ΕΦΚΑ

Toν Σεπτέμβριο η διαγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ

Δεκάδες χιλιάδες οι οφειλέτες που αναμένεται να ενταχθούν στη διάταξη
star.gr

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος έχει ήδη ενημερώσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ώστε να «παγώσει» κάθε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης προς τουςδεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που αναμένουν να ενταχθούν στη διάταξη.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση, κυρίως νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ με ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών, που μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από ΟΑΕΕ, για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχους, με απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ, μηχανικούς που βρίσκονταν ανάμεσα σε ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ, επειδή είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, αλλά και για παλαιούς ασφαλισμένους (πριν από το 1993) δημοσιογράφους.

Βάσει του σχεδιασμού, τον επόμενο μήνα αναμένεται να εκδοθούν κατά προτεραιότητα, οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δημοσιογράφους, καθώς πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, με σημαντικά χρέη που είτε έχουν επιβληθεί άδικα, είτε αφορούν περιπτώσεις που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

Η κυβέρνηση «τρελαίνει» τους συνταξιούχους: Κόβει συντάξεις και καλλιεργεί προσδοκίες

Ανασφάλεια και απορία προκαλεί εν μέσω θέρους η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους καθώς από τη μία κλείνει το μάτι ότι δεν θα εφαρμοστούν οι περικοπές και από την άλλη προωθεί μέσω της διαδικασίας που ακολουθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εφαρμογή τους. Το πράγμα περιπλέκεται και από την επιμονή του ΔΝΤ να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με δεδομένο ότι το Ταμείο θα είναι ένα από τα τέσσερα μέλη των Θεσμών που θα ελέγχουν την Ελλάδα από τις 21 Αυγούστου.

europost.gr

Παρά τα ωραία λόγια του επιτρόπου Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει μηνύματα που λένε ότι το Eurogroup δεν θα επιτρέψει την αναβολή ή την αναστολή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων (από τον Ιανουάριο του 2019) ούτε το προσεχές φθινόπωρο όταν και η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα.

Κάπως έτσι στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαμορφώνονται δύο γραμμές. Η μία λέει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει σε ρήξη και ίσως ακόμη και σε εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο με αφορμή την άρνηση του Eurogroup να μην ακυρωθεί το μετρό των συντάξεων. Η δεύτερη που μάλλον κερδίζει πόντους τις τελευταίες μέρες λέει ότι αν αναγκαστεί η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ το μετρό αλλά θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα σημαντικά αντίμετρα, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι ικανά να απορροφήσουν το πολιτικό κόστος.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου πατάει σε δύο βάρκες και τρέχει παράλληλα και τα δύο σενάρια φανερώνεται και από την περίφημη “εγκύκλιο Χουλιαράκη” στην οποία περιλαμβάνονται περικοπές πάνω από 3 δις ευρώ στις συντάξεις από το 2019.

Τα ποσοστά περικοπών που βγάζουν οι πρόβες που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ ψηλά και κυμαίνονται ανά Ταμείο ως εξής:

-Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%

-Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Περικοπή 18%

-Δημόσιο (ένστολοι, πανεπιστημιακοί): Μείωση 15% ως 18%

-Πρώην ΙΚΑ: Μεικτή εικόνα με αυξήσεις λίγων ευρώ στις χαμηλές συντάξεις και περικοπές ως 18% πάνω από 1.200 ευρώ

-Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10% ως 18%

-ΤΣΑΥ – ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10% ως 18%

Διαφωνεί το ΔΝΤ με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Εν τω μεταξύ, περιπλοκές δημιουργεί η εμμονή του ΔΝΤ να μην αλλάξει τίποτα στα εργασιακά και να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας τον Σεπτέμβριο. Σε χθεσινή του έκθεση για την πορεία της Οικονομίας στην Ευρωζώνη το Νομισματικό Ταμείο τάσσεται σαφώς και κατά και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ένα μέτρο που βρίσκεται μέσα στο πακέτο των εξαγγελιών που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας για την ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εμμένει «στη διατήρηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» αλλά και στη δρομολόγηση αλλαγών «για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στον ΕΦΚΑ το μεγάλο βάρος για το πλεόνασμα

Εγκύκλιος: Προβλέπει κάλυψη του 50% του πλεονάσματος από τα Ταμεία - Βέβαιο το «ψαλίδι» στις συντάξεις


Από την έντυπη έκδοση
- naftemporiki.gr

Αρχίζει και επισήμως η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Με κατεπείγουσα εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, τις προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ.

Να παράξουν το μισό πλεόνασμα της νέας χρονιάς ζητεί από τα ασφαλιστικά ταμεία εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την υπογραφή Χουλιαράκη. Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει την υπουργό Εργασίας να προαναγγέλλει ανατροπή των περικοπών «στον κατάλληλο χρόνο».

Και αυτό προκειμένου να προκύψει επαρκής δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την επόμενη χρονιά, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Από την εγκύκλιο Χουλιαράκη προκύπτει ότι μεγάλο βάρος στην παραγωγή των πλεονασμάτων της επόμενης χρονιάς θα πέσει στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά στον ΕΦΚΑ. Από αυτόν «ζητείται», όπως προβλέπεται από τους αναλυτικούς πίνακες της εγκυκλίου, να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 3,278 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο «πήχης» του 3,5% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 6,65 δισ. ευρώ, ουσιαστικά προκύπτει ότι ζητείται από τα ασφαλιστικά ταμεία να παράξουν το μισό πλεόνασμα της νέας χρονιάς.

Με την εγκύκλιο δίδονται στους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι κατευθύνσεις, ενώ καθορίζονται τα όρια δαπανών και οι στόχοι για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Οι εποπτευόμενοι φορείς που περιλαμβάνονται στο μητρώο της γενικής κυβέρνησης θα καταρτίσουν το συνοπτικό σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, το οποίο και θα πρέπει να υποβάλουν στις γενικές διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στόχος είναι όλη η πληροφορία να συγκεντρωθεί από την αρμόδια γενική διεύθυνση προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε η κατάρτιση του προϋπολογισμού να μπει στην τελική ευθεία εν όψει και της κατάθεσης του προσχεδίου στη Βουλή μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Από τους επιμέρους στόχους, όπως περιγράφονται στην εγκύκλιο Χουλιαράκη, προκύπτουν τα εξής:
Μεγάλο βάρος αναμένεται να πέσει το 2019 στον κοινωνικό προϋπολογισμό, καθώς, όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο Χουλιαράκη, από την εκτέλεση του κοινωνικού προϋπολογισμού και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης θα προέλθει μεγάλο μέρος του πλεονάσματος. Από τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 3,278 δισ. ευρώ. Τα έσοδα εκτιμώνται στα 41,437 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 13,585 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από τις ασφαλιστικές εισφορές και περίπου 1,074 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση οφειλών-, ενώ τα έξοδα περιορίζονται στα 38,159 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για τις συντάξεις εκτιμάται στα 25,48 δισ. ευρώ (22,252 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 3,228 δισ. ευρώ για τις επικουρικές). Δεδομένου ότι οι περικοπές στις συντάξεις μέσα από τη διαδικασία κατάργησης της προσωπικής διαφοράς έχουν ήδη ψηφιστεί, στα συγκεκριμένα νούμερα έχει προβλεφθεί η περικοπή η οποία αναμένεται να αποδώσει περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι πιθανή αλλαγή όσον αφορά την ενεργοποίηση των μέτρων θα οδηγήσει και σε τροποποίηση των συγκεκριμένων προβλέψεων (εν προκειμένω αύξηση) όσον αφορά την εξέλιξη της δαπάνης για τις συντάξεις.
Σημαντικό πλεόνασμα της τάξεως των 509 εκατ. προβλέπεται να παράξει και ο ΟΑΕΔ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 3,027 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 2,518 δισ. ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ, από την άλλη, έχει ως βασικό ζητούμενο την εκτέλεση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 4,932 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να ανέρχονται στα 4,853 δισ. ευρώ. Ισοσκελισμένος αναμένεται ο προϋπολογισμός και του ΟΠΕΚΑ αλλά και του ΝΑΤ, των δύο φορέων που δεν έχουν πλέον ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Τα έσοδα και οι δαπάνες τους εκτιμώνται στα 2,688 δισ. ευρώ.
Στα νοσοκομεία, τα έσοδα εκτιμώνται στα 3,006 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 3,182 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ταμειακό ισοζύγιο εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό κατά 176 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όμως προβλέπεται να είναι θετικό μετά και τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές, οι οποίες ανέρχονται στα 292 εκατ. ευρώ.
Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 259 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 7,102 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 6,878 δισ. ευρώ.

