ΚΕΣΥ

Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις! Έρχεται το τέλος του ΚΕΣΥ;

Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις που αφορούν στη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, αφού φεύγουν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.).

Στην τελευταία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί για τις αρμοδιότητες του ΚΕΣΥ προστέθηκε το άρθρο 4 το οποίο αφαιρεί την αρμοδιότητα των εγκρίσεων.
Η σχετικά απόφαση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα όπως προβλέπεται στη ρύθμιση:

 

«Οι αρμοδιότητες του ΚΕ.Σ.Υ. που αφορούν τηνέγκριση για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών περιέρχονται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.).

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), συστήνονται στο Α.Υ.Σ. ειδικές, μη αμειβόμενες, επιτροπές, με έργο τις εγκρίσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και το έργο κάθε επιτροπής και καθορίζεται ο αριθμός, τα προσόντα και η διάρκεια της θητείας των μελών της, η σύγκληση και ο τρόπος λειτουργίας της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

 

Ωστόσο μέχρι να συσταθούν οι επιτροπές και να προωθηθούν οι αλλαγές, τα αιτήματα της διενέργειας ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών θα εξακολουθούν να υποβάλλονται στο ΚΕΣΥ και να εξετάζονται από τις υφιστάμενες ειδικές επιτροπές.

Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ;
Ούτως ή άλλως πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να προχωρήσει στην κατάργηση του ΚΕΣΥ, καθώς θεωρεί ότι προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις ειδικών θεραπειών και επεμβάσεων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

 

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, κρίθηκε ότι πρόκειται για έναν δυσκίνητο μηχανισμό που συνεδριάζει μία φορά το μήνα ενίοτε και μία φορά κάθε 1,5 μήνα, καθυστερώντας σημαντικές αποφάσεις όπως εγκρίσεις ειδικών θεραπειών για βαριά πάσχοντες που ήδη ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια τόσο με τις φαρμακευτικές τους θεραπείες όσο και με τις νοσηλείες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 

Σχέδιο κατάργησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), έχει καταρτίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από την κυβερνώσα παράταξη πολύ πριν τις εκλογές, σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, αφού κρίθηκε ότι πρόκειται έναν δυσκίνητο μηχανισμό που συνεδριάζει μία φορά το μήνα ενίοτε και μία φορά κάθε 1,5 μήνα, καθυστερώντας σημαντικές αποφάσεις όπως εγκρίσεις ειδικών θεραπειών για βαριά πάσχοντες κ.λ.π.

Όπως έλεγαν υψηλόβαθμοι κύκλοι στο HealthReport.gr, το ΚΕΣΥ αναμένεται να αντικατασταθεί από Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι με βάση τα όσα έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενισχυθούν τα στελέχη του δημοσίου και θα αναβαθμιστούν και οι Διευθυντές.


Τα ιατρικά συνέδρια

Τα ιατρικά συνέδρια πάντως που με βάση υπουργική απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα περάσουν στην αρμοδιότητα του ΚΕΣΥ από τον Σεπτέμβριο, θα ανατεθούν επίσης σε ειδικό τμήμα του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι προέβλεπε η απόφαση που εκδόθηκε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές: «Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές στα ιατρικά συνέδρια! Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος»


Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, θα υπάρξουν και ορισμένες τροποποιήσεις στο θέμα της διεξαγωγής των ιατρικών συνεδρίων 

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

 

Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες ιατρικής! Τι προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου


Ριζικές αλλαγές στις ειδικότητες της ιατρικής προωθούνται άμεσα όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής Κ.Μάρκου.


Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εδώ και καιρό οι νέοι γιατροί αλλά και οι φοιτητές της ιατρικής, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολογεί άμεσα αλλαγές στις ειδικότητες που μπορεί να αλλάξουν ακόμη και τις επιλογές των νέων γιατρών για το επαγγελματικό τους μέλλον. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά με το νομοσχέδιο: «Αλλαγές στις ειδικότητες από το 2018! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το νομοσχέδιο»

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) καθηγητής Κώστας Μάρκου μιλώντας στο 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος αποκάλυψε και νέες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το οποίο είναι στα σκαριά.

