ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατρικός τουρισμός: Οι γιατροί της διασποράς «συνταγογραφούν» Ελλάδα

Η δημιουργία ισχυρής συμμαχία της Ελλάδας με τις χώρες του Νότου, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού με στόχο την απόκτηση σημαντικού μεριδίου από την παγκόσμια αγορά, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο τουρισμός δεν αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι σήμερα, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να αναδείξουμε το θέμα σφαιρικά στα όργανα της ΕΕ και ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για συνεργασία με χώρες του Νότου -σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προώθηση συνεργασίας Ελλάδας Ιταλίας- για την δικτύωση με ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Τα παραπάνω τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολίτικης και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας στο περιθώριο ημερίδας για τον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, στο Λονδίνο.

Αρχίζει τώρα η συζήτηση για το ΕΣΠΑ 2020-2027 και ανοίγουμε και τη συζήτηση με χώρες που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με την Ελλάδα, δημιουργώντας κοινό μέτωπο διεκδίκησης ώστε όλες μαζί και η κάθε μια ξεχωριστά να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος (θεματικός) με πολλαπλά οφέλη, προσθέτει.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι φέτος 33 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και η προσπάθεια συνεχίζεται και εστιάζεται πλέον στην επέκταση της τουριστικής περιόδου -365 μέρες το χρόνο- και προβολή περιοχών της χώρας μας που μέχρι σήμερα ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών. Θεσμοθετήσαμε, είπε, το πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό, θέτοντας κανόνες και απλοποιώντας τις διαδικασίες ανάπτυξής του.

Δημιουργούμε βάση δεδομένων των παρόχων υπηρεσιών υγείας και τουριστικών υποδομών, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πιστοποίηση ιαματικών πηγών- μέχρι σήμερα έχουν λάβει το σήμα πιστοποίησης περίπου 70. Η πλήρης ανάπτυξή τους θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις γύρω περιοχές, ανέφερε ο κ. Τζιάλλας. Όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον είπε ότι είναι έντονο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ιατρικός τουρισμός: Εφικτός ο στόχος των 100.000 ταξιδιωτών-ασθενών

Την ενδυνάμωση των επιστημονικών δεσμών και της συνεργασίας με τους Έλληνες γιατρούς που ζουν και εργάζονται στη Μ.Βρετανία προς όφελος της Ελλάδας η οποία με συντονισμένα βήματα επιχειρεί να κατακτήσει κορυφαία θέση στην ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη αγορά υπηρεσιών υγείας, είχε στόχο η ειδική ημερίδα με θέμα «Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, στο Λονδίνο, στις 23 Νοεμβρίου.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας (I.H.T.C.) και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Ηνωμένου Βασιλείου (Hellenic Medical Society UK), υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών. Συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κορυφαίες προσωπικότητες της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και του τομέα Υγείας και Τουρισμού από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα, στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και στη σημασία συνεργασιών και ενίσχυσης της θέσης της χώρας μας στην αγορά του Τουρισμού Υγείας αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Παρουσίασε στο κοινό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στο σχεδιασμό για την ανάπτυξή της και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.

Στο σημερινό περιβάλλον, σημείωσε, με την ταχεία ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, των ιατρικών τεχνολογιών και της παράτασης του προσδόκιμου ζωής των πολιτών, είναι ευκαιρία να προωθηθεί η Ελλάδα, η μητέρα της ιατρικής επιστήμης, ως ελκυστικός προορισμός, καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να την τοποθετήσουν ψηλά στην αγορά του τουρισμού υγείας.

Ανέφερε ότι ο τουρισμός το 2018 καταγράφει αύξηση 8-9% με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 33 εκατ. επισκεπτών και στόχος είναι -όπως είπε- η επιτυχημένη αυτή πορεία να συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά η αύξηση να φτάσει στο 15%. «Μπροστά σε αυτή την έκρηξη επιλογής της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού, δουλεύουμε με στρατηγική και στόχο για ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική πίτα», προσέθεσε ο κ. Πατούλης.

Εστιάζοντας στον τουρισμό υγείας είπε ότι ο στόχος είναι διττός. Από τη μια οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα και από την άλλη αντιστροφή της φυγής επιστημόνων και επιστροφής όσων έφυγαν. Είπε ότι ο στόχος επίσκεψης 100.000 ασθενών-ταξιδευτών σε βάθος πενταετίας είναι εφικτός με τα οφέλη να υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσοστό της Ελλάδας στον ιατρικό τουρισμό είναι μόνο 3%, όταν Τουρκία, Πολωνία και Τσεχία κατέχουν 13% και το Βέλγιο 8%.

Η Ελλάδα «παράγει» πολλούς, και ιδιαίτερα καλούς, γιατρούς, οι υγειονομικές υποδομές της είναι άριστες, στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας ανταγωνίζονται τα καλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο, εφαρμόζονται αυστηρά διεθνή πρότυπα πιστοποίησης για την υγειονομική περίθαλψη και το κόστος είναι ιδιαίτερα προσιτό σε σχέση με άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας: Επιπλέον η Ελλάδα είναι ένα ιδανικό μέρος για να αναζωογονηθεί ένας ασθενής από μια θεραπεία, με υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.

Οι ασθενείς ταξιδεύουν και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Ιατρικού Τουρισμού, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Μιλτιάδης Κροκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αγγειολόγος-παρεμβατικός ακτινολόγος. Προσέθεσε ότι οι ασθενείς μπορεί να ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους, για διακοπές και θα απαιτούν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για χρόνια θεραπεία.

Η Ελλάδα, είπε, η χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα του Ιπποκράτη, εμφανίζεται ως ο ιδανικός προορισμός, όχι μόνο επειδή προσφέρει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός διακοπών και οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Η σημερινή ημερίδα κατέληξε έχει σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί ο ιατρικός τουρισμός να αναπτυχθεί καλύτερα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με την προσφορά καινοτόμων, ελάχιστα επεμβατικών, πρωτοποριακών θεραπειών για τους διεθνείς ασθενείς.

Ζευγάρια από 65 χώρες για να αποκτήσουν παιδί στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σύνορα για την επιθυμία των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, και η Ελλάδα είναι μια φιλική προς αυτούς χώρα. Το νομοθετικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος, οι άρτιες υποδομές, το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και ο συνδυασμός διακοπών, καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό. Ζευγάρια από 65 χώρες με πρόβλημα υπογονιμότητας έχουν επιλέξει την Ελλάδα, για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, ανέφερε κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας Κωνσταντίνος Πάντος.

Ο στόχος για τη χώρα μας είναι να διεκδικήσει ένα αξιόλογο μερίδιο στη διεθνή αγορά ο ιατρικός τουρισμός. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η ελληνική διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, είπε. Οι Έλληνες στο εξωτερικό αποτελούν πολύτιμο εθνικό πλεονέκτημα. Η εξάπλωσή τους σε όλο τον κόσμο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μετατραπεί το μειονέκτημα του παρελθόντος, η μετανάστευση στο εξωτερικό, σε ένα περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα μας σήμερα, κατέληξε.

Οι Έλληνες επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν οι πρεσβευτές της Ελλάδας και σε αυτό στοχεύει και η ημερίδα που διοργανώσαμε ανέφερε η Κική Σονίδου, ιατρός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής με εξειδίκευση στην Καρδιολογία, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτρης Καραμήτρος- Τζιράς, αναφέροντας ότι στην εθνική προσπάθεια όλοι μπορούμε να προσφέρουμε.

Επιστροφή νέων γιατρών

 

Νέοι γιατροί που εργάζονται στο Λονδίνο που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του Συνεδρίου, τόνισαν ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν αρκεί να υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες στο εργασιακό τομέα. Υπάρχει η επιθυμία η οποία σε συνδυασμό με την αντιστροφή του κλίματος που αρχίζει να διαφαίνεται και εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους δημιουργούν καλές συνθήκες για επιστροφή, είπε Θανάσης Διαμαντόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος που ζει στο Λονδίνο από το 2005.

ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

 

Το Υπουργείο Υγείας … βλάπτει σοβαρά τον Ιατρικό Τουρισμό

του Γρηγόρη Σαμπάνη*, medlabnews.gr

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να περιγράφουμε με ενθουσιασμό τις μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες και αργότερα να ερίζουμε για το πώς αυτές οι ευκαιρίες χάθηκαν και ποιοι φέρουν τις ευθύνες. Δυστυχώς, ύστερα από χρόνια συζητήσεων για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Ιατρικός Τουρισμός, πλησιάζουμε με ταχύτητα στην αποτυχία και στη βασανιστική συζήτηση για τα αίτια και τον επιμερισμό ευθυνών.Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε εξαντλητική παράθεση οικονομικών στοιχείων για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλη είναι η αναπτυξιακή ευκαιρία που προσφέρει ο Ιατρικός Τουρισμός. Πρόκειται για μια δυναμική αγορά παροχής υπηρεσιών, με παγκόσμιο κύκλο εργασιών, που υπολογίζεται (στοιχεία 2015) σε 130 δισ. δολ. και ετήσιο ρυθμό αύξησης που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 20%.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις, διαθέτοντας διεθνώς ανταγωνιστικούς τομείς τουρισμούς και υγείας, για να αποσπάσει πολύ γρήγορα ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Σύμφωνα με μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, υπάρχει η δυνατότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να προσελκύσει η χώρα 100.000 επισκέπτες Ιατρικού Τουρισμού, οι οποίοι, με μια μέση κατά κεφαλή δαπάνη 4.000 ευρώ, θα απέδιδαν στη χώρα έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικό της προγραμματισμό η Τουρκία έχει θέσει στόχο να ανέλθουν στα 20 δισ. δολ. τα έσοδα από τον Ιατρικό Τουρισμό.

