Ανακοινώσεις άλλων Ιατρικών Συλλόγων

Ο ΙΣΑ με επιστολή του διαμαρτύρεται εντόνως, για τα λάθη του ΕΦΚΑ που έχουν αποτέλεσμα να αποκλείονται οι γιατροί από την ηλεκτρονική ρύθμιση των οφειλών τους

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή που απέστειλε στον ΕΦΚΑ, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του, για το γεγονός ότι οι γιατροί αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να προβούν σε ηλεκτρονική ρύθμιση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι γιατροί αποτελούν τη θλιβερή εξαίρεση των Ελλήνων πολιτών καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν ενός ευνοϊκού μέτρου που επιτρέπει σε κάθε συνετό επαγγελματία και πολίτη αυτής της χώρας να αποπληρώσει τις οφειλές προς τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης που ανήκει με ευνοϊκούς όρους (120 δόσεις).

Αιτία είναι η αδυναμία της Διοίκησης του ΕΦΚΑ -πρώην ΤΣΑΥ- να αναρτήσει ορθά τις οφειλές προς το πρώην ΤΣΑΥ, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να ματαιώνεται το δικαίωμα των ιατρών.

Ο ΙΣΑ καταλήγει στην επιστολή του ζητώντας από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ «να προβεί σε άμεσες διοικητικές ή νομοθετικές ενέργειες, ενόψει και της προθεσμίας της 30.9.2019, για την προάσπιση και διαφύλαξη του δικαιώματος των ιατρών να ασκήσουν το δικαίωµά τους που φαίνεται να µαταιούται, όχι από δική τους υπαιτιότητα».

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com

Παρέμβαση του ΙΣΑ, για τον κίνδυνο από τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και την κατάχρηση αντιβιοτικών

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή που συνιστά μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης έθεσε το σημαντικό αυτό ζήτημα ,στο πλαίσιο της συνάντησης των εκπροσώπων του ΙΣΑ, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Δυστυχώς η χώρα μας, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, στην κατανάλωση αντιβιοτικών, που έχει οδηγήσει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του.

O ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένες εκκλήσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ,να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, διασφαλίζοντας ότι κανένα φάρμακο δεν θα δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Μάλιστα για το σοβαρό αυτό θέμα έχει κάνει και αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως τη Δημόσια Υγεία. Μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει κατά καιρούς πολλές παρεμβάσεις και μάλιστα προσέφυγε στον εισαγγελέα, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα, συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, -όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης –προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η Δημόσια υγεία»

ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΠΗΓΗ:https://medispin.blogspot.com 

ΙΣΑ καλεί υπ. Υγείας! Ελάτε να βρούμε λύση!

Κάλεσμα στον υπ. Υγείας Α. Ξανθό να προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος προκειμένου να συζητηθεί η κινητοποίηση του εργαστηριακού κλάδου και να εξευρεθεί λύση ώστε να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής.

Συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία τον καλεί να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΑ ,στις 3μ.μ. στα γραφεία του ΙΣΑ, προκειμένου να συζητηθεί η κινητοποίηση που αποφάσισε ο κλάδος του εργαστηριακού τομέα και να εξευρεθεί άμεση λύση για να μη ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας: «Υπ.Υγείας: Δεν θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα για εξετάσεις που θα πληρώσουν οι ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα! Νέο μπάχαλο»

Παράλληλα τον καλεί να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας.

Τέλος το προεδρείο του ΙΣΑ καλεί τις μονάδες ΠΦΥ να δέχονται δωρεάν τις ευπαθείς ομάδες των ασθενών όπως είναι οι καρκινοπαθείς καθώς και τα οξέα περιστατικά που κινδυνεύει η ζωή τους.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά υπουργείου Υγείας για τις εκλογές στον ΠΙΣ και τα διαγνωστικά!

Πυρά κατά του υπουργείου Υγείας εξαπολύει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Με αφορμή τόσο τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών όσο και για τη μη επικύρωση των εκλογών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών μιλά για τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που έχουν σαν αποτέλεσμα να πληγεί ο κλάδος.

Μάλιστα ο Σύλλογος προσφεύγει και στη Δικαιοσύνη.

Δείτε τι λένε τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών μετά από τη Γενική Συνέλευσή τους.

Εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΠ για τις προσφυγές:

κατά της απόφασης του Υπουργού Υγείας κ Ξανθού για τη μη επικύρωση των εκλογών του ΠΙΣ και την «καταχρηστική» καθαίρεση της νεοεκλεγείσας διοίκησης, χωρίς να υπάρχει σχετική εξουσιοδοτική αρμοδιότητα.
κατά της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Πολάκη για την αντισυνταγματική κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας των ιατρών.


Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου
Η τελευταία προσφυγή θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και άλλους Ιατρικούς Συλλόγους.
Καταγγέλλουμε το έλλειμμα διοίκησης στον ΠΙΣ που αδιαφορεί για την επίλυση των επίμαχων ζητημάτων που απασχολούν την ιατρική κοινότητα, με την αγωνία του διαγνωστικού τομέα και των ιατρών της ΠΦΥ να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής.

Η «σκόπιμη» παράλειψη προσφυγής του ΠΙΣ στο ΣτΕ κατά της άρσης του τεκμηρίου αθωότητας αποτελεί βαρύτατο ατόπημα, το οποίο μεταφράζεται σε οικονομική ζημία των Ιατρικών Συλλόγων, βαραίνοντας τον προϋπολογισμό τους, οι οποίοι αναγκαστικά αναλαμβάνουν να αναπληρώσουν την ηχηρή απουσία του ΠΙΣ. Οι «κενού» περιεχομένου ιδιότητες αποτελούν συνδικαλιστική παραφωνία και εκτροπή στην εκπροσώπηση του ιατρικού κλάδου.

 

Η κατάσταση στον τομέα της ΠΦΥ είναι ιδιαίτερα ζοφερή καθώς η προχειρότητα εφαρμογής της μεταρρύθμισης έφερε μεγάλη αναστάτωση στην κοινωνία και στον ιατρικό κλάδο, χωρίς αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με πάγωμα της εφαρμογής του οικογενειακού ιατρού, άγνωστο το μέλλον των ΤΟ.Μ.Υ., κενό βήμα στις συλλογικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ για τους ειδικούς ιατρούς.

Το clawback και οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του Οργανισμού στραγγαλίζουν συστηματικά τον διαγνωστικό τομέα, αποδεκατίζουν το ιατρικό έργο και δυναμιτίζουν τις προδιαγραφές και την ποιότητα υπηρεσιών της δημόσιας υγείας.

Το ιδιαίτερα πιεστικό εργασιακό φορτίο που βιώνουν οι νοσοκομειακοί ιατροί με την αυξανόμενη προσέλευση των πολιτών στα Νοσοκομεία ξεπερνάει κάθε όριο αντοχής, η εργασιακή εξάντληση, τα συχνά επεισόδια βίας στα νοσοκομεία, η έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών, η ελλιπής εκπαίδευση των νέων ιατρών, η ανεπάρκεια δομών και διαδικασιών, η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η συνταξιοδότηση ιατρών χωρίς αναπλήρωση, συνθέτουν μία εικόνα συνολικής αποδυνάμωσης και υπολειτουργίας του ΕΣΥ.

 

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, η ιατρική μετανάστευση συνεχίζεται απρόσκοπτα με τους νέους ιατρούς να αναζητούν προοπτική και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε χώρες του εξωτερικού.

Σχετικά με το θέμα που απασχολεί τον εργαστηριακό τομέα, έχουν κατατεθεί στον ΙΣΠ πολλές εξουσιοδοτήσεις για καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ από τα διαγνωστικά κέντρα και τις εργαστηριακές δομές της πόλης σε ποσοστό 80% των ιατρικού δυναμικού, ικανή συνθήκη για να ολοκληρωθεί η ομαδική καταγγελία της σύμβασης, εάν δεν αλλάξουν οι καταχρηστικοί οικονομικοί όροι αυτής.

Τα επιτακτικά αιτήματα του κλάδου είναι τα ακόλουθα:
-Κατάργηση του clawback και αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τα υπερπλεονάσματα, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας των πολιτών. Είναι αδιανόητο να μπαίνει η προληπτική και κοινωνική πολιτική του κράτους σε λογική «κουρέματος» clawback

-μείωση των κουρεμάτων rebate στην αποπληρωμή του διαγνωστικού τομέα, με αποζημίωση στο ακέραιο της αναγραφόμενης τιμής των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ.

-Μείωση του ΦΠΑ των αναλωσίμων φαρμάκων στο μικρότερο συντελεστή 6%
Συλλογική σύμβαση με ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους με ακριβή αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού και ορθολογική χρηματοδότηση για κάθε εξέταση, ένταξη πληθυσμιακής ομάδας ή οποιασδήποτε άλλης παροχής.

-Ενεργοποίηση «κόφτη» στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που θα αναστέλλει την αναγραφή και την εκτέλεση παραπεμπτικών όταν τελειώνει ο μηνιαίος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς αυτοί θα εκτελούν τα παραπεμπτικά αυτά μόνο στις δημόσιες δομές.

Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του ΙΣΠ αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από τη συντονιστική επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους των μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και τους φορείς που εκπροσωπούν τον διαγνωστικό κλάδο.

ΠΗΓΗ:https://www.healthreport.gr

 

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: "Όχι στο clawback. Όχι άλλες ακάλυπτες επιταγές από τον ΕΟΠΥΥ για κοινωνική πολιτική"
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΑΙΓΙΟΥ, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΑΤΡΩΝ, ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ

"Όχι στο clawback. Όχι άλλες ακάλυπτες επιταγές από τον ΕΟΠΥΥ για κοινωνική πολιτική"


Ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ 4898/18 εισάγει ονομαστικά μεγαλύτερο φάσμα παροχών προς τους ασφαλισμένους με θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών σε χρόνιες παθήσεις, πράγμα που είναι άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων. Αυτό που είναι εντελώς απαράδεκτο είναι ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback.

Για άλλη μία φορά, η πολιτεία υιοθετεί μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τα «μάτια» του κόσμου, αδιαφορώντας πλήρως για την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και για το πώς θα καλυφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες. Ο Οργανισμός υπόσχεται κοινωνική πολιτική αλλά αρνείται πεισματικά να την πληρώσει ακόμα και όταν αφθονούν τα υπερπλεονάσματα και όταν κυριαρχεί το τροπάριο της «εξόδου» από τα μνημόνια. Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση σε συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.


Με αυτήν την ληστρική τακτική, συντελείται η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου στη χώρα μας, πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την εμμονή στις πολιτικές υποκοστολόγησης, κουρεμάτων, μείωσης της αποζημίωσης και εντέλει επιβολής "φτηνής" (και όχι ποιοτικής) τεχνολογίας από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τα διαγνωστικά εργαστήρια που στήριξαν τους πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού, στα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αλώσει το χώρο. Οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί είναι καταρτισμένοι επιστήμονες που έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκούν βιοποριστικό επάγγελμα στη χώρα μας.

Η υφεσιακή πολιτική και ο οικονομικός στραγγαλισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων ενισχύει το brain drain, ωθώντας ολοένα και περισσότερους επιστήμονες να εγκαταλείπουν τη χώρα μας.

Η πρόληψη / διάγνωση των παθήσεων του πληθυσμού είναι πράξη ποιότητας και ευθύνης με ανελαστικό κόστος. Τα ιδιωτικά εργαστήρια λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, προδιαγραφές, πρωτόκολλα βαθμονόμησης και συντήρησης μηχανημάτων και αγοράς αναλωσίμων.

Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεση στο clawback καθώς αναγκάζει τους ιατρούς να εργάζονται κάτω από το όριο του κόστους εκτέλεσης πολλών διαγνωστικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, γεγονός που ενέχει δυνητικούς κινδύνους υποβάθμισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της πορείας των νόσων στο γενικό πληθυσμό.

ΟΧΙ ΑΛΛΟ κούρεμα CLAWBACK στην πρόληψη και στη διάγνωση !

Η ακριβής κοστολόγηση και η αξιοπρεπής αποζημίωση όλων των διαγνωστικών πράξεων για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού είναι μία πράξη ευθύνης προς τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες μέσα από ένα δίκτυο καθολικής κάλυψης όλων των περιοχών της χώρας.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου – Αικατερίνη Υφαντή
Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας - Αριστόβουλος Τριβλής
Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας - Κωνσταντίνος Τσαούσης
Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας - Κωνσταντίνος Κατσαρός
Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας - Βασίλειος Ψυχογιός
Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας – Αναστασία Αντωνίου
Ιατρικός Σύλλογος Επαρχίας Καλύμνου – Γεράσιμος Αποστολάτος
Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας – Αριστοτέλης Σπανιάς
Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας – Δημήτριος Καλούδης
Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας - Χρυσοβαλάντης Μέλλος
Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας – Μαρία Τσιρώνη
Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας – Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος
Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας – Ευθύμιος Τσάμης
Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας - Δημήτριος Τζωρτζίνης
Ιατρικός Σύλλογος Πατρών - Άννα Μαστοράκου
Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας – Νίκος Κατσαρός 

ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.com

Ενημέρωση για το ύψος των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών των μελών μας που εμπίπτουν στη διάταξη του αρθ. 39 παρ. 13 του Ν. 438710

Στο επισυναπτόμενο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών και Ελέγχων του ΕΦΚΑ διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στους ασφαλισμένους που εμπίπτουν στη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 13 του ν. 4387/2016, έχουν δηλαδή συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και έχουν υποβάλει αίτηση για καταβολή του 50% των ασφαλιστικών εισφορών, παραιτούμενοι του δικαιώματός τους τα επόμενα έτη να αναγνωριστούν ως συντάξιμα, τα ακόλουθα

«Σύμφωνα με το αριθ. πρωτ.Φ10042/οικ.5472/128/29.1.2018 έγγραφο του Εποπτεύοντος Υπουργείου και τις αριθ. 14/2018 & 29/2018 Εγκυκλίους του ΕΦΚΑ δόθηκαν οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής της διάταξης της παραγράφου 13 του άρθρου 39 του Ν4387/2016. Συνεπώς όσοι ασφαλισμένοι μετά την υποβολή σχετικής αίτησης εμπίπτουν στα προβλεπόμενα από τη διάταξη, καταβάλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.»


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ:http://www.isathens.gr/

 

Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες, αλλά από το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τα τροχαία!

\r\n Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν από τους μετανάστες, αλλά από το κάπνισμα, την παχυσαρκία και τα τροχαία!

\r\n

\r\n Μία θαυμάσια ανακοίνωση, πλήρη ορθολογισμού, ανθρωπισμού και επιστημοσύνης, εξέδωσε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου για το προσφυγικό.
\r\n
\r\n Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου έχει ως εξής:
\r\n
\r\n «Ο εμβολιασμός των προσφύγων/αιτούντων άσυλο και μεταναστών προβλέπεται στη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας της 8/3/16 με ΑΔΑ:63ΤΚ465ΦΥΟ-ΠΘΖ. Ο εμβολιασμός αυτός προηγείται της παρακολούθησης των μαθημάτων στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και ο σχεδιασμός του έχει στηριχθεί σε επιστημονικά δεδομένα και οδηγίες τόσο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσο και αντίστοιχων Ευρωπαϊκών (ECDC).
\r\n Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εμβολιασμοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία προστατεύουν κυρίως τον εμβολιαζόμενο και δευτερευόντως το περιβάλλον του. Γι' αυτό το λόγο, σαν ιατρική κοινότητα, επιμένουμε στην αναγκαιότητά του για το σύνολο του πληθυσμού (γηγενών και μεταναστών). Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους μη ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με αποτέλεσμα να τα αφήνουν απροστάτευτα απέναντι σε πιθανές λοιμώξεις.
\r\n Σαν γιατροί έχουμε μάθει να ακολουθούμε τις οδηγίες (guidelines) επιστημονικών επιτροπών για να προάγουμε με σύγχρονο τρόπο την υγεία των ασθενών μας. Το ποια εμβόλια επιλέγονται από τις υπεύθυνες αρχές να ενταχθούν σε προγράμματα εμβολιασμού, αποτελεί μια σύνθετη επιστημονική διεργασία που συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους στη βάση του «κόστους»/»οφέλους» για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι εμβολιασμοί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενηλίκους πέρα από αυτούς που προτείνονται δεν έχουν κανένα νόημα.
\r\n Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκδίδει εβδομαδιαίως δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης των σημείων φροντίδας υγείας των προσφύγων/μεταναστών, από το οποίο προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή απειλή της δημόσιας υγείας.
\r\n Τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την σχεδιαζόμενη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία έχουν δημιουργηθεί εντάσεις. Πιστεύουμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση αυτών των παιδιών στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης.
\r\n Εμείς παράλληλα σαν επιστημονική ιατρική κοινότητα γνωρίζουμε ότι τα παιδιά και οι ενήλικοι κινδυνεύουν να νοσήσουν από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, τα τροχαία ατυχήματα και πολλά άλλα, όχι όμως από την παρουσία του μετανάστη δίπλα τους. Αυτούς τους πραγματικούς κινδύνους της δημόσιας υγείας είμαστε πρόθυμοι να καταπολεμήσουμε και να συμβάλουμε με την ενημέρωση -αγωγή υγείας σε όσο το δυνατό ασφαλέστερη και πιο υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας.
\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου έχει προγραμματίσει την έλευση ειδικού επιστήμονα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης για το κοινό στοχεύοντας στην αντικειμενική και επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος».

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://ygeia360.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Γιώργος Πατούλης κατά πάντων- Αντιπαράθεση στα άκρα με την ηγεσία του ΥΥΚΑ

\r\n patoulis17738

\r\n

\r\n Από τις οροθετικές ιερόδουλες που διαπόμπευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως την κατάληψη των γιατρών στο υπουργείο Υγείας και τον δικαστικό αγώνα του ΙΣΑ για το δικαίωμα συνταγογράφησης των γιατρών, απαριθμεί σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Πατούλης με την ιδιότητα του προέδρου του ΙΣΑ. Αυτή είναι άλλη μία σκληρή απάντήσή του στην ηγεσία του ΥΥΚΑ και τον κ. Βαρνάβα από την ΟΕΝΓΕ.

\r\n

\r\n Διαβάστε την ενημέρωση από τον ΙΣΑ:

\r\n

\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας δεν κάνει διακρίσεις-Καταγγέλλει διαχρονικά ό,τι θέτει σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία ή θίγει την τιμή και την υπόληψη των ιατρών μελών του

\r\n

\r\n Ατυχώς οι υποστηριχτές της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο κ. Βαρνάβας με νεώτερες δηλώσεις τους, στις οποίες αρέσκονται, αλλά και περιορίζονται, αφού μένουν άπραγοι, επέλεξαν την περίπτωση όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος διαπόμπευε και έστελνε στη φυλακή οροθετικές γυναίκες καταστρέφοντας τις ζωές τους, υποστηρίζοντας ότι τότε ο ΙΣΑ και ο πρόεδρός του «δεν έβγαζε άχνα».

\r\n

\r\n Θυμίζουμε λοιπόν ότι στις 2.5.2012 ο ΙΣΑ ήταν εκείνος που είχε υποβάλει αναφορά στον κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τη διαπόμπευση και την παράβαση του ιατρικού απορρήτου στην περίπτωση των οροθετικών ιερόδουλων. Οι ίδιοι τι έκαναν;

\r\n

\r\n Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι ο ΙΣΑ ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην πολυήμερη κατάληψη του υπουργείου Υγείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ιατρών μελών του που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι ίδιοι τι έκαναν;

\r\n

\r\n Όταν η Ευρώπη δεν βοηθούσε, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής παρείχε δωρεάν ιατρική φροντίδα και φάρμακα σε μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Οι ίδιοι τι έκαναν;

\r\n

\r\n Αλλά και επί Υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη ο Ιατρικός Σύλλογος έβαλε κατά του ΕΟΠΥΥ και της άδικης διακοπής του δικαιώματος συνταγογράφησης των ιατρών μελών του, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της θέσπισης plafon στον δικαίωμα συνταγογράφησης των ιατρών μελών του χωρίς επιστημονικά κριτήρια, διεκδίκησε για λογαριασμό ιατρών μελών του τα οφειλόμενα για δεδουλευμένες εφημερίες, ενώ ο ίδιος δε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πολλάκις κατέθεσαν ως μάρτυρας υπεράσπισης ιατρών του ΠΕΔΥ ενώπιον Δικαστηρίου. Οι ίδιοι τι έκαναν;

\r\n

\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει πολιτική ταυτότητα, μάχεται συνεχώς αδιαλείπτως και διαχρονικά σύμφωνα με τους σκοπούς του και τις καταστατικές του διατάξεις. Και αυτό ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνά. Θα συνεχίσει να το πράττει. Δεν εκφοβίζεται.

\r\n

\r\n Θα πρέπει κάποτε να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες αυτής της χώρας, τους λειτουργούς της υγείας αλλά και τους πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συμπεριφέρεται τόσο ρατσιστικά. Όλοι αναμένουν απαντήσεις, όχι υβρεολόγια. Θα πρέπει επιτέλους να πάψετε να είστε άφωνοι λόγω κομματικής ταυτότητας και να δώσετε απαντήσεις σε σωρεία ερωτημάτων που έχει θέσει ο ΙΣΑ.

\r\n

\r\n ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

\r\n

\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
\r\n Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Ο Πατούλης ζητά την παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας του υπ. Υγείας

\r\n Ο Πατούλης ζητά την παραίτηση σύσσωμης της ηγεσίας του υπ. Υγείας

\r\n

\r\n Θέμα παραίτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θέτει ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, ως μονόδρομο «αν θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές», όπως αναφέρει, με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας, μετά τη ευρεία σύσκεψη της Πέμπτης.

