ΚΕΣΥ

Απόφαση βόμβα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας: Η ομοιοπαθητική δεν είναι ιατρική! Τι αλλάζει

Ανατροπή για την ομοιοπαθητική μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας


Μετά την αντίστοιχη απόφαση της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών που προκάλεσαν αντιδράσεις στην ομοιοπαθητική κοινότητα, και η Ελλάδα προχωρά σε ξεκάθαρη “αποπομπή” της ομοιοπαθητικής από το χώρο της ιατρικής.

Όπως αποκάλυψε το “Έθνος της Κυριακής” το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) που αποτελεί το κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Υγείας, στην Ολομέλειά του απεφάνθη ότι η ομοιοπαθητική όχι μόνο δεν είναι ισότιμη της ιατρικής αλλά ούτε καν συμπληρωματική της ιατρικής επιστήμης.

 

Σημειώνεται μάλιστα στην απόφαση του ΚΕΣΥ που καθαρογράφτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, ότι η ομοιοπαθητική δεν συνιστά́ ούτε καν ”εναλλακτική́ ιατρική́”.

 

Όπως αποφάσισαν οι κορυφαίοι επιστήμονες του οργάνου, η ομοιοπαθητική συνιστά πρακτική και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως τίτλο τον: “Ομοιοπαθητική Πρακτική”.

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και αναφέρεται στο δημοσίευμα του “Έθνος της Κυριακής”: “Στον τίτλο “Ομοιοπαθητική Πρακτική” δεν θα πρέπει να αναφέρονται οι προσδιοριστικοί όροι “εναλλακτική ιατρική”, “θεραπευτική”, “ιατρική πράξη” ή “θεραπευτική πρακτική” και άλλοι σχετικοί ιατρικοί τίτλοι και όροι”.

Που στηρίχθηκε το ΚΕΣΥ
Η απόφαση του οργάνου στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική. Σκεπτικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρακτική.

 

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΣΥ είχε ξεκινήσει να μελετά και να διερευνά το θέμα πολύ καιρό πριν την Μεγάλη Βρετανία η οποία πρόσφατα ενημέρωσε τους πολίτες της πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη και διέκοψε τη συνταγογράφηση των σχετικών σκευασμάτων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της (NHS), απόφαση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επιστημονική “ασπίδα προστασίας” στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ

Επιστημονική

Τη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι συντονιστές των Ομάδων Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων (μέλη ΔΕΠ και ιατροί του ΕΣΥ), που συγκροτήθηκαν πριν ένα μήνα από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μάρκου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της σφοδρότατης κριτικής από ιατρικούς συλλόγους, ενώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις, με αφορμή την πρόταση του ΚΕΣΥ για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών και τον τρόπο λήψης της ειδικότητας.

Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των Ομάδων Εργασίας, οι επιθέσεις στο πρόσωπο του κ. Μάρκου είναι άδικες. «Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών είναι επιτακτική και η διαβεβαίωση του ΚΕΣΥ ότι γρήγορα θα θεσμοθετήσει τις προτάσεις μας, δίνει ελπίδες ότι μία διαχρονική απαίτηση όλων των επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων θα τελεσφορήσει» αναφέρουν σχετικά.

Σημειώνουν, παράλληλα, πως η επεξεργασία των προτάσεων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα το πόρισμα για τον τρόπο αξιολόγησης των κέντρων εκπαίδευσης των ειδικευομένων θα παραδοθεί στην επιτροπή εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ. «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ειδικευόμενοι που θα εξεταστούν σε πανελλήνιο επίπεδο θα γνωρίζουν τον τρόπο λήψης της ειδικότητας προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε ειδικότητας» υποστηρίζουν.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ Παναγιώτης

Επείγουσα Ιατρική

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Χαράλαμπος

Ιατρική Εργασίας

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

Παιδοψυχιατρική

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ Αλέξανδρος

Παθολογία

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος

Νευροχειρουργική

ΓΟΥΜΕΝΟΣ Δημήτριος

Νεφρολογία

ΔΟΥΓΕΝΗΣ Δημήτριος

Θωρακοχειρουργική

ΕΥΔΟΚΙΜΙΔΗΣ Ιωάννης

Νευρολογία

ΖΩΡΑΣ Οδυσσέας

Γενική Χειρουργική

ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ Σοφία

Μαιευτική-Γυναικολογία

ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Γεωργία

Αναισθησιολογία

ΛΙΟΝΗΣ Χρήστος

Γενική Ιατρική

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Ακτινοδιαγνωστική (Αναπλ. Συντονιστής)

ΜΑΡΑΣ Δημήτριος

Αγγειοχειρουργική

ΜΕΓΑΣ Παναγιώτης

Ορθοπαιδική – Τραυματολογία

ΜΠΕΝΟΣ Αλέξης

Κοινωνική Ιατρική – Δημόσια Υγεία

ΜΠΡΟΥΝΤΖΟΣ Ηλίας

Επεμβατική Ακτινολογία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Παναγιώτης

Οφθαλμολογία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Παναγιώτης

Αιματολογία

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Απρίλιος 2018
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΕΣΥ