χρηστών ιατρών, ανέλαβε τη δέσμευση για
\r\n την υλοποίηση νέας βελτιωμένης έκδοσης εφαρμογής σε πιο εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον
\r\n για την καταχώρηση παραπεμπτικού η οποία θα ολοκληρωθεί εντός μίας περίπου εβδομάδας
\r\n (έως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου).
\r\n Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό
\r\n κλίμα, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας από πλευρά του Π.Ι.Σ. η οποία θα
\r\n συνεδριάζει κάθε μήνα με τα στελέχη της Η.ΔΙ.Κ.Α και θα είναι αρμόδια για τη στενή
\r\n παρακολούθηση των αλλαγών στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σκοπός της
\r\n ομάδας εργασίας θα είναι ο εντοπισμός τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν από τις
\r\n αλλαγές στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η κατάθεση προτάσεων και
\r\n παρατηρήσεων για την πιο εύχρηστη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος από
\r\n τους χρήστες γιατρούς.
\r\n Τέλος, η Η.ΔΙ.Κ.Α. δήλωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για αυτήν να προσφέρει στους
\r\n χρήστες του συστήματος πιο φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας και πάντοτε εντός των
\r\n πλαισίων που ορίζει η νομοθεσία".

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΗΔΙΚΑ: «Εφαρμόζουμε μηχανογραφικά τους νόμους»! Τι απαντά για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

\r\n Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

\r\n

\r\n Εμείς εφαρμόζουμε μόνο μηχανογραφικά τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση απαντά η ΗΔΙΚΑ μετά το σάλο που προκλήθηκε στον ιατρικό κόσμο από την ενσωμάτωση νέων κανόνων συνταγογράφησης.

\r\n

\r\n
\r\n  

\r\n

\r\n Ειδικότερα, σάλος έχει προκληθεί στην ιατρική κοινότητα μετά την υποχρεωτική αναγραφή δίπλα από κάθε εξέταση του ICD10 με τη διάγνωση. Από το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου προκλήθηκε αναστάτωση γιατί εκτός των άλλων «έπεσε» και το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Δείτε ΕΔΩ τι αποκάλυψε πρώτο το HealthReport.gr: «Έπεσε «μαύρο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση! «Χρεώνει» φάρμακα που δε χορηγήθηκαν»

\r\n

\r\n Το τεχνικό πρόβλημα ξεκίνησε ταυτόχρονα με την εφαρμογή των νέων κανόνων με συνέπεια να βγουν στα…κάγκελα οι γιατροί. Διαβάστε τι υποστηρίζουν οι γιατροί: «Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Και απλήρωτοι οι γιατροί και υπό κατάρρευση η ηλεκτρονική συνταγογράφηση!»

\r\n

\r\n Όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζήτησαν την άμεση απόσυρση των νέων δεδομένων από την ΗΔΙΚΑ που σχετίζονται με την υποχρεωτική αναγραφή του ICD10, τονίζοντας ότι δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τον κλάδο προηγουμένως.

\r\n

\r\n Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το τεχνικό ζήτημα που έκανε την ηλεκτρονική πλατφόρμα να «πέσει», δε σχετιζόταν τελικά με τους νέους κανόνες ICD10, όπως αποσαφηνίστηκε από σχετικό έλεγχο. Επρόκειτο για πρόβλημα Hardware, δικτύου στο «data center» στα κεντρικά της ΗΔΙΚΑ. Σχετιζόταν με τον έλεγχο ασφαλείας και αυτόματης κατανομής του φορτίου στους εικονικούς server.

\r\n

\r\n Η ΗΔΙΚΑ από την πλευρά της με επίσημη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι απλά εφαρμόζει μηχανογραφικά ότι προβλέπει ο νόμος, ενώ σημειώνει ότι οι γιατροί γνωρίζουν τα νέα δεδομένα με το ICD10 καθώς έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο σχετική υπουργική απόφαση.

\r\n

\r\n Επισημαίνει μάλιστα η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ ότι είχε προηγηθεί εκτενής διάλογος με τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να συμφωνήσουν τα όργανα των γιατρών.

