ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια με νομοθετική ρύθμιση! Τι ανακοίνωσε το ΚΕΣΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται. Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr

 

Οι αρμοδιότητες, οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες αλλάζουν πλέον στα ιατρικά συνέδρια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Κώστας Μάρκου, έπειτα από σχετική συνάντηση με τις επιστημονικές εταιρείες. Μάλιστα το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ.

Τέλος η αρμοδιότητα του ΕΟΦ

Ειδικότερα ο κ.Μάρκου επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr ανακοίνωσε ότι η αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια φεύγει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και περνά στα χέρια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) δηλαδή ουσιαστικά του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αλλάζουν «χέρια» τα ιατρικά συνέδρια! Ποιος θα τα ελέγχει»


Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, στο άμεσο μέλλον τα επιστημονικά συνέδρια θα διοργανώνονται μόνο από τις επιστημονικές εταιρείες «κορμού», οι οποίες ουσιαστικά αντιστοιχούν σε κάθε μία βασική ειδικότητα ιατρικής ξεχωριστά.

Ισχυροποιούνται οι επίσημες επιστημονικές εταιρείες

Στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τις 40 και οι οποίες θα είναι πλέον εκείνες που θα λαμβάνουν έγκριση για ένα συνέδριο, σεμινάριο ή άλλη εκπαιδευτική εκδήλωση.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΚΕΣΥ με τους εκπροσώπους των επίσημων επιστημονικών εταιριών, οι εκπρόσωποι των γιατρών συμφώνησαν να αναλάβουν τη διαδικασία διοργάνωσης των ιατρικών συνεδρίων σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

 

Άλλωστε με βάση την απόφαση που ελήφθη, οι εκπρόσωποι των επίσημων επιστημονικών εταιρειών θα είναι και οι μοναδικοί συνομιλητές της πολιτείας και του υπουργείου.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ καθηγητής Κώστας Μάρκου τόνισε πάντως ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο των ιατρικών συνεδρίων που επικρατεί σήμερα, δεδομένου ότι διάφορες επιστημονικές εταιρείες και υποεταιρείες που ξεφυτρώνουν -όπως είπε -σαν τα μανιτάρια, διοργανώνουν η κάθε μία και από ένα ιατρικό συνέδριο.
Κατά τον κ.Μάρκου συνολικά υπάρχουν 1300 επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν μόνο ένα κομμάτι μίας ειδικότητας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους του οποίου συνομίλησε, συμφώνησε να μπει ένας περιορισμός στον τρόπο που διοργανώνονται σήμερα τα ιατρικά συνέδρια.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα ιατρικά συνέδρια

Μέσα σε έναν μήνα οι 40 επιστημονικές εταιρείες θα έχουν παραδώσει τις δικές τους θέσεις στο υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις.

 

Αμέσως μετά και το αργότερο στο πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές στη διοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων.

Πρόσφατα πάντως ο ΕΟΦ είχε προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές ειδικά για τον τρόπο συμμετοχής σε ένα ιατρικό συνέδριο. Διαβάστε ΕΔΩ τις αλλαγές που προώθησε πρόσφατα ο ΕΟΦ: «Τι αλλάζει στα ιατρικά συνέδρια από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ! Όλοι οι νέοι όροι» 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αλλαγές στις ειδικότητες από το 2018! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το νομοσχέδιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Για το νέο έτος μεταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις αλαγές στις ειδικότητες των νέων γιατρών.


Δε θα προωθηθεί τελικώς άμεσα το νομοσχέδιο που ετοιμάζει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας για τις αλλαγές στις ειδικότητες. Παρότι επρόκειτο να φθάσει στη βουλή τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις δηλώσεις που επανειλημμένως είχε κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τελικά η ημερομηνία μετατέθηκε.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε στους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, μεταθέτει χρονικά για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα για το 2018 το νομοθέτημα που σχετίζεται με την ιατρική εκπαίδευση.

 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο για τις ειδικότητες, προβλέπεται να υπάρξει και εκπαίδευση επείγουσας ιατρικής. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Ετοιμάζεται ειδικότητα επείγουσας ιατρικής! Τι οργανώνει το υπ.Υγείας»

Μπορεί όμως το νομοσχέδιο να μετατέθηκε για το 2018 αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι αξιολογήσεις των τμημάτων και των κλινικών που δίνουν ειδικότητα σε όλη τη χώρα, προκειμένου στο τελικό σχέδιο κάποιες να διακόψουν το εκπαιδευτικό τους έργο στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Διαβάστε ΕΔΩ που και πως γίνονται οι αξιολογήσεις: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση των τμημάτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και ιδιαίτερα τη στιγμή που το σχέδιο νόμου δεν έχει τεθεί καν προς διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Γι αυτό και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έθεσε το θέμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο οποίος βέβαια επεσήμανε πως οι όποιες δραστηριότητες και γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έτοιμες οι Ομάδες Εργασίας για αλλαγές σε 45 ειδικότητες! Τι θα εισηγηθούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ομάδες εργασίας για 45 ειδικότητες, οι οποίες θα επεξεργαστούν τις αλλαγές που θα προωθηθούν, δημιούργησε το υπουργείο Υγείας.

 

Με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, δημιουργήθηκαν 45 ειδικές ομάδες εργασίας, που θα μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων γιατρών και θα εισηγηθούν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Άλλωστε τόσο με βάση το μνημόνιο όσο και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, οι όποιες αλλαγές στις ειδικότητες θα προωθηθούν τον Οκτώβριο με νομοσχέδιο.

 

Το μόνο βέβαιον είναι πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει μείωση της παραγωγής των εξειδικευμένων γιατρών και αύξηση των γενικών γιατρών. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται μείωση των εξειδικευμένων γιατρών με τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως αυτό που δεν έχει αποφασισθεί μέχρι στιγμής οριστικά – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις για να μπορεί κανείς να ξεκινήσει ειδικότητα. Και αυτό διότι υπάρχουν πιέσεις για να αποφευχθεί προς ώρας η ρύθμιση αυτή.

Τι αλλαγές θα προτείνουν οι ομάδες εργασίας

Οι ειδικές ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν στο υπουργείο Υγείας θα εξετάσουν κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Συγκεκρινένα, θα εισηγηθούν προς την Επιτροπή́ Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), τα εξής:

1. Διαμόρφωση Προγράμματος σπουδών (ανά έτος) και σαφής ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός των προς απόκτηση δεξιοτήτων.

 

2. Δημιουργία, αξιολόγηση και διαπίστευση Ομάδων Εκπαιδευτικών Κέντρων (ΟΕΚ) και εφαρμογή υποχρεωτικής κινητικότητας (rotation) μεταξύ αυτών.

3. Αξιολόγηση και διαπίστευση των Εκπαιδευτικών Κέντρων χορήγησης πλήρους και μερικής ειδικότητας.

4. Κοινή έναρξη ειδίκευσης τρείς (3) φορές τον χρόνο ανά ΟΕΚ.

5. Καθορισμός ελαχίστου αριθμού Ειδικευμένων προς Ειδικευόμενους Ιατρούς ανά
ειδικότητα.

6. Αιτιολογημένη πρόταση μείωσης, αύξησης ή μεταφορά θέσεων ειδικευομένων.

 

7. Υποχρεωτική δημιουργία βιβλιαρίου ειδικευομένου και ποιοτική αξιολόγηση της
προόδου του ανά έτος και ανά δεξιότητα καθώς και ανά εκπαιδευτή.

8. Προετοιμασία του πλαισίου για τη διενέργεια εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας οι οποίες θα είναι γραπτές και προφορικές και θα πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο , μετά την ολοκλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης στην ειδικότητα.

Η θητεία των μελών της Ομάδας Εργασίας είναι τριετής και ξεκινά άμεσα.

 

Πάντως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς κύκλους, καθώς κατά τη συνήθη τακτική του υπουργείου Υγείας, δεν έχει ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους ιατρικούς φορείς για τις αλλαγές, ενώ δεν έχει παρουσιασθεί και το σχετικό πόρισμα για τις τροποιποιήσεις στις ειδικότητες.

Παρ αυτά η αξιολόγηση των Τμημάτων που δίνουν ειδικότητα φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

Φαίνεται πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας λόγω και των πιέσεων της τρόικας, επισπεύδει τις διαδικασίες για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις ειδικότητες παρά τις αντιδράσεις των ιατρικών φορέων.

Βασικός στόχος είναι – όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο– να μειωθούν οι ειδικεύσεις των γιατρών και να αυξηθούν οι γενικοί γιατροί ώστε να στελεχώσουν στο μέλλον και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται μείωση των εξειδικευμένων γιατρών με τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Στα σκαριά βρίσκεται ήδη το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει μέσω της εκπαίδευσης να περιορίσει την παραγωγή ειδικευμένων γιατρών και να εστιάσει στην αύξηση των γενικών γιατρών ώστε να αποτελέσουν τον νέο πυρήνα παραγωγής οικογενειακών γιατρών.

Κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από τη συμφωνία με τους δανειστές. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες με εντολή τρόικας! Τι αλλαγές προωθούνται»

Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική, προβλέπεται ξεκάθαρα η ενίσχυση της εκπαίδευσης στον χώρο της γενικής ιατρικής.

 

Εξάλλου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θεωρεί την εξειδίκευση των γιατρών μία στρέβλωση γι’ αυτό και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr έχει διατυπώσει σε πολλούς συνδικαλιστικούς φορείς και όχι μόνο, την άποψη πως δε θα έπρεπε να υπάρχει τόσο μεγάλη εξειδίκευση των γιατρών στη χώρα μας.

Κατά τον υπουργό Υγείας μόνο 1 γιατρός ανά 25.000 κατοίκους θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και συμβεβλημένος με το δημόσιο σύστημα.

Γεγονός που σημαίνει φυσικά ότι στις νέες συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το σύστημα, θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εξειδικευμένων γιατρών.

γιατροί ΠΕΔΥ

Πάντως σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών προβλέπονται ενιαία εκπαιδευτικά standars σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά μεταξύ άλλων και διαρκής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και των εκπαιδευτών.

Κάτι που όμως προκαλεί ήδη ανησυχία στο ιατρικό σώμα καθώς εκφράζονται φόβοι πως είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι κλινικές που δίνουν ειδικότητα. Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

Όπως και να χεί το μόνο βέβαιον είναι πως με το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των γιατρών θα διαμορφωθούν ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα σε κάθε ειδικότητα, ώστε να μπορεί να γίνει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτών. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Αξιολόγηση πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) ή το νομοσχέδιο που αναμένεται, ξεκίνησαν στα τμήματα με τους ειδικευόμενους στα νοσοκομεία.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σε πολλά νοσοκομεία της χώρας εστάλη έγγραφο του υπουργείου υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, με το οποίο ζητείται να γίνει αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων που χορηγούν πλήρη ή μερική εκπαίδευση στις ειδικότητες της αναισθησιολογίας και της ιατρικής βιοπαθολογίας.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό το HealthReport.gr είχε αποκαλύψει ότι μέσα στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν οι ριζικές αλλαγές στις ειδικότητες ενώ δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ Κ.Μάρκου είχαν ανάψει φωτιές καθώς άφηνες ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν ακόμη και οι μισθοί των ειδικευομένων. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες»

Στο έγγραφο που παρουσιάζει το HealthReport.gr φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων αφού ζητά από τους Διευθυντές να αποστείλουν συμπληρωμένα έγγραφα με αναλυτικά στοιχεία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κλινικής για τους ειδικευόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων.

Περισσότερα...

Οι πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας το Φθινόπωρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή του νέου συστήματος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Οι πρώτες πανελλαδικές εξετάσεις απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Κώστα Μάρκου, οι Ομάδες Εργασίας που έχουν συσταθεί με αντικείμενο να καθορίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κάθε ειδικότητα, αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους στο τέλος Μαΐου, ώστε τον Οκτώβριο του 2017 να γίνουν οι πρώτες εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας με ενιαία πανελλαδική διαδικασία.

Οι βασικοί άξονες του προτεινόμενου από το ΚΕΣΥ νέου συστήματος είναι:

ο καθορισμός του ελάχιστου αριθμού ειδικευμένων σε σχέση με τους ειδικευόμενους στα εκπαιδευτικά κέντρα,
η διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών, ανά έτος ειδικότητας, με ποσοτικό και ποιοτικό καθορισμό των δεξιοτήτων που θα αποκτά ο ειδικευόμενος,
η καθιέρωση βιβλιαρίου ειδικευόμενου (logbook) και
η καθιέρωση τελικών ενιαίων εξετάσεων (τρεις φορές τον χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Η απάντηση ΚΕΣΥ για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση

Η απάντηση ΚΕΣΥ για τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση

Τη θέση της γύρω από την κατάσταση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των γιατρών, τις αιτίες της «παραμόρφωσης» της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τις αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή παραθέτει ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ο καθηγητής Κώστας Μάρκου απαντά στις κατηγορίες που εξαπολύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί εναντίον των αλλαγών στη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση (εδώ).

Οι αιτίες

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλίνει από τους ζητούμενους στόχους σε ότι αφορά τους νέους γιατρούς, αποτέλεσμα σημαντικών καθυστερήσεων και στρεβλώσεων δύο δεκαετιών πριν την έλευση της κρίσης. «Αιτίες αυτής της κατάστασης ήταν κύρια η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η απουσία στοιχειώδους στρατηγικής, η χαοτική ανάπτυξη του συστήματος και οι κάθε είδους πελατειακές σχέσεις πολιτικές, φιλικές, συντεχνιακές κ.α.. Παράλληλα, η όλη διαδικασία έχει οικοδομηθεί σε μία βάση που περισσότερο βλέπει τους νέους γιατρούς σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν εκπαιδευόμενους που βρίσκονται σε μία φάση απόκτησης ειδικών γνώσεων. Η οικονομική κρίση βεβαίως όπως ήταν φυσικό επιδείνωσε το όλο πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Μάρκου.

Οι αλλαγές

Η συζήτηση γύρω από τη μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά η διαδικασία εκκίνησε τον Απρίλη του 2016, με πολύωρες συζητήσεις όλων των φορέων με την Εκπαιδευτική Επιτροπή του ΚΕΣΥ, που αποτελείται από 22 έγκριτους γιατρούς όλου του φάσματος.

Συζητήσεις από τις οποίες απουσίαζε η ΟΕΝΓΕ παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ.

Ο διάλογος οδήγησε στη συγκρότηση Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης, που ξεκίνησε το Δεκέμβρη και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Οι εν λόγω ομάδες ξεκίνησαν τις εργασίες τους στις αρχές του Φεβρουαρίου, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, παρόντος του Υπουργού Υγείας A. Ξανθού. Αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους για κάθε ειδικότητα στα τέλη του Μαΐου.

«Η συγκρότηση των Ομάδων Εργασίας Ειδικότητας/Εξειδίκευσης για κάθε ειδικότητα, (7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη με ισότιμη βαρύτητα) έγινε θεσμικά με καταξιωμένους γιατρούς που υποδείχθηκαν από τους επιστημονικούς φορείς», εξηγεί ο κ. Μάρκου. Συγκεκριμένα:

Οι Ιατρικές σχολές υπέδειξαν εκπροσώπους τους (6 μέλη).
Οι Επιστημονικές Εταιρείες Διευθυντές ΕΣΥ (6 μέλη),
Ο ΠΙΣ υπέδειξε μέλη του ελεύθερους επαγγελματίες(2 μέλη)
Το ΚΕΣΥ υπέδειξε 2 μέλη (1 Καθηγητή, 1 Δ/ντη ΕΣΥ).
«Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, είναι η πρώτη φορά που μια θεσμική διαδικασία που μέχρι τώρα ήταν στην αποκλειστική δικαιοδοσία του ΚΕΣΥ, εξελίσσεται απόλυτα ισορροπημένα και αντιπροσωπευτικά χωρίς καμιά παρέμβαση, εξασφαλίζοντας ανεξαρτησία στη θεσμοθέτηση», εκτιμά ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να αρχίσει να υλοποιείται τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τις πρώτες εξετάσεις απόκτησης ειδικότητας με ενιαία πανελλαδική διαδικασία (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

«Δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθούν επιπρόσθετες δυσκολίες στους ειδικευόμενους. Πιο αξιοκρατικές, ομοιογενείς και δίκαιες κρίσεις θα γίνουν», υποστηρίζει ο κ. Μάρκου και χαρακτηρίζει «απόλυτα ψευδή τα αναγραφέντα περί προσπάθειας χειραγώγησης (από ποιόν ;) του αριθμού των νέων ειδικών (αν είναι δυνατόν να συνωμοτήσουν για κάτι τέτοιο (36 ειδικότητες Χ 14 μέλη η κάθε μια) 504 επιστήμονες».

«Εξίσου ψευδέστατα είναι και τα αναγραφέντα περί άμισθων ειδικευομένων», προσθέτει και συμπληρώνει ότι το ΚΕΣΥ δεν έχει σχέση με τις εργασιακές σχέσεις κανενός θεράποντα της υγείας. «Είναι επιστημονικό, συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας. Απλά το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας θέλουν να σταματήσει η αντίληψη που θεωρεί τους νέους γιατρούς περισσότερο σαν εργαλείο κάλυψης εργασιακών κενών και λιγότερο σαν ειδικευόμενους επιστήμονες». Όπως εκτιμά οι αλλαγές έχουν προσανατολισμό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας ως εκπαιδευόμενοι με εργασιακά δικαιώματα.

«Η ιατρική κοινότητα, οι νέοι γιατροί αλλά και οι μελλοντικοί (φοιτητές) αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και το στηρίζουν», καταλήγει.

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Φεβρουάριος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