ΗΔΙΚΑ

Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες

Δέσμη μέτρων ώστε οι γιατροί να συνταγογραφούν με συγκεκριμένους κανόνες θεσπίζει το υπουργείο Υγείας το 2019, προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη που έχει εκτοξευθεί στα ύψη.Γι αυτό σε μια προσπάθεια να μειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση που αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας όμως και τους ασθενείς συχνά να προμηθεύονται φάρμακα χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζονται, έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρμόζεται από το υπουργείο Υγείας ένα σύστημα ελέγχου των συνταγών που εκδίδονται.


Ήδη έχουν καταρτισθεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για πολλές ασθένειες, ενώ σκοπός είναι να καλυφθούν σχεδόν όλες οι παθήσεις.

Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης είναι προκαθορισμένα βήματα που πρέπει να ακολουθεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας στη θεραπεία των ασθενών.

Ειδικότερα οι γιατροί με τα νέα πρωτόκολλα θα πρέπει πριν συνταγογραφήσουν κάποια φάρμακα να τηρούν μια σειρά στη θεραπεία των ασθενών αλλά και κάποιες οδηγίες. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ πως λειτουργούν τα πρωτόκολλα: «Νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης για την πνευμονική υπέρταση! Όλες οι οδηγίες»

 

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δίνονται πρώτα παλαιότερα και δοκιμασμένα φάρμακα, πριν η αγωγή γίνει με σύγχρονα σκευάσματα πιο ακριβά.
Μάλιστα οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους γιατρούς και έχουν περάσει και στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, έχουν μελετηθεί και προταθεί από ειδικές επιστημονικές επιτροπές ώστε τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται να στηρίζονται στα διεθνή δεδομένα για την κάθε ασθένεια.

Με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιδιώκεται ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του ελέγχου των συνταγών. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνταγών έχει εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2014 εκδίδονταν 4,5 εκατ. συνταγές το μήνα, τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν εκτιναχθεί κοντά στα 6 με 6,5 εκατ. συνταγές το μήνα.

 

Τους επόμενους μήνες πάντως αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλα πρωτόκολλα συνταγογράφησης που θα αφορούν και άλλα νοσήματα, αφού προηγουμένως εγκριθούν τόσο από επιστημονική επιτροπή όσο και από την ειδική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Έλλειψη στρατηγικού σχεδίου στην ηλεκτρονική υγεία

Ανεξάντλητη «πηγή» λύσεων για τη βελτίωση τις πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όσο και εξοικονομήσεων, οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται δειλά-δειλά και στην Υγεία στη χώρα μας, με πρωτοπόρο τον ΕΟΠΥΥ που τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί τεχνικά και ψηφιακά εργαλεία όλο και περισσότερο. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στη χρήση νέων τεχνολογιών στην υγεία. Θέμα το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο τελευταίο πάνελ του 9th Pharma & Health Conference.
Σύμφωνα με το Θεοφάνη Ρηγάτο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, «έχουν γίνει φοβερά έργα στον ΕΟΠΥΥ». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο real time έλεγχο των υποβολών που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 5 κλινικές και λειτουργεί κανονικά, στο μητρώο για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στον Ασφαλιστικό Φάκελο, στον οποίο ο πολίτης μπορεί να δει και να απορρίψει παροχές, καθώς επίσης και να εκτυπώσει βεβαιώσεις που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ. «Ο πολίτης θα πρέπει να συμμετέχει και να μιλά για το τι βρήκε στο φάκελό του», τόνισε σχετικά. Ειδική περίπτωση για τον κ. Ρηγάτο αποτελεί η ψηφιακή εξέλιξη των νοσοκομείων, όπου τα πράγματα προχωρούν πιο αργά.

Στα βασικά εμπόδια των προσπαθειών συνολικής ψηφιοποίησης ο Ειδικός Συνεργάτης του υπουργού Υγείας, Γιώργος Στεφανόπουλος, «βλέπει» την απουσία κωδικοποίησης και της έννοιας της διαλειτουργικότητας. Όπως διευκρίνισε, βέβαια, «το 40% των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων έχουν παραδοθεί». Ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι 5 νέα έργα είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων ο φάκελος ασθενή και το σύστημα της αιμοδοσίας.

Όπως ανέφερε, «δυσκολίες αναμένεται να συναντήσουν για παράδειγμα τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια για την ηλεκτρονική διαχείριση των εξετάσεων». Επισήμανε δε πως στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ήταν ένα μεγάλο βήμα, «ένα μέρος της διόρθωσης είναι το ότι η πληροφορία καταγράφεται αλλά δεν φτάνει». Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στη σύνδεση του Ευαγγελισμού και του Λαϊκού Νοσοκομείου με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Μονάδων Υγείας. «Η ευφυΐα και η λειτουργικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Όμως επειδή οι πόροι δεν βρίσκονται εύκολα, πρέπει να πάρεις μια απόφαση» διευκρίνισε. «Ξεκινώντας από τα 2 εκατ. ευρώ θεωρώ ότι είναι ένα έργο βάσης», πρόσθεσε.

Για τον Kωνσταντίνο Καγγελίδη, Πρόεδρο του Σύνδεσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Ιδρυτή και COO της «Γνώμων» Πληροφορικής ΑΕ, η πληροφορική γενικά είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα. Εκτίμησε, δε, ότι η αγορά πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί. «Γιατί να παίρνουμε κεντρικές αποφάσεις σαν κοινωνία γι’ αυτά τα θέματα;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Ας κριθεί κάθε διοικητής. Φτιάχνουμε δικά μας έργα και δεν αφήνουμε τους μικρούς να λειτουργήσουν σε αυτό το οικοσύστημα».

Κατά τον ίδιο, τα δεδομένα υγείας θα έπρεπε να τα παίρνει ο ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, χρειάζεται επένδυση στην τεχνολογία, στην εξειδίκευση, καλύτερη διαχείριση των πόρων. «Εμείς δίνουμε λύσεις σε αγορές όπως το εξωτερικό (Μάλτα, Ιταλία, κλπ). Ο ανταγωνισμός αυτών των χωρών θα μας ξεπεράσει και η χώρα θα υποφέρει», κατέληξε.

«Η πληροφορία υπάρχει για να τυπωθεί. Ηλεκτρονική για να περάσει σε ένα άλλο σύστημα δεν υπάρχει παρά μόνο στα νοσοκομεία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Κουναλάκης, Γενικός Ιατρός. Όπως εξήγησε, οι γιατροί δεν εναντιώθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά στα προβλήματα των συστημάτων. Βασικό αγκάθι για τον κ. Κουναλάκη είναι ότι «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική». «Είναι 3 με 4 εταιρίες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτοί δεν έχουν κληθεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουν για μια κοινή κωδικοποίηση», σημείωσε.

Για τον Κωνσταντίνο Πανουτσόπουλο, Healthcare Consulting Manager της Roche Diagnostics Hellas, τα συνεργαζόμενα τμήματα των νοσοκομείων θα πρέπει παράσχουν τις πληροφορίες, για να βλέπουμε αν η εφαρμογή είναι επιτυχής ή όχι. Γι’ αυτό, εξήγησε, εδώ η διαλειτουργικότητα των συστημάτων κι η χαρτογράφηση των διαδικασιών είναι πολύ σημαντικές.

«Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στην πορεία τους για αποδοτική λειτουργία, αειφόρο ανάπτυξη και μετασχηματισμό της υγειονομικής φροντίδας, η Roche, απαντά με Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Υγείας» τόνισε. Ενδεικτική είναι η βελτιστοποίηση του κλινικού μονοπατιού των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Νοσοκομείο Juan Ramón Jiménez της Ισπανίας, η οποία επέφερε ετήσια εξοικονόμηση 1,5 εκ. ευρώ για το Νοσοκομείο, μείωση του ποσοστού των επανεισαγωγών κατά 64% και μείωση του ποσοστού επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά από 17% στο 4%.

