ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ιατρικά συνέδρια: Έρχονται αλλαγές από το τέλος του έτους! Τι προβλέπει τροπολογία

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Για το τέλος του έτους μεταφέρονται οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια (η εφαρμογή τους), ενώ πλέον θεσμοθετήθηκε και επισήμως ότι η αρμοδιότητα μένει στον ΕΟΦ και δεν πάει στο ΚΕΣΥ μέχρι 31 Δεκεμβρίου, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Είχε προηγηθεί βέβαια σχετική υπουργική απόφαση. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Ανακαλείται η εγκύκλιος Ξανθού για τα ιατρικά συνέδρια με απόφαση Β.Κοντοζαμάνη! Τι αλλάζει»

 

 

Οι όποιες αλλαγές, αναμένεται να γίνουν από το τέλος του έτους και μετά, αφού για τότε ορίσθηκε και η έναρξη ισχύος του προηγούμενου νόμου του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Νέο σχέδιο για τα ιατρικά συνέδρια
Βέβαια όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ένα νέο πλήρως διαφορετικό σχέδιο για τη διεξαγωγή των ιατρικών συνεδρίων και της εκπαίδευσης των γιατρών, αφού κρίθηκε ότι οι αλλαγές που είχε κάνει ο τέως υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ευνοούσαν πλήρως το ΚΕΣΥ το οποίο θα είχε τον απόλυτο έλεγχο τόσο της διοργάνωσης και από ποιον, όσο και των χορηγιών.

 

Με την τροπολογία πάντως που ψηφίστηκε στη Βουλή, το υπουργείο Υγείας για τη μετάθεση της έναρξης των αλλαγών επικαλέστηκε θέματα ψηφιοποίησης της διαδικασίας για τα ιατρικά συνέδρια ώστε εκτός των άλλων οι εγγραφές να γίνονται ηλεκτρονικά.

Όπως αναφέρεται, η μετάθεση γίνεται: «…εξαιτίας τεχνικών λόγων που άπτονται της διαφοροποίησης και αναβάθμισης του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιστημονικών εκδηλώσεων. Συνεπώς κατά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στο Κεντρικό Συμβούλιο υγείας, κρίνεται αναγκαία η προαναφερθείσα αλλαγή της έναρξης ισχύος της διάταξης για την ενσωμάτωση στο σύστημα εφαρμογών καταλόγου επιστημονικών εταιρειών αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών εγγράφων των φορέων…».

 

Απόδειξη των αλλαγών που σχεδιάζει για τα ιατρικά συνέδρια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι και το γεγονός ότι το ΚΕΣΥ στο οποίο υποτίθεται ότι θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα έως το τέλος του χρόνο, δεν αποκλείεται μέχρι τότε να έχει και καταργηθεί ή μετασχηματισθεί. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

Ήδη άλλωστε έχει αποδυναμωθεί αφού πια δεν θα δίνει ούτε τις εγκρίσεις για τις ειδικές θεραπείες και τις επεμβάσεις, τι οποίες θα δίνει πλέον το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.).

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Έρχεται το Βιβλιάριο Εκπαίδευσης ανά ειδικότητα & εξειδίκευση! Τι θα περιλαμβάνει

Μαρία Γλένη
Υποχρεωτικά όσοι γιατροί ειδικεύονται για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας εφοδιάζονται με το Βιβλιάριο Εκπαίδευσης ενώ χωρίς αυτό δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή τους στις εξετάσεις ειδικότητας.

Έτσι πλέον κάθε ειδικευόμενος θα λαμβάνει από την αρχή της ειδικότητας του και το βιβλιάριο Εκπαίδευσης στο οποίο και θα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια -εκτός από τα προσωπικά του στοιχεία,-τα μαθήματα, οι βαθμολογίες, οι κλινικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ: «Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες ιατρικής! Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ»

 Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπ. Υγείας είναι απαραίτητο οι νέοι γιατροί να εκτυπώσουν το βιβλιάριο ειδικευόμενου ιατρού ( logbook) της ειδικότητάς τους, από την ιστοσελίδα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Στη συνέχεια να το προσκομίσουν στο τμήμα προσωπικού, για να υπογραφούν και σφραγιστούν όλες οι σελίδες του, από τον καθ’ύλην αρμόδιο υπάλληλο.
Μετά ο ειδικευόμενος θα παραδώσει το βιβλιάριό του στον Δ/ντή της Κλινικής και Εκπαιδευτή του.
Για όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ειδικότητα ο κάθε νέος γιατρούς θα έχει την αποκλειστική του ευθύνη πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να το ενημερώνει τακτικά και σχολαστικά σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαίδευσής του.
Τι περιλαμβάνει
 

Ενδεικτικά το Βιβλιάριο Εκπαίδευσης Ειδικευομένου (Log-book) στην Αναισθησιολογία στο πρόλογο αναφέρει:

Αυτό που έχεις στα χέρια σου θα αποτελέσει για τους επόμενους 60 μήνες το «εργαλείο» καταγραφής των κλινικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών σου δραστηριοτήτων.
Το Log-book αποτελεί προσωπική σου ιδιοκτησία και έχεις την αποκλειστική ευθύνη συμπλήρωσής του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ενημερώνεις σχολαστικά.
Η τήρηση του Log-book είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής σου και θα εξασφαλίσει ποιοτική αξιολόγηση της προόδου σου ανά δεξιότητα, αλλά και ανά εκπαιδευτή.
Μετά το τέλος του χρόνου εκπαίδευσης, τα στοιχεία του Log-book θα συμπεριληφθούν αυτούσια στο Πιστοποιητικό Ειδίκευσής σου στην ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ.

Στο αντίστοιχο της Παιδιατρικής συστήνεται στους νέους γιατρούς να αποφεύγεται η βιαστική προσπάθεια συμπλήρωσης του βιβλιαρίου εκπαίδευσης , ενώ προτείνεται να προγραμματιστεί μαζί με τους υπεύθυνους εκπαίδευσης η ολοκλήρωση συμπλήρωσης, αποκτώντας μια ευρύτερη κλινική εμπειρία.

Μάλιστα υπάρχει η Επισήμανση για όσους δεν έχουν καταγράψει τον ενδεικτικό ελάχιστο αριθμό κλινικών περιπτώσεων σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα εκπαιδευτή, έγκαιρα θα αποφασίσουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να εκδοθεί το πιστοποιητικό παρακολούθησης από τον Διευθυντή της κλινικής για να λάβουν μέρος στις τελικές εξετάσεις ειδικότητας.
Επιπλέον ο ειδικευόμενος υποχρεούται να τηρεί αρχείο των περιστατικών που έχει χειριστεί

Οι ειδικότητες και οι εξειδικεύσεις που αποκτούν Βιβλιάρια Εκπαίδευσης (logbook) όπως έγινε γνωστό από το ΚΕΣΥ είναι:

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ &ΕΦΗΒΟΥ

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ

ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΔΟΝΤΟΦΑΤΝΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ &ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΝΕΟΓΝΩΝ (Μ.Ε.Ν.Ν.)