 

Ειδικότερα ο κ.Μάρκου υπογράμμισε ότι θα επικαιροποιηθούν όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης των νέων γιατρών σε κάθε ειδικότητα με πρόσθετες ώρες εκπαίδευσης, αλλά και συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα πρέπει να τα ακολουθούν όλα τα νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κάθε νοσοκομείο και κάθε κλινική ουσιαστικά ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα με αποτέλεσμα κάθε γιατρός να έχει και διαφορετική εκπαίδευση ανάλογα με το νοσοκομείο που βρίσκεται.

Νέες ειδικότητες
Ο κ.Μάρκου εξήγησε ότι θα θεσμοθετηθούν νέες ειδικότητες αλλά και νέες εξειδικεύσεις οι οποίες θα γίνονται μετά την ολοκλήρωση της βασικής ειδικότητας.

 

Εκτός των άλλων ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ ανέφερε ότι θα θεσμοθετηθεί η ιατρική γενετική καθώς και η αθλητιατρική.

Και νέες εξειδικεύσεις
Ταυτόχρονα δημιουργούνται και νέες εξειδικεύσεις οι οποίες θα μπορούν να γίνονται μετά την ολοκλήρωση βασικών ειδικοτήτων.

Μεταξύ αυτών θα δημιουργηθεί η επειγοντολογία η οποία θα διαρκεί δύο χρόνια και θα μπορεί να γίνεται μετά από ειδικότητες όπως καρδιολογία, ορθοπεδική κ.λ.π. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έτοιμη η νέα ειδικότητα επείγουσας ιατρικής! Όλες οι λεπτομέρειες»

 

Άλλωστε στόχος είναι να δημιουργηθεί μία νέα «φουρνιά» γιατρών η οποία θα μπορέσει να στελεχώσει τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία τα οποία ετοιμάζονται.
Επίσης έτοιμη είναι και η νέα εξειδίκευση της Διαβητολογίας η οποία θα μπορεί να γίνεται μετά από την Παθολογία ή την Παιδιατρική.

Αλλαγές και στα χρόνια ειδικότητας
Στο μεταξύ όμως κάποιες ειδικότητες θα λάβουν, με τις αλλαγές που προωθούνται, περισσότερο χρόνο εκπαίδευσης.

 

Ενδεικτικά όπως ανάφερε ο κ.Μάρκου η Παιδιατρική θα γίνει από 4 χρόνια που είναι σήμερα η άσκηση, πέντε χρόνια όπως και η Γενική Ιατρική αντίστοιχα.

Αξιολόγηση και «κούρεμα» των κέντρων εξετάσεων
Όμως από το μικροσκόπιο των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα περάσουν και τα νοσηλευτικά κέντρα που σήμερα καλούνται να εκπαιδεύσουν νέους γιατρούς για να πάρουν την ειδικότητά τους.
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο αριθμός τους θα περιορισθεί ενώ θα περάσουν και από αξιολόγηση ώστε να λάβουν πιστοποίηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πιστοποίηση αυτή θα διαρκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφού τα κέντρα θα επανελέγχονται.

Τα εξεταστικά κέντρα
Αλλαγές θα γίνουν και στα κέντρα εξέτασης για τις ειδικότητες αφού σήμερα για 40 ειδικότητες υπάρχουν κέντρα σε 7 περιοχές της χώρας.
Πλέον οι εξετάσεις θα δίνονται από 2 έως 4 φορές το χρόνο και μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

γιατροί ΠΕΔΥ

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να προωθηθεί τις επόμενες εβδομάδες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Απόφαση βόμβα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας: Η ομοιοπαθητική δεν είναι ιατρική! Τι αλλάζει

Ανατροπή για την ομοιοπαθητική μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας


Μετά την αντίστοιχη απόφαση της Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών που προκάλεσαν αντιδράσεις στην ομοιοπαθητική κοινότητα, και η Ελλάδα προχωρά σε ξεκάθαρη “αποπομπή” της ομοιοπαθητικής από το χώρο της ιατρικής.

Όπως αποκάλυψε το “Έθνος της Κυριακής” το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) που αποτελεί το κορυφαίο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Υγείας, στην Ολομέλειά του απεφάνθη ότι η ομοιοπαθητική όχι μόνο δεν είναι ισότιμη της ιατρικής αλλά ούτε καν συμπληρωματική της ιατρικής επιστήμης.

 

Σημειώνεται μάλιστα στην απόφαση του ΚΕΣΥ που καθαρογράφτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, ότι η ομοιοπαθητική δεν συνιστά́ ούτε καν ”εναλλακτική́ ιατρική́”.

 

Όπως αποφάσισαν οι κορυφαίοι επιστήμονες του οργάνου, η ομοιοπαθητική συνιστά πρακτική και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως τίτλο τον: “Ομοιοπαθητική Πρακτική”.

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και αναφέρεται στο δημοσίευμα του “Έθνος της Κυριακής”: “Στον τίτλο “Ομοιοπαθητική Πρακτική” δεν θα πρέπει να αναφέρονται οι προσδιοριστικοί όροι “εναλλακτική ιατρική”, “θεραπευτική”, “ιατρική πράξη” ή “θεραπευτική πρακτική” και άλλοι σχετικοί ιατρικοί τίτλοι και όροι”.

Που στηρίχθηκε το ΚΕΣΥ
Η απόφαση του οργάνου στηρίχθηκε κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική. Σκεπτικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου που απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρακτική.

 

Να σημειωθεί ότι το ΚΕΣΥ είχε ξεκινήσει να μελετά και να διερευνά το θέμα πολύ καιρό πριν την Μεγάλη Βρετανία η οποία πρόσφατα ενημέρωσε τους πολίτες της πως η ομοιοπαθητική είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη και διέκοψε τη συνταγογράφηση των σχετικών σκευασμάτων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της (NHS), απόφαση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

 

Επιστημονική “ασπίδα προστασίας” στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ

Επιστημονική

Τη συμπαράστασή τους στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι συντονιστές των Ομάδων Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων (μέλη ΔΕΠ και ιατροί του ΕΣΥ), που συγκροτήθηκαν πριν ένα μήνα από το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Μάρκου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της σφοδρότατης κριτικής από ιατρικούς συλλόγους, ενώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις, με αφορμή την πρόταση του ΚΕΣΥ για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών και τον τρόπο λήψης της ειδικότητας.

Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα της πλειοψηφίας των Ομάδων Εργασίας, οι επιθέσεις στο πρόσωπο του κ. Μάρκου είναι άδικες. «Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών είναι επιτακτική και η διαβεβαίωση του ΚΕΣΥ ότι γρήγορα θα θεσμοθετήσει τις προτάσεις μας, δίνει ελπίδες ότι μία διαχρονική απαίτηση όλων των επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων θα τελεσφορήσει» αναφέρουν σχετικά.

Σημειώνουν, παράλληλα, πως η επεξεργασία των προτάσεων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα το πόρισμα για τον τρόπο αξιολόγησης των κέντρων εκπαίδευσης των ειδικευομένων θα παραδοθεί στην επιτροπή εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ. «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ειδικευόμενοι που θα εξεταστούν σε πανελλήνιο επίπεδο θα γνωρίζουν τον τρόπο λήψης της ειδικότητας προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε ειδικότητας» υποστηρίζουν.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ Παναγιώτης

Επείγουσα Ιατρική

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Χαράλαμπος

Ιατρική Εργασίας

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

Παιδοψυχιατρική

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ Αλέξανδρος

Παθολογία

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος

Νευροχειρουργική

ΓΟΥΜΕΝΟΣ Δημήτριος

Νεφρολογία

ΔΟΥΓΕΝΗΣ Δημήτριος

Θωρακοχειρουργική

ΕΥΔΟΚΙΜΙΔΗΣ Ιωάννης

Νευρολογία

ΖΩΡΑΣ Οδυσσέας

Γενική Χειρουργική

ΚΑΛΑΝΤΑΡΙΔΟΥ Σοφία

Μαιευτική-Γυναικολογία

ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Γεωργία

Αναισθησιολογία

ΛΙΟΝΗΣ Χρήστος

Γενική Ιατρική

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Ακτινοδιαγνωστική (Αναπλ. Συντονιστής)

ΜΑΡΑΣ Δημήτριος

Αγγειοχειρουργική

ΜΕΓΑΣ Παναγιώτης

Ορθοπαιδική – Τραυματολογία

ΜΠΕΝΟΣ Αλέξης

Κοινωνική Ιατρική – Δημόσια Υγεία

ΜΠΡΟΥΝΤΖΟΣ Ηλίας

Επεμβατική Ακτινολογία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Παναγιώτης

Οφθαλμολογία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ Παναγιώτης

Αιματολογία

ΠΗΓΗ:http://virus.com.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΕΣΥ