60 θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ΗΔΙΚΑ ως το τέλος της χρονιάς

Share

Επανεξετάζεται το μέτρο των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία

"Φρένο" στους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία και "γκάζι" στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, φαίνεται πως βάζει τώρα το υπουργείο Υγείας μετά τις έντονες αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας για το πρώτο θέμα, και τις προειδοποιήσεις για σειρά προβλημάτων που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπου στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έδειξαν με παραδείγματα τα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν ενώ παράλληλα έθεσαν υπόψιν της επιτροπής στοιχεία που με βάση τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, μπορεί να περικοπεί σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα, αντί να διακινδυνεύεται η φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.

Οι προβληματισμοί έγιναν κατ΄ αρχήν δεκτοί από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας που μετέχουν στην επιτροπή, τα οποία και συμφώνησαν να διερευνήσουν τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η εισαγωγή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία σε επίπεδο ATC4.

Ως αντιστάθμισμα για την περιστολή της σπατάλης, το υπουργείο αποφάσισε την προώθηση μέχρι 60 θεραπευτικών πρωτοκόλλων ως το τέλος της χρονιάς, παρότι στα προαπαιτούμενα ο προβλεπόμενος αριθμός θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συνδέονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μόλις 20.

Μάλιστα για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, το υπουργείο Υγείας προωθεί και την υποχρεωτική εφαρμογή των πρωτοκόλλων αυτών (των 60) και στα νοσοκομεία, καθώς προωθείται μέσω της ΗΔΙΚΑ η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για τον έλεγχο και αυτού του μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το πρόβλημα βέβαια, παραμένει στο επίπεδο που έχουν οριστεί τα όρια της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με το υπουργείο να υπόσχεται αύξηση των ορίων σε ποσοστό ανάλογο της αύξησης του ΑΕΠ, γεγονός που υπολογίζεται στα 95 εκ. ευρώ περίπου. Από το ποσό αυτό, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται να διοχετεύσει τα μισά περίπου στα νοσοκομεία και τα άλλα μισά στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να καλυφθούν έτσι, περισσότερες ανάγκες νοσηλευομένων ασθενών, με σοβαρότερες ασθένειες, έναντι των ξεκάθαρα περιπατητικών ασθενών.

Τις δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο στη διάρκεια του Μαΐου, εκδόθηκαν 6.820.000 συνταγές για 3.300.000 ασφαλισμένους, γεγονός που αναλογεί σε λίγο παραπάνω από 2 συνταγές μηνιαίως ανά ασθενή (παραμένει ο περιορισμός αναγραφής μέχρι τριών φαρμάκων ανά συνταγή, εμποδίζοντας την δυνατότητα δημιουργίας προφίλ ασθενούς για να διαπιστωθεί αν και πού υπάρχει πολυφαρμακία).

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη υπολογίζεται λίγο λιγότερα από 230 εκ. ευρώ, οδηγώντας τη φαρμακοβιομηχανία να εκτιμά πως το clawback για φέτος θα κυμανθεί γύρω στα 600 εκ. ευρώ, ποσό δυσβάστακτο για τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρξουν μέτρα διασφάλισης της δραστηριοποίησής τους. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ 60 θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ΗΔΙΚΑ ως το τέλος της χρονιάς