Έτοιμα 23 θεραπευτικά πρωτόκολλα - Άλλα οκτώ σε αναμονή

Share

Ο γ.γ. υγείας επισημαίνει την εφαρμογή τους για λόγους ορθής κλινικής πρακτικής

Στην ανάρτηση 23 θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καταγράφοντας έτσι την υλοποίηση της σχετικής μνημονιακής απαίτησης, αν και για την αποτελεσματικότερη περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ο στόχος είναι να καταρτισθούν τουλάχιστον 70 πρωτόκολλα συνολικά.

Σε μήνυμά του ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, Γιώργος Γιαννόπουλος αναφέρει ότι προγραμματίζεται η διασύνδεση των πρωτοκόλλων αυτών με το σύστημα κλειστών νοσηλίων των νοσοκομείων, η ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης του ιατρικού ιστορικού, η ανάπτυξη του Φακέλου Ασθενή και η δημιουργία Μητρώων Χρονίων Παθήσεων, για την καλύτερη διαχείριση των ασθενειών από το σύστημα και την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής.

Συγκεκριμένα σημειώνει ότι "το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προς όφελος του Πολίτη. Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια διασφάλισης της ταχύτερης διάγνωσης, της βέλτιστης θεραπείας, της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των ασθενών αλλά και της πλέον αποδοτικής διαχείρισης των πόρων για την υγεία, έχει προχωρήσει από τον Μάιο πέρυσι, σε ανασύσταση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την κατάρτιση και επεξεργασία των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.

Η Επιτροπή αυτή είναι υπεύθυνη για την έγκριση και εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης στην κλινική πράξη, μέσω της ενσωμάτωσής τους στις ηλεκτρονικές εφαρμογές υγείας.

Παράλληλα προωθείται η ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, η ανάπτυξη και ενσωμάτωση στη συνταγογράφηση ενός συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, η ανάπτυξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή και η δημιουργία Μητρώων Χρονίων Παθήσεων.

Η σύνταξη των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων βασίστηκε στις εισηγήσεις των αντίστοιχων Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας αποτελούμενων από ιατρούς με αποδεδειγμένη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο.
Απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τα εργαλεία αυτά ηλεκτρονικής υγείας ένα χρήσιμο βοήθημα για την εφαρμογή κανόνων ορθής κλινικής πρακτικής, με στόχο την αποτελεσματική παροχή φροντίδας υγείας, αλλά και ένα εργαλείο συλλογής μεγάλων δεδομένων (big data) για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με πολιτικές υγείας".

Τα πρωτόκολλα
Στην ανάρτηση, περιλαμβάνονται 23 θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα ακόλουθα νοσήματα:

Ρευματολογικά 3 (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα),
Γαστρεντερικό 3 (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, γαστροπροστασία),
Λοιμώξεις 6 (βρογχίτιδα, ρινοκολπίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πνευμονία κοινότητας, λοιμώδη γαστρεντερίτιδα, ουροποιητικού),
Διαβήτη 6 (ΣΔτΙ, ΣΔτΙΙ, ΣΔΚ, νεογνικό, άλλων τύπων, υποϊνσουλιναιμία από ιατρικές πράξεις),
Δυσλιπιδαιμία,
Ψωρίαση,
Οστεοπόρωση και νόσο Paget,
Καρδιαγγειακά (για κολπική μαρμαρυγή),
Υπέρταση.
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες οκτώ κατηγορίες νοσημάτων, που αφορούν οφθαλμολογικά, ψυχιατρικά, νευρολογικά, σπανίων παθήσεων, επώδυνων συνδρόμων, νεοπλασιών, αναπνευστικού, αιματολογικά. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ Έτοιμα 23 θεραπευτικά πρωτόκολλα - Άλλα οκτώ σε αναμονή