\r\n

\r\n Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, «Τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό, αλλά στην πράξη ρατσιστές αποδεικνύονται ότι είναι όσοι επιτρέπουν να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Οι ζωές των μεταναστών δεν κινδυνεύουν από όσους καταγγέλλουν τα προβλήματα, αλλά από την ανικανότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Η παραίτησή τους είναι μονόδρομος».
\r\n Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επίσης, ζητά από την πολιτική ηγεσία να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία, αναφορικά με τους ψεκασμούς των κουνουπιών από τις Περιφέρειες, πότε και που έγιναν.
\r\n Αναφέρει αναλυτικά ο κ. Πατούλης:
\r\n «Δυστυχώς η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μηνών στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Προέδρου του Γ. Πατούλη, ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην ελονοσία και στις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια.
\r\n Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ τις προηγούμενες ημέρες, ότι υπήρξε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των ψεκασμών σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώθηκε κι από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπασκόζο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες αρνιόταν ότι υπάρχει πρόβλημα, σήμερα αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών τα επόμενα χρόνια.
\r\n Η δημόσια αυτή παραδοχή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορήσουν τον Ι.Σ.Α. και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη για κινδυνολογία και διασπορά ψευδών ειδήσεων.
\r\n Επίσης , οι καταγγελίες του Ι.Σ.Α. και του Προέδρου του επιβεβαιώνονται κι από την επείγουσα εγκύκλιο προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας που έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρει πως πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της ελονοσίας, σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας που είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στις «επηρεαζόμενες περιοχές», και στις ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ αναφέρει συστάσεις και οδηγίες προς εργοδότες και εργαζόμενους.
\r\n Έμμεσα επίσης στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι η έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας οφείλεται και στο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα από άποψη υγιεινής Κέντρα Φιλοξενίας, όπως προκύπτει άλλωστε από την πρόσφατη έκθεση του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Μπένου, που τέθηκε υπόψη των αρμόδιων Υπουργείων.
\r\n «Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα με την οποία ο Ι.Σ.Α. αντιμετωπίζει τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας, σε αντίθεση με τα όσα πράττει με καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σήμερα επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά. Οι όψιμοι υποστηρικτές της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θα πρέπει σήμερα να αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα, αφού η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις του προηγούμενου διαστήματος έπεσε στο κενό.
\r\n Σε κάθε περίπτωση ο Ι.Σ.Α. πιστεύει ότι το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί δεν λύνεται μόνον με τις θεσμικές αλλαγές που προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου. Θεωρούμε ότι και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αρκούσε για να μην διογκωθεί το πρόβλημα με την ελονοσία και τη μετάδοσή της μέσω των κουνουπιών, αρκεί να ασκούσαν κάποιοι τις αρμοδιότητες τους. Όμως δεν το έκαναν. Γι αυτό επιμένουμε και ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα:
\r\n - Το πού και πότε πραγματοποιήθηκαν σε κάθε Περιφέρεια οι προληπτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών.
\r\n - Τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των αναλυτικών εκθέσεων των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, τις οποίες οφείλει να συγκεντρώνει το υπουργείο Υγείας.
\r\n - Ποιες παρεμβάσεις έγιναν, αν έγιναν, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε αδυναμία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών ή καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, με δεδομένο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εποπτεία των ζητημάτων που αφορούν θέματα ύψιστης σημασίας για τη Δημοσία υγεία, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του υπουργείου Υγείας το οποίο άλλωστε έχει την πολιτική ευθύνη και διαθέτει το μηχανισμό και την τεχνογνωσία να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσλειτουργία
\r\n Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου). Για το λόγο αυτό κατά τα έτη 2012, 2013 και 2014 υλοποιήθηκε μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης. Υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων για το 2015 και το 2016; Υπήρξε κάποια επικαιροποίηση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τις εστίες αναπαραγωγής ή οι ψεκασμοί έγιναν στα τυφλά από την Περιφέρεια;
\r\n Για μας ακόμη παραμένει ανοικτό το ζήτημα με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων, όπου έχουν δημιουργηθεί υγειονομικές βόμβες οι οποίες αν εκραγούν, θα θέσουν σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας.
\r\n Τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό, αλλά στην πράξη ρατσιστές αποδεικνύονται ότι είναι όσοι επιτρέπουν να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Οι ζωές των μεταναστών δεν κινδυνεύουν από όσους καταγγέλλουν τα προβλήματα, αλλά από την ανικανότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Η παραίτησή τους είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.onmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά. Το γνωρίζει αυτό ο κ. Πολάκης;

\r\n

\r\n

\r\n Θα πρέπει όλοι, και ιδιαίτερα όσοι ηγούνται του Υπουργείου Υγείας, να γνωρίζουν ότι η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005) ορίζει τα ακόλουθα: «1. Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι εκδιδόμενες γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας κάθε ιατρού.»

\r\n

\r\n Μετά από αγώνες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που εδώ και πολλά έτη ανέδειξε το θέμα της ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής, καταργήθηκε, μάλιστα, το τελευταίο εδάφιο της διάταξης αυτής, που αρχικά προέβλεπε ότι «Τυχόν ειδικότερες ρυθμίσεις εξακολουθούν να ισχύουν». Το εδάφιο αυτό, που θα επέτρεπε ίσως παρεκκλίσεις καταργήθηκε με την διάταξη του άρθρου 6 παρ.2 του Ν. 3627/07 (ΦΕΚ Α 292/24-12-2007)

\r\n

\r\n Έτσι, είναι πλέον σαφές, χωρίς να επιδέχεται παρερμηνεία, ότι έχει νομοθετικά κατοχυρωθεί η πλήρης ισοτιμία της υπογραφής όλων των ιατρών, ανεξάρτητα από το αν παρέχουν τις υπηρεσίες του στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

\r\n

\r\n Αυτό όφειλε πρώτος από όλους να το γνωρίζει, αλλά και να το υποστηρίζει θερμά ο κ. Πολάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, ο οποίος ως ιατρός εντατικολόγος παρείχε τις υπηρεσίες του στον ιδιωτικό τομέα. Όπως δεν θα ήθελε και δεν θα ανεχόταν να αμφισβητήσει οποιοδήποτε το επιστημονικό κύρος ιατρικού πιστοποιητικού ή ιατρικής γνωμάτευσής του, έτσι δεν μπορεί να εγείρει οποιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού για την πιστοποίηση ιατρικού γεγονότος από συνάδελφό του, εφόσον βεβαίως το πιστοποιητικό ή η γνωμάτευση αφορούσε στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς του, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της ιατρικής γνωμάτευσης που προσκόμισε ο Σ. Ψυχάρης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

\r\n

\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σέβεται και τιμά όλα τα μέλη του και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την με κάθε τρόπο ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ιατρών μελών του. Το ίδιο αναμένουμε να πράξει και ο κ. Πολάκης ως Υπουργός και ως ιατρός, να προβεί, δηλαδή, στην άμεση κατάργηση όλων των διατάξεων εκείνων που απαιτούν ή δίνουν τη δυνατότητα σε επιτροπές να ζητούν γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή Διευθυντή ΕΣΥ.

\r\n

\r\n Η ιατρική και η ιατρική ηθική είναι μία και η αυτή στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

\r\n

\r\n ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

\r\n

\r\n  

\r\n

\r\n Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Επίσχεση εργαστηριακών ιατρών: η γλώσσα της αλήθειας και των αριθμών

\r\n

\r\n

\r\n Άννα Μαστοράκου

\r\n

\r\n
\r\n Για όσους δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν το πραγματικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον που ζούμε, παρατίθενται ιστορικά δεδομένα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το 2012 έως σήμερα, με εναλλαγή όλων των κυβερνήσεων, των Υπουργών Υγείας και των διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ της τελευταίας πενταετίας :

\r\n

\r\n Τα μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών των διαγνωστικών εξετάσεων πλήττουν επιλεκτικά τον τίμιο συνεργάτη ενώ από την άλλη, η παραβατική συμπεριφορά φαίνεται διαχρονικά να διαφεύγει από τις δαγκάνες του ελέγχου.
\r\n Κάθε μείωση τιμής αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) τείνει να εκτοξεύει τις δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσω ενεργοποίησης μηχανισμών προκλητής ζήτησης και υπερσυνταγογράφησης, φορτώνοντας το άδικο clawback σε αυτούς που δεν "κλέβουν" το σύστημα.
\r\n Σε κάθε διαπραγμάτευση, υπάρχει διακήρυξη υπέρ της διάσωσης των ατομικών ιατρείων και ως δια μαγείας πάντα, με οποιαδήποτε μέθοδο χρησιμοποιηθεί (rebate, clawback, πλαφόν, κλπ), τελικά αυτοί είναι οι μόνοι που πλήττονται βάναυσα, καθώς οι υπόλοιποι έχουν φροντίσει τη διάσωσή τους, μέσα από τις γνωστές διαδικασίες διαπλοκής.
\r\n Υπουργικές αποφάσεις που είχαν σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών αδρανοποιούνται εν τη γενέσει και δεν υλοποιούνται. Τρανταχτά παραδείγματα η μεγάλη κωλυσιεργία στην εφαρμογή του πλαφόν ανά εργαστήριο για το έτος 2014 και η μη εφαρμογή των ανώτατων ορίων συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ. Το τελευταίο αυτό μέτρο εξασφάλισε στον ΕΟΠΥΥ προβλεπόμενη εξοικονόμηση για το 2015, που άγγιζε τα 100 εκατ αλλά δυστυχώς πέφτει σε εγκληματική διαχρονική αδράνεια !?
\r\n Γραπτές Υπουργικές δεσμεύσεις ποτέ δεν υλοποιούνται αλλά χάνονται στα βάθη της λήθης και της αχαριστίας: Τα 24 εκατομμύρια που όφειλε το ΥΥΚΑ με γραπτή δέσμευση προς τον ΠΙΣ, στο κλάδο των διαγνωστικών όλης της χώρας, από την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων κατά το κλείσιμο των πολυκαταστημάτων του ΙΚΑ το 2014, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια επιστρέφει με απώλειες 12 εκατομμυρίων !!
\r\n Διαχρονικά στοχευμένη και ασύμμετρη ενέργεια η επιλεκτική άρση του περιβάλλοντος βιωσιμότητας των μικροβιολογικών βιοπαθολογικών διαγνωστικών εργαστηρίων.
\r\n Με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, ισχυροποιείται ανεμπόδιστα γνωστό επιχειρηματικό λόμπι, που στο όνομα της κρίσης, δρομολογεί την άμεση εγκατάσταση ισχυρού και ακλόνητου ολιγοπωλίου σε όλη τη χώρα, με σκοπό να αφανίσει τα μικρομεσαία εργαστήρια και μετά να θέσει τους δικούς του όρους στην διαγνωστική αγορά υγείας. Ομαδικές άδειες σκοπιμότητας εγκατάστασης απεικόνισης υψηλού κόστους συνεχίζουν να εγκρίνονται ανερυθρίαστα από την 9μελή Επιτροπή του ΥΥΚΑ.
\r\n Η ανάθεση των εξετάσεων που διενεργούνται στα Νοσοκομεία σε επιχειρηματικό όμιλο είναι σενάριο διαχρονικό, επανέρχεται δε η φημολογία ότι ζητήθηκε πρόσφατα η κατάθεση αναλυτικών στοιχείων της διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων από τα δημόσια Νοσοκομεία για τις μηνιαίες ανάγκες τους, ώστε να γίνει αποτίμηση της επάρκειας του προσωπικού, των αναλωσίμων και του εκτιμώμενου κόστους από το ΥΥΚΑ.
\r\n Χωρίς την ύπαρξη χρηματικών πόρων, η προοπτική ενδυνάμωσης του κρατικού τομέα διασφαλίζεται μόνο μέσω μεταφοράς πόρων από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο τομέα. Αποτυπωμένη και σε Δελτίο Τύπου του ΥΥΚΑ, διαφαίνεται η αδιαφορία της πολιτείας για την τύχη του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που ενδυναμώνει την γενικευμένη πεποίθηση ότι η πολιτεία θα "αφαιμάξει" τον ιδιωτικό τομέα, και μέσω της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού, ώστε να επιτύχει να ενισχύσει το κρατικό σύστημα υγείας, ελαχιστοποιώντας στο ελάχιστο τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.
\r\n Η πρόταση εξαγοράς και άλωσης όλης της ιδιωτικής διαγνωστικής ΠΦΥ από επιχειρηματικό όμιλο, κατατεθειμένη στο ΥΥΚΑ και στον επίτροπο του κουαρτέτου Giuseppe Carone είναι γνωστή σε όλους. Ο σκανδαλώδης ωμός και επίμονος εκβιασμός του τελευταίου, στην ακραία υποκοστολόγηση των εξετάσεων κατά 68%, ως απαραίτητου προαπαιτούμενου της χορήγησης του τελευταίου δανείου της χώρας, γεννά πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, στα οποία πρέπει επιτέλους να απαντήσει η πολιτεία.