\r\n

\r\n Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείες του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

\r\n

\r\n «Οι πρόσφατες αλλαγές στην Η/Σ καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στη με αριθ. πρωτ. Γ3γ/40426/5-7-2016 (ΦΕΚ 2221/Β’/18-7-2016) υπουργική απόφαση με θέμα: «Κανόνες Παραπομπής Διαγνωστικών Εξετάσεων» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την με Αριθμ. Γ3γ/οικ.56177 – ΦΕΚ B 2324 – 27.07.2016 υπουργική απόφαση.

\r\n

\r\n Επομένως, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση θεσμικού ιατρικού οργάνου δεν ισχύει, δεδομένου ότι η ιατρική κοινότητα έχει ενημερωθεί από τον Ιούλιο του 2016 με το σχετικό ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

\r\n

\r\n Υπό αυτή την έννοια δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλώνονται σε τέτοιο βαθμό αντιδράσεις κάθε φορά που η ΗΔΙΚΑ ευθυγραμμίζει την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με ό,τι ο νόμος ορίζει.

\r\n

\r\n Επιπλέον, σύμφωνα με την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τον Μάρτιο ήδη έχουν γίνει σχετικές συναντήσεις ανάμεσα στον ΕΟΠΥΥ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποί τους έχουν ενημερωθεί, έχουν εξετάσει και έχουν συμφωνήσει για την εφαρμογή των κανόνων.

\r\n

\r\n Επιπλέον, εκτενής σχετική συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα τόσο στον σχετικό τύπο όσο και στο ειδικό forum της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (μέσω του οποίου ενημερώνονται οι τρίτοι κατασκευαστές λογισμικού προκειμένου να προσαρμόσουν τα συστήματά τους).

\r\n

\r\n Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. υλοποιεί μηχανογραφικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και στην προκειμένη περίπτωση υλοποιήθηκε η απαίτηση για συσχέτιση κάθε εξέτασης με την διάγνωση για την οποία συνταγογραφείται (ή για την οποία παραπέμπεται ο ασθενής), ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν στην συνέχεια ο πρώτος κανόνας παραπομπής με βάση το ICD10 και την ειδικότητα (όπως περιγράφεται και στο Παράρτημα Α του σχετικού ΦΕΚ) αλλά και ο επόμενος κανόνας για το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και ICD-10.

\r\n

\r\n Έχουμε δηλαδή προς το παρόν μερική μόνο ενεργοποίηση των κανόνων που έχουν προδιαγραφεί στην υπουργική απόφαση καθώς η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης όλων των «κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων» είναι η 1η Νοεμβρίου 2016.

\r\n

\r\n Είναι προφανές πως καμία αυθαιρεσία από πλευράς Η.ΔΙ.Κ.Α. δεν έχει υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα και είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατό να έχουν ελλιπή και μονομερή ενημέρωση θεσμικοί φορείς όπως η Ομοσπονδία Ιατρών ΠΕΔΥ και ο ΙΣΑ όταν έχει υπάρξει όλη η δημοσιότητα που προαναφέρθηκε.

\r\n

\r\n Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), θα εξακολουθήσει με συνέπεια να διαδραματίζει επιτελικό ρόλο στο χώρο της η-υγείας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και τις υλικές υποδομές που διαθέτει, και είναι στη διάθεση κάθε θεσμικού φορέα για συνεργασία και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνται ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα «εθελοντικού αιφνιδιασμού» του χώρου της Υγείας».

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας με αντιγραφή από την οθόνη, χειρόγραφα!

\r\n

\r\n

\r\n Τα προβλήματα στην διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τέθηκαν επί τάπητος σε ημερίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας
\r\n Στο τέλος Οκτωβρίου θα συσταθεί από το υπουργείο Υγείας το Δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο θα λειτουργεί υπό το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ).

\r\n

\r\n Στο μεταξύ, για την ηλεκτρονική διαχείριση των πληροφοριών που θα συλλέγονται από την κατάρτιση μητρώων ασθενών και ασθενειών, αλλά και από τη διαμόρφωση του ατομικού φακέλου υγείας, συγκροτήθηκαν τέσσερις υποομάδες, για τον καθορισμό πλαισίου υποστήριξης της ΗΔΙΚΑ, τη διαλειτουργικότητα, την ενοποίηση του περιβάλλοντος στο οποίο συνταγογραφούν οι γιατροί ηλεκτρονικά και την κατάρτιση ηλεκτρονικού φακέλου υγείας υπό τη διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Υγείας.

