Η ΗΔΙΚΑ και όλες οι υπηρεσίες τεχνολογίας και πληροφοριών στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης! Τι αλλάζει

Share

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με μια έκπληξη ξύπνησαν οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς διαπίστωσαν αίφνης ότι η πρώτη απόφαση του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μεταφορά όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ψηφιακή πολιτική, στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει το HealthReport.gr.

Έτσι δύο μέρες μετά τις κάλπες στο νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά την κατάργηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μεταφέρονται και όλοι οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ μαζί με το «χαρτοφυλάκιό» τους.

 

Ήδη μάλιστα εξεδόθη και το ΦΕΚ με ημερομηνία 8.7.2019 με το οποίο όλες οι υπηρεσίες οι Γενικές Γραμματείες, τα τμήματα από διάφορα υπουργεία μετεγκαθίστανται και θα ανήκουν πλέον στο νέο υπουργείο.

Η ΗΔΙΚΑ
Σχετικά με την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που έχει στα «χέρια» της όλα τα δεδομένα των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις αλλά και θεραπείες, μεταφέρεται επίσης υπό τον έλεγχο του νέου υπουργείου που συστήνεται με την πρώτη υπογραφή του νέου πρωθυπουργού. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι εκδόθηκε και το ΦΕΚ σε χρόνο ρεκόρ ενώ να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα για ένα ΦΕΚ μπορεί να χρειαζόταν να περιμένει κανείς ακόμη και 15 μέρες.

Έτσι η ΗΔΙΚΑ μαζί με όλες τις άλλες υπηρεσίες και τμήματα υπουργείων θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του νέου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των υφυπουργών Γεώργιου Γεωργαντά και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Μέχρι σήμερα η ΗΔΙΚΑ βρισκόταν ανάμεσα στις συμπληγάδες του Υπουργείου Εργασίας όπου ανήκε και του υπουργείου Υγείας το οποίο ήλεγχε τη συνταγογράφηση. Μάλιστα τα δεδομένα των ασθενών είχε αποφασισθεί να μεταφερθούν όλα από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και έλεγχος των φαρμάκων και των εξετάσεων. Δεν είναι άγνωστο επίσης ότι συχνά πυκνά δημιουργούνταν τριβές αφού στον ΕΟΠΥΥ επιδίωκαν να έχουν τον έλεγχο όλων των δεδομένων.

Πρόσφατα μάλιστα, όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr, ο ΕΟΠΥΥ μπλόκαρε και δεν έδινε τη χρηματοδότηση στην ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: « Μπάχαλο στην ΗΔΙΚΑ! Χωρίς κονδύλια η ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Οι πιέσεις στον ΕΟΠΥΥ»

Πάντως επισημαίνεται ότι η ΗΔΙΚΑ αλλά και όλες οι άλλες υπηρεσίες που πάνε στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο προσωπικό, καθώς διευκρινίζεται ότι μεταφέρονται με το «σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, και με την ίδια μισθολογική κατάσταση και σχέση εργασίας».

Η μάχη για τα δεδομένα μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε μάχη από τον ΕΟΠΥΥ και την απερχόμενη Διοίκηση, για τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων που έχει η ΗΔΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: “Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο”

Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr ότι χρειάσθηκε να εμπλακούν ακόμη και υπουργοί για να σταματήσει η διαμάχη.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΗΔΙΚΑ Η ΗΔΙΚΑ και όλες οι υπηρεσίες τεχνολογίας και πληροφοριών στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης! Τι αλλάζει