\r\n

\r\n Οικονομικά δεδομένα για το έτος 2016

\r\n

\r\n Η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων κεραυνοβολεί τη μέση ύλη των διαγνωστικών εργαστηρίων σε μεσοσταθμική μείωση που υπερβαίνει το 50%.
\r\n Επομένως το οικονομικό έτος του 2016 θα αποζημιωθεί με ποσό που αντιστοιχεί στους 6/12 μήνες συγκριτικά με τις περσινές υποβολές, χωρίς να υπολογιστεί το rebate (μεσοσταθμικά 20%) και το clawback που θα φροντίσουν οι γνωστοί άγνωστοι, να επαναφέρουν με δριμύτερους ρυθμούς.
\r\n Εάν δεν υπάρξουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις, η πρόβλεψη για τη σχέση αποζημίωσης ανά εξυπηρετούμενο πληθυσμό είναι ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε ορθή επιστημονική πρακτική, παρά μόνο με την τέχνη της μαντικής !
\r\n Η εφαρμογή του ανώτατου αριθμητικού ορίου συνταγογράφησης, αποδεδειγμένου μέτρου εξορθολογισμού των διαγνωστικών δαπανών, δεν φαίνεται να δελεάζει ούτε τον ΕΟΠΥΥ ούτε την ΗΔΙΚΑ.

\r\n

\r\n Πιλοτικά νέα μέτρα εξορθολογισμού των δαπανών διαγνωστικού τομέα σε έδαφος μηδενικού πολιτικού χρόνου
\r\n Όσο καλές και εάν είναι οι προθέσεις και οι νέες προτάσεις εξορθολογισμού των δαπανών με το κλείδωμα του ΑΜΚΑ, την παρακολούθηση του μέσου παραπεμπτικού, συνταγογράφηση με έλεγχο κατά ICD-10, οι γνωστοί χάκερς του συστήματος θα αναπτύξουν με γρήγορα αντανακλαστικά, γνωστά αντίδοτα που θα προκαλέσουν crash test στο νέο σύστημα, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί μετά από ένα εξάμηνο. Ο πολιτικός αυτός χρόνος είναι ουτοπικός καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά εργαστήρια πνέουν τα λοίσθια και απειλούνται με άμεσο λουκέτο.
\r\n Η μόνη σανίδα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών αποτελεί η άμεση καταβολή αμοιβής ιατρικής πράξης ή επίσκεψης στον εργαστηριακό ιατρό του ιδιωτικού τομέα από τον ΕΟΠΥΥ ή από τον ασθενή, ως ελάχιστη συμμετοχή στο παραπεμπτικό, ώστε να μπορεί να καλυφθούν τα βασικά ανελαστικά κόστη των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Η κοινωνία προτιμώντας κατά 95% τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα με αξιοπιστία και ταχύτητα, έχει δώσει σαφή απάντηση από μόνη της στο ερώτημα για το εάν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει συμμετοχή 5 - 20 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια.
\r\n Ο έλεγχος της τριγωνικής συναλλαγής σε πραγματικό χρόνο με τη μέτρηση της μέσης χρέωσης στο ΑΜΚΑ του ασθενούς, είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος πάταξης της παραβατικότητας. Όλες οι άλλες προτάσεις μπορεί δυνητικά να υπόκειται σε κίνδυνο παραβίασης.
\r\n Φημολογείται ότι οι μηχανισμοί έχουν ήδη στηθεί και είναι πανέτοιμοι για δράση και επέλαση ενός δριμύτατου Clawback. Η υποκοστολόγηση των εξετάσεων μπορεί να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την κατάρρευση του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της ΠΦΥ δίκην "χάρτινου πύργου" σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν δεν γίνει αντιληπτή η άμεση ανάγκη περιχάραξης και περιφρούρησης των δαπανών αυτών προς όφελος των ασφαλισμένων, που εξυπηρετούνται σε όλη την Επικράτεια, σε ακριτικές και νησιώτικες περιοχές.
\r\n Επίσχεση εργασίας εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ
\r\n Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η προκηρυγμένη επίσχεση των εργαστηριακών ιατρών δεν πραγματοποιείται από καπρίτσιο ή από σκοπιμότητα, αλλά από ανάγκη αύξησης της ρευστότητας, καθώς τα περισσότερα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, βρίσκονται σε πολύ οριακά σημεία λειτουργίας.
\r\n Η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι το πτυχίο ιατρικής δεν μπορεί να ευτελίζεται σε όρους διατίμησης. Η μαζική ιατρική μετανάστευση αποτελεί τρανταχτή απάντηση στην προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος.
\r\n Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τον υπαρκτό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία με την τιμή αποζημίωσης να είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλούς διενέργειας πολλών διαγνωστικών εξετάσεων.
\r\n Οι τίμιοι εργαστηριακοί ιατροί, αδικημένοι και κατατρεγμένοι από τις μόνιμες στρεβλώσεις του συστήματος, αδυνατούν να επιβιώσουν μέσα από το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού και είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην επίσχεση, εκδηλώνοντας την έκδηλη αγανάκτησή τους.
\r\n Δυστυχώς, τα ζωντανά υγιή κύτταρα για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού αποβάλλονται ως ξένο σώμα, αφήνοντας τη θέση τους στα τοξικά καρκινικά κύτταρα, που μόνο αυτοσκοπό έχουν την αδιάκοπη ανάπτυξή τους, αδιαφορώντας για την τύχη του ξενιστή τους.
\r\n Περιοχές της χώρας όπου έχει προβεί ο διαγνωστικός τομέας σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ δίνουν απτό παράδειγμα αξιοπρέπειας στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, βιωσιμότητας και διασφάλισης της ποιότητας υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.

\r\n

\r\n Άννα Μαστοράκου

\r\n

\r\n Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
\r\n Μέλος ΔΣ ΠΙΣ
\r\n Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Δραματική επιστολή ΙΣΑ στον Πρωθυπουργό: Το ασφαλιστικό καταστρέφει την υγεία, τους νέους επιστήμονες και δημεύει τα εισοδήματα

\r\n Δραματική επιστολή ΙΣΑ στον Πρωθυπουργό: Το ασφαλιστικό καταστρέφει την υγεία, τους νέους επιστήμονες και δημεύει τα εισοδήματα

\r\n

\r\n Την άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα είναι καταστροφικό για την δημόσια υγεία και τον ελεύθερο επαγγελματία, ζητά με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζει με δραματικό τόνο ο ΙΣΑ, θα οδηγήσει σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
\r\n Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες, θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εθνική οικονομία, ενώ όπως όλα δείχνουν, θα δημευθεί το 75% έως 80% των εισοδημάτων, όσων ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα.
\r\n Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
\r\n Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
\r\n Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας απευθύνουμε μια ύστατη έκκληση, προκειμένου να αποτρέψετε το καταστροφικό αποτέλεσμα που θα επιφέρει στην εθνική προσπάθεια για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η ψήφιση της πρότασης που προωθείται από την Κυβέρνησή σας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
\r\n Εάν ψηφιστεί η πρόταση αυτή, οδηγείτε σε επαγγελματικό αφανισμό δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αφού εδώ και περισσότερο από οκτώ χρόνια αγωνίζονται να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υπό το βάρος της πρωτόγνωρης σε ένταση και διάρκεια οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα και δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας.
\r\n Κύριε Πρωθυπουργέ
\r\n Αντιλαμβανόμαστε καλά την κρισιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα του υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος. Εμείς είμαστε αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια σηκώσαμε το βάρος για να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης του συστήματος. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δοθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοντώνοντας οικονομικά το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδας μας.
\r\n Η δυσβάσταχτη κι εκτός κάθε λογικής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που ξεκινούν τη καριέρα τους αλλά και στους επαγγελματίες με τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.
\r\n Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η πρόταση της Κυβέρνησης, με το νέο σύστημα ένας ιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 15.000 ευρώ. Η ίδια επιβάρυνση ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιστήμονες . Αν ψηφιστεί το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά δημεύεται αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά, το 75% έως 80% των εισοδημάτων, όσων ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα.
\r\n Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα που να κατανέμει τόσο ανισοβαρώς τα βάρη. Σε καμία προηγμένη χώρα του κόσμου δεν υιοθετείται η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να έχουν προηγηθεί σοβαρές αναλογιστικές μελέτες κι ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Καμία σοβαρή Κυβέρνηση δεν υιοθετεί ένα ασφαλιστικό σύστημα που να απαγορεύει ουσιαστικά σε επιστήμονες κι επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν στην Πατρίδα τους, στερώντας τους το δικαίωμα να διασφαλίσουν με τη δουλειά τους μια αξιοπρεπή ζωή στους ίδιους και τις οικογένειες τους. Καμία Κυβέρνηση που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον δεν αναγκάζει τα "καλύτερα" μυαλά της, το επιστημονικό δυναμικό της, να αναζητήσει σε άλλες χώρες ένα καλύτερο μέλλον.
\r\n Κύριε Πρωθυπουργέ.
\r\n Όλοι γνωρίζουν ότι η υπέρμετρη κι εκτός λογικής αύξηση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει η Κυβέρνηση. Τα έσοδα του Κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν, θα αυξηθεί η παραοικονομία και η εισφοροδιαφυγή. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, όχι μόνον από επιστήμονες κι ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και από εργαζόμενους που οι θέσεις τους συνδέονται με την επαγγελματική δραστηριότητα των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων.
\r\n Στον ιατρικό χώρο θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των ιατρείων κι εργαστηρίων της γειτονιάς , γεγονός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών καρτέλ της υγείας κι ευνοεί τη λειτουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, που θα μπορούν με τον τρόπο αυτό να επιβάλλουν τους όρους και τα συμφέροντά τους, σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών και του Δημοσίου. Ενώ θα αυξηθεί η μετανάστευση του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού της χώρας, για την εκπαίδευση του οποίου έχει πληρώσει δισεκατομμύρια ο έλληνας φορολογούμενος.
\r\n Κύριε Πρωθυπουργέ.
\r\n Αν επιτρέψετε να συμβούν τα παραπάνω, θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, θα πληγεί ανεπανόρθωτα η εθνική οικονομία και θα υπονομευτεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Γιατί ανάπτυξη χωρίς τις παραγωγικές δυνάμεις και το κατάλληλο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορεί να υπάρξει.
\r\n Το συμφέρον της Πατρίδας μας επιβάλλει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, για την δημιουργία ενός δίκαιου και μακροπρόθεσμα βιώσιμου συστήματος.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://onmed.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους

\r\n Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους

\r\n

\r\n Εξώδικο κατά του ΕΟΠΥΥ απέστειλαν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

\r\n

\r\n Όπως επισημαίνουν στο εξώδικό «οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ιατροί, εργαστήρια, κέντρα κλπ. αδυνατούν δικαιολογημένα να εξυπηρετούν, εφεξής και μέχρι ότου η κατάσταση αυτή ανωτέρας βίας αρθεί, ασφαλισμένους του Οργανισμού σας, διότι αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, του κλεισίματος των εργαστηρίων και ιατρείων τους και της απόλυσης του προσωπικού τους, αφού έχουν εξαναγκαστεί να λειτουργούν σε συνθήκες κάτω του κόστους και αδυνατούν να αντιμετωπίζουν τις δαπάνες λειτουργίες και πληρωμής των εργαζομένων».

\r\n

\r\n Για το λόγο αυτό οι συμβεβλημένοι ιατροί μέλη του Συλλόγου μας, εργαστήρια, κέντρα κλπ. θα εξακολουθήσουν να δέχονται τους ασφαλισμένους του Οργανισμού σας στα ιατρεία τους, εισπράττοντας όμως από τους ίδιους τις προβλεπόμενες από το νόμο αμοιβές και χορηγώντας αντίστοιχα Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, έτσι ώστε να εισπράττουν οι ασφαλισμένοι ακολούθως τα ποσά από τις κατά τόπους Υπηρεσίες σας, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποφύγουν το κλείσιμο των ιατρείων και εργαστηρίων τους και την απόλυση του προσωπικού τους.

\r\n

\r\n Αναλυτικότερα στο εξώδικο υπενθυμίζουν ότι «έχουν ήδη προβεί σε δικαστικές ενέργειες εναντίον του για την παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία της αυτόματης επιστροφής («claw-back») και επιστροφής («rebate») επί των αμοιβών των παρόχων υγείας / ιατρών – μελών του Συλλόγου μας».

\r\n

\r\n Στο ίδιο εξώδικο οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό πάροχοι υπηρεσιών υγείας ιατροί / μέλη του ΙΣΑ, εργαστήρια, κέντρα κλπ επισημαίνουν ότι αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της απαίτησης των προμηθευτών για πληρωμή «τοις μετρητοίς» και της ουσιαστικής στάσης πληρωμών και των παράνομων και αντισυνταγματικών διαδικασιών από πλευράς Οργανισμού σας, ενώ δεν έχετε καν εξαγγείλει χρονοδιάγραμμα πληρωμών και, ως εκ τούτου, δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω ΕΟΠΥΥ.

\r\n

\r\n Οι λόγοι που επικαλούνται είναι:

\r\n

\r\n Έλλειψη ρευστότητας στην προμήθεια ευρέος φάσματος αναλωσίμων υλικών (σύριγγες, σωληνάρια αιμοληψίας, στριπς, φωτογραφικά φιλμ ακτινολογικών μηχανημάτων, κλπ) και στην συντήρηση του εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού για τη λειτουργία των ιατρείων, εργαστηρίων κλπ..

\r\n

\r\n Εκτόξευση του κόστους αγοράς υλικών σε έλλειψη.
\r\n Σημειώματα του Οργανισμού σας με υψηλές παρακρατήσεις αυτόματης επιστροφής και επιστροφής (clawback, rebate) και πλαφόν, με αποτέλεσμα να αποβαίνει ασυμβίβαστη με όρους ποιότητας παροχής υπηρεσιών και ζημιογόνα η εκτέλεση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων.
\r\n Αβεβαιότητα στις πληρωμές, δεδομένου ότι ο Οργανισμός σας έχει ελάχιστο ρευστό στο ταμείο του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγύηση αποπληρωμής των συμβατικών του υποχρεώσεων.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΙΣΑ:Αναλυτικές οδηγίες στους γιατρούς για την παραλαβή του USB Token

\r\n

\r\n

\r\n Σε συνέχεια της από 14/7/2015 επιστολή μας σχετικά με την αίτηση για παραλαβή του USB Token και μετά από πολλά ερωτήματα συναδέλφων σας αποστέλλουμε αναλυτικές οδηγίες:
\r\n Μπείτε στην σελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης https://www.e-prescription.gr

\r\n

\r\n Πατήστε στο κουμπί «Διαχείριση λογαριασμού & Εγγραφή Νέου χρήστη»

\r\n

\r\n Πατήστε στον σύνδεσμο «Οδηγίες Διαχείρισης Λογαριασμού, Αίτησης και Χρήσης ΑΔΔΥ (USB token)»

\r\n

\r\n Θα βρεθείτε στη σελίδα με τίτλο «Εγχειρίδια Παραλαβής και Εγκατάστασης ΑΔΔΥ (USB token)».
\r\n Εδώ πατήστε τον σύνδεσμο «Οδηγίες Εκτέλεσης Διαδικασίας Αίτησης ΑΔΔΥ από χρήστη Επαγγελματία Υγείας ιατρού/φαρμακοποιού»

\r\n

\r\n Αφού ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του εγγράφου, θα έχετε πραγματοποιήσει επιτυχώς την αίτηση αποστολής του USB Token (ΑΔΔΥ)

\r\n

\r\n Στη σελίδα του βήματος 4, θα βρείτε επιπλέον συνδέσμους με αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία παραλαβής του USB Token (ΑΔΔΥ) στο σύνδεσμο «Οδηγίες Παραλαβής ΑΔΔΥ» αφού απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία ταυτοποίησης (φωτοτυπία ταυτότητας και παρουσία του ίδιου του ιατρού στον ταχυμεταφορέα)

\r\n

\r\n Στη σελίδα του βήματος 4, αφού παραλάβετε το USB Token (ΑΔΔΥ) θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασής του σε διάφορα λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, Mac) με τίτλο «Οδηγίες Εγκατάστασης Drivers για χρήση ΑΔΔΥ (Windows-Linux-Mac)»

\r\n

\r\n Τέλος, στη σελίδα του βήματος 4 θα βρείτε και έναν σύνδεσμο με συχνές ερωτήσεις για επίλυση διαφόρων προβλημάτων κατά τη διαδικασία της παραλαβής ή εγκατάστασης, με τίτλο «Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις (FAQ) για Εγκατάσταση και Χρήση Token» που μπορείτε να συμβουλευτείτε
\r\n Σημειώνεται και πάλι ότι η χρήση του USB Token δεν είναι ακόμα υποχρεωτική, αλλά συνιστάται η παραλαβή του και η χρήση του από τους γιατρούς ώστε να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα.
\r\n
\r\n ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
\r\n ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
\r\n
\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

\r\n

\r\n Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://isathens.gr/

\r\n

ΙΣΑ: Επιστολή προς την ΗΔΙΚΑ για σωστή εφαρμογή του πλαφόν για τις εξετάσεις

\r\n

\r\n

\r\n "Όταν οι εξετάσεις που αναγράφονται υπερβαίνουν το αριθμητικό όριο το σύστημα δεν εκδίδει δύο παραπεμπτικά αλλά ένα συνολικό στο οποίο αναγράφεται ότι οι συνταγογραφούμενες εξετάσεις στο σύνολό τους δεν αποζημιώνονται σε ιδιώτη πάροχο, επισημαίνουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών... Κι αυτό δεν συνάδει με τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση για το πλαφόν.