\r\n

\r\n Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Βασίλης Θεοδώρου, διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας με θέμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας & Διαλειτουργικότητα».
\r\n Στην ομιλία του, ο κ. Θεοδώρου, σημείωσε ότι "χωρίς ενιαία μητρώα ασθενών, δεν μπορούμε να μιλάμε για ατομικό φάκελο ασθενούς.

\r\n

\r\n Για την κατάρτισή τους, χρειάζεται η συμμετοχή της ΗΔΙΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και η σύσταση των κατάλληλων θεσμικών οργάνων, καθώς επίσης και η προτυποποίηση κάθε πληροφοριακής βαθμίδας".

\r\n

\r\n Καθοριστικό στοιχείο στη διαδικασία συλλογής και χρήσης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στους φακέλους των ασθενών, είναι η προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, αλλά και του πολίτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στους φτωχούς και αποκλεισμένους.

\r\n

\r\n Σημείωσε ακόμη ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των γιατρών στο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά και η βελτίωση της αντίληψης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στην χρήση των ψηφιακών μέσων στην υγεία, ενώ τόνισε ιδιαίτερα πως τα στοιχεία θα πρέπει να τηρούνται σωστά.

\r\n

\r\n ΗΔΙΚΑ

\r\n

\r\n Από την πλευρά της ΗΔΙΚΑ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τάγαρης, σημείωσε πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καλύπτει τον ΕΟΠΥΥ, το ΤΥΠΕΤ, το ταμείο υγείας της ΕΥΔΑΠ, ενώ γίνονται ήδη κι άλλες συζητήσεις με άλλα ταμεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το σύστημα, καθώς σήμερα καλύπτεται μέσω της εφαρμογής, το 98% της χώρας.

\r\n

\r\n Ήδη λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό «περιβάλλον» για τους γιατρούς, ένα για τους φαρμακοποιούς και ένα τρίτο για τα ηλεκτρονικά ραντεβού, μέσω των οποίων γίνεται η οργάνωση με τα τηλεφωνικά κέντρα.

\r\n

\r\n Πάνω στο σύστημα αυτό θα στηριχθεί και η εθνική υποδομή για την ηλεκτρονική διασύνδεση του συστήματος υγείας, προκειμένου να λειτουργήσουν τα υπό κατάρτιση Μητρώα Ασθενών και Ασθενειών, να δημιουργηθεί συνοπτικό ιστορικό του ασθενή και στη συνέχεια να μετεξελιχθεί σε Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

\r\n

\r\n Τα πλεονεκτήματα από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνουν βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών, δημιουργία βάσεων δεδομένων με «ζωντανά» και μετρήσιμα δεδομένα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καλύτερη αξιοποίηση των πόρων (ανθρώπινων και φυσικών), αξιοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, μείωση της γραφειοκρατίας, περιστολή δαπανών, υποστήριξη πολιτικής για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και εξασφάλιση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη λειτουργία του συστήματος.

\r\n

\r\n Αντιγραφή από την οθόνη!

\r\n

\r\n Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στελέχη εταιριών πληροφορικής που έχουν αναλάβει την εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων στα νοσοκομεία, επεσήμαναν την ανάγκη προτυποποίησης των διαδικασιών και απλούστευσής τους, δεδομένου ότι υπάρχει η ιατρική γνώση για τη διαχείριση του κάθε περιστατικού. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αποτύπωση της διαχείρισης αυτής, σε προτυποποιημένες διαδικασίες, ώστε εξ΄ αρχής να αποτυπώνονται σωστά τα δεδομένα, με τον απλούστερο τρόπο.

\r\n

\r\n Ως παράδειγμα δόθηκε η περίπτωση έγκρισης ακτινοθεραπευτικών σχημάτων, για τα οποία χρειάζεται η συμπλήρωση 50 πεδίων προκειμένου να εγκριθούν οι αγωγές, με αποτέλεσμα το σύστημα να εξυπηρετείται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα (προκειμένου να δικαιολογηθούν τα τιμολόγια από τον ΕΟΠΥΥ), ενώ στα δημόσια νοσοκομεία, η καταγραφή δεν τηρείται.
\r\n Αντίστοιχα, επισημάνθηκαν γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου, όπου για παράδειγμα, προβλέπεται ειδική ομάδα καταγραφέων, η οποία μεταβαίνει στα νοσοκομεία, για να αντιγράψει χειρόγραφα (!) τα στοιχεία που έχουν τηρηθεί από το νοσοκομείο για κάθε ασθενή, προκειμένου στη συνέχεια οι καταγραφείς, να «περάσουν» τα στοιχεία στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών!