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στον ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στην ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οδοντιατρικής ειδικότητας ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

ειδικότητας ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

ειδικότητας ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΙΔΩΝ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

ειδικότητας ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ &ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ 

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Σύγχυση με τις ειδικότητες επείγουσας ιατρικής και εντατικής θεραπείας

Καταργείται η καινούρια ιατρική εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής, η οποία συγχέεται με την προϋπάρχουσα εξειδίκευση της εντατικής θεραπείας, με πρόσφατη απόφαση αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2363 Β’.

Αυτό επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, σημειώνοντας ακόμη, πως η νέα αυτή Υπουργική Απόφαση βρίθει απαράδεκτων διατάξεων οι οποίες θίγουν καίρια τα δικαιώματα ήδη υπηρετούντων γιατρών ΕΣΥ, τόσο στα ΤΕΠ όσο στο ΕΚΑΒ αλλά και στις ΜΕΘ.Σε ότι αφορά την κατάργηση της καινούριας εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής, η οποία συγχέεται με την προϋπάρχουσα εξειδίκευση της εντατικής θεραπείας, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ο πλήρης διαχωρισμός των δύο επιστημονικών αντικειμένων υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Η ίδια απόφαση, δημιουργεί επίσης, μεγάλα θέματα ανισοτιμίας μεταξύ των ιατρών που έχουν διοριστεί σε ΤΕΠ σε βαθμό Διευθυντή και σε αυτούς που έχουν διοριστεί σε ΤΕΠ σε βαθμό Επιμελητή Α’ ή Επιμελητή Β’.

Με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται, η Ένωση απαιτεί την κατάργηση της απόφασης αυτής, ως απαράδεκτης.

ΠΗΓΗ:https://healthmag.gr/

 

Οπισθοχώρηση της Αριστοτέλους για τα εκπαιδευτικά κέντρα ιατρών

Στην ανάκληση των άρθρων, στα οποία ορίζονται τα κέντρα ιατρικής εκπαίδευσης σε ειδικότητες προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, μετά από τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών ιατρών. Η ανάκληση αφορά άρθρα για τα κέντρα ειδικότητας Οφθαλμολογίας, Ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, της αναισθησιολογίας, γαστρεντερολογίας και οδοντιατρικής ειδικότητας της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

 

Η στάση του Υπουργείου Υγείας είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΟΕΝΓΕ, η οποία είχε καταρχήν καταγγείλει την επαναλαμβανόμενη αιφνιδιαστική νομοθέτηση. «Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι πριν να νομοθετήσει οποιεσδήποτε αλλαγές θα μας ενημέρωνε για να συζητήσουμε τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προωθήσει αλλαγές πίσω από τις πλάτες μας, υλοποιώντας μία μία τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΚΕΣΥ», ανέφερε.

Μετά τη θεσμοθέτηση των πανελλαδικών εξετάσεων, «ήρθε η σειρά της αξιολόγησης και της διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας». Κατά την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η κυβέρνηση προωθεί την υποβάθμιση και συρρίκνωση των εκπαιδευτικών κέντρων, «αντί για την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα».

«Με αποσπασματικές υπουργικές αποφάσεις κατηγοριοποιούνται τα εκπαιδευτικά κέντρα σε μία σειρά ειδικότητες (γαστρεντερολογία, οφθαλμολογία, αναισθησιολογία) με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Όπως καταγγέλλουν, δε, οι εν λόγω ρυθμίσεις είχαν δημιουργήσει προβλήματα το τελευταίο διάστημα, «με τους ειδικευόμενους της οφθαλμολογίας να απολύονται αιφνιδιαστικά από νοσοκομεία, όπου έχουν συμπληρώσει 2 ή 3 έτη ειδικότητας, και να στέλνονται αναγκαστικά σε συγκεκριμένα ολιγάριθμα τμήματα (όπως Πανεπιστημιακά, Οφθαλμιατρείο Αθηνών κ.α.) των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτονόητα δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εκπαιδεύσουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα».

Όπως διευκρινίζει πάντως το σχετικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου, παραμένουν σε ισχύ όλες οι σχετικές αποφάσεις αναγνώρισης καταλληλότητας των νοσοκομείων στις παραπάνω ειδικότητες πλην τω ανωτέρω.

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να δώσει πλήρη ειδικότητα Οφθαλμολογίας!

"Ποιο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει ταυτόχρονα τμήμα Παιδοοφθαλμολογίας, τμήμα Χειρουργικής κόγχου και τμήμα Φλεγμονών; Κανένα!", σχολιάζουν οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας.


Κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να δώσει πλήρη ειδικότητα Οφθαλμολογίας σε νέους γιατρούς.

Δεν υπάρχει σήμερα νοσοκομείο που να διαθέτει ταυτόχρονα τμήματα Παιδο – Οφθαλμολογίας, Χειρουργικής Κόγχου και Φλεγμονών, με αποτέλεσμα να καθίσταται ουτοπικός ο νέος τρόπος απόκτησης ειδικότητας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας προς το υπουργείο Υγείας και στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο αποτελεί το συμβουλευτικό του όργανο.

Επικαλούμενοι τη σχετική υπουργική απόφαση για την απόκτηση ειδικότητας, που παρατίθεται πιο κάτω, οι γιατροί αναρωτιούνται το εξής:

“Ποιό νοσοκομείο στην Ελλάδα, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται, μπορεί να χορηγήσει πλήρη ειδικότητα τεσσάρων ετών; Ποιο νοσοκομείο έχει ταυτόχρονα τμήμα Παιδοοφθαλμολογίας, τμήμα Χειρουργικής κόγχου και τμήμα Φλεγμονών; Κανένα! Έτσι, κατ’ αρχάς, η πλήρης εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι ουτοπική”.

Όπως καταγγέλλουν, στο Κρατικό της Νίκαιας κόπηκε, αναίτια και αυθαίρετα, ένας ολόκληρος χρόνος χορήγησης ειδικότητας, παρότι τo νοσοκομείο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Στην Οφθαλμολογική Κλινική υπηρετούν έξι ειδικευμένοι οφθαλμίατροι (τέσσερις δευθυντές, δύο επιμελητές Β΄) και έχουν προκηρυχθεί άλλες δύο θέσεις επιμελητών Β΄.

Σε ετήσια βάση, εξετάζονται περίπου 15.000 ασθενείς στα Τακτικά Ιατρεία και 7.500 στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Εκτελούνται 1.200 μεσαία χειρουργεία (καταρράκτες, γλαυκώματα), 350 μικροεπεμβάσεις, περισσότερες από 5.000 οπτικές τομογραφίες συνοχής (OCT), 300 ψηφιακές φλουοραγγειογραφίες, 400 οπτικά πεδία, 500 Yag laser και 50 argon laser, ενώ γίνονται για θεραπευτικούς σκοπούς 550 ενδοϋαλοειδικές ενάσεις.