Τα ποσά που αναφέρονται είναι τα ελάχιστα επιτρεπόμενα που πρέπει να παρουσιάσουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς αναμένονται αλλαγές και σε οργανωτικό επίπεδο, καθώς «σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα νέο ενιαίο σχέδιο λογαριασμών».

Από πού θα προέλθει το πλεόνασμα

3,278 ΔΙΣ. - ΕΦΚΑ

Από τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 3,278 δισ. ευρώ. Τα έσοδα εκτιμώνται στα 41,437 δισ. ευρώ -τα 13,585 δισ. ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές και περίπου 1,074 δισ. από τη ρύθμιση οφειλών. Τα έξοδα περιορίζονται στα 38,159 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για τις συντάξεις εκτιμάται στα 25,48 δισ. ευρώ (22,252 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 3,228 δισ. ευρώ για τις επικουρικές). Στα συγκεκριμένα νούμερα έχουν προβλεφθεί οι περικοπές από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που έχει ήδη ψηφιστεί και η οποία αναμένεται να αποδώσει περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Πιθανή αλλαγή θα οδηγήσει και σε τροποποίηση των συγκεκριμένων προβλέψεων όσον αφορά την εξέλιξη της δαπάνης για τις συντάξεις.

509 ΕΚΑΤ. - ΟΑΕΔ
Σημαντικό πλεόνασμα της τάξεως των 509 εκατ. προβλέπεται να παράξει και ο ΟΑΕΔ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 3,027 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 2,518 δισ. ευρώ.

259 ΕΚΑΤ. - ΟΤΑ
Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 259 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 7,102 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να διαμορφώνονται στα 6,878 δισ. ευρώ.

116 ΕΚΑΤ. - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα νοσοκομεία προβλέπεται να είναι θετικό μόνο μετά τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές που ανέρχονται στα 292 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των νοσοκομείων εκτιμώνται στα 3,006 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 3,182 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ταμειακό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό κατά 176 εκατ. ευρώ.

ΕΟΠΥΥ - ΟΠΕΚΑ - ΝΑΤ
Ο ΕΟΠΥΥ, από την άλλη, έχει ως βασικό ζητούμενο την εκτέλεση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με τα έσοδα να ανέρχονται στα 4,932 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να ανέρχονται στα 4,853 δισ. ευρώ. Ισοσκελισμένος αναμένεται ο προϋπολογισμός και του ΟΠΕΚΑ αλλά και του ΝΑΤ, των δύο φορέων που δεν έχουν πλέον ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Τα έσοδα και οι δαπάνες τους εκτιμώνται στα 2,688 δισ. ευρώ.

Έφη Αχτσιόγλου: «Υπάρχει περιθώριο να μη μειώσουμε τις συντάξεις»

Του Στέλιου Παπαπέτρου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

«Καθώς πλησιάζουμε στην έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής καθίσταται σαφές πως δημοσιονομικά μπορούμε να είμαστε εντός στόχων, άρα ανάλογα με τον χώρο και το περιθώριο που θα έχουμε θα δούμε τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι έχουμε το περιθώριο για να κάνουμε κινήσεις τέτοιες οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους συνταξιούχους» είπε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στο θέμα των παρεμβάσεων ώστε να μην υπάρξουν νέες απώλειες στα εισοδήματα των συνταξιούχων από τον νόμο 4387 του 2016 που αφορά σε περικοπές έως και 18% σε όσους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους ανάμεσα στον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στον νέο τρόπο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου.

«Ήδη το εισόδημα των συνταξιούχων είναι αρκετά συμπιεσμένο στη χώρα μας» τόνισε η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε όλες οι συντάξεις έχουν ήδη επανυπολογιστεί: «Το μέτρο που ψηφίστηκε αφορά το 2019 και τις περιπτώσεις εκείνες των συνταξιούχων που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Δηλαδή όσοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 και οι οποίοι με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα έπρεπε κανονικά να λαμβάνουν μια σύνταξη σχετικά χαμηλότερη. Μέχρι στιγμής διατηρούν αυτή τη διαφορά ανάμεσα στον παλαιό και νέο τρόπο υπολογισμού. Αυτή είναι η αρνητική προσωπική διαφορά». Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τη χρονική στιγμή των παρεμβάσεων, η υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το ζήτημα των παρεμβάσεων θα το δούμε στον κατάλληλο χρόνο και ο κατάλληλος χρόνος είναι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ο κατάλληλος χρόνος. Δημοσιονομικά μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι. Αποδεικνύεται και από το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ότι αυτό το μέτρο δεν είναι αναγκαίο».

Για τα ποσοστά της ανεργίας ανέφερε ότι «ενώ εκτινάχθηκαν από το 2010 -2014, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μεγάλη μείωση, από το 26% στο 20%».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στους τρεις πυλώνες ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων: «Πρώτος πυλώνας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Από τον Αύγουστο θα επεκτείνονται οι κλαδικές συβάσεις. Δεύτερος πυλώνας ο κατώτατος μισθός. Θα προχωρήσουμε στην αύξηση με την έξοδο από το πρόγραμμα με νομοθετική διαδικασία. Τρίτος πυλώνας η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της επισφάλειας στην αγορά εργασίας. Θα ενισχυθεί το ΣΕΠΕ». 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Κόβονται οι συντάξεις με τη βούλα Χουλιαράκη

Κόβονται οι συντάξεις με τη βούλα Χουλιαράκη

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ωσάν ευαγγέλιο τήρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις νομοθετικές προβλέψεις και τις συμφωνίες με τους δανειστές που προβλέπουν περικοπή των συντάξεων από το νέο έτος.

Γνωρίζοντας ότι η υιοθέτηση μιας διαφορετικής στάσης –ειδικά μετά το πικρό επεισόδιο με τον μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου– θα προκαλούσε μια πρώτης τάξεως κρίση με τους δανειστές και τις αγορές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξέδωσε την καθιερωμένη αυτήν την εποχή εγκύκλιο οδηγιών για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού σεβόμενος όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ψηφίσει η κυβέρνηση. Και ειδικά την κυριότερη από αυτές, την περικοπή των συντάξεων από το νέο έτος.