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Χρόνια προβλήματα στο σύστημα υγείας προς ... ηλεκτρονική επίλυση

\r\n

\r\n

\r\n Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης, επισημαίνει τα «αγκάθια» που ανακύπτουν στη διαδικασία ανάπτυξης της ηλεκτρονικής υγείας για τα μητρώα ασθενών και τον φάκελο ασθενούς
\r\n Άλυτα παραμένουν βασικά προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας τα οποία σχετίζονται τόσο με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, όσο και με το κόστος των υπηρεσιών.

\r\n

\r\n Το γεγονός αναδεικνύεται τώρα με την προσπάθεια ανάπτυξης Μητρώων Ασθενών και Ασθενειών, αλλά και με την κατάρτιση ιατρικού φακέλου ασθενούς.

\r\n

\r\n Στα προβλήματα που εντοπίστηκαν από την νέα διαδικασία που προωθείται, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης, μιλώντας στο συνέδριο Healthworld.

\r\n

\r\n Ο κ. Τάγαρης, επισήμανε ότι από τη διαβούλευση με τις Ιατρικές εταιρείες για την ανάπτυξη των Μητρώων Ασθενών και Ασθενειών διαπιστώθηκε ότι το 10λεπτο του ραντεβού γιατρού – ασθενούς επαρκεί μόνο για την εισαγωγή των δεδομένων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πάγιο πρόβλημα που θέτουν περισσότερο από 20 χρόνια οι ιατρικές ενώσεις, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την εξέταση των ασθενών.

\r\n

\r\n Αντίστοιχα, ο ιατρικός φάκελος που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί προκαλεί μια σειρά από κόστη στο σύστημα, με επαναλήψεις εξετάσεων κλπ. Τώρα, η διαδικασία κινήθηκε ανάποδα, με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να καλείται να δημιουργήσει τον Φάκελο Υγείας Ασθενούς, χωρίς να έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

\r\n

\r\n Στην τρέχουσα συγκυρία, διαπιστώθηκε επίσης πρόβλημα με λάθος δεδομένα και αποτελέσματα εξετάσεων στα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ), λανθασμένη χρήση του συστήματος με παραπεμπτικά που εμφανίζουν σαν διάγνωσητο πρόβλημα προς διερεύνηση, καθώς επίσης και θέμα με την πρόσβαση στα big data.
\r\n
\r\n Ο κ. Τάγαρης υπογράμμισε την προσπάθεια ανάπτυξης ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης «υψηλής απόδοσης», που θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

\r\n

\r\n Διασφάλιση της πρόσβασης στο σύστημα και της υγείας του ασθενή
\r\n Εκσυγχρονισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης
\r\n Έλεγχος και περιστολή δαπανών
\r\n Αυτοματοποίηση διαδικασιών και ποιότητα υπηρεσιών
\r\n Στην αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας, η ΗΔΙΚΑ μπορεί να συμβάλει στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας με:

\r\n

\r\n Ενημέρωση με το αποτέλεσμα της πορείας του παραπεμπτικού (εκτελέστηκε, ακυρώθηκε, μεταβλήθηκε…)
\r\n Ενημέρωση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και «κλειδωμένες» τιμές στα ΘΠΣ (Οι τιμές των εξετάσεων περιλαμβάνονται στους αλγορίθμους που προσδιορίζουν το βήμα της θεραπευτικής αγωγής του ασθενή και κατά συνέπεια και τις δραστικές ουσίες που πρέπει να λάβει)
\r\n Αξιοποίηση χρήση συστήματος συνταγογράφησης για αναλώσιμα και γαληνικά σκευάσματα και παρακολούθηση της εκτέλεσης, που σήμερα γίνεται με χειρόγραφες συνταγές
\r\n Ηλεκτρονική Θεώρηση Συνταγών Παραπεμπτικών
\r\n Ενημέρωση ασφαλισμένου για συνταγογράφηση που γίνεται στον ΑΜΚΑ του
\r\n Δημιουργία Μητρώων Ασθενών
\r\n Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ασθενή (ΑΗΦΥ)
\r\n
\r\n Σήμερα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας, τα Διαδικτυακά ραντεβού, τα Μητρώα Χρονίως Πασχόντων και το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης για τα οποία αρμοδιότητα έχει η ΗΔΙΚΑ, η Ηλεκτρονική Εκκαθάριση Υπηρεσιών Υγείας και ο Ασφαλιστικός Φάκελος ασθενούς, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ, οι Ηλεκτρονικές Προμήθειες και οι Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής / Τηλεφροντίδας.