Μελέτες

Στην Οφθαλμολογική Κλινική, εκτός της επιστημονικής δραστηριότητος, με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά, έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια, με την άδεια και εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, επτά κλινικές μελέτες, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, για όλα τα παραπάνω έχει ενημερωθεί το ΚΕΣΥ, στο οποίο έχουν σταλεί τα στοιχεία που ζητήθηκαν, αλλά δεν αξιολογήθηκαν ορθά από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Στο Κρατικό της Νίκαιας – εξηγούν – δεν γίνονται χειρουργεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, υαλοειδεκτομές και μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.

Παρακολούθηση

Αναφέρουν πως για την απλή παρακολούθηση (αυτό απαιτείται και όχι χειρουργική εκμάθηση) αυτών των χειρουργείων δεν χρειάζεται να “κοπεί” ένας χρόνος ειδικότητας.

Μπορεί να γίνεται μία μικρή εναλλαγή (rotation), τριών έως τεσσάρων μηνών, στα νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν αυτά τα τμήματα. Αυτό μπορεί να γίνεται στο πρωινό ωράριο των ειδικευομένων και όχι να μετακινούνται, καθώς αυτά τα Τμήματα σαφώς δεν εφημερεύουν από μόνα τους.

Με αυτά τα δεδομένα, καλούν τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για επαναξιολόγηση του χρόνου ειδίκευσης που χορηγείται από την Οφθαλμολογική κλινική και, φυσικά, να αναστείλουν την εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης μέχρι οριστικής διευθέτησης του θέματος.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Υπουργική Απόφαση για ειδικότητα Οφθαλμολογίας 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Πως θα εκπαιδεύονται στον Διαβήτη οι Παθολόγοι και οι Παιδίατροι! Όλη η απόφαση

Το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά μεταξύ άλλων και τα Κέντρα που θα χορηγούν την εξειδίκευση στο Διαβήτη, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο Παύλος Πολάκης.

Εκτός των άλλων οι γιατροί που θα λάβουν την εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη θα αποκτούν ειδικό Βιβλιάριο Εκπαίδευσης το οποίο θα χορηγείται στον γιατρό από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ενώ πλέον με την υπουργική απόφαση καθορίζονται και ποια είναι τα αναγνωρισμένα Εκπαιδευτικά Κέντρα τα οποία θεωρούνται κατάλληλα για την χορήγηση της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ποιοι μπορούν να λάβουν την εξειδίκευση
Με βάση την υπουργική απόφαση οι γιατροί που μπορούν να λάβουν την εξειδίκευση είναι οι ειδικευμένοι Παθολόγοι ή Παιδίατροι οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και τη βελτίωση της πρόγνωσης και θεραπείας του.

 

Πάντως με παλαιότερη υπουργική απόφαση (Νοέμβριος 2018) αποκλείονται από τη θεραπεία του Διαβήτη όσοι Παθολόγοι και Παιδίατροι δεν έχουν λάβει την εξειδίκευση για το Διαβήτη, ενώ μόνο οι ενδοκρινολόγοι θα μπορούν να εξετάζουν διαβητικούς δεδομένου ότι μετονομάσθηκε η ειδικότητα της ενδοκρινολογίας σε «Ενδοκρινολογία – Διαβήτης – Μεταβολισμός». Διαβάστε ΕΔΩ όλη την απόφαση: «Εκτός της θεραπείας του Διαβήτη Παθολόγοι και Παιδίατροι που δεν έχουν εξειδίκευση! Τι προβλέπει υπ.απόφαση

Χρόνος εκπαίδευσης στον Διαβήτη για Παθολόγους-Παιδιάτρους
Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπουργική απόφαση:

1. Ο χρόνος άσκησης για την απόκτηση εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι δύο (2) έτη.

 

2. Δικαίωμα εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν οι ειδικευμένοι γιατροί, κάτοχοι τίτλου ιατρικής ειδικότητας Παθολογίας ή Παιδιατρικής.

3. Η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη λαμβάνει χώρα στα πιστοποιημένα Διαβητολογικά Κέντρα.

4. Μέρος της εκπαίδευσης (που σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τους έξι (6) μήνες) μπορεί να γίνεται με σύμφωνη γνώμη του Διαβητολογικού Κέντρου σε άλλα πιστοποιημένα Διαβητολογικά Κέντρα ή Ιατρεία.

 

5. Κατά το χρόνο της εξειδίκευσης καθίσταται υποχρεωτική θεωρητική εκπαίδευση 400 ωρών (τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες εβδομαδιαίως για δύο (2) χρόνια), υπό τη
μορφή οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ειδικών
σεμιναρίων/ημερίδων/συνεδρίων

6. Στο διάστημα αυτό θα τηρείται βιβλιάριο εκπαίδευσης (logbook), στο οποίο θα
καταγράφονται αναλυτικά οι θεωρητικές γνώσεις, οι ιατρικές πράξεις του εξειδικευόμενου, καθώς και οι δεξιότητές του και θα διεξάγεται περιοδική αξιολόγησή του.

Διαβάστε παρακάτω πατώντας ΚΛΙΚ στο σύνδεσμο, ποια Κέντρα Εκπαίδευσης έχουν αναγνωρισθεί

HealthReport.gr-Diavitis

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Δείτε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην επείγουσα ιατρική όπως καθορίσθηκε με υπουργική απόφαση! Όλες οι προϋποθέσεις

Όλες τις προϋποθέσεις για τη λήψη της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική αλλά και το πρόγραμμα που θα ακολουθούν οι νέοι γιατροί, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, δικαίωμα εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική έχουν:

α) όσοι γιατροί κατέχουν τίτλο ειδικότητας σε μια από τις ακόλουθες ιατρικές ειδικότητες:

Αναισθησιολογία, Γενική ιατρική, Καρδιολογία, Ορθοπαιδική, Παθολογία, Παιδιατρική, Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Χειρουργική, Χειρουργική Θώρακος, για τους οποίους η διάρκεια εκπαίδευσης είναι δύο (2) έτη και

β) όσοι κατέχουν τον τίτλο Εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία, για τους οποίους η διάρκεια εκπαίδευσης είναι ένα (1) έτος. Η εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική είναι έμμισθη και στους εξειδικευόμενους ιατρούς ισχύουν κατ ́αναλογία οι διατάξεις που ισχύουν για τους ειδικευόμενους ιατρούς κάθε φορά.

Πάντως η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική δεν είναι η μοναδική που θεσμοθετήθηκε αφού σταδιακά βγαίνουν προγραμματα για της εξειδίκευση της επεμβατικής καρδιολογίας, της κλινικής μικροβιολογίας, της λοιμωξιολογίας, της Εντατικής Θεραπείας καθώς και του Σακχαρώδους Διαβήτη. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Πως θα αποκτήσετε 7 νέες εξειδικεύσεις ιατρικής! Όλες οι προϋποθέσεις που εξέδωσε το υπ.Υγείας»


Τι περιλαμβάνει η Επείγουσα Ιατρική
Στόχος της Εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική είναι οι εκπαιδευόμενοι, στο τέλος του εκπαιδευτικού τους προγράμματος να έχουν αποκτήσει επίπεδα γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, τα οποία να τους επιτρέπουν την ανεξάρτητη και ασφαλή άσκηση της Επείγουσας Ιατρικής τόσο σε προνοσοκομειακό όσο και σε ενδονοσοκομειακό επίπεδο.