Σύμφωνα με αυτήν την "πικρή", για περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, λεπτομέρεια της εγκυκλίου για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που πρώτο έφερε στην επιφάνεια το Capital.gr χθες το απόγευμα, το ανώτατο όριο συνολικής δαπάνης για συντάξεις ορίστηκε ακριβώς στο όριο που προβλέπει και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δηλαδή στα 25,4 δισ. ευρώ.

Το όριο αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με τη φετινή πρόβλεψη κατά 3,2 δισ. ευρώ καθώς προβλέπεται η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς για 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Προκαλεί τουλάχιστον ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο υποστηρίζεται ότι οι συντάξεις τελικά δεν πρόκειται να μειωθούν, σε επίσημα έγγραφα και εγκυκλίους της δημόσιας διοίκησης προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι μειώσεις θα γίνουν κανονικά και στην -ψηφισμένη- ώρα τους.

Το σίγουρο είναι ότι μια αποτύπωση των –έστω προεκλογικών– προθέσεων της κυβέρνησης για τη μη μείωση των συντάξεων σε ένα επίσημο έγγραφο, όπως είναι αυτό της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, θα έβαζε φωτιές στις σχέσεις Αθήνας με δανειστές και αγορές, ειδικά τώρα που ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει τις επόμενες εξόδους του στις χρηματαγορές για την πώληση κρατικών ομολόγων.

Σίγουρο είναι, επίσης, ότι ακόμη και αν η κυβερνητική πρόθεση για μη μείωση των συντάξεων αποτυπωθεί στο προσχέδιο και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, οι πιθανότητες να επαληθευτεί μια τέτοια πρόβλεψη είναι περιορισμένες έως μηδενικές.

Η απλή σκέψη που κάνουν γνώστες των διαπραγματευτικών δεδομένων του καιρού των μνημονίων ότι αν για ένα πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που στοιχίζει μόλις 28 εκατ. ευρώ προκλήθηκε ζήτημα που οδήγησε στο πάγωμα της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος, στην περίπτωση παγώματος των μειώσεων στις συντάξεις που κοστίζει 1,8 δισ. ευρώ θα προκληθεί… πυρηνικός χειμώνας στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές και τις αγορές.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/ 

 

Τάζουν στους μη μισθωτούς "ελαφρύνσεις" στις εισφορές, ενώ είναι ψηφισμένες αυξήσεις

Τάζουν στους μη μισθωτούς "ελαφρύνσεις" στις εισφορές, ενώ είναι ψηφισμένες αυξήσεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Aπανωτές αυξήσεις εισφορών αναμένουν τους μη μισθωτούς από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως και την 1η Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών από το 2019, κατάργηση των εκπτώσεων στους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους το 2021, αλλά και διαδοχικές αυξήσεις στις εισφορές κύριας ασφάλισης στους αγρότες έως το 2022.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, πέραν των πακέτων των ασφαλιστικών "χαρατσιών" που εκκρεμούν, που η κυβέρνηση διαρρέει ότι εξετάζει σενάρια "ελαφρύνσεων" στην επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών από τα ασφαλιστικά Ταμεία, αν και στελέχη της δεν παύουν να διατείνονται πως τα φορτία τους από το νόμο Κατρούγκαλου –όπως αυτά έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2017- είναι λιγότερα σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν πριν από την παραπάνω ημερομηνία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, την περίοδο 2019 -2022, βάσει του ίδιου αυτού νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 αλλά και των μετέπειτα τροποποιήσεών του, προβλέπεται δραματική αύξηση στην ασφαλιστική επιβάρυνση των μη μισθωτών σε σχέση με το τι ίσχυσε την περίοδο 2017 -2018.

Πιο αναλυτικά:

* Πρώτα απ΄όλα, από το 2019 παύει να ισχύει η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των μη μισθωτών (σ.σ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες). Αυτό προβλέπει το τελευταίο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Έτσι, οι ασφαλιστικές εισφορές τους το 2019 θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματός τους (σ.σ. καθαρό εισόδημα 2018 συν καταβλητέες εισφορές το 2018 με βάση το εισόδημα του 2017) που απέκτησαν το 2018 από επαγγελματική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται πως φέτος οι εισφορές των μη μισθωτών έχουν υπολογισθεί με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος που απέκτησαν από επαγγελματική δραστηριότητα.

Η κατάργηση της έκπτωσης 15% θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση στην ασφαλιστική επιβάρυνση των επαγγελματιών και των αγροτών.

* Η δεύτερη αύξηση στις εισφορές από το 2019 θα αφορά τους αγρότες. Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, η εισφορά τους υπέρ της κύριας ασφάλισης, θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 στο 18% έναντι 16% που είναι φέτος. Με άλλα λόγια, οι αγρότες, το 2019, θα πρέπει θα πληρώσουν διπλά αυξημένες εισφορές, καθώς θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού τους και, ταυτόχρονα, θα αυξηθεί το ποσοστό της εισφοράς κύριας ασφάλισης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, η ίδια εισφορά θα αυξηθεί στο 19%, από την 1η Ιανουαρίου 2021 στο 19,5% και, τέλος, την 1η Ιανουαρίου 2022 θα φτάσει στο 20% όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους.

Το τρίτο πακέτο αυξήσεων εισφορών αφορά αποκλειστικά τους αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους και θα ισχύσει από το 2021. Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι εκπτώσεις έως 50% επί των εισφορών των ασφαλισμένων του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) ισχύουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Με άλλα λόγια, παύουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Έτσι για παράδειγμα, ένας αυταπασχολούμενος δικηγόρος, ο οποίος θα δηλώσει το 2019 ετήσιο εισόδημα από την επαγγελματική δραστηριότητα του ύψους 8.000 ευρώ, θα έπρεπε, το 2020, να καταβάλλει εισφορές 18,9% (αντί για 37,9%) υπέρ της κύριας ασφάλισης, της υγείας, του επικουρικού και του εφάπαξ, καθότι θα ισχύει έως τότε η έκπτωση 50% (σ.σ. αφορά όσους δηλώνουν εισόδημα 7.032 -13.000 ευρώ). Έτσι θα καταβάλλει το ποσό των 1.516 ευρώ.

Ωστόσο από το 2021, καταργούνται οι σχετικές εκπτώσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, ο αυταπασχολούμενος του παραδείγματος θα καταβάλλει διπλάσιες εισφορές από το 2021 σε σχέση με εκείνες που κατέβαλε την περίοδο 2017 -2020.

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/ 

 

ΕΦΚΑ: Παράταση πήρε η καταβολή εισφορών Μαΐου 2018

dikaiologitika Newsroom

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018.

Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι αυτήν την ημερομηνία (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ, με ξεχωριστή ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου 2018, που καταβάλλονται μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή), θα εξοφληθούν τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Με 21,1 εκατ την ημέρα "μπαίνουν μέσα" στα ασφαλιστικά ταμεία, επιχειρήσεις και επαγγελματίες

ΜΕ 21,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ “ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ” ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

POLITISONLINE

Όλα στο “κόκκινο”.Με 21,1 εκατομύρια την ημέρα “τρέχουν” τα νέα χρέη από τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργοδοτών και των αγροτών,σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ ή κατά 5.6% μέσα σε 90 ημέρες, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018.

