Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις! Έρχεται το τέλος του ΚΕΣΥ;

Share

Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις που αφορούν στη διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, αφού φεύγουν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (Α.Υ.Σ.).

Στην τελευταία ρύθμιση που είχε ψηφιστεί για τις αρμοδιότητες του ΚΕΣΥ προστέθηκε το άρθρο 4 το οποίο αφαιρεί την αρμοδιότητα των εγκρίσεων.
Η σχετικά απόφαση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα όπως προβλέπεται στη ρύθμιση:

 

«Οι αρμοδιότητες του ΚΕ.Σ.Υ. που αφορούν τηνέγκριση για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών περιέρχονται στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.).

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), συστήνονται στο Α.Υ.Σ. ειδικές, μη αμειβόμενες, επιτροπές, με έργο τις εγκρίσεις του προηγούμενου εδαφίου.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες και το έργο κάθε επιτροπής και καθορίζεται ο αριθμός, τα προσόντα και η διάρκεια της θητείας των μελών της, η σύγκληση και ο τρόπος λειτουργίας της, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

 

Ωστόσο μέχρι να συσταθούν οι επιτροπές και να προωθηθούν οι αλλαγές, τα αιτήματα της διενέργειας ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων ασθενών θα εξακολουθούν να υποβάλλονται στο ΚΕΣΥ και να εξετάζονται από τις υφιστάμενες ειδικές επιτροπές.

Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ;
Ούτως ή άλλως πάντως η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να προχωρήσει στην κατάργηση του ΚΕΣΥ, καθώς θεωρεί ότι προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις ειδικών θεραπειών και επεμβάσεων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

 

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, κρίθηκε ότι πρόκειται για έναν δυσκίνητο μηχανισμό που συνεδριάζει μία φορά το μήνα ενίοτε και μία φορά κάθε 1,5 μήνα, καθυστερώντας σημαντικές αποφάσεις όπως εγκρίσεις ειδικών θεραπειών για βαριά πάσχοντες που ήδη ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια τόσο με τις φαρμακευτικές τους θεραπείες όσο και με τις νοσηλείες.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Οκτώβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΕΣΥ Αλλάζουν «χέρια» οι εγκρίσεις για ειδικές θεραπείες και επεμβάσεις! Έρχεται το τέλος του ΚΕΣΥ;