Σύμφωνα με την έγκυρη διεθνή έκδοση “Medical Tourism Facts and Figures2016”, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις 40 πρώτες χώρες του Ιατρικού Τουρισμού και μνημονεύεται ως μία από τις χώρες που ετοιμάζουν την είσοδό τους στην παγκόσμια αγορά, μαζί με την Κούβα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ώριμο φρούτο βρίσκεται μπροστά μας, αλλά, δυστυχώς, δεν καταφέρνουμε να το πιάσουμε. Προσπάθειες μεμονωμένες στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλές, αρκετές αξιέπαινες. Υπάρχουν, επίσης, προσπάθειες για οργανωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές του Γιώργου Πατούλη, οι οποίες, λόγω της αδράνειας του υπουργείου Υγείας μπορεί να μετατραπούν σε μπούμερανγκ, αν η διεθνής προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού γίνεται πριν ρυθμισθεί και οργανωθεί θεσμικά ο κλάδος. Στον κυβερνητικό μηχανισμό, γίνονται ορισμένες κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση από το υπουργείο Τουρισμού, έστω και αργά. Όμως, αυτά δεν αρκούν για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για να έχουμε ένα μέτρο των οργανωμένων προσπαθειών ανάπτυξης που γίνονται από άλλες κυβερνήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε το παράδειγμα της Λετονίας:

έχει εκπονηθεί Στρατηγική Ιατρικού Τουρισμού για την περίοδο 2012-2020, την οποία διαχειρίζεται το Εθνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού, το οποίο συντονίζει την ανάπτυξη προϊόντων και πακέτων, την έρευνα και τεχνολογία, καθώς και το μάρκετινγκ. Στο Εθνικό Συμβούλιο μετέχουν εξήντα μέλη, που εκπροσωπούν όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού έχει ως σημείο εκκίνησης το υπουργείο Υγείας, κάτω από τη θεσμική «ομπρέλα» του οποίου κινούνται όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να έχει τον πρώτο λόγο για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης, ώστε να φθάσουμε στο σημείο να διαθέτει η Ελλάδα ένα αξιόπιστο μητρώο παρόχων υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού, ώστε να αναπτυχθεί υγιώς και χωρίς… παρατράγουδα που θα δυσφήμιζαν διεθνώς τον κλάδο. Χωρίς αυτό το μητρώο, δεν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά για μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, για το brandingκ.ο.κ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (με αριθμό 27217/26.11.2013) για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας του Ιατρικού Τουρισμού, που προβλέπει και τη δημιουργία Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, παραμένει ως τώρα, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, ανεφάρμοστη, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές εγκύκλιοι!

Το υπουργείο Υγείας φέρει βαρύτατες για την παράταση αυτής της εμπλοκής, που δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός διαυγούς και ασφαλούς θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού. Όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει σε ρόλο θεατή, παρότι θα μπορούσε να είχε αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και με απλές πρωτοβουλίες να διευκολύνει τη διευθέτηση της «τοξικής» εκκρεμότητας.

Αν πάψουμε για λίγο να σκεφτόμαστε με τυπικούς, γραφειοκρατικούς όρους και δούμε την ουσία του ζητήματος, ο δρόμος προς τη δημιουργία του Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού θα γίνει πολύ σύντομος: αρκεί το υπουργείο Υγείας να αντιληφθεί ότι εποπτεύει το μοναδικό οργανισμό στη χώρα που διατηρεί ηλεκτρονικό μητρώο ΟΛΩΝ των παρόχων υγείας, δηλαδή τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Μέσα από αυτή την υπαρκτή βάση δεδομένων και με μια απλή διαδικασία πιστοποίησης των ενδιαφερόμενων παρόχων υπηρεσιών Ιατρικού Τουρισμού, μπορεί να προκύψει πολύ γρήγορα και χωρίς προβλήματα το Μητρώο Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού.

Εξάλλου, αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να μετατραπεί σε ένα άριστο εργαλείο προώθησης του Ιατρικού Τουρισμού.

Ας μην ξεχνάμε ότι, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (Οδηγία 2011/24), τέθηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο ασθενής μπορεί να ταξιδέψει σε άλλη χώρα της ΕΕ για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να του επιστραφούν τα σχετικά έξοδα. Η Οδηγία δημιούργησε ένα δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής (ΕΣΕ) και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για την Ελλάδα έχει οριστεί ο ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, όχι μόνο ως σημείο επαφής, αλλά συνάπτοντας συμβάσεις με τους αντίστοιχους εθνικούς οργανισμούς ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

Δυστυχώς, τα χρόνια περνούν από την πρώτη προσπάθεια θεσμικής παρέμβασης, του 2013, χωρίς το υπουργείο Υγείας να σηκώνει το βάρος που του αναλογεί, αξιοποιώντας τα εργαλεία που διαθέτει, με κυριότερο τον ΕΟΠΥΥ, για να λυθεί το μείζον θεσμικό πρόβλημα που μπλοκάρει την υγιή ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης επαρκών πόρων, που να δικαιολογεί την κακοδαιμονία, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας. Απαιτούνται μόνο τολμηρές και εύστοχες πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, που σε πολύ σύντομο χρόνο και χωρίς πρόσθετες δαπάνες θα μπορούσαν να είχαν ήδη δημιουργήσει το εφαλτήριο ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού.

Καθώς η χώρα αφήνει πίσω της τη σκληρή οκταετία εφαρμογής σταθεροποιητικών προγραμμάτων και η ανάπτυξη μπαίνει στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, πάνω από τη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλύψει θεσμικές μεταρρυθμίσεις που με μικρό οικονομικό κόστος θα δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί ίσως την πιο προφανή περίπτωση κλάδου που μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία, με μικρές θεσμικές παρεμβάσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την αναπτυξιακή του δυναμική. Αυτές οφείλει να προωθήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Όταν γίνει αυτό το μικρό αλλά καθοριστικό πρώτο βήμα, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορέσει να εργασθεί σε ένα σοβαρό και ασφαλές θεσμικό πλαίσιο, αλλά και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, που σήμερα μοιάζουν πολύ μακρινά: χάραξη μακρόπνοης, εθνικής στρατηγικής για τον Ιατρικό Τουρισμό, συγκρότηση εθνικού συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων, διεθνείς εκστρατείες για το brandingτου ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού και πολλά άλλα, που δυστυχώς δεν μπορούν να συζητηθούν σοβαρά σήμερα, όταν δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα Μητρώο Παρόχων.

*Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΠΥΥ

https://medlabgr.blogspot.com/2018/09/blog-post_89.html#ixzz5QDO8pzFF 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Άνοιγμα Του ΕΟΠΥΥ Στον Ιατρικό Τουρισμό

ΑΘΗΝΑ 9.84

Επικεφαλής εταίρος του διασυνοριακού έργου με την Ιταλία για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού “Innovative Medical Tourism Strategy (In – MedTour – Interreg) έχει τεθεί ο ΕΟΠΥΥ.

Στο φιλόδοξο έργο – συνολικής επένδυσης 897.703 ευρώ – μετέχουν το υπουργείο Τουρισμού με 143.398 ευρώ, ο ιταλικός Δήμος Santa Cesarea Terme με 199.247 ευρώ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με 168.015 ευρώ και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι με183.296 ευρώ. Ο ΕΟΠΥΥ ως επικεφαλής του έργου μέτέχει με το ποσό των 203.746 ευρώ

Κατόπιν συνεννόησης των συμμετεχόντων, ανοίχτηκε τον περασμένο Ιούνιο τραπεζικός λογαριασμός, προκειμένου να ξεκίνήσουν δράσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός Οργανισμός παροχής υπηρεσιών υγείας, επιδιώκει να λειτουργήσει σαν ομπρέλλα για τις επιχειρήσεις στις αγορές του εξωτερικού, όπως δηλαδή ο ΕΟΤ λειτουργεί για τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Επιπλέον όμως, ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να λειτουργήσει και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, καθώς ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός προτείνουν ολοκληρωμένα πακέτα στις αγορές του εξωτερικού.

Ως γνωστόν, ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μία παγκόσμια δραστηριότητα, με ετήσιο τζίρο που εκτιμάται από 40 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ, με αναμενόμενη αύξηση 15% έως 25% τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, σε αυτόν τον τομέα υστερεί κατά πολύ, παρά τα πλεονεκτήματα που διαθέτει. Ο τζίρος του αιτρικού τουρισμού στή χώρα μας εκτιμάται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ασαφές θεσμικό πλαίσιο και η έλλειψη συνεργασιών κρατούν τη χώρα σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την Τουρκία όπου τα «πακέτα» προσφορών για ιατρικό τουρισμό είναι πολύ δελεαστικά.

Σοβαρή προσπάθεια για την αύξηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σε συνεργασία με την ομεγένεια, με σκοπό την αύξηση της ιατρικής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ασθενείς – τουρίστες, επιτυγχάνοντας ετήσια έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, ενώ διαθέτει πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαθέτει, επίσης, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και εξακολουθεί να είναι μία ασφαλής χώρα. Σε ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω εξειδίκευσης και ευνοϊκής νομοθεσίας, όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Νίνα Κομνηνού

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Συνεταιρισμός ΕΟΠΥΥ με ιταλικούς φορείς για ιατρικό τουρισμό - Ποιοί και με τι ποσά συμμετέχουν

Συνεταιρισμός ΕΟΠΥΥ με ιταλικούς φορείς για ιατρικό τουρισμό - Ποιοί και με τι ποσά συμμετέχουν

Τα προβλήματα αφορούν το ασαφές θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η εμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού...
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
 

Συνεταιρισμός ΕΟΠΥΥ με ιταλικούς φορείς για ιατρικό τουρισμό - Ποιοί και με τι ποσά συμμετέχουν
Με το ποσό των 203.746 ευρώ συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ στην εθνική πρόκληση για αύξηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το διασυνοριακό έργο “Innovative Medical Tourism Strategy (In - MedTour – Interreg), συνολικής επένδυσης 897.703 ευρώ, στο οποίο ο Οργανισμός είναι επικεφαλής εταίρος.