\r\n

\r\n της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

\r\n

\r\n Την καταγγελία ότι δεν εφαρμόζεται σωστά η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις λεπτομέρειες του μέτρου του πλαφόν για τις εξετάσεις που μπορεί να συστήνει μηνιαίως κάθε γιατρός (ανάλογα την ειδικότητά του), έκανε το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
\r\n
\r\n Όπως αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν στην ΗΔΙΚΑ και κοινοποίησαν στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, το σύστημα της ΗΔΙΚΑ δεν έχει ενσωματώσει όλες τις λεπτομέρειες της εν λόγω ΥΑ με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι γιατροί στην άσκηση του λειτουργήματός τους και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς...
\r\n
\r\n Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:
\r\n Προς
\r\n κ. Χάλαρη Χρήστο
\r\n Διευθύνοντα Σύμβουλο ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
\r\n Λεωφ. Συγγρού 101 & Λαγουμιτζή 40
\r\n Τ.Κ.: 11745 - Νέος Κόσμος
\r\n
\r\n Κοιν: Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
\r\n Κηφισίας 39, Μαρούσι
\r\n Α.Π. 3702
\r\n
\r\n ΘΕΜΑ: «Ο ΙΣΑ ζητά την ορθή εφαρμογή των οριζομένων στην Υπουργική Απόφαση σχετικά με το αριθμητικό όριο των συνταγογραφούμενων εξετάσεων»
\r\n
\r\n Όπως είναι γνωστό, δυνάμει της υπ’ αριθμ. Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β’2243/18.18.2014) Υπουργικής Απόφασης, καθορίστηκαν τα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων. Ειδικότερα στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης ορίζονται τα εξής: «Όλα τα παραπεμπτικά εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή από το σύστημα της ΗΔIΚΑ e-prescription. Σε αυτό το σύστημα ενσωματώνεται για κάθε ιατρική ειδικότητα, αριθμητικό όριο συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό σε κάθε κατηγορία ιατρικών πράξεων, όπως αυτή έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ με τις προσθήκες και ανακωδικοποιήσεις που αναγράφονται στο Παράρτημα Γ της παρούσας, το οποίο αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο τμήμα αυτής. Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου.
\r\n Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει "δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο". Το οριζόμενο αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι 4 (τέσσερεις) ημερολογιακές ημέρες μετά «που με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ μπορεί να επεκταθεί μέχρι 30 ημέρες». Προκειμένου να αποζημιώνονται οι εξετάσεις μπορεί με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ να ζητούνται από τους παρόχους με ηλεκτρονική υποβολή τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών εξετάσεων.»
\r\n
\r\n Πλην όμως, σε συνέχεια ενημέρωσης από γιατρούς – μέλη μας, στην πράξη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν εφαρμόζονται τα ανωτέρω οριζόμενα και ειδικότερα όταν οι εξετάσεις που αναγράφονται υπερβαίνουν το αριθμητικό όριο το σύστημα δεν εκδίδει δύο παραπεμπτικά αλλά ένα συνολικό στο οποίο αναγράφεται ότι οι συνταγογραφούμενες εξετάσεις στο σύνολό τους δεν αποζημιώνονται σε ιδιώτη πάροχο!
\r\n
\r\n Συνεπεία των ανωτέρω είναι να δημιουργείται προφανής σύγχυση στους ασθενείς και να γεννώνται προβλήματα στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, καθώς καλείται ο γιατρός να «διαλέξει» ποιες εξετάσεις θα συνταγογραφήσει στον ασθενή.
\r\n Για τους λόγους αυτούς, ο ΙΣΑ ενεργώντας πάντα με αίσθημα ευθύνης και προστασίας έναντι των ιατρών, σας καλεί άμεσα να προσαρμόσετε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εφαρμόζοντας τα οριζόμενα στην προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση.
\r\n ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
\r\n ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
\r\n Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

\r\n

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Συνάντηση με Π. Κουρουμπλή. Προτάσεις

\r\n πειραιας

\r\n

\r\n Με πολλή χαρά διαπιστώνουμε την πρόθεση του Υπουργείου να συνεργαστεί με όλους όσους μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους, κάτι, στην διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας.

\r\n

\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προσπαθεί -μετά τις πρόσφατες εκλογικές Αρχαιρεσίες του Συλλόγου- να υπερνικήσει τις παλαιές αντιλήψεις και πρακτικές και να γίνει ένα υπερκομματικό όργανο που να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή Υγεία του Πειραϊκού Λαού, αλλά και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ιατρών του Συλλόγου.

\r\n

\r\n Στα πλαίσια λοιπόν της Δημόσιας Διαβούλευσης που πολύ σωστά και προς τιμήν της ζητά η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα παραθέσουμε αρχικά -πριν κάνουμε οποιαδήποτε πρόταση- ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα που κατά την άποψή μας είναι μείζονος σημασίας, έτσι ώστε να σχεδιαστεί κατά το δυνατόν μία νέα αρχή, ένα νέο «Σχέδιο Υγείας», μία νέα «νοοτροπία», που είναι απαραίτητη στην Κοινωνία μας συνολικά.

\r\n

\r\n Οι Έλληνες Ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό. Γιατί; Η απάντηση είναι ότι βρίσκουν θέσεις εργασίας. Και βρίσκουν θέσεις εργασίας επειδή οι πολίτες των προηγμένων χωρών θεωρούν ότι δεν «συμφέρει» να γίνει σήμερα κάποιος γιατρός για πάρα πολλούς λόγους, τους οποίους και θα παραθέσουμε παρακάτω:
\r\n o Η Γερμανία ζητάει απεγνωσμένα Ιατρούς.
\r\n o Στην Βρετανία το 65% των ενεργών Ιατρών είναι αλλοδαποί.
\r\n o Η Φινλανδία ανακοίνωσε πρόγραμμα αναζήτησης 18.000 Ιατρών μέχρι το 2020 με 6.350 ευρώ το μήνα αμοιβή και με προτίμηση στους Έλληνες Ιατρούς, επειδή έχουν καλή εμπειρία από τους ήδη εργαζόμενους στη χώρα τους.
\r\n o Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα έχουν έλλειψη Γενικών Χειρουργών το 2020, επειδή θεωρείται από τους Αμερικανούς ειδικευόμενους πολύ «βαριά» ειδικότητα με πολλές ώρες εργασίας και υπαμειβόμενη (170.000 έως 450.000 δολάρια κατ΄ έτος), με αποτέλεσμα να μην δηλώνουν Γενική Χειρουργική ως ειδικότητα.

\r\n

\r\n Η βαριά ευθύνη που φέρει ο Ιατρός απέναντι στον άρρωστο, το ρίσκο και ο φόβος από τις συνεχείς μηνύσεις και αγωγές, οι πολλές ώρες εργασίας, τα πολλά χρόνια σπουδών, η συνεχής εκπαίδευση που απαιτείται ακόμα και μετά το πτυχίο, καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες είναι οι αιτίες που οι πολίτες των «προηγμένων» χωρών δεν επιλέγουν την Ιατρική για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
\r\n Με αυτήν την εισαγωγή θέλουμε να καταδείξουμε ποιό θα είναι το μέλλον και στη χώρα μας. Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα Ιατρών επειδή θεωρείται ότι έχει μία καλή επαγγελματική προοπτική. Σε λίγο καιρό με τις συνθήκες και τις αμοιβές των Ιατρών όπως διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια, θα οδηγηθούμε και εμείς κάποια στιγμή σε έλλειψη Ιατρικού προσωπικού.

\r\n

\r\n Το «σπάσιμο» των κοινωνικών «συμβολαίων» που είχαν συνάψει οι Πολίτες με τα Κόμματα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των Ιατρών, μπορεί να θεωρηθεί ένα αντικείμενο Συζήτησης – Δημόσιας Διαβούλευσης, έτσι ώστε να μπουν τα θεμέλια για μία νέα αρχή.
\r\n Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ

\r\n

\r\n 1. Δημόσιος τομέας

\r\n

\r\n Σταδιακή αύξηση του μισθού και εξίσωση αυτού με το μισθολόγιο των Δικαστών από την πρώτη βαθμίδα μέχρι την τελευταία.

\r\n

\r\n 2. Ιδιωτικός τομέας

\r\n

\r\n ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ? Ή ΑΛΛΗ που να διασφαλίζει κατώτατο μισθό των Ιατρών του Ιδιωτικού τομέα; Σήμερα προσλαμβάνονται ιατροί ειδικευμένοι με αντιμισθία 650-700 € με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !

\r\n

\r\n Παρέμβαση ή συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων όταν αποφασίζονται οι αμοιβές του Ιδιώτη Ιατρού, είτε από το Κράτος είτε από ιδιωτικούς φορείς, όπως οι ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρείες – Κλινικές. Οι Ιατροί έχουν έννομο συμφέρον και πρέπει να έχουν γνώμη. Η Νομική Υπηρεσία οφείλει να διερευνήσει και να συνυπολογίσει το έννομο συμφέρον του Ιατρού που δεν έχει πλέον κανένα λόγο για την οποιαδήποτε αμοιβή του.

\r\n

\r\n 3. Γενικά για όλους

\r\n

\r\n Α) Αριθμός Ιατρών – Παρέμβαση *

\r\n

\r\n Β) Τεράστιος τζίρος στην Υγεία. Ποιο είναι το κομμάτι από αυτό το ποσό, για τον εργάτη της Υγείας (τον Ιατρό) ?

\r\n

\r\n Γ) Επιτέλους να εφαρμοστεί ο Νόμος για την ισότιμη υπογραφή των Ιατρών του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα. Να σταλεί εγκύκλιος υπενθύμισης του Νόμου.

\r\n

\r\n Δ) Θέση του Υπουργείου Υγείας για τις ΚΑΡΤΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Η μεσιτεία στην Ιατρική διώκεται ποινικά.

\r\n

\r\n Ε) Θέση του Υπουργείου Υγείας για την ανεξέλεγκτη πλέον Ιατρική Διαφήμιση, ειδικά στο Διαδίκτυο.

\r\n

\r\n ΣΤ) Οι Ιατροί της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που συνταγογραφούν εξετάσεις θα έπρεπε λογικά και δεοντολογικά να παίρνουν από τα εργαστήρια και τις απαντήσεις των εξετάσεων που συνταγογραφούν (ίσως διαδικτυακά).

\r\n

\r\n Ζ) Να εφαρμοστεί επιτέλους το 48ωρο. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος για τις εφημερίες θα παραμείνει το ίδιο

\r\n

\r\n Η) Να μοριοδοτούνται οι γονείς των παιδιών με Αυτισμό και με άλλες σοβαρές ειδικές ανάγκες, όσον αφορά τις προσλήψεις αυτών στον Δημόσιο Τομέα. Επίσης τα παιδιά να λαμβάνουν το 100% της σύνταξης μετά τον θάνατο των γονέων τους.

\r\n

\r\n Τέλος, η ενεργή συμμετοχή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων στις Αποφάσεις – Νομοσχέδια – Νομοθετήματα για την Υγεία είναι αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ !
\r\n * Μεγάλο θέμα που χρήζει ιδιαίτερου σχεδιασμού και συζήτησης με όλους τους φορείς.
\r\n Εξειδικευμένα:

\r\n

\r\n Πρωτοβάθμια

\r\n

\r\n o Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων Ιατρών των πρώην ΙΚΑ ως πλήρους αλλά μή αποκλειστικής απασχόλησης. Δηλαδή κανονικό ωράριο το πρωί, ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με δικαίωμα συνταγογράφησης, αλλά χωρίς σύμβαση 200 πράξεων.

\r\n

\r\n Στο πρώην ΙΚΑ υπηρετούσαν περίπου 5500 ιατροί. Σήμερα υπηρετούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης περίπου 1100 και άλλοι 1400 με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι σημειωτέον δεν πληρώνονται.
\r\n Η ενέργεια αυτή θα αποκαταστήσει την δικαιοσύνη και θα επαναφέρει τη δωρεάν Πρωτοβάθμια Υγεία στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό, διότι θα λειτουργήσουν ικανοποιητικά τα χειμαζόμενα σήμερα ΠΕΔΥ. Επιπλέον θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με την σωστή λειτουργία των Κέντρων Υγείας Αστικού τύπου.
\r\n o Πολύ απλοϊκά, η κλινική εξέταση ενός ασθενή κοστίζει με την υφιστάμενη κατάσταση στο Ελληνικό Κράτος 200 πράξεις Χ 10 ευρώ = 2000, δηλαδή 10 ευρώ ο ασθενής.
\r\n Ο επαναπροσληφθείς Ιατρός κοστίζει κατά μέσο όρο μεικτά στο Ελληνικό Κράτος 1700 ευρώ και εξετάζει 600 ασθενείς το μήνα, οπότε η κλινική εξέταση κοστίζει 2,83 ευρώ ανά ασθενή. Όσα λειτουργικά έξοδα και αν προσθέσουμε, η διαφορά τεράστια και το οικονομικό όφελος είναι υπέρ της λύσης που προτείνουμε.
\r\n Άλλες αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι παραπλανητικές και μνημονιακές και έχουν ως στόχο την καταρράκωση του φρονήματος του Ελληνικού Λαού.

\r\n

\r\n o Επαναλειτουργία των εργαστηρίων των ΠΕΔΥ που έχει πολλαπλό όφελος, τόσο οικονομικό, όσο και πρακτικό (επισυνάπτεται σχετική μελέτη).

\r\n

\r\n o Άμεση κατάργηση του επαχθούς claw back & rebate που οδηγεί σε στρεβλές καταστάσεις, χωρίς να ξέρει κανείς τί ακριβώς γίνεται και άμεση εφαρμογή δεικτών συνταγογράφησης.
\r\n Η παραπάνω πρόταση με την κατάλληλη τεχνική επεξεργασία θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Κλειστού Προϋπολογισμού.

\r\n

\r\n Για τα ληξιπρόθεσμα, θεωρούμε ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση και υπογραφή από την Κομισιόν, ώστε να απελευθερωθούν τα χρήματα και να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα.

\r\n

\r\n Λύσεις υπάρχουν για όλα, οικονομικές, εφικτές, προοδευτικές.
\r\n Στον Πειραιά παραμένει αναξιοποίητο το κτίριο του Οίκου Ναύτου επί της Δραγάτση. Εκεί θα μπορούσαν να συστεγαστούν άμεσα η Β΄ ΥΠΕ, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, να μεταφερθούν τα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ από την Μπουμπουλίνας ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο Κέντρο Υγείας, παρέχοντας κάθετη και εξαιρετική ποιότητα εργασιών, αλλά και να εξοικονομηθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από ενοίκια και χιλιάδες εργατοώρες, συγκεντρώνοντας τον κορμό της Πρωτοβάθμιας σε ένα κτίριο.

\r\n

\r\n Η ίδια πρακτική αν ακολουθηθεί σε όλη τη χώρα, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλά και στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ.
\r\n Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κράτος είναι ένα και ενιαίο και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι διάφορες εκφράσεις του, όπως ο Οίκος Ναύτου θα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
\r\n Εδώ θεωρούμε επιβεβλημένη και μία δήλωσή σας, ότι τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου.
\r\n Δημόσια Νοσοκομεία

\r\n

\r\n Θεωρούμε πολύ θετική την ανακοίνωσή σας για τις νέες προσλήψεις που θα διορθώνουν ένα μέρος του προβλήματος.
\r\n Θα πρέπει όμως επειδή ο κλάδος των Ιατρών του ΕΣΥ υπέστη τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες και ειδικά οι ειδικευόμενοι Ιατροί, που ουσιαστικά λαμβάνουν μισθούς πείνας, οι εφημερίες να καταβάλλονται άμεσα.

\r\n

\r\n Επίσης η σωστή λειτουργία ενός φορέα κεντρικών προμηθειών για τις βασικές προμήθειες των Νοσοκομείων θα επιφέρει οικονομία εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μπορέσουν να επενδυθούν στην ανάπτυξη.
\r\n Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σας αναφέρω ότι υπάρχουν εκατοντάδες αδικίες χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κόστος, που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Π.χ. η τιμωρητική διάθεση του Υπουργείου προς τους ειδικευόμενους ιατρούς που όταν αλλάζουν για οποιονδήποτε λόγο ειδικότητα, τους υποχρεώνει –κατά την άποψή μας αντισυνταγματικά- να εργάζονται και να ειδικεύονται αμμισθί ή των ιατρών του ΠΔ 38/2004, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη πρόσληψης στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας.

\r\n

\r\n Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες για τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών στο χώρο της Υγείας.
\r\n Η σημερινή μας συνάντηση είναι η αρχή μιας νέας, γόνιμης -φρονούμε- συνεργασίας που θα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ασθενών και των Ιατρών.

\r\n

\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

\r\n

\r\n ΠΛΑΤΑΝΗΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ     ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.docmed.gr/

\r\n

Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Επιστολή προς τους πολίτες

\r\n

\r\n

\r\n ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ν.Π.Δ.Δ.)
\r\n ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ 19 712 01 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
\r\n ΤΗΛ.: 2810 283385 -2810 330193, FAX : 2810 330194
\r\n Web: www.ish.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

\r\n

\r\n Ηράκλειο, 16/04/2015

\r\n

\r\n ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

\r\n

\r\n Φίλε/η συμπολίτη/ισσα,

\r\n

\r\n δυστυχώς για άλλη μία φορά, με αφορμή το θάνατο ενός νέου ανθρώπου από επιπλοκή μίας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων για την αιτία που τον προκάλεσε. Χρειαζόταν να πάρει αντιβίωση; Πώς πήρε την αντιβίωση χωρίς να τον δει γιατρός; Γιατί δεν επισκέφτηκε νωρίτερα γιατρό, και πολλά άλλα γιατί και πώς, τα οποία δυστυχώς δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα! Συμφωνούμε όλοι, είναι θλιβερό να χάνονται ανθρώπινες ζωές στις μέρες μας από τέτοιες αιτίες!

\r\n

\r\n Ως Ιατρικός Σύλλογος δε θα σταθούμε στο να αποδώσουμε ρόλους και ευθύνες, ούτε θα κρίνουμε εκ των υστέρων τι έφταιξε. Στην άσκηση της ιατρικής, από την έγκαιρη διάγνωση ως την ενδεδειγμένη θεραπεία, μετέχουμε όλοι. Με αφορμή, όμως, αυτό το δυσάρεστο γεγονός, θέλουμε να τονίσουμε κάποια σημαντικά θέματα στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων υγείας.

\r\n

\r\n Φίλε/η συμπολίτη/ισσα,

\r\n

\r\n δείξε εμπιστοσύνη στο γιατρό σου! Τίποτα δε μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική εξέταση! Ο γιατρός σου, αφού σε εξετάσει, είναι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει τη σοβαρότητα του ιατρικού σου προβλήματος, να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, να παρακολουθήσει την πορεία της ασθένειας που σε ταλαιπωρεί, να σε συμβουλεύσει ώστε να αποθεραπευτείς γρήγορα. Ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν χρόνιες παθήσεις, οπότε και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών είναι αυξημένη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ...

\r\n

\r\n Αρκετά συχνά, νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα υγείας δεν απευθύνονται έγκαιρα στο γιατρό τους. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, είναι λάθος να αναζητείται η θεραπεία σε φιλικές συμβουλές - θεραπείες ή στο ντουλάπι των φαρμάκων που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια!

\r\n

\r\n Η αλλαγή της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας μας, είναι ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί από κανένα νομικό πλαίσιο. Απαιτεί συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας, όλων ημών των επαγγελματιών της Υγείας, για την καλύτερη ενημέρωση για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων.

\r\n

\r\n Φίλε/η συμπολίτη/ισσα,

\r\n

\r\n γνωρίζεις φυσικά ότι, είναι απόλυτα λανθασμένη η χρήση φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών (που χρησιμοποιούνται συχνότερα), χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει τις περισσότερες φορές αντίθετα αποτελέσματα, παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες, δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες, εμφανίζονται επιπλοκές από το λανθασμένο τρόπο χορήγησης (δοσολογία, χρόνος αγωγής, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα κλπ.). Και η λανθασμένη χρήση, όμως, φαρμάκων άλλων κατηγοριών (αντιφλεγμονώδη, αντιυπερτασικά, αντιαλλεργικά κτλ) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και απρόβλεπτες συνέπειες ...

\r\n

\r\n Χωρίς υπερβολές και ακρότητες, με υπευθυνότητα και σεβασμό, με διάθεση συνεργασίας με όλους τους λειτουργούς της Υγείας, επιβάλλεται να περάσουμε γρήγορα από τη στείρα αντίδραση του καταλογισμού ευθυνών, στη δημιουργική δράση της σωστής ενημέρωσης σου!

\r\n

\r\n Ο ιατρός σου είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις … και μην ξεχνάς,

\r\n

\r\n Κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή !!!

\r\n

\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

\r\n

\r\n ΧΑΡΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΧΙΑΔΑΚΗΣ 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

Γιατροί Αθήνας: Casus Belli οι μειώσεις τιμών ιατρικών πράξεων και εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ!

\r\n Γιατροί Αθήνας: Casus Belli οι μειώσεις τιμών ιατρικών πράξεων και εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ!

\r\n

\r\n Στην επαγγελματική καταστροφή οδηγεί τους ελέυθροεπαγγελματίες γιατρούς αλλά και τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να κουρέψει τις τιμές των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων.

\r\n

\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως απορρίπτει κάθε τέτοια προσπάθεια η οποία θα υποβαθμίσει την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και θα οδηγήσει στην καταστροφή της επαγγελματικής επιβίωσης των ιατρών.

\r\n

\r\n Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Πληροφορηθήκαμε την πρόταση του ΕΟΠΥΥ για ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, που ουσιαστικά σημαίνει υποκοστολόγηση, και που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και καταστροφή των Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, εργαστηρίων και μικρών πολυϊατρείων.

\r\n

\r\n Ο ΙΣΑ ως θεσμικός παράγων της Ιατρικής κοινότητας έχει δημιουργήσει επιτροπές που μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι και προτάσεις για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, των Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των εργαστηρίων-πολυϊατρείων. Στα πλαίσια αυτά με γνώμονα την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας αλλά και της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ και τους επισήμους επαγγελματικούς φορείς των ιατρών, θα κάνουμε τις κατάλληλες προτάσεις προς όφελος Ιατρών και ασθενών, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικούς διαλόγους, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις τις πάγιες θέσεις μας για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση, διαφύλαξη του δικαιώματος συνταγογράφησης του πιστοποιημένου ιατρού και συλλογικές συμβάσεις από τους Ιατρικούς συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ».

\r\n

\r\n Να σημειωθεί πως ο ΕΟΠΥΥ πρόσφατα ανακοίνωσε πως ουσιαστικά προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών των διαγνωστικών και εργαστηριακών έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός συγκρίνοντας τιμές Ελλάδος-Γερμανίας- Σουηδίας αλλά μεταξύ άλλων και Βελγίου. Ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως οι τιμές στη χώρα μας σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερες.