ΠΗΓΗ:https://www.iatropedia.gr/

 

Τέλος στις συνταγές τριών φαρμάκων από το επόμενο δεκαπενθήμερο

Οι συνταγές θα μπορούν στο εξής να περιλαμβάνουν όλα τα φάρμακα που χρειάζεται ο κάθε ασθενής

Άρση του περιορισμού για συνταγογράφηση μέχρι τριών φαρμάκων ανά συνταγή, προετοιμάζει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ για τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Το μέτρο είχε εξαγγελθεί, έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης και πλέον η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη για την νέα εφαρμογή που δεν θα περιορίζει τη συνταγογράφηση σε τρία μόνο φάρμακα, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η άρση του περιορισμού θα αποτελέσει ελάφρυνση για τους ασφαλισμένους περίπου 20 εκ. ευρώ, καθώς οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν και 1 ευρώ επιπλέον για κάθε συνταγή που εκδίδεται.

Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα των συνταγών υπολογίζεται σε 6 εκ. το μήνα, με μια μικρή αύξηση να παρουσιάζεται γύρω από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα και Πάσχα) και το καλοκαίρι (πριν τις διακοπές), όπου οι χρονίως πάσχοντες φροντίζουν για την αγορά των φαρμάκων που θα χρειαστούν στις περιόδους αυτές.

Έτσι, με τη χρέωση του 1 ευρώ ανά συνταγή, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 70 εκ. ευρώ το χρόνο, ποσό που τώρα θα μειωθεί, όχι όμως πολύ σημαντικά, καθώς ο μεγάλος όγκος των συνταγών, συνήθως περιλαμβάνουν ένα με δύο φάρμακα, σύμφωνα με παράγοντες της ΗΔΙΚΑ.

Δεκαπέντε ημέρες πριν την εφαρμογή της άρσης, η ιατρική κοινότητα δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη αλλαγή, ενώ τα φαρμακεία προετοιμάζονται, κάνοντας χρήση του νέου λογισμικού που διαθέτουν οι εταιρίες - πάροχοι, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας τους με την ΗΔΙΚΑ.

Από την εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται και να φανεί ο πραγματικός αριθμός συνταγών που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι, ενώ οι τελευταίοι θα δεχθούν και μια κάποια ελάφρυνση, αφού δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν δύο και τρία ευρώ - κατά περίπτωση - για την φαρμακευτική τους κάλυψη.

Από την άλλη πλευρά θα είναι πιο εύκολος ο έλεγχος των συνταγών, αφού θα είναι πιο άμεσα ορατό το προφίλ του κάθε ασθενή, αλλά και το προφίλ συνταγογράφησης του κάθε γιατρού, αν και το μέτρο είναι δυνητικό και όχι υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο γιατρός επιλέξει την ξεχωριστή έκδοση συνταγής για τέσσερα ή περισσότερα φάρμακα, θα μπορεί να το κάνει.

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Κάθε μήνα εκδίδονται 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ - kathimerini.gr


Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε προηγμένες χώρες, πλην της Ελλάδας, δίνουν στους γιατρούς κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης, ώστε να προωθούν στους ασθενείς αρχικά θεραπείες χαμηλού κόστους.

Την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με στόχο τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτό γιατί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε προηγμένες χώρες πλην της Ελλάδας, δίνουν στους γιατρούς κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης, ώστε να προωθούν στους ασθενείς αρχικά θεραπείες χαμηλού κόστους. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτές δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικές, οι γιατροί μπορούν να εγγράψουν στους ασθενείς πιο εξειδικευμένες, συνήθως, υψηλότερου κόστους θεραπείες. Αυτό αποτελεί, λοιπόν, μια μορφή εξορθολογισμού της συνταγογράφησης.

Το μέτρο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα μπορούσε, κατά τη φαρμακοβιομηχανία, να «βάλει φρένο» στην υπερσυνταγογράφηση, δεδομένου ότι κάθε μήνα εκδίδονται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ περίπου 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων, «με αποτέλεσμα να εκδίδονται κάθε χρόνο γύρω στις 80 εκατ. συνταγές», σημειώνει στην «Κ» παράγων της αγοράς.

Παράλληλα, παρότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί, από το 2009 έως το 2017, κατά τουλάχιστον 62%, ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται ανά μήνα το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 44%. Ετσι ο αριθμός τους από 4,5 εκατ. το 2009 ανήλθε στις 6,5 εκατ. συνταγές μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο και ήδη το υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει προς διαβούλευση περίπου 60 θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, περίπου το ήμισυ εξ αυτών, γύρω στα 30, βρίσκεται σε φάση ένταξης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουν να ψηφιοποιούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθότι αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στον έλεγχο της δαπάνης αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς», επισημαίνει πηγή της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είχε τεθεί προς συζήτηση ήδη από το 2010, και τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες για την ένταξή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει εκπρόσωπος πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, «έχει γίνει προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες προώθησης και εφαρμογής τους, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν μπορούν να παρακαμφθούν». Ετσι, εκπρόσωποι του κλάδου προβληματίζονται για το κατά πόσον ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί πέραν του πρωτοκόλλου, δηλαδή πόσο δεσμευτική είναι για τους γιατρούς η εφαρμογή του.

Μια άλλη παράμετρος η οποία θα εξασφάλιζε, κατά τις φαρμακευτικές εταιρείες, την αποτελεσματική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι και η ανάπτυξη παράλληλα ενός μητρώου ασθενών, ενός ηλεκτρονικού φακέλου που θα αναλύει το ιστορικό του κάθε ασθενούς, σε συνδυασμό μάλιστα με τις διαγνωστικές του εξετάσεις. Για αυτό και παράγοντες του κλάδου εντοπίζουν κάποια κενά κατά τη διαδικασία εφαρμογής των πρωτοκόλλων, ενώ θεωρούν ότι υπάρχει καθυστέρηση ένταξή τους στο σύστημα, σε σύγκριση μάλιστα με τον όγκο των συνταγών που εκδίδονται μηνιαίως. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των πρωτοκόλλων αποτελούσε πάγιο αίτημα από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, δεδομένου ότι, λόγω υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης, η συμμετοχή της φέτος εκτιμάται ότι θα υπερβεί συνολικά το 1,3 δισ. ευρώ (clawback και rebate) έναντι 1,2 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε πέρυσι.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ηλεκτρονικά ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέσω της ΗΔΙΚΑ

Αντωνόπουλος Γιώργος - dikaiologitika


Ξεκίνησε η Πρόσβαση πολιτών στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ και πλέον τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ γίνεται μέσω

Η πρόσβαση στην εφαρμογή e-Ραντεβού της ΗΔΙΚΑ, γίνεται πλέον μέσω του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο εφαρμογών για τον πολίτη.

Μέσω του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκτάτε πρόσβαση στις εφαρμογές:

Οικογενειακού Ιατρού
Ηλεκτρονικών Ραντεβού
Συγκατάθεσης
Ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας (ΗΦΥ)
PIN

Οικογενειακός Ιατρός

Ο οικογενειακός ιατρός είναι μια νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ. Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό. Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να δηλώσετε τον οικογενειακό ιατρό της επιλογής σας.

Για την πρόσβαση απαιτείται συνθηματικό TAXISNET.

Ηλεκτρονικά Ραντεβού

Μέσω της εφαρμογής μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα και να διαχειριστείτε όλα τα ραντεβού που έχετε κλείσει στις παραπάνω Μονάδες Υγείας.

Για την πρόσβαση απαιτείται συνθηματικό TAXISNET.

Συγκατάθεση

Μέσω της εφαρμογής Συγκατάθεσης μπορείτε να ορίσετε δικαιώματα για το ποιος ιατρός θα έχει πρόσβαση και σε ποια ενότητα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σας.

Για την πρόσβαση απαιτείται συνθηματικό ή κωδικός eIDAS.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, ο πολίτης αποκτά πρόσβαση στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (ΑΗΦΥ) του, ο οποίος εμπλουτίζεται από πηγές δεδομένων, όπως η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, δεδομένα νοσηλείας σε Μονάδες δευτεροβαθμιας περίθαλψης, από επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς και από τον Οικογενειακό Ιατρό.

Για την πρόσβαση απαιτείται συνθηματικό ή κωδικός eIDAS.

PIN

Ο κωδικός PIN είναι ένας τετραψήφιος αριθμός, τον οποίο μπορείτε να δώσετε στον ιατρό σας, ώστε να έχει πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας με τη συγκατάθεση σας.

Μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό σας ελεύθερα οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε.

Για την πρόσβαση απαιτείται συνθηματικό ή κωδικός eIDAS.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

Έτοιμα 23 θεραπευτικά πρωτόκολλα - Άλλα οκτώ σε αναμονή

Ο γ.γ. υγείας επισημαίνει την εφαρμογή τους για λόγους ορθής κλινικής πρακτικής

Στην ανάρτηση 23 θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καταγράφοντας έτσι την υλοποίηση της σχετικής μνημονιακής απαίτησης, αν και για την αποτελεσματικότερη περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ο στόχος είναι να καταρτισθούν τουλάχιστον 70 πρωτόκολλα συνολικά.

Σε μήνυμά του ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Γιώργος Γιαννόπουλος αναφέρει ότι προγραμματίζεται η διασύνδεση των πρωτοκόλλων αυτών με το σύστημα κλειστών νοσηλίων των νοσοκομείων, η ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του ιατρικού ιστορικού, η ανάπτυξη του Φακέλου Ασθενή και η δημιουργία Μητρώων Χρονίων Παθήσεων, για την καλύτερη διαχείριση των ασθενειών από το σύστημα και την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι "το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προς όφελος του Πολίτη. Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια διασφάλισης της ταχύτερης διάγνωσης, της βέλτιστης θεραπείας, της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των ασθενών αλλά και της πλέον αποδοτικής διαχείρισης των πόρων για την υγεία, έχει προχωρήσει από τον Μάιο πέρυσι, σε ανασύσταση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την κατάρτιση και επεξεργασία των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.

Η Επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για την έγκριση και εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης στην κλινική πράξη, μέσω της ενσωμάτωσής τους στις ηλεκτρονικές εφαρμογές υγείας.

Παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, η ανάπτυξη και ενσωμάτωση στη συνταγογράφηση ενός συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, η ανάπτυξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή και η δημιουργία Μητρώων Χρονίων Παθήσεων.

Η σύνταξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασίστηκε στις εισηγήσεις των αντίστοιχων Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας αποτελούμενων από ιατρούς με αποδεδειγμένη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο.
Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τα εργαλεία αυτά ηλεκτρονικής υγείας ένα χρήσιμο βοήθημα για την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής, με στόχο την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας, αλλά και ένα εργαλείο συλλογής μεγάλων δεδομένων (big data) για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με πολιτικές υγείας".

Τα πρωτόκολλα
Στην ανάρτηση, περιλαμβάνονται 23 θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα ακόλουθα νοσήματα:

Ρευματολογικά 3 (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα),
Γαστρεντερικό 3 (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, γαστροπροστασία),
Λοιμώξεις 6 (βρογχίτιδα, ρινοκολπίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πνευμονία κοινότητας, λοιμώδη γαστρεντερίτιδα, ουροποιητικού),
Διαβήτη 6 (ΣΔτΙ, ΣΔτΙΙ, ΣΔΚ, νεογνικό, άλλων τύπων, υποϊνσουλιναιμία από ιατρικές πράξεις),
Δυσλιπιδαιμία,
Ψωρίαση,
Οστεοπόρωση και νόσο Paget,
Καρδιαγγειακά (για κολπική μαρμαρυγή),
Υπέρταση.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες οκτώ κατηγορίες νοσημάτων, που αφορούν οφθαλμολογικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, σπανίων παθήσεων, επώδυνων συνδρόμων, νεοπλασιών, αναπνευστικού, αιματολογικά. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Έρχονται 25 νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης φαρμάκων από 20 Ιουλίου! Ποιες ασθένειες θα αφορούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Κοντά στα 25 νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τις 20 Ιουλίου και μετά.


Την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δώσει το τελικό πράσινο φως ώστε τα 25 νέα πρωτόκολλα, που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις επιστημονικές εταιρείες, να περάσουν και στη συνταγογράφηση.

Έτσι η ΗΔΙΚΑ η εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα των συνταγών, θα εντάξεις τις νέες οδηγίες που θα πρέπει αμέσως μετά να ακολουθούν όλοι οι γιατροί.
Οι νέες συνταγογραφικές οδηγίες αφορούν σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η δυσλιπιδαιμία, νευρολογικά νοσήματα κ.α.

 

Οι γιατροί με τα νέα πρωτόκολλα θα πρέπει πριν συνταγογραφήσουν κάποια φάρμακα να τηρούν μια σειρά στη θεραπεία των ασθενών και κάποιες οδηγίες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη ώστε να δίνονται πρώτα παλαιότερα και δοκιμασμένα φάρμακα, πριν η αγωγή γίνει με σύγχρονα σκευάσματα πιο ακριβά.

 

Βέβαια η δαπάνη δεν αναμένεται να περιορισθεί δραστικά, αλλά όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr, θα εισαχθούν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τη θεραπεία των ασθενών.
Άλλωστε οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν με διάφορες παραμέτρους τα φάρμακα που θέλουν να χορηγήσουν, χωρίς να τους μπλοκάρει το ηλεκτρονικό σύστημα.Δήμητρα Ευθυμιάδου 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

60 θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ΗΔΙΚΑ ως το τέλος της χρονιάς

Επανεξετάζεται το μέτρο των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία

"Φρένο" στους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία και "γκάζι" στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, φαίνεται πως βάζει τώρα το υπουργείο Υγείας μετά τις έντονες αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας για το πρώτο θέμα, και τις προειδοποιήσεις για σειρά προβλημάτων που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπου στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έδειξαν με παραδείγματα τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν ενώ παράλληλα έθεσαν υπόψιν της επιτροπής στοιχεία που με βάση τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μπορεί να περικοπεί σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα, αντί να διακινδυνεύεται η φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.

Οι προβληματισμοί έγιναν κατ΄ αρχήν δεκτοί από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας που μετέχουν στην επιτροπή, τα οποία και συμφώνησαν να διερευνήσουν τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία σε επίπεδο ATC4.

Ως αντιστάθμισμα για την περιστολή της σπατάλης, το υπουργείο αποφάσισε την προώθηση μέχρι 60 θεραπευτικών πρωτοκόλλων ως το τέλος της χρονιάς, παρότι στα προαπαιτούμενα ο προβλεπόμενος αριθμός θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συνδέονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μόλις 20.

Μάλιστα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Υγείας προωθεί και την υποχρεωτική εφαρμογή των πρωτοκόλλων αυτών (των 60) και στα νοσοκομεία, καθώς προωθείται μέσω της ΗΔΙΚΑ η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τον έλεγχο και αυτού του μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το πρόβλημα βέβαια, παραμένει στο επίπεδο που έχουν οριστεί τα όρια της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με το υπουργείο να υπόσχεται αύξηση των ορίων σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ, γεγονός που υπολογίζεται στα 95 εκ. ευρώ περίπου. Από το ποσό αυτό, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται να διοχετεύσει τα μισά περίπου στα νοσοκομεία και τα άλλα μισά στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να καλυφθούν έτσι, περισσότερες ανάγκες νοσηλευομένων ασθενών, με σοβαρότερες ασθένειες, έναντι των ξεκάθαρα περιπατητικών ασθενών.

Τις δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο στη διάρκεια του Μαΐου, εκδόθηκαν 6.820.000 συνταγές για 3.300.000 ασφαλισμένους, γεγονός που αναλογεί σε λίγο παραπάνω από 2 συνταγές μηνιαίως ανά ασθενή (παραμένει ο περιορισμός αναγραφής μέχρι τριών φαρμάκων ανά συνταγή, εμποδίζοντας την δυνατότητα δημιουργίας προφίλ ασθενούς για να διαπιστωθεί αν και πού υπάρχει πολυφαρμακία).

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται λίγο λιγότερα από 230 εκ. ευρώ, οδηγώντας τη φαρμακοβιομηχανία να εκτιμά πως το clawback για φέτος θα κυμανθεί γύρω στα 600 εκ. ευρώ, ποσό δυσβάστακτο για τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρξουν μέτρα διασφάλισης της δραστηριοποίησής τους. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ αναστενάζουν - Μήπως η λύση είναι συνεποπτεία με το υπ. Υγείας;

Τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ αναστενάζουν - Μήπως η λύση είναι συνεποπτεία με το υπ. Υγείας;

Μία ακόμη μεγάλη ταλαιπωρία βίωσαν οι φαρμακοποιοί τις ημέρες του Πάσχα, αναφορικά με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλων εφαρμογών, το οποίο υπολειτουργούσε διαρκώς.


Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Και μπορεί κάποια στιγμή χθες Τρίτη του Πάσχα η ΗΔΙΚΑ να... ανέστησε το σύστημα όπως και το Μεγ. Σάββατο, ωστόσο το πρόβλημα όπως φαίνεται παραμένει και προβληματίζει.

Οι γιατροί φωνάζουν, το ίδιο πράττουν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποστείλουν σχετικό έγγραφο στον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιο Τάγαρη, αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που εμφανίστηκε στα συστήματα καθώς και στην εφαρμογή e dapy.

Έτσι, λογικό είναι να επανέρχονται οι σκέψεις περί συνεποπτείας της ΗΔΙΚΑ από το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε είναι κάτι που το αναφέρει χωρίς περιστροφές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, το υποστήριξε με θέρμη πριν λίγο καιρό, στη διάρκεια του συνεδρίου Health IT Conference 2018, στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασκόζος, είναι ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αποκτήσει ρόλο συνεποπτεύουσας αρχής ως προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, προσθέτοντας, πως στα σχέδια του Υπουργείου είναι η διαμόρφωση ενός σοβαρού περιβάλλοντος συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ανέφερε πως η χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας έχει μεγάλη αξία, καθώς μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών, αλλά και την πρόσβαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία. Ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι για να επιτύχει το σημαντικό εγχείρημα της ηλεκτρονικής υγείας, το οποίο υλοποιείται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, απαιτείται η συναίνεση και η ενεργή υποστήριξη των λειτουργών υγείας της χώρας.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές (Υπουργείο και Φορείς Υγείας) πρέπει να στηρίξουν αυτές τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, γιατί το σύνολο των σχεδιαζόμενων και σταδιακά εφαρμοζόμενων υπηρεσιών, θα βοηθήσει όλους και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των λειτουργών υγείας. Επίσης ο κ. Μπασκόζος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων πληροφορικής των νοσοκομείων. Ακόμη, επεσήμανε πως η ενίσχυση του ρόλου του πολίτη, η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και η διείσδυση των υπηρεσιών πληροφορικής του αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα νέα μέτρα θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των υγειονομικών φορέων.

Να θυμίσουμε ότι ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει προς τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, (προτάσεις χρηματοδοτούμενων δράσεων) που αφορούν σε πρώτη φάση πέντε οριζόντια έργα αναμόρφωσης των υπηρεσιών πληροφορικής στον τομέα της υγείας. Πρόκειται για τα εξής έργα:

1. Το Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Υγεία, ένα κομβικής σημασίας έργο, ώστε να μπορούν τα συστήματα που υπάρχουν σήμερα να καταφέρουν να «μιλούν την ίδια γλώσσα».

2. Τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

3. Την εγκατάσταση συστημάτων RIS-PACS σε όλες τις δημόσιες δομές φροντίδας υγείας.

4. Την ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης του συνόλου της Αιμοδοσίας στη χώρα μας.

5. Την Επέκταση του εφεδρικού PACS του ΕΔΕΤ και του νεφοϋπολογιστικού συστήματος για την υγεία, που λειτουργεί ήδη στην Κνωσό.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/ 

 

Περιοδεία ΗΔΙΚΑ στις ΥΠΕ για τη νέα ΠΦΥ

By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας άρχισαν να επισκέπτονται οι επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, ενόψει της πλήρους ανάπτυξης του νέου δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος είναι η διασφάλιση της λειτουργικής επάρκειας του πληροφοριακού συστήματος που θα αποτελέσει τον ηλεκτρονικό «σκελετό» της νέας ΠΦΥ.

Η αρχή έγινε από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, όπου οι άνθρωποι της ΗΔΙΚΑ επισκέφθηκαν την 1ηΤΟΜΥ στο Ηράκλειο. Κρήτη και Πάτρα είναι οι δύο περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί πιλοτικά η λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου, ο οποίος συμπληρώνει το ψηφιακό προφίλ της ΠΦΥ, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το eΡαντεβού κλπ. Στην Κρήτη παρουσιάστηκαν και οι νέες λειτουργικές δυνατότητες του συστήματος και οι οποίες θα είναι διαθέσιμες τόσο στους γιατρούς όσο και στους χρήστες των υπηρεσιών και οι οποίες σχετίζονται με την οργάνωση των ΤΟΜΥ, των οικογενειακών γιατρών κοκ.


Σήμερα οι επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ επισκέπτονται την Πάτρα, τη Μεγάλη Δευτέρα θα βρεθούν στην Αθήνα και την 1η ΥΠΕ, ενώ σχεδιάζουν να έχουν επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες μέσα στον Απρίλιο. Στο πλαίσιο των επισκέψεων εκτός από την ενημέρωση και την εκπαίδευση πάνω στο νέο σύστημα, οι άνθρωποι της ΗΔΙΚΑ ακούν παρατηρήσεις και λύνουν απορίες των χρηστών, ειδικά από την πιλοτική εφαρμογή σε Κρήτη και Πάτρα, ώστε να βελτιωθούν ή ακόμη και να αλλάξουν στοιχεία, αν αυτό απαιτείται. Στην πράξη, η πρώτη φάση για την πλήρη λειτουργία της νέας ΠΦΥ φαίνεται να ολοκληρώνεται και ξεκινάει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου σε όλες τις ΥΠΕ.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

Αλλάζει από 1η Απριλίου η διαδικασία των εργαστηριακών εξετάσεων για τους γιατρούς! Τι θα πρέπει να αναγράφουν

Γράφει: Μαρία Γλένη


Νέα πρόσθετα στοιχεία θα πρέπει να αναγράφουν από την 1η Απριλίου στα αποτελέσματα των εξετάσεων οι γιατροί

 

Με νέα διορθωμένη εγκύκλιό του ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος ορίζει ότι από την 1η Απριλίου οι γιατροί σε όλες τις απαντήσεις των παρακλινικών ελέγχων (αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικοί έλεγχοι, ιστολογικές/κυτταρολογικές εξετάσεις, κλπ) «που διενεργούνται και παραδίδονται (ηλεκτρονικό ή έντυπα) προς τους ασθενείς ή τους θεράποντες ιατρούς, θα αναγράφεται το πλήρες ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ του ιατρού που διενήργησε τον έλεγχο».

 

Στόχος είναι να υπάρχουν όλα τα στοιχεία ηλεκτρονικά καθώς η ΗΔΙΚΑ στη συνέχεια θα τα ενσωματώσει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Έτσι θα μπορούν βέβαια να ελέγχονται τόσο τα αποτελέσματα και αν οι εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί, όσο και ο αριθμός που διενεργεί κάθε γιατρός.