Μετέχουν, επίσης, το υπουργείο Τουρισμού (143.398 ευρώ), ο ιταλικός Δήμος Santa Cesarea Terme (199.247 ευρώ), το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (168.015 ευρώ) και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι (183.296 ευρώ).

Κατόπιν συνεννόησης των συμμετεχόντων, ανοίχτηκε τον περασμένο Ιούνιο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη κατατεθεί χρήματα...

Ο ιατρικός τουρισμός είναι μία ταχύτατα εξελισσόμενη παγκόσμια δραστηριότητα, η οποία έχει παγκοσμίως ετήσιο από 40 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ, με αναμενόμενη αύξηση 15% έως 25% τα επόμενα χρόνια.

Παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά, με ετήσιο τζίρο ο οποίος μόλις ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τιμές, όμως, δεν είναι ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες ξένοι ασθενείς να συρρέουν κάθε χρόνο στη γειτονική Τουρκία.

Στο θέμα έχει εμπλακεί ενεργά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), με σκοπό την αύξηση της ιατρικής τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως τα προβλήματα αφορούν το ασαφές θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας, καθώς και η εμπλοκή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού.

Μερίδιο
Παρά τα εμπόδια, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στον ιατρικό τουρισμό. Το εξαιρετικό της κλίμα ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, ενώ διαθέτει πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαθέτει, επίσης, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και εξακολουθεί να είναι μία ασφαλής χώρα. Σε ορισμένες κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω εξειδίκευσης και ευνοϊκής νομοθεσίας, όπως στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ασθενείς – τουρίστες, επιτυγχάνοντας ετήσια έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Μορφές
Ο τουρισμός υγείας αφορά την πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία, ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές ή φυσικές μεθόδους. Περιλαμβάνει τον παραδοσιακό ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας.

Ο ιατρικός τουρισμός αναφέρεται κυρίως στον ιατρικό τουρισμό επιλογής. Ο ασθενής αποφασίζει να ταξιδέψει για να λάβει μια συγκεκριμένη ιατρική υπηρεσία, παρακινημένος από παράγοντες όπως το κόστος της υπηρεσίας, η ποιότητά της ή ακόμα και η ευκαιρία να συνδυάσει την ιατρική φροντίδα με την αναψυχή.

Ο ιαματικός τουρισμός στόχο έχει την πρόληψη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και την ευεξία με τη χρήση φυσικών ιαματικών πόρων.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Σαμπάνης: Η συνεργασία Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα στον Ιατρικό Τουρισμό και ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Τουρισμός
Sofokleousin.gr


Τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου, για τον Τουρισμό Υγείας που διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους, στην Κω.

Στο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υγείας και Ανάπτυξη», ο Γρηγόρης Σαμπάνης οικονομολόγος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε την ανάγκη του ρόλου που θα πρέπει να έχουν οι stakeholders (ενδιαφερόμενοι φορείς), στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού και η σημασία της συνεργασίας τους στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος, που θα προσφέρει και μια βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση.

Παράλληλα, τόνισε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ειδικά ο ΕΟΠΥΥ στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού, καθώς ήδη εδώ και 2,5 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα portal με στόχο να αποτελέσει μια πύλη εισόδου στον ελληνικό Ιατρικό Τουρισμό και να δημιουργήσει μια βάση συνεργασίας των παρόχων της Ελλάδας με τα ασφαλιστικά ταμεία των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, project για το οποίο, όπως τόνισε, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον.

Βασικές υπηρεσίες του portal, όταν αναπτυχθεί στην τελική του μορφή, θα είναι η ενημέρωση για τις επιχειρήσεις των παρόχων, για τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και ενημέρωση για αεροπορικές συνδέσεις, οδικές συνδέσεις, τουριστικά γραφεία και δυνατότητες διαμονής. Επίσης, θα παρέχεται δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ παρόχων, θα παρουσιάζονται νομοθετικά και διοικητικά θέματα σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό, καθώς και οι δυνατότητες εγγυήσεων από τους ίδιους τους παρόχους αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, τόνισε πως αυτή τη στιγμή λείπει ακόμη και μια σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να προστατευθεί η ποιότητα του Ιατρικού Τουρισμού και να αποφευχθεί η δυσφήμισή του στο διεθνή χώρο από κακούς επαγγελματίες που θα ακολουθήσουν το γνωστό δρόμο της «αρπαχτής».

‘’Δυστυχώς, το θεσμικό έργο που έχει παραχθεί σε αυτό τον τομέα ανάγεται στο 2013, χωρίς έκτοτε να έχουν γίνει πρόσθετα βήματα. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας του Ιατρικού Τουρισμού», τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού έκαναν τότε ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση κατάλληλου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.’’

Έκτοτε, σχολίασε ‘’έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αλλά δεν έχουμε δει τις σημαντικές και απολύτως αναγκαίες πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας για τη θεσμοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα γίνει η ορθή καταγραφή και πιστοποίηση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την παροχή των υπηρεσιών τους σε ξένους επισκέπτες.’’

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Σαμπάνης, παρέθεσε και τρεις προτάσεις προς αξιολόγηση από τους ενδιαφερόμενους φορείς και την Πολιτεία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού.

Να δημιουργηθεί θέση Ειδικού Γραμματέα Ιατρικού Τουρισμού στο υπουργείο Υγείας, ώστε να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να υποστηρίξει την ολοκλήρωση του θεσμικού/νομοθετικού πλαισίου.

Να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Προώθησης Ιατρικού Τουρισμού, με τη συνεργασία των φορέων και παρόχων του ιδιωτικού τομέα, του ΕΟΠΥΥ και των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής και την αποτελεσματικότερη διεθνή προώθηση του Ιατρικού Τουρισμού.

Να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, των δράσεων μάρκετινγκ και πιστοποίησης ποιότητας και συστημάτων πληροφορικής της Υγείας.

Κλείνοντας επεσήμανε πως στο μέλλον θα πρέπει να μιλάμε για μια ευκαιρία που κερδήθηκε και όχι για μια ακόμη ευκαιρία που απλώς χάθηκε.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα δυνατό χαρτί, αλλά απαιτείται Εθνική Στρατηγική

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα δυνατό χαρτί, αλλά απαιτείται Εθνική Στρατηγική

Με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως ιδανικό προορισμό Τουρισμού Υγείας, προβολή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του Τουρισμού Υγείας αλλά και την κινητοποίηση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην κατεύθυνση μιας Εθνικής Στρατηγικής στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, ημερίδα για τον Ιατρικό τουρισμό.

Στην Ημερίδα παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Λος Άντζελες, κ. Gregory Karahalios, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας αλλά και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΚΕΔΕ και της ELITOUR κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μίλησε και για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο σχετικά με τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που έδωσαν κύρος στην εκδήλωση με κυριότερη αυτή του International Network Manager του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Γιώργου Σώρα με τίτλο “You are one ticket away from the best Healthcare”, όπως κι άλλες γύρω απ΄όλες τις εκφάνσεις του Ιατρικού Τουρισμού, όπως: “Luxury Hotels: the path to wellbeing” από τον Διευθυντή Πωλήσεων του Out of the Blue Capsis Hotels κ. Μιχάλη Μακριδάκη, “IVF: A powerful Policy Tool in the Medical Tourism Market” από τον ιδρυτή της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Πάντο, “Medical Tourism and Trifylia Messinias. Ideal Destination. A place to live and visit” από την Ιατρό Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη ιδιοκτήτρια του αιματολογικού εργαστηρίου Analysis.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε workshop με b2b συναντήσεις όπου ο Dr. Φίλιππος Σωτηριάδης CEO της Telematic Medical Applications Ltd, ο International Network Manager του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Γιώργος Σώρας, ο διευθυντής πωλήσεων του Out of the Blue Capsis Hotel κι η διοκτήτρια του αιματολογικού εργαστηρίου Analysis στην Κυπαρισσία κ. Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη-Μαρίνη επικοινώνησαν στους παρευρισκόμενους τις προηγμένες υπηρεσίες τους. Επίσης παρουσιάστηκαν σε βάθος ιατροί-μέλη των Med-Professionals με καινοτόμες υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κ. Θεοφάνη Μουντζούρη με το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα Kineo Rehab, την κ. Ελισάβετ Ηλιάδου με προηγμένες υπηρεσίες για ασθενείς με διαβήτη, τον κ. Κωνσταντίνο Χαλκιά με την παροχή VIP Check-up, την κ. Φαίδρα Οικονόμου με υπηρεσίες τόσο στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας όσο την αισθητική ιατρική και την εναλλακτική ιατρική, τον κ. Γεώργιο Δημογέροντα με καινοτομίες στον χώρο της Νευροχειρουργικής, τον κ. Παναγιώτη Ζήκο του Κέντρου Πάρκινσον, το Elxis Medical που προσφέρει υπηρεσίες Υγείας κι Ευεξίας στους χώρους των μεγαλύτερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα όπως το Porto Carras. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσίαση της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών αλλά και πληθώρας επιστημόνων των οποίων οι υπηρεσίες παρουσιάστηκαν εκτενώς από την Πρόεδρο των Med-Professionals, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας κ. Ελένη Χόβρη.

Οι συμμετέχοντες της Ελληνικής αποστολής, παρευρέθησαν σε συνάντηση με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Λος Άντζελες, κ. Gregory Karahalios που πραγματοποιήθηκε στην οικία του όπου και συζητήθηκαν οι προοπτικές του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι Tour Operators, επιχειρηματίες από τον χώρο του Real Estate και εκπρόσωποι της Ελληνικής ομογένειας στο Λος Άντζελες.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, το Δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών Med-Professionals παρουσίασε το νέο, 4ο κατά σειρά έντυπο “Medical Tourism in Greece” όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι ιατροί της χώρας σε συνδυασμό με προορισμούς σε όλη την Ελλάδα παρέχοντας ιδέες και λύσεις για τον ταξιδιώτη υγείας που θέλει να συνδυάσει διακοπές και θεραπεία στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Γ. Πατούλης: Προοπτική για έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως χάρη στον Τουρισμό Υγείας

«Η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική να γίνει στρατηγικός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του International Health Tourism Center και του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, κατά την ομιλία που έδωσε με θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό στο London School of Economics.
Οnmed.gr
Η ομιλία του κ. Πατούλη με τίτλο «A new era Hellenic export: Medical Tourism»αποτέλεσε «προσκλητήριο» για κοινό βηματισμό επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων στην προσπάθεια για την οικονομική ανάταξη της χώρας μας με όχημα τον Τουρισμό Υγείας

Η ομιλία του κ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης που δέχθηκε από το Ethical Finance Society.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του LSE Annual Fund στο πλαίσιο της φετινής σειράς εκδηλώσεων του LSE Ethical Finance Society για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο υποδιευθυντής του Department Health Policy. Π. Καναβός. Τον κ. Πατούλη προλόγισε ο Δημήτρης Μπατάκης, εκπρόσωπος του London School of Economics Ethical Finance Society.

Στην εκδήλωση απεύθυνε ομιλία και ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος του International Health Tourism Center, Κ. Πάντος, ο οποίος εστίασε στα επιτεύγματα της χώρας μας στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με έμφαση στο χαμηλό κόστος της συγκριτικά με χώρες όπως η Αμερική και ο Καναδάς.

Κλειδί για την επέκταση της τουριστικής περιόδου ο Τουρισμός Υγείας

Υπογραμμίζοντας τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη διεθνώς, ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία ο τουρισμός στις ανερχόμενες οικονομίες θα φτάσει μέχρι το 2030 σε ποσοστό 57% της παγκόσμιας αγοράς, έναντι 47% το 2010. Εχθρός είναι η εποχικότητα, επισήμανε, και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν που προσφέρεται ως ‘πρώτη ύλη’ για αξιοποίηση, ωστόσο μαστίζεται από έντονη εποχικότητα» ανέφερε και τόνισε πως η λύση θα έρθει με «ενιαίο σχεδιασμό, ευελιξία και προγραμματισμό σε συλλογικό επίπεδο».

«Σε αυτά τα δεδομένα, ο Τουρισμός Υγείας λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνεπώς, στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στον χώρο και στον χρόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου άνω των 100 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020 το ποσοστό του ηλικιακού στρώματος 65+ θα ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 20% επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε δυναμικό υποτομέα του Τουρισμού» σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Ειδικότερα, εστίασε στον ιαματικό τουρισμό και στη δυναμική που έχει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της, της πληθώρας των ιαματικών πηγών και του βιοκλίματος.

«Το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμομετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως

Η Ελλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς μόνο του ιατρικού τουρισμού εκτιμάται άνω των 20 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνοριακούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα. Χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ήδη διεκδικήσει ένα κομμάτι από αυτή την προσοδοφόρο αγορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «ανταγωνιστής των διεθνών αυτών ‘παικτών’ θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα»λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, όπως είναι το κλίμα, οι άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές, το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό και οι ανταγωνιστικές τιμές στις ιατρικές πράξεις, ενώ εξακολουθεί να είναι μια χώρα ασφαλής.

«Εκτιμάται δε ότι θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον 100.000 ‘ασθενείς-ταξιδιώτες’, επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα νούμερα έχουν ενδιαφέρον, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που προσβλέπει στον τουρισμό: η συμβολή του στο ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 2021 τα 43 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαιτείται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ σημείωσε πως ενώ τα θεμέλια για το θεσμικό πλαίσιο έχουν τεθεί, εκκρεμεί η έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιό της στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. «Απαιτείται η κατάρτιση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, κάτι στο οποίο εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως επιστημονικοί φορείς προσπαθούμε να συμβάλουμε και να επιβάλουμε» ανέφερε.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η ΚΕΔΕ δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το σχέδιο περιλαμβάνει διοργάνωση διημερίδων και συνεδρίων σε μεγάλες πόλεις με παρουσία της Ομογένειας, που στόχο έχουν την ενημέρωση αναφορικά με τις προοπτικές του τουρισμού υγείας και επαφές με σημαντικούς παράγοντες του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών».
Ποιες είναι οι προτεραιότητες

Συνοψίζοντας τις προτεραιότητες για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας, ο κ. Πατούλης ανέφερε ως πρώτη την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.

Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση του προφίλ των ελληνικών ιδρυμάτων στον εξωτερικό.

Άλλη προτεραιότητα, επισήμανε, είναι η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.

Τρίτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.

Εστιάζοντας στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η χώρας μας, ο κ. Πατούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αρκεί να αναφέρω ότι κατά μέσο όρο ένας ιατρικός τουρίστας θα ξοδέψει με τον συνοδό του περί τα 5.000 ευρώ, ενώ ένας κλασικός τουρίστας για τις ίδιες μέρες θα ξοδέψει περίπου 1.500 ευρώ. Η Αθήνα αποτελεί τον κατεξοχήν προορισμό τουριστών Υγείας, με μικρές εξαιρέσεις ατόμων που επιθυμούν η διαμονή τους να είναι σε κάποιο νησί των Κυκλάδων».

Η Ελλάδα όμως έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει να κάνει με το κόστος παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, τονίζοντας ότι «όταν το 46% του παγκόσμιου τζίρου του ιατρικού τουρισμού δαπανάται αποκλειστικά για οδοντιατρική θεραπεία, στην Ελλάδα το κόστος αυτών των οδοντιατρικών εργασιών είναι το 20%-30% του αντίστοιχου στον τόπο προορισμού των διεθνών ασθενών. Επίσης, οι εκτιμήσεις δείχνουν 60%-90% χαμηλότερη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης και μικρότερες λίστες αναμονής σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά ή στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Νευραλγικός ο ρόλος των ΟΤΑ στην ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, επισημαίνοντας πως οι ΟΤΑ έχουν επωμιστεί και το βάρος:
Της βελτίωσης των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας γενικότερα και των Κέντρων Θερμαλισμού ειδικότερα.
Του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος των περιοχών τους ώστε να διαθέτουν ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών.
Της προβολής των ειδικών αυτών μορφών Τουρισμού στις αγορές και τις ομάδες ενδιαφέροντος.

Ταυτόχρονα, η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί ρόλο:
Στη χρηματοδότηση για βελτίωση των υποδομών και την ανάδειξη των ιαματικών πηγών και στην εξέλιξή τους σε σύγχρονα κέντρα spa.
Στη σύναψη συμφωνιών με συστήματα Υγείας και Ασφαλιστικά Ταμεία, ευρωπαϊκών χωρών κυρίως. Ήδη ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των Πρεσβειών της Αυστρίας και της Γερμανίας, καθώς και με το ασφαλιστικό ταμείο της Σουηδίας.
Στις διακρατικές συμφωνίες που τυχόν θα συναφθούν και με εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης κράτη, όπως η Ρωσία αλλά και οι αραβικές χώρες.
Στις συνέργειες και συνεργασίες με διεθνή ερευνητικά και εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

«Η δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού είναι κρίσιμη για την επιτυχία της νέας στρατηγικής. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και μαζί με όλους όσοι έχουν στρατευτεί σ’ αυτή την πορεία αναζητούμε συμμάχους και συμπορευτές. Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Το πιστεύουμε. Και είμαι βέβαιος ότι το πιστεύετε κι εσείς» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Πατούλης.

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com/

 

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει το φθηνό και αναξιόπιστο προϊόν

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει το φθηνό και αναξιόπιστο προϊόν

Τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να παίξει η χώρα μας σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας με ασφάλεια και παρέχοντας ένα σοβαρό και αξιόπιστο πακέτο ωστόσο, επεσήμαναν κορυφαίοι ομιλητές και εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο για τον τουρισμό υγείας IMTJ Medical Travel Summit που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ στην Αθήνα (21 -24 Μαΐου, ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens).

Το IMTJ Medical Travel Summit 2018, το οποίο διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ και το International Medical Travel Journal αποτελεί υψηλού επιπέδου διοργάνωση, με διεθνές κύρος που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας με συνέδρους από όλο τον κόσμο.

Οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη διασφάλισης της επιστημονικής αξιοπιστίας των χωρών που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας στους τουρίστες- ασθενείς ενώ τόνισαν ότι η Ελλάδα ως ανερχόμενος προορισμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη δυναμική και πολλά υποσχόμενη αγορά παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση και τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο που αφήνουν θολά τοπία.

Ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ και ΕΛΙΤΟΥΡ, στο πλαίσιο της ομιλίας του τόνισε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χώρας μας που μπορούν να την καταστήσουν σημαντικό παίχτη στην παγκόσμια αυτή αγορά.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο χάρτη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να κερδίσει μια σημαντική θέση και να τη διατηρήσει τα χρόνια που έρχονται. Η χώρα μας θα επενδύσει στην ασφάλεια και στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ στις προτεραιότητες μας είναι να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και η υποδομή που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση των ασθενών όταν επιστρέφουν στις χώρες τους, προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιτυχία της θεραπείας τους».

Το φόρουμ του IMTJ Medical Travel Summit που επιτηρεί τις χώρες που εντάσσονται στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας ανέφερε ενδιαφέροντα παραδείγματα κρατών που κατέστρεψαν τις προοπτικές τους να σταθούν στη διεθνή αγορά.

Να αποφύγουμε το παράδειγμα της Κορέας & να «αγκαλιάσουμε» αυτό του Ντουμπάι
Ο πρόεδρος του IMTJ SUMMIT Keith Pollard, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κορέα η οποία ξεκίνησε προσελκύοντας θεαματικό αριθμό ταξιδιωτών υγείας και δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες στη διεθνή κοινότητα. Παρόλα αυτά η καμπύλη ανάπτυξης του τουρισμού υγείας της Κορέας έπεσε κατακόρυφα γρήγορα καθώς σημειώθηκε μεγάλος αριθμός θανάτων ασθενών, για τους οποίους μάλιστα κανείς δεν λογοδότησε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διεθνής κινητικότητα για τον επαναπροσδιορισμό και τα ζητούμενα της ιατρικής ασφάλεια των τουριστών υγείας.

Σε αντιδιαστολή το Ντουμπάι αποτελεί περίπτωση χώρας που έκανε αργά και σταθερά βήματα επιλέγοντας πρώτα να θεσμοθετήσει και μετά να μπει στην αγορά του τουρισμού υγείας.

Η Ελλάδα, τόνισαν οι ξένοι εμπειρογνώμονες, συνεχίζει να διατηρεί την ευνοϊκή εικόνα της ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει να προσφέρει φθηνό και αναξιόπιστο προϊόν.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

IMTJ Summit αύριο στην Αθήνα- Η Ελλάδα στο επίκεντρο του Τουρισμού Υγείας

IMTJSummit2018_hashtag-745x495

Κομβικής σημασίας για το μέλλον του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας θεωρείται το συνέδριο IMTJ Summit που ξεκινά αύριο στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Γεώργιος Πατούλης επισημαίνει ότι «επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας για να ενταχθεί δυναμικά η Ελλάδα στους παγκόσμιους χάρτες Τουρισμού Υγείας».

Το IMTJ Medical Travel Summit ξεκινά αύριο τις εργασίες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πρόκειται για το συνέδριο της Διεθνούς Έκδοσης Τουρισμού Υγείας International Medical Journal, το ετήσιο IMTJ Medical Travel Summit 2018, που φέτος επέλεξε την Ελλάδα για τη διεξαγωγή του, ως πολλά υποσχόμενη χώρα με ανερχόμενο ενδιαφέρον για τον Τουρισμό Υγείας διεθνώς.

Το 4o ετήσιο Summit του IMTJ διεξάγεται από τις 22 -24 Μαίου με συνδιοργανωτή την Elitour στη χώρα μας, μετά από το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ όπου ξεκίνησε, τη Σλοβενία και την Κροατία, δύο χώρες της Βαλκανικής που ευνοήθηκαν θεαματικά μετά τη φιλοξενία του, ως προορισμοί Τουρισμού Υγείας στη διεθνή αγορά.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν opinion leaders και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, με εξειδίκευση στα ζητήματα της ταχύτατα εγειρόμενης αγοράς του Τουρισμού Υγείας, και παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, όπως και τουριστικό, επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Ελληνική συμμετοχή
Η Ελλάδα συμμετέχει αντίστοιχα με ομιλητές τους δικούς της επιστήμονες και τεχνοκράτες, των οποίων οι παρουσιάσεις και ομιλίες ζητήθηκαν έπειτα από επιλογή του IMJT Summit, βάσει της διεθνούς αναγνωρισιμότητάς τους.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ιατρικός τουρισμός: Σημαντική διοργάνωση στην Αθήνα υπό την αιγίδα ΙΣΑ & ΚΕΔΕ

Ιατρικός τουρισμός: Σημαντική διοργάνωση στην Αθήνα υπό την αιγίδα ΙΣΑ & ΚΕΔΕ

Μία από τις σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, για τον Τουρισμό Υγείας, το συνέδριο IMTJ Medical Travel Summit πρόκειται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών από όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ.


Το IMTJ Medical Travel Summit 2018, το οποίο διοργανώνεται από το International Medical Travel Journal και το Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 έως την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Αποτελεί μία υψηλού επιπέδου διοργάνωση, με διεθνές κύρος, η οποία αφορά εταιρείες και ιδιώτες που ασχολούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο του ιατρικού τουρισμού.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, κορυφαίοι ομιλητές από όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρόν στη διοργάνωση με σκοπό να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες όλες τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου. Ως άριστοι γνώστες του αντικειμένου θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε όσους τους παρακολουθήσουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να εξελίξουν τις ικανότητές τους και να ανταποκριθούν στα συνεχώς εξελισσόμενα δεδομένα.

Το IMTJ Medical Travel Summit 2018 διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια στην Κροατία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, παράλληλα με τις πολυάριθμες ευκαιρίες ανάπτυξης σχέσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με φορείς και ισχυρούς παράγοντες του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως.

Σχολάζοντας το θέμα ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ, ΕΛΙΤΟΥΡ τόνισε τα εξής:

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε τις συνθήκες για την εδραίωση της Ελλάδας στο παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού. Κεντρικό σημείο στη εθνική στρατηγική που ακολουθούμε είναι η διοργάνωση συνεδρίων παγκόσμιας εμβέλειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η σημαντική αυτή διοργάνωση πρόκειται να συγκεντρώσει τους καλύτερους στον τομέα του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, για να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους που μπορούν να διασφαλίσουν τη μακρόχρονη ανάπτυξη αυτού του κλάδου»

Οι στόχοι
Το συνέδριο, απευθύνεται σε key opinion leaders και ανώτερα στελέχη του χώρου που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα του ιατρικού τουρισμού και την παγκόσμια αγορά ιατρικής περίθαλψης.

Το περιεχόμενο και η θεματολογία του συνεδρίου, θα αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, για την εξέλιξη των επαγγελματιών του ιατρικού τουρισμού, εστιάζοντας στα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η αγορά.

ΠΗΓΗ:http://onmed.gr/

 

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια

Τουρισμός υγείας: Η Ελλάδα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια

Σημαντική παρουσία είχε το International Health Tourism Center (IHTC), στο Διεθνές Συνέδριο Βαλκανικών Χωρών για τον Τουρισμό Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Πρίστινα, στις 4 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, του IHTC, και του ΕΛΙΤΟΥΡ, παρουσίασε τα αποτελέσματα από τις διεθνείς δράσεις του Κέντρου και αναφέρθηκε στην θέση που έχει κατακτήσει στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού υγείας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η ένταξη στο International Health Tourism Center, των Εθνικών δομών του τουρισμού υγείας της Ρουμανίας και της Αλβανίας ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η ένταξη των εθνικών δομών της Ιταλίας, της Σερβίας και της Κύπρου.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Το International Health Tourism Center διευρύνει τις συνεργασίες του στις διάφορες χώρες κερδίζοντας όλο και πιο σημαντική θέση στον τομέα του παγκόσμιου τουρισμού υγείας . Στόχος μας είναι η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων και να δημιουργηθούν συνεργασίες και συνέργειες με φορείς άλλων χωρών που θα αυξήσουν τη δυναμική της χώρα μας.»

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, με τον Εθνικό Φορέα Τουρισμού Υγείας, Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση εκείνη, είχε υπογραμμίσει την αξία του Εθνικού Προϊόντος Τουρισμού που αποτελεί, όπως είπε, ο Τουρισμός Υγείας, και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με το Υπουργείο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό Υγείας, μέσω και της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ σε διεθνείς και ομογενειακές αγορές, αλλά και μεμονωμένα, από ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, των οποίων, όπως είπε, η επιστημονική τους δεινότητα, φήμη και επιτυχία προσελκύουν ήδη εντυπωσιακό αριθμό Τουριστών Υγείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Εξωσωματική, την Οδοντιατρική και την Κοσμητική Ιατρική.

«Η φήμη της Ελλάδος ως παγκόσμιος Ιατρικός Τουριστικός προορισμός, που ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, ανέβασε την χώρα αρκετές θέσεις σε ανταγωνιστικότητα με βάση και τα επίσημα στοιχεία στους παγκόσμιους χάρτες, θα πολλαπλασιαστεί με την συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία, και την συγκεκριμένη στόχευση για βελτιστοποίηση του Προϊόντος Τουρισμού Υγείας, και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Και ήρθε όντως η στιγμή για να καθοριστεί Εθνικά, Ποιο είναι το Προϊόν, Πώς Πιστοποιείται και Πού απευθύνεται στο εξωτερικό», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, ο κ. Πατούλης.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr/

 

Τρεις άξονες για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού

Συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά με το νέο Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ

Την πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Εθνικό Φορέα Τουρισμού Υγείας, Συμβούλιο Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, πραγματοποίησε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κοντουρά με το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη, για τον καθορισμό του νέου θεσμικού πλαισίου και την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την ανάδειξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδος και ειδικότερα του Ιατρικού Τουρισμού.

Στην συνάντηση ήταν παρόντες επίσης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ κ. Αγγελική Χονδροματίδου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Πέτρος Μαμαλάκης, μέλη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΙΤΟΥΡ και Τομεάρχες, ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Κλινικής Genesis, Κωνσταντίνος Πάντος, o Πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster κ. Νικόλαος Κουβελάς, ο Πρόεδρος του ΙQ Dermatology Δρ. Χριστόφορος Τζερμιάς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης ο Πρόεδρος Euroconsultants κ. Πάρις Κοκορότσικος, καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνικών Θεραπευτηρίων και Ιατρικών Ομίλων, Υγεία, Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Euromedica, που μετέχουν στην ΕΛΙΤΟΥΡ.