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.healthreport.gr/

\r\n

\r\n  

\r\n

ΙΣ Πατρών: Όχι "εκπτώσεις" στην ποιότητα διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας

\r\n Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας

\r\n

\r\n Προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Κοντό,

\r\n

\r\n κ. Πρόεδρε,

\r\n

\r\n Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΜε ιδιαίτερη έκπληξη, λάβαμε γνώση του περιεχομένου της υπ’αριθμόν 12471 επιστολής σας (02/04/2015) προς τους συμβεβλημένους παρόχους παρακλινικών εξετάσεων περί κατάργησης του ανώτατου ατομικού ορίου για το 2015 και οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:

\r\n

\r\n Βάσει του ΦΕΚ 35/14-1-2015 τ.Β΄ Υ.Α. υπ” αριθμ. οικ.:113385 Τροποποίηση επί της Υ9/οικ.70521/18−8−14 «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων», υπάρχει σαφέστατο όριο αναγραφής και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων ανά παραπεμπτικό ανά ΑΜΚΑ ασθενούς καθώς και όριο συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων με έκπτωση 40% στην περίπτωση αυτοπαραπομπής. Εξετάσεις που συνταγογραφούνται κατά υπέρβαση αυτού του ορίου δεν αποζημιώνονται και δεν εκτελούνται από τους παρόχους.
\r\n 2. Εκτελεσθείσες παρακλινικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους από τους συμβεβλημένους ιατρούς έχουν υποστεί άδικες και αδικαιολόγητες περικοπές, κατά τον έλεγχο των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών (ΙΕΕ), βάσει πάντα των οδηγιών του ΕΟΠΥΥ. Αυτές οι περικοπές οφείλονται σε ανυπαρξία κωδικών που να αποτυπώνουν υπαρκτές ιατρικές πράξεις, σε αδυναμίες εγγραφής και καταλογισμού του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-dapy) των εξετάσεων, καθώς και σε έλλειψη εμπειρίας και ορθολογικής επιστημονικής αντίληψης των ΙΕΕ περί κλινικού ιατρικού ελέγχου.

\r\n

\r\n
\r\n Δεν είναι σαφής η κατάργηση του ανώτατου ορίου δαπάνης για τις ακτινολογικές εξετάσεις, γεγονός που αναδεικνύεται και στο αποσταλέν έγγραφο: «Εξετάσεις υψηλού κόστους, όπως για παράδειγμα Αξονικές και Μαγνητικές Τομογραφίες και Έγχρωμοι Υπέρηχοι (Triplex) που βρίσκονται εκτός των ορίων έγκρισης, δύναται σε ειδικές περιπτώσεις να αποζημιωθούν στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις υπέρβασης του πλαφόν, μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΠΥΥ ». Η διευκρίνιση αυτή προφανώς δεν αναφέρεται στο σύνολο των ασφαλισμένων, που οδηγούνται μαζί με τους ιατρούς τους, σε περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

\r\n

\r\n Η πολιτική απόφαση για εφαρμογή πενιχρών κλειστών προϋπολογισμών από τον ΕΟΠΥΥ θέτει σαφέστατα ανώτατα όρια εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

\r\n

\r\n κ. Πρόεδρε,

\r\n

\r\n Το ποσό που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, δεν υπερβαίνει το 7% του συνολικού προϋπολογισμού του (380 εκατ). Το ποσό που προορίζεται για τις παρακλινικές εξετάσεις είναι της τάξεως των 30 ευρώ ετησίως ανά ασφαλισμένο και δεν είναι ικανό να διασφαλίσει το βασικό κόστος προμήθειας των αναλώσιμων αντιδραστηρίων, του απαραίτητου ποιοτικού ελέγχου καθώς και της συντήρησης του τεχνολογικού εξοπλισμού.

\r\n

\r\n Η αντισυμβατική συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ με τη «στάση πληρωμών», το καθεστώς απανωτών «κουρεμάτων» ( clawback και rebate ) και τη συστηματική προσπάθεια «επιστράτευσης» των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα, έχουν επιφέρει οδυνηρές επιπτώσεις στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας, στην επιβίωση των ατομικών ιατρείων καθώς και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού που απασχολούνται σε αυτά.

\r\n

\r\n Ως εκ τούτου, με όρους διασφάλισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών διαγνωστικού τομέα, προκύπτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ορθολογική άσκηση του ιατρικού διαγνωστικού έργου. Το ασαφές πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για το 2015 κατά το πρότυπο των προηγούμενων ετών και η έλλειψη εχεγγύου πληρωμών των εκτελεσθέντων παρακλινικών εξετάσεων, καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την άρτια εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, μέσω της σύμβασης με τον Οργανισμό.

\r\n

\r\n
\r\n Η Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

\r\n

\r\n Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας

\r\n

\r\n --------------------------------------------------------------------------------------------------------

\r\n

\r\n ΚΟΙΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΕ

\r\n

\r\n 040000035 = ακτ\φία Πνευμόνων που περιλαμβάνει : Face\Profil\Λοξές\Κορυφών .
\r\n 040032010 = ακτ\φία Βραχιονίου που περιλαμβάνει : Face\Profil\Λοξές\Δεξιά ή Αριστερά.
\r\n 040032008 = ακτ\φία ΟΜΣΣ ή ΑΜΣΣ; Face – Profil ; Λοξή δεξιά ; Λοξή αριστερά ; και όταν ζητούνται και ΟΜΣΣ και ΑΜΣΣ face και profil ;;
\r\n 04003215 = ακτ\φία άκρων ποδών ή χειρών : εάν θέλει και χέρι και πόδι ; Εάν θέλει και δεξιό άκρο και αριστερό άκρο ;;
\r\n 04003212 = ακτ\φία Κνήμης : Face –Profil – Λοξή – Δεξιά – Αριστερά ;;
\r\n 040032009 = ακτφία Αγκώνος ή Ώμου : Face; Profil; Λοξή; Δεξιά; Αριστερά; Ώμος; Αγκώνας;
\r\n 040032006 = ακτ\φία Ποδοκνημικής : Face; Profil; Λοξή; Αριστερό; Δεξί;
\r\n 040000037 = ακτ\φία Γόνατος : Profil Δεξιά; Αριστερά;
\r\n 040032018 = ακτ\φία Γόνατος : Face Δεξιά; Αριστερά;
\r\n 500000084 = U\S Μαστού ( εκάστου μαστού ) : Δεξιός; Αριστερός;

\r\n

\r\n 120000075. Για τις Ανοσοσφαιρίνες IGG ή IGA ή IGM
\r\n 130000197. Καμπύλες σακχαραιμικές (η κοστολόγηση ισοδυναμεί με 2 σάκχαρα, ενώ η καμπύλη μπορεί να περιλαμβάνει έως και 5 μετρήσεις σακχάρου.
\r\n Συνήθως οι κλινικοί επιλέγουν τον κωδικό 130000063 (Σάκχαρο) για όσα δείγματα θέλουν και σε σχόλιο σημειώνουν Σάκχαρο 30΄, στην Σάκχαρο 60΄ κ.λ.π.)
\r\n 130000059. Για Τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT)
\r\n 130000063. Για Αμυλάση (αίματος και ούρων)
\r\n 130000094.Για Χολερυθρίνη ( Ολική, Άμεση και Έμμεση)
\r\n 130000100. Για Κρεατινίνη (Ούρων και Αίματος)
\r\n 130000104.Για Κάλιο, Νάτριο και Φωσφόρο
\r\n 130000106.Για Ολικά λευκώματα και αλβουμίνη
\r\n 150000014. Για άμεσο κολπικό (τριχομονάδες, μύκητες, κόκκους κ.λ.π.)
\r\n 150000110. Για CMV IGG και IGM
\r\n 150000113. Για EBV IGG και IGM
\r\n 150000092. Για Τοξόπλασμα IGG και IGM
\r\n 130000198. Για HDL, LDL, VLDL
\r\n 120000495. Για όλα τα αλλεργιογόνα, που είναι περίπου 100
\r\n 120000204. Για όλες τις ειδικές ανοσοσφαιρίνες, που είναι όσα και τα αλλεργιογόνα.

\r\n

\r\n 160000086. Ινσουλίνη. Όταν ζητείται καμπύλη ινσουλίνης, επιλέγεται ο ίδιος κωδικός, όπως και στην καμπύλη σακχάρου. 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://medispin.blogspot.gr/

\r\n

"Καμπάνες" θα ρίχνει ο ΙΣΑ σε όποιο γιατρό αποφασίσει να συμμετέχει σε διαφημίσεις

\r\n

\r\n

\r\n Να διαφυλάξει το κύρος του ιατρικού σώματος και να προφυλάξει τους πολίτες από την κατανάλωση σκευασμάτων που διαφημίζουν παρανόμως γιατροί, είναι αποφασισμένο το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

\r\n

\r\n της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

\r\n

\r\n Εξηγήσεις αποφάσισε να ζητήσει άμεσα το ΔΣ του ΙΣΑ από τον γιατρό ο οποίος εμφανίστηκε σε διαφήμιση φαρμακευτικού σκευάσματος.
\r\n
\r\n Τα μέλη του ΙΣΑ δηλώνουν έτοιμα να προασπίσουν την τιμή του ιατρικού σώματος αλλά και την ασφάλεια των πολιτών που πείθονται ευκολότερα για την αγορά σκευασμάτων εφόσον τους τα συστήνει γιατρός.
\r\n
\r\n Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΙΣΑ:
\r\n
\r\n Υπόλογοι οι ιατροί που συμμετέχουν σε οποιασδήποτε μορφής προωθητικών ενεργειών φαρμακευτικών και συναφών σκευασμάτων
\r\n Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να καλέσει άμεσα ιατρό που εμφανίστηκε στα ΜΜΕ για την προώθηση συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, για εξηγήσεις.
\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί ότι η συμμετοχή ιατρού σε κάθε τέτοια προσπάθεια προώθησης πωλήσεων συγκεκριμένων σκευασμάτων απάδει της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος και συνιστά παράνομη πράξη.
\r\n Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα παρακολουθήσει πλέον στενά το νέο αυτό φαινόμενο που κάποιες φορές ενδέχεται να θίγει τη δημόσια υγεία, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει το κύρος του ιατρικού σώματος, πριν τούτο λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
\r\n
\r\n ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
\r\n ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
\r\n
\r\n Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
\r\n
\r\n Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

\r\n

\r\n ΠΗΓΗ:http://www.iatropedia.gr/

\r\n

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας
28ης Οκτωβρίου 43 Λάρισα 41223
Τηλ.2410287777 - 2410236036
Φαξ:2410287777

Website: http://www.isli.gr

 

 Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
 ------------
 Σας ενημερώνουμε οτι τα γραφεία του ΙΣΛ θα είναι ανοικτά προς εξυπηρέτηση ως εξής:
Δευτέρα εως Παρασκευή πρωί 09:00-14:00
Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα 18:00-20:00

 

"ΒΙΟΠΟΛΙΣ ΥΠΟΔΟΧΕΥΣ"

viopolis ypodoheus

Ημερολόγιο δημοσιεύσεων

Σεπτέμβριος 2019
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ανακοινώσεις άλλων Ιατρικών Συλλόγων