Οπισθοχώρηση της Αριστοτέλους για τα εκπαιδευτικά κέντρα ιατρών

Share

Στην ανάκληση των άρθρων, στα οποία ορίζονται τα κέντρα ιατρικής εκπαίδευσης σε ειδικότητες προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, μετά από τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών ιατρών. Η ανάκληση αφορά άρθρα για τα κέντρα ειδικότητας Οφθαλμολογίας, Ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, της αναισθησιολογίας, γαστρεντερολογίας και οδοντιατρικής ειδικότητας της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής:

 

Η στάση του Υπουργείου Υγείας είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΟΕΝΓΕ, η οποία είχε καταρχήν καταγγείλει την επαναλαμβανόμενη αιφνιδιαστική νομοθέτηση. «Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας ότι πριν να νομοθετήσει οποιεσδήποτε αλλαγές θα μας ενημέρωνε για να συζητήσουμε τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ για την ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προωθήσει αλλαγές πίσω από τις πλάτες μας, υλοποιώντας μία μία τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΚΕΣΥ», ανέφερε.

Μετά τη θεσμοθέτηση των πανελλαδικών εξετάσεων, «ήρθε η σειρά της αξιολόγησης και της διαπίστευσης εκπαιδευτικών κέντρων πλήρους και μερικής χορήγησης ειδικότητας». Κατά την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η κυβέρνηση προωθεί την υποβάθμιση και συρρίκνωση των εκπαιδευτικών κέντρων, «αντί για την αύξηση, την ανάπτυξη των τμημάτων και των κλινικών, την πλήρη στελέχωση τους με γιατρούς, τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού ώστε να χορηγούν πλήρη ειδικότητα».

«Με αποσπασματικές υπουργικές αποφάσεις κατηγοριοποιούνται τα εκπαιδευτικά κέντρα σε μία σειρά ειδικότητες (γαστρεντερολογία, οφθαλμολογία, αναισθησιολογία) με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Όπως καταγγέλλουν, δε, οι εν λόγω ρυθμίσεις είχαν δημιουργήσει προβλήματα το τελευταίο διάστημα, «με τους ειδικευόμενους της οφθαλμολογίας να απολύονται αιφνιδιαστικά από νοσοκομεία, όπου έχουν συμπληρώσει 2 ή 3 έτη ειδικότητας, και να στέλνονται αναγκαστικά σε συγκεκριμένα ολιγάριθμα τμήματα (όπως Πανεπιστημιακά, Οφθαλμιατρείο Αθηνών κ.α.) των οποίων οι επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτονόητα δηλώνουν ότι αδυνατούν να τους εκπαιδεύσουν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στο καθένα από αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα».

Όπως διευκρινίζει πάντως το σχετικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου, παραμένουν σε ισχύ όλες οι σχετικές αποφάσεις αναγνώρισης καταλληλότητας των νοσοκομείων στις παραπάνω ειδικότητες πλην τω ανωτέρω.

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΙΑΤΡ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Οπισθοχώρηση της Αριστοτέλους για τα εκπαιδευτικά κέντρα ιατρών