Από το επόμενο κιόλας εξάμηνο, με ατομικές ειδοποιήσεις, οι οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν τα νέα χρέη τους, υπό την απειλή της λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στο βωμό των υπερ πλεονασμάτων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει στραγγίξει η αγορά και έχει εξαντληθεί η δυνατότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ανταπεξέλθουν στα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Έτσι εταιρίες και ενεργοί πολίτες και “κοκκινίζουν” και μπαίνουν στο άγχος της αποπληρωμής ή της ρύθμισης, με όλες τις επιπτώσεις στην καθημερινή εταιρική λειτουργία και επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητά τους. Και αυτό γίνεται για να μπορέσει η κυβέρνηση να δημιουργήσει υπερ πλεονάσματα και στα Ταμεία.

Η κρίση επιταχύνεται

Η αύξηση των οφειλών επιταχύνεται διαρκώς. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των εργοδοτών και των αγροτών έως τα μέσα του Ιουνίου ξεπέρασαν τα 33,7 δισ. ευρώ,όπως προκύπτει από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο εντάσσονται οι οφειλές προς τα Tαμεία. Τρεις μήνες μόλις πριν, οι οφειλές αυτές είχαν ανέλθει σε 31,8 δισ. ευρώ και στις αρχές του έτους ήταν 31,2 δισ. ευρώ.

Τα «χαράτσια» του 2017

Βασικός παράγοντας εκτίναξης των ασφαλιστικών οφειλών φαίνεται να είναι η εκκαθάριση των ασφαλιστικών «χαρατσιών» του 2017. Με άλλα λόγια, Συνολικά το α’ εξάμηνο οι οφειλές στα Ταμεία έχουν αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, τα άγρια κουρέματα στις συντάξεις και οι περικοπές σε αναγκαίες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις στηρίζουν το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα στον ασφαλιστικό, αλλά και κρατικό, Προϋπολογισμό. Τα σημερινά όμως “ευρήματα” των ανεξόφλητων εισφορών αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των δραματικών επιπτώσεων που έχει στην οικονομία και την κοινωνία η πολιτική των υπερπλεονασμάτων.

(Με τη συνεργασία του economico.gr)

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Αρμαγεδδών στις συντάξεις – Κόβονται ακόμη και αυτές των 500 ευρώ – Αναλυτικά παραδείγματα

NEWSIT NEWSROOM

Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), σε ότι αφορά τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση δημιουργεί ασαφείς προσδοκίες, ότι μπορεί και να μην ισχύσουν οι προγραμματισμένες και ψηφισμένες μειώσεις, οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν την κατάσταση δίνουν μία εικόνα για τις επερχόμενες μειώσεις που αν τι άλλο δείχνει Αρμαγεδδών.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Πετρόπουλος δημιουργούν μία «δημιουργική ασάφεια» γύρω από το θέμα δηλώνοντας ότι θα συζητηθεί όταν φτάσει η ώρα και ταυτόχρονα ούτε διαψεύδουν ούτε και επιβεβαιώνουν ότι επίκειται κίνηση για ανατροπή των δεδομένων.

Στο χθεσινό συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αμφισβήτησαν τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και μίλησαν για έλλειμμα ένα δις. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2017. Επίσης, έδωσαν στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες με το αποτέλεσμα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων ο οποίος ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί. Τα ευρήματα προέρχονται από αυθεντικά παραδείγματα και αποκαλύπτουν το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής στην οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Οι απώλειες φτάνουν –όπως φαίνεται από τα αναλυτικά παραδείγματα- ακόμη και στα… 438 ευρώ τον μήνα για μια σύνταξη η οποία διαμορφώνεται στα 1.843 ευρώ. Ακόμη και αν αυτά τα 438 ευρώ δεν χαθούν στο σύνολό τους από τον Δεκέμβριο του 2018 λόγω του «πλαφόν» 18% στην περικοπή, το όποιο υπόλοιπο απομείνει θα… ακολουθεί τον συνταξιούχο μέχρι να εξατμιστεί και αυτό από τον πληθωρισμό και την απώλεια αγοραστικής δύναμης. Ποια ήταν η «απάντηση» της κυβέρνησης σε όλα αυτά; «οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Όσο για τις περικοπές των συντάξεων; Κουβέντα.. δεν λέει η ανακοίνωση. Προφανώς οι συντάκτες της περιμένουν το… θαύμα που υπαινίχθη ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.


Ένας λόγος για τον οποίο τα στοιχεία που παρέθεσε η ΠΟΠΟΚΠ αποκτούν ξεχωριστή αξία είναι ότι δεν προέρχονται από αυθαίρετους υπολογισμούς αλλά από πραγματικούς φακέλους συνταξιούχων.

Τα στοιχεία

1. Συντάξεις ΙΚΑ: Τα παραδείγματα αφορούν σε ασφαλισμένους της 28ης κλάσης με διαφορετικό χρόνο ασφάλισης. Έτσι:
Με 11.875 ημερομίσθια, η σύνταξη διαμορφωνόταν στα 1949,16 ευρώ με βάση το προηγούμενο καθεστώς και με τον νόμο Κατρούγκαλου μειώνεται στα 1571,16 ευρώ. Η μείωση φτάνει στα 378 ευρώ.
Με 7851 ημερομίσθια, προκύπτει μείωση από τα 1127,4 ευρώ, στα 1009 ευρώ δηλαδή κατά 118,09 ευρώ.
Με 8708 ημερομίσθια, το ποσό μειώνεται από τα 1305,43, στα 1260,46 ευρώ ενώ
Με 5980 ημερομίσθια, η σύνταξη μειώνεται από τα 925,67 ευρώ στα 823,8 ευρώ δηλαδή κατά 101,87 ευρώ.
2. Συντάξεις ΟΑΕΕ: Από τα παραδείγματα του ΤΕΒΕ και του ΟΑΕΕ, προκύπτει ότι οι μειώσεις θα επηρεάσουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτι που θα συμβεί σε τέτοιο βαθμό για πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια με μόνη εξαίρεση την κατάργηση της 13ης και της 14ηςσύνταξης.
Σημερινή σύνταξη 519,23 ευρώ (καθαρά) συνταξιούχου που ασφαλίστηκε για 24 έτη και 10 μήνες, θα πέσει κατά 72,37 ευρώ τον μήνα, στα 446,86 ευρώ.
Συνταξιούχος με 17 έτη ασφάλισης, θα χάσει 115 ευρώ από τα καθαρά του και θα έχει στο εξής εισόδημα 524 ευρώ έναν 639 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.
Ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ για 25 έτη και τέσσερις μήνες, θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό τον Δεκέμβριο το ποσό των 789,8 ευρώ αντί για 963,17 ευρώ που εισέπραττε μέχρι τώρα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων.
3. Συντάξεις χηρείας: Η σύνταξη γήρατος του θανόντος ύψους 600,9 ευρώ, θα αντικατασταθεί από σύνταξη χηρείας 384 ευρώ ενώ μέχρι τώρα ήταν 420,63 ευρώ. Σύνταξη θανόντος ύψους 1502,11 ευρώ, θα γίνει σύνταξη χηρείας των 520,5 ευρώ, αντί για 1051,47 ευρώ που ήταν η σύνταξη χηρείας μέχρι τώρα. Σύνταξη θανόντος των 1129,86 ευρώ που έγινε σύνταξη χηρείας των 790,9 ευρώ, τώρα θα μετατραπεί σε σύνταξη χηρείας 395,49 ευρώ