Εξάλλου καιρό τώρα το υπουργείο Υγείας ήθελε να ελέγξει πλήρως τις εξετάσεις που γίνονται με αποτέλεσμα να δίνει εντολές και για αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Σαρώνει το ΣΔΟΕ τα διαγνωστικά εργαστήρια Χριστουγεννιάτικα! Έκτακτοι έλεγχοι για εξετάσεις και παραπεμπτικά»

 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα: «Η ΗΔΙΚΑ στη συνέχεια θα προσαρμόσει στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ώστε οι θεράποντες ιατροί, στις περιπτώσεις που απαιτείται η καταχώρηση αποτελέσματος παρακλινικού ελέγχου προκειμένου να προχωρήσουν τα βήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να καταχωρούν μαζί με τα αποτελέσματα του ελέγχου και τα επιπλέον στοιχεία (Ημερομηνία διενέργειας ελέγχου, ΑΜΚΑ, του διενεργήσαντος γιατρού ή άλλου επιστήμονα (χημικού, βιοχημικού, βιολόγου) που έχει την επιστημονική ευθύνη για τον συγκεκριμένο έλεγχο».

 

Φαίνεται πάντως ότι στόχος είναι όλες οι εξετάσεις να γίνουν πλήρως ηλεκτρονικές, ώστε να μπορεί να υπάρχει έλεγχος της δαπάνης. Άλλωστε το κονδύλι που διατίθεται κάθε χρόνο για εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ξεπερνιέται κατά πολύ με συνέπεια οι γιατροί, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα να πρέπει να επιστρέφουν μεγάλα ποσά με τη μορφή του claw back. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Ενεργοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος

«Ενεργοποιήθηκε» ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών επιδομάτων στα άτομα με αναπηρία. Μάλιστα ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) εξέδωσε οδηγίες προς τους αναπήρους και τους γιατρούς για τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εισηγητικού φακέλου αναπηρίας προς τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητικός φάκελος συμπληρώνεται μόνο ηλεκτρονικά από το θεράποντά γιατρό, μέσω νέας ειδικής εφαρμογής στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. (https://www.e-prescription.gr/wp-content/themes/e-syntagografisi/files/erdv_manual_doctors_KEPA.pdf).

Σημειώνεται ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία:

Δεν επιβαρύνεται ο ανάπηρος με την καταβολή του παραβόλου των 46,14 ευρώ της εξέτασής του από τα ΚΕΠΑ.
Δεν απαιτείται η επικύρωση του γνησίου υπογραφής του θεράποντος γιατρού.
Ο γιατρός, με βάση τον ΑΜΚΑ του αιτούντος, θα βρει προσυμπληρωμένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλα τα στοιχεία του. Για περαιτέρω διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2131519-222, 201, 297.

ΗΔΙΚΑ

Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην Περιφέρεια Αττικής νέα πιλοτική διαδικασία αξιολόγησης της αναπηρίας και απονομής της προνοιακής παροχής για τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως αναφέρει η ΗΔΙΚΑ, πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τις εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, αλλάζει και απλουστεύει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία μπορούσαν να πιστοποιηθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα ή και άλλες παροχές και απαλλαγές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ο θεράπων ιατρός έχει την ευθύνη εισαγωγής ιατρικών δεδομένων στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς και την ηλεκτρονική διαβίβασή του στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) των ΚΕΠΑ. O ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας των δήμων της Αττικής και της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΑ, οπότε και δημιουργείται στη πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ φάκελος αναπηρίας, αποδίδεται στον αιτούντα κωδικός εισόδου στο πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠΑ και αυτός παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό της κύριας πάθησης.

Στη συνέχεια, όταν ο ασθενής επισκέπτεται τον ιατρό, ο θεράπων ιατρός, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία ιατρικών εξετάσεων, θα πρέπει να ενημερώσει τον ηλεκτρονικό (και όχι τον έντυπο) γενικό εισηγητικό φάκελο για την κύρια πάθηση του ασθενούς μέσα από το νέο σύστημα και την εφαρμογή που παρέχεται σε όλους τους γιατρούς που έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του ιατρικού φακέλου της Α΄ βάθμιας.

Αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε περίπτωση που διαπιστωθεί και συνυπάρχουσα πάθηση, όπου οι ιατροί αντίστοιχων ειδικοτήτων θα πρέπει να ενημερώσουν τους ηλεκτρονικούς ειδικούς εισηγητικούς φακέλους.

Τέλος, ο θεράπων ιατρός της κύριας πάθησης οριστικοποιεί το γενικό εισηγητικό φάκελο, ο οποίος διαβιβάζεται, μαζί με τους ειδικούς εισηγητικούς φακέλους, αυτόματα στο ΟΠΣ των ΚΕΠΑ για τον προσδιορισμό ημερομηνίας εξέτασης του ασθενούς από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α. Ο ορισμός για την ημέρα και την ώρα εξέτασης του ατόμου με αναπηρία από την Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ θα γίνεται, επίσης, ηλεκτρονικά, μέσω του ΟΠΣ των ΚΕΠΑ.

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Η συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί

Η συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί

Η ιατρική συνταγή πέθανε ζήτω η άυλη συνταγή, ή αλλιώς, η ψηφιακή συνταγή!

 Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήρθε η ώρα να συμβεί και αυτό, καθώς η εποχή μας είναι πλέον ηλεκτρονική, η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα φωτός και όποιος μένει πίσω μόνο κακό κάνει στον εαυτό του και στους γύρω του.

Έτσι και με τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά λοιπόν, οι οποίες σταδιακά καταργούνται και τόσο ο φαρμακοποιός, όσο και ο πολίτης, είναι έτοιμοι (ή σχεδόν έτοιμοι) για την επόμενη ψηφιακή ημέρα.

Ήδη η σχετική τροπολογία για την καθιέρωση των άυλων συνταγών ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες στο σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, «η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύναται να είναι ψηφιακά (άυλη συνταγή ή άυλο παραπεμπτικό). Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή. Στην ίδια κατεύθυνση, θα προσαρμοστεί και η διαδικασία της υποβολής των εκτελεσμένων άυλων συνταγών και άυλων παραπεμπτικών προς τους ΦΚΑ (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία πλέον «δύναται να ολοκληρωθεί αποκλειστικά ψηφιακά με τη μορφή της άυλης υποβολής». Οι τεχνικές λεπτομέρειες και σε αυτήν την περίπτωση θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ενέταξε αυτήν τη διάταξη στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, πρόκειται να καταστεί δυνατή η πλήρης ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση των συνταγών και των παραπεμπτικών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη οργάνωση του συστήματος, «με άμεση συνέπεια τη διευκόλυνση των ασθενών, των ιατρών και των φαρμακοποιών».

Η αλήθεια είναι ότι και οι φαρμακοποιοί τάσσονται υπέρ της νέας διαδικασίας, αρκεί όπως αναφέρουν να γίνει σωστά η διατύπωση. Όπως αναφέρει ειδικότερα στο onMed το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ειδικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές αναμένουμε την υπουργική απόφαση προκειμένου να δούμε πως αναφέρεται η ακριβής διατύπωση στο μείζον αυτό θέμα.

Πρόκειται σίγουρα για μία νέα πραγματικότητα, η οποία θα μας δώσει άλλον αέρα και θα ξεφύγουμε από την γραφειοκρατία και την χαρτούρα και εν κατακλείδι θα λειτουργήσει win win και για τις δύο πλευρές (ασθενείς και φαρμακοποιούς). Με ένα κλικ, θα απαλλαγούμε από το τεράστιο κύμα των χαρτιών, αρκεί όπως σας είπα πριν, το σύστημα να λειτουργήσει σωστά και όχι δυσλειτουργικά.

Επομένως, το σύστημα με τις άυλες συνταγές μπορεί να αποβεί από ευεργετικό, έως καταστροφικό, άρα απαιτείται προσοχή στις λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης. Ο κ. Δαγρές αναφέρει επίσης, ότι προς την κατεύθυνση αυτή (δηλαδή της λειτουργικότητας του συστήματος) θα βοηθήσει και η πρόσβαση των φαρμακοποιών στο ιστορικό του ασθενούς, μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Έρχονται οι συνταγές φαρμάκων χωρίς…χαρτί! Πως θα παίρνουν τα φάρμακα οι ασθενείς

Γράφει: Μαρία Γλένη


Ανοίγει ο δρόμος για τις συνταγές φαρμάκων χωρίς χαρτί

 

Ψηφιακές αναμένεται να είναι άμεσα όλες οι συνταγές φαρμάκων μετά την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας που προβλέπει ουσιαστικά τη θεσμοθέτηση των ψηφιακών συνταγών αλλά και των παραπεμπτικών.

Γεγονός που σημαίνει πως σύντομα οι ασθενείς δε θα χρειάζεται να κουβαλούν συνταγές, να χρειάζονται εγκρίσεις ή οτιδήποτε άλλο προβλέπεται σήμερα με τις έντυπες συνταγές καθώς θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο με το όνομά τους.

 

Άλλωστε η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη, αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα για άυλη συνταγή ή άυλο παραπεμπτικό, αφού σύντομα η διαδικασία αναμένεται να ψηφιοποιηθεί.

Ο υπουργός Υγείας αναμένεται σύντομα να εκδώσει υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας αλλά και τον τρόπο που οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Πως θα παίρνουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς
Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, σύντομα οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο γιατρό τους παίρνοντας ουσιαστικά σε πρώτη φάση τουλάχιστον μόνο έναν αριθμό.
Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα θυμίζει τα αεροπορικά εισιτήρια, αφού ο αριθμός της συνταγής θα είναι καταχωρημένος και θα μπορεί να εντοπίζεται στα φαρμακεία.

 

Να σημειωθεί πάντως πως η φαρμακοποιοί όπως έχουν εκφραστεί διά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, έχουν ακόμη αντιρρήσεις για την ετοιμότητα του συστήματος.

Σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πάντως ο ασθενής πιθανότατα δε θα χρειάζεται καν τον αριθμό για τη συνταγή του, καθώς τα φάρμακά του θα είναι καταχωρημένα στον όνομά του και στον φάκελό του. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Εφαρμογές e-υγείας και από ιδιώτες παρόχους - Το υπουργείο Υγείας διεκδικεί την ΗΔΙΚΑ

Οι νέες εφαρμογές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα πληροφορικής, έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, διεκδικώντας παράλληλα για μια ακόμη φορά την μεταβίβαση της εποπτείας της ΗΔΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Εργασίας στο οποίο υπάγεται σήμερα.

Ο κ. Μπασκόζος μιλώντας στο συνέδριο Health IT “Σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας με επίκεντρο τον Ασθενή: Καλές Πρακτικές Πληροφορικής & Διαλειτουργικότητας” που συνεχίζει και σήμερα τις εργασίες του στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, εστίασε στο καθεστώς λειτουργίας της ΗΔΙΚΑ, αναφέροντας ότι υπάρχει ένα παράδοξο: Η ΗΔΙΚΑ είναι ο κύριος φορέας που υλοποιεί έργα πληροφορικής στην υγεία, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά υπέρ του δημοσίου, ωστόσο ο φορέας αυτός υπάγεται μόνο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς να υπάρχει νομικά η δυνατότητα άσκησης εποπτείας και από το υπουργείο Υγείας. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν θέλουμε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΗΔΙΚΑ και που αφορά όλους τους πολίτες, θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς «υιοθεσίας» της», τόνισε ο Γ.Γ. και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση στο θέμα μεταξύ των υπουργείων.

Παράλληλα, έκανε σαφές ότι δεν θα αποτελέσει μόνο η ΗΔΙΚΑ το software house για τα υπό υλοποίηση έργα, αλλά απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, στην οποία προσβλέπει το υπουργείο. Επεσήμανε μάλιστα, ότι υπάρχει θετική διάθεση από τον ιδιωτικό τομέα και θεωρεί δεδομένο ότι θα επιτευχθεί στο τέλος αυτή η συνεργασία, προς όφελος των πολιτών, αλλά και όλων των λειτουργών υγείας που θα κάνουν χρήση των πληροφοριακών συστημάτων, και αυτό παρά τις αντιρρήσεις και την αρχική κωλυσιεργία που ακολούθησαν ορισμένοι φορείς.

Πρόσθεσε, ότι για να επιτύχει το όλο εγχείρημα απαιτείται η συναίνεση και η ενεργή υποστήριξη των λειτουργών υγείας της χώρας και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές (υπουργείο και φορείς υγείας) πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, γιατί το νέο σύστημα θα βοηθήσει όλους και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των λειτουργών υγείας.

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζοντας ότι αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν στην εξοικονόμηση πόρων, όσο σημαντικός και αν είναι αυτός ο στόχος. Αξία θα έχει τον νέο σύστημα μόνο εάν βελτιώσει τη ζωή των ασθενών και των λειτουργών υγείας, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο ΓΓ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων πληροφορικής των νοσοκομείων, την ευθύνη αυτών που καταχωρούν στοιχεία και την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και των λογικών καθυστέρησης στο υπουργείο και τα νοσοκομεία.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη του εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας και την ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους τα πληροφοριακά συστήματα στο σύστημα υγείας.

Τέλος, ο κ. Μπασκόζος έκανε ειδική αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πάρουν υπόψη τις ανησυχίες των φορέων των υγειονομικών.

Η ΗΔΙΚΑ

Από την πλευρά της ΗΔΙΚΑ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάσος Τάγαρης, σημείωσε πως η ΗΔΙΚΑ είναι ο κρατικός μη κερδοσκοπικός φορέας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που είναι εκ του νόμου αρμόδιος να υλοποιεί τα έργα πληροφορικής όλων των ΦΚΑ και πρόνοιας και διαθέτει ευέλικτη μορφή καθώς πρόκειται για ανώνυμη εταιρία. Παράλληλα, αποτελεί το μοναδικό software house του Ελληνικού Κράτους για το χώρο της Ασφάλισης – Πρόνοιας και της Υγείας.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Τάγαρης παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες που παρέχοται, με την ενσωμάτωση ειδοποιήσεων & ελέγχων συνταγογράφησης μέσω SMS ή e-mail στον ασφαλισμένο για την επιβεβαίωση της εκτέλεσης της συνταγής, και τη χρήση USB Token για ασφαλή πρόσβαση στο σύστημα από τους παρόχους υγείας.

Μελλοντικά εξετάζεται και η χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών για ψηφιακή υπογραφή συνταγών και παραπεμπτικών, η χρήση 2 διαφορετικών καναλιών για επιβεβαίωση ότι ο πολίτης είναι παρών στη διαδικασία
Αυτή την περίοδο όπως ανέφερε, γίνεται επεξεργασία για εφαρμογή «Άυλης Συνταγής και Παραπεμπτικού»

Στο άμεσο μέλλον προβλέπονται νέες υπηρεσίες και για τις Διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την εκτέλεση του παραπεμπτικού στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση η οποία θα επιτρέψει:

Ολική - Μερική εκτέλεση παραπεμπτικού
Γνώση του γιατρού σχετικά με την τύχη των εξετάσεων που έγραψε
Ακύρωση του παραπεμπτικού από τον γιατρό
Έλεγχο επανάληψης εξετάσεων που έχουν ήδη εκτελεστεί (έλεγχος δαπάνης)
Ενημέρωση του ΣΗΣ με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο:
Απλουστεύει τη χρήση και διευκολύνει το πραγματικό «κλείδωμα» των ΘΠΣ
Μειώνει τα λάθη εισαγωγής δεδομένων από τους χρήστες (ΘΠΣ)
Διευκολύνει τον θεράποντα Ιατρό στην παρακολούθηση του ασθενούς
Εμπλουτίζει τον ιατρικό φάκελο του πολίτη, με τη συμπλήρωση των δεδομένων εξετάσεων (προσβάσιμα άμεσα από οπουδήποτε)
Το συνέδριο Health IT, διοργανώνεται από το Health Daily, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ, του ΕΣΠΥ, του Hl7 και του ΙΤΕ. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα από τις εφαρμογές υγείας!