\r\n

\r\n Οι υφιστάμενες υπηρεσίες παρέχουν:

\r\n

\r\n Έλεγχο της Ασφαλιστικής Ικανότητας: Δεν απαιτείται θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας (σύστημα «ΑΤΛΑΣ»)
\r\n Διαδικτυακά ραντεβού: προσφέρουν στον ασθενή ευκολία και ταχύτητα πρόσβασης, διαφάνεια και οικονομία
\r\n Άμεση πρόσβαση του γιατρού στο φαρμακευτικό ιστορικό ασθενούς μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
\r\n Άμεση πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων ασθενούς μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
\r\n
\r\n Στο «άμεσο» μέλλον προβλέπεται:

\r\n

\r\n Πρόσβαση από τον πολίτη στα διαδικτυακά ραντεβού
\r\n Μητρώα Ασθενών και Ασθενειών
\r\n Πρόσβαση του πολίτη στο φαρμακευτικό του ιστορικό (βιβλιάριο)
\r\n Δημιουργία συνοπτικού ιστορικού ασθενή (NCP eHealth)
\r\n Συγκατάθεση Ασθενή για πρόσβαση στα δεδομένα του (NCP eHealth)
\r\n Δημιουργία Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου
\r\n
\r\n Όλα αυτά θα επιφέρουν μια σειρά πλεονεκτήματα, που για το σύστημα υγείας και ασφάλισης σημαίνουν:

\r\n

\r\n Βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών.
\r\n Δημιουργία βάσεων δεδομένων με «ζωντανά» και μετρήσιμα δεδομένα για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων
\r\n Καλύτερη αξιοποίηση των πόρων (ανθρώπινων και φυσικών)
\r\n Αξιοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών
\r\n Μείωση της γραφειοκρατίας
\r\n Περιστολή δαπανών
\r\n Υποστήριξη ελεγκτικών μηχανισμών μέσω άμεσου καθολικού και όχι δειγματοληπτικού ελέγχου των δεδομένων
\r\n Υποστήριξη πολιτικής για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες
\r\n Εξασφάλιση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη λειτουργία του συστήματος.
\r\n Παράλληλα, για τους ασφαλισμένους, θα εξασφαλίσουν:

\r\n

\r\n Διαφάνεια , ενημέρωση και οικονομία
\r\n Διαχρονική ηλεκτρονική καταγραφή πληροφοριών για την ασφάλιση και υγεία του
\r\n Απλούστευση διαδικασιών με ταυτόχρονη μείωση απαιτούμενου χρόνου και κόστους μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών
\r\n Δυνατότητα πρόσβασης στα ασφαλιστικά και ιατρικά του δεδομένα
\r\n Χορήγηση θεραπείας επί τη βάσει συννοσηρότητας, κοινωνικού προφίλ και συνολικού ιστορικού
\r\n Χρήση συγκεντρωτικών στοιχείων των ασθενών, σε ανωνυμοποιημένη μορφή, για την κλινική έρευνα και επιδημιολογικές μελέτες.  

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Ανακοίνωση ΗΔΙΚΑ: Μηδενική συμμετοχή για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ

\r\n

\r\n

\r\n Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν.4411/2016 οι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση το άρθρο 92 του ν.4387/2016 παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, καθώς και τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας τους, λαμβάνουν τα φάρμακα με μηδενική συμμετοχή. Ως εκ τούτου, και έως την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ την 1/1/2020, για τους ασθενείς αυτούς οι ιατροί θα πρέπει να επιλέγουν ποσοστό 0% κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Νοέμβριος 2017
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