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά καλωσόρισε τα νέα μέλη εκφράζοντας την ικανοποίησή της που το Υπουργείο Τουρισμού έχει αρωγό στην εθνική προσπάθεια για την οικοδόμηση του νέου αναπτυσσόμενου τομέα του Τουρισμού στην Ελλάδα, του Τουρισμού Υγείας και του Ιατρικού Τουρισμού, «έναν Φορέα δυναμικό, με εξωστρέφεια και εσωστρέφεια», όπως είπε, και ζήτησε από τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ την συνεργασία και την κατάθεση της επιστημονικής τους εμπειρίας και εξειδίκευσης από τον χώρο της Υγείας για τον καθορισμό τριών, κατ αρχήν, αξόνων στην χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής του Τουρισμού Υγείας: τον προσδιορισμό των προδιαγραφών και συστημάτων πιστοποίησης βάσει των διεθνών κανονισμών που ισχύουν στην παγκόσμια αγορά, την επιλογή των Τομέων ειδικοτήτων υπηρεσιών Υγείας και Ευεξίας που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας στο εξωτερικό, στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την ποιότητα και το κόστος των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και την από κοινού επιλογή των διεθνών αγορών και χωρών στις οποίες η Ελλάδα θα αποταθεί για την προσέλκυση Τουριστών Υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε την αξία του Εθνικού Προϊόντος Τουρισμού που αποτελεί, όπως είπε, ο Τουρισμός Υγείας, και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με το Υπουργείο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών που μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό Υγείας, μέσω και της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ σε διεθνείς και ομογενειακές αγορές, αλλά και μεμονωμένα, από ειδικούς Έλληνες επιστήμονες, των οποίων, όπως είπε, η επιστημονική τους δεινότητα, φήμη και επιτυχία προσελκύουν ήδη εντυπωσιακό αριθμό Τουριστών Υγείας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Εξωσωματική, την Οδοντιατρική και την Κοσμητική Ιατρική.

«Η φήμη της Ελλάδος ως παγκόσμιος Ιατρικός Τουριστικός προορισμός, που ήδη, τα τελευταία δύο χρόνια, ανέβασε την χώρα αρκετές θέσεις σε ανταγωνιστικότητα με βάση και τα επίσημα στοιχεία στους παγκόσμιους χάρτες, θα πολλαπλασιαστεί με την συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία, και την συγκεκριμένη στόχευση για βελτιστοποίηση του Προϊόντος Τουρισμού Υγείας, και προώθησή του στις διεθνείς αγορές. Και ήρθε όντως η στιγμή για να καθοριστεί Εθνικά, Ποιο είναι το Προϊόν, Πώς Πιστοποιείται και Πού απευθύνεται στο εξωτερικό».

«Αποτελεί και για το Δ.Σ. και τα μέλη της ΕΛΙΤΟΥΡ, και όλων των παραγόντων που μέχρι τώρα έχουν εργαστεί για την ανάδειξη της Ελλάδος στον Παγκόσμιο Χάρτη Ταξιδιωτικής Ιατρικής, χαρά και τιμή η συνεργασία με την Υπουργό κ. Κουντουρά για την περεταίρω καθιέρωση της χώρας ως Παγκόσμιο Ταξιδιωτικό Προορισμός Υγείας, την Υπουργό που με τον πολιτικό της ρόλο τιμά το Υπουργείο αυτό» , υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Πατούλης.

ΠΗΓΗ:http://www.healthmag.gr/

 

Άνθρακες ο ιατρικός τουρισμός, παρά τις 3 Eπιτροπές

Την στιγμή που ανταγωνίστριες αγορές εκμεταλλεύονται τον ιατρικό Τουρισμό, στην Ελλάδα ψάχνουμε το νομοθετικό πλαίσιο.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
ΙΑΤRONET

Σε σενάριο, και μάλιστα κακογραμμένο, εξελίσσεται αυτό του ιατρικού τουρισμού, με τους αρμόδιους να μην αντιλαμβάνονται ότι αν δεν υπάρξει συσπείρωση δυνάμεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και ενιαία πολιτική, το όνειρο θα εξελιχθεί σε απωθημένο.

Μολονότι έχουν δημιουργηθεί τρεις επιτροπές, μας αναφέρει παράγοντας που συμμετέχει σε αυτές, και συγκεκριμένα στον ΕΟΠΥΥ, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Τουρισμού, δεν κάνουν απολύτως τίποτα από το να ψάχνονται για το πώς θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η πηγή μας, οι όποιες κινήσεις γίνονται με στόχο την εκμετάλλευση της ευκαιρίας που λέγεται ιατρικός τουρισμός, είναι αποσπασματικές και προς την λάθος κατεύθυνση.

"Αναζητούμε ασθενείς σε Ανατολικά κράτη, όταν μας θεωρούν πανάκριβους σε σχέση με την Τουρκία, τη Μάλτα ή τη Νότιο Κορέα, μας εξηγούν επιχειρηματίες από τον χώρο της υγείας, γεγονός που και ισχύει". Για παράδειγμα, λένε οι ίδιοι, μία ανόρθωση στήθους στο καλύτερο νοσοκομείο της Τουρκίας κοστίζει 2.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα κοστίζει πάνω από 10.000 ευρώ, καθώς όταν ο ΦΠΑ είναι 24%, αυτόματα ο "λογαριασμός" που πρέπει να πληρώσει ο ασθενής είναι γεμάτος.... με μηδενικά. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, πως πέρυσι μετέβησαν στην Τουρκία περί τους 700.000 ασθενείς από τους 109.000 ασθενείς το 2010.

Κατά τους ίδιους, αναζητούμε ασθενείς σε Αραβικά κράτη, όταν τα τελευταία έχουν αναπτύξει ένα απίστευτο δίκτυο εξελιγμένων κλινικών με την συνδρομή αμερικανικών και καναδέζικων fund που έχουν διεισδύσει στον χώρο της υγείας. Λάθος, σύμφωνα με τις πηγές μας, και η επιλογή της Ασίας, καθώς όπως υποστηρίζουν, εκεί ο χώρος της υγείας έχει εξελιχθεί απίστευτα και σε επίπεδο επιστημόνων-γιατρών, αλλά και σε επίπεδο ιατρικού εξοπλισμού.

Ως εκ τούτου , επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, το τρένο του ιατρικού τουρισμού για την Ελλάδα αν πρόκειται να έρθει ποτέ, θα είναι πρωτίστως από τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, καθώς εκεί η λίστα αναμονής ξεπερνά τον 1 χρόνο ή από την Αμερική και τον Καναδά, καθώς δεν υπάρχει κρατικό σύστημα υγείας με την στενή έννοια του όρου.

Μέχρι να συμβεί, αυτό, συμπληρώνουν, θα είμαστε ευχαριστημένοι με τα 110 εκατ. ευρώ που προσφέρει ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα, που μοιράζονται το πολύ 5 κλινικές σε μια αγορά που εκτιμάται παγκοσμίως στα 150 δισ. δολάρια και αφορά 30 εκατομμύρια ασθενείς. 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

 

Γιώργος Πατούλης: Καθοριστικός ο ρόλος των γιατρών στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

Γιώργος Πατούλης: Καθοριστικός ο ρόλος των γιατρών στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού

"Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες απώλειες επιστημονικού δυναμικού και η Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει πολιτικές για την αξιοποίησή του", είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Γιώργος Πατούλης: Καθοριστικός ο ρόλος των γιατρών στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού
Στις προοπτικές που ανοίγονται, προκειμένου ο Τουρισμός Υγείας να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το άριστο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αναφέρθηκε ο Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικού Τουρισμού, μίλησε σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, με θέμα “Τουρισμός Υγείας - Προορισμός Κρήτη”.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Σητείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, με στόχο να συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας.

Μίλησε για την οικουμενικότητα της ελληνικής επιστήμης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας:

“Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες απώλειες επιστημονικού δυναμικού και η Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει πολιτικές για την αξιοποίησή τους και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επαγγελματική τους επιβίωσή”, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, για να επισημάνει:

“Από την Αυστραλία, στην Αμερική και στην Ινδία έως την Κρήτη, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας ενώνει τις δυνάμεις του, με επιχειρήσεις από τον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας, του τουρισμού, της αναψυχής και ευεξίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όλοι μαζί εργαζόμαστε συστηματικά για να καταστήσουμε τον τουρισμό Υγείας, στρατηγικό παίκτη στη σκακιέρα της ανάπτυξης.

Αναλαμβάνουμε δράση ,για να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας, για να σταματήσουμε την 'αιμορραγία' από τη φυγή νέων κυρίως επιστημόνων μας στο εξωτερικό και να εισφέρουμε στο εθνικό εισόδημα”, κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Σύλλογοι
Στη συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, στην ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας αναφέρθηκαν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Π. Ορφανουδάκη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χ. Βαβουρανάκης, ο οποίος σε συνεργασία με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων Π. Ορφανουδάκη, Ρεθύμνου Γ. Στεφανάκη, Λασιθίου Κ. Νικολαράκη και Σητείας Ι. Κατσαράκη και την Περιφέρεια Κρήτης, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να σχεδιαστεί ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη μέσα από τον θεματικό τουρισμό Υγείας.

Σκοπός τους, όπως υπογράμμισαν είναι να ενεργοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθεί το άριστο ιατρικό δυναμικό, με οδηγό την ποιότητα και την καινοτομία.

Επίσης, τοποθετήθηκαν για το θέμα ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Λ. Βαμβακάς και ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας του Δήμου Ηρακλείου G. Garancini, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση πως η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί σημαντικός προορισμός για τον Τουρισμό Υγείας.

ΠΗΓΗ:http://www.iatronet.gr/

 

Έτοιμη η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των φορέων του ιαματικού τουρισμού

Έτοιμη, στη διαδικασία της συνυπογραφής της βρίσκεται ήδη η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των φορέων του ιαματικού τουρισμού στη χώρα μας, ενώ λίαν συντόμως θα ακολουθήσει επίσης η ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις αδειοδότησης των φορέων του ιατρικού τουρισμού.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων χθες, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Τζιάλας, ο οποίος άνοιξε με χαιρετισμό του την ημερίδα για τον τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, την οποία διοργάβωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο ξενοδοχείο της Αθήνας «Hilton».

Ο κ. Τζιάλας εξήρε ρητώς τις προσπάθειες του προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, «προσπάθειες τους καρπούς των οποίων θα δούμε αργότερα στη χώρα μας», ενώ σημείωσε ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα σημείωσαν το 2017 νέο ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα μας.

Τέλος, σε ένα πανηγυρικό ύφος, ο κ. Τζιάλας υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα βγαίνει, επιτέλους, από την κρίση»…

ΠΗΓΗ:http://www.healthview.gr/

 

Ιατρικός τουρισμός: Η Ελλάδα διεκδικεί κομμάτι από την παγκόσμια αγορά των 40 δισ. ευρώ

Ιατρικός τουρισμός: Η Ελλάδα διεκδικεί κομμάτι από την παγκόσμια αγορά των 40 δισ. ευρώ

Μία χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αποτελεί ο τουρισμός υγείας, αρκεί οι φορείς να κινηθούν άμεσα και στοχευμένα, ώστε η Ελλάδα να διεικδικήσει με αξιώσεις σημαντικό κομμάτι από την πίτα των 40 δις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Το εξαιρετικό επιστημονικό και εξειδικευμένο δυναμικό της Ελλάδας, το μοναδικό τοπίο, η βιοποικιλότητα, οι 750 ιαματικές πηγές αλλά και η δυναμική της Ομογένειας, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάδειξη της χώρας μας σε έναν αξιοσημείωτο και υπολογίσιμο τουριστικό και ιατρικό προορισμό.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την Ημερίδα «Στρατηγικές ανάπτυξης και Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα», που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ιατρικού Τουρισμού υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού. Παράγοντες της αγοράς, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέλυσαν το παγκόσμιο τοπίο, τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε η Ελλάδα να διεισδύσει στην παγκόσμια αγορά και να εδραιωθεί ως προορισμός. Πρόσθεσαν, ότι ο διεθνής ανταγωνισμός είναι μεγάλος και χρειάζονται οργανωμένες ενέργειες, συνέργειες και στήριξη από την Πολιτεία, προκειμένου η Ελλάδα, να καταστεί προορισμός ιατρικού τουρισμού και στη συνέχεια να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της, προκειμένου το εγχείρημα να έχει διάρκεια.
Η Ελλάδα κατέχει το 3% και η Τουρκία το 13% της παγκόσμιας αγοράς

Είναι μια περίπλοκη αγορά ο ιατρικός τουρισμός που μεταβάλλεται συνεχώς και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων, τόνισε ο Keith Pollard, Managing Editor International Medical Travel Journalο, υπογραμμίζοντας, ότι στην Βρετανία 350.000 άτομα βρίσκονται σε λίστες αναμονής περισσότερο από 18 μήνες. Τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα κατέχει σήμερα το 3% του ιατρικού τουρισμού, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του μέσω skype, η Ελλάδα μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει, δημιουργεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό μέτωπο. Το 2018 θα είναι μία χρονιά πολύ σημαντική για τον ιατρικό τουρισμό, ενώ το 2020 η Ελλάδα, μπορεί να κάνει κτήμα της το 5% του παγκόσμιου τουρισμού με επιχειρήματα και αξιώσεις, όπως επεσήμανε.
Οι 105 ιαματικές πηγές της Γαλλίας & οι 750 της Ελλάδας

O κ. Γιάννης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Δήμαρχος Λαγκαδά και Β' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι για την μέχρι σήμερα μη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, υπάρχει ονοματεπώνυμο, ενώ ο ιαματικός τουρισμός, μπορεί να αναβαθμίσει την υγεία και την περίθαλψη συνολικά. Από τις 750 ιαματικές πηγές, μόνο 120 θα αναγνωριστούν μέχρι τέλος του έτους ως ιαματικοί φυσικοί πόροι, και από τις 120, οι 45 έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί. Είναι λογικό το νούμερο αυτό, διότι η Γαλλία έχει 105 ιαματικές πηγές. Επεσήμανε ακόμη, ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμος και σημαντικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη του τουρισμού υγείας ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.
Οι ξένοι λένε ναι στους Έλληνες οδοντιάτρους & μαιευτήρες

Ο κ. Νικόλαος Σ.Κουβελάς, Επικ. Καθηγητής Οδοντιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Athens Dental Tourism Cluster, CEO Eurodentica αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες του οδοντιατρικού τουρισμού κυρίως όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία. Επεσήμανε ότι το Οδοντιατρικό cluster στο οποίο βρίσκεται επικεφαλής, συνεργάζεται με την Aegean, η οποία μεταφέρει δωρεάν άτομα με αναπηρία που επιθυμούν να έρθουν από το εξωτερικό για οδοντιατρικές θεραπείες. Υπογράμμισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του cluster είναι οι 8 ιατρικές ειδικότητες εντός ενός χώρου, ενώ τόνισε, ότι μόνο το 20% των οδοντιάτρων στις ΗΠΑ ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία.
Ο Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Ιδρυτικό Μέλος Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ αναφέρθηκε στην μεγάλη δυναμική της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και στο υψηλό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα μας, που προσελκύει εκατοντάδες υπογόνιμα ζευγάρια από το εξωτερικό, τα οποία βρίσκουν διέξοδο στην Ελλάδα εξαιτίας του νομικού πλαισίου. Στην Ελλάδα επίσης και συγκεκριμένα στο Institute of Life του ομίλου ΙΑΣΩ, όπως τόνισε, πραγματοποιούνται 2.500 κύκλοι εξωσωματικής από ζευγάρια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αλβανίας ακόμη και Νιγηρίας.
Ο Σταύρος Τομπρής MD, PhD, DDS, Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Διευθυντής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ευρωκλινικής Αθηνών, Διευθυντής European Vascular Anomalies clinic αναφέρθηκε στην συμβολή της υψηλής εξειδίκευσης στην καθιέρωση της Ελλάδας ως προνομιακού προοροσμού του τουρισμού υγείας. Παρουσίασε μεταξύ άλλων, περιστατικά ασθενών που προέρχονται από προηγμένες χώρες, όπως Ελβετία και Αμερική και εν τούτοις, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο στη χώρα μας.
Ο τουρισμός υγείας, στα 8 αναπτυξιακά δυνατά χαρτιά

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Πέτρος Μαμαλάκης, επεσήμανε ότι ο Ιατρικός Τουρισμός τοποθετείται μεταξύ των οκτώ αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς.
Τονίζει ότι υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των διεθνών προτύπων πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτοντας ότι, όλο και περισσότεροι οργανισμοί υγείας στην Ελλάδα εναρμονίζονται με αυτό το περιβάλλον και αποκτούν πιστοποιήσεις από έγκριτους διεθνείς φορείς. Επιπρόσθετα, ασφαλιστικά προϊόντα που παρέχουν πακέτα ασφάλειας χαμηλότερου κόστους κάνουν ολοένα και εντονότερη την εμφάνιση τους στις αναπτυγμένες χώρες.
«Προκειμένου όλα τα παραπάνω να είναι προσιτά, εύκολα, γρήγορα, με ασφάλεια, συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής και αξιοποιώντας την σύγχρονη διαδικτυακή τεχνολογία στο έπακρο, δημιουργήσαμε ένα χρήσιμο εργαλείο: το vitabooking.com», τονίζει ο κ. Μαμαλάκης.
Όπως εξηγεί πρόκειται «για έναν κόμβο παροχής υπηρεσιών υγείας, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος αποκτά εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι στη χώρα του, χωρίς λίστες αναμονής, όπου ο ασθενής προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία, με φροντίδα από τους καλύτερους γιατρούς, ενώ παράλληλα αναθέτει στο VitaBooking τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών του ταξιδιού στην Ελλάδα».
Στην τεράστια δυναμική του κλάδου, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό χαρτί της ελληνικής οικονομίας με μεγάλη αλληλεπίδραση σε πολλούς τομείς, αναφέρθηκε η νομική σύμβουλος του Δ/ντος Συμβούλου του Ιατρικού Αθηνών κυρία Ηλέκτρα Παπαζάχου, προσθέτοντας ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα αναμένουμε 100.000 ασθενείς, οι οποίοι θα συνδυάσουν τουρισμό με θεραπείες. 

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

Τουρισμός υγείας, εξωσωματική & βελονισμός κοινά πεδία για συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Τουρισμός υγείας, εξωσωματική & βελονισμός κοινά πεδία για συνεργασία Ελλάδας-Κίνας

Σειρά επαφών με επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς στη Σανγκάη, είχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Σανγκάη με αφορμή τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου UCLG, πραγματοποίησε σειρά εποικοδομητικών επαφών με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων.
Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης, συνοδευόμενος από το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Σανγκάη Β. Ξηρό συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Σανγκάης, αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, Fan Yyfei.
Κατά τη συζήτηση έγινε ευρεία αναφορά στις ιστορικές καταβολές και στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τον ελληνικό με τον κινεζικό λαό. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι τρόποι περαιτέρω συνεργασίας της ΚΕΔΕ με αυτοδιοικητικούς φορείς της Κίνας και κυρίως η προοπτική αδελφοποίησης ελληνικών πόλεων με πόλεις της Κίνας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και οι συνέργειες που μπορούν να δρομολογηθούν από κοινού, σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα με αφορμή τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεση εισαγωγών πολιτισμού που θα γίνει στη Σανγκάη το Νοέμβριο του 2018, εξετάστηκε η δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδας για την προβολή του τουριστικού της προϊόντος, σε μία μεγάλη αγορά, μία πρόταση που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ.
Ακολούθως ο κ. Πατούλης συναντήθηκε και με τον Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σανγκάης Zhao Dandan. Η συζήτηση εστιάστηκε στην ανταλλαγή ιατρικού προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να γίνουν περαιτέρω γνωστές στη χώρα μας αλλά και να εκπαιδευθούν οι Έλληνες ιατροί σε παραδοσιακές μεθόδους ιατρικής της Κίνας, όπως είναι ο βελονισμός.
Παράλληλα συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση της υγείας των τουριστών επισκεπτών στη χώρα μας και θέματα που αφορούν στον τουρισμό υγείας όπως η αναπαραγωγική ιατρική-εξωσωματική γονιμοποίηση- όπου θα εξεταστούν περαιτέρω τρόποι συνεργασίας.


Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε τα εξής:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις πολύ χρήσιμες συναντήσεις που είχα εδώ στην Σανγκάη, καθώς είχα την ευκαιρία να συζητήσω με εκπροσώπους σημαντικών φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και του επιστημονικού κόσμου, για σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χώρας μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πολύτιμη συνεργασία και τα όσα προσφέρει στη χώρα μας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Σανγκάη Β. Ξηρό. Ελλάδα και Κίνα παραδοσιακά έχουν πολύ καλές σχέσεις σε οικονομικό, πολιτιστικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες έχουν αντέξει στο χρόνο και έχουν αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας.
Η βούληση της Κίνας, μίας από τις μεγαλύτερες κρατικές δυνάμεις στον κόσμο, να στηρίζει την Ελλάδα και να επιδιώκει επενδύσεις στη χώρα μας με αναπτυξιακό πρόσημο, χαίρει της αποδοχής και της εκτίμησης του Ελληνικού λαού.
Με όχημα την Αυτοδιοίκηση, θα εργαστούμε από κοινού για τη διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως η οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ο τουρισμός υγείας, ο πολιτισμός αλλά και οι επενδύσεις. Με αυτό τον τρόπο εκπέμπουμε μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η Ελλάδα θα βγει από το σκοτεινό τούνελ της κρίσης και θα μπει σε τροχιά εθνικής ανασυγκρότησης. Σε λίγες ώρες θα επισκεφθούμε την πόλη Hangzhou προκειμένου να συμμετάσχουμε σε ένα διήμερο αυτοδιοικητικό συνέδριο, με παγκόσμια συμμετοχή, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν οι έξυπνες πόλεις. Όλοι μαζί από κοινού θα ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές για το πώς, μέσω της Αυτοδιοίκησης, μπορούμε, επενδύοντας σε πρωτοποριακά μέσα όπως η αειφόρος ανάπτυξη, να διευρύνουμε την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών μας κοινωνιών».

ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

 

ΙΣΑ: Συνέδριο προώθησης του Τουρισμού Υγείας στη Μελβούρνη

toyirmos ygeias

Σημαντικό συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα διοργανώνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με την συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2017.


Σημαντικό συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα διοργανώνουν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Μελβούρνης υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες , μέλη της ελληνικής και της αυστραλιανής κυβέρνησης καθώς και ομογενείς που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία στο χώρο του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της υγείας και του τουρισμού.

Τουρισμός Υγείας

Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία .Το συνέδριο γίνεται στο πλαίσιο μιας σειρά σημαντικών δράσεων και διεθνών επαφών, με στόχο την ανάδειξη της χώρας μας ως διεθνούς αναγνωρισμένου προορισμού Τουρισμού Υγείας καθώς και την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων πρώτος σταθμός ήταν η Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2016. Ακολούθησαν το Μόντρεαλ του Καναδά και το Σικάγο των ΗΠΑ, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017 καθώς και η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας στην Ιθάκη, τον Μάιο του 2017.

Ο επόμενος σταθμός είναι η Αυστραλία που είναι το «σπίτι» χιλιάδων Ελλήνων και μάλιστα η Μελβούρνη, την πόλη που έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα της ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 600.000 Έλληνες που ζουν στην Αυστραλία οι 300.000 ζουν στην Μελβούρνη.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Γ.Πατούλης ,πρόεδρος του ΙΣΑ της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, τόνισε τα εξής:

«Ο τουρισμός υγείας μπορεί να γίνει η χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας. Καθώς μπορεί να συμβάλλει αφενός στην ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας και αφετέρου στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην ποιοτική βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς του ιατρικού τουρισμού, αφού διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα που της το επιτρέπουν, όπως είναι το συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του ιατρικού προσωπικού και τις σύγχρονες υποδομές υγείας.

Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει μια σειρά σημαντικών δράσεων και διεθνών επαφών που έχουν στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τις προοπτικές του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, τις δυνατότητες ανάπτυξης και προώθησης υψηλής ποιότητας ιατρικών και τουριστικών υπηρεσιών καθώς και την υλοποίηση των σχετικών επενδυτικών υποδομών μέσα στο διεθνές περιβάλλον ».

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

Ευοίωνες προοπτικές του ιαματικού τουρισμού

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα
Οι ευοίωνες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από τη αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού ήταν το θέμα του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα στις 6-8 Οκτωβρίου 2017.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσε η ΚΕΔΕ, Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και σε συνεργασία με την Τσεχική Πρεσβεία.

Ομιλητές ήταν αξιόλογα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που κάλυψαν μια ενδιαφέρουσα θεματολογία ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα σε 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία αναβλύζουν πηγαία νερά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο ο πλούτος αυτός έχει μείνει αναξιοποίητος, καθώς μόνο 109 πηγές είναι ενεργοποιημένες και οι 43 είναι αναγνωρισμένες με Φ.Ε.Κ. για θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και να συντελέσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη έχει 1.400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000 άτομα με ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ από τις 180 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Στο πλαίσιο της ομιλία του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε: «Η χώρα μας έχει μεγάλο πλούτο σε ιαματικές πηγές ωστόσο ο «θησαυρός» αυτός παραμένει αναξιοποίητος σε μεγάλο βαθμό. Ο Ιαματικός Τουρισμός αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς τα τελευταία 15 χρόνια αλλά για να συμμετέχει και η Ελλάδα στην παγκόσμια αυτή αγορά χρειαζόμαστε όραμα, σχέδιο και εθνική συστηματική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση. Κάνουμε βήματα μπροστά για να καταστήσουμε τον τουρισμό υγείας μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ανάδειξης της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο .Στο πλαίσιο αυτό συστήσαμε, το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, που έχει στόχο την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αξιοποιώντας τις πλέον αποδοτικές πολιτικές προβολής και μάρκετινγκ και συμβάλλοντας παράλληλα στον τομέα της παροχής συστηματικής και δομημένης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς του Τουρισμού Υγείας . Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια δομική κρίση».

Από την πλευρά του ο καθηγητής δερματολογίας – Νομικός Κωνσταντίνος Κουσκούκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής τ. Αντιπρύτανης τόνισε επεσήμανε ότι: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων, έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης των κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος. Μπορεί να παρέχει υπηρεσίες όλου του φάσματος της Ιαματικής Ιατρικής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμό. Σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της, σε ένα εξαιρετικά όμορφο φυσικό περιβάλλον βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό».

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Στέργιος Πιτσιόρλας Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ε. Καραϊσκος Αντιπεριφερειάρχης ΠΣΕ , Ι. Συκιώτης Δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, ο Δ. Mπίνος Δήμαρχος Αλμωπίας, αντιπρόεδρος Συνδέσμου ιαματικών Πηγών Ελλάδος.
Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, πρώην υπουργοί καθώς και ο πρέσβης Τσεχικής Δημοκρατίας Bondy Jan, η Χ. Νικολάου Καθηγήτρια Ιατρικής Αντιπρόεδρος ΚΕΣΥ και ο Α. Κατσίκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Οδοντιάτρων. 

ΠΗΓΗ:http://healthmag.gr/

 

Τουρισμός Υγείας: Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, άνοιγμα στην Αυστραλία

14-7-2017-symfono-sinergasias-omospondia-ellinikwn-swmateiwn-sikago2s

Σύμφωνο συνεργασίας, για την ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα υπέγραψε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Σικάγου, Κώστα Χανιωτάκη.


Με το Σύμφωνο Συνεργασίας , δίνεται η δυνατότητα στους ομογενείς του Σικάγου να επωφελούνται των ιατρικών δομών της χώρα μας, μέσω των πιστοποιημένων υπηρεσιών του Τουρισμού Υγείας. Το Σύμφωνο αποτελεί μέρος των σημαντικών πρωτοβουλιών που δρομολογούνται σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αναπτυχθεί ο Τουρισμός Υγείας στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Πατούλης ανέφερε τα εξής: « Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ενώνει τις δυνάμεις της με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανοίγουν το δρόμο προς την εθνική ανάπτυξη. Ο Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί έναν νέο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα μας συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την αξιοποίηση του σημαντικού ιατρικού δυναμικού. Η Ελλάδα διαθέτει επιστήμονες υψηλού επιπέδου, ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν από τις πιο υψηλές προδιαγραφές παγκοσμίως. Τη σημαντική αυτή δυναμική η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει, δημιουργώντας ελκυστικές παροχές υγείας, με στόχο να φέρουμε όλο και περισσότερους ασθενείς στη χώρα του Ιπποκράτη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγου Κ. Χανιωτάκης εξήρε την ελληνική επιστημονική κοινότητα που όπως είπε χαρακτηριστικά είναι παγκόσμιας εμβέλειας. «Αυτό είναι το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας που μας κάνει περήφανους που αντιστέκεται και επιμένει. Θα στηρίξουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού γιατί και εμείς θα ωφεληθούμε και την πατρίδα μας θα βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Χανιωτάκης.

Ειδικότερα, μέσω του Συμφώνου Συνεργασίας δίνεται η δυνατότητα στους ομογενείς από το Μόντρεαλ να επισκέπτονται την Ελλάδα για ιατρικές υπηρεσίες, μέσω των πιστοποιημένων υπηρεσιών του Τουρισμού Υγείας σε συνέχεια των δράσεων που έχουμε ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό τη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, υπογράψαμε με την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος του Μόντρεαλ μια σημαντική συμφωνία.O Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί έναν νέο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα, που προέρχεται μέσα από το ιατρικό μας δυναμικό.

Η Ελλάδα διαθέτει επιστήμονες υψηλού επιπέδου, ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν από τις πιο υψηλές προδιαγραφές παγκοσμίως. Τη σημαντική αυτή δυναμική η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει, δημιουργώντας ελκυστικές παροχές υγείας, με στόχο να φέρουμε όλο και περισσότερους ασθενείς στη χώρα του Ιπποκράτη. Η πρωτοβουλία μας να ενισχύσουμε τον Τουρισμό Υγείας στη χώρα μας έχει εθνικό χαρακτήρα και πολλαπλά οφέλη και για τις τοπικές κοινωνίες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια θέρμη.

ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Ιούνιος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