Τα αποτελέσματα του ΕΦΚΑ

Η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αποδομούν το «οικονομικό θαύμα» που ήθελε να πλασάρει η κυβέρνηση για τον ΕΦΚΑ. Έτσι, αναφέρει ότι :
1. Οι εισπράξεις από τις εργοδοτικές εισφορές ήταν το 2017 στα 3,785 δις. ευρώ δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2015 (3,72 δις. ευρώ) και απλώς εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με το πολύ κακό 2016 (3,37 δις. ευρώ).
2. Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, παρουσίασαν αύξηση περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2016 (στα 2,016 δις. ευρώ από 1,797 δις. ευρώ το 2016) και μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2015 (1,879 δις. ευρώ).
3. Οι τακτικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ήταν 1,21 δις. ευρώ το 2017 (πρώτο έτος εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού) από 1,607 δις. ευρώ το 2015). Αύξηση υπάρχει μόνο συγκριτικά με το 2016 (1,118 δις. ευρώ)
4. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ τονώθηκαν με 692 εκατ. ευρώ από εισφορές μισθωτών του δημοσίου και 340 εκατ. ευρώ ως εργοδοτικές εισφορές για τους μισθωτούς του δημοσίου. Δηλαδή, περίπου ένα δις. ευρώ ήταν έσοδα αλλά στην πραγματικότητα ήταν απευθείας επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
5. Οι δαπάνες έχουν περιοριστεί τεχνητά κατά 727 εκατ. ευρώ με τη συγκεκριμένη μείωση να εμφανίζεται στον λογαριασμό «πληρωμές για υπηρεσίες». Στην πραγματικότητα όμως, αυτή η μείωση αφορά σε μειώσεις κύριων συντάξεων (περίπου 582 εκατ. ευρώ) ή σε παροχές επικούρησης και πρόνοιας (145 εκατ. ευρώ).
6. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καταγγέλλουν ότι αντί με την έκτακτη επιχορήγηση που εισέπραξε ο ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό να καταβληθεί ένας μεγάλος αριθμός από τις συντάξεις που παραμένουν στον «πάγο», στην πραγματικότητα διατέθηκε για να χρηματοδοτηθεί η καταβολή των συντάξεων σε εκκρεμότητα που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να αποδοθούν μέσα στο 2017.

Του Θανάση Παπαδή

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Ποια τα δικαιώματα των ασφαλισμένων κατόχων Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης στο εξωτερικό

Τα δικαιώματα και τις παροχές των δικαιούχων ασφαλισμένων Ευρωπαϊκού Φορέα, κατόχων Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινός Αντικατάστασης (ΠΠΑ, «αποκωδικοποίησε» ο ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα,

Ο ασφαλισμένος και τα μέλη της οικογένειάς του που διαμένουν σε κράτος μέλος άλλο από το αρμόδιο, δικαιούνται παροχές σε είδος που καθίστανται ιατρικά αναγκαίες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε αυτό, αφού ληφθούν υπόψη η φύση των παροχών και η αναμενόμενη διάρκεια της διαμονής.

Τα κριτήρια – προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται κατά τη χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος από τον πάροχο είναι: η ιατρική ανάγκη, το είδος – φύση των παροχών, η προβλεπόμενη διάρκεια διαμονής. Για να κριθεί ατά πόσο είναι ιατρική ανάγκη η χορήγηση μιας παροχής σε είδος, πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα άλλα δύο κριτήρια και να ληφθεί υπόψη, ότι η περίθαλψη χορηγείται ώστε ο ασφαλισμένος να μην αναγκάζεται να επιστρέψει στο αρμόδιο κράτος για να λάβει την απαραίτητη θεραπεία. Για την εκτίμηση του ιατρικού κριτηρίου, καθοριστικός και ουσιώδης είναι ο ρόλος του θεράποντα ιατρού ο οποίος θα πρέπει να κρίνει την έκταση, τον τρόπο, το είδος και την ποσότητα των παροχών σε είδος που θα χορηγήσει, σε συνάρτηση με την προβλεπόμενη διάρκεια διαμονής

Εάν η κατάσταση της υγείας ενός ασθενή απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία (νοσηλεία / αποκατάσταση) που δεν επιτρέπει στον ασφαλισμένο να επιστρέψει σύντομα στο κράτος μέλος της κατοικίας του για να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία, θα πρέπει με την παρέλευση του πρώτου μήνα να εξετάσουν τη συνολική κατάσταση υγείας του ασθενή έχοντας τεκμηριωμένη ιατρική γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού από την οποία θα προκύπτει με σαφήνεια το χρονικό διάστημα που ο ασθενής χρήζει νοσηλείας / αποκατάστασης, εάν του επιτρέπεται να μετακινηθεί και αν όχι να αιτιολογείται.

Όπου ο ασθενής χρήζει νοσηλείας / αποκατάστασης άνω των 4 μηνών ή επ’ αόριστον, προκειμένου να συνεχιστεί η νοσηλεία / αποκατάστασή του, θα πρέπει να υποβάλει απευθείας έγγραφο ερώτημα προς τον Φορέα Ασφάλισής του με συνημμένη την ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων Τομέα Υγειονομικών 2017

Taxheaven Newsroom


www.tsay.gr

05/06/2018

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 2017

«Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 5/6/2018, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ οι βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων Τομέα Υγειονομικών έτους 2017 για φορολογική χρήση.

Προκειμένου να λάβετε τις ανωτέρω βεβαιώσεις, παρακαλούμε να εισέλθετε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, στην διαδρομή

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΦΚΑ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 2017 ΕΦΚΑ.

Εκεί συμπληρώνεται τα αναφερόμενα πεδία ταυτοποίησης ως εξής:

1. ΑΜ Συνταξιούχου: Συμπληρώνετε τα (7) πρώτα ψηφία του ΑΜ Συνταξιούχου, π.χ. 5019ΧΧΧ
2. Α.Μ.ΚΑ.Συνταξιούχου
3. Α.Φ.Μ. Συνταξιούχου
4. Κωδικός Οπτικής Επιβεβαίωσης: Συμπληρώνετε τον κωδικό που εμφανίζει το σύστημα.
5. Δεν απαιτείται ο ΑΜ ΔΙ.ΑΣ.

Στη συνέχεια επιλέγετε το κουμπί «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ», μετά το κουμπί «ΕΠΙΛΟΓΗ», ακολουθεί το κουμπί «ΕΛΕΓΧΟΣ» και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιλογή «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ»

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε να απευθύνεστε στο Τμήμα Εκκαθάρισης Παροχών συντάξεων στα τηλέφωνα: 2132169378, ή 314, ή 315.

Το Τμήμα Εκκαθάρισης Παροχών Συντάξεων Τομέα Υγειονομικών

Πηγή: Taxheaven  

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στα χαρτιά παραμένει μετά δύο χρόνια η ενοποίηση του ΕΦΚΑ

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - kathimerini.gr


Στα... χαρτιά παραμένει η διοικητική αλλά και η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΦΚΑ, που δύο χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του με τον νόμο 4387/2016, που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, παραμένει ενιαίος μόνο κατ’ όνομα. Τα θεσμικά προβλήματα και τις οργανωτικές δυσλειτουργίες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης παρουσίασαν έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης κι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας ή στα ασφαλιστικά ταμεία σε θέσεις ευθύνης, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τις αδυναμίες του νέου θεσμικού πλαισίου, σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Ενωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΚΠΟΔΙ).

Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν την καθυστέρηση στην έκδοση του απαιτούμενου και αναγκαίου ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών καθώς και του νέου κανονισμού χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, τα νομικά προβλήματα κάποια εκ των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπιστούν με την πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αλλά και δεκάδες διοικητικά θέματα που δημιουργούν καθυστερήσεις, ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους αλλά και προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η δημιουργία του ΕΦΚΑ έβγαλε στην επιφάνεια ασυμβατότητες και δυσλειτουργίες ενός πολυδαίδαλου συστήματος που προϋπήρχαν, επεσήμανε η διευθύντρια στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης Δέσποινα Πατούνα, η οποία ξεκαθάρισε ότι σε οργανωτικό επίπεδο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να οδεύουμε σε ένα σύστημα με ενιαίους κανόνες, όμως μεσοπρόθεσμα υπάρχουν προβλήματα. Οπως για παράδειγμα, η έλλειψη συντονισμού, η υδροκέφαλη αναποτελεσματική κεντρική διοίκηση, η μείωση του προσωπικού που οδηγεί σε καθυστερήσεις και αύξηση των εκκρεμοτήτων, βάσει των όσων υποστήριξε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος. Ο οποίος, μάλιστα, ανέδειξε και προβλήματα όπως οι τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση των διαδοχικών συντάξεων, καθώς πρόκειται εκ των πραγμάτων για μια δύσκολη και χρονοβόρο υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογιαννόπουλο, σήμερα, εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (14.000 αφορούν τον πρώην ΟΑΕΕ), που με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα προκειμένου να εξετάσει το αίτημα και να απονεμηθεί η σύνταξη. Λόγω όμως του ΕΦΚΑ, που λειτουργεί ως ενιαίος φορέας, αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο (δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να απορρίπτει και να στέλνει το αίτημα στον ίδιο).

Η κ. Πατούνα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα «οικονομικού τύπου» προβλήματα που προκύπτουν κυρίως λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους μη μισθωτούς. Προβλήματα που σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο Δημήτρη Μπούρλο θα μπορούσαν να λυθούν εάν ο υπολογισμός των εισφορών γινόταν επί του πραγματικού εισοδήματος.

Μία σειρά από ασφαλιστικά θέματα, όπως είναι ο επανυπολογισμός των παλαιών ή και ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, θα κριθεί σε νομικό επίπεδο, καθώς έχουν προσφύγει γι’ αυτά στο ΣτΕ μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων. Κι ενώ σύμφωνα με την κ. Πατούνα, στο θέμα του επανυπολογισμού υπάρχουν νομικά και συνταγματικά επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της διαδικασίας, στο θέμα του νέου συστήματος αποδεικνύεται στην πράξη ότι ειδικά για το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, υλοποιείται μια μεγάλη αδικία εις βάρος των ασφαλισμένων με 25-35 έτη ασφάλισης, καθώς διατηρείται ο διανεμητικός χαρακτήρας μιας...ανταποδοτικής παροχής. Αδικίες εις βάρος των παλαιών ασφαλισμένων δημιουργεί επίσης, η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για την προσαύξηση της σύνταξης σε περιπτώσεις καταβολής αυξημένων εισφορών ή εισφορών για παράλληλη ασφάλιση σε άλλο Ταμείο.

Τη δραματική μείωση των νέων επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ ανέλυσε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΕΤΕΑΕΠ Νίκος Καλάκος, υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο κλάδος εφάπαξ του Ταμείου έχει αποθεματικά 3,6 δισ. ευρώ, πληρώνει εφάπαξ με το σταγονόμετρο και μάλιστα με χρήματα που δανείζεται το ελληνικό κράτος από τους πιστωτές...

ΗΔΙΚΑ: κομφούζιο στην ενοποίηση των μητρώων του ΕΦΚΑ

Ενα ανεπανάληπτο κομφούζιο με ιστορίες ασφαλιστικής τρέλας εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ, κατά τη διαδικασία ενοποίησης του μητρώου ασφαλισμένων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΑ με την ΕΚΠΟΔΙ, η διευθύντρια της ΗΔΙΚΑ Αθηνά Τριανταφυλλίδη, για τη δημιουργία του μητρώου του ΕΦΚΑ απεστάλησαν από τουλάχιστον 90 φορείς (Ταμεία και επιμέρους τομείς) συνολικά 29.667.166 εγγραφές που αφορούν, μετά την ταυτοποίηση και εκκαθάριση, 15.715.538 ασφαλισμένους.

Μεταξύ των πολυάριθμων προβλημάτων που εκλήθη να αντιμετωπίσει η ΗΔΙΚΑ και τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν τεράστια ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες που ξαφνικά «χάθηκαν» από τον ΕΦΚΑ, ήταν για παράδειγμα η ύπαρξη 634.270 ασφαλισμένων με Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), όχι όμως και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Τριπλάσιοι, ήτοι 1.830.242 ασφαλισμένοι, ήταν όσοι ενώ είχαν ΑΜΚΑ δεν είχαν ΑΦΜ, ενώ κοντά στα 3 εκατ. ασφαλισμένοι (2.863.893 εγγραφές) δεν είχαν ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ. Παράλληλα, δε, διαπιστώθηκαν και περίπου 3,5 εκατ. εγγραφές ασφαλισμένων χωρίς αριθμό δελτίου ταυτότητας.

Και τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Διαπιστώθηκαν 6.038.865 εγγραφές ασφαλισμένων με πλασματική ημερομηνία έναρξης ασφάλισης, 151.721 άτομα με άγνωστο πατρώνυμο, 459.034 άτομα με άγνωστο μητρώνυμο, 7.735.921 άτομα με πλασματική ημερομηνία γέννησης, καθώς και 566.673 άτομα με άγνωστη χώρα υπηκοότητας.

Μάλιστα, ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες ήταν η επιλογή του «σωστού» προσώπου στις περίπου 500.000 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν σε μία εγγραφή πολλαπλοί ΑΜΚΑ, αλλά και στις πάνω από 600.000 περιπτώσεις που ασφαλισμένοι κάτω από τον ίδιο ΑΜΚΑ είχαν ανοίξει περισσότερες της μίας εγγραφές ασφαλιστικής ιστορίας. Ακόμη και στα στοιχεία των αυτοαπασχολουμένων που έστειλε η ΑΑΔΕ, υπήρξαν περίπου 100.000 που τελικά περίσσευαν, καθώς από 1,55 εκατ. ασφαλισμένους ταυτοποιήθηκε το 1,45 εκατ...

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Μέχρι 8 Ιουνίου η υποβολή αίτησης συμψηφισμού στον ΕΦΚΑ

Taxheaven Newsroom

Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού, για την υποβολή αίτησης συμψηφισμού του ποσού προς επιστροφή με τρέχουσες εισφορές, όπως αυτό προέκυψε από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής σχετικού αιτήματος έως την Παρασκευή 8.6.2018.

Πηγή: Taxheaven 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

 

ΕΦΚΑ: Χορήγηση και χρήση ασφαλιστικών βιβλιαρίων

Με την απόφαση του ΕΦΚΑ με αρ. πρωτ. 693033/2018 δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την χορήγηση και χρήση ασφαλιστικών βιβλιαρίων.
Ειδικότερα, γίνονται γνωστά τα εξής:

«Μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων στο άμεσο μέλλον η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με το εποπτεύον Υπουργείο, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την Η.ΔΙ.Κ.Α. και συγκεκριμένα για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου αλλά και την αλλαγή του νομικού πλαισίου, οι καταχωρήσεις θα γίνονται ως ακολούθως:

α. Σε όσους κατέχουν βιβλιάρια γίνεται χρήση αυτών και προσθήκη σελίδων όπου απαιτείται.

Ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα ειδικά φύλλα αυτά μπορούν ν' αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες αριθμημένες κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου, με σημείωση επί του βιβλιαρίου τον αριθμό των αριθμημένων σελίδων που προστέθηκαν.

Ως εκ τούτου αυτό μπορεί να συμβεί και στα υποκαταστήματα του τ. ΙΚΑ ακόμη και για συνταξιούχους του τ. ΟΑΕΕ που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη ταλαιπωρία των συνταξιούχων με την μετάβαση τους στα περιφερειακά τμήματα του τ. ΟΑΕΕ.

β. Σε όσους αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας για πρώτη φορά και δεν διαθέτουν βιβλιάριο ασθενείας όλοι οι υπαγόμενοι φορείς του ΕΦΚΑ από την στιγμή που θα τους τελειώσουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια θα εφοδιαστούν με παλαιού τύπου συνταγολόγια του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( τα οποία προηγουμένως θα έχουν ακυρωθεί με κόψιμο σε μια γωνία του βιβλιαρίου) και θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την έκδοση βιβλιαρίου.

Στην παραπάνω περίπτωση (β) λόγω του τύπου του βιβλιαρίου θα χορηγείται ένα βιβλιάριο για κάθε ασφαλισμένο (άμεσα ή έμμεσα) καθώς δεν είναι δυνατή η έκδοση οικογενειακού βιβλιαρίου.

Όλα αυτά ισχύουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα και ταλαιπωρίες.»

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

 

ΕΦΚΑ: Βεβαιώσεις Εισφορών ΕΦΚΑ (ΤΣΑΥ) για την εφορία

Από σήμερα 31/5/2018 στο site του Πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ , tsay.gr(Κατεβάστε την βεβαίωση εισφορών σας ΕΔΩ), έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις για την εφορία όσων έχουν πλήρωση ασφαλιστικές εισφορές μέσα στο έτος 2017 ή δόσεις μετά από διακανονισμό.

ΠΗΓΗ: https://medispin.blogspot.com

Απειλή το δημογραφικό για το ασφαλιστικό μας σύστημα και την οικονομία

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.

Το θέμα του Δημογραφικού είναι ιδιαίτερα και μεγάλο για την Ελλάδα και εάν τελικά επικρατήσει η πρόβλεψη της EUROSTAT, ο πληθυσμός των 2050 θα είναι στα 9 εκατ.. Αυτό, λοιπόν, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και στο ασφαλιστικό μας σύστημα και στην εθνική οικονομία.

Η Ελλάδα, είναι ούτως ή άλλως, πάρα πολύ χαμηλά στην 204 θέση στον πλανήτη σε σχέση με τον ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης. Είναι, δηλαδή, 8,4 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους και σύμφωνα, λοιπόν, με την εκτίμηση του ΟΗΕ το 2100 προβλέπονται 7,5 εκατ. πληθυσμός όσοι, δηλαδή ήταν το 1951 περίπου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από τη Σκανδιναβία, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία των χωρών τους στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος μέσω συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δομών και υποδομών που υποβοηθούν τη γονιμότητα και στηρίζουν την οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο κ. Gunnar Andersson, Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο κ. Δημήτριος Μιχαηλάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και ο κ. Θεολόγος Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις βουλευτών προς τους προσκεκλημένους ομιλητές και υπογραμμίστηκε η ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

Στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών παρέστησαν επίσης τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα, την οποία όρισε η διακομματική Επιτροπή και αποτελείται από τους κυρίους Βύρωνα Κοτζαμάνη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Διονύσιο Μπαλούρδο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Αναστασία Κωστάκη, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Στατιστικής-Δημογραφίας και Αλεξάνδρα Τραγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

ΠΗΓΗ:http://healthview.gr/

 

ΕΦΚΑ: Έως 8/6 η καταβολή των εισφορών Απριλίου από τους επαγγελματίες

ΕΦΚΑ: Έως 8/6 η καταβολή των εισφορών Απριλίου από τους επαγγελματίες

Παράταση οχτώ ημερών αποφάσισε ο ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών από τους μη μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Απριλίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών έως την Παρασκευή 8.6.2018.

Κανονικά, έπρεπε η εν λόγω καταβολή να γίνει έως 31 /5. Ωστόσο η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 επέβαλλε την καταβολή των εισφορών του Μαρτίου έως τις 18/5 ενώ έως 31/5 πρέπει να γίνει η καταβολή της 1ης δόσης των χρεωστικών υπολοίπων. Υπό αυτές τις συνθήκες και προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και οι αγρότες να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε την παράταση της καταβολής των εισφορών Απριλίου έως 8/6. Υπενθυμίζεται ότι η 2η δόση των υπολοίπων του 2017 πρέπει να καταβληθεί έως 29/6. 

ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/

 

Συντάξεις: Τσεκούρι ως και πάνω από 400 ευρώ – Θα μετατραπούν σε… επίδομα!

NEWSIT NEWSROOM


- Κρατάνε κρυφό τον επανυπολογισμό στις συντάξεις - Οι μειώσεις που έρχονται στο φως είναι στο ΙΚΑ ως και 438 - Στοιχεία που δείχνουν ότι οι συντάξεις θα μετατραπούν σε επιδόματα πείνας - Νέες συντάξεις με ποσά ίσα με 200 ως 700 ευρώ το μήνα

Για συντάξεις που θα μετατραπούν σε επιδόματα πείνας κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ με βάση τα στοιχεία από τις οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης όσων κατέθεσαν αίτηση μετά την 13η Μαϊου του 2016. Οι μειώσεις είναι πάνω από 400 ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες και έτσι οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού θα οδηγήσει σε συντάξεις των 200 ως 700 ευρώ το μήνα με ελάχιστους τυχερούς να φτάνουν το πολύ ως τα 1.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ μέσα στα επόμενα χρόνια θα απομείνει μονάχα η εθνική σύνταξη ως βέβαιο ποσό για τους συνταξιούχους και από εκεί και ύστερα θα αυξάνονται οι αποδοχές μόνο με βάση τις εισφορές χωρίς την παραμικρή συμμετοχή τους κράτους.

Τα μεικτά ποσά και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις
Ημερομίσθια κλάση σύνταξη πριν την 13η Μαϊου 2016 σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου
8.168 28η 1.237 1.060
11.604 28η 1.843 1.405
9.296 28η 1.364 1.203
5.980 28η 925 823
8.708 28η 1.305 1.260
7.851 28η 1.127 1.009
8.632 28η 966 862
11.875 28η 1.949 1.571

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Συνταξιοδότηση χωρίς διακοπή επαγγελματικής δραστηριότητας

Δεν θα απαιτείται κλείσιμο επιχείρησης ή παραίτηση από την εργασία για την κατάθεση της αίτησης


Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν, παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδοτικού τους φακέλου να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να κάνουν διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.


Tου Στέλιου Παπαπέτρου - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς αναμένεται να δώσει η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας προκειμένου να βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος. Η ρύθμιση που θα καταθέσει ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες, όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν, παράλληλα με την κατάθεση του συνταξιοδοτικού τους φακέλου να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να κάνουν διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.

Έτσι, σε όσες περιπτώσεις ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συνεχίσει τη μισθωτή δραστηριότητά του ή την αυτοαπασχόληση, θα αρκεί απλά και μόνο να το δηλώσει στην αίτηση συνταξιοδότησής του, χωρίς πλέον να απαιτείται διακοπή δραστηριότητας από την οικεία ΔΟΥ προκειμένου για ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, η διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες, που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, να διατηρούν ανοικτή την επιχείρησή τους. Η νέα ρύθμιση θα αφορά τους πάντες. Δηλαδή, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, αλλά και μισθωτούς.
Το 40% της σύνταξης

Να σημειωθεί ότι με τη νέα ρύθμιση αναμένεται να επιλυθούν και αρκετά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ταλαιπωρούν χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν είτε να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους είτε να μεταβιβάσουν την επιχείρησή τους σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Επισημαίνεται ότι όσοι συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους θα λάβουν μόνο το 40% της σύνταξης που τους αναλογεί, καθώς σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου οι συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται περικόπτονται κατά 60%.

Έτσι, θα διατηρούν το δικαίωμα να εργάζονται, και ως συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μόνο το 40% του ποσού που τους αναλογεί, αλλά δεν θα απαιτείται το κλείσιμο των βιβλίων και η διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ή η παραίτησή τους από την εργασία τους εάν είναι μισθωτοί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της δραματικής μείωσης των συντάξεων, αλλά και της συρρίκνωσης των μισθών, είναι χιλιάδες οι επαγγελματίες εκείνοι οι οποίοι ενώ ήθελαν τη συνέχιση της λειτουργίας της προσωπικής τους ατομικής επιχείρησης ή της επαγγελματικής δραστηριότητας αναγκάζονταν να την κλείσουν.

Αρκεί να καταθέτουν την αίτηση για σύνταξη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και να δηλώνουν στο Ταμείο ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενεργοποιώντας την ήδη ψηφισμένη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου για την απασχόληση συνταξιούχων. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων οι οποίοι πρώτα διέκοπταν την επαγγελματική δραστηριότητα για να βγουν στη σύνταξη και στη συνέχεια ενώ είχαν κλείσει τα βιβλία στην εφορία διαπίστωναν πως δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έμεναν στο «κενό».

Διαγραφή οφειλών

Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ρύθμιση και για τη δυνατότητα διαγραφής οφειλών για περίπου 150.000 ασφαλισμένους. Αφορά κυρίως ασφαλισμένους που βρίσκονταν παράλληλα στα μητρώα δύο ή περισσότερων ταμείων (ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και πρώην ΟΑΕΕ) οι οποίοι έχουν αμφισβητούμενες οφειλές, για την ίδια δραστηριότητα. Η διάταξη που προωθείται προβλέπει ότι βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίες δημιουργούν εύλογη αμφιβολία υπαγωγής ή όχι σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία για το χρονικό διάστημα έως τις 31/12/16, μπορούν να διαγραφούν και οι ασφαλισμένοι να απαλλαγούν εφόσον είναι ήδη ασφαλισμένοι από τις πρόσθετες εισφορές αλλά και τις επιβαρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω παλαιότερων δυσμενέστερων ερμηνειών νόμων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση που υπάρχει ασφαλιστικό κενό, τότε θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό των εισφορών που υπολείπεται. Τα αιτήματα των εν λόγω ασφαλισμένων θα κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πρώην Ταμείων που έχουν υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιέχονται εκτός από ασφαλιστικές - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Πάνω από 288.000 μη μισθωτοί χωρίς ασφαλιστική ικανότητα–ενημερότητα

του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Τουλάχιστον 288.883 μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται σήμερα χωρίς ασφάλιση.

Και αυτό γιατί δεν κατάφεραν να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ πέρσι για ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη και παράλληλα δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία τα οποία έδωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, το 25,6% των 1.155.354 μη μισθωτών (σ.σ. 288.883) δεν κατέβαλλε καθόλου εισφορές το 2017, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προέβλεπε το νέο σύστημα υπολογισμού των κρατήσεων με βάση το εισόδημα που απέκτησε από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Συνεπώς δεν απέκτησε ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα. Για να αποκτήσει θα πρέπει να καταβάλλει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις όλες τις εισφορές τις οποίες δεν κατέβαλλε πέρσι, τις τρέχουσες εισφορές του 2018, αλλά και να ρυθμίσει κάθε άλλη παλιότερη οφειλή.

Το πραγματικό ποσοστό των μη μισθωτών χωρίς ικανότητα –ενημερότητα μπορεί να είναι υψηλότερο από 25,6%.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το 22,1% των επαγγελματιών και των αγροτών έκανε πέρσι "μερικές καταβολές".

Αυτό σημαίνει πως 255.333 μη μισθωτοί (22,1% των 1.155.354 ευρώ) κατέβαλλαν από 1 έως 85 ευρώ/μήνα (σ.σ. οι αγρότες ) – 158 ευρώ/μήνα (σ.σ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες).

Όσοι εξ αυτών κατέβαλλαν τις κατώτατες εισφορές (85 ευρώ οι αγρότες και 158 ευρώ οι επαγγελματίες) και παράλληλα, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ ή ακόμα και αν είχαν, τις είχαν ρυθμίσει και τηρούσαν τη σχετική ρύθμιση, θα μπορούσαν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα –ενημερότητα.

Ωστόσο, όσοι εξ αυτών δήλωσαν το 2016 υψηλότερο καθαρό εισόδημα σε σχέση με το 2015 (και σε κάθε περίπτωση πάνω από 7.032 ευρώ), θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (βάσει εισοδήματος 2015) και καταβλητέων εισφορών (βάσει εισοδήματος 2016) σε 5 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από την 31η Μαίου.

Όσοι από τους παραπάνω αυτασφαλισμένους μη μισθωτούς κατέβαλλαν ποσά κάτω από τα 85 ευρώ -158 ευρώ (ανάλογα με το αν ήταν αγρότες ή επαγγελματίες), δεν δικαιούνται ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα. Για να την αποκτήσουν, θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη που άφησαν από το 2017, βάσει της εκκαθάρισης των εισφορών τους όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα ειδοποιητήρια τα οποία έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Κατά τα άλλα, με βάση όσα προκύπτουν από τα ίδια στοιχεία, το 52,3% των μη μισθωτών, δηλαδή 604.250 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, κατέβαλλε τις προβλεπόμενες εισφορές το 2017.

Συνεπώς είχε ασφαλιστική ικανότητα –ενημερότητα, εφόσον φυσικά δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ακόμα και αν είχε, τις είχε ρυθμίσει και τηρούσε τη ρύθμιση. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για το 2017 –Ποιοι θα πληρώσουν αναδρομικά

Ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες τις επόμενες ώρες θα έχουν αναρτηθεί κατά προτεραιότητα τα εκκαθαριστικά ειδοποιητήρια σε όσους είναι μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες.

Liberal.gr

Για όσους έχουν διπλή ιδιότητα –δηλαδή είναι και μισθωτοί και επαγγελματίες- η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ειδοποιητηρίων θα καθυστερήσει μερικά 24ωρα ακόμη. Συνολικά μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να αναρτηθούν περίπου 1,1 εκατομμύρια ειδοποιητήρια σε σύνολο περίπου 1,4 εκατομμυρίων.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους έχουν αύξηση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 θα προκύψει η υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών σε πέντε μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος αυτού του μήνα. Αντίθετα, όσοι έχουν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 είναι πιθανό να δικαιούνται επιστροφή εισφορών.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν την απαίτησή τους με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Αύγουστος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΕΦΚΑ