Η συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί

Share

Η συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί

Η ιατρική συνταγή πέθανε ζήτω η άυλη συνταγή, ή αλλιώς, η ψηφιακή συνταγή!

 Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήρθε η ώρα να συμβεί και αυτό, καθώς η εποχή μας είναι πλέον ηλεκτρονική, η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα φωτός και όποιος μένει πίσω μόνο κακό κάνει στον εαυτό του και στους γύρω του.

Έτσι και με τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά λοιπόν, οι οποίες σταδιακά καταργούνται και τόσο ο φαρμακοποιός, όσο και ο πολίτης, είναι έτοιμοι (ή σχεδόν έτοιμοι) για την επόμενη ψηφιακή ημέρα.

Ήδη η σχετική τροπολογία για την καθιέρωση των άυλων συνταγών ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες στο σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, «η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύναται να είναι ψηφιακά (άυλη συνταγή ή άυλο παραπεμπτικό). Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινείται και εκτελείται αποκλειστικά ψηφιακά, μετά από την ταυτοποίηση του ασθενή. Στην ίδια κατεύθυνση, θα προσαρμοστεί και η διαδικασία της υποβολής των εκτελεσμένων άυλων συνταγών και άυλων παραπεμπτικών προς τους ΦΚΑ (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία πλέον «δύναται να ολοκληρωθεί αποκλειστικά ψηφιακά με τη μορφή της άυλης υποβολής». Οι τεχνικές λεπτομέρειες και σε αυτήν την περίπτωση θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ενέταξε αυτήν τη διάταξη στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, πρόκειται να καταστεί δυνατή η πλήρης ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διακίνηση των συνταγών και των παραπεμπτικών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη οργάνωση του συστήματος, «με άμεση συνέπεια τη διευκόλυνση των ασθενών, των ιατρών και των φαρμακοποιών».

Η αλήθεια είναι ότι και οι φαρμακοποιοί τάσσονται υπέρ της νέας διαδικασίας, αρκεί όπως αναφέρουν να γίνει σωστά η διατύπωση. Όπως αναφέρει ειδικότερα στο onMed το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ειδικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννης Δαγρές αναμένουμε την υπουργική απόφαση προκειμένου να δούμε πως αναφέρεται η ακριβής διατύπωση στο μείζον αυτό θέμα.

Πρόκειται σίγουρα για μία νέα πραγματικότητα, η οποία θα μας δώσει άλλον αέρα και θα ξεφύγουμε από την γραφειοκρατία και την χαρτούρα και εν κατακλείδι θα λειτουργήσει win win και για τις δύο πλευρές (ασθενείς και φαρμακοποιούς). Με ένα κλικ, θα απαλλαγούμε από το τεράστιο κύμα των χαρτιών, αρκεί όπως σας είπα πριν, το σύστημα να λειτουργήσει σωστά και όχι δυσλειτουργικά.

Επομένως, το σύστημα με τις άυλες συνταγές μπορεί να αποβεί από ευεργετικό, έως καταστροφικό, άρα απαιτείται προσοχή στις λεπτομέρειες της νομοθετικής ρύθμισης. Ο κ. Δαγρές αναφέρει επίσης, ότι προς την κατεύθυνση αυτή (δηλαδή της λειτουργικότητας του συστήματος) θα βοηθήσει και η πρόσβαση των φαρμακοποιών στο ιστορικό του ασθενούς, μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ Η συνταγή πέθανε, ζήτω η άυλη συνταγή - Τι ζητούν ακόμη οι φαρμακοποιοί