 

Το γνωστικό αντικείμενο της Επείγουσας Ιατρικής, περιλαμβάνει την προνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή Διαλογή, την Αναζωογόνηση, την αρχική εκτίμηση και διαχείριση αδιαφοροποίητων έκτακτων και επειγόντων περιστατικών μέχρι την έξοδο τους από το νοσοκομείο ή τη μεταβίβασή τους στις φροντίδες άλλου γιατρού ή επαγγελματία υγείας.

Πατήστε ΚΛΙΚ στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες της υπουργικής απόφασης

HealthReport.gr-Epeigousa iatriki

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας επικεντρώθηκε η MSD στο Συνέδριο "The Future of Healthcare in Greece 2019"

Η κα A. Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, στην ομιλία της με τίτλο “Stepping away from policy failures: the way forward” παρουσίασε προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας.

IATRONET


Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, κα Agata Jakoncic, φιλοξενήθηκε ως ομιλήτρια στο forum-θεσμό για την Υγεία στην Ελλάδα “The Future of Healthcare in Greece” με τίτλο “Health in all Politics – Bridging Health & Finance Perspectives”, που πραγματοποιήθηκε για 9η χρονιά σήμερα, 27 Μαρτίου 2019 στο Divani Caravel Hotel.

Η κα Jakoncic στην ομιλία της με τίτλο “Stepping away from policy failures: the way forward” παρουσίασε προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος Υγείας με χαρακτηριστικά την έμφαση στην πρόληψη, σε τεκμηριωμένα δεδομένα και στη δημιουργία αξίας με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην τοποθέτησή της εστίασε στα βήματα προόδου που έχουν υλοποιηθεί και στα θετικά προσδοκώμενα αποτελέσματα των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν δημοσιονομική βιωσιμότητα μέχρι το 2021 και πέρα μέσω μιας δέσμης βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων βασισμένων σε μια εθνική στρατηγική προς όφελος του συστήματος υγείας, των ασθενών και της χώρας εν γένει.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης καταδεικνύοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η ανεπάρκεια ορισμένων μνημονιακών πολιτικών υγείας. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο μηχανισμό του clawback τόνισε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς έχει φθάσει στα όριά του με το ύψος των επιβαρύνσεων να συνιστά δημοσιονομική απειλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν το clawback συνδυάζεται με βεβιασμένη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, τότε η βιωσιμότητα του συστήματος τίθεται σε κίνδυνο».

Για το λόγο αυτό η κ. Jakoncic πρότεινε ένα σχέδιο απομείωσης της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, το οποίο θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο φαρμακευτικής δαπάνης, σε μια ισχυρότερη οικονομία με μεγαλύτερη ισότητα και αποδοτικότητα προς όφελος ιδιαίτερα των ασθενών με χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιο περιλαμβάνει άμεσα μέτρα εξορθολογισμού της δαπάνης (π.χ. την εξαίρεση των δαπανών πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την συνυπευθυνότητα πολιτείας και βιομηχανίας για τον επιμερισμό της υπέρβασης) ενώ στα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται δομικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν ότι μόνο η κατάλληλη θεραπεία θα δίνεται στον κατάλληλο ασθενή ενώ θα επικρατούν κίνητρα οικονομικής συμπεριφοράς όλων των παραγόντων του συστήματος.

Το Συνέδριο φιλοξένησε επίσης εξέχοντες ομιλητές και εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και εκπρόσωποι φορέων υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας της χώρας.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com 

Συγκέντρωση την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας για τον βαθμό στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας

"Με το υπάρχον σύστημα, έχουν βγει τέρατα στην πιάτσα, τα οποία έχουν καταλάβει θέσεις υπεράξιων γιατρών", σχολιάζει στο facebook ειδικευμένος γιατρός.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Συγκέντρωση την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας για τον βαθμό στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, διοργανώνουν την Τετάρτη ειδικευόμενοι γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη θεσμοθέτηση βαθμολογίας στον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Παναγιώτης Παπανικολάου έχει χαρακτηρίσει το μέτρο ως “αθλιότητα και ηλιθιότητα”, τονίζοντας πως στο εξωτερικό δεν υπάρχουν ανάλογες διαδικασίες.

Επιρρίπτει, δε, την ευθύνη στους καθηγητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλοντας πως “εκτελεί συμβόλαιο” για λογαριασμό τους...

Σε σχετική ανάρτησή του στο facebook, ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις από την πλευρά γιατρών. Ένας εξ αυτών σχολίασε πως “με το υπάρχον σύστημα έχουν βγει τέρατα στην πιάτσα”, τα οποία έχουν καταλάβει θέσεις υπεράξιων γιατρών...

Ο εν λόγω γιατρός αναρωτιέται γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στην αλλαγή του ισχύοντος συστήματος, ενώ ένας άλλος συνάδελφός του σημειώνει “όταν απορρίπτετε μία πρόταση, κάνετε μία αντιπρόταση. Διαφορετικά, πετάμε γιαούρτια στις πλατείες. Δεν κάνουμε σοβαρή συζήτηση”...

“Συμφωνείτε στο ότι πρέπει να υπάρχει μία διαρκής προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ή προτείνετε στασιμότητα;”, αναρωτιέται ένας άλλος γιατρός.

Οργανώσεις των ειδικευόμενων γιατρών, πάντως, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές:

“Όταν δίνεις 'όπλα' πανελλαδικής εμβέλειας σε αβαθμολόγητους βαθμολογητές, τότε επιδεινώνεις τις συμπεριφορές εκμετάλλευσης εργαζομένων και ασθενών που μαστίζουν το ΕΣΥ από την ίδρυσή του”, σχολιάζουν σε ανάρτησή τους, δημοσιεύοντας και σειρά φωτογραφιών που παρατίθενται πιο κάτω.

Περιστατικό


Με γραπτή του παρέμβαση, ο Παναγιώτης Παπανικολάου στήριξε τους ειδικευόμενους στο θέμα της βαθμολογίας στον τίτλο απόκτησης ειδικότητας.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, μάλιστα, αναφέρθηκε σε περιστατικό, που είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών. Οι εκπρόσωποί τους είχαν ακούσει τότε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να υπερασπίζεται το μέτρο ως εξής:

“Αν είχαν βαθμό οι τίτλοι ειδικότητας τότε που είχα τελειώσει ειδικότητα εγώ δεν θα μπορούσαν να με αδικήσουν όταν έκανα αιτήσεις για θέση επιμελητή Β’ στο ΕΣΥ”.

Πιστοποίηση


Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, το επιχείρημα αυτό είναι νηπιώδες, καθώς το μέτρο προωθείται από τους καθηγητές, με σκοπό να ελέγξουν τη διαδικασία πιστοποίησης της επάρκειας.