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωπικά δεδομένα υγείας

By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα Ελληνο-ισπανικής μελέτης η οποία εξετάζει τον τρόπο παρακολούθησης, διαχείρισης και αποθήκευσης βιοϊατρικών στοιχείων των χρηστών ηλεκτρονικών εφαρμογών (mobile health apps) υγείας, όπως είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους, συγκεκριμένες παθήσεις και ιατρικά ραντεβού.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν σε βάθος τα 20 δημοφιλέστερα application στην κατηγορία για συσκευές με λειτουργικό Android, που οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν μέσω του Google Play. Όπως διαπιστώθηκε, 8 στις 10 εφαρμογές για θέματα υγείας μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των -ανυποψίαστων- χρηστών. Οι μισές εφαρμογές που εξετάσθηκαν, μοιράζονται με τρίτα μέρη, τόσο δεδομένα κειμένου όσο και πολυμέσων, όπως εικόνες από ακτινογραφίες. Μερικές εφαρμογές υγείας, όταν εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη, απαιτούν πρόσβαση σε στοιχεία γεωεντοπισμού της θέσης του, στο μικρόφωνο, στην κάμερα, στον κατάλογο επαφών, στην εξωτερική κάρτα αποθήκευσης δεδομένων και στο bluetooth, παρόλο που τέτοια δικαιώματα δεν είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά η εφαρμογή.

Εκτός από την παραβίαση της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων χρηστών, οι εφαρμογές αυτές δημιουργούν και κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Η μελέτη έδειξε, χαρακτηριστικά, ότι μόνο οι μισές εφαρμογές μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των χρηστών μέσω ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης. Αυτό, πέρα από τα προσωπικά στοιχεία για την υγεία, αφορά και τους κωδικούς ασφαλείας της συσκευής (passwords) ή τις αποθηκευμένες φωτογραφίες των χρηστών.

«Υποστηρίζουμε σαφώς τη χρήση κινητών εφαρμογών υγείας, αλλά οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοφιλία των εφαρμογών δεν διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν», επισήμαναν οι ερευνητές στο περιοδικό «IEEE Access» που δημοσίευσαν τη μελέτη.

Έκαναν επίσης γνωστό ότι, αφότου ενημέρωσαν τους δημιουργούς των εφαρμογών για τα ευρήματα της έρευνάς τους, σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένα ζητήματα διορθώθηκαν, όπως η ανασφαλής μετάδοση των δεδομένων. Όμως το σημαντικότερο θέμα, η διαρροή των προσωπικών ιατρικών δεδομένων σε τρίτους, δεν αντιμετωπίσθηκε καθόλου. Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου CRYPTACUS, το οποίο -με χρηματοδότηση από την ΕΕ- αποσκοπεί στο να αναπτύξει καλύτερες λύσεις για την online ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε μία από τις εφαρμογές που αξιολογήθηκαν έχουν γίνει 100.000 έως 1.000.000 downloads, με τη βαθμολογία να κυμαίνεται τουλάχιστον 3,5/5.

Πηγή: amna.gr

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης στο ΕΣΥ θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ

Στην εφαρμογή θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα και στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρά του υπουργείο Υγείας με στόχο τον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα θα ενεργοποιηθεί σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ από την ΗΔΙΚΑ.

Το σύστημα θα καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες ιατρούς, με την αξιοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογραφίας που θέτουν τα υποστηριζόμενα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης και θα προσφέρει την κεντρική διατήρηση της πληροφορίας στη λογική της ενίσχυσης του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Ωστόσο, η υπηρεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της την αξιοποίηση και ενίσχυση των εφαρμογών Ατομικού Συνταγολογίου Ασθενούς, που παρέχονται από τα Πληροφοριακά Συστήματα των Νοσοκομείων, καθώς επίσης και την ιδιαιτερότητα της επιλογής της κατάλληλης δραστικής ουσίας βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου. Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης από τον υπεύθυνο Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου όπως ορίζει και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σκοπιμότητα απόδοσης μια τέτοιας υπηρεσίας καθορίζεται από την αδυναμία υποστήριξης της αποϋλοποίησης της συνταγογράφησης αγωγών σε εσωτερικούς ασθενείς, της καταγραφής και παρακολούθησης της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων ιατρών και της αδυναμίας εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα, σε Νοσοκομειακό επίπεδο».

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

Την άνοιξη το Ενιαίο Μητρώο Φαρμάκων από την ΗΔΙΚΑ

Οικονομοτεχνική μελέτη θα καθορίσει τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα για την εισαγωγή των απαραίτητων πληροφοριών

Προ των πυλών βρίσκεται το ενιαίο μητρώο φαρμάκων, μετά την ανάθεση της κατάρτισής του στην ΗΔΙΚΑ.

Ο χρόνος θα αρχίσει να ... μετράει από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΗΔΙΚΑ και υπουργείου Υγείας, όπου η πρώτη θα έχει ένα δίμηνο στη διάθεσή της για την παράδοση του έργου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, προβλέπεται στην απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η σκοπιμότητα κατάρτισης του ενιαίου μητρώου, η χρηματοδότηση της μελέτης η οποία θα κοστίσει 24.800 ευρώ και επιλέγεται η ΗΔΙΚΑ ως φορέας εκτέλεσης της μελέτης, εξαιτίας της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το νέο μητρώο φαρμάκων, (σχετικά ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ) θα αποτελέσει μια πλατφόρμα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται ψηφιοποιημένα όλες οι πληροφορίες για το κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί ξεχωριστά, από τις ενδείξεις για τις οποίες χρησιμοποιείται και τις αντενδείξεις ή τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα, μέχρι την υπαγωγή του στα δελτία τιμών φαρμάκων, τη θετική ή αρνητική λίστα, την θέση του στις θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων ή στα θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι ορατά στους γιατρούς, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στο οποίο θα ενσωματωθεί.

Για την εισαγωγή των πληροφοριών αυτών θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, μέχρι τους φαρμακοποιούς και τη φαρμακοβιομηχανία. Η σχετική μελέτη της ΗΔΙΚΑ θα ορίσει τα όρια πρόσβασης του κάθε φορέα, ανάλογα με τις αρμοδιότητές του.

Στη σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, με την οποία εγκρίνεται η μελέτη από άποψη σκοπιμότητας, προβλέπεται η "ανάπτυξη κεντρικού πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας για την υποστήριξη της διαχείρισης του εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και την απόδοση ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Με το κοινό αυτό μητρώο και με την συνοδευτική διαχειριστική εφαρμογή, εξασφαλίζεται αφενός το ενιαίο και το επίκαιρο της πληροφορίας και αφετέρου η δυνατότητα σύγχρονης διάθεσης μέρους ή του συνόλου αυτής, σε όλα τα περιφερειακά πληροφοριακά υποσυστήματα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων και συνεργαζόμενων φορέων του, καθώς εκλείπει και η ανάγκη ανταλλαγής σχετικών πληροφοριών μεταξύ των φορέων με συμβατικές μεθόδους (συμβατική ανταλλαγή αρχείων, χρήση πολυμέσων).

Εξασφαλίζεται το ζητούμενο της ενιαίας προσέγγισης στην παροχή και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν το φάρμακο ανεξάρτητα από τον φορέα που πραγματοποιεί την ανάλυση. Στο πλαίσιο της τελικής εφαρμογής διαχείρισης του κεντρικού αυτού καταλόγου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναλάβουν βασικό διαχειριστικό ρόλο (στο βαθμό ευθύνης τους) φροντίζοντας την ορθή και συνεχή επικαιροποίηση, ανανέωση της πληροφορίας Σκοπός του καταλόγου και της τελικά αποδιδόμενης εφαρμογής θα είναι επίσης η απόδοση της σχετιζόμενης προς δημόσια χρήση πληροφορίας (ανοικτά δεδομένα φαρμάκων), με τη μέγιστη διασφάλιση της εγκυρότητας των πληροφοριακών στοιχείων.

Το μητρώο μπορεί να βασιστεί στο ήδη υπάρχον μητρώο του ΕΟΦ και θα είναι υπό την ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Το κρίσιμο πρώτο βήμα για τη ανάπτυξη του, είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής αναλυτικής μελέτης για τις διαχειριστικές αρμοδιότητες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα με ρόλο ευθύνης και τροφοδότη και ρόλο διαχειριστή για τα στοιχεία ευθύνης του βάσει του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το φάρμακο, για τους απαραίτητους διαδικτυακούς μηχανισμούς υπηρεσιών διασύνδεσης (web services) και τα πρότυπα ολοκλήρωσης μετάδοσης δεδομένων για την κατανάλωση της πληροφορίας από πιστοποιημένους φορείς (χρήστες).

Προτείνεται η ανάθεση της μελέτης στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ λόγω και της πολύχρονης εμπειρίας της στον τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στοιχεία της μελέτης είναι ο ορισμός:

Της αναλυτικής πληροφορίας που θα συνθέτει τον κεντρικό κατάλογο φαρμάκου.
Των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων των φορέων που εμπλέκονται στην υποστήριξη του μητρώου και της απόδοσης τους.
Των καταναλωτών και της πολιτικής πρόσβασης αυτών, επί των διατιθέμενων εκ του καταλόγου στοιχείων.
Το μέρος της πληροφορίας που θα είναι δημόσιο στη λογική των ανοικτών δεδομένων.
Τα πλήρη λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του καταλόγου.
Τα πρότυπα διαλειτουργικότητας και τα προφίλ ολοκλήρωσης της μετάδοσης των δεδομένων βάσει σύγχρονων τεχνολογιών διαδικτύου.
Η μελέτη θα πρέπει να προϋπολογίσει και το κόστος υλοποίησης του καταλόγου καθώς και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των βημάτων υλοποίησής του, στην μορφή μιας κεντρικής βαθμίδας διαχείρισης και διάθεσης πληροφορίας.
Η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 24.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (Κ.Α.Ε. 873, ειδικός φορέας 110) οικονομικού έτους 2018 .

Η πληρωμή θα καταβληθεί εφάπαξ μετά την οριστική παραλαβή της μελέτης από την αρμόδια επιτροπή παραλαβής , εντός δύο μηνών από την υπογραφή της σύμβασης". 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία

Σκοπός της παρέμβασης είναι η παρακολούθηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων γιατρών και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία
Στη διαμόρφωση συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα δημόσια νοσοκομεία, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για μία εκδοχή του συστήματος που ισχύει σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς.

Κατά την εφαρμογή του νοσοκομειακού συστήματος θα εφαρμόζονται κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι πληροφορίες θα εντάσσονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.

Το κρίσιμο πρώτο βήμα για τη ανάπτυξη του, είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής ανάλυσης για τον τρόπο απόδοσης μιας τέτοιας ζητούμενης λειτουργικής δυνατότητας σε επίπεδο νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε τη διενέργεια σχετικής μελέτης, η οποία θα κοστίσει 20.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), ποσό που θα αντληθεί από τον προϋπολογισμό του 2018.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος προτείνει την πραγματοποίησή της από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), η οποία “τρέχει” και το ανάλογο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, και των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας (ΟΠΣΥ).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, πρόκειται στην ουσία για επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που διαχειρίζεται σήμερα η ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς.

Πρωτόκολλα
Ο μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες γιατρούς, με την αξιοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών συνταγογραφίας που θέτουν τα υποστηριζόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Θα αξιοποιηθούν οι εφαρμογές του ατομικού συνταγολογίου ασθενούς, που παρέχονται από τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων. Θα λαμβάνεται, δε, υπόψη η ιδιαιτερότητα της επιλογής της κατάλληλης δραστικής ουσίας, βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης από τον υπεύθυνο νοσοκομειακό φαρμακοποιό, όπως ορίζει και το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Παρακολούθηση
Η συγκεκριμένη υπηρεσία προωθείται εξαιτίας μίας σειράς από κενά που εμφανίζει σήμερα το σύστημα χορήγησης φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η καταγραφή και παρακολούθηση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων γιατρών και η αδυναμία εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην κοινότητα (ΕΟΠΥΥ).

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση πραγματοποιείται σήμερα από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της διαδικασίας (ακόμη και σε πραγματικό χρόνο) από την ΗΔΙΚΑ και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Νοσοκομεία
Παρέχεται, επίσης, από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά Ιατρεία αυτών, αλλά αφορούν μη νοσηλευόμενους (εξωτερικούς) ασθενείς.

Έκδοση χειρόγραφων συνταγών γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και για την συνταγογράφηση φαρμάκων που δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν ηλεκτρονικά.

Οι χειρόγραφες που υπερβαίνουν σε αξία τα 150 ευρώ ή είναι δίμηνες ή περιέχουν ψυχοτρόπα ναρκωτικά φάρμακα, χρειάζονται θεώρηση από ελεγκτή ιατρό.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Το πρώτο βήμα για κεντρική νοσοκομειακή συνταγογράφηση;

Το πρώτο βήμα για κεντρική νοσοκομειακή συνταγογράφηση;

Στον 21ο αιώνα «παλεύει» να εισέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την Αριστοτέλους να εκδίδει χθες απόφαση για την υλοποίηση μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη μιας κοινής συνταγογραφικής βάσης για όλο το ΕΣΥ.

Την ανάπτυξη νοσοκομειακής έκδοσης κεντρικού μηχανισμού απόδοσης υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ως επέκταση του Συστήματος της ΗΔΙΚΑ, προτείνεται να αναλάβει ο ίδιος ο φορέας. Πρώτο και βασικό στάδιο για την ανάπτυξη του μηχανισμού είναι η ολοκλήρωση σχετικής οικονομοτεχνικής αναλυτικής μελέτης για τη λειτουργική δυνατότητας σε επίπεδο Νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Ο μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει την έκδοση συνταγών για εσωτερικούς ασθενείς και από τους θεράποντες ιατρούς, βάσει των κατευθυντηρίων γραμμών που θέτουν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.

Η πληροφορία θα διατηρείται κεντρικά, ενισχύοντας τον ηλεκτρονικό φάκελο, ενώ όπως εξηγείται στην απόφαση του κ. Γιαννόπουλου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το Ατομικό Συνταγολόγιο Ασθενούς, η επιλογή της κατάλληλης δραστικής ουσίας βάσει διαθεσιμότητας αποθέματος στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου.

Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας, Γ. Γιαννόπουλος το Δεκέμβριο σε συνέδριο, σημειώνοντας πως στόχος της Αριστοτέλους «έχει στόχο την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο νοσοκομείο, το ενιαίο μητρώο φαρμάκων, την αποϋλοποίησή των συνταγών, την αλλαγή συσκευασιών των φαρμάκων, καθώς και την αλλαγή διάρκειας των συνταγών».

Η έκδοση της τελικής συνταγής θα αποδίδεται από τον υπεύθυνο Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου. «Η σκοπιμότητα απόδοσης μια τέτοιας υπηρεσίας καθορίζεται από την αδυναμία υποστήριξης της αποϋλοποίησής της συνταγογράφησης αγωγών σε εσωτερικούς ασθενείς, της καταγραφής και παρακολούθησης της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των θεραπόντων ιατρών και της αδυναμίας εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα, σε Νοσοκομειακό επίπεδο», σημειώνει η απόφαση.

Το υπουργείο ορίζει πως η συνολική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το οικονομικό έτος 2018 .

Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος υπέγραψε Απόφαση για τη διενέργεια μελέτης για την ανάπτυξη κεντρικού πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου, που αφορά στην υποστήριξη της διαχείρισης του εθνικού καταλόγου φαρμακευτικών ουσιών και την απόδοση ενός κεντρικού καταλόγου πληροφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