Σημειώνει, δε, πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτίθεται με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, για τους εξής λόγους:

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ο βαθμός δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα. Σε όλες τις χώρες του κόσμου (δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής συμπεριλαμβανομένων) ο τίτλος ιατρικής ειδικότητας είναι κρατική πιστοποίηση επάρκειας του/της ειδικευμένου/ης γιατρού και για τον λόγο αυτό δεν έχει “βαθμό”.

ΠΗΓΗ:https://www.iatronet.gr/

 

Casus beli για τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι εξετάσεις για τις ειδικότητες

Αντίθετοι με τις προτάσεις του ΚΕΣΥ που καθιερώνει βαθμολογία στον τίτλο

Ανάστατοι είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί με την τροπολογία που "πέρασε" στο νόμο για τις ιδιωτικές κλινικές, και με την οποία καθιερώθηκαν πανελλαδικές εξετάσεις για τις ιατρικές ειδικότητες, με διαδικασίες ...fast track.
Healthmag.gr

Η νέα διάταξη αποτελεί μέρος των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

Η ΟΕΝΓΕ κάλεσε τις Ενώσεις - μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων - παραστάσεων διαμαρτυρίας σημειώνοντας πως "ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός".

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την κατάργηση της ρύθμισης και προειδοποιεί πως αν επιχειρηθεί η εφαρμογή της, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα σταθούν απέναντι.

Με την εν λόγω ρύθμιση:

Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο.
Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό – πενιχρό «επίδομα – χαρτζιλίκι» ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων του μετακίνησης και διαμονής μόνο μία φορά για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετέχει. Αν αποτυγχάνει δε θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα.
Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.
Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει το γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει μέτρα για ουσιαστική αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο», με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης.

Καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Υγείας για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν να νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντ' αυτού, " έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή, τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου Δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας".

Και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση "προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού δημιουργία: μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικότητας

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Για εμπαιγμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί γιατροί, κατηγορώντας την για προσπάθεια προσαρμογής της ιατρικής εκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων εκπροσώπησης των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, για τις αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης για την απόκτηση ειδικότητας, που ψηφίστηκαν fast track. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία σχεδιάζει κινητοποιήσεις σε αντίδραση των νέων ρυθμίσεων, με τις αλλαγές:

Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο.

Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό – πενιχρό «επίδομα – χαρτζιλίκι» ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων του μετακίνησης και διαμονής μόνο μια φορά για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετέχει. Αν αποτυγχάνει δε θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα.

Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.

Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα ακολουθεί τον γιατρό σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία και θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

«Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα, δε, με την Ομοσπονδία, οι γιατροί χωρίζονται σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, «αντί να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο», με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας» .

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον Ανδρέα Ξανθό πως εμπαίζει τους συναδέλφους του νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις διαβεβαίωνε την ΟΕΝΓΕ «ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν να νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί για αυτό έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή, τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις» υποστηρίζει.

«Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου Δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού δημιουργία: μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα», καταλήγει.

Για εξυπηρέτηση του «μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου» κάνει λόγο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. «Ας πουν καθαρά ότι εξυπηρετούν φτηνά ιδιοτελή κίνητρα μιας ομάδας μεγαλοκαθηγητών που θέλει να ελέγχει την κάνουλα παραγωγής ειδικών γιατρών ανά ειδικότητα, κατά πώς βολεύει τα συντεχνιακά της συμφέροντα», αναφέρει.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Έρχονται υπουργικές αποφάσεις για τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης σε πέντε ειδικότητες! Όλες οι λεπτομέρειες

Δήμητρα Ευθυμιάδου 24 Δεκεμβρίου 2018
Με πέντε υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές, θα καθορίζονται τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης των νέων γιατρών που θα ξεκινήσουν ειδικότητα, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

Ήδη ο τρόπος εκπαίδευσης των νέων γιατρών έχει αλλάξει και όποιος ξεκινά τώρα την ειδικότητά του θα ακολουθήσει το νέο σύστημα. Αντίστοιχα για πέντε ειδικότητες θα εκδοθούν πέντε υπουργικές αποφάσεις- όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– οι οποίες θα εξειδικεύουν τις αλλαγές και θα προσδιορίζουν επ’ ακριβώς τα προγράμματα εκπαίδευσης.


Πρόκειται για τις εξής ειδικότητες:
-Νεογνολογία
-Επειγοντολογία
-Γαστρεντερολογία
-Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου
-Αναισθησιολογία

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως όσοι νέοι γιατροί θα ξεκινήσουν με το νέο σύστημα την ειδικότητά τους, μία από τις βασικές αλλαγές που θα γνωρίσουν και η οποία θεσμοθετήθηκε είναι η μετακίνηση των ειδικευόμενων γιατρών και σε άλλα κοντινά νοσοκομεία προκειμένου να εκπαιδευτούν.

Γεγονός που σημαίνει ότι δε θα είναι σταθεροί σε ένα νοσοκομείο αλλά θα αλλάζουν και σε μικρότερα επαρχιακά. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Μετακινήσεις σε πολλά νοσοκομεία των νέων γιατρών που θα παίρνουν ειδικότητα! Τι προβλέπει υπ. Απόφαση»

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητή Κώστα Μάρκου, η μετακίνηση αυτή των νέων γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία ειδικά προς το τέλος της ειδικότητας τους, θα δώσει και την ευκαιρία σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία να αποκτήσουν για ένα διάστημα ειδικευόμενους που σήμερα δεν έχουν.

Ταυτόχρονα το rotation αυτό, σύμφωνα με τον κ.Μάρκου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να λαμβάνουν εκπαίδευση και σε εξειδικευμένους τομείς που δεν υπάρχουν στο αρχικό νοσοκομείο που ξεκίνησαν την ειδικότητά τους. Όλες τις αλλαγές αυτές πάντως τις είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ εδώ και καιρό. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες ιατρικής! Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ»

 

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το επόμενο διάστημα από το μικροσκόπιο των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα περάσουν και τα νοσηλευτικά κέντρα που σήμερα καλούνται να εκπαιδεύσουν νέους γιατρούς για να πάρουν την ειδικότητά τους, κάτι που έχει ξεκινήσει δειλά δειλά να σχεδιάζεται εδώ και κάποιους μήνες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Στο μικροσκόπιο της δεοντολογίας η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

Σε διαπραγμάτευση ΣΦΕΕ - ΚΕΣΥ για τα ιατρικά συνέδρια και τις προωθητικές ενέργειες των εταιριών

Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μέσω μιας υποχρεωτικής ρύθμισης που θα εφαρμόζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και η εφαρμογή της θα διασφαλίζεται με σύστημα ελέγχου και επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτίθεται να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, µέσω εξορθολογισμού του υπερβολικού αριθμού των επιστημονικών εκδηλώσεων.

Υπογραμμίζει όμως, ότι η επιστημονική αριστεία κάθε επιστήμονα υγείας και ιατρού, αποτελεί το βασικό κριτήριο της συμμετοχής του σε εκδηλώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και σημειώνει ότι ο θεσμός της δημοσιοποίησης των σχέσεων επαγγελματιών υγείας και φαρμακευτικών εταιριών, κατοχυρώνει τη διαφάνεια των σχέσεων αυτών.

Στα παραπάνω καταλήγει ο ΣΦΕΕ ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΚΕΣΥ καθ. Κ. Μάρκου για τη διαμόρφωση ενός κώδικα συνεργασίας μεταξύ ΚΕΣΥ, ΕΟΦ, επιστημονικών κοινοτήτων και χορηγών για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Η διοίκηση του Συνδέσμου, απαντώντας στην πρόταση κατάρτισης ενός νέου κώδικα, παρατηρεί ότι περιλαμβάνει διατάξεις ρυθμιστικές, κανονιστικές και δεοντολογικές, προς ευρύ κύκλο προσώπων, µε πολυσχιδή και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα. Εντούτοις, για τα συμβαλλόμενα μέρη δεν προβλέπονται οι απαιτούμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί συμμόρφωσης, ενώ για τα μη συμβαλλόμενα μέρη οι προτεινόμενες διατάξεις δεν είναι δεσμευτικές.

Έτσι, ο Σύνδεσμος προτείνει τη συνέχιση της διαβούλευσης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν η δεοντολογία του ΣΦΕΕ και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι ο ΣΦΕΕ, βάσει του καταστατικού του, οφείλει µε τις δράσεις του να προασπίζει τα ευρύτερα επιχειρηµατικά συµφέροντα των µελών του και να προάγει την δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα δεν έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στην εµπορική πολιτική των εταιριών µελών του, που αποτελεί και συνάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων κάθε χρονιάς. Επιπλέον, επισημαίνει την αυτοτέλεια των σωματείων, σε ότι αφορά τις επιστημονικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετέχει στην προτεινόμενη λειτουργική αναδιοργάνωσή τους. Αντίθετα τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει ουδέτερος και ανεξάρτητος στο πεδίο αυτό.

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι σύµφωνα µε το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο, ο ΕΟΦ είναι ο µόνος αρµόδιος φορέας να ρυθµίζει και ελέγχει ανά πάσα στιγµή την τήρηση της νοµοθεσίας για την διαφήµιση και προώθηση των φαρµάκων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο προώθησης των φαρµακευτικών προϊόντων επισημαίνει ότι ήδη ρυθµίζεται από την εθνική και την Κοινοτική νοµοθεσία, αλλά και μέσω της αυτορρύθµισης των φαρµακευτικών εταιρειών-µελών ΣΦΕΕ μέσω του εξαιρετικά λεπτομερειακού Κώδικα ∆εοντολογίας του ΣΦΕΕ/EFPIA. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Μέχρι τέλος του έτους οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια! Όλος ο σχεδιασμός

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προωθηθούν οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια


Σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός Υγείας, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα αλλάζει πολλά σε νοσοκομεία, ειδικότητες, υγειονομικές περιφέρειες αλλά και τα ιατρικά συνέδρια. Η ψήφισή του έχει προγραμματισθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Με το πολυνομοσχέδιο θα αλλάξει όμως και το τοπίο στα ιατρικά συνέδρια, αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Πως θα «κουρευτούν» τα ιατρικά συνέδρια! Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας»

 

Ειδικότερα η αρμοδιότητα ελέγχου και εγκρίσεων των ιατρικών συνεδρίων «φεύγει» από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και περνά στα «χέρια» ειδικής επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) δηλαδή ουσιαστικά του υπουργείου Υγείας.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει «κούρεμα» του αριθμού των ιατρικών συνεδριών, απόλυτο έλεγχο της χρηματοδότησής τους από φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και αυστηρές εγκρίσεις για τον τρόπο συμμετοχής των γιατρών.
Ο χάρτης των συνεδρίων θα αλλάξει όμως μέσω των επιστημονικών εταιρειών οι οποίες επίσης μειώνονται δραστικά και μετονομάζονται, ενώ πολλές που έχουν πολλά και διαφορετικά παρακλάδια θα συγχωνευτούν.

 

Οι επιστημονικές εταιρείες που μετονομάζονται σε «Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ)», θα εντάξουν στους κόλπους τους όλες τις μικρότερες ενώσεις και εταιρείες, που είχαν ξεφυτρώσει κατά εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να φθάσουν …αισίως τις 1300.

Για την ένταξη βέβαια των μικρών εταιρειών στις ΕΙΚ, θα προηγείται πιστοποίησή τους αλλά και αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ που έχει δημιουργηθεί.
Κάθε μικρότερη επιστημονική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι δύο επιστημονικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Μέχρι δύο συνέδρια θα μπορούν όμως να οργανώνουν και οι Επιστημονικές Εταιρείες Κορμού με Γεωγραφικό Προσδιορισμό που θα δημιουργηθούν.

Οι εταιρείες με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορούν να είναι έως 3 για κάθε Ειδικότητα και θα επικυρώνονται από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ: Βορείου Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Νοτίου Ελλάδος, ενώ θα διατηρούν αυτονομία από τις ΕΙΚ. 

ΠΗΓΗ:http://healthreport.gr/

 

 

Πως θα γίνονται οι εξετάσεις για τις ειδικότητες των Γιατρών! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Άμεσες αλλαγές στις εξετάσεις των ειδικευόμενων γιατρών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας


Τις αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης αλλά και εξετάσεων των ειδικευόμενων γιατρών προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από την Πάτρα.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για την απαραίτητη αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία ενώ συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Ενιαίες εξετάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι εξετάσεις για τη λήψη ειδικότητας θα γίνεται με ενιαία θέματα για όλη τη χώρα, την ευθύνη των οποίων θα έχουν οι επιστημονικές εταιρείες, όπως άλλωστε θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα.

 

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται υπό κατάθεση, περιγράφει ότι οι βασικές επιστημονικές εταιρείες που μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ), θα συμβάλουν για τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας, αλλά και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθούν σε κάθε κλινική οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κάθε κλινική μπορεί να παρέχει διαφορετική εκπαίδευση στους νέους γιατρούς, ενώ οι εξετάσεις γίνονται ανά περιοχή με διαφορετικά θέματα. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται δυσκολίες και ανισότητες στις εξετάσεις ειδικότητας.

Οι επιστημονικές εταιρείες θα εισηγούνται στο ΚΕΣΥ και θα κρίνουν (μαζί με το ΚΕΣΥ) ποιες κλινικές που δίνουν ειδικότητα σήμερα στη χώρα, πληρούν τις προϋποθέσεις της ορθής εκπαίδευσης των νέων γιατρών, ώστε να συνεχίσουν να το κάνουν.

 

Άλλωστε προβλέπεται ότι όποιες κλινικές που σήμερα δίνουν ειδικότητα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα χάνουν τη σχετική πιστοποίηση. Δείτε ΕΔΩ την ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να κρίνει εκτός των άλλων και ποιες κλινικές πληρούν τις προϋποθέσεις: «Ανακοινώθηκε η επιτροπή που θα καθορίσει τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλα τα ονόματα»

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα είναι αρμόδια για την επαναξιολόγηση και αξιολόγηση όλων των τμημάτων και μονάδων που παρέχουν ειδικότητα σε γιατρούς και σε άλλους επιστήμονες υγείας, καθώς και για τον επανακαθορισμό των κριτηρίων αναγνώρισης μονάδων για παροχή ειδίκευσης. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Μοριοδοτούμενο από τον ΠΙΣ εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δωρεάν συμμετοχή

Μοριοδοτούμενο από τον ΠΙΣ εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δωρεάν συμμετοχή

Ένα ολοκληρωμένο, υψηλού επιπέδου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), κατάρτισε και υλοποιεί -με δωρεάν συμμετοχή- για ακόμη μία χρονιά η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, προσφέροντας πολύτιμα εφόδια σε ιατρούς, αλλά και σε κάθε απασχολούμενο στον τομέα της υγείας.

Στόχος του πολυθεματικού εκπαιδευτικού προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, το οποίο ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 20 Ιουνίου 2019, είναι η πολυεπίπεδη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγχρονη Ιατρική τόσο των νέων όσο και των παλαιοτέρων μελών της ιατρικής κοινότητας, με γνώμονα ότι η συνεχής πληροφόρηση και επιμόρφωση αποτελεί μια αναγκαιότητα στην εποχή μας.

Το νέο πρόγραμμα καλύπτει 35 θεματικές ενότητες και μοριοδοτείται από τον ΠΙΣ με 70 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), σύμφωνα με τα κριτήρια EACCME-UEMS, αναβαθμίζοντας σημαντικά το προσωπικό βιογραφικό και τα επιστημονικά προσόντα των συμμετεχόντων.

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να διεξάγονται κάθε Πέμπτη στο Αμφιθέατρο του νοσηλευτικού κέντρου (και ώρα 13:30 – 15:30), διευκολύνοντας και τον ετήσιο προγραμματισμό των ενδιαφερομένων για τη συστηματική παρακολούθησή τους.

Επισημαίνεται ότι για την εξασφάλιση των μορίων είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση τουλάχιστον του 80% των θεματικών ενοτήτων που καλύπτουν την ακαδημαϊκή περίοδο.

Το πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλα τα πεδία της ιατρικής και των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και εξελίξεων της εποχής μας, απευθύνεται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων εκπαίδευσης (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί, μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.α.), αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους και απασχολούμενους στον τομέα της υγείας.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Επιστημονικού Προγράμματος (από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10.00 – 14.00).

Υπεύθυνη Γραμματείας Επιστημονικού Προγράμματος κα Χρυσούλα Καϊτατζή, τηλ.: 210 6972189, fax: 210 6979143, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Τι αλλάζει με την απόκτηση 40 ειδικοτήτων γιατρών και οδοντιάτρων - Ολόκληρη η απόφαση

Τι αλλάζει με την απόκτηση 40 ειδικοτήτων γιατρών και οδοντιάτρων - Ολόκληρη η απόφαση

Θα επακολουθήσουν σύντομα επιπρόσθετα νομοθετήματα, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
 

Τι αλλάζει με την απόκτηση 40 ειδικοτήτων γιατρών και οδοντιάτρων - Ολόκληρη η απόφαση
Τον δρόμο προς το Εθνικό Τυπογραφείο έχουν πάρει δύο αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για την ιατρική εκπαίδευση.

Η πρώτη, αφορά τη σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, τον καθορισμό χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.

Η δεύτερη, αφορά την ονομασία, το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις απόκτησης τίτλου ιατρικής εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η απόφαση που παρατίθεται ολόκληρη εδώ, προέκυψε μετά από πολύμηνη διαβούλευση στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Εγκρίθηκε, δε, με την Απόφαση της 267ης /15-2-2018 Ολομέλειας του ΚΕΣΥ.

Η ρύθμιση αφορά σε 40 Ιατρικές ειδικότητες, τρεις ειδικότητες άλλων πτυχίων και έξι εξειδικεύσεις.

Πρόκειται για την πρώτη θεσμική παρέμβαση στο θέμα των ιατρικών ειδικοτήτων, 24 χρόνια μετά την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος 415/1994, ενώ στο μεταξύ έχουν συμβεί ριζικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση παγκοσμίως.

Νομοθετήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες των νοσοκομειακών γιατρών, θα επακολουθήσουν σύντομα επιπρόσθετα νομοθετήματα, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Μεταξύ των παρεμβάσεων, θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στη διά βίου εκπαίδευση των γιατρών.

Δημ.Κ.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια με νομοθετική ρύθμιση! Τι ανακοίνωσε το ΚΕΣΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Σε ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται. Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr

 

Οι αρμοδιότητες, οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες αλλάζουν πλέον στα ιατρικά συνέδρια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Κώστας Μάρκου, έπειτα από σχετική συνάντηση με τις επιστημονικές εταιρείες. Μάλιστα το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ.

Τέλος η αρμοδιότητα του ΕΟΦ

Ειδικότερα ο κ.Μάρκου επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr ανακοίνωσε ότι η αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια φεύγει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και περνά στα χέρια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) δηλαδή ουσιαστικά του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αλλάζουν «χέρια» τα ιατρικά συνέδρια! Ποιος θα τα ελέγχει»


Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, στο άμεσο μέλλον τα επιστημονικά συνέδρια θα διοργανώνονται μόνο από τις επιστημονικές εταιρείες «κορμού», οι οποίες ουσιαστικά αντιστοιχούν σε κάθε μία βασική ειδικότητα ιατρικής ξεχωριστά.

Ισχυροποιούνται οι επίσημες επιστημονικές εταιρείες

Στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τις 40 και οι οποίες θα είναι πλέον εκείνες που θα λαμβάνουν έγκριση για ένα συνέδριο, σεμινάριο ή άλλη εκπαιδευτική εκδήλωση.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΚΕΣΥ με τους εκπροσώπους των επίσημων επιστημονικών εταιριών, οι εκπρόσωποι των γιατρών συμφώνησαν να αναλάβουν τη διαδικασία διοργάνωσης των ιατρικών συνεδρίων σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

 

Άλλωστε με βάση την απόφαση που ελήφθη, οι εκπρόσωποι των επίσημων επιστημονικών εταιρειών θα είναι και οι μοναδικοί συνομιλητές της πολιτείας και του υπουργείου.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ καθηγητής Κώστας Μάρκου τόνισε πάντως ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο των ιατρικών συνεδρίων που επικρατεί σήμερα, δεδομένου ότι διάφορες επιστημονικές εταιρείες και υποεταιρείες που ξεφυτρώνουν -όπως είπε -σαν τα μανιτάρια, διοργανώνουν η κάθε μία και από ένα ιατρικό συνέδριο.
Κατά τον κ.Μάρκου συνολικά υπάρχουν 1300 επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν μόνο ένα κομμάτι μίας ειδικότητας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους του οποίου συνομίλησε, συμφώνησε να μπει ένας περιορισμός στον τρόπο που διοργανώνονται σήμερα τα ιατρικά συνέδρια.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα ιατρικά συνέδρια

Μέσα σε έναν μήνα οι 40 επιστημονικές εταιρείες θα έχουν παραδώσει τις δικές τους θέσεις στο υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις.

 

Αμέσως μετά και το αργότερο στο πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές στη διοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων.

Πρόσφατα πάντως ο ΕΟΦ είχε προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές ειδικά για τον τρόπο συμμετοχής σε ένα ιατρικό συνέδριο. Διαβάστε ΕΔΩ τις αλλαγές που προώθησε πρόσφατα ο ΕΟΦ: «Τι αλλάζει στα ιατρικά συνέδρια από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ! Όλοι οι νέοι όροι» 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Αλλαγές στις ειδικότητες από το 2018! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το νομοσχέδιο

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Για το νέο έτος μεταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις αλαγές στις ειδικότητες των νέων γιατρών.


Δε θα προωθηθεί τελικώς άμεσα το νομοσχέδιο που ετοιμάζει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας για τις αλλαγές στις ειδικότητες. Παρότι επρόκειτο να φθάσει στη βουλή τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις δηλώσεις που επανειλημμένως είχε κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, τελικά η ημερομηνία μετατέθηκε.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε στους νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, μεταθέτει χρονικά για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα για το 2018 το νομοθέτημα που σχετίζεται με την ιατρική εκπαίδευση.

 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο για τις ειδικότητες, προβλέπεται να υπάρξει και εκπαίδευση επείγουσας ιατρικής. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Ετοιμάζεται ειδικότητα επείγουσας ιατρικής! Τι οργανώνει το υπ.Υγείας»

Μπορεί όμως το νομοσχέδιο να μετατέθηκε για το 2018 αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι αξιολογήσεις των τμημάτων και των κλινικών που δίνουν ειδικότητα σε όλη τη χώρα, προκειμένου στο τελικό σχέδιο κάποιες να διακόψουν το εκπαιδευτικό τους έργο στην περίπτωση που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Διαβάστε ΕΔΩ που και πως γίνονται οι αξιολογήσεις: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση των τμημάτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και ιδιαίτερα τη στιγμή που το σχέδιο νόμου δεν έχει τεθεί καν προς διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Γι αυτό και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έθεσε το θέμα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο οποίος βέβαια επεσήμανε πως οι όποιες δραστηριότητες και γνωμοδοτήσεις του ΚΕΣΥ έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Έτοιμες οι Ομάδες Εργασίας για αλλαγές σε 45 ειδικότητες! Τι θα εισηγηθούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ομάδες εργασίας για 45 ειδικότητες, οι οποίες θα επεξεργαστούν τις αλλαγές που θα προωθηθούν, δημιούργησε το υπουργείο Υγείας.

 

Με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου, δημιουργήθηκαν 45 ειδικές ομάδες εργασίας, που θα μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα των νέων γιατρών και θα εισηγηθούν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Άλλωστε τόσο με βάση το μνημόνιο όσο και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, οι όποιες αλλαγές στις ειδικότητες θα προωθηθούν τον Οκτώβριο με νομοσχέδιο.

 

Το μόνο βέβαιον είναι πως με το νέο νομοσχέδιο θα υπάρξει μείωση της παραγωγής των εξειδικευμένων γιατρών και αύξηση των γενικών γιατρών. Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται μείωση των εξειδικευμένων γιατρών με τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως αυτό που δεν έχει αποφασισθεί μέχρι στιγμής οριστικά – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις για να μπορεί κανείς να ξεκινήσει ειδικότητα. Και αυτό διότι υπάρχουν πιέσεις για να αποφευχθεί προς ώρας η ρύθμιση αυτή.

Τι αλλαγές θα προτείνουν οι ομάδες εργασίας

Οι ειδικές ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν στο υπουργείο Υγείας θα εξετάσουν κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την εκπαίδευση των νέων γιατρών.

Συγκεκρινένα, θα εισηγηθούν προς την Επιτροπή́ Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), τα εξής:

1. Διαμόρφωση Προγράμματος σπουδών (ανά έτος) και σαφής ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός των προς απόκτηση δεξιοτήτων.

 

2. Δημιουργία, αξιολόγηση και διαπίστευση Ομάδων Εκπαιδευτικών Κέντρων (ΟΕΚ) και εφαρμογή υποχρεωτικής κινητικότητας (rotation) μεταξύ αυτών.

3. Αξιολόγηση και διαπίστευση των Εκπαιδευτικών Κέντρων χορήγησης πλήρους και μερικής ειδικότητας.

4. Κοινή έναρξη ειδίκευσης τρείς (3) φορές τον χρόνο ανά ΟΕΚ.

5. Καθορισμός ελαχίστου αριθμού Ειδικευμένων προς Ειδικευόμενους Ιατρούς ανά
ειδικότητα.

6. Αιτιολογημένη πρόταση μείωσης, αύξησης ή μεταφορά θέσεων ειδικευομένων.

 

7. Υποχρεωτική δημιουργία βιβλιαρίου ειδικευομένου και ποιοτική αξιολόγηση της
προόδου του ανά έτος και ανά δεξιότητα καθώς και ανά εκπαιδευτή.

8. Προετοιμασία του πλαισίου για τη διενέργεια εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας οι οποίες θα είναι γραπτές και προφορικές και θα πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο , μετά την ολοκλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης στην ειδικότητα.

Η θητεία των μελών της Ομάδας Εργασίας είναι τριετής και ξεκινά άμεσα.

 

Πάντως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στους συνδικαλιστικούς κύκλους, καθώς κατά τη συνήθη τακτική του υπουργείου Υγείας, δεν έχει ξεκινήσει διάλογος με τους εμπλεκόμενους ιατρικούς φορείς για τις αλλαγές, ενώ δεν έχει παρουσιασθεί και το σχετικό πόρισμα για τις τροποιποιήσεις στις ειδικότητες.

Παρ αυτά η αξιολόγηση των Τμημάτων που δίνουν ειδικότητα φαίνεται πως έχει ξεκινήσει ήδη. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Άρχισαν τα όργανα για τις ειδικότητες! Ξεκίνησε ήδη η αξιολόγηση! Τι εντολές έδωσε το υπ.Υγείας»

Φαίνεται πάντως πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας λόγω και των πιέσεων της τρόικας, επισπεύδει τις διαδικασίες για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις ειδικότητες παρά τις αντιδράσεις των ιατρικών φορέων.

Βασικός στόχος είναι – όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο– να μειωθούν οι ειδικεύσεις των γιατρών και να αυξηθούν οι γενικοί γιατροί ώστε να στελεχώσουν στο μέλλον και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